Ideért köszönöm! Mióta van szárított kultúrám, azt használom, de tejföllel is készítettem azelőtt... sajnos házi vajam még nem volt, szeretnék nagyon egy kis szeparátorra szert tenni... haj-haj
Igen, sajtosferi mindig kihangsúlyozza, hogy nem szabad "megerőszakolni" a tejet a hőkezeléssel - de nyáron nekem is sok kólis sajtom lett, azóta inkább termizálok...
Bár az is igaz, hogy a túlmelegítés ellenére sem tett bele semmit az oltón kívül...
Köszönöm szépen Neked is a gyors és mindenre kitejedő válaszodat!!! Sajnos a pikáns sajtokat nem igazán kedvelem - főleg az illat miatt - nem tehetek róla túl jó az orrom - családi vonás - nem tudom az evést a kellemetlen illattal összepárosítani... de ez az én agymenésem... eddig csak gomolyáztam ill. friss sajtoztam meg parenyicázni próbálgattam - az érlelést tavasztól szeretném majd kipróbálni.
Köszönöm a szappankáim nevében - ezt szeptember óta próbálgatom, legalább olyan öröm, mint a sajtolás. És mint a kecskézést is, ezt is főleg a gyerkőcök miatt próbálgatjuk - hogy amiben lehet egészségesebben, hasznosabban legyen részük - részünk. Nagyon klassz az a fórum is, ott is, mint itt sok segítőkész fórumozó van, ez a két fórum egy igazi kincs!!!
De ha készítenétek Ti is, szívesen segítek benne az egy kicsit egyszerűbb, mint a sajtkészítés...
És nagyon jó érzés vele tisztálkodni, azért is, mert saját és azért is, mert tudom mi van benne...
Igazad van....megnéztem a videót....azt értettem félre, hogy kicsit túlmelegítette a tejet és aztán közben beszél a termizálásról ennek kapcsán....
Azért kérdezem, mert az utolsó üveg fetámon (kicsit kilógott egy sajtdarab) hatalmas és vastag (egyben leszedhető) penészréteg keletkezett. Gyakorlatilag lezárta az üveget.
Viszont a fetának valami olyan eszméletlenfinom....enyhén rokfortos jellegű íze lett, hogyha tudnám, hogy tuttira jó, akkor szándékosan hagynám, hogy penészedjen!
Előszőr is gratula a szappankáidhoz,.... kedvcsináló...
Na ,látom lesz mit olvasgatnom, míg nem indulnak az ellések. :-))))
Én állt. anyakultúrázok, de készítek kultúra nélkül is.
Termizált és nyers tejből is.
63 fok 30 perccel is müködik kultúrával és a nélkül is.
Sőt.. friss nyári tejet lefagyasztottam, s novemberben sajtoltam kultúrával és a nélkül is, mindkettővel működött a paranyica technologia a legnagyobb meglepetésemre. Hab a tortán: kecsketejből!
Egyen íz, illat? Ha kostoltad volna a brevis sajtomat..:-)))
Nem, az már nagyon megterhelő...a köményt kihagyom belőle:P
Szóval, körözött, sajt, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, de egy falat kenyeret sem ettem hozzá..a gyerekek meg nem tudnak elszakadni a rántott hústól, meg a bejglitől...
Én is termizálom a tejet és nincs kultúrám ,de szoktak sikerülni a gomolyák.Volt már olyan hogy tettem bele saját joghurtot de teljesen más íze lett a gomolyának tőle.Lehet bele tenni tejfölt ,vajat is ha jól tudom,és akkor ez lesz a kultúrád.
Ma reggel, visszaolvasgattalak benneteket (végre fel tuttam menni a netre, mert 3 napja alig sikerült, mindig összeomlott a rendszer), és nagyon irigykedem, hogy mennyire nagyba sajtoztok. Én meg várom már a szülést, pedig, ha jól számolom az még odébb lesz.
Megbontottam a december elején készült sajtot, karácsonyra, juj de jó lett...
Kb. másfél-két hete készítettem túrót, meg tejfölt. Ma kivettem a hűtőből (el is felejtettem), gondoltam kiadom a cicáknak, mert már ennyi idő után tutira nem jó .Felnyitom a doboz tetejét, és se a túrónak, se a tejfölnek semmi baja, meg is lepődtem, ma valami könnyű kaját készítek belőlük, mert az elmúlt napokba annyit ettem....
Jó rég jártam erre, utoljára tán októberben... most pótoltam az olvasgatást.
Kedves Kecskeb, Elefada,
lenne is kérdésem, ha nem baj:
mikor nem használtok kultúrát? ha nyers tejből dolgoztok? a termizálthoz jól gondolom, hogy mindenképp kell? hiszen, ha a rossz bacikat kiöljük, akkor a jók is hullanak ugye? még nem mertem termizáltat kultúra nélkül készíteni, félvén, hogy kárba vész... mit gondoltok erről? jó ez a chn kultúra, csak mindig egyenízű-illatú a sajt... nem mondom, hogy nem finom meg kellemes, de ebben töredék fajta baci van, mint a nyestejesben - gondolom én...
Köszönöm szépen
Ui: az ünnepekről már lecsúsztam, így csak nagyon boldog új esztendőt tudok kívánni és kívánok is mindenkinek!!!
Boldog Karácsonyt és Sajtokban Gazdag Új Évet Kívánok Mindenkinek.:)
Karácsonykor azt kívánom, Áldás legyen minden házon, Meleg otthon ki ne hűljön, A sütőben malac süljön, A békétlen megbéküljön, ... Aki kicsi, nagyra nőjön, Gyerekzsivaj ne csituljon, Északi szél sose fújjon!