Keresés

Részletes keresés

Miska-Maska Creative Commons License 2011.12.09 0 0 5601

Szia.

 

Kíváncsi lennék a túró készítési technikádra.Megosztanád velem.Olvasgattam már az oltós technikáról,de pontosan nem találtam sehol sem hogy hány liter tejhez mennyi oltó kell.Hogyan csináljátok kevesebb oltót bele hogy mire megalszik meg is savanyodjon.És utána mi a teendő vele?

 

Előzmény: Kecskeb (5597)
mamasajt Creative Commons License 2011.12.09 0 0 5600

Köszi szépen! Már sokat tanultam Tőled,szerintem Te vagy "Sajtosferi 2" :).

Különben majd' minden nap megnézem a fórumot, valóban lehet ötleteket találni.Remélem,egyszer odaérek,én is tudok tanácsokat adni.

Előzmény: elefada (5584)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.09 0 0 5599

Jól van no' ....ne tessék má' így legorombítani...

 

Azért ez 2-3 napig gyűjtögetett tej volt....csak volt benne egy kicsi...

 

:-)))

Előzmény: elefada (5598)
elefada Creative Commons License 2011.12.09 0 0 5598

Bocsi, majd vasárnap bővebben, most csak annyi

"tej tökéletes 35 perc után olyan volt mint a beton." hát ezt bármeddig savanyítod, nem túró, egy gramm savanyú kazein sincs benne:-((((

Előzmény: Kecskeb (5597)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.09 0 0 5597

Oké.

Itt most kétféle ellenőrzésről is beszéltem.

Egyszer a kecsketej. Tudod, hogy vagy 2 hétig nem működött a sajt az enyhe tőgygyulladás miatt. Most volt egy túrórendelésem ....és igazából túrót kellett volna csinálnom, a megfelelő eljásrás szerint, de annyira tudni akartam, hogy jó e már a tej, hogy sajtnak megfelelő meleggel és gyorsasággal oltottam...

A tej tökéletes 35 perc után olyan volt mint a beton....de nem kaszaboltam szét....hagytam reggelig a savóban...kicsit sajtos túró lett....de finom...

Szóval a kecsketejem jó....csak sajnos egyre fogy.

 

A tehéntejjel az a gond, hogy csak hetente egyszer jön a "bocisautó" ....és a két-három adagnyi tehéntejet nem tudom egyszerre frissen feldolgozni...csak mondjuk a felét .....és a másik felét 24 óra múlva. (edényhiány)

 

Az ellenőrzéssel arra gondoltam, hogy ugyebár az STI-hez és a kecsketejhez hozzá voltam szokva már és kisujjból tudtam, hogy mikor lesz finom.

De most majdnem egyidőben ugrottam át a tehéntejre és a CHN-re ....ugyanazt csináltam mint eddig és volt a hiba...

Erre mondtam, hogy "nyújtáspróbával" ellenőrizgetni fogom a következő CHN-es tehéntejes sajtot, hogy elkapjam az 5,2 körülit.....és beálljak az új módira.

 

És akkor végül a 12 órás pihentetés.

Amikor kultúra nélkül dolgoztam tavaly a tehéntejjel, akkor úgy kaptam tökéletes parenyica alapot, ha nem friss tejből, hanem 12 órát pihentetett (általában hűtőben) tejből készítettem. Akkor a reggel készített sajt másnap reggelre tökéletes parenyica  alap volt.

 

Igen....emlékszem az ősi receptre: "ne légy rest, dolgozd fel"

:-)))

 

És pont ezt akartam kérdezni, hogy mindig használsz e kultúrát? De ezek szerint nem.

 

Az a baj, hogy az ember megveszi a kultúrát....aromásító....mmmmm....széndioxid termelő.....mmmmm....és akkor elfelejti, hogy simán tejből is készíthetne sajtot.

 

Előzmény: elefada (5595)
elefada Creative Commons License 2011.12.09 0 0 5596

Lett ez még narancsosabb is,csak a fényképezőm kimult, .....szólok a jesszusnak:-))))

 

 

Kicsit felugrott a kép, ez egy májusi, spontán brevisedett.

Előzmény: Törölt nick (5593)
elefada Creative Commons License 2011.12.09 0 0 5595

Nem igazán értem ezt a fajta ellenörzést...

Én spontán alvasztással ellenörzök.

 

Más a cél (para vagy savanyú kazein) más az eszköz is.

 

Mégegyszer átolvastam,  "12 órát pihentetett tehéntej" ha ez nem volt 4-6 fokon, már megindult, s akkor a beadott kultúra is gyorsabban dolgozott, lehet, ez volt a gond.

Vagy nyarat érzett a szekrény tetején:-)))

 

 

Gomolya alapja, friss édes tej.

Az az igazi, ha kultúra nélkül készíted.

A mesterünk így készíti, reggeli fejést, délelött.

Én van mikor használom, van mikor nem. Kecskénél javarészt igen.

Azt ne felejtsd el, a tehén gyorsabb a savanyodásban alapból is, mint a kecske.

 

 

 

 

Jó,.... a túró is sajt, de mi lett  konkrétan, hogyan?

Kecskeb Creative Commons License 2011.12.09 0 0 5594

Kedves Elefada!

 

Szíves tájékoztatásul közlöm, hogy:

 

ÚÚÚÚÚtálom a tehéntejet!!!

Még a CHN-nel is túlsavanyodott!!!

Pedig állítólag az lassúbb.

6-8 órát töltött a szekrény tetején, aztán ment a hidegre...és savanyú íze van a sajtnak...

A kecsketejből túrót csináltam...12 órát ült a savóban....még tizenkettőt csepegett és tökéletesen kellemes savanykás íze van...24 óra után!! Pedig az eljárás ugyanaz volt...mert bár túrót akartam, de kíváncsi voltam, hogy rendben van e a kecsketej...és sajtos hőfokon kultúráztam és oltottam....tökéletes sajt lett volna belőle...

 

Még egyszer kipróbálom CHN-nel a tehéntejet, úgy, hogy nappal ellenőrizgetem .....de ha ez is savanyú lesz, akkor visszaállok a kultúra nélküli tehénsajtra, mert azt pontosan tudom, hogy nálam a 12 órát pihentetett tehéntej 24 óra után tökéletes parenyica alap lesz..vagyis 5,2 Ph-s.

 

Ha "sajtosferi" utál kecsketejjel dolgozni, akkor szerény személyem "sajtoskecskeb" utál tehéntejjel dolgozni!!!

:-)))))))))

elefada Creative Commons License 2011.12.08 0 0 5592

5339 laposabb kerek azzá lett tudatosan (igazi brevivel)

5439 beszéltem róla.

Kerestem, találtam félérlelt képet is

Előzmény: Törölt nick (5591)
elefada Creative Commons License 2011.12.08 0 0 5590

Dehogynem:-))))

Veszel egy pálpusztait, s hol azt tapogatod, hol a sajtodat. :-))

Előzmény: Törölt nick (5588)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.08 0 0 5589

Hát persze!!!

:-)))))

 

És azokniszagú sajtot....

:-))

Előzmény: Törölt nick (5585)
elefada Creative Commons License 2011.12.08 0 0 5587

A pár hét, a rózsaszin  szin, a zokniszag  már sejteti  a brevit:-)))

Ha lágysajton telepedett volna meg, orfacsaró inycsiklandozó büdikével lepted volna meg magad.......nó majd eztán!

Előzmény: Törölt nick (5585)
elefada Creative Commons License 2011.12.08 0 0 5584

Én úgy oldom meg, hogy egy müanyag dobozba teszem a sajtot deszkára.

Nedves sajtkendővel letakarom (sajthoz nem ér).

Mikor-hogy, napi 1-2 szer ujranedvesítem a kendőt.

Gomolyát, félkeményet simán érlelheted  18-20 fokon így. kb3 hét.

Előzmény: mamasajt (5578)
elefada Creative Commons License 2011.12.08 0 0 5583

2-3 hetes túró már nem ínycsiklandozó még akkor sem, ha nem szinhibás.

Mondjuk ehetett céklát is a kecsó, de nem ez az életszerű.

Előzmény: Törölt nick (5575)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.08 0 0 5582

Oké!

:-)))))

Előzmény: elefada (5581)
elefada Creative Commons License 2011.12.08 0 0 5581

"egyetlen közös tényező az elmosogatatlan sajtcsepegtető, ".......

..........én akkor is csak azt  tartom a legkézenfekvöbbnek, hogy vér van a tejben.:-o

Negatív teszt, és mégis rózsaszin, akkor feladom, ellenkező esetben tartom :-)))

 

Előzmény: Kecskeb (5577)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.08 0 0 5580

Kereken két hét után megérkezett a CMT!!

 

Persze...addigra a kecske meggyógyult...és a tej meg úgy alvad, mint a beton!!!

:-))))

Előzmény: elefada (5573)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.08 0 0 5579

Elnézést simika....de mivel én írtam először elefadának, ezért az új sajt és túróra benyújtott licensz-nél ragaszkodnom kell a 60-40 %-hoz.

:-))))

Előzmény: Törölt nick (5570)
mamasajt Creative Commons License 2011.12.08 0 0 5578

Elakadtam a mondatodon,hogy a gomolya "nehogy kiszáradjon".Nekem néha nagyon kiszárad - hogyan védekezhetek ellene?

Előzmény: elefada (5569)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.08 0 0 5577

Má' megen igazad van!

:-)))

 

Viszont...ki fogom próbálni ezt a rózsaszínes dolgot...

Ugyanis ha simika az ország másik részén teljesen más tejből ugyanazt tapasztalja amit én....és az egyetlen közös tényező az elmosogatatlan sajtcsepegtető, akkor annak az lesz az oka....

 

Elfogadom, hogy nem lehet rúzskultúra....de tutti, hogy valami olyasmi, amit az előző nap használt csepegtető okoz...

Ugyanis ez kétszer is előfordult nálam, különböző időkben amikor sok volt a tej és egymás után raktam be a két sajtot...

Ha szombaton veszek tehéntejet, megkockáztatom a dolgot...

Ez elméletileg teljesen tiszta, megfelelően kezelt és hűtött tehéntej amit egy gazdaságból a "bocisautó" hoz.

 

Ha ugyanaz bejön...küldök fotót... 

Előzmény: elefada (5569)
Miska-Maska Creative Commons License 2011.12.08 0 0 5576

Szia.

 

Köszönöm szépen.

 

Nem saját a tej ,de remélem tavasszal már lesz saját is .

Hetente 9 litert hozunk,nagyon jó minőségű.A kicsik imádják a tejcsit,kakaót.Ezért fel van forralva.És ha megmarad a forralt tej nem igazán tudok vele mit csinálni.Igaz ritka ha megmarad de volt már rá példa.Így joghurt készül belőle.Mézzel nagyon szeretik .Saját joghurt saját mézzel.:) .És gondoltam kipróbálom a joghurtsajtot.

Ha csinálok magamnak kultúrát akkor a vert tej is elkészíthető a forralt tejből.Nem is igazán forralt tej, de szerintem ez már sajtnak nem jó,meg kultúrám sincs bele.

Előzmény: elefada (5574)
elefada Creative Commons License 2011.12.08 0 0 5574

Egyszerű. :-)

Ugyanúgy mint a joghurtot, csak 25 fokon alvasztva.

Vagyis:készítesz egy  anyakultúrát a saját megbízható tejedből.

Nemes egyszerűséggel, megaltatod a tejet. Kész a saját , egyedi, egyéni kultúrád. Ha megaludt, hütőbe tárolod,

2-3 napig eláll.

94 fok körülire felhevíted a tejet, tartod 20-30 percig.

Lehütöd 25 fokra, 1-2% kultúrával beoltod, s 20-25 fokon  altatod kb 20-24 ó

Ízesíted, akár méz-lekvár, bármi, vagy natúr, felvered habverővel, s egy fincsi ívóst kapsz.

Igen én is "sajtosferitöl ismerem. Hungarikum.

Mostanság a joghurtot is felverem, híveim imádják.

Sajna kecskéböl  a tej adottságai miatt a vert tej nem olyan finom, mint tehénből.

Előzmény: Miska-Maska (5572)
elefada Creative Commons License 2011.12.08 0 0 5573

.

Mint írtam 100% vér.

Pár hét alatt, hidegérleléssel  esetleg kialakulhat a rózsaszín brevi, erröl már volt szó itt régebben, nekem még nem jött ez össze.

A túró és friss sajt rózsaszinje, vér van a tejbe.

Előfordul föleg laktáció kezdetén, végén. Erre kell a CMT, hogy kiszürd az ilyen tejet.

Ha csak kicsit véres, egy idő után beáll.

Ha nagyon.Eurofil tőgyinfuzió.

Volt nekem is, pulykák imádták, semmi bajuk nem lett.

DE SAJT EBBÖL NEM MŰKÖDIK!

Előzmény: Törölt nick (5570)
Miska-Maska Creative Commons License 2011.12.08 0 0 5572

Sajtosferi említi ha jól emlékszem ,a békési videón.

Olyan joghurt féleség.Aludttejből készül.Erdélyben is készítik.

De hogy hogyan kell csinálni nem tudom .

Előzmény: elefada (5571)
elefada Creative Commons License 2011.12.08 0 0 5571

Mondjuk egy 0,7 beföttes üveggel.

Kecsketejhez passzol, ha tehéntejem lenne, SAJÁT, én mással kisérleteznék.

Tudjátok mi a vert tej? Magyar joghurt, hazai kuriózum, ami nincs még a piacon.

Előzmény: Miska-Maska (5567)
elefada Creative Commons License 2011.12.08 0 0 5569

Azért nézd meg kicsit jobban azt a diagrammot. :-)

22 fokos teremhön 10 óra után éri el az alvadék az 5,2-t

+ add hozzá a termizálást követő pH csökkenés miatt mire aktimalizálodik

+ ha kecsketejből, akkor a kedvezőtlenebb közeg (magas induló pH, kevesebb cukor) ,

ezek mind hosszabbítják az időt, lassan kijön a kb 24

 

Gomolyát hagyd a melegen érni csak a kiszáradásra vigyázz, na meg elötte a kidolgozásra ( ne maradjon benne sok víz).

Ha penészes, csap alá, alaposan lemosod, leszárítod.

Egy idő után megunja, kéreg zárul, már nem nagyon penészedik.

 

"nagyon halványan rózsaszínes volt..."   rúzskultúra ??????

Lehetetlen...24 ó után a sajt felülete még savanyú , eöbb dolgozni kell a savemésztő élesztöknek, hogy előkészítsék a terepet a lugos pH-t kedvelő brevinek.

Vér volt a tejben, ez tuti, és az is, hogy ez a sajt nem arra ment, amerre te akartad.

 

 

 

elefada Creative Commons License 2011.12.08 0 0 5568

:-o

 

"leüljön és összeálljon...mondjuk a fele savó alatt?".....mondjuk

 

Előzmény: Kecskeb (5564)
Miska-Maska Creative Commons License 2011.12.08 0 0 5567

Sziasztok.

 

Találtam valamit.

 

elefada válasz | megnéz | könyvjelző 2009.06.11 00:11:59 © (1710) Kivülröl fűszerezett sajt pl:joghurtsajt
Elkészítés: 2 napig csepegteted tüllben vagy vászonban a joghurtot hütőben, majd olajos kézzel golyokat formálsz, lehütöd, s borsba, paprikába, snidlingbe, bazsalikomba, petrezselyembe, vagy amire gusztusod van forgatod.
Más, pl krémsajt. Írd be a keresőbe ,okézd le a gyorskeresést innen-t. Többféle ízesítést írtam. Előzmény: mtina (1709)

 

Valaki próbálta már?Mennyi joghurtot tegyek oda hogy azért legyen is belőle valami?

Kecskeb Creative Commons License 2011.12.08 0 0 5566

Tényleg lassúbb a CHN ....a túrón vettem észre...

Az STI reggelre simán megsavanyította a kecsketejet is...a CHN még mindig nem...

Pedig a papírja alapján, hőmérséklettől függően ez is képes 8 óra alatt is elérni az 5,2-t.

 

Hm...ezektől az érlelgetésektől még félek...egyet megpróbáltam egyszer a pincénkben...pár nap alatt csupa zöld meg fekete penészes volt...

 

Eszembe jutott valami...még a legelején, amikor nem termizáltam a tejet ....csak egy szűrőm volt és egymás után tettem be két sajtot, anélkül, hogy elmostam volna a formát...és a második sajt mikor 24 óra után kivettem a formából itt-ott nagyon halványan rózsaszínes volt...

Lehetséges, hogy elkezdett valami rúzskultúra féle kialakulni rajta?

Előzmény: elefada (5562)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.07 0 0 5565

Örülök, ha tudtál hasznosítani valamit.

 

Arcom pirul.....de még csak nem is hallottam ilyenről...

:-)

Előzmény: MUM.21 (5563)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!