A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ha nem sikerül mintát önteni /10-ből 9-szer/ és csak egy placsni lesz, akkor nem esünk kétségbe, hanem használjuk az "Ibiőrlőgaratpiszkáló kiskanál" nyelét! :-))))
finoman szintezni (leveling) ajanlott igy a tamperral az also/elso kave reszt, es amikor megvan a megfelelo mennyisegu kave akkor mehet a "normalis" tampereles a megfelelo erovel.
egyebkent a kavepogacsa nagyon eselyes, hogy kette fog valni kiuteskor az also resze erosebb tomoritest kap ugyebar.... es nem egyenletes a kioldodas sem ilyen esetben.
Legegyszerűbb, ha kipróbálod, de szerintem nem lesz jó. Azt lehet, hogy amíg töltöd a szűrőt, időnként lazán rányomsz, de csak a tamper súlyával, és amikor már így elérted a kelló magasságot, jöhet egy erős tömörítés.
Nálam mindig dupla van. Tele KV-val, finoman tömörítek, ismét tele teszem, s akkor tömörítek rendesen. Érdemes az elsőt nem rendesen megnyomni, mert különben előfordulhat, hogy az alsó erősen tömörített megfogja a gépet, a felette lévő lazább réteg meg leszedéskor elszáll.
Sziasztok, ismet kerdesem lenne a szakertokhoz.
Elore daralt gyari tegla hasznalatanal, van olyan, amit jol erosen le kell tamperolnom, hogy jo legyen a gephez (krups 4020). Tobbszor volt mar, hogy beleraktam az altalam gondolt mennyiseget a ketszemelyes szurobe, tomoritettem, de az eros tomorites miatt a megfelelonel alacsonyabb lett a kv-pogacsa – es itt jon a kerdes: lehet ilyenkor egy ujabb reteg kavet raadagolni, es ujbol tomoriteni, vagy ez szentsegtores, illetve ha nem is az, de a dupla tomorites semmikeppen nem ajanlott?
Koszonom a valaszokat elore is.
Keress rá Vén Resu olvtárs magyarázataira OPV címszó alatt.
A lényeg: az eszpresszó technológia úgy lett belőve, hogy 9bár nyomáson főzzük a kávét, és úgy lesz finom. Ez Ulka pumpánál kétszemélyes szűrőnél normál lefolyásnál meg is van. Ha viszont egyszemélyes szűrővel dolgozunk akkor a nyomás lefőzés közben fölmegy 14-15 bárra. Ezt a túlnyomást csökkenti az OPV szelep az előírásos 9-re.
Nézd meg az expolygon oldalon alkatrészek szerelőknek címszó alatt a Fluid-O-Tech OPV-t. Az, hogy hány cső megy a tartályba nem 100%-os dolog. Ha van a gépben OPV akkor is meg lehet oldani egy csővel.
Szóval OPV leginkább egyszemélyes szűrőhöz kell, de akár nélküle is létezhet élet.
Nyomás eléri a szelepen beállított értéket, akkor elengedi a pumpa által tolt víz egy részét kerülőágra, védve a főzőfej felé menő ágat a túlnyomástól.
Azt a nagy böhöm csavart SiD ki szokta cserélni, mert egyrészt felesleges, másrész beleérhet a tömörített kávépogácsába. Ha azt kihajtod, akkor vigyázz, az alatta levő rugót meg ami a végén van műanyag el ne veszítsd !
Köszönöm Köszönöm. Szétbombázom akkor. Szerintem opv is van benne. Monyesz említette a "jura profi" gépnél hogyha 2 cső megy a tartájba akkor opv-s Ebben biza két cső van a hosszabbik a szivattyúba megy és a rövidebbik a szivattyú után egy réz T alakú szelepből jön (a szelepnek már láttam itt a képét saeco-kból kifotózva. A daráló is szépen dolgozik- 3as fokozatban darált segafredo val be is fullasztottam kb 3cl jött le 1 perc alatt.
Jó kis gép, és bíztató, hogy ilyen fokú elhanyagolás-lelakás mellett sem bírták elpusztítani. Öntvény bojler, kúpos daráló, ebből még lehet valami.
Szedd szét teljesen, nem egy űrrakéta. Citromsavas oldat, alu részek csiszolás-polírozása tükörfényesre, bojler vízkőtlenítése szétszedve, ha kell mechanikusan is rásegítve és jobb lesz mint újkorában. Réz, bronz alkatrészeknél (bojler) a citromsavazást forró citromsavas oldatban szokták, illetve több napig való áztatás is kellhet rossz esetben. Alut a sav megmarja, azt ne, és krómozott részekkel is vigyázni.
A termosztátokat a bojler tetjén nézd meg, ha a víz (a három közül a legalacsonyabb értékű) 92 fokos akkor egy 95-ösre csere sokat javít rajta. És ha egyadogos kávékat főznél vele akkor egy OPV beépítés megintcsak javít. Ezt esetleg rendeld meg "szakszervíztől".
Köszönöm a kimerítő és gyors válaszokat. Van ebben kihívás rendesen. Ha jutottam valami eredményre majd beszámolok. megvan a jövőheti szabadidős programom.:)
Ma felpróbáltam a kedvenc hosszúcsőrű kifolyómat az Olympia szűrőtartóra és legnagyobb meglepődésemre jó rá. Kicsit aránytalan, de így fogom használni a jövőben. Úgyis kizárólag szimplákat csapolok és ezzel a kifolyóval szebb tigrismintát rajzol.