Na majd tavaszig lesz időm gyakorolni, amíg nem lesz kecsketejem. Lehet sokszor sok hülyeséggel foglak még Titeket zargatni! dehát az édesanyja hasában senki nem tanulta, én meg elég optimista alkat vagyok:)
Márminthogy a töret fázott meg vagy csepegtetés allatt, vagy hogy érted? Kezdem má :)))
Nem adom fel, egyszer majdcsak sikerül. Nem csináltam egyszerre, csak addig addig próbálgattam, mig eccercsak elfogyott:) De csak a fele lett kísérlet tárgya a gomolyának, a másik felét apa lapátolja szorgalmasan a pociba.
Na erre mondtam, azt, hogy majd megtudod, hogy mi az a ph-mérés...
:-))))
5,2 -es ph a legmefelelőbb a parenyica nyújtásához....ha előtte vagy utána próbálkozol, akkor nem fog sikerülni...
Nem kell az egésznek nekifogni, ....én azt szoktam csinálni, hogy mikróban felmelegítek egy pohár vizet kb 70 fokra és egy kiskanálnyi darabkát levágok és belemerítem...aztán az ujjaim között megpróbálom széthúzni...
5,2-nél a tehéntej ill. sajt olyan szálasan nyúlik, mint a rágógumi...
Egyébként az 5,2 a jó ph a friss...lágy sajtok elkészítéséhez is...
Ha óránként ellenőrzöd...akkor el fogod kapni....és ha mindig ugyanúgy készíted, akkor már nagyon ellenőrizned sem kell tudni fogod, hogy hány óra múlva jó...
A sajtról én sem tudom, hogy hogy tűri a fagyasztást, mert még nem próbáltam, de a túró és a tej fagyasztása és kiolvasztása után semmiféle állag vagy íz romlást nem tapasztaltam.
Na ebből ........................................ez lett...............................
Tudom, hogy nem szép és messze nem tökéletes, de ez volt az első próbálkozásom....
Először amikor próbáltam, nem nyúlt, hanem szakadt és kiszáradt vagy valami ilyesmi. Óránként próbálkoztam, aztán bealudtam. Reggel így sikerült. Nem igazán olyan volt az állaga akkor sem, mint szerettem volna, de már nyúlt, csakhogy addigra meg nem maradt több alapanyagom:) Azé a kutya megette a félresikerültet is :D Lehet addigra meg túlsavanyodott?
Na túlvagyok a beavatáson:) Alkottam valamit, hasonlít a parenyicára, de van még hova fejlődni. Kicsit olyan mint a "magyar narancs" :-D Az a baj, hogy még nincs viszonyítási alapom, de majd gyakorolok szorgalmasan, oszt lesz. Holnap tudok csak lépet feltenni, mert ahhoz én nem értek.
Gyorsíthatod egyébbként a savanyodást, ha takargatod, míg csepeg.
Ízre. állagra érzed a különbséget az STI-től?
Ha még édes a tej, akkor nem lehet vegyes alvasztás.
Nem rosszabb,... más.
Kisírtam a jézuskától előre az új fényképezőt, mutatom, hogy szerintem mi a lényeg: Fontos, hogy ne csak folyadékot, hanem sajtot is tudjon mérni, könnyen tisztán tartható legyen. Amiket mutattál, úgy tünik nem ilyenek. Erről van tapasztalatom, tudok véleményt mondani.
Az enyém tökéletesen bevállt, kalibrálni is ritkán kell.
Búcsúzóul az utolsó 2011-es kecskesajtom (4 hetes finomság)