Keresés

Részletes keresés

Redlac Creative Commons License 2012.02.23 0 0 17292

Amikor ActiveSheet.Protect Password:="titok", UserInterfaceOnly = True volt az eleje, akkor a hiperhivatkozást megszűntette a makró :-(

 

A Borakától kapott kapcsolóval tökéletes ActiveSheet.Protect Password:="titok", AllowsInsertingHyperlinks: = True

 

Köszönöm :-)

Előzmény: Törölt nick (17290)
boraka Creative Commons License 2012.02.23 0 0 17291

 

A lapvédelmet az alábbi kapcsolókkal lehet "kipipálni" vagy a pipát levenni:

 

   ActiveSheet.Protect Password:="", DrawingObjects:=False, Contents:=True, Scenarios:= _
        False, AllowFormattingCells:=True, AllowFormattingColumns:=True, _
        AllowFormattingRows:=True, AllowInsertingColumns:=True, AllowInsertingRows _
        :=True, AllowInsertingHyperlinks:=True, AllowDeletingColumns:=True, _
        AllowDeletingRows:=True, AllowSorting:=True, AllowFiltering:=True, _
        AllowUsingPivotTables:=True

Tehát nálad ezt kell tenni:

 

ActiveSheet.Protect Password:="titok", AllowInsertingHyperlinks:=True

Előzmény: Redlac (17289)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.22 0 0 17290

Kár kapcsolgatni a védelmet makróban:

ActiveSheet.Protect UserInterfaceOnly:=True

 

Itt tanultam :)

Előzmény: Redlac (17289)
Redlac Creative Commons License 2012.02.22 0 0 17289

Van egy makrókkal dolgozó jelszóval védett munkalapom. A makrók futása előtt maga a makró felodja a védelmet, majd a futás végén visszarakja.

 

Ha a védelmet én kapcsolom be, akkor kipipálom a hiperhivatkozások létrehozásának engedélyét.

 

Ha a makró, a futása után teszi rá a védelmet, akkor már úgy zárja le, hogyki van véve a pipa a hiperhivatkozások engedélyezéséből.

 

Ez zárja le: ActiveSheet.Protect Pass

Előzmény: Redlac (17288)
Redlac Creative Commons License 2012.02.22 0 0 17288

Elnézésedet kérem, nem volt szándékomban senkit szívatni.

 

Este írtam be, mivel másnapra sem érkezett még válasz, gondoltam elfoglaltak vagytok, így megkérdezem máshol.

 

Természetesen megosztottam volna, csak mire meglett ott, addigra indultam dolgozni.

 

Ne haragudjatok, ha gondot okoztam.

Előzmény: Jimmy the Hand (17276)
r11iksa Creative Commons License 2012.02.22 0 0 17287

Hoppsz, köszönöm, mindjárt megnézem, mi ez az offszet függvény.;)

 

Igen, az üres cella azt jelzi, hogy nincs érték, tehát nincs mit összehasonlítani.

 

 

Előzmény: Jimmy the Hand (17283)
Zsongilingi Creative Commons License 2012.02.22 0 0 17286

Köszönöm!

Előzmény: Jimmy the Hand (17285)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.22 0 0 17285

ActiveWorkbook.SaveAs "Mappa teljes útvonala backslash-sel a végén" & Range("b19").Value

Előzmény: Zsongilingi (17284)
Zsongilingi Creative Commons License 2012.02.22 0 0 17284

Szevasztok!

 

Segítség kellene...

Egy munkafüzetet szeretnék menteni makróval megadott helyre. A mentett munkafüzet neve a B19 cellában lévő lenne, a mentés helye pedig egy könyvtár valahol a gépen.

 

Köszönöm!

Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.22 0 0 17283

 

Egy lehetséges megoldás a képen.

A piros cella képlete:

{=SZORZATÖSSZEG(HA(OFSZET($B$2:$J$2;B10-1;0)=OFSZET($B$2:$J$2;C10-1;0);1;0);HA(OFSZET($B$2:$J$2;B10-1;0)="";0;1))}

Tömbképlet, tehát Ctrl+Shift+Enterrel kell zárni. Lefelé húzható.

 

A sárga sor az alap, ezt kell módosítanod a saját táblázatodnak megfelelően. B10:C10-től lefelé vannak a sorpárosítások, vagyis hogy a sárgától számítva hányadik sort kell hányadikkal összehasonlítani. A sorpárok listája (B10:C19) bemenő adat, azokat neked kell megadni.

(Ha jól értettem, az üres cellák egyezősége nem jelent találatot.)

Előzmény: r11iksa (17282)
r11iksa Creative Commons License 2012.02.22 0 0 17282

Példa 5 listával, összegyűjtöttem, hogy soronkénti listák elemei milyen gyakran fordulnak elő, alul összegeztem, ilyen táblázatom van (első oszlop a listák sorszáma, utána az elemek, amelyik listában van olyan elem, az 1-es, a többi cella üresen marad):

 

-,a,b,c,d,e,f,g,h,i (az elemek azonosítói)

1.1,1,-,-,1,-,-,1,1

2.1,-,-,1,1,-,1,1,-

3.-,1,1,-,-,1,-,-,-

4.-,1,-,-,1,-,-,1,1

5.1,-,1,1,1,-,-,-,1

ö:3,3,2,3,3,1,2,3,3

 

A listák közötti közös elemek számát kell meghatározni:

1-2 3

1-3 1

1-4 4

1-5 3

2-3 0

2-4 3

2-5 3

3-4 1

3-5 2

4-5 2

 

Azért csináltam '1' és 'üres" cellákat, mert igy jobban áttekinthetők az oszlopok, de nagyon macerás igy is végigbogarászni több oszloponként az aktuális két sort.:-(

 

Így már érthető, vagy az a baj, hogy rossz irányban indultam el, és más megközelítés kellene?

Előzmény: Jimmy the Hand (17280)
Delila10 Creative Commons License 2012.02.22 0 0 17281
Előzmény: r11iksa (17277)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.22 0 0 17280

Nekem nem világos, hogy mit kell csinálni...

Előzmény: r11iksa (17279)
r11iksa Creative Commons License 2012.02.22 0 0 17279

Erre senki semmit? :-(

Előzmény: r11iksa (17278)
r11iksa Creative Commons License 2012.02.22 0 0 17278

Mától 2010-es excel van nálunk is.;)

 

Viszont tegnap a nyakamba zúdítottak egy rendezéses feladatot, a tegnapi napom csak az adatok begépelésével ment el.:-(

 

Adott kb. 250 lista, 30-60 közti elemszámmal. Sorba kell rendezni őket aszerint, melyek között van a legnagyobb átfedés. Arra gondoltam, csinálok egy táblázatot és elemenként összegzem őket, de ezzel csak odáig jutottam, hogy tudom, hogy mely elemek milyen gyakran fordulnak elő. Nekem viszont ezt a vizsgálatot az összes kétező két lista összevetésével kellene elvégezni. 

 

Bármilyen ötletnek örülnék, mert különben rámegy ez a hetem a papírmunkára.:-(

r11iksa Creative Commons License 2012.02.22 0 0 17277

Esetleg nem gondolnád, hogy akkor megoszthatnád azokkal is, akik azon fáradoztak, hogy megoldják helyetted a problémádat?

Előzmény: Redlac (17275)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.22 0 0 17276

Ennek szívből örülök, ugyanis még csak másfél órát foglalkoztam a kéréseddel, és bizony nagyon bosszantott volna, ha három óra múlva derül ki, hogy csak az időmet pazaroltam.

Előzmény: Redlac (17275)
Redlac Creative Commons License 2012.02.22 0 0 17275

Megkaptam más fórumról a megoldást.

Előzmény: Redlac (17272)
Redlac Creative Commons License 2012.02.22 0 0 17274

Értem...köszönöm.

Előzmény: Jimmy the Hand (17273)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.21 0 0 17273

Az első sor azt mondja meg a fordítónak, hogy futási hiba esetén a második soron folytatódjon a végrehajtás.

Így nem fordulhat elő, hogy az eseménykezelőket letiltjuk (EnableEvents=False), majd egy  programhiba miatt a végrehajtás nem jut el az engedélyezésig (EnableEvents=True), mely utóbbi esetben az események tiltva maradnának. Ha az események tiltva maradnak, akkor a duplakattintást lekezelő kód a továbbiakban egyáltalán nem fog lefutni, amíg vissza nem kapcsolod.

Előzmény: Redlac (17269)
Redlac Creative Commons License 2012.02.21 0 0 17272

Ja azt elfelejtettem, hogy nem csak a 28. sorban, hanem onnan lefelé lenne jó, ha menne :-)

Előzmény: Redlac (17271)
Redlac Creative Commons License 2012.02.21 0 0 17271

Nagyon-nagyon-nagy ötletem van, de a kivitelezés picit gondot okoz :-)

 

A W28 cellába összefűzéssel megjelenik egy név: "197_1"

 

Azt szeretném, ha a V28-ba duplán kattintva létrehozna egy hiperhivatkozást. Mégpedig a számítógép (szerver) egy megadott mappájából a W28-ban lévő nevű .pdf fájlra hivatkozzon.

Tehát, ha jól működik, akkor a V28-ban lesz egy link, ami a 197_1.pdf fájlra hivatkozik. A kattintás előtt a V28 üres, tehát a link neve a fájl neve lesz egyben.

Ha a jó ember még nem rakta fel a szerverre a fájlt (a makró nem találja), akkor megjelenne egy msgbox, hogy nem találom a fájl.

 

Egy Balaton szeletet fizetek annak, aki ezt meg tudja oldani :-)

Redlac Creative Commons License 2012.02.21 0 0 17270

A védelmet úgy raktam a lapra, hogy a zárolt cellát kijelölni se lehessen, így zárolás esetén nem képes a felhasználó dupla klikket nyomni.

Előzmény: Delila10 (17267)
Redlac Creative Commons License 2012.02.21 0 0 17269

Hú, de nagyon beindultatok :-). Köszönöm Jimmy.

 

A Te két sorod mit csinál?

Előzmény: Jimmy the Hand (17266)
Delila10 Creative Commons License 2012.02.21 0 0 17268

Nem láttam ezt a hozzászólásodat, mielőtt beírtam az új változatot, amiben megint elkövettem egy hibát. :((

 

A If Range(Target.Row, 1) <> "ü" Then helyett If Cells(Target.Row, 1) <> "ü" Then kellett volna.

 

 

Előzmény: Jimmy the Hand (17266)
Delila10 Creative Commons License 2012.02.21 0 0 17267

Még mindig nem jó. A változások csak akkor következhetnek be a duplaklikkre, ha az A oszlopban még nincs pipa.

 

Private Sub Worksheet_BeforeDoubleClick(ByVal Target As Range, Cancel As Boolean)
    ActiveSheet.Protect Password:="jelszo", UserInterfaceOnly:=True
    Application.EnableEvents = False
    Dim rng As Range
    
    If Range(Target.Row, 1) <> "ü" Then
        If Not Intersect(Target, Me.Range("F28:F2530")) Is Nothing Then
            Set rng = Range(Intersect(Me.Rows(16), Target.EntireColumn), Target.Offset(-1))
            If rng Is Nothing Then Exit Sub
            Target.Value = Application.WorksheetFunction.Max(rng) + 1
        End If
         
        If Target.Column = 1 Then
            Range(Target.Address) = "ü"
            With Selection.Font
                .Name = "Wingdings"
                .Bold = True
                .ColorIndex = 3
            End With
            Range("A" & Target.Row & ":V" & Target.Row).Select
            With Selection
                .Font.ColorIndex = 3
                .Locked = True
            End With
        End If
         
        If Target.Column = 3 Or Target.Column = 4 _
            Or Target.Column = 12 Then Range(Target.Address) = Date
         
        If Target.Column = 18 Then Range(Target.Address) = "IGEN"
    End If
    
    Cancel = True
    Application.EnableEvents = True
End Sub

 

Remélem, így már jó lesz.

 

Előzmény: Redlac (17262)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.21 0 0 17266

Ha kiegészíthetem két sorral:

 

Private Sub Worksheet_BeforeDoubleClick(ByVal Target As Range, Cancel As Boolean)
    ActiveSheet.Protect Password:="jelszo", UserInterfaceOnly:=True

    On Error Goto Hiba_esetén
    Application.EnableEvents = False
    
    Dim rng As Range
    If Not Intersect(Target, Me.Range("F28:F2530")) Is Nothing Then
        Set rng = Range(Intersect(Me.Rows(16), Target.EntireColumn), Target.Offset(-1))
        If rng Is Nothing Then Exit Sub
        Target.Value = Application.WorksheetFunction.Max(rng) + 1
    End If
     
    If Target.Column = 1 Then
        ActiveCell = "ü"
        With Selection.Font
            .Name = "Wingdings"
            .Bold = True
            .ColorIndex = 3
        End With
        Range("A" & Target.Row & ":V" & Target.Row).Select
        With Selection
            .Font.ColorIndex = 3
            .Locked = True
        End With
    End If
     
    If Target.Column = 3 Or Target.Column = 4 Or Target.Column = 12 Then _
        Range(Target.Address) = Date
     
    If Target.Column = 18 Then Range(Target.Address) = "IGEN"
    
    Cancel = True

Hiba_esetén:
    Application.EnableEvents = True
End Sub

Előzmény: Delila10 (17265)
Delila10 Creative Commons License 2012.02.21 0 0 17265

Egy kicsit gatyába rázva a makró:

 

Private Sub Worksheet_BeforeDoubleClick(ByVal Target As Range, Cancel As Boolean)
    ActiveSheet.Protect Password:="jelszo", UserInterfaceOnly:=True
    Application.EnableEvents = False
    
    Dim rng As Range
    If Not Intersect(Target, Me.Range("F28:F2530")) Is Nothing Then
        Set rng = Range(Intersect(Me.Rows(16), Target.EntireColumn), Target.Offset(-1))
        If rng Is Nothing Then Exit Sub
        Target.Value = Application.WorksheetFunction.Max(rng) + 1
    End If
     
    If Target.Column = 1 Then
        ActiveCell = "ü"
        With Selection.Font
            .Name = "Wingdings"
            .Bold = True
            .ColorIndex = 3
        End With
        Range("A" & Target.Row & ":V" & Target.Row).Select
        With Selection
            .Font.ColorIndex = 3
            .Locked = True
        End With
    End If
     
    If Target.Column = 3 Or Target.Column = 4 Or Target.Column = 12 Then _
        Range(Target.Address) = Date
     
    If Target.Column = 18 Then Range(Target.Address) = "IGEN"
    
    Cancel = True
    Application.EnableEvents = True
End Sub

Előzmény: Redlac (17263)
Delila10 Creative Commons License 2012.02.21 0 0 17264

Az End Sub fölé tedd be ezt a sort:

Application.EnableEvents = True

Van egy másik hiba is. A pipa jel formázási része ilyen legyen:

 

With Selection.Font

.Name = "Wingdings"

.Bold = True 

.ColorIndex = 3 

End With

 

az általad írt

With Selection.Font.Name = "Wingdings"

.Bold = True

.ColorIndex = 3

End With

helyett.

 

Előzmény: Redlac (17263)
Redlac Creative Commons License 2012.02.21 0 0 17263

Az lemaradt, hogy a dupla klikkre simán belép a cellába.

Előzmény: Redlac (17262)
Redlac Creative Commons License 2012.02.21 0 0 17262

Ez meg mostan mé' nem megyen? :-(

 

 

Private Sub Worksheet_BeforeDoubleClick(ByVal Target As Range, Cancel As Boolean)

 

ActiveSheet.Protect Password:="jelszó", UserInterfaceOnly:=True

 

Dim rng As Range

If Not Intersect(Target, Me.Range("F28:F2530")) Is Nothing Then

Set rng = Range(Intersect(Me.Rows(16), Target.EntireColumn), Target.Offset(-1))

If rng Is Nothing Then Exit Sub

Application.EnableEvents = False

Target.Value = Application.WorksheetFunction.Max(rng) + 1

Cancel = True

Application.EnableEvents = True

End If

 

If Target.Column = 1 Then

ActiveCell = "ü"

With Selection.Font.Name = "Wingdings"

.Bold = True

.ColorIndex = 3

End With

Range("A" & Target.Row & ":V" & Target.Row).Select

With Selection

.Font.ColorIndex = 3

.Locked = True

End With

End If

 

If Target.Column = 3 Then Range(Target.Address) = Date

Cancel = True

 

If Target.Column = 4 Then Range(Target.Address) = Date

Cancel = True

 

If Target.Column = 12 Then Range(Target.Address) = Date

Cancel = True

 

If Target.Column = 18 Then Range(Target.Address) = "IGEN"

Cancel = True

 

ActiveSheet.Protect Pass

End Sub

 

 

Pedig egy darabig olyan jól muzsikáltak együtt, aztán valamit elradiroztam...

Előzmény: Delila10 (17261)
Delila10 Creative Commons License 2012.02.21 0 0 17261

Szívesen.

Előzmény: Redlac (17260)
Redlac Creative Commons License 2012.02.21 0 0 17260

Köszönöm!

Előzmény: Delila10 (17259)
Delila10 Creative Commons License 2012.02.21 0 0 17259

Védett lapról van szó, mert az egyes cellák zárolása csak így érvényesül.

Az "ActiveSheet.Protect UserInterfaceOnly:=True" sor makróból engedélyezi a módosítást.

 

Ha jelszóval véded a lapot, ezt írd helyette:

ActiveSheet.Protect Password:="Hű_de_titkos_jelszó", UserInterfaceOnly:=True

 

Az a módszer is jó, amit Te írtál.

Előzmény: Redlac (17257)
Delila10 Creative Commons License 2012.02.21 0 0 17258

Védett lapról van szó, mert az egyes cellák zárolása csak így érvényesül.

Az "ActiveSheet.Protect UserInterfaceOnly:=True" sor makróból engedélyezi a módosítást.

 

Ha jelszóval véded a lapot, ezt írd helyette:

ActiveSheet.Protect Password:="Hű_de_titkos_jelszó", UserInterfaceOnly:=True

 

Az a módszer is jó, amit Te írtál.

Előzmény: Redlac (17257)
Redlac Creative Commons License 2012.02.20 0 0 17257

Köszönöm, remekül működik.

 

Még a végére beleraktam egyéb dupla kattintást, de a vegyülés is jól megy :-)

 

Ez a sor mit jelent?

 

"ActiveSheet.Protect UserInterfaceOnly:=True"

 

Ha jelszót teszek a lapra, akkor ennek a helyére kellene beírni, hogy:

 

Pass = "jelszó"   

ActiveSheet.Unprotect Pass

 

Illetve a végére:

 

ActiveSheet.Protect Pass

Előzmény: Delila10 (17249)
Or Kán Creative Commons License 2012.02.20 0 0 17256

Müxik?

Előzmény: kelan (17253)
Delila10 Creative Commons License 2012.02.20 0 0 17255

:)

Előzmény: kelan (17254)
kelan Creative Commons License 2012.02.20 0 0 17254

Ja, ha nem végzem el a másolást, akkor hibaüzenet fogad. Mostmár értem.

Előzmény: Or Kán (17251)
kelan Creative Commons License 2012.02.20 0 0 17253

Köszi Delila! :)

Előzmény: Delila10 (17252)
Delila10 Creative Commons License 2012.02.20 0 0 17252

Nincs ezzel semmi baj, csak előtte a másolandó területet ki kell jelölni, és másolni, majd az új helyre állva kell indítani a makrót – akár bill. kombinációval. Én is sűrűn alkalmazom, de a végére még betettem a kijelölés megszüntetését.

 

Sub Érték_beillesztése()

     'Billentyűparancs: Ctrl+e 

     Selection.PasteSpecial Paste:=xlValues 

     Application.CutCopyMode = False

End Sub

Előzmény: kelan (17250)
Or Kán Creative Commons License 2012.02.20 0 0 17251

Hát például az, hogy hiányzik belőle a select és a copy parancs.

Előzmény: kelan (17250)
kelan Creative Commons License 2012.02.20 0 0 17250

Sziasztok!

Szeretnék egy érték beillesztés makrót, hogy majd a hozzárendelt billentyűkombinációval működjön az érték beillesztés, de hibaüzenetet kapok a futtatáskor. Mi a baj ezzel a makróval?

 

Sub PasteValue()
'
' PasteValue Makró
'
    Selection.PasteSpecial Paste:=xlPasteValues, Operation:=xlNone, SkipBlanks _
        :=False, Transpose:=False
End Sub

 

Köszi!

Delila10 Creative Commons License 2012.02.20 0 0 17249

Így lehet kombinálni:

 

Private Sub Worksheet_BeforeDoubleClick(ByVal Target As Range, Cancel As Boolean)
    ActiveSheet.Protect UserInterfaceOnly:=True
    
    If Target.Column = 1 Then
        ActiveCell = "ü"
        With Selection.Font
            .Name = "Wingdings"
            .Bold = True
            .ColorIndex = 3
        End With
        Range("A" & Target.Row & ":U" & Target.Row).Select
        With Selection
            .Font.ColorIndex = 3
            .Locked = True
        End With
    End If
    
    If Target.Column = 3 Then Range(Target.Address) = Date
End Sub

Ha az A oszlopban (If Target.Column = 1) klikkelsz duplán, akkor beírja a pipát, és zárolja a sor celláit az A:U oszlopokban.

Ha viszont a C oszlopban kattintasz duplán, akkor a klikkelés helyére beírja a mai dátumot.

Előzmény: Redlac (17248)
Redlac Creative Commons License 2012.02.20 0 0 17248

Ez egyébként remek is lenne, de van jó pár helyen, ahol a dupla klikk a dátumot, vagy egyebet visz be (igen, nem).

 

Ha ezzel bárhol kattintok duplán ott meglesz a pipa (ez a wingdinges megoldás szuper :-)), de ott is, ahol eddig a dátumnak ellene lennie.

 

Csak az "A oszlopra tudod fókuszálni ezt a dupla klikket, mert a meglévőkkel próbáltam kombinálni, de nem működött.

 

Köszi előre is :-)

Előzmény: Delila10 (17246)
r11iksa Creative Commons License 2012.02.20 0 0 17247

Talán egyszerűbb lenne letölteni egy ingyenes pdf nyomtató drivert, ettől kezdve a pdf nyomtatás külön nyomtatóként kiválasztható. Én ezt használom, ha máshova kell átvinni fájlokat, nem kell beállítani nyomtatási képet az aktuális nyomtatóhoz.

Előzmény: kovacsmiklos1985 (17236)
Delila10 Creative Commons License 2012.02.20 0 0 17246

Mit szólsz ehhez a megoldáshoz? Megszünteted a jelölőnégyzeteket. Egy-egy cellán duplaklikkre piros pipa jel jelenik meg, az aktuális sor A:U tartománya zárolt lesz, a karakterek szintén piros színben pompáznak?

 

Private Sub Worksheet_BeforeDoubleClick(ByVal Target As Range, Cancel As Boolean)
    ActiveSheet.Protect UserInterfaceOnly:=True
    ActiveCell = "ü"
    With Selection.Font
        .Name = "Wingdings"
        .Bold = True
        .ColorIndex = 3
    End With
    Range("A" & Target.Row & ":U" & Target.Row).Select
    Selection.Font.ColorIndex = 3
    Selection.Locked = True
End Sub

 

Ezt a makrót is a laphoz kell rendelni.

Előzmény: Redlac (17245)
Redlac Creative Commons License 2012.02.19 0 0 17245

Egy csoporton belül a szerveren elhelyezett táblázatot (egyfajta iktatót) soronként töltünk ki.

 

Amikor a tényleges iktatás megtörténik, és minden rendben van a beírt adatokkal, akkor a csoportvezető pipálná, hogy rendben (ez egyben át is szinezné az adott sort, hogy feltűnőbb legyen), és onnan kezdve nem lehetne módosítani az adott sort. Tehát a pipálásnak kell az utolsónak lenni.

 

Előzmény: Delila10 (17244)
Delila10 Creative Commons License 2012.02.19 0 0 17244

Próbáld meg úgy átrendezni az oszlopaidat, hogy először kelljen a négyzetet jelölni, és utoljára adatot bevinni a billentyűzetről. Ehhez az utolsó oszlophoz igazítsd a makrót.

Előzmény: Redlac (17243)
Redlac Creative Commons License 2012.02.19 0 0 17243

A jelölőnégyzetek hivatkozása zárná le, ami ebben az esetben mondjuk a B oszlop cellája.

 

Az A-ba raktam a jelölőnégyzetet, ahol még egy sorszám van csak. A B-re hivatkozik, de azt elrejtem. A lezárandó pedig a A-U lenne.

 

Azt gondoltam, hogy a lezárásnak mindegy hogyan lesz "tele" a cella.

Előzmény: Delila10 (17242)
Delila10 Creative Commons License 2012.02.19 0 0 17242

Ez egy eseménykezelő makró, ami a billentyűzetről bevitt eseményt figyeli.

 

Át lehetne írni pl. duplaklikk figyelésére, de akkor nem hajtódna végre a G oszlopba történő beírás után, pedig a leírásod szerint ez a fontos. 

Előzmény: Redlac (17241)
Redlac Creative Commons License 2012.02.19 0 0 17241

Szia Delila!

 

Arra nincs valami ötleted, hogy miért nem zárja le, ha nem manuálisan írom be, hanem képletből érkezik az utolsó beírás?

Előzmény: Delila10 (17240)
Delila10 Creative Commons License 2012.02.19 0 0 17240

Jimmy! Nézz be a postaládádba!

mimi_bacsi Creative Commons License 2012.02.18 0 0 17239

Vagy ha pl.: LibreOffice-t használsz, nem kell semmilyen kódsor, nyomtathatsz azonnal PDF formátumba....-)) (bocsánat az offtopikért:-))

Előzmény: kovacsmiklos1985 (17236)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.18 0 0 17238

Egyébként 2010-esben lehet pdf-ként menteni.

 

Előzmény: kovacsmiklos1985 (17236)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.18 0 0 17237

Csak tippelek. Nézd meg, hogy a VB Editorban, a Tools->References menüben találsz-e olyat, hogy pdfcreator. Ha igen, akkor be kéne ikszelni.

Előzmény: kovacsmiklos1985 (17236)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2012.02.18 0 0 17236

Sziasztok!

 

Van egy kódsor, amelyet neten találtam, és amely arra szolgál, hogy EXCEL makró által egy excel munkalapot ki tudjak nyomtatni PDF formátumu fájlba mindenféle megadott paraméter szerint. A kód azonban leáll már rögtön a piros sornál. A PDFCreator fel van telepítve.

 

Hibaüzenet:  User-defined type not defined

 

 

Mi lehet a hiba???

 

 

 

 

Sub PrintToPDF_Early()
    Dim pdfjob As PDFCreator.clsPDFCreator
    Dim sPDFName As String
    Dim sPDFPath As String
    Dim bRestart As Boolean

    '/// Change the output file name here! ///
    sPDFName = "testPDF.pdf"
    sPDFPath = ActiveWorkbook.Path & Application.PathSeparator

    'Check if worksheet is empty and exit if so
    If IsEmpty(ActiveSheet.UsedRange) Then Exit Sub

    'Activate error handling and turn off screen updates
    On Error GoTo EarlyExit
    Application.ScreenUpdating = False
    Set pdfjob = New PDFCreator.clsPDFCreator

    'Check if PDFCreator is already running and attempt to kill the process if so
    Do
        bRestart = False
        Set pdfjob = New PDFCreator.clsPDFCreator
        If pdfjob.cStart("/NoProcessingAtStartup") = False Then
            'PDF Creator is already running.  Kill the existing process
            Shell "taskkill /f /im PDFCreator.exe", vbHide
            DoEvents
            Set pdfjob = Nothing
            bRestart = True
        End If
    Loop Until bRestart = False

    'Assign settings for PDF job
    With pdfjob
        .cOption("UseAutosave") = 1
        .cOption("UseAutosaveDirectory") = 1
        .cOption("AutosaveDirectory") = sPDFPath
        .cOption("AutosaveFilename") = sPDFName
        .cOption("AutosaveFormat") = 0    ' 0 = PDF
        .cClearCache
    End With

    'Delete the PDF if it already exists
    If Dir(sPDFPath & sPDFName) = sPDFName Then Kill (sPDFPath & sPDFName)

    'Print the document to PDF
    ActiveSheet.PrintOut copies:=1, ActivePrinter:="PDFCreator"

    'Wait until the print job has entered the print queue
    Do Until pdfjob.cCountOfPrintjobs = 1
        DoEvents
    Loop
    pdfjob.cPrinterStop = False

    'Wait until the file shows up before closing PDF Creator
    Do
        DoEvents
    Loop Until Dir(sPDFPath & sPDFName) = sPDFName

Cleanup:
    'Release objects and terminate PDFCreator
    Set pdfjob = Nothing
    Shell "taskkill /f /im PDFCreator.exe", vbHide
    On Error GoTo 0
    Application.ScreenUpdating = True
    Exit Sub

EarlyExit:
    'Inform user of error, and go to cleanup section
    MsgBox "There was an error encountered.  PDFCreator has" & vbCrLf & _
           "has been terminated.  Please try again.", _
           vbCritical + vbOKOnly, "Error"
    Resume Cleanup

Redlac Creative Commons License 2012.02.17 0 0 17235

Nagyon érdekes...

 

Ha az utolsó cellába, amire lezárná a sort, képlet, vagy a jelölőnégyzet linkelése ír bele, akkor a lezárás nem működik!

 

Ha manuálisan írok bele a lezáró cellába, akkor szuper...hmmm

 

Előzmény: Delila10 (17225)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.17 0 0 17234

Itt egy fapados. Kell neki bemenő adatként, hogy mekkora cellatartományon belül kell invertálni a kijelölt cellákat.

Minél nagyobb ez a tartomány, annál tovább tart a futás. Egy teljes oszlopra kb. 2-3 másodperc.

Ha a feladat olyan, lehet neki ActiveSheet.UsedRange -et beadni.

 

 

Sub Inverz_Select(Src As Range)
    Dim Unio As Range, c As Range
    
    For Each c In Src.Cells
        If Intersect(c, Selection) Is Nothing Then
            If Unio Is Nothing Then
                Set Unio = c
            Else
                Set Unio = Union(Unio, c)
            End If
        End If
    Next
    Unio.Select
End Sub

 

 

Előzmény: Törölt nick (17233)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.17 0 0 17233

inverz select-re nincs valakinek vmi jó "cucca"?

 

 (A cellakijelölések "fordítottja")

Delila10 Creative Commons License 2012.02.17 0 0 17232

Örülök, hogy segíthettem, szívesen.

Előzmény: Redlac (17231)
Redlac Creative Commons License 2012.02.17 0 0 17231

Delila:-)!

 

Ez a jelölőnégyzetes makró valami fantasztikus. Most játszom vele, hogy a megfelelő helyre kerüljenek, de olyan valamit készítettél, amit már nagyon sokszor használtam volna, csak az a fránya élőmunka elriasztott.

 

Köszönöm szépen!

Előzmény: Delila10 (17227)
Redlac Creative Commons License 2012.02.17 0 0 17230

Köszönöm Delila, most már tényleg szuper :-)

Előzmény: Delila10 (17225)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.16 0 0 17229

1 lehetséges megoldás az OFSZET függvény.

Ha pl. a K8 cellába írod a sor számát (25)  akkor az A25 cella tartalmát így kapod vissza:

=OFSZET(A1;K8-1;0)

A B25 cella tartalma:

=OFSZET(A1;K8-1;1)

A C25 cella tartalma:

=OFSZET(A1;K8-1;2)

 stb.

 

Ha húzható képlet kell, akkor az így néz ki:

=OFSZET($A$1;$K$8-1;OSZLOP(A1)-1)

 

Előzmény: amatőrke (17228)
amatőrke Creative Commons License 2012.02.16 0 0 17228

Sziasztok!

 

Meg lehet-e oldani, és ha igen, akkor hogyan, hogy egy munkalapon egy adott sor bizonyos celláira hivatkozom egy másik munkalapon úgy, hogy csak egyetlen cella tartalmát kelljen módosítanom az adott sor sorszámának felhasználásával vagy az adott sor első cellájára való hivatkozással?

 

Példa:

A 25-ös sorból szükségem van az A25, K25, X25, Z25 cellák értékeire, másnap a 26-os sorból az A26, K26, X26, Z26 cellák értékeire és így tovább.

Az adott sor(25) sorszámát hogyan lehet felhasználni?

Az A25-ös cellához képest hogyan lehet hivatkozással vagy függvénnyel pozícionálni a többi cella helyét?

 

Köszönöm.

Delila10 Creative Commons License 2012.02.16 0 0 17227

"Babráltam egy kicsit" a pozicionálással. 

 

Redlac

 

15-ös sormagasságnál jó a jelölők távolsága. A B oszlopba teszi 1-től 2500 sorig, a csatolás a C oszlopba kerül.

 

 

Sub Jelolok()
    Dim sor As Integer, le As Long
    
    le = -15
    For sor = 1 To 5
        le = le + 15
        ActiveSheet.CheckBoxes.Add(55.5, le, 50, 17.25).Select
        With Selection
            .Name = "JL " & sor
            .Characters.Text = "JL " & sor
            .LinkedCell = "C" & sor
            .Display3DShading = True
        End With
    Next
End Sub

 

Az ActiveSheet.CheckBoxes.Add(55.5, le, 50, 17.25).Select sorban az 55.5 adja a lap bal szélétől-, a le változó a lap felső szélétől való távolságot, az 50 a jelölő szélességét, a 17.25 a magasságát.

A .Name = "JL " & sor elnevezi JL és az aktuális sor nevére (hivatkozási név), a .Characters.Text = "JL " & sor ugyanezt a nevet adja címnek. A .LinkedCell = "C" & sor mondja meg, hogy a csatolás az aktuális sor C oszlopában legyen.

 

Ha nem a B oszlopba akarod tenni, vagy az A oszlop szélesebb, mint az enyém, az 55.5-et írd át.

Előzmény: Or Kán (17226)
Or Kán Creative Commons License 2012.02.16 0 0 17226

Miért nem vagy egy kicsit önállóbb? Megcsinálsz egyet, azt fölveszed makrórögzitővel, ezt bevágod egy for ciklusba ami 2500-zal pörög, és a cikluson belül már csak a jelölőnégyzetek pozícionálásval kell babrálnod.

Előzmény: Redlac (17223)
Delila10 Creative Commons License 2012.02.16 0 0 17225

Nem tudom, a két makró közül melyiket alkalmazod.

 

Az elsőnél az 

If Target.Column = 7 Then _

Range("A" & Target.Row & ":G" & Target.Row).Locked = True sorban írd át a 7-et 2-re (G helyett B oszlop sorszáma), a G-t B-re,

 

a másodiknál az

If Target.Address = "$G$17" Then Range("A17:G17").Locked = True sorban a G-t B-re két helyen.

 

Előzmény: Redlac (17217)
Redlac Creative Commons License 2012.02.15 0 0 17224

Dupla klikkel már betudom írni az aktuális időt. Azt gondoltam, hogy a háttér színezése sem lesz gond...

 

 

Private Sub Worksheet_BeforeDoubleClick(ByVal Target As Range, Cancel As Boolean)

If Not Intersect(Target, Range("A28:A2530")) Is Nothing Then

Target.Selection.Interior.ColorIndex = 15

Cancel = True

End If

End Sub

 

De gond :-(

Redlac Creative Commons License 2012.02.15 0 0 17223

Na, jó...valójában még nem csináltam meg, csak előrevetítettem, hogy ilyet szeretnék véghez vinni :-)

 

Bíztam benne, hogy valaki ír ide olyan megoldást, amivel 10 másodperc alatt kivitelezhető, mind a létrehozás, mind a cellacsastolás :-))))

Előzmény: Or Kán (17222)
Or Kán Creative Commons License 2012.02.15 0 0 17222

"Jelölőnégyzeteket raktam be egymás alá - szám szerint 2500 db.-ot."

 

Ez bizonyára jó mulatság, férfimunka volt.

 

:)

Előzmény: Redlac (17218)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.15 0 0 17221

Makróval megoldható. A TopLeftCell tulajdonság segít beazonosítani a jelölőnégyzeteket.

Lehet olyan ciklust írni, hogy pl. minden csekkboxhoz kapcsolja hozzá a TopLeftCell által definiált cellától kettővel jobbra lévőt. Vagy ilyesmi.

Előzmény: Redlac (17218)
Zsongilingi Creative Commons License 2012.02.15 0 0 17220

Szia!

 

Addig már eljutottam, hogy elmentse úgy, hogy a B19 cella tartalma a cím,

 

ActiveWorkbook.SaveAs Range("b19")

 

de azt nem tudom megoldani, hogy hova mentse, mert ez az utasítás csak menti és kész, de nekem egy bizonyos könyvtárba kellene.

 

Ez lenne az aktív munkafüzet és a B19 cella az első munkalapon van.

Előzmény: boraka (17219)
boraka Creative Commons License 2012.02.15 0 0 17219

A megoldáshoz egy picit több info kellene.

 

"Egy munkafüzetet szeretnék menteni makróval megadott helyre. A mentett munkafüzet neve a B19 cellában lévő lenne, a mentés helye pedig egy könyvtár valahol a gépen."

 

Az éppen aktív munkafüzetet, vagy egy valahol levő munkafüzetet?

A B19 cella az aktív munkafüzet (a makrót tartalmazó munkafüzet) melyik munkalapján van?

Milyen érték van a B19-es cellában (megfelelő-e munkafüzet névnek vagy manipulálni is kell)?

A mentés helyét azért konkrétabban kellene megadni.

 

Előzmény: Zsongilingi (17214)
Redlac Creative Commons License 2012.02.15 0 0 17218

Jelölőnégyzeteket raktam be egymás alá - szám szerint 2500 db.-ot. 

A cellacsatolást kizárólag manuálisan lehet megoldani, vagy létezik valami másolós megoldás, hogy ne kelljen 2500x beállítani?

Mind a kétfélével (ürlap, active-x) próbálkoztam, de nem találtam rá megoldás :-(

Redlac Creative Commons License 2012.02.15 0 0 17217

Ez szuper, köszi :-)

 

Még annyi, hogy próbáltam változtatni, hogy melyik legyen az a cella, aminek a kitöltésével zárolódik a sor, de nem jöttem rá, hogy mit kellene átírni.

Tehát, ha nem a G, hanem a B oszlopban lécő cella lenne az utolsó, akkor azt hogyan módosítsam?

Előzmény: Delila10 (17216)
Delila10 Creative Commons License 2012.02.15 0 0 17216

Azzal kell kezdened, hogy az A:G tartományban a cellák zárolását feloldod, a lapot levéded.

A makrót a kérdéses laphoz kell rendelned.

 

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
    ActiveSheet.Protect UserInterfaceOnly:=True
    If Target.Column = 7 Then _
        Range("A" & Target.Row & ":G" & Target.Row).Locked = True
End Sub

 

Ez minden sorra érvényes.

 

Ha csak a 17. sorban akarod beállítani ezt a védelmet, a

 

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
    ActiveSheet.Protect UserInterfaceOnly:=True
    If Target.Address = "$G$17" Then Range("A17:G17").Locked = True
End Sub

 

makrót alkalmazd.

Előzmény: Redlac (17215)
Redlac Creative Commons License 2012.02.15 0 0 17215

Sziasztok!

 

Lehetséges-e úgy levédeni egy adott sort Excelben, hogy a megadott cella kitöltésekor az adott sort már ne lehessen módosítani?

 

Tehát van mondjuk A17-tól G17-ig egy sorom. Ha A17-től F17-ig kitölti a jóember, akkor semmi, de a G17 beírásakor az adott tartományt már ne lehessen felülírni.

 

Köszi előre is! 

Zsongilingi Creative Commons License 2012.02.14 0 0 17214

Szevasztok!

 

Segítség kellene...

Egy munkafüzetet szeretnék menteni makróval megadott helyre. A mentett munkafüzet neve a B19 cellában lévő lenne, a mentés helye pedig egy könyvtár valahol a gépen.

 

Köszönöm!

r11iksa Creative Commons License 2012.02.14 0 0 17212

Igen, sikerült megnéznem, ott is lelövi a futást, mert 26 féle elemnél 4 helyen az excelben nincs annyi sor/oszlop, hogy kiférjen. Ha hárommal csinálta volna, szépen lefutott volna a program.;)

Végülis jó a logika, for-next ciklussal meg lehetne oldani még a variáció számítást is, hiszen ekkor "csak" az a különbség, hogy feltételvizsgálatot is be kell iktatni, kérdés, hogy hova és hogyan lehet eltárolni, hogy utána a különböző futási eredményeket egymással össze lehessen vetni. Az érdemi vizsgálathoz legalább harmadfokú variációra van szükség, a különböző elemek számát le kell korlátozni, hogy pár ezres legyen a végeredmény, ezeket összefésülve is még kezelhető maradjon az eredményhalmaz.

Előzmény: pimre (17167)
r11iksa Creative Commons License 2012.02.14 0 0 17211

Köszönöm, rákerestem variációra, nem adott érdemi találatot. Neked hogyan sikerült?

Előzmény: Törölt nick (17165)
Redlac Creative Commons License 2012.02.14 0 0 17210

A 16. sor felett rejtett sorok vannak, egyéb nyalánkságok számára :-)

Előzmény: Jimmy the Hand (17207)
Redlac Creative Commons License 2012.02.14 0 0 17209

Hülye vagyok, bocsi :-)

 

Rájöttem, hogy a "címsor" nem kell kétszer.

Előzmény: Redlac (17208)
Redlac Creative Commons License 2012.02.14 0 0 17208

Private Sub Worksheet_BeforeDoubleClick(ByVal Target As Range, Cancel As Boolean)
Application.Calculation = xlCalculationManual

If Not Intersect(Target, Range("A16:A2000, f16:f2000")) Is Nothing Then

Target.Value = Date

Cancel = True

End If

End Sub

 

Ez alá biggyesztettem a kódodat, majd a dupla klikkre kiírta ezt: ambiguous name detected

 

Ha csak a tiéd volt beírva, akkor pöpec, de az enyémmel akadt. Tudom, hogy az én készülékemben van a hiba, de máskor, mások voltak így egymás alá írva. Pl.:

 

Private Sub Worksheet_BeforeDoubleClick(ByVal Target As Range, Cancel As Boolean)
Application.Calculation = xlCalculationManualIf Not Intersect(Target, Range("B13:B2000")) Is Nothing ThenTarget.Value = DateCancel = TrueEnd If
If Not Intersect(Target, Range("Q13:AA2000, G13:G2000, K13:K2000")) Is Nothing ThenTarget.Value = "IGEN"Cancel = TrueEnd IfEnd Sub

Private Sub Worksheet_BeforeRightClick(ByVal Target As Range, Cancel As Boolean)
Application.Calculation = xlCalculationManualIf Not Intersect(Target, Range("K13:K2000, G13:G2000")) Is Nothing ThenTarget.Value = "NEM"Cancel = TrueEnd If
If Not Intersect(Target, Range("Q13:AA2000")) Is Nothing ThenSelection.ClearContentsCancel = TrueEnd If
End Sub

Előzmény: Jimmy the Hand (17207)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.14 0 0 17207

Így jár az, aki cseppenként adagolja az információt ;-)

 

A javított kód:

 

Private Sub Worksheet_BeforeDoubleClick(ByVal Target As Range, Cancel As Boolean)
    Dim rng As Range
    If Not Intersect(Target, Me.Range("B16:B2000")) Is Nothing Then
        Set rng = Range(Intersect(Me.Rows(16), Target.EntireColumn), Target.Offset(-1))
        If rng Is Nothing Then Exit Sub
        Application.EnableEvents = False
        Target.Value = Application.WorksheetFunction.Max(rng) + 1
        Cancel = True
        Application.EnableEvents = True
    End If
End Sub

 

Ez a sor:       If Not Intersect(Target, Me.Range("B16:B2000")) Is Nothing Then

azt nézi meg, hogy a duplakatt cellája beleesik-e a B16:B2000 tartományba

 

Ez a sor:      Set rng = Range(Intersect(Me.Rows(16), Target.EntireColumn), Target.Offset(-1))

meghatározza a duplakatt cella (Target) fölötti tartományt.

Az egyik határcella: Intersect(Me.Rows(16), Target.EntireColumn) -> a 16. sornak és a Target oszlopának metszéspontja

A másik határcella: Target.Offset(-1) -> közvetlenül a Target fölötti cella.

 

Nem teljesen értem, hogy ha B16-ba duplán kattintasz, akkor minek kellene történnie, de bízom benne, hogy a fentiek segítségével szükség esetén módosítani tudod a kódot.

Előzmény: Redlac (17206)
Redlac Creative Commons License 2012.02.14 0 0 17206

Annyi csak, hogy csak egy oszlopban szeretném ezt a funkciót, mert van még egyéb terület ahol a dupla klikk például a dátumot írja be, de máshol meg "IGEN" vagy"NEM"-et ír be.

 

Gondolom ez lenne a kérdéses sor, de sajnos nem értem :-(

 

Set rng = Range(Intersect(Me.Rows(1), Target.EntireColumn), Target.Offset(-1))

 

A cél, hogy a b16:b2000-re kellene ennek működnie.

 

 

Előzmény: Jimmy the Hand (17205)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.14 0 0 17205

"Köszönöm, de öőőőő, ez most melyik oszlopra hivatkozik? "

 

Konkrétan egyik oszlopra sem hivatkozik. Amelyik cellába duplát kattintasz, oda írja be a fölötte lévő legnagyobb szám +1-et.

Kivéve, ha az első sorban van duplakatt.

 

"Amiket még én barkácsoltam, abban a range egyértelműen az Excel celláinak felelt meg."

 

Ez továbbra is így van. Nem egészen értem, mi a probléma.

Előzmény: Redlac (17204)
Redlac Creative Commons License 2012.02.14 0 0 17204

Köszönöm, de öőőőő, ez most melyik oszlopra hivatkozik? 

Amiket még én barkácsoltam, abban a range egyértelműen az Excel celláinak felelt meg.

Előzmény: Jimmy the Hand (17203)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.14 0 0 17203

Private Sub Worksheet_BeforeDoubleClick(ByVal Target As Range, Cancel As Boolean)
    Dim rng As Range
    
    If Target.Row < 2 Then Exit Sub
    Set rng = Range(Intersect(Me.Rows(1), Target.EntireColumn), Target.Offset(-1))
    If rng Is Nothing Then Exit Sub
    Application.EnableEvents = False
    Target.Value = Application.WorksheetFunction.Max(rng) + 1
    Cancel = True
    Application.EnableEvents = True
End Sub

 

Előzmény: Redlac (17201)
Redlac Creative Commons License 2012.02.14 0 0 17202

Lehet-e olyan legördülő listát (adatérvényesítést) létrehozni, amiben a listán kívűl más is írható?

Redlac Creative Commons License 2012.02.14 0 0 17201

Sziasztok!

 

Van egy oszlop, amibe egymás alá számokat írunk manuálisan.  Adott szám ismétlődhet is, illetve nem sorrendben is jönnek számok, de időnként a következő legnagyobb számot kellene írni. Azt szeretném a dupla klikkel elérni, hogy a felette lévő cellákból a legnagyobb számhoz adjon hozzá 1-et, és azt írja bele a cellába.

 

Tudnátok segíteni?

Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.13 0 0 17200

Az Excel (mint általában minden applikáció) érzékeli, ha a dokumentumben változás történt, és bezáráskor felajánlja a mentést.

Amikor a Thisworkbook.Saved jelzőt True-ra állítod, akkor azt mondod az Excelnek, hogy ez a Workbook mentve volt, tehát nem kell rákérdezni, még ha ő (ti. az Excel) úgy is tudja, hogy változott az utolsó mentés óta. A Boraka által megadott kód akkor fut le, amikor a munkafüzetet be akarod zárni. Zárás előtt átállítja a jelzőt, és az Excel nem kérdez rá a mentésre. A kód arra és csak arra a munkafüzetre vonatkozik, amelyikben (a kód) benne van, tehát más munkafüzetek esetében ugyanúgy kérdezni fog.

 

Ha a kódot tartalmazó munkafüzetre kérdez rá mégis, akkor feltehetőleg a kód nem fut le, és ez esetben gyanús, hogy az eventek le vannak tiltva.

Ha bármelyik makróban szerepel az Application.EnableEvents = False utasítás, az kikapcsolja az eventeket egészen addig, amíg újra engedélyezve nem lesznek, vagy amíg az Excel újra nem indítod. Ha a makróban van Application.EnableEvents = False és Application.EnableEvents = True is, de egy futási hiba következtében nem jut el a True-ig a végrehajtás, akkor is le lesznek tiltva, míg vissza nem kapcsolod őket.

Előzmény: Gavriel (17199)
boraka Creative Commons License 2012.02.12 0 0 17198

Kipróbáltatad? Szerintem, ez pont azt csinálja. Az Application.Quit parancsra nem akar menteni.

Előzmény: Gavriel (17197)
boraka Creative Commons License 2012.02.12 0 0 17196

ThisWorkbook

 

Private Sub Workbook_BeforeClose(Cancel As Boolean)
  ThisWorkbook.Saved = True
End Sub

Előzmény: Gavriel (17189)
boraka Creative Commons License 2012.02.12 0 0 17195

A kép valahogy lemaradt.

Köszönöm szépen, valamiért sehogy sem találtam ezt a tulajdonságot, igaz, a comboboxnál kerestem ezt a lehetőséget.

 

 

 

Előzmény: Jimmy the Hand (17194)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.12 0 0 17194

Kép az ugyan nincs, de szerintem a Listbox és annak MultiSelect tulajdonsága kell Neked.

Előzmény: boraka (17192)
boraka Creative Commons License 2012.02.12 0 0 17193

Még annyi lenaradt, hogy egy userformon szeretném a listát alkalmazni.

Előzmény: boraka (17192)
boraka Creative Commons License 2012.02.12 0 0 17192

Sziasztok!

 

Azt szeretném megkérdezni, hogy melyik vezérlővel, ill. milyen egyéb beállítással lehet megoldani a képen láthatóhoz hasonló kiválasztó listát, ahol több lehetőséget is ki lehet választani?

 

Előre is köszönöm.

Zsongilingi Creative Commons License 2012.02.12 0 0 17191

Köszönöm!

Tökéletes!

Előzmény: Jimmy the Hand (17188)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.12 0 0 17188

Workbooks("Munkafüzet neve.xls").Worksheets("Munkalap neve").Visible = xlSheetVisible

Előzmény: Zsongilingi (17187)
Zsongilingi Creative Commons License 2012.02.12 0 0 17187

Köszönöm!

És vissza?

Előzmény: Jimmy the Hand (17186)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.12 0 0 17186

Workbooks("Munkafüzet neve.xls").Worksheets("Munkalap neve").Visible = xlSheetHidden

Előzmény: Zsongilingi (17185)
Zsongilingi Creative Commons License 2012.02.12 0 0 17185

Szevasztok!

 

Egy több oldalas munkafüzetből szeretnék makróval elrejteni egy munkalapot. Segítsetek! Köszönöm!

tt65 Creative Commons License 2012.02.12 0 0 17184

az excelnek a 1000-2000 szöveges értéket jelent a kötőjel miatt, ezért veszi nullának, ha grafikon adatként szerepel. talán csináld azt, hogy a min és a max értékeket, mint külön értéket jeleníted meg a grafikonban.

Előzmény: oliver777 (17183)
oliver777 Creative Commons License 2012.02.11 0 0 17183

Nem erre gondoltam, hanem van egy táblázatom, benne népességadatok, amelyek közül néhány tól-ig érték. Ebből akarok diagramot csinálni, de ezeket nem tudja értelmezni az excel és nullának veszi. Ezért kellene valahogy megadni, hogy ezek a cellák intervallumot tartalmaznak, de jobb klikk a celláracella formázásaszám alatt nem találok ilyen opciót.

 

Köszi!

Előzmény: _Nyuszi (17182)
_Nyuszi Creative Commons License 2012.02.11 0 0 17182

Képlettel különszeded.

Pl. ha az A oszlopban van egy több ezer tételből álló számsorod, a B1-be pedig beírod, hogy "1000 - 2000", akkor a C1-be írhatsz egy olyan képletet, hogy "=BAL(B1;4)", a C2-be meg pl. egy olyat, hogy "=JOBB(B1;4)". - ha magyar Exceled van.

Mármint ha ez a kérdés... :-)

Előzmény: oliver777 (17181)
oliver777 Creative Commons License 2012.02.11 0 0 17181

Excel 2003-ban, hogy lehet megadni hogy egy cellában szereplő értéket intervallumként kezeljen (pl.: egy ilyen cellatartalmat: 1000 - 2000, úgy értelmezzen hogy 1000-től 2000-ig)?

Köszi!

Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.11 0 0 17180

Ha a form ShowModal tulajdonságát kikapcsolod, akkor tudsz mellette a táblázatban dolgozni.

Hogy a munka eredménye azonnal megjelenjen a formon, valószíűleg az is megoldható, de konkrétumok nélkül nehéz erre válaszolni.

Előzmény: Gavriel (17179)
pimre Creative Commons License 2012.02.10 0 0 17178

Itt megtalálod közvetlenül a kód leírását a video nélkül: http://www.excelcasinogames.com/excel-vba-permutation-macro-code

Előzmény: r11iksa (17177)
r11iksa Creative Commons License 2012.02.10 0 0 17177

Köszönöm, tehát 2003-ban ezért nincs ilyen. A videókat majd vaalhol megnézem, nálunk le vannak tiltva az ilyenek.

Előzmény: Törölt nick (17165)
r11iksa Creative Commons License 2012.02.10 0 0 17176

Bocs, jogos, variációkra gondoltam, a példa lista is ezt mutatta, csak már kivagyok egy hete mindig tűzoltómunkát végezni, mert megint valami nem jól működik és határidők vannak.:-((

Előzmény: pimre (17167)
hyperspace69 Creative Commons License 2012.02.10 0 0 17175

Sajnos igen így gondolom. Nem közvetlenül az "A" cellákba írnám kézzel az eredményeket hanem valamilyen kritérium után válna értékké addig csak nullás, üres, hiányzik bármi lehet felőlem úgyse látszik.

Előzmény: Jimmy the Hand (17174)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.10 0 0 17174

Úgy érted, hogy az A1:A100 tartományban végig képletek vannak, és ezen képletek eredményeinek a naplózása kell a B oszlopba? Ha igen, az gond.

Előzmény: hyperspace69 (17172)
hyperspace69 Creative Commons License 2012.02.10 0 0 17172

"Mi történik akkor, ha a B1:B100 betelik értékekkel?"

Legyen a teljes "B" oszlop és akkor nincs ilyen gond.

 

"Mi történik akkor, ha A50-ben már van érték, és az felülíródik?"

Elvileg nem fog változni, esetleg ha javítani kell a naplóban csak akkor. Ebben az esetben ugyan ott kellene legyen A50-nek mert a sorrend nem változik a napló szempontjából.

 

Még annyit megemlítenék nehogy ebből baj legyen.  Minden "A" cellára írok függvényt  =HA(C1>0;C1;HIÁNYZIK()) ezt ráhúzva a többire.

Előzmény: Jimmy the Hand (17170)
pimre Creative Commons License 2012.02.10 0 0 17171

Nekem régebben volt hasonló problémám a Powerpointtal. Nem találtam rá megoldást, igaz, nem is nagyon szorgalmaztam, mert ritkán nézegettem a pps fájlokat. (Aztán valahogy egy teljes újrainstallálás megoldotta)

 

Viszont most találtam egy erről szóló beszélgetést. http://pcforum.hu/tudastar/36968/PPS+fajlok+megnyitasa+outlook+expresszben.html. Bár ez is pps-ről szól, de hasonló a jelenség. Nézd meg, hátha használható.

 

Előzmény: Seameny (17169)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.10 0 0 17170

Mi történik akkor, ha A50-ben már van érték, és az felülíródik? A B oszlop következő értéke legyen az új A50, vagy a B oszlopban meg kellene keresni, hogy melyik volt az elző A50, és azt lecserélni?

Mi történik akkor, ha a B1:B100 betelik értékekkel?

Előzmény: hyperspace69 (17168)
Seameny Creative Commons License 2012.02.10 0 0 17169

Szia,

Egyformák. Még annyi infó, hogy eddig remekül működött, nem változtattam elvileg semmit.

Továbbá ha simán kitallózok a böngészővel egy xls file-t, akkor sem nyitja meg, elindul az Excel és üresen áll.

Csak akkor nyit meg bármilyen xls file-t, ha elindítom az Excel-t és a menü/megnyit pontból választom ki.

köszi

Előzmény: Törölt nick (17164)
hyperspace69 Creative Commons License 2012.02.10 0 0 17168

Sziasztok! Erre van valakinek ötlete?

 

"A1:A100 oszlopba nem sorrendbe kerülnek bevitelre az értékek, például A50=x majd A30=x, azután A73=x stb... Ezeket kellene B1:B100 oszlopba sorba rendezni. B1=A50, B2=A30, B3=A73 stb"

Előzmény: hyperspace69 (17143)
pimre Creative Commons License 2012.02.09 0 0 17167

Bocs, félreértettem a kérdést. Valahogy nem hittem el, hogy elő akarod állítani a permutáció összes elemét. Mindenesetre robbantómester videójában megadják az algoritmust (ami az Excelben készen nincs meg), nekem meg marad az elnézéskérés.

Előzmény: r11iksa (17163)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.09 0 0 17166

Előzmény: Törölt nick (17165)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.09 0 0 17165

excel 2010-ben:

FAKT()

VARIÁCIÓK()

KOMBINÁCIÓK()

(egyik sem egyezik a permutáció fogalmával)

 

Egyébként meg a google százával ad találatot a émára.

 

<object style="height: 390px; width: 640px"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/8OAnn-WIGpc?version=3&feature=player_detailpage"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/8OAnn-WIGpc?version=3&feature=player_detailpage" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="360"></object>

Előzmény: r11iksa (17163)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.09 0 0 17164

a parancsikon filename.xls-re mutat az eredeti pedig filename.xlsx...?

 

Előzmény: Seameny (17162)
r11iksa Creative Commons License 2012.02.09 0 0 17163

Elég érdekes, hogy nem érted, amikor pontosan leírod.

 

Igen, az a kérdés, van-e olyan program, ami előállítja egy halmaz permutációit, variációit, stb.

Excel-nél maradva, van-e ilyen függvény, vagy makrot kell rá írni.

Ha nem excel, akkor van-e másféle statisztikai program, amivel ezt meg lehet valósítani, ha igen, mi a neve.

 

Előzmény: pimre (17160)
Seameny Creative Commons License 2012.02.09 0 0 17162

Sziasztok,

 

Következő a gondom: reggel óta az excel nem nyitja meg az asztalon lévő parancsikonos file-kat. Rákkatintok, kiírja, hogy nem találja a windows, holott amúgy ott van, megnéztem.

ezen kívül a levélben mellékletként érkezett táblázatoknál is ez a helyzet.

roppant idegesítő.

már leszedtem először csak az excelt, majd az egész office-t, de maradt ugyanez a helyzet.

van valakinek ötlete, hogy mi történhetett?

köszi

Zsongilingi Creative Commons License 2012.02.09 0 0 17161

Köszönöm! Pont így gondoltam. Tökéletes.

Nagyon hálás  vagyok.

Előzmény: Delila10 (17156)
pimre Creative Commons License 2012.02.09 0 0 17160

Biztos volna megoldás. Nem tudom, ki hogy van vele, én a kérdésedből egy mukkot nem értek. Viszont a matematikához értek. Azt tudom, hogy a permutáció egy kombinatorikai fogalom, amelyben bizonyos dolgok sorbarendezési lehetőségeit számítod ki. Képlete n!, ahol a számokat egytől n-ig összeszorzod. A variáció szintén ilyen fogalom. Ezzel tudod kiszámolni, hogy például hány lottószelvényt kell kitöltened, hogy biztosan ötösöd legyen. Vagy azt, hogy 3 betűből és 3 számjegyből álló rendszámtáblával hány gépkocsinak tudsz különböző rendszámot kiosztani. 

 

De szerintem Te nem ilyesmit akarsz a karaktersorozataiddal. 

 

És sajnos a mintapéldáidat sem értem. Ha érthetőbb leírást adsz, biztos lesz, aki válaszol. Akár én is. Én egyébként arra tippelek, hogy nem karakter, hanem számsorozatot szeretnél előállítani valamilyen rendszer szerint. Ez nem lenne nehéz. De lehet, hogy tévedek.

Előzmény: r11iksa (17153)
pimre Creative Commons License 2012.02.09 0 0 17159

Igen. Egy saját programom képernyőképét küldöm. A konstansok modul a képernyő bal oldalán van. A gyakorlatban arra jobb egérrel kattintva kapod meg az exportálás lehetőségét. Középen látod a modul tartalmát. A változók listáját persze szemléltetésül, lecsökkentve mutatom meg. A lényeg így is látszik. 

Előzmény: Gavriel (17154)
Delila10 Creative Commons License 2012.02.09 0 0 17158

Csak az I oszlopban nem tudod rejteni a sorokat, az egész lapon lehet csak ezt megtenni.

 

Sub rejt()
    Rows("9:500").Hidden = True
End Sub


Sub mutat()
    Rows("9:500").Hidden = False
End Sub

Előzmény: Zsongilingi (17155)
Delila10 Creative Commons License 2012.02.09 0 0 17157

Téves! Az üres sorokat rejti - fedi fel az előző két makró.

Előzmény: Delila10 (17156)
Delila10 Creative Commons License 2012.02.09 0 0 17156

Ha minden oszlopodban be van kapcsolva az autoszűrő,

 

Sub NemÜres()
    Selection.AutoFilter Field:=9, Criteria1:="<>"
End Sub

Sub MindetMutat()
    Selection.AutoFilter Field:=9
End Sub

Ha nem, akkor a 9 helyett azt a számot írd, ahányadik a szűrt oszlopok közül az I.

Pl. ha a szűrés az F:M oszlopokban van, akkor 4-et írj a 9 helyére.

Előzmény: Zsongilingi (17155)
Zsongilingi Creative Commons License 2012.02.09 0 0 17155

Szevasztok!

 

Segítség kellene. Makróval szeretnék szűrni. Konkrétan egy adott táblázat "I" oszlopából szeretném elrejteni az üres sorokat 9-től 500-ig, majd egy másik gomb megnyomásával vissza állítani.

 

Segítsetek! Kösz!

 

 

r11iksa Creative Commons License 2012.02.08 0 0 17153

Erre nincs megoldás?

Előzmény: r11iksa (17145)
s71 Creative Commons License 2012.02.08 0 0 17152

Sziasztok!

 

Segítségre lenne szükségem. Nyomtatási területet szeretnék kijelölni valamilyen offsettes megoldással.

Valami ehhez hasonlót 'ActiveSheet.PageSetup.PrintArea = "L1" + offs & ":Q119"+ offs', de nem találok megoldást. Ha tudnátok valamilyen megoldást, ami működik megköszönném.

Üdv.

Jozsef Creative Commons License 2012.02.08 0 0 17151

függvénnyel

Előzmény: Jozsef (17150)
Jozsef Creative Commons License 2012.02.08 0 0 17150

Használd a HIPERHIVATKOZÁS függvényt

pl.

=HIPERHIVATKOZÁS("http://index.hu";"Index");

Ha kell mindkét paraméterét tovább csiszolhatod az ÖSSZEFŰZ fügvénnyel vagy az & operátorral.

Előzmény: HunyorMan (17149)
HunyorMan Creative Commons License 2012.02.08 0 0 17149

Sziasztok!

 

Segítségre lenne szükségem:

Adott nagyon sok cella egy oszlopban, mindegyiknek a végére szeretnék egy linket elhelezni. Tehát mindegyik cella (ill. a cellák tartalmának) végére kerülne az a mondat, hogy "KATT IDE", amely egy honlapra mutatna.

 

Először az ÖSSZEFŰZ függvénnyel próbáltam, azonban ha két cellát összefűzök (a másodikban szerepel a link), akkor a második cellából csak a szöveget emeli be, a linket nem.

 

Segítségeteket előre is köszönöm!

E.Istvan Creative Commons License 2012.02.08 0 0 17148

A lista mögötti üres oszlopban ki tudod számoltatni.

 

Ha 2007-es exceled van, akkor a SZUMHATÖBB() függvényt tudod használni. Régebbi verziókban tömbképlettel oldható meg a dolog.

"A" oszlopban személy, "B" oszlopban befizető azonosító, "C" oszlopban összeg esetén az alábbi képletet kell beírni az első sorba, ami most nálam a 2. sor. (1. sor fejléc) Majd a képletet végig kell másolni a tábla aljáig.

=SZUMHATÖBB($C$2:$C2;$A$2:$A2;$A2;$B$2:$B2;"befizetés azonosító")-SZUMHATÖBB($C$2:$C2;$A$2:$A2;$A2;$B$2:$B2;"terhelés azonosító")

Előzmény: Digger57 (17142)
pimre Creative Commons License 2012.02.08 0 0 17147

Bocs, elfelejtettem az egész programban használt változók hivatalos nevét (public) odaírni, de remélem, így is érthető volt.

Előzmény: pimre (17146)
pimre Creative Commons License 2012.02.08 0 0 17146

Én az ilyesmit úgy oldom meg, hogy a konstansokat és az egész programban használt változókat agy önálló modulban tartom konstansok néven. És ebben a modulban lényegében nincs más, csak ezek. 

 

Ha most ugyanezeket a konstansokat akarom használni egy másik fájlban, akkor először a meglévő modult kimásolom (exportálom), majd a kimásolt modult az új fájlba importálom.

 

Remélem, jól értettem a kérdésedet.

Előzmény: Gavriel (17144)
r11iksa Creative Commons License 2012.02.07 0 0 17145

keresek egy oyan progrmot, amivel elö lehet állitani egy karaktersorozat permutációját, vagy variációját. állitólag excel ezt tudja. tudnátok segiteni, hogyan megy?

 

pl:

karaktersorozat1,2,3

 

2 elemü

11,12,13,21,22,23

 

ilyenrelenne szükségem, de 10-05 elem esetében, ami ngyon macerás kézzel.:(

 

hyperspace69 Creative Commons License 2012.02.07 0 0 17143

Szépen megfogalmaztad egy mondatban erre gondoltam! :)

Nyitottam egy teljesen új munkafüzetet bemásoltam B1 cellába "=MAX(A1:A30)-MIN(OFSZET(A1;HOL.VAN(MAX(A1:A30);A1:A30;0)-1;0):A30)"   A képlet azonosítatlan szöveget tartalmaz. "#NÉV?" Ez miért van?

 

 

A kódot a leírtak alapján szintén megcsináltam "Run-time error 1004, nincs ilyen cella" (nem baj, ez storno mert időközben rájöttem kicsit másra lenne szükségem)

 

A1:A100 oszlopba nem sorrendbe "érkeznek" az értékek, tehát A50=x majd A30=x, azután A73=x stb... Ezeket kellene B1:B100 oszlopba sorba rendezni. B1=A50, B2=A30, B3=A73 stb

(és erre az oszlopra írnám át a visszaesés képletét különben az is hamis eredményt adna)

 

 

Előzmény: Jimmy the Hand (17141)
Digger57 Creative Commons License 2012.02.07 0 0 17142

Köszi a válaszodat!

 

Közben megoldottam, úgy ahogy írod is.

 

Van közben egy nagyobb gondom!

Befizetéseket és terheléseket gyűjtök egy táblába. Dátum, azonosító, összeg, egy jelző ami mutatja, hogy a tétel befizetés vagy terhelés. Tulajdonképpen a kettő, csak az előjelben különbözik egymástól. Az egyiket hozzáadni, a másikat kivonni kell az egyenlegből. Egyszerre körülbelül 60 ember befizetéseit tartom nyílván, évente 12 terhelés és ugyanennyi befizetés. A rekordok dátum szerint rendezettek.

Szeretnék egy olyan listát ami kigyűjti ebből az adathalmazból egy ember terheléseit és befizetéseit olyan módon, hogy folyamatosan látni lehessen az egyenleget is minden tétel után.

A kigyüjtés autoszűrővel egyszerű, de az egyenleget hogyan lehet követni tételenként?

Van erre beépített fügvény, vagy le kell progamozni?

Az irányított szűrőt ismerem. Erre is van valamilyen szűrési lehetőség?

Előzmény: Jimmy the Hand (17136)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.07 0 0 17141

Hát nekem ebből nem lett világosabb...

A visszaesés definíciója önmagában (azt hiszem) világos. Az adatsorban lévő legmagasabb érték, és az azt követő legkisebb érték különbsége. Erra a következő képletet javaslom:

 

=MAX(A1:A30)-MIN(OFSZET(A1;HOL.VAN(MAX(A1:A30);A1:A30;0)-1;0):A30)

 

Ahol A1 a vizsgált cellatartomány eleje, A30 a vége. Ezeket bármire átírhatod.

 

A magyarázatod többi része homály, de remélem amúgy is irreleváns. A naplózásra korábban megadott kód pedig jó, és egészen biztosan működik magyar Excelben is. Talán az a baj, hogy nem jó helyre másoltad be. A munkalap kódlapjára kell. (Jobb katt a munkalap fülén, aztán: kód megjelenítése.)

Előzmény: hyperspace69 (17140)
hyperspace69 Creative Commons License 2012.02.06 0 0 17140

Köszönöm, kipróbáltam sajnos nekem nem sikerült. Lehet, hogy baj a magyar excel?

Azt hiszem egyszerűbb ha belinkelem a táblázatomat és azon mondom el mi a problémám.

https://rapidshare.com/files/2006454697/7.0_2012.xls

 

Az egyenleg grafikonomról menet közben kiderült, hogy használhatatlan (bal felső sarok). AT22:AT359 figyeli az értékeket és az alapján rajzolja a vonalat. Ezzel az a baj, hogy a pozíciókat nem ugyan abban a sorrendben zárom le mint ahogyan a táblázatban vannak. Ezért a grafikon teljesen más alakzatot rajzol ki mint ami valójában kialakul. A legszembetűnőbb most ha X23 cellába beírnám a jelenleg még nem realizált profitomat akkor teljesen más képet mutatna a grafikon.

 

Szerintem úgy lenne a jó ha AU22:AU359 oszlopba írná folyamatosan az értékeket aszerint, hogy melyik alakult ki utoljára AT22:AT359 oszlopban. A grafikon pedig ebben a sorrendben kialakult értékeket mutatná ki. De AU oszlopban amelyik cellában nincsen semmi ott #HIÁNYZIK legyen az érték különben a grafikonom vonalat húz nulla értéken.

 

Visszaesés:  Az egyenleggrafikonon kimutatott legmagasabb csúcs és a legmélyebb völgy közötti érték. De ha az eddigi csúcs fölé megy az egyenleg akkor már az lesz a legmagasabb csúcs és újból számolja a visszaesést ami nem feltétlenül lesz nagyobb mint amekkora az első visszaesés volt. Az eredményt pedig L9 cellába gondoltam megjeleníteni.

 

Nem vagyok benne biztos, hogy így érthetőbb mit is szeretnék de bizakodom :)

 

Köszönöm!

Előzmény: Jimmy the Hand (17137)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.06 0 0 17139

Lehet, de nekem más lehetőség is beugrott. Ezért megvárnám a pontosítást.

Mindenesetre a Te verziódat lenne egyszerűbb megvalósítani :)

Előzmény: Delila10 (17138)
Delila10 Creative Commons License 2012.02.06 0 0 17138

Úgy látom, az oszlop legkisebb értékéből kivonja a legnagyobbat.

Előzmény: Jimmy the Hand (17137)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.06 0 0 17137

A B oszlop feltöltésére ezt a kódot javaslom:

 

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
    If Target.Address = "$A$1" Then
        Application.EnableEvents = False
        Target.Copy Destination:=Me.Range("B:B").SpecialCells(xlCellTypeBlanks)(1)
        Target.Activate
        Application.EnableEvents = True
    End If
End Sub

 

A "visszaesés" fogalmát kicsit írd körül jobban, mert nem egyértelmű. Hogyan számolnád ki papíron?

Előzmény: hyperspace69 (17132)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.06 0 0 17136

Hogyan kérdezed le, hogy mi van kiválasztva? Na az működik visszafelé is.

Előzmény: Digger57 (17134)
mimi_bacsi Creative Commons License 2012.02.05 0 0 17135

Köszönöm pimre a válaszodat, kipróbálom! :-)

(A legtöbb munkalapon azonos a szerkezete a táblázatnak, vagy a másolás előtt összerendezem...) 

Előzmény: pimre (17133)
Digger57 Creative Commons License 2012.02.05 0 0 17134

Excel 2003-at használok.

Egy formon, comboboxban, hónapot kellene kiválasztani.

Működik, nincs gond vele.

Megoldható valamilyen formában, hogy az aktuális hónap legyen benne a "default" érték?

 

pimre Creative Commons License 2012.02.05 0 0 17133

Persze. Valami ilyen programot kell lefutatnod:

 

Sub gyűjt()

Dim i As Integer, lapszám As Integer

lapszám = Sheets.Count

Worksheets.Add.Name = "gyűjtő" ' létrehozzuk gyűjtő munkalapot

Sheets("gyűjtő").Move after:=Sheets(lapszám + 1) ' A végére tesszük.

For i = 1 To lapszám

    Sheets(i).Select ' Forrás munkalap kiválasztása

    ActiveCell.SpecialCells(xlLastCell).Select ' Az utolsó adatra állunk

    Range(Cells(1, 1), Cells(ActiveCell.Row, ActiveCell.Column)).Select ' Feltételezzük, hogy az 1. oszlop első sorától kellenek az adatok

    Selection.Copy

    Sheets("gyűjtő").Select ' A gyűjtő munkalap kiválasztása

    ' Az itt következő részt majd neked kell megírnod a másolandó munkafüzetek szerkezetének ismeretében.

    ' Ha azokban teljes sorok vannak, akkor a ciklusban lefelé kell mozgatnod a másolás helyét,

    ' Ha pedig oszlopok, akkor oldalirányba kell mozognod az egyes munkafüzetek adatainak másolásánál.

    ' Ha a szerkezet változó, akkor nem biztos, hogy megoldható a feladat.

    ' A bemásolás egyébként majd az ActiveSheet.Paste paranccsal történik.

Next

End Sub



Előzmény: mimi_bacsi (17120)
hyperspace69 Creative Commons License 2012.02.05 0 0 17132

Sziasztok!

 

Érdeklődnék, hogy meglehet-e csinálni a következőt excelben?

 

A1 cella értéke időről időre összevissza változik.

B1 cellába kéne kiíratni A1 cella értékét.

Majd B2 cellába az A1 cella új értékét.

Így tovább a végtelenig.

 

Ezután B oszlop értékeit figyeltetni kéne aszerint, hogy mekkora volt a legnagyobb visszaesés az eddigi legmagasabb értéktől számítva az eredményt pedig C1 cellába írja ki.

Értelem szerűen ha B oszlopban szereplő legmagasabb értéket egy új magasabb érték követ akkor onnantól számolja újra a visszaesést de csak akkor írja ki C1 cellába, hogy ez mennyi volt ha nagyobb a visszaesés mint az előző.

 

példa:

 

B1=1000

B2=700

B3=800

B4=300

B5=900

 

Legnagyobb visszaesés C1= -700

tt65 Creative Commons License 2012.02.05 0 0 17131

másold egymásután őket.

majd Adatok fül, Ismétlődések eltávolítása.

Előzmény: Csabesz:) (17128)
Csabesz:) Creative Commons License 2012.02.05 0 0 17130

Akár így is jó lenne ahogy írod. A kérdés az, hogy egyáltalán meg lehet ezt oldani excellben vagy ehhez már adatbázis kezelő kell?

Előzmény: _Nyuszi (17129)
_Nyuszi Creative Commons License 2012.02.05 0 0 17129

Tehát van két névsor-számsor lista, valahogy így:

1. lista:

Kovács Béla 15

Kiss Jolán 7

Nagy Ferenc 9

Kovács Béla 11

 

2. lista:

Horváth Gizella 3

Horváth Zoltán 6

Szabó Roland 23

Nagy Ferenc 5

Szabó Roland 14

 

Ebből mit szeretnél?

Mondjuk egy olyan programot, ami végigmegy először az első, majd a második listán, és minden névnél megnézi, hogy az összevont lista tartalmazza-e már. Ha igen, akkor átugorja, ha pedig még nem, akkor az összevont listához adja. Jól értem?

Ilyenkor mi lesz a számokkal? A név első előfordulásánál lévő számot használja? Vagy az nem is kell?

(Talán makró nélkül is megoldható, de nem gondoltam még teljesen végig.)

Előzmény: Csabesz:) (17128)
Csabesz:) Creative Commons License 2012.02.05 0 0 17128

Sziasztok,

 

Kérdéseim a következő:

1. Excelben van két adatsorom, melyekhez számok is tartoznak és szeretném a közös adatokat kiszűrni. Nem csak arra vagyok kíváncsi, hogy hány db ugyanolyan adat van, hanem szeretném, ha megmutatná azokat.

2. Hogy tudok két adatsorból egyet csinálni (mondjuk két névsorból, melyekhez számok is tartoznak) úgy, hogy ugyanazokat az adatokat ne ismételje meg?

 

Előre is köszi!

Digger57 Creative Commons License 2012.02.05 0 0 17127

Megint egy "egyszerű" problémára keresek választ.

Van két UserForm-om. Az egyikből egy gombbal indítanám a másikat és Runtime error 438-al kiakad.

Ha jól értelmezem az angol üzenetet, "Az objektumnak nincs ilyen tulajdonsága, vagy metódusa.

 

Mit csinálok rosszul?

Biztosan valami banális dolog lehet, de nem találom a megoldást! :(

 

_Nyuszi Creative Commons License 2012.02.04 0 0 17126

Köszönöm szépen! :-)

Előzmény: Jimmy the Hand (17125)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.04 0 0 17125

Worksheets("Munka1").Rows.Count -> megadja a Munka1 nevű munkalap sorainak számát.

 

Cells(Worksheets("Munka1").Rows.Count, 1) -> ez hivatkozás az A (vagyis 1-es számú) oszlop utolsó cellájára

 

Cells(Worksheets("Munka1").Rows.Count, 1).End(xlUp) -> az A oszlop utolsó cellájából egy Ctrl+Up (felfelé nyíl) művelet, ami - valóban - az A oszlop legalsó használatban lévő cellájára ugrik.

 

Cells(Worksheets("Munka1").Rows.Count, 1).End(xlUp).Row -> A oszlop legalsó használatban lévő cellája sorána száma

Előzmény: _Nyuszi (17124)
_Nyuszi Creative Commons License 2012.02.04 0 0 17124

Köszi, volt egy ilyen tippem, ez segítség volt. :)

A számláló az utolsó használt sor számát, vagy az összes használható sorok számát adja vissza? Gondolom az utóbbi, ha onnan megyünk fel... Tehát lemegy az abszolút végére, akárhol is legyen az, és onnan jön felfelé az első nem üres celláig, ha jól értem.

Előzmény: Jimmy the Hand (17118)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.04 0 0 17123

Userform ->jobb klikk -> export file

Userform ->átnevez

File ->Import File->exportált userform

Userform ->átnevez

File ->Import File->exportált userform

Userform ->átnevez

File ->Import File->exportált userform

...

Előzmény: Digger57 (17121)
NeomatiK Creative Commons License 2012.02.04 0 0 17122

Sziasztok!

 

 

Segítséget szeretnék. Van egy munkafüzet, első lapján az egyik (pl a B) oszlopban termékazonosítók, mindegyik csak egyshzer szerepel.

 

Aztán van a többi lap (minden nap egy újabb lappal bővül), mindenféle irományokkal és köztük egyik oszlopban termékazonosítók. Ezt a lapot egy másik doksiból másolom be ide. Ezen a lapon egy azonosító többször is szerepelhet.

Szóval azt szeretném látni, hogy az első lapon pl a C oszlopban találatot jelezzen, ha a másik lapon van az a termék.

Digger57 Creative Commons License 2012.02.04 0 0 17121

2003-as az Excelem.

Egymáshoz nagyon hasonló UserFormokra van szükségem.

Lehet olyat csinálni, hogy egy kész UserForm-ról másolatot készítsek?

mimi_bacsi Creative Commons License 2012.02.04 0 0 17120

Egyszerűen meg lehet-e tenni, hogy több (20-25) munkalap adatait egy munkalapra gyüjtse (másolja) a program? (A "jelöld ki mind, Control+C, Control+V" megoldást ismerem!:-))

Digger57 Creative Commons License 2012.02.04 0 0 17119

Köszi mindenkinek a segítséget!

 

Ez volt a befutó:

 

Sor = Application.CountA(lap.Range("a:A"))

 

A prog.hu-n szokott Micu barátunk segíteni, az ő "tollából" való. :)

Sajnos jó ideig kellett keresgélnem, pedig láttam már ezt a megoldást.

 

Köszi mégegyszer!

Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.04 0 0 17118

Az utolsó ugyanaz, mint a második, csak verziófüggetlen (tehát akkor is működik, ha több a sorok száma, mint 65536).

Előzmény: _Nyuszi (17117)
_Nyuszi Creative Commons License 2012.02.04 0 0 17117

Az utolsóról tudsz mondani pár szót? Nem nagyon értem. :(

Előzmény: Delila10 (17115)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.04 0 0 17116

Tegyünk hozzá +1-et, és akkor jó lesz :)

Előzmény: Delila10 (17115)
Delila10 Creative Commons License 2012.02.04 0 0 17115

Több módon lehet kikeresni. Ímé 4 változat:

 

usor=Range("B1").End(xlDown).Row

usor=Range("B65536").End(xlUp).Row  ' 2003-as verziónál 65536 az alsó sor

usor = Application.CountA(Columns(2)) 'ha folyamatosan ki van töltve minden sorban a B oszlop

usor=Cells(Rows.Count,"B").End(xlUp).Row

Előzmény: Digger57 (17114)
Digger57 Creative Commons License 2012.02.04 0 0 17114

Sikerült megoldani!

A ComboBox Style tulajdonságát kellett fmStyleDropDownList-re állítani. Így nem lehet a lista szövegeibe beleeditálni!

Így nem akad ki hibával, és a gyorskeresés is működik!

 

Új kérdésem van.

Egy adatokkal feltöltött tartományhoz újabb sor szeretnék szúrni, természetesen VBA kóddal.

Hogyan lehet elegánsan megkeresni például a B oszlop első üres sorát?

 

 

Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.03 0 0 17113

BoundColumn property

Előzmény: Digger57 (17112)
Digger57 Creative Commons License 2012.02.03 0 0 17112

Még mindig küzdök a problémával!

Köszi a válaszokat, de sajnos nem volt megoldás a gondomra, továbbra is kiakad a makró.

Az ilyen problémák egyik megoldása, ha megkerüljük a problémát! :)

Szóval nekem azt kellene megoldani, hogy a listából kiválasztott nevet, illetve az előtte levő azonosítót megkapjam. Most mindkettő sorba van rendezve, de később a használat során az azonosító lehet, hogy vátozni fog. Emlékeim szerint van olyan megoldás, hogy két oszlop legyen a lenyílóban, az egyiknek az oszlopszélességét 0-ra venni, ebben van az ID. A kiválasztás után az ID értéke kellene.

Próbálom a neten keresni a megoldást, de hírtelen nem találom.

Tudnátok segíteni ebben?

Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.03 0 0 17111

A ComboBox-nak van egy MatchRequired nevű tulajdonsága. Ha azt igazra állítod, akkor a felhasználó nem tudja kedve szerint megváltoztatni a tartalmat.

Előzmény: Digger57 (17109)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.03 0 0 17110

1. A vlookup keresési tartományának ez esetben sorbarendzettnek kell lennie - mivel az utolsó argumentmát kihagytad. (Egyébként rossz találatotot fog visszaadni)

2. Ha már a beépített függvényeket használod, akkor ágyazd bele a vlookup fgv-t egy IfError-ba (Worksheetfunction.IfError....)  (Excel 2007-2010

,alatta pedig sima if-be: (Ha(hiba(eredeti képlet);"rossz";eredeti képlet) Persze ezer más lehetőség is van... (Pl én biztosan így csinálnám, ahogy te)

 

Előzmény: Digger57 (17109)
Digger57 Creative Commons License 2012.02.03 0 0 17109

Sziasztok!

 

Egy hibakezelő megírásához kérek segítséget.

Van egy névjegyzék. ID, név, cím, email, stb. oszlopokkal.

UserFormon van egy Combobox. A listát cellatartományból töltöm.

A kiválasztott névhez kiveszem az azonosítót, majd munkalapfügvényeket használok.

 

Itt a kódrészlet:

 

Private Sub cmbTulajdonos_Change()
    tnev = Me.cmbTulajdonos     'Megkeressük a nevet
    poz = Application.Match(tnev, Worksheets("Tulajdonos").Range("tulnev"), 0)    'Hanyadik a tulnev táblázatban?
    taz = Worksheets("Tulajdonos").Cells(poz + 2, 1)  'Megvan a tulajdonos azonosító
    'Kikeressük a tulajdonos adatait,lakásait,garázsait,stb. majd feltöltjük a textboxokat
    Me.Tulaj.Caption = Me.cmbTulajdonos 'A keret szélére írjuk a nevét
    Me.TextBoxLcim = Application.VLookup(taz, Range("Tulajdonos"), 3) 'Lakcím
    Me.TextBoxEmail = Application.VLookup(taz, Range("Tulajdonos"), 4) 'E-mail cím
    Me.TextBoxTelefon1 = Application.VLookup(taz, Range("Tulajdonos"), 5) 'Telefon1
    Me.TextBoxTelefon2 = Application.VLookup(taz, Range("Tulajdonos"), 6) 'Telefon2
    Me.TextBoxMegjegyzes = Application.VLookup(taz, Range("Tulajdonos"), 7) 'Megjegyzés

...

End Sub

 

Jól működik, ha a felhasználó nem editál bele a beviteli mezőbe.

Ha beleír, akkor már nem találja a nevet a listába és ettől kiakad.

A poz változóba ekkor "Error 2042" érték kerül.

Hogyan lehetne ezt kivédeni, a hibát lekezelni?

 

Delila10 Creative Commons License 2012.02.02 0 0 17108

Klassz!

Előzmény: Jimmy the Hand (17104)
tt65 Creative Commons License 2012.02.02 0 0 17107

jééé

Előzmény: Törölt nick (17106)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.02 0 0 17106

Kicsit kapcsolódik és eszembe jutott ez: (sokan nem ismerik)

 

alt+ lefele nyíl egy cellában:

felkínál egy listát az oszlop cellaértékeiből, egy kezdőbetűt lehet használni szűkítésre is

 

 

Előzmény: Törölt nick (17105)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.02 0 0 17105

Nagyon jó ötletek vannak benne. Nyúlom későbbi tanulmányozásra.

Előzmény: Jimmy the Hand (17104)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.02.02 0 0 17104

Két-három éve ütöttem össze egy hasonlót (természetesen meghatározott célra). Ma átnéztem, kicsit belejavítottam, illetve töröltem a fölösleges részeket. A maradékot feltöltöttem ide:

 

http://data.hu/get/4683087/dynamic_list_demo.xls

Előzmény: SQLkerdes (17100)
Delila10 Creative Commons License 2012.02.02 0 0 17103

Igazad van. A kérdező nem közölte, milyen legördülőt alkalmaz, én meg valamiért automatikusan az érvényesítésre gondoltam.

Előzmény: tt65 (17101)
Delila10 Creative Commons License 2012.02.02 0 0 17102

A két érték megadása után az érvényesítésben egy szűkített, átlátható lista jelenik meg.

Előzmény: SQLkerdes (17100)
tt65 Creative Commons License 2012.02.01 0 0 17101
Előzmény: SQLkerdes (17100)
SQLkerdes Creative Commons License 2012.02.01 0 0 17100

Szerintem a kérdező nem erre gondolt.  Amire szerintem a kérdező gondolt, azt nem hiszem hogy meg lehet csinálni.

Ő - szerintem - a legördülőben szeretne egyfajta predidtiv bevitelt csinálni...

Előzmény: Delila10 (17099)
Delila10 Creative Commons License 2012.02.01 0 0 17099

Kicsit rafinált lesz, de egyszer kell megcsinálni.

 

Vegyük, hogy az A oszlopban van az összes elnevezés, címsorral.

Az F2-be beírod a kezdetet, az F3-ba pedig azt, ami már nem kell. Pl. kellenek a 4-es kezdetűek, de a 43 kezdetű már nem, akkor az F2-be 4-et, az F3-ba 43-at írj.

G2 -> =HOL.VAN(F2 & "*";A:A;0)

G3 -> =HOL.VAN(F3 & "*";A:A;1)

 

Nevet adsz egy tartománynak, legyen a név Szerszám. A hivatkozás: =INDIREKT("A" & Lapnév!$G$2 & ":A" & Lapnév!$G$3)

 

A legördülő Lista legyen, a forrás =Szerszám

 

Az A oszlopnak emelkedő sorrendben kell lennie, és természetesen a Lapnév helyére a saját lapod nevét írd.

 

 

 

Előzmény: eightXeight (17098)
eightXeight Creative Commons License 2012.02.01 0 0 17098

Sziasztok!
Hoyg tudom azt megoldani, hogy van egy legördülő listám amiben van több száz (szerszám)név, és görgetéssel nagyon nehéz kiválasztani a megfelelőt, hogy ha elkezdem beírni pl: 4, akkor már csak a 4-essel kezdődő nevek látszódnak és ha folytatom, hogy 42, akkor már értelem szerűen csak a 42-vel kezdődőek, stb?

Köszi

tt65 Creative Commons License 2012.02.01 0 0 17097

valamikor én is úgy kezeltem CAD szoftvert, hagy bal kézzel egereztem, jobbal meg mentek a billenytű rövidítések, és valóban nagyon gyorsan lehetett dolgozni. ma már az excelnél csak nagyon kevés billentyű kódot tudok, és sajna valóban egy része csak hagományos numlockos billenytűzeten használható jól.

Előzmény: Törölt nick (17096)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.01 0 0 17096

IGAZ. Eléggé szubjektív voltam és tényleg egyéntől-helyzettől is függ.

Előzmény: tt65 (17085)
tt65 Creative Commons License 2012.01.31 0 0 17095

korrekt. köszi

Előzmény: pimre (17094)
pimre Creative Commons License 2012.01.31 0 0 17094

Hogyne. A megtalált szöveg a következő volt: “Before you type the character for which you want the overbar, change the font to Symbol.

To create the bar, type the ` character (accent grave, may be above the Tab key)

Then, stay in Symbol font, or switch to a different font, and type the character that has the overbar.”

 

Magyarul: Mielőtt a föléhúzni kívánt karaktert begépeled, váltsd a fontot Symbol-ra.

A vonal létrehozásához gépeld be a ` karaktert (accent grave, a Tab billentyű felett lehet – írja ő. Nálam az AltGr + 7 kombináció hozta be)

Azután maradhatsz a Symbol fonton (szerintem inkább ne:-))), vagy válts egy másik betűkészletre, és gépeld be a föléhúzni kívánt karaktert.

 

Ez nekem működött, és programból is sikerült megvalósítani.

 

Annyit tennék még hozzá, hogy az Excelben alaphelyzetben a 10 pontos Arielt használom. Ha kis x-et akarok föléhúzni, akkor a fenti módszer teljesen jó. Ha viszont nagy X-et írok, akkor a föléhúzás féloldalas lesz, csak az X bal oldalát fedi le. Ezért, amikor beírtam a ` karaktert Symbol-ban, akkor ennek a betűméretét 12-re növeltem. Ezután a 10 pontos Ariel X-et írva már teljesen jó lett a fölévonás.

 

Most már csak egyetlen aggályom maradt. Tekintve, hogy a programot nem én fogom használni, mi van akkor, ha azt olyan gépen futatják, ahol nincs fenn a Symbol font. Tartok tőle, hogy ott nem fog megfelelően működni. Ezért nyugodtabb lettem volna, ha találok készen ilyen karaktert. Ahogy az általad az előző kérdésre adott iránymutatás alapján volt ilyen megoldás (ChrW(931)=Σ).

 

Előzmény: tt65 (17093)
tt65 Creative Commons License 2012.01.31 0 0 17093

megosztanád? 

Előzmény: pimre (17092)
pimre Creative Commons License 2012.01.31 0 0 17092

"nem tudsz olyant, amin már más ne gondolkodott volna valahol a földön! :-)". Ebben egyetértünk.

 

Ami a guglit illeti, általában csak 1-2 órás hiábavaló guglizás után kérdezek. Így tettem most is. És magam is eljutottam az általad megadott linkhez. És ez önmagában nem adott választ a kérdésemre, hanem elvezetett egy másik fórumra: http://www.officekb.com/Uwe/Forum.aspx/excel-chart/10900/overline-in-Excel.

 

Itt tényleg megvan a megoldás, de nekem elsőre nem jött be. (ekkor tettem fel itt a kérdést).  Most mégegyszer nekiszaladtam, és megtaláltam a megfelelő billentyűkombinációt. Kösz.

Előzmény: tt65 (17091)
tt65 Creative Commons License 2012.01.31 0 0 17091

gugli: overline symbol vba excel

pl.: http://www.mrexcel.com/forum/showthread.php?t=398666

nem tudsz olyant, amin már más ne gondolkodott volna valahol a földön! :-)

Előzmény: pimre (17090)
pimre Creative Commons License 2012.01.31 0 0 17090

És maradt még egy gondom. Szeretném az x átlagot fölévonással megjeleníteni. Úgy tudom, hogy az aláhúzás (underline) ellentéte nincs meg a VBA-ban. Van megoldás erre más módon? 

pimre Creative Commons License 2012.01.31 0 0 17089

Kösz. Időközben találtam ugyan megoldást az S karakter symbol betűtípusra való formázásával, de a Te jevaslatod sokkal egyszerűbb. Ráadásul tanultam valamit, mert eddig nem ismertem a ChrW és az AscW függvényeket.

Előzmény: tt65 (17088)
tt65 Creative Commons License 2012.01.31 0 0 17088
Előzmény: pimre (17087)
pimre Creative Commons License 2012.01.31 0 0 17087

Sziasztok!

 

Hogy tudok egy szimbólumot beilleszteni programból egy excel munkalapra. Például a Σ jelet szeretném programból kiíratni. Ha közvetlenül írom a munkalapra, akkor egyszerű a helyzet: Beszúrás->szimbólum-y majd a görög betűkészletből kiválasztom a jelet. A programnál viszont ilyen kiválasztási lehetőség nincs. Ha copy/paste-vel másolom be, akkor a programba kérdőjel kerül. 

 

Amikor makrórögzítéssel próbálkoztam, akkor az elkészült kód egy S betűt írt be, amit lefuttatva nem jelent meg a szimbólum. 

 

Megoldható a dolog?

Beugró lány Creative Commons License 2012.01.31 0 0 17086

Ott a pont! :)

Előzmény: tt65 (17085)
tt65 Creative Commons License 2012.01.31 0 0 17085

pl. ha laptopon dolgozol, amin nincs numerikus billenytűzet, akkor eleve macerásabb...

Előzmény: Törölt nick (17083)
Beugró lány Creative Commons License 2012.01.31 0 0 17084

Néha igen, ez helyzettől és embertől is függ.

 

Előzmény: Törölt nick (17083)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.31 0 0 17083

hogy gyorsabb egérrel összevissza ugrálni, mint helyben  és azonnal billentyűzettel?

Előzmény: Beugró lány (17074)
Beugró lány Creative Commons License 2012.01.31 0 0 17082

Tehát a makró rögzítés sikerült, aztán jött a Te frapánsan egyszerű javaslatod :))))

Nem baj, ezt is magtanultam!!!

Előzmény: tt65 (17080)
Beugró lány Creative Commons License 2012.01.31 0 0 17081

Sikerült, súgóval :) Most olvasom csak, te mit írtál.

 

Előzmény: tt65 (17080)
tt65 Creative Commons License 2012.01.31 0 0 17080

trükk. jelöldki ki az egész sorokat (baloldalt a sor azaonosítóknál) majd egér jobb klikk, beszúrás. ekkor már egyből ugranak be a sorok!

Előzmény: Beugró lány (17076)
Beugró lány Creative Commons License 2012.01.31 0 0 17079

Makrórögzítés? Nekem elemi ismereteim vannak csak az excelről :( Hagyjuk is a témát...

Előzmény: tt65 (17075)
Beugró lány Creative Commons License 2012.01.31 0 0 17078

Valami hasonló reakciót vártam :)))

 

Előzmény: tt65 (17077)
tt65 Creative Commons License 2012.01.31 0 0 17077

ki tudja, lehet. én ilyen parajelenségeket még nem észleltem

Előzmény: Beugró lány (17076)
Beugró lány Creative Commons License 2012.01.31 0 0 17076

Ez is jó, bár ha csak egy-egy oszlopot vag sortakanék beszúrni, akkor megy egy lépésből is. Nekem gyakran kell több sort beszúrnom, emiatt hiányolom a gyorsabb elérést. Mintha az excel "érzékelné" ennek a funkciónak a gyakori használatát, s ezek után kinálja fel egyből a Sorok bezsúrása parancsot. ????

Előzmény: tt65 (17073)
tt65 Creative Commons License 2012.01.31 0 0 17075

makrórögzítéssel idomítsd be, rendelj hozzó gyorsbillenyűt!

Előzmény: Beugró lány (17074)
Beugró lány Creative Commons License 2012.01.31 0 0 17074

Köszi, működik ez is, de gyorsabb egérrel lehúzni, egy katt. jobb egér, s itt kellene hogy egyből a Sorok beszúrása lehetőságet dobná fel. Ez lenne a leggyorsabb.

 

Előzmény: Törölt nick (17072)
tt65 Creative Commons License 2012.01.31 0 0 17073

én kiteszem a gyorselérési eszköztárba a sor és asz oszlopbeszúrást is!

Előzmény: Beugró lány (17071)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.31 0 0 17072

én így szoktam:

 

Shift + Space majd Ctrl + "+"

Előzmény: Beugró lány (17071)
Beugró lány Creative Commons License 2012.01.31 0 0 17071

Szervusztok!

 

Ha sorokat szeretnék beszúrni egy táblázatba, van amikor rögtön megkapom a Sorok beszúrása lehetőséget, de újabban csak két lépésben tudom végrehajtani: - Beszúrás... majd utána újabb választási lehetőségnél az egész sorokat is ki kell jelölnöm.

Nem lehetne mindig egy lépésben? Be lehet ezt valahol állítani?

Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.01.31 0 0 17070

Köszönöm a tippeket. Sajnos az eredmény összhatásra rondább, mint amikor átlóg a szöveg a szomszéd cellába :)

Szóval mindegy, maradok az eredeti állapotnál.

Előzmény: _Nyuszi (17058)
s71 Creative Commons License 2012.01.31 0 0 17069

Rájöttem!

 

Az '&' karakter csodákra képes!

Azért kösz!

Előzmény: s71 (17068)
s71 Creative Commons License 2012.01.31 0 0 17068

Üdv mindenkinek!

 

Kérdésem lenne! Ezt "Range(cella + ":" + cella + 4).Select" hogyan lehet lebírkózni?

Egy cellával megy, de össze szeretnék vonni több egymás melletti cellát. Erre is van valami offset-es megoldás?

Köszönöm a választ.

 

 

tt65 Creative Commons License 2012.01.30 0 0 17067

kezd az FKERES() -sel az ismerkedést.

Előzmény: Digger57 (17065)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2012.01.30 0 0 17066

Valószínűleg igen, nézz körül a függvénybeszúrásnál az adatbázisfüggvények kategóriájában.

Előzmény: Digger57 (17065)
Digger57 Creative Commons License 2012.01.30 0 0 17065

Sziasztok!

 

Szeretnék egy kis adatbáziskezelést Excelben megoldani, ha lehet makró nélkül.

Van egy lap, amin azonosítósorszám, nevek, címek stb. vannak. Van egy másik lap, ahol befizetések vannak lekönyvelve. És végül van egy lekérdezőfül, amin legördülő listából választok ki egy nevet. A kiválasztott névhez tartozó befizetések adatait szeretném, mintegy autoszürő szerűen megjeleníteni, és egyenleget számolni. Megoldható ez makró nélkül, Excel 2003-ban?

 

SQLkerdes Creative Commons License 2012.01.30 0 0 17064

Virágozzék ezer virág!  :-)

Előzmény: tt65 (17063)
tt65 Creative Commons License 2012.01.30 0 0 17063

ok. értem. én ezt "3-D Cell Reference"-ként ismerem. nálam a "drill down" a pivotban, amikor egy cella dupla kattintásával új lapon létrejön annak kifejtése.

Előzmény: SQLkerdes (17062)
SQLkerdes Creative Commons License 2012.01.30 0 0 17062

=SUM('Sheet2:Sheet5'!A1) tipusú összesítések, esetünkben az év hónapjai szerinti munkalapok használatával.

Előzmény: tt65 (17049)
s71 Creative Commons License 2012.01.30 0 0 17061

Köszönöm, kipróbálom!

Előzmény: Jimmy the Hand (17060)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.01.30 0 0 17060

Az MsgBox argumentumát nem kell zárójelbe tenni, csak ha az MsgBox-ot függvényként hívod meg (mert pl. le akarod kérdezni , hogy a felhasználó melyik gombra kattintott)

Amúgy pedig:

MsgBox Asc(karakter)

Előzmény: s71 (17059)
s71 Creative Commons License 2012.01.30 0 0 17059

Hi!

 

Ismét szükségem lenne egy tapasztaltabb szaktárs segítségére.

A probléma a következő: Egy karakter kódját szeretném kiíratni, de nem boldogulok.

Az MsgBox(CODE(karakter)) parancs valamiért nem működik a makróban.

A képletben működő KÓD() a makróban nem jó valamiért.

Erre szeretnék kérni valami segítséget.

Köszönöm!

Üdv.

 

_Nyuszi Creative Commons License 2012.01.30 0 0 17058

A szöveg betűszemnagyságának lekicsinyítése a cella méretéhez?

Előzmény: Jimmy the Hand (17055)
Delila10 Creative Commons License 2012.01.30 0 0 17057

Ezt egyszer makróval úgy oldottam meg, hogy  jobb híján a karakterek számát figyeltetve állítottam a méretüket. :(

Előzmény: Jimmy the Hand (17055)
tt65 Creative Commons License 2012.01.30 0 0 17056

jó felvetés, ezen már én is tűnődtem ...

Előzmény: Jimmy the Hand (17055)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.01.30 0 0 17055

Sziasztok,

Tudja valaki, hogyan kell egy cellát úgy megformázni, hogy a benne lévő hosszú sztring ne lógjon át a tőle jobbra lévő üres cellá(k)ba?

Úgy szeretném megoldani, hogy nem írok se szóközt, se nullát a szomszédos cellába, továbba ne legyen benne se sortörés se cellaegyesítés.

 

Apofysz Creative Commons License 2012.01.29 0 0 17054

Köszönöm robbantomester.

Működik! 1000 hála.

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2012.01.29 0 0 17053

Annyi nincs. Mikor jössz? :-)

Előzmény: Delila10 (17051)
Delila10 Creative Commons License 2012.01.29 0 0 17052
Előzmény: tt65 (17048)
Delila10 Creative Commons License 2012.01.29 0 0 17051

Naponta. :)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (17047)
Delila10 Creative Commons License 2012.01.29 0 0 17050

Nagy ötlet. Lefordítva formátumra:

 

"A/012345678/"#####"/"####;"012345678/"#####"/"####

 

Ennek az eredménye

 

Bevitt szám 123456789

Eredmény A/012345678/12345/6789

 

Bevitt szám -123456789

Eredmény 012345678/12345/6789

Előzmény: SQLkerdes (17045)
tt65 Creative Commons License 2012.01.29 0 0 17049

kifejtenéd? 

Előzmény: SQLkerdes (17046)
tt65 Creative Commons License 2012.01.29 0 0 17048
Előzmény: SQLkerdes (17045)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2012.01.29 0 0 17047

Mikorra hűtsem be?

Előzmény: Delila10 (17023)
SQLkerdes Creative Commons License 2012.01.29 0 0 17046

Ha az évek különböző munkalapokon vannak, akkor drill-down is működik!

Előzmény: tt65 (17041)
SQLkerdes Creative Commons License 2012.01.29 0 0 17045

Delila megoldásának egy variációja megoldja a problémádat.

Szóval a Delila által kitalált formázást úgy kell megírni, hogy pozitív előjelű berögzített szám esetén A/ legyen a formátum elején, negatív esetén meg ne legyen.  Innen már csak annyit kell tenned, hogy az A/ nélküli számokat negatívként viszed be.

 

Remélem azért rajtam kívül más is érti, hogy mit akartam írni :-)

Előzmény: djmorphy (17044)
djmorphy Creative Commons License 2012.01.29 0 0 17044

Sajnos teljesen random az egész. De ha csak azoknál nem kell pötyögni ahol számmal kezdődik az is siker. Amikor meg betűvel kezdem és elveszti a formázást bepötyögöm az egészet. Így is jobb mintha a teljeset kéne :)

Előzmény: tt65 (17038)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.29 0 0 17043

 "Alt + F11" - feljön a  Vb Editor



A menüsorból válaszd az Insert -> Module, és másold be oda ezt a kódot:

Sub Enable_All_Right_Click_Menus()
Dim Cbar As CommandBar
For Each Cbar In Application.CommandBars
Cbar.Enabled = True
Next
End Sub


Nyomj egy F5-öt (lefuttatja)

Előzmény: Apofysz (17040)
tt65 Creative Commons License 2012.01.29 0 0 17042

máshol működik? (a szomszéd szobában, vagy a konyhában? )

Előzmény: Apofysz (17040)
tt65 Creative Commons License 2012.01.29 0 0 17041

függvénnyel SZUMHATÖBB(); vagy kimutatás készítés

Előzmény: totya001 (17039)
Apofysz Creative Commons License 2012.01.29 0 0 17040

Sziasztok!

 

Szeretnék segítséget kérni.

Az Excellben nem működik a jobb egér gombom, nem csinál semmit.

Tegnap még jó volt, ma meg már semmi.

Valakinek, valami ötlete?

 

 

totya001 Creative Commons License 2012.01.29 0 0 17039

hello!

 

Segítségre lenne szükségem.

Van egy excel-táblázatom, ami több éves adatot tartalmaz : dátum és ehhez tartozó szám (árbevétel).

Szeretnék ebből egy másik táblázatot, amely az összes év január 1., január 2., január 3. stb. összegeit megmutatja nekem.

Tehát kíváncsi lennék arra, hogy melyik dátum szerinti napon mennyi volt az árbevétel eddig.

 

Remélem érthetően írtam le, köszönöm!

tt65 Creative Commons License 2012.01.28 0 0 17038

azt tudod, hogy milyen számlaszám előtt van A betű és miután nincs?

Előzmény: djmorphy (17036)
tt65 Creative Commons License 2012.01.28 0 0 17037

SZóval, ha natúr beírod az Aval kezdődően, akkor az excel szöveként kezeli a cella tartalmat. Ha veszed Delila formázás kódját, amikor csak a számjegyeket írod be, akkor megformázza, de attól még szám lesz a cella tartalom. 

HA a számlaszám, nem A betűvel kezdődne, hanem számmal, akkor csak Delila kódját kellene megváltoztatni, hogy #"/123..." kezdődjön, és máris jól mutatna. Viszont, ha már egy A betűt is be kell vinni, akkor már nem szám, és ekkor borul minden formázási tudásom. 

Előzmény: djmorphy (17036)
djmorphy Creative Commons License 2012.01.28 0 0 17036

Pontosan! Csak este már nem megy a fogalmazás xD

Előzmény: tt65 (17035)
tt65 Creative Commons License 2012.01.28 0 0 17035

ha jól gondolom ezek berékező számlák, amik belső azonosítót kapnak. A számot a beérkezés sorrendjében kapják. De rögzítve, valamiféle feldolgozási sorrendben történnek.  Így vegyesen fordulnak elő az A oszlopban az A kezdetűek és az anélküliek.

Előzmény: djmorphy (17034)
djmorphy Creative Commons License 2012.01.28 0 0 17034

Augusztusig úgy kezdődik, hogy A/0123456....   Szeptembertől meg úgy, hogy 0123456...

A logikát én se értem benne. És a számlák nem kronológiailag kerülnek rögzítésre. Szóval van, hogy A/0-val kezdődik az A1 az A2 meg már 01..-el

Előzmény: tt65 (17033)
tt65 Creative Commons License 2012.01.28 0 0 17033

nem értem. mi a két előtag, vagy lehetőség ami közül választani lehet? 

amugy mindent lehet, de a számlaszám egy azonosító, lehet abból csak úgy lehagyni valamit?

Előzmény: djmorphy (17032)
djmorphy Creative Commons License 2012.01.28 0 0 17032

Még egy kérdésem lenne. Valami kreatív igazgató vagy zseni kitalálta az év közepétől, hogy jobban néz ki a számla ha nincs az elején az "A/". Szóval arra van-e megoldás, hogy lehessen váltogatni a  két "előtag" között.

djmorphy Creative Commons License 2012.01.28 0 0 17031

Ezer hála mindenkinek! :)

 

Tulajdonképpen mindketten válaszoltatok úgy hogy a második kérdést nem tettem fel! :D Az összefűzéshez sajnos az elsőben nincs helyem de Delila10  megoldása erre jó.

A második sheeten pedig két cellát kell összefűznöm egy harmadikba amit pedig tt65 mutatott meg!

Előzmény: Delila10 (17029)
_Nyuszi Creative Commons License 2012.01.28 0 0 17030

Igen, mert egy frappánsabb megoldást találtál, mint én. :-)

Előzmény: Delila10 (17010)
Delila10 Creative Commons License 2012.01.28 0 0 17029

Cellaformázással oldanám meg. A formátum az egyéni kategóriában:

 

"A/012345678/"#####"/"####

 

A változó 9 számjegyet folyamatosan, "/ " jel nélkül kell beírni a cellába.

Előzmény: djmorphy (17026)
djmorphy Creative Commons License 2012.01.28 0 0 17028

Köszi szépen!

Előzmény: tt65 (17027)
tt65 Creative Commons License 2012.01.28 0 0 17027

írd be A1 be a fix részt

A2 változó rész

és végül A3: = A1&A2

Előzmény: djmorphy (17026)
djmorphy Creative Commons License 2012.01.28 0 0 17026

Sziasztok!

 

Tudnátok segíteni abban, hogyan lehet megoldani, hogy a számlák elejét automatikusan rögzítem és csak az eltérő végét írom hozzá?

 

pl:

A/012345678/12345/0123     Szóval, hogy a vastagon kiemelt részt ne kelljen már mindig felpötyögni. 

pimre Creative Commons License 2012.01.26 0 0 17025

Off: Te ezzel a technikával tőzsdézel? Mert érdekelne a módszer (privátban) akkor is, ha tt65 észrevétele jogos, hogy a hányados mind a bika, mind a medve esetében azonos. 

 

Előzmény: Johnnyyy77 (17022)
tt65 Creative Commons License 2012.01.26 0 0 17024

úgy látom a kollega nem találja a költségvetéstáblában a pezsgő sort! :-)

Előzmény: Delila10 (17023)
Delila10 Creative Commons License 2012.01.26 0 0 17023

Egy névadáshoz pezsgő is jár!

Szívesen állítanám itt a színt legalább bordóra, mert a Deszürke nagyon szürke név, de akkor mindörökké kikiabálna a hozzászólások közül, pedig OFF. :)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (17021)
Johnnyyy77 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 17022

Köszönöm, sokat segítettél :)

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2012.01.25 0 0 17021

Átnevezlek Deszürkére!

Előzmény: Delila10 (17008)
Denyboy28 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 17020

Mindenkinek köszönöm a segítséget, végülis megoldódott. Sokat segítettetek! Jó kis csapat van itt. Szimpatikus nagyon!

Előzmény: Delila10 (17014)
tt65 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 17019

végül is mindegy, hogy bika vagy medve, de így akár hangya vagy pacsirta is lehet! 

Előzmény: Delila10 (17018)
Delila10 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 17018

Nem ellenőriztem, csak szolgai módon bemásoltam, amit Johnnyyy77 kért a két esetre.

 

:))

Előzmény: tt65 (17017)
tt65 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 17017

lehet, hogy én vagyok lökött, de nem ugyanaz? a számláló és a nevező is csak előjelet vált, de ettől a hányadosuk egyező!

Előzmény: Delila10 (17016)
Delila10 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 17016

Ez egy sima HA függvény a J8-ban.

 

=HA(F8="medve";(G8-H8)/(I8-G8);(H8-G8)/(G8-I8))

 

Érdemes az F oszlopba érvényesítést tenni, hogy ne kerülhessen a két megadott értéken kívül más a cellákba.

Ennek a megadási módja az Exceled verziójától függ.

Előzmény: Johnnyyy77 (17015)
Johnnyyy77 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 17015

Sziasztok!

 

Szeretnék egy kis segítséget kérni, mivel ezer éve Excel-eztem és nem szeretnék mindent külön számolgatni :)

Az "F" oszop celláiba két féle szöveg kerülhet (pl "bika" és "medve"). A "G", "H","I" oszolop celláiba értékek vannak megadva. (pl G8 1,3483; H8 1,3266; I 1,3536). Amennyiben "F8" cellában "medve" szó szerepel, szeretném a következőt kiszámoltatni a "J8"-ba: (G8-H8)/(I8-G8)

Ha "F8"-ban a "bika" van megadva, a következőre lenne szükségem: (H8-G8)/(G8-I8)

 

Miként lehetséges ennek megvalósítása?

 

Előre is köszönöm szépen!

Johnny

Delila10 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 17014

Erről egy kicsit bővebben írj, nem látom a problémát.

Előzmény: Denyboy28 (17012)
Delila10 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 17013

Ha a B oszlopban a db szöveget a formátumban adod meg, nem a szám után írva, akkor jó a 17007-es válasz.

A formátum az Egyéni kategóriában # ##0 " db", ami az ezres csoportosítást is megadja, ha szükséges.

 

Ha viszont szövegesen írod be az értéket, akkor az A2 képlete

=HA(Munka1!$B2>0;Munka1!A2;"")

 

Ez majdnem azonos Nyuszi képletével, a különbség, hogy nem az A, hanem a B cellát figyeli a feltételben. Ezt a képletet is másolhatod jobbra, és le.

Előzmény: Denyboy28 (17011)
Denyboy28 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 17012

a másik problémám az az hogy tömbjeim vannak, vagy több tömböm van egy munkalapon:(

Denyboy28 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 17011

Van egy megrendelő lapom. Az első rész egy 4 oszlopos 20 soros cella. Akarok egy újabb munka lapot, ahol ha kitöltötték a megrendelőt, akkor csak azok látszanak ahova írtak be rendelést.

Igazából ennyi lenne, próbáltam beilleszteni ezt az összetett függvényt, kisebb nagyobb sikerrel:) Amúgy az lehet gond, hogy szöveg van benne valahol?

Így nézne ki:

Termék              mennyiség       űrtartalom     Ár

1001Festék               5 db               100ml        1799

1002                          0                    100ml        1799

1009                          2 db                100ml        1799

 

És én az 1001, és az 1009-t szeretném egy új munka lapra, mind ezt egy függvénnyel, hogy ne kelljen egyesével kiválogatni.

 

Előre is köszönöm! Már az eddigieket is.

Előzmény: Delila10 (17007)
Delila10 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 17010

Te köszönöd? Szívesen. :)

Előzmény: _Nyuszi (17009)
_Nyuszi Creative Commons License 2012.01.25 0 0 17009

Igen, ez frappánsabb! :)

Köszi! :)

Előzmény: Delila10 (17007)
Delila10 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 17008

Másik meghatározás a szakmára:

 

Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. 

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (17001)
Delila10 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 17007

Másképp csinálnám, mert a kérdés szerint akkor jelenjen meg a sor, mikor az első lap 2. oszlopába kerül szám.

 

Második lap A2 cellájába:

 

=HA(ÉS(SZÁM(Munka1!$B2);Munka1!$B2>0);Munka1!A2;"")

 

Ezt lehet jobbra, és le másolni.

Előzmény: _Nyuszi (17006)
_Nyuszi Creative Commons License 2012.01.25 0 0 17006

Azaz:

A "másik munkalap" A2 cellájába:

=HA(Munka1!A2<>"";Munka1!A2;"")

B2-be:

=HA(Munka1!A2<>"";Munka1!B2;"")

C2-be:

=HA(Munka1!A2<>"";Munka1!C2;"")

D2-be:

=HA(Munka1!A2<>"";Munka1!D2;"")

 

Bocsííí!

Előzmény: _Nyuszi (17005)
_Nyuszi Creative Commons License 2012.01.25 0 0 17005

Sztem a HA bőven elég, nem? A "másik munkalapon" az adott sor mindegyik cellája az első munkalapon az azonos sor oszlopának a celláját figyeli.

Azaz:

A "másik munkalap" A1 cellájába:

=HA(Munka1!A2<>"";Munka1!A1;"")

B1-be:

=HA(Munka1!A2<>"";Munka1!B1;"")

C1-be:

=HA(Munka1!A2<>"";Munka1!C1;"")

D1-be:

=HA(Munka1!A2<>"";Munka1!D1;"")

 

És így tovább. Ha ismered a $ jel használatát a cellahivatkozásokban, könnyebb lesz a másolás. :-)

További megoldási ötlet: ha sok feltételt kéne vizsgálni (pl. akkor és csak akkor jelenjen meg a "másik munkalapon" valami, ha pontosan egy számjegy van a B oszlopban), akkor érdemes felvenni egy segédoszlopot, mondjuk az E oszlopba, és ebbe felvenni a feltételeket HA függvénnyel. Az értéke legyen 1, ha a feltételek teljesülnek, egyébként legyen 0. Ekkor a "másik munkalapon" "csak" annyi a dolgod, hogy azt nézed, hogy az E oszlopban 1-es van-e: ha igen, akkor jöhet a cella tartalma ide is, ellenkező esetben nem. Így nem kell mind a négy oszlopba felvenni az összes feltételt (főleg, ha azok időközben változhatnak).

Előzmény: Denyboy28 (17004)
Denyboy28 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 17004

Sziasztok,
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy van egy táblázatom, aminek 4 oszlopa van, és azt szeretném, hogy amikor a második oszlopba beírok, egy darab számot, akkor egy másik munkalapon, az egész sor megjelenjen, viszont ahol 0 vagy semmi nincs azok ne jelenjenek meg.
INDEX, HA? Nem tudtam eddig jól összekombinálni őket!

Előre is köszönöm!

erno68 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 17003

:) nek kezdek lassuk mi jon ki belolle meg erdekesebb is ha te keszitetted :)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (17001)
tt65 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 17002

OFF :-) ismerős a gondolatkör ...

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (17001)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2012.01.25 0 0 17001

Ritkábban a szenvedély, többnyire a lustaság. :-) Van egy mondás, hogy programozó az, aki képes három napot dolgozni azért, hogy egy félórás munkát ne kelljen elvégeznie.

Előzmény: tt65 (16999)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2012.01.25 0 0 17000

Így akkor most nem értem, mit is szeretnél, hiszen pontosan azt a komolyabb darabot tudom adni, amit kértél, azokkal a funkciókkal. A leírástól nem kell megijedni, a használata egyszerű, csak egyszer kell nekiesni egy kicsit a saját képedre szabásnak, amiben tudok segíteni. De persze te tudod. :-)

Előzmény: erno68 (16998)
tt65 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 16999

szerintem SK is egyszerűen kezdte, és később fokozatosan hatalmasodott el rajta ez a szenvedély és vitte tökélyre a táblázatát.

Előzmény: erno68 (16998)
erno68 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 16998

Koszi szepen a reszletes leirast ez egy gyakorlott excell felhasznalonak a leiras szerint megoldhato de sajnos en az amatorebbek koze esek es ez egy kicsit magas uyhogy marad az egyszeru tablazat esetleg ha osztalyozni akarom akkor kulon ki masolgatom tetelenkent, koszi szepen a segitsegedet . Erno (es elnezest az ekezetek nelkuli irasomert idegen gepen gepelek sved billentyuzettel :) )

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16997)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2012.01.25 0 0 16997

Nekem van ilyen, már tizenéve csiszolgatom és fejlesztgetem.

Ki kell hozzá alakítanod egy saját kategóriarendszert. Nálam például 1 a kaja, 2 a mosószer/vécépapír/szappan stb., van közlekedés, ruha, adó, bankköltség, benzin, könyv és így tovább. 50 felett vannak a bevételi rovatok ugyanúgy kialakítva. Beírod a kiadás tárgyát (a "kaja" a leggyakoribb tétel, azt vesz az ember legtöbbször, ezért ezt csak egy k betű jelzi), és van benne egy makró, amelyik segít kitölteni a rovatokat oly módon, hogy a leggyakrabban előforduló ismétlődő szavak mellé (sőt, ezenkívül még a fizetés mellé is, ami nem olyan gyakori :-)) magától beírja a rovatszámot, amit meg nem ismer fel, ahhoz nullát ír, és azt kézzel kell kitölteni, de egy idő után már rutinból megy. Pl. ha beírod, hogy buszbérlet, akkor odaírja, hogy 3 (mondjuk a fenti sorban ez a közlekedés), de ha beírod, hogy konflis, akkor nullát ír, és kézzel kell kitölteni. Vagy a benzin mellett automatikusan kitölti a számot, de a fékfolyadék mellett már nem. Van egy ésszerű határ, hogy meddig érdemes a makrót terhelni a leggyakrabban előforduló szavakkal, és mi az, ahol már több munka automatizálni, mint kézzel megcsinálni, és a táblázatot is kár növelni vele. Ezt a makrót majd egy kicsit át kell írnod a minta szerint a saját igényeidre, ehhez adok útmutatást.

 

Mivel bevételi tételből elég kevés van, ezek ugyanabban az oszlopban vannak, hogy jobban elférjek a képernyőn, csak egy külön keskeny oszlopba egy b betűt kell írni eléjük. Ennek hatására feltételes formázással megváltozik az összeg színe, hogy könnyebb legyen áttekinteni. Ezenkívül a tételek nevében is lehet háromféle feltételes formázást definiálni, pl. beleírod a makróba a rezsi jellegű tételek nevét (fűtés, villany stb.), akkor azt kiemeli zölddel, a távközlésieket (telefon, internet...) kékkel, vagy ahogy elrendezed. Ebből az Excel csak hármat enged, de ez elég is, hogy a legfontosabb tételcsoportokat áttekintsd. Természetesen van hozzá éves összesítés egy áttekintő táblázattal, hogy melyik hónapban melyik rovatban mi az összeg, meg grafikonok. Tehát mondjuk van 12 munkalap a hónapoknak, egy az összesítésnek, egy a grafikonoknak, és egy a szokásos csekkeknek, ahol vezetni lehet, hogy melyik hónapban melyiket fizetted már be, hogy el ne felejtődjenek.

 

Mindezen túl külön cellában jelzi a beírt rovatszámok alapján, hogy mennyi volt az összes kiadás és az összes bevétel a tárgyhónapban, és van benne egy ellenőrzés is, ami kipipál egy cellát, ha a bevételek és a kiadások összege megegyezik az összes szám összegével (ami azt jelenti, hogy mindegyik mellé sikerült egy értelmes rovatszámot írni). Amíg az nincs kipipálva, addig még nem zártad le rendesen a hónapot. Plusz egy emlékeztető rovat, ahol jelzed, hogy a banktól kapott havi kivonatot átnézted és átvezetted-e már. Pl. jan. 31-én beírtad az utolsó tételt, de csak két hét múlva kapott meg a banktól az összesítőt, ahonnan még át kell írni a kamatot meg a számlaköltséget meg az automatikus átutalásokat, amiket különben el is felejtenél.

 

A szövegnek két oszlop van, hogy írhass mellé pár szavas megjegyzést vagy tudjál csoportokat kialakítani, és bármelyikben fordul elő a kulcsszó, ki tudja tölteni a rovatszámot. Mondjuk általában az első oszlopba írod, hogy benzin, de a nyaralás költségeit szeretnéd átlátni, ezért mindegyikhez azt írod, hogy nyaralás, és a második oszlopba írod, hogy benzin, szálloda, vízisíbérlet... A kulcsszavaknak a kisbetűs alakját keresi, és csak a szó elején (persze a "k" kivételével), tehát ha egyszer azt írod, hogy benzin, máskor meg azt, hogy Benzinpénz, akkor is felismeri a benzint mind a kettőben. Ugyanígy a feltételes formázásnál is, de az csak az első oszlopban van megoldva.

 

Mindig van benne kézimunka, a rovatszámok kitöltése, a sorbarendezés dátum szerint (ez kis megszokással két kattintás), és minden év elején két helyen be kell írni az új évszámot is. :-)

 

Nagyjából ezt tudja.  Mivel, ahogy mondod is, ez komolyabb darab, és elég sokat dolgoztam rajta, és még külön munka van vele, hogy idegennek kiadjam (átnézni, hogy ne maradjon benne érzékeny adat, nincs-e benne hiba, leírást készíteni a használathoz), ezért ez már meghaladja a szokásos fórumos önkéntes segítés határait, tehát pénzes darab.

Előzmény: erno68 (16992)
s71 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 16996

Hi!

 

Köszönöm szépen, de közben megoldódott a probléma.

Mondjuk azt én sem tudom, hogy hogyan. Addíg küzdöttem, hogy jó lett.

Mégegyszer mindenkinek köszönöm a segítséget és bocs a zavarásért.

Üdv.

Előzmény: Or Kán (16990)
tt65 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 16995

Akkor inkább kezd bele magad. írd össze mire költesz, csoportosítssd őket (pl. lakás {víi, vllany, ...}, autó, élelmiszer, gyerekek, biztosítások, szórakozás, barátnő, elesettek támogatása, hobbi , stb. Ez mehet függőlegesen egymás alá. mellé oszlopkban a hónapok. Aztán összesíted havonta, soronként, évente, stb.  És még elemezheted százalékosan, grafikonon, ahogy jól esik!

Előzmény: erno68 (16994)
erno68 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 16994

Köszi szépen, kerestem ezzel a kulcs szóval de mind olyanokat találtam amivel előre számolod ki, hogy milyen kiadásaid voltak, olyan kellene, hogy a kiadásaim után irogatnám be és a végén összegezném . 

Előzmény: tt65 (16993)
tt65 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 16993
Előzmény: erno68 (16992)
erno68 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 16992

Sziasztok, segitségetekre lenne szükségem szeretném vezetni a családunk bevételeit és a kiadásait, valaki nem készitett egy komolyebb excell dokumentumot amin ezt tudnám vezetni ? pl kategoriák szerinti vezetés, vagy különvállogatás hó végén bevételek kiadások külön stb, ha netán van készen valakinek megkérlek erre a cimre ha el tudjátok küldeni köszönöm szépen. 

Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.01.25 0 0 16991

Ha megmondod a kódod, megmondom, hol van benne a hiba :)

Előzmény: s71 (16989)
Or Kán Creative Commons License 2012.01.24 0 0 16990

Hogy kérdezel rá a vezérlőelemre makróból? (És hányas exceled van?)

Előzmény: s71 (16989)
s71 Creative Commons License 2012.01.24 0 0 16989

Hi!

 

Egy kis segítségre lenne szükségem!

Választógomb (űrlap verérlőelem) állapotát szeretném lekérdezni makróból.

Egyszer mintha lefutna, de utánna úgy tesz, mint ha nem volna ilyen nevű objektum.

Pedíg van! Vagy más hiba üzenet jelenik meg.

Kérlek segítsetek, ha tudtok.

Köszönöm.

gigaevő Creative Commons License 2012.01.23 0 0 16988

hálás köszönet! mire nem jó ez a fórum! : )

Előzmény: Törölt nick (16987)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.23 0 0 16987

>megnyomtam valamit? 

a Scroll Lock-ot

Előzmény: gigaevő (16986)
gigaevő Creative Commons License 2012.01.23 0 0 16986

sziasztok! banális kérdés: a billentyűzet "nyilaival" eddig celláról cellára tudtam lépkedni, most viszont a teljes képernyőt mozgatom a nyilakkal. Miért? megnyomtam valamit? előre is kösz a segítséget

pimre Creative Commons License 2012.01.22 0 0 16985

Ha az a cél, hogy a CSV fájból egy már meglévő Excel táblába importálj adatokat, akkor van megoldás.

 

A CSV adatokat beovasod egy Excel táblába (itt még mindegy az oszlopszélesség), majd ennek az Excel táblának az adatait kimásolod a vágólapra, végül a megfelelően formázott Excel táblázatba irányított beillesztéssel illeszted be csak az értéket.

Előzmény: krdavid77 (16980)
tt65 Creative Commons License 2012.01.22 0 0 16984

A "CSV" Comma-separated values azaz, vesszővel elválasztott értéket jelent.

pl. így: Year,Make,Model,Length

1997,Ford,E350,2.34

2000,Mercury,Cougar,2.38

 

ebben a formában nem beszélhetünk semmilyen oszlopszélességről, mert ebben ilyen adat nem tárolódik!

lsd. http://en.wikipedia.org/wiki/Comma-separated_values

 

Előzmény: krdavid77 (16980)
_Nyuszi Creative Commons License 2012.01.21 0 0 16983

Ha fix az oszlopszélesség, akkor miért kell a pontosvessző (és azt hiszem, a szabványosabb megoldás a pontosvessző helyett a vessző, de nálunk az a tizedesjel, ezért inkább hazánkban a pontosvesszőt használják)?

Azt írod, hogy "mivel a csv-ben mentett dolgoknak elveszik az excell formátuma": ezt hogyan érted? Mit értesz formátum alatt? (És nem excell, hanem Excel. Köszi! :) )

Előzmény: krdavid77 (16980)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.21 0 0 16982

csak a google-t kell használni:

 

http://hu.excelfunctions.eu/HONAP.UTOLSO.NAP/Angol

Előzmény: sucha (16981)
sucha Creative Commons License 2012.01.21 0 0 16981

Sajnos a 2010-es Excelben nem működik a =EOMONTH(MA();-I2) függvény, "#Név" eredményt ad. :(

 

Van erre valami más?

Előzmény: Delila10 (16955)
krdavid77 Creative Commons License 2012.01.21 0 0 16980

Hello!

abban kéne segítség nekem, hogy egy excell táblából kéne csinálnom egy CSV-ben mentett ( pontosvesszővel elválasztott) FIX OSZLOPSZÉLESSÉG MEGTARTÁSÁVAL egy fájlt. kb 2000 sor

valahogy nem jön össze,  mivel a csv-ben mentett dolgoknak elveszik az excell formátuma.

ha valaki tud akkor kérem a segítségét

köszi

tt65 Creative Commons License 2012.01.19 0 0 16979

éreztem, hogy jó az a link! ezért osztottam meg, hogy nyoma legyen! most már el is fogom olvasni! :-) 

köszi, ezek szerint, ne kérdezgessek, hanem tanulmányozzam magamat! :D

Előzmény: Delila10 (16978)
Delila10 Creative Commons License 2012.01.19 0 0 16978

Csúcs figura vagy! Ez most hirtelen a 3. eset, mikor a saját hozzászólásodra utalok vissza. A 16970-ben adtál egy linket, amiben szerepel a Camera-Tool-hoz egy klassz leírás. Onnan vettem a névadás ötletét.

 

Amúgy szívesen, máskor is megadom a régebbi hozzászólásaid számát. :))

 

 

Előzmény: tt65 (16976)
tt65 Creative Commons License 2012.01.19 0 0 16977

szivesen.

itt a hivatalos rész is: http://office.microsoft.com/hu-hu/excel-help/szazalekszamitas-HP001141712.aspx

ők beveszik az abszolutérték függvény is, jogosan.

én nem tettem, de ha olyanok az adatok, magad is észrevetted volna, hogy előjel gond van

Előzmény: ZolKa (16975)
tt65 Creative Commons License 2012.01.19 0 0 16976

nem rossz módszer, sőt elegáns, ki fogom próbálni!

köszi a törődést!

Előzmény: Delila10 (16974)
ZolKa Creative Commons License 2012.01.19 0 0 16975

Köszönöm szépen, működik!

Előzmény: tt65 (16972)
Delila10 Creative Commons License 2012.01.19 0 0 16974

Bevittem egy lapra (Adatok) 16×12 adatot címsorral és -oszloppal. Ezekből egy másik lapon (Tartományok) előállítottam a 16 tartományt, mindegyikhez adtam címsort és -oszlopot. A tartományokban az FKERES helyett INDEX és HOL.VAN függvényket alkalmaztam, hogy többet kelljen számolni. Tehettem volna az Adatok lapra is ezeket, de bonyolítani akartam a dolgot.

 

A tartományokat elneveztem a térkép részeinek megfelelő számokkal, amik valójában nem számok, mert rómaiak. Tettem ezt azért, mert a névadásban nem szerepelhetnek számok.

 

A térképre (Térkép) bevittem 1 db "fotót", ezt másoltam 15-ször, majd egyenként kijelölve őket, a szerkesztőlécen átírtam a hivatkozásukat a megfelelő római számokra.

 

Bármit módosítok az Adatok lapon, gondolkozás és hiba nélkül megjelenik a Térkép lapon.

Előzmény: tt65 (16973)
tt65 Creative Commons License 2012.01.19 0 0 16973

16 db teljesen azonos formátumú vagy 12 érdemi cellát tartalmazó rész van bemásolva.

tulajdonképp egy sorszám azonosítója mindegyiknek (a hozzá tartozó terület azonos számmal jelölve a térképen) és az azonosító alapján FKERES() fv.-el szedi ki a megfelelő adatot egy másik lapon található táblázatból.

Előzmény: Delila10 (16969)
tt65 Creative Commons License 2012.01.19 0 0 16972

C1: =(B1-A1)/A1 és formázd százalékra a cellát

ha jól gondolom, elég rég volt amikor ezeket tanultam

Előzmény: ZolKa (16971)
ZolKa Creative Commons License 2012.01.18 0 0 16971

Sziasztok!

 

Egy nagyon láma kérdésem lenne:

Hogy tudom kiszámolni hogy mondjuk B1 cella értéke hágy százalékkal nagyobb mint A1 celláé?

 

Előre is köszönöm!

 

 

tt65 Creative Commons License 2012.01.18 0 0 16970
Előzmény: tt65 (16966)
Delila10 Creative Commons License 2012.01.18 0 0 16969

Nálam 6 db, a címekkel egyenként 3×3 adatot  tartalmazó táblázatnál szépen működik. Ennél több adatod van?

Előzmény: tt65 (16966)
sucha Creative Commons License 2012.01.18 0 0 16968

Összejött ez-az, de itt vagyok. Talán ma eljutok oda, hogy kipróbáljam, amit írtatok.

 

Köszi mindkettőtöknek!

Előzmény: Delila10 (16959)
sucha Creative Commons License 2012.01.18 0 0 16967

Köszi, kipróbálom!

Előzmény: Jozsef (16956)
tt65 Creative Commons License 2012.01.18 0 0 16966

viszont azt vettem észre, hogy ha több ilyen táblázat részt bemásoltam camera tools-szal, akkor megzavarodott, a korábban bemásoltak felülíródtak, és több azonos részlet lett, holott különbözőeket emeltem be. megnézem a szakirodalmakat mi lehet ennek az oka?

Előzmény: Delila10 (16965)
Delila10 Creative Commons License 2012.01.17 0 0 16965

:))

Előzmény: tt65 (16964)
tt65 Creative Commons License 2012.01.17 0 0 16964

zseni vagyok. :-)

csak már elfelejtettem, de köszi, hogy emlékeztettél rá!

Előzmény: Delila10 (16963)
Delila10 Creative Commons License 2012.01.17 0 0 16963

Lapozz vissza a 9308-as hozzászólásodra, ahol bemutattad nekünk a fényképezőgépes trükköt.

 

 

Előzmény: tt65 (16962)
tt65 Creative Commons License 2012.01.17 0 0 16962

igen, de nekem úgy kellene, hogy ne kép legyen, hanem élő táblázat, ha változik az adatbázis, akkor menjenek vele a térképre helyezett kis táblázatok is. (a térkép ez fix, az nem változik!)

Előzmény: Delila10 (16961)
Delila10 Creative Commons License 2012.01.17 0 0 16961

A kis táblázatokat beviheted 1-1 alakzatba, pl. téglalapba is úgy, ahogy a megjegyzésbe viszünk be képeket.

Lásd a 16022-os hozzászólást, amit Te írtál. :)

Előzmény: tt65 (16957)
Delila10 Creative Commons License 2012.01.17 0 0 16960

A kis táblázatokat beviheted 1-1 alakzatba, pl. téglalapba is úgy, ahogy a megjegyzésbe viszünk be képeket.

Lásd a 16022-os hozzászólást, amit Te írtál. :)

Előzmény: tt65 (16957)
Delila10 Creative Commons License 2012.01.17 0 0 16959

Jó, hogy leírtad újra, első alkalommal nem figyeltem fel rá, köszönöm.

 

Legnagyobb meglepetésemre a 2003-as verzióban is működik.

 

Beteszem a DÁTUMTÓLIG függvénnyel történő feltételes formázás képét, bár úgy látom, a kérdező pár napja nem járt itt.

 

Előzmény: Jozsef (16956)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.01.17 0 0 16958

Élőfejbe vagy élőlábba be lehet tenni képet. Nem lehet valami finoman pozicionálni, csak bal/közép/jobb, illetve enterekkel tologatni lefelé, de azért próbáld ki, talán jó lesz.

Előzmény: tt65 (16957)
tt65 Creative Commons License 2012.01.17 0 0 16957

Hogy lehet megoldani, hogy beillesszek egy térképet (képet) ami felett különböző kis táblázatokat helyezek el?

ha képet illesztek be, akkor nem tudok "fölé" menni. Ha háttérként teszem be, akkor nem csak egyet tesz be, hanem folytatólagosan megjeleníti.

Vagy jelöljem ki nyomtatási terüöletként az egy képnyi területet?

Jozsef Creative Commons License 2012.01.17 0 0 16956

Ezeket az adatokat mindenféle képletbeágyazás nélkül meg lehet kapni a DÁTUMTÓLIG ( DATEDIFF) függvénnyel.

Egyszer már beraktam a fórumba : http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=71354102&t=9009340

 

Előzmény: Delila10 (16955)
Delila10 Creative Commons License 2012.01.14 0 0 16955

Véletlenül kattintottam az elküldésre, pedig a színezés segít a megértésben (szerintem).

 

 

A DÁTUM függvénynek 3 paramétere van: év; hónap; nap. A H3 képlete előállít egy dátumot, ami a mai nap dátumának az évéből [ÉV(MA())] levonja a H2-ben található számot, a hónapot a MA() függvényből veszi [HÓNAP(MA())]. Napnak 1-et adtam meg, mert az évek figyelésénél nincs szükség a napokra, elég az évet és hónapot figyelni, de megadhatod az aktuális dátum napját is. Ebben az esetben a függvény =DÁTUM(ÉV(MA())-H2;HÓNAP(MA());NAP(MA())).

 

Az EOMONTH függvény első paramétere az a dátum, amihez viszonyítasz, a második a hónapok száma. Az első értékhez itt is a MA() függvénnyel állítom elő az aktuális dátumot. Ennél a kezdő dátumnál a hónapok számával korábbi (negatív érték), vagy későbbi (pozitív érték) hónap utolsó napját adja a függvény.

=EOMONTH(MA();-I2)

 

 

Előzmény: Delila10 (16954)
Delila10 Creative Commons License 2012.01.14 0 0 16954

A DÁTUM függvénynek 3 paramétere van: év; hónap; nap. A H3 képlete előállít egy dátumot, ami a mai nap dátumának az évéből [ÉV(MA())] levonja a H2-ben található számot, a hónapot a MA() függvényből veszi [HÓNAP(MA())]. Napnak 1-et adtam meg, mert az évek figyelésénél nincs szükség a napokra, elég az évet és hónapot figyelni, de megadhatod az aktuális dátum napját is. Ebben az esetben a függvény =DÁTUM(ÉV(MA())-$H$2;HÓNAP(MA());NAP(MA())).

 

Az EOMONTH függvény első paramétere az a dátum, amihez viszonyítasz, a második a hónapok száma. Az első értékhez itt is a MA() függvénnyel állítom elő az aktuális dátumot. Ennél a kezdő dátumnál a hónapok számával korábbi (negatív érték), vagy későbbi (pozitív érték) hónap utolsó napját adja a függvény. 

Előzmény: sucha (16953)
sucha Creative Commons License 2012.01.14 0 0 16953

"A feltételes formázáshoz az értékeket a H3 és I3 cellák képlete adja."

 

Tehát ez kell ahoz, hogy az adot korúak pl. zölddel jelenjenek meg? Viszont még mindig nem értem a kapott dátumot...

 

Le tudod ezt írni nekem "hülyéül"?

Előzmény: Delila10 (16952)
Delila10 Creative Commons License 2012.01.14 0 0 16952

Szívesen.

 

A cellák képletét a hozzájuk fűzött megjegyzésekben láthatod.

Előzmény: sucha (16951)
sucha Creative Commons License 2012.01.14 0 0 16951

Szia!

 

Köszi, ilyesmire gondoltam!

Azt nem pontosan értem, hogy a H3 és az I3 cellák tartalma miből lett? :S

 

Csaba

Előzmény: Delila10 (16950)
Delila10 Creative Commons License 2012.01.14 0 0 16950

Az első kép szerinti H2 cellába írd be, hány évesek adatainak a háttere legyen zöld, az I2-be pedig, hogy hány hónaposoké. A két cellába mindig aszerint írd be a számokat, amilyen adatokra éppen szükséged van. Ezek a színezett sorok egymástól függetlenek, mert vagy évre, vagy hónapra szoktuk meghatározni a gyerkőcök korát.

A feltételes formázáshoz az értékeket a H3 és I3 cellák képlete adja.

Ez a 2003-as verzióban készült, ahol az EOMONTH függvényt úgy tudod előcsalni, hogy az Eszközök | Bővítménykezelőben bejelölöd az Analysis ToolPak bővítményt.

 

A kép jobb oldalán lévő kimutatásnál a szül.idő mezőn állva behívod az Adatok | Tagolás és részletek | Csoportba foglalás menüpontot, és ott bejelölöd az évet és a hónapot, ami elvégzi a szül.idő ezek szerinti bontását.

 

 

 

A feltételes formázás képletei (az A:E oszlopok előzetes kijelölése után):

 

Előzmény: sucha (16949)
sucha Creative Commons License 2012.01.14 0 0 16949

Sziasztok!

 

Van egy excel táblázat, amiben gondozottak adatai szerepelnek (név, szül. idő, lakcím, anyja neve, gyerekorvos oszlopok alatt). Szeretném, ha gyorsan ki tudnám nyerni időnként az alábbi adatokat, számolgatás, stb nélkül:
- adott időben (pl. ma) kik 18 hónaposak, kik 2 évesek, 4 évesek és így tovább mondjuk 6 éves korig

- időnként pedig a kapott adatok összeszámolása (pl. mennyi 2 éves van)

 

Ezt valamilyen jelentéssel lehet, vagy valami szűrővel?

Van esetleg olyan lehetőség, hogy amikor megnyitom a munkafüzetet, akkor a megnyitás napjához viszonyítva automatikusan kigyűjtse ezeket az adatokat?

 

A segítségeteket előre is köszönöm!

 

Üdv:

Csaba 

Jozsef Creative Commons License 2012.01.13 0 0 16948

A megoldás viszonylag egyszerű, VBA makróból kell menteni, a VBA nem használja a Windows területi beállításait...

http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;Q288839

Pl.

Public Sub MentCSV()
ActiveWorkbook.SaveAs Filename:="C:tempProba.csv", FileFormat:=xlCSV, CreateBackup:=True
End Sub

Előzmény: Vgyuri (16946)
afteer Creative Commons License 2012.01.13 0 0 16947

Köszi, belemerülök

Előzmény: Or Kán (16938)
Vgyuri Creative Commons License 2012.01.13 0 0 16946

Régen jártam erre. BUÉK.

 

A magyar Excel CSV formátumú kimenetként ";"-t tesz szeparátornak. Hol lehetne ezt visszaállítani ","-ra?

 

Mivel belül tizedesponntal hajlandó számot kezelni, tizedesvesszővel nem, a ";" eredeti célja okafogyott. Viszont nekem GPS navigációban "," kellene. Így most mindentabulált TXT  mentés után szövegszerkesztővel kell csinálnom egy globálcserét, hogy a tab-ot vesszőre cseréljem.

Or Kán Creative Commons License 2012.01.11 0 0 16945

Köszi, emésztgetem :)

Előzmény: Jimmy the Hand (16944)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.01.11 0 0 16944

Function Almappák(Főmappa As String)
    Dim Result, FN As String
    
    ReDim Result(0)
    FN = Dir(Főmappa & "*.*", vbDirectory Or vbHidden Or vbSystem)
    While Not FN = ""
        If ((GetAttr(Főmappa & FN) And vbDirectory) = vbDirectory) And (FN <> ".") And (FN <> "..") Then
            Result(UBound(Result)) = FN
            ReDim Preserve Result(UBound(Result) + 1)
        End If
        FN = Dir()
    Wend
    Almappák = Result
End Function

 

 

 

Sub teszt()
    Dim mappa_tömb
    Dim i As Long
    
    mappa_tömb = Almappák(Főmappa:="D:\")
    For i = LBound(mappa_tömb) To UBound(mappa_tömb)
        Range("A" & i + 1) = mappa_tömb(i)
    Next
End Sub

 

A függvényből kiderül, hogy hogyan kell lekérdezni a mappákat, illetve a dinamikus tömb kezelése is. Lényeges, hogy a függvény paramétereként megadott főmappa név végén legyen \ (backslash).

Az Or vbHidden Or vbSystem rész csak akkor kell, ha rejtett és rendszermappákat is látni akarsz.

Kicsit rizikós a használata, mert ha nincs jogosultságod egy adott mappa v. fájl elérésére, akkor a program annál a mappánál v. fájlnál hibára fut. (Ezt persze lehetne kezelni, de az most talán nem cél.)

 

A teszt nevű Sub-ban annyi az érdekes, hogy így lehet hivatkozni az ismeretlen méretű egydimenziós tömb elemeire.

Előzmény: Or Kán (16943)
Or Kán Creative Commons License 2012.01.11 0 0 16943

Köszi az észrevételeket. Azt én is tudtam, hogy a fix almappanevek megadása nem túl elegáns, de nem tudom, hogyan kell visual basic-ben lekérdezni az almappaneveket (egyáltalán a mappaneveket). Ebben esetleg tudnál segíteni?

Előzmény: Jimmy the Hand (16942)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.01.11 0 0 16942

Nem futtattam le , de ránézésre gyenge pontnak nevezném, hogy a mappanevek be vannak drótozva a kódba. Ha névváltozás van, vagy új mappák jelennek meg, stb. akkor át kell írni a programot. Ezt meg lehetne oldani dinamikus tömbbel, és az almappák futásidőben történő lekérdezésével.

 

Működés szempontjából nem gyenge pont, de szükségtelenül bonyolítja a kódot az, hogy a 't' és 'er' változókban tárolt fájlnévvel ugyanazt hajtod végre. Másképp szerkesztett ciklussal elég lenne egy.

 

A program átláthatósága, érthetősége, és későbbi továbbfejlesztése szempontjából gyenge pont az, hogy a változók ad-hoc lettek elnevezve (legalábbis számomra semmit nem mondanak a változónevek).

 

Egyszerű programok esetében többé-kevésbé mindegy, bonyolultabb programok esetében viszont nagyon hasznos tud lenni az, ha a változókat előre deklaráljuk, típussal együtt. Ezért érdemes általánosan szokássá tenni ezt a gyakorlatot.

Előzmény: Or Kán (16937)
E.Istvan Creative Commons License 2012.01.11 0 0 16941

Mit értesz egyesítés alatt? Ha a két nevet szeretnéd összerakni akkor például A és B oszlopban lévő adatok esetén =A1&" "&B1 képlet C1-be írásával és végigmásolásával tudod ezt megtenni.

Előzmény: kezdos (16939)
E.Istvan Creative Commons License 2012.01.11 0 0 16940

Ha még mindig nem sikerült, akkor valószínűleg az a problémád, hogy a magyar Excelben pontot kell használni, mert a vesző már foglalt a tizedesek jelölésére.

Előzmény: Rusvai Zsolti (16926)
kezdos Creative Commons License 2012.01.11 0 0 16939

Olyan kérdésem lenne, hogy van két oszlopom 100 - 100 adattal (első oszlop családnév, második oszlop utónév). Két cellát tudok egyesíteni, de a két oszlop ugyan azon sorát még nem.

Tudna valaki segíteni?

Or Kán Creative Commons License 2012.01.10 0 0 16938

A chdir után kimaradtak a backslash jelek (jobb altGr+q billentyűkombináció). Megbróbálom betűzni:

 

ChDir "D:backslash2012backslash" + ap(i)

Előzmény: Or Kán (16937)
Or Kán Creative Commons License 2012.01.10 0 0 16937

Egy fapados megoldás (kérem a profikat, mutassanak rá a program gyenge pontjaira):

 

Sub tsh()
Dim ap(2) ' almappanevek tömbje: akkora, amennyi almappa van
Workbooks.Add
c = ActiveWorkbook.Name
v = 1
ChDrive "D" ' a meghajtó, ahol a főmappa van
ap(1) = "20121": ap(2) = "20122" ' almappanevek megadása : annyiszor megadni, ahány almappa van, almappanévvel együtt
For i = 1 To 2 ' a 2-t változtatni az ap tömb nagyságára
    ChDir "D:2012" + ap(i)

    er = Dir("*.xls")

If er <> "" Then
Workbooks.Open (er)
b = Cells(1, 1)
Workbooks(c).Sheets(1).Cells(v, 1) = b
v = v + 1
Workbooks(er).Close
End If
Do While er <> ""
er = Dir
t = Format(er)

If t <> "" Then
Workbooks.Open (t)
b = Cells(1, 1)
Workbooks(c).Sheets(1).Cells(v, 1) = b
v = v + 1
Workbooks(t).Close
Else
Exit Do
End If
Loop
Next
End Sub

Előzmény: afteer (16936)
afteer Creative Commons License 2012.01.10 0 0 16936

Legyen a fő mappa mondjuk 2012. Az ezen belüli almappák teljesen változó elnevezésűek (pl: Budapest, vagy Ipari, stb.). Az almappákban vannak a file-ok, amik szintén mindig különböző nevűek (pl: 123456, vagy 654987, stb.). Ezek semmilyen logikát nem követnek. Az egyes file-ok viszont azonos felépítésűek, tartalmaznak többek között ügyfélnevet és azt mindig ugyanabban a cellában.

A cél az lenne, hogy a 2012. főmappa összes almappájában lévő összes excel file adott cellájából (mondjuk A1) kinyerjük ezt az ügyfélnevet és egy oszlopba másoljuk őket.

 

 

Előzmény: joy (16927)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.01.10 0 0 16935

"nem képletre gondolt?"

 

Nem, hanem képletre.

;)

Előzmény: tt65 (16933)
lodirobi Creative Commons License 2012.01.09 0 0 16934

Köszönöm szépen a segítséget!

Nagyon tuti!


Üdv.: lr  :D

Előzmény: Jimmy the Hand (16932)
tt65 Creative Commons License 2012.01.09 0 0 16933

nem képletre gondolt?

Előzmény: Jimmy the Hand (16932)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.01.09 0 0 16932

B3-ba képlet:

 

=BAL($B$2;2) & SOR(A2) & KÖZÉP($B$2;4;1000)

 

Előzmény: lodirobi (16931)
lodirobi Creative Commons License 2012.01.09 0 0 16931

Sziasztok!

A következő -számomra megoldhatatlan- problémával találkoztam. Mondjuk ha a B2 cellába beírom, hogy L-1/robi, hogyan tudnám megoldani (ha lehet egy képlettel), hogy az alatta lévő cellákban rendre a következők szerepeljenek: a B3-ban: L-2/robi, a B4-ben: L-3/robi, a B5-ben: L-4/robi...stb...stb.

 

Köszönöm!

üdv: lr  :D

Törölt nick Creative Commons License 2012.01.09 0 0 16930

Egy cellatartomány egérrel történő kijelölésével a tömb címtartománya beíródik. Ezt kijelölve (akár egy képleten, függvényen belül is) az F9 megnyomásával tömbállandóvá lehet változtatni.

Próbáld ki:

Írd be egy cellatartományba a szükséges értékeket. Egy másikban = jel után jelöld ki egérrel az előbbi cellatartományt. Ha a beíródott címtartományt kijelölöd egérrel és nyomsz egy F9-et, tömbállandó lesz belőle.

 

Amúgy a súgóban meg tökéletesen le van írva, hogy mi a pontosvessző, vessző jelentése. (Az egyik sor, a másik oszlop)

Előzmény: Rusvai Zsolti (16926)
Impair28 Creative Commons License 2012.01.09 0 0 16929

Sziasztok!

 

Egy olyan kérdésem lenne, hogy lehet-e olyat csinálni excellben, hogy az van egy adattábla. Az oszlopokban vannak a darabszámok adott termékből, a sorokban pedig az osztály tanulói. Meg szeretnék jeleníteni grafikont az adott emerekhez úgy, hogy csak akkor jelenjen meg a grafokon ha rákattintok az adott névre. Ha egyik sem vagyok rajt, akkor ne jelenjen meg.

 

Remélem érthető voltam!

 

Köszönöm a segítséget!

 

Impair

joy Creative Commons License 2012.01.09 0 0 16928

Mutatnál példát?

Előzmény: Rusvai Zsolti (16926)
joy Creative Commons License 2012.01.09 0 0 16927

Mappa=munkafüzet, almappa=munkalap?

A munkafüzetek, és lapok nevei között létezik logikai kapcsolat?

 

Símán makróval semmiképp nem megy, VBA kiegészítés kell hozzá, amely léptet a munkafüzet lapjai és a másolási lap cellái között.

Előzmény: afteer (16924)
Rusvai Zsolti Creative Commons License 2012.01.09 0 0 16926

Sziasztok!

 

Az lenne a problémám, hogy sehogy sem tudok vízszintes tömbállandót beírni, pedig szerintem mindent jól csinálok, vesszővel választom el az elemeket.  Nem tudom mi lehet a hiba, a függőleges tömbkonstansokat pontosvesszűvel minden további nélkül engedi beírni, pedig ugyanúgy csinálom. Van valami ötletetek?

tt65 Creative Commons License 2012.01.06 0 0 16925

szerintem még részletezd egy kicsit, mert így nem fogja elérni seniknek sem az ingerküszöbét!

Előzmény: afteer (16924)
afteer Creative Commons License 2012.01.06 0 0 16924

Sziasztok

 

Szeretném a segítségeteket kérni.

 

Egy adott mappában, illetve azon belül kölönböző nevű almappákban lévő, különböző nevű excel file-okból szeretnék kinyerni egy-egy adatot, minden file-ból mindig ugyanabból a cellából. A kinyert adatokat szeretném egy oszlopba másoltatni.

 

Makró ötlet?

 

köszi előre is.

 

 

A

tt65 Creative Commons License 2012.01.03 0 0 16923

ha számokról van szó, akkor jól használható lehet a gyakoriság fv is.

 

Előzmény: Herold (16919)
tt65 Creative Commons License 2012.01.03 0 0 16922

az adatsoron belül változik a tartmány amit ki a akarsz értékelni?

ugy biztos bonyolultabb a dolog, talán az indirekt függvénnyel kellene a korábbi darabteli fügvényekben operálni!

Előzmény: Herold (16919)
wawabagus Creative Commons License 2012.01.03 0 0 16921

Előzmény: wawabagus (16920)
wawabagus Creative Commons License 2012.01.03 0 0 16920

Sziasztok!

Ezennel BUÉK mindenkinek!!

:-)

 

 

Herold Creative Commons License 2012.01.03 0 0 16919

Köszönöm, megpróbálom.

A dátum csak példa volt, valójában számokról van szó.

Előzmény: Delila10 (16918)
Delila10 Creative Commons License 2012.01.03 0 0 16918

Erre is jó a kimutatás. A Sor mezőben szerepeljen a dátum, amit szűrhetsz tól-ig.

Előzmény: Herold (16917)
Herold Creative Commons License 2012.01.03 0 0 16917

Az, hogy egy szám (egy cella értéke) ismétlődik-e egy meghatározott tartományban (tömbben), relatív.

Mondok egy példát: meg akarod számolni, hogy június 25. és július 5. között hány névnap az, amelyikből több van. Látod, hogy a Pál névnapból van 3. De ez csak erre az időszakra érvényes, mert június 30. és júl. 10 között már csak 1 db Pál van.

Előzmény: tt65 (16916)
tt65 Creative Commons License 2012.01.03 0 0 16916

elvesztettem a fonalat ....

Előzmény: Herold (16913)
Delila10 Creative Commons License 2012.01.03 0 0 16915

Magyar Excelben kimutatásnak hívják. Rá tudsz keresni a súgóban.

Előzmény: Herold (16914)
Herold Creative Commons License 2012.01.03 0 0 16914

A pivot tábláról meg azt se tudom, hogy eszik-e vagy isszák. :)

Előzmény: tt65 (16908)
Herold Creative Commons License 2012.01.03 0 0 16913

És a C oszlopba írom a DARABTELI(B2:B21;1)-től lefelé, ami összeszámolja, és ezt kivonom 20-ból, akkor megkapom az ismétlődések számát. Eddig rendben, valami hasonlót most is alkalmazok a DARABTELI függvénnyel, de nem igazán felel meg ez a megoldás.

Ha pl. a B23-ban van egy 3-as, mert az A4:A23-as tömbben az A23-as cella értéke 3x szerepel, az belezavar az A23-A42 közötti lévő cellákban összeszámolt ismétlődésekbe, mert abban a tartományban már az A23-as cella értéke csak 1x szerepel.

Előzmény: tt65 (16912)
tt65 Creative Commons License 2012.01.03 0 0 16912

hogy értsd is, az első darabteli megadja, hogy hányadik előfordulás az adott sorban lévő érték

a második darabteli megszámolja, hogy ezek közül, hány első előfordulás van

Előzmény: tt65 (16911)
tt65 Creative Commons License 2012.01.03 0 0 16911

ha A2:A21 közt vanak az értékek, akkor B2 =DARABTELI($A$2:A2;A2)

ezt lehúzod B21-ig

 

majd megszámolod, hogy ezek közül, hány darab 1-es érték van =DARABTELI(B2:B21;1)

Előzmény: Herold (16910)
Herold Creative Commons License 2012.01.02 0 0 16910

És a feltételhez mit írjak, ha van egy 20 elemből álló tömb, és arra vagyok kíváncsi, abból hány cella tartalma egyezik?

Előzmény: Törölt nick (16907)
tt65 Creative Commons License 2012.01.02 0 0 16909

vajon akkor is műxik,  ha az alpérterlmezett levelező nem outlook? pl. a Thunderbird vagy más proginál?

Előzmény: SQLkerdes (16904)
tt65 Creative Commons License 2012.01.02 0 0 16908

Szia!

egyéb megoldásként szóba jöhet pl. pivot tábla is.

 

Előzmény: Herold (16906)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.02 0 0 16907

darabteli

Előzmény: Herold (16906)
Herold Creative Commons License 2012.01.02 0 0 16906

Hali

Van valami függvény vagy egyéb megoldás arra, hogy egy adott tömbben megszámoljuk, hány azonos tartalmú (számot tartalmazó) cella van?

tt65 Creative Commons License 2012.01.02 0 0 16905

megnéztem, lehet text, lehet html és lehet melléklet is!

szuper :-)

ez az év is jól kezdődik!

Előzmény: SQLkerdes (16904)
SQLkerdes Creative Commons License 2012.01.02 0 0 16904

Nem, hanem az e-mail body szövege lesz a word szöveg.  Csatolmánnyal még nem próbáltam, de nem hiszem, hogy probléma lenne.

Előzmény: tt65 (16903)
tt65 Creative Commons License 2012.01.02 0 0 16903

a word, word doksit küld ki, csatolt állományként vajon?

akkor jobb az exceles, mert az sima text mail küld ki!

Előzmény: SQLkerdes (16901)
tt65 Creative Commons License 2012.01.02 0 0 16902

látod, erre sose gondoltam, pedig szoktam gyakran word körlevelet készíteni!

Húsvétkor majd kipróbálom és összehasonlítom az excel-es megoldással!

Előzmény: SQLkerdes (16901)
SQLkerdes Creative Commons License 2012.01.02 0 0 16901

Nem kissebbítve a megoldás nagyszerűségét, azért hozzátenném, hogy a Word ezt natívan tudja.  

 

De a kód ettől még fáintos!

Előzmény: tt65 (16896)
joy Creative Commons License 2012.01.02 0 0 16900

:o)

Az adott körülmények között lehetetlenné vált. Meg is mondták, hogy hülye vagyok, ha maradok.

Idén ősszel lett volna XL. a Cégnél.

/Mellesleg, elismerem, igazuk lett. Néha az ember rosszakarói tesznek vele legjobbat. :o)))

Előzmény: tt65 (16899)
tt65 Creative Commons License 2012.01.02 0 0 16899

még egy kicsit ha bírod, akkor meglett volna az 5 év! :-)

Előzmény: joy (16898)
joy Creative Commons License 2012.01.02 0 0 16898

"...látnia kellene az összes lehetséges adatfájlt, és szerencsés esetben felfedezi bennük a szabályszerűségeket, amelyek alapján a programot meg tudja írni..."

 

Pontosan!

Ha még azonos helyről származó adattömbök is különböznek, akkor jócskán bonyolítja a helyzetet, de ha mindenki saját, de állandó formátumot alkalmaz, akkor már megoldható személyre szóló makrókkal az összerendezés.

Előzmény: Jimmy the Hand (16897)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2012.01.01 0 0 16897

"Makróval (makrórögzítő) lehetne ezt megoldani?"

 

Nem. Ha azonos szerkezetűek lennének a fájlok, akkor talán lehetne valamit kezdeni a makrórögzítővel, de az ahhoz nem elég intelligens, hogy különbséget tegyen fájltípusok között.

 

"Hogy induljak el ezzel a problémával, mit javasolsz?"

 

Ahhoz, hogy erre a feladatra bárki látatlanban működő programot tudjon készíteni, egzakt specifikációk kellenek.

Hányféle adatszerkezet van, miről lehet őket felismerni, milyen mezők és hol vannak benne elhelyezve, stb.

Mindezt az összes lehetséges adatszerkezetre (fájltípusra) meg kell adni. Továbbá az is kell, hogy a kimenő végeredmény milyen formában legyen.

Ha ezeket tudod prezentálni, akkor tedd meg. Valaki lehet, hogy éppen ráér, és megírja a programot.

 

Ha nem tudod őket prezentálni, akkor a programírónak magának kell megtalálnia az adatok átrendezéséhez szükséges algoritmusokat.

Ehhez (saját tapasztalatból úgy gondolom, hogy) látnia kellene az összes lehetséges adatfájlt, és szerencsés esetben felfedezi bennük a szabályszerűségeket, amelyek alapján a programot meg tudja írni. Tehát vagy megosztod az adatokat valami publikus szerveren, vagy elküldöd privát emailben a jelentkezőnek.

Nekem speciel elküldheted, de nem ígérem, hogy sok időm lesz foglalkozni vele.

Előzmény: mimi_bacsi (16894)
tt65 Creative Commons License 2012.01.01 0 0 16896

szívesen, nem bonyolult

van egy ciklus amiben i a futó változó.

a makró meghívja a outlookot (csak MS outlookkal működik) és létrehozza a mailokat

 

Sub send(i As Integer)
Set myOlApp = CreateObject("Outlook.Application")

Set mail = myOlApp.CreateItem(olMailItem)

Set attach = mail.Attachments

 

mail.To = Cells(i, 1)

mail.CC = Cells(i, 2)

mail.BCC = Cells(i, 3)

mail.Subject = Cells(i, 4)

mail.Body = Cells(i, 5)If Cells(i, 6) <> "" Then

    attach.Add "" & Cells(i, 6) & ""

End If

mail.send
End Sub

 

 

első oszlop TO, ..., Tárgy 4. oszlop, üzenet szöveg 5. oszlop, melléklet 6. oszlop (teljes elérési úttal)

 

ha kéred, elküldöm a fájlt is

Előzmény: mimi_bacsi (16895)
mimi_bacsi Creative Commons License 2012.01.01 0 0 16895

Bocsánat, az üzenetemnek ez a része tt65-nek szólt: "

És érdekelne az a megoldás is, amit az újévi üdvözlő levelekről írtál, a tömeges levélküldéről szólt, és megosztanád-e velünk itt, hogy készítetted el?"

 

Előzmény: tt65 (16893)
mimi_bacsi Creative Commons License 2012.01.01 0 0 16894

Nagyon boldog és főleg sikeres 2012-es évet kívánok minden excel érdeklődőnek, fórumtagnak!

 

Sajnos programot nem tudok írni, pedig ez a megoldás érdekelne ("Írj programot, ami egy közös munkalapra, azonos adatszerkezetbe hozza az összes fájl adatait.")

 

Makróval (makrórögzítő) lehetne ezt megoldani?

 

Az elkövetkező párnapban nagy igényem lenne rá, rendezné azokat a táblázatbeli eltéréseket, szerkezeteket, amelyeket most kapok és nem egységes, sajnos. Így sok időm megy el az összerendezéssel, az azonos táblázatszerkezet összeállításával!

 

Hogy induljak el ezzel a problémával, mit javasolsz?

 

És érdekelne az a megoldás is, amit az újévi üdvözlő levelekről írtál, a tömeges levélküldéről szólt, és megosztanád-e velünk itt, hogy készítetted el?  

 

 

Előzmény: Jimmy the Hand (16888)
tt65 Creative Commons License 2012.01.01 0 0 16893

BUÉK!

megosztom veletek egy tapasztalatomat.

összeállítottam egy hosszabb címlistát ismerőseim köréből, ami a keresztnevüket is tartalmazza.

Majd excelből makróval generáltam olyan névre szóló újévi köszöntő levelet, amiben a saját becses kis keresztnevén van megszólítva! Ugye, ez mindjárt másképp nézz ki, mint a titkos másolatban kiküldött egyen levél. Jópár ismerősöm hálálkodó levelet küldött, megköszönve a figyelmességet, hogy emlékezem rá, hogy eszembe jutott. Talán nem túl sok öröm érhette őket mostanában.

Remélem 2012 jó évük lesz! 

Delila10 Creative Commons License 2011.12.30 0 0 16892

Nagy igyekezetemben személy szerint csakis Neked küldtem a jókívánságot, pedig mindenkinek szerettem volna. Most pótolom.

 

Minden kedves ide látogatónak boldog újévet kívánok!

 

 

 

Előzmény: tt65 (16891)
tt65 Creative Commons License 2011.12.30 0 0 16891

Te is aranyos vagy! :-)

BUÉK

Előzmény: Delila10 (16890)
Delila10 Creative Commons License 2011.12.30 0 0 16890

Előzmény: tt65 (16889)
tt65 Creative Commons License 2011.12.30 0 0 16889

.

 

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.12.29 0 0 16888

Írj programot, ami egy közös munkalapra, azonos adatszerkezetbe hozza az összes fájl adatait. Ehhez a programnak fel kell ismernie a fájlok adatszerkezetét, és annak megfelelően pakolni az egyes adatmezőket ebbe vagy abba az oszlopba. Aztán ha minden együtt van, lényegesen egyszerűbb az egyezések kiszűrése.

 

Előzmény: mimi_bacsi (16887)
mimi_bacsi Creative Commons License 2011.12.28 0 0 16887

Van egy megbízásom, amiben az interneten vagy nyilvános adatbázisból szerezhető adatokat kapok.

A kapott adatokban sok az egyezőség.

 

Hogy lehetne a fájlok tartalmát összehasonlítani és az azokban egyezőket kiszedni valamilyen automatizmussal? Sajnos a fájlok adatainak struktúrája sem azonos sokszor...

 

Bár kevés az információ, de ezekből van-e javaslata valakinek a megoldásra...?

tt65 Creative Commons License 2011.12.27 0 0 16886

szívesen, nincs mit. én csak rágugliztam a "excel pictures in cells" szavakra és az első bíztató linket feladtam. de érdemes megnézni a többit is, meg néhány spéci webes excel szájtot. 

Előzmény: peterr80 (16884)
peterr80 Creative Commons License 2011.12.27 0 0 16884

Köszönöm a választ. Igaz nem úgy oldotta meg a problémámat ahogy szerettem volna, de adott egy jó ötletet. Köszi szépen.

Előzmény: tt65 (16883)
tt65 Creative Commons License 2011.12.27 0 0 16883

azért a neten lehet találni érdekességeket, aligha van olyan felvetődő kérdés, amin valaki más valahol már ne rágódott volna: http://excel-image-assistant.com/default.aspx

 

Előzmény: peterr80 (16882)
peterr80 Creative Commons License 2011.12.27 0 0 16882

Egy listát készítek aminek a neveihez illesztek képeket. Ha mindegyik mellé rakok képet akkor 1001 oldalas lessz és azt nem akarom. Azért raktam a megjegyzésbe mert így csak akkor foglal a lapon a kép helyet ha rámegyek a szövegre az egérrel, viszont akkor tényleg mellette jelenik meg sajnos. ( viszont így takarja a többi szöveget és csak egy része látszik mert a lap alján levö szöveghez illesztett képek teteje látszik csak,  többihez görgetnem kell. ) Erre keresném a megoldást ha van.

Előzmény: Delila10 (16881)
Delila10 Creative Commons License 2011.12.27 0 0 16881

Ne megjezésbe tedd a képet, hanem a rajz eszköztárról vett valamilyen alakzatba. Abba ugyanúgy illeszthetsz képet, mint a megjegyzésbe (ahogy a másik fórumon leírtam).

Előzmény: peterr80 (16879)
tt65 Creative Commons License 2011.12.27 0 0 16880

nekem, ha megjelenítem a megjegyzést, akkor ott jelenik meg ahova tettem, de ha csak az egeret viszem a cella fölé, akkor valóban mellette jelenik meg!

Előzmény: peterr80 (16879)
peterr80 Creative Commons License 2011.12.26 0 0 16879

Elméletileg igen. Megjegyzés formázása, fogom arrébb rakom oda ahova szertném, beállítom a méretet stb. Aztán enter és mikor visszamegyek a cellára hogy ellenőrizzem akkor visszaugrik az eredeti helyére, viszont a méret beállítást megjegyzi. .......

Előzmény: Törölt nick (16878)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.26 0 0 16878

én ilyet nem tudok. ha megjeleníted a megjegyzést, akkor oda rakod ahova akarod.

Előzmény: peterr80 (16877)
peterr80 Creative Commons License 2011.12.26 0 0 16877

Sziasztok.

 

Tudátok segíteni nekem egy aprócska problémában?

 

Excel táblázatban készítettem megjegyzés füleket, mellyek mind 1-1 képet tartalmaznak.

Azt szeretném ha a képek egy adott ponton jelennének meg és nem a cella mellett ahol a megjegyzés fül be van ágyazva.

 

Van erre esetleg valamien megoldás??

Törölt nick Creative Commons License 2011.12.25 0 0 16876

Rosszul érteném?

Gondolom az "arrayHonap(0-11)" egy több változót tartalmazó tömb, azt írtad, hogy ezt akarod kiírni egyetlen cellába.

Azt pedig így lehet csak, hogy összefűzöd:

 


For i = 0 To Application.CountA(arrayHonap) - 1
n = n + arrayHonap(i)
Next
Range("a1") = n
End Sub

 

(de ez uaz. amit lentebb írtam.)

 

Előzmény: Gavriel (16874)
mimi_bacsi Creative Commons License 2011.12.25 0 0 16875

Köszönöm a segítségedet!

 

Minden fórumozónak Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok! 

Előzmény: Delila10 (16857)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.25 0 0 16873

(nyilván ciklikussá lehet tenni)

Előzmény: Törölt nick (16872)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.25 0 0 16872

ilyesmire gondolsz?

 

Sub wer()
Dim tomb(5)
tomb(0) = "a"
tomb(1) = "b"
tomb(2) = "c"
tomb(3) = "d"
tomb(4) = "e"
tomb(5) = "f"

[a1] = tomb(0) & tomb(1) & tomb(2)

End Sub

Előzmény: Gavriel (16871)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.25 0 0 16870

a lényeg kb ennyi lenne:

 

Sub ioi()
If Sheets("mlapneve").ListBox1.Selected(0) Then
MsgBox Sheets("mlapneve").ListBox1.List(0)
End If
End Sub

 

Egy for each ciklussal pedig be lehet járni a kiválasztott(listbox1.selected)  itemeket és visszaadogatni egy (dinamikus) tömbnek

Előzmény: Gavriel (16868)
Delila10 Creative Commons License 2011.12.25 0 0 16867

A két napja feltett kérdést végül sikerült megoldani. Akkor siettem (sütés-főzés), most egy kicsit részletesebben le tudom írni.

Többen használják a kérdéses fájlt, aminek a C oszlopába hiperhivatkozással viszik be a projektet. Egy-egy projekten többen is dolgozhatnak, ezért a megjelenő név (TextToDisplay) több sorban azonos lehet, de mindenki a saját könyvtárából "hivatkozza" ide a saját fájlját.
Projektjenként mindenkinek külön mappát kell nyitnia, ezen a lapon nem szerepelhet 2× ugyanaz a mappa, mint a hiperhivatkozás címe. A tévesen bekerült duplikációt kell láttatni feltételes formázással.
Ennek az ellenőrzéséhez ki kell nyerni a C oszlopból az útvonalakat, a fájlnév nélkül.

Két problémám volt.
Az egyik, hogy ha ebben a fájlban olyan másikra hivatkozom, ami ennek a mappájában van, akkor az Address nem tartalmazza az útvonalat, csakis a hivatkozott fájl nevét.
A másik, hogy a Hyperlinks(1).Address nem mutatja teljes mélységben az elérési utat.
Végül rájöttem, hogy nem is szükséges a teljes elérési út (második kérdés). Ha az útvonal nem tartalmaz "/" jelet – itt ezzel vannak a mappák és almappák elválasztva –, akkor az aktív fájl saját útvonalát íratom be (első kérdés). Nem egy nagy találmány, de az ünnepi készülődés közben a "kőttes" állpota több figyelmet követelt magának, mint a makró megírása.

Érdekesség, hogy a saját útvonalnál már backslash kerül a mappák és almappák közé, ami a dupla előfordulás ellenőrzését nem befolyásolja károsan. :)

 

A makró:

 

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
    If IsEmpty(Target) Then Exit Sub
    Dim szoveg As String, betu As Integer
    
    If Target.Row > 8 And Target.Column = 3 Then
        szoveg = Range(Target.Address).Hyperlinks(1).Address
        For betu = Len(szoveg) To 1 Step -1
            If Mid(szoveg, betu, 1) = "/" Then
                Cells(Target.Row, 23) = Left(szoveg, betu)
                Exit Sub
            Else
                Cells(Target.Row, 23) = ActiveWorkbook.Path
            End If
        Next
    End If
End Sub

Előzmény: Jimmy the Hand (16865)
tt65 Creative Commons License 2011.12.24 0 0 16866
Előzmény: Jimmy the Hand (16863)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.12.24 0 0 16865

Szívesen.

Boldog Karácsonyt :)

Előzmény: Delila10 (16864)
Delila10 Creative Commons License 2011.12.24 0 0 16864

Köszönöm, ez szarvas hiba volt.

 

Van más kétségem is, de azt majd ünnep után írom meg. :)

Előzmény: Jimmy the Hand (16863)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.12.23 0 0 16863

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
    If Target.Column = 3 And Target.Row > 8 Then
        Dim Honnan As Range, Hová As Range, TextOnly As Boolean
        Set Honnan = Cells(Target.Row, 3)
        Set Hová = Cells(Target.Row, 23)
        TextOnly = True
        
        TransferHyperlink Honnan, Hová, TextOnly
    End If
End Sub

 

És én még ezt is módosítanám:

 

If Target.Column = 3 And Target.Row > 8 Then

 

erre:

 

If (Target.Column = 3) And (Target.Row > 8) Then

 

mert futottam már bele olyanba, hogy a műveleti prioritások mások voltak, mint amit hittem. Már nem emlékszem, hogy milyen programnyelv és milyen szitu volt, de azóta minden AND tartalmú kifejezést explicite zárójelezek.

Előzmény: Delila10 (16862)
Delila10 Creative Commons License 2011.12.23 0 0 16862

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
    If Target.Column = 3 And Target.Row > 8 Then
        Dim Honnan As Range, Hová As Range, TextOnly As Boolean
        Honnan = Cells(Target.Row, 3)
        Hová = Cells(Target.Row, 23)
        TextOnly = True
        
        TransferHyperlink Honnan, Hová, TextOnly
    End If
End Sub

 

A jelzett sornál áll le Object variable or With block variable not set üzenettel.

Előzmény: Jimmy the Hand (16861)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.12.23 0 0 16861

Mi történik? Van valami hibaüzenet?

 

Előzmény: Delila10 (16860)
Delila10 Creative Commons License 2011.12.23 0 0 16860

Próbáltam működésbe hozni úgy, hogy a bevitelt figyeltetem a lapon (Worksheet_Change).

 

Ha a csere a C oszlopban történt (a 8. sor alatt), akkor a Honnan a bevitel cellája, a Hová a cells(target.row,23), a TextOnly =True, és innen indítom a makródat, átadva a változókat, de megbuktam.

Előzmény: Jimmy the Hand (16859)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.12.23 0 0 16859

Talán így?

 

Sub TrasnferHyperlink(Honnan As Range, Hová As Range, TextOnly As Boolean)
    Dim HL As Hyperlink
    Set HL = Honnan.Hyperlinks(1)
    If TextOnly = True Then
        Hová.Value = HL.Address
    Else
        Hová.Hyperlinks.Add anchor:=Hová, Address:=HL.Address
    End If
End Sub

Előzmény: Delila10 (16858)
Delila10 Creative Commons License 2011.12.23 0 0 16858

Szeretném egy cellába bevinni egy másik cella hiperhivatkozásának a teljes útvonalát, de sehogy sem sikerül összehoznom.

 

Tud valaki segíteni?

Delila10 Creative Commons License 2011.12.22 0 0 16857

Nevezd el a helységneveket tartalmazó oszlopot pl. helységek-nek.

Mivel a tartományod rugalmasan változik, be kell vetned az OFSZET függvényt. Feltételezve, hogy ezek a nevek az A oszlopban vannak, és az első a címsor, a névadásnál ez a függvény legyen:

 

=OFSZET(Munka1!$A$2;0;0;DARAB2(Munka1!$A:$A)-1;1)

 

A mindenkori darabszámot az =SZORZATÖSSZEG((helységek<>"")/DARABTELI(helységek;helységek)) képlet adja meg.

 

A tartomány változásával a fenti képlet értéke is változik, ezért naponta (vagy amikor szükséged van rá) fix értékként is be kell jegyezned ezt a pillanatnyi állást egy másik helyre billentyűzetről. Felveszel egy oszlopot a dátumokkal, és mellé írod gyalog az aznapra érvényes értéket, amit a szorzatösszeg függvénnyel kaptál.

 

Nem lenne szükség az OFSZET-es névadásra, ha a SZORZATÖSSZEG függvény elfogadná az A:A hivatkozást.

 

 

Boldog karácsonyt!


Előzmény: mimi_bacsi (16854)
tt65 Creative Commons License 2011.12.22 0 0 16856

persze, trükkös a dolog mert a lista nem csak bővül, hanem el is tűnnek belőle települések.

Előzmény: mimi_bacsi (16854)
tt65 Creative Commons License 2011.12.22 0 0 16855

legegyszerűbb pivot táblával.

"Ha ez a lista bővül, akkor hogy tudok csak a növekményeket vegye figyelembe és azt mondja meg a függvény, hány új helységgel bővült a lista?" Van erre egy speciális függvény "-" jellel jelölik. Az aktuális érték és a előző érték a bemenő adat, és ebből származtatja a növekményt.

Előzmény: mimi_bacsi (16854)
mimi_bacsi Creative Commons License 2011.12.22 0 0 16854

Van egy listám, amelyben helységek vannak. Ezek a helységek néha több alkalommal is szerepelnek ebben a listában.

Arra van szükségem, hogy meg tudjam mondani, ebben a listában hány helységem van (ne számolja az azonos helységeket)?

 

Ha ez a lista bővül, akkor hogy tudok csak a növekményeket vegye figyelembe és azt mondja meg a függvény, hány új helységgel bővült a lista?

 

Pl.: Mai lista: Eger, Szeged, Pécs, Eger (3 helység), következő napi lista: Eger, Szeged, Üllő, Győr (2 új helység), azt következő napi lista: Szeged, Üllő, Nagykanizsa (1 új helység)

 

Ez a lista kb. 100-200 helységgel bővülhet naponta!

hunadler Creative Commons License 2011.12.21 0 0 16853

Köszönöm a válaszotokat és a segítséget 96% lett ugyhogy megvan az 5ös :D Boldog karácsonyt és kellemes ünnepeket kívánok minden fórumozónak :D

Előzmény: tt65 (16847)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.12.21 0 0 16852

Csatlakozom.

Plusz a Jézuska küldi a vájtfülűeknek ezt a minta munkafüzetet, amiből kiderül, hogy hogyan lehet egy Userformot listából való választásra felhasználni, és a kiválasztott értéket elegáns és körülményektől nem függő módon visszaadni annak, aki kérte.

 

http://data.hu/get/4541981/UserformReturnValue.xls

Előzmény: tt65 (16851)
tt65 Creative Commons License 2011.12.21 0 0 16851

OFF Kedves Topiktársak, excel fanok, boldog karácsonyt kívánok valamennyiötöknek, és legyen sikeres a jövő esztendőtök!

tt65 Creative Commons License 2011.12.20 0 0 16850

bizakodjunk, hogy átmegy fiatal barátunk a vizsgán és fogadalmat tesz az excel elsajátítására! :-)

Előzmény: Jimmy the Hand (16849)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.12.20 0 0 16849

Azt tudjuk, hogy jó. Azt nem tudjuk, hogy ő tudja-e.

:)

Előzmény: _Nyuszi (16848)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.12.20 0 0 16848

Azt hiszem, már nem tudjuk meg, hogy jó-e így...

Előzmény: tt65 (16847)
tt65 Creative Commons License 2011.12.19 0 0 16847

valami ilyesmi:

Előzmény: hunadler (16843)
mimi_bacsi Creative Commons License 2011.12.19 0 0 16846

Köszönöm a válaszodat, sajnos nem sokat értek a makróhoz, de az 13334-es hozzászólásodat megnézem!

Előzmény: E.Istvan (16836)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.12.19 0 0 16845

Bocsánat, ha elhangzott a válasz: makróval is lehet, vagy függvénnyel kéne?

(Mert függvénnyel, meg rendezgetéssel is lehet...)

Előzmény: hunadler (16843)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.12.19 0 0 16844

Nem tudom, ez segít-e, de:

- Kell egy új oszlop, amibe képlettel kiszámolod a hallgató nemét. (Javaslom a HA és a BAL függvényeket kombinálni.)

- Aztán az egészből egy pivot tábla (kimutatás)

- Fel kell venni sormezőnek a csoportosítási szempontokat

- Aztán már látszik is a válasz, de ha nem, akkor egy MAX függvény megmondja.

Előzmény: hunadler (16843)
hunadler Creative Commons License 2011.12.19 0 0 16843

Győri vagyok és holnap is vizsgám lesz ezért cink.
De az a vicc hogy az évfolyamból senki nem tudja megcsinálni.
Igazából egyetlen egy feladat lenne lényeges ez:

Karonként, nemenként (fiú: személyi szám első jegye 1, lány: személyi szám első jegye 2) és kollégiumi elhelyezés szerint csoportosítva az adatokat, mekkora (a 8 adat közül) a legnagyobb ösztöndíj összesen értéke?

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16831)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.12.19 0 0 16842

De amit lent írtál, az nem ez volt. Persze, hogy anno nem ezt gondoltuk, de attól még a tudás elkísér, sőt sokszor évtizedekkel később válik fontossá, mert nem tudjuk, mit hoz az élet.

Vettem én már elő negyedszázaddal később gimis tankönyveket olyan tárgyakból, amiket nagyon utáltam.

Előzmény: tt65 (16841)
tt65 Creative Commons License 2011.12.19 0 0 16841

OFF ok. látom itt nagy tudású, érett komoly felnőttek vannak. Persze, minden tudásnak van értelme, fejleszti és csiszolja az elmét elsajátítsuk.

de valjuk be őszintén, anno nem mindig igy gondoltuk ezt, amikor pl. meg kellet tanulni az élőlények tejsavciklusát, vagy a kanti kategorikus imperativuszt, vagy a ívelt konvolut fogaskerekek lefejtőmarását ....

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16838)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.12.19 0 0 16840

Jó. :-)

Azzal én tényleg nem találkoztam.

Előzmény: Jimmy the Hand (16839)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.12.19 0 0 16839

hittan :)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16838)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.12.19 0 0 16838

Én még nem találkoztam ilyen tárggyal.

Előzmény: tt65 (16837)
tt65 Creative Commons License 2011.12.19 0 0 16837

az excelt meg főleg nem, a világ egyik legokosabb dolga, ha tudod, életeden végigkísér ...

hány tárgyról nem mondhatjuk el ugyanezt, pedig tanultuk ...

Előzmény: Jimmy the Hand (16835)
E.Istvan Creative Commons License 2011.12.19 0 0 16836

A Google Docs-ot nem ismerem, de ha a gépen lévő lokális táblázat alatt azt érted, hogy van normál Exceled, akkor makróval megoldható. Ilyet már többet is írtam. Egyszerűbb esetben kézzel megnyitod az összes táblát. A program végiglépked rajtuk és átmásolja az adatokat. De lehetséges az is, hogy a program nyissa meg a táblákat egy megadott könyvtárban.
A pontosabb válaszhoz, pontosabb adatok kellenének.
Ha értesz valamit az makróhoz, akkor a 13334-es hozzászólásban van például egy munkafüzeten belül történő összesítés.

Előzmény: mimi_bacsi (16829)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.12.19 0 0 16835

Egyetértek. De mondjuk az is igaz, hogy amikor egyetemista voltam, én is elfogadtam a "konyhakész" megoldásokat :)

Főleg amikor olyan tantárgyról volt szó, aminek semmi értelmét nem láttam.

Ámbátor manapság, amikor hovatovább pisilni is csak okostelefonnal tud az ember, az informatikát nem sorolnám az értelmetlen kategóriába.

 

Előzmény: tt65 (16834)
tt65 Creative Commons License 2011.12.19 <