Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Utánanéztem a trágyagombának és most már legalább tudom, hogy nem messze a szegfűgombás helyünktől, ahol sok kaka van, ilyen gombát láttunk elég sokat. Én simán leszedtem volna (buta gombaszedő módjára), de D mondta, hogy azért ez nem pont olyan, mint a szegfű, úgyhogy inkább hanyagoljuk. De jól tette...
Én csináltam már belőle pörköltet is, igaz nem az a hagyományos gombapörkölt ízű volt, és az állaga is érdekesebbre sikeredett, de azért nem volt tragikus.
Ja! És mikor ősszel nagyon sokat találtunk, vékony szeletkékre felvágtuk, nyitott sütőajtónál sütöttük lassú tűznél, míg megszáradt, aztán ledaráltam és jó kis gombapor lett belőle.
Nikepapa! Az őzláb valóban frissen rántva a legfinomabb, csak egy kicsit sok tojás fogy a panírozáskor. Egyszerűbb és takarékosabb, ha palacsintatésztában sütöd meg. A gombát megtisztídod, nagyobb szeletekre vágod. Sűrű palacsinta tésztát készítesz, ebbe belemártod a gombaszeleteket és olajban kisütöd. Az őzlábgomba másnak az állaga miatt nem alkalmas, mert nincs tartása, a folyadéktól összeesik, gyűrött lesz mint egy mosogatórongy.
Ha a helyedben lennék először is lakóhelyemen néznék körül. Az Iharos hegy közel van, kezdjétek ott. A felfedezés örömét nem érdemes kihagyni. Ma pl. a Normafánál (Budai hg.) hatalmas eső volt, ugyanakkor Budakeszi szinte semmit nem kapott, pedig nincsenek is egymástól túl messze. Csapadék térképet kell figyelni és annak függvényében dönteni.
Most költöztünk Biatorbágyra, segítséget kérnék merre érdemes elindulni a környéken gombászni? Budai hegység, Telki, Budakeszi vagy másmerre? Pici lányaink miatt még messzebbre nem tudunk menni.
Az utolsó képet én valamelyik kocsonyás álpöfetegnek nézem (Melanogaster sp.)
Az áltriflák külső burka száraz, pontozott, ezé síma és rugalmasnak tűnik. A belső rész állagát a képről nem tudom kivenni, nem volt kicsit kocsonyás?
A rókagomba por: még annyit soha nem sikerült találni, hogy ne lett volna helye a gyomrunkban még melegében, vagy akár a mélyhűtőben dinsztelve. Száritás után nem puhul vissza, ezért porítják, de a rókagombát pont hússzerű állagáért kedvelem, inkább továbbra sem porítanám.
Nikepapa!
Khm, khm, ejnye, ejnye. Ha leszedjük a gombát meg is kell ám csinálni!!!!
Ha végképp nem tudod, szárítsd le, azt tényleg érdemes porítani és fűszerként ízesítésre használni.
SOS!Álmomból ébresztettek; egy szürke susulykafélét evett a kertjükben egyéves kisgyerek!!Ijedtemben kórházba küldtem őket, de nem tudom milyen susuly.-egyszínű grafitszürke az egész.
na szoval a mai nap magyarkut volt soron. sajnos az erdekesebb reszek nem sok csapadekot kaptak, pedig az elmondasok alapjan esett a kornyeken. ez kb 2 ora eredmenye, de nem lett volna tobb.
Helyzetjelentés a keleti-Börzsönyből: a talaj nedves, a gombafonalak elég szépen megjelentek, de termőtestekkel csak elvétve találkoztunk: 1 óra alatt 6 db rókagombát találtunk (azok viszont szép nagyok - nem is értem, hogy legalább bébiket miért nem találtunk, ha néhány példány számára annyira kedvező volt a helyzet, hogy ekkorára meg tudtak nőni). Ja és 3 db galambgombát is találtunk, az egyik dióízű, a másik kettő pedig olyan rózsaszínes, amit a vizsgáló mindig ki akar dobni, de miután rábeszélem, hogy nem csípős, kóstolja meg, visszaadja (én meg örülök, mert az egyik kedvenc galambgombám, csak a nevét nem tudom). Na de ha ma valaki arra járt, amerre mi, és teleszedte a kosarát gombával, nem is tudom, mit mondok...! :)
Hát az én gombász-pagonyaimat is kihagyta az eső, pedig itt a városban minden nap esett. Néhány őzláb és 4 szál szegfűgomba volt a mai zsákmány. Na meg egy szép nagy teknőc, akivel a Körös-parton találkoztam össze:) Most is dörög, hátha jófelé megy végre.
Ma nem voltam gombászni, csak holnap megyek, nem akartam magunkat megelőzni a terepen. Budakeszit a héten az összes nyári zivatar kikerülte, sok gomba nincs, messzebb meg idő hiányában nem tudtam menni. Kiváncsiskodni kapcsoltam csak be a gépet, mert azért a szívem az erdőbe húz, de házimunkát is kell végezni.
Tegnap osztálytalálkozóm volt, NP által a Netgombászra beküldött ismeretlen mester rókagombás-húsos palacsintáját adtam elő, kicsit áthangszerelve.
Sajt a tetején nem volt. A rókagomba natúr volt elkészítve, nem pörköltnek, mert azt rókából soha nem készítek.
Hát mit mondjak, elfogyott :-))
A kép még az utolsó előtti fázisban készült, a ledarált csirkepörkölttel megtöltött palacsinták a tejfel pirulásáig még a sütőt is megjárták.
Ma nem tudtam gombászni menni, mert Budakeszit minden nyári zivatar kihagyta, a mostani is csak a port verte el, nincs sok gomba. Különben meg nem akartam megelőzni magunkat a holnapi Budakeszire kiírt tanfolyami túránk előtt :-)))
Tegnap osztálytalálkozón voltam, és a Netgombászon található NP által beküldött ismeretlen szerző művét adtam elő, kicsit áthangszerelve.
Rókagombás - húsos palacsinta érdemes kipróbálni mindenkinek, én csak a sajtot hagytam le a tetejéről, a gomba pedig natur volt lesütve, nem pörköltnek.
Szia! Ha bébi van akkor a tinóru féléket naponta kellene látogatni.A róka viszont úgy befékezett, mint még soha.Úgy áll ahogy egy hete mindig betakargatom. Szegfű még mindig bőséges, csak már 80% szárított.Ha ma nem ázik meg, akkor befejeztük.