Keresés

Részletes keresés

elefada Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5759

Hát.. meglehet, rokonpenész rokfortnak. Mázlista:-))

Előzmény: Kecskeb (5758)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5758

Zöldes-szürke.....talán hasonlít az 5744-es hsz-ed jobboldali sajt színéhez.

De ez a savó tetején alakul ki...általában akkor ha picit kilóg a sajt....xcsak most kb egy hónapig nem nyúltam hozzá.

Előzmény: elefada (5756)
elefada Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5757

A kecsketej összetétele miatt is hajlamosabb a kólira.

Amikor nem kisérletezek, hanem biztosra akarok menni, termizálok és saját anyakultúrával indítom  el a savanyodást.

 

Hogy a szappangyártás

"kicsit egyszerűbb, mint a sajtkészítés"......hát így elsőre nem úgy tünik :-(((

 

 

Előzmény: Kriszkrosz1 (5752)
elefada Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5756

Milyen szinű?

Előzmény: Kecskeb (5748)
Kriszkrosz1 Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5755

Ideért köszönöm! Mióta van szárított kultúrám, azt használom, de tejföllel is készítettem azelőtt... sajnos házi vajam még nem volt, szeretnék nagyon egy kis szeparátorra szert tenni... haj-haj

Előzmény: Miska-Maska (5742)
Miska-Maska Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5754

Házi vajra gondoltam.

Előzmény: elefada (5746)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5753

Ja....tavaly azt sem tudtam, hogy mi a kóli....az idén folyamatosan kólis volt....muszáj volt termizálnom...

Előzmény: Kriszkrosz1 (5752)
Kriszkrosz1 Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5752

Igen, sajtosferi mindig kihangsúlyozza, hogy nem szabad "megerőszakolni" a tejet a hőkezeléssel - de nyáron nekem is sok kólis sajtom lett, azóta inkább termizálok... 

Bár az is igaz, hogy a túlmelegítés ellenére sem tett bele semmit az oltón kívül...

Előzmény: Kecskeb (5748)
Kriszkrosz1 Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5751

Köszönöm szépen Neked is a gyors és mindenre kitejedő válaszodat!!! Sajnos a pikáns sajtokat nem igazán kedvelem - főleg az illat miatt - nem tehetek róla túl jó az orrom - családi vonás - nem tudom az evést a kellemetlen illattal összepárosítani... de ez az én agymenésem... eddig csak gomolyáztam ill. friss sajtoztam meg parenyicázni próbálgattam - az érlelést tavasztól szeretném majd kipróbálni.

Köszönöm a szappankáim nevében - ezt szeptember óta próbálgatom, legalább olyan öröm, mint a sajtolás. És mint a kecskézést is, ezt is főleg a gyerkőcök miatt próbálgatjuk - hogy amiben lehet egészségesebben, hasznosabban legyen részük - részünk. Nagyon klassz az a fórum is, ott is, mint itt sok segítőkész fórumozó van, ez a két fórum egy igazi kincs!!!

De ha készítenétek Ti is, szívesen segítek benne az egy kicsit egyszerűbb, mint a sajtkészítés...

És nagyon jó érzés vele tisztálkodni, azért is, mert saját és azért is, mert tudom mi van benne...

Nagyon köszönök mindent!

Előzmény: elefada (5743)
Kriszkrosz1 Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5750

Köszönöm szépen, akkor ki fogom próbálni - valószínüleg csak tavasszal, most készítem idén az uccsó sajtot, már apasztunk...

Előzmény: Kecskeb (5734)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5749

Azt gondoltam, hogy van még dugi tejed itt-ott lefagyasztva...

:-)))))

Előzmény: elefada (5745)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5748

Igazad van....megnéztem a videót....azt értettem félre, hogy kicsit túlmelegítette a tejet és aztán közben beszél a termizálásról ennek kapcsán....

 

Azért kérdezem, mert az utolsó üveg fetámon (kicsit kilógott egy sajtdarab) hatalmas és vastag (egyben leszedhető) penészréteg keletkezett. Gyakorlatilag lezárta az üveget.

Viszont a fetának valami olyan eszméletlenfinom....enyhén rokfortos jellegű íze lett, hogyha tudnám, hogy tuttira jó, akkor szándékosan hagynám, hogy penészedjen!

Nagyon finom!

Előzmény: elefada (5745)
elefada Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5747

Szerintem, ha csepegtetés után túl kemény, lehet kicsit jobban kiszárítottad.

Attol az még ha érleled 3-4 hetet jó lehet.

Ha frissebb gomolyát akarsz, hagyj benne több vizet.

Kisavanyodás ellenőrzés: melegvízproba.

Kisavanyodhat 4-36 óra között, kultúrától, hőtől függ.

Ha nem savanyodik ki addig, csak valamikor később bomlik le a cukor, savat képezve, akkor beszélünk utósavanyodásról.

Csak szárított füszerrel lehet hosszabban érlelni.

Zöldfüszeres 2 hét után megpenészedik.

Előzmény: mamasajt (5723)
elefada Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5746

Vajjal nem sokat érsz, hiszen a bolti édes vajban csak tejzsír van, élő tejsavbaktérium nélkül.

Előzmény: Miska-Maska (5738)
elefada Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5745

Valami miatt szórakozik velem a gépem:-(((

Igen, szerintem a rosz penésztől  rosz ízű a sajt.

Attol hogy penészes, lehet ínyencfalat is, hiszen a penész sajtérlelő.

 

Egy kis lényeges kiigazítás: "sajtosferi" a természetre bízza, a kultúrázás pasztörözés nem az ő világa, valamit félreértettél.

Tejmentes hetek vannak mögöttem, elöttem, sajtszünet.

Előzmény: Kecskeb (5736)
elefada Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5744

Előzmény: Kecskeb (5736)
elefada Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5743

Szia!

Előszőr is gratula a szappankáidhoz,.... kedvcsináló...

Na ,látom lesz mit olvasgatnom, míg nem indulnak az ellések. :-))))

Én állt. anyakultúrázok, de készítek kultúra nélkül is.

Termizált és nyers tejből is.

63 fok 30 perccel is müködik kultúrával és a nélkül is.

Sőt.. friss nyári tejet lefagyasztottam, s novemberben sajtoltam kultúrával és a nélkül is, mindkettővel működött a paranyica technologia a legnagyobb meglepetésemre. Hab a tortán: kecsketejből!

Egyen íz, illat? Ha kostoltad volna a brevis sajtomat..:-)))

Előzmény: Kriszkrosz1 (5732)
Miska-Maska Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5742

Kriszkrosz1 (5732).

 

Ide akartam írni ,de valahogy neked sikerült írnom.:)

Előzmény: Kecskeb (5740)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5741

Hááát...igen...a kömény....azzal vigyázni kell!!!

:-)

Előzmény: genziana (5739)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5740

Erről beszéltem.

:-)))

Előzmény: Miska-Maska (5738)
genziana Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5739

:DDD

Nem, az már nagyon megterhelő...a köményt kihagyom belőle:P

Szóval, körözött, sajt, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, de egy falat kenyeret sem ettem hozzá..a gyerekek meg nem tudnak elszakadni a rántott hústól, meg a bejglitől...

Előzmény: Kecskeb (5737)
Miska-Maska Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5738

Sziasztok.

 

Én is termizálom  a tejet és nincs kultúrám ,de szoktak sikerülni a gomolyák.Volt már olyan hogy tettem bele saját joghurtot de teljesen más íze lett a gomolyának tőle.Lehet bele tenni tejfölt ,vajat is ha jól tudom,és akkor ez lesz a kultúrád.

Előzmény: Kecskeb (5734)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5737

Ja....egy könnyű lilahagymás köményes kőrözöttet, kis sült szalonnával és friss ropogós kenyérrel!!!

:-))))

Előzmény: genziana (5735)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5736

Szia Elefada!

 

Hogy teltek az ünnepek?

Készítettél valami ünnepi sajtot?

 

És a fő kérdés:

 

Ha a penészes sajt jóízű, akkor ehető is???

Vagyis a rosszfajta penész rossz ízt ad?

 

Köszi

genziana Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5735

Sziasztok!

 

Ma reggel, visszaolvasgattalak benneteket (végre fel tuttam menni a netre, mert 3 napja alig sikerült, mindig összeomlott a rendszer), és nagyon irigykedem, hogy mennyire nagyba sajtoztok. Én meg várom már a szülést, pedig, ha jól számolom az még odébb lesz.

Megbontottam a december elején készült sajtot, karácsonyra, juj de jó lett...

Kb. másfél-két hete készítettem túrót, meg tejfölt. Ma kivettem a hűtőből (el is felejtettem), gondoltam kiadom a cicáknak, mert már ennyi idő után tutira nem jó .Felnyitom a doboz tetejét, és se a túrónak, se a tejfölnek semmi baja, meg is lepődtem, ma valami könnyű kaját készítek belőlük, mert az elmúlt napokba annyit ettem....

 

Kecskeb Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5734

Üdv!

 

Nos...én "sajtosferi" videójára hivatkoznék. Bár termizálta a tejet, de a gomolyához nem használt kultúrát, csak simán beoltotta.

Vagyis működnie kell kúltúra nélkül is.

De Elefadával is beszéltünk erről néhány hsz-szel ezelőtt.

Előzmény: Kriszkrosz1 (5732)
krizsi_l Creative Commons License 2011.12.26 0 0 5733

Mikor sózod?

Előzmény: mamasajt (5723)
Kriszkrosz1 Creative Commons License 2011.12.26 0 0 5732

Sziasztok!

Jó rég jártam erre, utoljára tán októberben... most pótoltam az olvasgatást.

Kedves Kecskeb, Elefada,

lenne is kérdésem, ha nem baj:

mikor nem használtok kultúrát? ha nyers tejből dolgoztok? a termizálthoz jól gondolom, hogy mindenképp kell? hiszen, ha a rossz bacikat kiöljük, akkor a jók is hullanak ugye? még nem mertem termizáltat kultúra nélkül készíteni, félvén, hogy kárba vész... mit gondoltok erről? jó ez a chn kultúra, csak mindig egyenízű-illatú a sajt... nem mondom, hogy nem finom meg kellemes, de ebben töredék fajta baci van, mint a nyestejesben - gondolom én...

Köszönöm szépen

 

Ui: az ünnepekről már lecsúsztam, így csak nagyon boldog új esztendőt tudok kívánni és kívánok is mindenkinek!!!

Előzmény: Kecskeb (5597)
Miska-Maska Creative Commons License 2011.12.25 0 0 5731

Boldog Karácsonyt és Sajtokban Gazdag Új Évet Kívánok Mindenkinek.:)

 

Karácsonykor azt kívánom,
Áldás legyen minden házon,
Meleg otthon ki ne hűljön,
A sütőben malac süljön,
A békétlen megbéküljön,
... Aki kicsi, nagyra nőjön,
Gyerekzsivaj ne csituljon,
Északi szél sose fújjon!

Kecskeb Creative Commons License 2011.12.24 0 0 5730

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Sikerekben Gazdag Sajtos Új Esztendőt Kívánok!!!

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!