A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Gyors mozdulattal húzva a szárat a végén, letolja a levéltöveket egy pontba.
Mert Jaszy önteményei mindig olyanok voltak, hogy a szárra szinte merőlegesen álltak a levélkék, nekem meg ilyenek. Legközelebb megpróbálom lassan húzni.
Szemfényvesztés. Cagliarit még nem ittam (gyanítom, andrew sem), de az Illy és az 5* messze nem a legaromásabb kávék, amit ismerünk. Meglepne, ha bárkinél benne lennének a top ötben. (Tízbe már belefér.)
A Molinari Cinque Stelle is valami hasonló: "The freshly roasted and air-cooled beans are immediately introduced into airtight containers wich have previously been filled with a colourless, odourless inegart gas replacing the atmospheric oxygen. the special valve seal has been calibrated to reach a safety pressure level, capable of freezing the maturating process and thereby guaranteeing at all that the product reaches the consumers at its freshest enabling them to appreciate the different flavour to their maximum." A helyesírási hibák és az elég gyatra fogalmazás is az övék, természetesen... :-))
sziasztok rég jártam erre, és akkor meggyőztetek, hogy egy podos kávéfőzőgép lenne nekünk ideális. de nem emlkészem, pontosan melyik gépet ajánlottátok :) metrót emlegettétek, lehet még ott kapni? ha nem, hol, milyet?
Hát..., hadd ne mondjak véleményt az ilyen csomagolástechnikáról, mármint kiszúrt zacskó és társai... Persze, ha pár hetes pörkölésű a kávé, tehát viszonylag friss a kávé, akkor nagy baj nem lehet... Sajnos ahány sérült, itt-ott kilukadt, felhasadt (egyébként egyirányú szeleppel "szabályosan" ellátott) zacskót láttam -- és egyáltalán nem a legolcsóbb, hanem topkategóriás kávéknál is! -- , azt sejteteti az egyirányú szelep, hogy "ártani nem használ" kategória... Persze, ha normálisan le van hegesztve egy zacskó, és rögtön pörkölés után teszik bele a kávét, mikor még aktív a széndioxid-kibocsátás, akkor az egyirányú szelep valóban hatalmas előnyt jelent a frissesség megőrzésében. A túlnyomásos csomagolás sokkal egyértelműbb, csak sajnos nagyon kevés kávénál alkalmazzák; én az Illy és Cagliari kávéink kívűl, máshol nem is láttam...
"Az Illy fém dobozainak az alján IS ilyen lyuk van"
Igen is, meg nem is; de inkább nem. Lehet hogy az Illy-doboz alján levő lyuk az egyszerű, és olyan mint az Il Moretto vagy Nannini kávéin ("ki van szúrva a zacskó"), ahol nincs egyirányú szelep, de az Illy technológia a legfejlettebb, hozzá csak a Cagliari túlnyomásos-védőgázas csomagolása hasonló. Az a "műanyag lapka" amiről az Illy dobozzal kapcsolatosan írsz (amely az Illy szemeskávés fémdobozok alján van), az nem csak egy sima lyukat zár le, hanem egy védőgázas-túlnyomásos dobozt! A műanyag lap hegeszti le a lyukat, hogy a túlnyomás és a védőgáz ne szökjön ki a dobozból. Tehát az Illy esetében a pörkölési eljárás befejezése után a kávét, túlnyomáson, a levegő (oxigén) kizárásával, nitrogén hozzáadásával csomagolják. A széndioxid, a nitrogén és társai távoltartják a levegőt (oxigént) a frissen pörkölt kávészemektől, így az friss marad.
A Cagliari túlnyomásos-védőgázas csomagolásáról itt lehet olvasni: http://www.caffecagliari.it/eng/alta-pressione.htm
Az Il Moretto-n is egy natur lyukacska az "aromazáró szelep"! Én is meglepődtem, mert nem láttam még ilyent.
Már az utcán vettem észre, de visszavittem, hogy lyuk van a zacsin. Egyből adott egy másikat, de az is ugyanolyan volt...meg az összes többi is! :-))) A boltos srác amúgy észre se vette ezt eddig, legalább is azt mondta...
Szerintem a gombja is fémből vannak. 3 hónap alatt nem kopott le róla semmi. Most nem kapirgálnám meg, hogy valóban fém-e:-).
Az ára valóban durva mindkettőnek (7xx/5xx ajró). Eleve emelték az árát (azt a két oldalt nézve, amiket én figyeltem), meghát a bivalyerős forint......A mai ár+árfolyam és a decemberi beszerzés közt van 55-60e Ft.
Nehezen szoktunk össze, nagyon sokat kinlódtam. A bő 2 éves nyf. karos időszakban elkényelmesedtem. Ennél viszont résen kell lenni. De már nem jellemző a mosogatónak főzőtt adag:-), KV váltásnál persze előfordul.
Pl. a most terítéken lévő, Velencében lőtt, KV-ból valami brutál anyagot csapolok vele. Sajnos a csomagolásról nem derül ki, hogy milyen arányú.
Hozzászólás szerkesztése alatt URL mezőbe beteszed a linket, Szöveg mezőbe, hogy mit írjon ki helyette, Felvesz gombbal rögzíted, majd a szerkesztett szövegben oda állsz, ahova akaod tenni, és a rögzített linked mellé termett asszem Beszúr linke tappancssolsz. Az betesz a szövegbe egy [linkN] tag-et ahol N sorszám.
Annyit már nyilván nem érne meg nekik, meg még a szállítás és minden egyéb, tekintve, hogy a Gaggia Classic nagyjából ugyanannyi lenne, és az még új is...
Bcontact írta: "Carlo rajongóknak jelentem, hamarosan nyílik egy kávézó a Bródy Sándor utcában az Olasz Kultúrintézet mellett, és a Carlo lesz a barista. A kávé nem Lamborghini lesz, hanem Ionia."