A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Én ennek ellenkezőjét gondolom, mert a zsírtartalom miatt szerintem jobb a hab (kis buburékok ugye) képződés. DE ! Az UHT tej jellemzője a hőkezelésen kívül, hogy szét vannak csapatva benne a zsírszemcsék, ez valószínűleg még inkább segíti a mikrohab képzést. Tehát lehet, hogy 1.5UHT-ból jobbat sikerül csinálni mint a sima 2.8-asból.
Grrrr, felmérgesítessz, tudom, hogy számít az a pár szem is, nem kellett volna demonstrálnod. :-) Be kell ütemeznem egy ilyet. Az a baj, hogy a feneketlen szűrő is csak úgy van itthon és néha élvezkedem vele. Tényleg, megpróbálom vele a friss morettót.
A képhez kapcsolódó kvízkérdés: az üzmebe lépéstől számított hanyadik percben fedeztük fel SiD-del a Gaggia Gilda-t, ami egy emeleti irodában félhomályban sejlett át egy ablakon? :-D
Én sokat kísérleteztem habosítással, a tej a legfontosabb.
Megtaláltam a zöld dobozos Mizo Biotejet, ami 1,5%-os, a 3 dl-es edény csőrének aljáig töltöm, és a Silvia kb 10 mp alatt felhabosítja csurig az edényt, úgy hogy teljesen belelóg.
Jahh, főnököm is vett valami hasonlót az érméinek kb. ennyiért. Nem a pénz érte, hanem, hogy kihasználatlan. :-) Bár fejlődök, mert már egy rendes zaccfiókot is el tudnék képzelni. :-)
Köszi, annyira nem tartom életbevágóan fontosnak csak irígykedem, mert azért ezzel tényleg marha pontosan ki lehet mérni mindent. Viszont konyhamérlegem annyi van már, hogy csak na. Igaz az csak grammot mér, tizedet nem. Szal csak ezért egy ilyen mérleget. :-) Marad az irígykedés.
Próbáld meg úgy, hogy csak annyira dugod a tejbe a gőzcsövet, hogy épenhogy beleérjen. Kell belevinni levegőt. A gőz csak arra való, hogy a levegőt belevigye és forgassa a tejet. Nem a gőzből lesz a hab. :-D Aztán amikor már térfogatra okés lejjebb viszed a csövet, és forgatod addig, ameddig fel nem melegszik kézzel elviselhető szintre.
Az elmúlt napokban elkezdtem játszani én is a kapucsinoval... Próbálkoztam úgy gőzölni, ahogy írtátok, hogy leszedtem a gaggia műanyag végét, és nem nagyon jártam sikerrel...sőt...kb csak felmelegítette a tejet, és mindezt iszonytatos sipoló hang mellett tette... A műanyag vacakkal a végén habosít, de a buborékok elég nagyok egyelőre...
Hát pedig így darálsz mindig csak annyit, amit le is főzöl !
Bár a pörkölés foka és szemek mérete miatt van eltérés a blendek között, de ez annyira nem jelentős, nyugodtan mérhetsz térfogatra. Vagy ha látod a szűrőben hogy az a keverék kevesebb őrleményt ad, akkor ráteszel még pár szemet.