Keresés

Részletes keresés

mud Creative Commons License 1999.08.21 0 0 29
szia syrius,
volt meg egy albuma (dupla) a Metheny-nek, amit a Brecker Bros-al csinalt, a 80/81. Mar nagyon regen volt meg nekem (akkor), sajnos azota ex-nejek, stb, de azt hiszem, Osloban csinaltak, az ECM-esek igen csiptek Norvegiat.
Rambler Creative Commons License 1999.08.21 0 0 28
Yess, azt én is láttam, akkor egy kb. 16 éves srác dobolt velük, de vmi brutálisan jó volt!
vitézlejszló Creative Commons License 1999.08.21 0 0 27
Elso jazz-elmeny?
Nekem a Pege Quartet kb. 9 eve. (asszem Horanyi Sandor gitarozott, Koszegi Imre dobolt, meg egy alacsony szemuveges srac szaxizott, a nevere nem emlekszem). Ez volt az elso amit eloben lattam. Erdekes, hogy a plakaton (kozonsegcsalogatas gyanant) oriasi JAZZ-ROCK felirat volt lathato, pedig rockot abban a zeneben nagyitoval se nagyon lehetett talalni.
De inditasnak eppen megfelelo volt.
syrius Creative Commons License 1999.08.21 0 0 26
Lemy: P. Sanders: Tembi, ezen nőttem fel
Mud: OK. Joninak volt egy csodás korszaka Pastoriussal, még Shorter is belefújogatott, a csúcs számomra a Hejira album és környéke, de ma is szépeket énekel.
Van egy másik fórum, ahol a kedvenc (rock)gitárszólók a téma, ennek kapcsán javaslom, hogy mi is bővítsük a témát valami hasonlóval jazzvonalon. Mindez arról jut eszembe, hogy Metheny-t hallgatok, és ahogy a gitárszólót megnyitja a Third Wind című számban az valami eszelős. Eljátszadozik az egyébként gyönyörű témával, majd az utolsó akkordot addig nyújtja, hogy szinte kirobban belőle a félelmetesen virtuóz gitárszóló. Ennek pont az ellenkezője amit Rodney Wallace művel a Tribute to Miles lemezen a So What-ban. Még vége sincs a témának, de ő már elkezd improvizálni. Mindez nem zavaró csak szinte pofátlannak tűnik a türelmetlensége. A lemez fantasztikus, mintha a 60-as évek legendás Davis quintettje támadt volna fel, ami persze nem csoda, hiszen csak a mester helyét vette át tökéletesen Wallace, a többiek W. Shorter, H. Hancock, R. Carter, T. Williams ugyanaz a csapat. Én sajna nem voltam ott a Bp-i koncerten. Más téma, kinek mi volt az első jazzkoncert-élménye?

mud Creative Commons License 1999.08.20 0 0 25
FREE PAT METHENY DOWNLOAD A JAZZFEST99.COM AND J&R EXCLUSIVE!

Celebrate Jazzfest '99 with an exclusive download from Grammy-Award
winning jazz artist Pat Metheny.

"Homecoming" is an excerpt from Metheny's score to the forthcoming
film "A Map Of The World", starring Sigourney Weaver, scheduled to
hit the box office early 2000.

GET IT TODAY at http://www.jazzfest99.com/downloads/downloads.html
- and don't miss the 5th Annual J&R Downtown Jazzfest.

mud Creative Commons License 1999.08.20 0 0 24
Basszus, megint elirtam
Chautauqua Blvd.
mud Creative Commons License 1999.08.20 0 0 23
nyúcsataakva, legalabbis az osszes radio igy mondta be annakidejen, foleg a KROQ. Bocs a melleirasert.
Hol a sor?

(Mellesleg a Santa Monica Freeway-nek van egy olyan kijarata, hogy Chautaqua Blvd., az 5 elagazasatol nyugatra, bar ketlem, hogy az album neve errol szol, az ordog nem alszik. Lehet, hogy ott lakott, amikor a lemez keszult, mert akkoriban koltozott LA-be.)

CooCooFooZoo Creative Commons License 1999.08.20 0 0 22
Sziasztok Jazzerek :-)). Emlékszik még valaki a Dimenzióra? Én általuk lettem jazzbitang és főleg basszusgitáros (Tóth Tamás ruleZ). És örökkkkkkééééééééé legyen jazz a Nagykörúton valahol; minden este legyen egy kis bor, pizza és játsszon csak egy trió... Nem foglaljuk vissza a Doo-Bop Pub-ot? (Ma valami Bamboo, pfuj.)
Bacci Creative Commons License 1999.08.20 0 0 21
Kedves Jazzerek!

Látom, sokan foglalkoztok Metheny bácsival. Ez szívemet melengeti. Látom viszont azt is, hogy akadnak problémák az ő I. szólóalbumának címével.
Helyesen leírva (itt van előttem a CD, úgyhogy tuti):
New Chautauqua
(ECM Records, 1979.)

Aki kapásból ezt ki tudja mondani, az kap tőlem egy sört:)) Lemezboltban szerintem nem is lehet kérni, csak úgy, hogy "itt van, ezt kérem", de megkeresni nem fogják neked.

Ennyit a nyelvi nehézségekről, inkább hallgassátok meg!

Üdv:
Bacci

mud Creative Commons License 1999.08.19 0 0 20
atyavilag, ez New Chataqua akart lenni, bocs....nem tommitortent.
mud Creative Commons License 1999.08.19 0 0 19
Mindig ezt hajtogatom, tudom, de az elso Pat Metheny album (idoben) a New Chataquq kqll, hogy legyen.
Tudtatok, hogy a Joni Mitchell-t a nyolcvanas evekben tobbszor a Pat Metheny kiserte koncerten? (meg a Jaco Pastorius, beke poraira).
Bacci Creative Commons License 1999.08.18 0 0 18
Kedves dzsokijuing!

Hát nem mondom... Ezzel az albummal nagyon befaragtál. Pláne akkor, ha ez az első anyagod P. M.-től. Én is megvettem, de elkövettem azt a hibát, hogy előtte nem hallgattam bele. Már megvan jó néhány hónapja, és eddig 1x sikerült végighallgatnom, fülhallgatóval (hogy a család és a szomszédok ne utaljanak be a zárt osztályra :-).
Hidd el, a 0 tolerance annyira kilóg a sorból... nem is értem, egy olyan kitűnő zenész mint P. M. hogy követhetett el ilyesmit.
Egyvalamit tudok csak ajánlani: hallgass meg BÁRMI MÁST tőle. Hidd el, megéri.

Jó hallgatást!
Bacci

Törölt nick Creative Commons License 1999.08.18 0 0 17
Sziasztok rokonszenvem!
Pharoah Sanders kinek mond valamit? Moon Child c. albuma? Király!Bocs: rulez..
Most én is épp Methenyt hallgázom.

De a Birelli Lagreme(?) se kutya, aki a Pastoriusszal nyomult sokáig.
Örök kedvenc: Az ördög álarcosbálja.

dzsokijuing Creative Commons License 1999.08.18 0 0 16
Ha már annyi szó esik Pat Metheny-ről, a legelső jazz CD amit vásároltam az a pat metheny zerotolerance for silence című album volt. Kiváncsi vagyok ara, hogy nektek megvan-e a fent említett album és szoktátok-e hallgatni valamint mennyire tetszik nektek.
Bacci Creative Commons License 1999.08.18 0 0 15
Kedves syrius!

Csak nem?... Te is zenélsz? Külön piros pont! Ha KORG, akkor billentyűzöl, ha jól tévedek. Miket szoktál játszani? Zenekar van?

Én gitározom, most éppen Metheny-t tanulmányozom (azt hiszem, ez hozzászólásaimból kiderülhetett). Nekem egy Fender Stratocasterem van - nem kifejezetten jazzgitár, de egyszer majd eljön annak is az ideje...

Sir Balambér Creative Commons License 1999.08.18 0 0 14
Dave Brubeck és Stephan Grapelli...
syrius Creative Commons License 1999.08.18 0 0 13
Kedves Che, még kiderül hogy a fiacskám vagy, a story ua. egyébként érdekes, hogy a legidősebb fiam valóban szereti a jazzt, de a fiatalabbak leragadtak annál, amit az MTV és társai terjesztenek. És egy kicsit tényleg hanyagoltam az elmúlt években a műfajt, sok lemezt eladtam, egy KORG-ot vettem belőlük, meg nehéz volt az átállás a CD-re, de most beindult az MP3, így azután telik megint a winchi. Főleg, hogy itt az USA-ban a könyvtárakból elég szép számban lehet kölcsönözni CD-t, a többit a fantáziátokra bízom. Nagyon tetszett amit Bacci írt, a 3. pontjáról annyit, hogy én mindig együtt zenélek az aktuálius szólózóval, sajnos technikailag ez nem menne, de ha belül valami nagyon hasonló szólal meg az igazi katarzis. Ez igaz a teljesen ismeretlen új zenékre, de a jó értelemben agyonhallgatottakra is. A Bitches Brew, vagy az In a Silent Way-t szinte hangról hangra ismerem, de nem tudom megunni, évente néhányszor kivételes ünnepi alkalom, amikor átadom magam ezeknek a lemezeknek. Egyébként a Missouri Sky-t is itt találtam meg, sőt Metheny-t is itt kedveltem meg, eddig gitárban McLaughlin Meola és a klasszikusok mellé nehéz volt bekerülni. Ami az ECM-et illeti, abból itt nem sok van, de azért megleltem Garbarek Rites-jét, dupla CD fantasztikus zene. Azért megint belekevernék egy kis politikát, annak idején az én evolúciómban két embernek is meghatározó szerepe volt, a SZER híreit Erdei Péter két hír közti jazzműsorai csempészték hozzám, talán még ma is megvan Herbie Hancock Mwandishi-jét bemutató műsora, vagy a Bitches Brew "eredetiben" a 49 m éteri zajaival. A másik Pallai Péter azaz Boby Gordon a BBC-től, emlékeztek a vasárnap délelőtti zenei randevúkra? És az esti jazzekre? Őt egyébként pát éve néhány színvonalas műsora kapcsán a Petőfi rádióban is hallottam. Ki tud róluk valamit? Ha más nem az jó a rendszerváltásban hogy ez már nem tabu. És akkor még nem szóltam Willis Conover-ről Voice of America hétfői jazz - egyben az első angol nyelvleckék. Kiss Imrét had ne említsem, mert az inkább politika lenne. Sorry, ha a vége kissé off topic lett, nekem ezek a dolgok összetartozank, de nem akarom elvinni a témát.
mud Creative Commons License 1999.08.18 0 0 12
Hat, nem akarok goreny lenni, de azt a bizonyos koncertet volt szerencsem eloben elvezni, igaz, nem SF-ban, hanem a Santa Monica Civic Auditoriumban es be kell vallanom, eloben sokkal jobbnak tunt(mint altalaban a jo koncertfelvetelek). Aztan volt egy masik hasonlo "Passion, Grace & Fire" cimmel, az sem volt semmi. Al DiMeolatol nekem egyik kedvenc albumom a Splendido Hotel....
Bacci Creative Commons License 1999.08.17 0 0 11
Egy hagyományt szeretnék megteremteni a topicban: aktuális zenei ajánlatok. Akkor kezdeném.

Nem a legfrissebb, de a napokban vettem meg Charlie Haden és Pat Metheny duettalbumát, melynek címe: Beyond the Missouri Sky. Fantasztikusan hangulatos album, ebben nem kis szerepe van az igényes borítónak. Két, egyazon vidékről származó világhírű zenész játszik rajta; két jóbarát, akik emberileg is, zeneileg is tökéletesen megértik egymást. Egy gitár és egy bőgő olyan gazdag belső világot képes feltárni, amire hirtelen nem is gondolna az ember.
Egységes a CD abban, hogy csekély kivételtől eltekintve lassú számok vannak rajta. Első meghallgatásra unalmasnak tűnhet, de ez egy olyan album, amellyel ismerkedni kell, ha fel akarjuk fedezni értékeit. A zenei témák nem túl bonyolultak: fülbemászóak, könnyű utólag eldúdolni őket (bár egyikből sem lesz sláger, ezt borítékolom :-)).

Várok ajánlatokat mindenkitől. Kritikát is, természetesen.
Jó hallgatást!

Bacci Creative Commons License 1999.08.17 0 0 10
Kicsit konkrétabban a kedvenceimről: kezdtem napjaink igazán modern, tv-ben, rádióban sokat hallható szárjaival: Al di Meola (első CD-m tőle: Best of…), Gitártrió (Friday Night in San Francisco, minden idők egyik legjobb koncertfelvétele), Jan Garbarek, utána Pat Metheny és Mike Stern minden mennyiségben, majd a „régi klasszikusok”: Miles Davis (Kind of Blue), Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Charlie Parker, John Coltrane.

Úgy veszem észre, nem csak én vagyok egyedül ezzel a sajátos „evolúcióval” (pl. syrius is!). És a többiek?

Bacci Creative Commons License 1999.08.17 0 0 9
Kedves jazzrajongó Asztaltársak!

Köszönöm a hozzászólásokat. Örömmel látom, hogy az igényes rétegzenének van egy lelkes, bár kicsiny tábora.
Bízom abban, hogy e topic mentes marad az üres személyeskedésektől, és erre – látva pl. dzsokijuing rövid, lényegre törő hozzászólását – minden esély megvan.

Mit jelent számomra a jazz?
1. Életérzés.
2. A tömegzenéhez képest (e kifejezést kizárólag arra használom, hogy a rétegzenétől megkülönböztessem, mindenféle felhang nélkül) kicsi a hallgatósága, amely azonban nyitott gondolkodású, befogadó hozzáállású emberekből áll.
3. A hallgató részéről is szellemi aktivitás szükséges a megértéshez, az erőfeszítésért cserébe fantasztikus élményekkel lehetünk gazdagabbak.
4. Rendkívül változatos műfaj; eddigi alig több mint 100 éves történetében 20-22 korszakot, stílusirányzatot különböztetnek meg, és mindenki megtalálhatja a kedvencét.
5. Tág teret kap a virtuozitás, az improvizáció, az önkifejezés szabadsága.
6. Mondanivalójával túlmutat a napi dolgokon, gondokon (jól mondtátok: politikáról szó sem lehet), és az igazi, belső értékekre koncentrál.

Hirtelen ennyi jutott eszembe. Egy kicsit filozofikus voltam, de mindenkit arra bátorítok, írja le gondolatait.

jaz Creative Commons License 1999.08.17 0 0 8
Csak kettőt:
Brecker Brothers, Mike Stern.
Törölt nick Creative Commons License 1999.08.17 0 0 7
Sziasztok, engem apám fertőzött meg gyerekkoromban. Nagy jazzlemez (bakelit) gyüjtő volt, mostanában már nem nagyon szúrja a dolgot, meg el is adogatta a nagy részét. Ő csak az öregeket hallgatta (hallgatja), azon belül is a free-ket.
Én hallgatok régieket, maiakat egyaránt. Elgondolkodtam kik a legnagyobb kedvenceim, de félek akármennyit írnék úgyis kihagynék valakit.

Egy valakit mégiscsak ideidéznék, egyik légrégebbi kedvencemet John Coltrane-t.

Hofy Creative Commons License 1999.08.17 0 0 6
Ismer valaki AcidJazz eloadokat ?
LPCG Creative Commons License 1999.08.17 0 0 5
Sok szépet s jót írtatok. Sietek, ezért csak négy lemezt említenék az örök kedvencek közül. Első körben Garbarek fjordjaira koncentrálva:
Song for everyone (J.G., L.Shankar, Z.Hussain, T.Gurtu)
Folk songs (J.G., E.Gismonti, C.Haden)
My song illetve Belonging (J.G., K.Jarrett, J.Christensen,P.Danielsson)

LPCG

mud Creative Commons License 1999.08.17 0 0 4
ez egy nagyon szep mondas, dzsoki.
Valoban tok jo, hogy megszuletett ez a topic. En foleg a nyolcvanas evekben gyujtottem be egy csomot ebbol a mufajbol. Eloszor Al DiMeola, Pat Metheny, Ralph Towner, Keith Jarrett, John Abercombie, Chic Corea, Miles Davis, Chuck Mangione, Egberto Gismonti, Miroslav Vitous, Garbarek.... valahogy igy kezdodott. A magyar zene topikban utaltam erre, de nem sokan ertettek, mirol van szo....
En is fokent az ECM lemezeket vettem, vegulis ok viszik ezt az egesz vonalat es hallatlanul jo minosegben.
dzsokijuing Creative Commons License 1999.08.17 0 0 3
Szerintem a politika széthúzza és gyűlölködésre készteti az embereket, a ZENÉNEK viszont hatalmas összetartó ereje van.
syrius Creative Commons License 1999.08.17 0 0 2
Hurrá, végre egy nekemvaló fórum, üdvözlök minden jazzőrültet. 30 éve élek halok érte, azelőtt a legszörnyűbb műfajnak tartottam, de szerencsére a Jimi és Cream rajongó múltam alapján valaki elcipelt az Építők Klubba és belecsöppentem a közepébe. Azután jöttek a Syrius, Szakcsiék, Pege, Bontovicsék itthon és persze a 3 évenkénti bevásárlások odakint. Szegény vámos nem értette mit akarok 60 lemezzek, ráadásul mind különböző. Többnyire ECM cégtől valók voltak, ma is imádom azt a kiadót, Eberhard Weber, Pat Metheny, Ralph Towner és csapataik, de persze én is Miles Davis-en nőttem fel, valahol a Bitches Brew-nál cseppentem bele és "visszafejlődtem" a cool-on át a Charlie Parker-os időkig. Azért az utána következőket is szerettem, és persze van még néhány nagy kedvenc, de nem akarom elhúzni az első hozzászólásomat. Várom a téma bővülését, nem bánnám, ha lekőröznénk a politikai rovatok gyűlölködésversengését. Csak zárójelben jegyzem meg, hosszú évekig volt határozott véleményem a politikáról, de mostanra végképp lemondtam róla. De jó zenei ajánlatokat szívesen olvasnék. Egy kedvencem, ki hallotta Herbie Mann - Stonefloot. Ja és Erdei Péterről ki tud valamit? Ki emlékszik a Jazz, blues, vagy amit akartok c. műsorra?
dROId Creative Commons License 1999.08.17 0 0 1
kedvelem en is a jazzt, de inkabb a modernebb mufajhoz huz a szivem. a klasszikusokbol nem maradhat ki pat matheny, al di meola vagy az incognito, ami mar egy kis atmenet, de bejonnek a XX. szazad vegehez illo hangszerekkel dolgozo jazzerek, akik samplert es lemezjatszot is hasznalnak a zeneben.
dzsokijuing Creative Commons License 1999.08.17 0 0 0
Nem vagyok bigott "Jazzer", de azért nagyon szeretem a jazz zenét és a rokon műfajokat pl. jazz-rock.
Az alábbi előadóktól vannak zenéim, amelyeket szivesen hallgatok:


AL DI MEOLA
BABOS
DRESCH DUDÁS M.QUARTET
E.LOUISS M.PETRUCCIANI
JACQUES LOUSSIER TRIO
Jazz At The Pawntshop
JOHN McLAUGHLIN
MILES DAVIS
MONTY ALEXANDER
MORGAN WORKSHOP
OLÁH KÁLMÁN SEXTETT
OSCAR PETERSON
PACO DE LUCIA
PAT METHENY
TRIO STENDHAL
SPYRO GYRA
WEATHER REPORT

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!