Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.01.01 0 0 5767

várom a kritikát, köszönöm

Törölt nick Creative Commons License 2012.01.01 0 0 5766

sziasztok, új fórumozó vagyok, de már régóta olvaslak benneteket, és sokat tanultam tőletek, amit köszönök:-)

kb.nyár óta készítek sajtokat tehéntejből, és elég sokat készítettem azóta, főleg egy cseh oldal segítségével,ahol nagyon jó receptek is találhatóak.nagyon odafigyelek mindenre, nagyon jó kultúráim vannak szintén e cseh oldalról, akik franciaországból szerzik be őket, és fantasztikusan jó velük dolgozni-van 3 fajta mezofil kultúrájuk, több fajta termofil kultúra, több féle helvetikus kultúra és több féle penészes sajtra és kecskesajtra való is.

Nagyon szépen lehet velük dolgozni. A friss sajtokkal nagyon jól boldogulok, szeretik az emberek a környezetemben, finomak, lágyak, nem nyikorgósak, úgyhogy most szeretnék tovább fejlődni sajtkészítés terén.Ezért is csatlakoztam hozzátok, mert itt már jól fog jönni a segítségetek:-)

Karácsonyra kaptam a férjemtől 2 db 20literes gasztro ételmelegítőt, amely nagy mértékben megkönnyíti a munkámat-tartja a hőmérsékletét a tejnek és melegít is az odaégés veszélye nélkül.Valamint megvettem életem első présformáját is, hogy elkezdhessem a melegített sajtokat. A cseh cégtől fantasztikus leírásokat kaptam, úgyhogy elkészítettem életem első goudáját, ami 4,5 kilósra sikeredett és most úszkál a sólében:-)később teszek fel képet

szeretnék tőletek félkemény és kemény sajtokra recepteket vagy tanácsokat kérni, mert biztos van kevésbé macerás félkemény sajt is, mint a gouda, és ti biztosan készítettetek már.szeretném tudni, milyen kultúrákat tesztek bele, meddig melegítitek és főleg az érlelés érdekelne-hogyan ápoljátok a kérgét, hogy kemény, sárga kérge legyen.maradok tisztelettel, és mindenkinek boldog új évet

párolt sajt Creative Commons License 2011.12.31 0 0 5765

Boldog új évet kívánok mindenkinek!!!!!

Kecskeb Creative Commons License 2011.12.31 0 0 5764

Köszi!

 

Egyben én is szeretnék Neked, Elefadanak....és minden kedves sajtkészítőnek Boldog Sajtos Új Esztendőt kívánni!!!

:-)))

Előzmény: genziana (5763)
genziana Creative Commons License 2011.12.31 0 0 5763

Békés, boldog, szeretetteljes, sajtban gazdag új évet kívánok mindenkinek!

Kecskeb Creative Commons License 2011.12.28 0 0 5762

Szia!

 

Ha adhatok egy tanácsot, akkor ezen a linken is tedd fel a kérdést.:

 

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9043965&la=111343857

 

....ez a kecsketartók linkje.....ugyanezzel a kóddal tudsz belépni....sőt, ha bent vagy az egyiken, akkor csak rá kell kattintanod a linkre és bent vagy a másikon is.

 

Egyébként az én szerény tudomásom szerint a kitőgyelés az ellés előtt 2-3 héttel kezdődik....előhasúnál kezdődhet kicsit korábban is....de te már azt írod, hogy teljesen kitőgyelt....akkor lehet, hogy egy-két nap van hátra...

Első ellés neki?

És neked az első asszisztálás?

Előzmény: dobozivera (5761)
dobozivera Creative Commons License 2011.12.28 0 0 5761

Sziasztok kecsketartók! Szeretném megkérdezni hogyha a hasas kecskémnek két napja megtelt a tőgye mennyi ideje van hátra, hívjak e hozzá állatorvost?

 

Kecskeb Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5760

Jó lenne, ha így lenne....majd megeszem egy fél kilónyit....ha túlélem, akkor készítem az egregyi-rokfortot....

:-)))))

Előzmény: elefada (5759)
elefada Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5759

Hát.. meglehet, rokonpenész rokfortnak. Mázlista:-))

Előzmény: Kecskeb (5758)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5758

Zöldes-szürke.....talán hasonlít az 5744-es hsz-ed jobboldali sajt színéhez.

De ez a savó tetején alakul ki...általában akkor ha picit kilóg a sajt....xcsak most kb egy hónapig nem nyúltam hozzá.

Előzmény: elefada (5756)
elefada Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5757

A kecsketej összetétele miatt is hajlamosabb a kólira.

Amikor nem kisérletezek, hanem biztosra akarok menni, termizálok és saját anyakultúrával indítom  el a savanyodást.

 

Hogy a szappangyártás

"kicsit egyszerűbb, mint a sajtkészítés"......hát így elsőre nem úgy tünik :-(((

 

 

Előzmény: Kriszkrosz1 (5752)
elefada Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5756

Milyen szinű?

Előzmény: Kecskeb (5748)
Kriszkrosz1 Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5755

Ideért köszönöm! Mióta van szárított kultúrám, azt használom, de tejföllel is készítettem azelőtt... sajnos házi vajam még nem volt, szeretnék nagyon egy kis szeparátorra szert tenni... haj-haj

Előzmény: Miska-Maska (5742)
Miska-Maska Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5754

Házi vajra gondoltam.

Előzmény: elefada (5746)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5753

Ja....tavaly azt sem tudtam, hogy mi a kóli....az idén folyamatosan kólis volt....muszáj volt termizálnom...

Előzmény: Kriszkrosz1 (5752)
Kriszkrosz1 Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5752

Igen, sajtosferi mindig kihangsúlyozza, hogy nem szabad "megerőszakolni" a tejet a hőkezeléssel - de nyáron nekem is sok kólis sajtom lett, azóta inkább termizálok... 

Bár az is igaz, hogy a túlmelegítés ellenére sem tett bele semmit az oltón kívül...

Előzmény: Kecskeb (5748)
Kriszkrosz1 Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5751

Köszönöm szépen Neked is a gyors és mindenre kitejedő válaszodat!!! Sajnos a pikáns sajtokat nem igazán kedvelem - főleg az illat miatt - nem tehetek róla túl jó az orrom - családi vonás - nem tudom az evést a kellemetlen illattal összepárosítani... de ez az én agymenésem... eddig csak gomolyáztam ill. friss sajtoztam meg parenyicázni próbálgattam - az érlelést tavasztól szeretném majd kipróbálni.

Köszönöm a szappankáim nevében - ezt szeptember óta próbálgatom, legalább olyan öröm, mint a sajtolás. És mint a kecskézést is, ezt is főleg a gyerkőcök miatt próbálgatjuk - hogy amiben lehet egészségesebben, hasznosabban legyen részük - részünk. Nagyon klassz az a fórum is, ott is, mint itt sok segítőkész fórumozó van, ez a két fórum egy igazi kincs!!!

De ha készítenétek Ti is, szívesen segítek benne az egy kicsit egyszerűbb, mint a sajtkészítés...

És nagyon jó érzés vele tisztálkodni, azért is, mert saját és azért is, mert tudom mi van benne...

Nagyon köszönök mindent!

Előzmény: elefada (5743)
Kriszkrosz1 Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5750

Köszönöm szépen, akkor ki fogom próbálni - valószínüleg csak tavasszal, most készítem idén az uccsó sajtot, már apasztunk...

Előzmény: Kecskeb (5734)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5749

Azt gondoltam, hogy van még dugi tejed itt-ott lefagyasztva...

:-)))))

Előzmény: elefada (5745)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5748

Igazad van....megnéztem a videót....azt értettem félre, hogy kicsit túlmelegítette a tejet és aztán közben beszél a termizálásról ennek kapcsán....

 

Azért kérdezem, mert az utolsó üveg fetámon (kicsit kilógott egy sajtdarab) hatalmas és vastag (egyben leszedhető) penészréteg keletkezett. Gyakorlatilag lezárta az üveget.

Viszont a fetának valami olyan eszméletlenfinom....enyhén rokfortos jellegű íze lett, hogyha tudnám, hogy tuttira jó, akkor szándékosan hagynám, hogy penészedjen!

Nagyon finom!

Előzmény: elefada (5745)
elefada Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5747

Szerintem, ha csepegtetés után túl kemény, lehet kicsit jobban kiszárítottad.

Attol az még ha érleled 3-4 hetet jó lehet.

Ha frissebb gomolyát akarsz, hagyj benne több vizet.

Kisavanyodás ellenőrzés: melegvízproba.

Kisavanyodhat 4-36 óra között, kultúrától, hőtől függ.

Ha nem savanyodik ki addig, csak valamikor később bomlik le a cukor, savat képezve, akkor beszélünk utósavanyodásról.

Csak szárított füszerrel lehet hosszabban érlelni.

Zöldfüszeres 2 hét után megpenészedik.

Előzmény: mamasajt (5723)
elefada Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5746

Vajjal nem sokat érsz, hiszen a bolti édes vajban csak tejzsír van, élő tejsavbaktérium nélkül.

Előzmény: Miska-Maska (5738)
elefada Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5745

Valami miatt szórakozik velem a gépem:-(((

Igen, szerintem a rosz penésztől  rosz ízű a sajt.

Attol hogy penészes, lehet ínyencfalat is, hiszen a penész sajtérlelő.

 

Egy kis lényeges kiigazítás: "sajtosferi" a természetre bízza, a kultúrázás pasztörözés nem az ő világa, valamit félreértettél.

Tejmentes hetek vannak mögöttem, elöttem, sajtszünet.

Előzmény: Kecskeb (5736)
elefada Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5744

Előzmény: Kecskeb (5736)
elefada Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5743

Szia!

Előszőr is gratula a szappankáidhoz,.... kedvcsináló...

Na ,látom lesz mit olvasgatnom, míg nem indulnak az ellések. :-))))

Én állt. anyakultúrázok, de készítek kultúra nélkül is.

Termizált és nyers tejből is.

63 fok 30 perccel is müködik kultúrával és a nélkül is.

Sőt.. friss nyári tejet lefagyasztottam, s novemberben sajtoltam kultúrával és a nélkül is, mindkettővel működött a paranyica technologia a legnagyobb meglepetésemre. Hab a tortán: kecsketejből!

Egyen íz, illat? Ha kostoltad volna a brevis sajtomat..:-)))

Előzmény: Kriszkrosz1 (5732)
Miska-Maska Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5742

Kriszkrosz1 (5732).

 

Ide akartam írni ,de valahogy neked sikerült írnom.:)

Előzmény: Kecskeb (5740)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5741

Hááát...igen...a kömény....azzal vigyázni kell!!!

:-)

Előzmény: genziana (5739)
Kecskeb Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5740

Erről beszéltem.

:-)))

Előzmény: Miska-Maska (5738)
genziana Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5739

:DDD

Nem, az már nagyon megterhelő...a köményt kihagyom belőle:P

Szóval, körözött, sajt, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, de egy falat kenyeret sem ettem hozzá..a gyerekek meg nem tudnak elszakadni a rántott hústól, meg a bejglitől...

Előzmény: Kecskeb (5737)
Miska-Maska Creative Commons License 2011.12.27 0 0 5738

Sziasztok.

 

Én is termizálom  a tejet és nincs kultúrám ,de szoktak sikerülni a gomolyák.Volt már olyan hogy tettem bele saját joghurtot de teljesen más íze lett a gomolyának tőle.Lehet bele tenni tejfölt ,vajat is ha jól tudom,és akkor ez lesz a kultúrád.

Előzmény: Kecskeb (5734)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!