A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A kollégámmal szoktam intéztetni a Bp.-i dolgaimat, szerencsére általában minden héten megy és nagyon segítőkész kolléga .....úgyhogy útba esik:):):)....de nme akarok visszaélni a segítőkészségével.
Sikerült végre kávéra hasonlító valamit főznöm a Pennys Magico-ból. Nem tetszik különösebben, valahogy nem ezt az ízvilágot szeretem, de cappuccino-nak kiválló volt, azt hiszem gyakrabban fogok mostanában készíteni:)
Más: Molinarit csak a Miramaxban lehet kapni, vagy máshol is érdemes szétnézni?Valami könnyen megközelíthető helyre gondoltam, jó parkolással, csak hogy ne szivassam plusszban az anyagbeszerző kollégát:)
Cöcöcö... A TOP a Pellini zászlóshajója. Egyáltalán nem szar, csak magadnak kell megcsinálnod ha biztosat akarsz mondani (mint általában minden fajtánál) Írtam már, hogy nyert aranydíjat 2006-ban. És nem német kólákészítőknél... :-D
Mert abban több a pénz. Ha az emberek bemondásra elhiszik, hogy ők a legjobbak, akkor nem kell valóban a legjobb alapanyagokat használni, megteszi a kevésbé jó, és több a profit... Elég szomorú, dehát tudjuk, hogy az öreg idejében még másképp volt, leginkább akkor indultak el a lejtőn lefelé, amikor a későbbi generációk vették át a kormányrudat. Gondolod, hogy az öreg szóbaállt volna a Coca Colával?
Nem a túlnyomásos-védőgázas technológia a szemfényvesztés, hanem az, hogy hiába jó a "csomagolás", ha a "becsomagolt termék" minősége nem megfelelő, vagy nem olyan, mint amit elvárunk tőle. Ami az általad felsorolt kávékat illeti, talán a Cagliaritól eltekintve (most lesz kóstolva) nálam a top tízben sincsenek benne, az Illy még a top 15-ből is kimarad... Egyik legnagyobb rejtély számomra, hogy az Illy miért ilyen gyenge, középszerű (ott van a "tömegkávék" között, a Lavazza és társai mellett), pedig nagyon sokat tett ez a cég a kávétudomány asztalára, szinte egyedülálló módon, tudományosan, laboratoriumi körülmények között vizsgálta, dokumentálta az eszpresszó-technológia szinte minden mozzanatát, az Illynek könyvtárnyi irodalma van... "Aki tanítja, nem tudja csináni?" Vagy csak makacsul ragaszkodnak bizonyos kávéfajtákhoz, keverékekhez? Tényleg nem értem...! Minden (elméleti tudás + kávé) rendelkezésükre áll ahhoz, hogy valóban a "világ legjobb kávéját" készítsék el (mint ahogy reklámozzák is magukat), és valamiért mégis ott van -- ha eltekintünk az erős PR-től -- a középmezőnyben.
Szóval szerintem nem rossz a Davidoff 57 espresso. Nem savnyú, esetleg savanykás, nekem . Viszont gyengébb cremát ad, mint az előtte próbált lavazza. Hát kísérletezgetek tovább. Megpróbálom a mediamrktos pellinit. Erről van esetleg vélemény? Ajánljátok? Lehetnének valóban inkább 25 dkg-os kiszerelések, hogy sűrűbben próbálkozhasson az ember.
Gyors mozdulattal húzva a szárat a végén, letolja a levéltöveket egy pontba.
Mert Jaszy önteményei mindig olyanok voltak, hogy a szárra szinte merőlegesen álltak a levélkék, nekem meg ilyenek. Legközelebb megpróbálom lassan húzni.
Szemfényvesztés. Cagliarit még nem ittam (gyanítom, andrew sem), de az Illy és az 5* messze nem a legaromásabb kávék, amit ismerünk. Meglepne, ha bárkinél benne lennének a top ötben. (Tízbe már belefér.)
A Molinari Cinque Stelle is valami hasonló: "The freshly roasted and air-cooled beans are immediately introduced into airtight containers wich have previously been filled with a colourless, odourless inegart gas replacing the atmospheric oxygen. the special valve seal has been calibrated to reach a safety pressure level, capable of freezing the maturating process and thereby guaranteeing at all that the product reaches the consumers at its freshest enabling them to appreciate the different flavour to their maximum." A helyesírási hibák és az elég gyatra fogalmazás is az övék, természetesen... :-))
sziasztok rég jártam erre, és akkor meggyőztetek, hogy egy podos kávéfőzőgép lenne nekünk ideális. de nem emlkészem, pontosan melyik gépet ajánlottátok :) metrót emlegettétek, lehet még ott kapni? ha nem, hol, milyet?
Hát..., hadd ne mondjak véleményt az ilyen csomagolástechnikáról, mármint kiszúrt zacskó és társai... Persze, ha pár hetes pörkölésű a kávé, tehát viszonylag friss a kávé, akkor nagy baj nem lehet... Sajnos ahány sérült, itt-ott kilukadt, felhasadt (egyébként egyirányú szeleppel "szabályosan" ellátott) zacskót láttam -- és egyáltalán nem a legolcsóbb, hanem topkategóriás kávéknál is! -- , azt sejteteti az egyirányú szelep, hogy "ártani nem használ" kategória... Persze, ha normálisan le van hegesztve egy zacskó, és rögtön pörkölés után teszik bele a kávét, mikor még aktív a széndioxid-kibocsátás, akkor az egyirányú szelep valóban hatalmas előnyt jelent a frissesség megőrzésében. A túlnyomásos csomagolás sokkal egyértelműbb, csak sajnos nagyon kevés kávénál alkalmazzák; én az Illy és Cagliari kávéink kívűl, máshol nem is láttam...
"Az Illy fém dobozainak az alján IS ilyen lyuk van"
Igen is, meg nem is; de inkább nem. Lehet hogy az Illy-doboz alján levő lyuk az egyszerű, és olyan mint az Il Moretto vagy Nannini kávéin ("ki van szúrva a zacskó"), ahol nincs egyirányú szelep, de az Illy technológia a legfejlettebb, hozzá csak a Cagliari túlnyomásos-védőgázas csomagolása hasonló. Az a "műanyag lapka" amiről az Illy dobozzal kapcsolatosan írsz (amely az Illy szemeskávés fémdobozok alján van), az nem csak egy sima lyukat zár le, hanem egy védőgázas-túlnyomásos dobozt! A műanyag lap hegeszti le a lyukat, hogy a túlnyomás és a védőgáz ne szökjön ki a dobozból. Tehát az Illy esetében a pörkölési eljárás befejezése után a kávét, túlnyomáson, a levegő (oxigén) kizárásával, nitrogén hozzáadásával csomagolják. A széndioxid, a nitrogén és társai távoltartják a levegőt (oxigént) a frissen pörkölt kávészemektől, így az friss marad.
A Cagliari túlnyomásos-védőgázas csomagolásáról itt lehet olvasni: http://www.caffecagliari.it/eng/alta-pressione.htm
Az Il Moretto-n is egy natur lyukacska az "aromazáró szelep"! Én is meglepődtem, mert nem láttam még ilyent.
Már az utcán vettem észre, de visszavittem, hogy lyuk van a zacsin. Egyből adott egy másikat, de az is ugyanolyan volt...meg az összes többi is! :-))) A boltos srác amúgy észre se vette ezt eddig, legalább is azt mondta...