A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A kávénak bonyolult, összetett ízvilága van, ezt nem vitatom. Azt sem, hogy a nálam hozzáértőbbek érzik mindazokat, amikről olvashatunk a tesztekben. De szerintem az akkor is kávéíz.
Borokkal kapcsolatban ugyanez a véleményem.
Nyilván bennem van hiba. Remélem ezért nem utáltok ki innen! :-)
De még mennyire, hogy van előnye a robuszta tartalomnak a creman kívül! :-)
Nálam mostanra a minimum 30% robusta tartalom az alap!!! Mokambo ORO, Kapucziner Palermo, Il Moretto 50/50, amik nagyon ínyemre voltak az utóbbi időben!
2003 júliusa óta használom a DeLonghit, azóta iszom napi egy kávét, a korábbi kétszeresét. Előtte olasz, rozsdamentes acél kotyogóval főztünk, nem hozott lázba, de a kávéházakban elfogyasztott italok sem.
Amióta rátaláltam a Kávékorzóra és erre a topikra - szemeskávé beszerzési források után kutattam - igyekszem a lehető legjobban csapolni a rendelkezésemre álló eszközökkel.
Nem mondanám magamat semilyen mániásnak maximum "jókávé" mániásnak.
Ha valamiról azt olvasom hogy jó, és elérhető az ára, akkor megpróbálom beszerezni, legalábbis próbálom így csinálni, de hát nagyon az elején vagyok ennek az egész kávés történetnek.
Én is az voltam, engem a Mokarico Rossa győzött meg (100% robuszta). Úgy tapasztalom, hogy a blendet alkotó kávéfajták származása és minősége számít leginkább, nem az arabica-robuszta arány. A robuszta nem azonos a rossz, magas koffeintartalmú kávéval.
Biztos nem olvastad a cikket a Kávékorzón az il Morettoról, de nálunk az 50/50 és 20/80 a forgalmazott keverék. A Sublime 90/10-es, de nem tart raktáron a forgalmazó.
Felbontásra került a pénteken érkezett il Moretto Family.Az Iberitallal gyakorlatilag darálhatatlan a rengeteg hatalmas méretű babtól, állandóan tömködni kell.
Az ízére nem panaszkodom, nagyon étcsokis, ezt az utóízt sokáig meg is őrzi. Lehetne egy kicsit testesebb olajosabb is.
Viszont amitől tartok, erőteljes koffein löket, legalábbis ezt érzem.....és akkor most kipróbálom kapucsínónak:)
Milyen darálód van és milyen gép? A Nannini nálam nagyon szépen, szabályosan folyt le mindig (Gaggia Classic & Iberital Challange), nem okozott gondot, még azt sem mondhatom, hogy extrém módon darálásérzékeny lett volna... Friss egyáltalán a kávé? A Nanninivel vigyázni kell, mert nincs a zacskón aromavédő szelep (kis cég, megrendelésre szállít, nincs raktárkészlete, ezért nem használnak egyirányú szelepet a kávészacskóikon), és ha nem friss a kávé, azaz ha 2-3 hétnél örgebb, akkor "bedöglik" - legalábbis az ilyen tipúsú zacskók esetén. Nézd meg mindig vásárláskor a gyártási (pörkölési) időpontot (és a zacskó épségét is).
Nem bírok rendes kv-t főzni a Nannini-ből. Vagy gőzsárkányt játszik a gép, és folyik mint a rakéta a kávé, vagy ha túl finomra darálom, akkor meg alig alig csöpög ki a gépből. Crema semmi, inkább csak valami habos bugyborékos a főzet tetején. Van valami ötletetek, mit tegyek?
Lehet, hogy jobban is jártál a Saeco pumpával, mert utóbbi időben több szervízben is tapasztalták, hogy új gépeket vittek vissza "döglött" ULKA-pumpával. Korábban ez ritkán fordult elő, de az utóbbi időben már a tizedikről hallottam... Hangsúlyozom, új gépekben levő pumpákról van szó, nem régiekről, és nem "elfáradtakról"...
Csak az elmúlt napokban egy kollegám és egy itteni Topctárs jelezte, hogy lehalt az ULKA-pumpa a gyakporlatilag néhány hetes-hónapos, új gépében.
Tudjuk, hogy minden kisebb, sőt akár nagyobb, komolyabb gépekbe is ezt a pumpát, rezgőszivattyút teszik, valószinűleg egy rossz széria került ki a gyárból a közelmúltban, másra nem tudok tippeklni... (Sokak szerint az EATON pumpa jobb, de nehéz hozzájutni), meghát eddig nem igazán volt gond az ULKA-pumpákkal. Van még (az Expolygonnál lehet is kapni) az Invevsys rezgőszivattyú (V230/50 Hz), ez W65-ös, állítólag hangosabb is, mint az ULKA, dehát csendes is legyen, jó kávékat is főzzön..., na persze:-))
Írod, hogy "a pumpa felső könyökcsatlakozójánál ersztett": ennek oka az, hogy: 1. vagy nem szerelték össze az olaszok a gyárban normálisan, vagy 2. nem volt kellően folyékony menettömítő-rögzítővel kezleve és ezért szivárgott (ennek meglétét egy vékony kékes-zöldes lakkszerű filmréteg "igazolja" a meneten), vagy 3. nem egyszer látni olyat is szervízekben, hogy "srégen", ferdén, rosszul csavarták be a menetet (a fém könyökcsatlakozót) a gyárban és a műanyag csőp a pumpa végén sérült, ekkor tényleg cserélni kell a pumpát is, mert egy elrontott műanyag menet szivárogni fog, bármit tesznek is vele...
Egyébk. a Gaggia Classic vásárlásával jól jártál, egy megbízható, stabil gép, megfelelő darálóval párosítva nagyon jó kávét készít, 10-15 éves példányok is vannak világszerte, és ha kellően odafigyelve tiszítod, karbantartod, hosszú évekig kiszolgál. Az ULKA-pumpa pedig..., hár igen, ez sajnos előfordulhat bármikor (de az ULKA-t egyébk. nem a Gaggia gyártja...).