A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
pedig az a "hasznontalan" hőmérő elég sokat segíthet a szörfözésben. jól látod rajta, hogy a thermosztát két kapcsolási pontja között éppen hol tart a gép.
Az Expolygon által forgalmazott Ascaso készülékek "be lettek optimalizálva". A jövőben beszállított gépek pedig már eleve így fognak jönni a gyárból. Mark Prince sajnos nem ezeket a gépeket tesztelte.
A Korzóra én még nem mondanám, hogy "híres" egy elég szűk körön kívül, de magam se gondolom, hogy le lehetne fizetni a tesztelőjét, ennél azért SiD-et sokkal többre becsüljük. Nem is ezt írtam, ne ugorjál mindjárt.
Én meg úgy gondolom, hogy a korzó híres arról, hogy nem lehet "megvenni". Legyen az bármilyen cég, az igazat írjuk, még ha ezt esetleg egyeseknek nehéz is elhinni. Mark Prince ugyanezt a gépet tesztelte, mert én biztos vagyok benne, hogy nem :)
Megfordult a fejemben, de ha megteszem, az asszony kitagad :). Nem mellékesen az idén kávéfőzőre már nem költenék, a Cimbalival így is majdnem túllőttem a kereten. Ráadásul ha mindezekkel nem is foglalkoznék, nem tudnám hová elhelyezni, krónikus helyhiányban szenvedünk.
Igen, ugyanakkor ízre tökéletes lett. Új kávé van soron, kísérletezgetek különféle hőfokokkal. Ez a kísérletezés azonban a nagyonjó és a mégjobb között zajlik.
OK: Erősen vigyáznom kell a koffeinbevitelre, és a Lucyval olyan finomakat iszom, hogy vonakodok egy cseppnyi tesztanyagot is magamba tölteni. Amikor valami nagyon jó akkor nem vágyom az okát kutatni, elég ha élvezem úgy ahogy van.
De valóban nem sokba tart, kipróbálom majd az Iberitállal a Lucyt, majd ha kell a darálókat keresztbe.
Mégvalami, az Iber- Faemával dupla kávékat főzök Marzoccó kosárral, a Luyval szimplákat iszom saját szűrőjével, vagyis hagyományos nézetek szerint a Lucy van hátrányban. És mégis.
A Rancilio konstrukciója annyiban más, hogy a bojler szinteltolással ül a fejen, valamint ezek a régi modellek még 110°C-os thermosztáttal voltak szerelve. Ja és a Faema Family-hez képest 1dl-rel nagyobb a bojlere. A nagyobb bojler a csapolás alatti hőstabilitást biztosan pozitív irányba tereli, de én is gyanakszom a két őrlő közti különbségre.
Nagyon érdekelne, mit mutatna hozzá belőtt ipari géppel lefőzve.
Azt hozná stabilan amilyen hőértéket beállítassz hozzá. ;-) Vedd meg 20-ért a Ranciliot a vateráról, és játssz vele. Én is játszadoznék a La San Marcoval ha nem gondolná azt, hogy rendszeresen eltömődik őnagysága. Bár Blazenak sikerült egy odacseszőset főzni vele, mielőtt eldugult.
Egy újabb SiD által felújított gépecske, Rancilio Lucy.
Munkahelyi gép, gyakorlatilag egy Silvia és egy Rocky egybeépítve. Klasszissal jobb kávét főz mint az otthoni Faema Family-Iberital Challenge cucc. Úgy gőzöl mint az álom.
A felújítás egyes lépéseit fényképekkel már láthattátok korábban SiD-től. A végeredmény nekem sok örömöt okoz. A csepptálca Rancilio feliratát majd festéssel javítom, később esetleg a "saválló" homloklemez felújító szálra húzása is szóba jöhet. Nagy nehéz masszív gép, jó kávét főzni olyan vele mint gőzölni, semmi trükköt, bűvészkedést, az alkalmas pillanat lesését és elkapását nem igényli.
Felújítása szakszerű, korrekt, hozáértő, röviden SiD csinálta:-) Ezúton is köszönöm a megvásárlásában, tartozékok beszerzésében, javításokban, újrafestésben stb. nyújtott, sok-sok utánjárással, foglalkozással járó segítséget.
Kipróbáltam a Lucaffé Exquisit-et, és mondhatom igen csoda egy kávé. Három géppel három különböző karaktert sikerült előhozni belőle. Van neki persze egy jellemző lucaffés-csokoládés alaptónusa, de a Cimbalival a kicsit magasabb hőfokával pl. egy fahéjas ízvilág is kibontakozik belőle. Nyitás után frissen, Gaggiaval csapolva majdnem olyan volt, mint amikor az ember belép a virágboltba es beleharap a levegőbe, sajnos ezt azóta nem sikerült reprodukálni, igaz nem is sokat próbáltam. Van benne egy kevés - de nem zavaró - arabicás savanyúság, ami nem csoda, hivatalosan 90% van megadva. Az átlagnál sokkal érzékenyebb a zavarokra, hamar büntet, csak tökéletes vagy közeli beállításokkal ad értékelhető crémát, amely ekkor azért megtartja a cukrot.
Nagyon érdekelne, mit mutatna hozzá belőtt ipari géppel lefőzve.
Igen, ez általános eset...azt persze képtelenek felfogni, hogy az inntenzív íz nem jelent magas koffeintartalmat, és a szarvasi löttytől előbb lesznek vérnyomásgondjaik...arról már nem is beszélve, hogy jellemzően egész délelőtt a reggel lefőzött már kihűlt adagot isszák, ami megintcsak igen "egészséges"
Ez általános, és persze nem csak kávé, hanem általában gasztro vonalon. Mikor behoztam a céghez a progresst /nem vagyunk túl sokan kávéfogyasztók/, a júzerek közölték, hogy ez nekik túl erős, ettől lesz gyomorbántalmuk, meg magas vérnyomásuk, stb. Vviszont kevés az adag. A felvilágosítás, annyit ért, mint a falra hányt borsó, a gép beköltözött az én ólamba, ketten isszuk a jó eszpresszót, a többiek pedig visszatértek a szarvasi löttyhöz, amit jobb esetben omniából főznek. Azonnal visszatért a nyugalom :)
Az én megfigyeléseim szerint szinte mindig voltak az általad említett folyamatok. Az én kávéhoz való vonzódásom ennek a vendéglátó egységnek köszönhető, itt kezdtem komolyan értékelni a dolgot.
Egy érdekes hazai történetet mesélnék. Egész jó kávé volt nálunk a kisvárosi egységben, itteni viszonylatban. Mígnem egyszrecsak megnőtt az adag mennyisége, a minősége ezzel párhuzamosan csúnyán leromlott. Érdeklődésemre a pultos csaj elmondta, hogy a vendégek keveselték a dózist. Miután ez a duplájára nőtt, teljesen meg voltak elégedve. Az íz nem számított csak a mennyiség....