Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Nem valószínű, hogy kékhátú, az ilyen korán nem jön ki általában, bár már semmi sem biztos. Ez inkább a grisea, ami rózsás és nem lilás a kalabőr alatt, törékenyebb és csípős a lemeze. Azért ehető.
volt kollégákkal csináltunk egy oldalt, nem túl rég került fel, igyekszünk egy jó kis "összgomba" oldalt kihozni belőle, a gyűjtéstől a mikológián át a termesztésig.
Igen, ezt kipróbáltam, elsőre nem is törtek el. És az is igaz (amit a könyvünk ír), hogy a kalapbőr alatt rózsaszínes, kicsit hegyesedő a tönk vége, viszont kóstolásnál nem volt egyértelmű, hogy nem csíp, de lehet, hogy velem volt baj. Nem tudom. Legközelebb nem leszek már ilyen bizonytalan. Egyébként mi baj lehet belőle?
Hozzávalók: 16 fürt akácvirág, 2 egész tojás, 2 evőkanál porcukor, 20 dkg liszt, 2,5 dl tej, olaj a sütéshez, a tálaláshoz porcukor. A két tojást a porcukorral habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, meg a tejet. Az akácvirágfürtöket a sűrű masszába mártjuk, majd bő, forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve lecsepegtetjük, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Igen, valószínűleg fagyás... Hasonlóan néz ki az is, amikor az MCPA-t permetező repülőgép elrepül a falu szélén és jön egy nagyobb fuvallat... Ezt minden évben eljátszák valahol.
Végre a hétvégén találtam egy kis májusi pereszkét, ma pedig ismét sikerült szednem egy pár kiló sárga gévagombát. Remélem most már lassan a szegfűgomba is megjelenik. A dunakeszi-i repülőtéren szét néztem ezügyben, de csak egy darabot találtam.
OFF: Köszi, holnap bent lesz, ma lekádereztem. (tudom, ez nem így működik :))) A hely KORREKT, és ez tőlem már nagy dícséret, még ha B-nak nincs is rá szüksége. ON Most akkor mit írjak be, 1 fő+1 eb? Ha Edula meg Hapci is hozza az övét, legalább nem unatkoznak. Mármint a kutyák.
Erről Szabókucsmát kéne megkérdezni. Ha jól tudom, nálunk az őstermelők 3 mFt bevételig adómentesek. Kérdés, hogy a vadontermő gomba árusítása belefér-e az őstermelőségbe?
Én úgy értettem, hogy magát a gyűjtés tényét. Az eladást nem kéne különlegességként megemlíteni. Bár a magyar tévékből bármit kinézek. Igaz, az adóhatóságokból is. AZt is tegnap hallottam, hogy nálunk meg elvileg még a csemeténknek szülinapra vagy érettségre vásárolt számítógép v. aranyékszer után is adózni kéne. Ezek szerint még az állami bérből-és-fizetésből élők nagyrésze is adócsaló. Remélem nem fogják bulgár példára még ezt a gomba dolgot is bevezetni.
hm, sejtettem, hogy ma reggel itt fogok sovarogni a kepeiteket nezve. :) ha valaki nekem azt mondja, h a borzsonyben van gomba, az hazudik ;) magyarkut full nedves, meg a legeldugottamm erdoresz is, de gomba egy szal sem.
viszont jobb topik hijan ide tennem be. magyarkuton minden diofa igy nez ki. milyen betegseg tamadhatta meg? a levelek nem szarazak, hanem meg vannak barnulva es el vannak fonnyadva. igen siralmas latvanyt nyujtanak.
meg alevendula viragai is hasonloan fonnyadtak el.
talaltam viszont egy retet, ami tele van kakukkfuvel.
Ezt nem egészen értem: a gyűjtés-eladásból származó bevételt, vagy magát a gyűjtés tényét kell bevallani? Ha az utóbbi, akkor azt vajon hogyan "levásítják"?
Na, ha teremnek, megnézem, mert például a tönkön emléxem pikkelyekre, azt meg nem tudom, mennyire kellene sárgulnia.
Sajna tavaly csak egy szemet találtam, néha meg tengersok van egy gyűrűben. Az a baj, hogy vadon nőtt cseresznyefák lepték el a terepet, és hiába vagdalom ki a fát, lehet, hogy a termőhelynek lőttek...:{{{
Láttam már a leírtaknak megfelelő gombából ilyenné fejlődni példányokat.
Ezek a képet egyébként sem elég élesek. Én a tönk vágásfelületét sárgultnak látom, a kalapot pikkelyesnek, a tönköt orsónak, a gallért .... nos nem tipikus...
Kalap széles, fehér, okkeres, apró pikkelykés, nyomásra sárgulhat. Tönk vaskos orsó alakú, a gallér alatt õvszerûen rendezett pelyhekkel-pikkelyekkel. Gallérja vastag, széles, alsó felületén durván pikkelyes, pereme fogazott. Hol vannak ezek az ismérvek? :-))
Most nincs igazad. Nagyon kénvirágnak akarod hinni :-)) Semmi zöldes szín nem látszik a lemezeken, csak a piszkos tejeskávébarna szín. Mind a két kép ugyanarról a fajról készült, különböző fejlődési stádiumban. A múlékony részleges burok (gallér) az első képen már felszakadt, a 3. még nem. Ennyi.
Ez igaz... azon tényleg látszik a "fátylas" részleges burok... De (ha a fotó nem színhibás) a felfordított gomba zöldes lemezei nagyon S.kénvirággombásak...(Talán a képen nem is egy faj van?) :-)
A helybéliek szerint rókavész ütötte fel a fejét. 2 hete még fagyott hajnalban, most virágzik a tulipán, az orgona és a kosbor, viszont az akác még nem, szóval csak egy piruló galócát ugrasztottunk fel, meg néhány kis nyári laskát. Futottak még: sárga nőszirom, és egy szebb napokat (és rókákat) látott erdőrésszel is kevesebb lett...
A vargánya és rókagomba versenybe nem tudok még beszállni mert egyet sem találtam, hiába néztem át a tuti helyeket várni kell még rájuk. Ami van: fülőkék, barna csészegomba, tavaszi rétg., gévag., júdásfülg., nyári laska, májusi pereszke.
Magyarországon 23 orchidea-nemzetség tekinthető őshonosnak. Élőhelyük nagyon változatos, a fajtól függ: a homoki gyepektől az üde erdőkig, láprétektől a fenyvesekig. Járj nyitott szemmel ha gombászol, biztos találkozol velük, mert most van a "főszezon". Kedvelem őket én is, nem csak szépségük, hanem hasznosságuk miatt is, mert némelyik megjelenése róka-és egyéb úrigombák előfordulására utal. Amíg élőben nem sikerül találkoznod velük, ajánlom Neked: Molnár-Sulyok-Vidéki: Vadon termő orchideák c. könyvét / Kossuth kiadó 1995.
Szépek az orchideák, próbáltam meghatározni őket, de sokszor ezeket sem könnyű beazonosítani fénykép alapján, akárcsak a gombákat. Nagyon forma- és színváltozat gazdagok. (1. ? 2. széleslevelű ujjaskosbor 3. kétlevelű sarkvirág) Érdekelne az 1. is. Felismeri valaki?
Egyébként a vadon termő orchideák izgalmas növények, mert a talajban lévő mikroszkópikus gombákkal élnek szimbiózisban.
A tönk nem volt hálózatos, hanem középen egységes vörösbarna.
Megosztom mai "termésünket" is:
Raguleves gévagombával:
Vaj/libazsír 1:1 arányú keverékén jelentős mennyiségű hagymát pirítunk, majd beletesszük a fiatal géva julienne-re vágott keményebb részeit. Vékonyra vágott zöldpaprikát, egy negyed citrom héját és levét is hozzáadjuk, majd igyekszünk puhára párolni. Lepirítás után ugyanannyi mirelit – vékony csíkokra vágott - vegyes zöldség (karfiol, zöldbab, brokkoli, sárgarépa) kerül bele. Sózzuk, borsozzuk, tárkonnyal, kakukkfűvel ízesítjük, majd liszttel megszórjuk. Ha a liszt lepirult, igen jó minőségű száraz fehérborral kiforraljuk, később vízzel felöntjük. A végén tejföl és frissen vágott zöldpetrezselyem kerül bele.
Ezt ma főztük acettával közösen. Nagyon jól sikerült! (később képet is teszünk fel)
Talán narancsszínű enyves-korallgomba (Calocera viscosa) látható az 1. képen. A 2. képen látható gombára már adtak tippet (egyébként szerintem a rókagombának a legfotogénebb része a termőréteg, nagy nagyítással).
Akkor három után visszamegyek és lefotózom. :-) Két öreg akácfa van, mindkettő él, az egyiken teljesen fiatal, ruganyos telep van, a másikon két elöregedett.
Igen-igen, mindig megnézzük, van nálunk mindig 3 határozó is, de legtöbbször nem merem biztonsággal állítani, hogy milyen gombát találtunk. Ezért is kérek inkább megerősítést.
Ezt mezei (kerti) csiperkének vélem leginkább. Talált? :)
Egyáltalán nem unalmas, akácon még, ha jól emlékszem az idén senki sem fotózta.
Olvass vissza. A tömény tartalom, ízlésen nem érdemes vitatkozni.
A könyvek szerint és szerintem is a zsenge, friss gévagomba íze a fiatal csirkehússal vetekszik. Csak fiatalon és savanykás ízhatású ételekben ajánlom.
Akácfán találtam sárga gévagombát. Fotómasina nem volt nálam. Kérdem, visszamenjek lefotózni? Nem unalmas már a sok gévagomba kép? :-)
És milyen az íze?
A színe valóban pompás, de az íze a lényeg.
Mennyire fekszi meg a gyomrot?
Szeretem a gombákat, de valamikor jobb, ha csak nézem őket...
Üdv! Andrea
Ui.: Reptéren még nem voltam. Talán ma kimegyek. Nem táplálok nagy reményeket. Körbeszaladom az ismerős köröket és ennyi. Valószínűleg már száraz a fű, és gombák nem jöttek ki. Ehhez tartósabb, esős időszak kellene. Hiába esett a zivatarból sok eső, de ez nem elég.
Ezeket az imént találtuk és egy kis segedelmet kérnék a határozáshoz. Csiperke, ha jól gondoljuk, a kérdés, hogy milyen. Az egyébként helyénvaló állítás, hogy a csiperkék közül csak a karbolszagúra kell vigyázni és a többi mind ehető?
Amúgy Cs&D voltam csak nem otthonról, így nem tudtam belépni azzal a nick-kel, mert sajna elfelejtettem a jelszót. :)