Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.10.25 0 0 5842
>Persze vannak "vonalak", ahol tudatosan építik fel az utódot (lehet, hogy nem mondok nagy butaságot Hiroaki K-val), itt majd elkerülhető lesz az a nagy kérdőjel, mely jelenleg fél Európát átjárja. <

Kobayashi Hiroaki senseire gondolsz?
http://www.tenchikandojo.com/hkobayashi.html

Nos, hát igen. Kobayashi Yasuo sensei hisz a családi hagyományozásban és jó kapcsolatot ápol az Ueshiba családdal is. Megteheti, hisz saját hálózatát építgeti. Lehet, nagyképűsködésnek tűnik, nem annak szánom, de talán jó példa az "egy cél, egy akarat, összefogás"-ra amit elért. Nem erőszakkal, diktatórikusan hanem demokratikusan és önkéntes alapokon mégis betartva a Budo hagyományos játékszabályait.
Majd nálatok is kiforrja magát a dolog. Nagyon képlékeny még minden. A jóindulat és az önmérséklet sokat segíthet ilyen helyzetekben. Tamura sensei jól összefogta ezt a szerteágazó, sokféle érdek mentén épülgető európai Aikidót. Lehet az lenne a jó, ha a Hombu küldene egy karizmatikus senseit, hogy "pártok" felett álló ként irányítsa a szervezetet, lehet, jobb lenne egy európai sihan a feladatra, nem tudom. Az érdekeltek majd eldöntik. Bízom benne, hogy győzni fog a józan ész, hisz mindannyiunk érdeke, hogy növekedjen és erősődjön az Aikido európában.
Ami nekünk fontosabb (geostratégiailag), a magyarországi Aikido jövője. Várszegi Mester szerintem jól csinálta eddig amit csinált, tiszteletet érdemel ezért, és ha bele gondolunk, nem volt könnyű dolga.
Egyszóval fel a fejjel, haladjunk az úton stb. :-)

Előzmény: _niko_ (5838)
m.musashi Creative Commons License 2010.10.25 0 0 5841
hogy amit eddig Tamura vonalnak hivtunk,az gyakorlatilag lóg a levegőben. utód nincs kinevezve,senki nem jelentkezett hogy tovább vinné a vonalat. a területi egységek vagy már elindultak valamilyen irányba,vagy még várnak. vagy mindkettő.
Előzmény: _niko_ (5839)
Misawa Ihei Creative Commons License 2010.10.25 0 0 5840
:) Igen, akkor szerintem értjük egymást.
_niko_ Creative Commons License 2010.10.24 0 0 5839
ez alatt mit értesz? (a szó jelentését ismerem)
Előzmény: m.musashi (5837)
_niko_ Creative Commons License 2010.10.24 0 0 5838
Miért gondolkodtok (egyes) mesterekben és miért nem szervezetben?
ha a szervezet önmagában működőképes, tud fokozatot adni, biztosítja a lehetőséget az Aikikai diplomához és(!) emellett színvonalas szemináriumokat szervez, akkor mi kell még?

Lassan eljön az idő, mikor az utolsó nagy japán (!) volt-uchideshi/"vonalvezető"-shihan is megöregszik és "felhagy" az aikidóval (Tada, Asai, stb.), hátrahagyva a már nagykorú európai szervezeteket. Ezekben a szervezetekben néhány európai shihan már régebben aikidózik, mint akit a Hombu "küldene".

Persze vannak "vonalak", ahol tudatosan építik fel az utódot (lehet, hogy nem mondok nagy butaságot Hiroaki K-val), itt majd elkerülhető lesz az a nagy kérdőjel, mely jelenleg fél Európát átjárja. Ez sem jelent garanciát, ld. az Iwama-ryu szakadását, az idősebb Saito-sensei halála után.
m.musashi Creative Commons License 2010.10.24 0 0 5837
szerintem most leginkább anarchia van.
Előzmény: Misawa Ihei (5836)
Misawa Ihei Creative Commons License 2010.10.24 0 0 5836
A magyarországi szervezetnek most is van vezetője, ez nem kérdés.
Taiszaki Creative Commons License 2010.10.24 0 0 5835
Nezzuk kivulrol a helyzetet:
vajon kinek lenne kedve Tamura mester magyarorszagi poziciojat atvenni, ismerve az itthoni viszonyokat? :) Vagy a szoba joheto mesterek kozul szerencsere senki nem ismeri a hazai dolgokat? ;)
Előzmény: Misawa Ihei (5834)
Misawa Ihei Creative Commons License 2010.10.24 0 0 5834
Félek h az fog történni a Tamura vonallal, mint a kyo-val. Nem tenne jót ha minden önjelölt külön szervezetet alapítana. Volt anni jó tanítvány, akik méltóan tudják képviselni a szervezetet.
m.musashi Creative Commons License 2010.10.23 0 0 5833
kár,pedig szivesen mentünk az ő szemináriumaira. szerencsénk van hogy ismerhetjük a nagy legendákat. emlékszem mikor először voltunk táborán,zárás után mi is leadtuk a budopass-t,és miután látták hogy más szövetséghez tartozunk,kijöttek az öltözőből Golo sensei-jel,és megköszönték hogy elmentünk a táborra.na meg a védjegye,a dedikált gi:)
Előzmény: Taiszaki (5832)
Taiszaki Creative Commons License 2010.10.23 0 0 5832
Oregszik szegeny, a korhazat is megjarta, a hirek szerint nincs nagy kedve utazgatni... :(
Előzmény: m.musashi (5831)
m.musashi Creative Commons License 2010.10.23 0 0 5831
Fujita sensei miért nem jön mostanában? régebben minden évben 2x is jött.
Előzmény: tanakasempai (5828)
bigbabylon Creative Commons License 2010.10.23 0 0 5830
Amugy a srác ,Sushi Misi(?)hova tűnt?
Előzmény: bigbabylon (5829)
bigbabylon Creative Commons License 2010.10.23 0 0 5829
Bár Seagal!!! tól ritkán olvasom azt: yxc123 egy barom!
Előzmény: yxc123 (5825)
tanakasempai Creative Commons License 2010.10.23 0 0 5828
Az a kérdés már bennem is megfogalmazodott, hogy vajon ki lesz Tamura sensei utóda? Legalább is az ő irányvonalát követő hazai szervezeteknél. Tudjuk, hogy náluk a rendszeresen hazánkba látogató Tamura Shihan felügyelte a dan vizsgákat is. Ezeknél a szervezetetknél bátor döntésre lesz szükség, ami a hazai aikido életben is jelentős változásokat eredményezhet, illetve a magyaroszági aikido jövőjét is érintő jelentős választás lesz.


Nekem lenn még egy olyan kérdésem, hogy Az Aikikai Alapítvány hivatalos honlapján >>> http://www.aikikai.or.jp/eng/index.htm <<< az Overseas organizations címszó
alatt mért nincs feltüntetve egyetlen Magyar szervezet sem, míg a Szlovák, Román , illetve több kelet-európai szövetség igen ?

Tud erre valaki valamilyen magyarázatot?

Ha jól tudom Magyarországon a 80 as évek vége óta folyik rendszeres aikidó oktatás. Jelenleg 6 db 5.danos és kb 20 db (ennek nem számoltam utána) 4. danos oktató tevékenykedig több szervezet keretében a hazai aikidó életben. És két magyarországi szervezet is a nevében viseli az aikikai nevet:
Magyar Aikikai Aikido Egyesület (MAAE) >>> http://www.aikido-aikikai.net/
Magyar Aikikai Aikido Kultúra Szövetség (MAAKSZ) >>>http://www.aiki.hu/

A első szervezet honlapján ez olvasható (a szervezet a Japán Honbuban is magas tisztséget betöltő mesterrel ápol vagyis tart fenn kapcsolatot):

"...1996-ban találkozott elõször a japán Honbu jelenlegi vezetõjével, az alapító nagymester unokájával, Ueshiba Moriteru doshuval. Három évvel késõbb 1999-ben Pivony Attila sensei Japánba utazott a doshu meghívására, melyet Fujita Masatake shihan tolmácsolt. A 2001-es évtõl kezdõdõen a Honbu minden évben felkéri, hogy vegyen részt Fujita shihannal uke-ként az aikido legnagyszabásúbb nemzetközi rendezvényén, az "Éves országos japán aikido bemutató"-n, s nevét feltüntetik a rendezvény elõzetesen kiadott prospektusaiban is. 2004 májusában, bizonyságául annak, hogy az aikido legrangosabb képviselõi Japánban milyen nagyra értékelik tudását, már önálló bemutatót is kellett tartania. Mindez nem csupán neki magának, hanem egész országunknak becsületére válik, hiszen ezen a grandiózus eseményen az elmúlt, idestova öt évtized alatt, amióta megrendezik, soha senki más nem vett részt hazánkból, és egyelõre a legnagyobb valószínûséggel nem is fog, de általában is csekély a nem japán résztvevõk száma. Attila sensei az évente Japánban töltött idõ során nem csak a bemutatóra készül, de igen sok edzést is látogat a világ legmagasabb szinten képzett aikido mestereinek vezetése alatt; köztük a dóshu kora reggeli edzéseit, valamint shihan Fujita sensei instruktori edzéseit..."

"...A jelenleg 5. dan fokozattal rendelkezõ Gollo Michel sensei (aki “mellesleg” a párizsi Sorbonne Egyetemen építészettudományból doktorált, s emellett repülõgép-pilóta, és pilótaoktatói tevékenységet folytat) a japán Honbu 8. danos nagymestere, Fujita Masatake sihan megbízásából Magyarország fõinstruktora és a Közép-Európai Aikido Szövetség képviselõje. Az õ nevéhez fûzõdik a magyarországi aikido-oktatás megalapozása és népszerûsítése, valamint a Magyar Aikikai Aikido Szövetség létrehozása. E szövetséghez tartozik a 2002. októberében Gollo Michel sensei tanítványa, Pivony Attila sensei vezetésével megalakult Magyar Aikikai Aikido Egyesület, az Aikido Alapítvány és a Zsámbéki Aikido Szakosztály. (Az “Aikikai” elnevezést kizárólag ezek az egyesületek jogosultak használni -- az Aikikai ugyanis a Nemzetközi Aikido Szövetség, melynek központja a japán Honbu dojo, e címet tehát kizárólag a Hombu vezetõ mestereinek elismerésével, jóváhagyásával mûködõ intézmények viselhetik)."

Ennek tudatában számomra meglepő, hogy a Japán AIKIKAI FOUNDATION nem ismeri el, (vagy nem akarja) a Magyar aikidót, azaz nem tünteti fel egyetlen szervezetét sem honlapján.

Ezek után:
Tamura mester utódját illetően én úgy látom, hogy több válasz út lehetséges:

1. Vagy Tamura shihan egyik magas fokozatú tanítványára esik a választás (VDB, Suga, Tiki, stb..) Nézetem szerint egy Európában élő mester mindig közelebb van, mint egy Japánban vagy Amerikában élő...
2. Egy másik szervezettel kapcsolatot ápoló Japán instrúktor vonalához csatlakoznak, vagy egy olyat választanak aki jelenleg egy hazai szervezettel sem áll kapcsolatban...
3. Vagy nem foglalnak állást az ügyben és mindenki oda megy ahova akar...


Néhány rendezvény az elkövetkező időben:

3. Ökumenikus Aikido Szeminárium.

Szeltner Zsolt 4. dan Kobayashi Dojok Egyesület
Niklai Norbert 4. dan MAKSZ N. Tamura Tagszervezet.
Karászi Sándor 4. dan Aikikai Magyarország
Kökény Tibor 3. dan Zumm Egyesület C. Tissier vonal.

Dátum: 2010. október 30. (szombat)
Edzés idők:
09:30-11:00
11:00-12:30
15:00-16:30
16:30-18:00

Helyszín: Budapest XIV. Padlizsán u. 11-13. Heltai Gáspár Ált. Isk.

Részvételi díj: teljes program 3000Ft/fő. Egy edzés 1000Ft/fő.

További információk: Karászi Sándor 30/271-1916

-------------------------------
http://www.rajibudoiskola.hu/calendarHU2010.html
November 7 - Tamura sensei magyarországi búcsúztatása a MAKSZ rendezésében (részévtel csak hakamásoknak) Budapest, UTE
-----------------

1. Nemzetközi Nishio Budo Szeminárium (Takashi Kuroki sensei)


Időpont: 2010 november 6-7. (szombat, vasárnap)

Helyszín: 1134. Budapest, Tüzér utca 56., BHSE Küzdősport Centrum

Edzések:
Szombat:
10:00-13:00
17:00-19:00

Vasárnap:
10:00-13:00

Edzésdíj:
5 000 Ft / hétvége
2 500 Ft / edzés

Fegyverkészletet (jo, bokken) hozz magaddal!

További információ: Németh Ferenc, info@yurusuaikido.hu
tel:+36-20-99-11-622
www.yurusuaikido.hu, www.yufukan.com
Előzmény: Törölt nick (5819)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.22 0 0 5827
Úgy tudom Fujita Masatake senseinek van európai technikai igazgatói pozíciója vagy valami ilyesmi.

http://aikinomicsi.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=119:fujita-masatake&catid=1:aikido-mesterek&Itemid=60

Valóban nem könnyű egy ilyen szerteágazó szervezetet irányítani vagy adminisztratív összefogni. Tissier sensei feszegette régebben a szervezeti kérdéseket, de hát ő még "ifjú titánnak" számít a hombunál.

Előzmény: Misawa Ihei (5822)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.22 0 0 5826
>A bemutató az bemutató. Mindenkivel meg kell tudni csinálni. Már úgy értem, hogy aikidossal, aki tud esni és nem töri össze magát. Ehhez nem kell személyes uke, csak gyakorlott uke. <

Szerintem sem kell személyes uke. Tamura senseinek sem kellett és ő nem is fele akkora ukékkal dolgozott :-)

http://www.youtube.com/watch?v=Bpz4Zrjt7Bk&feature=related

Előzmény: Törölt nick (5811)
yxc123 Creative Commons License 2010.10.22 0 0 5825
Segal egy barom!
Előzmény: Törölt nick (5811)
m.musashi Creative Commons License 2010.10.22 0 0 5824
szerintem ezt nem jó szögből közelited meg.kérdezd meg a senseit mielőtt elhamarkodottan mondanál véleményt.
Előzmény: Misawa Ihei (5822)
_niko_ Creative Commons License 2010.10.22 0 0 5823
mármint hol?

- FFAB?
- ENA?
- FEA?
- MAKSZ-TAV?

FFAB (ENA) - Vural sokadik a sorban, szerintem választanak egy új technikai vezetőt maguk közül. Valamelyik idősebb francia mesterre tippelnék.
FEA - passz, eddig sem tudtam értelmezni a szerepét,

itthon: Vuralt nem hívta senki az elmúlt években és elég sok negatív hangot hallottam róla (melyekkel természetesen nem értek egyet), a legutolsó Suga sensei táborokon max. 30-40 ember volt. Yamada senseinek nincs európai szervezete, csak látogatóba érkezik erre a kontinensre 5-6-szor egy évben.
Előzmény: Misawa Ihei (5822)
Misawa Ihei Creative Commons License 2010.10.22 0 0 5822
Sziasztok!

Mi is beszélgettünk a szervezetről, kézenfekvő lenne Suga vagy Vural, de lehet h a nagy barát: Yamada léphet Tamura shihan poziciójába. A helyére senki, szerintem ebben egyetérthetünk- egyszeri és megismételhetetlen csoda volt Ő !
És aki ezért elhagyja a szervezetet, azt Isten áldja, menjen gyorsan...
f_zsolt_01 Creative Commons License 2010.10.21 0 0 5821
"Nem baj, ha nem érted" LOL :D értem én :D
Előzmény: Törölt nick (5817)
m.musashi Creative Commons License 2010.10.21 0 0 5820
tiszteletem
"tudtok-e valamit a szervezet jövőjére vonatkozóan? Lehet-e már tudni ki lesz Tamura sensei utóda?"
én nem hallottam róla hogy lenne bármilyen utód,viszont azt tudom hogy sokan várnak és nézelődnek hogy merre tovább.és nem csak magyarországon.
Előzmény: Törölt nick (5819)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.21 0 0 5819
Sziasztok!

Eddig csak olvasgattam a topicot. Én is kobayashis vagyok, 3 kyus. Előtte tamurás voltam, de edzettem a Gollob Szabolcsékkal a Tüzér utcában és tissieresekkel is. Régebb óta foglalkozom harcművészettel, Judoztam, Karatéztam (Shotokan). Van némi rálátásom a dolgokra :-) Szerintem jó, hogy különbözőek vagyunk mert ahány mester, annyiféle stílus, ahány ember, annyiféle értelmezés.

Ez a mester-tanítvány viszony a budoban tényleg elég kötött, de mi ezt szeretjük :-)

Kobayashi sensei pedig tényleg jó fej. Akik voltak nála uchi-deshi képzésen (ilyen is van) azok szerint, edzésen viszont nagyon szigorú.

Tamurásoktól kérdezem: tudtok-e valamit a szervezet jövőjére vonatkozóan? Lehet-e már tudni ki lesz Tamura sensei utóda? Jó ember volt, all respect!
Rest in peace!

Ez pedig egy atemis video. Így is lehet:

http://www.youtube.com/watch?v=u2Q-u78iCjA&feature=related

m.musashi Creative Commons License 2010.10.21 0 0 5818
szerintem az ilyen viszony nem egyedi eset.legalábbis az aikidoban:)
Előzmény: Törölt nick (5817)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.20 0 0 5817
Hát igen. Ez van. Nem baj, ha nem érted. A Budoban a tisztelet szól a tanítónak, az embernek. Attól, hogy együtt söröznek, a dodzsóban nem haver, hanem A Mester. A Mesternek szóló tisztelet az Alapítónak szóló tisztelet is egyben. Ez egy szigorú hierarchikus mester-tanítvány viszony, de a Budoban ez már csak így van.

Szabó Balázs Kobayashi senseiről:
http://www.mahayana.hu/archivum/interju_27_szabobalazs.html

"Kobajasi szenszei engem lenyűgöz minden tekintetben; mint ember, mint aikidós. Azzal a csendes, szelíd hozzáállással fordul az aikidó felé, amiből mindenfajta fanatizmus hiányzik. Nem az a fundamentalista típus, aki csak az aikidóért él. Meglehetősen rosszul viseli azt, hogyha valaki arról beszél neki, hogy az aikidó az élete, és hogy semmi más nem érdekli. Azt szokta mondani, hogy az embernek legyen normális élete, és mellette aikidózzon. Ezt mindenképpen át próbálom venni tőle.

- Ezért görkorcsolyázol rendszeresen? Ő is ezt teszi?

- Nem, Kobajasi szenszei nem görkorcsolyázik. Ellenben voltak próbálkozásai az egykerekű biciklivel, ami egy féléves edzés-pauzát is okozott neki, amikor egyszer Kanadában leesett róla.

- Pedig jó egyensúly gyakorlat!

- Ekkor már hatvan éven felül volt, ami megmutatja a szenszei "gyermeki" lelkét. "


Erről volt valahol egy fotóm is. Az unokája kedvéért tanult egykerekűzni és úgy tudom a végén már elég jól is ment neki :)

Előzmény: f_zsolt_01 (5816)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2010.10.20 0 0 5816

"Egy élő legenda aki mégis egy vidám, hétköznapi nagypapa benyomását kelti aki szívesen bohóckodik és sörözik teázik együtt a tanítványaival."

:D
mit is írtatok alább a hagyományos mester-diák kapcsolatról :D ami manapság divat ....
:D
Előzmény: Törölt nick (5814)
bigbabylon Creative Commons License 2010.10.20 0 0 5815
Tökéletes hasonlat :-) Bár azt hiszem a kacsáknak megy maguktól is, de értem mire célzol.

Lol.De tényleg,szerepel valamelyik könyvben,a Birodalom visszavágban talán:)
De mekkora marhaság,mert a kacsa tényleg eleve uszik,amugy meg Yoda honnét ismert egy földi állatot?Ez gyerekfejjel is elgondolkoztatott,majdnem azt hittem hogy az egész könyv csak kitaláció:)

Ez nagyon jó,az atemi waza,sose láttam még.De Ueshiba is mintha mondta volna,hogy az aikido elég nagyrésze ütés,nem?
Amugy ez az ütés technika tényleg hasonlit a goju ra.

Igen erre a mesterre gondoltam,annyira jó olvasni ezeket a visszaemlékezéseket.
Előzmény: Törölt nick (5814)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.19 0 0 5814
>De szerintem értjük mi egymást,én mindig csak azt mondom,egy harcművészet annyira praktikus,spirituális stb.mint az aki csinálja.<

Persze, hogy értjük :-)

>Attól hogy valaki leutánozza O senseit.nem lesz ő,ahhoz hogy ugy működjön,nem lehet az univerzummal való egyesülésnél(lol)kezdeni.....ahogy Yoda mondta,a kacsát is meg kell tanitani uszni.<

Tökéletes hasonlat :-) Bár azt hiszem a kacsáknak megy maguktól is, de értem mire célzol.
A harcművészet tanulása egy kemény út. Sokan sokféle indíttatásból kezdenek hozzá, kevesen azzal a szándékkal, hogy eljussanak a harcművészet lényegéhez. Meg kell tanulni a művészet alapjait, a "fizikai" részt, hogy el lehessen mélyedni a szellemi vonatkozásában.

>De bunkainak az ilyesmi jobban tetszik,ezeket kellene applikálni önvédelemre,szabad küzdelembe.
http://www.youtube.com/watch?v=xrkUYBQz9iE <

Tetszik ez a videó, van benne néhány jó aikidos fogás :-)
Itt pedig néhány "karatés megoldás" látható (atemi-waza). Sokan azt sem tudják, hogy ilyesmi létezik az Aikidoban, mert nemgyakorolják pedig ...

http://www.youtube.com/watch?v=GW_oQEiXgWQ&feature=related

Az utak így érnek össze.

>Gondolom ti ismeritek,hacsak nem ti irtátok,Kobayashi urnak az életéről a kis szemelvényeket,az az irás nagyon tetszik.<

Kobayashi Yasuora gondolsz? Igen, az ő hozzáállása mélyen emberi és természetes, mondhatnám hétköznapi :-)

"...Hombu instruktor voltam, úgy láttam hozzá a dologhoz, hogy szombat esténként diákokat gyűjtöttem magam köré. Együtt ittunk, majd másnap reggel együtt edzettünk. De ez a módszer elég drágának bizonyult, ezért úgy gondoltam talán jobb, ha inkább vasárnap próbálok több embert tobortozni. A létszám lassan nőni kezdett. Mivel nem volt elég pénzem, magam láttam hozzá a dojo építéséhez... "

Beszélgetés Kobayashi Yasuoval:
http://www.aikidojournal.com/article?articleID=314&lang=hu

Egy élő legenda aki mégis egy vidám, hétköznapi nagypapa benyomását kelti aki szívesen bohóckodik és sörözik teázik együtt a tanítványaival.



Előzmény: bigbabylon (5812)
bigbabylon Creative Commons License 2010.10.19 0 0 5813
Utolsó katán a Goju utolsó katáját ártem,a Pechurint

http://v.ku6.com/show/cj3G73qbCz6wU8wl.html

Mondjuk ez a mókus a versenykatát nyomja,tehát előad,Higaonné tetszik ,de azt se lelem:)
Előzmény: bigbabylon (5812)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!