Keresés

Részletes keresés

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.21 0 0 16371

A VB szerkesztő Project Explorer ablakában kattints duplán a ThisWorkbook elemre, és ar üres kódlapra másold be ezt:

 

Private Sub Workbook_BeforeSave(ByVal SaveAsUI As Boolean, Cancel As Boolean)
    Levélküldés
End Sub

 

Ettől még nem fog elmenni magától, szóval a Send gombot így is, úgy is neked kell megnyomni.

Előzmény: zcsorgo (16370)
zcsorgo Creative Commons License 2011.10.21 0 0 16370

Na jó lehet hogy mégsem vagyok olyan hülye :)

Bemásoltam a VB szerkesztőbe és működik. Indítja a levelezőt, nekem már csak el kell küldeni.

A gond csak az hogy külön el kell indítani minden alkalommal.

Nem lehet úgy megcsinálni hogy pl mentéskor magától induljon?

köszönöm

Előzmény: Jimmy the Hand (16368)
zcsorgo Creative Commons License 2011.10.21 0 0 16369

Köszönöm.

Ez jól néz ki de mit csináljak vele?

Mint mondtam nagyon amatőr vagyok :(

Előzmény: Jimmy the Hand (16368)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.21 0 0 16368

Rájöttem, hogy lehet ezt a mail alkalmazás mélyebb ismerete nélkül is, ha nem kell nagyon cizellált üzenet.

 

Sub Levélküldés()
    Dim mTo As String, mCC As String, mBCC As String
    Dim mSubject As String, mText As String, s As String
    
    mTo = "te@hu.hu"
    mCC = "ő@hu.hu"
    mBCC = "meg_ő_is@hu.hu"
    mSubject = "értesítés"
    mText = "Figyelj, Jóska! Nézd már meg azt a gázcsapot, mert reggel óta fütyül. Addig én rágyújtok. Zoli"
    
    s = "mailto:" & mTo _
        & "?CC=" & mCC _
        & "&BCC=" & mBCC _
        & "&Subject=" & mSubject _
        & "&Body=" & mText
    ThisWorkbook.FollowHyperlink s
End Sub

 

Ha nem megy, valaki segítsen neki, mert most egy darabig nem fogok ráérni erre.

Előzmény: zcsorgo (16366)
tt65 Creative Commons License 2011.10.21 0 0 16367

sajnos, az is tipikus, hogy valaki még a leveleit sem olvassa el ...

ezek ellen nehéz küzdeni ...

Előzmény: zcsorgo (16365)
zcsorgo Creative Commons License 2011.10.21 0 0 16366

itt letölthető egy próbaverzió:

http://www.ibm.com/developerworks/downloads/ls/lsndad/

Előzmény: Jimmy the Hand (16363)
zcsorgo Creative Commons License 2011.10.21 0 0 16365

Igen azt tudom, hogy a változásokat lehet követni az excel-ben csak abban nem vagyok

biztos hogy akinek kell az kellő rendszerességgel meg is nézi.

Ha kapna róla egy emilt akkor nagyban javulnának az esélyek :)

Előzmény: Törölt nick (16364)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.21 0 0 16364

amúgy van korrektúra excelben, ott lehet követni a változtatásokat.

Előzmény: zcsorgo (16362)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.21 0 0 16363

A Lotus, mint levelezőprogram, elérhető ingyenesen valahonnan?

Előzmény: zcsorgo (16362)
zcsorgo Creative Commons License 2011.10.21 0 0 16362

Kösz a választ.

Bocs ha nem voltam egyértelmű, nem vagyok jártas a témában.

Szóval egy sina excel munkafüzetről van szó amiben még csak függvények sincsenek.

Az volna a lényeg hogy ha valamelyik mezőt átírom és rámentek akkor arról kapjon infót néhány ember automatikusan mert nekik ez alapján kell további feladatokat végezni.

Hogy ez mit jelent "Lotus object modellje" arról sajnos fogalmam sincs.

 

kösz

Előzmény: SQLkerdes (16354)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16361

80286 km? Az kétszer körbeér az Egyenlítőn...

Előzmény: tt65 (16360)
tt65 Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16360

de igen. igazából 80286 meg 80287 volt a nevük. 

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16355)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16359

Ott a munkafüzet rejtett / védett munkalapjára gyűjtötte a munkafüzetet megnyitókat

Előzmény: Törölt nick (16356)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16358

Ha kell, viszonylag gyorsan össze tudok ütni egy makrót a régi vágyad teljesítésére. Viszont elvi probléma, hogy a makró (Workbook_Open eseményre ízzítva) csak akkor fog lefutni, ha a felhasználó engedélyezi a makrókat. (Vagy a biztonsági szint olyan alacsony, hogy az Excel nem kérdez rá.)

Előzmény: SQLkerdes (16354)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16357

:-)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16355)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16356

Izgalmas utazás a makróvírusok felé... :)

Miért kell e-mail?

Valaki kérdezte és választ is kapott:

Miként lehet a munkafüzetet megnyitó gépének a nevét logolni...

Ha visszakeresed, ott a válasz is (Úgy emlékszem, Jimmy volt az egyik. )

 

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16355

A 287 az nem a matematikai koprocesszor volt a 286-hoz? 

Előzmény: Jimmy the Hand (16345)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16354

Szóval egy adatbázisban (access?  SQL?) változás történik és te Excelből akarod futtatni a kódot, ami a Lotus levelezőt beizzítja és küld egy üzenetet?

 

Nem lehet, hogy nem adatbázisok van, hanem excel munkafüzeted?  Mert akkor az Excelnek van értelme.

 

Megoldani (ha workbook) biztos lehet, csak tudni kell, hogy milyen a Lotus object modellje, amit én nem tudok.  

Egyébként vigyázzni kell mit kér az ember, mert pld a volatile függvények nagyon gyakran (vö:  mindíg) változnak, szóval fontos azt is definiálni, hogy mit tekintesz változásnak.  Hamar betelhet az a Lotus e-mailfiók, ha minden Now() függvény küld egy e-mail, amikor update-elődik...

 

 

Más:

 

Nekem egyébként régi vágyam egy olyan kód írása, ami ha kinyitják az őt tartalmazó workbook-ot, küld egy e-mailt (Outlook) egy fix e-mailcímre, úgy, hogy a workbook kinyitója nem látja az e-mail küldést.   Sose jutottam el odáig, hogy ilyen mélységben lenyomozzam az Outlook object modellt.

Ezzel a módszerrel nyomon tudnám követni, hogy ki-kinek adja át az általam elkészített workbook-okat.

Előzmény: zcsorgo (16352)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16353

Délelőtt kipróbáltam, egész pofás lett az eredmény. :)

Azzal vajon mit kezd, ha a címet nem tudja értelmezni? Mondjuk "Kossuth L.u.4." a string vége... Gondolom a település közepét lövi be... No, majd kitesztelem, ha odajutok. :)

Előzmény: Jimmy the Hand (16351)
zcsorgo Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16352

Sziasztok,

az alábbihoz kérnék segítséget:

azt meg lehet-e oldani az excelben hogy ha egy adatbázisban módosítás történik akkor arról egy csoport kapjon automatikusan egy email értesítést?

Nem tudom ez számít-e de Lotust használunk levelezni.

Előre is köszönöm

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16351

Azért nem kell elcsüggedni. Másik weblapra is biztosan meg lehet oldani. Tegnap óta nagyon bizakodó vagyok :)

Előzmény: _Nyuszi (16347)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16350

"A terkep24 nem mutat térképet..."

 

Nálam mutat. Ha Firefox - NoScript kombót használsz, akkor engedélyezni kell a google.com és a gstatic.com számára a szkripteket.

 

"Eszembe jut a régi vicc..."

 

Nekem meg az jutott eszembe, hogy ha minden útvonaltervező más távolságot ad meg ugyanarra a viszonylatra, akkor biztosan van közöttük költségelszámolás szempontjából optimális verzió :)

Előzmény: Delila10 (16348)
tt65 Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16349

...rövidebb utat az erdőn át!  (az én verziómban ez a vicc vége)

Előzmény: Delila10 (16348)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16348

A terkep24 nem mutat térképet, de legalább részletesen leírja az útvonalat. Az adatok a lap szerint 2011-esek.

 

A terkepcentrum nem írja, mikori adatokkal dolgozik, és azt sem, hogy légvonallal számol, pedig ez utóbbi nagyon lényeges.

 

Eszembe jut a régi vicc:

- Bátyám, mennyire van innen a következő falu?

- Légvonalban 5 km-re, de én tudok egy rövidebb utat.

Előzmény: Jimmy the Hand (16343)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16347

Igen, azt láttam a kódból. :(

Előzmény: Jimmy the Hand (16339)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16346

Ez például egy olyan kereső, ahol egyik mezőnek sincs se neve, se ID-je. De az egész kódban sem találtam egyetlen ID-t sem. Itt csak úgy tudom elképzelni az azonosítást, hogy:

 

For Each mező In Document.ÖsszesMező

    If mező.nodename = ami nekem kell, pl. "Input" Then

        If mező.defaultvalue = ami nekem kell, pl. "Veszprém" Then

             megtaláltam a kiinduló városnak megfelelő mezőt

        End If

    End If

Next

 

Ami elég favágós, de valószínűleg mindig működik.

 

Előzmény: Törölt nick (16341)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16345

Tényleg. Az "általam ajánlott" útvonaltervezővel, ha gyalog akarok menni, 286 km (körülbelül 2 nap 10 óra).

A térképen berajzolt gyalogos útvonal pedig lényegesen eltér az autós-autópályás útvonaltól.

 

Előzmény: tt65 (16344)
tt65 Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16344

ismerős projekt, egyik városban születtem, másikban iskolába jártam. legrövidebb út, NAgykőrös, Abony, Heves érintésével valóban 287km, de ma már érdemesebb az M6 és M3 pályákon haladni, de az M0 nagy kerülő, érdemesebb átzúgni Pesten, persze nem csúcsforgalomban.  Utóbbi lehet Jimmy útvonal javaslata is.

Előzmény: Delila10 (16342)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16343

Lényeges, hogy légvonal, vagy közút.

Előzmény: Delila10 (16342)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16342

Ezután már senkinek nem hiszek el semmit. A linkeden megkérdeztem a Baja - Miskolc távolságot, oda, és vissza is 287 km. A Jimmy által idézett térképen ez 368, ill. 369 km. :(

Előzmény: Törölt nick (16341)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16341

Rákerestem egy-két kulcsszóra és találtam egy ilyet mo-i településekre:

 

http://www.terkepcentrum.hu/index.asp?go=tavolsag&i1=11767&i2=25584

 

 

Előzmény: Jimmy the Hand (16339)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16340

Köszönöm. Amúgy nem semmi...

Nos, mielőtt kérdeztem nekem is ez volt az első - bár nem firefox, hanem opera böngészőt használok cca. 15 éve és abban is van hasonló (beépített) funkció. De nem találtam a mezőkre vonatkozó kódrészt.

Előzmény: Jimmy the Hand (16338)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16339

Szívesen. Csak azt tartsd szem előtt, hogy a kód teljesen weblap-specifikus. Vagyis: semelyik másik útvonaltervezővel nem fog működni. (És ezzel is csak addig, amíg valaki újra nem tervezi az oldalt.)

 

Előzmény: _Nyuszi (16332)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16338

Hát igen, ez a trükk benne.

Van Firefox-hoz egy FireBug nevű kiegészítő. Ezt ha bekapcsolom, kiadja az éppen nézegetett weblap teljes forráskódját. Amikor az egérkurzort a kód sorai fölött mozgatom, kiemeli a weblapon azt a részt, amire az aktuális sor vonatkozik. Így némi keresgélés után be lehet azonosítani azt a mezőt, amire kíváncsi vagyok. Jó esetben van neki ID-je és/vagy neve.

 

Gond akkor van, ha a egyik sincs, ugyanis ezek alapján lehetne egyszerűen hivatkozni rájuk. A lenti útvonaltervező esetében pl. a "honnan" és "hová" mezők, illetve az "útvonaltervezés" gomb egyikének sincs sem ID-je, sem neve. De a fölöttük egy szinttel lévő "gyűjtőobjektumnak" (nem tudom, mi a szakkifejezés) van ID-je, így arra lehet hivatkozni, és aztán a .Children(x) property-vel lehet hivatkozni magukra a mezőkre is. Csak meg kell számolni, hogy hányadik Child-ről van szó (nullával kezdődik az indexelés).

 

Ezekre mind ma jöttem rá...

És a végén kb. egy órámba telt, mire ezt a 3 sort kiizzadtam:

    While oSum.innerText = ""
        DoEvents
    Wend

Ugyanis az oSum.Innertext értéke mindig üres sztring volt, amikor a program futása odaért, de mikor törésponttal megállítottam a futást, mindig a távolságértéket láttam. Gondoltam, biztos idő kell neki. Beraktam a kódba egy várakozó ciklust, de az sem segített, az IE objektum ready állapotát is hiába figyeltem... Míg végül eszembe jutott a fenti (egyébként kézenfekvő) megoldás.

 

Ebből az egészből nekem az jött le, hogy a javascript-ek végrehajtását az IE nem jelzi vissza, csak a mezőértékekből lehet rá következtetni, hogy elkészült-e vagy sem.

Előzmény: Törölt nick (16336)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16337

A MÁV-nál ez rendszeres, ha jegyet veszel.

Előzmény: Delila10 (16334)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16336

hogy a fenébe definiálod neki a böngésző mezőit? Illetve azt látom, csak nem értem...

Előzmény: Jimmy the Hand (16329)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16335

És akkor még nem is számoltál a keleti hátszéllel, amitől gyorsabban mész Bajára, és a nagyobb sebesség miatt jobban görbül a tér körülötted. Szerintem ez lehet a különbség oka. Vagy a félpályás terelés az M6-oson a délelőtti dunaújvárosi bicikliverseny miatt.  :)

Előzmény: Delila10 (16334)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16334

Lefuttattam a fenomenális makródat, és képzeld, a Baja - Miskolc távolság 369 km (körülbelül 3 óra 48 perc), a Miskolc - Baja viszont 368 km (körülbelül 3 óra 45 perc). :))

 

Egyszer 100 éve egy térképen kikrestem két helység távolságát. 41 km-t írt. Utána megnéztem egy frissebb térképen, ott 42 km volt, a legfrissebben pedig 43 km. Szépen példázza a táguló világot. :)

Előzmény: Jimmy the Hand (16330)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16333

Takarhatna, de inkább ne..

:)

Előzmény: tt65 (16325)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16332

Megörültem, hogy létezik megoldás, mert nekem is ilyen kéne nemsokára!

Köszönöm én is! :)

Előzmény: Jimmy the Hand (16329)
magyarpityu Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16331

Fantasztikus, mi mindent lehet tanulni tőletek! Ezt elteszem, jó lesz még valamire :))

Előzmény: Jimmy the Hand (16329)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16330

piros sor helyett vastag sor.

Mindegy, szóval erről van szó:

IE.Visible = True

Előzmény: Jimmy the Hand (16329)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16329

Ezzel elküzdöttem egy darabig, de szerintem elég jól sikerült. Igaz, nem google-t használ...

B1-be kell beírni a kiindulópontot, B2-be a célállomást, aztán futtatni a makrót, és B3-ba jön (elvileg) az eredmény.

A makró a lekérdezés során megnyitja az Internet Explorert. Az IE ablak felugrását el lehetne kerülni a piros sor törlésével vagy kikommentezésével. Elegánsabb lenne úgy. De az a gond, hogy ha a webhely hibaüzenettel tér vissza, )pl. nemlétező városnév esetén,) akkor a makró nem tudja bezárni az IE ablakot, és mivel az ablak nem látszik, nem tudod bezárni manuálisan sem, csak feladatkezelőből.

 

Sub DistanceQuery()
    Dim IE As Object, Doc As Object
    Dim oFr As Object, oTo As Object, oBut As Object, oSum As Object 'HTMLTableCell
    Dim t As Long, s As String
    Set IE = CreateObject("InternetExplorer.Application")
    IE.Navigate "http://www.terkep24.hu/"
    IE.Visible = True
    While (IE.Busy) Or (IE.ReadyState <> 4)
        'wait until ready
    Wend
    Set Doc = IE.Document
    Set oFr = Doc.getelementbyid("rpA").Children(1)
    Set oTo = Doc.getelementbyid("rpB").Children(1)
    Set oBut = Doc.getelementbyid("routebtn_terv").FirstChild
    
    oFr.Value = Range("B1")
    oTo.Value = Range("B2")
    oBut.Click
    While (IE.Busy) Or (IE.ReadyState <> 4)
        'wait until ready
    Wend
    Set oSum = Doc.getelementbyid("summary")
    While oSum.innerText = ""
        DoEvents
    Wend
    s = oSum.innerText
    s = Replace(s, Chr(13), "")
    s = Replace(s, Chr(10), "")
    t = InStr(s, ":")
    s = Mid(s, t + 1)
    Range("B3") = s
    IE.Quit
End Sub

Előzmény: attillaahun (16289)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16328

Csak sejtés: itt lehet a megoldás kulcsa. Hasonló legalábbis van benne.

Előzmény: Törölt nick (16326)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16327

Lehet, hogy pusztán udvarias. Van ilyen. Még.

Előzmény: Törölt nick (16326)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16326

>>A legtöbb fórumon az is megfigyelhető, hogy a női nicknévvel beregiszterálóknak hamarabb és türelmesebben válaszolnak. :-)

Ezt nem itt kéne megkérdeznem, de mi ennek az oka?? Mire számít az a válaszadó, aki kezesebb egy nőnemű nickkel??

Tehát legközelebb visszajövök, mint "Gizi" :)

(Bár én már inkább t-sql felé fordulok..., mindegy jó lesz ott is:)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16303)
tt65 Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16325

Mondjuk én kettessel kezdődőnek gondoltalak, de a Nyuszi név takarhat pasit is.  :-)

Előzmény: _Nyuszi (16324)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16324

A végéhez: speciel szoktam élvezni az előnyét ennek. :)))

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16303)
tt65 Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16323

EXCEL 2010 : c: Program Files - Microsoft Office - Office14 - XLSTART

Előzmény: Törölt nick (16321)
tbando Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16322

A segítségetekkel sikerült a lapfülszínt módosítanom. Kösz mindenkinek.

Előzmény: Törölt nick (16321)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16321

Excel 2000 - C:Program FilesMicrosoft OfficeOfficeXLStart

Excel XP - C:Program FilesMicrosoft OfficeOffice 10XLStart

Excel 2003 - C:Program FilesMicrosoft OfficeOffice 11XLStart

Excel 2007 - C:Program FilesMicrosoft OfficeOffice 12XLStart

 

Ha jól értem:

Amit itt mentessz le, az lesz a default

Törölt nick Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16320

valahol tárolja a default munkafüzetet (valami xla formátumban talán...) és abban kell megváltoztatni a munkalapfül színét

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16315)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16319

Én nem :)

Előzmény: Delila10 (16301)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16318

Nem állítom - felhasználó szinten pedig egyáltalán nem.

Alap-közép szinten nem nehéz elsajátítani az excel programozását, de mint (programozó) szakma - még ezen a szinten sem a hölgyek erénye.

Előzmény: tt65 (16300)
tt65 Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16317

csak a lapfülek számát lehet beállítani, a színét nem. de el lehet menteni egy normál sablon fájlt, amit új táblázat nyitásakor nyit meg, ha az különböző lapfülszínű, akkor ez az amit keresel! lsd.: http://office.microsoft.com/hu-hu/excel-help/excel-sablon-letrehozasa-es-hasznalata-HA010218874.aspx

 

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16313)
boraka Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16316

Dehogy vitatkozunk, inkább csak egyénileg értelmezzük a kérdést ;-)

Úgy gondoltam, hogy a kérdező a lapfül(ek) színére az excel alapbeállítását szeretné beállítani, erre próbáltam javaslatot tenni.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16315)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16315

Nem "defaultra", hanem "default" -- bár a fogalmazás slendrián, én ezt inkább úgy értem, hogy amikor létrehoz egy új táblázatot, akkor helyből piros legyen a füle. De majd jön a kérdező, és elmagyarázza, mit is akart tulajdonképpen, amíg mi ezen itt elvitatkozunk. És írjuk bele az útmutatóba a redundancia jelentőségét.

Előzmény: boraka (16314)
boraka Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16314

Igen, azt kell választani, hogy "Nincs szín". Szerinted így nem default lesz?

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16313)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16313

Nem, azt írta, default.

Itthon nincs ilyen verzióm, nem tudok segíteni.

Előzmény: boraka (16312)
boraka Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16312

Jobb klikk a munkalapfülön, majd lapfül színe. Erre gondoltál?

Előzmény: tbando (16310)
tbando Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16311

Azt elfeleljettem közölni, hogy főleg az Excel 2007-ben. De a 2003-as változatban is érdekelne.

Előzmény: tbando (16310)
tbando Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16310

Nem tudja valaki véletlenül, hogy a Munkalapfül színét hogy lehet default beállítani? A sugóban nem találom sehol. 

attillaahun Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16309

Nos, megnyomkodtam kicsit ezt a dolgot, de nem egészen jött le, hogy mire való. Pontosabban én mire és hogyan tudnám használni.

Jól gondolom, hogy akkor távolságot mérni nem igazán tud?

Előzmény: tt65 (16294)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16308

Én is így voltam vele, és most ünnepélyesen elnézést kérek – azt hiszem, valami tudatalatti hímsovinizmus lehet a magyarázat (pedig hát van nekem IRL is olyan hölgyismerősöm, aki tízszerannyit tud az Excelről, mint én).

Előzmény: Törölt nick (16299)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16307

Ha már forráskódot kérünk (felteszem, a makrókra gondoltál), akkor arra is hívjuk fel a figyelmet, hogy használjon valami pastebint a user, ahova regisztráció nélkül is betolhatja a kódot, mert itt a fórumban valami nagyon ocsmány dolog lesz belőle.

Előzmény: boraka (16286)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16306

Érdemes volt felvetni a témát, máris megkaptuk a jól feltett kérdést. :-)

Előzmény: attillaahun (16278)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16305

Nekem a második volt az első gondolatom. :-))))
(Bocs a floodért, tegnap nem volt netem, és most lineárisan pótolok.)

Előzmény: Jimmy the Hand (16266)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16304

Támogatom a változtatást, ha valaki megcsinálja. Nemcsak azért hasznos, mert lesz, aki esetleg elolvassa és megfogadja, hanem mert ha mégsem, akkor lehet rá utalni, hogy "Elolvasta d a topikcím alatti részt?" És akkor már tudni fogja, hogy nála van a labda, és illene másképp kérdeznie.

Előzmény: Jimmy the Hand (16267)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16303

Van egy útmutató, amit (mivel negyjából sejtettem, hogy mit keresek) a Google első helyen dobott ki a "hogyan kérdezzünk" keresésre:

http://esr.fsf.hu/smart-questions_hu.html

Kicsit oldstyle a kinézete, lehet, hogy fenn van máshol modernebb és barátságosabb külsővel is. Ezt érdemes belinkelni, ahol lehet. Úgysem fogják elolvasni, de legalább megpróbáltad. :-)

 

A konkrét kérdésedre válaszolva: a higgadtság és a magyarázókedv változik az idővel, a hangulattal, az egyéb feladatokkal.

A legtöbb fórumon az is megfigyelhető, hogy a női nicknévvel beregiszterálóknak hamarabb és türelmesebben válaszolnak. :-)

Előzmény: Jimmy the Hand (16261)
tt65 Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16302
Delila10 Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16301

Nőnemű vagyok. :)

Hát Te?

Előzmény: Törölt nick (16299)
tt65 Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16300

akkor az excel is olyan mint az ulti, férfiak passziója? :-)

Előzmény: Törölt nick (16299)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16299

Tegyünk már pontot az i-re. Most akkor mi is van?

Van még itt olyan, akinél elfog a bizonytalanság...

A nick ellenére egy percig sem gondoltam, hogy nőnemű. Ne kérdezd miért, nem tudom megmagyarázni...

 

Előzmény: tt65 (16298)
tt65 Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16298

ezek szerint a Delila is megtévesztő név?

Előzmény: Törölt nick (16295)
tt65 Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16297

sorry, elnéztem, azt hittem az előzőre kollegara vonatkozik! :-)

Előzmény: Törölt nick (16295)
tt65 Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16296

kérjünk Attilaahunr-ra egy genetikai vizsgálatot! én eddig hím egyednek véltem, de lehet robbantomester többet tud ...

Előzmény: Törölt nick (16295)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16295

"....gina..." ??

Előzmény: tt65 (16277)
tt65 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16294

de tényleg nem az amit a kollega keres ...

Előzmény: tt65 (16293)
tt65 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16293

ez azzal dolgozik, nézz bele!

Előzmény: boraka (16292)
boraka Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16292

A google útvonal tervezőjére gondoltam ;-)

Előzmény: tt65 (16291)
tt65 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16291

ez az, gugli: excel google maps

és máris jönnek pl. ilyenek: http://batchgeo.com/features/map-excel-data/

érdemes a többi találatot is megnézni ...

Előzmény: boraka (16290)
boraka Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16290

Sokkal egyszerűbb a gugliba beírni, habár, nem rossz kihívás ;-)

Előzmény: attillaahun (16289)
attillaahun Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16289

Igaz, rossz volt a kérdés, nem írtam le mire kell. :)

Szóval azt kellene tudni az excelnek, hogy beírok két helységnevet két cellába, egy harmadikba meg kiírja hány km. Közúton.

Előzmény: tt65 (16287)
boraka Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16288

legalábbis légvonalban mindenképpen ;-)

Előzmény: tt65 (16287)
tt65 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16287

Az árfolyamos dolog érthető, mert az állandóan változik, de a Debrecen-Sopron távolság kvázi állandónak tekinthető! :-)

Előzmény: attillaahun (16285)
boraka Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16286

Természetesen, egyetértek a kérdést segítő útmutatással, akár kiegészítve egy kis ellenőrző lista összeállításával pl.

 

- verzió

- mit szeretnél

- mit csináltál

- forráskód

- hibaüzenet

- kép

- ...

Előzmény: Jimmy the Hand (16267)
attillaahun Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16285

Akkor ez így nagyon elegáns, neked méginkább köszönöm. :)

 

Lenne még itt egy komolyabb kihívás, amit eddig csak poénra vettem, (de miután az MNB honlapjáról sikerült beolvasni az árfolyamokat, úgy hogy automatikusan frissüljenek és számoljanak velük a képletek - amit korábban álmomban sem gondoltam volna, hogy lehetséges), most nagyon halványan remélem, talán a GoogleMaps útvonaltervezőjéből is lehetne valahogy adatokat kinyerni. Egész konkrétan adott helységek közti távolságot.

Mi erről a véleményetek? :O

Előzmény: tt65 (16284)
tt65 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16284

igen, a beállítás tárolódik a fájlban.

Előzmény: attillaahun (16283)
attillaahun Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16283

De ez akkor is így marad, ha másik gépen nyitom majd meg a fájlt, ahol mások az alapbeállítások?

Előzmény: Jimmy the Hand (16281)
attillaahun Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16282

Nahát. Ezt nem gondoltam volna.

Köszönöm. Most már nagyon szép lett. :)

Előzmény: Delila10 (16279)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16281

Eszközök -> Beállítások -> Megjelenítés -> Zéró mint érték

?

Előzmény: attillaahun (16278)
tt65 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16280

2003-ban nem tudom ellenőrizni, de 2007-ben excel beállítások, speciális, "Nulla megjelenítése 0 értékű cellákban" pipa

Előzmény: attillaahun (16278)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16279

Egy sematikus ábrázolás:

 

=ha(a képlet értéke>0;képlet;"")

 

 

Előzmény: attillaahun (16278)
attillaahun Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16278

Üdv tisztelt excel szakértők,

tudnátok nekem valamit javasolni a 2003-mas változatban arra, hogy egy cella 0 érték helyett szimplán üres maradjon abban az esetben, ha matematikai képletek vannak benne, és a képletben lévő cellahivatkozások szintén üresek? Pusztán esztétikai okból.

Cellaformátumokat meg függvényeket már nézegettem, de nem igazán találtam megfelelőt. :(

tt65 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16277

Kedves szekértő kollegina, ne tessék engem megmosolyogni! :-)

Előzmény: Delila10 (16276)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16276

Delila10 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16275

Rád szavazok a szabatos és udvarias megfogalmazással kapcsolatban. 

Tt65-é is jó, kivévet a szekér tövét. :)) 

 

Előzmény: Jimmy the Hand (16267)
boraka Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16274

Amúgy is aranyos :-) 

Előzmény: tt65 (16273)
tt65 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16273

bocsi szakértő és nem "szekértő". erre gondoltál, vagy amugy is viccesnek találtad? :-)

Előzmény: boraka (16272)
boraka Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16272

"Ha kérdésed van akkor, abban mindig fogalmazz úgy, hogy a szekértő is megértse mire szeretnél választ kapni."

 

:-))

Előzmény: tt65 (16271)
tt65 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16271

egy javaslat: 

Az „excel” fórum célja, hogy keretet adjon az excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására és lehetőséget a segítséget kérőknek. Ha kérdésed van akkor, abban mindig fogalmazz úgy, hogy a szekértő is megértse mire szeretnél választ kapni. Írd meg, az excel melyik verzióját használod és célszerű egy képernyő fotót is beszúrni, ami megmutatja a problémádat.

Előzmény: Jimmy the Hand (16267)
tt65 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16270

Valóban így van, aki nem járatos az adott szakterületen (ha az lenne, akkor nem kérdezne) sokszor a helyes szakmai zsargont sem ismeri, nem tud szabatos nyelven kérdezni. DE rá lehet vezetni mindenkit arra, hogy végül a kérdésfelvetés korrekt legyen.

Előzmény: boraka (16269)
boraka Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16269

Szerintem, a rosszul feltett kérdések a tapasztalatlanság miatt vannak. Úgy gondolom, a topic lényege éppen az, hogy minél több tapasztalatot, tudást szerezhessünk itt azoktól, akik hajlandóak segíteni, tanítani akár a kezdőket is. Számomra kicsit furcsa a kérdésed, mert az elmúlt években úgy tapasztaltam, hogy Te is azok közé tartozol, akik mindig türelmesen, készségesen segítettek másoknak.

Előzmény: Jimmy the Hand (16261)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16268


Tőlem mehet a fejléc változtatása, de ne legyenek nagy reményeid.  Nem hiszem, hogy az első-idejövők elolvassák a fejlécet, aki meg már rutinos kérdező, az tudja hogyan kell.

 

Okok:  szerintem az emberek nem rutinos írók.  Az emberek nem sokszor írnak szöveget olyanoknak, akiknek semmi hátterük nincs az adott témával kapcsolatban (itt természetesen nem az excelre, hanem a táblájuk működésére, szerkezetére gondolok).  Dolgok, amit ők adottnak vesznek (ok nélkül) számunkra hiányzó logikai láncszemek.

 

Más kérdés, hogy az első hozzászólás utáni tisztázó kérdések hatására mennyire jön rá az illető erre a tényre.  Van akinek a kérdését tisztázó hozzászólása már teljesen koherens, másoké nem.

Előzmény: Jimmy the Hand (16267)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16267

A modik engedélyezték, hogy a topik fejlécét megváltoztassuk, ha az itteni kollektíva megszavazza, és meg tudunk egyezni a szövegben. Hódolva a demokrácia alapelvének, felteszem a kérdést:

Ki ért egyet azzal, hogy a topik fejlécbe berakjunk egy hatékony kérdezést segítő útmutatást?

Kinek van kedve ötletelni, hogy mi kerüljön bele?

Előzmény: Jimmy the Hand (16265)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16266

Ez most a megoldási javaslatod, vagy egy tréfa, vagy szembesíteni akarsz azzal, hogy az én kérdésem pont akkora hülyeség, mint amiket kifogásolok?

Előzmény: tt65 (16262)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16265

Az jutott eszembe, talán meg lehetne kérni a moderátorokat, hogy a topikleírásba tegyenek be valami rövid ismertetőt. Megyek is, és megkérdezem.

Előzmény: Delila10 (16263)
tt65 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16264

alkalmazni kellene egy kérdés feltevő sablont ... :-)

Előzmény: Delila10 (16263)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16263

1. Valószínűleg a tapasztalanlanság.

2. Nálam a türelem kb. az 4. kérdés után fogy el. :)

 

Még azt kellene valahogy besulykolni a kérdezőkbe, hogy első lépésben közöljék, melyik verziót alkalmazzák.

Előzmény: Jimmy the Hand (16261)
tt65 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16262

Sejtem mire gondolsz, de leírnád kicsit részletesebben, mert így nem minden teljesen világos. Milyen fórumokról van szó még ezen kívül?

Te hány helyen "rendelsz" még? Ezek is mind exceles fórumok, vagy más területeken is szakértő vagy?

Mi értesz gyakran alatt?

 

Előzmény: Jimmy the Hand (16261)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16261

Szeretnék közvéleményt kutatni, ha már úgyis ilyen uborkaszezon van. Van egy probléma, ami régóta foglalkoztat, és mindig újra előjön. A következőről van szó.

 

Fórumokon gyakran találkozom nagyon rosszul feltett kérdésekkel, amelyekből nem igazán derül ki, hogy a kérdező mit is szeretne valójában. Mondok egy példát:

 

"Van sok text fájlom, amiket be akarok olvasni Excelbe. Beolvasás után kapok 6 oszlopot, az első az ID. Azt szeretném elérni, hogy azok a sorok, ahol az ID azonos, egy sorba kerüljenek."

 

Engem végtelenül fáraszt, ha azt látom, hogy esetleg több körben vissza kell majd kérdezni, mielőtt a pontos cél kiderülne. Mi késztet embereket arra, hogy így kérdezzenek? Lustaság? Vagy a tapasztalat hiánya? Vagy mi?

 

A másik, hasonló történet, amikor az elérendő cél már nagyjából megvan, de a kommunikáció mégsem zavartalan. Pl. ezt írja a kérdező:

 

"Kipróbáltam a kódot, amit javasoltál, de nem működik."

 

Ez alapján viszonylag nehéz rájönni, hogy miért nem működik. Pontos diagnózishoz minimum egy hibaüzenet kellene, meg hogy hol áll le a kód futása, stb..

 

A kérdésem az, hogy Ti hogyan kezelitek ezeket a helyzeteket? Van olyan, aki annyira türelmes, hogy az ötödik, tizedik ilyen kérdezőnek is higgadtan elmagyarázza, hogy "Bocsi, kevés az infó"?

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.13 0 0 16260

2000-eshez is van ilyen?

Előzmény: SQLkerdes (16256)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.13 0 0 16259

A vicc az, hogy már alkalmaztam ezt a megoldást, és most nem jutott eszembe. Pedig ez a saját készítésű ikonjaimat is visszahozta anno, nem kellett kb. 20 ikont újra rajzolni.

 

Köszönöm, hogy eszembe juttattad. :)

 

 

Előzmény: SQLkerdes (16256)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.13 0 0 16258

Szia,

Megnéztem.

Ez nagyon jó dolog, rengeteg munkát meg lehet vele takarítani.

Köszönöm (én is)

 

Előzmény: SQLkerdes (16257)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.10.13 0 0 16257

Alternatively o2007-es környezethez: http://www.cncllc.com/o2007sbuw.asp  

Előzmény: SQLkerdes (16256)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.10.13 0 0 16256

Van más megoldás is.  Az office-hoz van egy olyan segédprogram ami elmenti a beállításokat.  Én céges környezetben használtam, amikor új gépet kaptam akkor lementettem a beállításaimat vele és utána az új gépen visszatöltöttem őket.  Még az is megmaradt, hogy Outlookban előre javasolta az e-mailcímeket a korábban küldött e-mailjeim alapján.  Egy OPS file-t hoz létre és abban tárol mindent.  2003-ashoz leírás:  http://www.howtogeek.com/howto/microsoft-office/save-and-restore-your-microsoft-office-settings/ 

Előzmény: Delila10 (16255)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.13 0 0 16255

Nagy vagy! Köszönöm.

Előzmény: Jimmy the Hand (16254)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.13 0 0 16254

Van egy régi programom, úgy hívják, hogy Ashampoo Uninstaller Suite. (Szerintem ma már nem elérhető, de biztosan van hozzá hasonló ingyenes szoftver a neten.) Ezzel lehet naplózni az applikációk telepítéséet. Csinál egy pillanatképet a rendszerről telepítés előtt és után, és a kettő összehasonlításából kitűnik, hogy a telepítés milyen változtatásokat végzett a rendszeren.

 

Ezt a programot fel lehet használni többek közt arra is, hogy kiderítsem, egy-egy szoftverbeállítás hol tárolódik. Tegnap is ezt tettem. Pillanatkép -> Excel autokorrekciós lista bővítése -> újabb pillnatkép -> a kettő különbsége alapján egyetlen fájl változott meg: amit megírtam a múltkor. Aztán bele is néztem a fájlba Notepad-del, és meggyőződtem róla, hogy tényleg ő az.

Előzmény: Delila10 (16253)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.13 0 0 16253

Köszönöm Jimmy! Ezt hogy bányásztad elő?

Előzmény: Jimmy the Hand (16244)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.13 0 0 16252

Nézd meg az OnTime paraméterezését a súgóban. A futtatandó szubrutin nevét kell megadni, nem azt, hogy mit csináljon.

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16251)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.10.13 0 0 16251

Köszi az előbbi segítséget!

 

Van valami ötletetek arra, hogy a Timer funkció a VBA-ban miért nem csinál nekem semmit?

Ezt a programsort használom:

 

Application.OnTime Now + TimeValue("00:00:05"), Label106.Caption = "111111111", "222222222"

 

Én rontok el valamit? Mert hibaüzenet nincs, de semmi sem történik!

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16250

Jaj, stornó, most látom, hogy az aktuálishoz adtad hozzá.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16248)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16249

Helyesbítek, mert mindig elfelejtem, hogy a \ itt escape karakter:

 

Tehát a "hapci.wav" helyett "..\hapci.wav"-val próbáld ki.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16247)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16248

Az nem lesz jó, ha az elején is van backslash...

Előzmény: Jimmy the Hand (16246)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16247

Én ilyet nem csináltam még, de a szülőkönyvtár általános elérési útja a "..". Tehát a "hapci.wav" helyett "..hapci.wav"-val próbáld ki.

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16245)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16246

ThisWorkbook.Path & "\..\akármi.wav"

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16245)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16245

Sziasztok!

 

Excel VBA-ban van egy gombom, amire ha rákattintok lejátszik egy wav fájlt, ami az excel fájllal azonos mappában van. Azt tudom, hogyan lejet lejátszani a fájlt elérési út segítségével, viszont arra lenne szükségem, hogy hogyan lehet megoldani azt, hogyha a wav fájl eggyel az excel táblát is tartalmazó mappa feletti mappában van akkor azt a gombnyomás segítségével le tudjam játszani? Magyarul hogyan tudnám megadni úgy a hangfájl elérési útját, hogy az aktuális könyvtár feletti könyvtárból játssza le a hangot??

 

Segítségeteket előre is köszönöm! 

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16244

C:\Documents and Settings\Username\Application Data\Microsoft\Office\MSO1038.acl

 

(acl, mint AutoCorrect List File)

Előzmény: Delila10 (16239)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16243

Igazad lehet, de most nem találom az ismerőst. :(

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16242)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16242

Nem kötekedni akarok, csak az a tapasztalatom, hogy az ilyenek szoktak változni; például az is változott, hol vannak a saját eszköztárak, vagy a Firefoxnál is nem olyan régen változott a könyvjelzők és előzmények tárolása, amikor sqlite-ra tértek át.

Előzmény: Delila10 (16241)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16241

Az átállításra gondoltam én is, de nagy az erdő, nem találnám meg a módosult fájlt. :(

 

Nem valószínű, hogy verziófüggő, esetleg az útvonala és a kiterjesztése. A nevét valószínűleg nem változtatják.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16240)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16240

Az ilyesmi verziófüggő lehet, azt azért elárulhatná az ismerősöd, mielőtt nyomozni kezd mindenki. (Ha nincs válasz, akkor át kéne állítani valamit, és megnézni, melyik file változott meg.)

Előzmény: Delila10 (16239)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16239

Tudja-e valaki, melyik fájl tartalmazza az automatikus javításokat, kivételeket?

 

Egy ismerősöm szeretné ezt lementeni újratelepítés előtt.

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16238

Bruttó 64 K ram, 38911 BASIC bytes free...

Előzmény: tt65 (16237)
tt65 Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16237

tegnap volt itt az indexen, hogy a Macskafogó rajzflmet is Commodore64-el csinálták!

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16236)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16236

:-)

Egyszer még sajnálni fogom, hogy eladtam...

Előzmény: tt65 (16235)
tt65 Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16235

a feladatot még Commodre64-en is meg lehet oldani, menni fog offi xp-n is! :-)

Előzmény: Törölt nick (16233)
wartburg1963 Creative Commons License 2011.10.11 0 0 16234

Kedves Topictársak,

 

hogyan tudok egy egysteű, lenyíló listát tartalmazó xls file-t weblapként elmenteni úgy, hogy ott szintén működjön a lenyíló lista?

 

Előre is köszönettel:

 

w

Törölt nick Creative Commons License 2011.10.11 0 0 16233

Köszönöm a segítséget mindenkinek, megnézem, kicsit nehezíti a helyzetet, hogy a gép amin csinálni kell office xp-vel rendelkezik. :)

SQLkerdes Creative Commons License 2011.10.11 0 0 16232

A LINEST függvény megadja a trendvonal jellemzőit, így nem csak lenézni lehet az adatokat a grafikon trendvonaláról, hanem számításokat is lehet velük végezni.

Vigyázat tömbfüggvény!

Előzmény: Jimmy the Hand (16229)
tt65 Creative Commons License 2011.10.11 0 0 16231

vagy te magad is meghatározhatod a függvényt ami kell neked, ezt interpolációnak hívják . lsd. pl. http://hu.wikipedia.org/wiki/Interpol%C3%A1ci%C3%B3

 

Előzmény: Törölt nick (16228)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.10 0 0 16230

van egy TREND() nevű fgv is, hátha jó vmire...

Előzmény: Törölt nick (16228)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.10 0 0 16229

Próbálkozz trendvonal illesztéssel (jobb katt valamelyik adatpontra a grafikonon).

Amikor a trendvonal jellemzőit beállítod, jelöld be, hogy mutassa az egyenletet is. Abból az egyenletből kiindulva tudod becsülni a keresett értéket.

Előzmény: Törölt nick (16228)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.10 0 0 16228

Sziasztok!

Szeretnék egy olyat kérdezni tőletek, hogy ha van egy oszlopnyi adatom, illetve egy másik oszlop a hozzájuk tartozó értékkel, ezekből csinálok egy grafikont, van egy adatom, aminek nem tudom az értékét, és a grafikon alapján szeretném, hogy az excel megmondja a hozzá tartozó értéket, akkor milyen fv-t kell használnom? Remélem érthetően írtam le. Előre is köszönöm a válaszokat.

tt65 Creative Commons License 2011.10.10 0 0 16227

ez a büntetése annak, aki otthon is dolgozni akar! Az otthon nem azért van! :-)

Előzmény: Gavriel (16226)
Erzsébeti Creative Commons License 2011.10.08 0 0 16223

Sikerült megoldanom!

 

 

Kijelöltem az egész lapot, és egy teljesen új üres lapot nyitva bemásoltam, elmentettem, és lőn, az új lap úgy viselkedik ahogy kell!:)

 

Azt elfelejtettem írni az elején, hogy az adott file több füzetlapból állt, de csak az 1. lap volt a ténylegesen érdekes a többi már felejthető...

Elnézést, hogy ezt nem említettem.

 

 

 

Még egyszer köszönöm a segítséget! :)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16222)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.08 0 0 16222

Illetve még egy verzió van: bizonyos Excel verziók beállítás nélkül is automatikusan újraszámolják a régebbi verziójú táblázatokat, előttem ismeretlen okból. Ezt viszont ki szokták írni, amikor a mentésre rákérdeznek.

Előzmény: Erzsébeti (16220)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.08 0 0 16221

Az elsőt a beállításoknáűl, a másodikat a makróknál, a harmadikat a víruskeresővel.

Előzmény: Erzsébeti (16220)
Erzsébeti Creative Commons License 2011.10.08 0 0 16220

Ezeket hogy tudom ellenőrizni?

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16219)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.08 0 0 16219

Ha csak megnyitod és bezárod, és mentést akar, annak ilyesmféle okai lehetnek:

- a beállításoknál bekapcsoltál valami automatikus újraszámolást,

- van benne valami automatikusan lefutó makró,

- van benne egy makróvírus.

Előzmény: Erzsébeti (16218)
Erzsébeti Creative Commons License 2011.10.08 0 0 16218

amikor kijelölöm az egész lapot, és előveszem az egyik cellán "állva" a sormagasságot akkor beállítva a 14 es értéket úgy látszik megoldotta ezt a problémát!:)

 

Köszi!

 

 

 

Szal ott tartok, hogy a sormagasság elintézve.

A menüsor alatti figyelmeztetés elintézve (mentve XLXS be)

 

 

Egyedül arról kéne még leszoktatnom, hogy amikor semmiféle műveletet nem végzek rajta és ki akarom kacsolni (bezárni az ablakot) akkor ne kérdezzen rá a mentés lehetőségére.

Ilyenkor mindig elbizonytalanodok, hogy talán véletlenül valamit kitöröltem e belőle és azért kérdez e rá, vagy annyira öregszem, hogy bevittem egy módosítást, és talán azért kérdez e rá...

Szóval nem tűnik nagy dolognak, de nekem fontos lenne!

 

Mindenkinek köszönöm az eddigi segítséget! :)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16216)
Erzsébeti Creative Commons License 2011.10.08 0 0 16217

Elővettem az eredeti *.xls-t

 

Ott megnéztem, hogy egy adott cellába jobb klikkel mit ír ki a formázására, és azt látom, hogy ArialCe 10 a betű.

Amikor lenyitottam a kis nyilat rajta mintha változtatnék rajta akkor a listában nem szerepelt az az ArialCE ami a kisablakban igen ahonnan lenyitottam magát ezt a betűválasztó listát!!!

Nem láttam benne a logikát...

 

 

 

 

 

 

 

Ekkor kipróbáltam azt, hogy kijelöltem az egész lapot, és úgy megnéztem a "cellák formázása alatt" és az lepett meg, hogy itt sem is szerepel az ArialCe betűtípus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16216)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.08 0 0 16216

Azt próbáltad, hogy kijelölöd az egész táblázatot, és explicite 14-re állítod az összes sor magasságát?

Lehet, hogy nem fér ki neki valamiért, amit beleírsz, pl. egy térköz is be van állítva hozzá valahol.

 

Előzmény: Erzsébeti (16215)
Erzsébeti Creative Commons License 2011.10.08 0 0 16215

Az új mentéssel is felülbírálja a 14 es sormagasságomat már akkor amikor a cellába az első karaktert beírom.

 

 

Megnéztem ezt az ALT+F11 et megnyílik a MsVisual basic ott van 3 hasáb a bal felsőben egy szöveg, hogy "WBAproject"(*.xlsx) de semmi több sehol sem...

Amennyiben rákattintok egy dupla-klikkel erre a szövegre kidob egy kis-ablakot "project unviewable" és egy ok vagy súgó gombot.

Amennyiben nyomok egy ok ot akkor leveszi a kis-táblát oszt semmi...

 

 

 

 

Előzmény: Erzsébeti (16214)
Erzsébeti Creative Commons License 2011.10.08 0 0 16214

kipróbáltam a "mentés másként" ben azt, hogy *.xlsx legyen de közvetlenül nem engedte.

 

 

 

Amennyiben az "igen" re kattintok akkor meg ezt írja ki:

 

 

 

 

Ha ez után az okét nyomom akkor elmenti, és nem látok semmi negatív változást a fil-on.

De az az igazság, hogy pozitív változás sincs...

 

max annyiban, hogy mikor megnyitom újra a új file-t akkor nem jön elő az a sáv ami arra utal, hogy a makrókat letiltotta.

 

 

De az előbb elfelejtettem megemlíteni, hogy amikor az eredeti régi file-t megnyitom, és semmit sem csinálok vele csak fogom az egeret és az X re kattintok, hogy bezárjam akkor rákérdez, hogy mentem -e a változásokat, pedig én azon kívül, hogy megnyitom semmit sem csinálok vele.

Na ez a zárási anomália az új *.xlsx file-nál is szerepel.

Tehát rákérdez még akkor is ha nem csináltam semmit a file-al hogy mentse e a változásokat, pedig nincs is változás...

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (16213)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.08 0 0 16213

Én először megkeresném az okot, hogy ugyan miért nem hagyja úgy a sormagasságot...

(Betűméret, betűvastagság stb...)

Megpróbálnám xlsx-ben is menteni, hátha úgy NEM bírálja felül az akaratodat.

ha a próbálkozások sikertelenek, akkor betennék egy sort a ThisWorkbook lapra (alt+f11-re feljön egy fejlesztői felület és annak bal oldalán találod) betennék egy sort pl. a megnyitás eseményére:

Private Sub Workbook_Open()
Cells.RowHeight = 14
End Sub

(aktív munkalap lesz így formázva...)

 

 

Előzmény: Erzsébeti (16212)
Erzsébeti Creative Commons License 2011.10.08 0 0 16212

Sziasztok.

 

Lenne egy kérdésem.

 

Használok egy régi Excel file-t amit egyfajta telefon-regiszterként használok.

Ez még a win 95 ös időkben indult, és ma is használom és inkább új bejegyzés kerül bele, minthogy törölnék.

 

Szóval Az Office 2007 et használom, és a file-ok mentése automatikusan az Office 97-2003 ra van állítva.

Ez a bizonyos régi regiszternek használt file amikor új adatot írok bele akkor a sormagasságot átállítja az eredeti 14-esről 17 re, és erről nem tudom leszoktatni. Természetesen ha belépek a formázásba akkor engedi átméretezni de minden mentés előtt meg kell csinálnom ezt, és kicsit unom már.

Hol lehet beállítani, hogy hagyja békén az eredetileg 14 esre állított sorokat, és ne formázza magától 17 re?

 

Tudom nem nagy dolog, de már bosszant.

 

A mások ugyanennél a file-nál, hogy a menüsor alatt minden file megnyitás után kiírja a kis figyelmeztetését, hogy a makrókat letiltotta biztonsági okból.

Amennyiben beállítom neki ugyanott, hogy ne tegye mert nekem így jó akkor a következő megnyitáskor megint előjön ez a "védelem" így nem szoktam piszkálni, mert minek...

Hogy lehet ezt automatikusra tenni, hogy ne foglaljon el két menüsornyi helyet ez a figyelmeztetés?

Egyébként én nem tudom mire kell nekem itt a makró, saját magam semmire sem használom. De ez a figyelmeztetés csíkkal együtt mindig előjön...:(

Tudja valaki, hogy hogy tehetem ezt kezesebbé?

 

Köszönöm!

Lummox Creative Commons License 2011.10.06 0 0 16211

Csak annyi, hogy az fkeres függvénynél a végén nem adtam meg, hogy HAMIS és így nem a pontos egyezés alapján keresett.

Előzmény: tt65 (16210)
tt65 Creative Commons License 2011.10.06 0 0 16210

ok. mi volt a bibi?

Előzmény: Lummox (16209)
Lummox Creative Commons License 2011.10.06 0 0 16209

Na, az alapján amit küldtél már működik a dolog. Köszönöm szépen:)

Előzmény: tt65 (16208)
tt65 Creative Commons License 2011.10.06 0 0 16208

küldd át, megnézem!

Előzmény: Lummox (16207)
Lummox Creative Commons License 2011.10.06 0 0 16207

Kipróbáltam a módszert, de sajnos nem akar működni. Az első munkalapon beszúrtam egy oszlopot ahova összefűztem az éveket és országokat (pl. 1990Hungary), és a 2. munkalapon is a keresési értékre megcsináltam ezt, melyet beállítottam az Fkeres keresési értékének. A táblánál kijelöltem a korosztályok adatait tartalmazó tömböt, melynek az első oszlopa az összefűzött éveket és országokat tartalmazza oszlop_számnak meg egyértelműen a korcsoportoknak megfelelő oszlopszámot írtam (2, 3,.. stb.). Lefixáltam a keresési táblázatot és a keresési értéket, de valamiért teljesen összekeveri az adatokat, vagy néháy esetben nem is találja azokat. Többször ellenőríztem a képletet, elvileg jónak kellene lennie, de a gyakorlatban mégse. Ha van vmi tipp mit ronthattam el azt szívesen venném. Előre is köszönöm.

Előzmény: tt65 (16206)
tt65 Creative Commons License 2011.10.06 0 0 16206

Felvennék egy segédoszlopot amiben összefűzném az adott sor év ér ország adatát, utána pedig a keresésnél ugyanígy lenne egy év és orszég összfűzés és sima FKERES-sel rákeresnék.

Előzmény: Lummox (16205)
Lummox Creative Commons License 2011.10.06 0 0 16205

Sziasztok!


Lenne még 1 kérdésem:
Van egy excle táblázatom, ahol az első munkalapon egy táblázatba vannak foglalva az évszámok (C oszlop), mellette a világ országai (D oszlop), illetve a fejlécben a korosztályok (E3 - M3 cellákban).
Valahogy így néz ki: Tábla1
Az eredeti táblázatomnak ez egy lebutított változata, mert az a világ összes országának a népesség-eloszlássát tartalmazza, korosztályonként 1950-ig visszamenőleg. Az átláthatóság kedvéért a 2. munkalapra szeretnék egyfajta szűrőrendszert kialakítani. A terv az lenne, hogy a 2. munkalap D3-as cellájában egy legördülő lista alapján ki lehetne választani a vizsgálni kívánt évszámot, az E3-as cellában pedig ugyanígy egy lista alapján pedig az országot. Ezt követően az F3-N3 cellákban megjelenne a kiválasztott paramétereknek megfelelő érték korosztályonkénti bontásban, az alábbi módon: Tábla2

 

Kérdés, hogy milyen képletet írjak az F3-N3 cellákba, mely az adott paraméterek megadásával, meg keresné az arra vonatkozó korosztályonkénti értéket?

A segítséget előre köszönöm!

tt65 Creative Commons License 2011.10.04 0 0 16204

szivesen.

Előzmény: magán70 (16203)
magán70 Creative Commons License 2011.10.04 0 0 16203

Nagyon köszönöm a segitséget.

Előzmény: tt65 (16198)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.04 0 0 16202

Ilyen nickkel illik tudni a tábla meg a táblázat közötti különbséget!

Előzmény: tt65 (16201)
tt65 Creative Commons License 2011.10.04 0 0 16201

de jó, hogy azt írod "Tábla", az excel 2007 is táblázatnak nevezi, pedig tképpen az excelben minden táblázat, a tábla megnevezés sokkal jobban megfogható!

Előzmény: SQLkerdes (16199)
tt65 Creative Commons License 2011.10.04 0 0 16200

Amúgy igazad van, mire itt lesz a VB (2014), addigra rendesen fel leszel készülve rá! :-)

Előzmény: magán70 (16197)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.10.04 0 0 16199

Ez egy Tábla (Table), azon belül hivatkoznak így a különböző oszlopokra.

Előzmény: magán70 (16197)
tt65 Creative Commons License 2011.10.04 0 0 16198

mert táblázattá alakított részből lett rámutatással létrehozva.

ha zavar, kérd a tartománnyá alakítást.

vagy be lehet állítani, hogy ne ezeket a fajta @neveket alkalmazza ("Táblázatnevek használata képletekben"), hanem a szokásos A3:A88 tipusú azonosítókat!

Előzmény: magán70 (16197)
magán70 Creative Commons License 2011.10.04 0 0 16197

Sziasztok!

Egy kis segitségre lenne szükségem. Letöltöttem egy Foci vb gól sablont és van benne egy függvény amit nem értek: =DARABTELI(GroupStages[Loser];[@Country]) vagyis azt hogy a [Country mező név elött miért van a kukac @ jel?

 

Kérem aki tudja az mondja el.

Maradok Tisztelettel G Imre.

tt65 Creative Commons License 2011.10.03 0 0 16196

Szegény óra függvény nem tehet róla, azt teszi amire kitalálták: "A függvény az időérték argumentumnak megfelelő óra értéket adja eredményül 0 és 23 közötti egész szám formájában." A "logikus viselkedés" függvénnyel még nem találkoztam, pedig mennyivel egyszerűbb lenne minden!

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16195)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.03 0 0 16195

Ezzel tisztában vagyok azért. Ennek ellenére logikus viselkedésnek tartottam volna, hogy az időadatként megadott 29:x:y-ból az óra függvény helyes eredményt adjon, de szerintem túlragoztuk a dolgot.

Előzmény: tt65 (16194)
tt65 Creative Commons License 2011.10.03 0 0 16194

Nincs benne semmi trükk, csak egyszer meg kell érteni (tanulni) miképp képezi a dátumot és az időt (a kettő egy és ugyanaz) az excel!

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16184)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.03 0 0 16193

Köszönöm a segítséget. Látod, egyedül nem megy... :)

Előzmény: Delila10 (16191)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.03 0 0 16192

Az attól függ, hogy mit értesz IP cím alatt.

 

Mert ugye ha az ember egy router mögül bámészkodik kifelé, akkor a routernek van egy külső IP címe, amit az internetszolgáltatótól kap. Mindenki más ezt látja, és ez köszön vissza a belinkelt honlapról. A PC pedig a routertől kap egy belső IP címet, az ipconfig pedig ezt mutatja meg.

 

Ha direkt kapcsolatod van az internetszolgáltatóval, akkor nincs két IP cím, csak egy, és mindkét eljárás ugyanazt adja vissza.

Előzmény: étolajos (16188)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.03 0 0 16191

Jimmy ezt írta: Start menü -> Futtatás: cmd

Előzmény: étolajos (16190)
étolajos Creative Commons License 2011.10.03 0 0 16190

Ha beírom a futtatásba a "ipconfig" és leokézom, csak eg ypillanatra villan fel, aztán semmi!

 

étolajos Creative Commons License 2011.10.03 0 0 16189

Köszönöm a segítséget!

 

 

étolajos Creative Commons License 2011.10.03 0 0 16188

Ami a linkben megjelenik az az Én IP címem?

 

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.03 0 0 16187
Előzmény: Jimmy the Hand (16186)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.03 0 0 16186

Start menü -> Futtatás: cmd

 

A megjelenő DOS -szerű ablakba: ipconfig

Előzmény: étolajos (16185)
étolajos Creative Commons License 2011.10.03 0 0 16185

Urak!

Segítsetek, hogyan tudom meg a saját IP címemet?

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.03 0 0 16184

Nem is kell, hogy egyszerű legyen, akkor túl sokan küldenének mindenfélét. :-)

Köszi, most már összejött, de ezt a szorzós trükköt megjegyzem majd.

Előzmény: tt65 (16183)
tt65 Creative Commons License 2011.10.03 0 0 16183

el akartam neked küldeni mailban a táblázatot, de ez nálad nem egyszerű...

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16174)
tt65 Creative Commons License 2011.10.02 0 0 16182

ott lehet a baj, hogy ő a cella valós tartalmával számol, nem pedig azzal ami a formázások miatt számodra látható!

pl. neked a 22:57:40 valójában 0,956712962962963. Ebből kell neked 23-at csinálnod. (a recept: szorozod meg 24-el és vedd az egész részét)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16174)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.10.02 0 0 16181

Köszönöm  a segítséget, minden oké :)

Előzmény: SQLkerdes (16180)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.10.02 0 0 16180

On Error Resume Next jöjjön először, utána a képes rész.

Viszont innentől amíg nem állítod le (On Error Go To 0) minden hibát ignorál, ami az On Error Resume Next után van.

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16179)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.10.02 0 0 16179

Ezt a kódot használom most:

 

Image2.Picture = LoadPicture(ThisWorkbook.Path & Label9.Caption) 'itt a label 9.caption az a megfelelő elérési helyre mutat
On Error Resume Next

 

De sajnos leáll, hogy a fájlt nem találja.

Pedig az adott sor után igazság szerint semminek nem kellene történnie.

 

Előzmény: SQLkerdes (16178)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.10.02 0 0 16178

On Error Resume Next

 

De azért én kitalálnék valami program-ágat arra az esetre ha a keresett file nem létezik, mert durva dolgok történhetnek ha csak úgy átugrik egy hibás sort a kód...

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16177)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.10.02 0 0 16177

Wow. Köszi :D Még egy olyanban tudnátok segíteni, hogyha a program egy fájlt nem talál az elérési útvonalon, akkor ne hibaüzenettel álljon le. Akármi más funkciót csinálhat, csak ne álljon le.

Előzmény: SQLkerdes (16176)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.10.02 0 0 16176

ThisWorkbook.Path

 

ez sztringként megadja a makrót tartalmazó workbook elérési útvonalát.  Ehhez már csak az & hozzáadásával hozzá kell adni a további részleteket, pld.

ThisWorkbook.Path & "\Mikikep.jpg"

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16175)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.10.02 0 0 16175

Sziasztok!

 

VBA-ban a LoadPicture paranccsal kapcsolatban lenne egy olyan kérdésem, hogy nem lehet azt valahogy megoldani, hogy a betöltendő képfájlnak ne a teljes elérési útvonalát kelljen megadni?

 

Jelenleg ez a parancssor:

 

Image2.Picture = LoadPicture("C:UsersMikikep.jpg")

 

Azt meg lehet oldani, hogy mondjuk az abban a mappában szereplő képek közül olvassa be a fájlt a program, amiben a program maga is találhatő?

 

Vagy legalább annyit, hogy ha már teljes elérési útvonal kell, akkor legalább egy textbox text szövegéből nyerje azt ki a progi?

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.02 0 0 16174

Köszi, ez egy kincsesbánya. ;-)

Sikerült, viszont most azt nem értem, hogy tegnap hol rontottam el, mert mintha pont ugyanezt csináltam volna. :-)

Előzmény: SQLkerdes (16173)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.10.02 0 0 16173

Ennél jobb leírást nem fogsz találni:

 

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16172)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.02 0 0 16172

Tippeltem rá, próbálkoztam vele, de nem sikerült. :=( Ha jól értem, ki kell jelölni az egész céltartományt eggyel hosszabban, mielőtt a varázslót elindítom, és aztán ctrl shift enterrel lezárni. Sok nulla lett. Mit hagytam ki?

Előzmény: tt65 (16171)
tt65 Creative Commons License 2011.10.02 0 0 16171

gyakoriság függvény a te barátod! két dologra figyelni kell, tömbképletes a cucc és az eredmény tartomány eggyel hosszabb mint az érték tartomány!

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16169)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.01 0 0 16170

Pontosabban a 24 óra feletti időknél óra()+24-et kellett alkalmazni, mert az Excel szerint 26 óra nem létezik...

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16169)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.01 0 0 16169

Hogy lehet a legegyszerűbben meghatározni, hogy egy számhalmazban melyik intervallumba hány érték esik? Ezt csináltam ebből. Az adatok időformátumban voltak megadva, így az ÓRA függvénnyel levettem az órát, kihúztam egy számsort, és a DARABTELI függvénnyel meghatároztam a számokat, de ez csak azért működött, mert minden intervallum 1 hosszúságú volt. Mi a legegyszerűbb általános módszer? Valami DB-függvényre tippeltem, de nem találtam meg. (Excel 2000)

_hályogkovács Creative Commons License 2011.10.01 0 0 16168

Próbáld ki ezt:

 

Private Sub ComboBox1_Change()


    TextBox1.Text = Range("A:A").Find(What:=ComboBox1.Text, After:=ActiveCell,_   LookIn:=xlValues, LookAt:=xlPart, SearchOrder:=xlByRows, SearchDirection:=xlNext,_   MatchCase:=False, SearchFormat:=False).Offset(0, 1).Value
    TextBox2.Text = Range("A:A").Find(What:=ComboBox1.Text, After:=ActiveCell,_ LookIn:=xlValues, LookAt:=xlPart, SearchOrder:=xlByRows, SearchDirection:=xlNext,_ MatchCase:=False, SearchFormat:=False).Offset(0, 2).Value


End Sub

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16162)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.01 0 0 16167

Ha ismétlődik a feladat, akkor érdemes lehet a makrórögzítővel csinálni rá egy makrót, amihez neked nem kell programozni.

 

Az is egy megoldás, hogy exportálod az egészet, aztán feldolgozod valamilyen programmal.

Előzmény: Lummox (16165)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.01 0 0 16166

De van, csak azzal nem neked kell dolgozni, hanem annak, aki segíteni akar. :-) Nyilván lehet olyan makrót írni, amelyik megoldja a problémát. De mi itt azért alapvetően normális (még ha nem is normalizált :-)) Excel-táblázatokkal foglalkozunk, és a több érték egy cellában nem tekinthető normális használatnak. Én is csak ezt tudom javasolni, kell belőle csinálni egy rendes táblázatot.

Előzmény: Lummox (16165)
Lummox Creative Commons License 2011.10.01 0 0 16165

Ezt a variációt akartam elkerülni :)

De ha nincs más megoldás akkor maradok ennél.

Előzmény: Delila10 (16164)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.01 0 0 16164

Ha vannak üres oszlopok a helységnevek, és a napok száma után, akkor a "Szövegből oszlopok" menüponttal fél perc alatt külön oszlopba rendezheted a vesszővel elválasztott szövegrészeket.

Ha nincs, akkor másold ezeket az adatokat egy másik lapra, és ott végezd el a szétválasztást, majd ehhez másold az űrlap többi részét.

Előzmény: Lummox (16163)
Lummox Creative Commons License 2011.10.01 0 0 16163

Sziasztok!

 

Kérdőív-feldolgozás közben vetődött fel 1 kisebb problémám, ami a következő:

Az első munkalapom tartalmazza a kérdőív kérdéseit és az ahhoz beérkezett válaszokat. Az egyik kérdés az utazási célpontokra vonatkozik melynél több válaszlehetőséget is meg lehet jelölni. Ezt a rendszer (google docs) egy cellába menti el, a válaszokat vesszóvel elválasztva (pl. C14 cella tartalma: Balaton, Budapest, Tisza-tó). Egy másik kérdés az utazások hosszára vonatkozik, ahol több válaszlehetőség közül 1-et lehet kiválasztani (1 éjszaka, 2-3 éjsz., ...stb).

E 2 kérdés alapján szereték kimutatást csinálni úgy, hogy utazási célpontonként szeretném megvizsgálni, hol mennyi időt tartózkodtak a válaszadók. A gondot az jelenti, hogy az első kérdésre több válaszlehetőség is adható, így egy adott cellán belül több válasz is lehet, amiket én szétbontva válaszonként szeretnék összevetni az időhosszra vonatkozó kérdéssel. Az kéne, hogy az első kérdésre leadott válaszlehetőségek cellánkénti előfordulását számolja meg a 2. kérdésre leadott válaszehetőségek szerint. (pl. hányan utaztak Budapestre (is), akiknek az utazásainak hossza átlagosan 2-3 éjszaka).

Remélem érthető voltam. Amennyiben lenne ötletetek, hogy tudnám megoldani, azt előre is megköszönném.

 

kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.09.30 0 0 16162

Sziasztok!

 

Azt szeretném megoldani, hogyha van egy excel munkafüzetem, melynek 3 különböző oszlopába (A,B,C) soronként más-és más adatok vannak, és ha egy VBA formon lévő combobox listából kiválasztom monjuk az egyik elemet (mondjuk A oszlop elemeiből, amit már előtte egy kóddal beolvastattam a combobox elemeinek), akkor 2 textbox szövege automatikusan kitöltődjön a B és a C oszlopokban lévő adatokkal (természetesen egy sorban lévő értékekre gondolok).

 

Valami ötletetek van?

Törölt nick Creative Commons License 2011.09.30 0 0 16161

ha kejelölsz a diagramon egyvagy több értéket, akkor azokra külön tudsz érvényesíteni egy másik diagramtípust.

Pl.: Létrehotol egy oszlopdiagramot. Abba kijelölsz néhány adatoszlopot, majd választassz egy vonaldiagram típust. Így a kiválasztott oszlopdiagramok most vonalak lesznek és amit nem választottál ki az oszlop marad.

Előzmény: kuka.c (16156)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.30 0 0 16160

Szívesen :)

Előzmény: Delila10 (16159)
Delila10 Creative Commons License 2011.09.30 0 0 16159

Köszönöm.  Erre soha nem gondoltam volna, már mióta szenvedek vele!

Előzmény: Jimmy the Hand (16158)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.30 0 0 16158

MsgBox Range("A1").Name.Name

Előzmény: Delila10 (16157)
Delila10 Creative Commons License 2011.09.30 0 0 16157

Nem találom, hogyan lehet lekérdezni egy cella definiált nevét.

Tudtok segíteni?

kuka.c Creative Commons License 2011.09.30 0 0 16156

Sziasztok,

Kérnék egy kis segítséget. Új 2010-es excelem lett telepítve. Kérdésem, hol található, van-e olyan funkciója, hogy oszlop-vonal diagram. (pl. vannak havi/heti érétkeim, és vannak havi/ heti céljaim is meghatározva.) A 2003-asban ez könnyen ment, de sajnos az újban sehol nem találom és az F1 is csak trendvonalat hoz fel nekem.

kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.09.30 0 0 16155

Előző kérdésem tárgytalan, megoldottam! :) Köszi a segítséget% :)

Előzmény: Jimmy the Hand (16153)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.09.30 0 0 16154

És ebben a kódban hol kell jelölni, hogy melyik munkalapra íródjanak a tételek?

Előzmény: Jimmy the Hand (16153)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.30 0 0 16153

    Dim c As Range
    For Each c In Range("A50:D50")
        c.Value = Application.WorksheetFunction.Sum(c.Offset(-49).Resize(49))
    Next

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16152)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.09.30 0 0 16152

Sziasztok!

 

Azt szeretném elérni, hogyha egy VBA-ba-ban megírt userformon található Commandbutton-ra kattintok, akkor az excel Munkalap 1 felületén egy sor A50 cellától kezdődően egészen D50 celláig bezárólag szumma módon összeadja oszloponként az 50-es sor előtti sorok tartalmát, és kijelezze azt oszloponként az 50-es sor A-D mezőiben. Lehet kicsit bonyolultan fogalmaztam, magyarul: szeretném ha egy gombnyomásra összeadná egy adott oszlopban található értékeket a programkód, és az 50-es sorben kijelezné az így kapott összegeket :) Tudom, hogy excelben a szum függvény tökéletes erre, de az nem jó ahhoz, amit én szeretnék vele.

 

 Valakinek ötlet?

 

hyperspace69 Creative Commons License 2011.09.29 0 0 16151

Húúú Köszönöm szépen! :)


Sikerült az első grafikon is szuper! Viszont a C5,C6 egyedül nem megy.


A második grafikon úgy nézne ki, hogy 1-24-ig lennének hengerek két színben (nyerő/vesztő). Ehhez kellene csinálni két segédoszlopot (gondolom mint az elsőnél) az egyik a nyertesnek a másik pedig a vesztesnek 1-24-ig.  A nullás tradeket most nem kell megjeleníteni.


Ennek segítségével vizuálisan azonnal kiderül, hogy hány órakor van több nyerő illetve vesztő trade a nap folyamán.

Előzmény: tt65 (16150)
tt65 Creative Commons License 2011.09.29 0 0 16150

d5: =ÁTLAGHATÖBB(E13:E23;A13:A23;"Long";E13:E23;">0")

d6: =ÁTLAGHATÖBB(E13:E23;A13:A23;"short";E13:E23;">0")

b7: =DARABHATÖBB(A13:A23;"Long";E13:E23;"nullás")

 

a többi ebből képezhető

első grafikon kicsit trükkös, felvettem egy segédoszlopot C13: =HA(E13="nullás";0;E13+E14); alatta C14: =HA(E14="nullás";C13;C13+E14+F14) lehúzva C23-ig. Aztán Bés C grafikonban ábrázolható

 

utulsó graf nem világos hogyan képzeled

Előzmény: hyperspace69 (16149)
hyperspace69 Creative Commons License 2011.09.29 0 0 16149

Rengeteg sikeres stratégia létezik bármely idősíkon. Azt tudni kell, hogy az emberek 90%-a vesztes ebben a szakmában. 80%-ban psziho sport és csak 20% múlik azon miként milyen stratégiával kereskedünk.

Az én személyes véleményem az, hogy az első 500ezret inkább tanfolyamra költsük mint sem elveszítsük az első hetekben ami szinte garantált! Azután lehet demózni egy évig és ha konzisztens nyerők vagyunk csak akkor kilépni élesben minimum 5000$-al!

 

Mielőtt valaki megdorgálna azért mert én tanfolyamot javasolok leírom, valóban minden rajta van az interneten is ingyen...

 

 

 

Előzmény: tt65 (16148)
tt65 Creative Commons License 2011.09.29 0 0 16148

valami alapvető börziáner ismereteket nem adsz hozzá?

Előzmény: hyperspace69 (16147)
hyperspace69 Creative Commons License 2011.09.28 0 0 16147

Sziasztok!

 

Ha valaki kedvet érez két grafikon beszúrásához és 8 db függvény megírásához amivel sokat segítene nekem akkor az innen letudja tölteni a táblázatot amiben leírtam miként képzeltem el. Ez sajnos meghaladja a képességeimet és enélkül hiányosnak érzem a naplómat.

 

Köszönöm a segítséget!

kbence93 Creative Commons License 2011.09.28 0 0 16146

Köszönöm szépen!

Előzmény: Jimmy the Hand (16145)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.28 0 0 16145
Előzmény: kbence93 (16144)
kbence93 Creative Commons License 2011.09.28 0 0 16144

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni: office 2003-as excelem van, és szeretnék egy bemondóprogramot csinálni, tehát hiperhivatkozásokat létrehozni ami a számítógépen belüli  .vaw fájlokra mutat. Megnyitáskor ez a hibaüzenet jön ki: "A C: ..... .vaw megnyitása. A hiperhivatkozások veszélyeztethetik a számítógépet és az adatokat. A számítógép védelme érdekében csak megbízható források hivatkozásaira kattintson. Folytatja? Igen/Nem" Ha az igenre kattintok, akkor lejátsza a fájlt.

Kérdésem: hogyan lehet kiiktatni ezt a hibaüzenetet, hogy egyből lejátsza a hivatkozást?

Válaszaitokat előre is köszönöm!

tt65 Creative Commons License 2011.09.28 0 0 16143

Én is jót mosolyogtam rajta, bár nem tudom, hogy a fiatal versenyzőknek mennyi jön le belőle.

Magamfajtának nem okoz nehézséget a stílus értelmezése.

Előzmény: _Nyuszi (16142)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.09.27 0 0 16142

Ez nagyon jóóóó!

Köszönöm, hogy így írtad, nagyon tetszik!

Előzmény: Jimmy the Hand (16140)
boraka Creative Commons License 2011.09.27 0 0 16141

Köszönöm, ezt is elraktározom

Előzmény: Jimmy the Hand (16140)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.27 0 0 16140

Figyelj, elmondom a titkot, hogy hogyan zajlik egy ilyen.

 

Stirlitz sétál a sötét erdőben. Nemrég volt találkozója Müllerrel, aki felvázolta neki az ActiveWorkbook.SaveAs fedőnevű problémát.

 

- Hm - gondolja Strilitz - ennek a SaveAs metódusnak biztosan valami olyan argumentuma, ami hatással van a csv export elválasztókarakterére. Nézzük csak meg a súgót.

Stirlitz megnyitja az első keze ügyébe eső Excelt, Alt+F11 kombóval átmegy VB editorba, és rákeres a súgóban a SaveAs-re. A súgó hosszan sorolja a Szovjetúnió számára érdektelen információkat, mígnem hirtelen Stirlitz szeme megakad a Local nevű argumentumon.

 

"Local   Optional Variant. True saves files against the language of Microsoft Excel (including control panel settings). False (default) saves files against the language of Visual Basic for Applications (VBA) (which is typically US English unless the VBA project where Workbooks.Open is run from is an old internationalized XL5/95 VBA project)."

 

- Aha! - gondolja Stirlitz. - Ennek a Local dolognak köze van a nyelvhez, meg Control Panel beállításokhoz, ráadásul az alapértelmett érték a gaz imperialistáknak kedvez. Próbáljuk csak ki, mi történik, ha belepiszkálunk egy kicsit.

Stirlitz átállítja a Local értékét True-ra, és kipróbálja a SaveAs-t egy adathalmazon. Voilá!

- Azt hiszem, elküldhetem a jelentésemet Moszkvába - töpreng magában Stirlitz a sikert látva.

 

 

Előzmény: boraka (16139)
boraka Creative Commons License 2011.09.27 0 0 16139

Tökéletes! Elképesztő a tudásod. Nagyon köszönöm a segítséget!

Előzmény: Jimmy the Hand (16138)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.27 0 0 16138

Próbáld így:

 

ActiveWorkbook.SaveAs Filename:="D:TESZTTESZT.csv", FileFormat:=xlCSV, CreateBackup:=False, Local:=True

Előzmény: boraka (16137)
boraka Creative Commons License 2011.09.27 0 0 16137

Sziasztok!

 

Tudja valaki, hogy tudnám elérni makróval, egy excel fájl pontosvesszővel tagolt *.csv fájlba mentését?

Az alábbi kódot a makrórögzítővel készítettem (Mentés másként -> csv (pontosvesszővel tagolt) (*.csv)). A kézi beállításkor valóban pontosvesszől mentette, de utána, a makró futtatásakor már "sima" veszzővel tagolt fájlt hozott létre.

 

Tudna valaki segíteni?

 

ActiveWorkbook.SaveAs Filename:="D:TESZTTESZT.csv", FileFormat:=xlCSV, CreateBackup:=False

Timcsike83 Creative Commons License 2011.09.25 0 0 16136

Mégiscsak sikerült!

Át kellett állítanom szövegre!

Így már felismeri!

 

Köszi a válaszokat! :))

Szép estét

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.09.25 0 0 16135

Azért nem fogja kiadni, mert ez nem Access, és az Accessben is csak szövegeket kezelhetnél ilyen módon, számokat nem (legfeljebb agyonbonyolítva, ha szövegként tárolod, szétszeded, konvertálod...)

A legegyszerűbb újratervezni a táblázatot. Egy cellába egy szám kerüljön.

Előzmény: Timcsike83 (16134)
Timcsike83 Creative Commons License 2011.09.25 0 0 16134

Bocs!Egy cellába:))))

Korábban Limmux írt hasonló bejegyzést, most olvasom.

A robbanómester segített neki, de nekem nem sikerül ezzel a megoldással sem.

 

Ha pl.A1-A10 celláig szeretném megtudni hány db. 3.-as található,s pl.A5 cellában lévő értékek 1,3,5 akkor nekem azzal a képlettel hogy A1:A10 kritériumnak pedig *3* nem adja ki az összes hármas számot.

Valami ötlet esetleg, bármit szívesen fogadok.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16132)
Delila10 Creative Commons License 2011.09.25 0 0 16133

Cellaformázással írhatsz szöveget és számot egy cellába, és a számmal még számolhatsz is. Az egyéni formátumban adhatsz meg ilyesmit:

 

"Ez itt egy szöveg: "# ##0

Előzmény: Timcsike83 (16131)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.09.25 0 0 16132

Igen, az Excelben egy ellába csak egy számot írhatsz.

Előzmény: Timcsike83 (16131)
Timcsike83 Creative Commons License 2011.09.25 0 0 16131

Sziasztok!

 

Szakdolgozatom kérdőíveit próbálom kiértékelni Excel segítségével.

Az egyes kérdésekre adott válaszokat számokkal helyettesítettem, a könnyebb átláthatóság érdekében.

Van olyan kérdés, amire töb választ is adhattak a megkérdezettek, így egy cellába több szám is kerül, ezt pl.a Darabteli fügvény nem veszi figyelembe.

Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor hogyan kellene jelölni az egy kérdéshez tartozó válaszokat,hogy azt figyelmebe is vegye a függvény.Egy ellába csak egy érték írható?

Bocsánat, ha nagy hülyeséget kérdezek, de csak halványan dereng a táblázat kezelés.

Köszi a válaszokat!!

Üdv:Timi

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.09.25 0 0 16130
studenac101 Creative Commons License 2011.09.25 0 0 16129

Köszi, nagyon rendes vagy.

 

Délután megpróbálom megcsinálni

Előzmény: Delila10 (16128)
Delila10 Creative Commons License 2011.09.24 0 0 16128

Nevezz ki egy üres füzetet gyűjtőnek (nem kell, hogy ez legyen a neve).

Alt+F11-re bejön a VB szerkesztő. Bal oldalon kiválasztod ezt a füzetet, Insert menü, Module. Kapsz a füzetedben egy Module1 nevű modult a bal oldalon, erre állva a jobb oldalon kapott üres felületre másold be a makrót.

A 200 fájlod legyen azonos könyvtárban, ez az új füzet egy másikban.

A makró jelzett sorában írd át az útvonalat a 200 fájl útvonalára. Sajnos, a fórummotor eltünteti a \ jeleket, én meg mindig elfelejtem, hogy csak akkor mutatja (egyszer), ha kétszer ütöm be. A sor helyesen:

Const utvonal = "E:\Alkönyvtár\"    'Itt írd át az útvonalat

Remélem, most jól adja vissza.

 

A gyorsabb futás érdekében a Sub Osszevon sor alá írd be:

Application.ScreenUpdating = False

az End sub fölé pedig

Application.ScreenUpdating = True

 

Csak a gyűjtő füzeted legyen nyitva. Alt+F8-ra megjelenik a makrókat tartalmazó ablak, itt indíthatod az Osszevon makrót.

Előzmény: studenac101 (16127)
studenac101 Creative Commons License 2011.09.23 0 0 16127

Köszi szépen!

 

Már csak egy baj van, hogy nem tudom mit kell csinálni ezzel a makróval, de próbálok utána olvasni.

Előzmény: Delila10 (16126)
Delila10 Creative Commons License 2011.09.23 0 0 16126

Ez a makró összegyűjti, csak a jelzett sorban írd át az útvonalat.

 

Sub Osszevon()
    Const utvonal = "E:Alkönyvtár"    'Itt írd át az útvonalat
    Dim FN As String, WB As Workbook, usor As Long, gy_usor As Long
    
    ChDir utvonal
    FN = Dir(utvonal & "*.xls", vbNormal)
    Do
        If FN <> "." And FN <> ".." Then
            Workbooks.Open Filename:=FN
            usor = Cells(Rows.Count, "B").End(xlUp).Row
            Range(Cells(2, 2), Cells(usor, 2)).Copy
            
            ActiveWindow.ActivateNext
            gy_usor = Cells(Rows.Count, "B").End(xlUp).Row + 1
            Cells(gy_usor, 2).Select
            ActiveSheet.Paste
            
            ActiveWindow.ActivatePrevious
            ActiveWindow.Close
        End If
        FN = Dir()
    Loop Until FN = ""
End Sub

Előzmény: studenac101 (16125)
studenac101 Creative Commons License 2011.09.23 0 0 16125

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni ehhez:

 

Van sok (nagyon sok, kb 200) különálló excel file. Mindegyikben 3-3 oszlop van különböző számokkal, de az oszlopok legtetején (tehát az első sorban) természetesen az oszlopok elnevezése szerepel. Egy oszlop kb 300 sorból áll.

 

Most nekem azt kéne valahogy elérnem, hogy minden excel file 2. oszlopa egy oszlopba kerüljön, tehát, hogy az összes adat, amely a 2. oszlopban található egy táblázat egy oszlopába kerüljön. Az nem baj, ha a 200-szor bele kerül az oszlop elnevezés (gyáriszám).

 

Természetesen nem CTRL+C éd CTRL+V megoldásra gondolok.

 

köszönöm a segítséget.

pimre Creative Commons License 2011.09.22 0 0 16124

Kösz, persze én is csak az elv miatt kérdeztem, hiszen nem zárható ki, hogy egyszer egy kifelé szánt részletben is beleütközöm a jelenségbe.

 

A lényeget pedig megválaszoltad a #16106-ban.

Előzmény: Jimmy the Hand (16118)
Delila10 Creative Commons License 2011.09.21 0 0 16123

Igazad van. :)

Előzmény: Jimmy the Hand (16116)
Lummox Creative Commons License 2011.09.21 0 0 16122

Szuper, működik. Kösz!

Előzmény: Törölt nick (16121)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.21 0 0 16121

a legegyszerűbb:

 

=DARABTELI($A$1:$A$10;"*válasz4*")

a1:a10-ben vannak az eredmények, a lényeg a * joker karakterként használata. Ha az eredmény (válasz4) egy cellában van, akkor azt is megadhatod kritériumnak - csak fűzd hozzá a csillag karaktert.

Előzmény: Lummox (16120)
Lummox Creative Commons License 2011.09.21 0 0 16120

Sziasztok!

 

Az alábbi problémámban szeretnék segítségeteket kérni:

A szakdolgozatomhoz szükséges kérdőív feldolgozását csinálom épp és a probléma a következő lenne:

A kérdőív során van pár olyan kérdésem, melyre több válaszlehetőséget is meg lehetett jelölni. Ezeket a válaszokat a rendszer (google docs) válaszadónként egy-egy cellába mentegette el vesszővel elválasztva (3 megjelölt válaszlehetőség esetén a cella tartalma pl.: "válasz1, válasz4, válasz8").

Tegyük fel, hogy szeretném megszámolni, hogy hányan jelölték be a "válasz4"-et. A darabteli függvénnyel probáltam elsőre, de az csak akkor számolja bele a "válasz4"-et ha az adott cella csak a "válasz4"-et tartalmazza, vagyis a válaszadó ezen kívül semmi mást nem jelölt meg. Tehát, ha a cella tartalma kizárólag az, hogy "válasz4" akkor beleszámolja, de ha az hogy "válasz1, válasz4, válasz8", akkor már nem.

Kérdés: hogy tudnám azt megcsinálni, hogy minden egyes cella, ha tartalmazza a "válasz4" karaktersort, akkor adogassa ezeket össze?

 

Előre is köszönöm a segítséget

 

p.s.: remélem érthető voltam:)

Törölt nick Creative Commons License 2011.09.21 0 0 16119

Helló,

feldobom a problémámat, amire alighanem nincs megoldás...

Adott egy pivottábla, egy számított mezővel.

Ez tartalmaz egy évenkénti részösszegzést.

A gond az, hogy a számított mezőnél a részösszegzést a számított mezőben megadott képlettel végzi - ami normális is. De nem ez kell, hanem rendes "összeg".

Meg akarom őrizni a pivot keretét, nem akarok mellészámolgatni a cellákban.

Tud erre valaki valamit? (Persze lehet, hogy csak én értem, amit írtam...)

 

 

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.21 0 0 16118

Volt egy öteltem, hogy hogyan lehetne gyorsítani rajta, de akkor nem érdekes. Fél perc az nem olyan sok, főleg ha szórakoztatod magad a Select-ekkel  :)

 

Előzmény: pimre (16117)
pimre Creative Commons License 2011.09.21 0 0 16117

Kb 20-30 mp. Amúgy szerencsére csak magam használom a módosításaim eredményének ellenőrzésére, felhasználó ezzel a részlettel nem találkozik.

Előzmény: Jimmy the Hand (16113)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.21 0 0 16116

És ha mondjuk ez az oszlopok tartalma:

 

aaa 123 xxx

aaa 6 xxx

aaa 72 xxx

 

és a 2. oszlop alapján akarod növekvő sorrendbe állítani, mit kapsz?

Előzmény: Delila10 (16115)
Delila10 Creative Commons License 2011.09.21 0 0 16115

Nem szoktam a számokat tartalmazó oszlopokkal külön bűvészkedni, hanem az összefűzésnél az egyes adatok közé beviszek egy szóközt, úgy is megoldható.

Előzmény: Jimmy the Hand (16109)
Delila10 Creative Commons License 2011.09.21 0 0 16114

A kipróbáláshoz tegyél be az adatok közé hibát.

 

A státuszsorba tett üzenetek nem olyan feltűnőek, mint az msgbox-osak, de az utóbbi is egy megoldás arra, hogy ne higgye a felhasználó, lefagyott a gépe.

 

A Jimmy féle előre figyelmeztetést a ciklus elé kell tenned. Ha ezt msgboxba teszed, a makró akkor fut tovább, mikor a felhasználó leenterezte, a státuszsorba téve pedig végig látszik a futás alatt. Kérdés, észreveszi-e a felhasználó. :)

Előzmény: pimre (16112)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.21 0 0 16113

Mennyi idő alatt fut le ez a 2500x20 adatos ciklus?

Előzmény: pimre (16112)
pimre Creative Commons License 2011.09.20 0 0 16112

Delila kösz, ki fogom próbálni. Bár az igazat megvallva, nem tudom, hogy akkor is jelentkezik-e a hiba, amikor a hibaüzenetet ki kell írni. Halvány emlékeim szerint a megállás akkor jelentkezett, amikor egyáltalán nem kellett az eltérésre figyelmeztetni. (Szándékom szerint egyébként is ez volt a részlet funkciója. Hiszen, ha tucatjával jönnek az eltérések, akkkor úgyis valami generális hiba van. Én meg azt ellenőriztem, hogy nincs-e valami apró poloska, ami egy-két rejtett hibát okoz a 2500 sor egyenként közel 20-20 adatában. Így a jellemző eset az, amikor a programrész hibajelzés nélkül fut le.) 

Előzmény: Delila10 (16107)
pimre Creative Commons License 2011.09.20 0 0 16111

Jimmy köszönöm.

Előzmény: Jimmy the Hand (16106)
Sznida Creative Commons License 2011.09.20 0 0 16110

Köszönöm szépen Jimmy! Sokat segítettél!

Több oszlopban van szám is és szöveg is, tehát egy kicsit meg kellett variálni, de az elv az tökéletes!!!

 

Köszönöm a segítséget!

 

Minden jót!

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Jimmy the Hand (16109)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.20 0 0 16109

Kreálsz egy új oszlopot, és abba képlettel összefűzöd a 4 oszlop tartalmát, ami sorbarendezezési szempont, a prioritás szerinti sorrendben. Tehát ha pl.  A, D, B, K oszlopok szerint akarsz sorbarendezni, akkor X segédoszlop tartalma:

X2 = A2 & D2 & B2 & K2

Ezután rendezed az egészet X oszlop szerint, majd törlöd az X oszlopot.

Ha valamelyik oszlopban számok vannak, akkor ott még kell egy furfang: át kell alakítani a számokat helyiértéket megőrző szöveggé. Ha pl. a fenti példában D oszlopban számok vannak, és egyik szám sem nagyobb, mint 10^16, akkor

X2 = A2 & (1E16+D2) & B2 & K2

 

Előzmény: Sznida (16108)
Sznida Creative Commons License 2011.09.20 0 0 16108

Sziasztok,

 

A következő problémába ütköztem, s gondoltam megkérdezem Tőletek, mert mindig nagyon hamar kaptam jó válaszokat! :)

2003-as excelben hogyan lehet megoldani makró nélkül a négyszintű sorba rendezést?

A 2003-as excelben jelenleg három oszlop alapján lehet, nekem kellene egy negyedik is.

Van rá megoldás? Makróval meg tudnám csinálni, de a nélkül kellene!

 

Köszönettel: Sznido

Delila10 Creative Commons License 2011.09.20 0 0 16107

Nem a kérdésedre válaszolok, de arra, hogy a felhasználó "ne unatkozzon", van egy másik mód is, mint az msgbox.

Kiírathatod a státuszsorba a program pillanatnyi állását, vagy bármilyen más szöveget.

 

    For sor = 1 To sorok
        adat1 = adat1 = Sheets(aktlapnév).Cells(sor, oszlop)
        adat2 = adat2 = Workbooks(ellfile).Sheets(aktlapnév).Cells(sor, oszlop)
        If adat1 <> adat2 Then
            Application.StatusBar = Str(sor) + ". sor, " + oszlopnév(oszlop) + ". oszlop eltér!"
        End If
    Next
    Application.StatusBar = False

Az utolsó sor visszaállítja a státuszsor eredeti beállítását.

 

Előzmény: pimre (16104)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.20 0 0 16106

Sem a magyarázatát, sem a megoldását nem tudom, de azt igen, hogy nem különleges eset. Egy-egy hosszabb programfutás során nálam is gyakran előfordul, hogy kvázi "lefagy" az Excel, de közben valójában tekeri a CPU-t ezerrel, és számolja, mait számolni kell, csak megszakad a kapcsolata a külvilággal. Úgy vettem észre, hogy a fókuszváltás az ablakok közt (pl. az Excel ablak elveszti a fókuszt) gyakran (talán mindig) kiváltja ezt a viselkedést. De ha megszakítom a program futását egy Ctrl+Break -kel, majd azt modnom neki, hogy folytassa, visszaáll a megszokott működés.

 

Az egész valószínűleg egy rosszul megírt Microsoft termék hibája. Mivel a makród ettől még rendesen lefut, a helyedben nem nyugtalankodnék nagyon. Viszont érdemes a makródat úgy megírni, hogy az időigényes számolási rész előtt tegyen ki a usernek egy kis cédulát, amin az áll, hogy hosszú folyamat jön, ami alatt az Excel esetleg úgy tűnhet, mintha lefagyott volna, de legyen türelemmel, és ne piszkálja a Ctrl+Alt+Del gombokat.

Előzmény: pimre (16104)
pimre Creative Commons License 2011.09.20 0 0 16105

Bocs, a programrészlet bemásolásánál a tabulátoraim elvesztek, de remélem, így is érthető a rövid kód.

Előzmény: pimre (16104)
pimre Creative Commons License 2011.09.20 0 0 16104

Akkor rögtön van is egy kérdésem:

 

Van 2500 sornyi adatom, ezen belül 16 oszlop (A-P). Ezeket tartalmazza a sor és az oszlop változó az alábbi részletben, ahol ellenőrzést végzek, hogy azonos-e a két fájl összes adata.

Közben, hogy a felhasználó (szerencsére ez itt csak magam vagyok, hiszen a programot tesztelem) ne unatkozzon, minden sor vizsgálatának elején ráállok annak 1. oszlopára: (Cells(sor, 1).Select). Így a vizsgálat közben szépen fut lefelé a képernyő. 

 

For sor = 1 To sorok

Cells(sor, 1).Select ' Hogy lássuk, amint megy a sorokon

For oszlop = 1 To oszlopok

adat1 = Sheets(aktlapnév).Cells(sor, oszlop) ’ aktlapnév a megnyitott munkafüzet vizsgált lapja

adat2 = Workbooks(ellfile).Sheets(aktlapnév).Cells(sor, oszlop) ’ ellfile az ellenőrzendő másik munkafüzet neve benne az           'azonos nevű munkalappal

If adat1 <> adat2 Then

MsgBox Str(sor) + ". sor, " + oszlopnév(oszlop) + ". oszlop eltér!’

End If

Next oszlop

Next sor

MsgBox „Ellenőrzés befejezve.”

 

Ez egy nagyon egyszerű programrészlet. Nem is lenne gondom vele. De számomra érthetetlen okokból időnként megáll a képernyőn a futás. A program dolgozik ugyan, de valamelyik sor kiírásánál megmerevedik a képernyő. Azaz látszólag nem hajtja végre a Cells(sor, 1).Select parancsot. 

Ráadásul a jelenség nem következetes. Van amikor rendesen lefut, van amikor valamelyik soron megáll a léptetés. És, hogy melyiken, az mindig változó. Valami memóriazavar lehet, úgy sejtem.

 

Aztán – ha megállt a képernyőn a léptetés - a program befejezi azért az ellenőrzést, és kiírja a program végén, hogy vége az ellenőrzésnek (vagy ha közben eltérés van, azaz ki kell írni a hibát, hogy eltérnek az adatok, akkor azt is rendesen megteszi.), tehát csak a Cells(sor, 1).Select parancs nem működik. Szerencsére nincs jelentősége, mert a felhasználó nem találkozik vele, csak engem nyugtalanít. Mint minden olyan esemény, ahol nem az történik, amit szeretnék Ismeritek Murphy idevágó törvényét: „A program mindig az utasításaidat hajtja végre, nem pedig a kívánságaidat”.

 

Szóval tudja valaki a dolog magyarázatát, esetleg a megoldását?

 

Előzmény: pimre (16103)
pimre Creative Commons License 2011.09.20 0 0 16103

Dehogynem, rengeteg. De a többségét megoldom. Amit nem, abban eddig segítettetek. Most úgy látom több mint 3 hónap után, hogy a programom átadható a felhasználónak. Kösz az eddigieket is.

 

De azért még dolgozom tovább. Sejtésem szerint az Excel programozás lehetőségeinek talán vagy fél százalékát megismertem:-))). De hogy ebből mikor lesz akár 25%, az a messzi jövő kérdése:-(((

Előzmény: Delila10 (16099)
tt65 Creative Commons License 2011.09.19 0 0 16102

A legpörgősebb topikok közé biztos nem fog bekerülni az a topik! :-) De szerintem csak idő kérdése, hogy megint meglóduljon a diskurzus!

Előzmény: Delila10 (16101)
Delila10 Creative Commons License 2011.09.19 0 0 16101

Igen.

Előzmény: Törölt nick (16100)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.19 0 0 16100

:D

Unatkozol?

Előzmény: Delila10 (16099)
Delila10 Creative Commons License 2011.09.19 0 0 16099

Senkinek semmilyen problémája az Excellel?

Így nem találnak majd rá a böngészők erre a fórumra!

boraka Creative Commons License 2011.09.15 0 0 16098

 

Pl. Használhatod a ComboBox Change eseménykezelőjét:

 

Private Sub ComboBox1_Change()
  If Me.ComboBox1.Text <> "" Then
    Me.Label1.Caption = "A ComboBox értéke NEM üres"
  Else: Me.Label1.Caption = "A ComboBox most üres"
  End If
End Sub

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16095)
tt65 Creative Commons License 2011.09.14 0 0 16097

én arra gondoltam, ha az első sorban kezdőd adatok fölé (mint ahogy a kollega mintájában is volt) beszúrsz egy címsort (már beképletezett állapotban).

 

akkor a =SOR()-SOR($A$2)+1 a helyes recept, de az már a túlragozott elegancia csimborasszója :-)

Előzmény: Delila10 (16096)
Delila10 Creative Commons License 2011.09.14 0 0 16096

Köszönöm.

 

tt65

Címsor esetén =DARABTELI($A$1:$L$47;SOR()-1)   :)

 

 

Előzmény: pimre (16093)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.09.14 0 0 16095

Sziasztok!

 

Excel VBA-ban hogy lehet azt megoldani, hogy egy programsor akkor tegyen eleget valaminek, ha mondjuk egy mező értéke nem üres.

 

Pl.

 

if combobox1.text = "ide jönne, hogy nem üres" then label1.caption = "Sikerült megoldani"

 

Segítségeteket előre is köszönöm!

 

Miki

tt65 Creative Commons License 2011.09.14 0 0 16094

Igen, valóban az.

A gereblye ott van benne, ha a táblázat fölé beszúrsz egy sort mondjuk címsornak , akkor a Sor() fv. rögtön elcsúszik eggyel ...

én már léptem bele, azért szólok :-)

Előzmény: pimre (16093)
pimre Creative Commons License 2011.09.14 0 0 16093

Ez nagyon szép, elegáns megoldás.

Előzmény: Delila10 (16091)
tt65 Creative Commons License 2011.09.14 0 0 16092

ha már egy oszlop van, akkor lehetne a GYAKORISÁG fv-el operálni, esetleg egy kimutatást készíteni és abban megszámoltatni az előfordulásokat!

Előzmény: pimre (16088)
Delila10 Creative Commons License 2011.09.14 0 0 16091

Az adatok szétválasztása jó.

 

Mivel a MIN és MAX függvényekkel [=MIN(A1:L47) és =MAX(A1:L47)]  sikerül kideríteni, hogy a tartomány legkisebb tagja 1, a legnagyobb 111, egy új oszlopba felvesszük 1-től 111-ig a sorszámokat. Legyen most ez a tartomány az N1:N111. 

 

Az O1 cella képlete: =DARABTELI($A$1:$L$47;N1). Ezt lemásolod az O111 celláig, és kész.

 

"Megspórolhatod" az N oszlopot, ha egy oszlopba az első sorba a  =DARABTELI($A$1:$L$47;SOR()) képletet írod a fenti helyett, és ezt másolod le a 111. sorig. A SOR() függvény az aktuális sor számát adja eredményül, nem kell egy másik oszlopban lévő sorszámra hivatkoznia a DARABTELI függvénynek.

Előzmény: erno68 (16086)
erno68 Creative Commons License 2011.09.14 0 0 16090

Köszönöm szépen a segitségeteket . Ernő

Előzmény: pimre (16088)
pimre Creative Commons License 2011.09.14 0 0 16089

Nyelvbotlás: 'az adatok közt lévő szóközök' helyett 'az adatok közt lévő üres cellákat' akartam írni. Bocs. 

Előzmény: pimre (16088)
pimre Creative Commons License 2011.09.14 0 0 16088

Akkor mondok egy nagyon primitív megoldást. Azt meg tudod tenni, hogy valamennyi oszlop adatát egyenként kijelölöd, és egyenként átmásolod az A oszlop adatai mögé?  Ha igen, akkor az átmásolgatás után az A oszlopban lesz 564 adatod, tekintve, hogy most van 12 oszlopod, egyenként 47 sorral.  (Megjegyzés: Az átmásolásnál javaslom a kivágás/beillesztést, így nehezebb eltéveszteni, hogy hol tartasz)

Ezután az A oszlop 564 adatát (vagy az egész A oszlopot) kijelölöd (a kijelölés muszáj az adatok közt lévő szóközök miatt), és adatok->sorba rendezés>A oszlop->emelkedő sorrendben.

Ez már összehozza az azonos értékeket, és meg tudod számolni őket.

 

A szakértőktől elnézést a megoldás közönségessége miatt, de működik, és talán érthető.

Előzmény: erno68 (16086)
Vacy Creative Commons License 2011.09.14 0 0 16087

Küldtem egy lehetséges megoldást.

Előzmény: erno68 (16086)
erno68 Creative Commons License 2011.09.13 0 0 16086

:) na enyire haladtam de itt elakadtam http://www.csomortani.ro/szavazas  . Ernő

Előzmény: Delila10 (16081)
erno68 Creative Commons License 2011.09.13 0 0 16085

Nem jön össze :( eldöntöttem bunkó vagyok megkérlek segitsetek ki és ha tudjátok küldjétek el az erno@csomortáni.ro cimre , elöre is köszönöm. Ernő 

Előzmény: Delila10 (16079)
erno68 Creative Commons License 2011.09.13 0 0 16084

Köszi szépen, igy olvasásra elég bonyolultnak tünik, főleg ha csak amatör szinten ismerem az excellt :) Ernő

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16078)
Delila10 Creative Commons License 2011.09.13 0 0 16082

megszámlálhatod a pontokat szövegrészt értetted félre. Szavazásról volt szó, nem az írásjelre, hanem a pontszámra utaltam. :)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16080)
Delila10 Creative Commons License 2011.09.13 0 0 16081

2003-ban szét kell választani. Írtam a pontot, láttam én is a kétféle elválasztót.

 

A min és max függvénnyel megnéztem, hogy 1-től 111-ig vannak számok. Egy ilyen számsorral és a darabteli függvénnyel már könnyen meg lehet számlálni az A1:L47 tartományban az egyes számok előfordulását.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16080)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.09.13 0 0 16080

Ezek szerint nem kattintottál. :-) Ez egy csv, simán megnyitja tagoltan az Excel, csak rosszul írta a kérdező. Egy helyen ponttal van néhány elválasztva, azt kell javítani.

Előzmény: Delila10 (16079)
Delila10 Creative Commons License 2011.09.13 0 0 16079

Jelöld ki az A oszlopot.

Adatok - Szövegből oszlopok. Az első lépésben jó a Tagolt bejelölése, Tovább.

A 2. lépésben jelöld be a vesszőt, az Egyébhez írj be egy pontot. Befejezés.

 

Most több oszlopra szétbontotta az adataidat, így már a DARABTELI függvénnyel megszámlálhatod a pontokat.

Előzmény: erno68 (16077)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.09.13 0 0 16078

=DARABTELI(A:A;2)

Ez az A oszlopban számlálja össze. Az A:A helyére írd a tartományt, ahol számlálni akarsz.

Előzmény: erno68 (16077)
erno68 Creative Commons License 2011.09.13 0 0 16077

Sziasztok.

   Lenne egy gondom ha netán valaki tudna segiteni rajtam, fel tettem egy csv ( http://www.csomortani.ro/szavazas/  fájt ahol  47 sorban külömböző számok vannak vesszövel elkülönitve egymástól a kérdésem az lenne, hogy lehetne összeszámolni a legkönnyebben, hogy pl a 2 szám hányszor jelenik meg (ez egy szavazat számlálás lenne) és igy tovább mert igy neki álltam számlálni de eléhg bonyolultnak tünik a számlálás . Köszönöm a segitségeteket üdv Ernő

tt65 Creative Commons License 2011.09.13 0 0 16076

" azt a második munkalapra kellene hogy tegye"

Hogy szabatos legyek nem teszi oda, hanem csak egy másolatot hoz létre.

 

amúgy A oszlopba felvettem egy sima No. oszlopot, azaz besorszámoztam a sorokat. A2 1; A3 2; stb.

Aztán  B1 és C2 címmező, alatta az értékek, amikert írtál, B oszlop P;M;K értékek, C-ben a lsita elemek.

én csak 11 elemet vettem fel

P lap A2: =DARABHATÖBB(Munka1!$B$2:B2;$C$1)

B2: =HAHIBA(HOL.VAN(Munka1!A2;$A$2:$A$12;0);"")

C2: =HAHIBA(OFSZET(Munka1!$C$2;B2-1;0);"")

(A1; B1;C1 fejléc cellák)

 

lehet még rajta szépíteni, de működik

ha kéred elküldöm

Előzmény: Xooo (16050)
wolft67 Creative Commons License 2011.09.13 0 0 16075

Köszönöm, sikerült makróval megoldani,  van még egy kis próblámám van egy excel táblázat 2392 hivatkozással amira ha rákattintok megjelenik a böngészőben a kép. Milyen programmal vagy hogyan lehetne letölteni a képeket egy mappába?

Ez egy jó hely:) lámáknak...

 

Csaba

Előzmény: Jimmy the Hand (16056)
Delila10 Creative Commons License 2011.09.13 0 0 16074

Egy kicsit pontosabban írd le a feladatot!

 

3 féle karaktert írhatsz a MUNKALAP nevű munkalap A oszlopába, ezek a K, M, és P.

 

Az kiderült, hogy ha K-t írsz, akkor egy másik lap (mi a lap neve?) B oszlopába akarod íratni a MUNKALAP változott sorában lévő E oszlop értékét, az első üres sorba.

 

Hova kell íratni, és melyik oszlop értékét, ha a beírt karakter M, vagy P?

 

Előzmény: Xooo (16072)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.09.13 0 0 16073

Van megoldás, ne csüggedj.

Ha holnap délig senki sem nyúl hozzá, akkor megpróbálok valamit összeütni, de ma estig nincs esélyem foglalkozni vele.

 

Előre szólok mindenkinek, hogy SUM lesz benne :-)

Előzmény: Xooo (16072)
Xooo Creative Commons License 2011.09.13 0 0 16072

=HA(MUNKALAP!B2="K";(MUNKALAP!E2);("")) Így oldottam meg, de nem teljesen tuti. Ugyanez a P-vel. Egy baj van, hogy így a másik két munkalapon üres soraim is maradnak. Erre viszont nincs ötletem hogyan lehet megoldani.

Előzmény: Xooo (16050)
wawabagus Creative Commons License 2011.09.13 0 0 16071

:-)...hát igen...

 

Előzmény: pimre (16068)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.09.12 0 0 16070

Ha jelen idő. :-)

Előzmény: pimre (16069)
pimre Creative Commons License 2011.09.12 0 0 16069

programokat, természetesen egy t.

Előzmény: pimre (16068)
pimre Creative Commons License 2011.09.12 0 0 16068

Kicsit off, de talán idevágó emlék: Jó 20 évvel ezelőtt írtam meglehetősen összetett programokatt (Clipper programmal, dbase adatállománnyal). A program nagyon figyelt a lehetséges hibákra az adatbevitelkor, így általában nem volt gond az értékeléssel, meg a nyomtatásokkal. Aztán az egyik felhasználó úgy gondolta, hogy ő ért az adatbáziskezeléshez, és elkezdett a program megkerülésével belepiszkálni az adatállományba. Aztán sorozatban jelentek meg a hibák az értékelésnél. Nagyon hamar összevesztünk:-)

Előzmény: wawabagus (16067)
wawabagus Creative Commons License 2011.09.12 0 0 16067

Szia!

Ránéztem még egyszer és nagyon hosszú a makró.../sajnos a szenvedéseim ellenére nem annyira szép és frappáns, csak nekem tűnt úgy, mikor végre sikerült befejeznem.../

Tesztelés során /egy milliószor/, nálam tök jól működött.

 

Már használták is mások, legalább 4x és minden tutin működött. Aztán használta valaki, akinek fura ötletei voltak a makróval kapcsoltaban...neki már nem működött.

 

Hát, én szívesen átküldöm neked a makrót, de nem lesz nagyon szórakoztató :-).

 

De szerintem anélkül, hogy nagyon belemennél, hogy mi mit csinál...biztos egyból kiszűrnéd a gyenge pontokat. Ha azokra rámutatnál, az nagy segítség lenne nekem.

 

Nagyon megköszönném, ha bele tudnál nézni, de csak ha nagyon nincs mit csinálnod...

 

/kicsit szégyelem a makrómat azért/

 

Nagyon köszönöm a segítséged!!!

Y

 

 

 

 

 

Előzmény: Jimmy the Hand (16065)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.09.12 0 0 16066

Nagyon jó!!! :) Na mikorra kéred a jutalmat? :D

Előzmény: Jimmy the Hand (16064)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.12 0 0 16065

Ha publikálod a kódot, kitárgyalhatjuk. Vagy akár privátban is.

Előzmény: wawabagus (16063)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.12 0 0 16064

Bocs, ez nem volt egészen jó. Ez a helyes kód:

 

    Dim r As Range
    Set r = Worksheets("Munka1").Range("E" & Rows.Count).End(xlUp).Offset(1)
    If checkbox1.Value = True Then
        r = 1
    Else
        r.ClearContents
    End If

 

Csak nem volt kedvem form-mal bajlódni, ezért a teszteléshez cellaként deklaráltam a checkbox1-et. Ami a felhasználást illeti, a Dim kezdetű sort a szubrutin elejére kell tenni, a többivel pedig helyettesítsd azt a két sort, amit 16049-ben beküldtél.

 

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16061)
wawabagus Creative Commons License 2011.09.12 0 0 16063

Szia!

Köszönöm, amit írtál.

 

Hát én szívességből írtam valakiknek makrót, de lehet nem kellett volna :-)...jól kiszúrtam magammal :-DDD..

 

Jó persze, én egy csomó új dolgot megtanultam-ezért is vállaltam be részben-, de jól megszenvedtem vele... bár egyáltalán nem annyira bonyolult amiket csinálnia kell.

 

Hihetetlen sok időm elment rá...és dühítő, hogy a végeredmény az, hogy a végfelhasználó csak azt látja...megnyomom és nem működk...

 

De persze ez az igazság. Meg persze ez az én hibám.

 

Elvileg mindent definiáltam, próbáltam okos lenni, meg előre gondolkodni...rengeteget javítgattam...

 

Azt hiszem lehet hogy bizonyos esetekben "felhasználó barátabb", ha nem az van, hogy semmit sem kell csinálnia a felhasználónak /lást pl makró/, hanem pl inkább függvényezett templéteket adunk nekik, amiket kicsit jobban átlátnak/értenek, nem?

 

Köszönöm, amiket írtál...utánaolvasok!!

Köszi szépen!!

:-)

 

 

Előzmény: Jimmy the Hand (16062)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.12 0 0 16062

Egy makró sosem lesz bolondbiztos, csak ha 10 sornál rövidebb, és egyébként nem csinál semmit. De azért törekedni kell rá, mert a favágónak az a dolga, hogy fát vágjon, és ha nem tud bánni a makróval, amit adtunk neki, az nem feltétlenül az ő hibája. A magam részéről jó gyakorlatnak gondolom az alábbiakat:

 

1) A VB Editor Tools->Options->Require Variable Declaration bekapcsolása. Ez minden új kódlapra alapértelmezésben kirakja az Option Explicit kifejezést, ami pedig megköveteli a változók deklarálását. A változók deklarálása azért jó, mert már az első fordításkor kibukik, hogyha valami típusütközés van, míg ha nincsenek deklarálva, akkor talán csak bizonyos körülmények között jelentkezik a hiba. Meg az Intellisense sem egy utolsó dolog.

 

2) Mindig pontosan definiálni kell a munkafüzetet, a munkalapot és a cellatartományt, amivel dolgozunk.

Nem elég az, hogy

ActiveCell = 2

Hanem pl.

ThisWorkbook.Sheets("Munka1").Range("F3") = 2

Hosszabb, de megéri, mert így biztosan azt csinálja a kód, amit akarsz. Amúgy meg ki tudja, hogy mi lesz az ActiveCell, amikor éppen ahhoz a sorhoz és a program? Hasonlóképpen, hanyagolni kell at ActiveSheet-et is, amikor csak lehetséges.

 

3) Érdemes a kódot kisebb részekre, szubrutinokra bontani, amelyeknek mind meghatározott funkciójuk van. Ettől áttekinthetőbb lesz, és a javítás/továbbfejlesztés is egyszerűbb.

 

4) Figyelembe kell venni, hogy vannak az Excelben verziófüggő elemek. Különösen vállalati környezetben gyakran előfordul, hogy többféle verzióban is futnia kell a programnak.

 

Elsőre ennyi, majd még ha eszembe jut valami, közreadom.

 

 

Előzmény: wawabagus (16059)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.09.12 0 0 16061

És ezt egyébként szerinted hova illesszem be?

Előzmény: Jimmy the Hand (16060)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.12 0 0 16060

    Dim r As Range, checkbox1 As Range
    Set checkbox1 = Range("A1")
    Set r = Worksheets("Munka1").Range("E" & Rows.Count).End(xlUp).Offset(1)
    If checkbox1.Value = True Then
        r = 1
    Else
        r.ClearContents
    End If

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16049)
wawabagus Creative Commons License 2011.09.12 0 0 16059

Sziasztok!

Csak egy ilyen elméleti tanácsot szeretnék kérni.

 

Ha MÁSNAK készítetek makrót, hogyan oldjátok meg a lehetséges hibákat?

 

Persze kb 200-szer teszteltem egy ilyesmi makrót, de persze most hogy XY használja nem működik...másnál igen.

 

Ti valahogy logoltatjátok a hibákat? Vagy csak simán okosak vagytok és mindenre gondoltok :-D?

 

Köszi a tanácsokat!!

Y

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.12 0 0 16058

Ez nem neked volt válasz. Legyél kicsit türelemmel.

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16057)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.09.12 0 0 16057

te jó ég. hirtelen azt se tudom, hova illesszem ezt be.

Ez mit funkcionálna jó esetben?

Előzmény: Jimmy the Hand (16056)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.12 0 0 16056

Próbáld ki ezt a makrót a kérdéses munkalapról indítva.

Azért előtte csinálj biztonsági másolatot.

 

Sub hip()
    Dim h As Hyperlink, ws As Worksheet
    Set ws = ActiveSheet
    For Each h In ws.Hyperlinks
        h.TextToDisplay = h.Address
    Next
End Sub

Előzmény: wolft67 (16052)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.09.12 0 0 16055

Jimmy the Hand!

 

Mindenkinek van megoldásod, csak nekem nem tudsz kitalálni semmi okosat? :D

 

Találj ki valamit, és vendégem vagy a Trófea étterembe :D

Előzmény: Jimmy the Hand (16054)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.12 0 0 16054

1. Autoszűrő

2. szűrés P-re, másolás, új munkalapon beillesztés

3. szűrés M-re, másolás, új munkalapon beillesztés

4. szűrés K-ra, másolás, új munkalapon beillesztés

 

Előzmény: Xooo (16050)
wolft67 Creative Commons License 2011.09.12 0 0 16053

  ez lemaradt ...

wolft67 Creative Commons License 2011.09.12 0 0 16052

Sziasztok.

Itt mindenki segítséget kér köztük én is.Itt hülyítem magam egy táblázattaladott egy webáruház 2392 termékkel a  képek elérési útvonala egy oszlopban van megadva a megjelenítendő név "link"

ami hiperavatkozás a termék képére.Egyenként símán ugye hivakozás szerkesztése megjelenítő szöveg és máris jön az url. Hogyan lehetne láthatóvá tenni az oszlopban a több mint 2000 urlt-

Csatolom a képet amin egyenként megy. De ezt megcsinálni 2000-szer :(

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.12 0 0 16051

ThisWorkbook.Application.WindowState = xlMinimized

Előzmény: Gavriel (16048)
Xooo Creative Commons License 2011.09.12 0 0 16050

Sziasztok !

 

Egy dologgal nem tudok megbírkózni. Van egy munkafüzetem, három munkalappal. Az első munkalapon van egy listám a C oszlopban, aminek minden egyes sora elé, ( B oszlopba ) P, K, M betűt írok. Ezt kellene az Excelnek a másik két munkalapra szeparálnia. Tehát ha az első munkalapon  beírom a sor elé hogy P, akkor azt a második munkalapra kellene hogy tegye.

 

Minden ötletért nagyon hálás lennék :)

 

Köszönöm !

kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.09.12 0 0 16049

 

Sziasztok!

 

A segítségeteket kérném, mert egy feladattal nem tudok megbírkózni.

 

Adott egy VBA által létrehozott Form, melyen sok-sok ComboBox, és CheckBox, és egyéb adatbeviteli mező található.

 

Minden mező kitöltésekor, illetve a mezők által felajánlott választási lehetőségek kiválasztásakor ugyebár értékes adatok halmozódnak fel, amelyeket szeretnék egy excel tábla keretein belül rögzíteni.

 

Alapból tudom, hogy hogyan kellene megoldani a feladatot, viszont a helyzet annyiban bonyolódik, hogy a bevitt adatokat az excel táblázatban soronként szeretném eltároltatni az alábbi meghatározott szempontok szerint.

 

Példának okáért gyorsba szerkesztettem egy formot, és egy adattáblát, (amelyet a mellékletbe raktam) amely ugye az adatbeviteli mezőket tartalmazza, amelyekbe ugye beírjuk az adatokat.

 

 

 

Összefüggések: Amennyiben az adatbeviteli formon megadjuk a szükséges adatokat, és lementjük a Rögzítés gombban, abban az esetben a megadott adatok ugyebár rögzülnek a táblázat meghatározott oszlopainak, és sorainak keresztmetszetében.

 

A PROBLÉMÁM AZONBAN AZ, HOGY NEM TUDOM, HOGY HOGYAN KELL MEGCSINÁLNI AZT, HOGY AZ ADATBEVITELI FORM MINDIG A SORON KÖVETKEZŐ ÜRES SOR-OSZLOP KERESZTMETSZET ADATMEZŐIT TÖLTSE, TEHÁT NE írja felül a már bevitt adatokat azzal, hogy ugyanarra a helyre rögzíti a soron következő adatokat.

 

A táblázat képernyő mentésén jól látható, hogy az A oszlopban különböző kalkulációk mennek végbe (amelyek a táblázatban megjelenő adatokkal vannak összefüggésben), tehát az az út, hogy mondjuk sorokat szúrkálok be egy a kód segítségével, nem működik, mert akkor megbomlik a táblázat A oszlopban lévő kalkulációs része.

 

 

Alapból valami ilyesféle kódot használok a Rögzítés gombra történő kattintáskor például, ha az Ügyfél elmúlt 18 éves :

  

if checkbox1.value = true then Worksheets("Munka1").Range("e8") = 1

 

if checkbox1.value = false then Worksheets("Munka1").Range("e8") = „”

 

 

Ebben a kódban ugye az a baj, hogy konkrétan meg van határozva, hogy az adat rögzítése a táblázat mely cellájába kerüljön, nekem pedig annyivel kellene több, ha egy bizonyos sortartományba már szerepelnek adatok, akkor abban az esetben a következő sor töltődjön.

 

  

Valakinek valami ötlet?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.11 0 0 16047

Ja, és még annyit, hogy az együttmozgatás érdekében lehet csoportba foglalni objektumokat, így pl. a Labelt, és benne mindent.

Előzmény: Jimmy the Hand (16046)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.11 0 0 16046

A Frame háttere nem állítható be transzparensre 2003-ban sem.

De ha csak elkülöníteni akarod az adatokat, arra a Label is jó. Leteszel egy Labelt, beállítod a BorderStyle-t folytonos vonalra, a BackStyle-t meg transzparensre, és kész. Ha nagyon akarod, még teszel rá egy Textbox-ot is, a felső Border-re feliratnak.

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16045)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.09.11 0 0 16045

A Frameket formalitás miatt használom, hogy az ablakon lévő adatokat el tudjam különíteni, tehát azok kellenének. A 2003-as excelben működik, hogy a Frame átlátszó?

Előzmény: Jimmy the Hand (16044)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.11 0 0 16044

Nem tudom, 2010-ben mi a helyzet, mert én még 2003-ban élek, és nem látok a jövőbe. Viszont azt javaslom, nézd meg az OptionButton objektum GroupName tulajdonságát, és akkor szerintem nem lesz szükséged Frame-re.

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16043)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.09.11 0 0 16043

Sziasztok!

 

Rákérdezek, mert lassan én kezdem azt hinni, hogy hülye vagyok.

Az Excel 2010-ben azt tényleg nem lehet megoldani, hogy a VBA programozás alkalmával a Form-okra kitett Frame-ek átlátszóak legyenek, azaz ne szürke szívű legyen, hanem az Form ablak háttere látszódjon helyette??

 

Válaszotokat előre is köszönöm!

 

Jimmy the Hand, neked köszönöm  ategnapi segítséget!

 

Miki

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.10 0 0 16041

A favágós módszer így nézne ki:

 

If (OptionButton1.Value = False) And (OptionButton2.Value = False) And (OptionButton3.Value = False) Then UserForm5.Show

 

Több (sok) OptionButton esetén érdemes ravaszkodni kicsit, de 3 esetén ez is megteszi.

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16039)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.10 0 0 16040

Van az excelben beépített help a FileDialog property-ről, és a FileDialog object-ről.

Ennél bőségesebb kellene?

 

Előzmény: Gavriel (16038)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.09.10 0 0 16039

Sziasztok!

 

Egy kis segítséget kérnék tőletek, mert hiányosak a VBA programkód ismereteim.

 

Adott egy ablak(form), amin van 3 OptionButton, amelyek egymással kapcsolatban állnak (tehát a 3 közül csak 1 választható), valamint egy CommandButton, ami az ablak bezárásának funkcióját látná el oly módon, hogy megvizsgálja, hogy a 3 OptionButtont, hogy bármelyik ki van-e jelölve közülük. Azt szeretném elérni, hogyha egyik sincs kijelölve, akkor jelenjen meg egy új form egy hibaüzenettel, hogy a választás kötelező.

 

Azt tudom, hogyha csak egy OptionButton értékét vizsgáljuk, akkor így oldanánk meg a feladatot, de 3 esetében hogy néz ki a programkód?

 

If OptionButton1.Value = False Then UserForm5.Show

 

Segítségeteket előre is köszönöm!

 

Miki

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.10 0 0 16037

Nézd meg a 15924-et, és cseréld ki benne ezt:

Set fd = Application.FileDialog(4)

erre:

Set fd = Application.FileDialog(3)

 

(azaz:

Set fd = Application.FileDialog(msoFileDialogFolderPicker)

helyett

Set fd = Application.FileDialog(msoFileDialogFilePicker))

Előzmény: Gavriel (16033)
Delila10 Creative Commons License 2011.09.10 0 0 16035

MsgBox ActiveWorkbook.Path & "\" & ActiveWorkbook.Name & "   " & ActiveSheet.Name

 

A fórummotor megint elsumákolta a \ jelet. :(

Előzmény: Delila10 (16034)
Delila10 Creative Commons License 2011.09.10 0 0 16034

A fájl kiválasztása után

 

MsgBox ActiveWorkbook.Path & "" & ActiveWorkbook.Name & "   " & ActiveSheet.Name

 

Ez már az aktív lap nevét is tartalmazza.

Előzmény: Gavriel (16033)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.09 0 0 16032

excelnél mivel jeleníted meg a query-t?

(pivot, vagy table?)

ha pivot, akkor az "adatmező"-ben sem látszik a 'lekérés dátuma'?

Előzmény: tagore72 (16028)
wawabagus Creative Commons License 2011.09.09 0 0 16031

(ActiveCell.NumberFormat)

:-DDDD

 

wawabagus Creative Commons License 2011.09.09 0 0 16030

Sziasztok!

VBA-ban hogyan tudom megnézni, hogy egy adott cella %-ra van-e formázva?

A cellában nem mindig lesz szám, de akkor is kéne hogy kiderítsem a cella formázása százalék-e...

Lehetsége ez?

 

Tehát, ha százalék, akkor -> valamit csinál

Ha nem százalék -> akkor mást csinál

 

Köszi a segítséget !!

 

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.09 0 0 16029

Próbáld ki ékezet nélküli mezőnevekkel. Nem valószínű, hogy ez a hiba, de hátha.

Előzmény: tagore72 (16028)
tagore72 Creative Commons License 2011.09.09 0 0 16028

Sziasztok!

 

Van egy Excel-Sql problémám:

 

Excel 2010-ből csatlakozom egy Mysql adatbázishoz

és adatokat kérek le táblázatba (a probléma már korábbi Exceleknél is fennállt)

Jönnek is szépen az adatok, de ha szeretném beletenni a lekérés dátumát,idejét

is, akkor az nem jelenik meg az Excelben, az MS Query felületén viszon igen.

Pl.

Select concat(year(now()),".",month(now()),".",day(now()),"@",hour(now()),"h") AS 'lekérés_dátum', .....

 

Ekkor Ms Query-ben az első oszlopban megjelenik a dátum helyes mezőnévvel,

de a Fájl - Adatok átadása Excelnek menüponttal átadva

nem jelenik meg az Excelben.

 

Egy másik kalkulált mezőt is létrehoztam, pl.

concat(jogviszony,"@",honap) AS 'fuz'

Ezt is sql-ben az elejére tettem, ms query-ben elején van,

ez végre megjelent az Excelben, igaz, hogy az utolsó oszlop után.

 

Szóval az még nem is zavarna, ha mindig a végére tenné a lekérés_dátum-át,

csak tenné már végre oda. Tettem már elsőnek, utolsónak, a concat-es

mező elé, után, de sehogy se jelent meg :-(

 

Van valakinek ötlete?

 

Köszönöm

 

wawabagus Creative Commons License 2011.09.09 0 0 16027

Szia Jimmy!

Végül pont erre jutottam tegnap :-)!

Köszi!

Y

Előzmény: Jimmy the Hand (16026)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.09 0 0 16026

Csinálnék egy (akár rejtett) munkalap előre meghatározott helyén egy pár cellát, amelyek a pivottáblából képletekkel kihozzák a kívánt adatokat. Írnék továbbá egy makrót, ami indításkor beírja a rendszeridőt/rendszerdátumot a history lap megfelelő cellájába, majd a pivotból kinyert adatok/cellák értékét átmásolná oda. Esetleg bele lehet tenni egy pivottábla-adatfrissítési utasítást is az elejére.

Előzmény: wawabagus (16020)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.08 0 0 16025

ne megjegyzést akarj használni erre, hanem bármi mást (szövegdoboz, egyéb alakzat). Tudsz bele képet rakni, feliratot, tudsz hozzá hiperhivatkozást kapcsolni bárhová....

 

Előzmény: Igore (16023)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.09.08 0 0 16024

Olvasd el a #15518-as hozzászólást, annak egy mutációja lehet a megoldás szerintem.

Előzmény: Igore (16023)
Igore Creative Commons License 2011.09.08 0 0 16023

Csak hogy leht másképp megcsinálni?valami ötlet?

Mert nekem az a lényeg hogy a megjegyzésén lévő szővegrész mutasson a másik munkalapra....!

 

Előzmény: tt65 (16022)
tt65 Creative Commons License 2011.09.08 0 0 16022

szerintem nem.

képet lehet tenni a megjegyzésbe, szöveget is azt írsz be amit akarsz, de hivatkozást, vagy más lapta való ugrást nem.

de miért lenne ez gond, másképp is biztos meg lehet csinálni!

Előzmény: Igore (16021)
Igore Creative Commons License 2011.09.08 0 0 16021

Hello.

lehetséges-e olyat csinálni, hogy egy munkalapon, egy cellába megjegyzést irok/csinalok,oda képeket illsztek be....és szeretnék a megjegyzésbe egy hivatkozást rakni,ami egy másik munkalapon lévő szövegre hivatkozik...!

A kérds,hogy megjegyzésbe hivatkozást tudok-e csinálni,és ha igen akkor pls valaki segitsen,nagyon fontos lenne!

 

Előre is köszi :)

wawabagus Creative Commons License 2011.09.08 0 0 16020

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék tőletek kérni.

 

A következő a helyzet:

 

1. Adott egy exceles riport, ami egy SQL adatbázisból nyeri az adatokat pivot segítségével.

2. A Pivot, mindig csak az adott havi adatokat adja...nincs idő sáv...csak adott hónap adata.

3. Az egyik sheeten "gyűjtögetném" a pivot által nyújtott adatokat, de már historikusan is. Tehát minden hónapban hozzáadnám az infókat egy "gyűjtögető" sheeten.

4. A pivotből függvénnyel szeretném kiolvastatni a dolgokat.

 

A kérdés az, hogyan tegyem ezt...pivotból kiolvasó függvény csak az aktuális hónapnál lehet, a régebbi hónapnál már value kell hogy legyen.../hiszen a pivot csak a friss adatokat mutatja.

 

Ti hogyan oldanátok ezt meg?

Makróval iratnátok be a függvényt az aktuális hónaphoz, majd copy as value?

 

Köszönöm a tanácsokat!!

Y

 

 

kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.09.07 0 0 16019

Szia!

 

Köszi, az első sor tökéletesen működik! :)

 

Köszönöm nektek!

 

Miki

Előzmény: boraka (16017)
epl Creative Commons License 2011.09.07 0 0 16018

bocsi úgy értettem hogy az "=now" -t cseréld le arra

tehát

Worksheets("PROTOTYPE").Cells(9, 9).NumberFormat = "h:mm:ss"

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16016)
boraka Creative Commons License 2011.09.07 0 0 16017

Próbáld ki ezt:

 

Worksheets("PROTOTYPE").Range("I9") = Format(Now, "yyyy.mm.dd hh:mm:ss")

vagy

Worksheets("PROTOTYPE").Cells(9,9) = Format(Now, "yyyy.mm.dd hh:mm:ss")

 

és ez nem frissül a megnyitáskor, csak a képre kattintva.

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16016)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.09.07 0 0 16016

De így néz ki a kód.

 

Worksheets("PROTOTYPE").Cells(9, 9) = Now

 

ha itt átírom  a Now-t, akkor hamis eredmény lesz.

Előzmény: epl (16014)
kelan Creative Commons License 2011.09.07 0 0 16015

Köszi, ez a hiperhivatkozásos megoldás jó lesz nekem, és így alakzathoz tudom rendelni a függvényt, az alakzat meg egy ikont tartalmaz majd. :)

Előzmény: Törölt nick (15995)
epl Creative Commons License 2011.09.07 0 0 16014

az eleje ugyanaz csak a

.now

helyett

.NumberFormat = "h:mm:ss"

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16013)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.09.07 0 0 16013

most már csak annyi kérdésem lenne, hogy be van állítva a celle, hogy órát, percet és másodpercet mutasson, de amikor az ikonra kattintok, akkor beírja az évet, meg a hónapot, meg a napot is. Ezt meg lehet valahogy oldani, hogy az idő formátum ó:pp:mm legyen?

Előzmény: epl (16012)
epl Creative Commons License 2011.09.07 0 0 16012

király ! szívesen

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16011)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.09.07 0 0 16011

JÓ, Működik!!!!!!!!!!!!!!! :D Köszi a segítséget :)

Előzmény: epl (16009)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.09.07 0 0 16010

Igen, azt is próbáltam. 9, 9 van a zárójelben (I9)

Előzmény: epl (16009)
epl Creative Commons License 2011.09.07 0 0 16009

azt "I"-t is kicserélted ?

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16008)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.09.07 0 0 16008

ugyanúgy hiba, csak Run time error 9, és nem 5 :D

Előzmény: epl (16005)
epl Creative Commons License 2011.09.07 0 0 16007

a cellsnél csak számit tudsz beírni azt hogy "I" nem az "I" helyett 9-et kell írni

Előzmény: epl (16006)
epl Creative Commons License 2011.09.07 0 0 16006

Egyébként a cells("I9") biztos hogy nemjó :)

a cells az csak két paraméterrel megy sor és az oszlop

ami tud ilyet, hogy "I9" az a range

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16004)
epl Creative Commons License 2011.09.07 0 0 16005

Címezd meg a file-t is.

Workbooks("Book1.xlsm").Worksheets("Sheet1").Cells(6, 2).Calculate

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16004)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.09.07 0 0 16004

 

Hát valahogy így néz ki a dolog.

Van a táblázat, ahol ott a kis ikon. A sárga részben a kód. De a hibaüzenet meg megjelenik.

Előzmény: epl (16003)
epl Creative Commons License 2011.09.07 0 0 16003

Hát ez sokmindentől függ. Elméleitileg be lehet állítani az excelben hogy ne frissítsen cellát automatikusan, de akkor ez minden másra is érvényes lesz. Gondolom ezt nem szeretnéd.

Én akkor nem fügvénnyel csinálnám hanem a makróval írnám be az időt a cellába, akkor biztos hogy csak akkor lesz benne ha a képre kattintasz.

Cells(7, 3) = Now

lehet ezt szebben is címezni

Worksheets("Sheet_neve").Cells(6, 2)=Now

 

Mi a hibaüzenet egyébként ? Csakmert nekem működik, kipróbáltam direkt.

 

 

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16002)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.09.07 0 0 16002

valamint ha a most függvényt használom, akkor ha kilépek az excelből, és visszalépek, akkor autómatikusan frissíti az értéket, én meg azt szeretném, hogy az ne frissüljön autómatikusan :)

Előzmény: Jimmy the Hand (16000)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.09.07 0 0 16001

Behelyettesítem a "sor" helyére, hogy 9, az "oszlop" helyére meg hogy I, de leáll hibaüzenettel. Vesszővel elválasztottam az értékeket, pont úgy, ahogy te írtad. Mi baja lehet?

Előzmény: epl (15999)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.07 0 0 16000

Sub Újraszámol()

   Sheets("Munka1").Range("A1").Calculate

End Sub

 

Munka1 és A1 helyére helyettesítsd be a releváns munkalap illetve cella nevét.

Előzmény: kovacsmiklos1985 (15998)
epl Creative Commons License 2011.09.07 0 0 15999

Sub Picture1_Click()
    Cells(sor, oszlop).Calculate
End Sub

Előzmény: kovacsmiklos1985 (15998)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.09.07 0 0 15998

és ezt az újraszámolós kódot hogyan kell megoldani a makróban? ez bonyolult, vagy csak valami 1-2 soros programkód?

Előzmény: epl (15997)
epl Creative Commons License 2011.09.07 0 0 15997

Hozzárendelsz egy makrót a képhez, ami kattintásra a cellát újraszámolja amiben a (now()) függvény van.

Előzmény: kovacsmiklos1985 (15996)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.09.07 0 0 15996

Sziasztok!

 

Lenne ötletetek arra, hogy hogyan tudnám megoldani azt, hogy mondjuk ha egy az excel táblába beszúrt képi elemre kattintok az egérrel, akkor egy meghatározott cella értéke automatikusan a pontos időre változzon?

 

Az ötleteket, és a segítséget előre is köszönöm!

 

Miki

Törölt nick Creative Commons License 2011.09.06 0 0 15995

ahoggy t65 is írta:

hiperhivatkozás-nak hívják excelben

(van függvény, de külön beszúrási lehetőség is van. (Beszúrás menüpont - hiperhivatkozás (asszem)

Előzmény: kelan (15991)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.06 0 0 15994

ez jó cucc, nem ismertem, kösz.

 

Előzmény: Delila10 (15989)
tt65 Creative Commons License 2011.09.06 0 0 15992

meg lehet biztos. én eddig csak olyan láttam, ami a munkalapneveket link-ként kiteszi egy külön munkalapra (az is nagy segítség)

javaslom gugli: add toc to excel

 

Előzmény: kelan (15991)
kelan Creative Commons License 2011.09.06 0 0 15991

Sziasztok! Szerintetek meg lehet oldani, hogy az Excel 2007 megnyitása után a megnyitott több munkalapból álló fájl mindegyik munkalapjárára rendezett és névvel ellátott ikonokon keresztül lehessen eljutni? Ha új ablakokat hozok létre a nézet menüben, majd ezeket kis méretűvé állítom és rendezem, már majdnem megfelelő a kapott eredmény, de ekkor mindegyik kisméretű ablak ugyanúgy néz ki, szóval mégsem ez a legjobb megoldás.

tt65 Creative Commons License 2011.09.06 0 0 15990

köszi!

ezt már olvastam valahol, de már nem volt meg! :-)

Előzmény: Delila10 (15989)
Delila10 Creative Commons License 2011.09.06 0 0 15989

Egy könnyítés a név beviteléhez: mikor bevitted a Forrás mezőbe az egyenlőségjelet, az F3 billentyű feldobja az addig elnevezett tartományok nevét, és csak ki kell választanod a megfelelőt.

 

Előzmény: tt65 (15988)
tt65 Creative Commons License 2011.09.06 0 0 15988

így már nekem is megy!  köszi (ez jó kör volt, ezt jó tudni :-)

Előzmény: Jimmy the Hand (15987)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.06 0 0 15987

Érvényesítésnél a lista forrását egyenlőségjellel kell kezdeni. Tehát ha pl. a forrásadat-terület neve "kukorica", akkor a forrás ne:

 

kukorica

 

hanem:

 

=kukorica

Előzmény: Gavriel (15986)
pimre Creative Commons License 2011.09.06 0 0 15985

Nagyon köszönöm!

Előzmény: Jimmy the Hand (15983)
wawabagus Creative Commons License 2011.09.06 0 0 15984

Sziasztok!

Kicsit OFF leszek.

 

Tapasztaltatok olyat, hogy egy exceles táblázatot kiraktom word-be /picture enhanced metafile/ és ez a szerencsétlen egy nagy fekete pacsának érzékeli nyomtatáskor?

 

Lényegében nem nyomtatja ki, hanem egy nagy korom fekete kockát csak.

 

Neketek volt ilyen? Hogyan oldottátok meg?

 

Köszi!!

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.06 0 0 15983

Persze mehet egybe is:

 

MsgBox ActiveSheet.ChartObjects(1).Chart.SeriesCollection(1).Trendlines(1).DataLabel.Text

Előzmény: Jimmy the Hand (15982)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.06 0 0 15982

Sub egyenlet_kiiratás()
    Dim co As ChartObject, s As Series, dl As DataLabel
    
    Set co = ActiveSheet.ChartObjects(1)
    Set s = co.Chart.SeriesCollection(1)
    Set dl = s.Trendlines(1).DataLabel
    MsgBox dl.Text
End Sub

Előzmény: pimre (15981)
pimre Creative Commons License 2011.09.06 0 0 15981

Kösz, azt hiszem értem. Még valamit: A DisplayEquation tulajdonságnál csak a false és true beállítási, illetve kiolvasási lehetőségeket látom. Magát az egyenletet (annak szöveges tartalmát) el tudom érni és hasonlítani?

Előzmény: Jimmy the Hand (15980)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.06 0 0 15980

Ha megnézed a Chart és a ChartObject súgóját, a lap tetején (mint minden más objektum esetében is) megtalálod az objektumok tulajdonságait a Properties link alatt.

Előzmény: pimre (15979)
pimre Creative Commons License 2011.09.06 0 0 15979

Van egy olyan érzésem, hogy ilyen egyszerűen nem tudom megoldani a dolgot. Nekem az is megfelel, ha ki tudnám választani az ActiveSheet.ChartObjects(i) diagramot, mint objektumot, annak kiolvasnám programból a tulajdonságait, majd a másik lapon lévő neki megfelelő objektum megfelelő tulajdonságaival tudnám hasonlítani. 

 

De fogalmam sincs, hogy honnan tudnám kigyűjteni egy objektum (jelen esetben egy diagram) tulajdonságait. 

 

Előzmény: pimre (15976)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.05 0 0 15978

ne szivassatok már... Ha "kézzel van beírva" akkor működik? Én mindig névvel ellátott tartományt adtam meg és így tudtam használni egy másik munkalapról származó validációs listát.

Előzmény: Gavriel (15975)
tt65 Creative Commons License 2011.09.05 0 0 15977

Jelentem a 2010-ben alapból működik, ezek szerint ez egy buta fogyatékosság a 2007-ben!

Előzmény: lotht (15970)
pimre Creative Commons License 2011.09.05 0 0 15976

Sziasztok!

 

Szerettem volna két különböző excel fájl azonos nevű munkalapjain a diagramok azonosságát tesztelni? (Azért lenne rá szükségem, hogy a korábban már jól működő programmal kiírt diagramok a program némi módosítása után is változatlanok maradtak-e)

 

Az egyszerűség kedvéért első lépésként kipróbáltam, hogy egyáltalán lehetséges-e ez a feladat egyetlen excel fájl különböző nevű munkalapjain. Valami ilyesmit szeretnék, hogy i ciklusváltozóval végiglépkednék diagramokon 

 

If ActiveSheet.ChartObjects(i) <> Sheets(másiklap).ChartObjects(i) Then

   hibajelzés

endif

 

A fenti sornál az Excel azt írja, hogy 'Object does'nt support this property or method'

 

Szerintetek van erre megoldás?

tt65 Creative Commons License 2011.09.05 0 0 15971

ok. így tényleg műxik! köszi

Előzmény: lotht (15970)
lotht Creative Commons License 2011.09.05 0 0 15970

De igen, csak valóan be kell írni és nem egérrel kijelölni a területet.

Nézd ezt a példát, Excel 2007-ben készült.

Példámban a Forrás: sorba szépen beírtam betőkkel, hogy =Listák!$A$2:$A$$11

És működik, próbáld csak ki. Excel 2010-ről nincs információm.

 

Előzmény: tt65 (15969)
tt65 Creative Commons License 2011.09.05 0 0 15969

nekem nem megy, te hogy csináltad?

Előzmény: Jimmy the Hand (15963)
tt65 Creative Commons License 2011.09.05 0 0 15968

azt nem hagyja ...

Előzmény: lotht (15965)
tt65 Creative Commons License 2011.09.05 0 0 15967

Az a megoldás, hogy a sheet2 lapon legyenek az adatok,  a sheet1-re meg tömbképlettel tegyél egy másolatot belőle.

 

Előzmény: Gavriel (15962)
tt65 Creative Commons License 2011.09.05 0 0 15966

Létezik. Azonos lapon kell lennie a lsitának.

Előzmény: Gavriel (15962)
lotht Creative Commons License 2011.09.05 0 0 15965

Nem is feltétlenül szükséges nevet adni, elég ha kézzel beírod a lapnevet is tartalmazó hivatkozást.

Előzmény: Gavriel (15962)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.05 0 0 15964

Ezt nem tudtam. És tényleg, ha módosítom, bezáráskor nem is kérdez rá, hogy mentse-e a változásokat.

Kíváncsi lennék, ezt a fícsört milyen logika mentén alkották meg így.

Előzmény: SQLkerdes (15961)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.05 0 0 15963

Adj nevet Sheet2!A:A-nak. A nevet már tudod használni validálásra.

Előzmény: Gavriel (15962)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.09.05 0 0 15961

Kevéssé ismert tény, hogy a ScrollArea property nem mentődik el, szóval vagy minden file megnyitáskor újra be kell írni, vagy írni kell rá egy eseménykezelőt, hogy file nyitáskor önállóan megismételje a beállítást.

Előzmény: Jimmy the Hand (15954)
Delila10 Creative Commons License 2011.09.05 0 0 15959

Rövidebb formában autogától.

Előzmény: tt65 (15958)
tt65 Creative Commons License 2011.09.05 0 0 15958

OFF: a teljesség igényével, az "önmatikusan" párja az "automagától" :-) Kazinczy is helyeselné! :-)

Előzmény: Delila10 (15957)
Delila10 Creative Commons License 2011.09.05 0 0 15957

Határozottan tetszik a nyelvújításod. Terjeszthetem, vagy levédted? :)

Előzmény: _Nyuszi (15942)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.05 0 0 15956

Úgy látom, ez a post már megjelenésekor idejétmúlt volt... Van ilyen :)

Előzmény: Jimmy the Hand (15954)
tt65 Creative Commons License 2011.09.05 0 0 15955

Ha a 2.6 szám (azaz "kettőegészhattized", akkor tizedes vesszőt kell írni (ha magyar beállítással dolgozol) azaz 2,6.

Ha 2.6-ot írsz, ezt már nem számként kezeli, hanem szövegként, sőt felismeri és örömmel üdvözöli dátumként. Ez viszont téged bosszant!

Ha angol beállítással dolgozol, akkor épp fordítva van. Ne keseredj el, ezek alap dolgok, ismerni kell őket!

Előzmény: nikonbarat (15939)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.05 0 0 15954

VB Editorban, a Properties Window-ban található és módosítható, minden sheet-re külön. Keress rá a súgóban, hogy mire való. Az előbb teszteltem, az pl. okozhatja a leírt tünetet.

Előzmény: Gavriel (15949)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.09.05 0 0 15948

ScrollArea property ki van töltve?

Előzmény: Gavriel (15947)
pimre Creative Commons License 2011.09.04 0 0 15946

Sajnálom, hogy nem tudtam jó tippet adni. Még egy teljesen képtelen megoldással is megpróbálkozom. Volt más kezében a géped?

Megnéztem a beállításoknál az automatikus javítás beállításait, és ott is elő lehet idézni ilyen helyzetet. Ehhez persze szükség van némi rosszindulatra, de esetleg nézd meg, hogy nem csinált-e veled valaki ilyen trükköt. 

Előzmény: nikonbarat (15943)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.09.04 0 0 15945

Írj elé egy aposztrófot akkor, ha szöveg akar lenni. Ha pedig szám, akkor állítsd át a vezérlőpultban angolra a tizedesjelet.

Előzmény: nikonbarat (15943)
nikonbarat Creative Commons License 2011.09.04 0 0 15944

Igen, bár már dührohamot kapok tőle...:)

Előzmény: _Nyuszi (15942)
nikonbarat Creative Commons License 2011.09.04 0 0 15943

Már ezzel is próbálkoztam, de semmibe veszi, visszaáll dátumra... Viszont csak ennél a formátumnál. Amikor azt írom 2.6 ák akkor nem írja át...

Előzmény: pimre (15941)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.09.04 0 0 15942

Nem hiszem, hogy úgy maradt volna, egyszerűen csak az Excel okosabb(nak hiszi magát), és a 2.6 -ra azt mondja, hogy az dátum akar lenni, és az általános formátumot önmatikusan (de szép szó!) átállítja dátumra.

Előzmény: pimre (15941)
pimre Creative Commons License 2011.09.04 0 0 15941

Lehetséges, hogy korábbról megmaradt a cellaformátum dátumnak? Ha ez a helyzet, akkor próbáld meg egyszerűen a cellaformátumot átállítani 'Szám'-ra, vagy 'Általános'-ra. 

Előzmény: nikonbarat (15939)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.09.04 0 0 15940

A cellaformátumot állítsd át mondjuk szövegre vagy számra (ctr+1, első fül).

Előzmény: nikonbarat (15939)
nikonbarat Creative Commons License 2011.09.04 0 0 15939

Excel 2007-et használva akadt némi igen bosszantó problémám. Valószínűleg rém egyszerű a megoldás, viszont nekem még nem sikerült átállítanom...

Beírom egy cellába ezt: 2.6 erre továbblépéskor beszúr egy dátumot:  06. febr a szerkesztősoron meg megjelenik 2011.02.06 dátum...

Próbáltam a Beállítások "Speciális" fül "Cellaértékek automatikus kiegészítése" kikapcsolását meg a "Képletek" fül  "Hibaellenörzés" sor "Automatikus hibaellenőrzés a háttérben" kikapcsolását is, de semmi nem változik.

Esetleg valaki tudna segíteni?

Delila10 Creative Commons License 2011.08.31 0 0 15938

Nekem?!

Szívesen.

Előzmény: wawabagus (15937)
wawabagus Creative Commons License 2011.08.31 0 0 15937

:-) szia!

Köszi a segítséget!!!!!

Előzmény: Delila10 (15926)
wawabagus Creative Commons License 2011.08.31 0 0 15936

szia!

:-)))...szuper!!!!!!

Köszönöm!!!!!!!!

 

Előzmény: Jimmy the Hand (15931)
boraka Creative Commons License 2011.08.31 0 0 15935

Meggyógyította. Nagyon köszönöm a segítséget!

 

Előzmény: Jimmy the Hand (15934)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.08.31 0 0 15934

Aszongyák az okosok, hogy futtasd le ezt itt:

 

Sub Enable_All_Right_Click_Menus()
'This will enable all BuiltIn Command bars
Dim Cbar As CommandBar
For Each Cbar In Application.CommandBars
Cbar.Enabled = True
Next
End Sub

 

Forrás:

http://social.microsoft.com/Forums/en-US/smallbusinessgeneral/thread/f8170666-3106-438b-92e7-21ad12f13eda

 

Előzmény: boraka (15933)
boraka Creative Commons License 2011.08.31 0 0 15933

Sziasztok!

 

Egy kapott excel fájl megnyitása, majd bezárása után nem működik a jobb egérgomb, "nem jön fel" a szerkesztő menü, akkor sem, ha egy új munkafüzetet nyitok. Tudna valaki segíteni?

 

Előre is köszönöm

Delila10 Creative Commons License 2011.08.31 0 0 15932

Köszönöm.

Előzmény: Jimmy the Hand (15930)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.08.30 0 0 15931

Ez a függvény feldob egy olyan beépített dialógus-ablakot, amivel a felhasználó ki tud választani egy teszőleges mappát egy tetszőleges meghajtón. Ahogy azt már Delila is mondta, annyi kell csak, hogy

 

útvonal = MappaTallózás()

 

és mire ez a sor végrehajtódik, az útvonal nevű változó fogja tartalmazni a felhasználó által kiválasztott mappa teljes elérési útvonalát. Ezt aztán fel lehet használni akármire, pl. mentésre.

Előzmény: wawabagus (15925)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.08.30 0 0 15930

"Csak tudnám, mi a 4-es az Application.FileDialog(4) kifejezében!"

 

Jobban olvasható lett volna, ha így írom (csak akkor éppen nem volt időm cizellálni):

Set fd = Application.FileDialog(msoFileDialogFolderPicker)

Ebben a kifejezésben msoFileDialogFolderPicker egy beépített integer konstans, aminek értéke négy.

 

"Őrület, hogy miket tud Jimmy!"

 

Vannak érdekes dolgok, igen. De én is tanultam valakiktől :)

Továbbadni pedig kötelesség.

 

Előzmény: Delila10 (15926)
Delila10 Creative Commons License 2011.08.30 0 0 15928

Ördög vigye, minden hozzászólást másodjára fogad el, és akkor kimarad ez-az.

 

A függvényt egyenlőségjellel az elején kell bevinni: =MappaTallózás()

Előzmény: Delila10 (15927)
Delila10 Creative Commons License 2011.08.30 0 0 15927

Helyesbítve

 

utvonal=utvonal & "\"

Előzmény: Delila10 (15926)
Delila10 Creative Commons License 2011.08.30 0 0 15926

Őrület, hogy miket tud Jimmy!

 

Ez egy függvény. Beírod a címét =-jel, mire feljön az ablak, ahol kiválasztod a neked tetsző könyvtárat. OK után a függvény kimenete a választott útvonal lesz.

 

Ugyanez más makróba beépítve ilyesmi lehet:

 

Sub mm()

    Dim fd, utvonal As String

 

    MsgBox "Válasszunk magunknak útvonalat"

 

    Set fd = Application.FileDialog(4)

    With fd

        .AllowMultiSelect = False

        .Show

        If .SelectedItems.Count = 0 Then

            utvonal = ""

        Else

            utvonal = .SelectedItems(1)

        End If

    End With

    utvonal = utvonal & ""

    'Jöhet a mentés

End Sub

 

Csak tudnám, mi a 4-es az Application.FileDialog(4) kifejezében!

Előzmény: wawabagus (15925)
wawabagus Creative Commons License 2011.08.30 0 0 15925

szia :-)!

Ööööö, ez mit is csinál?

Ez olyan, mint a Application.Dialogs(xlDialogOpen).Show?

 

Én azt hiszem /ha jól értem/, akkor ez már része a makrómnak. Tehát, ha meg van adva neki a fodler, akkor ő már mindent ki fog onnan olvasni/meg fog nyitni stb.

Csak egyedül a folder path-ját nem tudom hogyan lehet rugalmasan megadni.

 

A dialogbox végülis csak fájlt tud megnyitni-erre jöttem rá időközben-, foldert nem tudok vele megadni...

 

Jól értettelek?

 

Előzmény: Jimmy the Hand (15924)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.08.30 0 0 15924

Function MappaTallózás()
    Dim fd
    Set fd = Application.FileDialog(4)
    With fd
        .AllowMultiSelect = False
        .Show
        If .SelectedItems.Count = 0 Then
            MappaTallózás = ""
        Else
            MappaTallózás = .SelectedItems(1)
        End If
    End With
End Function

 

 

Előzmény: wawabagus (15923)
wawabagus Creative Commons License 2011.08.30 0 0 15923

Sziasztok!

Az szeretném tőletek megkérdezni, hogy ha makrót írtok valakinek, ami "LEMENT", KIOVAS FÁJLBÓL", akkor hogyan oldjátok meg elegánsan, rugalmasra hogy honnan melyik folderből tegye azt?

 

Nem akarom hardcode-olni a makróba, hanem valahogy rugalmasan megoldani.

Beirathatom persze a felhasználóval egy cellába, aztán a macro kiolvassa...

 

Van erre valami tuti megoldásotok?

 

Előre is köszi a tippet!

Johanna

tt65 Creative Commons License 2011.08.30 0 0 15922

igen, a space azt jelzi neki, hogy szövegről van szó!

Előzmény: goosebump (15920)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.08.30 0 0 15921

Ez pedig valami beállítási kérdés. De az is jó, ha a kötőjel elé egy aposztrófot írsz (shift 1).

Előzmény: goosebump (15916)
goosebump Creative Commons License 2011.08.30 0 0 15920

hm.

space kötőjellel is át tud lépni... de hogy ez eddig miért nem volt baj?..

najó, nem agonizálok, köszi mégegyszer!

goosebump Creative Commons License 2011.08.30 0 0 15919

sziasztok!

köszi szépen a válaszokat mindkettőtöknek, a ctrl enter-re át tudok szokni :) csak azt nem értem, hogy eddig működött valahogyan, más nem használja ezt a gépet, végképp nem az excelt rajta, és most kivonás lett a jól megszokott rutinomból.. :) fura.

 

Előzmény: tt65 (15918)
tt65 Creative Commons License 2011.08.30 0 0 15918

Az a vicces, áme felettébb bosszantó jelenség akkor lép fel ha "-" jellel kezded a cellát és utána jobbra lépés gombot nyomsz!

Ilyenkor inkább nyomj enter a jobbra nyíl helyett.

Működik az is amit Nyuszi írt, vagy a ctrl + Enter, ami helyben hagyja az aktuális cellát és utána a kedvelt nyiladdal arra lépsz amerre kedved tartja!

 

Előzmény: goosebump (15916)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.08.30 0 0 15917

Nyomj entert, ekkor lefelé lép. Ez viszont átállítható jobbrára. Hirtelen ennyi.

Előzmény: goosebump (15916)
goosebump Creative Commons License 2011.08.30 0 0 15916

Sziasztok!

 

Szeretnék feltenni egy banális kérdést. (Excel Starter 2010 magyar verzió). Minden hónapban egy táblázatban foglalom össze a munkások havi jelenlétét (szám, ha dolgoztak, 'fsz' ha szabin voltak, ' - ' kötőjel, ha még nem vagy már nem voltak alkalmazva). Ez eddig úgy működött, hogy pl ha kötőjel kötőjel kötőjel 8 8 8 -at írtam, akkor egyszerűen a megfelelő billentyű után a jobb kurzorral át tudtam lépni a következő cellába.

Most a kötőjel után jobbra lépve kivonást értelmez. Ugyanazt a fájlt használom, csak úgy munkalapot, de eddig nem így viselkedett.. Átállítottam szövegre is a cellákat, általánosra is, semmi változás. Nézelődtem az automatikus számoltatás részen is, ott átállítottam manuálisra - semmi változás, ráadásul ha jól értelmeztem ez a függvényekre vonatkozik.

Tudom, apróság, meg valószínűleg gyermeteg kérdés, de ha valaki tud, kérem adjon vmi tippet :)

 

Köszi, üdv 

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.08.29 0 0 15915

Valami ilyesmi lett volna sztem a megoldás (legalább két dolgozó esetén):

 

Sub teszt()
    Dim nevsor As Range, c As Range, ws As Worksheet
    Dim cb As DropDown
    
    Set cb = ActiveSheet.Shapes("Lenyíló 1").OLEFormat.Object
    Set ws = Worksheets("dolgozok")
    Set nevsor = ws.Range("A2", ws.Range("A2").End(xlDown))
    
    cb.RemoveAllItems   'minden elemet töröl a combobox-ból
    For Each c In nevsor.Cells
        cb.AddItem c.Value
    Next
End Sub

 

De ha ez az a combobox, amire én gondolok, akkor annak a "Vezérlő formázása" menüpontban be lehet állítani bemeneti tartományát, ami lehet akár nevesített tartomány is, és akkor nem kell pogramból küzdeni a feltöltésével.

Előzmény: bolygohollandi (15913)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.08.28 0 0 15914

Előre is leszögezem, hogy nem tudom a megoldást.

De amit látok és elméletben akár rossz is lehet az az, hogy Selection.AddItem Worksheets("dolgozok").Cells(i + 1, 1) -t használsz.

Ehelyett jobb megoldás a Selection.AddItem Worksheets("dolgozok").Cells(i + 1, 1).Value használata.

A kódok bezavarodhatnak ha a Range-re hivatkozol, nem a Range értékére.  Mondjuk az esetek többségében az Excel IQ-ból veszi, hogy nem a cellára gondolsz, hanem a tartalmára, de sose lehet tudni.

 

Az ActiveSheet object használatát is mellőzném, mert ha csak egyszer akaratlanul megváltozik és már nem a kombóbox-ot tartalmazó munkalapra mutat, akkor meghalt a kódod.

Előzmény: bolygohollandi (15913)
bolygohollandi Creative Commons License 2011.08.28 0 0 15913

Köszönöm, hogy eltöprengtél a problémámon!

 

Mivel muszáj volt et megoldanom az egész probléma megoldásához (egy béna programot kell hétfőig írnom) mindenhol kértem segítséget.

Hátha másnak is van, lesz ilyen problémája, ezért itt (is) leírom, miképpen oldottam meg:

 

Hátha másnak sem működik az, hogy egy ComboBox tartalmát módosítsa a HELP-ekben oly könnyedén leírt
 
ComboBox1.AddItem "ÚjElem"

 

utasítással.

Nálam ez az utasítás ugyanis nem működött - sem az egyik, sem a másik gépen - és nem tudom, mitől függ; Excel-től, géptől, installálástól, valamilyen beállítástól. Tény, nem működik.

 

Szóval adott egy Excel-tábla, aminek az első munkalapján van (többek között) egy "nev_combobox" nevű ComboBox, ezt kell feltolteni a másik ("dolgozok" nevű) munkalap első oszlopában lévő nevekkel:


i = 2
Do While Worksheets("dolgozok").Cells(i, 1) <> ""   'nevek adatszámának megállapítása; a nevek a második sortól kezdődnek
    dolgozokszama = dolgozokszama + 1
    i = i + 1
Loop
i = 1
Do While i <= dolgozokszama                         'nev_combobox feltöltése a nevekkel
    ActiveSheet.Shapes("nev_combobox").Select
    Selection.AddItem Worksheets("dolgozok").Cells(i + 1, 1)
    i = i + 1
Loop


Valaki felvetette, miért probléma, hogy csak a "select"-tel tudom "lérni" a comboboxomat, erre azt mondtam, mert például nem tudok belőle törölni.
Nem is lehet, ugyanis ahogy a ComboBox1.Clear utasítás nem működik, úgy  a Selection.Clear sem, tehát másképp lehet csak törölni; én ezt találtam működőképesnek (ha valaki pl. az összes elemet ki akarja törölni):

 

ActiveSheet.Shapes("nev_combobox").Select
mennyi = Selection.ListCount 'hány darab elem van a nev_combobox-ban?

For i = 1 To mennyi
    Selection.RemoveItem 1
Next

 

Előzmény: _Nyuszi (15912)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.08.28 0 0 15912

Látom, küzdesz ezerrel, de sajnos nem tudok segíteni, sajnos minden szakkönyvem bent van a cégnél, én meg hát nem... Google sem nagyon segít? :S

Előzmény: bolygohollandi (15911)
bolygohollandi Creative Commons License 2011.08.27 0 0 15911

Fogjuk rá, hogy el tudom nevezeni a hülye combobox-omat mondjuk ComboBox1-nek

Most ott tartok, hogy ezt a két sort elfogadja és végre is hajtja:

 

ActiveSheet.Shapes("ComboBox1").Select

Selection.AddItem Cells(1, 1)

 

 

De még mindig nem tudok belőle törölni, nem tudok rá "select" nélkül sehogysem hivatkozni...:(((

bolygohollandi Creative Commons License 2011.08.27 0 0 15910

Segítsen valaki!!!

Egy egészen kézenfekvő dolgot nem tudok megcsinálni.

Hogy a fenébe lehet egy worksheetre odarakott combobox-ba programsorral új elemet beletenni, hogy lehet a combobox-ra egyáltalán hivatkozni programból?

Egyáltalán, hogy lehet elnevezni egy comboboxot másképpen, mint ahogy alapértelmezetten odarakja a képernyőre mondjuk "Lenyíló 5" néven?

Egyetlen példa sem működik, amit a helpekben, interneten találok, tehát pl. a "ComboBox1.AddItem "qwert" " parancsot képtelen értelmezni és egyszerrűen nem értem, mi a fenét rontok el, pedig ennek baromi egyszerűenek kellene lennie....

Delila10 Creative Commons License 2011.08.25 0 0 15909

Köszönöm.

Előzmény: Jimmy the Hand (15908)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.08.25 0 0 15908

Activesheet.Codename

Előzmény: Delila10 (15906)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.08.25 0 0 15907

ActiveSheet.Name

Előzmény: Delila10 (15906)
Delila10 Creative Commons License 2011.08.25 0 0 15906

Hogy lehet makróban lekérdezni az aktív munkalap elsődleges nevét (Munka1, Munka10) ?

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.08.24 0 0 15905

Nekem is. Akkor nem ez a hiba. El tudod küldeni a fájlt emailben?

Előzmény: Tündi2003 (15904)
Tündi2003 Creative Commons License 2011.08.24 0 0 15904

Megnéztem: 2003-as Office-om van.

Előzmény: Tündi2003 (15898)
Jozsef Creative Commons License 2011.08.24 0 0 15903

Egyébként kisebb pontatlanságoktól eltekintve (pl. a gyűjtőszámla háromhavi tőkésítése helyett havi tőkésítéssel számoltak, így 926eFt jött ki 920eFt helyett) korrektül végigszámolták a cikkben szereplő paraméterekkel. Egyébként ez az eltérés csupán kb. 300Ft eltérés jelentene a törlesztésben.

Előzmény: piréz vitéz (15901)
Jozsef Creative Commons License 2011.08.24 0 0 15902

pl. JBÉ, RÉSZLET esetleg RRÉSZLET, PRÉSZLET

Előzmény: piréz vitéz (15901)
piréz vitéz Creative Commons License 2011.08.24 0 0 15901
nikojam Creative Commons License 2011.08.22 0 0 15900

Kedves Mindenki!

 

Köszönöm szépen az ötleteket, példákat. Mielöbb ki is próbálom!

 

Előzmény: Delila10 (15899)
Delila10 Creative Commons License 2011.08.22 0 0 15899

Munkalapon így hivatkozol a másik füzet egy adatára:

=[Másik_füzet]Munka2!$C$1

 

VB-ben, ha a B2 cellában szeretnéd látni a fenti adatot:

Cells(1, 2) = Workbooks("Másik_füzet").Sheets("Munka2").Range("C1")

 

A Másik_füzet Munka2 lapján a C1 cella kétszeresét akarod látni az első füzet B1 cellájában:

Cells(1, 2) = Workbooks("Másik_füzet").Sheets("Munka2").Range("C1")*2

 

Ebből kiindulva meg tudod írni a függvényedet.

Előzmény: nikojam (15896)
Tündi2003 Creative Commons License 2011.08.21 0 0 15898

XP-m van, Officeból talán 2003-as, de ezt most nem tudom fejből. Kedden megyek dolgozni, akkor majd megnézem, és referálok.

Előzmény: Jimmy the Hand (15890)
pimre Creative Commons License 2011.08.21 0 0 15897

Nem értem, programot akarsz írni, vagy Excel függvényt használni? Mert úgy értettem, hogy programból megy. Ha csak excel függvényt akarsz meghívnia táblázatban, akkor működik a dolog.

 

Előzmény: nikojam (15896)
nikojam Creative Commons License 2011.08.21 0 0 15896

Szia!

 

Köszönöm szépen a gyors válaszodat, ha nincsen más mód élek is vele. Lehet hogy nem írtam le pontosabban, sajna én függvényben szeretném ezt megoldani.

Még egyszer köszönöm szépen!

Előzmény: pimre (15895)
pimre Creative Commons License 2011.08.21 0 0 15895

Egyszerű. Megnyitod egyidejűleg mindkét fájlt.  Abban a fájlban, illetve annak abban a cellájában ahova a függvényt akarod írni,  megnyomod az egyenlőségjelet, majd elengeded a billentyűzetet, és az egérrel átmész a másik fájlba, ott az egérrel ráállsz a kiválasztandó cellára, és az egérrel rákattintasz. Ha csak ennyi, akkor entert nyomsz. Ha folytatni kell, például összeadás jön, akkor nem enter jön, hanem megnyomod a + jelet, és kikeresed a következő adatot. És így tovább.

 

Ha persze az elején az egyenlőségjel után egy függvényt akarsz kezdeni az hasonló. Például összegzésnél beütöd, hogy =szum( majd ezen a ponton (a nyitó zárójel után) hagyod félbe a pötyögést, és mész az egérrel a másik fájlban a keresett cellákra. 

 

Ezzel a technikával akár egy fájl több munkalapjának adata, de akár több fájl különböző munkalapjainak adata is lehet egyetlen képletben.

 

Azt hiszem van egy határ, hogy a képlet szövegének hossza nem haladhat meg valahány karaktert (én olyan 800-900 közötti értéket  találtam), de ezt pontosan nem tudom.

 

Még annyit, hogy ha a képletet javítani kell, nem kell elölről kezdeni, hanem a cellára állva fenn a parancssorban megjelenik annak aktuális képlete. És ott javítható, kiegészíthető a képlet.

 

Remélem érthető, így leírva bonyolultabbnak látszik, mint a gyakorlatban megcsinálni.

 

Előzmény: nikojam (15894)
nikojam Creative Commons License 2011.08.21 0 0 15894

Sziasztok!

 

Nagyon sok okosságot lehet itt találni, amiket utólag meg is köszönnék.

Eddig nem kérdeztem tőletek, de most a tudományom végére értem. Ha tudtok segítsetek. Egy függvényt szeretnék írni ami egy mezőt tölt ki, de a feltételeknek megfelelő adatokkal ami egy másik xls-ben van. Programként jól működik, de függvényként mintha csak az aktuális xls-t látná és a másikat nem.

Segítségeteket előre is megköszönném!

pimre Creative Commons License 2011.08.21