A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
sziasztok rég jártam erre, és akkor meggyőztetek, hogy egy podos kávéfőzőgép lenne nekünk ideális. de nem emlkészem, pontosan melyik gépet ajánlottátok :) metrót emlegettétek, lehet még ott kapni? ha nem, hol, milyet?
Hát..., hadd ne mondjak véleményt az ilyen csomagolástechnikáról, mármint kiszúrt zacskó és társai... Persze, ha pár hetes pörkölésű a kávé, tehát viszonylag friss a kávé, akkor nagy baj nem lehet... Sajnos ahány sérült, itt-ott kilukadt, felhasadt (egyébként egyirányú szeleppel "szabályosan" ellátott) zacskót láttam -- és egyáltalán nem a legolcsóbb, hanem topkategóriás kávéknál is! -- , azt sejteteti az egyirányú szelep, hogy "ártani nem használ" kategória... Persze, ha normálisan le van hegesztve egy zacskó, és rögtön pörkölés után teszik bele a kávét, mikor még aktív a széndioxid-kibocsátás, akkor az egyirányú szelep valóban hatalmas előnyt jelent a frissesség megőrzésében. A túlnyomásos csomagolás sokkal egyértelműbb, csak sajnos nagyon kevés kávénál alkalmazzák; én az Illy és Cagliari kávéink kívűl, máshol nem is láttam...
"Az Illy fém dobozainak az alján IS ilyen lyuk van"
Igen is, meg nem is; de inkább nem. Lehet hogy az Illy-doboz alján levő lyuk az egyszerű, és olyan mint az Il Moretto vagy Nannini kávéin ("ki van szúrva a zacskó"), ahol nincs egyirányú szelep, de az Illy technológia a legfejlettebb, hozzá csak a Cagliari túlnyomásos-védőgázas csomagolása hasonló. Az a "műanyag lapka" amiről az Illy dobozzal kapcsolatosan írsz (amely az Illy szemeskávés fémdobozok alján van), az nem csak egy sima lyukat zár le, hanem egy védőgázas-túlnyomásos dobozt! A műanyag lap hegeszti le a lyukat, hogy a túlnyomás és a védőgáz ne szökjön ki a dobozból. Tehát az Illy esetében a pörkölési eljárás befejezése után a kávét, túlnyomáson, a levegő (oxigén) kizárásával, nitrogén hozzáadásával csomagolják. A széndioxid, a nitrogén és társai távoltartják a levegőt (oxigént) a frissen pörkölt kávészemektől, így az friss marad.
A Cagliari túlnyomásos-védőgázas csomagolásáról itt lehet olvasni: http://www.caffecagliari.it/eng/alta-pressione.htm
Az Il Moretto-n is egy natur lyukacska az "aromazáró szelep"! Én is meglepődtem, mert nem láttam még ilyent.
Már az utcán vettem észre, de visszavittem, hogy lyuk van a zacsin. Egyből adott egy másikat, de az is ugyanolyan volt...meg az összes többi is! :-))) A boltos srác amúgy észre se vette ezt eddig, legalább is azt mondta...
Szerintem a gombja is fémből vannak. 3 hónap alatt nem kopott le róla semmi. Most nem kapirgálnám meg, hogy valóban fém-e:-).
Az ára valóban durva mindkettőnek (7xx/5xx ajró). Eleve emelték az árát (azt a két oldalt nézve, amiket én figyeltem), meghát a bivalyerős forint......A mai ár+árfolyam és a decemberi beszerzés közt van 55-60e Ft.
Nehezen szoktunk össze, nagyon sokat kinlódtam. A bő 2 éves nyf. karos időszakban elkényelmesedtem. Ennél viszont résen kell lenni. De már nem jellemző a mosogatónak főzőtt adag:-), KV váltásnál persze előfordul.
Pl. a most terítéken lévő, Velencében lőtt, KV-ból valami brutál anyagot csapolok vele. Sajnos a csomagolásról nem derül ki, hogy milyen arányú.
Hozzászólás szerkesztése alatt URL mezőbe beteszed a linket, Szöveg mezőbe, hogy mit írjon ki helyette, Felvesz gombbal rögzíted, majd a szerkesztett szövegben oda állsz, ahova akaod tenni, és a rögzített linked mellé termett asszem Beszúr linke tappancssolsz. Az betesz a szövegbe egy [linkN] tag-et ahol N sorszám.
Annyit már nyilván nem érne meg nekik, meg még a szállítás és minden egyéb, tekintve, hogy a Gaggia Classic nagyjából ugyanannyi lenne, és az még új is...
Bcontact írta: "Carlo rajongóknak jelentem, hamarosan nyílik egy kávézó a Bródy Sándor utcában az Olasz Kultúrintézet mellett, és a Carlo lesz a barista. A kávé nem Lamborghini lesz, hanem Ionia."
Főztem a Magico-ból.Most tartok a nyolcadik fordultanál a darálón, a gép még most is fulladozik tőle, sokkal durvább örleményt igényel mint ez előző kávé. Azt hiszem a hőfokra elég érzékeny, azt esti kávém eléggé rossz lett, nem volt bemelegítve a gép rendesen.....holnap kezdem előlről:)