Keresés

Részletes keresés

Güsziológus Creative Commons License 2017.08.18 -3 0 63454

Egy évvel ezelőtt beszéltem az akkori megyei illetékessel, azt mondta, hogy az a szakasz már nem létező.

Azt elismerte, hogy nincs leszürkítve.

Arra is felhívtam a figyelmét, hogy Lajosmizse felől "érkezik" az M5 másik oldalán egy ZÖLD (ez a Kápolnák Útja), és ezzel is kéne valamit tenni.

A válasz az volt, hogy a megyék közötti útvonalakkal majd akkor foglalkoznak, ha a megyeieket rendbe teszik.

 

Azt hiszem ez a tipikus patthelyzet.

 

A "hivatalos" Pest Megyei Szövetség "megáll" a megyehatárnál, a szomszédos megye meg felfesti a megyehatárig. Ez is ZÖLD, az is ZÖLD.

 

Személyesen is jártam Táborfalván, ennek alapján van a TUHU térképén a Z+ helyett Z-, és "szürkítettem" az Örkénybe vezető ZÖLD-et, jóllehet, én is láttam jelzéseket.

 

A Kápolnák Útján a táblák azt "hirdetik", hogy Ócsa a "végállomás", de ezt úgy látszik nem egyeztették a szomszédos megyével.

Előzmény: olahtamas (63434)
Güsziológus Creative Commons License 2017.08.18 -3 0 63453

Kösz a képet.

Remélem, eljutok Vácegresre is a ZÖLD-ön!

 

Már sikerült "beazonosítani" az Erdőkertes és a ZÖLD közötti Z4 jelzésű útvonalat, de ez még nincs a TUHU térképén.

Előzmény: Zolcsi67 (63431)
akárkibárki Creative Commons License 2017.08.18 0 1 63452

Velem is volt olyan,hogy Szentbékkála előtt szedtünk almát(összesen 4 darabot).Igaz,mi a földről szedtük fel és nem a fáról,de soha eszembe nem jutott volna,hogy mi akkor és ott éppen lopunk. Igaz mi hangosan mondtunk köszönetet az éppen máshol tartózkodó gazdának...:) De olyan is nem egyszer előfordult,hogy jártamban a gazdák kínálgattak,hogy vegyek nyugodtan.

Előzmény: Csuhás (63451)
Csuhás Creative Commons License 2017.08.18 0 3 63451

Máshogy gondolkodom a világról, pl ültettem meggyfát a ház elé, gondozom is, és tudom hogy a termés nagyját az arra járók szedik majd le. Szerintem egy normálisabb világ így működik, magam is leszedek egy két szemet az utcán levő gyümölcsből ha arra járok, de eszembe sincs kosárral menni érte.

A másik fájdalmam a leszerelt nyomós kutak az út mentén, vagy a kártyás vízautomata, ami nem képes gombnyomásra két deci vizet adni az arra járónak.

Előzmény: HEV (63442)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2017.08.17 0 0 63450

Miért, hol van? Nem követem napi szinten ezt a topkot.

Előzmény: Özvegy Halpakker Dodóné (63447)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2017.08.17 0 2 63449

"Jelzett turistautakról le ne térj,"

Ez mióta elemi szabály? Csak a védett területen nem szabad letérni róla.

Előzmény: HEV (63435)
pavarotti Creative Commons License 2017.08.17 0 1 63448

1) Kertbe/padba leülés:

 - Nem értek egyet, ha egy (köz)(célra nyílt) út mellett bekerítetlen telken pad/fű van, akkor arra rövid időre letelepedni szerintem sem nem erkölcstelen, sem nem jogtalan. Nem erkölcstelen azért mert semmilyen kárt nem okozok vele, nem jogtalan azért mert:

"ha a birtokost birtokától jogalap nélkül megfosztják, vagy birtoklásában jogalap nélkül zavarják, birtokvédelem illeti meg."

Ha nincs ott, és semmilyen kárt nem okozol a területre belépéseddel, akkor nem zavartad. Ilyen alapon az összes magántulajdonú erdőn áthaladás vagy benne leülés birtokháborítás lenne.

((Ha megjelenik és távozásra kér, vagy kerítés van, vagy kiírja hogy légyszi ne lépj a fűre mert tönkremegy a gyep, az természetesen másik helyzet))

1A) Természetesen ilyen helyen nem hagysz szemetet, nem sátrazol, nem taposol le virágot stb. 

 

2) Nagyon rossz az MTSZ cikk, fogalmunk sincs a mellékelt kamerafelvételek körülményeiről, kár volna találgatni. Nem értem miért nem írtak konkrétumokat.

 

3) Gyümölcs: Sajnos közvetlen környezetemben is van olyan aki szerint a "vándor" az út menti gyümölcsből "pár darabot/szemet" nyugodtan fogyaszthat. Sajnos ez egy régi rossz beidegződés, semmilyen valós jogalapja, hagyománya nincsen.

Más kérdés, hogy amíg egy ritkán járt környéken/útvonalon ez semmiféle érdemi problémát nem okoz, egy (folyamatosan népszerűsített) OKT útvonal melletti gyümölcsösben már forint tízezrekben mérhető kárt jelenthet.

 

Itt is lehet árnyalni a képet a láthatóan nem gondozott, vagy egyértelműen felhagyott egykori kertekben (pl. Jósvafő-Szelcepuszta között) termő alma, erdei szeder stb. nyilván más kategória.

 

Végül: mindezekkel együtt az MTSZ-es cikkben kamereképeken látható területre eszembe sem jutott volna bemenni, elég nyilvánvalóan privát terület, viszonylag kicsi a gondozott gyep így a taposás problémát jelenthet és hasonló adottságú fű van szinte az úton is..

És végül2: Erről azért jut eszembe jó lenne ha belefért volna a projektbe hogy legalább 2-3 km-nként pihenő legyen az OKT útvonalán...

Előzmény: Özvegy Halpakker Dodóné (63447)
Özvegy Halpakker Dodóné Creative Commons License 2017.08.17 0 3 63447

Nagy kár, hogy Hobo Bobó már nincs itt, most úgy megkérdezném tőle, hogy most miként gondolkodik arról, amikor a fiával kéktúrázva a Szent György hegyen ott, ahol az ösvény áthalad a szőlőkön, fogták magukat és belaktak a gazdák gyümölcséből. Kérdés nélkül persze.

 

És még én voltam az, aki elrontottam az örömüket, amikor lehordtam őt ezért a privát fórumon.

 

Ami az értékvesztést illeti -  Y, Z generáció. Na de ők az X generációtól tanultak... akik meg a korábbiaktól...

 

Én úgy gondolom, hogy másnak a kertje az másnak a kertje. Oda akkor megyek be, ha hívnak, megengedik.

 

Másnak a gyümölcse, az másnak a gyümölcse, akkor nyúlok hozzá, ha megkínál. 

 

Más kertjébe nem ülök be a fűbe, mert ezt úgy hívják, hogy birtokháborítás, birtoktámadás, ami tudomásom szerint PTK tétel. 

 

 

Tessék elfogadni, hogy az ösvény mellett levő ingatlanoknak "plein pouvoir-ral rendelkező plenipotenciális tulajdonosai" vannak.

 

Tudom, nem szabad ide off-topik videókat betenni, de az alábbi két részlet teljes mértékben idevág

 

https://youtu.be/ACLL1M7k-II?t=6427

 

https://youtu.be/ACLL1M7k-II?t=6519

 

 

 

 

annyi baj legyen Creative Commons License 2017.08.17 0 7 63446

Vicces az első képet a cikk szövegének az alátámasztására használni. A tábla a Csobánc utáni új úton van, én áprilisban jártam arra, amikor még a kék nem ott vezetett, csak a jelzésalapok voltak felfestve, tehát még nem kéktúrázott arra senki, de a tábla már kinn volt. Két eset lehet:
-a táblának semmi köze nincs a túrázókhoz
-a tábla az útvonalfelmérők, és jelzésfestők miatt került ki, és kapcsolódik a túrázókhoz.

 

 


Aki pedig nem tud sehol árnyékos részen elheveredni Káldon, az előttünk lévő kis parkocskát nyugodtan használhatja, bár a tujákat, tiszafákat, cserszömörcéket én ültettem, a füvet én nyírom, de attól nekem nem lesz kevesebb semmiből, ha valaki ott szundít egy órát. Esetleg szóljon, ha a locsoló éppen üzemelne.

vViktor13 Creative Commons License 2017.08.17 0 0 63445

Nagy a baj, ha már a fűre való lepihenés vandalizmusnak minősül... Talán a baj az lehetett, hogy az ember az első képen láthatóan integet a kamerába, tehát tudta, hogy a tilosban járása rögzítésre kerül(het). Kereshettek volna máshol hasonló helyet, úgyis van elég.

Előzmény: HEV (63435)
Bikk Pubi Creative Commons License 2017.08.17 0 1 63444

Szóval az MTSZ szerint, mikor a Szent György hegyen az ortodox remetelakkal szembeni, amúgy a hegyen a legszebb kilátású, budit rendeltetésszerűen használtam, öntörvényű és vandál voltam?

Pont leszarom.

FarkasGyurka Creative Commons License 2017.08.17 0 0 63443

Szia!

Mivel én is oktattam a programban, így viszonylag rálátok a részletekre. 

Egy, a képzésen részt vett pedagógus napi 10 ezer ft ot kap (70 ezret ugye), de az utazást nem fizetik. Az a pedagógus, aki nem vizsgázott le, nem kapja ezt az illetményt.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (63425)
HEV Creative Commons License 2017.08.17 0 2 63442

Én úgy gondolom, hogy az engedélyem nélkül ne heverésszenek idegenek ott ahol én nyírom a füvet, ne szedjék le azt a gyümölcsöt amit én ápolok.  Nyilván akiknek más a véleménye nem rendelkeznek hasonló helyzetben lévő telekkel, ingatlannal és nincs féltenivalójuk mert munkát sem fektetnek bele. A magánterület az akkor is magánterület ha nincs szögesdrót körülötte. 

 

Nagy tudású topic társunkat idézném aki már máshol publikál de volt egy nagyon  ide illő hozzászólása is:

 

Bizony, nagyot fordult a világ a rendszerváltást követőn. Sajnos, az élet egyre több területén látjuk azt, hogy a szabályok lassan kivesznek a mindennapokból. Kultusz lett a deviancia ünneplése, a bűnösök mentegetése. Nem akarom elvi síkra terelni ezt a beszélgetést, de megfontolandó lenne visszatekinteni az időben, hogyan is változott meg az utóbbi időkben az emberek szabályokhoz való viszonyulása!  

 

 

 

 

y3k Creative Commons License 2017.08.17 0 0 63441

Hát kár volt elolvasni... árnyékba húzódó, légynek nem ártó párocska hír, az ezer meg ezer anomália a kéken meg nem.

Pátosz az van, párbeszéd az nincs..

 

Előzmény: HEV (63435)
vektoroptika Creative Commons License 2017.08.17 -5 0 63440

Mi többször is elkövettünk olyan bűntettet a kéken, hogy meghúzódtunk a nyitott kertű hétvégi ház betonteraszán a zuhogó eső elől. Mivel sehol a tulaj, ezért engedélyt sem tudunk kérni senkitől. Az égvilágon semmi kárt nem okoztunk, mindent úgy hagytunk, ahogy találtunk, az eső elvonultával rögtön el is szeleltünk. Én sem gondolom ezt vandalizmusnak.

A cikk meg tartalmazhatna több konkrétumot a két képen kívül...

Előzmény: Jesper Olsen (63438)
Csuhás Creative Commons License 2017.08.17 -5 0 63439

Talán migránsnak gondolták őket...

 

 

Előzmény: Jesper Olsen (63438)
Jesper Olsen Creative Commons License 2017.08.17 0 0 63438

Egyszer (1998-ban) mi is megpihentünk a Cserhátban a Vár-lak nevű házikó kertjében. Mindent úgy hagytunk, ahogy volt és nem gondoltuk, hogy ezzel bekerülünk a vandálok közé.

Előzmény: Csuhás (63437)
Csuhás Creative Commons License 2017.08.17 -5 1 63437

Magam azért nem tekintem olyan vandál tettnek, hogy valakik leültek egy nem látható kerítés mögötti füves részre 30 fokban hűsölni. 

Előzmény: HEV (63435)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2017.08.17 0 0 63436

Már olvasható a link.

Előzmény: HEV (63435)
HEV Creative Commons License 2017.08.17 0 3 63435

A mai MTSZ körlevélben az első helyen ez a cikk ismertetés szerepel, de a megadott linken nincs semmi. Hol lehet ezt elolvasni?

 

 

VANDÁL ÉS ÖNTÖRVÉNYŰ EMBEREK A TURISTAUTAK MENTÉN
Elszomorító viselkedési mód kezd elterjedni a Kéktúrán

Az elmúlt hónapokban egyre több bejelentés, észrevétel érkezett a Magyar Természetjáró Szövetségükbe, amelyekben helyi gazdák, területtulajdonosok, vagy hétvégi hobbikertészek panaszkodnak a területük mentén haladó túrázókra.

Részletek:
http://mtsz.org/cikk/vandal_es_ontorvenyu_emberek_a_turistautak_menten

olahtamas Creative Commons License 2017.08.17 0 0 63434

Érdekes hír, arra nem térnek ki benne, hogy az Örkénybe vezető zöld sáv jelzéssel mit csináltak:

https://www.google.com/maps/@47.1222278,19.4864263,3a,25.7y,47.83h,80.5t/data=!3m6!1e1!3m4!1s6MYyidqgIl5q403eK-TafQ!2e0!7i13312!8i6656

De ez már elég off.

Előzmény: donjuan1984 (63433)
donjuan1984 Creative Commons License 2017.08.16 0 4 63433

Egy számomra hazai hír: Megújultak a Kápolnák útja mozgalom jelzései, és felfestésre kerültek a Mária út jelzései is :)

 

http://jaszlajosmizse.hu/megujult-a-kapolnak-utja-felfestettek-a-maria-utat/

donjuan1984 Creative Commons License 2017.08.16 0 0 63432

Ugye, hogy a piros jelzés milyen szép fel az Írott-kőre? :) Ráadásul 700 méterig szinte észre sem venni az emelkedést, olyan baráti :)

Azt képzeld el, hogy az OKT bejárásnál én mindkét bélyegzőnél csak a fém résszel találkoztam :P Szerelni kéne oda egy webkamerát, mert szerintem magukat viccesnek gondoló ,alkoholtól túlfűtött állapotban lévő nyomorékok úri huncutsága lehet a dolog.

Előzmény: timetable (63426)
Zolcsi67 Creative Commons License 2017.08.16 0 0 63431

 

A térképeden nyíllal jelölt helyen egy szem zöld jelzést azért fotóztam PMP-járás közben.

 

A kép itt van.

Előzmény: Güsziológus (63429)
Güsziológus Creative Commons License 2017.08.16 -5 1 63429

Turistautak Magyarországon

Gödöllői-dombság, Kéri-erdő

 

Remélem, az alábbi tájegység-rész már az utolsó!

Eleddig három "vonulatot" sikerült "feldolgozni":

Juharos

Bolnoka

Margita

 

Ami még nem volt téma, az a negyedik "vonulat", a Kéri-erdő.

Ez a legkisebb, de egyúttal a legösszetettebb. Már négyszer "nekiugrottam", kisebb-nagyobb részeket próbáltam "felderíteni", de lesz még szükség pontosításra. A meleg nem a barátom:-(

 

Nyugaton Vácbottyán (Őrbottyán település-része), északon a vasút (Vác - Galgamácsa), na és Váckisújfalu.

Keleten Galgamácsa és Vácegres.

Délen Erdőkertes és Őrbottyán.

 

A főútvonal egyértelműen a PMP (remélem, ez OK), de van egy másik, "elvarratlan szál" is, ez pedig az Őrbottyán - Galgamácsa közötti ZÖLD.

Ennek a sorsát szeretném látni, és remélem, közzé is tudom tenni "felfedezéseimet".

 

Kimásoltam egy térkép-részletet, hogy lehessen látni a fejleményeket.

A TUHU-t folyamatosan pontosítom, de az OSM térképével nem tudok mit kezdeni.

Az biztos, hogy Őrbottyán felől NINCS zöld, az a mi a TUHU térképén Z4 volt, nem létező útvonal, elkerítették a területet, melyen keresztül egykor közlekedni lehetett. A TUHU térképén már látszik ez a szakasz.

Találtam két kopott Z4 jelet, felmértem a lehetséges elkerülő útvonalat. Eddig jutottam.

A ZÖLD tehát Vácbottyán felől se létező.

 

DÉL felől régebben próbálkoztam, de elkerített területet találtam.

Nem nagy eredmény, de eddig jutottam.

Végül a térkép-részlet:

Güsziológus Creative Commons License 2017.08.14 -7 1 63428

Sajnálom, hogy a TUHU térképén nem találtad a helyet, én nagyon sokszor jártam arra, de ezt az elnevezést nem ismertem.

Biztos, ami biztos, tettem egy POI-t. már a TUHU térképén is látható, útvonalat is tervezhetsz.

 

Amikor felértek a Hurok úthoz,

http://www.turistautak.hu/poi.php?id=169877

 

ahol a ZQ becsatlakozik a főútvonalba, akkor egy darabig a Z jeleket kell követni, de a Markazi kapu előtt indul egy földút, melyen eljuthattok a szálláshelyre.

100 méteres szintkülönbség vár rátok!

 

Íme az itiner:

http://www.turistautak.hu/itiner.php?from_id=174716&to_id=186675&route=292033,585961,585960,585931,883924,883922

 

Ui.:

Lehet, hogy már megkésett a hozzászólás, de mi most értünk haza:-((

Előzmény: Norby99 (63401)
garass Creative Commons License 2017.08.14 0 6 63427

Ez igaz, de biztos forrásból tudom, a vándortáborokban való közreműködést azért külön is dotálják, mert ez most kormányprogram. A felelősségvállalás persze egyén és néha szerencse kérdése is lehet.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (63425)
timetable Creative Commons License 2017.08.14 0 0 63426

RP-DDK

(Velem)-Írottkő-Olad

 

Reggel kilenc körül, Velemből indulok. A piros jelzésen mintegy két órás a kapaszkodás a csúcsig. Néhány meredek kaptató, de alapvetően könnyű túra, szép bükkösökkel, fenyvesekkel, kilátás kevés van. Az esőházban a bélyegzőnek csak a csupasz fémfelületét találom: szerencsére a kilátó előtti oszlopon van másik, bár a gumija annak is kezd már elérni. Párás időben messze ugyan nem látunk, de a szél rendesen hűsít, nyugalom van. Az idillt egy magyar autós töri meg, aki az osztrák oldal felől érkezik a kilátó lábához - meg lennék lepve, ha ezt a sógorok ilyen lazán engednék...

 

Ereszkedjünk akkor a kéken. Az OKT bejárásakor a Z-n jöttem fel, tehát az útvonal részben ismeretlen. De lefelé is könnyű, nyaktörő szakasz alig-alig, és még a Kalapos-kő környékén lévő, kicsit dúsabb vegetációjú részek sem vészesek. A jelzettség hibátlan. Bozsokon rövid szusszanás a buszmegállónál, aztán kettő előtt kicsivel továbbindulok Szombathely felé. Bekerített földek közötti széles dűlőúton kapaszkodok fel, időnként visszanézek a hegyekre: lassan gyűlnek felettük a felhők...Az erdőt elérem, de a szélén még jó darabon szántóföld mellett kell menni: a hőségben nem lenne kellemes, de végtelenített szedersor áll rendelkezésre...Az útvonal pedig kellően változatos: annyi megállapítható, hogy a vadállomány eléggé túltartott lehet, sok a gyér aljnövényzetű tölgyes, bennük kialakított lőállások sokasága. Sáros rész alig, a városhoz közeledve néhány óriási rét is színesíti a tájat. Az egyetlen eltévedést Oladon produkálom, két utcával lejjebb fordulok el mint kellene, ezt már betudom a fáradtságnak. Mögöttem Bozsok utántól szinte folyamatosan morgott az ég - szerencsére nem ért utol, a vihar a környékre csak éjszaka csapott le.

 

A Szomjoltóig jutok, itt kérek pecsétet - rendes idősebb férfi a kocsmáros, elbeszélgetünk. A kilátót most kihagyom (5 óra körül talán még nyitva találnám, de az onnan induló, munkanap reggeltől késő délutánig közlekedő 22-es busz utolsó indulását pont lekésném), inkább visszafelé sétálok az oladi fordulóig. Innen az 5-ös jár a városközpont felé munkanap 30-40, szombaton és vasárnap pedig a 35-ös 40 percenként. Nagyon különbözik a "hegyi", és "dombvidéki" szakasz hangulata, de a kettő teljesen jól kiegészíti egymást. Több mint 20 km a két pont között, plusz az Írottkőre is fel kell még menni előtte, de ha valaki bizonytalan lenne hogy érdemes-e ezt egy napba besűríteni, bátran ajánlanám, (ilyen irányú bejárásnál) nem volt megterhelő.

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2017.08.14 -1 6 63425

Ha egy tanárról van szó, jó eséllyel még a vonat/buszjegyét se térítik meg, hogy odamenjen bejárni. Szomorú, de ez van.

Előzmény: garass (63424)
garass Creative Commons License 2017.08.14 -1 5 63424

A virtuális túrázás nagy előnye, hogy nem kell hozzá bakancs. De nagy hátránya, hogy a térképek rendre utánkövetők, nem csak a papír alapú. Egy viharkár, áradás, fakidőlés, lezárt út, kiapadt forrás, bezárt objektum stb. nem ellenőrizhető ily módon. Aztán jön a meglepetés, ha ott vagyok. A rendre előforduló térképhibákról nem is beszélve. (pl. lásd Güsziológus folyamatos észrevételeit, gondjait ezekkel)

A helyszíni bejárás során azért egy kiépített tábor nem téveszthető el. Pláne jelzett túraúton, itt épp a kék mentén kellett csak gyalogolni. Mert a vándortúra során ilyen diáktáborokról van szó. Persze mit sem von le mindez abból a hiányosságból, hogy nincs kellő információ sem a szervező, sem a túravezető részéről, még pár nappal a tábor előtt sem.

Minden más esetben talán a guglizás elegendő lehet, de szerintem egy diákcsoport vezetését helyismeret nélkül helyszínelni célszerű, hacsak nem túlélő kalandtúráról van szó.

Előzmény: olahtamas (63422)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!