A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Igen az-az ár több mint barátságos:):).....néztem tegnap, az áron csodálkoztam is.
SiD szerint viszont nincs Bp.-en forgalmazójuk, ha gondolod beszélhetünk velük, ha jó nekik a postázás, átutalom nekik előre a pénzt akkor csak 930Ft. posta, még úgy sem vészes az ára...........de ezeket majd megbeszéjük ferinél:):)
A nagyobb nyomás kevesebb vízhozamot eredményez a pumpánál. Azért fontos a 9 bar beállítása, mert ekkor a legoptimálisabb a nyomás és a szállított vaz mennyisége.
Nem, nem rendelt, mert igen minimális a kereslet rá. Raktárkészletet meg nem tartanak kint a pörkölésből, csupán pár zacskó volt maradt múlt hétről, azt megkaptuk tesztelni. Bár hozna szerintem ha egy minimális érdeklődés (nem 1 kiló) lenne rá. (nem tudom, hogy mennyi a limit, de útközben mesélte, hogy hozott 10 kilót és az utolsót úgy adta oda ingyen valakinek.
Pedig ez nem a kávé hibája, mert ízre eléggé finom. Látod, SiD majdnem bevizelt tőle és én is. Igazán ristrettónak bevizelős fajta. Nálam még rá kell jönni a lényegre, a Faemával kevésbé, mert túl meleg, de a LSM már majdnem megközelítette a pörkölő üzemben szolgáló E-61 által kiadott ízt. Én leszek az aki kérne majd egy kilót. Valszeg nem kell "annyira forró" fejjel főzni, mert kint egész világos krémje volt itthon meg megsötétült.
Érdekes. Ugyanez a gépem van, nekem is jó lessz a kávé, szép is, jól jön le időben is, de 14-16 bar-on. Itt nyomásszabályozó szelep utólagos beépítését ajánlják a rutinosabbak. De tényleg a nagyobb nyomás mit befolyásol konkrétan?
Hja és a céges átcimkézett Saeco Via Venezia megismerésébe is belekedztem. Kinyitottam a jobb oldalát (itt van a zaccfiók, a tömörítő, és a daráló is). A tömörítő szerkezetet ki lehet szedni. Alóla, mögüle kilapátoltam belőle ~ 20-25 deka őrölt, de fel nem használt kávét. A darálója meg van szorulva a legdurvább állásnál, gondolom ez összhangban lehet a mellékávézással is. Sajnos annyi időm és energiám, meg leírásom nem volt, hogy a daráló részt is meg tudjam bontani. Így az állítómechanika megszorulása még fekete folt.
Én az Espresso oro-t kóstoltam, az is hasonló jegyekkel bírt, szintén elég savanyú volt, finom utóízzel... Meginttam belőle anno egy kilót...eleinte ízlett, aztán nem, az utolsó 20 deka pedig megint ízlett :D
Kollega kapott 1 adag Dallmayr Prodomo-t. Bár olvastam, hogy német filteresbe, de azért mit veszíthetünk, megetettem vele a céges automatát is (őrölt tégla volt). Nos, átpisilte, crema kevés (szinte semmi) de az tartós.
Íze... na itt jön a fura... savanyú volt, de nagyon. (erős kísértés volt, hogy kiöntsem) Viszont igencsak finom utóízzel bírt. Kortonyként erőszakoltam magamba, hogy aztán élvezhessem az utóízét. 1x elment. Filteres gép viszont nincs, így úgy nem tudtam tesztelni.
Bizony, 3 ujjal összecsippentve a "nyakánál" valamennyire használható (legalább ki lehet vele próbálni a gépet), ezzel már jobb, mint a legtöbb géphez mellékelt teljesen hajlékony, közelítően se mérethelyes, kanálban végződő hosszú nyéllel szinte megfoghatatlan vackok. (Az újabb DL-k nagy részénél a szár már ferdén megy a gépházba, ezek megintcsak használhatatlanok kivéve.) DE a feladathoz még ez a viszonylag tisztességes vicc-tamper is nagyon kevés!
A DL gyári vackát egy könnyed mozdulattal ki lehet csavarintani a helyéről, és nagyjából úgy használni felülről nyomva, mint egy szokásosabb tampert (például, mérlegen nyomni). Akkor sem lesz olyan, mint egy rendes, de összehasonlíthatatlanul jobb, mint alulról felfele feszegetni: az tényleg semmire nem jó.
Tényleg hidd el BBéci, tapasztalatból mondjuk, nekem is volt De' Longhim (illetve van, most a telken szolgál, amíg SiD mester nem talál valami testhezállóbbat), ismerem a tamperét, annak idején vettem hozzá plusz egyet, hogy legyen anélkül, hogy a gyárit ki kelljen venni a helyéről (furcsán is néztek rám a Pannónia utcában, ez nyilván nem szokott elromlani, nem értették, miért kell nekem, de azért adtak, párszáz forint volt csak, persze).
Annak vágnám le a kezét, aki kitalálta ezt a "negatív tampert". Profi vendéglátós darálókon is látni ilyet, szvsz nem ér semmit! Sokkal kontrollálhatóbb a tamperolás folyamata, ha a szűrőkar van letámasztva, s a tamperral fejtesz ki rá erőt, mint fordítva - próbáld csak ki! Vegyél egy rendes tampert kinn, az Expolygonban, vagy dobj nekem egy emilt.
Elárulhatom, hogy a hétvégén az Il Moretto hazai forgalmazója jóvoltából "gyárlátogatáson" voltunk Luigi-vel -mint a Kávékorzó kiküldött tudósítói- az Il Moretto genovai pörkölö és csomagolóüzemében. Hamarosan olvashattok róla a Korzón. ;) Olyan frissen pörkölt kávét ittunk kint, hogy majdnem magunk alá pipiltünk. :) Hoztunk is tesztelni egy 90/10-es Sublime keveréket. Ez is valószínűleg 1-2 héten belül olvasható lesz.
Köszönöm a tippet a seaco szűrő és turmix 560 párosításról! A nyomásfokozós szűrőt nagy ívben eldobtam, zongorázni lehet a különbséget a csapolt kávék közt. A nyomásfokozóssal a befulladt keserűség és vízízű lötty közt nem találtam sosem a beállítást. Most minden okés. A seaco szűrőkkel rögtön szép tigriseket csapoltam a magico-ból, most elfogyott és az expolygon bianchi gold-ját kóstolgatom. Tetszik. Viszont... Kb optimális idő alatt jön le a cucc, finom is... De még mindig 12 báron tolja a szivattyú. Ez nagy gond, ha egyébként a kávé jó?
Korábban testes, kakaós kávé iránt érdeklődtél. Il Morettó tesztet nézd meg a Kávékorzón, a Te kávéd lesz.
2.200Ft kilója, több mint barátságos. KB. Monte Santos ár, (amit van ki erősen) keres, pedig ha a kettő közötti minőség különbséget hegedülni tudnám Paganini mehetne más foglalkozás után nézni:-)
(Ha pestre járó kollégáddal hozatsz, szervezkedjünk össze.)
Másik Il Morettóról is van teszt, árában igencsak jó az is, az mogyorós csokis irány, 3.250Ft kilója. Sok rosszabbat ittam drágábban, dupla, netán tripla áron is.
(Ha pestre járó kollégáddal hozatsz Il Morttót, szervezkedjünk össze.)
A DL 51-es szűrőjéhez nem kell a 15kg-os erő. Elég oda 13 is. Viszont a beépített tamperrel esélyed sincs egyenletes tömörítést elérni ! Márpedig akkor a könnyebb ellenállás irányába indul meg a víz (ugye a pumpa nyom legalább 9bart !), és arrafelé jön a lé, ami a végén az egyik oldalon jobban csorogva jön ki a karból. Ez azért is rossz, mert a kávépogácsából nem egyenletesen mosódik ki az ízanyag.
Az a baj, hogy a műanyag természetes rugalmassága miatt teljesen másnak érződik. Tedd fel a mérleget oda, ahol tamperelni szoktál. Tedd rá a szűrőt, bele kávét, s nyomd a tamperrel addig, amég el nem éred a kívánt értéket. Rá fogsz jönni, hogy nagyon más érzés lesz, mint pl súlyzót nyomni/emelni.
Részben mert más magasságban, más irányú mozgást végzel, részben mert a műanyag műanyag.