Keresés

Részletes keresés

andreja Creative Commons License 2002.03.18 0 0 776
Hat igen, a hormonok ellen nehez kuzdeni...

De ha a parodat erdeklik a gombak, akkor olyat ugysem fogsz csinalni, hogy nem viszed el gombazni, mert akkor mit mondasz neki a vacsoranal, hogy a piacon vetted?

Előzmény: Goto (775)
Goto Creative Commons License 2002.03.18 0 0 775
Én egyszer elárultam a legjobb kucsmás helyemet egy csajnak. A későbbiekben úgy lett, hogy szétmentünk. Aztán az egyik tavasszal ott találtam őket az új barátjával egy nagy szatyor kucsmagomba társaságában, mindjárt lefele görbült a szájam és azóta is szemrehányásokat teszek magamnak. Aztán egy kis odafigyeléssel le lehet szoktatni bárkit, bármelyik gombáshelyről. Pl. én nem szoktam gomba tönkmaradványokat a szedés helyén hagyni, sőt még a gomba helyét is letakarom az illetéktelenek elől. Tudni kell azt is, hogy mikor kell kimenni, hol szedheted le és hol hagyhatod ott a gombát. Aztán volt pozitív tapasztalatom is. A Zemplénbe (figyelitek, hogy milyen körülhatárolt) az egyik cigány srác megmutogatta nekünk a legjobb gombáshelyeit, róka, vargánya császár,trombita (plusz a srácnak alig volt pénze, de ő fizetett a kocsmában és nem engedte, hogy mi fizessünk egy kört sem) de már akkor nekünk is voltak jó gombáshelyeink, így mi sem gondolkoztunk sokat, mi is elvittük őt a mi lelőhelyeinkre. Szerintem az önzetlenség önzetlenséget szül és észre sem veszed, nem is akarod, de te jársz jobban. Csak ez a pénzszagú világ... Ha valakinek a szemében meglátod azt a hamis csillogást, jobb ha annak nem árulod el a helyedet, de hát ezt mindenki maga érzi, ez egyénre szabott.
andreja Creative Commons License 2002.03.14 0 0 774
Ez a szerteszet lakas volt az egyik kiindulo alapja a lista letrehozasanak, mert az internet erre egy kivalo forum. Egyebkent meg ami kesik, nem mulik, meg turelem stb.
A helyek felteserol meg elobb utobb leszokunk, es orulunk majd, hogy lesznek egyaltalan _helyek_, ahol majd kozos imadsag mellett megcsodalhatjuk a gombak utolso peldanyait...
Aki nem ebbol el, annak szerintem folosleges titkolnia a helyeit, legalabbis a hasonszoruek elott. De titkolhatja is, attol sem lesz rosszabb.

A torpek mindenkinek elultetik a maga gombajat, es azt mas ugysem talalja meg.

Előzmény: Lactarius Curtis (773)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.03.14 0 0 773
Értekezési forma? Régebben történt kísérlet #galoca chat létrehozására, valamint volt pár galócás kirándulás (5-10 résztvevővel), de egy amolyan igazi össznépi találkozó még nem volt. Hiába, a listatagok szerteszét laknak az országban, és az is csökkenti a lelkesedést, hogy a jó helyeket azért féltjük :). Tény: 2 éve Tatán járt a galóca brigád csehkucsma bevetésen, de akkor pont elég rossz termés (1 kg) mutatkozott.

LC

Előzmény: Goto (770)
andreja Creative Commons License 2002.03.12 0 0 772
Mer, ott meg fizetnek is?
Előzmény: Goto (770)
andreja Creative Commons License 2002.03.12 0 0 771
Nincs ott semmilyen vita, csak egy kerdes volt, meg a valasz.
Előzmény: lord (769)
Goto Creative Commons License 2002.03.12 0 0 770
Mer minden amiatt a freemail miatt van. Lehet, hogy rosszul tudom, de a galoca levelezőlista ingyenesebb, mint a gombázós topic. A számítástechnikai ismereteim némileg elenyészőbbek a mikológiaihoz képest. Meg én még elég új vagyok itt is, ott is. Én nap közben a galoca levelezőlista honlapjára (???) nem tudok felmenni, mert le vagyok korlátozva, de E-mail-t azt tudok küldeni, úgyhogy bocs, hogy még nem szolgáhattam nektek önéletrajzzal és az adataimat sem adtam ki. Írjátok már meg, hogy ezen a két értekezési formán kívül van-e más is!
lord Creative Commons License 2002.03.12 0 0 769
Lactarius, kedves
Már akartam szóvá tenni, hogy is van az, ha itt bárki felbukkan te egyből elrángatod a listára :)

Ahol most éppen valami vita van kialakulóban az erdészeti törvényekkel kapcsolatban.
Utánanéztem én is, elég sovány eredménnyel és váltig nem tudom, hogy mehetek-e az újonnan megalakított Őrségi Nemzeti Parkba abba vagy sem. Kitől kell oda engedélyt kérni?

Goto Creative Commons License 2002.03.08 0 0 768
Simasüvegű kucsmagombát két éve nem találtam, de azelőtt rendszeresen évente (szezononként) max. 10 darabot. Az én tapasztalatom az, hogy vizenyős talajon, olyan helyen, ahol egyébként én fattyút is szoktam nagy mennyiségben találni. Ez egy magas kőrisekből álló erdő vegyesen kocsányos tölggyel és fehér nyárfákkal. Fű nélküli helyen és öreg erdőben keresd. Ízletes kucsmagombát is szoktam itt szedni, meg feketét is elég nagy mennyiségben. Az ízletest fekete diófák alatt is megtaláltam több, különböző helyen. A hegyes és a nyúlánk kucsmagomba lelőhelyeiről írjatok, ha van ezirányú tapasztalatok.
Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.03.07 0 0 767
Saját tapasztalat: az ízletes kucsmagomba (M. esculenta) felkutatásához béna vagyok. Tavaly is pusztai kucsmagombát (M. steppicola) találtam helyette :), ami szintén nagyon finom. Füves helyen nőtt, és én úgy tudom, hogy leginkább az árvalányhajas rétek (azaz nem az erdők) gombája. A hegyes kucsmagomba viszont az irodalmi forrásokkal ellentétben szerintem nem az ízletessel, hanem inkább a cseh "utójával" terem együtt. A fattyút nem favorizálom, nem is keresem. Jó lenne viszont egyszer simasüvegű kucsmagombát szedni/fényképezni. Az egyéb, ritkább ínyencségekről már ne is beszéljek...

LC

Előzmény: Goto (760)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.03.07 0 0 766
Válaszolj a meghívó levélre vagy/és regisztráld magad a http://lista.prim.hu oldalon és keress rá a szabadidő csoportban a galoca levelezőlistára (nem bonyolult, gyorsan megy, érdemes csatlakozni).
üdv,
LC
Előzmény: Goto (765)
Goto Creative Commons License 2002.03.07 0 0 765
Egyébként LC, hogy lehet felmenni erre a galoca levelező listára, mert nem találom?
Goto Creative Commons License 2002.03.07 0 0 764
Én a tejfölös rókagomgapaprikásig jutottam, amit apróra szaggatott nokedlivel eszünk, de kipukkadásig. Ezenkívül mindenféle pörköltbe szoktunk tenni egy marék szárított vegyes gombát, de csak kizárólag szárított rókagombát is, mág zúzapörköltbe is. Mi a gombát tojással nem nagyon esszük, mert az elveszi az ízét. Van egy-két rókás receptem, de még nem próbáltuk, így ezekről nem tudok véleményt adni.
Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.03.07 0 0 763
:-)

(az előző hozzászólásom meg a cseh kucsmagombára vonatkozott)

LC

Előzmény: Salax (759)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.03.07 0 0 762
Köszi. Már én is a kucsmagombákat várom. Talán a hétvégén öreg nyárasokban, az ország középső-déli részén vizesebb helyeken már előjön.
Gyere a galoca levelezőlistára! (a meghívót elküldtem, mail-en kapod).

LC

Előzmény: Goto (758)
bd Creative Commons License 2002.03.07 0 0 761
Rókagombának mi a legjobb elkészítési módja?
bd
Goto Creative Commons License 2002.03.07 0 0 760
A "tapasztalatokat" általában kucsmagombaszedésre értettem. Pl. olvastam egy külföldi szaklapban, hogy lucernásban is lehet szedni fekete kucsmagombát. Vagy a steppicolára visszatérve, állítólag gyümölcsösben lehet a legtöbbre bukkanni. Milyen gyümölcsfák alatt, hány éve nem szántják azt a gyümölcsöst, meg ilyenek. Mindenféle gombákkal kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok érdekelnek, ugyanis gombaőrült vagyok.
Salax Creative Commons License 2002.03.07 0 0 759
Én szilfaligetben még nem szedtem steppicolát, igy ezirányú tapasztalataim nincsenek.
Előzmény: Goto (758)
Goto Creative Commons License 2002.03.06 0 0 758
Lehet, hogy Téli szemétgombát ( Tubaria furfuracea vagy hiemalis )találtál, Curtis. Egyébként nálunk a debreceni erdőkben ebből tavasz környékén rengeteg van. Mi is találtunk Piros csészegombát, laskagombát, Téli fülőkét, fafülgombát a hétvégén. Már a kucsmagombát várjuk nagy izgalommal. Kíváncsi vagyok, hogy milyen kucsmagomba termés lesz az idén. Két és három éve egy-egy alkalommal több, mint 10 kg-ot is szedtünk az ízletesből, de találtunk steppicolát is egy szilfaligetben. kérem, hogy osszátok meg az ezirányú tapasztalataitokat velem ti is.
Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.02.24 0 0 757
Gombázók,

Itt a tavasz! Ma a Hárs-hegyen piros csészegombát szedtünk, még elég fiatalok, de legközelebb rengeteg lesz! Volt persze téli fülőke, taplófélék, pecsétviaszgomba és egy nyirokgombára hasonlító, de faanyagon nőtt (talán Galerina?) valami, meg egyéb ínyencségek. Képek:
http://kep.tar.hu/lactarius_curtis

üdv: LC

Boarhunter Creative Commons License 2002.02.18 0 0 756
Sziasztok!
Köszönöm a választ!
A kutya ott lehet eltemetve, hogy a fiatal példányokat inkább lefagyasztottam sütni v. rántani, a közepeseket szárítottam, a vénekből pedig pörkölt lett, és úgy mentek a fagyasztóba.
De az az igazság, hogy a termőréteget, ha túlélte a szeletelést, rajtahagytam. Erre a galambgombás keverésre gondoltam én is, de a törékeny mivolta miatt inkább pörköltbe raktam, nem szárítottam.
Igazán nem is volt sok belőle, meg nem is nagyon szedtük, kellett a hely a vargányának.
Mindenesetre a gombaporos rizst és panírt kipróbálom, mégegyszer köszi az ötletet.
Boarhunter
Előzmény: szilu4 (755)
szilu4 Creative Commons License 2002.02.18 0 0 755
A vargánya nagyon aromás íze rendben van. Köztudott, hogy a vargánya aroma-anyaga szárítás után lényegesen intenzívebb. A kesernyés íz aból eredhet, hogy a leszárított gomba már nem volt fiatal. A vargányának a termőrétegét (szivacsos rész) csak addig szabad szárítani, amíg világos (nincs zöldes beütése), az idősebb példányoknál ezt én ki szoktam dobni.
Az áztatólevet én általában fel szoktam használni, de ha nem teljesen tiszta gombát szárítottál le, akkor inkább öntsd ki.
A szárított vargányát (az intenzív aroma-anyaga miatt), ha nem keverem más gombával, akkor leginkább csak levesnek használom. Egyébként célszerű egyéb gombával keverni. A keveréshez tudom ajánlani a galambgombát, mivel annak alig van aromája, viszont, ha együtt tárolod a két gombát, akkor jól átveszi a vargánya aromáját.
Ha jelenleg nincs más szárított gombád, akkor nyugodtan tárolhatot tovább, és az idén gyűjthetsz hozzá más gombákat, vagy porított állapotban (a kávédaráló kiváló eszköz erre) kisebb mennyiségeket is felhasználhatsz. Például, rántottába, vagdaltba vagy rántott hús panírozásához (liszttel keverve) is fel lehet használni. A rizs (nem gyorsrizs) főzőlevébe téve gombaport nagyon finom köretet kapsz.
Áztatási idő: a vargánya gyorsan visszanedvesedig, ha langyos vizet öntöl rá, akkor kb. 1/2 óra alatt, de 1 óra már biztosan elég. Persze ez attól is függ, hogy milyen vastag szeleteket szárítottál le. Mivel a vargánya nyersen is fogyasztható gomba, ezért nyugodtan megkostólhatod, hogy eléggé visszanedvesedett-e már, így magad is el tudod dönteni, hogy meddig kell áztatni.
Ha van még kérdésed, akkor szivesen válaszolok.
Előzmény: Boarhunter (754)
Boarhunter Creative Commons License 2002.02.18 0 0 754
Sziasztok!
Az ősszel leszárítottam egy csomó vargányát meg molyhos tinórut, de elkészítve nem igazán jön be, kicsit kesernyés és nagyon aromás íze van. Gondolom én vagyok a béna...
Tudja valaki, hogy milyen kajához meddig kell áztatni, meg hogy az áztatólevet fel kell-e, lehet-e használni? Meg egyáltalán milyen kaja jó belőle?
Előre is kösz!
Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.02.10 0 0 753
Ma délután ismét tettem egy rövid kirándulást a Csúcs hegys-Tök hegy útvonalon, lelet:
- KÉSŐI LASKAGOMBA (sok)
- TÉLI FÜLŐKE
- JÚDÁSFÜLEGOMBA
és persze egyéb érdekességek, a képek lelőhelye:
http://kep.tar.hu/lactarius_curtis
Örülnék, ha valaki megírná, mi az a rózsaszínes réteggomba?

üdv: LC

Előzmény: Lactarius Curtis (750)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.02.06 0 0 752
Jó, megpróbálom a képaláírásokat pótolni, bár júniusban vagy szeptemberben - sok gomba, sok fénykép - ez már érdekesebb lesz:).

Haladó tanfolyam idén állítólag nem folytatódik, mert Jakucs Erzsébeték "bevárnak" még egy évfolyamot. Csak így jön össze elég jelentkező (a költségek miatt) a 2003-as felsőfokúra.

Üdv,
Curtis

Előzmény: szilu4 (751)
szilu4 Creative Commons License 2002.02.05 0 0 751
Jók a képek, és örülök, hogy megosztod velünk is. Amennyiben szolgáltatásod bővítenéd a képen látható gombák nevével (pl. file neve = gombanév), akkor ismeretterjesztő célokat is betölthetne. Bizonyára Te is tudod, hogy sokszor még élőben is nehéz azonosítani egy gombát, hát akkor fényképről.

Tudsz valamit a haladó gombatanfolyam folytatásáról?

Jó gombászást!
Szilu

Előzmény: Lactarius Curtis (750)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.02.04 0 0 750
Ez a gombaszakellenőri tanfolyam (középfokú szakképesítést ad).
más...
Hosszú hónapok után frissült a honlapom, a http://www.tar.hu/lactarius_curtis ! Rajta január végi képek (Téli laska, Galerina marginata stb.) Itt tekinthetők meg: http://kep.tar.hu/lactarius_curtis

udv!
LC

Előzmény: Levendula (748)
andreja Creative Commons License 2002.02.03 0 0 749
Mihez kepest?
Előzmény: Levendula (748)
Levendula Creative Commons License 2002.02.02 0 0 748
Ez a felsőfokú?
Előzmény: andreja (747)
andreja Creative Commons License 2002.02.01 0 0 747
Megint indul tanfolyam az ELTE es a Magyar Mikologiai Tarsasag szervezeseben. Jelentkezes kb. 2002. februar 20-ig dr. Jakucs Erzsebetnel, ELTE Novenyszervezettani tanszek, 1117 Bp. Pazmany Peter stny 1/c, 209-0555/8743, jakucse@ludens.elte.hu
ara kb. 40eFt

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!