Én is rálépek a fékre, amint elfogyott a libamáj, ami nálam esti kaja, hidegen kenyérre kenve persze. 1 kilót híztam, pedig olyan büszke voltam már, hogy tartósan 60 alatt voltam.
Nálam mélyhűtőben talált disznó szűzből lett kirántott hús petrezselymes sült krumplival. Vacakol a masinál a firefoxal. Ma rájöttem, hogy vannak dolgok, amik csak chromeal mennek. Majd megpróbálom a malacképet is onnan felrakni.
Nálunk ma pecsenye kacsacomb volt párolt, vöröskáposztával és krumplival, utána csokoládé krém. A mai nap az utolsó vétkes nap, holnaptól egy kicsit jobban oda kell figyelni, mert nálam legalábbis a mérleg olyan súlyt mutat, amit még eddig sose mutatott.
Már rég nem tettem fel ide fotót, de úgy tűnik nem is fogok. Akármeddig kicsinyítem még mindig nagy neki, ami nem igaz. Na mindegy, akkor se regisztrálok indafotóra, inkább nem teszem fel a malacot by Boszorka.:-(
A salátákat én is szeretem, de gyümölcs nélkül. A gyümölcs nálam egy külön saláta lenne ha lenne. Madár saláta, vagy más zöld az én közelemben sajnos nem terem.:-(
Ledolgozni az ünnepi tömör kajákat, meg hogy a lencsefőzelék is ma elfogyott, jönnek a könnyedebb főzelékek, zöldségköretek, jól esnek a zöld saláták. Szeretem gyümölccsel keverni. Ananászos madársaláta, jégsaláta gránátalmával vagy mazsolával. Húsból inkább a csirke. Szeretem a halat is, de egy időre telítődtem a karácsonyi menüknél.
Azért egy (könnyű :)) kocsonyafőzés bele kell férjen. Reggelinek vagy vacsorának, egy fél citromot ráfacsarva.
A malacon jóformán semmi zsír nincs, csak a huson a bőr, max 5 mm zsír, de az idein még annyi se volt. Én is beleestem egyszer a süldőbe, nem volt jó. Azt is órákig sütöttem és mégse lett igazán puha és finom. A süldő azt hiszem olyan 50 kiló körüli, mikor levágják a malac meg 10-15 saccolom. Szóval ha ránézel egy combra, rögtön kitűnik a különbség.
Kocsonyát én már soha többet nem csinálok. Az Alessio pont oylat kinál karácsonyra elvitelre, amit én szeretek. Csak hús és semmi más. A fűszrezésük is pont a mi izlésünk. Hoztunk 4 adagot, ez elég is egy szezonban nekünk.
Nagyon jól hangzik, de már ott kezdődik a dolog, hogy honnan tudjam, hogy malac, vagy süldő. Mi szerintem süldőt ettünk, ey haverunk csinálta. Órákon keresztül sült, de a húsa kemény volt. A bőrével nem volt nagy baj, mert volt olyan hely, ahol ropogott, de a bőre alatt olyan vastag zsírréteg volt, hogy előbb meg kellett pucolni.
Az én kocsonyámon egy csepp zsír sem volt, mert amikor a lé kihűlt, papírtörlővel leitattam. Viszont túl soká főztem, nem maradtak meg benne a csontok, és ez SzPéternél főbenjáró bűnnek számít. Megigértem, hogy idén csinálok még egyet, holott úszott a konyha, és amíg rendbetettem megfogadtam, hogy soha többet:))
Tényleg nem nagy ügy jót csinálni. A receptet anno magam alkottam és egyből jó lett. A lényeg, hogy a malac tényleg malac legyen és ne süldő, amit nagy előszeretettel árulnak ilyenkor malac néven. Aztán csak be kell vagdosni a bőrt, borotvapengével szoktuk, megfűszerezni amivel szereted, kevéske vizet és olajat alá önten és mehet a sütőbe 100 fok körül néhány órára. Az idei kb 3 órát volt bent, mert tv-t néztem és elfelejtettem nézegetni. Másnap aztán 200 fokon rápirítani. Én sós vízzel szoktam öntözgetni, nálam ettől mindig ropogós a bőre.
Akkor ügyes vagy, mert mi egy nagyon kemény változatát ettük Újévkor. El is határoztam, hogy csak akkor fogok ilyet csinálni, ha kitanulmányoztam a legtutibb receptet, és többen állítják majd, hogy nem tudom elrontani:))
Mára édesburgonyás rakottast csináltam csirkemellből, tejszínnel és sajttal. Holnapra van még töltött káposzta. A héten mindenféle maradékot elpusztítunk, aztán hétfőtől kissé visszafogottabban eszünk majd. A megmaradt beiglit és zserbót pedig beraktam a mélyhűtőbe, és biztosan nagyon boldog leszek, majd ha Húsvétkor előveszem:))
Holnap esszük a vajpuha malac maradékát a maradék lencsével. Már kb. 30 éve csinálom az újévi malacot, de ilyen finomra még soha nem sikerült, bár mindig jó volt.
Csak kibirnám valahogy:)) Imádom a marhafarkat, de mi levesben esszük. Ezt a köcsögös töltött káposztát nem ismertem, pedig elég öreg vagyok. A belevágott sonka valószínűleg nem tudja elrontani:))
ajjaj, kati, ez neked megartana nagyon! nem egy dietas kaja. :) a kocsogben tomeny toltottkaposzta van. a vagott kaposztaban meg kockazott sonka is, csak, hogy meglegyen a zamata :) a kocsog olyan 10 literes lehet. engem sokkal jobban izgatott az a nagy ontottvas fazek :) isteni, cupakos marhafarkat ettem belole.
az okoruszalybol es csontokbol nagyobb mennyisegu "gyenge" husleves is lett. friss vagas volt. az okoruszalynak megvan az a sajatos tulajdonsaga, hogy hiauronban gazdag, igencsak nagyobb mennyisegu szaftos dolgokat tartalmaz. en is ki fogom itthon probalni.