Én a kemenceépítőktől azt tanultam, hogy a só az egy tévhit, nem való bele!
Amit még eltanultam agyag keverés tekintetében, ahogy Tomi is írta, akkor jó a sárga agyag, ha 1 rész homoknál nem kell bele több (legjobb tapadást így biztosítja egyébként hajlamos porlódni). A bekevérsnél pedig azt érdemes betartani, hogy a száraz agyagot porítani kell és így teszed hozzá a meleg vízhez (a meleg víz tágítja a pórusokat), itt fontos megjegyezni, hogy vízhez kell keverni az agyagot, lehetőleg még előző este. Amire még anno felhívták a figyelmemet, hogy csak kézzel szabad keverni (keverőszárat nem szabad használni) hogy nem keverj bele levegőt. A soványításhoz pedig folyami homok a megfelelő (kicsit durva szemcse), úgy mondják akkor jó, ha keveréskor "eszi" az ember kezét.
Bár ahogy olvasom vályog téglát használsz, azt már nem kellene soványítani homokkal, szerintem csak szárazon törd össze. ha erősíteni szeretnéd akkor még agyagot kéne hozzákeverni...
Így már értem, hogy miért nem kívánatos a cement jelenléte.
Ahogy az előzőekben írtam, nekem vert fal bontásából származó, szűrke színű agyagom van, ezzel szeretnék kezdeni valami. Én egy kicsit gyengének találom, ezért érdeklődtem, hogy erősíteni miképpen lehetne. Kaptam már itt ötleteket: só, törek, tégladara. Ki fogom próbálni őket, csak még nem tudom, kb mennyi só kellene egy talicska anyaghoz.
Ez a cementes ötlet is az erősítés miatt jött, de végleg elvetettem.
A kemencébe a cement nem való.Nem birja a hőterhelést. A cement száraz állapotában is tartalmaz vizet, igy a hirtelen nagy hő hatására részecskéi kitágulnak,ez szétfesziti az összecementált részeket.
Biztosan van a környéken vályog tégla. A kemence építéshez tőkéletes ,feláztatod és gyakorlatilag használható.
A próba lehet két tégla lapjára vékony agyaghabarcs bevonása pár perc után ha megemeled és nem vállik el akkor jó a agyag állaga.
Minden tájegységen más az agyag minősége, nálunk jobbára sárga ez azt jelenti,hogy a földréteg mészben gazdag.
A keverési arány akkor jó ha 1-1 homokkal tökéletes a tapadás, a vas oxidációjától az agyag szine rózsaszín vagy piros, ezt két rész homokkal is lehet keverni ,de a próba mindenképpen szükséges ahogy irtam minden agyag más összetételű igy nem lehet csak tapasztalati uton meghatározni a keverési arányt.
Én is próbálkoztam olyan grilezővel ami fölött kémény volt de sajnos nem vált be mert több füst jött a szemebe mint a kéménybe. Pár ilyen grilezőt láttam kéményest de gázálarc nélkül csak az edzettebek birták ki a füstöt. Persze ez nem azt jelenti hogy nem lehet ilyet csinálni.
Amit végül is készítettem az egy olyan grillező aminek csak egy hátfala van és az uralkodó széliránynak megfelelöen van építve. Van rajta grillrács tartó és tárcsataró valamint bográcstartó is.
Köszönöm az ötleteket! Ahogy időm engedi a régebbi bejegyzéseket is olvasgatom.
Akkor a cementről lebeszéltetek. A sóból mennyit kell hozzákeverni? Mondjuk egy talicska agyaghoz? Aprószemú asztali só, esetleg a durvább útszóró só, melyik a megfelelőbb?
Muszály erősítenem valamivel mert gyengének találom az itthon lévő agyagot. Soványítani biztosan nem kell. Szerzek még töreket, és kipróbálom a téglamorzsalékkal is.
Muszály most beérnem az itthon lévő szerényebb anyagokkal, mert egyelőre nincs "kedvem" nagyobb bevásárláshoz.
Szevasztok a kemencét vályogból készítettem és agyag volt a kótőanyag acementet nem javaslom, bele keverni mert nem egyforma a kötés idejük. Az agyag nagyon jó kötóanyag.
Talán annyit a vertfal inkább löszből épül. A vályog viszont tényleg agyagból készül. Tehetsz bele cementet, de sok értelme nincs szvsz. mintha talán más már mondta töreket tegyél bele.
Vagy tudod mit ! Összetörsz egy csomó téglát dara szerűre, és azt kevered az agyaggal.
Hát ez nem volt kis munka akkor még jó erőben egésségben vagy ha ekkora munkát meg tudsz csinálni. De mégegyszer gartulálok nincs szebb értelmessebb munka mint amit saját magad végzel.
Cementet én sem tennék bele csináld azt amit "skarabeus01" is javasolt csak azzal egészíteném ki hogy csinálj az agyagbol egy kicsi kb gyufásdoboz nagyságó mintát amit égess ki ha máshol nem a gáztüzhelyre tett vaslapon. Ha nem repedezik meg és elég kemény az állaga égetés után akkor jó. Ha megrepedezik akkor folyami homokkal keverd csinálj belőle különböző keverési arányokat és azt használd a kemencénél ami a legjobb eredményt hozza. a kemece építésénél már biztosra menjél.
Talán jobb lenne ha aranyporral kevernéd..)) Vagy /Kőmives Kelemen után még szabadon/ csontliszttel? /az a jaóóó, ha van aközeledben elérhető mennyiség..DD
De ha a józan paraszti eszemre hallgatok, azt mondom keverd sóval és törekkel /a száritásnál ügyelj hogy ne repedezzen...nehezen de megoldható/Ha kiszáradt úgy fűts mint a ZZördög segédje.../hogy a só kiégjen...)))
annyi a hátránya, hogy nehezebben tudod felfűteni, ebből adódóan több fa kell hozzá. a másik, hogy hamarabb hül ki a kéményen keresztül.
Ha a kéményed már áll, és ez az oka a "hátsó" kialakításnak, ebben az esetben a tüztér felett építs füst csatornát. plusz ha van módod, és lehetőséged a kéményt tedd elzárhatóvá. vagy csappantyúval, vagy egy egyszerű samottlap betolásával a kémény kürtőbe.
Tengermély Tisztelettel: Pusztai György kőműves mester
A kérdésem az lenne, hogy lehet-e hátránya a kemencének, ha a kéményt nem hagyományosan az ajtó felöli részére építem, hanem szemben a kemence hátsó falába.
Nekem, amatőrnek egyszerűbb lenne a megépítése. Láttam már a neten képet így készült kemencéről is.
Meg tudná valaki mondani, hogy 1 liter agyag hány kilónak felel meg? Mindenhol literben vagy köbméterben adják meg az anyagmennyiséget, viszont venni kilós kiszerelésben lehet (pl. a Budapest kerámiánál vagy Felsőpetényben az agyag-asvany.hu-nál).