Keresés

Részletes keresés

Floo2 Creative Commons License 2012.03.30 0 0 6781

Azért előny, mert minél később virágzik ki, annál nagyobb esélye van, hogy megússza a fagykárt.

A nyirkos idő ellen lehet permetezéssel védekezni a kajszinál, a fagy esetében nehezebb, ezért szerintem a fagy nagyobb veszély, mint a nyirkos idő.

Pirosbimbós állapotban sokkal többet kibír, mint kinyílva vagy elvirágozva.

Előzmény: Vebber (6780)
Vebber Creative Commons License 2012.03.30 0 0 6780

Miért lenne ez előny?

A virágzásra megint hideg, csapadékos, nyirkos idő jön, nagy valószínűség szerint fagyokkal.

 

Előzmény: ninovarga (6775)
Vebber Creative Commons License 2012.03.30 0 0 6779

Természetesen nem adtam töményen. Mostanában azért látsz kevés ilyet, mert könnyebb valami bekevert folyadékot, port hígitani, kijuttatni.

Előzmény: Törölt nick (6778)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.30 0 0 6778

Te aztán töményen adtad neki a rezet:) Vagy én adtam keveset?

Előzmény: Vebber (6773)
budai2 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 6777

Talán nem veszítek kotnyeleskedésnek, ha hozzászólok a fagyvédelem témához.

Előrebocsájtom: nem értek a mezőgazdasághoz, a meteorologiához, de több mint 30 évet foglalkoztam hivatásszerűen műszaki energetikával, és mint amatör (hobbi) kertészt, engem is foglalkoztat a kerti növényeim fagyvédelme.
Műszaki szempontból a kérdés nem túl bonyolult, hiszen sok megoldási részletet feltaláltak már, és ezek más területen működőképesek is.
Kezdeném először is a fóliasátor típusú megoldással.
Mielőtt megszólalna valaki, hogy más a zöldség és virágkertészet mint a gyümölcskertészet, beismerem, hogy igen, más. Mégis: saját szememmel láttam a Kanári szigetek egyikén Tenerifén teljesen befóliázott gyümölcsösöket. Nem egyet, sokat.
A fólia a fák teteje felett is ott volt.
Ennek a tenerifei fóliázásnak nem fagyvédelem a célja, hiszen a sziget az "örök tavasz"-nak megfelelő meteorologiai övezetben van. Ott a cél a nedvesség megőrzése, hogy az állandóan fújó passzátszél szárító hatása ne érvényesüljön. A sziget kicsi, se folyója, se tava, az ivóvizet hajókkal szállítják oda. A víz nagy kincs, pl. a szennyvizet annyira tisztítják, hogy mosakodásra ismét felhasználható legyen. A hülye külföldinek pedig megmagyarázzák, hogy fogmosásra azért okosabb ásványvizet használni, mint csapvizet.
Szóval a gyümölcsösök fagyvédelme fóliázással műszaki szempontból egyáltalán nem lehetetlen. Az a technologia, amivel az elpárolgást Tenerifén megakadályozzák, nálunk fagyvédelemre használatos és bevált, igaz, nem gyümölcsösben. A kérdés az, hogy mennyibe kerülne és cserébe milyen nyereséget hozna egy gyümölcsös esetén.
Minden részletkérdés kidolgozása komoly műszaki-gazdasági feladat.
Hobbi szinten létezik egy közelítő megoldás: az u.n. fátyolfóliás becsomagolása az éppen veszélyeztetett fának. Egy átlagos őszibarackfa beborítása fátyolfóliával kevesebb mint 1000 ft anyagköltséget jelent. Ha a fólia több szezonban is használható, akkor az anyagköltség egy kg gyümölcs piaci árába belefér. A munkát is figyelembevéve nem tűnik jó üzletnek, de maga az elv garantáltan működőképes.

Néhány szó a füstölés fizikájáról.

Bölcs őseink gyakran tettek kisérletet füstöléses fagyvédelemre.
Ez korlátozott mértékben és bizonyos meteorologiai feltételek esetén (szélcsend és derült nappal és éjszaka) működőképes.
A működési elv az, hogy a füst a felhőkhöz hasonlóan korlátozza a talaj világűr felé történő sugárzásos hőveszteségét.
Nem a füst energiatartalma adja a védelem zömét, hanem a füst átlátszatlansága. Akkor hatásos a védelem, ha a füstöt nem viszi el a  szél, és ott marad a gyümölcsös felett.
Van egy másodlagos védelmi mechanizmus is, mégpedig az, hogy a tüzelés során elpárolgott víz (nedves fű, nedves szalma égetése esetén van ilyen) lecsapódik a hideg felületekre (virágszirom, bibe porzó, akármi) és ott helyileg adja le a halmazállapotváltozás során felszabaduló energiát. A füst víztartalma kicsapódás közben nem engedi túlhűlni azt a felületet, amire rácsapódik. (ezt a fizikai jelenséget hasznosítják a kondenzációs üzemmódban is működő kazánok).
Mindaddig amig van víz a levegőben, és folytatódhat a kicsapódás, nem következik be a fagyás. Következmény: sajnos, hajnalban is szükséges lehet nedves szalmával táplálni a tüzet.

A talajporhanyosítás energetikai szemmel:

A porhanyos szerkezetű (laza) talajréteg jobb hőszigtelő, mint a tömör. Védi a gyökereket a lehüléstől, a föld energiatartalmát nem engedi távozni, ezért a külső rétegbe az nem jut el (annyira). Ez a magyarázata annak, hogy a porhanyós talajfelszin könnyebben deresedikm mint a tömör.

Végül a párás levegő összetételéről.

A levegőben meglepően sok vízgőz fér el kicsapódás nélkül. Szokásos nyári hőmérsékleteken akár egy kg is egy köbméter levegőben. Ez nem csak a párolgásra és a mikrobák életfeltételeire hat, hanem az ember oxigénellátására is.
Egy szokásos lélekzetvételre jutó oxigén mennyisége 10-15 százalékkal kevesebb is lehet ilyenkor, mint száraz levegő esetén.







Előzmény: lacy63 (6761)
Ali-bá Creative Commons License 2012.03.29 0 0 6776

Ez az ország keleti fele. Nálam is ugyanígy állnak a fák, igaz csak 20 km-el vagyok délebbre. Van amikor előny, van amikor hátrány.

Előzmény: ninovarga (6775)
ninovarga Creative Commons License 2012.03.29 0 0 6775

Megáll az ész! Ilyen bődületes fenológiai lemaradás! Elképesztő!

Természetesen ugyanakkora előny fagyveszély szempontjából!

Előzmény: Vebber (6773)
Vebber Creative Commons License 2012.03.29 0 0 6774

Az őszibarack esetében is úgy érzem már kijelenthetem, fagykár nincs, kevés rügy fagyott el ezekben is. Ahogy nemrég írtam a -26, -27 fokos éjszakák ellenére.

 

Most szurkolhatok a jövő heti éjszakai fagyok miatt, korábbi években, ez időszakban már jelentős kárt csináltak többször.

Előzmény: Vebber (6773)
Vebber Creative Commons License 2012.03.29 0 0 6773

Mai képek.

Kajszikból a Ceglédi óriás áll legelőrébb:

 

Őszikből a Caldesi:

 

A Vörös Császár úgy érzi ráér, igaza is van, a hétvégi fagy nem veszélyezteti:

 

ninovarga Creative Commons License 2012.03.28 0 0 6772

A hétfő hajnali fagyveszély szempontjából előnyös ez a vízhiányos állapot.

Előzmény: Mozo66 (6771)
Mozo66 Creative Commons License 2012.03.28 0 0 6771

Nem ..pont fordítva van , mert a terület délre lejt . Az északi szelet a mecsek kicsit megforgatja némi turbulenciát okoz és ezt erősíti fel a napapli felmelegedés okozta feláramlás a területen . Ezért a nyugati irányú turbulens áramlatot még délebbre  fordítja .

 

  Nálam ez már nem jelentkezik ilyen markánsan ott egyébként szőlő van telepítve és komoly minőséget produkál pont ennek a feláramlásnak ami természetesen ősszel is jelen van . Egyébbként ennek a kertbarátnak komoly csemegeszőlő gyűjteménye is van ...valóban komoly . Sokszor hívtam már , hogy nézzen be a fórunmba , de azt mondja , hogy így is sokan járnak hívatlanul a kertjébe nem akarja még jobban propagálni ...ezt megértem , tavaly rengeteget szenvedett a kéretlen szüretelőkkel .

 

 

  Amúgy nálam már a nyugati az uralkodó szélirány és ha erősödik akkr fordul északira . Ez azért van mert amíg gyenge addig a Mecsek el tudja forgatni , mivel megkerüli , de egy erősebb viharnak már nem állja utját azon átbukik .

 

  Már itt is virágzik a cseresznye , csak nem a Germersdorfi hanem a pottytott magvú madárcseresznye .  De ez a szárasság kezd aggasztó mértéket ölteni , a virágzáson látszik a vízhiány , kisebbek a szirmok fakóbbak a virágok , ma megnéztem a sonkát a füstölőben , és repedezik a bőre .....  mi lesz ebből ????

 

 

   ...öntözés ....

Előzmény: ninovarga (6770)
ninovarga Creative Commons License 2012.03.28 0 0 6770

 ... "Persze lehet ebből érzelmi kérdést csinálni ,de szerintem  is felesleges..."

 

Pontosan erről van szó. Sőt az érzelmek miatt kár a valóságon erőszakot venni.

 

Nem lehet, hogy az új állomástól délnyugatra emelkedik a terep és éjszaka a helyi (fagylefolyási) szél "dolgozik".?

Előzmény: Mozo66 (6768)
Mozo66 Creative Commons License 2012.03.28 0 0 6769

Na a domborzat szerepére itt az élő példa ha most ( 8.40 ) kor valaki nézi a széltérképet akkor az ország nyugati részére az északi szél a jellemző keletre északkeleti és ha valaki rá néz az általam említett ( PTE TTK ) időjárás állomás szélmérőjére akkor ott délnyugati szelet lát ..sőt egész éjjel ilyen irányú volt a szél .

Mozo66 Creative Commons License 2012.03.28 0 0 6768

Na jó azért legyünk reálisak , egy ilyen domborzattal megáldott ( és szó szerint áldásnak tartom ) terület mint Pécs és környéke rendkívül változatos a mikroklímákban . Az én területem itt a környéken a legkésőbb éledőbb , ezt régebben is írtam már és volt hogy ennek köszönhettem a tavaszi fagyok túlélését ( már a növényeim ) . De .... vannak valóban korábban indulók pl. Homoktető ...ugye benne van a nevében is a homok előbb átmelegszik a tető magáért beszél . Aztán az Ürögi részen ami egy nagy völgy a Mecsek oldalában itt a napos oldal jóval előbb átmelegszik a felszálló légtömegeknek köszönhetően .  Én is tapasztaltam bizonyos években az enyémnél 2-3 héttel előrébb járó fenológiai állapotot . És ehhez persze olyan év kell ...az idei nem ilyen mert nem sokkal jár előrébb a Mecskoldal sem , mert nem fokozatos volt a melegedés hanem hirtelen . A növény megindulásához virágzásához szükségeltetik egy hőösszeg amit már tél végén ... a mélynyugalmi állapot után elkezd gyűjteni , ettől duzzadnak a rügyek ..csökken a fagytűrés .... ezzel készül elő a virágzásra ami akkor következik be ha megfelelő nappali hőmérsékleteket kap . Nyilvánvaló hogy egy déli fekvésű domboldal tetején egy átlagos télvégi - tavaszi időjárásban , amikor fokozatosan melegszik az idő előbb kapja meg ezta hőösszeget mint ahol nem ilyen körülmények vannak ( nálam ) és így egy kora tavaszi meleg napon szirmot is tud bontani . Én már láttam február végén virágzó mandulát a Mecseken ...és szerintem sok pécsi is láthatott már .

 

  Persze lehet ebből érzelmi kérdést csinálni ,de szerintem  is felesleges . Én már többször ürültem annak , hogy nem virágzik túl korán a gyümölcsösöm . A fekvésének és talajának ez az esetleges " hátránya " nyáron előnyére fordulhat amikor a Mecseken kókadnak a fák a felszálló forróságban akkor nálam a talajnak és a fekvésnek köszönhetően jobban bírják .  És ez teszi lehetővé , hogy rendszeresen teremjenek a fák .

 

 

Előzmény: ninovarga (6766)
ninovarga Creative Commons License 2012.03.27 0 0 6767

Tegnap a magyar-szlovén határon lévő domb oldalában érdekes felfedezést tettem. A dombot borító vegyes (főleg akácos) erdő állományát őszibarackok is alkotják. Nyáron/ősszel meg fogom nézni, milyen fajta és minőségű termést tudnak produkálni ezek a fák egy időközben sűrű, zárt lombúvá váló erdő mélyén.

 

ninovarga Creative Commons License 2012.03.27 0 0 6766

Minden évben halálra röhögjük magunkat egy pécsi fickón, aki egy másik fórumban mindent elkövet annak bizonyítására, hogy Pécs (és Baranya) mindenek felett a fenológiában. Miközben közvetlen tapasztalataink és információink vannak arról, hol hogyan állnak a növények, számára az a legfontosabb, hogy azt bizonygassa, nála (és a "környéken") tartanak legelőbbre.

Például ugye most is nálunk már a legrosszabb fekvésekben is elkezdődött az őszinél a szirmok elszíneződése, a dombokon pedig bőven sziromhullás van, Te azt írod (korrektül, őszintén és reálisan), hogy az őszik még zárva. Ez nem szégyen, hanem előny a hátrányban. Számára viszont ez presztízskérdés, ezért össze-vissza hazudozik, mert nem bír "veszíteni". Szánalmas és érthetetlen magatartás. Értelmetlen és értelmezhetetlen. Bemutatja, hogy "mik vannak".

Előzmény: Mozo66 (6746)
Mozo66 Creative Commons License 2012.03.27 0 0 6765

Ez nem az a mérő lehet mert 2 hete szerelték fel és pár napja üzemel .  Ezt a Pécset jelző nagy alakú szám alatt találod valahol , mert pont nem látszik .

Előzmény: Floo2 (6759)
10G Creative Commons License 2012.03.27 0 0 6764

A körülmények meghatározóak.

Milyen hideg, mennyi víz, fúj-e a szél,

Előzmény: lacy63 (6763)
lacy63 Creative Commons License 2012.03.27 0 0 6763

Én ezekhez nem értek, de  logikám szerint a víz 0 fok feletti hőmérsékleten párolog. A párolgáshoz a környezeté(t)ből hőt von el.

Esetleg az nem lehet, hogy a vízzel telitett ("áztatott") föld a talaj mélyebb rétegeiből gyorsabban vezeti ki a tárolt hőt és felfelé egy párásabb, melegebb levegő áramilk? (nyári zápor után a felszálló párától szinte meg lehet fulladni)

Előzmény: 10G (6758)
10G Creative Commons License 2012.03.27 0 0 6762

Nem képes.

De annyit képes, hogy, ha csak egy hideg áramlat ér el, akkor egy-két órán át javíthat a helyzeten... hajnalban pl.

Előzmény: Vebber (6760)
lacy63 Creative Commons License 2012.03.27 0 0 6761

Igen olvastam a linket, de igazából költőinek szántam a kérdést. Ha esetleg valaki többet tud a témáról, ne tartsa magában. Köszönettel vesszük, ha megosztja velünk.

 

Azért nem értem a dolgot, mert pl a frissen megmunkált föld teteje is hamarabb deresedik ezidőtájt hajnalonta, mint a régebben megmunkálté. Úgy lenne logikus számomra, hogy a nedvesebb hamarabb fagy.

Előzmény: Vebber (6757)
Vebber Creative Commons License 2012.03.27 0 0 6760

Igen elektromos képesítéseim vannak.

Egy esti locsolással felvitt vízpermet képes annyi energiát tárolni, hogy reggelig a rügyek ne fagyjanak meg?

Előzmény: 10G (6758)
Floo2 Creative Commons License 2012.03.27 0 0 6759

Az vicces egy mérő, mert ősszel sokszor néztem, és a 0 fokot elérve lekapcsolt az állomás, nem küldött adatot. A télen is így viselkedett.

Ha most is, akkor az nem nagyon fog fagyot mérni, mégha a jégkorszak jön el, akkor sem :))

Előzmény: Mozo66 (6748)
10G Creative Commons License 2012.03.27 0 0 6758

Vebber, te egy műszaki vagy nem?

Q=cmdt  Q= Lm

Az a lényeg, hogy a vízzel energiát viszel a rendszerbe, annak is ki kell hűlni, nem a rügy hűl azonnal.

Előzmény: Vebber (6757)
Vebber Creative Commons License 2012.03.27 0 0 6757

Fogalmam sincs, ezért kérdeztem.

Olvasd el a cikket (lentebb hsz.-emben a link), abban írják.

Előzmény: lacy63 (6753)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.27 0 0 6756

Nekem meg a másik oldalon van.

 

Mekkora (átmérő) dombocska kell neki , hogy vígan megéljen -normál faiskolai csemetéről van szó- a talajvíz valamikori legmagasabb állása főlé rakva 50-70 cm-el. 

Tehát 50-70cm magas a domb , de mekkora legyen az átmérő? A szomimnak 10 évig elélt egy példány csak a 2010-es tavasz vitte el. 

Előzmény: Csarli1 (6739)
kaalyz Creative Commons License 2012.03.27 0 0 6755

Ténylegesen a napkelte a kritikus pont, de lehet, hogy apám még tett a tűzre, mert amikor én reggel megnéztem, sokszor még meleg volt. Az újságpapír viszont sokkal hatásosabb volt. Akkor sem mindig sikerült ezzel a módszerrel megmenteni az elfagyást.

Előzmény: lacy63 (6754)
lacy63 Creative Commons License 2012.03.27 0 0 6754

Még talán a napkelte a kritikusabb időszak.

Előzmény: kaalyz (6752)
lacy63 Creative Commons License 2012.03.27 0 0 6753

A nedves föld jobban tartja a hőt?

Előzmény: Vebber (6751)
kaalyz Creative Commons License 2012.03.27 0 0 6752

Gyerekkoromban (kicsit vénebb vagyok) az 50-es évek végtől- úgy a 60-as évek végéig emlékszem, hogy bevett szokás volt a füstölés. Apámmal este kezdtük és úgy 22.00 óráig folytattuk. A meggyújtott tüzelőanyagra valami nehez éghető és füstöt adó zöldet, sokszor nyesedék füvet raktunk. A nyesedék fű miatt esetleg sokan kételkeknek. Akkoriban azonban nem ilyentályt kellett füstölni, mint ahogy várható a jövő heti hidegbetörés miatt (lévén, hogy az évszakok jobban elkülönültek és egyáltalán voltak akkoriban), hanem a májusi fagyosszentek idején. Ekkor már a pl. kajszi gyümölcse, nagyobb szokott lenni mint a mogyorószem. A szőlővesszőket sok esetben többrétegű újságpapírral csavartuk be, a rajtuk levő hajtásokkal együtt. Sokszor segített.

Előzmény: lacy63 (6749)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!