A Kiotóról nekem is van történetem ...Fájt rá a fogam,mert a leírások szerint nem erős növekedésű és úgy gondoltam Ishtara aalnyon jó kis karcsúorsót tudok rittyenteni belőle.Egy éve ültettem egy Plantexes fát...sajnos a szlovákok /erről nem a küldő Zoli barátom tehet/ ugyanúgy lusták normálisan alávágni az oltványoknak,mint az olaszok...szóval kevés gyökere volt,kihajtott ugyan,de gyengén,persze meg is nyiffant.Most egy gyöngyösi barátomtól kaptam oltóvesszőket,az összes maradék Ishtarát ezzel és Pinkcottal nyomtam tele,már látom szomorú jövőjüket...már nincs pofám augusztusban szemzőágat kuncsorogni...
Amiket ősszel ültettem nagyrészt halott,de a tavaszi ültetés is necces,ami meg is indult,az is gyengusz...ezek voltak a 2010-es szemzéseim...nem sorolom fel milyen fajták,mert megüt a guta /mármint engem/
Az a helyzet,hogy ha megnézed az olasz faiskolák kínálatát,akkor kiderül hogy 80 % amerikai fajta,15 % francia ...a maradék meg olasz. Az összes Rich meg Royal amcsi...Nézd meg a Battistini,a Dalmonte ,a Vitroplant stb kínálatát...szinte nincs bennük olasz.Mellesleg a fajtalistáknál jelzik,hogy melyiket hova ajánlják /dél-közép-észak Olaszország.../.
Sajna külterület ide vagy oda minket is elért a tegnap éjjeli fagy, igaz én mint hobby kertész csupán 13 s.barack fával rendelkezem, úgy tűnik talán annyi marad- még ez sem tuti- hogy megkóstoljuk az idei termést. Reggel kb. 6mm- es jég pöffeszkedett a vödörben:(:(
Előre mondom , hogy körtében is komoly a kár ...nálam is bár nincs sok belőle talán a Klapp és a Bosc amin valami marad ..ja meg a Kornélián . A cserkót is könnyű megnézni , mert amiben fekete a bibe az ...gáz ... nem lesz rekordtermés arra nem kell számítani .
Az őszik ezért csak megmaradtak ...
Akkor a fiatal kajszik nem lesznek túlterhelve fogd föl így a dolgot ... én is így teszek ..... ez van .
Igen kostoltam már lapított gömb szép narancssárga piros bemosással . Amit írnak róla , hogy nehéz megitélni a szedés idejét valóban igaz , mert előbb lesz szép mit jó , de ez némi tapasztalat után nem lehet probléma hasonló a helyzet az orange reddel is , a színeződés után még 1 hetet kell várni míg finom is lesz .Amúgy el kell rugaszkodni a magyr kajszi mindenhatóságától , mert tavaly olyan dzsemet csináltunk az Orange redből , hogy csak . Szinte érezhető volt benne az a citrusus íz ami a gyümölcsre is jellemző , és mint ha narancs és kajszi keveréke lett volna , egyszerűen fenomenális volt . tehát akár Dzsemnek lekvárnak is alkalmas ez a fajta is .
Gombabetegségekre szerintem nem hajlamosabb mint más kajszi , monília ellen ezt is kell permetezni , de valóban későn virágzik . Szerintem az extrém fagytűrése az ami megkülönbözteti más fajtától . Egyszerre ültettem Aurorát , Pinkcotot meg ezt , a másikak már a múlt heti fagynál badták a kulcsot ez még ezt is bírta .
Nos nálam a gyűrődést...csak én bírtam ...3.emelet,fűtés nélküli ÉNY fekvésű szobában....
...sok időm nem volt nézelődni,munkaidőben ugrottam ki /a kert ki is maradt,majd holnap...de aligha számíthatok lejjebb jobb eredményre/.
A 3 éves vagy fiatalabb kajszik 100 % -ra tarolta sztem-az összes kis barackot nem szedtem szét,de amit igen az barna volt belül...tehát: Sylred,titkos,kuresiák,Pinkcot,Barbora,fiatal Orangered kipipálva.
A termő nagyobbak: ameddig felértem kb 220-230 cm,hasonló eredmény,esetleg a mennyiségből kifolyólag beeshet 1-2 survivor.Bergeron,Orangered,ceglédi bíbor,Hargrand.Nincs is kedvem nagyon nézegetni,néhány nap múlva úgyis kiderül mi marad.
A többit igazából nem tudom megítélni.Az őszi és a körte elvirágzóban,a szilva is.A meggy,cserkó teljes virágzásban,az alma 80-90 % os virágzásban.Barna szirom mindegyiken van,majd ha letisztul kiderül mi marad.
...ezen kívül neccesek a szemzések,oltások...és problémás az ősz/tavaszi őbarackültetésem is...
Erre írtam régebben azt , hogy az ottani emberek nem tudnak élni a lehetőséggel . A " szakma " nem fog fákat ültetni azt embereknek ...termelőknek kell ( ene ) amíg ilyenek nincsenek Zalában addig ne is várjátok el , hogy Zala legyen az etalon a példa a hazai gyümölcstermesztésben . Ha én ott laknék biztos kihasználnám ezeket e lehetőségeket ... Ti sajnos nem használjátok ki . Jó példával kellene előttünk járnotok .
Mintha másik országban élnétek. A szomszéd telkek közül nem eladó valamelyik?
Nálunk épp fordítva van, mikor beharangozzák, hogy nem lesz fagy, 0fok alá nem sűlyed, vagy előadják, hogy épp megúsztuk, akkor 3, 4 fokkal szokott hidegebb lenni.
Nyáron viszont néhány fokkal melegebb van.
Van egy jó ismerősöm Cserkúton (Pécs környéke) náluk is ritkák a nagyon komoly fagykárok.
Nem tudtam vele beszélni, de kíváncsi lennék, most hogyan alakult az éjszakájuk.
Igen ezt értem , a dombság már csak ilyen . Itt is vannak olyan domboldalas területek amik nem kaptak fagyot .
Persze semmi negatív hozzáállás a részemről ... de most valóban kicsit irritálóak a fotóid ...... : )
Na azért a szakiradalmat ...szakmát ne keverjük bele , mert mint régebben elmondtam ahhoz hogy valahol egy termőterület ..termőtáj kialakúljon az nem csak klíma kérdése és nem csak a szakma hozzáállásán múlik . Az egész biztos hogy olyan híradást , hogy zalában gyümölcsültetvényekben komoly fagykárok vannak ...na ilyet nem fogunk egyelőre hallani ...egész addig míg nem telepítenek zalába gyümölcsöt .
Ezek völgyek mélyén, patakok partján vannak és képesek 4-5 fokkal alacsonyabbat mérni, mint az utánuk következő síksági, 2.es számú rizikóterületek. A domboknál 7-8, sőt téli éjszakákon 10-14(!!!!!) fokkal alacsonyabbat. Mondanom se kell, hogy a szőlészeti- borászati és gyümölcsészeti szakirodalom a zalai térségre vonatkozóan ezeknek az állomásoknak az adataira támaszkodik/hivatkozik. Azért termel ki olyan hajmeresztő blődségeket, miközben a valóságról senki nem vesz tudomást.
Na erre javaslom a megfelelő fajtaválasztást . Ha megnézed a Palesits honlapon a Kioto leírását ott azt írják , hogy osztrák kísérletben 150 ( százötven ) kajszi fajta közül a legjobb fagytűrést produkálta ....és szerintem nem csak télit hanem tavaszit is , erre látom most a bizonyítékot , hogy a múltheti fagyot túlélt Bergeron lenullázódott és a 2 éves Kiotón 1 méter magasan vannak ép szemek .Ha ez megnől és megerősödik akkor még javul majd a fagytűrése is ...természetesen a tavaszi fagyokkal szemben is .
Egy kis kiegészítő kommentár: a füge és a kivi levelei még a szőlő leveleinél és hajtásainál is fagylrzékenyebbek. Már néhány tizedel fagypont alatt megfagynak. Abszolút fagyindikátorok.
Ma egy másik szőlőhegyen voltam, ahol semmi kár nincs se a csonthéjasokban, se a kiviben, se a fügében, se a szőlőben. Az oda vezető útvonalon a síksági területeket vizsgálva, szintén nem tapasztalható számottevő kár. Az utat övező diófák hajtásai mind épek. A saját területemet tegnap vizsgáltam a hegyen (ma nem is kellett, mert +2 fokos éjszakánk volt, szerencsére ott sincs semmi kár. Közben a média telekürtöli az országot a "zalai hidegekről" a fagyzugokba telepített mérőállomásaink adatai alapján. Pedig azt hiszem, térségi szinten mi jöttünk ki legszerencsésebben ebből a fagyhullámból, annak ellenére, hogy a fenológia itt tart legelőbbre.
Azér szerintem ott sem fenékig tejföl az élet. :-) Én mit mondjak. Mi 5 évente eszünk barackot. Szeretem a szilvát, de elég uncsi a szilvalekvár. Most próbálok hidegtűrőbb kajszikat, de szerintem tavaszi fagy szempontjából szerintem nem sokat jelent. Most a cseresznye nagyrésze is elment, pedig az nem szokott.
Igen ebben teljesen igazad van , én is szívesen telepítenék valami Mecsek lankára ...mondjuk a Hugyadi út főlé a szoborcsoport tövébe ....csak nem tudom mit szólnának hozzá a közterületesek ...
Szóval az ember oda tud telepíteni ahol földje van . Erről már Ninóval is vitáztunk , hogy Ccongrádba vagy Zalába .... ha valakinek Zalában van földje az oda telepít ha Csongrádban akkor oda ...én Baranyába . Bevallom , hogy kissé én is felülvizsgálom azt a régebbu nézetemet , hogy a " régi jól bevált fajták " helyett jöjjenek az újdonságok .... Szóval nézzük csak végig a régi ( régebbi ) fajták előnyeit hátrányait és úgy döntsünk a telepítésnél . Szerintem egy termelő mindenképp menjen biztonságra is és persze vállaljon be némi újdonságot is az arány függhet attól , hogy mennyire fagyveszélyes a hely . Csongrádban 90 % biztonságos fajta és a maradékra lehet reckírozni , nálam talán ez 50 % lehet ...21 év alatt 3 fagyos év amikor a rizikós fajták nem hoznak , ez talán még bevállalható . És ha a Mecsek fagymentes lankáin esetleg Nino Zalai dombjain lenne a birtokom akkor korai fajtákat raknék kizárólag és június elején megteríteném a piacokat 400-500 forintos primőr barackkal és július elején elmennék nyaralni , hogy el tudjam költeni a rengeteg pénzt .
A csemetékre még lehet várni egy kicsit ...egyelőre ne dobd ki őket , nálam is most kezdenek hegyesedni a rügyek ... hangsúlyozom csemetéknél . Ha már a fa nem hajt kia akkor más a helyzet .