Keresés

Részletes keresés

neofrix baszmacs Creative Commons License 2011.02.21 0 0 60037

Azért én benevezném a versenyre az antienistein oldalak használati feltételeit:

 

 

 

"Az oldalaimon a kamulátogatokat produkáló és a perc/látogató átlagot lerontani igyekvő modern fizikusék akciói miatt "bedrótoztam" az oldalaimat és szigorú szabályokat vezettem be. Emiatt, ha most nincsen szabad 40 perced, akkor ne klikkelj rá egyik gombra se, mert ha az első belépésedkor nem töltöttél el 40 percet az oldalon, akkor automaikusan mindkét oldalamról kitiltásra kerülsz! A 40 perc egyenként vonatkozik mindkét oldalra. Az oldalakon találsz egy digiórát, melyről tudni fogod az eltöltött idődet. Ha a böngésződ blokkolja az aktív tartalmat, akkor a digióra nem működik és az eltöltött időd nem regisztrálódik, ami megint csak a kitiltáshoz vezet. Ügyelj arra, hogyha többször belépsz az oldalakra, akkor az eltöltött időd és belépéseidnek az átlaga soha ne csökkenjen 20 perc/belépés alá! Ha letöltöd az oldal Word dokumentum vagy ZIP változatát, akkor is töltsd ki a 40 percedet, mert nem fogsz tudni többet belépni! Az antieinstein oldalra az atomfizika oldal elolvasása nélkül nem tudsz belépni. Az ablakot soha ne rakd le tálcára, illetve egy percre se hagyd magára, mert random időnként megkérdezi, hogy valóban ott vagy-e még. Ilyenkor a honlap háttérszíne pirosra vált. Ekkor 2 perc cselekvési időd van. A teendőket a honlapokon találod több azonos üzenő mezőben. Ha az atomfizika oldalon megnyitod a függeléket, akkor az ablakot ne állítsd teljes méretűre, mert nem fogod látni, hogy az atomfizika oldal háttérszíne pirosra váltott-e! Azt, hogy kitiltott-e az oldal, abból tudod meg, hogy visszaállt-e az eredeti háttérszín vagy az feketére váltott. Az oldalakra az "Atomfizika" és az "Antieinstein" gombokra klikkelve tudsz belépni. Ha már jártál az atomfizika oldalon, akkor minden esetben, ha belépsz ide a főoldalra, akkor a főoldal alján egy táblázatban megjelennek az adataid, melyekből tudni fogod a miheztartást. Ha balfék voltál és valamelyik oldal kitiltott, akkor elegendő egyetlen egyszer ráklikkelned a "Kérvény" feliratú gombra. Amennyiben kitiltott valamelyik oldal, akkor a negyedik belépési kísérlet után innét, a főoldalról is kitiltásra kerülsz, vagyis amíg a táblázatban a státuszod a "kitiltva", addig ne is próbálkozz a belépéssel. Ha nem rosszalkodtál az oldalamon, akkor lenullázom az adataidat és újra beléphetsz. Ha visszaengedtelek az oldalakra, akkor újra a fenti szabályok vonatkoznak rád. Remélem, nem szegtem ezzel a kedvedet. Ha a gimiben legalább 4-es voltál fizikából és matekból, akkor simán elboldogulsz majd az oldalakon, mert amit ott találsz, az A VALÓDI FIZIKATUDOMÁNY EGYSZEREGYE."

Előzmény: Gergo73 (60036)
Gergo73 Creative Commons License 2011.02.21 0 0 60036
Előzmény: Gergo73 (60035)
Gergo73 Creative Commons License 2011.02.21 0 0 60035

Murguly könyvének hála igazi gyöngyszemekre lelek:

 

http://szkeptikus.bme.hu/borsohanyo/avilagkicsi.pdf

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9107412 (itt különösképpen a 7-es üzenet)

 

A mai nap találós kérdése: Kik vannak többen? Akik tanulták és értik a relativitáselméletet, vagy akik nem tanulták és nem értik, de meg akarják cáfolni? Szerintem nem könnyű a válasz, ui. az első csoportba tartozik becslésem szerint közel egymillió fizikus és matematikus, és a vadbarmok többsége nem a relativitáselmélettel van elfoglalva.

Előzmény: ivivan (60034)
ivivan Creative Commons License 2011.02.21 0 0 60034

"Murguly György: Az idő nem múlik"

 

Ezt ne is emlegesd. Siralmas. Szinte nincs olyan bekezdés, amiben ne lenne súlyos logikai vagy fizikai hiba... Remélem soha nem nyomtatták ki 1-nél több példányban - kár lett volna a papírért...

Előzmény: Törölt nick (60029)
ivivan Creative Commons License 2011.02.21 0 0 60033

"hogy van valami, aminek 300-szor nagyobb a sebessége, mint a fényé"

 

Ez még mindig a hullámos kísérlet? Azt hittem azon már túl vagyunk. Amennyire én emlékszem, ott az a probléma, hogy a hullámcsúcsok megjelenése között eltelt időt nézik, de közben a hullám alakja megváltozik, a kilépéskor nem szinusz hullám lép ki, ami belépett. Ha jól emlékszem, akkor az impulzusok a vártnak megfelelően fény alatti sebességgel haladtak, csak a hullám alakjának megváltozása idézte elő a hullámcsúcsok sebességének fénynél nagyobb voltát...

Előzmény: Törölt nick (60027)
Gergo73 Creative Commons License 2011.02.21 0 0 60032

Ajánlok neked egy higgadt, logikai levezetésekkel operáló filozófiai könyvet:  Murguly György: Az idő nem múlik.  Ez válaszol neked az összes feltett példabeszéd-értékű kérdésedre. 

 

Ahogy Härtlein Károly (BME Fizikai Intézet) megjegyezte, a kiadó így reklámozza a könyvet:

 

"Albert Einstein az ész és az értelem szimbólumává vált az egész világon. Ez a gondosan ápolt imázs egyben a zsidó szellemiség felsőbbrendűségének és csalhatatlanságának kimondatlan etalonjaként is szolgál. Murguly György tudományos műve alapjaiban semmisíti meg ezt az etalont, a világhírű E = mc2-tel együtt." Még egy adalék, a kiadó amely megjelentette a könyvet a kétezres évek elején, az ÚJ KÉKSZALAG KÖNYVKIADÓ ezen a könyvön kívül még négy könyvet adott ki: Henry Ford: A nemzetközi zsidó (egy vékonyabb és egy vastagabb változatban); Cion bölcseinek jegyzőkönyvei; A hatmilliós zsidó mítosz nyomában.

 

Valld be, hogy te is antiszemita vagy, és akkor helyére kerül minden.

 

Előzmény: Törölt nick (60029)
Gergo73 Creative Commons License 2011.02.21 0 0 60031

Persze a lényeg: aki a sin(2t) maximumát deriválással határozza meg, az nagyobb bűnök elkövetésére is képes. Tartsuk távol magunkat az ilyentől!

Előzmény: Gergo73 (60030)
Gergo73 Creative Commons License 2011.02.21 0 0 60030

Ezen már csak mosolyogni lehet.

Előzmény: Törölt nick (60028)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.21 0 0 60029

"Légy szíves mondd el, kiket tartasz relativistáknak, és miért."

 

Vannak a Relativisták, a Marxisták, a Buthisták, a Materialisták stb. Ezek mind  hit alapú ideológiai közösségek, ahol mindegyik hit- szövedék a semmiben lebeg, hiányoznak az alapjai, ezért a tudás gyarapodásával bármelyikről bármikor bebizonyosodhat téves volta. Legjobb nem elkötelezettnek lenni, illetve nyitottnak lenni. Te nyitott vagy?
     Nem voltál figyelmes, amikor arra a következtetésre jutottál, hogy Én a H-K kísérlet kapcsán bármit is állítottam az időről. Csak arra utaltam, hogy eltúlzott következtetés az atomóra sietéséből mindjárt az időfogalmat torzítani.  Azt hangsúlyoztam, hogy az atomóra sietésekor nem az idő változik, hanem a megváltozott fizikai környezetbe került cézium atomok kisugárzott frekvenciája. Azt hittem, hogy ezt az állítást nem lehet egykönnyen félreérteni.  De lám, Neked sikerült! 
     A Fórumból sok friss információ nyerhető, de az alapokat a szakkönyvekből kell megszerezni.  Ajánlok neked egy higgadt, logikai levezetésekkel operáló filozófiai könyvet:  Murguly György: Az idő nem múlik.  Ez válaszol neked az összes feltett példabeszéd-értékű kérdésedre. 

 

Előzmény: Törölt nick (59987)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.21 0 0 60028

" . . A kérdés az, hogy ennek a kifejezésnek mi a legnagyobb értéke a [0,pi/2]-beli s szögekre. . . 
Amíg nem tudsz így fogalmazni, addig kérlek ne próbáld megcáfolni a relativitáselméletet.

"     Amíg egy ilyen egyszerű feladatot is csak agyonbonyolítva tudsz megoldani, addig nincs esélyed a trükkösen bonyolult relativitást kibogozni.  Önámítás azt gondolnod, hogy érted.  Eddington azt mondta, hogy a világon ketten értik a relativitást:  Ő és Einstein.  Te lennél a harmadik? 

 

"Nehezebb beugró feladat. Nevezzünk egy pozitív egész számot szépnek, ha 1-et hozzáadva egy egész számnak egy 1-nél nagyobb kitevőjű hatványát kapjuk. Kérdés: mennyi a szép számok reciprokainak összege, át az
S = 1/3 + 1/7 + 1/8 + 1/15 + 1/24 + 1/26 + 1/31 + 1/35 + 1/48 + 1/63 + ...
összeg. Megsúgom, hogy az eredmény két egész szám hányadosa."

     Egy könnyebb beugró kérdés:  Einstein érezte, hogy a Merkúr perihélium-vándorlása magyarázható az ált rel-el, de nem bírta kiszámolni.  Ki volt az a neves, fiatal német fizikus, aki kihozta a várt eredményt? Segítségül  megsúgom, hogy az orosz fronton egy lövészárokban halt meg 1942-ben.

 

Előzmény: Gergo73 (59979)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.21 0 0 60027


"Röviden arról van szó, hogy a kísérletben még "negatív" fénysebességet is mérnek, ami azt jelenti, hogy előbb lép ki a fényimpulzus a tartományból, minthogy belépett volna. Ez azt jelenti, hogy óvatosan, speciális módon kell értelmezni az eredményt. Ami kilép, az nem egészen az, ami belép." 

ad.1     A negatív terjedési sebességet hagyjuk a kvantum-fizikusokra és a filozófusokra.  Néhány évtizedig jól ellesznek a problémával.  Számunkra az a lényeg, hogy van valami, aminek 300-szor nagyobb a sebessége, mint a fényé. 
     Mint azt nyilván tudod, Einstein egész életében rettegett attól, hogy az egyenleteiben szereplő egyetlen állandót - a c fénysebességet - valamilyen kísérlet felülírja.  És most tessék - megtörtént! 

ad.2   Wang lézerfizikus, és nem relativitás szakember.  Hamar rájött, hogy darázsfészekbe nyúlt, és sietett exkuzálni magát. Gyorsan kijelentette, hogy az ő kísérlete nem befolyásolja a relativitáselméletet. A világ pedig tele van hiszékeny, naiv emberekkel, akik elhitték neki, hogy az ő véleménye autentikus ebben a kérdéskörben is. A relativisták pedig örülnek, mert haladékot kaptakarra, hogy szembe nézzenek a tényállással, és levonják a triviális következtetést. 

 

Előzmény: Gergo73 (59977)
54w Creative Commons License 2011.02.17 0 0 60020

+2!

 

Basszus, a fenét!

Ennél többet ritkán röhögtem!

 

De komolyra fordítva a szót:

A félművelt ember a legveszélyesebb, pláne, ha a "tudományát"

jól is tudja előadni.

 

De Astrojan ezen is messze túltesz.

Szerencsére az átlagember meg úgysem érti meg, amit mond.

Aki meg "érti", az meg vagy röhög, vagy bosszankodik.

Előzmény: pint (60019)
pint Creative Commons License 2011.02.17 0 0 60019

astrojannál unalmasabb ember nem létezik. ahhoz negatív teljesítmény kellene.

Előzmény: 54w (60016)
54w Creative Commons License 2011.02.17 0 0 60018

(Utolsó +1)

 

Brumm, brumm... . Kérlek nyugodj már meg.

Nem értettél meg ;) ?

Ez itt nem egy egyetemi előadóterem... .

 

 

 

Előzmény: Gergo73 (60017)
Gergo73 Creative Commons License 2011.02.17 0 0 60017

Amikor valaki gyenge középiskolai matematika és fizikatudással elmondja, hogy az összes Nobel-díjas hülye vagy csaló, az szerintem több, mint érdekes egyéniség.

Előzmény: 54w (60016)
54w Creative Commons License 2011.02.17 0 0 60016

Gergő, távol áll tőlem, hogy megbántsalak.

 

Matematikai topicokban rengeteget segítettél-segítesz másoknak!

Tisztelet Neked!

 

Azonban ennek a topicnak - szerintem - önálló élete van, tele rengeteg érdekes egyéniséggel.

(Pl. Astrojan, stb.)

Én ebbe nem akarok, és nem is fogok beleavatkozni. Éppen ezért - csak nagyon ritkán - szóltam bele eddig is.

Ez NEM egy szigorúan tudományos topic, hanem érdeklődő (és jártas) emberek

kötetlen informácó-cseréje ebben a témában.

 

Többet nem szólok hozzá, igérem, sok sikert a topicnak.

54w

Előzmény: Gergo73 (60014)
mmormota Creative Commons License 2011.02.17 0 0 60015

Ez nem változtat azon, hogy minket mégis érdekelnek olyan kérdések, amik összefüggenek az idővel.

Azt mégse mondhatjuk, hogy már úgyis adott a téridő, minden eleve elrendeztetett... 

 

Vagyis a téridő egyes szeleteinek nem teljes ismeretére alapozva szeretnénk következtetni olyan szeletekre, amiket még kevésbé ismerünk. Függetlenül attól, hogy van-e erre esélyünk, vagy a téridőben az van megírva hogy kizárólag rossz modellek jutnak eszünkbe... :-)

 

Előzmény: muallim (60006)
Gergo73 Creative Commons License 2011.02.17 0 0 60014

Most mit tegyek, én csak matematikai feladatokat ismerek. Annak idején emelt szinten tanultam a fizikát, kémiát, biológiát (ebből kitalálható, hogy hol érettségiztem), még versenyeztem is, de ez már rég volt. Légy szíves teszteld az eljövendő cáfológenerációt.

Előzmény: 54w (60013)
54w Creative Commons License 2011.02.17 0 0 60013

Félre ne érts, abban, hogy a matematika az elméleti fizika

legfőbb kelléke, természetesen igazad van. (Volt[-van] ebben részem. :) )

De akkor a delikvenst inkább nehezebb - fizikai - feladatokkal

tesztelném, természetesen nem a ferde hajítással, amit 1 perc alatt

pl. a Budó1-ből kimásol. (A NET nekem eszembe se jutott.)

Előzmény: Gergo73 (60012)
Gergo73 Creative Commons License 2011.02.17 0 0 60012

A fizikához nincs szükség filozófiára, ellenben nagyon is szükség van matematikára. Ezért - véleményem szerint - nem offtopik matematikai gyakorlófeladatokkal tesztelni azokat, akik cáfolni kívánják a relativitáselméletet. Aki nem oldja meg a gyakorlófeladatot, azt nem vesszük komolyan. Pontosabban én nem veszem komolyan, és remélem, mások is csatlakoznak hozzám, egyfajta hasznos szolgálatnak veszik a ténykedésemet.

Előzmény: 54w (60011)
54w Creative Commons License 2011.02.17 0 0 60011

Kérdésem (jelenleg) nincs, de cáfolni sincs okom.

Viszont a topic (a témája) érdekel, ezért olvasom.

 

Akkor elférne itt a biológia, élettan, történelem, stb. is. :)

 

Gergő:

Pont Te tiltakoztál egy -szerinted - filozófikus

felvetés ellen, ebben a topicban, nemrég.

(Megjegyzem, igazad volt.)

Előzmény: NevemTeve (60009)
Gergo73 Creative Commons License 2011.02.17 0 0 60010

Ez csak válasz volt fizimiskának, miszerint túl könnyű beugró feladatot adtam, ezért adtam egy nehezebbet. Aki meg akarja cáfolni a relativitáselméletet, először a beugró feladattal próbálkozzék.

Előzmény: 54w (60008)
NevemTeve Creative Commons License 2011.02.17 0 0 60009

Elfér;)

Persze ha van cáfolatod, vagy kérdésed a rel.elm-et illetően, ne habozd, vezesd elő!

Előzmény: 54w (60008)
54w Creative Commons License 2011.02.17 0 0 60008

Gergő, minden tiszteletem a Tiéd, de ez nem egy matematikus topic.

Ezt a kérdést ott kellene feltenned.

Előzmény: Gergo73 (59982)
Gergo73 Creative Commons License 2011.02.17 0 0 60007

Ezt a feladatot pár sorban meg lehet oldani, egyedül az alapvető definíciókat és a végtelen mértani sor összegképletét kell hozzá tudni. Persze egy kicsit trükkös, de a fő ötletet már elmondtam.

Előzmény: el Papi (60005)
muallim Creative Commons License 2011.02.17 0 0 60006

Sziasztok ! :-)

Egy másik topikban volt egy hozzászólásom, az pont a mostani témába beleillik

 

Ti még mindíg az időről beszéltek, holott a relativisztikus QED már rég lemondott az elemi események időbeli változásának leírásáról, mint a klasszikus kvantumfizika a pályafogalomról. Csak a kezdeti szabad részecskék állapotai (melyek belépnek a kölcsönhatásba) és a keletkezett részek végállapotai ( amikor is kilépnek a kölcsönhatásból) írhatók le. Maga a folyamat elveszti tér-időbeliségét. Ha a tér-idő alapjaitól akarunk elindulni, akkor pont a semmi az ami az alap, és eljutni a tér-idő emberi léptékű ideájához.

leszögezhetjük, hogy a tér-idő egy illúzió és csak a kezdeti és a végső szabad állapotok mennyiségeiről beszélhetünk és a világ ezeken keresztül ismerhető meg.

13,5 milliárd éves foton ugyanolyan mint egy most meggyújtott gyertyalánból érkező foton? Igen. Nem változik, nem öregszik, mintha csak most született volna. Talán ez azt jelenti, hogy a foton önmagához képest mindíg változatlan, saját ideje mindíg a jelen és ezért marad változatlan. A többi elemi részecske is hasonló " gondokkal" küzd az időben ? Igen, mert változatlanságuk éppen az időtlenségüket jelenti. Kijelenthetjük, hogy az elemi részecskék csak most vannak. Milyen ellentmondás: az Univerzum öregszik, míg az őt alkotó elemi részecskék meg nem. Sajnos, az utóbbi meghatározza az előbbit. Az Univerzum valójában ugyanúgy nem időbeli, mint ahogy az elemi részei sem azok. A 13,5 milliárd éves galaxisok ma is úgy hatnak ránk,vagy a többi galaxisra mintha itt és most jelen lennének, időtől függetlenül. Az Univerzum egy egységes minden változását, fázisát tartalmazó egész, a múltja , jelene, jövője, egyidejű.
"Az azóta végzett kísérletek mind a kvantummechanikát igazolják. Ez azt jelenti, kvantummechanikai hatások nemcsak atomi méretekben, a mikrovilágban, hanem nagy, akár méteres távolságokon is érvényesülhetnek. Ha két részecske valamikor egymástól mikroszkopikus távolságra volt, hiába távolodtak el egymástól, a kvantummechanikai hatás valamilyen része megmarad. A nemlokalitás szerint így valami, ha változik, akkor ez a változás azonnal, i d ő t l e n ü l, másutt is, akár kilométeres távolságokban is megnyilvánul."
Elvileg a teljes megfigyelhető világegyetem egy oszthatatlan rendszert képez, mert valaha az egész együtt egy mikroszkopikus, kvantummechanikai rendszert alkotott. Azt, hogy ez az -időtlen- 'összekötözöttség' ténylegesen mit jelent, nem sokat tudunk. Továbbá fontos kérdés, van-e a nemlokalitásnak kimutatható hatása az univerzumra vagy annak egyes részeire." ez a problémakör is azt sugallja, hogy az egész világmindenség a jelenben van, az eseményei most történnek. Akár milyen messze is vannak egymástól a galaxisok, azonnal reagálnak egymás eseményeire egészen a mikroszintükig, mintha a kvantummechanikai információnak nem lenne szüksége időre. És nem is kell, hiszen minden a most van

A téridőben nem beszélhetünk semmiféle időbeli sorrendről ( időirányró ). A Nobel-díjas Luis de Broglie írja:
" Bármi ,ami számunkra a múltat, jelent és a jövőt jelenti az a téridőben egyszerre van... Minden megfigyelőnek miközben telik a saját ideje, a téridő új szeleteit fedezi fel, ezért a megfigyelők számára ezek az anyagi világ egymás után következő eseményeiként jelennek meg. Holott a valójában az események összessége, amelyekből a téridő áll, előbb vannak, mint a róluk való tudásunk." ( Értjük ugye ?). A téridőben a részecskék kölcsönhatásai térben-időben előre hátra is végbemehetnek. Ha ábrázolni akarnánk ezeket a folyamatokat akkor az egész teret és időtartamot egyszerre meg kell jelenítenünk, ahol az esemény időbeli múltja-jelene-jövöje és a térbeli mellette-mögötte is ábrázolva van

el Papi Creative Commons License 2011.02.17 0 0 60005

Oke, ez valoban nem volt tul atgondolt kerdes. Amugy ha jol sejtem, ezt pont a szakteruletedrol szarmazo fuggvenyek ismeretevel lehetne megoldani, leven az egyszerubb Sum(1/nr) alak oda vezet. Mivel en ehhez keves vagyok, ezert egyszerubb modszerrel probalkoztam, leven ha kulon veszem a hatvanyalapokat akkor mindegyik reszsorozatrol be tudom bizonyitani, h konvergens. Ez eleg egyszeru lim[m->inf] r = (abs((nm-1)/(nm+1-1))) = 1/n, ahol (n>1, n E N), azaz konvergens.

Innen gondoltam probalkozni egy olyannal, hogy Sum(a0dx) merteni sorozatnak d<1 eseten mindig van hatarerteke.  Ekkor d=1/n, ahol lim[1<=m->inf.] sum(1/(nm+1-1)) < lim[1<=m->inf] sum(1/nm) = 1/(n-1)

Innen jott az otlet, h az osszes hatarerteket osszeadva kihagyva a hatvanyszamokat az kozelebb visz.

 

Ma meg probalkozom vele, utana mar inkabb megvarom majd a megoldast, a multkor a klubossal 3 napom elment, mire belattam, h az tul nagy falat nekem.

Előzmény: Gergo73 (60003)
Simply Red Creative Commons License 2011.02.17 0 0 60004

Sehogy. Bizonyos folyamatokat intuitíve periodikusnak érzünk. Az időt pedig úgy definiáljuk, hogy ezek tényleg periodikusak legyenek ezzel az időfogalmmal. Pl. idő az, amit az így és úgy elkészített óra mutat. Az így és úgy elkészített óra pedig egy intuitíve periodikusnak érzett  folyamatot használ a működséhez. És csodák csodájára ekkor a többi intuitíven periodikusnak érzett folyamat is periodikus lesz ezt az időt használva.

Persze lehet ezt sokkal precízebben is elmondani, ld. Barbour: The end of Time.

Előzmény: Dubois (60001)
Gergo73 Creative Commons License 2011.02.17 0 0 60003

Nem. Ha egy divergens sorból kivonsz egy konvergens sort, akkor divergens sort kapsz.

Előzmény: el Papi (60002)
el Papi Creative Commons License 2011.02.17 0 0 60002

Ha a harmonikus sorbol elhagyjuk (kivonjuk) a hatvany szamok reciprokait, az konvergensse valik?

Előzmény: Gergo73 (60000)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!