Keresés

Részletes keresés

Delila10 Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15687

Lehet, hogy rájöttem, mi a gond.

 

Ha mindig csak egy nevet (és a hozzá tartozó többi adatot) akarod látni, állj be a kimutatásba.

Jobb oldalon megjelenik a Kimutatás mezőlista. A Sorcímkék közül a Név mezőt húzd fel a Jelentésszűrőbe (bal oldali alsó négyzetből a fölötte lévőbe).

A név most a kimutatásod fölött lesz, (mind) felirattal. Ennek a legördülőjéből kiválaszthatod egyenként a neveket.

 

A 2003-ban ezt oldalnak hívták.

Előzmény: Beugró lány (15685)
Beugró lány Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15686

De látom, jó helyen vetettem fel a kérdést, csak a felvetés módja kezdetleges, elnézéseteket kérem.

Beugró lány Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15685

A kimutatásban mindig csak egy nevet akarok látni! Ez rendben is van. Az is be tudom állítani, hogy egy vagy több nevet lássak a kimutatásban, tudom.

Ide nekem vissza egy 2003-as verziót! Holnap én is keresek egyet. Az itthoni gépemen is már az új van. De a benti gépek valamelyikén még láttam az elődöt.

 

Nem kattintottam rá, szót fogadtam :), azt is tudom már, hogy nem kell oda pipa, szerencsére ezeknél már előrébb vagyok.

 

Pedig a nevek legördülője mellett is van tölcsér, mégis az adatbázisban szereplő összes nevet legördíti. Én ezt a legördülő listát szeretném leszűkíteni valahogy, mint ahogyan azt meg tudtam tenni a régi verzióban.

Előzmény: Delila10 (15683)
Delila10 Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15684

Az a mező, ahol a tölcsért látod, szűrve van. Ezt gördítsd le, és meglátod, nem minden jelölőnégyzet előtt van pipa. Ahol nincs tölcsér, ott minden tétel be van jelölve.

Előzmény: Beugró lány (15682)
Delila10 Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15683

NE kattints rá. A legördülőben megjelennek a nevek, akit nem akarsz látni a kimutatásban, az elől vedd ki a pipát.

 

Megpróbáltam 2003-ban ezt a duplaklikket, nálam a többi mező jelent meg, amiből egyet kiválasztva az is bekerült a kimutatásba. Semmi alá-, vagy áthúzás.

Előzmény: Beugró lány (15679)
Beugró lány Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15682

Látod, még ezt sem tudom nagyon, mit is jelent.

 

Van egy több tízezer soros s több mint 30 oszlopos alapbázis nevű lap, melyen be van kapcsolva az adatszűrés. Ebből készítettek az elődeim kimutatásokat, ahol szintén látom a szűrőket. No az igaz, hogy nem egyforma ikonnal vannak ellátva az oszlopok a kimutatásokon. Van olyan, ahol csak fekete lefele mutató háromszög van, s van olyan ahol tölcsér és pici háromszög is van. (huh, ijesztően egyszerűnek tűnhetek:( ) Fél évvel ezelőtt, még csak az alapműveleteket voltam képes kezelni az excelben, ehhez képest most függvénykete értelmezek, s néha már alkotok is. Az elődöm egyik napról a másikra kiment küldöldre dolgozni. Töméntelen keresztbe hosszába file-kon és munkalapokon keresztüli hivakozások nyüzsögnek mindenfelé. Napról napra fedezem fel az értelmét, s emiatt bosszant, hogy erre nem tudok rájönni.

Előzmény: Delila10 (15680)
Delila10 Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15681

Igen, 1000 a maximum.

Előzmény: _Nyuszi (15678)
Delila10 Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15680

Kimutatásban dolgozol, vagy az autoszűrő van bekapcsolva?

Előzmény: Beugró lány (15679)
Beugró lány Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15679

Hát nekem nem szineződik el semmi :(

 

Az egérrel természetesen tudok ide-oda közlekedni, de ha nyitva van a Mezőbeállítások ablak, azon kívül úgy sem enged sehova se kattintani.

 

Tehát nagyjából így néz ki

A3 : Év

B3: 2011 (jelen esetben, ezt úgye ki tdom választani)

A4: Hó

B4: 7 (ezt is tudom választani a lgördülő listából)

A5: Név (na erre kellett a régi verzióban 2x kattintani és itt jött ki az összes név az adatbázisból, sötétkéken áthúzta 1 kattintásra, vagy fehéren hagyta, s ettől függött, hgoy a következő B5 mezőben miket sorol fel, amik közül szintén válaszhatok, ha lenyitom)

B5: Kovács J (pl. egy név az összes közül sajnos)

 

Most ha rákattintok 2x az A5-re akkor a gyűlölt Mezőbeállítások ablak nyílik meg, ahol szerintem már minden létező variációt végigpróbáltam...

 

Köszönöm, hogy válaszolgattok!

 

Előzmény: SQLkerdes (15673)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15678

AutoSzűrőnél azt hiszem maximalizált a listába kerülő mennyiség. Vagy valami ilyesmi, mert már én is belefutottam (Excel 2003).

Előzmény: SQLkerdes (15676)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15677

Azt azért írd le, hogy Excel 2003-ban hogy csináltad, mert lehet abból rájövünk a jelenség nevére.

Előzmény: Beugró lány (15675)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15676

Én erről még sose hallottam.

Szóval már a legördülőben sem látszik minden név?  Mifene.

Most már tökre érdekel, holnap megpróbálok ráfeküdni a témára.

Előzmény: Beugró lány (15675)
Beugró lány Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15675

Igen, sejtettem, hogy nem tudom elég jól elmondani a problémámat.

 

Ha legördítem a neveket, akkor az adatbázisban szereplő összes nevet felsorolja. Ez rendjén is lenne. De a régi - 2003-as verzióban be tudtam állítani, hogy melyik pl. 10 nevet sorolja fel lenyitáskor.

 

Elég bizalmas adatokat kezelek így, emiatt nem tudok konkrétabb példát hozni itt nyilvánosan-

 

Az alapbázisból (ennek Ti talán valami szaknévvel illetitek) több hasonló tartalmú kimutatást készítek, természetesen külön munkalapokon. 

Hiába szűröm le azonban pl. szinekre a játékokat, hogy csak a sárgákat kérem, a neveknél mégis felsorolja az össze színű játékot.

Nem ez a tartalom persze, de a hasonlat jó.

 

Már néztem a súgót is, de lehet, hogy valahol keresnem kellene 2003-as verzió súgóját és ott megkeresnem, hogyan vezeti le ezt a beállítást? Ha egyáltalán leírja.

 

Én szeretném komolyan venni  az excelt! Naponta 10-12 órán keresztül dolgozom vele, de sohasem tanultam, csak belecsöppentem.

Előzmény: Delila10 (15672)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15674

Delila módszere is működik, meg a Lány módszere is.

Az egyetlen eltérés, hogy a Lány módszere már eleve szűrve készíti el a Pivottable-t, Deliláé meg teljes amikor elkészül és "utólag" szűkíti le.

A végeredmény ugyanaz.

Előzmény: Delila10 (15672)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15673

Amikor a gyűlölt Mezőbeállítások rész felugrik mozgasd a mouse-t a Név mezőre (de ne kattints, csak mozgasd fölé).

A Név mező színe megválozik, és a mező jobb oldalán feltűnik egy fekete lefele mutató háromszög.  Kattints a háromszögre és voálá!

Előzmény: Beugró lány (15654)
Delila10 Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15672

Elbizonytalanodtam, hogy nem válaszolt senki erre a kérdésre. Lehet, hogy nem tudom, mire gondolsz?

 

Szerintem úgy tudsz válogatni a tartományban megjelenő nevek között, hogy a Név mező legördülőjét legördíted. Ott találod a felsorolást, és válogathatsz, kit jelölsz be, kit nem.

Előzmény: Beugró lány (15670)
Beugró lány Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15670

Segítsetek nekem is plííííz, az én kérdésem szerintem ennél lényegesen egyszerűbb.

Az idén már a 12000. sornál jár az adatbázisom, amiből a kimutatásokat készítgetem, (ez lehet másoknak nem olyan sok, csak nekem), de bosszantó ez a kis apróság, hogy nem jövök rá, hol lehetne beállítani.

Előzmény: SQLkerdes (15669)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15669

Pedig ha komolyak a szándékaid az excellel, készülj fel erre!

Az excel annyira összetett (bármit is gondolnak a júzerek kezdetben), hogy nem létezik, hogy minden szabályt fejből tudj.  Ha valahol először olvasol is pld. az aposztrófos szabályról, el is felejted rövidesen.

Ellenben amikor élesben beleszaladsz a késbe és több óra kisérletezgetés után rájössz, hogy mi volt a probléma, nos arra emlékezni fogsz egy életen át.

 

Az aposztrófos szabály még csak-csak, mert az dokumentált szabály.

 

Majd akkor is ejts itt egy bejegyzést, ha egyszer megpróbálkozol pld. dinamikus grafikonokkal és az alkalmazott Named Range nem hajlandó működni grafikonos környezetben, mert INDIRECT van benne.  Nos, ezekre a dolgokra nem tér ki az excel manúál, ezt meg kell szívni, gúglizni és egy életre megjegyezni.

Előzmény: pimre (15667)
Delila10 Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15668

Sajnos nem tudok ebben segíteni, tapasztalat alapján jöttem rá. :(

Előzmény: pimre (15667)
pimre Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15667

Így van, időközben ellenőriztem, hogy nem az ékezetes karakterek, hanem a munkalap névben lévő szóközök miatt kellett az aposztrof. A szóközök törlése után, az ékezetes karakterek ellenére nem tett aposztrofot a program.

 

De Te ezt honnan tudod ilyen szabatosan? A forrás érdekelne. Nem szeretnék minden ilyen megtanulható aprósággal napokat eltölteni, mire próbálgatással rájövök.

Előzmény: Delila10 (15666)
Delila10 Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15666

A lapnevet a hivatkozásokban függetlenül attól, hogy magyar, vagy nem, aposztrófok közé kell tenni, ha szóközt tartalmaz, vagy számjegyekből áll.

 

Végül csak összejött!

Előzmény: pimre (15665)
pimre Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15665

Kösz, de nem az a problémám, hogy miként fűzzem össze a stringet programból, hanem az, hogy mit fogad el a program.

 

 

Időközben megtaláltam a hibát. A 15647-es hozzászólásban a munkalapomat az egyszerűség kedvéért átneveztem Munka1-re. Ezzel a kritikus sor így nézett ki:

  ActiveChart.SeriesCollection(1).XValues = _

        "=(Munka1!R6C6:R11C6,Munka1!R13C6:R18C6,Munka1!R20C6:R23C6,Munka1!R25C6:R28C6)"

 

És mivel én tényleges ékezetes magyar nyelvű munkalapneveket használok, pl: "Átmérő korreláció 1999", azzal próbálkoztam, hogy a fenti sorban a Munka1 helyére egyszerűen beírtam a tényleges munkalapnevet, amit aztán a program nem fogadott el.

 

És mostanáig nem jutott eszembe, hogy az "új makró rögzítés" funkciót a tényleges munkalapnévvel lefuttassam. Most megtettem. És meglepetésemre kiderült, hogy a magyar nyelvű munkalap nevet aposztrofok közé zárta a program. Így:

ActiveChart.SeriesCollection(1).XValues = "=('Átmérő korreláció 1999'!R6C6:R11C6,'Átmérő korreláció 1999'!R13C6:R18C6,'Átmérő korreláció 1999'!R20C6:R23C6,'Átmérő korreláció 1999'!R25C6:R28C6)"

Ezzel kipróbáltam, és a saját tesztprogramomba bemásolva tökéletesen működik.

 

Tehát az aposztrof hiánya volt eddig a gond. Innetől már gyerekjáték lesz ciklusban összefűzni a szükséges stringet.

 

De hogy ezzel mennyi időm elment, az borzasztó :-)))

Előzmény: Delila10 (15658)
Beugró lány Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15664

Megtaláltam mindent amit írtál, de ez nagyon angol és nagyon szaknyelv nekem. 

Annyit tudok róla mondani, ha tudsz így távsegíteni, hogy a Reference ablakban a legfelső 4 elem van kipipálva. Természetesen fogggggggggggalmam sincs, melyik mit jelent.

 

 

 

Előzmény: Gavriel (15655)
Beugró lány Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15663

Khm, megtalálam :)

Előzmény: Beugró lány (15661)
Delila10 Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15662

Ne a szerkesztőlécre írj, hanem a "balra fent (ahol a mindenkori kiválasztott cella koordinátái vannak) ott adj neki egy tömb címet."

Előzmény: pimre (15660)
Beugró lány Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15661

Kszönöm, de sejtettem, hogy annyira alapszintűek az ismereteim, hogy már az első kifejezésnél elakadok :( szégyen, nem szégyen, de kezdjük ott esetleg, hogy mi az és hol találom a Visual Basic-et.

Előzmény: Gavriel (15655)
pimre Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15660

Ez nekem nem így működik. Az "oszlopfejre" ha ráklikkelek, az kijelöli az oszopot. Ha ezután a szerkesztőlécre kattintok, és beírok bármit, az az oszlop első sorába íródik.

 

De nem is érdekes ez, hiszen nem kattintgatni akarok, hanem programot írni! Adatokat tömbbe másolni egyébként programból tudok. Azt nem tudom, hogy a tömböt hogyan tudnám használni a regresszióanalízisnél az .xvalues=range("f6:f28") parancs idézőjeles része helyett.

Előzmény: Gavriel (15659)
Delila10 Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15658

A 15617-es írásodban az értékeknél szerepel a munkalap neve is. A for-next ilyesmi legyen - ismét próba nélkül:

 

dim szv as string, CV as range

 

for each CV in terület

if CV<>0 then szv=szv & "Munka1!" & CV.address & ","

next

ActiveChart.SeriesCollection(1).XValues = right(szv, len(szv)-1) ' az utolsó vessző levágása

 

Gavriel 15652-es válaszát kipróbáltad már?

 

 

Előzmény: pimre (15656)
pimre Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15657

Igen, attól tartok, hogy ilyen irányba kell elmennem (eltekintve attól, hogy az első mondatodat nem értem: "Szerintem csinálj klikkelj rá az oszlop fejre és balra fent adj neki egy tömb címet. "). 

 

A lényeget tekintve viszont ez lesz a kényszerű megoldás. Valahova átmásolgatom az adatokat, kihagyva az érdekteleneket, és onnan már a program tudja majd kezelni az egybefüggő adattartományokat. Csak el akartam kerülni, hogy az adatokat át kelljen másolgatni új helyre, mert borzasztóan nem elegáns megoldás.

Előzmény: Gavriel (15652)
pimre Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15656

Ezt már kipróbáltam, nem fogadja el. Egyszerűen a vesszőkkel nem tud mit kezdeni. Pedig igyekeztem hibátlanul lemásolni a makrókészítésnél a program által generált értékadási mintát.

 

Egyszerűen érthetetlen. Nem akarom elhinni, hogy az Excel programozás szintaktikáját csak találgatással lehet megismerni:-(((

Előzmény: Delila10 (15651)
Beugró lány Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15654

Szervusztok!

 

Segítséget szeretnék kérni.

 

Évek óta használom az excel 2003 változatát, kimutatásokat, szűréseket egészen jól kezelem. Két hete "fel"cserélték a 2007-es vezióra, s azóta nem tudok egy számomra elég fontos funkciót használni. Megpróbálom érthetően leírni:

 

A régi vezióban a kimutatásoknál le tudtam szűkíteni, hogy az oszlopcimkéknél az összes (pl.) Név közül melyik 10-et kínálja fel nekem kiválasztásra.

Rá kellett kattintanom 2x a Név mezőre, felsorolta az összeset, s amelyiket nem akartam hogy látszódjon a nevek között, az sötétkéken áthúzta, amelyik kellett, az maradt fehéren. Most ha ezt teszem, akkor a Mezőbeállítások ablak ugrik fel, amiben semmi hasonlót nem találtam eddig.

 

TUDOM, elég primitív lehet a leírásom, de egyszerű felhasználó vagyok sok-sok adat kezelésével megbízva.

 

Már elég sok mindent átnéztem, nem adom fel könnyen, s sejtem valami banálisan egyszerű lesz a megoldás, de NEMTALÁLOM!!!!!!!!! :(

 

Köszönöm előre is!

luckeEEEr Creative Commons License 2011.08.04 0 0 15653

Sziasztok!

Akinek van annyi ideje, le tudná írni, hogy részenként hogyan működik a következő offszetes függvény:

 

=OFSZET(A1;SZUM(--(A2:C217=F2)*SOR(A2:C217))-1;0;1;3)

 

Annál a hozzászólásnál található, amire most válaszoltam.

Ma derült ki, hogy majd előadást is kell róla tartanom a kollegáknak...

 

Köszönöm előre a segítséget!

Előzmény: SQLkerdes (15633)
Delila10 Creative Commons License 2011.08.03 0 0 15651

Egy for each - next ciklussal egy szöveges változóba gyűjteném a nem nulla értékeket tartalmazó cellák címét vesszővel elválasztva, és ezt a változót adnám meg értékként az X és Y tengelynek. 

 

Érthető ez így? Nem próbáltam ki, csak egy ötlet.

Előzmény: pimre (15650)
pimre Creative Commons License 2011.08.03 0 0 15650

Ezt kipróbáltam. Vesszővel elválasztva még 2 elemet sem fogad el, nemhogy egy adatsort.

 

Az előzőt (#15648) majd kipróbálom. Most el kell mennem. A vicc az, hogy az általam makrófényképezéssel elkészített és leírt kódot sem tudom egyelőre bemásolni a saját programomba. AZ a baj, hogy egyelőre azt sem látom át, hogy mikor ActiveChart.SeriesCollection.NewSeries (azaz beszúrt új adatsor, ha jól értem), és mikor ctiveChart.SeriesCollection(1) után jön az .XValues. 

 

Csak sehol egy leírás, ami ezeket elmagyarázná. Pedig szívesen rászánnám az időt.

Előzmény: SQLkerdes (15649)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.08.03 0 0 15649

Meg ezt:

Sub valamimas()

Range("a1, a3").Select
End Sub

 

 

Előzmény: pimre (15647)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.08.03 0 0 15648

Gondolatébresztőnek nézd meg ezt:

 

Sub valami()

Dim MyRange As Range
Set MyRange = Union(Range("sheet1!A1"), Range("sheet1!A3"))

MyRange.Select

End Sub

Előzmény: pimre (15647)
pimre Creative Commons License 2011.08.03 0 0 15647

Viszont makrófelvétellel indítva megoldható a hibás sorok kihagyása (Ctrl billentyű nyomva tartásával adva meg a tartományhatárokat). De az eredmény így néz ki:

 

Sub próba()

 

'

    Charts.Add

    ActiveChart.ChartType = xlXYScatter

    ActiveChart.SetSourceData Source:=Sheets("Munka1").Range("L6") ’ Ez mindegy, a táblázat egy üres pontjáról indítottam a diagram beszúrást

 

    ActiveChart.SeriesCollection.NewSeries

    ActiveChart.SeriesCollection(1).XValues = _

        "=(Munka1!R6C6:R11C6,Munka1!R13C6:R18C6,Munka1!R20C6:R23C6,Munka1!R25C6:R28C6)"

    ActiveChart.SeriesCollection(1).Values = _

        "=(Munka1!R6C7:R11C7,Munka1!R13C7:R18C7,Munka1!R20C7:R23C7,Munka1!R25C7:R28C7)"

    ActiveChart.Location Where:=xlLocationAsObject, Name:="Munka1"

    With ActiveChart

        .HasTitle = False

        .Axes(xlCategory, xlPrimary).HasTitle = False

        .Axes(xlValue, xlPrimary).HasTitle = False

    End With

End Sub

 

És a 2 vastagon szedett sort nem vagyok képes program által kezelhető formába hozni.

 

Segítsetek!

 

Előzmény: pimre (15646)
pimre Creative Commons License 2011.08.03 0 0 15646

Sziasztok!

 

Továbbra is a programból való chart rajzolással vagyok elakadva. A feladat zömét már megoldottam, be tudom állítani a grafikon valamennyi paraméterét programból, csak a lényegét nem. Az általam kívánt tartományt nem tudom úgy megadni, ahogy szeretném. Alaphelyzetben persze működik a következő képlet:

 

   With ActiveChart.SeriesCollection.NewSeries

      .XValues = Range("F6:f28")

      .Values = Range("G6:G28")  

   End With

 

A feladat a következő.  Egy nagy táblázatom van (több ezer sorral), melyben az F oszlop az X, a G oszlop az Y tengely. Egy másik oszlopbeli azonosítószám szerint rendezve vannak az adatok.  Az azonos azonosítószámú adatokkal kellene regresszióanalízist végezni. A program meg tudja vizsgálni, hogy melyik az azonos azonosítójú adatok kezdő és befejező sora.  A konkrét példában a 6-28. sorok. Talán működne is a dolog, ha folyamatosak lennének az adataim a 6. és a 28. sor között. De az a gond, hogy regresszióanalízist végzek, és az adatok közt több értékelhetetlen van (0 értékekkel, amit ki kellene hagyni). Ha kézzel állítom be a grafikonkészítést, akkor ki tudom válogatni a megfelelő sorokat, a programban ezt nem tudom megtenni. Arra gondoltam, hogy kigyűjtöm őket tömbbe (kihagyva a hibás adatokat), de nem találok megoldást arra, hogy a range("....") helyére meg tudok-e adni egy tömbcímet. Ezen belül annak kezdő és befejező elemével.

 

A másik megoldás az lenne, ha a Range magadás működne úgy, hogy range("G6:G11,G13:G18,G20:G23,G25:G28"), de ezt nem engedi a program.

 

(Elvileg könnyű lenne a megoldás, ha rendezném az adataimat az azonosítószámon belül az X, vagy az Y oszlop szerint csökken/növekvő sorrendbe, de sajnos mindkét oszlopban előfordulhatnak 0 értékű, tehát kizárandó adatok)

Törölt nick Creative Commons License 2011.08.03 0 0 15645

Egyszerű.

Jobb egérgombbal kattints a képen. A felugró menüben kiválasztod a makró hozzárendelését. Ott katt az "Újat" gombra. Erre kapsz felnyílik az excel fejlesztőkörnyezete valami ilyesmi generált kóddal:

 

Sub Kép1_Kattintás()

End Sub

 

A két sor közé beírod ezt, ahogy neked kell:

 

 

Range("Q6:R8").ClearContents

 

 

A range nyilván a te tartományod lesz

Előzmény: kovacsmiklos1985 (15644)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.08.02 0 0 15644

Sziasztok! A segítségeteket kérném, hogy hogyan tudnám azt megoldani excelben, hogyha mondjuk egy képi elemre kattintok, akkor egy bizonyos cellatartomány értéke törlésre kerüljön. Magyarul szeretném ha egy gombnyomásra kitörlődnének bizonyos cellák értékei. Segítségeteket előre is köszönöm!

pimre Creative Commons License 2011.08.02 0 0 15643

Köszönöm, ez a Peltier féle honlap nagyon jó, már korábban is néztem. Sok érdekes ötletet látok benne, de egyetlen dolog hiányzik nekem, a szisztematikus tanulható, kereshető információgyűjtemény.  Egyébként talán túl konkrét voltam, amikor olyan irodalmat kerestem, ami a chartokkal foglalkozik. Azt hiszem, olyan kellene, ami általában, és nagyon részletesen foglalkozik az Excel VBA programozásával.  Valami kézikönyv szerű leírás kellene. És ha esetleg nincs az interneten, szívesen vennék javaslatot klasszikus kézikönyvre. Én most az alapokat Kovalcsik Géza 1999-es könyvéből tanulom, de ez csak nagyon az alapismereteket adja. Nem is nagyon adhat többet 300 oldalon. 

 

Szóval, ha valaki tud nagyon részletes kézikönyvet, azért hálás lennék.

 

Előzmény: SQLkerdes (15618)
wawabagus Creative Commons License 2011.08.01 0 0 15642

Gavirel és Jimmy the Hand!

Nagyon Köszönöm a weeknumos tippet,

Bocs, hogy csak most válaszolok, de most jöttem haza szabiból :-).

Köszi!

Előzmény: Gavriel (15531)
Delila10 Creative Commons License 2011.08.01 0 0 15641

Ezt a választ eddig nem vettem észre, pedig nagyon jó.

Előzmény: SQLkerdes (15633)
Delila10 Creative Commons License 2011.08.01 0 0 15640

Felveszel 3 segédcellát, ezek nálam a következők:

J1 -> =HA(NEM(HIBÁS(FKERES($F$2;A:A;1;0)));HOL.VAN($F$2;A:A;0);"")

K1 -> =HA(NEM(HIBÁS(FKERES($F$2;B:B;1;0)));HOL.VAN($F$2;B:B;0);"")

L1 -> =HA(NEM(HIBÁS(FKERES($F$2;C:C;1;0)));HOL.VAN($F$2;C:C;0);"")

 

Azért $F$2, mert ide írtam be a keresendő adatot.

 

A 3 titkos helyzetű cella:

Cella1 -> =HA(DARAB($J$1:$L$1)>0;INDEX($A:$C;MIN($J$1:$L$1);1);"Nincs a kritériumnak megfelelő érték")

Cella2 -> =HA(DARAB($J$1:$L$1)>0;INDEX($A:$C;MIN($J$1:$L$1);2);"Nincs a kritériumnak megfelelő érték")

Cella3 -> =HA(DARAB($J$1:$L$1)>0;INDEX($A:$C;MIN($J$1:$L$1);3);"Nincs a kritériumnak megfelelő érték")

 

Ha nem feltétlenül szükséges – és ebben az esetben nem az – ne vonj össze cellákat. Beírod a bal oldaliba a szöveget, kijelölöd harmad magával, és a cellaformátum Igazítás fülén a vízszintes elrendezésnél "A kijelölés közepére" opciót választod. Ha ehhez hozzászoksz, kevesebb nyűgöd lesz később.

 

Előzmény: luckeEEEr (15637)
luckeEEEr Creative Commons License 2011.08.01 0 0 15639

Nem nevek vannak. Akkor ez a legegyszerűbb megoldás úgy látom. Sikerült megcsinálni minden variációt amit leírtatok, el is mentettem őket. Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Előzmény: SQLkerdes (15638)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.08.01 0 0 15638

Akkor az én megoldásom műxik.

Bár ha tényleg nevek vannak az egyik oszlopban, akkor azért nem vehető abszolút biztosnak, hgoy nem lesz duplikáció...

Előzmény: luckeEEEr (15637)
luckeEEEr Creative Commons License 2011.08.01 0 0 15637

Legjobban egy példával tudom leírni. Az első oszlopban sorszámok vannak, 1- mondjuk 200-ig. Második oszlopban nevek, harmadik oszlopban pedig születési dátumok. Azonos oszlopon belül nincs 2 egyforma adat. Egy kereső cella van, rákereshetek a három adat közül bármelyikre. A célom az, hogy ha rákeresek pl a Kiss Ádám névre, kiírja ezt egy általam meghatározott külön cellába, előtte levő cellába a sorszámot, mögé pedig a születési dátumot. A három cella fölötti cellákat egyesítem, beleírom hogy TALÁLAT. A kereső cella felé pedig értelem szerűen KERESÉS. Tehát csak a kereső és a találati részt akarom elhatárolni magától a táblázattól, hogy ez kerüljön a figyelem középpontjába. Ugyanis nem én fogok vele a későbbiekben dolgozni. Remélem így már érthetőbb volt(?).

SQLkerdes Creative Commons License 2011.08.01 0 0 15636

Én is követelem e félreértések tisztázását!

A kérdező azt írta:  ne csak azt az egy adatot írja ki a találathoz ami egyezik, hanem a mellette szereplő másik 2 cella adatait is.

VAgyis ha a C8-ban van találat, akkor a C8, D8 és E8 cellák tartalmára vagy kiváncsi?  Vagy az A8, B8, C8 cellákéra.  Vagy a mellette balra szereplő másik két cella?

Előzmény: Delila10 (15635)
Delila10 Creative Commons License 2011.08.01 0 0 15635

Akkor tisztázzuk, mi is pontosan a feladat.

Az első kérdésnél ezt írtad: "Egyetlen cellát használok a keresésre, és az A, B, C oszlopokban keresek. Azt szeretném elérni, hogy bármely oszlopban egyezést talál akármelyik cella tartalmával, ne csak azt az egy adatot írja ki a találathoz ami egyezik, hanem a mellette szereplő másik 2 cella adatait is."

 

Tehát különféle adatok vannak az A, B és C oszlopokban, amik közül bármelyikben előfordulhat a kereső cellában lévő adat. Azt az azonos sorban lévő hármat szeretnéd kiíratni az általad meghatározott 3 cellába (melyikbe?), amik közül valamelyik azonos a kereső cellában (melyikben?) lévővel – ha jól értem.

Az egyes oszlopokban többször is előfordulhat a kereső cella értéke? Ha igen, jó-e az első fellelhető sor, amelyiknek bármelyik oszlopában azonos az adat kereső celláéval?

Előzmény: luckeEEEr (15632)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.08.01 0 0 15634

Mer UDF :-)

Előzmény: Delila10 (15631)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.08.01 0 0 15633

Most segítsetek már, hogy jól értem-e.

Szóval a kollegának van egy 3 oszlopból álló Range-e (mondjuk A1-tól C10-ig).

Van egy száma, amit beír a D1-be.

A feladat, hogy a függvény megkeresse az A1:C10 tartományban a D1-be beírt számot és kiírja annak a sornak a tartalmát, amelyik sor tartalmazza a számot.  Szóval ha a D1-be rögzített szám a B8-ban van, akkor írja ki az A8-at, a B8-at és a C8-at is.

A D1-be rögzített szám csak egy találatot ad, ugye?

 

Mert akkor a teendő a következő:

 

1.) E1-től G1-ig terjedő tartományt kijelölni

2.)  F2 billenytűt leütni

3.) Beírni a szerkesztőlécbe, hogy:  =OFFSET(A1,SUM(--(A1:C10=D1)*ROW(A1:C10))-1,0,1,3)  (ez nyilvánvalóan angol változat, könnyen magyarítható!)  (Vigyázat, lehet, hogy a magyar verzióban nem vesszőket kell a függvényeken belül használni.

4.)  A rögzítést NEM Enterrel, hanem Ctrl+Shift+Enter-rel lezárni (ha jól csináltad akkor a képlet kapcsos zárójelek közé kerül).

5.) D1-be beírni a keresett értéket, a D1 változására az E1:G1 tartomány automatikusan reagál.

 

Ha a D1-be rögzített érték több találatot is generál akkor szóljatok és egy INDEX-szel szétszedjük sorokra a dolgot.

Előzmény: luckeEEEr (15632)
luckeEEEr Creative Commons License 2011.08.01 0 0 15632

Köszi az újabb választ! Azt hogy oldanád meg, hogy az általam meghatározott 3 külön cellába írja ki a találatot? Mert ebben az esetben is a 3 oszlopban a keresett adattól függően jelenik meg a 3 találat.

Előzmény: Delila10 (15629)
Delila10 Creative Commons License 2011.08.01 0 0 15631

A határidő függvényt nem ismerem. :)

Előzmény: SQLkerdes (15630)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.08.01 0 0 15630

Én egy INDEX - MATCH kombón gondolkoztam, de közbejött egy határidő :-(

Előzmény: Delila10 (15629)
Delila10 Creative Commons License 2011.08.01 0 0 15629

Közel sem biztos, hogy nincs egyszerűbb megoldás az enyémnél. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan jelentkezik valaki egy ofszetes megoldással. 

 

luckeEER! Itt egy másik, ahol nem kell a D1:F1 képletein változtatni, csak a D1 képletét jobbra másolni az F oszlopig, majd le.

D1-be:

=HA(VAGY(A1=$I$1;B1=$I$1;C1=$I$1);INDEX($A:$C;SOR();OSZLOP()-3);"")

 

 

 

Előzmény: _Nyuszi (15628)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.08.01 0 0 15628

Éreztem én, hogy nem az enyém a legegyszerűbb válasz. ;)

Delila, én is köszönöm!

Előzmény: luckeEEEr (15627)
luckeEEEr Creative Commons License 2011.08.01 0 0 15627

Köszönöm! És én még attól féltem, hogy nem kapok választ:) Jó ez a topik!

Előzmény: Delila10 (15626)
Delila10 Creative Commons License 2011.08.01 0 0 15626

Egy másik megoldás a feladatodhoz:

 

D1-be =HA(VAGY($I$1=A1;$I$1=B1;$I$1=C1);INDIREKT("A"&SOR());"")

 

ahol a keresendő értéket az I1 cella tartalmazza. A képletet jobbra másolod az E és F oszlopokba, az "A"-t átírod "B"-re, illetve "C"-re. A három képletet lemásolod, ameddig értékek vannak az A:C oszlopokban.

 

Előzmény: luckeEEEr (15617)
luckeEEEr Creative Commons License 2011.08.01 0 0 15625

Igazad van, jobb félni mint megijedni; valamint sikertelen próbálkozásaim következtében a teljesség igénye nélkül bezárom az excelt az autocad-del együtt és húzok ebédelni! Nemsoká visszatérek!

Előzmény: _Nyuszi (15624)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.08.01 0 0 15624

Egyszer kellett volna AutoLISP-ben csinálni valami ilyesmit, de inkább passzoltam. Külön-külön használom őket: az egyik Autodesk, a másik Microsoft, inkább nem engedem össze őket... Sohasem lehessen tudni. Félős vagyok? Lehet... Nomen est omen.

Előzmény: luckeEEEr (15623)
luckeEEEr Creative Commons License 2011.08.01 0 0 15623

Főleg, hogy nem is dolgozok itt csak szakmai gyakorlaton vagyok, ami a sulihoz kell. A bitgondnok pedig derüsebb napjain is morcos személyiség :D Szóval nem kontárkodok inkább a makrókkal. Jól van ez így ahogy van.

Most, hogy megvan ez a feladat is, megint elfogyott a munkám. De majd pár nap múlva szokás szerint egyszerre minden a nyakamba zúdul.

Hogy legyen egy kis ontopic is, kérdezek még egyet szintén esztétikai jelleggel. Mennyire értesz az autoCAD és excel táblázat közötti adatkapcsolatokhoz?

Előzmény: _Nyuszi (15622)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.08.01 0 0 15622

Jut eszembe, van megoldás arra is, hogy írsz egy makrót, és amit a ctrl+F talál, azt kigyűjti (meg a sor többi elemét is, persze) egy külön cellatartományba. Ehhez viszont engedélyezni kell a makrókat, ami vállalati gépek esetén néha világnézeti összetűzést okoz a bitgondnokkal... :-(

Előzmény: luckeEEEr (15620)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.08.01 0 0 15621

OFF

Igazából pár lépést ki szoktam próbálni (pl. nálad a hibakódos részt, HA nélkül), de nem ütök össze egy konyhakész verziót a topikoló kedvéért, szóval csak részben írom fejből. :-)

Részben vág csak ide, amit a munkahelyen csinálok: kell hozzá pc, néha Excel is, de nem ilyen mértékben. Ez csak kikapcsolódás, hobbi. Jó dolog ez a program, érdemes érteni hozzá, azt hiszem.

Előzmény: luckeEEEr (15620)
luckeEEEr Creative Commons License 2011.08.01 0 0 15620

Trimmel kiszedtem a felesleges szóközöket, úgy sem néz ki rosszul. Egyébként ha nem várták volna el ezt tőlem, annyit mondtam volna hogy ott a táblázat, ctrl+F és írják be amit keresnek. De úgy persze nem jó... Köszönöm még egyszer a segítséget! Mivel foglalkozol, hogy ilyen szépen megy fejből is az excel?

Előzmény: _Nyuszi (15619)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.08.01 0 0 15619

Ne fűzd össze, és akkor külön cellákba írja. ;-)

Viccet félretéve: én nem " "-zel, hanem ""-zel oldanám meg (még mindig HA fgv., és akkor mondhatod azt, hogy a kilencből az a három kell, amelyiknél egyik trió sem üres (DARABTELI, DARABÜRES stb.). Vagy valami ilyesmi.

Előzmény: luckeEEEr (15617)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.08.01 0 0 15618

Számos ilyen hely van, csak ezek közül kevés ami egy helyen lefedi a Chart-ok minden dimenzióját.

Én általában egy Peltier nevű csóka dolgaihoz nyúlok először ha grafikonos problémám van, lehet neked is segítség lesz.

Itt van pld egy Chart mozgatás és átméretezés cikke:  http://peltiertech.com/Excel/ChartsHowTo/ResizeAndMoveAChart.html

Előzmény: pimre (15616)
luckeEEEr Creative Commons License 2011.08.01 0 0 15617

A struktúrád tökéletesen működik, viszont lenne még egy esztétikai problémám a megoldás végével kapcsolatban. Az a jelenlegi helyzet, hogy 9 cellában jelennek meg az adatok attól függően, hogy melyik oszlopban levő adatra keresnek rá. A hibák ki vannak szedve, helyükön egy "space" van. Összefűzve egymás mögé rakja be az adatokat, nekem viszont arra lenne szükségem, hogy 3 külön cellába írja ki a 9 adatból azokat, amelyek nem hibásak. Erre is van valami megoldás? Előre is köszönöm a segítséget!

Előzmény: _Nyuszi (15608)
pimre Creative Commons License 2011.07.31 0 0 15616

Sziasztok!

 

Található az interneten olyan leírás, amely részletesen taglalja, hogyan lehet programból diagramot rajzolni?

 

Próbáltam makró létrehozással majd a kód elemzésével, de nem az igazi. Nem kapok választ többek közt olyan kérdésekre, hogy miként lehetne tartomány kijelölés helyett tömbökből megadni a tengelyeket, meg arra sem, hogy hogyan tudnám a kész diagram helyét fixen megadni. És talán még egy pár "apróság", ami egyelőre eszembe sem jut, amig nem kezdem el a programot írni.

mafikám Creative Commons License 2011.07.31 0 0 15615

Szuperjóó, köszi szépen!!

Előzmény: Jimmy the Hand (15588)
tt65 Creative Commons License 2011.07.31 0 0 15614

bossatntó, mert sehol nem írják ezt a korlátot.

ill. nem találok ellenkező példát.

Előzmény: _Nyuszi (15613)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.07.31 0 0 15613

Nekem is. :)

Ezért kerestem valami más, áthidaló megoldást, amíg nem jön nálam okosabb olvtárs.

Előzmény: tt65 (15612)
tt65 Creative Commons License 2011.07.31 0 0 15612

igen, de nekem a HOL.VAN hibát dob, ha nem sorban vagy oszlopban keres!

Előzmény: _Nyuszi (15611)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.07.31 0 0 15611

Mire gondolsz? HOL.VAN?

Előzmény: tt65 (15610)
tt65 Creative Commons License 2011.07.31 0 0 15610

Nincs olyan fv. ami nem csak sorban vagy oszlopban tud keresni, hanem tömbben is?

Előzmény: _Nyuszi (15608)
luckeEEEr Creative Commons License 2011.07.31 0 0 15609

Nagyon köszönöm a segítséget! Nem is olyan bonyolult dolog ez, csak első olvasásra volt az :)

_Nyuszi Creative Commons License 2011.07.31 0 0 15608

A három oszlophoz három FKERES-t használnék úgy, hogy egy negyedik, D oszlopba a sor sorszámát venném fel. Mind a három FKERES a saját oszlopában keres, és a D oszlopban lévő sorszámot adja vissza.

Ekkor lesz egy értékes adatod és két hibaüzeneted attól függő oszlopban, hogy melyikben van a keresett adat.

Mindegyik oszlophoz két INDEX függvénnyel megkeresteted a hiányzó két értéket, a következő módon: az A oszlophoz tartozó két INDEX függvény a B és a C oszlopban lévő értékkel tér vissza, a B oszlopé az A és a C oszlopban stb. Az oszlopszám egyértelmű, a sor száma meg az FKERES értéke.

Ezek után HA függvénnyel kiszeded a hibaüzeneteket, valahogy így (fejből írom), A13-as, B13-as, C13-as cella: HA(HIBA.TÍPUS(A10)=7;....;....).

Majd összefűzöd a válaszokat egy tetszőleges cellába, mondjuk pontosvesszővel tagolva: ÖSSZEFŰZ(A13;"; ";B13;"; ";C13".").

Ez magyar 2003-ss Excelre vonatkozik.

 

Van elegánsabb megoldás is, de ez egyszerű(?). :)

Előzmény: luckeEEEr (15607)
luckeEEEr Creative Commons License 2011.07.31 0 0 15607

Sziasztok!

A következő dolgot szeretném excelben megoldani.

Van 3 oszlopnyi különböző kategóriájú adatom: A, B, C. Egyetlen cellát használok a keresésre, és az A, B, C oszlopokban keresek. Azt szeretném elérni, hogy bármely oszlopban egyezést talál akármelyik cella tartalmával, ne csak azt az egy adatot írja ki a találathoz ami egyezik, hanem a mellette szereplő másik 2 cella adatait is. Úgy tudtam eddig megoldani, hogy 3 kereső cella van, de most az a kérdésem, hogy 1-el hogy lehet?

Gulyi921 Creative Commons License 2011.07.29 0 0 15606

Közben SQL módszere is életre kelt, természetesen átsiklottam SUM/SZUM mondatodon... :)

Köszönöm mégegyszer!

tt65 Creative Commons License 2011.07.29 0 0 15605

SQL kreatív műxik, azt használhatod

Előzmény: Gulyi921 (15603)
tt65 Creative Commons License 2011.07.29 0 0 15604

sorry, egy oszloppal elcsúsztam jobbra, D helyett C, E helyett C.

kollega unalmas megoldása nem a te barátod, neked db. kell nem szumma.

Előzmény: tt65 (15602)
Gulyi921 Creative Commons License 2011.07.29 0 0 15603

Köszönöm!

tt65 módszere tökéletesen működik ez esetben.

SQL sajnos a tiéd nem működött valamiért. :(

tt65 Creative Commons License 2011.07.29 0 0 15602

valami ilyesmi: =DARABHATÖBB(D:D;"=A";E:E;"=2")

Előzmény: Gulyi921 (15600)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.29 0 0 15601

Hagyományos (értsd: unalmas) módon SUMIFS (excel 2010 és felette).

Ha kreatív módon akarod megoldani vagy régi exceled van akkor:

(mondjuk az A1-be írde be, hogy:)

=SUM(--(C1:C7="A")*(D1:D7=2))

A képletet NE Enterrel, hanem CTRL+Shift+Enter-rel zárd le. (Ha jól csináltad akkor a szerkesztőlécben a képlet kapcsos zárójelek közé kerül).

Ha magyar exceled van akkor SUM helyett SZUM.

Előzmény: Gulyi921 (15600)
Gulyi921 Creative Commons License 2011.07.29 0 0 15600

Sziasztok!

A következő problémára szeretnék megoldást találni:
Lebutítva egy olyan függvényre lenne szükségem, mely megmondja, hogy hány darab olyan találat van, mely jelen esetben a "C" oszlopban A és ezzel együtt a "D" oszlopban pedig 2. (Ezt sárgával kiemeltem)

 




u.i.: Tudom, hogy szűréssel is meg lehetne oldani, de mindenképp függvénnyel szeretném!

Előre is köszönöm a válaszokat!

_Nyuszi Creative Commons License 2011.07.28 0 0 15599

Erre próbáltam utalni, de azt hiszem, túl bátortalanul.

:-(

Előzmény: Jimmy the Hand (15589)
tt65 Creative Commons License 2011.07.28 0 0 15598

Delila tippje jó, de az igazi szakértő Hamupipőke, őt kérdezd meg! :-)

Előzmény: mimi_bacsi (15597)
mimi_bacsi Creative Commons License 2011.07.28 0 0 15597

Ilyen tagolásúak (is) vannak: 

 

Kovács Béláné Özv.

Kiss Kft

ifj. Huszár Károly

Nyilvános Állomások Sibyll Kisszövetkezet

Idősek Napközi Otthona

 

Sajnos a példa miatt nem lenne jó a 2 tagú nevek keresése...:-(

 

 

Előzmény: Delila10 (15596)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.28 0 0 15596

Próbáld meg a Szövegből oszlopok funkcióval szétszedni az adatokat. Valamennyit segíthet, hogy a nevek áltzalában 2 tagúak, a cégnevek több tagból állnak.

Előzmény: mimi_bacsi (15595)
mimi_bacsi Creative Commons License 2011.07.28 0 0 15595

Sajnos nem tartalmazza a cégformákat legtöbb esetben...:-(

Arra gondoltam, hogy a személynevek (pl.: Károly, István, Irén...) irányában indulnék el.. (Ha a cella tartalmazza ezeket a személyneveket, akkor marad, egyébként pedig másolja át (hogy átnézhessem, ellenőrizhessem) egy másik munkalapra azokat, amelyekben nincsenek személynevek...(Bár találtam olyat, ami így nézett ki, pl.: Kovács Péter Étterem)

 

De ez talán már így makróval lehet megoldani...?

Előzmény: SQLkerdes (15594)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.28 0 0 15594

Cellánként megnézném, hogy a cella tartalmazza-e az ismert cégformák rövid v. hosszú változatát (kft, rt., zrt, nyrt, ...).  Ennek a vizságlatnak az eredménye (TRUE/FALSE) lenne mondjuk a B oszlopban.  Utána már csak rendezés és törlés kérdése a dolog.

Előzmény: mimi_bacsi (15593)
mimi_bacsi Creative Commons License 2011.07.28 0 0 15593

Van egy táblázatom, ami több, mint 40 000 sorból áll. A oszlopban vannak személynevek (pl.: A1 cellában Kis István) és cégnevek (pl.: A2 cellában Kis Kft, Étterem) és ezek ömlesztve.

Van-e arra viszonylag egyszerű megoldás, hogy csak a személynevek (Kis István) maradjanak a táblázatban?

zotilla Creative Commons License 2011.07.28 0 0 15592

Szia ! Köszi a segítséget. Ez 5 pontos volt! :)

Előzmény: Sznida (15576)
zotilla Creative Commons License 2011.07.28 0 0 15591

Ez így nem jó. Azt Én tudom, hogy a B oszlopban lévő számok léteznek az A oszlopban is. Én azt szeretném tudni, hogy hol vannak, mert sok adatról van szó.

Előzmény: tt65 (15577)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.28 0 0 15590

adatérvényesítés kell neked szerintem, nézz utána.

Előzmény: fazonka (15580)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.28 0 0 15589

Az eleve egy rossz konstrukció, amikor a felhasználó tervezetten képleteket ír felül, és most mindegy, hogy éppen helyes vagy hibás értékekkel, mert a képlet így mindenképpen megsemmisül, és nem tudhatod, mikor lesz rá megint szükség. Inkább kellene egy segédoszlop a hiányzó adatok bevitelére, és a zárolt oszlopban képlettel kiválasztani a megfelelő értéket az I oszlopból vagy az új segédoszlopból. A segédoszlopban meg feltételes formázással lehetne kiemelni azokat a sorokat, ahová adatot kell bevinni.

Előzmény: fazonka (15580)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.28 0 0 15588

Ha a sorszám után van pont, akkor:

 

A2= =CSERE(B2;SZÖVEG.KERES(".";B2);1000;"")

C2= TRIM(CSERE(B2;1;SZÖVEG.KERES(".";B2);""))

Előzmény: mafikám (15587)
mafikám Creative Commons License 2011.07.28 0 0 15587

Sziasztok! A segítségetekre lenne szükségem.

 

Tudnátok egy olyan képletet / függvényt mondani, amely a B oszlopban található számokat átteszi az A oszlopba, a szöveget pedig a C oszlopba?

Pl.. B2 = 123.  Épületek, épületrészek, tulajdoni hányadok épületekben

A2= 123
C2 = Épületek, épületrészek, tulajdoni hányadok épületekben

 

Köszi szépen!!

pimre Creative Commons License 2011.07.27 0 0 15586

Eljött az ideje, hogy végleg lezárjam az eddigi offolásomat, és beszámoljak egy részeredményről. Miután két napja sikertelenül kutatok a megfelelő képlet után, hogy hogy programból váltsam ki az Excel regresszióanalízis eljárásának nehézkes menetét, kiderült, hogy az Excel ezt közvetlenül tartalmazza (rengeteg más hasonlóval együtt). Ez az FDist függvény, ami közvetlenül visszaadja a nekem szükséges p-értéket. A meghívása több másikhoz hasonlóan (például faktoriális számítás) egy kissé összetettebb formulával történik: Application.WorksheetFunction.FDist(férték, számláló szabadságfok, nevező szabadságfok) , viszont kitűnően működik.

Előzmény: pimre (15573)
tt65 Creative Commons License 2011.07.27 0 0 15585

igen, én is olyankor szoktam használni 1-el! :-)

Előzmény: Törölt nick (15583)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.07.27 0 0 15584

Adj a felhasználónak egy plusz sort vagy oszlopot, ezt meg zárold vagy védd le vagy amit kell. Így nem jó?

Előzmény: fazonka (15580)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.27 0 0 15583

Igen. "alapesetben" az alapeset pedig az, ha az utolsó argumentumot elhagyod - ami így alapból 1-es (IGAZ) lesz.

Ritkán kell használom 1-essel, pl. ha intervallumot kell keresni, mondjuk egy korosításhoz.

Előzmény: tt65 (15582)
tt65 Creative Commons License 2011.07.27 0 0 15582

valami alapja, csak van:

 

 

de, van amikor tényleg úgy működik, ahogy írod.

Előzmény: Törölt nick (15581)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.27 0 0 15581

Általános tévhit.

Miért kéne sorbarendezettnek lennie?

 

 

Előzmény: tt65 (15579)
fazonka Creative Commons License 2011.07.27 0 0 15580

Sziasztok!

Kellene egy kis segítség.

Adott egy oszlop,amiben a következő feltétel van:=HA(K2="M";I2; " ")

a feladat az lenne,hogy ha teljesűlt a feltétel és érték kerül a cellába azt a cellát zárolni kellene,de az üres vagy a feltételnek nem megfelelő cellába lehesen írni.

Eddig rendben is van,a baj csak akkor kezdődik ha elrontotta a beírt számot és "DEL"-el törli.

Ekkor a képlet is oda van..Megköszönném ha valaki kisegítene.

Fazon

tt65 Creative Commons License 2011.07.27 0 0 15579

igen, de az fkeresnél sorrendbe rendezettnek kell lennie, különben bukik a mutatvány

 

Előzmény: Törölt nick (15578)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.27 0 0 15578

ezt lehet így is:

HA(HIBÁS(FKERES....);"van";"nincs")

Előzmény: zotilla (15574)
tt65 Creative Commons License 2011.07.27 0 0 15577

vagy C oszlopba : =HA(NINCS(HOL.VAN(B2;A:A;0));"nincs";"van")

 

Előzmény: zotilla (15574)
Sznida Creative Commons License 2011.07.27 0 0 15576

Ja bocsi, elnéztem az oszlopokat... :(

Szóval:

 

- A A1-es cellára katt.

- fomátum, feltételes formázás

- Ott kiválasztanám a legördülőben, hogy képlet értéke

- mellé beírnám ezt a képletet: =FKERES(A1;B:B;1;HAMIS)

- formátum gombra kattintva megadnám azt a formátumot amit láni akarok, én a hátteret szoktam ilyenkor változtatni.

- OK

 

Aztán formátum másolás, a A oszlop értékeire.

 

Bocs.

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Sznida (15575)
Sznida Creative Commons License 2011.07.27 0 0 15575

Szia,

 

2003-as excelben én ezt a kövtkezőképpen csinálnám:

 

- A B1-es cellára katt.

- formátum, feltételes formázás

- Ott kiválasztanám a legördülőben, hogy képlet értéke

- mellé beírnám ezt a képletet: =FKERES(B1;A:A;1;HAMIS)

- formátum gombra kattintva megadnám azt a formátumot amit láni akarok, én a hátteret szoktam ilyenkor változtatni.

- OK

 

Aztán formátum másolás, a B oszlop értékeire.

 

Üdv: Sznido

Előzmény: zotilla (15574)
zotilla Creative Commons License 2011.07.27 0 0 15574

Sziasztok!

Kérlek segítsetek, hogyan tudonám a következő feladatott megoldani. Az A oszlopban van mondjuk egymás alatt 25 cellában adat(szám) a B oszlopban van egymás alatt 15 cellában adat(szám). A feladat az lenne, hogy keresse meg az A oszlopban lévő számok között azt amelyik a B oszlopban is megtalálható és ezeket vagy jelölje meg(vagy jelölje össze) vagy a C oszlop azonos sorában adjon vissza egy értéket egyezzőség esetén.

Előre is köszönök minden segítséget!

pimre Creative Commons License 2011.07.27 0 0 15573

Kösz, az valóban lehet, hogy nem iterációról, hanem integrál kiszámításról van szó. Ehhez sajnos nem értek.

 

De az továbbra is fennáll, hogy nem kerekítési pontosságbeli különbségekről van szó, hanem eljárásbeliről. Elképzelhető, hogy régebben az általam leírt algoritmust használták, és azóta áttértek másikra.

 

Időközben több más adatsoron is lefutattam a kétféle értékelést. Az eredmények viszonylag közeliek, egyetlen esetet kivéve, ami viszont nagyságrendi (ellenőriztem, nem elütésről, vagy adathibáról van szó). És ez utóbbi különösen zavaró.

 

saját képletem  Excel eredmény

p=0.3051              0.3044

P=0.4422              0.4366

p=0.1205              0.1239

p=0.0792            0.9697

p=0.0936              0.0970

 

Egyébként az összes többi adat ugyanaz. Tehát az általam számított érték és az Excel beépített értékelő program valamennyi tizedesre ugyanazt az eredményt adja az adatok átlaga, a regressziós egyenes paraméterei, az r és r², a t érték és az F érték esetében. Csak ez a fránya p érték más.

 

Off: valaki persze mondhatná, hogy használjam a beépített Excel függvényeket, de sajnos több munkalapon kell 100-100 adatpárra elvégeznem a munkát, amit nem szeretnék kézzel egyenként megtenni. Ezért írok programot.

 

És én azt kérem, hogy megköszönve az eddigi tippeket, hagyjuk egy időre a témát, mert ez már nem Excel programozási kérdés, hanem matematikai statisztikai. Megpróbálom ehhez értőkkel felvenni a kapcsolatot, és itt nem offolok tovább.

 

 

Előzmény: tt65 (15572)
tt65 Creative Commons License 2011.07.27 0 0 15572

Nem vagyok matematikus, de anno tanultam ilyeneket. Itt nem iterációról van szó, az egy kicsit más. Itt az van, hogy az intgerált nem lehet zárt alakban elvégezni, azaz nem lehet a primitiv függvényt meghatározni, ezért valamilyen módszerrel egy polinomot állítanak elő, valószínűleg sorfejtéssel. Ami jól illeszkedik a problémához és megbízhatóan jó eredményt ad. Az általad eredményül kapott két érték közt simán lehet különbség, bár ebben az esetben ez valóban nagynak tűnik. DE abba is gondolj bele, hogy a számítógép nem tud hatványozni, azaz nem tudja kiszámítani a 3.456^5,837 értékét, ezt is sorfejtésen alakuló algoritmusssal számolja ki ...

 

Esetleg próbáld ki az ecel beállításoknál, hogy a megjelenített pontossággal számoljon az excel, akkor mekkora az eltérés?

Előzmény: pimre (15571)
pimre Creative Commons License 2011.07.26 0 0 15571

Kösz, ez jó nyomnak tűnt. A linkből kiindulva elkezdtem keresgélni az angol nyelvű szakirodalomban. Találtam egy-két kalkulátort, ami szintén az Excel által adott értéket produkálja az enyémmel szemben. Aztán találtam képletet is hozzá, ami egészen más alapon működik, mint az enyém: http://easycalculation.com/statistics/f-test-p-value.php. Szóval lehet, hogy nem a kerekítési pontosságon múlik a dolog. Furcsa is lenne, hiszen a Double az Double pontosság, nemigen változhatott sokat az elmúlt időszakban.

 

Kell most nekem egy kis idő, amíg értelmezem ezt a képletet, és a kettő közti különbséget, de kösz a kiinduló linket.

 

Persze, ha akad itt egy matematikus, aki tudja, hogy működött az általam használt képlet, meg hogyan működik a fenti link képlete, mi köztük a különbség, mi az elméleti háttér, annak nagyon örülnék, mert nem biztos, hogy ezt magamtól meg tudom fejteni. 

Előzmény: Jozsef (15570)
Jozsef Creative Commons License 2011.07.26 0 0 15570

Én is erre gondolok. Az Fisher-féle F elosztás ( http://en.wikipedia.org/wiki/F-distribution) eloszlásfüggvényben egy integrált közelítő módon kell kiszámítani. Itt az értékes tizedesjegyek nagyban befolyásolják a pontosságot.

Egyébként érdemes lenne  még ellenőrizni, hogy az regresszió F-próbafüggvénye ugyanaz az érték mindkét módszerben.

 

Előzmény: SQLkerdes (15569)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.26 0 0 15569

Bár sajnálatos módon a legtöbb képlet esetében már az egyenlőségjel utáni 10-ik karakternél elvesztem a fonalat, de a hiba okával kapcsolatban még megjegyezném, hogy akár az is lehet, hogy a későbbi excel-ek több tizedessel számolnak.

Persze lehet, hogy nem.

Előzmény: pimre (15565)
boraka Creative Commons License 2011.07.26 0 0 15567

Az előbb kicsit gyorsan válaszoltam, szóval, tedd a userform eseménykezelőjébe az alábbi kódot és a form tulajdonságoknál állítsd be ezt: StartUpPosition = 0 - Manual

 

Private Sub UserForm_Activate()

  With Me
    .Width = Application.Width
    .Height = Application.Height
  End With
End Sub

Előzmény: boraka (15564)
pimre Creative Commons License 2011.07.26 0 0 15566

"Amúgy az utóbbi képletet" helyesen "...képlettel" akart lenni. Ennyire hibásan általában nem fogalmazok:-)))

 

Előzmény: pimre (15565)
pimre Creative Commons License 2011.07.26 0 0 15565

Kösz, de ennyire gyermeteg hibát nem követek el. 

 

F próbáról lévén szó, a számláló szabadságfoka 1, a nevezőé n-2, az f értékét már kiszámoltam, és átadom a p értéket kiszámító függvénynek. Az algoritmus a következő:

 

a = 2 / 9  ' (helyesen 2/(9*számláló szabadságfok), de az utóbbi itt mindig 1

b = 2 / (9 * nevező szabadságfok)

zs = (1 - b) * f érték ^ (1 / 3) - 1 + a

zn = Sqr(b * f érték ^ (2 / 3) + a)

zy = Abs(zs) / zn

pérték = 0.5 * oldal / ((1 + zy * (0.196854 + zy * (0.115194 + zy * (0.000344 + zy * 0.019527)))) ^ 4) * 100

 

Amúgy az utóbbi képletet az én Excelem (Excel 2003, majd egyszer áttérek egy újabb verzióra) expression too complex hibát ad, de ez nem volt gond, felbontottam több lépésre.

 

A sejtésem az, hogy a gond az utolsó képlettel lehet. Sajnos nem vagyok matematikus, de ezt valami iterációnak gondolom. És nem tartom kizártnak, hogy nagyobb (vagy kisebb) mélységig is lehetne iterálni, és hogy az Excel beépített függvénye valami ilyesmiben tér el. 

 

Szóval örülnék, ha látnám az általuk használt algoritmust, esetleg egy matematikai statisztika könyvet, ami az algoritmust tartalmazza.

Előzmény: Jozsef (15563)
boraka Creative Commons License 2011.07.26 0 0 15564

Tedd be a Form eseménykezelőjébe ezt:

 

Private Sub UserForm_Activate()
  UserForm1.Width = Application.Width
  UserForm1.Height = Application.Height
End Sub

Előzmény: Gavriel (15556)
Jozsef Creative Commons License 2011.07.26 0 0 15563

Első pillantásra a szabadsági fokok valamilyen kis eltérésére gondolok. Mindkét módszernél biztos, hogy ugyanazzal számolsz?

Előzmény: pimre (15562)
pimre Creative Commons License 2011.07.26 0 0 15562

Sziasztok!

 

Ismét segítséget kérek. Egy regresszió analizáló programon dolgozom. Lényegében kész, és szinte minden adat stimmel. A programomat lefuttatva szinte minden érték azonos az adatelemzésnél elérhető regressziószámítás paramétereivel.

 

Egyetlen kivétel a p érték, ami az F próba szignifikanciaszintjét megadja. A konkrét példáimon minimális az eltérés,  de van. Ami nálam 0.3055, az a beépített függvénynél 0.3044. 

 

Az én algoritmusom több mint 10 éves, és elég megbízható helyről kaptam annakidején. Már többször átnéztem, nem látok elütést ahhoz képest. Ugyanakkor nyugtalanít az eltérés, de az Excelnek a statisztikai rutinokat tartalmazó programját csak jelszóval tudnám megnyitni, ami érthető okokból nem elérhető felhasználóként.

 

Viszont nagyon szeretném összehasonlítani az algoritmusokat. 

 

Tudnátok segíteni?

 

Törölt nick Creative Commons License 2011.07.26 0 0 15561

Hát én valami ilyesmit csinálnék:

 

ActiveWindow.Width = UserForm1.Width
ActiveWindow.Height = UserForm1.Height

 

persze neked nem ez kell... :)

 

munkalap valamely eseménykezelőjében megadnám a szükséges paramétereket - a makrórögzítő dobja a metódusokat, mint sqlkerdes írta

 

 

Előzmény: Gavriel (15559)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.26 0 0 15560

Hogy használtad?  Megadtál mindegyikhez (.left, stb) valami számot?  Mert ott kell megadni, hogy a képernyő bal felső sarka hol legyen illetve, hogy az Application window milyen magas és széles legyen (pixelben).

 

Próbáld meg macro recorderrel.  Indítsd el, mozgasd és méretezd át az Excel főképernyőt és nézd meg a kódot amit generált.

Előzmény: Gavriel (15559)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.26 0 0 15557

Application.Left    

Application.Top    

Application.Width    

Application.Height

 

És mindezt berakod a Workbook Open eseménykezelőbe.

Előzmény: Gavriel (15556)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.25 0 0 15555

hát, elég durva.

egyébként 2010-es excelben már megvan rá a (kibővített) weeknum (HÉT.SZÁMA, vagy mi lett a neve) függvény.

 

Sőt, mssql, (transact-sql) acces sem kezeli

(t-sql-ben külön függvényt írtam rá)

Előzmény: tt65 (15552)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.25 0 0 15554

köszönöm szépen, az off-ért pedig elnézést mindenkitől

Előzmény: Sznida (15553)
Sznida Creative Commons License 2011.07.25 0 0 15553

Nem emlékszem már, honnan vadásztam, mert akkor betettem a start menübe, ja és otthon van meg sem tudom keresni.

Ám, ezt találtam:

http://windows.microsoft.com/hu-HU/windows7/Snipping-Tool-frequently-asked-questions

Meg ezt, ez is érdekes lehet:

http://win7.ucoz.es/load/minialkalmazasok/screen_snaper_gadget/7-1-0-386

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Törölt nick (15551)
tt65 Creative Commons License 2011.07.25 0 0 15552

egy kis adalék: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/bb277364.aspx

a hét számítására képlet: =INT((D7-DÁTUM(ÉV(D7-HÉT.NAPJA(D7-1)+4);1;3)+ HÉT.NAPJA(DÁTUM(ÉV(D7-HÉT.NAPJA(D7-1)+4);1;3))+5)/7) ; ha D7-ben van a dátum.

(Az év első hete  azon hét hétfőjével  kezdődik, amely az év első csütörtöki napja módszer szerint. Sajnos az outlook és az excel sem jól kezeli ezt)

Előzmény: Törölt nick (15537)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.25 0 0 15551

win 7 képmetszője? az hol van?

Delila, amúgy én is paint-be ctrl+v, majd szerkeszt, ment - de ez túl macerás.

Köszönöm, a  screenhunter-t meg az irfanview-t kipróbálom.

Előzmény: Sznida (15549)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.25 0 0 15550

A "sima" a teljes képernyőt teszi vágólapra, az alt-os az aktuálisan megnyitott alkalmazásét. Még azon belül is, ha pl. az Excelben egy gyorsmenü van nyitva, azt tárolja.

 

Előzmény: Sznida (15549)
Sznida Creative Commons License 2011.07.25 0 0 15549

Én otthon a win7 képmetsző-jét használom, a cégnél win XP PrtSc, de csak simán.

 

Mi a különbség a sima, és az alt-os között??

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Jimmy the Hand (15548)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.24 0 0 15548

Részemről is. De én még az Alt-ot sem használom :)

Előzmény: Delila10 (15545)
Vacy Creative Commons License 2011.07.24 0 0 15547

http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/irfanview-v4-23--magyar--OW12.html

 

Beállítható a kivágott kép mérete, helye.

Előzmény: Törölt nick (15544)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.24 0 0 15545

Részemről Alt+Prt scr, majd Paint-be Ctrl+v. :)

Előzmény: Törölt nick (15544)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.24 0 0 15544

ezeket milyen képlopóval vágjátok be?

(gondolom nem (alt)+prt scr, aztán vmi szerkesztőben igazgatott képet raktok ide.

Előzmény: Jimmy the Hand (15541)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.23 0 0 15543

Üdv!

 

Lenne egy-két kérdésem. Az első az lenne, hogy hogyan lehet azt megcsinálni, hogy van négy mérkőzés és ugye értelemszerűen a négy mérkőzésből továbbjut négy csapat és ezt a négy csapatot beírja a következő fordulóba autómatikusan és a négy győztes csapat nevét ki is emelje vastagon? Majd a két elődöntő győztesét automatikusan betegye a döntőbe? Illetve van négy féle verseny és mind a négynek más-más a pontrendszere, de egy tabellán számítják. Ez megoldható valahogy? Aki kiesik az első négyes mérkőzésén ők is más pontot kapnak mint aki ugyan azon verseny elődöntőjében esnek ki. Szóval 4 féle pontszámítás, de a 4 pontszámításon belül 4 adható. Negyeddöntős, elődöntős, döntős, győztes. Bocsi, ha bonyolultan fogalmaztam! Köszi előre is!

 

Üdv.

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.22 0 0 15541

A munkafüzet fölső keretére jobb gombbal kattintva is elérhető. Próbáld ki azt.

Előzmény: Gavriel (15540)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.22 0 0 15538

Á, igen, emlékszem egyszer volt már erről szó. Csak nem használom, ezért aztán kipereg.

Viszont xl2003-ban a 21-gyel nem meg az a kód, amit az előbb beküldtem...

Előzmény: Törölt nick (15537)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.22 0 0 15537

a magyar naptári hét számítás eltér a nemzetközitől, nálunk a csütörtökös hét számít elsőnek.

21-et kell a 2. argumentumba írni és akkor magyarul lesz (Legalábbis 2010-es xlben)

Előzmény: Jimmy the Hand (15536)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.22 0 0 15536

Az lehet, de az Analysis Toolpak-ba beépített WEEKNUM függvény, amit a kérdező használ, 30-at ad, és gondolom, neki ez kell. Amúgy az én naptáramban is 29. hét van.

Előzmény: Gavriel (15533)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.22 0 0 15535

Erre csak kerülő megoldást tudok: két ablak ugyanarról a munkafüzetről. (Ablak -> Új ablak menüpont)

Ha az egyiket görgeted, a másik nem mozdul, de amit az egyikbe beírsz, az a másikban is ott van.

Csak megfelelően el kell rendezni őket a képernyőn.

Előzmény: Gavriel (15529)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.22 0 0 15532

    Dim a As Long
    a = Evaluate("WEEKNUM(TODAY(),1)")

Előzmény: wawabagus (15530)
wawabagus Creative Commons License 2011.07.22 0 0 15530

Sziasztok,

Hogyan lehet a legegyszerűbben Weeknum-ot számolni VBA-ban.

Tegyük fel a mai nap today() weeknum-ját?

 

Köszönöm a segitséget!

Y

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.22 0 0 15528

"Bármit megpróbálok a függöleges görgetés megmarad a kijelölt oszlopoknál."

 

15508-ban még az volt a baj, hogy "megfogja a sort is". Most meg az a baj, hogy nem fogja meg.

????

Mit is szeretnél tulajdonképpen elérni?

 

 

Előzmény: Gavriel (15525)
Sznida Creative Commons License 2011.07.22 0 0 15526

Szia,

 

Fel tudod tölteni a file-t? Megnéznénk, hogy mi lehet a baja!

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Gavriel (15525)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.22 0 0 15524

Ha kijelölsz egy teljes oszlopot, és menüből választod az Ablak->Ablaktábla rögzítése parancsot (ami a VBA-s FreezePanes=True megfelelője) akkor a kijelölt oszloptól balra minden rögzítve lesz, jobbra pedig szalad. Sorok rögzítettségére a művelet nincs hatással. Én még olyan Excelt nem láttam, ahol ez ne így működött volna, pedig láttam már néhányat. Nehezemre esik elhinni, hogy a tiéd kivétel lenne.

Előzmény: Gavriel (15521)
Sznida Creative Commons License 2011.07.22 0 0 15523

Nincs mit!

Örülök, hogy segítettem. (Ha segítettem, mert lehet a google barátod volt a megoldás kulcsa)

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Xooo (15522)
Xooo Creative Commons License 2011.07.22 0 0 15522

Szia !

 

Köszönöm a segítséget, közben 3.5 órás guglizással sikerült megoldani a problémát. Az volt a baj a legördülő listákkal, hogy bármit kiválasztottál nem az jelent meg, hanem visszaugrott a lista elejére, ugyanis a makró az egész munkafüzetre érvényes volt és így szöveget sem lehetett beírni sehova és a listák sem működtek. A megoldás ez lett:

 

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
  Dim OldVal As Variant, NewVal As Variant
If Union(Range("$F3:$F100"), Target).Address = Range("$F3:$F100").Address Then
Application.EnableEvents = False
    NewVal = Target.Value
    Application.Undo
    OldVal = Target.Value
     If IsNumeric(OldVal) And IsNumeric(NewVal) Then
       Target.Offset(0, 1).Value = NewVal + Target.Offset(0, 1).Value
    End If
    Target.Value = NewVal
  Application.EnableEvents = True
  End If
  If Union(Range("$M3:$M100"), Target).Address = Range("$M3:$M100").Address Then
Application.EnableEvents = False
    NewVal = Target.Value
    Application.Undo
    OldVal = Target.Value
     If IsNumeric(OldVal) And IsNumeric(NewVal) Then
       Target.Offset(0, 1).Value = NewVal + Target.Offset(0, 1).Value
    End If
    Target.Value = NewVal
  Application.EnableEvents = True
  End If

End Sub

 

Így a beviteli cella mellett lévő cellába adja össze a számokat és a beviteli cellában mindig látszik az utolsó érték.

Igaz hogy mire rájöttem kifolyt mindkét szemem, de működik. Köszönöm szépen a segítségedet :)

Előzmény: Sznida (15517)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.21 0 0 15519

Köszi, iszonyat jó ötlet :)

 

Előzmény: SQLkerdes (15518)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.21 0 0 15518

http://chandoo.org/wp/2011/07/20/interactive-dashboard-using-hyperlinks/

 

Na, ezek azok amitől leteszem a hajamat:

 

"Do you know that you can use a UDF as source for hyperlink.

Just like we can write =HYPERLINK(“http://chandoo.org/”,”Click here”)
we can also write =HYPERLINK(myFunction(),”Click here”)

And Excel would run your function when user clicks on the link.
But, there is more to it.
Excel would also run the function, when you place your mouse on the link. No need to click!"

 

"But, seasoned VBA programmers would know that Functions are not allowed to change values in other cells or format them. Well, that restriction does not apply if you use a function from Hyperlink!!!"

 

Most komolyan, ezeket a trükköket ki találja meg?

Ilyenkor jövök rá, hogy van okom szerénynek lenni excel témakörben...

 

Sznida Creative Commons License 2011.07.21 0 0 15517

Szia,

 

Azt a legördülős részt nem értem, de az oszlopra így tudod korlátozni a makrót:

 

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
Dim OldVal As Variant, NewVal As Variant
If Not Intersect(Target, Range("F:F,L:L")) Is Nothing Then
    If Target.Count > 1 Then Exit Sub
    Application.EnableEvents = False
    NewVal = Target.Value
    Application.Undo
    OldVal = Target.Value
    If IsNumeric(OldVal) And IsNumeric(NewVal) Then
        Target.Value = NewVal + OldVal
    End If
    Application.EnableEvents = True
End If
End Sub

 

Van még egy hátránya ennek a makrónak, hogy egy cella értékét nem tudsz törölni, csak ha tartományt jelölsz ki. Ez nem tudom jó-e vagy rossz, lehet Neked éppen így jó!

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Xooo (15512)
wawabagus Creative Commons License 2011.07.21 0 0 15516

Szia Jimmy,

Köszi!!

Hát majdnem ezt, de végül ez lett:

TransferSpreadsheet, itt klasszul lehet tovább részletezni, hogy hova mentse pontosan.

Tökjó, persze mindig jönnek újabb kihivások...

 

Pl miért tűnnek el a nulla értékek, amik még megvannak a kereszttáblában, de ha már egy táblát csinálok belőle ugyenbből a kersezttáblából, akkor már csak üres cellát ad...

 

Apró bosszúságok, amit idegesítőek :-DDD

 

:-)

Előzmény: Jimmy the Hand (15499)
tt65 Creative Commons License 2011.07.21 0 0 15515

aha. akkor nekem se

Előzmény: Gavriel (15513)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.21 0 0 15514

Nekem nem fogja meg.

Előzmény: Gavriel (15508)
Xooo Creative Commons License 2011.07.21 0 0 15512

Sziasztok !

 

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
  Dim OldVal As Variant, NewVal As Variant
  If Target.Count > 1 Then Exit Sub
   Application.EnableEvents = False
    NewVal = Target.Value
    Application.Undo
    OldVal = Target.Value
     If IsNumeric(OldVal) And IsNumeric(NewVal) Then
       Target.Value = NewVal + OldVal
    End If
  Application.EnableEvents = True
End Sub

 

Az előző kérdésemhez találtam ezt a makrót, ami tökéletesen megfelel a célra amit írtam. Ha bármelyik aktív cellába beírok egy számot hozzáadja a cella aktuális étékéhez. Tehát ha a cella 2, én beírok 3-at akkor 5-öt mutat. Egy gondom van vele, hogy a táblázatom felső sorában van legördülő lista, stb ami ezzel a makróval nem működik. Lehet valahogy csak az F és az L oszlopra megadni neki egy range-t....

 

Köszönöm szépen ! :)

tt65 Creative Commons License 2011.07.21 0 0 15511

a vízszintes elválasztó valamit, ami megosztja a táblázatot.

sajna képet most nem tudok beszúrni, ami megmutatná mire gondoltam

Előzmény: Gavriel (15510)
tt65 Creative Commons License 2011.07.21 0 0 15509

a sort húzd le az ablak aljáig is 'voila eltűnik!

Előzmény: Gavriel (15508)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.21 0 0 15507

Jelölj ki egy oszlopot, és utána rögzítsd az ablakot.

Előzmény: Gavriel (15506)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.21 0 0 15505

Igen, attól függ, hogy mi az aktív cella a FreezePanes parancs kiadásakor.

Ha pl. E11, akkor 1-10. sorok ill. A-D oszlopok rögzítettek.

Előzmény: Gavriel (15503)
Xooo Creative Commons License 2011.07.21 0 0 15504

Sziasztok !

 

Az alábbi dologban szeretném a segítségeteket kérni:

 

Adott pl A1, B1, C1 cella

 

A1-be írok több számot, ami C1-ben összegződne úgy, hogy B1-ben mindig megjelenne mi volt az utolsó szám amit A1-be írtam, egyfajta önellenőrzés céljául. Az A1-be írt szám nem kellene hogy ott maradjon, hasonlóan működne mint egy számológép. Ez egy havi összesítő táblázatomhoz kellene de nem jövök rá hogyan lehetne megoldani. Nyilván ennél bonyolultabb a dolog, ez csak egy szegmense az egész táblázatnak.

 

Köszönöm a segítséget / ötleteket !

 

Üdv mindenkinek.

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.21 0 0 15502

"Szóval másik workbook munkalapjára így már nem tudsz hivatkozni..."

 

... csak kerülő úton:

 

Dim wb As Workbook, ws As Worksheet

Set wb = Workbooks("Másik workbook.xls")

Set ws = wb.Sheets(wb.VBProject.VBComponents("Sheet2 kódnév").Properties("Name").Value)

Előzmény: SQLkerdes (15501)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.20 0 0 15501

A Sheet2 az adott munkalap kódneve, ami nem változik bárhanyadik lesz is a munkalap a workbookon belül illetve bármire is változtatják a nevét.

Szerintem hasznos dolog ezt használni, egyetlen általam ismert korlátozása van:  csak a makrót tartalmazó workbookon belül működik.  Szóval másik workbook munkalapjára így már nem tudsz hivatkozni.

Előzmény: wawabagus (15489)
wawabagus Creative Commons License 2011.07.20 0 0 15500

Szia Jimmy,

Hááát, lehet hogy erre.

Kipróbálom...

Köszi szépen!!

Y

Előzmény: Jimmy the Hand (15499)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.20 0 0 15499

Van itt ez a módszer:

DoCmd.OutputTo acOutputQuery, "query neve", acFormatXLS, "D:\teszt.xls", True

 

Erre gondoltál?

Előzmény: wawabagus (15498)
wawabagus Creative Commons License 2011.07.20 0 0 15498

Sziasztok!

Ért esetleg valaki Access quiery exportálásához konkrét excel templétbe VBA segitségével?

 

Tehát pl. lefut XY quiery amit a macro kiexportál a TEMPLÉT-be pl b4-es cellába mint value...

Nehéz ügy ez?

 

Köszi a segtséget!

Sznida Creative Commons License 2011.07.20 0 0 15497

Köszönöm az infókat, Neked is Jimmy!

Megfontolom, s így fogok tenni.

Jimmy, ezt kipróbáltam, s működik védett módban is lefut a kód!

 

Köszönöm még egyszer!

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Gavriel (15496)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.20 0 0 15495

Sajnálom, ebben a kérdésben nem tudok segíteni.

Utánakerestem én is, és egybehangzóan állítják mindenütt, hogy a VBA project védelme kódból nem érhető el, nem módosítható. Amit belinkeltél, az a SendKeys művelettel operál, ami tulajdonképpen, szimulálni próbálja a billentyűleütéseket, mintha manuálisan csinálnád a védelem beállítását. A SendKeys nagyon megbízhatatlan dolog, aki szakértőket én ismerek, mindenki fújol rá. Bármi történhet a billentyűkódok elküldése közben, ami megváltoztatja az aktív ablakot, vagy ilyesmi, és máris hibás eredményt kapsz. Vagy pl. ha az első x darab billentyűkód feldolgozásához kell egy kis idő, mielőtt következőt is fogadni tudja az alkalmazás, a SendKeys meg nyomatja a kódokat rendületlenül...

 

Szóval a SendKeys semmiképpen nem ajánlott olyan kényes műveletek elvégzésére, mint pl. egy jelszó beállítása. Ha valami hiba csúszik a műveletbe, megeshet, hogy ott állsz egy levédett projekttel, és nem tudod a jelszót.

 

A másik dolog, hogy úgy hírlik, egyes makrók nem is futnak le, ha a VBA projekt le van védve.

 

Sznida Creative Commons License 2011.07.19 0 0 15494

Bámulatos!!!

Köszönöm szépen!!!! Nagyon jó, nem is gondoltam volna, hogy ezt így meg lehet csinálni!

 

Van még egy kérdés, hogyan lehet ezek a file-ok VB project-jeit védeni, tehát programozni akarom a:

Look project for viewing = True

Password="teszt"

 

Ezt találtam a google-ban:

http://www.mrexcel.com/archive/VBA/29825.html

 

Lefut szépen, de nem történik meg a védelem beállítása, lehet nem is csinálja?

 

Köszönettel: Sznido

Előzmény: Jimmy the Hand (15490)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.19 0 0 15493

Nincs mit.

 

Szia

Delila

Előzmény: wawabagus (15492)
wawabagus Creative Commons License 2011.07.19 0 0 15492

Köszi szépen a segítséget Delila10 :-)!!!

 

Előzmény: Delila10 (15491)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.19 0 0 15491

Nem figyeltem fel a With-es sorodra,  nálam kiakadt.

 

A mindenkori 2. lapra történő hivakozás Sheets(2).

Előzmény: wawabagus (15489)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.19 0 0 15490

Sub teszt()
    Dim FPath As String, FName As String
    Dim wb As Workbook, LineCount As Long
    Dim WBModule As VBIDE.CodeModule
    
    FPath = "D:\"
    FName = Dir(FPath & "\*.xls", vbNormal)
    While Not FName = ""
        Set wb = Workbooks.Open(FPath & "" & FName)
        Set WBModule = wb.VBProject.VBComponents("ThisWorkbook").CodeModule
        With WBModule
            LineCount = .CountOfLines + 1
            .InsertLines LineCount, "Private Sub Workbook_BeforePrint(Cancel As Boolean)"
            LineCount = LineCount + 1
            .InsertLines LineCount, "    Cancel = True"
            LineCount = LineCount + 1
            .InsertLines LineCount, "    MsgBox (""Nem nyomtatható dokumentum!"")"
            LineCount = LineCount + 1
            .InsertLines LineCount, "End Sub"
        End With
        wb.Close savechanges:=True
        FName = Dir()
    Wend  
End Sub

Pár dolog kiegészítésképpen:

1. A "kezelendő" fájlokat gyűjtsd egy mappába, és azt a mappát add meg FPath változó értékeként.

2. A Tools->References menüben kapcsold be a hivatkozást a Microsoft Visual Basic for Applications Extensibility komponensre.

3. Az Excel Eszközök->Beállítások->Biztonság->Makróvédelem->Megbízható közzétevők lapon tedd be a pipát a "Visual Basic Projekthez való hozzáférés megbízható" beállítás elé.

 

 

Előzmény: Sznida (15485)
wawabagus Creative Commons License 2011.07.19 0 0 15489

:-). értem. De működik a sima With Sheet2 is :-)...

 

Én ezt úgy értelmeztem, hogy ez abból a szempontból jó, hogy a mindenkori Sheet2-t fogja venni, még ha nem is ez a neve...

 

Ilyet kategórikusan nem szabad csinálni?

 

:-)

 

 

Előzmény: Delila10 (15488)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.19 0 0 15488

Mert ez a helyes szintaktika, így kell hivatkozni egy lapra. :-)

A With Sheet2-nél hibát jelez. Azt hiszem, változónak értelmezi a Sheet2-t.

 

Az előző hsz-ban With Sheets2-t írtam véletlenül.

Előzmény: wawabagus (15487)
wawabagus Creative Commons License 2011.07.19 0 0 15487

Szia!

Nagyon köszönöm a segítséget. Közben már elkezdett működni a macro :-), de kijavítottam a YEAR-t Period-ra...remélem azt szabad használni.

 

Miért kell így írni?

"A With Sheets2 helyett With Sheets("Sheet2")-t írj."

 

 

Előzmény: Delila10 (15486)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.19 0 0 15486

A Year VB-s kulcsszó, nem szabad ilyen nevet adni egy változónak. Legyen pl. Yearr - mert múlt idő :)

 

BusinessType = ThisWorkbook.Names("business").RefersTo

sor értéke "=Sheets1!$J$1" (ha ennek a cellának adtad a business nevet).

 

Az értékadásnál le kell venned a kezdő = jelet. Az értékadó sor ezután

BusinessType = Range(Right(ThisWorkbook.Names("business").RefersTo, Len(ThisWorkbook.Names("business").RefersTo) - 1))

 

A With Sheets2 helyett With Sheets("Sheet2")-t írj.

 

Etekkel a változtatásokkal működik, kipróbáltam.

Előzmény: wawabagus (15484)
Sznida Creative Commons License 2011.07.19 0 0 15485

Sziasztok,

 

Ismét van egy kérdésem:

Van nagyon sok excel file-om (kb. 500 db), ezeket kell megnyitnom, és minden egyes file VBA-ja belemásolni a következő kódot:

 

Private Sub Workbook_BeforePrint(Cancel As Boolean)
Cancel = True
MsgBox ("Nem nyomtatható dokumentum!")
End Sub

 

Az a kérdés, hogy hogyan lehet ezt egyszerűen megcsinálni, hogy ne kelljen manuálisan egyesével megnyitni a file-t, aztán VBA felület, This workbook, ctrl+v, ... stb.

 

Ötleteiteket előre is köszönöm!

 

Üdv: Sznido

wawabagus Creative Commons License 2011.07.19 0 0 15484

Sziasztok!

A munkafüzetben definiált namerange-et szeretnék használni VBA-ban.

Pl. B2 = "year" name range

Aztán a VBA-ban erre a name rangere szeretnék hivatkozni.

Így próbálkoztam vele. Van ennek így értelme?

Köszi a segítséget :-)!!!

 

 

-------

Dim Year As Variant
Dim BusinessType As Variant
Dim Country As Variant

Year = ThisWorkbook.Names("year").RefersTo
BusinessType = ThisWorkbook.Names("business").RefersTo
Country = ThisWorkbook.Names("country").RefersTo

With Sheet2
            .AutoFilterMode = False
                With .Range("A1:G1")
                     .AutoFilter
                     .AutoFilter Field:=1, Criteria1:= Country
                     .AutoFilter Field:=6, Criteria1:= BusinessType
                     .AutoFilter Field:=7, Criteria1:= Year
                End With
    End With
    
With Sheet3
            .AutoFilterMode = False
                With .Range("A3:E3")
                     .AutoFilter
                     .AutoFilter Field:=1, Criteria1:= Country
                     .AutoFilter Field:=4, Criteria1:= BusinessType
                End With
End With
End Sub

pimre Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15483

Kösz, most már étem. Ld: #15482.

Előzmény: Sznida (15481)
pimre Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15482

Időközben újraolvastam, vagy inkább újraértelmeztem a könyvrészletet. Azt nem írta a könyvem (csak én képzeltem hozzá), hogy az Activesheet.protect userinterfaceonly:=True parancs kiadása után a létrejött lapvédelmet is csak program írhatja felül.

Csak arról írt, hogy bizonyos parancsokat azért a védett munkalapon is alkalmazni lehet programból.

 

A jelszavas védelem majd csak későbbi téma lesz:-)))

 

Mégegyszer kösz.

Előzmény: Jimmy the Hand (15464)
Sznida Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15481

Szia,

 

Ha kézzel megadod a jelszót, akkor azt makróból nem tudod feloldani, csak ha beírod a kódba a jelszót is.

Ha makróval védesz minkalapot, jelszóval, akkor a kézi feloldáshoz is kell a jelszó, aki nem tudja a jelsazót nem tudja (olyan egyszerűen) feloldani.

 

Érted már?

 

Üdv: Sznido

Előzmény: pimre (15480)
pimre Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15480

Köszönöm. Ezek szerint password nélkül nem működik?

 

Mert a tankönyvem szerint (Kovalcsik Géza: AZ Excel'97 programozása) ezt (a userinterfaceonly paramétert) csak programból állíthatjuk be, és kapcsolhatjuk ki. De jelszóról nem ír, ami nem is lenne nekem elsőre logikus, hiszen jelszóval védeni nem csak programból lehetne. A kézzel bekapcsolt lapvédelemnél is meg lehet adni jelszót.

 

Szóval még mindig nem értem. De azért kösz.

Előzmény: Jimmy the Hand (15464)
tajhamer Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15479

Nagyon köszönöm a segítséged!

Üdv,

Tiha

Előzmény: mimi_bacsi (15477)
mimi_bacsi Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15477

Töltök fel egy példa fájlt, azt értelmezd és használd a saját adataidra...

 

A letöltéshez katt ide

 

Előzmény: tajhamer (15476)
tajhamer Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15476

Kedves mimi_bacsi!

Köszönöm, megpróbálom ezzel, majd jelentkezem, hogy mit tudtam összehonzi :)

Segítséged köszönöm,

Tajha

Előzmény: mimi_bacsi (15475)
mimi_bacsi Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15475

Én így csinálnám:

 

Egy fájlban legyen (minimum) két munkalapod. Az egyikben (Munkalap1) a cégeket (B2) és a hozzá tartozó címeket (C2) írdd be, külön cellákba. Az A2-be egy azonosító (pl. 0001, 0002, 0003.....) növekvő egész számot adj, arra fogsz mindig hivatkozni a másik munkalapon.

A másik munkalapon (Munkalap2) az A2 cellába beírod az egyik azonosító számot (pl. 0001) és FKERES függvénnyel hivatkozol a Munkalap1-ben lévő címre

 

Segítségül a súgóból kimásoltam az FKERES szintaxisát is

 

FKERES szintaxis

=FKERES(keresési_feltétel; tömb; index; rendezett)

A keresési_feltétel a tömb első oszlopában keresett érték.

A tömb legalább két oszlopból álló hivatkozás.

Az index a visszakapni kívánt értéket tartalmazó oszlop száma a tömbben. Az első oszlop száma 1.

A rendezett opcionális paraméter, amely azt jelöli, hogy a tömb első oszlopa növekvő sorrendben van-e rendezve. Ha az első oszlop nincs növekvő sorrendben rendezve, akkor írja be a logikai HAMIS vagy a nulla értéket. A rendezett oszlopokban a keresés sokkal gyorsabb, illetve a függvény minden esetben visszaad egy értéket. Ez igaz még akkor is, ha a függvény a keresési értékkel nem talált pontos egyezést, feltéve, hogy az érték a rendezett lista legmagasabb és a legalacsonyabb rendezett értéke között található. Nem rendezett listák esetén a keresési értéknek pontosan egyeznie kell. Ha nem így van, a függvény a következő üzenetet adja vissza: Hiba: Érték nem érhető el.

 

Előzmény: tajhamer (15473)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15474
Előzmény: Gavriel (15470)
tajhamer Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15473

Sziasztok,

Kis segítséget szeretnék kérni tőletek. Egy listát szeretnék létrehozni, amelyben a megfelelő cellát automatikusan kellene kitöltse megadott adatokkal az excel, vagyis:

Beírom a cégnevet, ő meg írja be a címet mellé. A cégnevekhez tartozó cím állandó :) Gondolom kell készíteni egy listát a cégnevekkel és a hozzájuk tartozó címekkel, és ezeket kell behivatkozni valahogy a készítendő listába, de sajnos ez még meghalad engem :)

 

Segítségeteket előre is köszönöm,

Tajha

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15472

Debug -> Compile lefut rendesen?

 

A Private Sub UserForm_Initialize() szubrutin a Form kódlapján van?

Előzmény: Gavriel (15470)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15471

ááááá

köszi!

régi válasz nélkül maradt kérdésem :)

megláttam, h ilyet írsz - rögtön fel is kaptam rá a fejem.

Előzmény: Jimmy the Hand (15462)
Sznida Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15468

Szia,

 

VBA felületen: Insert, class module

Akkor mejelenik bal oldalon a fában, rákattintasz, és a propeties window-ban (F4) meg tudod adni a nevét!

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Gavriel (15466)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15467

Uganott, ahol az összes többi objektum tulajdonságait is beállítod: a Properties Window-ban.

Alapból ezt látod:

Name = Class1

A "Class1"-et kell lecserélni.

Előzmény: Gavriel (15466)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15464

Ez így korrekt. Különben nem tudnál te sem hozzáférni ahhoz, amit egyszer már zároltál.

Ha azt akarod, hogy a felhasználónak meg kelljen dolgozni a munkalap eléréséért, akkor használd a Password paramétert is:

 

Activesheet.protect userinterfaceonly:=True, Password:="gb jsfgb fgi"

Előzmény: pimre (15461)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15463

Naná, hogy elszúrtam.

Szóval legyen a Class module neve clsGomb.

A Private Sub UserForm_Initialize makróban a ctrl változó deklarálása felesleges.

A többi elvileg oké.

 

Előzmény: Jimmy the Hand (15462)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15462

Kell egy ClassModule, legyen a neve clsCtrl. Erre:

 

Public WithEvents myGomb As CommandButton

Private Sub myGomb_Click()
    MsgBox myGomb.Name
End Sub

 

Userformra:


Dim cEgyenGombok As Collection

Private Sub UserForm_Initialize()
    Dim i As Long, ctrl As CommandButton, cls As clsGomb
    
    Set cEgyenGombok = New Collection
    For i = 1 To 10
        Set cls = New clsGomb
        Set cls.myGomb = Me.Controls("Gomb" & i)
        cEgyenGombok.Add cls
    Next
End Sub

 

(Robbantómesternek üzenem, például erre jó a ClassModule.)

Előzmény: Gavriel (15459)
pimre Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15461

Sziasztok!

 

Én is segítséget szeretnék kérni. Most tanulom a Visual Basic nyelvet és a tankönyvben eljutottam a zárolások kérdésköréhez.

 

Itt a következő egyszerű parancsot találtam: Activesheet.protect userinterfaceonly:=True

 

Végrehajtom, minden rendben lévőnek látszik, a munkalap zárolt, az egyes cellák adatai nem elérhetők. De! A leírás szerint ez elvileg megakadályozná, hogy a felhasználó hozzáférjen a munkalaphoz. Viszont amint rákattintok az Eszközök menüben a lapvédelem feloldására, ezt szó nélkül végrehajtja, és onnantól elérhetőek az adatok.

 

Mit csinálok rosszul, vagy mit értek félre?

Amorius Creative Commons License 2011.07.17 0 0 15460

Sziasztok !

 

 Egy kis segítséget szeretnék kérni. 2007-es excel-nél lehetőség van a sorok csoportba foglalására. Melóban készítettem egy jó kis táblázatot, amibe az előbb említett alkalmazást is beleépítettem. Mivel elég sok hivatkozást és képletet tartlamaz, így szeretném levédeni a táblázat legnagyobb részét. Normál esetben ez nem okozna gonddot. Lapvédelemnél megadom, hogy zárolt cellákra még ne is lehessen kattintani. Viszont ha ezt a védelemt bekapcsolom, a bal oldalon lévő csoportba foglalást sem lehet használni. Mivel nem csak én használnám, így a védelem nélkülözhetetlen lenne. A jobb átláthatóság érdekében a csoportba foglalást sem szeretném kivenni. Van valami megoldás erre ?

Gondoltam arra is, hogy az összes hivatkozást és képletet átteszem a "munka2"-re ott elrejem az oszlopokat és simán le lehet zárolni mindent. Így ott nem is látszik semmi :) Viszont még mindig ott van a "munka1"-en a táblázat, aminek van jópáar cellája amibe nem szeretném ha kontárkodnának.

 

Segítségeteket előre is köszönöm.

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.17 0 0 15458

Egyforma típusú objektumok (pl. az összes gomb) vagy vegyesen vannak?

Előzmény: Gavriel (15457)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.16 0 0 15455

For i=1 To 10

Me.Controls("Gomb" & i).Caption = "Caption szöveg")

Next

 

A fenti kód akkor működik, ha a form kódlapján van. Ha máshonnan hivatkozol a Form1 gombjaira, akkor:

Form1.Controls("Gomb" & i).Caption = "Caption szöveg")

Előzmény: Gavriel (15454)
mimi_bacsi Creative Commons License 2011.07.14 0 0 15453

Megtaláltam a 9732-es sorszámú felvetést. Mára ennyi, holnap bővebben kérdezek ezzel kapcsolatban, amit láttam Delila csatolt képén, szerintem ilyenre van szükségem.....:-)

 

Előzmény: mimi_bacsi (15451)
tt65 Creative Commons License 2011.07.14 0 0 15452

gyorskeresés "térkép" szóra!

Előzmény: mimi_bacsi (15451)
mimi_bacsi Creative Commons License 2011.07.14 0 0 15451

Hogy tudom gyorsan megkeresni a 9732-es hozzászólást?

A keresés és a gyorskeresés innen menüben nem sikerült ez a "nagy" feladat...:-( 

Előzmény: Delila10 (15449)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.07.14 0 0 15450

"Ennél semlegesebb hátterű térképet kell választanod, mert ezen zavaróak a jelölések."

Vagy halványítani rajta valami szerkesztőprogival, talán az is segít, de eléggé fapados megoldás.

Előzmény: Delila10 (15449)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.14 0 0 15449

Volt már hasonló kérdés, nézd meg a #9732-es hozzászólást, és a rá adott válaszokat.

 

Nálad köröket kell elhelyezni a helységeknél a térképen, és ezeknek a köröknek kell adnod a helység nevét úgy, ahogy az előző térképes kérdésnél a kerületek nevét kellett megadni (#9753).

 

Meg lehet változtatni a körök színét és méretét, de ahhoz tudni kell, melyik oszlopban vannak a nevek, melyikben a kapcsolat minősége (válaszol, ügyfél, nem válaszol), és hol van az adat, ami a kör méretét meghatározza.

 

 

Ennél semlegesebb hátterű térképet kell választanod, mert ezen zavaróak a jelölések.

Előzmény: mimi_bacsi (15441)
mimi_bacsi Creative Commons License 2011.07.14 0 0 15448

Köszönöm a válaszodat, sajnos azt kihagytam a levelemből első kérdéskor, hogy Mac felhasználó vagyok, és amint látom, mindkét program Win környezetet kíván! :-(

Nagyon köszönöm a válaszodat!

Előzmény: Törölt nick (15446)
tt65 Creative Commons License 2011.07.14 0 0 15447
Előzmény: mimi_bacsi (15441)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.14 0 0 15446

Még eszembe jutott a crystal report, ez a legjobb táblázat kezelő - integráltan van benne map funkció. Viszont aki excelhez szokott, az kezdheti elölről a tanulást :)

Előzmény: mimi_bacsi (15441)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.14 0 0 15445

Ms MapPoint

Erre (is) való

 

 

http://www.microsoft.com/mappoint/en-us/home.aspx

 

 

Előzmény: mimi_bacsi (15441)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.14 0 0 15444

hát nemtom... assemblerben is többnek kell lennie egy sornál, valahogy így

A:=A xor B;
B:=B xor A;
A:=A xor B;

 

vagy ha numerikus értékekről van szó, akkor ezt át lehet ültetni így is:

 

A = A+B
B = A-B
A = A-B

 

és akkor már nem kell a harmadik változó.

sőt, alighanem xor van vba-ban is

Előzmény: Gavriel (15442)
mimi_bacsi Creative Commons License 2011.07.14 0 0 15441

Excelben vannak adataim, amiket szeretnék megjeleníteni egy Magyarország térképen (az a célom, hogy bemutassam - településszinten - mennyi megkeresésem volt, és abból mennyien válaszoltak, mennyien nem válaszoltak, a válaszolók közül kikkel kezdtünk el dolgozni, és azért kellene térképen megjeleníteni, mert így területileg (is) látszik, hogy mely országrészen, területen voltak aktívak a megkeresett ügyfelek)

 

A kérdésem az, hogy van-e olyan megoldás, amivel az adattáblázatot egy térképpel össze lehet kötni, és a térképen az adatok megjelennek (mondjuk úgy, hogy a válaszolók zöld, a nem válaszolók piros, míg a szerződött ügyfelek akár sárga jelölést kapjanak.

 

Találtam egy példát, valami hasonlóra gondoltam, mint ez a térkép

 

 

 

Van valakinek ötlete, javaslata ezzel a témával kapcsolatban?

Törölt nick Creative Commons License 2011.07.14 0 0 15439

1. replace-vel kicserélném a törzsadatokban az egyiket a másikra.

 

rögzítő ezt dobja, lehet egyszerűsíteni:

 

Cells.Replace What:="_", Replacement:="-", LookAt:=xlPart, SearchOrder _
:=xlByRows, MatchCase:=False, SearchFormat:=False, ReplaceFormat:=False

 

2. joker karaktereket használnék az írásjelek helyett keresésnél. (? egy karakterhez, vagy *  több karakterhez)

Előzmény: Gavriel (15438)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.14 0 0 15437

ez csak sima érték átadás lehet, nem?

pl.:

 

a = 1
b = 2
a = b

Előzmény: Gavriel (15436)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.13 0 0 15435

Rendezd az összegeket csökkenő sorrendbe, tegyél rá autoszűrőt, és a Helyezés-nél jelöld be az első 15-öt. A szűrt sorokat átmásolhatod más helyre.

 

Ha nem rendezheted az adatokat, akkor vegyél fel egy oszlopba melléjük egy növekvő sorrendű számsort, a fenti művelet elvégzése után ennek az oszlopnak a rendezésével visszaállíthatod az eredeti sorrendet.

Előzmény: marcoooo (15432)
tt65 Creative Commons License 2011.07.13 0 0 15434

trükk! add hozzá a sor számának tízezred részét, akkor már nem lesz egyenlő kiadás összeg.

Előzmény: marcoooo (15432)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.13 0 0 15433

Pivottábla.  Azt is lehet szűkíteni az x legnagyobb tételre.

Előzmény: marcoooo (15432)
marcoooo Creative Commons License 2011.07.13 0 0 15432

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni excel témakörében.

Van egy oszlop amiben vannak kiadások összegei, pl.: 3.000 Ft, 5.000 Ft, 10.000 Ft, stb. Szám szerint 228 db van egymás alatt.
A mellette lévő oszlopban vannak a kiadásoknak a neve, pl.: villanyszámla, mobilinternet, mobiltelefon előfizetés, stb. szintén egymás alatt.
A cél az, hogy a 15 legnagyobb kiadás ki legyen gyűjtve. Az összegekkel nincs gond, a "NAGY" függvénnyel megoldottam.
A probléma ott van, hogy amikor hozzárendelem az összegekhez tartozó neveket (index és hol.van függvények egymásba ágyazásával), és van legalább 2 db egyforma összegű kiadás,
ugyanazt a nevet párosítja hozzá, azt amelyiket hamarabb megtalálja az oszlop tetejéről.

A kérdésem az, hogyan lehet megoldani azt, hogy az azonos összegű kiadásokhoz megtalálja az eltérő neveket is?

Köszönöm segítségeteket előre is.

Delila10 Creative Commons License 2011.07.12 0 0 15429

Megvan, az Application.Volatile a megoldás.

.

.

Előzmény: Delila10 (15428)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.12 0 0 15428

Volt itt egyszer szó arról, hogyan lehet rábírni a saját függvényeket, hogy ugyanúgy frissüljenek, mint a beépítettek.

 

Most az autoszűrő ki-bekapcsolásának hatására kellene az egyiknek frissülnie. Mivel tudnám rábírni erre a lépésre?

 

 

tt65 Creative Commons License 2011.07.12 0 0 15427

Persze, van ez így. Én is vagy 10 évig használtam egy képnézegető szoftvert, mert tényleg csak nézegetésre kellett, miközben jöttek az egyre újabb verziói, amivel már mini fotosoppá kezdett válni. De arra meg ott a fotoshop.

Anno a Lotus 123-al (táblázatkezelő) ami elfért egy floppin, mindent meg lehetett csinálni, ami most is egy alapszintű excel user használ, de ehhez kap egy nagyágyú szoftvert...

Említsük meg, hogy anno a mi űrhajós Simonyink találta ki a megszokott menüszerkezetét a programoknak. Aki dolgozott DOS alatti Word-ben, vagy worpdperfektben, tudja milyen szörnyűségek voltak ...

Előzmény: Vacy (15426)
Vacy Creative Commons License 2011.07.12 0 0 15426

Köszi, szóval alapból nem lehet, mint robbantomester írja csak addonnal. És a hozzászólása haladásról szóló résszel egyet értek, de a kollégák le szeretnének maradni! ;)

Előzmény: Jimmy the Hand (15421)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.12 0 0 15425

A ribbon azért nem jobb, mert az ember 15 éven keresztük megszokta a régi menürendszert. Ha történetesen fordítva lenne, akkor most a régi menürendszert utálná mindenki. (Egyébként van erre több addon is, amivel a régit visszakapod)

Én eddig csak azt a hátrányát érzékeltem, hogy az aktív felületnek nagyobb részét elveszi, mint a régi. (De ez is csak beállítás kérdése)

Előnyként pedig a gyorsasgágát emelném ki: kevesebb kattintásból el lehet érni szerintem sok mindent, sokkal interaktívabb módon, mint a réginél.

 

Én meggyőzni nem akarok senkit, nem is tudok. Használni kell 2-3 hónapot és utána mindenki döntse el maga, hogy használja  2007-től az officokat az új funkcióival, vagy marad a régi megszokot, ámde butább 2007 alatti verzióknál.

 

Én azt mondom jobb haladni a korral, mert egyszer csak az ember azt veszi észre, hogy nem ért semmihez - mert az új munkahelyén már az új fejlesztéseket használják. (és itt nem csak az excelre gondolok, hanem a régi programnyelvekre is - amelyeket már egyáltalán nem használnak)

 

Előzmény: Jimmy the Hand (15423)
tt65 Creative Commons License 2011.07.12 0 0 15424

Ezen (sem) nem fogunk összeveszni! :-)

Sztem 2 nap alatt tökéletesen megszokható a szalagos menü, sőt a 2010-ben már tetszés szerint variálhatod, igényre szabhatod a menüt.

Előzmény: Jimmy the Hand (15423)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.12 0 0 15423

Szerintem nem olyan.

Van valami plusz ebben a szalagos menüpótlóban? Szerintem csak csicsa. A menürendszer ugyanazt a funkcionalitást biztosította, nem volt szükséges, hogy lecseréljék. Csak hát haladni kell a korral, a kor pedig azt diktálja, hogy látvány, látvány, látvány. A tartalom mindegy, csak nézzen ki jól, és akkor el lehet adni.

Microsoft tehát eldöntötte, hogy mi mind haladni szeretnénk a korral. A magam részéről fölöslegesnek tartom ezt a fajta haladást, és ha egyszer átállok újabb Office verzióra, valószínűleg keresni fogom a menürendszer megtartásának lehetőségét. Kivéve, ha közben valaki meggyőz róla, hogy a ribbon sokkal jobb.

Előzmény: tt65 (15422)
tt65 Creative Commons License 2011.07.12 0 0 15422

Ez kb. olyan, mint hogy lehet e Svájcban kommunizmus?

Lehet, de minek?

Előzmény: Vacy (15417)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.12 0 0 15421
Előzmény: Vacy (15417)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.12 0 0 15420

Lehet makrót írni a formázásra, és ahhoz gombot társítani.

Vagy lehet formátumot másolni, erre (alapértelmezésben) van egy gomb (ecset ikonnal) a "Szokásos" nevű eszköztáron. Azzal csak 3 kattintás.

Előzmény: NeomatiK (15419)
NeomatiK Creative Commons License 2011.07.12 0 0 15419

Formázáshoz lehet gombot társítani?

 

Pl van egy cella, amiben a szöveget pirosra és vastagra és dőltre, a hátteret szürkére stb akarom álítani, akkor ne kelljen ennyi helyen külön kattingatni?

NeomatiK Creative Commons License 2011.07.12 0 0 15418

Van egy mégegyszerűbb megoldás, csak eddig nem is néztem, mert üres oldalakat töröltem.

Ha a fülön a jobbklikkel a munkalapot törölni akarom és van rajta adat, akkor jön egy felugró ablak, hogy a lapon adatok lehetnek és adatvesztés állhat be.

Előzmény: tt65 (15411)
Vacy Creative Commons License 2011.07.12 0 0 15417

Office2010-ben be lehet állítani a kinézetét (ikonok, menük) korábbi office-nak megfelelően?  

tt65 Creative Commons License 2011.07.12 0 0 15416

találtam, későbbi verziókhoz: http://excel-it.com/free_addins.htm

J & R előtt: Free download

megnéztem, műxik

Előzmény: Jimmy the Hand (15415)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.11 0 0 15415

mscal.ocx

Verziófüggő elem.

Excel 2003-ig letölthető itt: http://www.fontstuff.com/mailbag/qvba01.htm

Előzmény: Gavriel (15414)
tt65 Creative Commons License 2011.07.11 0 0 15413

TRUE!

Előzmény: Törölt nick (15412)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.11 0 0 15412

ctrl+g bill.f.-val elérhető

Előzmény: tt65 (15411)
tt65 Creative Commons License 2011.07.11 0 0 15411

Ilyesmi keresgélésre az Irányított kijelölés is jó. Őt csak a gyorselérési eszköztár lehetőségei közt találod meg, onnan kell feltenni az elérhető parancsok közé.

Előzmény: NeomatiK (15409)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.11 0 0 15410

Egy adatérvényesítéses félmegoldás, ha A1-ben van a szűrési feltétel:

 

Megengedve: idő

Jelleg: Nem egyenlő

Idő: =HA(A1=1;0;1000)

 

Ez azért problémás, mert az Excel a dátum/idő értékeket lebegőpontos törtként kezeli, ahol minden egész szám valamelyik nap 0 óra 0 percének felel meg. A fenti módszerrel kizárható konkrétan a 0 érték, de ha a felhasználó 1-et vagy 2-t, stb. ír be, az időnek formázva ugyanúgy 0:00-nak fog látszódni, csak más dátummal.

 

Ennél jobb most nem jut eszembe, hacsaknem makróval.

 

Előzmény: eightXeight (15408)
NeomatiK Creative Commons License 2011.07.11 0 0 15409

Köszönömk a válaszokat!

 

 

Ez a keresős tűnik a legjobbnak. csináltam egy HA függvényt. A lényege az, hogy ne legyen semmi a cellában, ha a hivatkozó cella üres. Az volt a szándék, hogy ha van valami függvény, de nem látszik semmi a táblázatban, akkor is ad-e találatot. És szerencsére ez a CTRL+F  * megtalálja.

 

 

Előzmény: Törölt nick (15404)
eightXeight Creative Commons License 2011.07.11 0 0 15408

Azzal meg lehet oldani, hogy csak egyetlen esetnél nem lehet 0:00, a többi lehetőségnél pedig igen?

Előzmény: Törölt nick (15407)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.11 0 0 15407

adatérvényesítés?

Előzmény: eightXeight (15406)
eightXeight Creative Commons License 2011.07.11 0 0 15406

Üdv!

Hogyan tudnám azt megoldani. hogy egy legördülő listából egy bizonyosat választva, a következő, időformátumú kitöltendő oszlopban (ebben az esetben) ne lehessen 0:00 az érték?

Köszi

Delila10 Creative Commons License 2011.07.11 0 0 15405

Kijelölöd az összes cellát pl. Ctrl+a-val, ha van kitöltött cella, a státuszsorban jobbra látszik aza statisztika.

 

Régebbi verziókban erre a helyre (a státuszsor jobb oldalára) rá kell klikkelni jobb gombbal, akkor választási lehetőséget ad arra, hogy mit mutasson: darabszám, összeg, minimum, maximum, átlag. Üres lap esetén nem mutat semmit.

Előzmény: NeomatiK (15402)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.10 0 0 15404

A lgegyszerűbb, ha rákeresel erre: (Ctrl + F) * (csillag)

Ha nincs találat, akkor üresek a munkalap cellái.

persze ha fotmázás és miegymás is érdekes, akkor az más...

Sok munkalap esetén ezt lehet automatizálni is (makróval)

SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.10 0 0 15403

Ez a kérdés így ebben a formában szerintem nem megoldható.

 

Viszont ha van valamilyen elvárás vagy szabály amivel lehet dolgozni, akkor azért lehet, h. találunk valami megoldást.

 

Pld.  Ha van adat a munkalapon, akkor annak legalább egy része az első száz sor és első száz oszlop által határolt tartományba esik.

 

Mert akkor pld. a

=IF(MAX(LEN(A1:CV100))=0;"Üres :-)";"Nem üres :-(")

megoldja a problémádat.

Ha a sheet neveid "szabályosak" (pld Sheet1, Sheet2...) akkor egy munkalapon meg lehet csinálni a fenti ellenőrzést a workbook összes munkalapjára (INDIRECT és ADDRESS segítségével).

 

Előzmény: NeomatiK (15402)
NeomatiK Creative Commons License 2011.07.10 0 0 15402

Helló!

 

Hogyan tudom meg legegyszerűbben, hogy egy munkalapon van-e valami adat? makró nélküli megoldás érdekel és 97-es és újabb Excel-re.

Ugyanis törölném azokat, amin nincs adat. De kicsit sokáig tartana végiggörgetni mindet.

SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.10 0 0 15400

Application.Quit

 

A VBA néha egyszerűbb mint gondolnánk :-)

Előzmény: Gavriel (15399)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15397

Törlés, pld.:

Worksheets("sheet1").ScrollArea = ""

Előzmény: Gavriel (15392)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15396

Akkor nem értem.  Működnie kellene...

Nekem angol xl-en műxik gond nélkül.

Előzmény: Gavriel (15395)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15394

Lehet nem Sheet1 a munkalapod neve, hanem mondjuk Munka1.

Előzmény: Gavriel (15391)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15390

Javítás

 

Minden egyes beírásra, ami a plusz 1 sorba, vagy +1 oszlopba került, lefut, és újabb üres sort, vagy oszlopot ad az előzőekhez. Tötlésnél a teljesen kiürült sornál, oszlopnál csökkenti a bejárható területet.

 

helyett

 

Minden egyes beírásra lefut, és ha a beírás a +1 üres sorba, vagy +1 üres oszlopba került, újabb üres sort, vagy oszlopot ad az előzőekhez. Törlésnél a teljesen kiürült sornál, oszlopnál csökkenti a bejárható területet.

Delila10 Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15389

Gavriel

 

Rájöttem a sorok és oszlopok számának bővíthetőségére. A 15386-os makróban az usor% és uoszlop% értékadásának a végére írj +1-et, így mindig marad a bővítésre 1 sor, és 1 oszlop.

 

A laphoz rendelj egy eseménykezelő makrót, aminek ugyanaz a tartalma, mint a Workbook_Open-nek, és a beírások hatására indul.

 

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
    Dim usor%, uoszlop%
    
    usor% = Worksheets(1).UsedRange.Rows.Count + 1
    uoszlop% = Worksheets(1).UsedRange.Columns.Count + 1
    Worksheets(1).ScrollArea = "A1:" & Chr(uoszlop% + 64) & usor%
End Sub

.

Minden egyes beírásra, ami a plusz 1 sorba, vagy +1 oszlopba került, lefut, és újabb üres sort, vagy oszlopot ad az előzőekhez. Tötlésnél a teljesen kiürült sornál, oszlopnál csökkenti a bejárható területet.

Delila10 Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15386

Szúrj be egy új lapot a füzetedbe, ne írj bele semmit, adj új mentést, és nézd meg a méret változását.

 

Klassz a ScrollArea.

 

Gavriel

SQL videója szerint a változó sor-, és oszlop szerinti letiltás így nézhet ki:

 

Private Sub Workbook_Open()
    Dim usor%, uoszlop%
    
    usor% = Worksheets(1).UsedRange.Rows.Count
    uoszlop% = Worksheets(1).UsedRange.Columns.Count
    Worksheets(1).ScrollArea = "A1:" & Chr(uoszlop% + 64) & usor%
End Sub
.

De itt a nagy kérdés, hogyan tud nőni a sorok, oszlopok száma, ha az elrejtés, vagy a letiltás nem engedi, csak a csökkentést?

 

Előzmény: SQLkerdes (15385)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15385

Az excel nem tárolja el minden cella tartalmát, csak a UsedRange-ben lévőket. 

Az excel fejlődése meg lépéstz tart a számítástechnikában tapasztalható számitásikapacitás-bővüléssel (vess össze egy 2003-as csúcsgépet meg egy mostanit).

Előzmény: Delila10 (15374)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15384

És itt is van:

 

Előzmény: SQLkerdes (15383)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15383

Viszont az ultimate megoldás egyszerűbb mint gondolnánk.

A VBA editorban elő kell hozni az adott sheet property-jeit (View menü, klikk az Sheet1-re), ott van egy Scrollable Area property, ami alapból üres.  Ha ide beviszel egy tartományt, akkor a user nem tud kijönni abból a tartományból.

 

Azért jó, mert nem tud okoskodni, hogy visszacsinálja a sorok elrejtését, csak akkor tudja feloldani ha pontosan tudja mit és hol kell átállítani.  Erre meg kevés az esély.

Előzmény: Gavriel (15380)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15381

Bocs, most jöttem elő. Mi a megoldásod? Az enyém 2007-es verzióra:

 

Sub Rejt()
    Dim usor%, uoszlop%
    
    usor% = ActiveSheet.UsedRange.Rows.Count + 1
    uoszlop% = ActiveSheet.UsedRange.Columns.Count + 1
    
    Rows(usor%).Select
    Range(Selection, Selection.End(xlDown)).Select
    Selection.EntireRow.Hidden = True

    Columns(uoszlop%).Select
    Range(Selection, Selection.End(xlToRight)).Select
    Selection.EntireColumn.Hidden = True
End Sub
.

és

 

Sub Felfed()
    Dim usor%, uoszlop$
    
    usor% = ActiveSheet.UsedRange.Rows.Count
    uoszlop$ = Chr(ActiveSheet.UsedRange.Columns.Count + 64)
    
    Rows(usor% & ":1048576").Select
    Selection.EntireRow.Hidden = False
    
    Columns(uoszlop$ & ":XFD").Select
    Selection.EntireColumn.Hidden = False
End Sub

Előzmény: Gavriel (15380)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15377

Ez a "csicsa" része. :-)

Előzmény: Gavriel (15375)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15376

Kijelölöd az első elrejtendő sort, Shift+Ctrl+le nyíl. Ezzel minden sort lefelé kijelöltél. Jobb klikk, Elrejtés. Oszlopoknál ugyanez, csak Shift+Ctrl+jobbra nyíl a kijelölés.

 

Ha egyszer mégis láthatóvá akarod tenni az elrejtett sorokat, oszlopokat, legegyszerűbben úgy teheted, hogy Ctrl+a-val kijelölöd az összes cellát (all), majd jobb klikk, felfedés.

Előzmény: Gavriel (15373)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15374

Monológ

 

Segítettem valakinek egy számlázó program összehozásában, 2007-es Excelben. A füzet 18 lapot tartalmaz, több-kevesebb adattal, hivatkozásokkal, keresztül-kasul számításokkal, érvényesítésekkel, némi makróval. Egyik nap hívott az ismerősöm, hogy óriásira dagadt a fájl, nem győzi kivárni a betöltést, és valóban, 5.241 KB lett a méret.

 

Átkonvertáltam 2003-as formába, ami minden feladatot ugyanúgy elvégez, 40%-ára csökkent a méret, felgyorsult, és még az űrlap vezérlőket is csinosabbra tudtam formázni.

 

Minden lap 1024-SZER annyi cellát tartalmaz a 2007-es verzióban, mint a 2003-as. Ahhoz a rengeteg adathoz, amit az újabb verziók el tudnak tárolni, szerintem nem is Excelt kellene alkalmazni. A fő különbséget (a méreteken kívül) a feltételes formázási lehetőségek bővítésében látom, azon kívül csak csicsákat – új diagram formázási lehetőségek – adnak az újabbak. Bár van néhány jó új függvény, mint a szumhatöbb, de meg kell fontolni, miért mit adunk.

 

Mi erről a véleményetek?

Delila10 Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15372

Ez nem jutott eszembe. Microsoftékat kellene megkérdezned.

Előzmény: SQLkerdes (15369)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15371

A 201. -től az utolsóig elrejted a sorokat. Egy (verziótól függő) szürke, vagy kék felületet kapsz, amin egy keveset görgethetsz. Az oszlopok elrejtésére is igaz.

Előzmény: Gavriel (15370)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15369

Ismerem a jelenséget, de nem teljesen ugyanaz az eset, sajnos.

Az idegen nyelvű verziók ugyanis - valószínűleg - egyből idegen nyelvűként vannak installálva.  Az enyém angolul van installálva, és ehhez szeretnék még egy új nyelvet.

Előzmény: Delila10 (15366)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.07.08 0 0 15368

Hála, köszönet, tökéletes.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (15338)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.07.08 0 0 15367

Ez igen, nagyot léptek előre.

Akkor már tudom, miből maradtam ki.;)

 

Előzmény: Sznida (15336)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.08 0 0 15366

Igen, megváltoztatja. Angol, német, és olasz nyelvterületre küldött Excel fájljaim ott a "helyi nyelvet" – a gépükön beállítottat – beszélik.

Előzmény: SQLkerdes (15365)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.08 0 0 15365

Már jön is az új kérdés, igaz nem a szokásos témakör, de excel.

 

Azt meg tudná nekem mondani valaki, hogy ha az angol excel-emhez (Office-omhoz) veszek egy magyar Language Pack-ot, akkor a magyarra váltással a függvényeim is magyarok lesznek (DARABTELI, OFFSZET és társai)?

Félreértés ne essék, ezt szeretném elérni.  Nagy szívás lenne, ha vennék egy Language Pack-et és csak azt érem el vele, hogy tud magyar helyesírási hibákat találni.

A microsoft weblapja azt monda, hogy a LP megváltoztatja a User Interface-t, de fotók csak a menükről (Tabokról) vannak és a függvényeket sehol sem említik egy szóval sem.

mimi_bacsi Creative Commons License 2011.07.08 0 0 15364

A megérdemelt elismeréseket be kell "zsebelni"! :-)

A kérdések pedig ezek után is várhatóan érkeznek továbbra is...:-))

Előzmény: Delila10 (15363)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.08 0 0 15363

Eszembe sem jutott a régebbi ninckeket számolni. A bambaságom (és/vagy a fórummotor furcsaságának) következménye, hogy e-mail cím változáskor nem tudtam érvényesíteni a régi nevemet... Az feltétlen az én hibám, hogy nem tartok egy szolgáltatótól független címet. :(

 

Jöhetne már egy szakmai kérdés, elegem van belőlem...

Előzmény: Jimmy the Hand (15361)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.07.08 0 0 15362

Általad (is) kopnak (értsd: sötétre satírozódnak) a fehér tudásfoltjaim. :-) Csak ennyi.

Előzmény: Delila10 (15360)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.08 0 0 15361

Hát úgy, hogy összeadtam pár korábbi nicked alatti hozzászólások számát. Legalábbis gyanítom, hogy ha van az Excel fórumban Delila_1, Delila669 és Delila10 nevű olvtárs, akik mindig megoldást szállítanak és sosem kérdeznek, ráadásul párhuzamosan nem nagyon szólalnak meg, akkor az nem véletlen egybeesés, hanem a három név egy embert takar.

Előzmény: Delila10 (15360)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.08 0 0 15360

Ezt hogy számoltad ki? A jelenlegi hozzászólás a 15360-adik, amiből az enyém ezzel együtt 153, és ráadásul ez (sem) érdemi, hanem fecsegés.

 

Nyuszi, nem értem a satírozást, de nem is érdemes több szót vesztegetni rá.

Előzmény: Jimmy the Hand (15357)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.08 0 0 15359

Köszönöm. (...Pedig az msdn-t rendszeresen olvasom transact sql-hez is...)

Előzmény: Jimmy the Hand (15358)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.07 0 0 15358
Előzmény: Törölt nick (15355)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.07 0 0 15357

Minden tizenötödik hozzászólás a Tiéd.Sőt, amióta itt vagy, minden kilencedik. Ez azért csak jelent valamit.

Előzmény: Delila10 (15353)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.07.07 0 0 15356

Ha nagyon akarom, sokmindent meg tudok oldani, de rengeteg fehér foltom van, és jó olvasgatni a hozzászólásaidat, hogy satírozhassam őket. :-)

Elegáns megoldás, meg kell hagyni. :)

Előzmény: Delila10 (15353)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.07 0 0 15355

köszi, megkeressük.

Előzmény: tt65 (15354)
tt65 Creative Commons License 2011.07.07 0 0 15354

Szerintem ez elég jó!

 

Előzmény: Törölt nick (15349)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.07 0 0 15353

Nagyon "kisfiú" vagyok én itt, erős a túlzás.

Előzmény: mimi_bacsi (15352)
mimi_bacsi Creative Commons License 2011.07.07 0 0 15352

Bár én nem használom most fel, amit írtál (ActiveSheet.Protect Password:="jaj_de_milyen_titkos_jelszó", UserInterfaceOnly:=True) de egy biztos: NAGYON SOKAT SEGÍTESZ MINDANNYIUNKNAK. Ezúton is köszönöm én is! :-)

Előzmény: Delila10 (15351)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.07 0 0 15351

Örülök, hogy ekkora sikert aratott ez az egy sor. Mindenkinek szívesen.

 

Robbantómester

Már nem emléxem, hol szedtem fel, de így is meg lehet adni jelszóval védett lapra:

ActiveSheet.Protect Password:="jaj_de_milyen_titkos_jelszó", UserInterfaceOnly:=True

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.07 0 0 15350

Csatlakozom a dicsőítő kórushoz, ezt a kunsztot én sem ismertem ;) 

Előzmény: Delila10 (15347)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.07 0 0 15349

De f@sza! Nem ismertem én sem - és persze ki/be kapcsolgattam ilyenkor feleslegesen.

Ezt hol tanultad?

 

Tényleg, nem tudtok valami átfogó leírást, hogy melyik metódus mit csinál?

Előzmény: Delila10 (15347)
Sznida Creative Commons License 2011.07.07 0 0 15348

Ezért (is) szeretek ide járni! :)

Mindig lehet tanulni valamit!

 

Köszi Delila, ezt (sem) tudtam eddig!

 

Szép napot!

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Delila10 (15347)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.07 0 0 15347

Másik módszer, hogy a makró első sora ActiveSheet.Protect UserInterfaceOnly:=True, ami csak makróból engedi a védett cellák módosítását.

Ennél nem kell külön  felszabadítani és engedélyezni a lapvédelmet.

Előzmény: Xooo (15344)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.07 0 0 15346

"mit vég" helyett: "mit véd"

Előzmény: Jimmy the Hand (15345)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.07 0 0 15345

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Intersect(Target, Range("A4:A500")) Is Nothing Then Exit Sub
If Target.Count > 1 Then Exit Sub
Me.Unprotect
With Application
  .EnableEvents = False
    If Target = "" Then
      Target.Offset(, 4) = ""
    Else
      Target.Offset(, 4) = Format(Date, "yyyy.mm.dd")
    End If
  .EnableEvents = True
End With
Me.Protect
End Sub

Na most, a Protect és Unprotect paraméterezése (jelszó, mit vég, mit nem, stb.) a te dolgod lesz.

Ehhez javaslom segítségül a makrórögzítőt.

A ScreenUpdate ki-bekapcsolása szerintem felesleges, azt kivettem.

 

Előzmény: Xooo (15344)
Xooo Creative Commons License 2011.07.07 0 0 15344

Sziasztok !

 

Van egy ilyen makróm, ami A oszlop alapján automatikusan dátumozza az F oszlopot. Az F oszlopnak védettnek kellene lennie, hogy a felhasználó

ne tudja átírni visszamenőleg a dátumot, de a makró nem tud bele írni, ha zárolttá teszem. Van erre valami megoldás ?

 

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Intersect(Target, Range("A4:A500")) Is Nothing Then Exit Sub
If Target.Count > 1 Then Exit Sub
If Target = "" Then
  Target.Offset(, 4) = ""
  Exit Sub
End If
With Application
  .EnableEvents = False
  .ScreenUpdating = False
  Target.Offset(, 4) = Format(Date, "yyyy.mm.dd")
  .EnableEvents = True
  .ScreenUpdating = True
End With
End Sub

Törölt nick Creative Commons License 2011.07.06 0 0 15343

Alapjábavéve a célnak megteszi. :-) Így legyen. Köszönöm a segítséged.

Előzmény: _Nyuszi (15342)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.07.06 0 0 15342

Akkor nem értem a kérdést. Ott van az "egyéni..." lehetőség a lenyúló fülön, ott megadhatóak a szűrési feltételek. Ennél egyszerűbbet nem tudok.

Előzmény: Törölt nick (15341)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.06 0 0 15341

2007-es Office csomagom van. De nem erre gondoltam. Nem ilyen szűrőre, hanem mikor egy kis gombra kattintva lenyílik a fül és ott lehet kiválasztani a szűrési feltételeket. Ez azért egy kicsit bonyyásabb azért is kérdeztem. De azért köszi.

Előzmény: _Nyuszi (15340)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.07.06 0 0 15340

AutoSzűrő?

(Adatok -> Szűrő -> Autoszűrő, 2003-as, magyar Excelben.)

Előzmény: Törölt nick (15339)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.06 0 0 15339

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni táblázatkezelés ügyben. Csináltam eggy jó nagy filmlistát, amiből egy kis részletet a következő képen láttok:

 

 

A lényeg ugye, hogy az 1. oszopban a film címe, a 2.-ban a kiadás éve, a 3.-ban a film műfaja és a 4. oszlopban, ami nem lényeges található a hivatkozás, amelyre kattintva nyílik meg a honlap. De ez mellékes. A lényeg az, hogy szeretnék olyat csinálni, hogy valami módon szűkíteni tudjam a listát pl. kiadás éve és a műfaj szerint. Ezt milyen múson tudnám megcsinálni? Nem sorbarendezéssel szeretném. Valahol régebben olvastam, hogy lehet ilyen gombokat létrehozni vagy nem tudom. Excel ügyben ennyire még nem bonyolódtam bele, ezért kérek segítséget. Röviden a lényeg, hogy szűkíteni tudjam a listát. Előre is köszönöm a segítséget.

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.07.05 0 0 15338

A oszlop: dolgok

B oszlop (mondjuk 1-től kezdve): =HA(DARABTELI(A$1:A1;A1)<2;DARABTELI(A:A;A1);"")

Ez csak az első előfordulás mellé ír darabszámot, és ezt utána B szerinti rendezéssel vagy szűrővel kinyerhető a lista.

Előzmény: mixtura_pectoralis (15334)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.05 0 0 15337

Pivot table a barátod.  Szummázás helyett valamilyen mező Count-ját kell betenni.

Előzmény: mixtura_pectoralis (15334)
Sznida Creative Commons License 2011.07.05 0 0 15336

Szia,

 

Mondjuk az excel 2007, 2010-ben.

Én a helyedben szűrőt használnék, csak egyedi rekordokat, és más helyre szűrném, mellé lehet írni egy darabteli függvényt, aminek a keresési értéke az egyedi rekord, a keresési táblája a eredeti adatbázis.

 

Üdv: Sznido

Előzmény: mixtura_pectoralis (15335)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.07.05 0 0 15335

Hol van egymillió sor? Adatbázisban, vagy szövegfájlban?

excelben 65 ezer van, openoffice-ban is csak 128 ezer.

Előzmény: tt65 (15324)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.07.05 0 0 15334

Olyan listára lenne szükségem, ami egy oszlopban lévő elemeket kiirja, hogy melyikből mennyi fordul elő.

Részösszegek és gyakoriság fügvényekkel próbálkoztam, de hiába.:-(

Ott csak olyan megoldás van, hogy egyesével nekem kell végigkeresni az adott elemre az oszlopban.

ennél gyorsabb, ha összeszámolom és ceruzával leírom egy papírra, majd begépelem.:-((

Xooo Creative Commons License 2011.07.05 0 0 15333

Szia !

 

Annyit, hogy engedélyezed az Office-ban a fejlesztőeszközök megjelenítését és a Visual basicben niytsz egy új modult. Jobb klikk, új modul hozzáadása és oda másolod be a makrót, de ha rájöttél a megoldásra akkor már mindegy :)

Előzmény: Bradley001 (15331)
Bradley001 Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15332

Köszönöm a segítséget mindenkinek, rájöttem közben hogy a google a barátom és a hiányos tudásom ki tudtam egészíteni. Mégegyszer köszönöm!

 

Előzmény: Xooo (15322)
Bradley001 Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15331

Ennek egy részét értem, de mit jelent hogy tegyem be egy modulba?

Előzmény: Xooo (15322)
Bradley001 Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15330

Igen, ezt is próbáltam ez már jobb. Viszont a következő kérdésem az lenne, hogy a macro-t hogyan tudom automatikusan futtatni? Mivel több ember használná, és nem szeretném ha elfelejtené valaki a macro-t lefuttatni.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (15320)
Bradley001 Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15329

Nem, mert ez minden cellába a friss dátumot írja be, ahol a MOST() fügvény található.

Előzmény: Xooo (15317)
tt65 Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15328

Jimmy feltette a habot a tortára! :-)

Előzmény: Sznida (15327)
Sznida Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15327

Bocsánat!

Jimmy megoldása a tökéletes, tt65-e majdnem. :)

Mivel én 2003-at használok, ezért automatikusan átírtam a számot 65536-ra, de Jimmy megoldása ezt is kiküszöböli! :)

 

Köszi mindkettőtöknek!

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Jimmy the Hand (15326)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15326

Verziófüggetlen megoldás (mert pl. xl2003-ban csak 65535 sor van):

 

Range("A" & Rows.Count).End(xlUp)

Előzmény: Sznida (15325)
Sznida Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15325

Nagyon szépen köszönöm! Tökéletes megoldás! :)

 

Üdv: Sznido

Előzmény: tt65 (15324)
tt65 Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15324

indulz az utolsó sorból (1048576) felfelé az első nemüres  celláig (Selection.End(xlUp).Select)

Előzmény: Sznida (15323)
Sznida Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15323

Sziasztok,

 

Hogyan tudom megállapítani markóban egy oszlop utolsó sorát? Hogy ne legyen egyszerű, az még hozzátartozik az oszlophoz, hogy sor egy sornyi üres sorokkal van tarkítva, ez a sor szürke színű, de üres. Ezért nem tudom használni az

usor = Range("A1").End(xlDown).Row

kódot. :(

 

Tud valaki segíteni?

 

Köszönettel: Sznido

Xooo Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15322

Megvan:

 

Public Function TIMESTAMP() As Date
    TIMESTAMP = Now
End Function

 

Ezt be kell tenni egy modulba, innentől kezdve lesz egy =TIMESTAMP parancs, ami nem aktualizálódik a munkafüzet megnyitásakor stb. Természetesen kombinálható pl így: =HA(SZÖVEG.E(A1);TIMESTAMP();""), vagy =HA(SZÁM(A1);TIMESTAMP();"") pl vonalkód esetén.

 

 

Előzmény: tt65 (15321)
tt65 Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15321

azt hiszem az átállítás csak a táblázatra érvényes, nem az egész programra.

és úgy tűnik, a most() fv-re nem jó a trükk, csak a ma() fv-re.

 

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (15320)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15320

Ezt az iterációs trükköt most hallom először, nem tudom, milyen mellékhatása van még (feltehetően lesz valahol, és egy egész programot átállíani egy táblázat kedvéért necces).

 

Én azt csinálnám, kicsit körülményesebben, hogy a MOST értékeket átmásolnám valahova irányított beillesztéssel ("értéket" bejelölése), és utána vissza. Ugyanez vonatkozik a randomszámokra is. Ha ezt rendszeresen kell csinálni, akkor a legjobb a makró és hozzá egy gomb az eszköztáron.

Előzmény: Xooo (15318)
tt65 Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15319

Ezen úgy lehet segíteni, hogy az excel beállításainál engedélyezed az iterációt (közelítés engedélyezése), de leveszed 1 re a lépések számát.

Akkor a most() nem fog többet változni. Jó trükk, erre pont megfelel.

Előzmény: Xooo (15318)
Xooo Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15318

Közben rájöttem hogy ez neked nem jó, mert a táblázat minden módosításakor automatikusan updateli a MOST-ot :(

Előzmény: Xooo (15317)
Xooo Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15317

Ilyesmire gondolsz ?

 

=HA(SZÁM(A1);MOST())

 

Egyik oszlop vonalkódok, másik oszlop dátumok. Ez annyit csinál, hogy megvizgyálja az A1 cellát, van-e benne szám, ha van akkor pl B1-be kiírja a dátumot.

 

 

Előzmény: Bradley001 (15294)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15316

Az egyesített cellákat érdemes elfelejteni, ha bármit akarsz kezdeni a táblázatoddal. Díszítésnek jók, de minden egyéb szempontból csak a gond van velük.

Előzmény: dvorcsakl (15314)
gabzz Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15315

Köszönöm.

Előzmény: _Nyuszi (15311)
dvorcsakl Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15314

De ez elhasal, ha egyesített cellák is vannak. :-(

Előzmény: dvorcsakl (15313)
dvorcsakl Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15313

Köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (15309)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15312

Nézd, én nem tudhatom valakiről, aki nem ír ide rendszeresen, hogy milyen színvonalú tudással rendelkezik. Megadtam az útmutatást, hogy merre kell elindulni, Egy ilyen ötlet sok embernek elég a megoldáshoz. Pusztán csak nem indítottam most el az Excelt a válasz kedvéért, mert mást csináltam.

 

Ha te ott tartasz, hogy "Ezt én is gondoltam.", akkor beírhatnád, hogy mit gondolsz, és ezzel megkönnyítenéd a segíteni akarók dolgát, hogy ne a sötétben tapogatózzunk.

 

Egyébként szívesen.

Előzmény: gabzz (15305)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15311

Felcseréltem az A és a B oszlopot, de nagyon remélem, hogy innentől menni fog egyedül is. :)

Cserébe nem kérek öntetet. :-)

Előzmény: _Nyuszi (15310)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15310

Megkönyörülök rajtad (jössz egy fagyival):

 

A1-től A10-ig beírtam rendre: 1; 2; 3; ... ; 9; 10.

B1-től B10-ig végigírtam nullával, egy tetszőleges helyre (mondjuk a B7-es cellába) 5-öt írtam.

Azt várjuk, hogy az értékes B oszlopbeli cellák közül a B7-es cella egyen zöld hátterű, a többi maradjon változatlan (mert pontosan a B7-es cella tartalma fordul elő az A oszlopban, a többi (a nullák) nem).

 

Feltételes formázás menüpont:

A képlet értéke bal oldalon, mellé: =DARABTELI($A$1:$A$10;B7)

 

Azt gondolom, menni kellett volna a korábbi tipp alapján is, főleg ha érted és beszéled az Excel súgójának a nyelvét (nálam magyar, könnyű dolgom van).

Előzmény: gabzz (15305)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15309

Közvetlen értelemben nincs ilyen. - De ha belegondolsz, ez is használható komplett sorra/oszlopra.

Ha teljes sort - oszlopot akarsz így átindexelni, tulajdonképpen ugyanígy kell - de lehet tömbképletet is használni  a sima helyett.

Előzmény: dvorcsakl (15308)
dvorcsakl Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15308

Köszi. Ezt ismerem, csak reméltem van, ami komplett sorra/oszlopra vonatkozik. Hetente bővül a táblám.

Előzmény: Törölt nick (15307)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15307

ha egy cellában az = jel beírása után egy másikba kattintassz (utána enter), akkor megkapod a másik tartalmát.

A cellában egy hivazkozási cím lesz a másikhoz, amit egérrel tovább is másolhatsz/húzhatsz

Előzmény: dvorcsakl (15306)
dvorcsakl Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15306

Urak!

 

Van egy excel fájlom, abban több munkalapom. Azt szeretném elérni, hogy az "A" munkalap első 3 sora mindig ugyanaz legyen, mint a "B" munkalap első 3 sora. Úgy, hogy folyamatosan frissüljön is, ha  "B" táblában változtatok.

 

Köszi.

gabzz Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15305

Köszönöm, de ezért kérdeztem.

Ez így annyi, mint ha azt modod, excellel meg lehet oldani:)

Ezt én is gondoltam.

Előzmény: Delila10 (15304)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15304

Sánta Kutya megadta a választ. Nézz utána a súgóban a darabteli függvénynek!

Előzmény: gabzz (15301)
Cicóka_ Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15303

ó, köszönöm ez is naagyon jóóó :)

Előzmény: mimi_bacsi (15300)
Cicóka_ Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15302

köszönöm szépen a gyors segítséget

az első  lett a jó megoldás

 

sajnos az átformázás nem sikerült, bár az lett volna az egyszeűbb megoldás, mert még tovább kell dolgozni majd az adatokkal

Előzmény: _Nyuszi (15298)
gabzz Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15301

Nincs megoldás? Ötlet?

Előzmény: gabzz (15295)
mimi_bacsi Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15300

Kijelölöd a teljes táblázatot (csak egy cellába írtam be..)

 

Majd Szerkesztés menű, Keresés és Csere menűpont

 

 

 

Rákeresel az "EUR" szóra.

 

 

 

Majd kicseréled az EUR szót a "semmire" amit egy szóköz leütésével érsz el. Ekkor a program rákeres a kijelölt táblázatban az EUR szórészletre és kicseréli a szóközre

 

 

 

Nekem LibreOffice-m van, de az Excellel ugyanígy tedd! :-)

 

 

Előzmény: Cicóka_ (15297)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15299

Ja, és magyar Excellel. Egyébként BAL -> LEFT, HOSSZ -> LEN.

És nem próbáltam ki.

Előzmény: _Nyuszi (15298)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15298

A mellette lévő oszlopba beírod (mondjuk az D5 cellába):

=BAL(D5;HOSSZ(D5)-4)

Ezzel balról levágsz néggyel kevesebb karaktert, mint a beírt szöveg hossza, azaz pont a szám marad meg, akármilyen hosszú is. Ezek után az előző oszlopot (a példámban D) elrejted, és kész.

 

A másik tippem, hogy átformázod pénznem formátumúra a cellát és elrejted a pénznemet.

Előzmény: Cicóka_ (15297)
Cicóka_ Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15297

Sziasztok!

 

Van valami lehetőség excelben hogy kivegyek/töröljek bizonyos karaktereket?

 

1 cellában szerepel pl:

 

86,25 EUR

nekem az EUR -t kéne kivenni

 

A feladat elejét már megcsináltam, így jöttek az adatok

aaaaa,"bbbb","ccccccc","86,25 EUR",,

és ebből kellett excel táblát csinálni

sajnos az EUR fölösleges, de nem tudom hogy lehet kiszedni

 

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15296

Igen, a cella értéke helyett a képlet értéket kell választani, és oda beírni egy darabteli függvényt ($b:$b), ami >0, de a pontos szintaxist nem mondom meg fejből.

Előzmény: gabzz (15295)
gabzz Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15295

Sziasztok!

 

Szerintetek feltételes formázással meg lehet oldani ezt a feladatot?

 

Adott A és B oszlop.

Mindkét oszlop számokat tartalmaz.

Ha az A oszlopban a B oszlopban található számok közül bármelyik is előfordul, színezze ki.

Bradley001 Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15294

Sziasztok!

 

A következő probémára keresek megoldást:

 

Rögzítenem kell kézi szkennerrel beolvasott vonalkódokat és a mellette lévő cellákba ki kellene iratnom automatikusan a beolvasás dátumát és az idejét.

Hogyan tudom a dátumot és az időt úgy ki iratni, hogy a már régebben beolvasott vonalkód melletti dátumot és időt ne írja át az Excel.

Tud valaki valmilyen képletet?

 

Segítségetek előre is köszönöm!

 

Brad

Xooo Creative Commons License 2011.07.01 0 0 15293

Végülis megoldottam legördülő választási lehetőséggel és azzal az ofszet függvénnyel amit tegnap adtatok, így klasszul működik. Köszi ! :)

Előzmény: Törölt nick (15292)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.01 0 0 15292

ja-ja aztán utána rájöttem ám.

Előzmény: Xooo (15291)
Xooo Creative Commons License 2011.07.01 0 0 15291

Ott a pont, de itt nálunk kicsit más a helyzet :D Ne hidd hogy ezt a sok marhaságot magamnak csinálom :D

Előzmény: Törölt nick (15290)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.01 0 0 15290

a ctrl+b billentyűkombináció vastag betűvé alakítja

a ctrl+u aláhúzottá alakítja

 

Előzmény: Xooo (15286)
Xooo Creative Commons License 2011.07.01 0 0 15289

Viszont a te megoldásod is tökéletes lenne szerintem.

Előzmény: SQLkerdes (15287)
Xooo Creative Commons License 2011.07.01 0 0 15288

Vagy még egy inputboxos megoldásra gondoltam. Ha megnyomja a gombot akkor megkérdezi a box hogy mi az amit a cellába akar írni a másik munkalapon. A második munkalapom védett, ahhoz az elő lapról vesz minden infot a táblázat, ezért akarom így megoldani. Egyszerű dolgoról van szó egyébként, annyit kellene beírjon hogy: elméleti vagy gyakorlati :)

Előzmény: SQLkerdes (15287)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.01 0 0 15287

Egy kapcsoló tipusú megoldás nem lenne jobb?

 

Arra gondolok, hogy ha kattintasz a gombra, akkor - feltéve, hogy az egyik már félkövér, aláhúzott - a másik válik félkövér, aláhúzottá, a korábban kiemelt cella meg normállá.

Ez biztosítja azt, hogy egyszerre csak egy cella legyen kiemelt (ha ez megfelel a te céljaidnak és egyszerre tényleg csak egy lehetne kiemelt).

 

Természetesen ezt meg lehetne spékelni azzal, hogy ha egyik sem félkövér, bold, akkor a gombra kattintáskor - mondjuk - mindíg az A cella válna kiemeltté.

Előzmény: Xooo (15286)
Xooo Creative Commons License 2011.07.01 0 0 15286

Sziasztok !

 

Olyan kérdésem lenne ( lehet hogy már valaki találkozott ilyennel ), hogy van-e olyan egyszerű makró ami egy cellában megváltoztatja a szöveget mondjuk normálból félkövér aláhúzottá. Van két cellám, amihez 2db gombot szeretnék rendelni, ha A gombot nyomja meg A cella lesz kiemelve, ha B gombot nyomja akkor a B. Több megoldást találtam a neten, de mind sokkal bonyolultabb problémával foglalkozott, sokat nem profitáltam belőlük :)

 

Köszi !

Sznida Creative Commons License 2011.07.01 0 0 15285

Sziasztok,

 

Van a Visual Basic topicban egy kérdésem:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9057993&la=111222060

Ha esetleg valakinek van ideje, és persze ötlete, akkor szívesen venném! :)

 

Bocs, amiért ide írom, de Ti jól ismeritek a VB-t.

 

Köszönettel: Sznido

wawabagus Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15284

Sziasztok!

 

Excel 2002-ben dolgozom.

Az lenne a kérdésem, hogy tudjátok-e hogyan lehet kumulált totált beleimplantálni egy pivotba.

 

Tudom, hogy ki lehet választani, hogy %-os formában mutasson adatokat és hogy mihez képest számolja.

Ezzel nincs is gondom, de ott van elvileg ez a running totál opció, azt hiszem nekem erre van szükségem, de ez valahogy nem működik...nem tudom melyik oszlopra kell állítani. Logikus lenne, ha megjelenne a már kiszámolt volumenes oszlop neve, de nincs ott...

 

Tudjátok hogy kell ezt beállítani?

Köszi!!

 

milyennincs Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15283

köszönöm.

Előzmény: Jimmy the Hand (15275)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15282

18 másodperc.

Gyakorlatilag egymás szavába vágva hadarunk :-)

Előzmény: Xooo (15281)
Xooo Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15281

:D Tényleg ennyi volt a megoldás köszi ! Most már nem foglalkozik az A1-ben lévő képletekkel. Köszönöm szépen.

Előzmény: SQLkerdes (15277)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15280

8 mp :-)

Előzmény: Xooo (15279)
Xooo Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15279

Nem jó Jimmy, azért köszi. Az a baj, hogy ha bármilyen képletet lehúzok az A1 sorban, akkor azt veszi át az Ofszet fügvénnyel a második munkalapomra sorszámnak, vagyis egy üres cellát. Szemmel láthatólag nincs ott semmi, de az offszet " érzi " hogy ott egy képlet van :D

 

Ezért ha B1-ben van csak szövegem és A1-ben egy 1-es sorszámom, de az A1 képletet lehúzom A10-ig, akkor az Ofszet az A10-et veszi utolsó cellának, hiába nincs ott semmi.

Előzmény: Jimmy the Hand (15276)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15278

=OFSZET(Munka1!$A$1;DARAB2(Munka1!$A:$A)-1;0)

 

A fenti két piros, bold A-ról beszélek.

Előzmény: Jimmy the Hand (15260)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15277

A másik munkalapon lévő OFFSET/OFFSZET függvényen belül van egy COUNT/DARAB függvényed.  Ez a Count függvény most pont abban az oszlopban számolja az elemeket, ahol a sorszámod (vagy látszólag üres cellád) van.  Változtasd meg a Count függvényben használt oszlopot (felteszem most A, ezt változtasd át B-re) és kész.

Előzmény: Xooo (15274)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15276

Esetleg ez?

 

= HA(B1 <> ""; SOR(B1);"")

 

 

Előzmény: Xooo (15274)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15275

Próbáld ki:

 

Sub Átdarabol()
    Const sor = 64
    
    Dim wsSrc As Worksheet, wsDest As Worksheet
    Dim rng As Range, i As Long, s As Long, o As Long
    
    Set wsSrc = ActiveSheet
    Set wsDest = wsSrc.Parent.Worksheets.Add
    i = 0
    While wsSrc.Range("A" & (i * sor + 1)) <> ""
        Set rng = wsSrc.Range("A" & (i * sor + 1)).Resize(sor, 2)
        s = i \ 3 

        o = i Mod 3
        rng.Copy Destination:=wsDest.Cells(s * sor + 1, o * 3 + 1)
        i = i + 1
    Wend
    With wsDest.Range("C:C, F:F")
        .ColumnWidth = 3
        .Interior.ColorIndex = 15
    End With
    wsDest.Cells.EntireColumn.AutoFit
End Sub

 

A makró indításakor az a munkalap legyen aktív, ahol az átrendezendő adatok vannak.

Előzmény: milyennincs (15270)
Xooo Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15274

Sajna nem jó az egész. Megcsináltam a képletet, de a gond, hogy ha Igaz akkor beírja a sorszámot, ha nem igaz akkor "" így szemmel láthatólag üres a cella, de az Offszet függvény ami átemeli az utolsó cellát a másik munkalapra az utolsó üresnek látszó, ám képletet tartalmazó cellát teszi át, nem a számot.

 

Nincs ötletem.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (15272)
eightXeight Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15273

Üdv!
Ebben kérném a segítségeteket: Ha van egy leggördülő listám ami mondjuk áll x,y,z-ből és azt szeretném megoldani, hogy ha választom y-t akkor jelenjen meg egy új(,vagy egy eddig üresben) oszlop egy legördülő listával pl. y1,y2,y3-mal. Ellenkező esetben ( ha x-et, vagy z-t választom) maradjon üresen, és semmit ne lehessen választani, vagy az oszlopot se lehessen látni.

Köszi

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15272

A függvénybeszúrásnál az utolsó kategóriát, az infót nézd át, nincs benne sok, ott lesz a válasz a kérdésedre, de fejből nem tudom a neveket.

Előzmény: Xooo (15268)
Xooo Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15271

=HA(SZÖVEG.E(B2);"1.")

 

Így jó a képlet, közben rájöttem :)

Előzmény: Xooo (15269)
milyennincs Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15270

...azt megköszönöm.

2 oszlop van, és 14.512 sor. A 2 oszlop egy név ée mellette egy adat, nem túl szélesek, szerintem álló lapméretnél 3 ilyen pár elfér egy lapon. (az viszont jó lenne, ha nem érnének össze, lehet kellene közé egy oszlop. Akkor viszont nem 6 oszlop, hanem +2 köztes, azaz 8 oszlopról volna szó.)

Az oldaltöréses Nézetnél most 64 sornál töri meg alapot., azaz 64 sor felfér egy oldalra.

Köszönöm.

Előzmény: Jimmy the Hand (15267)
Xooo Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15269

=HA(SZÖVEG.E(B1),1,0)

 

Valami ilyesmivel próbálkozok de nem nagyon akar működni.

Előzmény: Xooo (15268)
Xooo Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15268

Sziasztok !

 

Az előző kérdésemmel kapcsolatban lenne még egy kis gondom. Sorszámozni is szeretném a sorokat, szóval amikor valaki beír valamit, a B oszlopba, akkor ugyanabba a sorba A oszlopba írba be hogy 1, 2, 3 stb. Neten találtam egy ISTEXT függvényt. Arra gondoltam, hogy egy HA függvénnyel megnézetem, hogy pl B1 cellában van-e bármilyen szöveg, ha van akkor a sorszám 1 és így tovább. De a kivitelezés nem nagyon sikerül. Mindenhol csak olyat találok, hogy bizonyos szövegrészt nézzen meg, azt hogy van-e bármilyen szöveg a cellában nem találom sehol.

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15267

Beépítve nem tudok ilyet, viszont írhatok egy makrót, ami átdarabolja a táblázatodat több oszlopba.

Ha ez egyszeri feladat, és csak erre az egy típusú táblázatra kell, akkor annyival megkönnyítheted a dolgom, hogy megmondod, hány sor és hány oszlop fér el egy lapon. Akkor ezek fixen rögzítve lesznek a makróban, és nem kell cella-  meg lapméretekből számolgatni.

Előzmény: milyennincs (15266)
milyennincs Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15266

...ez sajnos nem megoldás, az lenne jó, ha oldalakat tudnék valamilyen megoldással megspórolni.

Előzmény: milyennincs (15265)
milyennincs Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15265

...közben ezt találtam, megnézem, működik-e....

Előzmény: Jozsef (3525)
milyennincs Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15264

Sziasztok!

Prompt problémám van (lehet volt róla szó, de nem tudom, hogy keressek rá vissza).

Arról van szó, hogy van egy "hosszú adatbázisom, 2 oszlop csupán, de több ezer sor. Hogyan tudom kinyomtatni úgy, hogy egy lapra több ilyen páros oszlopot nyomjon, s így kevesebb lapra kiférjen. Hasábolni wordben tudok, de excellben van ilyen, vagy hasonló....?

Köszönöm a választ.

Xooo Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15263

Én voltam balfék tökéletesen működik, köszönöm szépen a segítségeteket ! :)

Előzmény: Xooo (15262)
Xooo Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15262

Jogos :D Munkalapokról van szó, tehát Munka1 és Munka2. Munka 1 A1 oszlopában lenne egy lista amit fentről lefele folyamatosan töltögetnének ki adott időben. A Munkalap2-n van egy nyomtatható oldal, aminek pl D5 cellájába a Munka1-en lévő A1 oszlop legutolsó eleme kellene hogy szerepeljen. Tehát ha valaki beír valamit az Munka1 A1 oszlop 12. sorába ( az előző 11 már ugyanígy ki van töltve ) akkor az kellene hogy szerepeljen a Munka2 D5 cellájában. Ezután ha valaki beírja a 13. sort akkor megint csak az és így tovább.

 

Köszi a segítséget, én nem mondtam el elég érthetően. :)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (15259)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15261

Bingo.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (15259)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15260

Az a gyanúm, hogy kevered a munkafüzetet a munkalappal. A munkafüzet egy fájl, a munkalap azon belül egy fül.

Mivel eredetileg munkafüzetet írtál, arra adtunk képletet. Ha munkalapra gondoltál, akkor:

 

=OFSZET(Munka1!$A$1;DARAB2(Munka1!$A:$A)-1;0)

Előzmény: Xooo (15258)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15259

Kicsit homályos a dolog, talán azért nem megy.

Több cellát akarsz írni egy cellába?

Munkafüzet vagy munkalap? Mert a Munka1 stb. a munkalapok szokásos neve.

Ha tényleg munkafüzet, akkor mindegyiknek megnyitva kell lennie!

Előzmény: Xooo (15258)
Xooo Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15258

Nyilván én vagyok béna de a Munka1 munkafüzetem A1, A2, A3 stb celláinak tartalmát sehogyan sem tudom kiíratni a Munka2 munkafüzetem teszem azt B5 cellájába. :) Vagy Hív vagy érték hibaüzenet van és nem jövök rá mi a baj.

_Nyuszi Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15257

Én itt agyalok, közben meg már van is megoldás... :/

:)

Előzmény: Jimmy the Hand (15253)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15256

Ja, hogy ja. Szövegértési problémáim vannak. :-)

Arra gondoltam, hogy a képlet módosítható, így az A5 átírható. Csak fapados.

És ha DARAB2-vel megszámolom a cellákat?

Előzmény: SQLkerdes (15252)
Sznida Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15255

Igen, Jimmy gyorsabb volt, és az üres cellákat is kiszűrte a "Darab2" függvénnyel! :)

Előzmény: Sznida (15254)
Sznida Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15254

Szia,

 

Azt hiszem valami ilyesmire gondoltál:

=OFSZET(Munka1!A1;DARAB(Munka1!A:A)-1;0)

Ha a munkalap neve "Munka1",

A "Munka1!A1", az ofszet első argumentuma, az a cella, a címeket tartalmazó tartomány első cellája,

Lényege még, hogy nem maradjon ki üres cella!

 

Üdv: Sznido

Előzmény: SQLkerdes (15252)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15253

=OFSZET([Munkafüzet1.xls]Munka1!$A$1;DARAB2([Munkafüzet1.xls]Munka1!$A:$A)-1;0)

Előzmény: SQLkerdes (15252)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15252

Nyuszi, a te megoldásod mindíg az A5-öt mutatja, a kérdezőnek viszont - ha jól értem - mindíg a "legalsó" már kitöltött cella kell.

Ez egy OFFSET, COUNT kombináció, csak most nincs időm megcsinálni, hátha valaki erre ját.

Előzmény: _Nyuszi (15251)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15251

=[elsomunkafuzet.xls]Munka1!$A$5

?

 

Ezzel azt éred el, hogy nem kell végiggépelni a címet, mondjuk a gépelési hubákat kiszűröd. Viszont pontosan kell tudni a cellát. Elegánsabb comboboxszal csinálni, de ahhoz már tényleg makró kell.

Előzmény: Xooo (15249)
Rusvai Zsolti Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15250

Sziasztok!

A táblázattá alakítás nem igazán jöhet szóba, a másik megoldás viszont szóba jöhetne, azonban 2007-es Office-t használunk. Ebben az esetben hova kell másolnom azt a fájlt?

Xooo Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15249

Sziasztok !

 

Van 2 munkafüzetem, az első A oszlopában lévő cellákba címeket szeretnék írni, a második munkafüzetem egy adott cellájába pedig mindig az aktuális címet szeretném látni, mert azt nyomtatom. Tehát ha az A1-A4 már be van írva és valamit írok az A5-be akkor automatikusan az kellene hogy megjelenjen címként a második munkafüzetemben és így tovább. ( ez egy jegyzőkönyv, azért ilyen nehézkes )

 

Köszönöm szépen az ötleteket !

 

Szép napot mindenkinek :)

Törölt nick Creative Commons License 2011.06.29 0 0 15248

Köszönöm.

Szerintem is jobb, egyszerűbb a táblázattá alakítás - sajnos attól nem olyan lesz, mint amilyet szeretne. (Beszúrt kép)  (Ezért nem is nagyon értettem miért írta)

Előzmény: Delila10 (15247)
Delila10 Creative Commons License 2011.06.29 0 0 15247

Sablonként (.xlt) kell menteni a megformázott füzetet Munkafüzet.xlt néven a

C:Documents and SettingsFelhasználóApplication DataMicrosoftExcelXLSTART könyvtárba (2003-as verziónál). Hatására minden új füzet, új lap ezzel a formátummal nyílik.

 

Jobban tetszik erre a célra SQL ötlete, a táblázattá (2003-ban listává) alakítás, amihez nem kell makró, a táblázatban állva a Ctrl+r bill. kombináció megcsinálja. Ebben az esetben nem kell a más célra használandó füzet formátumát mindig átalakítani.

Előzmény: Törölt nick (15246)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.29 0 0 15246

nekem kb ez a két megoldás jut eszembe kapásból:

1. Az excel formázását alapértelmezetté lehet tenni - így mindig ezzel fog megnyílni. (Nem tudom fejből az elérési utat, de felül kell írni egy fájlt vele)

2. Elkészíted ezt a formázást és lemented.  (Akár üresen). Ebből a lementett munkafüzetbeől az ecset (brush) segítségével átmásolod a formázást és kész...  Ezt viszonylag egyszerű makróval is - a munkafüzet megnyitása nélkül. Makróban objektumként meg lehet nyitni, úgy hogy csak a feladatkezelőben látszik, hogy nyitva van. Sajnos nincs időm leírni ezt, de pár sor lenne az egész.

 

 

 

Előzmény: Rusvai Zsolti (15245)
Rusvai Zsolti Creative Commons License 2011.06.29 0 0 15245

Option Explicit

Sub Formazas()
'
' Formazas Makró
'
' Billentyűparancs: Ctrl+a
'
    Cells.Select
    With Selection
        .WrapText = False
        .Orientation = 0
        .AddIndent = False
        .ShrinkToFit = False
        .ReadingOrder = xlContext
        .MergeCells = False
    End With
    Columns("A:A").Select
    Selection.Delete Shift:=xlToLeft
    Columns("A:A").EntireColumn.AutoFit
    Columns("B:B").EntireColumn.AutoFit
    Columns("C:C").EntireColumn.AutoFit
    Columns("D:D").EntireColumn.AutoFit
    Columns("E:E").EntireColumn.AutoFit
    Columns("F:F").EntireColumn.AutoFit
    Columns("G:G").EntireColumn.AutoFit
    Columns("H:H").EntireColumn.AutoFit
    Columns("I:I").EntireColumn.AutoFit
    Columns("J:J").EntireColumn.AutoFit
    ActiveWindow.ScrollColumn = 2
    ActiveWindow.ScrollColumn = 3
    ActiveWindow.ScrollColumn = 4
    ActiveWindow.ScrollColumn = 5
    ActiveWindow.ScrollColumn = 6
    ActiveWindow.ScrollColumn = 7
    ActiveWindow.ScrollColumn = 8
    ActiveWindow.ScrollColumn = 9
    ActiveWindow.ScrollColumn = 10
    Columns("K:K").EntireColumn.AutoFit
    Columns("L:L").Select
    Columns("L:L").EntireColumn.AutoFit
    Columns("M:M").EntireColumn.AutoFit
    Columns("N:N").EntireColumn.AutoFit
    Columns("O:O").EntireColumn.AutoFit
    Columns("P:P").EntireColumn.AutoFit
    Columns("Q:Q").EntireColumn.AutoFit
    Columns("R:R").EntireColumn.AutoFit
    Columns("S:S").ColumnWidth = 10.86
    Columns("S:S").EntireColumn.AutoFit
    Columns("U:U").Select
    Columns("T:T").EntireColumn.AutoFit
    Columns("U:U").EntireColumn.AutoFit
    Columns("V:V").EntireColumn.AutoFit
    Columns("W:W").EntireColumn.AutoFit
    ActiveWindow.SmallScroll Down:=117
    Range("A1:W141").Select
    Range("W141").Activate
    ActiveWindow.ScrollColumn = 2
    ActiveWindow.ScrollColumn = 3
    ActiveWindow.ScrollColumn = 4
    ActiveWindow.ScrollColumn = 5
    ActiveWindow.ScrollColumn = 6
    ActiveWindow.ScrollColumn = 7
    ActiveWindow.ScrollColumn = 8
    ActiveWindow.ScrollColumn = 9
    ActiveWindow.ScrollColumn = 10
    Selection.Style = "Normal"
    ActiveWindow.SmallScroll Down:=-141
    Range("X1").Select
    Columns("W:W").EntireColumn.AutoFit
    Columns("V:V").EntireColumn.AutoFit
    Columns("U:U").EntireColumn.AutoFit
    Columns("T:T").EntireColumn.AutoFit
    Columns("S:S").EntireColumn.AutoFit
    Columns("R:R").EntireColumn.AutoFit
    Columns("Q:Q").EntireColumn.AutoFit
    Columns("P:P").EntireColumn.AutoFit
    Columns("O:O").EntireColumn.AutoFit
    Columns("N:N").EntireColumn.AutoFit
    Columns("M:M").EntireColumn.AutoFit
    Columns("L:L").EntireColumn.AutoFit
    Columns("K:K").EntireColumn.AutoFit
    Columns("J:J").EntireColumn.AutoFit
    ActiveWindow.ScrollColumn = 9
    ActiveWindow.ScrollColumn = 8
    ActiveWindow.ScrollColumn = 7
    Columns("J:J").EntireColumn.AutoFit
    Columns("I:I").EntireColumn.AutoFit
    Columns("H:H").EntireColumn.AutoFit
    ActiveWindow.ScrollColumn = 6
    ActiveWindow.ScrollColumn = 5
    ActiveWindow.ScrollColumn = 4
    ActiveWindow.ScrollColumn = 3
    ActiveWindow.ScrollColumn = 2
    ActiveWindow.ScrollColumn = 1
    Columns("H:H").EntireColumn.AutoFit
    Columns("D:D").EntireColumn.AutoFit
    Columns("C:C").EntireColumn.AutoFit
    Columns("B:B").EntireColumn.AutoFit
    Columns("A:A").EntireColumn.AutoFit
    Columns("E:E").EntireColumn.AutoFit
    Range("A1:W1").Select
    Selection.Style = "Rossz"
    ActiveWindow.SmallScroll Down:=27
    ActiveWindow.ScrollRow = 29
    ActiveWindow.ScrollRow = 30
    ActiveWindow.ScrollRow = 31
    ActiveWindow.ScrollRow = 33
    ActiveWindow.ScrollRow = 35
    ActiveWindow.ScrollRow = 36
    ActiveWindow.ScrollRow = 38
    ActiveWindow.ScrollRow = 39
    ActiveWindow.ScrollRow = 41
    ActiveWindow.ScrollRow = 42
    ActiveWindow.ScrollRow = 45
    ActiveWindow.ScrollRow = 46
    ActiveWindow.ScrollRow = 48
    ActiveWindow.ScrollRow = 50
    ActiveWindow.ScrollRow = 52
    ActiveWindow.ScrollRow = 54
    ActiveWindow.ScrollRow = 56
    ActiveWindow.ScrollRow = 57
    ActiveWindow.ScrollRow = 59
    ActiveWindow.ScrollRow = 60
    ActiveWindow.ScrollRow = 61
    ActiveWindow.ScrollRow = 63
    ActiveWindow.ScrollRow = 64
    ActiveWindow.ScrollRow = 65
    ActiveWindow.ScrollRow = 66
    ActiveWindow.ScrollRow = 69
    ActiveWindow.ScrollRow = 70
    ActiveWindow.ScrollRow = 71
    ActiveWindow.ScrollRow = 72
    ActiveWindow.ScrollRow = 74
    ActiveWindow.ScrollRow = 75
    ActiveWindow.ScrollRow = 76
    ActiveWindow.ScrollRow = 77
    ActiveWindow.ScrollRow = 78
    ActiveWindow.ScrollRow = 79
    ActiveWindow.ScrollRow = 80
    ActiveWindow.ScrollRow = 81
    ActiveWindow.ScrollRow = 82
    ActiveWindow.ScrollRow = 83
    ActiveWindow.ScrollRow = 84
    ActiveWindow.ScrollRow = 85
    ActiveWindow.ScrollRow = 86
    ActiveWindow.ScrollRow = 87
    ActiveWindow.ScrollRow = 88
    ActiveWindow.ScrollRow = 89
    ActiveWindow.ScrollRow = 90
    ActiveWindow.ScrollRow = 91
    ActiveWindow.ScrollRow = 92
    ActiveWindow.ScrollRow = 93
    ActiveWindow.ScrollRow = 95
    ActiveWindow.ScrollRow = 96
    ActiveWindow.ScrollRow = 98
    ActiveWindow.ScrollRow = 99
    ActiveWindow.ScrollRow = 101
    ActiveWindow.ScrollRow = 102
    ActiveWindow.ScrollColumn = 2
    ActiveWindow.ScrollColumn = 3
    ActiveWindow.ScrollColumn = 4
    ActiveWindow.ScrollColumn = 5
    ActiveWindow.ScrollColumn = 6
    ActiveWindow.ScrollColumn = 7
    ActiveWindow.ScrollColumn = 8
    ActiveWindow.ScrollColumn = 9
    ActiveWindow.ScrollColumn = 10
    ActiveWindow.ScrollColumn = 11
    Range("A1:W141").Select
    Range("W141").Activate
    Selection.Borders(xlDiagonalDown).LineStyle = xlNone
    Selection.Borders(xlDiagonalUp).LineStyle = xlNone
    With Selection.Borders(xlEdgeLeft)
        .LineStyle = xlContinuous
        .ColorIndex = xlAutomatic
        .TintAndShade = 0
        .Weight = xlThin
    End With
    With Selection.Borders(xlEdgeTop)
        .LineStyle = xlContinuous
        .ColorIndex = xlAutomatic
        .TintAndShade = 0
        .Weight = xlThin
    End With
    With Selection.Borders(xlEdgeBottom)
        .LineStyle = xlContinuous
        .ColorIndex = xlAutomatic
        .TintAndShade = 0
        .Weight = xlThin
    End With
    With Selection.Borders(xlEdgeRight)
        .LineStyle = xlContinuous
        .ColorIndex = xlAutomatic
        .TintAndShade = 0
        .Weight = xlThin
    End With
    With Selection.Borders(xlInsideVertical)
        .LineStyle = xlContinuous
        .ColorIndex = xlAutomatic
        .TintAndShade = 0
        .Weight = xlThin
    End With
    With Selection.Borders(xlInsideHorizontal)
        .LineStyle = xlContinuous
        .ColorIndex = xlAutomatic
        .TintAndShade = 0
        .Weight = xlThin
    End With
    ActiveWindow.SmallScroll Down:=-30
End Sub

SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.29 0 0 15244

Továbbra is fenntartom, hogy ha berakod a rögzített makrót, akkor ránézünk.

 

Ha viszont nem akarod, akkor simán alakítsd táblázattá a letöltött adatokat a következő makroval.

 

 

Sub RZS()


    ActiveSheet.ListObjects.Add(xlSrcRange, activesheet.usedrange, , xlYes).Name = _        "Table1"   

 

End Sub

Előzmény: Rusvai Zsolti (15243)
Rusvai Zsolti Creative Commons License 2011.06.29 0 0 15243

Sziasztok!

 

Tettem fel print screent az előző kérdésemet szemléltetendő. Az első képen látható "nyers" lista az amit a céges ERP rendszerünkből le tudunk szűrni. Ez az, amit meg kell formáznunk mielőtt tovább dolgozunk vele. Makrórögzítővel próbálkoztunk, ez működik is addig, míg maradunk abban a munkafüzetben, amelyben végrehajtottuk a makrórögzítést. Azonban ha újra csinálom a lekérdezést a ERP rendszerben, majd az eredményről lehívok egy új excel táblát, abban már nincs meg ez a formázás makró. Teljesen mindegy, hogy egyéni makró munkafüzetbe mentem vagy az adott munkafüzetbe. Amit szeretnék az az, hogy akárhányszor csinálok egy lekérdezést az ERP-vel, majd leívom excelben, egy kattintásra formázza meg a második képen látható módon.

 

1.

 

2.

 

 

 

 

 

 

Delila10 Creative Commons License 2011.06.29 0 0 15242

Nincs mit. 

Előzmény: Törölt nick (15241)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.28 0 0 15241

Köszi sikerült. Illetve köszönöm a másik kedves fórumozónak is aki segített.

Előzmény: Delila10 (15240)
Delila10 Creative Commons License 2011.06.28 0 0 15240

Rendezd a B oszlop szerint a tarományt csökkenő sorrendbe az A-tól Z-ig ikon segítségével. Csak beállsz a B oszlop bármelyik cellájába, és rákattintasz az ikonra.

 

Be szerettem volna tenni egy képet az ikonról, de csak az Indafotón keresztül engedi a fórummotor (monnyon le!), az meg túl hosszadalmas. Biztosan megtalálod a felső ikonsoron.

Előzmény: Törölt nick (15236)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.28 0 0 15239

Másold be ide a felvett makrót és ránézünk.

Persze kivéve akkor ha a lenti tanács volt a megoldás és nem a Personal MacroWorkbook-ba volt mentve a cucc.

Előzmény: rzsolti (15233)
Vacy Creative Commons License 2011.06.28 0 0 15238

Makró rögzítésekor a makró helye ne az "Ebben a munkafűzetben" legyen, hanem az "Egyéni makró-munkafüzet". Ekkor mindig elérhető lesz a makró, hozzá lehet rendelni egy ikont, és akkor gombnyomásra végzi is a dolgát. 

Előzmény: rzsolti (15233)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.28 0 0 15237

SORSZÁM() függvényt tegyél be melléjük egy oszlopba.

Tehetsz rá autoszűrőt, és növekvőbe sorbarendezheted a függvényt tartalmazó oszlopot.

Persze ezt meg kell ismételni minden válozásnál.

Makróval lehet automatizálni is.

Előzmény: Törölt nick (15236)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.28 0 0 15236

Üdv!

 

Olyan kérdésem lenne, hogy van egy két oszlopos táblázatom. Az első oszlopban szerepel 8 név. A második oszlopban pedig a nevek mellett számok vannak. Ezek a számok folyamatosan változnak. És azt szeretném megcsinálni, hogy akinek a legtöbb szám szerepel a neve mellett az ugorjon a lista elejére, akinek a második legtöbb pontja van ő ugorjon a másodikra és így tovább. Erre van valami függvény vagy valami? Tehát röviden: Két oszlop. Nyolc név az "A" oszlopban. "B" oszlopban pedig nyolc szám. A számok folyamatosan változnak. Köszi előre is!

 

Üdv.

Törölt nick Creative Commons License 2011.06.28 0 0 15235

Melyik SAP? SBO vagy R/3?

Előzmény: rzsolti (15233)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.28 0 0 15234

Minden bizonnyal meg lehet oldani a feladatot, de így látatlanban elég nehéz. Kéne legalább valami mintafájl, feltöltve valahová, hogy hogy néz ki a nyers riport, és milyenre kellene formázni. Lehet tele kitalált adatokkal is, csak a formátum legyen meg.

Előzmény: rzsolti (15233)
rzsolti Creative Commons License 2011.06.28 0 0 15233

Sziasztok!

 

Egy kérdéssel szeretnék hozzátok fordulni, tudom, hogy egy jártas programozónak banális lehet ez a kérdés, nekünk azonban problémát okoz:

 

A munkahelyen az SAP-nak egy webes felületén dolgozunk, melyből minden nap lehúzunk egy listát excel formátumban. Ez a lista minden tördelést, formázást nélkülöz. Szeretnék csinálni egy olyan makrót, mely egy kattintásra "megformázza" a táblázatot. (Sortörés, cellarácsok hozzáadása, a sor - és oszlopszélesség igazítása a szöveg hosszának megfelelően stb) Próbálkoztunk a makrórögzítéssel, működik is abban a fájlban, amit letöltöttünk, azonban ha újra lehívjuk ugyanazt a listát, már nem működik a makrónk. HA tudtok valami okosságat légyszives segítsetek! Előre is köszi!

SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.27 0 0 15232

http://blog.contextures.com/archives/2011/06/27/quickly-find-excel-ribbon-commands/

 

Nekem tetszik, hátha másnak is bejön.

Nem tudom elmondani mennyit kerestem valamelyik nap a régi-stílusú pivot varázslót, erre itt van ez, amivel könnyedén megleltem volna.  (és kiderül, hogy a régi stílusú pivot varázsló nincs is rajta a ribbon-on :-(

SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.25 0 0 15231

A Ctrl + g az a "Go" vagyis menüből lehet megmondani az excelnek, hogy hova menjen.  Amire itt gondoltak az a Ctrl+G és utána a Special (a feljövő form bal alsó sarka).  Ott ki lehet választani, hogy az üres cellákat jelölje ki.

Az üres cellák kijelölése után, már csak azt kell csinálni, hogy a kijelölt (üres) cellák teljes sorát jelölöd ki (nálam Shift+szóköz) és Ctrl és minusz billentyű kombinációra törlés.

Előzmény: mixtura_pectoralis (15227)
Delila10 Creative Commons License 2011.06.25 0 0 15230

Kimutatást készíts több tartományból.

Előzmény: MGD1 (15216)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.06.25 0 0 15229

ez tipikus sql megoldás, adatbázissal pillanatok alatt megoldható, ajánlom za access vagy más fórumot.;)

a fórum a meglévő sql programtól is függhet.;)

Előzmény: MGD1 (15216)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.06.25 0 0 15228

Nem sajnos, mert nem a számítás eredménye, hanem csak a kijelzése van módosítva, tehát jó, hogy az eredeti számmal számol tovább.

 

Vagy használd valamelyik kerekítő függvényt - figyelni kell le és felfelé kerekítésre - vagy a 123-nál jól bevált "szorzás révén tizedesjegy váltás, majd egész levágása (int) után visszaosztás a megoldás.

Előzmény: lotuszwirag (15217)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.06.25 0 0 15227

a ctrl-g mit kellene, hogy csináljon?, utána a + és - is mire jó?

Előzmény: Törölt nick (15225)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.06.25 0 0 15226

Én a "rövidlátás" kifejezést használnám, mert a megoldást rendszeresen alkalmazom access esetében.

Úgy látszik, kezdek beállni sematikus gondolkodásra.:-((

Előzmény: mimi_bacsi (15224)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.24 0 0 15225

hát én az üres cellák sorát így szoktam:

 

1. oszlop kijelöl

2. ctrl+g -> "üres cellák"

3. ctrl + - (mínusz) -> "egész sor"

Előzmény: mixtura_pectoralis (15221)
mimi_bacsi Creative Commons License 2011.06.24 0 0 15224

Az ilyen válaszokra mondják, "Kreatív gondolkodás"! Többek között ezért is olvasom ezt a fórumot, mert rengeteg "AHA" érzésem van itt....:-)

Az egyszerű és letisztult gondolatoknál, javaslatoknál nincs is jobb! :-) 

Előzmény: SQLkerdes (15222)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.06.24 0 0 15223

ÓÓÓÓhhhhh....

 

Köszönöm, most megyek, keresek egy sarkot, és egy darabig beverem a fejem a falba.. ;)

Hát igen, péntek esteledésféle van...;)

Előzmény: SQLkerdes (15222)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.24 0 0 15222

Nem kell makró.

 

1.)  Szúrj be egy új oszlopot

2.) Az oszlopot töltsd fel növekvő számokkal, 1-től 5000-ig (vagy amennyi sorod van a táblázatban).

3.) Rendezd a táblázatot (az új oszlopot is) úgy hogy a törlendő sorok egybe kerüljenek

4.) Töröld a törlendő sorokat

5.) Rendezd a táblázatot, most az új sor szerint növekvő sorrendbe.

Előzmény: mixtura_pectoralis (15221)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.06.24 0 0 15221

Megint belecsaptam a jóba. :-((

Kaptam egy kb. 5 ezer soros táblázatot, amiből kb. ezer sort kell törölni.

Arra rájöttem, hogy lehetne automatizálni:

"Ha "B" oszlop cellája üres, vagy * karaktert tartalmaz, akkor az egész sor törlendő".

 

Sajnos sorbarendezés utáni gyors manuális törlés nem lehetséges, mert utána nem lehet visszaállítani az eredeti sorrendet. :-((

 

Ha valaki ki tud segíteni egy makróval, akkor meghálálom, különben megvan az egész hétvégi programom...

lotuszwirag Creative Commons License 2011.06.24 0 0 15220

Köszi a segítséget!

Nekem adott esetben volt "sajnos", de így jó! :)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (15219)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.06.24 0 0 15219

Egyébként a "sajnos" nem illik ide, szándékosan ez az alapműködés, és ez így jó. :-)

Előzmény: lotuszwirag (15217)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.06.24 0 0 15218

Igen, használj kerekítőfüggvényt, kerek() vagy kerekít(), fejből nem emlékszem.

Függvénybeszúrás, matematikai kategória.

Előzmény: lotuszwirag (15217)
lotuszwirag Creative Commons License 2011.06.24 0 0 15217

Sziasztok!

 

A cellában egy képlet szerepel, melynek az értéke 1,77421052631, de mivel be van állítva, hogy 2 tizedesre kerekítse, 1,77-et ír ki.

Ha tovább akarok ezzel számolni, mondjuk meg akarom szorozni, 2-vel, akkor sajnos a hosszabb összeget veszi figyelembe, nem az 1,77-et.

 

Lehet ezzel valamit kezdeni, hogy a kerekített összeggel számoljon?

 

Előre isköszi!

MGD1 Creative Commons License 2011.06.24 0 0 15216

Jo napot

 

Szeretnenk egy tobb oldalas arajanlatbol generalni egy rendelest.

Ehez volna szuksegunk egy kepletre amely egy oldalon osszesiti

a rendelest a termek kodjaval, megnevezesevel es a menyiseggel.

Megjegyzes: csak azokat a teteleket szeretnenk ha osszesitene a

keplet ahova menyiseg lessz beirva.

 

oldal 1

 

kod           megnevezes      termek ara           rendeles

 

term1       termek 1                  550

term2       termek 2                  650                       2

term3       termek 3                  850                       1

 

 

oldal 2

 

kod           megnevezes      termek ara           rendeles

 

term1x       termek 1x                300

term2x       termek 2x                200                       1

term3x       termek 3x                500                      

 

rendeles

 

kod           megnevezes      termek ara           rendeles

term2         termek 2                  650                       2

term3         termek 3                  850                       1

term2x       termek 2x                200                       1

 

 

 

elore is koszonjuk

 

wawabagus Creative Commons License 2011.06.23 0 0 15215

Megvan :-)))

 

"oszlop név"

="="

 

Ne kérdezzétek miért, de működik...fura ez a "="...

 

:-)

 

Előzmény: wawabagus (15214)
wawabagus Creative Commons License 2011.06.23 0 0 15214

Sziasztok!

 

Dcount függvényt szeretnék használni.

 

Az egyik feltétel az lenne, hogy a Date oszlop üres...

De ez valahogy nem működik:

1. hagytam már simán üresen

2. írtam ezt bele =""

 

Nincs ötletem...hogyan kell ezt a feltételt megfogalmazni?

 

Van ötletetek?

 

Köszi

Y

 

 

Sznida Creative Commons License 2011.06.23 0 0 15213

Jaja, pontosan igazad van! :)A mindennapok jól berögzült kiterjesztései (.txt).

Bocsi, valóban a ".jpg"-t akartam írni!

 

Köszi a javítást!

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Delila10 (15211)
Logic88 Creative Commons License 2011.06.23 0 0 15212

Köszönöm! Működik.

Gondolom ugyan így megoldható, hogy a név elé is kerüljön valami más szöveg. Ugyan is idő közben sikerült megoldanom (mondjuk nem a legelegánsabb, de annál látványosabb) Auto Mouse Clicker nevű programmal :D

Megadtam neki, hova kattintson a képernyőn, aztán illesszen be és görgessen a következőre...aztán hátraőltem amíg a gép dolgozott :)

 

De az "összefűz" megoldás valóban egyszerűbb :)

Delila10 Creative Commons License 2011.06.23 0 0 15211

Ha meg txt kiterjesztést akar, akkor  az =A1&".jpg" képlettel megteheti.

 

 

Bocsi. :)

Előzmény: Sznida (15210)
Sznida Creative Commons License 2011.06.23 0 0 15210

Szia,

 

Magyar excel esetén a mellette lévő cellába meg tudod csinálni egy összfűz nevű függvénnyel.

Ha az A oszlopban vannak az adatok, akkor a B képlete:

=összefűz(A1;".txt")

 

Ez már csak végig kell másolni, azután az egész oszlopot kijelölni másolni, és értékként beilleszteni, akko már törölhető az A oszlop! :)

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Logic88 (15209)
Logic88 Creative Commons License 2011.06.23 0 0 15209

Üdvözlet!

 

Excelben lehet-e olyan műveletet végezni, hogy a cellákba már beírt szöveg után illesszünk be még valamit.

Ím a példa:

 

Van 1870 db termékem egy oszlopban és mindegyik neve után oda kell még biggyesztenem, hogy ".jpg"

 

Hogy lehet ezt egyszerűen megcsinálni, mintsem 1870-szer bekattintani és ctr+v- zni a dolgot?

kelan Creative Commons License 2011.06.22 0 0 15208

Köszi, ezek az AB. függvények nagyon jók! :)

Előzmény: Jozsef (15196)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.22 0 0 15207

tételcímkék ismétlése pontosabban. 2010-től van csak szerintem.

Előzmény: Törölt nick (15206)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.22 0 0 15206

Helló!

Nem jöttem rá, hogy a pivotmező beállításoknál a tételek megjelenítése funkció mitől aktív vagy inaktív.

Tudtok valamit arról, hogy ezt mi befolyásolhatja?

(lap  - és egyéb védelmek kilőve)

 

 



_Nyuszi Creative Commons License 2011.06.21 0 0 15205

"Igen, lehetne bonyolítani, de minek?"

Én egy hónapon belül rájöttem, hogy a betegséget, szabadságot nem tudom Excellel elegánsan lekezelni, ezért kellett bonyolítani. És jobb egy lépésben jóra csinálni, mint hónapokig reszelni. De ha ilyen igény nincs, akkor persze nem kell. :)

Előzmény: Delila10 (15204)
Delila10 Creative Commons License 2011.06.21 0 0 15204

Szívesen.

 

Nyuszi

Igen, lehetne bonyolítani, de minek? A 26. és 27. sorban lévő két 12-es értékre való hivatkozásnak akkor van értelme, ha ezek változhatnak.

 

SQL

Nem értem kristálytisztán. Az igaz, hogy a 3. sorral kellett volna kezdeni a képletet, de a kérdező ezt azonnal látta.

Előzmény: HoKarany (15202)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.06.20 0 0 15203

Sőt, lent van egy N = 12 és egy É = 12 tartomány. Lehetne a 12-es szám helyett avval a cellával számolni, amelyik a 12-t ott tartalmazza.

De tovább bonyolítható. :)

Egy segédlapon csinálsz olyan sorokat, hogy N 12; É 12; Sz 8; B 8; BSz 8 stb., és fkeres-sel megkeresteted a betűhöz tartozó óraszámot. Célszerű minden dolgozóhoz két sort felvenni: felül a beosztás kódja, alatta az óraszám. Ahogy te felülre beírod, hogy N, az alatta lévő cellában lévő képlet a segédmunkalapon kikeresi, hogy az N cellaértékhez 12 tartozik, ezért ez fog ott alul megjelenni. Ekkor a jobb oldalon csak egy sima SZUM kell.

Előzmény: Delila10 (15199)
HoKarany Creative Commons License 2011.06.20 0 0 15202

Kedves Delila10!

 

Nagyon szépen köszönöm, szuperül működik!

Előzmény: Delila10 (15199)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.20 0 0 15201

nézd meg a RÉSZÖSSZEG fgv-t is

Előzmény: kelan (15195)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.20 0 0 15200

Delila, szerintem nem a 2-es sorra kell számolni, mert az még része a fejlécnek.

Meg én nem is adnám össze a cellák tartalmát (a te első SZUM-ok), csak =É és =N esetén felszoroznám 12-vel, oszt úgy összesítenék.

 

Vagy félreértem a feladatot.

Előzmény: Delila10 (15199)
Delila10 Creative Commons License 2011.06.20 0 0 15199

=SZUM(C2:AG2)+DARABTELI(C2:AG2;"É")*12+DARABTELI(C2:AG2;"N")*12

Előzmény: HoKarany (15198)
HoKarany Creative Commons License 2011.06.20 0 0 15198

 

Sziasztok!

Segítségeteket kérem!

Beosztás tervezőt készítek excelben, az a gondom hogy "N" és "É" értéket szeretném, hogy "12"-nek számolja a SZUM az AH oszlobban.

 

Köszönöm!!!

HoKarany Creative Commons License 2011.06.20 0 0 15197

Sziasztok!

Segítségeteket kérem!

Beosztás tervezőt készítek excelben, az a gondom hogy "N" és "É" értéket szeretném, hogy "12"-nek számolja a SZUM az AH oszlobban.

 

Köszönöm!!!

Jozsef Creative Commons License 2011.06.20 0 0 15196

Javaslom DARABTELI helyett az AB.DARAB függvényt, ez tetszőlegesen bonyolult feltételt tud (magyarul nem kell az autoszűrő)

Előzmény: kelan (15195)
kelan Creative Commons License 2011.06.20 0 0 15195

Sziasztok! Egy tök egyszerű problémát nem tudok megoldani... Hogyan kell elneveznem azt a tartományt, ami a DARABTELI függvényemben lesz, ha ez a tartomány mindig az autoszűrővel kapott terület? Vagyis egy szűrt listán belül szeretnék bizonyos kritériumok szerinti darabszámot megállapítani.

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.17 0 0 15193

A második.

Előzmény: Gavriel (15191)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.17 0 0 15190

Nekem megy.

Előzmény: Gavriel (15189)
Balance123 Creative Commons License 2011.06.17 0 0 15188

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni makró használatában. Nagyon kezdő vagyok benne, sok mindent nem is értek benne még.

Olyan szeretnék végrehajtani, hogy excelben -mint vezérlő- adatokat másolna át a wordbe.

Olyan parancs kellene, ami megnyitja a wordot, majd excelből az adatot bemásolja a wordbe, egy adott helyre.

A válaszokat előre is köszönöm

 

Balance123

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.17 0 0 15187
Előzmény: Gavriel (15186)
Vacy Creative Commons License 2011.06.16 0 0 15185

bubialma

Szivesen! :D

 

_Nyuszi

Jól látod ez a lehetőség fenn áll, ezért írtam, hogy az első verzió könnyebben kontrollálható.

Szükség szerint a "darabteli" függvénnyel figyelhető oszloponként a duplikáció.

Pl: =DARABTELI(B2:B7;"Kiss")=1

 

_Nyuszi Creative Commons License 2011.06.16 0 0 15184

Bocsánat, hogy belevau, de volt szerencsém vezényléses Excelekhez, és felmerült egy kérdés bennem:

Az előfordulhat, hogy valakit beírsz Ü-re meg Sz-re is, figyelmetlenségből (vagy akár két Ü-re ugyanazt az embert)? Ezt ki tudod szűrni? (egyáltalán: fontos ez?)

Nálunk össze kellett számolni a neveket, hogy egyezik a lentre került Sz+Ü-vel (amolyan visszacsatolásféleképpen), mert a vezénylést készítő néha nem nézte a délutánosoknál, hogy délelőttre be van-e már osztva....

Előzmény: Vacy (15182)
bubialma Creative Commons License 2011.06.16 0 0 15183

KÖSZÖNÖM!!! Ez alapján már meg tudtam csinálni!!! Nagyon sokat segítettél!!!!

Előzmény: Vacy (15182)
Vacy Creative Commons License 2011.06.16 0 0 15182

Nem teljesen értem, most a 3 hónap adtad össze, vagy a 1-1 hónapot?

A megadott függvény (darabteli) ismételt használatával, valamint megfelelő paraméterezésével lehet 1-1 hónapot is számolni, valamit a 3 hónapot egyben is.

 

Illetve ha a 1-1 hónap megvan:

 

 

a H11: =B11+D11+F11

 

Vagy ha 3 külön munkalapon van a táblázatösszesítő, akkor így lehet hívatkozni rá:

=Munka1!B11 + Munka2!B11 + Munka3!B11