Keresés

Részletes keresés

Vérfarkas Creative Commons License 2004.10.12 0 0 2596
Gyapjas tintagombát mi mindig rántjuk.  Nagyon izletes, szerintem jobb mint a rántott nagyőzláb. Az egyik kedvencem, és van hozzá megbízható lelőhelyem.
Előzmény: Aval (2567)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2004.10.12 0 0 2595

Így nehéz (kb. olyan, mint telefonon keresztül gombát határozni). A Lactarius piperatus szép szabályos kalapú szokott lenni, a pelyhes viszont nem olyan szép "kerek", szerintem hamarabb tölcséresedik, felnyomja a talajt, ezért felülről földtoló galambgombának néznéd.

Víz, a Zselicben volt elég eső, gondolom a verseny is sikeres lett - miket találtatok?

Előzmény: potypinka (2592)
Aval Creative Commons License 2004.10.12 0 0 2594

Szia!

 

Nem semmi lehet egy ilyesmi verseny! Hány résztvevő volt? Milyen gombák akadtak?

Av

Előzmény: Víz (2593)
Víz Creative Commons License 2004.10.12 0 0 2593

Szervusztok!

 

A hétvégén gombaszedő versenyen voltam a Zselicben.

Egy kijelölt 16 ha-os területen lehetett 2 óra alatt szedni a gombát.

Utána szakellenőr nézte át a zsákmányt, a rendezők zsűrizték a teljesítményt.

Értékes "jutalmazás volt" a jól teljesítőknek.

Több kategóriában osztottak díjakat:

- Ki szedi a legtöbb gombát?

- Ki szedi a legtöbb fajta ehető gombát?

- Ki szedi a legritkább gombát?

- Ki szedi legszakszerűbben a gombát?

 

Szabályok:

- gomba csak a verseny ideje alatt szedhető.!

- csak a kijelölt területen!

- csak ehető gomba szedhető!

 

Először voltam gombázni a Zselicben és nem bántam meg ,hogy elmentem. 

A környezet kellemes, a rendezők barátságosak voltak, kitettek magukért.

 

Ha közülük valaki olvassa a hozzászólásomat, külön köszönöm nekik a szép napot!

 

Üdv:  Víz

 

 

 

potypinka Creative Commons License 2004.10.12 0 0 2592

Köszönöm a választ, Laci Curtis:)

 

Még keserűgomba:

 

Ez a pelyhesség milyen fokú lenne? Olyasmi, mint az aranytinóru bársonyossága? Mindjárt hazamegyek és lefényképezem dühömben:), aztán felrakom ide ..

 

Egyébként a lemezek a fiatalok esetében elég sűrűn állnak, idősebb példánynál meg szerintem a növekedés révén "ritkulnak"...

 

 

Előzmény: Lactarius Curtis (2591)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2004.10.12 0 0 2591

Szia potypinka!

Nos, a leírtak alapján Te valószínűleg a pelyhes keserűgombát eszed :), bár elvileg csak a sűrű lemezállású fehértejű keserűgomba az ehető. Végülis nem mérgező, bár a pelyhes úgy tudom nyersen égetően csípős, főzve pedig keserű marad. Az Őrségben is voltam 1,5 napot, na ott a száraz erdőben szinte csak pelyhes keserűgomba volt.

Előzmény: potypinka (2588)
Aval Creative Commons License 2004.10.12 0 0 2590

Szia!

 

Add át hálás köszönetemet a feleségednek légyszi! Köszönöm!

 

 

Zsolt!

Te ugye Pesten tanulod a szakmát? Ti fogtok vizsgázni e hó 20-on valahanyadikán???

 

Av

Előzmény: frimi (2584)
berta75 Creative Commons License 2004.10.12 0 0 2589

Szia!

Kecskeméten minden hónap 2. hétfőjén van gombászkör találkozó a Müvelődési házban, vezetője Horváth Lászlóné, e-mail címe: horvath.laszlone@bacs.ontsz.hu, itt kaphatsz sok-sok infót.

Üdv. Berta

Előzmény: kmilán (2583)
potypinka Creative Commons License 2004.10.12 0 0 2588

Sziasztok!

 

Új vagyok itt a gombászós fórumon, de már nem sokáig...:)

 

 

Az elmúlt hónapban folyamatosan keserűgombát szedtem  (és ettem is). Gondoltam, ideje volna megkérdezni szagértőktől :), hogy ehető-e... vagy inkább azt, hogy a pelyhes keserűgomba ehető-e (milyen bajom lehet tőle?) ...amit én szedek, annak az íze olajban kisütve nagyon jó (épp csak egy csipetnyit keserű...), ráadásul a feleségem erre az ízre és szagra emlékszik a gyerekkorából...:), tejel (de nem túl sokat), a lemezek sem túl sűrűek, a kalap szine itt-ott barnás (ráfogtam az avarra)....

 

Magamról: Zempléni hegyi faluban nőttem fel, ott csak a tinórut szedtük (mert bőven akadt), meg a potypinkát (Gyűrűs tuskógomba) ...néha egy kis galambot, de pl. már az őzlábtól is féltek az emberek....nemhogy keserűgomba...

 

Ha valaki tud részletetket róla, szívesen venném.

 

Üdvözlettel

kmilán Creative Commons License 2004.10.12 0 0 2587

LC!

 

Köszönöm a segítséget!

 

Igyekszem az új ismeretek megszerzését a közeli lehetőségekhez igazítani. (Valszeg Bp-re nem tudok a munka és a fősuli mellett feljárni sajnos) Most hallottam, hogy van valamilyen gombászkör itt a közelben - ennek az infonak járok most utánna

 

A Szigetvár környéki erdőkkel kapcsolatban - reménykeltő amit írtál. :) Ha valóban nagyot durran a dolog, akkor megírom hogyan is sikerült.

 

Üdv.

Előzmény: Lactarius Curtis (2585)
emgergo Creative Commons License 2004.10.12 0 0 2586
Köszi! Akkor jól saccoltam a könyvből. Tavaly egy 3km-es szakaszon százával volt, érdekes módon idén egyáltalán nem láttam arrafelé.
Előzmény: zsolt 73 (2581)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2004.10.12 0 0 2585

Szia Milán!

Alapfokú vizsgát szerintem a TIT-ben lehet tenni, "komolyabbat" a Bp-en, ill. Sopronban minden évben induló gombaszakellenerői tanfolyam (ezen a topik látogatóinak jó része részt vett). Kecskemét környékéről nincs infóm, Szigetvár környée viszont gombaszempontból most jó lehet, mert a déli országrészben több eső volt, Somogyban sok gombát találtam, így a Szigetvár környéki erdőkbe is érdemes ellátogatnod.

Üdv: LC

u.i.: a barna csészegombát a helyedben nem erőltetném :) (minek, ha hegyekben áll az őzláb)

Előzmény: kmilán (2583)
frimi Creative Commons License 2004.10.12 0 0 2584

No, akkor a recept. (Azt azert nyilvan tudod, hogy a majgombanak abszolute semmi gombaize nincs, ezert szukseges - lehet - olyan gombat is beletenni a svedgombaba, amelynek tenyleg gombaize is van.)

 

Elokeszites:

A majgombat megtisztitas utan felcentis szeletekre vagva enyhen sos vizben kb,.  egy orat aztatjuk, hogy a savanyu izt okozo csersav kiazzon. (Teljesen kiaztatni nem lehet, egy kis savanyu iz megmarad, de ez az emesztesre nem artalmas es a svedgomba meg amugy is savanykas.) Aztatas utan kb. "pacal meretre" kell felapritani a szeleteket.

 

Hozzavalok:

25 dkg gomba, 1 fej voroshagyma, 2 evokanal olaj, 2 evokanal paradicsompure, baberlevel, 1 kemenyre fozott tojas, kakukkfu, bors, so.

 

Elkeszites:

Az elokeszitett gombat reszelt vagy vagott, elore parolt hagymaval elkeverjuk, olajban megparoljuk a gomba puhulasaig. Utanna soval, paradicsompurevel,  es az izles szerinti mennyisegu fuszerekkel megparoljuk. Ha kihult, fott tojaskarikakkal diszitve talaljuk.

 

Jo etvegyat!

Frimine

 

 

Előzmény: frimi (2582)
kmilán Creative Commons License 2004.10.12 0 0 2583

Hali mindenkinek!

 

Most regisztráltam a fórumon - első hozzászólásként üdvözlök mindenkit!

 

Én még csak most barátkozom az első saját szedésű gombáimmal - bimbós pöffeteg, piruló őzlábgomba, barna csészegomba (amiről fura módon azt mondta a gombavizsgáló, hogy nem ehető) :)

 

Mivel abszolút kezdő vagyok, ezért lenne pár kérdésem a hozzáértőkhöz:

 

-tudtok-e Kecskemét környékén gombászkört, esetleg gombászik-e közületek valaki ezen a környéken?

 

-hol tudnék legalább egy alapfokú vizsgát tenni a témához kapcsolódóan?

 

-A hét végén megyünk Szigetvár környékére - nincs esetleg valami tippetek merre induljak gombát gyűjteni?

 

 

A válaszokat előre is köszönöm

 

 

Üdv.

frimi Creative Commons License 2004.10.11 0 0 2582

Hi, Aval!

En csak a nagy dolgokban dontok, (de ilyen meg nem volt...:-)),ezert folyamodtam az asszonyhoz es o megigerte, hogy holnapra prezentalja a recipet.

Frimi

Előzmény: Aval (2578)
zsolt 73 Creative Commons License 2004.10.11 0 0 2581

Szia!

 

Úgy van: nem ehető! Rozsdasárga tőkegomba.

Előzmény: emgergo (2580)
emgergo Creative Commons License 2004.10.11 0 0 2580

Egyszer szedtünk májgombát, de nem nyerte meg a tetszésünket...

 

Hétvégén teljesítménytúráztam a Bakonyban (Bakonybél-Kőris-hegy-Bödön-kút-Szépalmapuszta-Zirc).

 

Sok bimbós pöfeteg (lett belőle finom majonézes-gombás sajtsaláta...), négy szép nagy dobverő, fiatal tintagombák, néhány csiperke (9-be akadtam bele, 6 kukacos volt...). És még rengeteg egyéb faj.

 

Nem az én képem, hanem túratársé: http://users.atw.hu/speti3/bakonyibar/DSCF0054.JPG

 

Ez ugye nem ehető?

Előzmény: Belohin (2579)
Belohin Creative Commons License 2004.10.11 0 0 2579
A májgomba valóban savanyú, más elkészítésre én sem javaslom. Ha már idősebb, nem túlzás kicsit ki is áztatni.
Rántva a sárga géva szuperfinom. Persze, csak amíg nem rágós.
Előzmény: Aval (2576)
Aval Creative Commons License 2004.10.11 0 0 2578

Szia Firmi!

 

Szerinted a feleséged megengedné, hogy bepötyögd ide annak a svéd gombának a receptjét??? :-)))

Ha igen, akkor örömmel venném!

Köszi!

Av

frimi Creative Commons License 2004.10.11 0 0 2577

Felesegem a majgombat svedgombanak elkeszitve fogyasztja. Allitja, hogy kituno! Sajnos en a svedgombat semilyen gombabol nem szeretem - eppen savanyu volta miatt...

Frimi

Előzmény: Aval (2576)
Aval Creative Commons License 2004.10.10 0 0 2576

Szia!

 

Kipróbáltuk a tölcsért rántva. Valóban erőteljes ízű, de nekünk nagyon ízlett. A gyapjast megtöltöttem sajttal és vegyes párolt gombával, így lett kirántva. Nagyon finom lett. Őzláb a szokásos. Rántottunk májgombát is, de az nem jött be. Kicsit mint a savanyú piros nyák. Legközelebb sütjük, vagy savanyítjuk.

Előzmény: Belohin (2575)
Belohin Creative Commons License 2004.10.10 0 0 2575
re: Aval
A szürke tölcsérgombát rántva nem próbáltam, ízlés dolga lehet, ki mennyire tolerálja a bukéját. Azért valami szelídítő köret, meg tartármártás sokat javíthat a helyzeten.

A gyapjas tintagomba az ellenkező véglet: nagyon enyhe ízű, és puha, törékeny is. Elég régen volt, hogy önálló fogásra való mennyiséget szedtünk, úgy emléxem, tojásosan készült bő fűszerezéssel.

re: őzlábgomba nyersen

Nem hinném, hogy valaki ártó mennyiséget falatozna szedés közben a nagy őzlábgombából. Egy mellékhatásról van személyes tapasztalatom: valamivel később erősen kaparta a torkom. A piruló pedig nem annyira gusztusos illatú, azt még nem is próbáltam megkóstolni.
andreja Creative Commons License 2004.10.10 0 0 2574

Aki gombaPÖRIt főz, az ne emlegesse a mellényt, kivált ha mindezt desztillált vízben teszi... :)

 

 

Előzmény: TTAMAS (2568)
andreja Creative Commons License 2004.10.10 0 0 2573

Akiknek van ilyen vizsgaja, azok nyilvan nem csinaltak ossze magukat otvenkorul intelmeitol. Akinek nem inge ugyebar.

Inkabb mosolyogjak meg 99-en a tulzo ovatossagot, mint egyetlen bizonytalan felbatorodjon, es kihagyja a piacot, mivel ott ugyse_ert_hozza bacsi/neni van, es az indexen majd megmondjak a frankot.

Előzmény: TTAMAS (2569)
frimi Creative Commons License 2004.10.10 0 0 2572

Felesegem mindig ragaszkodik, hogy a megszedett gombat mutassuk be gombavizsgaloban. Magam ezt nem nagyon tartom szuksegesnek, hiszen hosszu evek ota ugyanazt a par fajtat szedjuk es magam az idok folyaman (szakkonyvekbol es a termeszetben is) megismertem a mergezo "pandantokat".

 

Annak ellenere, hogy magam sem vagyok e modszer ellenere,  TTamas bejegyzesere alljon itt egy evekkel ezelotti pelda.

 

Het kozben gombasztunk es azonnyomban a Bosnyakra vittuk a piacfelugyeletre bemutatni a szerzemenyeket. Eleg volt ket pillanat annak megallapitasara, hogy magam - amatorkent - jobban tudtam, hogy mit szedtem. (Megallapitasom nem vonatkozik a hetvegi ellenorzesre ugyanott.)

Frimi

Előzmény: TTAMAS (2569)
bencuri Creative Commons License 2004.10.10 0 0 2571
Én nem azt mondom, hogy ők nem értenek hozzá. Egyszer megkérdeztem valakit, és az ezt mondta.... Mellesleg az sok határozóban benne van, hogy változhat területenként a méregmennyisége, és lehet ott pont kevés van benne... Minden esetre ha ott kínálnának vele nem rossz arcú emberek, én kipróbálnám.

Amúgy mikor én egyszer ettem szürke tölcsérgombát, feldagadt tőle a szám.

Előzmény: ötvenkörül (2570)
ötvenkörül Creative Commons License 2004.10.10 0 0 2570
Szia bencuri!

A fodros papsapkagombáról:

Dr Rimóczi Imre: Gombaválogató 1.
Kalmár-Makara: Ehető és mérges gombák
Kalmár-Makara-Rimóczi: Gombászkönyv
Természetkalauz (Magyar Könyvklub): Gombák
Krasznainé Skoda Klára (gombatoxikológus): Gombákról szelíden

Ámbár gyanítom, hogy ezek a kontárok köszönőviszonyban sincsennek a gombákkal:-(
Ide kellene jönniük egy kis tudásért!!!!


Szia
Előzmény: bencuri (2564)
TTAMAS Creative Commons License 2004.10.10 0 0 2569

Ezt a fajt már inkább ellenőríztessétek!

 

Az itt írók jelentős részének van szakellenőri vizsgája és már többször volt szó a piaci ellenőrök enyhén szólva hiányos tudásáról.

Előzmény: ötvenkörül (2560)
TTAMAS Creative Commons License 2004.10.10 0 0 2568

Nem egyéni érzékenység:-)---- egy kicsit több ismeret:-)
Lásd pl. dr Rimóczi Imre (talán ismerős a név!): Nagy őzlábgomba:"...csak jól megfőzve, átsütve együk, mert nyersen megárt"

 

Nem vagyok egy tekintélytisztelő típus, de legalább tíz - hasonlóan jónevű - mikológust lehetne idézni ellenkező véleménnyel.

 

Személyes tapasztalat: nyersen sem árt.

 


Nem csak a piruló, a nagy is ugyanolyan kezelést igényel.

 

Lásd fent.

 

 

A főzés kb. 100-120 fokon megy, míg a sütés kb. 200-300 fokon, ami rövidebb ideig is elegendő.

 

Tudod, a víz forrpontja 100 fok. Amiben sok víz van, azt csak akkor tudod jelentősen 100 fok fölé melegíteni, ha nyomás alá helyezed.

Egyébként kb. 180 fokos olajban sütünk, de a beletett ennivaló nem melegszik fel erre a hőfokra, mert a párolgás hőelvonással jár.

 

 

Általában igaz, hogy csak feltétlen gombaismeret esetén egyétek meg, amit szedtetek.
Itt a jópofiság elég nagy gondot okozhat!!!!

 

Nem tudom, ki vagy, de két számmal nagyobb a mellényed a kelleténél. Kicsit szerényebben, több ismerettel és személyes tapasztalattal lécci.


Előzmény: ötvenkörül (2559)
Aval Creative Commons License 2004.10.10 0 0 2567

Szia!

 

És rántva milyen lehet?

 

Gyapjas tintát szoktak rántani? Jelenleg nem áll rendelkezésemre parázs.

Előzmény: Belohin (2566)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!