A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Játszásiból összekevertem 1/3 rész Magico Espressót 2/3 rész Segafredo Espresso Csasával (vagy Mokkával?) és egészen finomat, tigrisest sikerült csapolnom
yeahhh adott egy eredeti Gaiggia vízterítőt (és csak vatikáni valutát fogadott el érte) köszönet! Így minden vágyam teljesült és beüzemelhettem az új családtagot. Most mindenki boldog: én az új szerzeménnyel, az asszony meg h. eltűnt a szerszámkupac a szeme elől.
Nem tudom, mindig rá akarom szánni magam. Igazából amikor tesztelek akkor azért nem, mert túl kevés a kávé, hogy játszadozzak vele, és a Family örlőt már jól ismerem. Van pedig játszós kávém erre a célra, csak neki kéne kezdenem a játéknak.
Azért kipróbálni természetesen kipróbáltam már, remekül működik.
Na meg az én múzeális örlőm ami tekintélyes méretű. (És súlyú.) Monyesz és SiD látta. Sajnos ottohnra kevésbé használom egyelőre, még nem barátkoztam meg az óriási örleménytartójával és a puritánságával.
Cserébe viszont impozáns látványt nyújt.
(Sebaj, egyszer úgy is lesz egy kávézóm, addig lezsírozom.
Kávégépek mellett látva nem is vészes az Ibi magassága, formája. Visszavonom az eddigi megállapításaimat. El tudnám viseli a konyhámban, csak az árát kellene felére faragni. :-)
rajongo en sem, de nem talalom csunyanak pld. pedig nekem nem a krom van, hanem az a szurkes. passzol a fozo melle, normalisan mutat a pulton es kivalo orlemenyt ad. szoval en teljesen meg vagyok vele elegedve.
lattam mar szebb daralot az igaz, de az sokkal nagyobb es arban is 3x annyi volt ha jol remlik :) :)
Suttyomban, március 1-én, mint utolsó (?) napon vettem egy Camardo-t. Szerdán nyitottam, mára közel eltalálva az őrlés. Árát bőven megérte szerintem. Crema-orgia.
Ha még kicsit bírjátok türelemmel, akkor hamarosan olvashattok Ascaso I-2 Mini Inox daráló + Ascaso Steel Duo presszógép tesztet az Expolygon Kft jóvoltából a Kávékorzón. ;)
Az a baj, hogy Ibit a képek, meg elmondások alapján elképzelni, hja, horror. DE, mikor ott van, odateszed, ránézel, a legtöbb embernek az ugrik be, hogy korrekt, harmonikus, egyben van.
Az általad is leszólt, órmótlannak titulált Ascaso Steel i2 díszeleg a pultomon. Ez, a serlegét kivéve, tiszta rozsdamentes acél, nagyon stabil és nem idétlen, órmótlan. Lábakon áll, könnyen tisztítható és ami még fontos volt számomra, hogy alacsony. Nem hivalkodó, aranyos kis szerkezet és kiválóan teszi a dolgát. Elképzeltem a helyén egy Ibit, hát kirázott a hideg ;)
Nekem az Expolgon oldalon a házi gépek közül az Ascaso tűnik messze a legszebb formájúnak, a grafitmetál szín is jó. Legharmonikusabb kinézet, ezen láthatóan dizány tekintetében is dolgoztak. Iber kissé szedettvedett, egy kis tárgyon három szín sok. A minik Asca, Lux egyaránt ormótlanok, egy arányaiban nagy dobozon túl kicsi idétlen serleg.
Asca háza milyen? Írják festett alu. Nem horpad be ha hozzányúlsz? :-)
"...a vízterítő blokk a Gaggia gyártójánál pillanatnyilag hiánycikk, kb. egy hónap amíg rendezik a dolgot..." - köszi az infót, akkor újraárazom;-)...nem is tudtam, hogy ilyen kincset raktározok a spájzban:-D
Akkor mégis inkább keresd Yeahhh topictársat (ld. 46099 hozzászólása), mert ha normálisan (azaz: előírás szerint) karbantartod a gépet, jó és tartós az alu vízterítő blokk is; a réz pedig amíg elkészül, az legjobb esetben is bő egy hét! Egyébk. valóban a vízterítő blokk a Gaggia gyártójánál pillanatnyilag hiánycikk, kb. egy hónap amíg rendezik a dolgot, ezért nem kapható most a Miramax-nál, a Gaggia magyarországi importőrénél sem... Persze, lesz vízterítő blokk pótalkatrészként is, de bő egy hónap (ki tudja kiszámítani az olasz munkatempót?!)...
Jaj nem tudnátok segíteni? Gaggia Evolution Caffita (kapszulás) átalakítás (szűrősre, ha jól fogalmazok) végét járom (naná h. + OPV, elolvastam itt mindent), és az ismert lelőhelyek nem tudnak adni felső vízterelőt, csak néhány hét múlva. Ez most kibírhatatlanul sok időnek tűnik.
Olvastam itt, h. valamelyikőtök esztergáltatott ilyen alkatrészt, sőt venni is lehet tőle, csak nem műxik a fórum keresője és nem emlékszem, melyik bejegyzés volt az.
Réz v. alu, már az is majdnem mindegy, csak legyen, de izibe.
Nem lazaság kérdése volt ez, inkább a pénztárcám diktálta, egyébként nem bántam meg, nem zavaróan hangos, nem csúnya, úgy ránézésre is masszívnak tűnik.
Igazad van ilyen lazának kellene lenni. Sajnos én nem vagyok ilyen, főleg ha egy "életre" választok, elég alaposan körbejárom a témát. Fontos a jó benyomás, a szépség és a "kölcsönös" szimpátia. Így csökkenthető a várható csalódás esélye is :)
A fokozatmentességet már a LUX-al való összehasonlításra írtam, nem az Ascaso-val.
Amúgy igen, különböző igények alapján dönt mindenki. Nálam a kúpokhoz férés tisztításhoz csavarozás nélkül, fontos volt.
Az alacsony fordulaton 14 gr ledarálási idejére rámutató "elunom az életem" megfogalmazás értelmezhetetlen....Másodpercekről, vagy még annyiról sincs szó!!??!!??
Külsőre nekem is jobban tetszik az Ascaso, mint az Iberital.
Nekem ez a vásárlás nme okozott ilyen gondott....."a legolcsóbbat kérem....és ez jó?.....mennyit tetszik engedni az árból?.....semmit.....akkor még mindig a legolcsóbbat kérem" ..na körülbelül ennyi volt:)
...ezt én nem mondanám előnynek, ipari mennyiségben nem darálunk, nincs melegedés, megégés. Így viszont 14 gramm megfelelően gyorsan lejön, nem unom el az életem...
"fokozatmentes állítás"
...mindegyik Ascaso is ilyen...
Egyébként én is úgy mentem be, hogy voltak elképzeléseim, de a valóságos megjelenés, körbejárás, megfogdosás, meghallgatás alapján döntöttem. És az Ibi alulmaradt.
igen, jol sejtetted. az Akos a fonok, ismerem. illetve pontositanek en szerveztem le ma a kavekorzora a kave tesztet. :) Jani pedig ma konkretizalta.
Akos igazi megszalott kaves, nem is csodalom, hogy azt kiontotte :) Egy ismerosom haverja, es marha nagy kave guru. Igen, regen ok nyoktak a Vergnano-t is, de lecsereltek es most importaljak ezt a kavet :)
orulok, hogy izlett es meg voltal elegedve a kaveval ! :)
"...csak arra próbáltam rávilágítani, hogy az Ibin túl is van élet ;)..."
Ez tök igaz! Én is pl. úgy mentem az Expolygonba, hogy vagy LUX vagy az Ascaso lesz, Ibi semmiképp. Megnéztem az Ascaso-t: tisztításhoz szét kell csavarozni, macerás...
Lux: na ez jó lesz......de megnézhetem még a króm Ibi-t?? Semmiképp nem akarok olyant, csak nem láttam még élőben. /közben folyamatosan dolgozott az agyam: alacsonyabb fordulat, fokozatmentes állítás, króm jobban passzol az EVO-hoz, mint az inox stb.../
Ha nagyon csöpög, akkor célszerűbb lenne szétszedni. A darálót is ki kellene pucolni, megnézni a kések állapotát. Azért ez az eladó annyira nem megbízható, hogy ne egy átnézéssel kelljen kezdeni !
A Rocky jó szereplésének hátterében a tárcsákon az élkialakításban rejlik. A Mazzer Mini semmivel nem jobb a többi darálónál darálási minőségben, viszont egy nagyon megbízható darab, egy igásló. Ez fontos szempont egy helyen ahol a daráló nélkül nincs 'élet' ! A felkapottság csak egy dolog.
Leütöttem a tegnapi Vaterás Jura profit,remélem tényleg úgy van ahogy mondta az eladó,és nincs semmi baja,és semmi sem hiányzik!:)Ha itt lesz mivel célszerű kezdeni.....vízkőtelenítés és kész?...vagy célszerű szétszedni?
Ez nem semmi, ez a korrekt hozzáállás!!! Hogy miért nem tudnak máshol is így gondolkodni?!?!?! Én is remélem, hogy életképes lesz a hely, és ki tudom próbálni én is majd...
Noooo ! Amiket írsz, az kiemelkedő a magyar eszperesszó kultúraban (ha van ilyen) ! Remélem életképes a cég, ha adódik rá alkalom, kéne is tőlük rendelni. Csak kilós csomagolás van ezek szerint, kár...
Ma elmentem a 2.számú minőségellenőrzésre :-) a Caffe Bridge-be (Mammut II.). Vergnano már nincs - van viszont Caffe Cagliari! Úgy, ahogy kell: háromféle keverék (100% arabica; 80/20; 60/40), három vadonatúj, rendesen beállított Mazzer darálóval.
Egyszer élünk alapon:-) végigkóstoltam a sort. A véleményem, dióhéjban:
a 60-as így, elsőre nagyon jó alapkeverék, soha rosszabbat. A 80-as a 10-es skálán nálam maximumot kapott, a tiszta arabica mondjuk, 9 pontot.
Egy szőke hölgy nyomta a kávékat, de valahová elment egy kis időre, ezért nekem a főnök (ha jól hallottam, Ákos) készítette az elsőt - aztán a következő 2 eszpresszót is. Amikor az utolsót elém tette, kicsit elbambultam - illetve kérdezgettem a Cagliariról -, és elfeledkeztem a kávéról. Úgy 2 perc után szó nélkül készített még egyet, a "régit" meg elvette előlem, és beöntötte a mosogatóba, "ez már fáradt, és nem az igazi, fogyassza a frisset" kommentárral... Ez a gesztus többet ért minden ócska reklámnál, ha arra járok, biztos mindig bemegyek hozzájuk.
...annál is inkább, mert ők a Caffe Cagliari importőrei, első felindulásomban vettem is 1 kg 80/20-ast (Espresso Bar, 6900 Ft). A korábban már említett védőgázas csomagolásban van, azért ilyen pufi:-)
A többi darálóhoz hasonlítva a 360 fok egy ricninek felel meg, amiből 72 db van. 72-szer állítva közelít 1 mm-t a forgórészhez. Az állítókerék átmérője 73 mm, az egy ricnihossz pedig 3,5 mm.
Szerintem egy kis pötty nem árt, ha rá van rajzolva, vésve, ragasztva arra a kis tekerőre. Legalább az egész fordulatokat ( egy ricniket ) pontosan számon lehet tartani. A babtartályra is lehet ragasztani valami mm-es beosztást akár számokkal, de ebben az esetben rögzíteni kell a babtartályt az állítókerékben, különben a rezgésektől elfordulhat.
Találós kérdés...de komolyan, " F " betüre végződik a legújabb vaterás darálóm neve, ugyanis a többi betü lekopott a tábláról. Ha valaki tudja a márka nevét, megköszönném. A Rossi darálóhoz csak az állító műanyag tárcsája egyezik 100%-osan, meg ha majd sikerül visszafordítani a motor eredeti forgásirányát, akkor majd még a 64-es tárcsa is egyező lesz.
Dolgozom rajta, az egyik mai eredményt a 46046-os hsz-nél láthatod. Nekem is vissza kell vennem több lépésben az őrlésfinomságból, mert már egy kicsit túlzásba estem. De a daráló szinte végtelenített tekerősdijét még nem érzem eléggé.
Azt tudom, hogy műanyag is van benne. a töke súlyát nem tudtam, hogy van és ekkora. Viszont ezek együtt sem adják ki a +10 wattot és a dupla sebességet. Szóval tuti ugyanaz a motor van bennük? (attól még lehet, csak kérdem)
Könyörgöm, egyetlenegy daráló sincs a világon, ami ilyen pici-fekete-doboz design és alkalmas lenne kiszolgálni egy komoly presszógépet! (Fölösleges egyenként mindről megkérdezni.) Ami ezekből kúpos, az jó filteres kávéhoz, French presshez, kotyogóhoz.
Mi van az OPV-vel? Sikerült belőni? Nálam a fejtömités enged, nem tudom megmérni....
Ma nem éppen pumpakimélő finomságura daráltam a KV-t...szóval amolyan pumpafullasztóra...és már majdnem kikapcsoltam a gépet mire lassan elkezdett csepegni a kifolyón a nedű. A kerülőágon jól halhatóan csorgott a visszaárramló víz a tartályba. Ez egy esti új pörkölt KV volt és azért a daráló ugyanazon beállítása ellenére apróbbra darálódik. Egy kis állítás és a következő már jó volt.
a +2.5kg az Ibi aljában elhelyezett tőkesúlyból adódik. és az Iberitalban is vannak műanyag alkatrészek az őrlőműben (talán l.lorien aggódott az Ascaso termékleírásában olvasott műanyag alkatrész miatt)
MrB ezt már írtam korábban, az Iberben van a motorra aggatva egy nagy puszta vasdarab. Ettől nehéz, de nem ettől jó. Nem is tudom mi szerepe van annak a koloncnak, talán rezonancia elnyelés-hangolás valami elviselhetőbb tartományba? Vagy nehezebben dől fel ha lejjebb van a súlypont? Ennyi erővel bármibe beönthetünk tíz kila higanyt, oszt jó nehéz lesz:-)
Más:
A Homebarista teszt nekem szimpatikusabb. Az elkészült kávét ítélik meg vaktesztben. Engem ez érdekel, nem a gép "minőségérzete" (főleg ha azt kétkila vaskolonc adja:-) és egyéb műszaki paraméterei. Már persze ha azok nem jelentenek azonnali áthidalhatatlan akadályt.
Krém megjelenése, tartóssága, aroma, édesség, savasság, keserűség, testesség végülis ezt isszuk, ez a realitás.
A CG inkáb műszaki eszközöket hasonlít össze műszaki szempontból.
Ez is fontos, jó tudni, hogy az Iber késeit harminc év múlva cseréljem, vagy elég lesz negyven év múlva. De a most megivott ital íze nem ettől függ.
Mindenesetre meghökkentő, hogy a Rocky hogy lenyomta a Mazzer minit. És a Nemox is.
A 0 pont a Mazzer Robur, ehhez képest vannak lejjebb-följebb a derálók.
Úgy látom ma begyűjtök néhány ejnyebejnyét. Senkit nem akartam önérzetében megsérteni, csak arra próbáltam rávilágítani, hogy az Ibin túl is van élet ;)
en is pontosan igy vagyok vele. nekem nincsen kinezetre az Ibi-vel bajom, pedig nem a kromos van nekem teljesen megfelel, es eddig senki sem mondta, hogy ronda es nem udvariassagbol ugy hiszem.
orlemenyben kituno amit produkal
igen, kisse hangos de ezzel elni tudok egy anno 27ezerert megvett orlonel - a tobbi szinten mar 50+ ezertol volt csak halkabb es SOKKAL nagyobb
Hmm, az őrlemény minőségben ott van a Mazzer mini nyomában, a nagyjából 120 eurós daráló közel ugyanazt hozza, mint a 4-500 ajrós. Nekem ez a legfontosabb szempont, illetve a tartósság. Elromlott Ibi nemigen volt a fórumon, pedig sokan használjuk. A többi olyan extra és sallang, amelyért valaki vagy hajlandó fizetni vagy sem. A lefőzött kávé minőségét szerencsére a daráló hangja, dizájnja, babatartálya, stb. nem befolyásolja. :)
Nem mondhatjuk. A LUX szerintem messze nem felel meg az Ibernek. Részeiben csak-csak, de mintha motorikusan, áttétel-sebesség szinten teljesen messze lenne tőle.
Kétséges, kinek lehet inkább hinni -- ezeknek a darálóknak Mark Prince is szervezett már összehasonlító tesztet a CG-n, több hozzáértő fölhasználó bevonásával, és ő maga is mostanra elég nagy tekintélynek mondható! Az ottani pontozásban a Rocky legyőzte az Ibit hang és általános minőségérzet terén, de az Ibi nyert az őrlemény minőségében, ami mégiscsak a legfontosabb szempont.
Igaz itt a Lux van, de ugye mondhatjuk hogy az belülről az Ibinek felel meg. A Rocky más szempontból viszont gyengébben muzsikál, ld. a tárcsák kopása.
Arról szó sincs! Az MDF/Rocky, amik közel olyan jó őrleményt adnak (drágábban, de halkabban).
A Solis külsején nem tudom, mi tetszik neked, nem néz ki komoly darálónak (még annyira sem, mint amennyire valóban komoly). Ez a csak bosszúságnak való kis háztartási bigyók formavilága.
Az iberitalok egy áttételezésen keresztül állíthatók, azaz az oldalán van egy tekerő, amineka másik végén egy csigakerék, és az forgatja az őrlőmű felső részét (annak házát), azaz viszi közelebb a másikhoz.
A megoldás a Solinál annyival eccerűbb, hogy nincs ez a csigatengely.
Az szokás kérdése, hogy valaki 3mm-t szeret tekerni az őrlőmű tárcsán vagy 2x360foknyit forgatni a tekerőn.
A Solis-szal alapvetően a kellő finomság beállítása volt a gond, azaz nem adott elég finom őrleményt. Erre létezett gyári tuning (Imperial csinálta), meg létezik otthoni is (ez megtalálható a neten).
Ahogy néztem, az Ascaso-nál a fém keretes cucc is beszerezhető. Gondolom nem lehet akkora nehézség a műanyag helyére azt betenni. Kérdés megéri-e. (tippre nem)
Ez azt jelenti, hogy az őrlőmechanika az Ibernél és az Ascaso I2-nél műanyagba van ágyazva, míg a nagyobb teljesítményű I1-nél fémbe. Ennek a mi szempontunkból nincs jelentősége.
Ez a Solis felejtős, amikor vettem az Ibert, akkor körbejártam Solist dolgot is. Az Imperialnál a hölgy aki ezzel foglakozik mondta, hogy sokan keresték ezt a gépet, de ők egyszerűen ezt nem tudják beszerezni, és sajnálja hogy a Kávékorzón még mindig őket jelölik meg forgalmazónak.
Az Iber egyetlen bűne a hangja, de csak megszokás kérdése. Három hét után már arra sem ébredtem fel, hogy az asszony kora hajnalban darál. A dizájn meg nekem másodlagos, amúgy sincs látványkonyhám.
Az Ascaso I2-t Iberital technikának mondják, ám van egy dolog, amit a honlapon olvastam és nem tetszett (persze lehet, hogy az Iberitalnál is így van, csak erről nincs tudomásom), mégpedig ez a kitétel: "guppo molienda en plástico fresas conicas", azaz az őrlőfejnél valamiféle műanyag megoldást alkalmaznak, csak nem értem pontosan, az ábra meg nem mond semmit.
Ezt valaki lefordíthatná és értelmezhetné, esetleg meg lehetne kérdezni az Expolygonosokat, hogy mi az igazság, amikor érdeklődtem, ők is valami különbséget emlegettek, csak nem tudták pontosan megmondani.
Nekem kicsivel több, mint másfél éves az Iberem, de még akkor is csak ez volt, meg a Lux, amiről az expolygonosok lebeszéltek. Szóval akkoriban nemigen volt ám még túl sok választása a kis pénzű, nagy reményű halandónak... :)
Amúgy ascaso ügyben lesz előrelépés, ugyanis SiD mester fog tesztelni egy ascaso duo professional kávéfőzőt és egy ascaso darálót, amiről majd bővebben olvashattok a korzón ;)
Én a látvány összhatására gondolta, ezen nem javít a krómozás sem. De egy a lényeg, a precíziós, csigatengelyes őrlésfinomság állítás mind az Ibi, mind az Ascaso sajátja és a kiváló végeredmény szempontjából ez a legfontosabb.
Köszönöm a tanácsokat. Akkor lehozom, megnézem, próbálom javítani... Holnap azért elmegyek megnézni a darálót. most már kezd egyre jobban érdekelni, hogy mit lehet kihozni belőlük.
Csabi101 az egy egyszerű gépecske. Vagy vízköves, vagy az Ulka pumpa elgyengült benne.
Szedd szét teljesen, a bojlert is, és nem csak citromsavazással hanem manuálisan is szabadítsd meg bojlerét, járatait a vízkőtől, és annak levált, kitudja hová beszorult darabjaitól. Ha ezután is gyengén vizel akkor nézd meg az Ulka pontos típusát és vegyél ugyanolyant az Expolygonban, 3-4 eFt között lesz valahol. Szereld be, és többet ne vidd szakszerviznek nevezett kutyamosókhoz.
Vagy rendeld meg itt a fórumon SiD-től a szervizelést. Imádja ezt a típust szerelgetni:-)))
A Samsung mikróm pont olyan szürke burkolatú, mint az Iberital klasszik :) (Ennek ellenére ha használnék Iberitalt, akkor az a krómozott lenne, ilyen felületre végképp nem emlékszem a KGST háztartási gépei közül.)
Intermezzo fekete nincs! A fekete Segafredo (ha nem Espresso/Mokka Casa, akkor) Emozioni, és tényleg egy erősebb közepes. Az Intermezzo mindig piros, és a legalja gyomorforgató tőzegmocsár-robuszta.
Ezt a Segat nem mindenki kedveli, érdemes lenne mással próbálkozni. Mondjuk egy Lucaffe Classic-kal.
A Saecot esetleg bízd SiD kezeire, nem fog 40ezerbe fájni, illetve szerintem megmondja előre, ha annyi lenne :), és akkor jobb kézzel bal váll felett...
Természetesen ha nem lenne választási lehetőség, akkor maradna az Iber, mert jó daráló az kell. Ami a kinézetet illeti, az szubjektív vélemény, ezért is írtam, hogy "szerintem". Nekem nem tetszik az Iber, bennem rossz, Csehszlovák, NDK-s retro-feelinget kelt. De ami a legjobban elborzasztott annak ellenére, hogy többen írtátok , az a hangja volt. Fájt. Bennem jobb érzést kelt a rozsdamentes acél, mégha kocka is, mint az aknafedélszürke vagy a csilivilitükrözősaranyrámás. Én javaslom mindenkinek aki vásárlás előtt áll, mindegyiket nézze végig és próbáltassa ki, mert a valóságban mindekiben más érzetet keltenek az egyes típusok, darabok. Ne döntsön a beszámolók és a szokások alapján.
Csabi101 az Intermezzó fekete(!) egy jó közepes kávé volt amikor kóstoltam. A piros nem tudom milyen, + a keverékek komolyan változtathatják az ízüket idővel.
Közepes kávéból a Jóisten főzője sem csurgat prémium levet. Egy őrölt molinárit vagy valami más jobb kávét próbálj ki a mostani gépeddel is. Olvasd el a topic honlapot, itt van linkelve az oldal fejlécében, ott vannak előredarált kávé ajánlatok a most használt gépedhez is.
Ezen morfondírozok tegnap óta, lehet lehozom a padlásról és szétszedem, kitisztítom, persze csak addig a szintig, amíg nem tudom elrontani.:) De a szakszervízbe nem viszem vissza, mert eddig vagy 100 ezer forintomban van a gép és bekerülési költsége csak 60 ezer volt.
Az Expolygon honlapján és a Kávékorzón is fut a hirdetés, az alapján Ascaso daráló van 31ezer+ÁFA áron akcióban. Ennyiért talán már Ibert sem adnak manapság.
Azért van még más is, csak az szervízként, nem boltként -- szerintük egy kávéfőző csak akkor hibás, ha nem jön belőle barna lé. Ha jön, bármilyen minőségben/hőfokon/sebességgel, akkor hibátlan :/
Na igen, csak hát mióta is vannak Ascaso home darálók náluk? Na abban az időben amikor az Iberital boom volt, még hasonló home vonalon a LUX volt elérhető.
(most arról nem nyitnék vitát, hogy számomra a kocka Ascaso egy gnóm benyomását kelti, az M1/M41 pedig a szememben diszharmóniát sugárzó Iber-klón -- a V alakú tölcsér nálam nagyon nem illik a képbe -- csak. Még ha nem is az, de küllemének alapjai 1-1ben az ibert idézik, ugyanott van az alsó poti helye, a finomságállító, a bekapcsolócucc, de tetézi mindezt azzal, hogy a "nem ipari szabvány kar" a daráló "villája" miatt eléggé necces hozzá)
Szóval ha ma kellene darálót vennem, sanszosan megint Ibert vennék.
Lehet, hogy most sokakat meg fogok sérteni, de szerintem az Iberital nagyon ronda és hangos. Én végigteszteltem az Expolygonban szinte az összes darálót (home kategória), és ha sorba kellene állítani őket, nálam az Iber van az utolsó helyen. A kúpos Ascaso Steel csendesebb, nem fejhangon visítós, és kisebb méretű, szebb kivitelű, jobban illik egy konyhába. A belső felépítése u.a. mint az Iberé, csak a motor más és a fordulatszáma magasabb. Valamint nem sokkal drágább a fapados Ibernél. A legcsendesebb a tárcsás Ascaso volt, valószínűleg a nagyobb teljesítményű motor és az alacsonyabb fordulatszám miatt. Az ára viszont már cc. 50000 Ft, ennyit nem adnék érte. Egyébként vigyázat az Expolygon honlapján szereplő árakkal, nem mindig naprakészek, tessék telefonozni!
"IRL forgalmazó a Pannónia utcai (Katona J. sarka) szervíz" ennek a cégnek nme tudjátok mi neve, a kollégém pesten van, és szeretném megnézetni vele a BAR12-es szűrőket, csak így nekem kevés az infó....
Ha választanom kéne az MDF, Rocky és Iber közül, akkor biztosan az Iber mellett voksolnék. Árban ezek alatt, őrlemény minőségben felettük van, nem is kérdéses. Szóba jöhető ellenfele nem is ezek, inkább a Lux vagy a kúpos Ascaso, ez utóbbi a jobb design miatt.
Legutóbb elég alaposan átnéztem a fejrészt, és szemre rendben volt, de a szabályosan kirobbanó kifújása óta van ez, amit januárban produkált. Azóta valahogy soha nem tökéletes. Repedést nem találtam eddig. Múltkor valaki írta, hogy valami tömítővel (talán épp teflonszalaggal?) tekertek ott be valamit, s azóta jó neki ismét... (ki kéne húznom a Krupsokkal decemberig)
Reggel a Krups megint kifújt. Nézem, a tömítése eléggé ki van már tágulva (nem egész 2 hónapot ment). Kipróbálok egy újat, aztán ha azzal nem, akkor elkezdem beüzemelni az ajándékba kapottat.
MDF-Iberitál, melyik jobb, voltak késhegyre menő viták ezügyben régebben:-)
Annyit SiD tapasztalataiból leszűrhettünk, (ez jó) a síktárcsás (pl.MDF) darálóknál az őrlemény minősége egyenes arányban van a tárcsa átmérőjével. Minél nagyobb a tárcsa annál jobb az őrlemény.
Namost az Iberitál kúpos, és SiD leírásai szerint az Iber őrleménye a 64mm-es tárcsás gépekével van egy szinten. Vagyis az Iber jobb őrleményt ad mint az MDF. És jóval olcsóbb. Egyéb esztétikai, stb szempontok alapján lehet választani az MDF-et, de ha csak a finom kávé a cél akkor Iberitál.
Én úgy értettem gépet és darálót is vásárolna a kérdező. Nem írta használt terméket is váűsárol, vagy csak gyáriúj.
Ha nekem kellene választanom akkor árszintek szerint:
- a SiD-nél lévő használt Gaggia + Iberitál
- Valamilyen új Gaggia, netán a gyönyörű Gaggia Classic + krómos Iberitál
50 mm asszem...félreértelmeztem a szöveget, a Gaggia alatt gépet értettem, nem darálót, de végülis az is a darálója is játszhat, bár nem tudom mennyire jó ez az mdf, sztem annyira azért nem
Azért a nagy pénzköltészet előtt gondolkozzunk kicsinyég.
Annak a Krupsnak egyáltalán nem kellene pocsék kávét főznie. MrB is hasonlóval főz, és nem mint teljes csődöt jellemezte. Tud vele rendes kávét inni tudtommal. Igaz ő darál.
Szóval miért olyan pocsék az a Krups kávé? Karbantartod rendesen? Betartod a készítési előírásokat? Milyen kávét főzöl? Egy rendes daráló bizonnyal kitágítja a fogyasztható kávéfajták horizontját, de egy előredarált, frissen bontott Molináriból is elég jó kávénak kell kijönnie. Vagy legalábbis nem gyengébbnek mint a korábban használt Saecóból, aminek kávéja minőségét nem kritizáltad, csak elromlott.
Az Iberital és a Gaggia viszonya nem "vagy-vagy", ha Gaggiat veszel, akkor méginkább szükséges a daráló, mert előre daráltakkal ott semmi esélyed. A Krupsot is mindenképpen feldobná az Iberital, de valószínűleg egy kis barkácsolásra lesz szükséged (szűrő "nyomásfokozótlanítása"), hogy valóban jobb eredményt kapjál. Hogy érdemes-e feljebb lépni? Ezt Te tudod eldönteni annak függvényében, hogy mit szeretnél....ha jobb felszerelést veszel, és megfelelően tájékozódsz, nyilván jobb kávét fogsz inni...felső határ nem nagyon van, de egy gaggia+iberital páros elég sokáig ki tud szolgálni, az biztos.
Nem sok kávét iszunk otthon, de azt szeretnénk megfelelő minőségben. Most csak a szokásos előredaráltnál tartunk, először egy Saeco magic-kel próbálkoztnunk, aztán vettünk egy Krups-szot ( 4050-es) Sajnos nem jött be a Saeco, mert mindig szervízben volt, később pedig nem folyt le 1 perc alatt sem a kávé. Most a Krups dolgozik, de ez pedig pocsék kávét produkál.
Gyakorlatilag végigolvastam az összes hozzászólást itt és kávékorzón is, de egyre nagyobb kétségek között szenvedek:)
Mi lenne a megfelelő nekem? Azt tudom, hogy daráló kell, de nem tudom eldönteni, hogy az Iberital, vagy ha Gaggia gépet veszek, akkor annak a darálóját használjam-e? Érdemes feljebb menni talán? A pénz számít, de 10-20 ezer forint különbséget még ki tudok szorítani valahogy.
Ha esetleg nem érhetető amit írtam, nyugodtam kérdezzetek vissza.
most jöttem fel a garázsból. a bojlert könnyen szét lehetett szedni, nem volt vészesen vízköves, de azért volt benne törmelék (a fűtőbetétről levált vízkőtörmelék). egy éjszakát ázik citromsavas oldatban és holnap összecsavarozom, készre szerelem a gépet. utána tesztelés következik, majd viheted haza. ;) megnyugtató, hogy nem volt benne vízkőhorror.
Igen, tudtam, hogy 2001-es a gép, az előző tulaj által átadott használati utasításban benne van a 2001-es eladási dátum. Egyébként kalandos élete lehetett, mert a használati utasításban eredeti olasz Elektra srl. pecsét van, az előttem lévő tulaj osztrák volt, aki németországból vette....
Most olvastam a levelet, köszi. Ha van energiád, kérem nézd meg a bojlert, ha már tényleg szét van szedve a gép. A csöpögést én is tapasztaltam korábban, bár nem volt vészes, felfűtéskör csak a kar volt belülről nedves.
Mindenesetre ha már így alakult, jó volna ha helyre tudnád pofozni. Előre is köszönöm!
Igen, írtam levelet is. A lényeg, hogy veszettül csöpög a bojler a rugós szelepen. Arra gondoltam, hogy ha már ennyire meg van bontva a gép, akkor szét kéne szedni a bojlert, mert a csöpögés vízkőre vezethető vissza. Egyébként 9 éves a gép, gondoltad volna?
köszönöm a segítégét mindenkinek, az eladó holnap hatig kért időt, ha addig nem viszi el senki akkor odaadja az általam ajánlott áron, majd meglátjuk:)
Az a rugó miatt csöpög, ami itt már említve lett, sé vagy kicseréled vagy megnyújtod kicsit vagy hagyod ahogy van, de ehhez látni kellene... A felépítéshez a robbantott ábra itt van: http://partsguru.com/SaecoRioProfiCombi.html
Ha nem OPV-s a gép, akkor az egy cső normális is. Sőt láttam olyat, ahol mindjárt a szívóágba és nem a tartályba volt visszavezetve a cső.
Ez elméletileg nem gond. Ez az alábbiakban már emlegetett rugó amihez 5forintos és kombinát fogó kell hogy ki tudd szedni, sokszor egy kis nyújtás segít rajta de a csere sem tétel.
SiD, kösz a választ, de ez az én felszereltségemhez még mindig túl bonyolult. Marad a kisérletezős módszer, majd minden főzőénél állítok egy kicsit az OPV-n. Egyébként döbbenetes a viselkedésbeli változása a gépnek, pedig az első főzéseknél még egyáltalán nem nyitott az OPV.
egy cső megy csak a tartályba..most alkudozok vele h adja oda olcsóbban:):)annyit mondott h csöpög a fej(de nme teljesen értettem) amikor melegszik...ez normális?
A via venetonál jobb, én azt cseréltem ilyenre, igaz az bronz kazános. Tényleg nem kérdezted hány cső log a tartályba? ha egy akkor nagy valószínűséggel bronz ez is.
Nálam a felfűtés kicsit hosszú, de már leszedtem a hővezető pasztát a termosztát alól amit tisztításnál szorgalmasan rákentem, így 20-30 perccel megelégszik. (45perc volt ami megrökönyödést és derűt váltott ki itt :D) de megy bele 105C-s.
Ahogy a képen látom nyomásfokozós kar van hozzá, az nem előny, de viszonylag sokszor van SiD- -nél nyomásfokozómentes kar hozzá.
Gondolom kipróbálta a cuccot mert fel van fűtve a képen a gép és ahogy látom darált is egyet, de legalább is az is be van kapcsolva.
Valaki szét is szedhette mert egy kicsit a rozsdamentes-lemez mintha meg lenne "gyűrve" a tetején két oldalt. Az egész elejénél egy sínben van benn az a lemez és csak bizonyos szögben húzva jön ki belőle, én is nézegettem egy darabig, hogy hogyan lehet levenni, először én is csavarhúzóval feszítettem de kicsit óvatosabban.
két megoldás is lehet: a manométert közvetlenül az OPV után kötöd (ez a Gaggia OPV-nél nem lehetséges). másik megoldás, hogy a manométert a gőzcső helyére kötöd, a karba teszel egy vakszűrőt, gőzcsapot kinyitod (ha utána és nem elé tetted a manométert) és beindítod a gépet.
akkor az árra rosszul emlékeztem... nem nagy akciók, mert eddig 2700-ért vettem. Lehet hogy most veszek silvert 55/45 ha jól emlékszem, lehet hogy az 2200..... na mindegy...
SiD, szabad tudni, hogyan állítod be üresen az OPV felső határát 9 bar-ra vagy ez túl bizalmas, szakmai kérdés? Ugyanis én ezzel szenvedek a Carezzánál. Olvastam már olyat, hogy koppanásig be kell tekerni, majd 270°-ot kitekerni, meg ehhez hasonló boszorkányságokat. A legbiztosabb a mérés lenne, de erre csak beépítve találtam megoldást a kar fejére szerelt légtelenítővel és nyomásmérővel. Ennél van egyszerűbb megoldás esetleg, ami publikus is?
Nem tudtam, - de most már tudom- hogy van itt valaki, aki időnként rosszindulatú megnyilvánulással reagál le vidám hangvételű hozzászólásokat. Hazudnék, azt azt mondanám hidegen hagy ha belémkötnek, de igyekszem nem foglalkozni vele, és nem feszültségkeltő hozzászólásokat irogatni. Ha folytatja a kötekedést, legyetek kedvesek szóljatok rá helyettem. Köszönöm.
felhívtam....letette a nagyesküt h teljesen hibátlan, mindene megvan a gépnek....egyébként jó gépek?...csak a ti tanácsaitok alapján merem bevállalni:):)
nme sok időm volt vele beszélni rohantam angolra, de azt mondta h rendben van,de most olvasta a délutáni levelem, úh remélhetőleg perceken belül jönnek a képek,akkor majd egyeztetek vele részletesen...
Vergnano nem elég finom darálás, a Rioba sokkal jobb (nekem ízre is jobban bejött a 80/20 rioba gold) csütörtöktöl a szemes és a darált is 2200ft/kg lesz a metrokban.
Igen, ezen én is agyaltam, hogy mért nincs benne. Szétszedés előtt azzal vígasztaltam magam, hogy biztos valami más szivattyú van benne, amihez nem is kell OPV, de nem: sima piros Ulka, szóval igenis kell bele az OPV. Valóban fura, hogy egy ilyen drága gépbe mért nem tették be gyárilag.
Miért nem szóltatok, hogy itt tilos a poénkodás??!! És miért nem szóltatok, hogy van itt egy góré, akit tisztelni kell, és az őrá való tekintettel meg kell válogatnom hogy mennyire komoly amit beírok?!? Van egy moderátor, aki leteremt ha beírok egy jóízű poént? Vagy csak nekem tilos itt a poénkodás? Miszter béről beszélek, aki nem is béka, de úgy viselkedik. Elnézést kérek a többiektől, ha rossz érzést keltettem bennük a kacsazsíros beszólással.
Egy ilyen komoly gépben hogyhogy nincs alapban? Régi a gép/az újakban már default? Azért egy ilyen gép mellett nem biztos, hogy mindenki nyugodtan tud aludni:-) El tudom képzelni egy konyhában, éjjel, oldalról beszűrődő, sejtelmes holdfényben:-)))
István ! Igazuk van, a darálós kombit kell megvenni, ha minden igaz, abban egy kónuszos fokozatos állítású örlő van, amit szépen lehet tuningolni, és nem okoz gondot, hogy nem fokozatmentes !
Molinarin kívül a Metro saját márkás Rioba kávéja. Aztán a Vergnano is tart daráltat, de az egyrészt drága, másrészt nem tudom összefutott-e már valaki vele.
Ezt aztán érdemes megnézni!! http://cgi.ebay.de/Espressomaschine-Italien-60er-Ugolini-Sammlerstueck_W0QQitemZ200313445002QQcmdZViewItemQQptZHaushalt_K%C3%BCche?hash=item200313445002&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1229|66%3A4|65%3A12|39%3A1|240%3A1318#ebayphotohosting
na közben hazaértem:)...beszéltem vele a gépről,megigérte h este küld képeket, de csak nem akar ideérni 4órától az a pár kép....majd kíváncsi leszek, de elállok a másik gép vételétől....
Lehet az még attól jó gép...deee...azért látni kéne mennyire van lepusztítva.....így nem korrekt eladni. Az előző tulaj azt a Saecot fedél nélkül korrektül kinálta.
most hogy mondod......... a saecoról tudott világos képet csinálni. Azt hiszem paranoiásak vagyunk.
Én nem rég 8e-ért vettem ilyen gépet, elég leharcolt külsővel az összes felirat le volt kopva róla, de eladóval megbeszéltük, hogy elmegyek kipróbálom, ha megfelel elviszem. Bp-Székesfehérvár szerencsére nem nagy táv, elmentem-daráltunk-főztünk-elhoztam.
Én is húszéves gépekkel harcolok, nem ragaszkodom a gyáriújhoz és még a teljesen makulátlanhoz sem. Ebben az esetben inkább a dolog átverés jellege háborított föl, és ettől már a legkisebb hibát is más szemmel nézem. Továbbá egy csomó fajta gépnél nem jelent gondot a tartály fedél mással való pótlása, mert egyszerű négyzetes lemezről van szó, de éppen ennél a Saecónál egy egészen spéci alakú idom szolgál, amit nem könnyű mással pótolni.
Azon kívül amit szabad a Kvikmillnek, azt nem szabad a Saecónak:-)
Azért mégis csak fura, hogy olyan sötét az a kép....valami nem stimmel azzal a gépel sem....olcsó is.....15-20ezer körül szoktak lenni ezek a fajta gépek.
Nekem nagyon bejött, de akkor még a via veneto nyomásfokozós karral próbáltam. Ízre kitűnő volt. Ha jól emlékszem az őrlésfinomságra, van esély, hogy működjön nyomásfokozó nélkül is. Szerintem egy próbát megér! Ja! Felbontás után 1 héttel is még élvezhető volt...
Haverom kávégép mániás, évente vesz újat, otthonra és az üzletébe is. Eszpreszót még sosem ittam nála, csak azt a latte machiato szerű kutyulmányt, amit Ő szeret. Mivel tőletek sokat tanultam, gondoltam kipróbálom, mit tud egy félmillás gép.
OK, akkor sokadszor:-): gyári őrlésű Molinari Espresso elvileg tuti - legalábbis a "nemkellnekemdarálómerazcsakúripasszió" korszakomban CSAK ezt tudtam használni a Gaggiámhoz, a többi a 10-12 másodperces kategóriába tartozott...áááh!
Ja, még valami. Megkapta a szükséges karbantartásokat? Ezek a gépek szokták jelezni, ha program szerint zsíroldani, vízkőteleníteni kell (Jura tipikusan Claris vízlágyító patront használ, de azt meg cserélni kell, persze), a gyár saját poraival-tablettáival-folyadékjaival. És bár ezt már nem írják elő a felhasználónak, a darálót sem árt időnként kipucolni (a Puly Grind Cristalli jó automatához is, az Urnex Grindz nem).
A tapasztaltabbaktól kérdezném, hogy az őrölt kávék, közt, amit jobb gyártók is kinálnak, van e olyan ami tényleg elég finom örlésű. Mivel nincs egyenlőre darálóm (rendeltem egy kézi örlőt a vataráról), viszont amit vettem (Lavazza crema e gusto), szerintem nem elég finom örlésű. Aki esetleg ismer megfelelően finom őrlésű kávét, megoszthatná velem az ismereteit. Előre is köszönöm a segítséget!
Hát az igaz, hogy Piazza d'Orós, Corso Veronás (a Sega SZVSZ nem jó példa, egyáltalán nem teljesít olyan rosszul a vendéglátásban!) helyekre eleve be sem megyek, csak a legalább szemre bíztatóbbakba.
Az egyértelműen a pofátlan szabadrablás kategóriája, ennyi pénzért két olyan főző-daráló kombinációt is lehet venni (igaz, nem gombnyomásra főz, de legalább eszpresszót), amiről az ember már nem is nagyon akar feljebb lépni... A barátod alaposan hagyta magát kifosztani...
Amúgy valóban kérdezd-jegyezd majd meg, mi volt az a kávé, mert sok mindenre hallottuk már azt mondani, hogy csúcsminőség, ami nem az (például, aki elhiszi, hogy tényleg ér 600 ezret egy ilyen kávéfőző, az azt is elhiheti, hogy az Illy a csúcs). Továbbá, a valódi csúcsminőség is élvezhetetlenné megy tönkre, ha esetleg öreg vagy rosszul tárolták.
De, nyugodtan kezdhetünk "hát" szóval is mondatot, ha éppen olyat akarunk mondani, aminek ez felel meg. Ez valami makacs, ki nem pusztuló, magyartanári agybaj... Ha nem vagy magyartanár, felejtsd el az ilyeneket, ha pedig az vagy, akkor meg szégyelld magad... ;-)))
Nem vagyok biztos benne. Egy átlagos Segfradós-Piazza d'Orós helyet rendes kávéval mindenképpen illene lehagynia, de voltam én már puccosabb helyen is, ahol messze nem hozták azt a szintet, amit egy amúgy általunk jogosan lesajnált automata is tudhat.
"Ki a fene tesz be konyhájába, munkahelyére egy ilyen hiányos, tákolt fedéllel valahogy összeberhelt izét?"
Izé, SiD- QuickMillje ikeás virágvázából szívja a vizet :) (Na jó, az garázs.) De többünkről el tudom itt képzelni, hogy egy amúgy jó gépnek, olcsón elnéznénk ennyi hiányosságot. Nem kell a holtidőben is vízzel töltve állnia, akkor majd nem petéznek bele szúnyogok.
A Z5 tejhűtővel együtt 600000 Ft, a kávé alapanyag is valami csúcsminőség volt, a nevére nem emlékszem. Ha legközelebb arra járok, jobban belemélyedek az őrlőrendszerébe is, mert azon nem állítottam. Nem találtam gombot, kapcsolót.
Múltkor írtam hogy otthon ibin őrölt kávéból a DL EAM4000b olyan tigrincses epsressot csinált, hogy kerestem az állam. Tény, kicsit(?) több ment bele, mint amit írt (leírás 1 mérőkanál, én tettem ~ 1,5-et bele) kávéból, de a lefolyás, minden, mint a nagykönyvben leírva. Csak néztem, s örültem neki. Ha az őrlésmennyiséget és a finomságot kellően jól be lehet lőni benne, akár szemesből rendes automataként is tudja ezt. Az pedig nem rossz már.
Háááát -tal nem kezdünk mondatot. Amikor azt írtam egyszerű gép, mi baja lehetne, akkor azt gondoltam, ha monnyuk láncfűrésszel levágták volna a hátulját az azért baj lenne. De ilyesmi szerencsére ritka. Namost ez a ritka eset megvan.
Az a sapka meglehetősen szerves tartozéka a gépnek.
Az bizony kell a gép normál működéséhez, anélkül beleszállnak a legyek a víztartályba, muslicák, a szúnyogok belepetéznek stb. valamit kell rá tenni, de bármi ami nem a gyári fedő igencsak ocsmány lesz. Alakra préselt műanyag idom, negyed körcikk alakú mély peremű fedél, olyat maszekban esztétikusan nemigen tudsz faragni, vagy ha igen akkor háromszor annyiban lesz mint a gép maga.
De továbbmegyek, ezt a gépet így a csóka sem fogja tudni eladni, nemhogy a négyezerért, de a háromezerért sem. Ő is kettőezerötért vagy mennyiért vette. Ki a fene tesz be konyhájába, munkahelyére egy ilyen hiányos, tákolt fedéllel valahogy összeberhelt izét?
Hiányos, csöpög, megpróbált átb..ni, háromezret mondjál ha meg akarod venni, de még ezt is gondold meg. Avagy szerezzen ilyen fedelet (honnan?) és az átveréssel együtt legyen négyezer.
Vagy menj rá arra a darálósra, az a daráló okán még jobb is volna annyiért is, de immár alaposan rákérdezve mit felejtett el leírni róla. Esetleg felejtse el a nyolcezret, legyen hat, te meg elfelejtesz egy átverős hajlamát feltáró visszajelzést írni a címére.
Érdemes jobban elmerülni a menürendszerében: őrlésfinomság, őrleménymennyiség/adag, netán előáztatás, stb. Szvsz azért rendesebb ótomata géppel + normális minőségű szemeskávéval is lehet egészen rendes eszpresszót produkálni - volt szerencsém néhány automata Saecóhoz, azokkal sikerült.
Mi több: kedves ismerősöm másodgépként évekig használt Jura F70-est, hasonló eredménnyel.
felhívtam...tényleg hiányzik, mondja h elfelejtette beleírni a hirdetésbe, ne haragudjak....bla-bla.....de lehet h szerez hozzá, illetve felajánlott egy "kedvezményes árat"...5500...mondtam h gondolkozzon el rajta alapossabban:P:P
ha be négyezreznék az nagyon szemtelen lenne?:P:P:P
Istvan21047 a licitált képet jobban megnézve a víztartály műanyag fedele hiányzik. Ez egy nagy íves záró sapka sötét műanyagból. A "vatera" felirat pont takarja a helyét, lehet nem véletlenül.
Enélkül ennyiért nem biztos, hogy meg kell vásárolnod. Ezt tisztázd az eladóval, mert ha ezt külön nem jelezte, (márpedig én nem láttam kiírva) akkor átverés szaga van a dolognak. HA ugyanaz a gép, akkor az eladó maga is "hiányos" jelzéssel vásárolta, továbbadásnál neki is jelenzie kellett volna ezt a hiányt.
Akkor inkább a Sziszó által linkelt darálós. 8-ért az is jó, és darálós.
Attól függ, mihez viszonyítasz. A honi vendéglátáshoz képest egész jót lehet, de errefelé azért ennél jobbat szoktunk elkezdeni eszpresszónak nevezni...
Egyébként az, hogy Jura, csak árfelhajtó tényező, a kávéban nem jelentkezik. Amit én próbáltam, az is több mint kétszer annyiba került, mint a régi AEG automatám, de semmivel nem csinált jobb kávét (rosszabbat sem).
a fejgyártást csak a sajátomra értettem, ugye ott a kar fele műanyag. A pontosággal nem szokott baj lenni, ha valami konkrét dolgot csinálsz, amiket említettem h gyártatok, azok pl teljes egészében CNC gépen készülnek....
István21074 nem poénkodtam, nincs rossz számdék. A kargyártás sem lett kinevetve, inkább elképedés volt a műszaki kapacitáson. Itt ezen a fórumon néhány tizedmilliméteren is megáll néha az élet, mer a Marzoccó nem megy fel a Gágogifejre:-)))
MAURO-imádók FIGYELEM! A Váci u.20 - Petőfi S.u.16 a Taverna/Mercure szálló belső udvarában van egy BRISTOT PANINI kávézó...óriási MAURO választékkal: 4-5 féle tégla, 3-4 féle fémdobozos, és 3 fajta kilós bab: Espresso-Bar: 7.490Ft, Special-Bar: 8.100 és Onda Doro: 7.790 FT...és a mellékelt csokis-kávészemek: 890-ért. Üdv: toyotás
Én meg nem mondtam volna, hogy satupad. Ami egyébként nem kell a gépszereléshez. Csavarhúzó kell, de ami ott látható az éppen erre nem jó. Nemigen fér be oda, ahol meg kell bontani a gépet. Csavarkulcsok szintén nem játszanak.
Gumi tömítés filléres téma, de Vas megyébe expoligon 2.700,-forintért postáz, többe van a hús mint a leves. Így meg megvette ötér, használta míg kellett, eladta hatért és még a kezét sem piszkolta össze.
De ismétlem nem az eladóra építeném a bizodalmam, hanem arra, hogy abban a gépecskében nemigen van minek elromlani. Ha csöpög akkor fejtömítés, nekem van, használt de tökéletes és ingyen megdobom vele István21078-at. A másik csöpögős a fejben az a kis rugós izé lehet, az egy rugó kérdése, olyan mázsaszám van a műhelyekben de sokszor elég kivenni és meghúzni, hogy feszüljön és nem csöpög többet.
Annak azért örülök, hgy végig fogtátok az adásomat, csak én voltam képzavarban:-)
Szerintem ez lehet az ami egy hónapja ötezerért elment. Azt valami kereskedőféle ember vásárolta meg ahogy az adásvételei száma rémlik. Nem szerelget, kereskedoik és vásárláson-eladáson egyaránt nyer:-)
Istvan21074 nekem van ehhez a Saecóhoz egy komplett rozsdamentes acél kazánom gőzcsővel, termosztátokkal, zuhanyrózsával, fűtőspirállal, kartartó alugyűrűvel szóval komplett ami az én gépemből kikerült az öntvényesítés során. Talán még jó gumitömítés is van rajta. Gyakorlatilag új, csak már bejáratott. Ha kellene az új géped javításához jutányosan a tiéd lehet. Én arra tartogattam, hogy valaha csináljak belőle egy önálló gőzgépet kapucsínóhoz.
Ha megvan még a gumi tömítőgyűrű neked adhatom, hogy ne kelljen külön rendelgetni az Expoligonból.
ahogy jobog is írta elég egyszerű felépítésű gép. az egyedüli probléma a fejből a rugós szelep kitekerése lehet. nekem még egy Saeco acélbojlerből sem sikerült kitekernem.
te most poénkodsz rajtam:):).....a szűrőtartó kar gyártási ötletem is kiröhögtétek, pedig nem biztos h ki kellene.....komolyabb dolgokat gyártatok vesenyautókhoz, mint egy alumínium szűrőtartó:)....na most már muszáj lesz csináltatnom kart:P:P:P
nézd meg a vaterás képet..... satupadon a gép háttérben egy csavarhúzó. Lehet hogy csak egy poszter a konyhában de nekem valódi háttérnek tűnik.
Közben írja hogy csöpög, de szerinte csak a tömítés... szóval ha van satupad meg csavarhúzó, és diagnosztika is lezajlott, akkor mán' mérnem cseréli ki, és akkkor nyugodt szivvel csöpögésmentes gépet árulhatna.
Szerintem MrB-vel így értjük.
Azt tudjuk ha tömítést kell cserélni akkor a vevő is meg tudja csinálni mert szeret barkácsolni.
előbb beszéltem vele,azt mondja h rendben van a gép,nemrég vette ő is,amíg az automatáját csinálták,de egyébként foglakozik gépekkel, ezért én sem értem miért nme csinálta meg...na kíváncsi leszek......remélem nme valami romot vettem:)
A tömítés csere szükségességét az eladó írta, akinek hátteréről semmit sem tudunk. Lehet, hogy eladókám még egy balkezes kiflit sem tud megkenni vajjal önállóan olyan műszaki analfabéta.
A "jómunkásember" a Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű Rt. teljes gépállományával a háta megett meg a VEVŐŐŐŐ. Neki nem lesz gond egy tömítés csere.
MrB szerintem a "jómunkásember" háttér miatt írta amit írt. Ha ilyen műhelyes háttér van a gép mögött és tudja mi a baja akkor Ő vehetett volna 300ft-ért tömítést és akkor hibátlan gépet áruhatna.
MrB a tömítés cserét az eladó írja, a nagy barkács ember meg a potenciális vásárló:-)
Én a gumitömítés csere mellett szét is kapnám egészen, bizonnyal egy vízkőtlenítést is el bírna viselni a bojler. Egyszerű, átgondolt és tágas-férős konstrukció könnyen hozzáférhető elemekkel. Szinte adja magát, hogy az ember szétkapja és elemenként átvizsgálja. Nekem egy OPV is belefért könnyedén, de + nyomásmérő műszer is akár ha kellene.
Ami a gumitömítésen kívül még baja lehet az az Ulka pumpa elfáradása. (A gépecske tesztjében külön el is szoknak csodálkozni, hogy a kis olcsóságban a nagyok pumpája trónol.) Ulka Expolígonnál párezer ft.
Így is mondom... szóval egy fejtömítés-csere miért gond, ha ilyen nagy barkács-ember... És akkor máris hibátlanként lehetne árulni. Vagy nem is csak a tömítés a folyás oka?
Az illető korábban írta imád könyékig a gépzsírban túrni meg, hogy szűrőtartó kar készítése sem okoz neki gondot. (!!!) Úgyhogy ha én mint műszaki analfabéta képes volta a feladatra akkor nem lehet akadály. Inkább az öntvénybojler beszerzése az aminek utána kell mászkálni, de az úgyis csak opcionáis dolog.
Én sem isteníteném ezt a kis gépecskét, de hirtelen hatezerért mit mondanál jobbat? Még egy jobb kotyesz is többe van.
elnézést, tényleg kicsit lesajnálónak tűnhetett a hozzászólás. valóban nem sokra tartom ezt a gépet, csak azért tettem be, mert jó alternatívája a mostanában emlegetett Via Veneto-nak. (a rézbojleresítés nem biztos, hogy mindenkinek olyan egyszerű feladat...)
Ez a "ha valaki erre vágyna" megjegyzés eléggé lesajnáló jellegű.
Nem becsüld le a gépecskét, a bojlerét ötezerért öntvénybojlerre cserélve a kávéja nem sokkal marad el a Faema Family kávéja mögött. Gőzölni meg (acélbojlerrel) jobban gőzöl. Csepptálcája, vízszintkijelzése, gőzcsöve meg még praktikusabb is.
Szóval egy ilyen 6-ért villámáron helyből elég jó mukahelyre a neszkávé vagy a kotyogó helyett, egy olcsó bontott öntvénybojlerrel pedig klasszist ugrik.
Azért valószínűleg nem véletlen, hogy 2006-ban arany díjat nyert.
Valami ilyesmi a Superiore is. Oké, legközelebb ha beszélek a képviselővel megkérdem tőle. Asszem fél kilósnál kisebb csak előre daráltban van. Vagy téged a TOP érdekel? Az horeca vonal, elég húzós, gyanítom, hogy más lehet a keverék. Áremelés előtt volt 7000/kg.
Természetesen a 107 °C-os thermosztátot értettem tuningon a 100-as helyett.
Én úgy szoktam, hogy fél év alatt már kitapasztaltam a szemmel láható "hőmérséklett" annak függvényében, hogy hogyan, milyen erővel, hanggal zubog a fejből a víz. Ha a felfűtés tetejénél vagyok visszahűtöm kis csapolással, ha lent vagyok ráfűtök gőzgombbal.
Alapesetben mindig úgy főzök, hogy enyhéz zubogó víz follyon, és ha érzem, hogy hmm... mint ha valami hiányzna a kávé ízéből akkor kezdek el játszani a rövidebb visszahűtéssel.
Lehet, hogy soha. És ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy azért, mert valami rossz benned. Egyszerűen az agyad a kávéval kapcsolatban nem ilyen formában fogalmazza meg az érzett ízvilágot. Meg lehet tanulni, hogy mikor azt érzed amit, akkor az ilyen-olyan gyümölcs, virág, növény, cipőtalp, gumi, mocsár... DE... a legjobb mindig az marad, amit valójában érzel, amikor iszod. Hogy ehhez mit asszociál az agyad, az az, amitől az vagy, aki, és nem más ember. Aztán lehet, hogy egyszer csak hirtelen beléd villan egy kávé kóstolásakor, hogy niddmán', ez virág, vagy épp mazsola. ~ ; D Aztán jön a hogyan lehet reprodukálni része ~ :D Szóval lehet mégis ott van az, csak mégsem úgy. ~ : )
Másrészt érdemes komolyan venni a kávé tárolásának előírásait. Előfordulhat, hogy egy kibontott kilós zacsinál csak az első néhány kávénál érez valaki pompás ízeket, azután elleposodik a nem megfelelő tárolás miatt, és a többi száz kávé már ízetlen. A pod friss, tehát várhatóan jó friss aromákat ad.
Harmadrészt ezek az aromák csak ritkán vaderősek. Többnyire finom játékok, amikre oda kell figyelni, hogy kiérezd. Node azért isszuk, hogy kiérezzük. De pl. nejem nemigen figyel rá, csak megszokásból megissza a koffein végett, max. annyit mond jó, nemjó.
Olvasd el andrew7 kiváló cikkét a Kávékorzón a kávé tárolásáról.
Mmmm. Pellini Top 100% arabica pod édes virágos, majd csokis ízek nagyon diszkrét és elegáns kombinációja. Végig érezni a 100% arabica jelleget, de savanykásnak még nem nevezhető. Utóíz csokis, enyhe, nem zavaró majd eltűnő füst aromával, végén gyümölcsös (narancs) kiédesedéssel.
jaaaj azt hiszem félreértettelek:S:S......ugye most neked Venettod van?...és nem Delonghid?Valamit félreolvashattam és én a Delonghiról írtam hogy gondom vele, a másik gép vásárlásán még gondolkozom.
Ezek szerint már megvetted a Via Veneto-t? Én a másik gépemhez állítom a darálót, ezért egyszerűbbnek tűnik így, hogy nyomásfokozóval használom. Nyomásfokozó nélkül is használtam hónapokig, úgy se volt rossz. "Kis" hibája, hogy egy adagot nem igazán lehet főzni vele. A dupla szűrőt érdemes duplának használni, de majd megtapasztalod... Én vettem hozzá -arany áron!- 1 személyes (POD-os) szűrőt + gumi alátétet. Ezzel elfogadható 1 szem. KV-t lehet produkálni, de nem az igazi és nem éri meg az árát. Ha visszakeresel több infót is találsz itt a fórumon + nyomásfokozó mentesítést is részletesen leírták már. Ha nyomásfokozó nélkül használod, lehet, hogy célszerű benntartani azt a műanyag aljat, ami középre tereli a KV-t.
Nyomásfokozó nélkül a beállítás klasszikus módon: - kb. 25 mp csapolás - kb. 15-20 kg tamperolás - daráloval beállítani, hogy 25-30 ml legyen a végeredmémy.
Igen,ha sárkányt csináltam a a gépből, akkor nem volt a fanyarsággal probléma, csak valahogy rühelleném, ha így kéne állandóan főznöm. Mert ez azért nem az 'egy kis szörfözés felfelé' kategória !
Mert a mandulás íz nagyon érzékeny a lefőzési hőmérséketre. Ha alul kapod el nem érzed ki belőle egyáltalán, csak savanyú lehet. De... próbáld ki az Ibivel. Ha nem ízlik én szívesen megveszem tőled a többit, az asszonyak amúgy is ez a kedvenc kapucsínókávéja.
Igen, de 100% arabica ellenére ha nem találtam el a kellő hőfokot és nem fortyogó főzőfejjel készítettem, eléggé kiütközött egy mocsárirobusztás íz is. Nekem köztudott, hogy tuningolt thermosztátos gépem van, ami odab@sz az ízeknek, és ezt semmilyen szörfözgetéssel nem lehet tutin reprodukálni, kell az ezen a hőfokon történő bemelegedés.
Monyesznek lehet, hogy ezért jött ki jobban a kellemetlenebbik része. Még nálam is, ha pont akkor kaptam el, amikor a fűtés bekapcsolt az alsó ponton.
Egy szép kis QM daráló: http://cgi.ebay.it/Macinino-Macina-Caffe-QUICK-MILL-OMRE-CROMATO-Epoca_W0QQitemZ150330075299QQcmdZViewItemQQptZModernariato?hash=item150330075299&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1385%7C66%3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C240%3A1318
és egy fehér QM 0650-es: http://cgi.ebay.it/MACCHINA-DA-CAFFe-QUICK-MILL_W0QQitemZ380107420127QQcmdZViewItemQQptZMacchine_del_Caffè?hash=item380107420127&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1385%7C66%3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C240%3A1318
Az elektromos multikban viszonylag mindig megtalálható Pellini Superiore 100% arabica is hasonló. Van fél kilósban is. Nem szokott drágább lenni 4000/kg-nál, és aki a gyümölcsös-arabikás erősebb mandulás keverékeket szereti annak jó választás lehet.
Igazából nme tudok kérdezni,egyenlőre annyi gondom van még. A gyári nyomásfokozós szűrőkkel használod a gépet? Próbáltad már azokat a rugós szelepeket kiiktatni?Én úgy csak mosogató levet tudok főzni, bár biztos sokat kellene finomítanom a örleményen, de a szelepekel meg belefullad a finomabb örleménybe.
Azt hiszem jó lenne valamit fixre venni,és úgy hangolni mind a gépet mind a darálót, mert ez egyenlőre nme az igazi. Szívesen veszem ha megosztod velem a tapasztalataid!:)Köszi!
A kávéfesztiválon Carrarót ittam, Don Cortezt nem sikerült. A Mammutos kóstolást addig halogattam, amíg váltottak...aztán már a Vergnanós korszakukban:-), karácsony előtt jártam náluk (Cafe Bridge), ittam 800-as, meg 600-as keverékből készített eszpresszót, és akkor a nagyon kevés bátran ajánlom hely közé soroltam őket.
Azóta nem jártam arra, de a héten csakazértis teszek egy újabb próbát:-)
Kenésügyi szakértők OFF: a sűtőm ajtaja megzakkant, nyitás-zárás közben "sikkant". Mivel tudnám bekenni a "zsanérjait", hogy ne adjon hangot, de ne is legyen "Büdös"? WD-40 nem jó, mert nagyon büdös.
Helyesbítek: volt Don Cortez is, de csak 1 kg, és csak ismerősöknek és törzsvendégeknek ajánlották kóstolásra. Tervbe volt, hogy bevezetik a Cortez-t, de ez nem valósult meg, mert az egyik tulaj bedobta a törülközőt, és eladták a boltot. Ennyi.
A Mammut-ban nem DonCortez volt, hanem Carraro, mégpedig 4 különböző keverék. 2008 augusztus óta Vergnano van, 60-as, 80-as és 100-as. A Don Cortez úgy kerülhetett szóba, hogy a Yeahhh a kávéfesztiválon DonCortez-t is kóstolt, és be akart menni a Mammutba Carraro-t kóstolni, aztán összekeverte a dolgokat....., ..mivel a Carraro és a Don Cortez egy cég.... ...valami ilyesmi. De nem biztos hogy a Yeahhh dobta fel a témát akkoriban.
Egy szép Bezzera: http://cgi.ebay.co.uk/Bezzera-BZ99S-Coffee-Machine_W0QQitemZ270349150730QQcmdZViewItemQQptZUK_BOI_Restaurant_RL?hash=item270349150730&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1688%7C66%3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C240%3A1318
"...don cortez kave nincsen a mammut 2-ben? mintha remlene vmi ilyesmi...." Jól emlékszel, a Cafe Bridge-ben volt. Pár hónapja váltottak, most Vergnanót tartanak, és nagyon jól nyomják (írtam is karácsony előtt)
Igen, már tökéletesen működőképes, elsőosztályú műszaki állapotban van. Már folyik a kávék és a darálóbeállítás összelövése, de közben a Carezzával is kisérletezem. Ez utóbbinak az OPV-sítése előtt állok, egy Portafitól vett elfekvő darab beszerelésével. Amint lesz már olyan csapolásom, amivel én is meg vagyok elégedve, publikálom a fórumon. Az tény, hogy ugyanabból a kávéból két teljesen más izélményt lehet kinyerni a két géppel.
Megjött a teszveszes Demoka M-600. Jó állapotúnak tűnik, és működőképes, szépen be volt csomagolva. Érdekes kis félszerzet, hamar bemelegszik, lehet, hogy majd eljátszogatok vele egy kicsit, de mivel nem voltunk otthon, a szomszédok rögtön az asszony boltjába navigálták a postást, ahová szántuk a gépet.
Nekem?Nem...Delonghi/Lidl Bar32 vagy EC190......de ez most részletkérdés.
A boltban ilyen 2-3000forintokról beszéltek darabonként.....akkor hozzáveszem még legutóbbi Pavonis akciót, akkor simán ott járok h akár vehetem volna még egy olcsó használt gépet is...így mulat egy magyar úr!:):):):)
Pl. forrásvíz megnevezéssel 50-60mg/l körül már kapható víz.
Ezzel elérheted, hogy 1-2 havonta (főzési sűrűségtől függően) kell citromsavas oldattal vízkőteleníteni. Ha olyan a géped, hogy szerelhető bele lágyító patron (nem talpszelepes a víztartálya), akkor érdemes belerakni és mondjuk évente cserélni.
üdv a fórumozóknak, nekem egyetlen kérdésem lenne, ha tudtok válaszoljatok léci. Nagyon kemény a csapvíz nálunk, így veszek bolti vizet, nézem a kalcium és Magnézium tartalmát, hogy lágy víz legyen (ha minden igaz a 80mg/liter alatti legyen) más összetevő fontos még, vagy elég ha eszt nézem, nem szeretném ha e miatt menne tönkre a kávéfőző.
ez jönne a munkahelyemre...az otthonival meg nem tudom mi lesz, mert nem nagyon találok hozzá nyomásfokozó nélküli szűrőt, legalábbis itt tarjánban nem, ha lesz is akkor is aranyáron....ilyne tájékoztatást kaptam:S:S:S.....nehéz ebben a belépőszinten valami jót találni...
Holnap lesz időm foglalkozni az Elektrával. Le kell köszörülnöm a dugókulcsból, hogy ki tudjam szedni a bojlert. Sajnos úgy van megalkotva a gép, hogy a bojler kiszerelése nélkül a készülékházat sem lehet szétszedni. A készülékház két félből áll, mintha középen függőlegesen kettévágnád a gépet. Ezt a két felet szorítják össze csavarok, de a bojler is összefogja. A csavarokkal már megszenvedtem, de a bojler még nem jött ki, mert nem férek hozzá a csavarokhoz a dugókulcs fejével. Ha kint lesz a bojler, akkor onnantól már gyerekjáték.
Egy hétig Brikkán éltem, megfelelő "durvaságú" Molinari Oróval etetve. Igen jól élvezhető, eszpresszó jellegű italt produkált, még mindig úgy gondolom, hogy nagyon megérte megvenni.
Ez hülye, most meg a másik gépet látom csak. Asszem mai nap nem kerek. (arról nem beszélve, hogy jó párszor a böngésző közli, hurokátirányítás miatt nem is kísérli meg az oldal betöltését. )
Az én kis piros darálóm sokkal szebb ezeknél. Állapotra, színre, mindenre. A fémrészek szép krómosak.
Használati értéke...ötezret talán megért. Legfőbb baja, hogy kopott 38mm-es késeihez nem nagyon találni cserét. Így a beállítás legeslegvégén adja meg a 25sec leolyást de úgy, hogy az őrlemény egy része marhanagy darabokból, más része porból áll. Így kb. kijön a rendes lefolyáshoz szükséges szemcseméret -átlagban. De ez mint tudjuk nem az igazi.
Ittam vele kávét, érezhetően gyengébb ital az Iberitál őrleményéből készültnél. Ha más nincs, ideiglenesen, olcsón, mondjuk ahogy én vettem, ötezerért addig amíg nem jön egy rendes őrlő, meg lehet vele próbálozni. Ha lenne cserekés forrás, akkor nagyonolcsón (5eFt) az igények minimál szinten való kielégítésére állandóra is jó lehetne.
Anno a BX-emen, amikor vettem, nem ment a hátsó ablakmosó, de már jó ideje, mert meg is zöldült a vize. A hiba annyi volt, hogy a reléjére nem volt rádugva a csatlakozója...
Az első szakasztott olyan, mint amit végül Jobog vett meg a vateráról csak más színben, és talán átcímkézve. Annyira olcsó volt, (talán 5 k) hogy nem is értem miért volt fent hónapokig. Ha ő nem csapja le, én megtettem volna isibizi. Majd jön és nyilatkozik róla, bár nem panaszkodott eddig sem, mintha azt írta volna, hogy elég masszív.
a Quick Mill fozok eleg nepszeruek es kozismertek ahogy latom, de a daraloikrol mar kevesebb infot talalni, pedig rengeteg van ebayen. Megbizhato, jo gepek azok is? Szuleimnek keresek valami szep, kicsi daralot.. (regebbiekre gondolok, pl ilyenre: http://i7.ebayimg.com/01/i/001/15/ag/3438_1_b.JPG , vagy http://i13.ebayimg.com/06/i/000/b6/27/6d1c_1_sbl.JPG )
a kávézacc tartály érzékelőjének mikrokapcsolója beázott (érdekes módon a mikrokapcsoló térfogatánál több vizet ráztam ki belőle) emiatt másfél napig kénytelen voltam őrölt kávéból főzni a kávét borzalmas volt :) de már meghegesztettem és újra jó
igy van! a Magico gyumolcsos jellegu, a Bristot viszi el... pontosan ahogyan SiD irja. ha csak kulon a Magico-t iszod akkor annal a gyumulcsos izvonal dominal.
Köszi az infókat... Az utóbbi napokban a szörfözéssel próbálkoztam, csekély eredménnyel. A végén stabilan tudtam hozni ugyanazt a -nem túl jó- minőséget, de a végeredmény mégsem tetszett. Próbálkozásképp a Bristot Buongustot pennys magico espressoval kevertem. Kicsit lightosabb lett, de a zavaró karcos-kesernyés íz nem tűnt el - szörfözhettem bármerre. Most a leírásodon és a videón felbuzdulva 2X360 fokot tekertem (+ irányba) az IberItalon. Eredmény: Kb 5 mp, míg felépült a nyomás (gaggia new baby class), további 25mp a lefolyás, egész tigris csapat, és az íze is sokkal közelebb áll ahhoz, amit elvárok. Gondolom a fenti KV-któl gyümölcskosarat azért ne várjak?
Szóval ez az teszt-irány számomra bíztatóbb, mint a szörfözés...
Teljesen egyetértek, hogy az egérfarkas lefolyás legyen a cél. Nálam a Solison elég gyorsan felépül a nyomás, felteszem a másfajta pumpakarakterisztika miatt, tehát közel nincs ennyi várakozás. Igaz a preinfúzió is ott van, tehát a pogácsa pár mp-ig 'áll a vízben', ez is szerepet játszhat.
Mert 9 bar nyomás fölött, vagy az az érték amire be van állítva az OPV , egy rúgós szelep megnyít és a kerülőágon a felesleges víz visszafolyik a tartályba. Tehát a pumpa továbbra is vízet szállít és nem fullad le.
Ezt viszont nem, bár tényleg azt tapasztalom, hogy így van:
"az OPV beépítésével sokkal nehezebb lesz lefullasztanod a gépet"
De miért is? Miért fulladt többször meg a gép, amikor OPV nélkül közvetlenül ment a pogácsára a pumpa teljes nyomása és miért nem fullad a kisebb nyomásnál???
a 25mp egy idealizált adat. a lényeg, hogy rendesen felépüljön a nyomás, mielőtt elkezd lefolyni a kávé. ez a folyamat vízpumpától és OPV-től is függhet. a vékony, egérfarokszerű lefolyást kell becélozni, nem a kötelezően a 25mp-et. az OPV beépítésével sokkal nehezebb lesz lefullasztanod a gépet, azaz ha 5-10mp után még nem jön semmi, ne állítsd le a csapolást, mert az még beindulhat.
A hosszan felépülő nyomás kicsit csalóka ezen a Baby Gaggiás videón, mert a benne lévő Ulka elég alacsony vízhozamú. Létrehozza a kellő nyomást -sőt még többet is, mert az OPV-n keresztül egybefüggő sugárban csurog vissza a víz-, csak lassabban.
Akkor egyszerűen csak nem őrölsz elég finomra. Nálam akkor igazán finom a kávé, ha így indul be a csapolás, ahogy a videón látod: pár csepp, majd vékony egérfarok, mely a kávé frissességétől és krémességétől függően vastagodik.
Mokambo ORO, de már nyitás óta benn van a babtartályban vagy másfél hete, merugye egy hétig el volt felejtve a kávézás a vérnyomásom miatt! /ami mellesleg most, egy kávé után, jó géppel mérve 130/85/.
Írtad tegnap a videóra, hogy nem elég finom az őrlemény, azért jön le olyan habosan, bugyogva. Ma tekertem rajta 2X 360 fokot, úgyanúgy jó a mennyiség, meg a 25 mp is, de ugyanúgy bugyog is! Mi lehet a bibi??
Espressione logó van rajta, ami átcimkézett Ariete szokott lenni. Ezeket árulják Kenwood néven is. A panarello is erről árulkodik, ebből következtethetsz rá, hogy mennyire komoly készülék lehet.
Jövő héten valamelyik napon már tényleg el kell mennem hozád egy vizitre, még mielőtt elviszik a Luckyt. Meg viszem vissza a QM-t. Kora este kedd, esetleg szerda jó neked?