Van egy Zitronen tomate fajtaként beszerzett fajtám. A "csöcs" eltűnt róla, de maradt sárga, kisebb tojásnyi, és rendkívül sokat termő fajta. Sajna nálam beteges volt és én nem szerettem meg a savasságát.
Nem kell minden magot elvetni. Egyébként a különlegesebb fajtáknál 10-15 szemnél többet nem raknak a tasakba, paprikánál gyakori, hogy csak 5 szemet.
Én is azt csinálom, hogy kb 10 folytonnövő parinak van hely, és ültetek ötfélét, mindegyikből kettőt. Két tő folytonnövő bőven eleget terem. Persze én főleg friss fogyasztásra szánom, néhány lecsó ki szokott még jönni, de befőzni nincs elég.
A magvetést eredetileg úgy csináltam volna, hogy eleve abba a cserépbe vetek, amiből majd kikerül szabadföldbe, de most rájöttem, hogy megéri még szikleveles állapotban átültetni egyszer. Azért, mert ilyenkor a sziklevél alatti szárrészt betemetem földdel, így hamarabb és több gyökeret fejleszt. Először kisebb cserépbe vetek 3-4 szemet. Így egy fajtából összesen 6-8 szemet használok el. A maradék mag jó lesz jövőre, csereberélni, de ha végül nem használom el, az sem zavar. Amikor látom, hogy a sziklevelek közül kezd kibújni a lomblevél, akkor - mintha pikíroznék - átültetem egy másik cserépbe úgy, hogy majdnem egészen a sziklevélig betemetem. Így a betemetett szárrészen járulékos gyökereket fejleszt és stabilabb, erősebb növényt kapok.
A paradicsom hálás növény, én szeretem nagyon, mert élvezet próbálkozni a különlegesebbnél különlegesebb fajtákkal. Én ugyan 10-15 fajtát nem tudok egyszerre ültetni, de 5-6 fajta mindig van. Évek alatt mindig kipróbálsz néhány újat, lesz egy-kettő ami marad, mert megszereted. A kísérletezgetést szinte soha nem lehet abbahagyni, mert annyi fajta van, hogy mindig lesz olyan, amit még nem próbáltál :). Én is biztosra megyek, ültetek két-három már kipróbált fajtát és mellé két-három újat.
Én úgy választottam, hogy akartam nagy bogyójú (beefsteak típusú) fajtát, normál méretű fajtát, és koktélpari nagyságút is. A chilimag.hu-n rengeteg van, persze más webshopokban is érdemes körülnézni, mert változó a kínálat. A terra fórumon olvasgattam a véleményeket és próbáltam kiválasztani 5 fajtát abból az 500-ból, ami tetszett :D. Nem volt egyszerű, mert szívem szerint vagy 20-30 félét vetnék.
Ja még kérdezted, hogy melyik ellenálló. Nem nagyon van ilyen, mármint kevés az info hozzá. Általában a nagyobb gazdaságokban termesztett fajtáknál emelik ki a rezisztenciát, de ezek a parik nem a legfinomabbak, mert nem az íz az elsődleges szempont. Ha odafigyelsz a növényekre, az alsó leveleket eltávolítod, szellősen ülteted őket, és néha permetezed legalább rézzel, akkor szerintem nem lesz gond. Nekem múlt évben sem döglöttek ki, igaz permeteztem őket, de októberig szedtem a parikat. Igaz addigra már majdnem minden növény beteg volt, de a termésnek nem volt baja.
Arra lehet még figyelni, hogy vannak savanykásabb-kedvelők és vannak édesszájúak. Mármint kertészek, és ennek megfelelő paradicsomok is. Ahogy nézem, az újabb szuperparadicsomok mind az édességre mennek rá, (ami elég rossz hír nekem, merthogy a savasabb ízeket kedvelem).
Muszáj lesz magadnak kitalálnod, mit szeretsz és mi terem nálad szépen. Ha nézed a jelenlévők felsorolt ezévi ültetendő fajtáit, mindenkinél teljesen más. Ültess évi tíz-tizenöt fajtát és három év múlva képben leszel. Nem nagyon tudod megspórolni sem ezt az időt, sem a fáradságot.
Célszerű pár korai és/vagy biztosan termő fajtát is ültetni. Erre a cherrola kitűnő. Igaz, reped eső után. De tavasztól őszig biztosan terem.
A sokféleség személtetésére én is ideírom az idei fajtáimat:
koraiak: cherrola, kis sárga koktél, schott szilva-féle
többi: saint-pierre, pantano, mortgage lifter, japanese black trifele, lehrer giant red, black krim, cherokee purple, + két piacos magfogott.
Nem ültetek többet: kremser perle, vilma, tigriscsíkos/green zebra, k 262, korall, manó, kecskeméti jubileum, mobil, zömök, kecskeméti 3, gardeners delight, principle borghese, rio grande, hellfrucht, mini piros, lugas f1 (ez azért nem olyan rossz), ~sárga königin, schott lugas, brandywine pink, cuor di bue, aunt rg green, romus, malinow hedvig, harzfeuer, sultan f1, great white, marmande, rumba, costoluto fiorentino, fekete-lila fajták, japanese orange trifele, large red, hawaii pineapple, matina, persimmon, ivory egg, golden treasure.
A san marzano aszalni esetleg; az amish paste kétesélyes.
Általánosságban természetesen hűvösebb és csapadékosabb, mint az alföldi területek. Bár Salgótarjánnak a völgyben való elhelyezkedése némileg egyedi klímát alakít ki néha. Viszont a 2013 -as év csapadékösszeg-, középhőmérséklet- és napfénytartam térképe segíthet pontosabban összehasonlítani a területeket.
A marmande paradicsom: Igaz, hogy közép nagyságú de nekem az nem tetszett benne, hogy eldeformálódik, nehezebb feldolgozni, kényesebb a napégésre, az alja bebarnul, sokat kell farigcsálni. DE ne csüggedj kicsit több vele a munka viszont egyáltalán nem mondanám " piacosnak ".
Nem rossz ötlet a sok fajta ültetése, én is gondolkozok rajta, de egy tasakban van kb. 30-35 mag ha jól tudom, abból meg annyi palánta kijön, hogy az egész kert is kevés lenne, ha sok fajtát ültetek. Bár lehet tudok egyezkedni 1-2 ismerősömmel és megosztozom velük a palántákon...
Leirtam egy linket a terra kert forumra, ott sok fajtarol van leiras, illetve a chilimag.hu-n is sokat megtalalsz. A lugas f1 sem rossz, nekem nem volt vele bajom, de teny, hogy nem egy izbomba, de finom. Csak eppen vannak sokkal finomabbak is, viszont ez mind egyeni izles kerdese. Azt tanacsolom, hogy ne egy-ket fajtat ultess, hanem probalj ki 4-5 felet legalabb, utana mar lesz sajat tapasztalatod, hogy neked melyik izlik. En ket palantat ultetek minden fajtabol, igy mindig lehet valogatni.
Kötött talajban (mostanában - majd ha nem lesz már sár - fogom tudni majd egy kevés baromfi trágyával illetve műtrágyával ellátni), szabadföldön szeretnék friss fogyasztásra alkalmas, jó állagú, finom paradicsomot termeszteni, minél jobb ellenállóképességgel. Milyen fajtákat tudnátok ajánlani, ami ezeknek a feltételeknek a legjobban megfelel? Én a Cherrola F1 és a Lugas F1 -re gondoltam, de a másik topikban azt mondták, hogy a Lugas F1 nem túl finom, a Cherrola F1 viszont nagyon repedésre hajlamos.
Eszembe sem volt permetezni tavaly,egyszeruen elmaradt.Moneymaker es RomaVF volt meg tavaly.Szeptembert megertek mindannyian.Bio paradicsom lett mind.Szerencsem volt.Vagy 2 km-el arreb anyameknal ugyanezek a fajtak nem birtak ki a juliust sem.Tolem szarmazo palantak voltak azok is.
ezért jó az adott országban kipróbált paradicsomokat ültetni :) az otthoni magokból nem igazán lesz jó termés itt skandináviában, viszont vettünk 2 tő palántát itt és elképesztő hogy szabadföldön takarás és minden nélkül mennyi termedt... fogtam belőle magot, szóval idén csak ezt a fajtát ültetem meg még 2 féle hidegtűrőt :)
Na, örülök, hogy valaki már sikerrel ki is próbálta, így nem kell kontrollcsoporttal ügyeskednem :). Mivel kicsi a területem, nem nagyon van helyem ilyenekre.