Keresés

Részletes keresés

Nibelung Creative Commons License 2005.11.11 0 0 3065

Kedves komoly20 és pásztói!

 

A Vallus név létezik Csehországban is, ahol (ellenben Szlovákiával) nem lehet sok magyar befolyást feltételezni a nevek tekintetében (ezzel kizárható, hogy közvetlenül Vállus település nevéből jönne). Ezeken a nyelvterületeken mind a Valluš, mind a Valuš név létezik. Véleményem szerint legvalószínűbb eredete, hogy a Valentinus név becézése.

Lásd: Benuš/Beňuš név eredete: Benedictus

Így a név lehet magyar és szláv is, de jelentése ugyanaz.

 

A Nyeste létezik mint keresztnév (női) és annak az eredete tényleg a nyest szó, de a női nevek ritkán lesznek családnevek. Az elképzelhető, hogy tényleg a nyest szóból jönne a név, de nem tudom, hogy lenne-e ilyen "-e" képzőre bármi más példa is, inkább csak "-es"-re van (Ludas, Disznós, Kecskés, stb)

LvT véleményére lennék nagyon kíváncsi ezzel a névvel kapcsolatban (is)

 

Üdv

Balázs

Előzmény: komoly20 (3063)
komoly20 Creative Commons License 2005.11.11 0 0 3064
www.vallus.hu honlap
Előzmény: komoly20 (3063)
komoly20 Creative Commons License 2005.11.11 0 0 3063
Kedves pásztói!


VALLUS:
1.) "Vallus, magyar falu, Zala vmegyében, ut. p. Szalabértõl délre 2 mfd., 314 kath. lak. Birja gr. Festetics Tasziló."- írja Fényes 1851-ben.
A település mai neve: Vállus, honlapja is van:. Az a~á változást nem tudom, hogy történt, de ha szabályos, akkor lehet, hogy ezen falu régebbi nevéből származó lakosnévről van szó. Szerintem.

2.) eszembejutott még, az amúgy teljességgel megalapozatlan vallon~vallus analógia is az angol-anglus, holland-hollandus, porosz-burkus jelentéspárok nyomán, de ez csak hasraütés szerűen.


NYESTE: nem lehet, hogy az azonos nevű ragadozó valamilyen 'ragozott' v. népies formája?
Előzmény: Nibelung (3059)
komoly20 Creative Commons License 2005.11.11 0 0 3062
Kedves Nibelung és pásztói!

A Krizsánhoz:
románul a criş a Körös folyó neve, az -an; -ean helynévképző, így elvileg a K. lehet egy magyar v. szlovák környezetben s<zs áthallással Crişan =Krizsán = Körösi is. Szerintem.
Előzmény: Nibelung (3059)
playboy2002 Creative Commons License 2005.11.11 0 0 3061
És maga a Much honnan jöhet?
Előzmény: LvT (3028)
Nibelung Creative Commons License 2005.11.11 0 0 3060

Kedves paya5650!

 

Próbáltam utánanézni a Strifler névnek, de valahogy nem találtam :/ A leghasonlóbb név a Stiefeler ami csizmadiát jelentene, de nem hiszem hogy egy "r" csak úgy belekerülhetett a névbe, úgyhogy még dolgozom rajta.

 

Üdv

Balázs

Előzmény: Nibelung (3056)
Nibelung Creative Commons License 2005.11.11 0 0 3059

Kedves pásztói!

 

Lipták - már szerepelt nem is olyan régen. jelentése: "Liptóba valósi"

 

Zeke - szerintem maga a magyar "zeke" szó, talán egy szabó kaphatta a nevet

 

Vallus - passz, de szerintem valami becézés az "us" alapján

 

Vidó - a Vid személynév becézése lehet

 

Krizsanyik - mint a Krizsán, csak a "ik" képzővel kiegészülve, szlovák

 

Krizsán - vagy szláv és akkor a Kristóf név becézése, vagy egy "križ" - "kereszt" szóból képzett helységnévből eredő név. Vagy magyar és akkor Krisztián egy alakja

 

Dézsi - a most már Romániához tartozó Dés város nevéből

 

Pellei - passz... talán egy már elpusztult településből?

 

Balla - Barnabás név becézése

 

Zelei - magamtól három helységnevet tudok: Tápiószele és Felső- és Alsózelle (ezek már Galgóc közelében Szlovákiában). ezeken kívül is lehetett még település "zelle"/"szele" végződéssel, ezekből eredhet

 

Nyeste - ehhez végső soron LvT kell majd, de én egyelőre azt mondom hogy szláv és a jelentését úgy lehet magyarázni, hogy régen adtak olyan nevet a gyereknek mint pl "nemvaló" hogy a gonoszt becsapják és az ne tudja elvinni a gyereket mert nem tudja hogy létezik. ez lehet ez a nyeste is talán (ld: "nyista" szavunk)

 

Bán - vagy a magyar Bán személynévből vagy a "bán" tisztségnevünkből ered

 

Szopko - a hosszú "ó" csak magyarosodás, szerintem a jelentését ahhoz lehet kötni, hogy lengyel területen létezik a "sopkać" ige aminek jelentése: "erősen lélegzik, szuszog". gondolom létezik ez szlovák területen is, abból eredhet + "ko" személynévképző

 

Winkelbauer - "Winkel" - "sarok", "Bauer" - "paraszt". valószínűleg egy olyan ember kapta akinek a falu szélén volt telke

 

Hampl - a germán Haginbert név (elzárt hely + fényes) Hampo becézésének egy alakja

 

Platthy - ha az ősöd nemes, utána kéne nézni hogy honnan veszik a nevüket. van Horvátországban egy Plat nevű település, esetleg onnan, ugyanis a "pl" szókezdés nem magyar eredetre utal

 

Kreith  - egyelőre nem tudom, de keresem még

 

Kaszap - a mészáros szavunknak volt egy (török eredetű) szinonímája: "kaszab", tehát a jelentése: "mészáros"

 

Sztanek - a Stanislav név becézése

 

Üdv

Balázs

Előzmény: pásztói (3057)
pásztói Creative Commons License 2005.11.10 0 0 3058
Kedves Tova Szilárd! Nem a konkrét írásodra megy e válasz, csak nem tudlak máshogy elérni a privát cím hiányában. A 2838-at olvasd el légyszi, ha erre jársz, neked írtam korábban, de nem reagáltál, vagy csak én maradtam le róla... üdv pásztói (egy Kriston)
Előzmény: Tova Szilárd (3053)
pásztói Creative Commons License 2005.11.10 0 0 3057
Kedves járatosak a nevek világában! Néhány új (remélem még nem volt, főleg nem tőlem:-) ) név kapcsán érdeklődnék: Lipták, Zeke, Vallus, Vidó, Krizsanyik, Krizsán, Dézsi, Pellei, Balla, Zelei, Nyeste, Bán, Szopko (vagy Szopkó), Winkelbauer, Hampl, Platthy, Kreith, Kaszap, Sztanek. köszi előre is, még nincs vége a sornak, de ez nem fenyegtés volt csak igéret....
Nibelung Creative Commons License 2005.11.09 0 0 3056

Kedves paya5650!

 

Hűű, sok elnézést, kicsit nagyon álmos voltam amikor írtam :) És vagyok most is :/ Ha minden jól megy, holnap meg tudom mondani a Strifler név eredetét.

 

Üdv

Balázs

Előzmény: paya5650 (3055)
paya5650 Creative Commons License 2005.11.09 0 0 3055

 

 Czápos, nem Czompos. :-)

 

Előzmény: Nibelung (3046)
illustr Creative Commons License 2005.11.09 0 0 3054
Kedves Balazs, Par hete irtam a MOL nak kellemes meglepetes volt mikor valaszt kaptam toluk az Allo nevvel kapcsolatban ime az idezet. "Kázmér Miklós: Régi magyar családnevek szótára. XIV–XVII. század (Magyar Nyelvtudományi Társaság, Budapest, 1993.) c. munkája szerint az Alló és Álló családnév főleg Pozsony megyében fordult elő, jelentése: (őr)álló, (ajtón)álló." Udv. MJK
Tova Szilárd Creative Commons License 2005.11.09 0 0 3053
istenem, szegény Pivovar 8(
Előzmény: azigazi (3050)
3x Creative Commons License 2005.11.09 0 0 3052
Bocs de tromfolnom kell:

Ez a várban van (nem a budai:-)))

U cerneho vola - A fekete ökörhöz
U zlateho tigra
Előzmény: azigazi (3050)
azigazi Creative Commons License 2005.11.09 0 0 3051
Az elobbi hozzaszolasrol lemaradt az idézőjel ugyanis egy sajátos látásmódú prágai kocsmakalauzból való sorok.
azigazi Creative Commons License 2005.11.09 0 0 3050

Egy kis reklám, de csakis a kerdes alaposabb korbejarasa vegett... :)

 

 

Az U Zlata Hvezda
a Ve Smeckach ulicában fekszik, mely a Vencel tér felső hatodát és a Zitna ulicát köti össze. Kozelből van világos (Lezak) és barna (Tmavy), egyaránt 17.50 CZK-ért. Mérnek világos és barna Gambrinust is 19.90-ért. A kaja nem nagy szám, de ehető. Ami viszont a lényeg: nem elég, hogy jó a sör, de ráadásul egy hatalmas mellű szőke pincérlány rohangál velük fel-alá. A jelenség mindenképpen megér egy látogatást. Van egy valamivel kisebb mellű barna is, aki csak az előbbi árnyékában nem tűnik fel, más helyeken valószínűleg önmagában is több százaléknyi fogyasztás-emelkedést eredményezne. A hely jellemzője még az előbbieken túl, hogy délután 4 és 5 óra között nagy számban tartózkodnak itt 18 év körüli helybéli lányok. A kocsma egyébként nagy, egy hatalmas terem kivetítőkkel sportesemények figyelemmel kísérésére szolgál.

 

Lehet hogy több szó is lenne csehországban a sör világosbarnaságára? Nem példanélküli ha az inuitok hóelnevezeseire gondolunk...

vrobee Creative Commons License 2005.11.08 0 0 3049
Üdv!

A 3026-beli példád is mutatja, hogy ezek elsősorban lebecsülést fejeznek ki.
Az igaz, hogy nem vagyok nagy véleménnyel róla, de én is a "Tecsó"-ba megyek. A "teszkógazdaságos" meg mint fogalom, önmagában lebecsülő, és szerintem teljesen csereszabatos benne az üzletláncra vonatkozó rész.

Olvasni azért tud, tehát leolvashatná azt, hogy Lidl.
Bocsánat, nem szerettem volna sértegetni az anyósodat (bár van, akinél ez jópont :D ), arra gondoltam, hogy esetleg semleges megnevezésként hallotta, és nem foglalkozott a hivatalos névvel.

olott a felsoroltad Tesco esetén rengeteg van, a Lidl esetén pedig még az eredeti sem alig hallik. Az ilyen kizárólagosság azt sugallja, hogy valamiféle önkéntelen nyelvi folyamat van a háttérben. A mozi esetén az, hogy ez a szótározott alak és az elsődlegesen használt
és nem a művelt értelmiség! -- körében, mi a /lidi/ becézetlen alakja?
... nem találtam olyan -li-vel magyarosodott szót, amely megtartotta volna itt az eredeti hanghosszát

Ez a négy érv jogos.
Elfogadom tehát, hogy a liedl > lidi átalakulás a magyarban önkéntelenül (tehát nem tudatos becézésként) is végbemehetett. A rumci felvetette is Lidi tulajdonnév erre elég jó egyedi motivációt ad.

A cajgli szó cajgla formájából való egyrészt a cajga, ami szintén az l kiesését mutatja.
Ez viszont ismét gyanús nekem. A "cajgla" formára azért kiváncsi volnék. Itt megint azt tudom mondani, hogy az -a egy szokásos bizalmas becézőelem (ld. még Laca, dzsoja). Nem lehet, hogy a játékos használat egyszerűen lecserélte a végződést? Szintén van canga, de nincs cangla. Lehet, hogy valaki mondta már egyszer úgy, de minden ilyen -a végződést nem tudsz "folytonos" átalakulással magyarázni, pl. ha valakit Tomiseknek hívnak, és Tomának becéznek,arra csak a végződés egyszeri lecserélése lehet magyarázat. Szvsz.
Előzmény: LvT (3030)
Nibelung Creative Commons License 2005.11.08 0 0 3048

Kedves LvT!

 

Ahogy mondtad, hogy szerinted a Hoba személynévből eredhet a Hobka, próbáltam keresgélni. Ezen az oldalon említi németként a "hoba, huoba" szót, de nem értem mert csehül van, mit ír róla?

http://www.genea.cz/auditorium/archiv/9902.htm

 

Eszembe jutott Hobbes neve. Az ahogy megnéztem a Robert egyik alakjából jön + s. Nem képzelhető el hogy a Hoba is a Robert név valami becézett alakja? Végül is így stimmelne a szerinted valószínűsíthető germán alapszó is :)

 

Üdv

Balázs

Előzmény: LvT (3028)
Nibelung Creative Commons License 2005.11.08 0 0 3047

KEdves 3x!

 

Ležák: "ák" egy képző, a "lež" pedig fekvéssel kapcsolatos szavak előtagja.

 

Üdv

Balázs

Előzmény: 3x (3043)
Nibelung Creative Commons License 2005.11.08 0 0 3046

Kedves paya5650!

 

A Zavadát már egyszer feltették kérdésként, akkor LvT ugyanazt a választ mondta mint most én. Én szláv nevekhez nem értek igazán, de ha ő azt mondja rá, akkor hidd el :)

 

Lestyán persze lehet a magyar növény is. A szlovák eredetet se lehet elvetni Békéscsaba miatt szerintem.

 

Czompos nekem nagyon nem tűnik románnak, vagy ha az is akkor sokat torzult volna. Leírva "ţompoş" lenne, arra rákeresve nincs találat a google-ban. Ellenben eszembe jutott egy jelentés: "compó" mint hal. Mint pl Harcsás.

 

Strifler persze német, mégpedig délnémet és eredetileg Striffler volt, viszont a jelentését még nem találtam meg, igyekszem mert szeretem a német neveket szóval engem is izgat :)

 

A két új név pedig cseh-szlovák, de jelentés ismét LvT-re marad valószínűleg

 

Üdv

Balázs

Előzmény: paya5650 (3040)
3x Creative Commons License 2005.11.08 0 0 3045
Nem egészen, az a světlý.

Előzmény: azigazi (3044)
azigazi Creative Commons License 2005.11.08 0 0 3044

Ha jol emlekszem a "lezak" annyit tesz : világos....

 

De nekem a barna jobban izlett:)

Előzmény: 3x (3043)
3x Creative Commons License 2005.11.08 0 0 3043
Prágában jártam és ott hallottam a Lezsák sörről. Mint megtudtam, ez egy bizonyos fajta sör. De honnan ered a név ?
azigazi Creative Commons License 2005.11.08 0 0 3042

Koszonom az eddigi megfejteseket!

 

Íme egy ujabb: Terjék....

 

Tudja valaki mit jelenthet, honnan származik?

 

 

paya5650 Creative Commons License 2005.11.08 0 0 3041

 

 A kártyában a szinglire egy másik szó a 'plank', illetve ritkábban a 'blank', bár nyilvánvalóan utóbbiból alakult ki, ami németül 'üres'-et jelent emlékeim szerint. Azt jelenti egyébként, amikor valamelyik színből csak egy lap van nálad. Nagyon sok német eredetű kártyás szavunk van (pl. tromf, skart, betli, durchmars), de a legtöbbje egyébként inkább francia.

 

Előzmény: milyennincs (3039)
paya5650 Creative Commons License 2005.11.08 0 0 3040

 

 A Zavada tipikus Békés megyei tót név. Viselői (illetve az az egy, akit ismerek) a 'zá voda', 'vízen túli, víz melletti' értelemben magyarázta, ő még gyermekkorában hall(hat)ott tót beszédet. Biztos persze nem vagyok benne.

 

A Lestyánról nekem is a növény neve jutott eszembe.

 

A Czápos név szerintem román, általam ismert viselője gyulai és tud románul. A Strifler pedig sváb név, ismerősöm tud is németül anyanyelvileg. Jelentését viszont egyiknek sem ismerem. A többi nevet köszönöm, bár kíváncsi vagyok, más is így gondolja-e.

 

Van közben két újabb nevem: Bagita, Zahorán.

 

Előzmény: Nibelung (3035)
milyennincs Creative Commons License 2005.11.08 0 0 3039

Sziasztok!

A szingli megjelent a kártya zsargonban is. Nincs rá adatom, nem tudom, hogy a nagy kártyás irodalmárok korában benne volt-e már (akkoriban az alsózás dívott, az angolszász eredetű játékok később terjednek el), de lehet, hogy az 1913-as teniszhez kapcsolható forrás ideje "környékén" már jelen volt. 

Előzmény: rumci (3038)
rumci Creative Commons License 2005.11.07 0 0 3038
Teniszipari szakszóként van régi adata:
Ebéd után teniszeztünk. Az udvarban volt árnyékos teniszpályánk. Szingliztünk a nagy Böskével, akinek gyönyörű mozdulatai voltak (1913 Babits: Gólyakalifa); Mikor borotválkozom, még nem tudom, hogy spanyol misztikus, expresszionista építész vagy szingliző tenniszpartner leszek-e (1935 Szentkuthy: Az egyetlen metafora felé).

Baseball:
Ha az ütő játékos elütötte a labdát és ezután biztonságban elfoglalja valamelyik alappontot, akkor találatot (hit) ért el. Ha az elfoglalt alappont az első, akkor a találat egy szingli (single), ha a második, akkor egy dupla (double) és ha a harmadik, akkor egy tripla (triple) (1992 Tények Könyve).

Nem tudom, hogy Bridget Jones pontosan mikori, szerintem kb. egy évvel előtte már azért előfordult magyarul, de a mai jelentésre a legkorábbi nyomtatott adatom 2000-ből való:
az a furcsaság derült ki, hogy a szinglik 90 százaléka viszonylag tartós kapcsolatban él; hosszabb távon a férfi szingli lesz a vesztes (2000 Népszabadság július 11.)

Korábbi adatok az Index fórumaiból (MNSz.-közvetítéssel) – érdemes megnézni, hogy az első előfordulások után még van más jelentés, ami aztán gyorsan kihalt:

Dátum: 1998/09/26 Rovat: Törzsasztal:Ragika - csak úgy Szerző: Ragika
a szinglicsaj csak zuhanyozós szobát kapott, a szingligáj szobája meg az hátsökertre néz
a szinglibula elkapott, hogy ö még sosem látott olyan bártahol igazi kantri muzik van

Dátum: 1998/10/21 Rovat: Törzsasztal:Quality of life Szerző: terembura
Hidd el, egy szingli-vel állsz szemben.

Dátum: 1998/11/05 Rovat: Politika:NEMZETI ÚJ HELYEN-2 Szerző: zimber
Várhegyi Attila úr egy szingli konkrétumot volt hajlandó elárulni - végösszeget.

Dátum: 1998/11/10 Rovat: Törzsasztal:Mackoul beszelni, azaz fantazia kontr... Szerző: zimber
Nekem csak egy szingli rénem van (csikos). Az szokott utazni velem.

Dátum: 1999/04/16 Rovat: Törzsasztal:A világ legsúlyosabb weboldalai (part 2) Szerző: irokéz
21 ember közreműködése kellett az egy szingli HTML oldal elkészítéséhez.

További adat, hogy az 1994-es Bakosban ez a jelentés nem szerepel, de a 2002-esben már igen.
Előzmény: LvT (3032)
playboy2002 Creative Commons License 2005.11.07 0 0 3037

Kedves Nibelung!

 

A Lestyánt nem kézenfekvőbb egyszerűen a magyar lestyánból eredeztetni?

Előzmény: Nibelung (3035)
Nibelung Creative Commons License 2005.11.07 0 0 3036

Kedves LvT!

 

Köszönöm sokadszor!! Utánanézek milyen eredetű személynév lehet ez a Hoba akkor.

 

Üdv

Balázs

Előzmény: LvT (3028)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!