Keresés

Részletes keresés

Vacy Creative Commons License 2011.07.24 0 0 15547

http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/irfanview-v4-23--magyar--OW12.html

 

Beállítható a kivágott kép mérete, helye.

Előzmény: Törölt nick (15544)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.24 0 0 15545

Részemről Alt+Prt scr, majd Paint-be Ctrl+v. :)

Előzmény: Törölt nick (15544)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.24 0 0 15544

ezeket milyen képlopóval vágjátok be?

(gondolom nem (alt)+prt scr, aztán vmi szerkesztőben igazgatott képet raktok ide.

Előzmény: Jimmy the Hand (15541)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.23 0 0 15543

Üdv!

 

Lenne egy-két kérdésem. Az első az lenne, hogy hogyan lehet azt megcsinálni, hogy van négy mérkőzés és ugye értelemszerűen a négy mérkőzésből továbbjut négy csapat és ezt a négy csapatot beírja a következő fordulóba autómatikusan és a négy győztes csapat nevét ki is emelje vastagon? Majd a két elődöntő győztesét automatikusan betegye a döntőbe? Illetve van négy féle verseny és mind a négynek más-más a pontrendszere, de egy tabellán számítják. Ez megoldható valahogy? Aki kiesik az első négyes mérkőzésén ők is más pontot kapnak mint aki ugyan azon verseny elődöntőjében esnek ki. Szóval 4 féle pontszámítás, de a 4 pontszámításon belül 4 adható. Negyeddöntős, elődöntős, döntős, győztes. Bocsi, ha bonyolultan fogalmaztam! Köszi előre is!

 

Üdv.

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.22 0 0 15541

A munkafüzet fölső keretére jobb gombbal kattintva is elérhető. Próbáld ki azt.

Előzmény: Gavriel (15540)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.22 0 0 15538

Á, igen, emlékszem egyszer volt már erről szó. Csak nem használom, ezért aztán kipereg.

Viszont xl2003-ban a 21-gyel nem meg az a kód, amit az előbb beküldtem...

Előzmény: Törölt nick (15537)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.22 0 0 15537

a magyar naptári hét számítás eltér a nemzetközitől, nálunk a csütörtökös hét számít elsőnek.

21-et kell a 2. argumentumba írni és akkor magyarul lesz (Legalábbis 2010-es xlben)

Előzmény: Jimmy the Hand (15536)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.22 0 0 15536

Az lehet, de az Analysis Toolpak-ba beépített WEEKNUM függvény, amit a kérdező használ, 30-at ad, és gondolom, neki ez kell. Amúgy az én naptáramban is 29. hét van.

Előzmény: Gavriel (15533)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.22 0 0 15535

Erre csak kerülő megoldást tudok: két ablak ugyanarról a munkafüzetről. (Ablak -> Új ablak menüpont)

Ha az egyiket görgeted, a másik nem mozdul, de amit az egyikbe beírsz, az a másikban is ott van.

Csak megfelelően el kell rendezni őket a képernyőn.

Előzmény: Gavriel (15529)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.22 0 0 15532

    Dim a As Long
    a = Evaluate("WEEKNUM(TODAY(),1)")

Előzmény: wawabagus (15530)
wawabagus Creative Commons License 2011.07.22 0 0 15530

Sziasztok,

Hogyan lehet a legegyszerűbben Weeknum-ot számolni VBA-ban.

Tegyük fel a mai nap today() weeknum-ját?

 

Köszönöm a segitséget!

Y

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.22 0 0 15528

"Bármit megpróbálok a függöleges görgetés megmarad a kijelölt oszlopoknál."

 

15508-ban még az volt a baj, hogy "megfogja a sort is". Most meg az a baj, hogy nem fogja meg.

????

Mit is szeretnél tulajdonképpen elérni?

 

 

Előzmény: Gavriel (15525)
Sznida Creative Commons License 2011.07.22 0 0 15526

Szia,

 

Fel tudod tölteni a file-t? Megnéznénk, hogy mi lehet a baja!

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Gavriel (15525)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.22 0 0 15524

Ha kijelölsz egy teljes oszlopot, és menüből választod az Ablak->Ablaktábla rögzítése parancsot (ami a VBA-s FreezePanes=True megfelelője) akkor a kijelölt oszloptól balra minden rögzítve lesz, jobbra pedig szalad. Sorok rögzítettségére a művelet nincs hatással. Én még olyan Excelt nem láttam, ahol ez ne így működött volna, pedig láttam már néhányat. Nehezemre esik elhinni, hogy a tiéd kivétel lenne.

Előzmény: Gavriel (15521)
Sznida Creative Commons License 2011.07.22 0 0 15523

Nincs mit!

Örülök, hogy segítettem. (Ha segítettem, mert lehet a google barátod volt a megoldás kulcsa)

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Xooo (15522)
Xooo Creative Commons License 2011.07.22 0 0 15522

Szia !

 

Köszönöm a segítséget, közben 3.5 órás guglizással sikerült megoldani a problémát. Az volt a baj a legördülő listákkal, hogy bármit kiválasztottál nem az jelent meg, hanem visszaugrott a lista elejére, ugyanis a makró az egész munkafüzetre érvényes volt és így szöveget sem lehetett beírni sehova és a listák sem működtek. A megoldás ez lett:

 

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
  Dim OldVal As Variant, NewVal As Variant
If Union(Range("$F3:$F100"), Target).Address = Range("$F3:$F100").Address Then
Application.EnableEvents = False
    NewVal = Target.Value
    Application.Undo
    OldVal = Target.Value
     If IsNumeric(OldVal) And IsNumeric(NewVal) Then
       Target.Offset(0, 1).Value = NewVal + Target.Offset(0, 1).Value
    End If
    Target.Value = NewVal
  Application.EnableEvents = True
  End If
  If Union(Range("$M3:$M100"), Target).Address = Range("$M3:$M100").Address Then
Application.EnableEvents = False
    NewVal = Target.Value
    Application.Undo
    OldVal = Target.Value
     If IsNumeric(OldVal) And IsNumeric(NewVal) Then
       Target.Offset(0, 1).Value = NewVal + Target.Offset(0, 1).Value
    End If
    Target.Value = NewVal
  Application.EnableEvents = True
  End If

End Sub

 

Így a beviteli cella mellett lévő cellába adja össze a számokat és a beviteli cellában mindig látszik az utolsó érték.

Igaz hogy mire rájöttem kifolyt mindkét szemem, de működik. Köszönöm szépen a segítségedet :)

Előzmény: Sznida (15517)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.21 0 0 15519

Köszi, iszonyat jó ötlet :)

 

Előzmény: SQLkerdes (15518)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.21 0 0 15518

http://chandoo.org/wp/2011/07/20/interactive-dashboard-using-hyperlinks/

 

Na, ezek azok amitől leteszem a hajamat:

 

"Do you know that you can use a UDF as source for hyperlink.

Just like we can write =HYPERLINK(“http://chandoo.org/”,”Click here”)
we can also write =HYPERLINK(myFunction(),”Click here”)

And Excel would run your function when user clicks on the link.
But, there is more to it.
Excel would also run the function, when you place your mouse on the link. No need to click!"

 

"But, seasoned VBA programmers would know that Functions are not allowed to change values in other cells or format them. Well, that restriction does not apply if you use a function from Hyperlink!!!"

 

Most komolyan, ezeket a trükköket ki találja meg?

Ilyenkor jövök rá, hogy van okom szerénynek lenni excel témakörben...

 

Sznida Creative Commons License 2011.07.21 0 0 15517

Szia,

 

Azt a legördülős részt nem értem, de az oszlopra így tudod korlátozni a makrót:

 

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
Dim OldVal As Variant, NewVal As Variant
If Not Intersect(Target, Range("F:F,L:L")) Is Nothing Then
    If Target.Count > 1 Then Exit Sub
    Application.EnableEvents = False
    NewVal = Target.Value
    Application.Undo
    OldVal = Target.Value
    If IsNumeric(OldVal) And IsNumeric(NewVal) Then
        Target.Value = NewVal + OldVal
    End If
    Application.EnableEvents = True
End If
End Sub

 

Van még egy hátránya ennek a makrónak, hogy egy cella értékét nem tudsz törölni, csak ha tartományt jelölsz ki. Ez nem tudom jó-e vagy rossz, lehet Neked éppen így jó!

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Xooo (15512)
wawabagus Creative Commons License 2011.07.21 0 0 15516

Szia Jimmy,

Köszi!!

Hát majdnem ezt, de végül ez lett:

TransferSpreadsheet, itt klasszul lehet tovább részletezni, hogy hova mentse pontosan.

Tökjó, persze mindig jönnek újabb kihivások...

 

Pl miért tűnnek el a nulla értékek, amik még megvannak a kereszttáblában, de ha már egy táblát csinálok belőle ugyenbből a kersezttáblából, akkor már csak üres cellát ad...

 

Apró bosszúságok, amit idegesítőek :-DDD

 

:-)

Előzmény: Jimmy the Hand (15499)
tt65 Creative Commons License 2011.07.21 0 0 15515

aha. akkor nekem se

Előzmény: Gavriel (15513)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.21 0 0 15514

Nekem nem fogja meg.

Előzmény: Gavriel (15508)
Xooo Creative Commons License 2011.07.21 0 0 15512

Sziasztok !

 

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
  Dim OldVal As Variant, NewVal As Variant
  If Target.Count > 1 Then Exit Sub
   Application.EnableEvents = False
    NewVal = Target.Value
    Application.Undo
    OldVal = Target.Value
     If IsNumeric(OldVal) And IsNumeric(NewVal) Then
       Target.Value = NewVal + OldVal
    End If
  Application.EnableEvents = True
End Sub

 

Az előző kérdésemhez találtam ezt a makrót, ami tökéletesen megfelel a célra amit írtam. Ha bármelyik aktív cellába beírok egy számot hozzáadja a cella aktuális étékéhez. Tehát ha a cella 2, én beírok 3-at akkor 5-öt mutat. Egy gondom van vele, hogy a táblázatom felső sorában van legördülő lista, stb ami ezzel a makróval nem működik. Lehet valahogy csak az F és az L oszlopra megadni neki egy range-t....

 

Köszönöm szépen ! :)

tt65 Creative Commons License 2011.07.21 0 0 15511

a vízszintes elválasztó valamit, ami megosztja a táblázatot.

sajna képet most nem tudok beszúrni, ami megmutatná mire gondoltam

Előzmény: Gavriel (15510)
tt65 Creative Commons License 2011.07.21 0 0 15509

a sort húzd le az ablak aljáig is 'voila eltűnik!

Előzmény: Gavriel (15508)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.21 0 0 15507

Jelölj ki egy oszlopot, és utána rögzítsd az ablakot.

Előzmény: Gavriel (15506)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.21 0 0 15505

Igen, attól függ, hogy mi az aktív cella a FreezePanes parancs kiadásakor.

Ha pl. E11, akkor 1-10. sorok ill. A-D oszlopok rögzítettek.

Előzmény: Gavriel (15503)
Xooo Creative Commons License 2011.07.21 0 0 15504

Sziasztok !

 

Az alábbi dologban szeretném a segítségeteket kérni:

 

Adott pl A1, B1, C1 cella

 

A1-be írok több számot, ami C1-ben összegződne úgy, hogy B1-ben mindig megjelenne mi volt az utolsó szám amit A1-be írtam, egyfajta önellenőrzés céljául. Az A1-be írt szám nem kellene hogy ott maradjon, hasonlóan működne mint egy számológép. Ez egy havi összesítő táblázatomhoz kellene de nem jövök rá hogyan lehetne megoldani. Nyilván ennél bonyolultabb a dolog, ez csak egy szegmense az egész táblázatnak.

 

Köszönöm a segítséget / ötleteket !

 

Üdv mindenkinek.

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.21 0 0 15502

"Szóval másik workbook munkalapjára így már nem tudsz hivatkozni..."

 

... csak kerülő úton:

 

Dim wb As Workbook, ws As Worksheet

Set wb = Workbooks("Másik workbook.xls")

Set ws = wb.Sheets(wb.VBProject.VBComponents("Sheet2 kódnév").Properties("Name").Value)

Előzmény: SQLkerdes (15501)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.20 0 0 15501

A Sheet2 az adott munkalap kódneve, ami nem változik bárhanyadik lesz is a munkalap a workbookon belül illetve bármire is változtatják a nevét.

Szerintem hasznos dolog ezt használni, egyetlen általam ismert korlátozása van:  csak a makrót tartalmazó workbookon belül működik.  Szóval másik workbook munkalapjára így már nem tudsz hivatkozni.

Előzmény: wawabagus (15489)
wawabagus Creative Commons License 2011.07.20 0 0 15500

Szia Jimmy,

Hááát, lehet hogy erre.

Kipróbálom...

Köszi szépen!!

Y

Előzmény: Jimmy the Hand (15499)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.20 0 0 15499

Van itt ez a módszer:

DoCmd.OutputTo acOutputQuery, "query neve", acFormatXLS, "D:\teszt.xls", True

 

Erre gondoltál?

Előzmény: wawabagus (15498)
wawabagus Creative Commons License 2011.07.20 0 0 15498

Sziasztok!

Ért esetleg valaki Access quiery exportálásához konkrét excel templétbe VBA segitségével?

 

Tehát pl. lefut XY quiery amit a macro kiexportál a TEMPLÉT-be pl b4-es cellába mint value...

Nehéz ügy ez?

 

Köszi a segtséget!

Sznida Creative Commons License 2011.07.20 0 0 15497

Köszönöm az infókat, Neked is Jimmy!

Megfontolom, s így fogok tenni.

Jimmy, ezt kipróbáltam, s működik védett módban is lefut a kód!

 

Köszönöm még egyszer!

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Gavriel (15496)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.20 0 0 15495

Sajnálom, ebben a kérdésben nem tudok segíteni.

Utánakerestem én is, és egybehangzóan állítják mindenütt, hogy a VBA project védelme kódból nem érhető el, nem módosítható. Amit belinkeltél, az a SendKeys művelettel operál, ami tulajdonképpen, szimulálni próbálja a billentyűleütéseket, mintha manuálisan csinálnád a védelem beállítását. A SendKeys nagyon megbízhatatlan dolog, aki szakértőket én ismerek, mindenki fújol rá. Bármi történhet a billentyűkódok elküldése közben, ami megváltoztatja az aktív ablakot, vagy ilyesmi, és máris hibás eredményt kapsz. Vagy pl. ha az első x darab billentyűkód feldolgozásához kell egy kis idő, mielőtt következőt is fogadni tudja az alkalmazás, a SendKeys meg nyomatja a kódokat rendületlenül...

 

Szóval a SendKeys semmiképpen nem ajánlott olyan kényes műveletek elvégzésére, mint pl. egy jelszó beállítása. Ha valami hiba csúszik a műveletbe, megeshet, hogy ott állsz egy levédett projekttel, és nem tudod a jelszót.

 

A másik dolog, hogy úgy hírlik, egyes makrók nem is futnak le, ha a VBA projekt le van védve.

 

Sznida Creative Commons License 2011.07.19 0 0 15494

Bámulatos!!!

Köszönöm szépen!!!! Nagyon jó, nem is gondoltam volna, hogy ezt így meg lehet csinálni!

 

Van még egy kérdés, hogyan lehet ezek a file-ok VB project-jeit védeni, tehát programozni akarom a:

Look project for viewing = True

Password="teszt"

 

Ezt találtam a google-ban:

http://www.mrexcel.com/archive/VBA/29825.html

 

Lefut szépen, de nem történik meg a védelem beállítása, lehet nem is csinálja?

 

Köszönettel: Sznido

Előzmény: Jimmy the Hand (15490)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.19 0 0 15493

Nincs mit.

 

Szia

Delila

Előzmény: wawabagus (15492)
wawabagus Creative Commons License 2011.07.19 0 0 15492

Köszi szépen a segítséget Delila10 :-)!!!

 

Előzmény: Delila10 (15491)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.19 0 0 15491

Nem figyeltem fel a With-es sorodra,  nálam kiakadt.

 

A mindenkori 2. lapra történő hivakozás Sheets(2).

Előzmény: wawabagus (15489)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.19 0 0 15490

Sub teszt()
    Dim FPath As String, FName As String
    Dim wb As Workbook, LineCount As Long
    Dim WBModule As VBIDE.CodeModule
    
    FPath = "D:\"
    FName = Dir(FPath & "\*.xls", vbNormal)
    While Not FName = ""
        Set wb = Workbooks.Open(FPath & "" & FName)
        Set WBModule = wb.VBProject.VBComponents("ThisWorkbook").CodeModule
        With WBModule
            LineCount = .CountOfLines + 1
            .InsertLines LineCount, "Private Sub Workbook_BeforePrint(Cancel As Boolean)"
            LineCount = LineCount + 1
            .InsertLines LineCount, "    Cancel = True"
            LineCount = LineCount + 1
            .InsertLines LineCount, "    MsgBox (""Nem nyomtatható dokumentum!"")"
            LineCount = LineCount + 1
            .InsertLines LineCount, "End Sub"
        End With
        wb.Close savechanges:=True
        FName = Dir()
    Wend  
End Sub

Pár dolog kiegészítésképpen:

1. A "kezelendő" fájlokat gyűjtsd egy mappába, és azt a mappát add meg FPath változó értékeként.

2. A Tools->References menüben kapcsold be a hivatkozást a Microsoft Visual Basic for Applications Extensibility komponensre.

3. Az Excel Eszközök->Beállítások->Biztonság->Makróvédelem->Megbízható közzétevők lapon tedd be a pipát a "Visual Basic Projekthez való hozzáférés megbízható" beállítás elé.

 

 

Előzmény: Sznida (15485)
wawabagus Creative Commons License 2011.07.19 0 0 15489

:-). értem. De működik a sima With Sheet2 is :-)...

 

Én ezt úgy értelmeztem, hogy ez abból a szempontból jó, hogy a mindenkori Sheet2-t fogja venni, még ha nem is ez a neve...

 

Ilyet kategórikusan nem szabad csinálni?

 

:-)

 

 

Előzmény: Delila10 (15488)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.19 0 0 15488

Mert ez a helyes szintaktika, így kell hivatkozni egy lapra. :-)

A With Sheet2-nél hibát jelez. Azt hiszem, változónak értelmezi a Sheet2-t.

 

Az előző hsz-ban With Sheets2-t írtam véletlenül.

Előzmény: wawabagus (15487)
wawabagus Creative Commons License 2011.07.19 0 0 15487

Szia!

Nagyon köszönöm a segítséget. Közben már elkezdett működni a macro :-), de kijavítottam a YEAR-t Period-ra...remélem azt szabad használni.

 

Miért kell így írni?

"A With Sheets2 helyett With Sheets("Sheet2")-t írj."

 

 

Előzmény: Delila10 (15486)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.19 0 0 15486

A Year VB-s kulcsszó, nem szabad ilyen nevet adni egy változónak. Legyen pl. Yearr - mert múlt idő :)

 

BusinessType = ThisWorkbook.Names("business").RefersTo

sor értéke "=Sheets1!$J$1" (ha ennek a cellának adtad a business nevet).

 

Az értékadásnál le kell venned a kezdő = jelet. Az értékadó sor ezután

BusinessType = Range(Right(ThisWorkbook.Names("business").RefersTo, Len(ThisWorkbook.Names("business").RefersTo) - 1))

 

A With Sheets2 helyett With Sheets("Sheet2")-t írj.

 

Etekkel a változtatásokkal működik, kipróbáltam.

Előzmény: wawabagus (15484)
Sznida Creative Commons License 2011.07.19 0 0 15485

Sziasztok,

 

Ismét van egy kérdésem:

Van nagyon sok excel file-om (kb. 500 db), ezeket kell megnyitnom, és minden egyes file VBA-ja belemásolni a következő kódot:

 

Private Sub Workbook_BeforePrint(Cancel As Boolean)
Cancel = True
MsgBox ("Nem nyomtatható dokumentum!")
End Sub

 

Az a kérdés, hogy hogyan lehet ezt egyszerűen megcsinálni, hogy ne kelljen manuálisan egyesével megnyitni a file-t, aztán VBA felület, This workbook, ctrl+v, ... stb.

 

Ötleteiteket előre is köszönöm!

 

Üdv: Sznido

wawabagus Creative Commons License 2011.07.19 0 0 15484

Sziasztok!

A munkafüzetben definiált namerange-et szeretnék használni VBA-ban.

Pl. B2 = "year" name range

Aztán a VBA-ban erre a name rangere szeretnék hivatkozni.

Így próbálkoztam vele. Van ennek így értelme?

Köszi a segítséget :-)!!!

 

 

-------

Dim Year As Variant
Dim BusinessType As Variant
Dim Country As Variant

Year = ThisWorkbook.Names("year").RefersTo
BusinessType = ThisWorkbook.Names("business").RefersTo
Country = ThisWorkbook.Names("country").RefersTo

With Sheet2
            .AutoFilterMode = False
                With .Range("A1:G1")
                     .AutoFilter
                     .AutoFilter Field:=1, Criteria1:= Country
                     .AutoFilter Field:=6, Criteria1:= BusinessType
                     .AutoFilter Field:=7, Criteria1:= Year
                End With
    End With
    
With Sheet3
            .AutoFilterMode = False
                With .Range("A3:E3")
                     .AutoFilter
                     .AutoFilter Field:=1, Criteria1:= Country
                     .AutoFilter Field:=4, Criteria1:= BusinessType
                End With
End With
End Sub

pimre Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15483

Kösz, most már étem. Ld: #15482.

Előzmény: Sznida (15481)
pimre Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15482

Időközben újraolvastam, vagy inkább újraértelmeztem a könyvrészletet. Azt nem írta a könyvem (csak én képzeltem hozzá), hogy az Activesheet.protect userinterfaceonly:=True parancs kiadása után a létrejött lapvédelmet is csak program írhatja felül.

Csak arról írt, hogy bizonyos parancsokat azért a védett munkalapon is alkalmazni lehet programból.

 

A jelszavas védelem majd csak későbbi téma lesz:-)))

 

Mégegyszer kösz.

Előzmény: Jimmy the Hand (15464)
Sznida Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15481

Szia,

 

Ha kézzel megadod a jelszót, akkor azt makróból nem tudod feloldani, csak ha beírod a kódba a jelszót is.

Ha makróval védesz minkalapot, jelszóval, akkor a kézi feloldáshoz is kell a jelszó, aki nem tudja a jelsazót nem tudja (olyan egyszerűen) feloldani.

 

Érted már?

 

Üdv: Sznido

Előzmény: pimre (15480)
pimre Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15480

Köszönöm. Ezek szerint password nélkül nem működik?

 

Mert a tankönyvem szerint (Kovalcsik Géza: AZ Excel'97 programozása) ezt (a userinterfaceonly paramétert) csak programból állíthatjuk be, és kapcsolhatjuk ki. De jelszóról nem ír, ami nem is lenne nekem elsőre logikus, hiszen jelszóval védeni nem csak programból lehetne. A kézzel bekapcsolt lapvédelemnél is meg lehet adni jelszót.

 

Szóval még mindig nem értem. De azért kösz.

Előzmény: Jimmy the Hand (15464)
tajhamer Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15479

Nagyon köszönöm a segítséged!

Üdv,

Tiha

Előzmény: mimi_bacsi (15477)
mimi_bacsi Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15477

Töltök fel egy példa fájlt, azt értelmezd és használd a saját adataidra...

 

A letöltéshez katt ide

 

Előzmény: tajhamer (15476)
tajhamer Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15476

Kedves mimi_bacsi!

Köszönöm, megpróbálom ezzel, majd jelentkezem, hogy mit tudtam összehonzi :)

Segítséged köszönöm,

Tajha

Előzmény: mimi_bacsi (15475)
mimi_bacsi Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15475

Én így csinálnám:

 

Egy fájlban legyen (minimum) két munkalapod. Az egyikben (Munkalap1) a cégeket (B2) és a hozzá tartozó címeket (C2) írdd be, külön cellákba. Az A2-be egy azonosító (pl. 0001, 0002, 0003.....) növekvő egész számot adj, arra fogsz mindig hivatkozni a másik munkalapon.

A másik munkalapon (Munkalap2) az A2 cellába beírod az egyik azonosító számot (pl. 0001) és FKERES függvénnyel hivatkozol a Munkalap1-ben lévő címre

 

Segítségül a súgóból kimásoltam az FKERES szintaxisát is

 

FKERES szintaxis

=FKERES(keresési_feltétel; tömb; index; rendezett)

A keresési_feltétel a tömb első oszlopában keresett érték.

A tömb legalább két oszlopból álló hivatkozás.

Az index a visszakapni kívánt értéket tartalmazó oszlop száma a tömbben. Az első oszlop száma 1.

A rendezett opcionális paraméter, amely azt jelöli, hogy a tömb első oszlopa növekvő sorrendben van-e rendezve. Ha az első oszlop nincs növekvő sorrendben rendezve, akkor írja be a logikai HAMIS vagy a nulla értéket. A rendezett oszlopokban a keresés sokkal gyorsabb, illetve a függvény minden esetben visszaad egy értéket. Ez igaz még akkor is, ha a függvény a keresési értékkel nem talált pontos egyezést, feltéve, hogy az érték a rendezett lista legmagasabb és a legalacsonyabb rendezett értéke között található. Nem rendezett listák esetén a keresési értéknek pontosan egyeznie kell. Ha nem így van, a függvény a következő üzenetet adja vissza: Hiba: Érték nem érhető el.

 

Előzmény: tajhamer (15473)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15474
Előzmény: Gavriel (15470)
tajhamer Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15473

Sziasztok,

Kis segítséget szeretnék kérni tőletek. Egy listát szeretnék létrehozni, amelyben a megfelelő cellát automatikusan kellene kitöltse megadott adatokkal az excel, vagyis:

Beírom a cégnevet, ő meg írja be a címet mellé. A cégnevekhez tartozó cím állandó :) Gondolom kell készíteni egy listát a cégnevekkel és a hozzájuk tartozó címekkel, és ezeket kell behivatkozni valahogy a készítendő listába, de sajnos ez még meghalad engem :)

 

Segítségeteket előre is köszönöm,

Tajha

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15472

Debug -> Compile lefut rendesen?

 

A Private Sub UserForm_Initialize() szubrutin a Form kódlapján van?

Előzmény: Gavriel (15470)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15471

ááááá

köszi!

régi válasz nélkül maradt kérdésem :)

megláttam, h ilyet írsz - rögtön fel is kaptam rá a fejem.

Előzmény: Jimmy the Hand (15462)
Sznida Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15468

Szia,

 

VBA felületen: Insert, class module

Akkor mejelenik bal oldalon a fában, rákattintasz, és a propeties window-ban (F4) meg tudod adni a nevét!

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Gavriel (15466)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15467

Uganott, ahol az összes többi objektum tulajdonságait is beállítod: a Properties Window-ban.

Alapból ezt látod:

Name = Class1

A "Class1"-et kell lecserélni.

Előzmény: Gavriel (15466)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15464

Ez így korrekt. Különben nem tudnál te sem hozzáférni ahhoz, amit egyszer már zároltál.

Ha azt akarod, hogy a felhasználónak meg kelljen dolgozni a munkalap eléréséért, akkor használd a Password paramétert is:

 

Activesheet.protect userinterfaceonly:=True, Password:="gb jsfgb fgi"

Előzmény: pimre (15461)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15463

Naná, hogy elszúrtam.

Szóval legyen a Class module neve clsGomb.

A Private Sub UserForm_Initialize makróban a ctrl változó deklarálása felesleges.

A többi elvileg oké.

 

Előzmény: Jimmy the Hand (15462)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15462

Kell egy ClassModule, legyen a neve clsCtrl. Erre:

 

Public WithEvents myGomb As CommandButton

Private Sub myGomb_Click()
    MsgBox myGomb.Name
End Sub

 

Userformra:


Dim cEgyenGombok As Collection

Private Sub UserForm_Initialize()
    Dim i As Long, ctrl As CommandButton, cls As clsGomb
    
    Set cEgyenGombok = New Collection
    For i = 1 To 10
        Set cls = New clsGomb
        Set cls.myGomb = Me.Controls("Gomb" & i)
        cEgyenGombok.Add cls
    Next
End Sub

 

(Robbantómesternek üzenem, például erre jó a ClassModule.)

Előzmény: Gavriel (15459)
pimre Creative Commons License 2011.07.18 0 0 15461

Sziasztok!

 

Én is segítséget szeretnék kérni. Most tanulom a Visual Basic nyelvet és a tankönyvben eljutottam a zárolások kérdésköréhez.

 

Itt a következő egyszerű parancsot találtam: Activesheet.protect userinterfaceonly:=True

 

Végrehajtom, minden rendben lévőnek látszik, a munkalap zárolt, az egyes cellák adatai nem elérhetők. De! A leírás szerint ez elvileg megakadályozná, hogy a felhasználó hozzáférjen a munkalaphoz. Viszont amint rákattintok az Eszközök menüben a lapvédelem feloldására, ezt szó nélkül végrehajtja, és onnantól elérhetőek az adatok.

 

Mit csinálok rosszul, vagy mit értek félre?

Amorius Creative Commons License 2011.07.17 0 0 15460

Sziasztok !

 

 Egy kis segítséget szeretnék kérni. 2007-es excel-nél lehetőség van a sorok csoportba foglalására. Melóban készítettem egy jó kis táblázatot, amibe az előbb említett alkalmazást is beleépítettem. Mivel elég sok hivatkozást és képletet tartlamaz, így szeretném levédeni a táblázat legnagyobb részét. Normál esetben ez nem okozna gonddot. Lapvédelemnél megadom, hogy zárolt cellákra még ne is lehessen kattintani. Viszont ha ezt a védelemt bekapcsolom, a bal oldalon lévő csoportba foglalást sem lehet használni. Mivel nem csak én használnám, így a védelem nélkülözhetetlen lenne. A jobb átláthatóság érdekében a csoportba foglalást sem szeretném kivenni. Van valami megoldás erre ?

Gondoltam arra is, hogy az összes hivatkozást és képletet átteszem a "munka2"-re ott elrejem az oszlopokat és simán le lehet zárolni mindent. Így ott nem is látszik semmi :) Viszont még mindig ott van a "munka1"-en a táblázat, aminek van jópáar cellája amibe nem szeretném ha kontárkodnának.

 

Segítségeteket előre is köszönöm.

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.17 0 0 15458

Egyforma típusú objektumok (pl. az összes gomb) vagy vegyesen vannak?

Előzmény: Gavriel (15457)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.16 0 0 15455

For i=1 To 10

Me.Controls("Gomb" & i).Caption = "Caption szöveg")

Next

 

A fenti kód akkor működik, ha a form kódlapján van. Ha máshonnan hivatkozol a Form1 gombjaira, akkor:

Form1.Controls("Gomb" & i).Caption = "Caption szöveg")

Előzmény: Gavriel (15454)
mimi_bacsi Creative Commons License 2011.07.14 0 0 15453

Megtaláltam a 9732-es sorszámú felvetést. Mára ennyi, holnap bővebben kérdezek ezzel kapcsolatban, amit láttam Delila csatolt képén, szerintem ilyenre van szükségem.....:-)

 

Előzmény: mimi_bacsi (15451)
tt65 Creative Commons License 2011.07.14 0 0 15452

gyorskeresés "térkép" szóra!

Előzmény: mimi_bacsi (15451)
mimi_bacsi Creative Commons License 2011.07.14 0 0 15451

Hogy tudom gyorsan megkeresni a 9732-es hozzászólást?

A keresés és a gyorskeresés innen menüben nem sikerült ez a "nagy" feladat...:-( 

Előzmény: Delila10 (15449)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.07.14 0 0 15450

"Ennél semlegesebb hátterű térképet kell választanod, mert ezen zavaróak a jelölések."

Vagy halványítani rajta valami szerkesztőprogival, talán az is segít, de eléggé fapados megoldás.

Előzmény: Delila10 (15449)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.14 0 0 15449

Volt már hasonló kérdés, nézd meg a #9732-es hozzászólást, és a rá adott válaszokat.

 

Nálad köröket kell elhelyezni a helységeknél a térképen, és ezeknek a köröknek kell adnod a helység nevét úgy, ahogy az előző térképes kérdésnél a kerületek nevét kellett megadni (#9753).

 

Meg lehet változtatni a körök színét és méretét, de ahhoz tudni kell, melyik oszlopban vannak a nevek, melyikben a kapcsolat minősége (válaszol, ügyfél, nem válaszol), és hol van az adat, ami a kör méretét meghatározza.

 

 

Ennél semlegesebb hátterű térképet kell választanod, mert ezen zavaróak a jelölések.

Előzmény: mimi_bacsi (15441)
mimi_bacsi Creative Commons License 2011.07.14 0 0 15448

Köszönöm a válaszodat, sajnos azt kihagytam a levelemből első kérdéskor, hogy Mac felhasználó vagyok, és amint látom, mindkét program Win környezetet kíván! :-(

Nagyon köszönöm a válaszodat!

Előzmény: Törölt nick (15446)
tt65 Creative Commons License 2011.07.14 0 0 15447
Előzmény: mimi_bacsi (15441)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.14 0 0 15446

Még eszembe jutott a crystal report, ez a legjobb táblázat kezelő - integráltan van benne map funkció. Viszont aki excelhez szokott, az kezdheti elölről a tanulást :)

Előzmény: mimi_bacsi (15441)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.14 0 0 15445

Ms MapPoint

Erre (is) való

 

 

http://www.microsoft.com/mappoint/en-us/home.aspx

 

 

Előzmény: mimi_bacsi (15441)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.14 0 0 15444

hát nemtom... assemblerben is többnek kell lennie egy sornál, valahogy így

A:=A xor B;
B:=B xor A;
A:=A xor B;

 

vagy ha numerikus értékekről van szó, akkor ezt át lehet ültetni így is:

 

A = A+B
B = A-B
A = A-B

 

és akkor már nem kell a harmadik változó.

sőt, alighanem xor van vba-ban is

Előzmény: Gavriel (15442)
mimi_bacsi Creative Commons License 2011.07.14 0 0 15441

Excelben vannak adataim, amiket szeretnék megjeleníteni egy Magyarország térképen (az a célom, hogy bemutassam - településszinten - mennyi megkeresésem volt, és abból mennyien válaszoltak, mennyien nem válaszoltak, a válaszolók közül kikkel kezdtünk el dolgozni, és azért kellene térképen megjeleníteni, mert így területileg (is) látszik, hogy mely országrészen, területen voltak aktívak a megkeresett ügyfelek)

 

A kérdésem az, hogy van-e olyan megoldás, amivel az adattáblázatot egy térképpel össze lehet kötni, és a térképen az adatok megjelennek (mondjuk úgy, hogy a válaszolók zöld, a nem válaszolók piros, míg a szerződött ügyfelek akár sárga jelölést kapjanak.

 

Találtam egy példát, valami hasonlóra gondoltam, mint ez a térkép

 

 

 

Van valakinek ötlete, javaslata ezzel a témával kapcsolatban?

Törölt nick Creative Commons License 2011.07.14 0 0 15439

1. replace-vel kicserélném a törzsadatokban az egyiket a másikra.

 

rögzítő ezt dobja, lehet egyszerűsíteni:

 

Cells.Replace What:="_", Replacement:="-", LookAt:=xlPart, SearchOrder _
:=xlByRows, MatchCase:=False, SearchFormat:=False, ReplaceFormat:=False

 

2. joker karaktereket használnék az írásjelek helyett keresésnél. (? egy karakterhez, vagy *  több karakterhez)

Előzmény: Gavriel (15438)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.14 0 0 15437

ez csak sima érték átadás lehet, nem?

pl.:

 

a = 1
b = 2
a = b

Előzmény: Gavriel (15436)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.13 0 0 15435

Rendezd az összegeket csökkenő sorrendbe, tegyél rá autoszűrőt, és a Helyezés-nél jelöld be az első 15-öt. A szűrt sorokat átmásolhatod más helyre.

 

Ha nem rendezheted az adatokat, akkor vegyél fel egy oszlopba melléjük egy növekvő sorrendű számsort, a fenti művelet elvégzése után ennek az oszlopnak a rendezésével visszaállíthatod az eredeti sorrendet.

Előzmény: marcoooo (15432)
tt65 Creative Commons License 2011.07.13 0 0 15434

trükk! add hozzá a sor számának tízezred részét, akkor már nem lesz egyenlő kiadás összeg.

Előzmény: marcoooo (15432)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.13 0 0 15433

Pivottábla.  Azt is lehet szűkíteni az x legnagyobb tételre.

Előzmény: marcoooo (15432)
marcoooo Creative Commons License 2011.07.13 0 0 15432

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni excel témakörében.

Van egy oszlop amiben vannak kiadások összegei, pl.: 3.000 Ft, 5.000 Ft, 10.000 Ft, stb. Szám szerint 228 db van egymás alatt.
A mellette lévő oszlopban vannak a kiadásoknak a neve, pl.: villanyszámla, mobilinternet, mobiltelefon előfizetés, stb. szintén egymás alatt.
A cél az, hogy a 15 legnagyobb kiadás ki legyen gyűjtve. Az összegekkel nincs gond, a "NAGY" függvénnyel megoldottam.
A probléma ott van, hogy amikor hozzárendelem az összegekhez tartozó neveket (index és hol.van függvények egymásba ágyazásával), és van legalább 2 db egyforma összegű kiadás,
ugyanazt a nevet párosítja hozzá, azt amelyiket hamarabb megtalálja az oszlop tetejéről.

A kérdésem az, hogyan lehet megoldani azt, hogy az azonos összegű kiadásokhoz megtalálja az eltérő neveket is?

Köszönöm segítségeteket előre is.

Delila10 Creative Commons License 2011.07.12 0 0 15429

Megvan, az Application.Volatile a megoldás.

.

.

Előzmény: Delila10 (15428)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.12 0 0 15428

Volt itt egyszer szó arról, hogyan lehet rábírni a saját függvényeket, hogy ugyanúgy frissüljenek, mint a beépítettek.

 

Most az autoszűrő ki-bekapcsolásának hatására kellene az egyiknek frissülnie. Mivel tudnám rábírni erre a lépésre?

 

 

tt65 Creative Commons License 2011.07.12 0 0 15427

Persze, van ez így. Én is vagy 10 évig használtam egy képnézegető szoftvert, mert tényleg csak nézegetésre kellett, miközben jöttek az egyre újabb verziói, amivel már mini fotosoppá kezdett válni. De arra meg ott a fotoshop.

Anno a Lotus 123-al (táblázatkezelő) ami elfért egy floppin, mindent meg lehetett csinálni, ami most is egy alapszintű excel user használ, de ehhez kap egy nagyágyú szoftvert...

Említsük meg, hogy anno a mi űrhajós Simonyink találta ki a megszokott menüszerkezetét a programoknak. Aki dolgozott DOS alatti Word-ben, vagy worpdperfektben, tudja milyen szörnyűségek voltak ...

Előzmény: Vacy (15426)
Vacy Creative Commons License 2011.07.12 0 0 15426

Köszi, szóval alapból nem lehet, mint robbantomester írja csak addonnal. És a hozzászólása haladásról szóló résszel egyet értek, de a kollégák le szeretnének maradni! ;)

Előzmény: Jimmy the Hand (15421)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.12 0 0 15425

A ribbon azért nem jobb, mert az ember 15 éven keresztük megszokta a régi menürendszert. Ha történetesen fordítva lenne, akkor most a régi menürendszert utálná mindenki. (Egyébként van erre több addon is, amivel a régit visszakapod)

Én eddig csak azt a hátrányát érzékeltem, hogy az aktív felületnek nagyobb részét elveszi, mint a régi. (De ez is csak beállítás kérdése)

Előnyként pedig a gyorsasgágát emelném ki: kevesebb kattintásból el lehet érni szerintem sok mindent, sokkal interaktívabb módon, mint a réginél.

 

Én meggyőzni nem akarok senkit, nem is tudok. Használni kell 2-3 hónapot és utána mindenki döntse el maga, hogy használja  2007-től az officokat az új funkcióival, vagy marad a régi megszokot, ámde butább 2007 alatti verzióknál.

 

Én azt mondom jobb haladni a korral, mert egyszer csak az ember azt veszi észre, hogy nem ért semmihez - mert az új munkahelyén már az új fejlesztéseket használják. (és itt nem csak az excelre gondolok, hanem a régi programnyelvekre is - amelyeket már egyáltalán nem használnak)

 

Előzmény: Jimmy the Hand (15423)
tt65 Creative Commons License 2011.07.12 0 0 15424

Ezen (sem) nem fogunk összeveszni! :-)

Sztem 2 nap alatt tökéletesen megszokható a szalagos menü, sőt a 2010-ben már tetszés szerint variálhatod, igényre szabhatod a menüt.

Előzmény: Jimmy the Hand (15423)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.12 0 0 15423

Szerintem nem olyan.

Van valami plusz ebben a szalagos menüpótlóban? Szerintem csak csicsa. A menürendszer ugyanazt a funkcionalitást biztosította, nem volt szükséges, hogy lecseréljék. Csak hát haladni kell a korral, a kor pedig azt diktálja, hogy látvány, látvány, látvány. A tartalom mindegy, csak nézzen ki jól, és akkor el lehet adni.

Microsoft tehát eldöntötte, hogy mi mind haladni szeretnénk a korral. A magam részéről fölöslegesnek tartom ezt a fajta haladást, és ha egyszer átállok újabb Office verzióra, valószínűleg keresni fogom a menürendszer megtartásának lehetőségét. Kivéve, ha közben valaki meggyőz róla, hogy a ribbon sokkal jobb.

Előzmény: tt65 (15422)
tt65 Creative Commons License 2011.07.12 0 0 15422

Ez kb. olyan, mint hogy lehet e Svájcban kommunizmus?

Lehet, de minek?

Előzmény: Vacy (15417)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.12 0 0 15421
Előzmény: Vacy (15417)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.12 0 0 15420

Lehet makrót írni a formázásra, és ahhoz gombot társítani.

Vagy lehet formátumot másolni, erre (alapértelmezésben) van egy gomb (ecset ikonnal) a "Szokásos" nevű eszköztáron. Azzal csak 3 kattintás.

Előzmény: NeomatiK (15419)
NeomatiK Creative Commons License 2011.07.12 0 0 15419

Formázáshoz lehet gombot társítani?

 

Pl van egy cella, amiben a szöveget pirosra és vastagra és dőltre, a hátteret szürkére stb akarom álítani, akkor ne kelljen ennyi helyen külön kattingatni?

NeomatiK Creative Commons License 2011.07.12 0 0 15418

Van egy mégegyszerűbb megoldás, csak eddig nem is néztem, mert üres oldalakat töröltem.

Ha a fülön a jobbklikkel a munkalapot törölni akarom és van rajta adat, akkor jön egy felugró ablak, hogy a lapon adatok lehetnek és adatvesztés állhat be.

Előzmény: tt65 (15411)
Vacy Creative Commons License 2011.07.12 0 0 15417

Office2010-ben be lehet állítani a kinézetét (ikonok, menük) korábbi office-nak megfelelően?  

tt65 Creative Commons License 2011.07.12 0 0 15416

találtam, későbbi verziókhoz: http://excel-it.com/free_addins.htm

J & R előtt: Free download

megnéztem, műxik

Előzmény: Jimmy the Hand (15415)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.11 0 0 15415

mscal.ocx

Verziófüggő elem.

Excel 2003-ig letölthető itt: http://www.fontstuff.com/mailbag/qvba01.htm

Előzmény: Gavriel (15414)
tt65 Creative Commons License 2011.07.11 0 0 15413

TRUE!

Előzmény: Törölt nick (15412)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.11 0 0 15412

ctrl+g bill.f.-val elérhető

Előzmény: tt65 (15411)
tt65 Creative Commons License 2011.07.11 0 0 15411

Ilyesmi keresgélésre az Irányított kijelölés is jó. Őt csak a gyorselérési eszköztár lehetőségei közt találod meg, onnan kell feltenni az elérhető parancsok közé.

Előzmény: NeomatiK (15409)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.11 0 0 15410

Egy adatérvényesítéses félmegoldás, ha A1-ben van a szűrési feltétel:

 

Megengedve: idő

Jelleg: Nem egyenlő

Idő: =HA(A1=1;0;1000)

 

Ez azért problémás, mert az Excel a dátum/idő értékeket lebegőpontos törtként kezeli, ahol minden egész szám valamelyik nap 0 óra 0 percének felel meg. A fenti módszerrel kizárható konkrétan a 0 érték, de ha a felhasználó 1-et vagy 2-t, stb. ír be, az időnek formázva ugyanúgy 0:00-nak fog látszódni, csak más dátummal.

 

Ennél jobb most nem jut eszembe, hacsaknem makróval.

 

Előzmény: eightXeight (15408)
NeomatiK Creative Commons License 2011.07.11 0 0 15409

Köszönömk a válaszokat!

 

 

Ez a keresős tűnik a legjobbnak. csináltam egy HA függvényt. A lényege az, hogy ne legyen semmi a cellában, ha a hivatkozó cella üres. Az volt a szándék, hogy ha van valami függvény, de nem látszik semmi a táblázatban, akkor is ad-e találatot. És szerencsére ez a CTRL+F  * megtalálja.

 

 

Előzmény: Törölt nick (15404)
eightXeight Creative Commons License 2011.07.11 0 0 15408

Azzal meg lehet oldani, hogy csak egyetlen esetnél nem lehet 0:00, a többi lehetőségnél pedig igen?

Előzmény: Törölt nick (15407)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.11 0 0 15407

adatérvényesítés?

Előzmény: eightXeight (15406)
eightXeight Creative Commons License 2011.07.11 0 0 15406

Üdv!

Hogyan tudnám azt megoldani. hogy egy legördülő listából egy bizonyosat választva, a következő, időformátumú kitöltendő oszlopban (ebben az esetben) ne lehessen 0:00 az érték?

Köszi

Delila10 Creative Commons License 2011.07.11 0 0 15405

Kijelölöd az összes cellát pl. Ctrl+a-val, ha van kitöltött cella, a státuszsorban jobbra látszik aza statisztika.

 

Régebbi verziókban erre a helyre (a státuszsor jobb oldalára) rá kell klikkelni jobb gombbal, akkor választási lehetőséget ad arra, hogy mit mutasson: darabszám, összeg, minimum, maximum, átlag. Üres lap esetén nem mutat semmit.

Előzmény: NeomatiK (15402)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.10 0 0 15404

A lgegyszerűbb, ha rákeresel erre: (Ctrl + F) * (csillag)

Ha nincs találat, akkor üresek a munkalap cellái.

persze ha fotmázás és miegymás is érdekes, akkor az más...

Sok munkalap esetén ezt lehet automatizálni is (makróval)

SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.10 0 0 15403

Ez a kérdés így ebben a formában szerintem nem megoldható.

 

Viszont ha van valamilyen elvárás vagy szabály amivel lehet dolgozni, akkor azért lehet, h. találunk valami megoldást.

 

Pld.  Ha van adat a munkalapon, akkor annak legalább egy része az első száz sor és első száz oszlop által határolt tartományba esik.

 

Mert akkor pld. a

=IF(MAX(LEN(A1:CV100))=0;"Üres :-)";"Nem üres :-(")

megoldja a problémádat.

Ha a sheet neveid "szabályosak" (pld Sheet1, Sheet2...) akkor egy munkalapon meg lehet csinálni a fenti ellenőrzést a workbook összes munkalapjára (INDIRECT és ADDRESS segítségével).

 

Előzmény: NeomatiK (15402)
NeomatiK Creative Commons License 2011.07.10 0 0 15402

Helló!

 

Hogyan tudom meg legegyszerűbben, hogy egy munkalapon van-e valami adat? makró nélküli megoldás érdekel és 97-es és újabb Excel-re.

Ugyanis törölném azokat, amin nincs adat. De kicsit sokáig tartana végiggörgetni mindet.

SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.10 0 0 15400

Application.Quit

 

A VBA néha egyszerűbb mint gondolnánk :-)

Előzmény: Gavriel (15399)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15397

Törlés, pld.:

Worksheets("sheet1").ScrollArea = ""

Előzmény: Gavriel (15392)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15396

Akkor nem értem.  Működnie kellene...

Nekem angol xl-en műxik gond nélkül.

Előzmény: Gavriel (15395)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15394

Lehet nem Sheet1 a munkalapod neve, hanem mondjuk Munka1.

Előzmény: Gavriel (15391)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15390

Javítás

 

Minden egyes beírásra, ami a plusz 1 sorba, vagy +1 oszlopba került, lefut, és újabb üres sort, vagy oszlopot ad az előzőekhez. Tötlésnél a teljesen kiürült sornál, oszlopnál csökkenti a bejárható területet.

 

helyett

 

Minden egyes beírásra lefut, és ha a beírás a +1 üres sorba, vagy +1 üres oszlopba került, újabb üres sort, vagy oszlopot ad az előzőekhez. Törlésnél a teljesen kiürült sornál, oszlopnál csökkenti a bejárható területet.

Delila10 Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15389

Gavriel

 

Rájöttem a sorok és oszlopok számának bővíthetőségére. A 15386-os makróban az usor% és uoszlop% értékadásának a végére írj +1-et, így mindig marad a bővítésre 1 sor, és 1 oszlop.

 

A laphoz rendelj egy eseménykezelő makrót, aminek ugyanaz a tartalma, mint a Workbook_Open-nek, és a beírások hatására indul.

 

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
    Dim usor%, uoszlop%
    
    usor% = Worksheets(1).UsedRange.Rows.Count + 1
    uoszlop% = Worksheets(1).UsedRange.Columns.Count + 1
    Worksheets(1).ScrollArea = "A1:" & Chr(uoszlop% + 64) & usor%
End Sub

.

Minden egyes beírásra, ami a plusz 1 sorba, vagy +1 oszlopba került, lefut, és újabb üres sort, vagy oszlopot ad az előzőekhez. Tötlésnél a teljesen kiürült sornál, oszlopnál csökkenti a bejárható területet.

Delila10 Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15386

Szúrj be egy új lapot a füzetedbe, ne írj bele semmit, adj új mentést, és nézd meg a méret változását.

 

Klassz a ScrollArea.

 

Gavriel

SQL videója szerint a változó sor-, és oszlop szerinti letiltás így nézhet ki:

 

Private Sub Workbook_Open()
    Dim usor%, uoszlop%
    
    usor% = Worksheets(1).UsedRange.Rows.Count
    uoszlop% = Worksheets(1).UsedRange.Columns.Count
    Worksheets(1).ScrollArea = "A1:" & Chr(uoszlop% + 64) & usor%
End Sub
.

De itt a nagy kérdés, hogyan tud nőni a sorok, oszlopok száma, ha az elrejtés, vagy a letiltás nem engedi, csak a csökkentést?

 

Előzmény: SQLkerdes (15385)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15385

Az excel nem tárolja el minden cella tartalmát, csak a UsedRange-ben lévőket. 

Az excel fejlődése meg lépéstz tart a számítástechnikában tapasztalható számitásikapacitás-bővüléssel (vess össze egy 2003-as csúcsgépet meg egy mostanit).

Előzmény: Delila10 (15374)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15384

És itt is van:

 

Előzmény: SQLkerdes (15383)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15383

Viszont az ultimate megoldás egyszerűbb mint gondolnánk.

A VBA editorban elő kell hozni az adott sheet property-jeit (View menü, klikk az Sheet1-re), ott van egy Scrollable Area property, ami alapból üres.  Ha ide beviszel egy tartományt, akkor a user nem tud kijönni abból a tartományból.

 

Azért jó, mert nem tud okoskodni, hogy visszacsinálja a sorok elrejtését, csak akkor tudja feloldani ha pontosan tudja mit és hol kell átállítani.  Erre meg kevés az esély.

Előzmény: Gavriel (15380)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15381

Bocs, most jöttem elő. Mi a megoldásod? Az enyém 2007-es verzióra:

 

Sub Rejt()
    Dim usor%, uoszlop%
    
    usor% = ActiveSheet.UsedRange.Rows.Count + 1
    uoszlop% = ActiveSheet.UsedRange.Columns.Count + 1
    
    Rows(usor%).Select
    Range(Selection, Selection.End(xlDown)).Select
    Selection.EntireRow.Hidden = True

    Columns(uoszlop%).Select
    Range(Selection, Selection.End(xlToRight)).Select
    Selection.EntireColumn.Hidden = True
End Sub
.

és

 

Sub Felfed()
    Dim usor%, uoszlop$
    
    usor% = ActiveSheet.UsedRange.Rows.Count
    uoszlop$ = Chr(ActiveSheet.UsedRange.Columns.Count + 64)
    
    Rows(usor% & ":1048576").Select
    Selection.EntireRow.Hidden = False
    
    Columns(uoszlop$ & ":XFD").Select
    Selection.EntireColumn.Hidden = False
End Sub

Előzmény: Gavriel (15380)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15377

Ez a "csicsa" része. :-)

Előzmény: Gavriel (15375)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15376

Kijelölöd az első elrejtendő sort, Shift+Ctrl+le nyíl. Ezzel minden sort lefelé kijelöltél. Jobb klikk, Elrejtés. Oszlopoknál ugyanez, csak Shift+Ctrl+jobbra nyíl a kijelölés.

 

Ha egyszer mégis láthatóvá akarod tenni az elrejtett sorokat, oszlopokat, legegyszerűbben úgy teheted, hogy Ctrl+a-val kijelölöd az összes cellát (all), majd jobb klikk, felfedés.

Előzmény: Gavriel (15373)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15374

Monológ

 

Segítettem valakinek egy számlázó program összehozásában, 2007-es Excelben. A füzet 18 lapot tartalmaz, több-kevesebb adattal, hivatkozásokkal, keresztül-kasul számításokkal, érvényesítésekkel, némi makróval. Egyik nap hívott az ismerősöm, hogy óriásira dagadt a fájl, nem győzi kivárni a betöltést, és valóban, 5.241 KB lett a méret.

 

Átkonvertáltam 2003-as formába, ami minden feladatot ugyanúgy elvégez, 40%-ára csökkent a méret, felgyorsult, és még az űrlap vezérlőket is csinosabbra tudtam formázni.

 

Minden lap 1024-SZER annyi cellát tartalmaz a 2007-es verzióban, mint a 2003-as. Ahhoz a rengeteg adathoz, amit az újabb verziók el tudnak tárolni, szerintem nem is Excelt kellene alkalmazni. A fő különbséget (a méreteken kívül) a feltételes formázási lehetőségek bővítésében látom, azon kívül csak csicsákat – új diagram formázási lehetőségek – adnak az újabbak. Bár van néhány jó új függvény, mint a szumhatöbb, de meg kell fontolni, miért mit adunk.

 

Mi erről a véleményetek?

Delila10 Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15372

Ez nem jutott eszembe. Microsoftékat kellene megkérdezned.

Előzmény: SQLkerdes (15369)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15371

A 201. -től az utolsóig elrejted a sorokat. Egy (verziótól függő) szürke, vagy kék felületet kapsz, amin egy keveset görgethetsz. Az oszlopok elrejtésére is igaz.

Előzmény: Gavriel (15370)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.09 0 0 15369

Ismerem a jelenséget, de nem teljesen ugyanaz az eset, sajnos.

Az idegen nyelvű verziók ugyanis - valószínűleg - egyből idegen nyelvűként vannak installálva.  Az enyém angolul van installálva, és ehhez szeretnék még egy új nyelvet.

Előzmény: Delila10 (15366)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.07.08 0 0 15368

Hála, köszönet, tökéletes.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (15338)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.07.08 0 0 15367

Ez igen, nagyot léptek előre.

Akkor már tudom, miből maradtam ki.;)

 

Előzmény: Sznida (15336)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.08 0 0 15366

Igen, megváltoztatja. Angol, német, és olasz nyelvterületre küldött Excel fájljaim ott a "helyi nyelvet" – a gépükön beállítottat – beszélik.

Előzmény: SQLkerdes (15365)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.08 0 0 15365

Már jön is az új kérdés, igaz nem a szokásos témakör, de excel.

 

Azt meg tudná nekem mondani valaki, hogy ha az angol excel-emhez (Office-omhoz) veszek egy magyar Language Pack-ot, akkor a magyarra váltással a függvényeim is magyarok lesznek (DARABTELI, OFFSZET és társai)?

Félreértés ne essék, ezt szeretném elérni.  Nagy szívás lenne, ha vennék egy Language Pack-et és csak azt érem el vele, hogy tud magyar helyesírási hibákat találni.

A microsoft weblapja azt monda, hogy a LP megváltoztatja a User Interface-t, de fotók csak a menükről (Tabokról) vannak és a függvényeket sehol sem említik egy szóval sem.

mimi_bacsi Creative Commons License 2011.07.08 0 0 15364

A megérdemelt elismeréseket be kell "zsebelni"! :-)

A kérdések pedig ezek után is várhatóan érkeznek továbbra is...:-))

Előzmény: Delila10 (15363)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.08 0 0 15363

Eszembe sem jutott a régebbi ninckeket számolni. A bambaságom (és/vagy a fórummotor furcsaságának) következménye, hogy e-mail cím változáskor nem tudtam érvényesíteni a régi nevemet... Az feltétlen az én hibám, hogy nem tartok egy szolgáltatótól független címet. :(

 

Jöhetne már egy szakmai kérdés, elegem van belőlem...

Előzmény: Jimmy the Hand (15361)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.07.08 0 0 15362

Általad (is) kopnak (értsd: sötétre satírozódnak) a fehér tudásfoltjaim. :-) Csak ennyi.

Előzmény: Delila10 (15360)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.08 0 0 15361

Hát úgy, hogy összeadtam pár korábbi nicked alatti hozzászólások számát. Legalábbis gyanítom, hogy ha van az Excel fórumban Delila_1, Delila669 és Delila10 nevű olvtárs, akik mindig megoldást szállítanak és sosem kérdeznek, ráadásul párhuzamosan nem nagyon szólalnak meg, akkor az nem véletlen egybeesés, hanem a három név egy embert takar.

Előzmény: Delila10 (15360)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.08 0 0 15360

Ezt hogy számoltad ki? A jelenlegi hozzászólás a 15360-adik, amiből az enyém ezzel együtt 153, és ráadásul ez (sem) érdemi, hanem fecsegés.

 

Nyuszi, nem értem a satírozást, de nem is érdemes több szót vesztegetni rá.

Előzmény: Jimmy the Hand (15357)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.08 0 0 15359

Köszönöm. (...Pedig az msdn-t rendszeresen olvasom transact sql-hez is...)

Előzmény: Jimmy the Hand (15358)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.07 0 0 15358
Előzmény: Törölt nick (15355)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.07 0 0 15357

Minden tizenötödik hozzászólás a Tiéd.Sőt, amióta itt vagy, minden kilencedik. Ez azért csak jelent valamit.

Előzmény: Delila10 (15353)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.07.07 0 0 15356

Ha nagyon akarom, sokmindent meg tudok oldani, de rengeteg fehér foltom van, és jó olvasgatni a hozzászólásaidat, hogy satírozhassam őket. :-)

Elegáns megoldás, meg kell hagyni. :)

Előzmény: Delila10 (15353)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.07 0 0 15355

köszi, megkeressük.

Előzmény: tt65 (15354)
tt65 Creative Commons License 2011.07.07 0 0 15354

Szerintem ez elég jó!

 

Előzmény: Törölt nick (15349)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.07 0 0 15353

Nagyon "kisfiú" vagyok én itt, erős a túlzás.

Előzmény: mimi_bacsi (15352)
mimi_bacsi Creative Commons License 2011.07.07 0 0 15352

Bár én nem használom most fel, amit írtál (ActiveSheet.Protect Password:="jaj_de_milyen_titkos_jelszó", UserInterfaceOnly:=True) de egy biztos: NAGYON SOKAT SEGÍTESZ MINDANNYIUNKNAK. Ezúton is köszönöm én is! :-)

Előzmény: Delila10 (15351)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.07 0 0 15351

Örülök, hogy ekkora sikert aratott ez az egy sor. Mindenkinek szívesen.

 

Robbantómester

Már nem emléxem, hol szedtem fel, de így is meg lehet adni jelszóval védett lapra:

ActiveSheet.Protect Password:="jaj_de_milyen_titkos_jelszó", UserInterfaceOnly:=True

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.07 0 0 15350

Csatlakozom a dicsőítő kórushoz, ezt a kunsztot én sem ismertem ;) 

Előzmény: Delila10 (15347)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.07 0 0 15349

De f@sza! Nem ismertem én sem - és persze ki/be kapcsolgattam ilyenkor feleslegesen.

Ezt hol tanultad?

 

Tényleg, nem tudtok valami átfogó leírást, hogy melyik metódus mit csinál?

Előzmény: Delila10 (15347)
Sznida Creative Commons License 2011.07.07 0 0 15348

Ezért (is) szeretek ide járni! :)

Mindig lehet tanulni valamit!

 

Köszi Delila, ezt (sem) tudtam eddig!

 

Szép napot!

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Delila10 (15347)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.07 0 0 15347

Másik módszer, hogy a makró első sora ActiveSheet.Protect UserInterfaceOnly:=True, ami csak makróból engedi a védett cellák módosítását.

Ennél nem kell külön  felszabadítani és engedélyezni a lapvédelmet.

Előzmény: Xooo (15344)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.07 0 0 15346

"mit vég" helyett: "mit véd"

Előzmény: Jimmy the Hand (15345)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.07 0 0 15345

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Intersect(Target, Range("A4:A500")) Is Nothing Then Exit Sub
If Target.Count > 1 Then Exit Sub
Me.Unprotect
With Application
  .EnableEvents = False
    If Target = "" Then
      Target.Offset(, 4) = ""
    Else
      Target.Offset(, 4) = Format(Date, "yyyy.mm.dd")
    End If
  .EnableEvents = True
End With
Me.Protect
End Sub

Na most, a Protect és Unprotect paraméterezése (jelszó, mit vég, mit nem, stb.) a te dolgod lesz.

Ehhez javaslom segítségül a makrórögzítőt.

A ScreenUpdate ki-bekapcsolása szerintem felesleges, azt kivettem.

 

Előzmény: Xooo (15344)
Xooo Creative Commons License 2011.07.07 0 0 15344

Sziasztok !

 

Van egy ilyen makróm, ami A oszlop alapján automatikusan dátumozza az F oszlopot. Az F oszlopnak védettnek kellene lennie, hogy a felhasználó

ne tudja átírni visszamenőleg a dátumot, de a makró nem tud bele írni, ha zárolttá teszem. Van erre valami megoldás ?

 

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Intersect(Target, Range("A4:A500")) Is Nothing Then Exit Sub
If Target.Count > 1 Then Exit Sub
If Target = "" Then
  Target.Offset(, 4) = ""
  Exit Sub
End If
With Application
  .EnableEvents = False
  .ScreenUpdating = False
  Target.Offset(, 4) = Format(Date, "yyyy.mm.dd")
  .EnableEvents = True
  .ScreenUpdating = True
End With
End Sub

Törölt nick Creative Commons License 2011.07.06 0 0 15343

Alapjábavéve a célnak megteszi. :-) Így legyen. Köszönöm a segítséged.

Előzmény: _Nyuszi (15342)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.07.06 0 0 15342

Akkor nem értem a kérdést. Ott van az "egyéni..." lehetőség a lenyúló fülön, ott megadhatóak a szűrési feltételek. Ennél egyszerűbbet nem tudok.

Előzmény: Törölt nick (15341)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.06 0 0 15341

2007-es Office csomagom van. De nem erre gondoltam. Nem ilyen szűrőre, hanem mikor egy kis gombra kattintva lenyílik a fül és ott lehet kiválasztani a szűrési feltételeket. Ez azért egy kicsit bonyyásabb azért is kérdeztem. De azért köszi.

Előzmény: _Nyuszi (15340)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.07.06 0 0 15340

AutoSzűrő?

(Adatok -> Szűrő -> Autoszűrő, 2003-as, magyar Excelben.)

Előzmény: Törölt nick (15339)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.06 0 0 15339

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni táblázatkezelés ügyben. Csináltam eggy jó nagy filmlistát, amiből egy kis részletet a következő képen láttok:

 

 

A lényeg ugye, hogy az 1. oszopban a film címe, a 2.-ban a kiadás éve, a 3.-ban a film műfaja és a 4. oszlopban, ami nem lényeges található a hivatkozás, amelyre kattintva nyílik meg a honlap. De ez mellékes. A lényeg az, hogy szeretnék olyat csinálni, hogy valami módon szűkíteni tudjam a listát pl. kiadás éve és a műfaj szerint. Ezt milyen múson tudnám megcsinálni? Nem sorbarendezéssel szeretném. Valahol régebben olvastam, hogy lehet ilyen gombokat létrehozni vagy nem tudom. Excel ügyben ennyire még nem bonyolódtam bele, ezért kérek segítséget. Röviden a lényeg, hogy szűkíteni tudjam a listát. Előre is köszönöm a segítséget.

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.07.05 0 0 15338

A oszlop: dolgok

B oszlop (mondjuk 1-től kezdve): =HA(DARABTELI(A$1:A1;A1)<2;DARABTELI(A:A;A1);"")

Ez csak az első előfordulás mellé ír darabszámot, és ezt utána B szerinti rendezéssel vagy szűrővel kinyerhető a lista.

Előzmény: mixtura_pectoralis (15334)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.05 0 0 15337

Pivot table a barátod.  Szummázás helyett valamilyen mező Count-ját kell betenni.

Előzmény: mixtura_pectoralis (15334)
Sznida Creative Commons License 2011.07.05 0 0 15336

Szia,

 

Mondjuk az excel 2007, 2010-ben.

Én a helyedben szűrőt használnék, csak egyedi rekordokat, és más helyre szűrném, mellé lehet írni egy darabteli függvényt, aminek a keresési értéke az egyedi rekord, a keresési táblája a eredeti adatbázis.

 

Üdv: Sznido

Előzmény: mixtura_pectoralis (15335)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.07.05 0 0 15335

Hol van egymillió sor? Adatbázisban, vagy szövegfájlban?

excelben 65 ezer van, openoffice-ban is csak 128 ezer.

Előzmény: tt65 (15324)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.07.05 0 0 15334

Olyan listára lenne szükségem, ami egy oszlopban lévő elemeket kiirja, hogy melyikből mennyi fordul elő.

Részösszegek és gyakoriság fügvényekkel próbálkoztam, de hiába.:-(

Ott csak olyan megoldás van, hogy egyesével nekem kell végigkeresni az adott elemre az oszlopban.

ennél gyorsabb, ha összeszámolom és ceruzával leírom egy papírra, majd begépelem.:-((

Xooo Creative Commons License 2011.07.05 0 0 15333

Szia !

 

Annyit, hogy engedélyezed az Office-ban a fejlesztőeszközök megjelenítését és a Visual basicben niytsz egy új modult. Jobb klikk, új modul hozzáadása és oda másolod be a makrót, de ha rájöttél a megoldásra akkor már mindegy :)

Előzmény: Bradley001 (15331)
Bradley001 Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15332

Köszönöm a segítséget mindenkinek, rájöttem közben hogy a google a barátom és a hiányos tudásom ki tudtam egészíteni. Mégegyszer köszönöm!

 

Előzmény: Xooo (15322)
Bradley001 Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15331

Ennek egy részét értem, de mit jelent hogy tegyem be egy modulba?

Előzmény: Xooo (15322)
Bradley001 Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15330

Igen, ezt is próbáltam ez már jobb. Viszont a következő kérdésem az lenne, hogy a macro-t hogyan tudom automatikusan futtatni? Mivel több ember használná, és nem szeretném ha elfelejtené valaki a macro-t lefuttatni.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (15320)
Bradley001 Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15329

Nem, mert ez minden cellába a friss dátumot írja be, ahol a MOST() fügvény található.

Előzmény: Xooo (15317)
tt65 Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15328

Jimmy feltette a habot a tortára! :-)

Előzmény: Sznida (15327)
Sznida Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15327

Bocsánat!

Jimmy megoldása a tökéletes, tt65-e majdnem. :)

Mivel én 2003-at használok, ezért automatikusan átírtam a számot 65536-ra, de Jimmy megoldása ezt is kiküszöböli! :)

 

Köszi mindkettőtöknek!

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Jimmy the Hand (15326)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15326

Verziófüggetlen megoldás (mert pl. xl2003-ban csak 65535 sor van):

 

Range("A" & Rows.Count).End(xlUp)

Előzmény: Sznida (15325)
Sznida Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15325

Nagyon szépen köszönöm! Tökéletes megoldás! :)

 

Üdv: Sznido

Előzmény: tt65 (15324)
tt65 Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15324

indulz az utolsó sorból (1048576) felfelé az első nemüres  celláig (Selection.End(xlUp).Select)

Előzmény: Sznida (15323)
Sznida Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15323

Sziasztok,

 

Hogyan tudom megállapítani markóban egy oszlop utolsó sorát? Hogy ne legyen egyszerű, az még hozzátartozik az oszlophoz, hogy sor egy sornyi üres sorokkal van tarkítva, ez a sor szürke színű, de üres. Ezért nem tudom használni az

usor = Range("A1").End(xlDown).Row

kódot. :(

 

Tud valaki segíteni?

 

Köszönettel: Sznido

Xooo Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15322

Megvan:

 

Public Function TIMESTAMP() As Date
    TIMESTAMP = Now
End Function

 

Ezt be kell tenni egy modulba, innentől kezdve lesz egy =TIMESTAMP parancs, ami nem aktualizálódik a munkafüzet megnyitásakor stb. Természetesen kombinálható pl így: =HA(SZÖVEG.E(A1);TIMESTAMP();""), vagy =HA(SZÁM(A1);TIMESTAMP();"") pl vonalkód esetén.

 

 

Előzmény: tt65 (15321)
tt65 Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15321

azt hiszem az átállítás csak a táblázatra érvényes, nem az egész programra.

és úgy tűnik, a most() fv-re nem jó a trükk, csak a ma() fv-re.

 

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (15320)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15320

Ezt az iterációs trükköt most hallom először, nem tudom, milyen mellékhatása van még (feltehetően lesz valahol, és egy egész programot átállíani egy táblázat kedvéért necces).

 

Én azt csinálnám, kicsit körülményesebben, hogy a MOST értékeket átmásolnám valahova irányított beillesztéssel ("értéket" bejelölése), és utána vissza. Ugyanez vonatkozik a randomszámokra is. Ha ezt rendszeresen kell csinálni, akkor a legjobb a makró és hozzá egy gomb az eszköztáron.

Előzmény: Xooo (15318)
tt65 Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15319

Ezen úgy lehet segíteni, hogy az excel beállításainál engedélyezed az iterációt (közelítés engedélyezése), de leveszed 1 re a lépések számát.

Akkor a most() nem fog többet változni. Jó trükk, erre pont megfelel.

Előzmény: Xooo (15318)
Xooo Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15318

Közben rájöttem hogy ez neked nem jó, mert a táblázat minden módosításakor automatikusan updateli a MOST-ot :(

Előzmény: Xooo (15317)
Xooo Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15317

Ilyesmire gondolsz ?

 

=HA(SZÁM(A1);MOST())

 

Egyik oszlop vonalkódok, másik oszlop dátumok. Ez annyit csinál, hogy megvizgyálja az A1 cellát, van-e benne szám, ha van akkor pl B1-be kiírja a dátumot.

 

 

Előzmény: Bradley001 (15294)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.07.04 0 0 15316

Az egyesített cellákat érdemes elfelejteni, ha bármit akarsz kezdeni a táblázatoddal. Díszítésnek jók, de minden egyéb szempontból csak a gond van velük.

Előzmény: dvorcsakl (15314)
gabzz Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15315

Köszönöm.

Előzmény: _Nyuszi (15311)
dvorcsakl Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15314

De ez elhasal, ha egyesített cellák is vannak. :-(

Előzmény: dvorcsakl (15313)
dvorcsakl Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15313

Köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (15309)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15312

Nézd, én nem tudhatom valakiről, aki nem ír ide rendszeresen, hogy milyen színvonalú tudással rendelkezik. Megadtam az útmutatást, hogy merre kell elindulni, Egy ilyen ötlet sok embernek elég a megoldáshoz. Pusztán csak nem indítottam most el az Excelt a válasz kedvéért, mert mást csináltam.

 

Ha te ott tartasz, hogy "Ezt én is gondoltam.", akkor beírhatnád, hogy mit gondolsz, és ezzel megkönnyítenéd a segíteni akarók dolgát, hogy ne a sötétben tapogatózzunk.

 

Egyébként szívesen.

Előzmény: gabzz (15305)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15311

Felcseréltem az A és a B oszlopot, de nagyon remélem, hogy innentől menni fog egyedül is. :)

Cserébe nem kérek öntetet. :-)

Előzmény: _Nyuszi (15310)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15310

Megkönyörülök rajtad (jössz egy fagyival):

 

A1-től A10-ig beírtam rendre: 1; 2; 3; ... ; 9; 10.

B1-től B10-ig végigírtam nullával, egy tetszőleges helyre (mondjuk a B7-es cellába) 5-öt írtam.

Azt várjuk, hogy az értékes B oszlopbeli cellák közül a B7-es cella egyen zöld hátterű, a többi maradjon változatlan (mert pontosan a B7-es cella tartalma fordul elő az A oszlopban, a többi (a nullák) nem).

 

Feltételes formázás menüpont:

A képlet értéke bal oldalon, mellé: =DARABTELI($A$1:$A$10;B7)

 

Azt gondolom, menni kellett volna a korábbi tipp alapján is, főleg ha érted és beszéled az Excel súgójának a nyelvét (nálam magyar, könnyű dolgom van).

Előzmény: gabzz (15305)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15309

Közvetlen értelemben nincs ilyen. - De ha belegondolsz, ez is használható komplett sorra/oszlopra.

Ha teljes sort - oszlopot akarsz így átindexelni, tulajdonképpen ugyanígy kell - de lehet tömbképletet is használni  a sima helyett.

Előzmény: dvorcsakl (15308)
dvorcsakl Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15308

Köszi. Ezt ismerem, csak reméltem van, ami komplett sorra/oszlopra vonatkozik. Hetente bővül a táblám.

Előzmény: Törölt nick (15307)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15307

ha egy cellában az = jel beírása után egy másikba kattintassz (utána enter), akkor megkapod a másik tartalmát.

A cellában egy hivazkozási cím lesz a másikhoz, amit egérrel tovább is másolhatsz/húzhatsz

Előzmény: dvorcsakl (15306)
dvorcsakl Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15306

Urak!

 

Van egy excel fájlom, abban több munkalapom. Azt szeretném elérni, hogy az "A" munkalap első 3 sora mindig ugyanaz legyen, mint a "B" munkalap első 3 sora. Úgy, hogy folyamatosan frissüljön is, ha  "B" táblában változtatok.

 

Köszi.

gabzz Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15305

Köszönöm, de ezért kérdeztem.

Ez így annyi, mint ha azt modod, excellel meg lehet oldani:)

Ezt én is gondoltam.

Előzmény: Delila10 (15304)
Delila10 Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15304

Sánta Kutya megadta a választ. Nézz utána a súgóban a darabteli függvénynek!

Előzmény: gabzz (15301)
Cicóka_ Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15303

ó, köszönöm ez is naagyon jóóó :)

Előzmény: mimi_bacsi (15300)
Cicóka_ Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15302

köszönöm szépen a gyors segítséget

az első  lett a jó megoldás

 

sajnos az átformázás nem sikerült, bár az lett volna az egyszeűbb megoldás, mert még tovább kell dolgozni majd az adatokkal

Előzmény: _Nyuszi (15298)
gabzz Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15301

Nincs megoldás? Ötlet?

Előzmény: gabzz (15295)
mimi_bacsi Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15300

Kijelölöd a teljes táblázatot (csak egy cellába írtam be..)

 

Majd Szerkesztés menű, Keresés és Csere menűpont

 

 

 

Rákeresel az "EUR" szóra.

 

 

 

Majd kicseréled az EUR szót a "semmire" amit egy szóköz leütésével érsz el. Ekkor a program rákeres a kijelölt táblázatban az EUR szórészletre és kicseréli a szóközre

 

 

 

Nekem LibreOffice-m van, de az Excellel ugyanígy tedd! :-)

 

 

Előzmény: Cicóka_ (15297)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15299

Ja, és magyar Excellel. Egyébként BAL -> LEFT, HOSSZ -> LEN.

És nem próbáltam ki.

Előzmény: _Nyuszi (15298)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15298

A mellette lévő oszlopba beírod (mondjuk az D5 cellába):

=BAL(D5;HOSSZ(D5)-4)

Ezzel balról levágsz néggyel kevesebb karaktert, mint a beírt szöveg hossza, azaz pont a szám marad meg, akármilyen hosszú is. Ezek után az előző oszlopot (a példámban D) elrejted, és kész.

 

A másik tippem, hogy átformázod pénznem formátumúra a cellát és elrejted a pénznemet.

Előzmény: Cicóka_ (15297)
Cicóka_ Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15297

Sziasztok!

 

Van valami lehetőség excelben hogy kivegyek/töröljek bizonyos karaktereket?

 

1 cellában szerepel pl:

 

86,25 EUR

nekem az EUR -t kéne kivenni

 

A feladat elejét már megcsináltam, így jöttek az adatok

aaaaa,"bbbb","ccccccc","86,25 EUR",,

és ebből kellett excel táblát csinálni

sajnos az EUR fölösleges, de nem tudom hogy lehet kiszedni

 

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15296

Igen, a cella értéke helyett a képlet értéket kell választani, és oda beírni egy darabteli függvényt ($b:$b), ami >0, de a pontos szintaxist nem mondom meg fejből.

Előzmény: gabzz (15295)
gabzz Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15295

Sziasztok!

 

Szerintetek feltételes formázással meg lehet oldani ezt a feladatot?

 

Adott A és B oszlop.

Mindkét oszlop számokat tartalmaz.

Ha az A oszlopban a B oszlopban található számok közül bármelyik is előfordul, színezze ki.

Bradley001 Creative Commons License 2011.07.03 0 0 15294

Sziasztok!

 

A következő probémára keresek megoldást:

 

Rögzítenem kell kézi szkennerrel beolvasott vonalkódokat és a mellette lévő cellákba ki kellene iratnom automatikusan a beolvasás dátumát és az idejét.

Hogyan tudom a dátumot és az időt úgy ki iratni, hogy a már régebben beolvasott vonalkód melletti dátumot és időt ne írja át az Excel.

Tud valaki valmilyen képletet?

 

Segítségetek előre is köszönöm!

 

Brad

Xooo Creative Commons License 2011.07.01 0 0 15293

Végülis megoldottam legördülő választási lehetőséggel és azzal az ofszet függvénnyel amit tegnap adtatok, így klasszul működik. Köszi ! :)

Előzmény: Törölt nick (15292)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.01 0 0 15292

ja-ja aztán utána rájöttem ám.

Előzmény: Xooo (15291)
Xooo Creative Commons License 2011.07.01 0 0 15291

Ott a pont, de itt nálunk kicsit más a helyzet :D Ne hidd hogy ezt a sok marhaságot magamnak csinálom :D

Előzmény: Törölt nick (15290)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.01 0 0 15290

a ctrl+b billentyűkombináció vastag betűvé alakítja

a ctrl+u aláhúzottá alakítja

 

Előzmény: Xooo (15286)
Xooo Creative Commons License 2011.07.01 0 0 15289

Viszont a te megoldásod is tökéletes lenne szerintem.

Előzmény: SQLkerdes (15287)
Xooo Creative Commons License 2011.07.01 0 0 15288

Vagy még egy inputboxos megoldásra gondoltam. Ha megnyomja a gombot akkor megkérdezi a box hogy mi az amit a cellába akar írni a másik munkalapon. A második munkalapom védett, ahhoz az elő lapról vesz minden infot a táblázat, ezért akarom így megoldani. Egyszerű dolgoról van szó egyébként, annyit kellene beírjon hogy: elméleti vagy gyakorlati :)

Előzmény: SQLkerdes (15287)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.07.01 0 0 15287

Egy kapcsoló tipusú megoldás nem lenne jobb?

 

Arra gondolok, hogy ha kattintasz a gombra, akkor - feltéve, hogy az egyik már félkövér, aláhúzott - a másik válik félkövér, aláhúzottá, a korábban kiemelt cella meg normállá.

Ez biztosítja azt, hogy egyszerre csak egy cella legyen kiemelt (ha ez megfelel a te céljaidnak és egyszerre tényleg csak egy lehetne kiemelt).

 

Természetesen ezt meg lehetne spékelni azzal, hogy ha egyik sem félkövér, bold, akkor a gombra kattintáskor - mondjuk - mindíg az A cella válna kiemeltté.

Előzmény: Xooo (15286)
Xooo Creative Commons License 2011.07.01 0 0 15286

Sziasztok !

 

Olyan kérdésem lenne ( lehet hogy már valaki találkozott ilyennel ), hogy van-e olyan egyszerű makró ami egy cellában megváltoztatja a szöveget mondjuk normálból félkövér aláhúzottá. Van két cellám, amihez 2db gombot szeretnék rendelni, ha A gombot nyomja meg A cella lesz kiemelve, ha B gombot nyomja akkor a B. Több megoldást találtam a neten, de mind sokkal bonyolultabb problémával foglalkozott, sokat nem profitáltam belőlük :)

 

Köszi !

Sznida Creative Commons License 2011.07.01 0 0 15285

Sziasztok,

 

Van a Visual Basic topicban egy kérdésem:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9057993&la=111222060

Ha esetleg valakinek van ideje, és persze ötlete, akkor szívesen venném! :)

 

Bocs, amiért ide írom, de Ti jól ismeritek a VB-t.

 

Köszönettel: Sznido

wawabagus Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15284

Sziasztok!

 

Excel 2002-ben dolgozom.

Az lenne a kérdésem, hogy tudjátok-e hogyan lehet kumulált totált beleimplantálni egy pivotba.

 

Tudom, hogy ki lehet választani, hogy %-os formában mutasson adatokat és hogy mihez képest számolja.

Ezzel nincs is gondom, de ott van elvileg ez a running totál opció, azt hiszem nekem erre van szükségem, de ez valahogy nem működik...nem tudom melyik oszlopra kell állítani. Logikus lenne, ha megjelenne a már kiszámolt volumenes oszlop neve, de nincs ott...

 

Tudjátok hogy kell ezt beállítani?

Köszi!!

 

milyennincs Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15283

köszönöm.

Előzmény: Jimmy the Hand (15275)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15282

18 másodperc.

Gyakorlatilag egymás szavába vágva hadarunk :-)

Előzmény: Xooo (15281)
Xooo Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15281

:D Tényleg ennyi volt a megoldás köszi ! Most már nem foglalkozik az A1-ben lévő képletekkel. Köszönöm szépen.

Előzmény: SQLkerdes (15277)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15280

8 mp :-)

Előzmény: Xooo (15279)
Xooo Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15279

Nem jó Jimmy, azért köszi. Az a baj, hogy ha bármilyen képletet lehúzok az A1 sorban, akkor azt veszi át az Ofszet fügvénnyel a második munkalapomra sorszámnak, vagyis egy üres cellát. Szemmel láthatólag nincs ott semmi, de az offszet " érzi " hogy ott egy képlet van :D

 

Ezért ha B1-ben van csak szövegem és A1-ben egy 1-es sorszámom, de az A1 képletet lehúzom A10-ig, akkor az Ofszet az A10-et veszi utolsó cellának, hiába nincs ott semmi.

Előzmény: Jimmy the Hand (15276)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15278

=OFSZET(Munka1!$A$1;DARAB2(Munka1!$A:$A)-1;0)

 

A fenti két piros, bold A-ról beszélek.

Előzmény: Jimmy the Hand (15260)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15277

A másik munkalapon lévő OFFSET/OFFSZET függvényen belül van egy COUNT/DARAB függvényed.  Ez a Count függvény most pont abban az oszlopban számolja az elemeket, ahol a sorszámod (vagy látszólag üres cellád) van.  Változtasd meg a Count függvényben használt oszlopot (felteszem most A, ezt változtasd át B-re) és kész.

Előzmény: Xooo (15274)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15276

Esetleg ez?

 

= HA(B1 <> ""; SOR(B1);"")

 

 

Előzmény: Xooo (15274)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15275

Próbáld ki:

 

Sub Átdarabol()
    Const sor = 64
    
    Dim wsSrc As Worksheet, wsDest As Worksheet
    Dim rng As Range, i As Long, s As Long, o As Long
    
    Set wsSrc = ActiveSheet
    Set wsDest = wsSrc.Parent.Worksheets.Add
    i = 0
    While wsSrc.Range("A" & (i * sor + 1)) <> ""
        Set rng = wsSrc.Range("A" & (i * sor + 1)).Resize(sor, 2)
        s = i \ 3 

        o = i Mod 3
        rng.Copy Destination:=wsDest.Cells(s * sor + 1, o * 3 + 1)
        i = i + 1
    Wend
    With wsDest.Range("C:C, F:F")
        .ColumnWidth = 3
        .Interior.ColorIndex = 15
    End With
    wsDest.Cells.EntireColumn.AutoFit
End Sub

 

A makró indításakor az a munkalap legyen aktív, ahol az átrendezendő adatok vannak.

Előzmény: milyennincs (15270)
Xooo Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15274

Sajna nem jó az egész. Megcsináltam a képletet, de a gond, hogy ha Igaz akkor beírja a sorszámot, ha nem igaz akkor "" így szemmel láthatólag üres a cella, de az Offszet függvény ami átemeli az utolsó cellát a másik munkalapra az utolsó üresnek látszó, ám képletet tartalmazó cellát teszi át, nem a számot.

 

Nincs ötletem.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (15272)
eightXeight Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15273

Üdv!
Ebben kérném a segítségeteket: Ha van egy leggördülő listám ami mondjuk áll x,y,z-ből és azt szeretném megoldani, hogy ha választom y-t akkor jelenjen meg egy új(,vagy egy eddig üresben) oszlop egy legördülő listával pl. y1,y2,y3-mal. Ellenkező esetben ( ha x-et, vagy z-t választom) maradjon üresen, és semmit ne lehessen választani, vagy az oszlopot se lehessen látni.

Köszi

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15272

A függvénybeszúrásnál az utolsó kategóriát, az infót nézd át, nincs benne sok, ott lesz a válasz a kérdésedre, de fejből nem tudom a neveket.

Előzmény: Xooo (15268)
Xooo Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15271

=HA(SZÖVEG.E(B2);"1.")

 

Így jó a képlet, közben rájöttem :)

Előzmény: Xooo (15269)
milyennincs Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15270

...azt megköszönöm.

2 oszlop van, és 14.512 sor. A 2 oszlop egy név ée mellette egy adat, nem túl szélesek, szerintem álló lapméretnél 3 ilyen pár elfér egy lapon. (az viszont jó lenne, ha nem érnének össze, lehet kellene közé egy oszlop. Akkor viszont nem 6 oszlop, hanem +2 köztes, azaz 8 oszlopról volna szó.)

Az oldaltöréses Nézetnél most 64 sornál töri meg alapot., azaz 64 sor felfér egy oldalra.

Köszönöm.

Előzmény: Jimmy the Hand (15267)
Xooo Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15269

=HA(SZÖVEG.E(B1),1,0)

 

Valami ilyesmivel próbálkozok de nem nagyon akar működni.

Előzmény: Xooo (15268)
Xooo Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15268

Sziasztok !

 

Az előző kérdésemmel kapcsolatban lenne még egy kis gondom. Sorszámozni is szeretném a sorokat, szóval amikor valaki beír valamit, a B oszlopba, akkor ugyanabba a sorba A oszlopba írba be hogy 1, 2, 3 stb. Neten találtam egy ISTEXT függvényt. Arra gondoltam, hogy egy HA függvénnyel megnézetem, hogy pl B1 cellában van-e bármilyen szöveg, ha van akkor a sorszám 1 és így tovább. De a kivitelezés nem nagyon sikerül. Mindenhol csak olyat találok, hogy bizonyos szövegrészt nézzen meg, azt hogy van-e bármilyen szöveg a cellában nem találom sehol.

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15267

Beépítve nem tudok ilyet, viszont írhatok egy makrót, ami átdarabolja a táblázatodat több oszlopba.

Ha ez egyszeri feladat, és csak erre az egy típusú táblázatra kell, akkor annyival megkönnyítheted a dolgom, hogy megmondod, hány sor és hány oszlop fér el egy lapon. Akkor ezek fixen rögzítve lesznek a makróban, és nem kell cella-  meg lapméretekből számolgatni.

Előzmény: milyennincs (15266)
milyennincs Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15266

...ez sajnos nem megoldás, az lenne jó, ha oldalakat tudnék valamilyen megoldással megspórolni.

Előzmény: milyennincs (15265)
milyennincs Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15265

...közben ezt találtam, megnézem, működik-e....

Előzmény: Jozsef (3525)
milyennincs Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15264

Sziasztok!

Prompt problémám van (lehet volt róla szó, de nem tudom, hogy keressek rá vissza).

Arról van szó, hogy van egy "hosszú adatbázisom, 2 oszlop csupán, de több ezer sor. Hogyan tudom kinyomtatni úgy, hogy egy lapra több ilyen páros oszlopot nyomjon, s így kevesebb lapra kiférjen. Hasábolni wordben tudok, de excellben van ilyen, vagy hasonló....?

Köszönöm a választ.

Xooo Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15263

Én voltam balfék tökéletesen működik, köszönöm szépen a segítségeteket ! :)

Előzmény: Xooo (15262)
Xooo Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15262

Jogos :D Munkalapokról van szó, tehát Munka1 és Munka2. Munka 1 A1 oszlopában lenne egy lista amit fentről lefele folyamatosan töltögetnének ki adott időben. A Munkalap2-n van egy nyomtatható oldal, aminek pl D5 cellájába a Munka1-en lévő A1 oszlop legutolsó eleme kellene hogy szerepeljen. Tehát ha valaki beír valamit az Munka1 A1 oszlop 12. sorába ( az előző 11 már ugyanígy ki van töltve ) akkor az kellene hogy szerepeljen a Munka2 D5 cellájában. Ezután ha valaki beírja a 13. sort akkor megint csak az és így tovább.

 

Köszi a segítséget, én nem mondtam el elég érthetően. :)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (15259)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15261

Bingo.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (15259)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15260

Az a gyanúm, hogy kevered a munkafüzetet a munkalappal. A munkafüzet egy fájl, a munkalap azon belül egy fül.

Mivel eredetileg munkafüzetet írtál, arra adtunk képletet. Ha munkalapra gondoltál, akkor:

 

=OFSZET(Munka1!$A$1;DARAB2(Munka1!$A:$A)-1;0)

Előzmény: Xooo (15258)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15259

Kicsit homályos a dolog, talán azért nem megy.

Több cellát akarsz írni egy cellába?

Munkafüzet vagy munkalap? Mert a Munka1 stb. a munkalapok szokásos neve.

Ha tényleg munkafüzet, akkor mindegyiknek megnyitva kell lennie!

Előzmény: Xooo (15258)
Xooo Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15258

Nyilván én vagyok béna de a Munka1 munkafüzetem A1, A2, A3 stb celláinak tartalmát sehogyan sem tudom kiíratni a Munka2 munkafüzetem teszem azt B5 cellájába. :) Vagy Hív vagy érték hibaüzenet van és nem jövök rá mi a baj.

_Nyuszi Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15257

Én itt agyalok, közben meg már van is megoldás... :/

:)

Előzmény: Jimmy the Hand (15253)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15256

Ja, hogy ja. Szövegértési problémáim vannak. :-)

Arra gondoltam, hogy a képlet módosítható, így az A5 átírható. Csak fapados.

És ha DARAB2-vel megszámolom a cellákat?

Előzmény: SQLkerdes (15252)
Sznida Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15255

Igen, Jimmy gyorsabb volt, és az üres cellákat is kiszűrte a "Darab2" függvénnyel! :)

Előzmény: Sznida (15254)
Sznida Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15254

Szia,

 

Azt hiszem valami ilyesmire gondoltál:

=OFSZET(Munka1!A1;DARAB(Munka1!A:A)-1;0)

Ha a munkalap neve "Munka1",

A "Munka1!A1", az ofszet első argumentuma, az a cella, a címeket tartalmazó tartomány első cellája,

Lényege még, hogy nem maradjon ki üres cella!

 

Üdv: Sznido

Előzmény: SQLkerdes (15252)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15253

=OFSZET([Munkafüzet1.xls]Munka1!$A$1;DARAB2([Munkafüzet1.xls]Munka1!$A:$A)-1;0)

Előzmény: SQLkerdes (15252)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15252

Nyuszi, a te megoldásod mindíg az A5-öt mutatja, a kérdezőnek viszont - ha jól értem - mindíg a "legalsó" már kitöltött cella kell.

Ez egy OFFSET, COUNT kombináció, csak most nincs időm megcsinálni, hátha valaki erre ját.

Előzmény: _Nyuszi (15251)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15251

=[elsomunkafuzet.xls]Munka1!$A$5

?

 

Ezzel azt éred el, hogy nem kell végiggépelni a címet, mondjuk a gépelési hubákat kiszűröd. Viszont pontosan kell tudni a cellát. Elegánsabb comboboxszal csinálni, de ahhoz már tényleg makró kell.

Előzmény: Xooo (15249)
Rusvai Zsolti Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15250

Sziasztok!

A táblázattá alakítás nem igazán jöhet szóba, a másik megoldás viszont szóba jöhetne, azonban 2007-es Office-t használunk. Ebben az esetben hova kell másolnom azt a fájlt?

Xooo Creative Commons License 2011.06.30 0 0 15249

Sziasztok !

 

Van 2 munkafüzetem, az első A oszlopában lévő cellákba címeket szeretnék írni, a második munkafüzetem egy adott cellájába pedig mindig az aktuális címet szeretném látni, mert azt nyomtatom. Tehát ha az A1-A4 már be van írva és valamit írok az A5-be akkor automatikusan az kellene hogy megjelenjen címként a második munkafüzetemben és így tovább. ( ez egy jegyzőkönyv, azért ilyen nehézkes )

 

Köszönöm szépen az ötleteket !

 

Szép napot mindenkinek :)

Törölt nick Creative Commons License 2011.06.29 0 0 15248

Köszönöm.

Szerintem is jobb, egyszerűbb a táblázattá alakítás - sajnos attól nem olyan lesz, mint amilyet szeretne. (Beszúrt kép)  (Ezért nem is nagyon értettem miért írta)

Előzmény: Delila10 (15247)
Delila10 Creative Commons License 2011.06.29 0 0 15247

Sablonként (.xlt) kell menteni a megformázott füzetet Munkafüzet.xlt néven a

C:Documents and SettingsFelhasználóApplication DataMicrosoftExcelXLSTART könyvtárba (2003-as verziónál). Hatására minden új füzet, új lap ezzel a formátummal nyílik.

 

Jobban tetszik erre a célra SQL ötlete, a táblázattá (2003-ban listává) alakítás, amihez nem kell makró, a táblázatban állva a Ctrl+r bill. kombináció megcsinálja. Ebben az esetben nem kell a más célra használandó füzet formátumát mindig átalakítani.

Előzmény: Törölt nick (15246)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.29 0 0 15246

nekem kb ez a két megoldás jut eszembe kapásból:

1. Az excel formázását alapértelmezetté lehet tenni - így mindig ezzel fog megnyílni. (Nem tudom fejből az elérési utat, de felül kell írni egy fájlt vele)

2. Elkészíted ezt a formázást és lemented.  (Akár üresen). Ebből a lementett munkafüzetbeől az ecset (brush) segítségével átmásolod a formázást és kész...  Ezt viszonylag egyszerű makróval is - a munkafüzet megnyitása nélkül. Makróban objektumként meg lehet nyitni, úgy hogy csak a feladatkezelőben látszik, hogy nyitva van. Sajnos nincs időm leírni ezt, de pár sor lenne az egész.

 

 

 

Előzmény: Rusvai Zsolti (15245)
Rusvai Zsolti Creative Commons License 2011.06.29 0 0 15245

Option Explicit

Sub Formazas()
'
' Formazas Makró
'
' Billentyűparancs: Ctrl+a
'
    Cells.Select
    With Selection
        .WrapText = False
        .Orientation = 0
        .AddIndent = False
        .ShrinkToFit = False
        .ReadingOrder = xlContext
        .MergeCells = False
    End With
    Columns("A:A").Select
    Selection.Delete Shift:=xlToLeft
    Columns("A:A").EntireColumn.AutoFit
    Columns("B:B").EntireColumn.AutoFit
    Columns("C:C").EntireColumn.AutoFit
    Columns("D:D").EntireColumn.AutoFit
    Columns("E:E").EntireColumn.AutoFit
    Columns("F:F").EntireColumn.AutoFit
    Columns("G:G").EntireColumn.AutoFit
    Columns("H:H").EntireColumn.AutoFit
    Columns("I:I").EntireColumn.AutoFit
    Columns("J:J").EntireColumn.AutoFit
    ActiveWindow.ScrollColumn = 2
    ActiveWindow.ScrollColumn = 3
    ActiveWindow.ScrollColumn = 4
    ActiveWindow.ScrollColumn = 5
    ActiveWindow.ScrollColumn = 6
    ActiveWindow.ScrollColumn = 7
    ActiveWindow.ScrollColumn = 8
    ActiveWindow.ScrollColumn = 9
    ActiveWindow.ScrollColumn = 10
    Columns("K:K").EntireColumn.AutoFit
    Columns("L:L").Select
    Columns("L:L").EntireColumn.AutoFit
    Columns("M:M").EntireColumn.AutoFit
    Columns("N:N").EntireColumn.AutoFit
    Columns("O:O").EntireColumn.AutoFit
    Columns("P:P").EntireColumn.AutoFit
    Columns("Q:Q").EntireColumn.AutoFit
    Columns("R:R").EntireColumn.AutoFit
    Columns("S:S").ColumnWidth = 10.86
    Columns("S:S").EntireColumn.AutoFit
    Columns("U:U").Select
    Columns("T:T").EntireColumn.AutoFit
    Columns("U:U").EntireColumn.AutoFit
    Columns("V:V").EntireColumn.AutoFit
    Columns("W:W").EntireColumn.AutoFit
    ActiveWindow.SmallScroll Down:=117
    Range("A1:W141").Select
    Range("W141").Activate
    ActiveWindow.ScrollColumn = 2
    ActiveWindow.ScrollColumn = 3
    ActiveWindow.ScrollColumn = 4
    ActiveWindow.ScrollColumn = 5
    ActiveWindow.ScrollColumn = 6
    ActiveWindow.ScrollColumn = 7
    ActiveWindow.ScrollColumn = 8
    ActiveWindow.ScrollColumn = 9
    ActiveWindow.ScrollColumn = 10
    Selection.Style = "Normal"
    ActiveWindow.SmallScroll Down:=-141
    Range("X1").Select
    Columns("W:W").EntireColumn.AutoFit
    Columns("V:V").EntireColumn.AutoFit
    Columns("U:U").EntireColumn.AutoFit
    Columns("T:T").EntireColumn.AutoFit
    Columns("S:S").EntireColumn.AutoFit
    Columns("R:R").EntireColumn.AutoFit
    Columns("Q:Q").EntireColumn.AutoFit
    Columns("P:P").EntireColumn.AutoFit
    Columns("O:O").EntireColumn.AutoFit
    Columns("N:N").EntireColumn.AutoFit
    Columns("M:M").EntireColumn.AutoFit
    Columns("L:L").EntireColumn.AutoFit
    Columns("K:K").EntireColumn.AutoFit
    Columns("J:J").EntireColumn.AutoFit
    ActiveWindow.ScrollColumn = 9
    ActiveWindow.ScrollColumn = 8
    ActiveWindow.ScrollColumn = 7
    Columns("J:J").EntireColumn.AutoFit
    Columns("I:I").EntireColumn.AutoFit
    Columns("H:H").EntireColumn.AutoFit
    ActiveWindow.ScrollColumn = 6
    ActiveWindow.ScrollColumn = 5
    ActiveWindow.ScrollColumn = 4
    ActiveWindow.ScrollColumn = 3
    ActiveWindow.ScrollColumn = 2
    ActiveWindow.ScrollColumn = 1
    Columns("H:H").EntireColumn.AutoFit
    Columns("D:D").EntireColumn.AutoFit
    Columns("C:C").EntireColumn.AutoFit
    Columns("B:B").EntireColumn.AutoFit
    Columns("A:A").EntireColumn.AutoFit
    Columns("E:E").EntireColumn.AutoFit
    Range("A1:W1").Select
    Selection.Style = "Rossz"
    ActiveWindow.SmallScroll Down:=27
    ActiveWindow.ScrollRow = 29
    ActiveWindow.ScrollRow = 30
    ActiveWindow.ScrollRow = 31
    ActiveWindow.ScrollRow = 33
    ActiveWindow.ScrollRow = 35
    ActiveWindow.ScrollRow = 36
    ActiveWindow.ScrollRow = 38
    ActiveWindow.ScrollRow = 39
    ActiveWindow.ScrollRow = 41
    ActiveWindow.ScrollRow = 42
    ActiveWindow.ScrollRow = 45
    ActiveWindow.ScrollRow = 46
    ActiveWindow.ScrollRow = 48
    ActiveWindow.ScrollRow = 50
    ActiveWindow.ScrollRow = 52
    ActiveWindow.ScrollRow = 54
    ActiveWindow.ScrollRow = 56
    ActiveWindow.ScrollRow = 57
    ActiveWindow.ScrollRow = 59
    ActiveWindow.ScrollRow = 60
    ActiveWindow.ScrollRow = 61
    ActiveWindow.ScrollRow = 63
    ActiveWindow.ScrollRow = 64
    ActiveWindow.ScrollRow = 65
    ActiveWindow.ScrollRow = 66
    ActiveWindow.ScrollRow = 69
    ActiveWindow.ScrollRow = 70
    ActiveWindow.ScrollRow = 71
    ActiveWindow.ScrollRow = 72
    ActiveWindow.ScrollRow = 74
    ActiveWindow.ScrollRow = 75
    ActiveWindow.ScrollRow = 76
    ActiveWindow.ScrollRow = 77
    ActiveWindow.ScrollRow = 78
    ActiveWindow.ScrollRow = 79
    ActiveWindow.ScrollRow = 80
    ActiveWindow.ScrollRow = 81
    ActiveWindow.ScrollRow = 82
    ActiveWindow.ScrollRow = 83
    ActiveWindow.ScrollRow = 84
    ActiveWindow.ScrollRow = 85
    ActiveWindow.ScrollRow = 86
    ActiveWindow.ScrollRow = 87
    ActiveWindow.ScrollRow = 88
    ActiveWindow.ScrollRow = 89
    ActiveWindow.ScrollRow = 90
    ActiveWindow.ScrollRow = 91
    ActiveWindow.ScrollRow = 92
    ActiveWindow.ScrollRow = 93
    ActiveWindow.ScrollRow = 95
    ActiveWindow.ScrollRow = 96
    ActiveWindow.ScrollRow = 98
    ActiveWindow.ScrollRow = 99
    ActiveWindow.ScrollRow = 101
    ActiveWindow.ScrollRow = 102
    ActiveWindow.ScrollColumn = 2
    ActiveWindow.ScrollColumn = 3
    ActiveWindow.ScrollColumn = 4
    ActiveWindow.ScrollColumn = 5
    ActiveWindow.ScrollColumn = 6
    ActiveWindow.ScrollColumn = 7
    ActiveWindow.ScrollColumn = 8
    ActiveWindow.ScrollColumn = 9
    ActiveWindow.ScrollColumn = 10
    ActiveWindow.ScrollColumn = 11
    Range("A1:W141").Select
    Range("W141").Activate
    Selection.Borders(xlDiagonalDown).LineStyle = xlNone
    Selection.Borders(xlDiagonalUp).LineStyle = xlNone
    With Selection.Borders(xlEdgeLeft)
        .LineStyle = xlContinuous
        .ColorIndex = xlAutomatic
        .TintAndShade = 0
        .Weight = xlThin
    End With
    With Selection.Borders(xlEdgeTop)
        .LineStyle = xlContinuous
        .ColorIndex = xlAutomatic
        .TintAndShade = 0
        .Weight = xlThin
    End With
    With Selection.Borders(xlEdgeBottom)
        .LineStyle = xlContinuous
        .ColorIndex = xlAutomatic
        .TintAndShade = 0
        .Weight = xlThin
    End With
    With Selection.Borders(xlEdgeRight)
        .LineStyle = xlContinuous
        .ColorIndex = xlAutomatic
        .TintAndShade = 0
        .Weight = xlThin
    End With
    With Selection.Borders(xlInsideVertical)
        .LineStyle = xlContinuous
        .ColorIndex = xlAutomatic
        .TintAndShade = 0
        .Weight = xlThin
    End With
    With Selection.Borders(xlInsideHorizontal)
        .LineStyle = xlContinuous
        .ColorIndex = xlAutomatic
        .TintAndShade = 0
        .Weight = xlThin
    End With
    ActiveWindow.SmallScroll Down:=-30
End Sub

SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.29 0 0 15244

Továbbra is fenntartom, hogy ha berakod a rögzített makrót, akkor ránézünk.

 

Ha viszont nem akarod, akkor simán alakítsd táblázattá a letöltött adatokat a következő makroval.

 

 

Sub RZS()


    ActiveSheet.ListObjects.Add(xlSrcRange, activesheet.usedrange, , xlYes).Name = _        "Table1"   

 

End Sub

Előzmény: Rusvai Zsolti (15243)
Rusvai Zsolti Creative Commons License 2011.06.29 0 0 15243

Sziasztok!

 

Tettem fel print screent az előző kérdésemet szemléltetendő. Az első képen látható "nyers" lista az amit a céges ERP rendszerünkből le tudunk szűrni. Ez az, amit meg kell formáznunk mielőtt tovább dolgozunk vele. Makrórögzítővel próbálkoztunk, ez működik is addig, míg maradunk abban a munkafüzetben, amelyben végrehajtottuk a makrórögzítést. Azonban ha újra csinálom a lekérdezést a ERP rendszerben, majd az eredményről lehívok egy új excel táblát, abban már nincs meg ez a formázás makró. Teljesen mindegy, hogy egyéni makró munkafüzetbe mentem vagy az adott munkafüzetbe. Amit szeretnék az az, hogy akárhányszor csinálok egy lekérdezést az ERP-vel, majd leívom excelben, egy kattintásra formázza meg a második képen látható módon.

 

1.

 

2.

 

 

 

 

 

 

Delila10 Creative Commons License 2011.06.29 0 0 15242

Nincs mit. 

Előzmény: Törölt nick (15241)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.28 0 0 15241

Köszi sikerült. Illetve köszönöm a másik kedves fórumozónak is aki segített.

Előzmény: Delila10 (15240)
Delila10 Creative Commons License 2011.06.28 0 0 15240

Rendezd a B oszlop szerint a tarományt csökkenő sorrendbe az A-tól Z-ig ikon segítségével. Csak beállsz a B oszlop bármelyik cellájába, és rákattintasz az ikonra.

 

Be szerettem volna tenni egy képet az ikonról, de csak az Indafotón keresztül engedi a fórummotor (monnyon le!), az meg túl hosszadalmas. Biztosan megtalálod a felső ikonsoron.

Előzmény: Törölt nick (15236)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.28 0 0 15239

Másold be ide a felvett makrót és ránézünk.

Persze kivéve akkor ha a lenti tanács volt a megoldás és nem a Personal MacroWorkbook-ba volt mentve a cucc.

Előzmény: rzsolti (15233)
Vacy Creative Commons License 2011.06.28 0 0 15238

Makró rögzítésekor a makró helye ne az "Ebben a munkafűzetben" legyen, hanem az "Egyéni makró-munkafüzet". Ekkor mindig elérhető lesz a makró, hozzá lehet rendelni egy ikont, és akkor gombnyomásra végzi is a dolgát. 

Előzmény: rzsolti (15233)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.28 0 0 15237

SORSZÁM() függvényt tegyél be melléjük egy oszlopba.

Tehetsz rá autoszűrőt, és növekvőbe sorbarendezheted a függvényt tartalmazó oszlopot.

Persze ezt meg kell ismételni minden válozásnál.

Makróval lehet automatizálni is.

Előzmény: Törölt nick (15236)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.28 0 0 15236

Üdv!

 

Olyan kérdésem lenne, hogy van egy két oszlopos táblázatom. Az első oszlopban szerepel 8 név. A második oszlopban pedig a nevek mellett számok vannak. Ezek a számok folyamatosan változnak. És azt szeretném megcsinálni, hogy akinek a legtöbb szám szerepel a neve mellett az ugorjon a lista elejére, akinek a második legtöbb pontja van ő ugorjon a másodikra és így tovább. Erre van valami függvény vagy valami? Tehát röviden: Két oszlop. Nyolc név az "A" oszlopban. "B" oszlopban pedig nyolc szám. A számok folyamatosan változnak. Köszi előre is!

 

Üdv.

Törölt nick Creative Commons License 2011.06.28 0 0 15235

Melyik SAP? SBO vagy R/3?

Előzmény: rzsolti (15233)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.28 0 0 15234

Minden bizonnyal meg lehet oldani a feladatot, de így látatlanban elég nehéz. Kéne legalább valami mintafájl, feltöltve valahová, hogy hogy néz ki a nyers riport, és milyenre kellene formázni. Lehet tele kitalált adatokkal is, csak a formátum legyen meg.

Előzmény: rzsolti (15233)
rzsolti Creative Commons License 2011.06.28 0 0 15233

Sziasztok!

 

Egy kérdéssel szeretnék hozzátok fordulni, tudom, hogy egy jártas programozónak banális lehet ez a kérdés, nekünk azonban problémát okoz:

 

A munkahelyen az SAP-nak egy webes felületén dolgozunk, melyből minden nap lehúzunk egy listát excel formátumban. Ez a lista minden tördelést, formázást nélkülöz. Szeretnék csinálni egy olyan makrót, mely egy kattintásra "megformázza" a táblázatot. (Sortörés, cellarácsok hozzáadása, a sor - és oszlopszélesség igazítása a szöveg hosszának megfelelően stb) Próbálkoztunk a makrórögzítéssel, működik is abban a fájlban, amit letöltöttünk, azonban ha újra lehívjuk ugyanazt a listát, már nem működik a makrónk. HA tudtok valami okosságat légyszives segítsetek! Előre is köszi!

SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.27 0 0 15232

http://blog.contextures.com/archives/2011/06/27/quickly-find-excel-ribbon-commands/

 

Nekem tetszik, hátha másnak is bejön.

Nem tudom elmondani mennyit kerestem valamelyik nap a régi-stílusú pivot varázslót, erre itt van ez, amivel könnyedén megleltem volna.  (és kiderül, hogy a régi stílusú pivot varázsló nincs is rajta a ribbon-on :-(

SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.25 0 0 15231

A Ctrl + g az a "Go" vagyis menüből lehet megmondani az excelnek, hogy hova menjen.  Amire itt gondoltak az a Ctrl+G és utána a Special (a feljövő form bal alsó sarka).  Ott ki lehet választani, hogy az üres cellákat jelölje ki.

Az üres cellák kijelölése után, már csak azt kell csinálni, hogy a kijelölt (üres) cellák teljes sorát jelölöd ki (nálam Shift+szóköz) és Ctrl és minusz billentyű kombinációra törlés.

Előzmény: mixtura_pectoralis (15227)
Delila10 Creative Commons License 2011.06.25 0 0 15230

Kimutatást készíts több tartományból.

Előzmény: MGD1 (15216)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.06.25 0 0 15229

ez tipikus sql megoldás, adatbázissal pillanatok alatt megoldható, ajánlom za access vagy más fórumot.;)

a fórum a meglévő sql programtól is függhet.;)

Előzmény: MGD1 (15216)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.06.25 0 0 15228

Nem sajnos, mert nem a számítás eredménye, hanem csak a kijelzése van módosítva, tehát jó, hogy az eredeti számmal számol tovább.

 

Vagy használd valamelyik kerekítő függvényt - figyelni kell le és felfelé kerekítésre - vagy a 123-nál jól bevált "szorzás révén tizedesjegy váltás, majd egész levágása (int) után visszaosztás a megoldás.

Előzmény: lotuszwirag (15217)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.06.25 0 0 15227

a ctrl-g mit kellene, hogy csináljon?, utána a + és - is mire jó?

Előzmény: Törölt nick (15225)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.06.25 0 0 15226

Én a "rövidlátás" kifejezést használnám, mert a megoldást rendszeresen alkalmazom access esetében.

Úgy látszik, kezdek beállni sematikus gondolkodásra.:-((

Előzmény: mimi_bacsi (15224)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.24 0 0 15225

hát én az üres cellák sorát így szoktam:

 

1. oszlop kijelöl

2. ctrl+g -> "üres cellák"

3. ctrl + - (mínusz) -> "egész sor"

Előzmény: mixtura_pectoralis (15221)
mimi_bacsi Creative Commons License 2011.06.24 0 0 15224

Az ilyen válaszokra mondják, "Kreatív gondolkodás"! Többek között ezért is olvasom ezt a fórumot, mert rengeteg "AHA" érzésem van itt....:-)

Az egyszerű és letisztult gondolatoknál, javaslatoknál nincs is jobb! :-) 

Előzmény: SQLkerdes (15222)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.06.24 0 0 15223

ÓÓÓÓhhhhh....

 

Köszönöm, most megyek, keresek egy sarkot, és egy darabig beverem a fejem a falba.. ;)

Hát igen, péntek esteledésféle van...;)

Előzmény: SQLkerdes (15222)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.24 0 0 15222

Nem kell makró.

 

1.)  Szúrj be egy új oszlopot

2.) Az oszlopot töltsd fel növekvő számokkal, 1-től 5000-ig (vagy amennyi sorod van a táblázatban).

3.) Rendezd a táblázatot (az új oszlopot is) úgy hogy a törlendő sorok egybe kerüljenek

4.) Töröld a törlendő sorokat

5.) Rendezd a táblázatot, most az új sor szerint növekvő sorrendbe.

Előzmény: mixtura_pectoralis (15221)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.06.24 0 0 15221

Megint belecsaptam a jóba. :-((

Kaptam egy kb. 5 ezer soros táblázatot, amiből kb. ezer sort kell törölni.

Arra rájöttem, hogy lehetne automatizálni:

"Ha "B" oszlop cellája üres, vagy * karaktert tartalmaz, akkor az egész sor törlendő".

 

Sajnos sorbarendezés utáni gyors manuális törlés nem lehetséges, mert utána nem lehet visszaállítani az eredeti sorrendet. :-((

 

Ha valaki ki tud segíteni egy makróval, akkor meghálálom, különben megvan az egész hétvégi programom...

lotuszwirag Creative Commons License 2011.06.24 0 0 15220

Köszi a segítséget!

Nekem adott esetben volt "sajnos", de így jó! :)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (15219)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.06.24 0 0 15219

Egyébként a "sajnos" nem illik ide, szándékosan ez az alapműködés, és ez így jó. :-)

Előzmény: lotuszwirag (15217)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.06.24 0 0 15218

Igen, használj kerekítőfüggvényt, kerek() vagy kerekít(), fejből nem emlékszem.

Függvénybeszúrás, matematikai kategória.

Előzmény: lotuszwirag (15217)
lotuszwirag Creative Commons License 2011.06.24 0 0 15217

Sziasztok!

 

A cellában egy képlet szerepel, melynek az értéke 1,77421052631, de mivel be van állítva, hogy 2 tizedesre kerekítse, 1,77-et ír ki.

Ha tovább akarok ezzel számolni, mondjuk meg akarom szorozni, 2-vel, akkor sajnos a hosszabb összeget veszi figyelembe, nem az 1,77-et.

 

Lehet ezzel valamit kezdeni, hogy a kerekített összeggel számoljon?

 

Előre isköszi!

MGD1 Creative Commons License 2011.06.24 0 0 15216

Jo napot

 

Szeretnenk egy tobb oldalas arajanlatbol generalni egy rendelest.

Ehez volna szuksegunk egy kepletre amely egy oldalon osszesiti

a rendelest a termek kodjaval, megnevezesevel es a menyiseggel.

Megjegyzes: csak azokat a teteleket szeretnenk ha osszesitene a

keplet ahova menyiseg lessz beirva.

 

oldal 1

 

kod           megnevezes      termek ara           rendeles

 

term1       termek 1                  550

term2       termek 2                  650                       2

term3       termek 3                  850                       1

 

 

oldal 2

 

kod           megnevezes      termek ara           rendeles

 

term1x       termek 1x                300

term2x       termek 2x                200                       1

term3x       termek 3x                500                      

 

rendeles

 

kod           megnevezes      termek ara           rendeles

term2         termek 2                  650                       2

term3         termek 3                  850                       1

term2x       termek 2x                200                       1

 

 

 

elore is koszonjuk

 

wawabagus Creative Commons License 2011.06.23 0 0 15215

Megvan :-)))

 

"oszlop név"

="="

 

Ne kérdezzétek miért, de működik...fura ez a "="...

 

:-)

 

Előzmény: wawabagus (15214)
wawabagus Creative Commons License 2011.06.23 0 0 15214

Sziasztok!

 

Dcount függvényt szeretnék használni.

 

Az egyik feltétel az lenne, hogy a Date oszlop üres...

De ez valahogy nem működik:

1. hagytam már simán üresen

2. írtam ezt bele =""

 

Nincs ötletem...hogyan kell ezt a feltételt megfogalmazni?

 

Van ötletetek?

 

Köszi

Y

 

 

Sznida Creative Commons License 2011.06.23 0 0 15213

Jaja, pontosan igazad van! :)A mindennapok jól berögzült kiterjesztései (.txt).

Bocsi, valóban a ".jpg"-t akartam írni!

 

Köszi a javítást!

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Delila10 (15211)
Logic88 Creative Commons License 2011.06.23 0 0 15212

Köszönöm! Működik.

Gondolom ugyan így megoldható, hogy a név elé is kerüljön valami más szöveg. Ugyan is idő közben sikerült megoldanom (mondjuk nem a legelegánsabb, de annál látványosabb) Auto Mouse Clicker nevű programmal :D

Megadtam neki, hova kattintson a képernyőn, aztán illesszen be és görgessen a következőre...aztán hátraőltem amíg a gép dolgozott :)

 

De az "összefűz" megoldás valóban egyszerűbb :)

Delila10 Creative Commons License 2011.06.23 0 0 15211

Ha meg txt kiterjesztést akar, akkor  az =A1&".jpg" képlettel megteheti.

 

 

Bocsi. :)

Előzmény: Sznida (15210)
Sznida Creative Commons License 2011.06.23 0 0 15210

Szia,

 

Magyar excel esetén a mellette lévő cellába meg tudod csinálni egy összfűz nevű függvénnyel.

Ha az A oszlopban vannak az adatok, akkor a B képlete:

=összefűz(A1;".txt")

 

Ez már csak végig kell másolni, azután az egész oszlopot kijelölni másolni, és értékként beilleszteni, akko már törölhető az A oszlop! :)

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Logic88 (15209)
Logic88 Creative Commons License 2011.06.23 0 0 15209

Üdvözlet!

 

Excelben lehet-e olyan műveletet végezni, hogy a cellákba már beírt szöveg után illesszünk be még valamit.

Ím a példa:

 

Van 1870 db termékem egy oszlopban és mindegyik neve után oda kell még biggyesztenem, hogy ".jpg"

 

Hogy lehet ezt egyszerűen megcsinálni, mintsem 1870-szer bekattintani és ctr+v- zni a dolgot?

kelan Creative Commons License 2011.06.22 0 0 15208

Köszi, ezek az AB. függvények nagyon jók! :)

Előzmény: Jozsef (15196)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.22 0 0 15207

tételcímkék ismétlése pontosabban. 2010-től van csak szerintem.

Előzmény: Törölt nick (15206)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.22 0 0 15206

Helló!

Nem jöttem rá, hogy a pivotmező beállításoknál a tételek megjelenítése funkció mitől aktív vagy inaktív.

Tudtok valamit arról, hogy ezt mi befolyásolhatja?

(lap  - és egyéb védelmek kilőve)

 

 



_Nyuszi Creative Commons License 2011.06.21 0 0 15205

"Igen, lehetne bonyolítani, de minek?"

Én egy hónapon belül rájöttem, hogy a betegséget, szabadságot nem tudom Excellel elegánsan lekezelni, ezért kellett bonyolítani. És jobb egy lépésben jóra csinálni, mint hónapokig reszelni. De ha ilyen igény nincs, akkor persze nem kell. :)

Előzmény: Delila10 (15204)
Delila10 Creative Commons License 2011.06.21 0 0 15204

Szívesen.

 

Nyuszi

Igen, lehetne bonyolítani, de minek? A 26. és 27. sorban lévő két 12-es értékre való hivatkozásnak akkor van értelme, ha ezek változhatnak.

 

SQL

Nem értem kristálytisztán. Az igaz, hogy a 3. sorral kellett volna kezdeni a képletet, de a kérdező ezt azonnal látta.

Előzmény: HoKarany (15202)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.06.20 0 0 15203

Sőt, lent van egy N = 12 és egy É = 12 tartomány. Lehetne a 12-es szám helyett avval a cellával számolni, amelyik a 12-t ott tartalmazza.

De tovább bonyolítható. :)

Egy segédlapon csinálsz olyan sorokat, hogy N 12; É 12; Sz 8; B 8; BSz 8 stb., és fkeres-sel megkeresteted a betűhöz tartozó óraszámot. Célszerű minden dolgozóhoz két sort felvenni: felül a beosztás kódja, alatta az óraszám. Ahogy te felülre beírod, hogy N, az alatta lévő cellában lévő képlet a segédmunkalapon kikeresi, hogy az N cellaértékhez 12 tartozik, ezért ez fog ott alul megjelenni. Ekkor a jobb oldalon csak egy sima SZUM kell.

Előzmény: Delila10 (15199)
HoKarany Creative Commons License 2011.06.20 0 0 15202

Kedves Delila10!

 

Nagyon szépen köszönöm, szuperül működik!

Előzmény: Delila10 (15199)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.20 0 0 15201

nézd meg a RÉSZÖSSZEG fgv-t is

Előzmény: kelan (15195)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.20 0 0 15200

Delila, szerintem nem a 2-es sorra kell számolni, mert az még része a fejlécnek.

Meg én nem is adnám össze a cellák tartalmát (a te első SZUM-ok), csak =É és =N esetén felszoroznám 12-vel, oszt úgy összesítenék.

 

Vagy félreértem a feladatot.

Előzmény: Delila10 (15199)
Delila10 Creative Commons License 2011.06.20 0 0 15199

=SZUM(C2:AG2)+DARABTELI(C2:AG2;"É")*12+DARABTELI(C2:AG2;"N")*12

Előzmény: HoKarany (15198)
HoKarany Creative Commons License 2011.06.20 0 0 15198

 

Sziasztok!

Segítségeteket kérem!

Beosztás tervezőt készítek excelben, az a gondom hogy "N" és "É" értéket szeretném, hogy "12"-nek számolja a SZUM az AH oszlobban.

 

Köszönöm!!!

HoKarany Creative Commons License 2011.06.20 0 0 15197

Sziasztok!

Segítségeteket kérem!

Beosztás tervezőt készítek excelben, az a gondom hogy "N" és "É" értéket szeretném, hogy "12"-nek számolja a SZUM az AH oszlobban.

 

Köszönöm!!!

Jozsef Creative Commons License 2011.06.20 0 0 15196

Javaslom DARABTELI helyett az AB.DARAB függvényt, ez tetszőlegesen bonyolult feltételt tud (magyarul nem kell az autoszűrő)

Előzmény: kelan (15195)
kelan Creative Commons License 2011.06.20 0 0 15195

Sziasztok! Egy tök egyszerű problémát nem tudok megoldani... Hogyan kell elneveznem azt a tartományt, ami a DARABTELI függvényemben lesz, ha ez a tartomány mindig az autoszűrővel kapott terület? Vagyis egy szűrt listán belül szeretnék bizonyos kritériumok szerinti darabszámot megállapítani.

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.17 0 0 15193

A második.

Előzmény: Gavriel (15191)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.17 0 0 15190

Nekem megy.

Előzmény: Gavriel (15189)
Balance123 Creative Commons License 2011.06.17 0 0 15188

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni makró használatában. Nagyon kezdő vagyok benne, sok mindent nem is értek benne még.

Olyan szeretnék végrehajtani, hogy excelben -mint vezérlő- adatokat másolna át a wordbe.

Olyan parancs kellene, ami megnyitja a wordot, majd excelből az adatot bemásolja a wordbe, egy adott helyre.

A válaszokat előre is köszönöm

 

Balance123

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.17 0 0 15187
Előzmény: Gavriel (15186)
Vacy Creative Commons License 2011.06.16 0 0 15185

bubialma

Szivesen! :D

 

_Nyuszi

Jól látod ez a lehetőség fenn áll, ezért írtam, hogy az első verzió könnyebben kontrollálható.

Szükség szerint a "darabteli" függvénnyel figyelhető oszloponként a duplikáció.

Pl: =DARABTELI(B2:B7;"Kiss")=1

 

_Nyuszi Creative Commons License 2011.06.16 0 0 15184

Bocsánat, hogy belevau, de volt szerencsém vezényléses Excelekhez, és felmerült egy kérdés bennem:

Az előfordulhat, hogy valakit beírsz Ü-re meg Sz-re is, figyelmetlenségből (vagy akár két Ü-re ugyanazt az embert)? Ezt ki tudod szűrni? (egyáltalán: fontos ez?)

Nálunk össze kellett számolni a neveket, hogy egyezik a lentre került Sz+Ü-vel (amolyan visszacsatolásféleképpen), mert a vezénylést készítő néha nem nézte a délutánosoknál, hogy délelőttre be van-e már osztva....

Előzmény: Vacy (15182)
bubialma Creative Commons License 2011.06.16 0 0 15183

KÖSZÖNÖM!!! Ez alapján már meg tudtam csinálni!!! Nagyon sokat segítettél!!!!

Előzmény: Vacy (15182)
Vacy Creative Commons License 2011.06.16 0 0 15182

Nem teljesen értem, most a 3 hónap adtad össze, vagy a 1-1 hónapot?

A megadott függvény (darabteli) ismételt használatával, valamint megfelelő paraméterezésével lehet 1-1 hónapot is számolni, valamit a 3 hónapot egyben is.

 

Illetve ha a 1-1 hónap megvan:

 

 

a H11: =B11+D11+F11

 

Vagy ha 3 külön munkalapon van a táblázatösszesítő, akkor így lehet hívatkozni rá:

=Munka1!B11 + Munka2!B11 + Munka3!B11

(=munkalapneve!Cella).

Előzmény: bubialma (15181)
bubialma Creative Commons License 2011.06.16 0 0 15181

Jippiii! Eddig sikerült. :) Már csak az kellene, hogy lett így egy június, július, augusztus összesítő táblám, hogy ki mennyit, hol merre volt. No, ezeket kellene külön összeadni, egy másik táblázatban. Ötleted esetleg rá? (bár már eddig is annyit segítettél....)

bubialma Creative Commons License 2011.06.16 0 0 15180

Hú, nekem ez már most egy kicsit bonyolult, de megpróbálok nekiveselkedni. Csak az alapszinten vagyok, de azért megküzdök vele!! :)

Előzmény: Vacy (15179)
Vacy Creative Commons License 2011.06.16 0 0 15179

Eddig nem bonyolult:

 

B10:

=DARABTELI($B$2:$H$4;A10)

 

C10:

=DARABTELI($B$5:$H$7;A10)

 

a többi (B11-C15) cellák másolhatóak.

Előzmény: bubialma (15178)
bubialma Creative Commons License 2011.06.16 0 0 15178

Úúúú, igen, ez az!!! Hogyan csináltad? :) Főleg azzal van a bajom, hogy hogy fogja számolni. nagyon bonyolult megcsinálni?

Előzmény: Vacy (15177)
Vacy Creative Commons License 2011.06.16 0 0 15177

Igen, ez a megoldás sokkal bonyolultabb, és több a hibázás lehetősége.

 

Előzmény: bubialma (15176)
bubialma Creative Commons License 2011.06.15 0 0 15176

Az nem megoldható, hogy az A oszlop egyáltalán nem lenne, és az oszlopokban szerepelnének a nevek? Tehát ahogy nálad szerepel, hogy júl. 1. az alatt nem az lenne, hogy Ü vagy Sz, hanem az, hogy pl. "Kovács". És a táblázat meg számolná, hogy hány Kovács van, meg hány Kiss meg hány Nagy. Bár ott meg a lényeg az lenne, hogy ügyfelezéseket számolja csak, ha nem ügyfelezik ne számolja bele. Hmm, ez bonyolultabb, mint gondoltam...

Előzmény: Vacy (15175)
Vacy Creative Commons License 2011.06.15 0 0 15175

Nagyom szívesen segítek, végre én is tudok! :D

 

A 8. sorban figyeli, hogy adott napon 3 Ü (ügyfélszolgálatos) van-e. A B8 cella tartalma:

=HA(DARABTELI(B2:B7;"Ü")>3;"Sok";HA(DARABTELI(B2:B7;"Ü")<3;"Kevés";""))

 

Az I. oszlopban adott kellegina összes Ü szolgálatát számolja. Az I2 cella tartalma:

=DARABTELI(B2:H2;"Ü")

 

Az J. oszlopban adott kellegina összes Sz szabiját számolja. Az J2 cella tartalma:

=DARABTELI(B2:H2;"Sz")

 

Természetesem mindent automatikusan számol, és igény szerint bővíthető beosztás típusokkal.

 

Ha nem boldogulsz elküldhetem a "kész" táblát is, e-mail címem nyilvános!

 

Előzmény: bubialma (15173)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.15 0 0 15174

=HA(HIBÁS((D11+E11)/(D12+E12));0;(D11+E11)/(D12+E12))

Előzmény: imray (15172)
bubialma Creative Commons License 2011.06.15 0 0 15173

Szia!!! Nagyon rendes vagy, hogy próbálsz segíteni!

Jó ötletnek tűnik, amit küldtél. Nem volt előttem a megoldás még csak képben sem, de így már könnyebb lenne. Már csak azt kéne tudni, hogy össze lehet-e adni, hogy a kollégák hány napot töltenek kint-bent, és ha változtatjuk a szabadság - és ügyfelezés arányát, akkor összeadja és nem nekem kell egyesével összeadni.

Még egyszer köszi!!!!

Előzmény: Vacy (15171)
imray Creative Commons License 2011.06.15 0 0 15172

Jaj, nem jut eszembe, hogy csináltam ezt száz éve: ha a =(D11+E11)/(D12+E12) képlet a #DIV/0! eredményt adja (nullával oszt), akkor azt akarom, hogy a kiírt szöveg a hibaüzenet helyett legyen pl. Zero. Melyik függvénybe ágyazzam a műveletet és hogyan? Köszönöm!

Vacy Creative Commons License 2011.06.15 0 0 15171

Talán itthonról menni fog, ilyen megoldásra gondoltál?

 

Előzmény: bubialma (15168)
Vacy Creative Commons License 2011.06.15 0 0 15170

index fórum lenyelte a képet? :(

Vacy Creative Commons License 2011.06.15 0 0 15169

 

Ilyen megoldás?

 

 

bubialma Creative Commons License 2011.06.15 0 0 15168

Sziasztok!

 

Nagyon kezdő vagyok, és épp ezért szeretném a Ti segítségeteket kérni.

Egy táblázatot kellene csinálnom, ami a nyári időszakra szólna, gyakrolatilag június, július, augusztus hónap naptára lenne az alap. 6 kolléganő beosztását (ügyfélszolgálatosok vagyunk) foglalná magában. Minden naphoz 3 ügyfelező kolléganő tartozna, a többi személy vagy szabadságon, vagy nem ügyfelezik. Legördülő menüben szeretném, hogy a neveket ki lehessen választani, hogy egyszerűen át tudjuk nem várt szabadság esetén a beosztást variálni.

A legjobb az lenne persze, ha még a szabadságon és az ügyfelezéssel töltött napok számát is mérné a táblázat, amennyiben lehetséges!

Nos, szerintetek excelben meg tudom én ezt csinálni, vagy access kell hozzá?

 

Bocsi a kezdő kérdésért... De engem bízott meg a főnököm ezzel és valahogy meg kellene oldanom.

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2011.06.15 0 0 15167

irányított beillesztés és "szöveg"

 

Előzmény: NeomatiK (15166)
NeomatiK Creative Commons License 2011.06.15 0 0 15166

Sziasztok!

 

van egy wordben lévő táblázat, amiben ilyen szerepel (meg sok más is) pl hogy +3 / -0,5

Az egész táblázatot át akarom másolni excelbe, de ezt a bejegyzést törtnek veszi és -6 lesz a cellában, holott nekem az lenne a jó, ha az excelben is +3 / -0,5 szerepeljen.

A cellaformátumot hiába állítottam előtte "szöveg"-re, bemásoláskor érvényét vesztette.

Van erre megoldás? Fárasztó és időigényes kézzel átirogatni.

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.14 0 0 15164

Sima buborékmódszer, csak nem számokkal.

Előzmény: Or Kán (15163)
Or Kán Creative Commons License 2011.06.14 0 0 15163

Köszi. :) Működni működik, de még emésztenem kell...)

Előzmény: Jimmy the Hand (15161)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.14 0 0 15161

Function Rendezett_tömb(arrInput)
    Dim arrOutput
    Dim rTemp As Range, i As Long, j As Long
    
    arrOutput = arrInput
    For i = LBound(arrOutput) To UBound(arrOutput) - 1
        For j = i + 1 To UBound(arrOutput)
            If arrOutput(i).Value > arrOutput(j).Value Then
                Set rTemp = arrOutput(i)
                Set arrOutput(i) = arrOutput(j)
                Set arrOutput(j) = rTemp
            End If
        Next
    Next
    Rendezett_tömb = arrOutput
End Function


Sub teszt()
    Dim arr1(1 To 5) As Range, arr2
    
    Set arr1(1) = Range("A1")
    Set arr1(2) = Range("C2")
    Set arr1(3) = Range("F3")
    Set arr1(4) = Range("B9")
    Set arr1(5) = Range("A2")
    arr2 = Rendezett_tömb(arr1)
    
End Sub

Előzmény: Or Kán (15158)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.14 0 0 15160

Összefüggő tartomány esetén:

 

    Range("arrHonapok")(2) = 3
    Range("arrHonapok")(5).Interior.ColorIndex = 5

Előzmény: Gavriel (15157)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.14 0 0 15159

Azt gyanítom, erre a kérdésre itt nem fogsz kimerítő választ kapni, hacsaknem SQLkerdes hoz egy mindentudó linket :)

Egyébként (többek közt) arra jók, hogy meg tudd oldani azokat a programozási feladatokat, amelyekről azt hitted, nem lehet megoldani.

Előzmény: Törölt nick (15155)
Or Kán Creative Commons License 2011.06.14 0 0 15158

Pontosan ezt.

Előzmény: Jimmy the Hand (15156)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.14 0 0 15156

Megvárom, míg SQL publikálja kutatási eredményeit, aztán ha még van kérdésed, szívesen válaszolok (ha tudok), csak azt kérem, kérdezz konkrétan.

Például mit értesz az alatt, hogy sorbarendezni a tömb elemeit egy olyan esetben, amikor a tömb elemei range típusú objektumok.

Ilyesmit?

Előtte:

R(1) = Range("A1") = 12
R(2) = Range("C2") = 24
R(3) = Range("F3") = 786
R(4) = Range("B9") = 33
R(5) = Range("A2") = 2

 

Utána:

R(1) = Range("A2") = 2
R(2) = Range("A1") = 12
R(3) = Range("C2") = 24
R(4) = Range("B9") = 33
R(5) = Range("F3") = 786

 

Előzmény: Or Kán (15153)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.14 0 0 15155

Tényleg, mi a szarra fenére jók azok a class-ok?

Nem kellet még használnom. Pedig sok mindent használtam már...

Előzmény: SQLkerdes (15154)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.14 0 0 15154

Oh, erről már volt itt szó és pont én másoltam be egy nagyon érdekes (asszem Class-ok használatán alapuló) megoldást.

Majd megpróbálom előásni, de tuti hogy itt van kb 2000 hozzászóláson belül :-)

Előzmény: Or Kán (15153)
Or Kán Creative Commons License 2011.06.14 0 0 15153

Bocs, ez engem is érdekelne (mármint az a kérdés, hogy hogyan lehet pl. műveleteket végrehajtani a tömbbe rendezett értékekkel).

 

Pl. egy tömb elemeit (miután megadtad neki a cellaértékeket) lehet-e sorba rendezni anélkül, hogy bemásolnád a tömbértékeket egy egybefüggő excel-tartományba?

Előzmény: Jimmy the Hand (15133)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.14 0 0 15151

A változó kezdeti értéke automatikusan "empty" és az első értékadáskor kap értéket.

Előzmény: Gavriel (15149)
Delila10 Creative Commons License 2011.06.14 0 0 15150

Nálam az FKERES tartományát kijelölve, majd F9-et nyomva ílyen lett a képlet:

 

=FKERES(F2;{0.80;1000.63;6000.48};2;1)

 

Szerintem is zseniális, tuljadonképpen azzal egyenlő, mintha a tartományt fixen adtam volna meg, de a képletben látszanak is a tartomány értékei. Az F9-es képlet bevitele után az FKERES tartománya kitörölhető.

Előzmény: SQLkerdes (15146)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.13 0 0 15148

szerintem "úgy" nem.

Csak így, ha a futás elején megadod.

dim valtozo as integer

valtozo  =  1

de lényeg ugyanaz, nem?

 

illetve egy for ciklus számlálóját be lehet állítani, h honnan induljon.

 

 

 

 

Előzmény: Gavriel (15147)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.13 0 0 15146

Ja, értem, a fórummotor levette az oszloptörést jelképező perjeleket.  

Mert akkor műxik.

 

Fórummotor mongyon le!

Előzmény: Törölt nick (15142)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.13 0 0 15145

És hogy ne csak a szám járjon:

 

Az G2-be a következőt tenném:

=SUM(((F2<1000)*80)+((F2>1000)*(F2<6000)*60)+((F2>6000)*48))

 

Így lehet egy jól olvasható FKERES-ből egy durva kinézetű számolás-szörnyet csinálni :-)

Előzmény: Törölt nick (15141)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.13 0 0 15144

Vagy az FKERES-sel történt valami azóta, hogy utoljára használtam (nem most volt), vagy a lenti módszer nem működik.

 

Én - a rendszeres olvasók nem fognak meglepdőni - SUM/SZUM-nal csináltam volna.

 

Most lemegyek alfába és elkezdem még egyszer emészteni a lenti FKERES-t.  Mert ha műxik akkor viszont jó eséllyel zseniális megoldás.

Előzmény: Törölt nick (15142)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.13 0 0 15143

Köszönöm! :)

Előzmény: Törölt nick (15142)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.13 0 0 15142

1.

egyszerű fkeres:

 

=FKERES(F2;{080;100063;600048};2;1)

 

a kapcsos zárójelben lévő adat lehet egy adattartomány is - amiben az értékek vannak. (;= sor \= oszlop)

 

2.

 

HA() fgv tökéletes. ( <=> operátorok használatával.) Ha(önktsgi ár > nagykerár; veszteség mértékét itt kiszámolod;"nyereséges")

Előzmény: Törölt nick (15141)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.13 0 0 15141

Sziasztok!

 

Van egy feladat, amit nem tudok megoldani..

 

              A             B                           C                         D                        E                  F                        G                        H                  I

 

1    Vállalat      I. negyedév        II. negyedév     II. negyedév    IV. negyedév    Éves összesen   Önköltségi ár    Nagyker. ár    Veszteség

2    AB Bt.          16 db                18 db                21 db                25 db                 81 db                                          97 Ft

3    CD Kft.       1300 db              1495 db           1719 db            2063 db            6577 db                                        47 Ft

4    EF Rt.         231 db                266 db             305 db              367 db             1169 db                                         103 Ft

 

A táblázatom nem teljes, de nem volt türelmem több adatot beírni..

 

Feladat:  Az Önköltségi ár oszlop tartalma: 0-999 db-ig 80 Ft, 1000-5999 db-ig 63 Ft, 6000 db éves termelés felett pedig 48 Ft.

A Veszteség oszlop tartalma a következők szerint alakul: a veszteség esetén (az önköltségi ár nagyobb, mint a nagyker ár) számítsa ki a veszteség mértékét, nyereségnél a nyereséges szó szerepeljen!

 

Próbáltam HA függvénnyel, de valamiért nem sikerül.

Örülnék, ha tudnátok segíteni!

SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.13 0 0 15139

Azt lehet csinálni, hogy az adott range címét (as string) létrehozod, mint Public Const és akkor az egész modulon belül "látható".

 

Előzmény: Gavriel (15138)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.12 0 0 15136

Nem tudom biztosan, de szerintem nem. Egy makró lefutása után az Excel nem őrizget a memóriában semmit, vagy ha igen, nem tudom, meddig, és milyen feltételek mellett. Ezzel már elég sokat szívtam korábban.

 

Inkább azt lehet csinálni, hogy írni külön egy Public Sub-ot arra, hogy ezeket a Set hozzárendeléseket megcsinálja, és minden makró első műveleteként ezt a Sub-ot meghívni.

Előzmény: Gavriel (15135)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.12 0 0 15133

Cellákat ugyanúgy fogsz tömbbe, mint bármi mást. Megcsinálod az 5 elemű tömböt, aztán egyesével értéket adsz nekik.

 

Sub teszt_3()
    Dim R(1 To 5) As Range
    Set R(1) = Range("A1")
    Set R(2) = Range("C2")
    Set R(3) = Range("F3")
    Set R(4) = Range("B9")
    Set R(5) = Range("A2")
End Sub

 

A fenti kód lefutása után az R(1) változó az A1 cellára fog hivatkozni. A cellát felülírni tehát így kell :

 

R(1) = 123

 

értékét kiolvasni pedig:

 

x = R(1)

 

Ha az öt cellát együtt is tudni akarod kezelni, akkor esetleg érdemes az alábbi módon csavarintani rajta egyet:

Sub teszt_4()
    Dim R(0 To 5) As Range
    Set R(1) = Range("A1")
    Set R(2) = Range("C2")
    Set R(3) = Range("F3")
    Set R(4) = Range("B9")
    Set R(5) = Range("A2")
    Set R(0) = Union(R(1), R(2), R(3), R(4), R(5))
End Sub

 

Ekkor R(0) az 5 cella uniója.

 

Alternatív lehetőség, hogy nem Range, hanem String típusú tömböt hozol létre, amelyben a tartományok nevét tárolod el.

Sub teszt_5()
    Dim RN(1 To 5) As String

    RN(1) = "első tartomány neve"

    Range(RN(1)) = 123

    x = Range(RN(1))
End Sub

 

De szerintem ez macerásabb és kevésbé áttekinthető. És mindenképpen szükséged lesz plusz egy Range típusú változóra, ha együtt akarod kezelni az öt cellát.

Előzmény: Gavriel (15125)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.06.11 0 0 15132

igen, angol nyelvüben megy, illetve 2003-as verziónál már magyarnál is.

Előzmény: SQLkerdes (15081)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.06.11 0 0 15131

Excel2000-ben nem, 2003-ban már működik. 2000-ben azért nem, mert a lista szegényes, a hónapok szöveges kiírása csak dátummal lehetséges, idővel együtt nem, tehát előbb szét kell választani dátumra és időre, 2003-ban már működik, nyelv váltást azonnal felismeri.

(amint kiderült, amerikai stilusban volt elmentve a dátum és idö)

Előzmény: SQLkerdes (15080)
Delila10 Creative Commons License 2011.06.11 0 0 15129

Set tartomány = Range("A:A")

kritérium = Cells(1, 1)

Set összeg_tartomány = Range("B:B")

v = Application.WorksheetFunction.SumIf(tartomány, kritérium, összeg_tartomány)

MsgBox v

Előzmény: Gavriel (15128)
Delila10 Creative Commons License 2011.06.11 0 0 15126

Te jó Isten! Ezt ilyen bagoly-időben ide beírni!

Nagyon szívesen. :)

Előzmény: morr53 (15123)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.11 0 0 15124

Tudom, hogy nem szeretsz sokat beszélni, de most kivételesen megtennéd, hogy leírsz pár részletet arról, mire akarod használni?

Ezzel ugyanis segítenél nekünk a megértésben. Én például elsőre azt gondoltam, hogy a "könnyebb kezelhetőség" azt jelenti, egy lépésben akarnád törölni vagy értékkel felülírni mind az öt cellát. Erre a célra alkalmas az, amit írtam. Ha azonban egyesével akarod őket elérni, arra nem alkalmas. Akkor viszont nem értem, hogy miért nem jó a cellák saját neve, és miért kell tömbbe szervezni. Találgathatnék még, meg futhatnánk itt a köröket feleslegesen, de talán egyszerűbb lenne, ha leírnád.

 

Előzmény: Gavriel (15122)
morr53 Creative Commons License 2011.06.11 0 0 15123

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani

 

Delila10-nek

 

a sok-sok segítségért, mellyel sikerült megoldani a feladatot.

 

SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.10 0 0 15121

Létrehozol egy hatodik nevet (mondjuk azt, hogy "Mind") és a Name manager-ben mint az a terület amire hivatkoznak, az egyes már létező neveket viszed be vesszővel elválasztva.

Előzmény: Gavriel (15119)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.10 0 0 15120

Sub teszt_1()
    Dim Rng As Range
    Set Rng = Range("A1,F2,C3,H4,E9")
    Rng = 3
End Sub

Sub teszt_2()
    Dim Rng As Range
    Set Rng = Union(Range("első"), Range("második"), Range("harmadik"))
    Rng = 12
End Sub

Előzmény: Gavriel (15119)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.06.10 0 0 15118

Nagy nehezen kiderült, acces2000 és excel2000 hiba, 2003-asban működik, illetve ott az aposztrófokat ki kell venni, mert arra figyelmeztetést ad cellánként.;)

Előzmény: mixtura_pectoralis (15047)
Delila10 Creative Commons License 2011.06.10 0 0 15117

Igazad van, két lépésben módosíthatod a két sorszámot, utána még az oszlopot is megváltoztathatod.

Előzmény: Xooo (15116)
Xooo Creative Commons License 2011.06.10 0 0 15116

Nem kell. Az összesítő táblázatban megkeresem az A oszlopban lévő kezdő és befejező dátum celláinak sorszámát, majd ezt a két értéket adom meg amikor csere van. meg. Pl 2011.04.01-2011.04.20-ig: 93-112-es. Ha más intervallumot szeretnék akkor szimplán csak ezt a két számot cseréltetem ki a makróval.

 

Az adott grafikon összes adatsorában kicseréli az összes számot, tehát: =ADATSOR(Összesítő!$V$1;Összesítő!$A$43:$A$67;Összesítő!$V$43:$V$67;4)

 

Ezt mind a 7-8 adatsoromban kicseréli.

 

Szóval beírom hogy a 43-at és a 67-et cserélje ki teszem azt 33-ra és 57-re és már újra is rajzolta nekem az egész grafikonomat, alá pedig kiírja hogy melyik dátumtól melyik dátumig van.

 

Ahhoz, hogy ne 93-at és 112-t, hanem 2011.04-01-et és 2011.04-20-at kelljen megadnom én balfék vagyok, de így is nagyon egyszerűen és gyorsan működik a dolog. :)

 

Előzmény: Delila10 (15115)
Delila10 Creative Commons License 2011.06.10 0 0 15115

Valóban jó a megoldás, viszont kényelmetlen, hogy a teljes címeket kell beírni a munkalap nevével, és a $ jelekkel együtt. :(

Előzmény: Xooo (15114)
Xooo Creative Commons License 2011.06.10 0 0 15114

Sziasztok ! Köszönöm szépen a fáradozásodat, végülis másképp sikerült megoldanom....

 

Sub ChangeSeriesFormula()
    ''' Just do active chart
    If ActiveChart Is Nothing Then
        '' There is no active chart
        MsgBox "Klikkelj a grafikonra és próbáld újra.", vbExclamation, _
            "No Chart Selected"
        Exit Sub
    End If

    Dim OldString As String, NewString As String, strTemp As String
    Dim mySrs As Series

    OldString = InputBox("Add meg a változtatni kívánt értéket:", "Régi érték")

    If Len(OldString) > 1 Then
        NewString = InputBox("Ez lesz megváltoztatva: " & """" _
            & OldString & """:", "Új cella")
        '' Loop through all series
        For Each mySrs In ActiveChart.SeriesCollection
            strTemp = WorksheetFunction.Substitute(mySrs.Formula, OldString, NewString)
            mySrs.Formula = strTemp
        Next
    Else
        MsgBox "Nincs semmi amit meg tudok változtatni.", vbInformation, "Adj meg valamilyen értéket :)"
    End If
End Sub

 

Ezzel a makróval ( amit egy kicsit átvariáltam az én buta szintemen ) meg tudom adni, hogy melyik cellától melyik celláig rajzolja ki a grafikont. A series-t változtatja meg. Amiben pl A oszlophoz adom meg a V oszlopot, tehát A14-V30-at ki tudom cserélni pl A 20 és V50-re. Raktam ki egy gombot a munkafüzetre amivel futtatom a makrót, szépen működik...

 

Előzmény: Delila10 (15112)
Delila10 Creative Commons License 2011.06.10 0 0 15113

Szerencsémre elnézted, így rátaláltam a "Köztes értékkel" beállítási lehetőségre. :)

Előzmény: Jimmy the Hand (15111)
Delila10 Creative Commons License 2011.06.10 0 0 15112

Friss fejjel újra összeállítottam a grafikont. A tegnapi füzet mindenféle hibát produkált (beírtam a képletet a névadáshoz, átírta a saját ízlése szerint - hibásra, és hasonló anomáliák).

 

Ha oszlopdiagramot készítek az adatokból, most is csak függőleges cérnákat hajlandó rajzolni, hiába állítom a közt 0-ra, nem tudom, miért. Inkább grafikonként ábrázoltam.

 

A D32:E34 tartományba beírtam az elnevezett tartományok nevét, és képletét.

Azt hiszem, az volt a fő kérdésed, hogy miképp módosíthatod a hivatkozás oszlopát. Egyetlen betű átírásával teheted meg, ezt kiemeltem a képletekben.

 

Innen letölthető:

http://data.hu/get/3913678/Dinamikus_diagram.xls

Előzmény: Xooo (15105)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.09 0 0 15111

Ejnye no. Nekem is ott van... Úgy látszik rossz helyen kerestem :)

Előzmény: Delila10 (15109)
Delila10 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 15110

Xooo


Összeállítottam megint a diagramot a választható idő-intervalummal.
http://data.hu/get/3912394/Dinamikus_diagram.xls

 

Hibás a lapom, nem akarta az A oszlop formátumát a kedvem szerint beállítani, végül az egyéni kategóriában beszéltem rá. Az diagram oszlopai sem  hajlandóak szélesedni, de úgyis csak a névvel ellátott tartományok képletei a lényegesek benne. 

 

 

SQL


A képletben van ofszet, indirekt, és hol.van függvény, mindegyiket megeszi, nem válogat.

Delila10 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 15109

Igen, megjelenik a szerkesztőlécen egy adatsort kiválasztva, és mint mondtam, a magyar nyelvű Excelben ADATSOR  a függvény neve.

Előzmény: Jimmy the Hand (15108)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.09 0 0 15108

"Keresgéltem a beállításoknál, de nem találtam, miért nem jelenik meg Nálad."

 

Ez azt jelenti, hogy Nálad megjelenik?

 

"Szóval még akaratodon kívül is segítesz, köszönöm."

 

Na, azért ne vigyük túlzásba a májam hizlalását, mert a végén még innom kell valamit, hogy visszazsugorodjon :) 

Amúgy a 15070-esből jött az egész, mert arra gondoltam, hogy talán valami sorbarendezős képlettel is meg lehet adni a diagram adatforrását, és akkor találkoztam ezzel a SERIES-sel.

 

 

 

 


Előzmény: Delila10 (15101)
Delila10 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 15107

Megkerestem, Te voltál a kérdező. :)

 

Kapd elő azt a füzetet!

Előzmény: Delila10 (15106)
Delila10 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 15106

Ha az egylapos Összesítőd kimutatást, akkor hozzárendelhetsz egy kimutatásdiagramot. Ott a dátum mezőben szűrhetsz tól-ig.

 

Nem próbáltam ki, de úgy emlékszem, meg lehet így oldani.

 

Másik megoldás: nem túl régen volt itt szó ilyen jellegű dinamikus diagramról, akkor tettem is ki egy fájlt, de az már nem tölthető le, és nekem sincs meg. Keresd meg a kérdést, és a kérdezőtől kérd el a fájlt.

Előzmény: Xooo (15102)
Xooo Creative Commons License 2011.06.09 0 0 15105

Értem.... én olyan egyszerű megoldást keresek, ha létezik, hogy pl ebben:

 

='Összesítő'!$A$53:$B$81;'Összesítő'!$G$53:$G$81;'Összesítő'!$N$53:$N$81

 

Az 53-akat és a 81-eket cserélje ki pl 64-re és 91-re. A többi gyakorlatilag állandó. Most notepadba kimásolom, a CSERE funkcióval átírom a számokat, majd visszaillesztem excelbe :D

 

Okosabbat nem tudtam kitalálni :)

Előzmény: SQLkerdes (15104)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.09 0 0 15104

Visszavonom!  Kevéssé ismert tény, hogy grafikonok nem eszik meg az INDIRECT függvényt, valamiért csak az OFFSZET/OFFSET jó nekik.

 

Volt egy esetem amikor kb 6 órát (!) küzdöttem egy INDIRECT-es megoldással, hogy utána feladjam, OFFSET-tel újrakezdjem és 10 perc alatt végezzek.

 

Közel voltam az agyvérzéshez.

Előzmény: SQLkerdes (15103)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.09 0 0 15103

Nézz utána az INDIREKT / INDIRECT függvénynek.

Előzmény: Xooo (15102)
Xooo Creative Commons License 2011.06.09 0 0 15102

Sziasztok ! Az alábbi dologban kérném a segítségeteket, ötleteket:

 

Van egy elég bonyolult táblázatom, amiben teljesítményeket számolok egész évre. Ebből csináltam egy egy lapos összesítőt. A oszlopban vannak a dátumok jan1-től dec 31-ig, B, G, H, J stb oszlopokban pedig a már kiszámolt százalékban megadott kimutatások termékcsoportokra lebontva az év 365 napjára.

 

Az első fülre a főnököm szeretne egy diagramot, amiben dátumtól dátumig, rajzolja ki a százalékokat termékcsoportra bontva. Minden megvan, egy dolgora nem jöttem rá, hogyan tudom a diagramnak megmondani....( itt csak 3 db termék van megadva )

 

='Összesítő'!$A$53:$B$81;'Összesítő'!$G$53:$G$81;'Összesítő'!$N$53:$N$81

 

( Itt pl február 20 és március 20 között rajzol a diagram. ) ...hogy cellaszám és cellaszám, vagy dátum és dátum között rajzolja újra a görbéket.

Nyilván egyenként átírni a fenti képletet minden egyes alkalommal, amikor más intervallumot nézünk elég macerás....

 

Pl A47 és B 11 között vegyen figyelembe minden megadott oszlopot.....

 

 

Köszi az ötleteket :)

 

Üdv mindenkinek !

 

 

 

 

Delila10 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 15101

A videó sajnos csak a meglévő SERIES (magyarban ADATSOR) függvény módosítását mutatja be.

Keresgéltem a beállításoknál, de nem találtam, miért nem jelenik meg Nálad.

 

Ennek kapcsán viszont rátaláltam egy régi problémám megoldására. Mikor az adatsor "lyukas", a grafikon megszakad. Ha kijelölöm a grafikont, és úgy hívom meg a Beállításokat, a Diagram lap az Aktív diagram csoportban lehetőséget ad arra, hogy a "Köztes értékekkel" bejelölésével áthidaljam a szakadást. Szóval még akaratodon kívül is segítesz, köszönöm. :)

Előzmény: Jimmy the Hand (15095)
Delila10 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 15100

Az "eddig" erre a kérdésre vonatkozott. :)

Előzmény: Sznida (15099)
Sznida Creative Commons License 2011.06.09 0 0 15099

Szia,

 

Akkor nézd meg a 15092-es hozzászólást! :)

Nem hittem a szememnek, hogy Jimmy-nek kérdése volt! :)

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Delila10 (15098)
Delila10 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 15098

Eddig még csak kiváló válaszokat adtál, kérdéseddel nem találkoztam. :))

Előzmény: Jimmy the Hand (15097)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.09 0 0 15097

Ehhez képest inkább abba az irányba mennek a dolgok, hogy még több korlátozás legyen.

A végén még letiltják az index fórumot is, és akkor nem tudok majd excelt kérdezni se :)

 

Előzmény: SQLkerdes (15096)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.09 0 0 15096

Az ilyen poliszinek addig volt értelme, amíg az interneten elérhető videótartalom 99%-a a háromikszes kategóriába tartozott...

Most hogy már csak a 95%-a, már el lehetne törölni :-)

Előzmény: Jimmy the Hand (15095)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.09 0 0 15095

Köszi, majd otthon megnézem, mer' a proxy itten aszongya, munkaidőbe' nem videjózik ám a böcsületes employee.

Előzmény: SQLkerdes (15093)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.09 0 0 15094

Meg még ez is érdekes lehet:

 

Előzmény: SQLkerdes (15093)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.09 0 0 15093

2:40 környékén a SERIES függvény, plusz kreativitás ha másra akarod használni, mint új adatsor hozzáadására:

 

Előzmény: Jimmy the Hand (15092)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.09 0 0 15092

Sziasztok

 

Grafikonokhoz kapcsolódó kérdésem van.

Több helyen olvastam a neten, hogy az Excel a grafikon adatsorait egy bizonyos SERIES függvénnyel állítja elő. Amikor rákattintok egy grafikonra, és azon belül egy adatsorra, akkor automatikusan kijelölődik a forrásadat, különböző színekkel jelölve az X és Y értékeket, illetve az adatsor nevét.

Ekkor - sokak szerint - a szerkesztőlécen meg kellene jelennie a beparaméterezett SERIES függvénynek.

Na ez az, amit nekem sehogy nem sikerül előcsalogatni. Tud valaki erről bármi hasznost mondani?

Delila10 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 15091

NeomatiK megoldása egyszerűbb, és azt is beágyazhatod a kerekítés függvénybe, hogy valóban 2 tizedessel számoljon.

A formázás annyi tizedest mutat, amennyit beállítasz, de az összessel számol.

Előzmény: dafyfyxx (15090)
dafyfyxx Creative Commons License 2011.06.09 0 0 15090

Sziasztok!

 

Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Mindkét variáció működik! :)

NeomatiK Creative Commons License 2011.06.08 0 0 15089

Végülis nem muszáj dátum formátumnak lennie.

Előzmény: E.Istvan (15085)
NeomatiK Creative Commons License 2011.06.08 0 0 15088

Szia!

 

Ez egyszerű...

 

A1-be beírod a kívánt számot, pl az 500

 

Aztán A2-be:

=A1*1,01

 

Cellaformátumnák (jobbklikkre jön elő a helyi menü) a teizedesek számát beállítod 2-re.

Aztán az A2 cellának rámész a jobb alsó sarkára, megjelenik egy kis fekete + jel. Ekkor az egér bal gombját lenyomva lehúzod, ameddig szeretnéd, hogy számoljon. pl A1001-ig.

Előzmény: dafyfyxx (15086)
Delila10 Creative Commons License 2011.06.08 0 0 15087

Az A2 képlete =KEREKÍTÉS(A1*(1+1%);2)

ezt másold le az ezredik sorig.

Előzmény: dafyfyxx (15086)
dafyfyxx Creative Commons License 2011.06.08 0 0 15086

Sziasztok!

Kellene egy kis segítség! Remélhetőleg ti tudtok segíteni!

Olyat szeretnék exelbe csinálni hogy egymás alá mindig 1%al nagyobb szám kerüljön, és ez ismétlődjön egymás alatt a végtelenségig.. (Na jó addig ne, de kb 1000-ig igen), és csak max 2 tízedessel számoljon.

Tehát pl beírok A1 be egy számot, akkor A2 be A1+A1 nek az 1%-a legyen beírva A3 ba meg A2+A2 nek az 1% a... (számokkal példázva: A1 be  500-at írok akkor A2 be 505; A3 ba 510,05; A4 be 515,15 ....stb)

És valahogy ugy hogy ezt egy mozdulattal ismételhessem mondjuk 1000 sor-ig...

Ha megcsinálni egyszerübb, mint elmagyarázni, az is megfelel ha valaki elküldi a mail címemre....

 

Előre is nagyon köszi a segítséget....

E.Istvan Creative Commons License 2011.06.08 0 0 15085

Ha dátumként akarod kezelni, akkor sehogy. A hónap és a nap nem létezik év nélkül. Február 29 nincs minden évben.
Vagy mindegyik adathoz beírod az év-hónap-nap-ot, és ez esetben az általad kívánt év fog szerepelni, mely a formázás miatt nem fog látszani. Vagy szövegként formázod a cellát, aztán azt írsz be, amit akarsz, de ekkor nem tudsz velük számolni.

Előzmény: NeomatiK (15084)
NeomatiK Creative Commons License 2011.06.08 0 0 15084

Helló!

 

Megadtam cellaformátumnak a hh.nn. -t

Be is írtam pl, hogy 02.05.

Nagoyn frankó.

De aztán látom, hogy a F2-t nyomva vagy a szerkesztőlécben eléírja a 2011.-et!

Nekme meg az baromira nem kell, sőt nem is jó, mert más évszámok vannak és a hónpa és nap az érdekes. De így mindegyik 2011-es lett. :-//////

Hogyan lehet azt megcsinálni, hogy tényleg csak a hónap és nap kerüljön bele?

mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.06.07 0 0 15083

Köszönöm a javaslatokat, kipróbálom őket és visszajelzek.

Delila10 Creative Commons License 2011.06.07 0 0 15082

Sajnos már nincs meg az a füzetem, amit anno kitettem, és letölteni sem lehet.

 

Úgy emlékszem, hogy volt az ofszeten belül egy indirekt függvény is, aminek az első paramétere az oszlop betűjele idézőjelek között, ehhez jön & jellel a sor száma. A sorszámot úgy kapom, hogy a valahova beírt kezdődátumot a hol.van függvénnyel megkerestetem az oszlopban. Ezzel megvan a kiinduló cella.

 

=indirekt("A"&hol.van(f1;A:A;0))  [f1-ben van a kiinduló dátum] ezt ágyazom be az ofszet függvénybe.

 

Az ofszet első paramétere ez a kezdőcella, a fenti képlet.

A 2. és 3. paraméter 0, mert ennyi sorral és oszloppal eltolva kell nekünk a kezdőcella értéke.

A 4. paraméter azt adja, ahány sorral lentebbi celláig vegye az oszlop adatait a grafikonhoz. Ezt valamiképp kiszámoltuk a H(?)1-be bevitt utolsó dátumból a hol.van függvénnyel, és kivontuk belőle a kezdőcella sorának a számát.

Az utolsó paraméter azt adja meg, hogy a névvel ellátott tartomány hány oszlop adatait tartalmazza, ez a grafikonnál értelemszerűen 1.

 

=ofszet(kezdő_cella_címe;0;0;utolsó_cella_címe;1)

 

Ez így nagyon összetett, hátha valaki kézzelfoghatóbban el tudja mondani a lényeget.

Előzmény: Xooo (15079)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.07 0 0 15081

DATEVALUE függvény help:

Using the default date system in Microsoft Excel for Windows, the date_text argument must represent a date between January 1, 1900 and December 31, 9999

Előzmény: SQLkerdes (15080)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.07 0 0 15080

Vagy azt is lehet, hogy a Windows alapértelmezett dátum formátumát változtatod meg a file-odban lévő formátumra.  Az excel általában visszanyúl a window alapbeállításaihoz ilyen esetben.  Egészen kicsi szerencsével a windows default date formátum átállítása után az Excel már rögtön felismeri dátum formátumnak a cellád tartalmát, utána pedig csak annyit kell tenni, hogy C1=A1+B1 és a C1 formátumát meg kell változtatni dátum ÉS idő kijelzésre.

Előzmény: Delila10 (15078)
Xooo Creative Commons License 2011.06.07 0 0 15079

Hello ! Már csak azt nem tudom ezekkel az offszet függvényekkel hogyan zsonglőrködjek ha új oszlopot akarok beszúrni. Szánom-bánom de erre nem jöttem rá. :) Azt látom hogy a sorszámokkal az oszlopok számát adod meg de hogy ezeket hogyan és hova illesszem be arra nincs ötlet.

Előzmény: Delila10 (15002)
Delila10 Creative Commons License 2011.06.07 0 0 15078

Először az adatokat a Szövegből oszlopok (Adatok menüben)  szétválasztod, a határoló jeleknél a vesszőt megadva. Ez az A:C tartományba szedi szét az adataidat, amik közül a C már meg is adja az időt.

 

A dátumot így határozhatod meg:

 

=DÁTUM(B1;FKERES(BAL(A1;SZÖVEG.KERES(" ";A1)-1);$J$1:$K$12;2;0);JOBB(A1;HOSSZ(A1)-SZÖVEG.KERES(" ";A1)))

 

A példában a J1:K1 tartományba előbb be kell írni a hónapok nevét (January:December), a K1:K12-be pedig a számunkat (1:12).

 

Előzmény: mixtura_pectoralis (15076)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.06.07 0 0 15077

Én ilyet mindig segédtáblával oldok meg, a kívánt szempontpontok szerinti rendezéssel, de az eredeti tábla megmarad.

Előzmény: Bladika (15072)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.06.07 0 0 15076

Megint egy érdekesség, egy szöveges cellában ilyen adatok vannak:

January 23, 2002,  12:11 PM
February 11, 2002,  06:28 PM
April 9, 2002,  03:45 PM
November 19, 2002,  09:22 PM

Van esély rá, hogy dátum + idő cellákat lehessen létrehozni?

Nem találtam szövegből dátumot létrehozó függvényt.:-(

mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.06.07 0 0 15075

Hány hetes a válaszidejük?

Nekem még egyszer se jött meg az igért levél.:-(

Előzmény: fajlkezelo (15052)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.06 0 0 15074

Azt esetleg meg lehet oldani, hogy az alaptábládból referenciákkal csinálsz egy olyan táblázatot (segédtábla), amely x-re rendezve van (LARGE függvény), majd ezekhez VLOOKUP-pal hozzákeresődik a megfelelő y érték.  Ezután a segédtáblázatból tudsz olyan grafikont csinálni, amilyen csak akarsz, ha meg változnak az adatait a segédtábla is változik a LARGE miatt.

Előzmény: Bladika (15070)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.06 0 0 15073

azt tudom, hogy pl egy halmozott oszlopos diagram oszlopaiban a különböző értékeket tudom tetszés szerint sorbarendezni. (2010-esben ha kiejlölöm a diagramon az oszlopot, akkor a szerkesztőlécen megjelenik egy "ADATSOR" képlet. Ennek a paramétereiben szerepel egy sorszám, és azt szoktam átírni. Lehet működne a te esetedben is.

Előzmény: Bladika (15070)
Bladika Creative Commons License 2011.06.06 0 0 15072

Sajnos nem. Én is gondoltam rá, de nem megoldható

Előzmény: Jimmy the Hand (15071)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.06.06 0 0 15071

Az adatok sorba rendezése ábrázolás előtt nem játszik?

Előzmény: Bladika (15070)
Bladika Creative Commons License 2011.06.06 0 0 15070

Sziasztok!

 

Segítségeteket kérném. Van egy excel worksheet-em és abban két oszlopban vannak értékek x és y. Ezeket szeretném egy grafikonon ábrázolni, de nem találtam nekem megfelelőt. Próbáltam a "Line" típusút de ott az x értékeket nem rendezi sorba, az nem jó. Próbáltam az "xy scatter" típusút, az rendezi az x értékeket, de ott meg a vonalak vannak nem jól kötve a pontok között, mert keresztezik egymást stb. Szóval nincs erre valami megoldás, hogy az x ek rendezve jelenjenek meg és a vonalak a pontokat balról jobbra kössék össze, de pedig abban a sorrendben ahogyan a táblázatban volt?

SQLkerdes Creative Commons License 2011.06.06 0 0 15069

http://fastexcel.wordpress.com/2011/05/31/a-quantum-of-time/ 

 

Függvények kiszámolásának összehasonlításakor jól jöhet a fenti link.

ximix Creative Commons License 2011.06.03 0 0 15068

Sziasztok

 

A google doc táblázat szerkesztőjében lehet valahogy védeni a táblázatott hogy csak bizonyos cellákba lehessen írni ?

A mellé nyomkodások és egyebek elkerülése végett.

morr53 Creative Commons License 2011.06.03 0 0 15067

Kifelejtettem. Mindig csak az első munkalap B celláiba írok a példában.

Előzmény: morr53 (15066)
morr53 Creative Commons License 2011.06.03 0 0 15066

A B értekeket (a példámban B1-B9 az első munkalapon), ha megfelel valamilyen feltételnek, akkor másik B cellába írja ki másik munkalapon, így ahol az elsőn a B9=6, ott a másik munkalapon a B4 lesz 6. Ez nem zavar be a képletekbe, mert ott már B4=6-tal számol és a képletet nem érdekli, hogy az az adat honnan került oda.

 

Előzmény: morr53 (15065)
morr53 Creative Commons License 2011.06.03 0 0 15065

Elküldtem neked is a mintafájlt és világos lesz. Megpróbálom a makrót, de érzem, hogy nem lesz kis erőpróba.

 

Köszi a segítséget.

Előzmény: Delila10 (15064)
Delila10 Creative Commons License 2011.06.03 0 0 15064

Először ezt írtad: "És ha beírok az első munkalap B10-be egy számot,...", majd "Előre beírt képletekkel és különböző, bonyolult feltételekket vizsgálom és számítom ki az alapadatokat..."

 

Ez nem mindegy, mert az előbb küldött makró a beírásra reagál. Ha a B oszlop értéke attól változik meg, hogy a lap egy másik helyén módosítasz valamit, akkor a makrónak azt a "másik hely"-et kell figyelnie.

 

Szóval akkor a B-be írsz, vagy máshova, amitől a B értéke megváltozik?

Előzmény: morr53 (15059)
morr53 Creative Commons License 2011.06.03 0 0 15063

Elküldtem és kösz.

Előzmény: Sznida (15061)
Delila10 Creative Commons License 2011.06.03 0 0 15062

Én itthon vagyok, és a géphez is hozzáférek. :)

 

A lapodhoz kell rendelned az alábbi makrót (lapfülön jobb klikk, Kód megjelenítése, bejutottál a makrószerkesztőbe, jobb oldalon kaptál egy üres lapot, oda másold be):

 

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
    Dim usor%
    If Target.Column = 2 And Target > 5 Then
        usor% = Application.WorksheetFunction.CountA(Sheets(2).Columns(2)) + 1
        Sheets(2).Range("B" & usor%) = Target
    End If
End Sub

Ez a makró a kiindulási lap B oszlopába beírt adatok közül az 5-nél nagyobbakat sorban bemásolja a füzet 2. lapjának B oszlopába. Ha változtani akarsz az értékhatáron, a pirossal írtat módosítsd.

Később írtad, hogy több lapod van a füzetben. Ha mindegyikről 1 lapra akarod összegyűjteni a feltételnek megfelelő adatokat, akkor mindegyik laphoz (kivéve a gyűjtő lapot) be kell másolnod a kódot. Mivel a gyűjtő lap nem feltétlenül második a füzetedben, a makróban 2× szereplő Sheets(2)-t írd át Sheets("Munkalap_Neve") formában a gyűjtő lapod nevére.

Előzmény: morr53 (15059)
Sznida Creative Commons License 2011.06.03 0 0 15061

ok küldj egyet, az a baj, hogy haza kell menjek otthon nem biztos, hogy tudok vele foglalkozni, de hátha jón valaki aki megcsinálja Neked, ha nem akkor hétvégén valamikor megcsinálom!

 

Üdv: Sznido

Előzmény: morr53 (15060)
morr53 Creative Commons License 2011.06.03 0 0 15060

Igen:)

Előzmény: Sznida (15058)
morr53 Creative Commons License 2011.06.03 0 0 15059

Több ezer sor és 10-12 munkalap van egy munkafüzetben, ezeket az alapadatokat használja az összes munkalap,az oszlopok ugyanazok. Előre beírt képletekkel és különböző, bonyolult feltételekket vizsgálom és számítom ki az alapadatokat, de csak azokat a rekordokat, melyek az adott feltételeknek megfelelnek. Ha nem világos, küldük egy minta fájlt és úgy érthtő lesz.

 

Köszi.

 

Előzmény: Sznida (15057)
Sznida Creative Commons License 2011.06.03 0 0 15058

Ja értem, mert a példád éppen ott tart!!!

Bocsi

Előzmény: Sznida (15057)
Sznida Creative Commons License 2011.06.03 0 0 15057

És miért pont  a B5-ben jelenjen meg az a szám amit a B10-be írsz.

Hány soros az adatbázisod?

Előzmény: morr53 (15056)
morr53 Creative Commons License 2011.06.03 0 0 15056

"És ha beírok az első munkalap A10-be egy számot,..."

 

Helyeseen:

 

"És ha beírok az első munkalap B10-be egy számot,..."

 

Bocs.

Előzmény: morr53 (15054)
Sznida Creative Commons License 2011.06.03 0 0 15055

Szia,

 

Azt hiszem a mkró nem lassítja érezhető szintig a géped, ha nem több ezer sort kell vizsgálni.

OK, az első részt értem, hogy azok kellenek a munka2 B oszlopba, amik a munka1 B oszlopában 5-nél nagyobbak, ez sima egy egyszerű makróval megvan.

A második részét nem nagyon értem... A10-ből B5-be???

 

Üdv: Sznido

Előzmény: morr53 (15054)
morr53 Creative Commons License 2011.06.03 0 0 15054

Sziasztok!

 

Átlagos felhasználó vagyok, programozáshoz és makróíráshoz nem értek. A segítségetekre lenne szükségem egy egyszerű probléma megoldásához.

 

A feladat:

 

Az A oszlop sorszámozás, a B oszlopba beírok számokat:

 

A         B

 

1        3

2        5

3        9

4       12

5        2

6       26

7        1

8        4

9        6

...

 

Azt szeretném, hogy egy másik munkalapon a B oszlopba írja ki pl. azokat a számokat az első munkalap B oszlopából, amelyek mondjuk nagyobbak 5-nél, de ne legyenek üres cellák és rejtett sorok sem. Fenti adatokkal ezért a második munkalap így nézzen ki

 

A          B

1         9

2        12

3        26

4         6

 

És ha beírok az első munkalap A10-be egy számot, akkor a második munkalap B5-ben aszerint jelenjen meg, hogy nagyobb-e 5-nél vagy nem.

 

Azt gondoltam, hogy ez egy negyon egyszerű feladat, mert nekem standard adatkezelési műveletnek tűnik. De nem boldogulok vele, mert képzetlen vagyok. Nálam sokkal hozzáértőbbek azt mondták, hogy makrókkal kéne megoldani, de az lelassítja a gépet. Tényleg ilyen nehéz lenne ez a feladat?

 

Köszi, M.

 

Xooo Creative Commons License 2011.06.03 0 0 15053

Hello !

 

Nem nagyon voltam gép előtt, ma tudom megnézni. Nagyon köszönöm a segítséget, remélem boldogulok vele :)

Előzmény: Delila10 (15002)
fajlkezelo Creative Commons License 2011.06.01 0 0 15052

Szia!

 

Ezt már többször sikerrel használtam pdf->xls konvertálásra:

 

http://www.pdftoexcelonline.com/

 

 

Joe

Előzmény: valakiasokközül (15036)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.30 0 0 15051

aposztrófjelet elérakni?

vagy hozzáfűzni egy üres sztringet? excelben így szokták...

Előzmény: mixtura_pectoralis (15047)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.05.30 0 0 15050

Úgy látszik, a siker titka az, ha  akérdező és a válaszoló egyszerre van jelen a fórumon.;)

Én valahogy ritkán tudom eltalálni, mikor van itt válaszoló.:-(

Viszont cserében többször kérdezek, javítom a statisztikát.:-))

Előzmény: Fehérpárduc (15044)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.05.30 0 0 15049

Igen, ez akkor működik, ha nincs szóköz a cellaadatok között.

Előzmény: SQLkerdes (15037)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.05.30 0 0 15048

Nincs törlési, csak szűrési lehetőség. Marad a manuális változat.:-(

 

Előzmény: SQLkerdes (15022)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.05.30 0 0 15047

Belefutottam egy újabb problémába, aminek nem értem az okát.

Dossziék számozásánál kötöjeles elválasztás van, access-be átmentésnél ezt se szövegként, se feljegyzésként nem hajlandó befogadni, nem értem az okát. (hibaüzenet: ezeket a sorokat nem veszi át az access, üres cellákat eredményez).

 

Arra gyanakszom, hogy anno mivel évekig csak számokat rögzítettek, ezért számként volt értelmezve, amikor kitalálták az al-dossziék miatti kötőjeles számozást, akkor se kötőjellel, hanem minusz jellel rögzitették, és valamiért számként értelmezi az áttöltö rutin. (Vagy valami más lehet az ok.;)

 

Azért feltételezem ezt az okot, mert volt már ilyen esetem, hogy bizonyos excel táblázatban bizonyos számokkal probléma volt, nem volt elegendö számról szövegre, majd visszadefiniálni a cellákat, be kellett iktatni egy 1-essel való szorzást is a tényleges számmá alakításhoz. Itt most "ténylegesen" szöveggé kellene alakítani, erre mi a megoldás?

mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.05.30 0 0 15046

Ezek szerint marad a segédoszlop ennél is.:-(

Előzmény: mixtura_pectoralis (15025)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.05.30 0 0 15045

Köszönöm, működik, csak egy segédoszlop kell hozzá.:-(

Előzmény: Jimmy the Hand (15028)
Fehérpárduc Creative Commons License 2011.05.30 0 0 15044

Mindezt 4 perc alatt? Gratulálok! :)

Előzmény: SQLkerdes (15043)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.30 0 0 15043

Úgy tűnik, hogy a kezdő és a végső ténylegesen megadott elem (9-1=8) különbségét osztja kettővel és ezt használja (4).  A számított kezdőérték 12,3333 meg valszeg a (3(megadott elemek száma)*4(átlagos különbség)+1(kezdő adat)/3(megadott elemek száma) képlettel jön ki.

Előzmény: SQLkerdes (15041)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.05.30 0 0 15042

Jól mondod, lineárist illeszt a kijelölt pontokra, és abból extrapolál.

Előzmény: SQLkerdes (15041)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.30 0 0 15041

Fel kell dobni az egészet egy grafikonra és ott látszik, hogy lineáris v. exponenciális görbét ad az excel "folytatása".  Én egyébként lineárisra tippelnék.

Ha valóban lineáris, akkor könnyű kiszámolni a paramétereit.  Első ránézésre nekem úgy tűnik egy - valamilyen módszerrel kiszámolt - kezdőértékhez adogat 4-et.

Előzmény: Fehérpárduc (15040)
Fehérpárduc Creative Commons License 2011.05.30 0 0 15040

Milyen algoritmus alapján számolja az Excel a folytatást, ha egymást követő cellákba nem 1, 3, 5, 7 ... írok és folytatja, hanem össze-vissza számokat. Pld: 1,3,9 -et úgy folytatja, hogy 12,333333 utána 16,333333 majd  20,333333 stb...

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.29 0 0 15039

(2003-ban is benne van)

Előzmény: SQLkerdes (15037)
valakiasokközül Creative Commons License 2011.05.29 0 0 15038

Köszönöm, sikerült!

 

Szép napot!

 

köszönettel:

valaki.....

Előzmény: SQLkerdes (15037)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.29 0 0 15037

Kijelölöd az átformálandó táblázatot.

Data/Adat fülre mész és ott a Text to Columns (Szöveg oszloppá?) ikont választod, megadod, hogy a táblázatodnak van fejléce illetve azt választod ki, hogy NEM fix hosszúságú celláid vannak (hanem szeparátorokat használsz).

Állítsd be, hogy a szeparátor a szóköz és kész is.

 

A fentiek xl2007-re és felette vonatkoznak.  Ha 2003-as vagy korábbi exceled van, akkor vagy függvényesen lehet szétszedni a cellák tartalmát, vagy valaki majd megírja, hogy a Text to Columns benne volt-e már a 2003-as excelben is és ha igen akkor melyik menüben (Data / Adat menüre gyanakszom).

Előzmény: valakiasokközül (15036)
valakiasokközül Creative Commons License 2011.05.29 0 0 15036

sziasztok

 

Van egy pdf dokumentumom, mely egy táblázatot tartalmaz tele adatokkal.

A táblázatot kijelölöm és átmásolom egy excel -be.

A probléma az, hogy ugyan a táblázat sorai megmaradnak, de a táblázat oszlopait összefűzi és így az excel -ben "A" oszlpban lesz minden adat.

 

Hogy tudom azt megoldani, hogy az excel -emben a pl "A1" cella tartalmát szétszedje és  A1, B1, C1, D1, E1 .... cellákba tegye át?...így az eredeti táblázat adatcsoportja lenne

Amikor a másolás során "összefűzi" az adatokat a pdf-ből történő bemásoláskor, akkor az adatcsoportok között egy szóköz van. Az eredeti táblázatban az egy cellába tartozó adatokban nincs szóköz.

 

 

Ha nem érthető amit írtam, akkor itt egy példa:

 

eredeti pdf tartalma:

 

év       hónap    nap        óra         adat1     adat2

2011   05         30           13:00     adat1     adat2

 

átmásolás után az excel tartalma:

 

"A1" cella

év hónap nap óra adat1 adat2

"A2" cella

2011 05 30 13:00 adat1 adat2

 

köszönöm

SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.28 0 0 15035

Akkor nem tom.

Az excel 2000 nekem elég rég volt.  Szinte biztos vagyok benne, hogy van valami natív megoldás ott is, csak nem tom hol.  Szűrés - egyedi elemek?

Hátha jár erre valaki aki látott már olyan szakit aki hallott már ilyenről :-)

Előzmény: mixtura_pectoralis (15033)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.05.28 0 0 15034

Köszönöm, este kipróbálom, megjött a reggelim.;)

Előzmény: Jimmy the Hand (15028)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.05.28 0 0 15033

Excel2000 magyar, bocsánat.

Előzmény: SQLkerdes (15030)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.28 0 0 15032

Az y tengely az 500 hozzászólás között eltelt naptári napok száma.

Előzmény: SQLkerdes (15031)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.28