és elolvasod és megnézed a képeket a tegnapi napiba 48592 hozzászólás. A vetőládák vagy dobozok nagysága függ attól is hogy mennyi palántát szeretnél majd nevelni, de 20-25 % rátartás nem árt.
Én is így szeretném csinálni, de azt olvastam hogy tűzdeléskor mélyebbre kell ültetni a paradicsom palántát, egészen a sziklevelekig. Ezt hogy oldod meg ?
Szia! Mesterséges fényt nem használok, de a magokat (paprika, paradicsom, padlizsán, stb.) egyenként teszem külön-külön tejfölös, vagy egyéb műanyag pohárba, nekem ez jött be, kevesebb macerát jelent számomra. :)
A mesterséges fénnyel való palántanevelés okoz valamilyen negatívumot a növénynek? Pl. gyenge lesz vagy nem elég ellenálló, stb?
Hogy a legcélszerűbb palántázni? Először elvetni az összes magot (fajtánként elkülönítve) egy nagyobb ládába és kitűzdelni őket utána külön külön vagy eleve a megfelelő méretű cserépbe vetni a magot, tűzdelés nélkül? Vagy hogyan javasoljátok?
Nálunk az előszoba ami tulajdonképpen egy zárt veranda sok nagy ablakkal, hűvösen tartható, így ha kikelt mind akkor viszem öket az ablakpárkányokra. Ottfény van, meg hűvös is.
Szerencsés, akinek van ilyen helyisége. Sajnos itt a panelban csak annyit tudok tenni, hogy a radiátorról feljebb teszem őket az ablakpárkányra, a radiátort pedig felülről takarom. Gyakran nyitom az ablakot bukóra. Amikor már jobb az idő, kihordom napos időben az erkélyre, este meg vissza. Még később pedig mennek a telekre fűtetlen fóliába.
Sziasztok! Nálam most kelnek a paradicsomok, és nemrég olvastam hogy amint kikelnek sokkal hűvösebb 16 fok körüli helyre kell vinni a palántákat mert az elviszi generatív irányba a növényt és hamarabb terem. Ti hogy csináljátok?
Köszi! Megtaláltam én is őket, rendelek is tőlük, csak a hosszán gondolkodom... A 2m-es tetszene, de lugashoz rövid lenne szerintem. Páne, hogy a leverés elvesz vagy 0,3m-t. Kérdés, hogy a maradék 1,7m mennyire "állékony", mennyire bírná, a terhetést, szelet, stb?!
Egyébként csak tartaléknak szánom, mert a lugasnak készítettem vascsőből támrendszert. Illetve a többi növény mellé használt, szedett-vedett, töredezett cserépléc kollekciómat szeretném kiváltani vele.
Nyilván nem érleli be, de ha előőte a leírtak szerint leveleztük, aztán a tetjét is levágjuk, akkor nem hinném, hogy ugyanolyan finomra fog beérni, mintha rendesen lenne lombja. Mikor már mennek tönkre a növények, a teljesen csupasz tövön is beérnek, szinte egyszerre mind, de azt csak jobb híján esszük. És a kiskertben pont az íz a lényeg, nekünk legalábbis. Megengedhetjük magunknak, hogy megvegyük boltban, de az nem olyan finom, mint a saját.
Persze ha sok kell, mondjuk befőzni, akkor jó lehet így is.
Idén ezeket a fajtákat tervezem termeszteni. Mi a véleményetek, tapasztalatotok ezekkel kapcsolatban? Lugas F1, Cherrola, Yellow pear, Brandywine Red / German Johnson / Cherokee Purple (az utolsó 3 -ból ki kell választanom szerintem egyet vagy kettőt mert nem lesz hely a kertben)
A beefsteak -ek mennyivel érnek be lassabban, mennyivel tápanyag- és fényigényesebbek a koktélparadicsomoknál?
A tetejezést azért írtam és ez a paprikára is igaz, hogy a kis kertbe ha felvezettük és már elég magas lett őszre, nem érdemes tovább engedni nőni mert az új bogyókat már nem fogja tudni beérlelni.