A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Valamiért az az érzésem, Il Moretto elég jó forgalomnövekedést fog tapasztalni a következő pörköléskor. ~: D Én is heveny érdeklődést mutatok minimum fél-fél kg-ra majd... ~ :D
Az itt előzőleg leírtak alapján, ahhoz a súlyzó jobban illene... :-) Én is kíváncsi vagyok az Il Morettóra, de kivárom a "Sublime" blendet. Ha minden igaz, talán április végére lesz belőle valami!
Első körben tennék egy próbát az Iberrel etetve. Ha azzal sikerül, akkor tuti a beépített darálója nem kerek. Hogy a problémádra megoldás lesz-e a tárcsa cseréje, vagy annál több kell... majd az élet megaszondja.
Elhangzott itt jó is rossz is erről a Juráról, eddig én sem voltam elájulva tőle, akkor mindez a darálójára vezethető vissza?.........de lehet h cserélnem kellene a gépet egy olyan Rancilióra mint Jobognak csináltál?:):)Szép lett!:):)
Az Ázsia Centerben valódi lengyel Segafredo van. Ezt kapod bármelyik kisker egységben is, csak a kínaiak olcsóbban adják. Mint azt tudjuk ez a kisker termékskála minőségben nem egyenlő a vendéglátós vonallal.
ez egyértelműen a kopott tárcsákra vezethető vissza, illetve, ha nincs OPV, akkor szokott még ez lenni.
az elsőre a magyarázat, hogy a kopott tárcsák miatt sok a porszerű szemcse az őrleményben, melyeket a csapolás első pár másodpercében a víz "lemos" a szűrőkosár aljára és ott szépen blokkolják a kifolyást.
ha nincs OPV, akkor meg a 15 bar nyomás "összetömöríti" a kávépogácsát, amitől aztán befullad a pumpa.
Hááát, nem azt mondom, hogy bármi lehet, de igen. Részben tudni kéne, hogy két egymás melletti állás-e a fullad-pisil, illetve közte meg lehet-e akasztani az állítót pl féluton egy tesztre.
Aztán simán lehet a kés is kopott, ehhez nem értek.
Lehet valódi, bár nem tudom melyik Sega az, van több piroszacskós is. Mondjuk a Sega Strong az több mint 20euro, úgyhogy ha az lenne, akkor az biztos 'koppintás'.
De szerintem annyiért valami olcsó, talán kotyogóba való Sega lehet.
Saturn, vagy MediaMartk - a kávégépes szekcióknál jó eséllyel találhatsz emberi fogyasztásra alkalmas:-) kávékat, illetve a Rezső téri Baristaboltban igen emberes választék van minőségi szemeskávéból.
Köszönöm mindenkinek a tájlkoztatást, egy kicsit nyugodtabb vagyok. Egyébként az olaszok ferdén hajtották bele a könyököt a műanyag csatlakozóba, az volt a probléma. Arra vagyok kíváncsi, hogy tudtok-e olyan üzletet mondani, ahol több kávé márka is kapható és nem kellene egész Budapestet beutazni, mert az eszpresszo.com szerinti üzletek igencsak távol vannak egymástól, no meg a városközponttól is. Köszi. Mostanában Molinari eszpesszot, Nannini-t, és podban Molinari Oro-t kortyolgatok és így is igen elégedett a pofácskám. G-Manus
Már hogy a csudába ne érezném a különbséget! Végeztem kis házi tesztet néhány kávéval, de nem mentem bele olyan méységig, hogy diót és vaníliát fedezzek fel bennük. Az más kérdés, hogy alighanem hiába kerestem volna, nem az alsó és a középkategória jellemzője az ízorgia.
Borkóstolónak azért nem lennék jó, mert nem észlelem a virágillatokat és a gyümölcsösséget bennük. Talán nem tudom, hol keressem. :-) Ez számomra kissé a woodoo kategóriája.
Meg lehet állítólag tanulni, ill. érzék is kell hozzá, hogy akár bornál, akár kávénál kiérezd az árnyalatnyi különbségeket, ízeket, testességet, útóízt, stb... és meg is határozd azt! Nagyon sok gyakorlással, kóstolással, odafigyeléssel!
Olyan ez mint pl. a hegedülés. Mindegyik fából van, van négy húr rajta, lehet ide-oda tologatva eljátszani rajta ugyanazt a nótát....a hegedűművész mégis hallja, hogy nem ugyanaz a hanszer, vagy nem ugyanaz az ember játszik!
Szóval van különbség, csak nem mindenki érzi, ill. nem mindenkit érdekel annyira, hogy akarja, megtanulja érezni!/pl. én sem érzem olyan szinten, ahogy a tesztekben le van írva a korzón! :-)/