Keresés

Részletes keresés

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.05.27 0 0 15018

Hisz csak nemrég ünnepeltük a 10000-iket! Nagyon beindultunk :)

 

Előzmény: SQLkerdes (15016)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.27 0 0 15017

Igen, ha a forrás táblában (amiben a kikeresendő nevek vannak) csak egyszer fordul elő.

Előzmény: NeomatiK (15015)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.27 0 0 15016

Azt senki sem vette észre (még én sem), hogy enyém a 15000-ik hozzászólás  :-)

NeomatiK Creative Commons License 2011.05.27 0 0 15015

Köszi a válaszokat, még nem léptem a tettek mezejére.

 

Az FKERES jól működik ha egymás alatt van ugyanaz a termék 5-ször(mivel 5 külön dátummal gyártották)?

coool123 Creative Commons License 2011.05.27 0 0 15014

nagyon köszi :)

Előzmény: SQLkerdes (14985)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.27 0 0 15013

Két "igazán csúnya, de jól működő függvény" arra az esetre, ha a második lapon nem cserélhet helyet az A és B oszlop :)

 

=INDEX(Munka2!A:B;HOL.VAN(A2;Munka2!B:B;0);1)

=INDIREKT("Munka2!A"&HOL.VAN(A2;Munka2!B:B;0))

 

 

Előzmény: SQLkerdes (15011)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.27 0 0 15012

Fordítva írtam, Toccata mondta rendesen. A függvény viszont jó.

Előzmény: Delila10 (15010)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.27 0 0 15011

Toccata jól mondja, az FKERES érzékeny arra, hogy az oszlopok milyen sorrendben vannak.

 

Ha valamilyen okból kifolyólag nem lehet a táblázat oszlopainak sorrendjén változtatni, akkor szólj és INDEX-ből és MATCH-ből összerakunk egy igazán csúnya, de jól működő függvényt.

Előzmény: toccata (15009)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.27 0 0 15010

Cseréld fel a második lapon az A és B oszlopot. A-ban legyen a "rendes név", B-ben a kód.

Az első lapon a képlet: =FKERES(A2;Munka2!A:B;2;0) feltételezve, hogy az első a címsor.

Előzmény: NeomatiK (15005)
toccata Creative Commons License 2011.05.27 0 0 15009

A második tábládban is az A oszlopban legyenek a kódszámok, a B-ben pedig a megnevezéseik.

 

 

A     B

B123   zöld fonal  
F002   kék fonal

D101   sárga fonal  
stb..

 

 

 

Előzmény: NeomatiK (15008)
NeomatiK Creative Commons License 2011.05.27 0 0 15008

Próbáltam, hülyeséget írt ki. De valószínű, mert nem rendeztem növekvő sorrendbe. De meg fogom próbálni. De most zizi vagyok rámozdulni teljes intenzitással.

Előzmény: _Nyuszi (15007)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.05.27 0 0 15007

Sorbarakod és FKERES?

Előzmény: NeomatiK (15005)
NeomatiK Creative Commons License 2011.05.27 0 0 15006

Még annyit, hogy tetszőlegesen beszúrható egy vagy több oszlop, ha segíti az eredményességet.

Előzmény: NeomatiK (15005)
NeomatiK Creative Commons License 2011.05.27 0 0 15005

Sziasztok!

 

Segítséget kérnék...

 

Van egy táblázat...

 

Az A oszlopban a termékek kódnevei (kb 150 féle termék) gyártási dátum szerint növekvő sorrendben, a B oszlopban meg hogy mikor gyártották. Valahogy így:

 

A             B

 

B123    2011.01.10.

G522    2011.01.10.

F002     2011.01.10.

D101    2011.01.11.

D106    2011.01.11.

B123   2011.01.12.

L772   2011.01.12.

stb..

 

egy terméket többsztör is gyárthattak, ilyen pl a B123 termék. Kb 500 sorból áll a táblázat.

 

Van egy másik munkafüzet (táblázatom), amiből a kódnevekből megtudható a rendes neve. Az A oszlopban a rendes neve, B oszlopban a kódneve. PL.:

A    B

zöld fonal    B123

kék fonal    F002

sárga fonal    D101

stb..

 

 

Amit szeretnék, hogy az első táblázatban megjelenjenek a kódnevek mellett a rendes nevek is egy másik oszlopban.

 

Először Ctrl+F keresővel elkezdtem kikersgélni a termékeket, de ez így baromi lassú, ráadásul több ilyen táblázat van. Úgyhogy elég sokáig tartana.

 

Légyszi segítsetek!

 

A HA függvénnyel nem is álltam neki a kb 150 keresés miatt.

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.05.27 0 0 15004

Ez meg még jobb:

 

A1:A10 kijelöl -> Adatok/Érvényesítés/Megengedve:Egyéni, Képlet:

=HA(DARAB($A$1:$A$10)<10;SZUM($A$1:$A$10)<=100;SZUM($A$1:$A$10)=100)

Előzmény: Jimmy the Hand (15001)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.27 0 0 15003

Az A:D oszlopok aljára beírtam a hozzájuk tartozó, névvel ellátott tartományok képletét.

Előzmény: Xooo (14996)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.27 0 0 15002

Tettem fel egy füzetet ide: 
http://data.hu/get/3866800/Munkafuzet2.xls

 

Az SQL által javasolt videó az utolsó beírt dátummal készíti el a diagramot teljes időintervallummal, vagy vissza x dátummal, az általam küldött tetszőleges 2 dátum közöttit rajzol - foghíjas dátumnál is.

Előzmény: Xooo (14996)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.05.27 0 0 15001

Na várj, adok egy komolyabbat.

 

A1:A9 kijelöl -> Adatok/Érvényesítés/Megengedve:Egyéni, Képlet: =SZUM($A$1:$A$9)<=100

A10 kijelöl -> Adatok/Érvényesítés/Megengedve:Egyéni, Képlet: =SZUM($A$1:$A$10)=100

 

Előzmény: Rusvai Zsolti (14997)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.27 0 0 15000

Lásd #14862

Named Range-t kell használni.

Előzmény: Xooo (14996)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.05.27 0 0 14999

Szerintem a 10. cellába beteszed, hogy

=100-SZUM(A1:A9)

Előzmény: Rusvai Zsolti (14997)
CsRob1 Creative Commons License 2011.05.27 0 0 14998

Köszönöm, erre gondoltam.

Előzmény: Törölt nick (14951)
Rusvai Zsolti Creative Commons License 2011.05.27 0 0 14997

Sziasztok!

 

A kérdésem a következő lenne:

 

Alaphelyzetben van egy A1:A10 cellatartományom, mely teljesen üres. Hogyan lehetne megoldani, hogy a tartomány celláinak összege csak és kizárólag 100 lehessen? Úgy szeretném, hogy szabadon lehessen módosítgatni a cellákban lévő értéket mindaddig, amíg az összegük meg nem haladja a 100-at, illetve, hogy amennyiben már mind a 10 cella tartalmaz értéket, azok összege pont csak 100 lehessen? (Tehát ha pl 9 db cellában van érték, melyeknek összege 95, akkor a tizedik cellába csak 5-öt engedjen beírni)

Köszi!

Xooo Creative Commons License 2011.05.27 0 0 14996

Sziasztok !

 

Diagrammban meg lehet adni hogy x dátumtól x dátumig, x melyik oszlopból készítsen ábrát ? Úgy mint ennél ?

 

=SZORZATÖSSZEG((A2:A366>=Kimutatás!$B$2)*(A2:A366<=Kimutatás!$B$3);E2:E366)

 

A dátum, B2 kezdő dátum, B3 végső dátum, E adatok. Van egy listám, ami napi felbontású, egy évre visszamenőleg és ebből kellene diagrammot készítenem de mindig csak egy adott dátumtartományon belül. Van lehetőség diagrammban hasonló módon így dátumtól-dátumig oszlopokat megadni ?

SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.27 0 0 14995

Rosszul csinálod.

Nem a SUMPRODUCT elé kell berakni a duplaminuszt, hanem a TRUE, TRUE elé.

 

Példádban:

 

=SZORZATÖSSZEG(--({IGAZ;IGAZ});{10;10}) 

Előzmény: Törölt nick (14994)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.27 0 0 14994

Hát, nem "eszi meg", ellenben nem segít rajta a duplamínusz sem:

 

=SZORZATÖSSZEG({IGAZ;IGAZ};{10;10}) = 0 (nem igaz)

=--SZORZATÖSSZEG({IGAZ;IGAZ};{10;10}) = 0 (nem igaz)

 

míg a

 

=SZORZATÖSSZEG({1;1};{10;10}) = 20 (igaz)

 

(2010-esben teszteltem)

Előzmény: Törölt nick (14993)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.27 0 0 14993

Tényleg, a szorzatösszeg lehet nem eszi meg. Kipróblom ám.

Előzmény: SQLkerdes (14992)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.27 0 0 14992

Igen, Robbantómester utalt is egy korábbi posztomra, ahol leírtam, hogy mire jó a dupla minusz.  Abban a posztban leírtam azt is, hogy a duplaminusz nem kell mindenhova, de lusta vagyok megjegyezni, hogy hova muszály (asszem a SUMPRODUCT), így az egyszerűség kedvéért én mindenhova berakom.

 

Előzmény: Delila10 (14989)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.27 0 0 14991

viszont ezzel is jól lehet a szöveget számmá alakítani :)

Előzmény: Törölt nick (14990)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.27 0 0 14990

Felesleges, próbáld ki:

 

=IGAZ()*HAMIS()

Azért mert szövegként van a true-false definiálva, attól az értéke még 1 vagy 0

Előzmény: SQLkerdes (14988)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.27 0 0 14989

Működik az előjelek nélkül is.

Előzmény: SQLkerdes (14987)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.27 0 0 14988

szorozhatni = szorozni

A reggeli kávé még nem nagyon hat :-)

Előzmény: SQLkerdes (14987)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.27 0 0 14987

TRUE / FALSE értékeket alakít át számmá (1 vagy 0), hogy utána szorozhatni lehessen vele.

Előzmény: Törölt nick (14986)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.27 0 0 14986

mire is jó az a duplamínusz a képlet előtt? Egyszer már írta valaki (talán Te) de visszakeresni...

Előzmény: SQLkerdes (14985)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.26 0 0 14985

Az O4-be ezt írd:

 

=SUM(--($D$4:$H$4=L4)*($C$5:$C$9=M4)*($D$5:$H$9))

 

A fenti képlet bevitele után ne enter-t, hanem CTRL+SHIFT+ENTER-t nyomj.

 

Ha magyar excel-ed van, akkor SUM helyett SZUM.

 

 

 

Előzmény: coool123 (14984)
coool123 Creative Commons License 2011.05.26 0 0 14984

Üdv mindenkinek!

Olyan problémába ütköztem (fatömegbecslés) hogy háromszöges fügvény kéne amely két bevitt számot megkeres egy segédtáblázatban és a kettő metszeténél lévő számot kiírja mellékelek egy képet hogy érthetőbb legyen. segítségeteket előre is őszintén köszönöm! (az áttekinthetőség kedvéért a narancssárga mezőkben kéne megjeleníttetni a piros és kék metszetén található számot)

Xooo Creative Commons License 2011.05.26 0 0 14983

A szorzatösszegnél működik a kezdő-befejező cellás hadművelet, köszi a segítségeteket. :)

Előzmény: Xooo (14982)
Xooo Creative Commons License 2011.05.26 0 0 14982

Ez teljesen tuti köszönöm már csak egy apróság hiányzik. Egy-egy cellában meg akarom adni a kezdő és a befejező dátumot. Próbáltam a képletbe írni abszolút értékkel, majd elneveztem a a két cellát a névkezelőben és a neveket adtam meg, ettől függetlenül 0-át számol. Biztos valami piti dolog de nem jövök rá. Ne nevessetek ki. :D

Előzmény: Törölt nick (14977)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.26 0 0 14981

A szorzatösszeg függvénynél az (A2:A45<=J25) nem 49 akart lenni?

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.26 0 0 14980

nagyon nem néztem meg, de a szorzatösszeg tömbjeinek egyformának kell lenniük.

itt az A2:A45 eltér a többitől.

Ja és shift+enter-el vidd be a képletet

Előzmény: Xooo (14978)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.26 0 0 14979

Próba nélkül,

=SZORZATÖSSZEG((A2:A49>=I25)*(A2:A45<=J25);B2:B49)

 

 

Előzmény: Xooo (14978)
Xooo Creative Commons License 2011.05.26 0 0 14978

Ezzel tlán meg tudnám adni a termékek szummáját két dátum között, de valamit elrontok, mert HIÁNYZIK értéket kapok.

 

=SZORZATÖSSZEG(--(A2:A49>=I25)*(A2:A45<=J25)*(B2:B49))

 

Valamit rlbénázok.

 

A=dátumok

B=darabszámok

I25=dátumtól

J25=dátumig

 

Nyilván nem jó a képletem...

Előzmény: Xooo (14976)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.26 0 0 14977

A oszlop dátum

B oszlop értkek

 

=SZUMHATÖBB($B$1:$B$5;$A$1:$A$5;">=2011.04.15";$A$1:$A$5;"<=2011.05.20")

 

Vagy AB.SZUM is jó, az van 2003-asban is, míg fenti nincs.

Előzmény: Xooo (14976)
Xooo Creative Commons License 2011.05.26 0 0 14976

Még egy dolgot szeretnék megkérdezni. Ha jól tudom az excel a dátumokat sorszámként kezeli. Tehát ha minden munkafüzetem minden termékét egy külön munkafüzetbe kilistázom dátum szerint, akkor lehet olyat csinálni, hogy pl 20110520 és 20110415 között szummázza az adott oszlopot ? Azt nem tudom, hogy a dátumhoz, ami pl A oszlopban van hogyan lehet kapcsolni a többi oszlopot, nyilván egyenként....

Előzmény: Delila10 (14972)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.26 0 0 14975

Jobb gomb az alakzaton és állítsd be a tulajdonságainál, hogy miként viselkedjen a cellák átméretezésekor.

a ragasztást pedig a rajzeszközök csoportban az igazításnál lehet beállítani.

 

Értéket ugyanúgy tudsz nek adni, hogy rákattintasz és a szerkesztőlécen pl =A1. Tehát a celláknál megszokott módon...

 

Előzmény: nfero100 (14973)
Xooo Creative Commons License 2011.05.26 0 0 14974

Szia ! Ez nagyon klassz ! Ez alapján szerintem meg tudom csinálni a táblázatomat. Úgy tudom átfedni a hónapokat, hogy a listában fél hónapokat veszek alapul, az előző hónap utolsó kettő és az aktuális hónap első két hetét. 

 

Mégegyszer köszönöm szépen a segítséget, a sok jóindulatot és ne haragudjatok az agyleszívásért. :)

Előzmény: Delila10 (14972)
nfero100 Creative Commons License 2011.05.26 0 0 14973

Kipróbáltam excel 2007 ben ”L” alakzatot meg tudtam csinálni. Hogyan tudok hozzá  "ragasztani" cellatartalmat hozzárendelni? Nehezen igazodok ki az új elrendezésű képernyőn.

Próbáltam a neten rákeresni erre a parancsra nem találtam semmit mi a parancs pontos neve? esetleg leirás

Előzmény: Törölt nick (14955)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.26 0 0 14972

Tettem fel egy fájlt ide: 
http://data.hu/get/3862734/Xooo.xls

 

Alapjában más a kiindulás, mint Sznidánál. A névadásokat nézd meg, ofszet függvénnyel jelölök ki annyi tételt az adatok végéről, amennyit a J1 cellában megadsz.

Az összegző képletek (pirossal) az F2:H2 tartományban vannak a 3 termékre. Ezek a szum függvények a rugalmas, névvel megadott tartományokat összegzik.

 

A könnyebb áttekintéshez az F3-ba beírtam az aktuális tartományt. Ezt megnézve módosíthatod a J1-et több, vagy kevesebb napra.

 

A bolhabetűs táblázatodat nem tudtam kibogarászni, ezért vettem alapul az indító kérdésedben jelzett 4 oszlopot.

Előzmény: Xooo (14970)
Xooo Creative Commons License 2011.05.26 0 0 14971

Lehet hogy primitív megoldás, de arra gondoltam hogy a különböző hónapok oszlopait kigyűjtöm egy külön munkafüzetbe és azokra az oszlopokra alkalmazom a képletet amit írtatok korábban, így talán működik a 20-25 napos visszaszámolás, mert nem kell munkafüzeteket átlépnie.

Előzmény: Xooo (14970)
Xooo Creative Commons License 2011.05.26 0 0 14970

Szia ! :) Igen, az nagyon komoly megoldás, nem jöttem volna rá magamtól. Köszönöm.

 

Lehet hogy még valaki emlékszik erre:

 

 

Ez volt az a táblázat, amiben 20 napot kellene visszaszámolnom. Közben kiderült, hogy ez lehet 24 vagy 21 nap is teljesen mindegy, csak a második hónap közepétől fedje az első hónap közepéig a számokat kb 20-25 napra. Ha a hónap elejétől számoljuk a teljesítményt, akkor a hónap elején lévő kiugrások miatt torz képet kapunk.  Erre van valakinek ötlete ?

 

Most így néz ki pl az első oszlop: B4=(E4/F4)*100 E4 illetve F4 pedig csak szummázva van a 100x-ik sorig. E4-et, illetve F4-et viszont kb 20-25 napra visszamenőleg kellene tudnom.

 

Köszi az ötleteket.

Előzmény: Sznida (14948)
kelan Creative Commons License 2011.05.26 0 0 14969

Téglalap alakzatokba írtam bele a számokat és a grafikon mögé tettem.

Előzmény: Törölt nick (14968)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.25 0 0 14968

az éveket hogy raktad oda? (az a vízjel szerű)

Előzmény: kelan (14967)
kelan Creative Commons License 2011.05.25 0 0 14967

Ilyen lett. Jó pár ötlet az internetről van, de köszönöm a Ti segítségeteket is! :)

 

kelan Creative Commons License 2011.05.25 0 0 14966

Sikerült összehoznom ezzel az összefűzéssel. Köszi! :) Azért kellettek a sorszámok, mert ezek a számok kerültek be az OFSZET függvényekbe, amelyek a scrollozható grafikonhoz vannak kapcsolva.

Előzmény: Delila10 (14962)
wawabagus Creative Commons License 2011.05.25 0 0 14965

Bocs az OFF-ért

 

Sziasztok! :-)

Most speckó nem excel kérdést szeretnék nektek feladni, hanem a következőt szeretném írni...

...hátha valaki keres tőletek munkát.

 

MUNKA!!!!!!!

 

Reporting Analyst-ot keres egy nagy budapesti multi cég /ahol én is dolgozom/.

A reporting team és maga a cég is nagyon barátságos...nem az a kizsákmányolós fajta /értsd: az emberek szeretnek itt dolgozni/.

Amihez érteni kell:

- magasszintű Excel - vlookup, pivot a minimum és ha ennél bonyolultabb dolgokat tud az pluszt jelent

- felhasználószintű access / lekérdezések ilyesmi...de nem kell semmi extra bonyolultra gondolni

- PowerPoint jó ismerete

- VBA előnyt jelent, de nem feltétel

- SQL előnyt jelent, de nem feltétel

- alapvetően analitikus beállítottság, adatokkal való machinállás élvezete /:-)

- JÓ ANGOL NYELVTUDÁS

Amit a cég adni tud:

- normális fizetés / persze kinek mi a normális :-DDD

- normális emberi légkör

- kedves munkatársak

- excelen belül klassz fejlődési lehetőség

 

Ha tudtok bárkit, akit érdekelne a munka...ha ír több infóval is szolgálhatok!!!

wawabagus   @   freemail.    hu

 

Delila10 Creative Commons License 2011.05.25 0 0 14964

Az Igazítás-nál találok ilyent, de nem csinál rá semmit. A súgóm meghalt, most nincs időm a neten keresgélni. Akinek szükséges, majd megkeresi. :)

Előzmény: Törölt nick (14963)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.25 0 0 14963

Nem győződtem meg róla, de szerintem van rácshoz/alakhoz igazítás 2003-ban is. (Lehet h alakzatoknál nincs...? Nem hiszem...)

Előzmény: Delila10 (14961)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.25 0 0 14962

Fűzd össze a segédoszlopban az év(a1)-et és a hónap(a1)-et, és ezt add meg a kereső cellában.

 

A B1 képlete: =JOBB(ÉV(A1);2)&"."&JOBB("0"&HÓNAP(A1);2), a kereső cella szöveg formátumú legyen, oda 06.02 -t írj be a 2006. febr-i adatok első és utolsó sorának kikereséséhez.

 

Ez az első kérdésedre vonatkozik, de most kiderült, hogy nem a sorszámokra vagy igazán kiváncsi, hanem a tól-ig tartományt akarod megjeleníteni. Erre való az autoszűrő. Az egyéni kategóriában be tudod állítani a kisebb, nagyobb, egyenlő értékeket.

 

Ha a 2003-as verziónál magasabbal dolgozol, a szűrési lehetőségek között megtalálod a Dátumszűrők lehetőséget.

Előzmény: kelan (14958)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.25 0 0 14961

A felső részbe =ha(hossz(cellahivatkozás)>=10;"";cellahivatkozás),

az alsóba  =ha(hossz(cellahivatkozás)<10;cellahivatkozás;"")

 

A 10 helyett határozd meg azt a hosszúságot, ami még elfér a felső részben.

A cellahivatkozás helyére persze az igazi hivatkozást írd be. :)

 

A ragasztás a 2003-as verzióban még nem létezik - tudtommal.

 

Előzmény: nfero100 (14960)
nfero100 Creative Commons License 2011.05.25 0 0 14960

A szöveg egy cellából érkezik ami esetemben pl=integrator!F43 . Cella tartalma: pl 5655 Borsodnádasd Kazánkovács utca  15/ E 5/15  ez nem fér ki egy sorba csak kettőbe a nyomtatvány adottságai miatt, a rendelkezésre álló hely ilyen L alakú hasonlóan ahogy rajzoltad. Hogy tudom azt megoldani, hogy automatikusan az alsó cellába tegye a szöveget ami nem fért ki a felsőbe.

Előzmény: Delila10 (14957)
nfero100 Creative Commons License 2011.05.25 0 0 14959

Próbáltam alakzatot beszúrni L alakú  nem találtam. Szabadkézi sokszöggel próbálkoztam de abba nem tuttam szöveget beírni, az Egyszerü alakzatokba tudtam szöveget beírni bár ezek közöt nincs ojan ami nekem jó lene

 

Hogy kel hozzá "ragasztani"  cellához és ugyanúgy tudja venni ez az alakzat a benne lévő szöveget egy másik cellából

Előzmény: Törölt nick (14955)
kelan Creative Commons License 2011.05.25 0 0 14958

Köszönöm, ez működik és értem is, hogy egyezést keres a képlet, viszont ezt csak egy éven belül lehet használni. Nekem meg előfordul olyan is, hogy pl. 2006. február és 2008. július közötti értékeket szeretnék megjeleníttetni, vagyis a nagyobb, vagy egyenlő, mint 2006.02.01 és kisebb, mint 2008.08.01 közötti értékeknek kell szerepelniük. Megpróbálom úgy, hogy a 2006. februári értékek mellé 2006.02.01-et írok, és azt nézem meg, hogy hol szerepel először ez az érték. A 2006. márciusi értékek mellé meg 2006.03.01-et írok és a kapott számból 1-et levonva megkapom a februári legutolsó érték sorának a számát.

Előzmény: Delila10 (14956)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.25 0 0 14957

Ilyesmire gondolsz?

 

 

Nincsenek egyesítve a cellák, csak a színezés és a szegélyek mutatják úgy, mintha...

 

A D2 képlete =A2, a D3-é =A3.

Előzmény: nfero100 (14954)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.25 0 0 14956

Ha van rá módod, vegyél fel egy segédoszlopot.

 

A példában a növekvő sorrendű dátumokat az A oszlopba írtam, A1-től kezdődően.

A B segédoszlopba írtam az =HÓNAP(A1) függvényt, ami kiírja a hónap számát.

 

A hónap kiválasztását a D1 cellába tettem. Az adott hónap első előfordulásának a sorát az

=HOL.VAN($D$1;$B:$B;0) képlet, az utolsót az =HOL.VAN($D$1;$B:$B;1) függvény adja meg.

Előzmény: kelan (14953)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.25 0 0 14955

Ne haragudj, de olyan érzésem van, hogy igazából nem kell neked L alakú egyesített sella, csak ezt ötölted ki mert nem tudsz más megoldást

Amúgy ilyet nem lehet, de be tudsz szúrni "L" alakzatot, amit tudsz "ragasztani" cellához és ugyanúgy tudja venni ez az alakzat a benne lévő szöveget egy másik cellából

 

 

Előzmény: nfero100 (14954)
nfero100 Creative Commons License 2011.05.25 0 0 14954

Sziasztok

 

Cellákat szeretném L alakban egyesíteni Pl:   A2 B2 C2   B1 C1 Excel 2003-ban de nem sikerül, csak négyzet alakúakat tudok létrehozni. Hogy lehet ezt kivitelezni, vagy újabb verziónál ez megoldható?

 

Nyomtatvány kitöltésére használnám. amin ilyen L alakú rublikák vannak, az adatok szövegek, egy másik munkaapról hivatkozással érkeznek egy sorba nem fér el. Vagy azt hogyan tudom megoldani hogy a cellából kimaradt adatot  egy másikba tegye autómatikusan.

Vagy valamijen nyomtatvány kitöltő kezelő programot tudtok ami excel adatokat kezeli bemenetként?

kelan Creative Commons License 2011.05.25 0 0 14953

Sziasztok! Hogy kapom meg egy növekvő sorrendbe rendezett dátumtartományban annak a dátumnak a sor értékét, amelyik az adott hónap első ill. utolsó eleme? Az adott hónapot én változtatom. Biztos van valami egyszerű megoldás, nekem sajnos nem akar összejönni...

Delila10 Creative Commons License 2011.05.24 0 0 14952

Köszönöm.

 

Robbantómesternek is, én sem vettem észre a szaggatott vonalra való kattintásos módszert.

Előzmény: Jimmy the Hand (14946)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.24 0 0 14951

a külső hivatkozásos képleteket pedig egyzserűen ki lehet gyűjteni pl így:

ctrl+f

Beállítod az egyebek gomb keresés helyének a képletet (alapértelmezettként ez van beállítva)

beírsz egy  [ szögletes zárójelet.

 

Listába mind gombra katt.

 

(Ebben a listában jelölhetsz ki shift v ctrl egérkatt segítségével több elemet is és így kijelöli a cellát is)

 

Előzmény: CsRob1 (14949)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.24 0 0 14950

ha külső hivatkozást tartalmazó cellában kérdezel meg előd/utód képletet, akkor megjelenik egy szaggatott vonal egyik végén a celláddal a másikon nyíllal és egy kis négyzettel - jelezve, hogy az egy másik füzet/v lap.

Kattints duplán kb a szagatott vonalra.

ha erre gondolsz...

Előzmény: CsRob1 (14949)
CsRob1 Creative Commons License 2011.05.24 0 0 14949

Sziasztok! Adott több Excel fájl mindegyik több munkalappal. Egyes cellák más munkalapok, illetve fájlok celláira hivatkoznak. Az azonos munkalapra történő hivatkozásokat meg tudom mutatni képletvizsgálattal (elődök, utódok mutatása), de ilyenkor a más munkalapra történő hivatkozást csak jelöli az Excel, de a cellát nem adja meg. Van arra lehetőség, hogy ilyenkor is megmutassa a hivatkozás pontos helyét?
Az is nagy segítség lenne, ha egy táblázat celláihoz tartozó hivatkozásokat, képleteket egyszerűen ki lehetne gyűjteni.
A cellákban a "képletek megjelenítését" ismerem, de ilyenkor a számok tűnnek el és váltáskor a cellaszélességek változása miatt is nehézkes a kezelése.

Sznida Creative Commons License 2011.05.24 0 0 14948

Nincs mit, szívesen!

Nézted abban a táblázatban, hogyan oldottam meg az idővel való szorzást? Az időt egyéni formátumban van megadva, és így lehet szorzásra használni a cellát!

 

Üdv: Sznido!

Előzmény: Xooo (14947)
Xooo Creative Commons License 2011.05.24 0 0 14947

Köszi a segítséget mindenkinek, tökéletesen működik. Ez ahhoz a táblázathoz kellett amiben még Sznido segített maradékot számolni. Köszi mégegyszer.

Előzmény: Delila10 (14935)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.05.24 0 0 14946

Tulajdonképpen az a lényeg, hogy több cellából álló tartománynak egyszerre lehet értéket adni. Pl.

Range("A1:A10") = 1

Az a bizonyos sor így is kinézhetett volna:

Range(Cells(i, 1), Cells(i+2, 1)) = 0

De a Resize-zal kicsit egyszerűbb.

Pont olyan ez, mint több cellába való direkt adatbevitelnél a Ctrl + Enter (amit véletlenül éppen Tőled tanultam meg).

 

 

Előzmény: Delila10 (14945)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.24 0 0 14945

Nagy bűvésze vagy a Resize-nak. Nem értem, hogy működik itt, de működik!

Előzmény: Jimmy the Hand (14944)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.05.23 0 0 14944

Sub Nullazas()
    For i = 1 To 100 Step 4
      Cells(i, 1).Resize(3) = 0
    Next i
End Sub

 

Kettővel kevesebb sor.

;-)

Előzmény: Delila10 (14938)
Gyurma5 Creative Commons License 2011.05.23 0 0 14943

Köszönöm a segítséget.  A sima csere nekem elég, mert egyszerűen csak adatbázist raktam össze Excelben, amit másol-beillesztel paranccsal egy másik programba viszek át, ami nem ismeri fel a tizedesvesszőt csak a tizedespontot. Még egyszer köszi.

Sznida Creative Commons License 2011.05.23 0 0 14942

Szia,

 

Az a kérdés, hogy hogyan akarod utána használni a cellákban lévő számokat, mert ha simán kicseréled, akkor nem szám lesz ami szám, azaz nem fog számolni velük az excel.

Ezt a cserét simán meg tudod csinálni, szerkesztés, csere, mit cserélsz mire, tehát ,-t .-ra.

Ha utánba is számként akarod kezelni, akkor arra az időre a windows területi beállításokban kell a tizedes-t pontra cseréni.

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Gyurma5 (14941)
Gyurma5 Creative Commons License 2011.05.23 0 0 14941

Üdv,

 

Egy olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy hogyan lehetséges (tizedes)vesszőt pontra cserélni Excelben, ha egy nagyobb adatbázisom van. Az a problémám, hogy közel 10000 cellában vannak megfigyeléseim, amelyek között vannak kisebb-nagyobb értékek is (tehát a tizedesvessző helye sokszor változik). Az lenne a kérdésem, hogy létezik-e megoldás arra, hogy a vesszőket pontra cseréljem?

Előre is köszönöm a segítségeteket.

Sznida Creative Commons License 2011.05.23 0 0 14940

Semmi gond, megnéztem a küldött file-t, és ott így volt a legegyszerűbb. Azért is használtam a Range függvényt/parancsot, mert ott megjelent a "Q", mint oszlop jelölő betű, ezért azt gondoltam a kérdező majd rájön, és ügyesen testre szabja magának. Tévedtem. :)

 

Minden jót!

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Delila10 (14938)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.23 0 0 14939

Igen, tonci123 14933-as hozzászólásából lehet arra következtetni, hogy iskolai feladat, és igen, említette 10-zel előtte, hogy nem engedi a feladat a plusz oszlopot.

Jimmy függvénye nem is igényli ezt.

Előzmény: Törölt nick (14937)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.23 0 0 14938

Láttam, hogy nem vagy itt, de végül előbb kerültél elő, mint a kérdést feltevő Xooo.

Azért, hogy ne legyen túl egyforma a két makró:

 

Sub Nullazas()
    For i = 1 To 100 Step 4
        For j = 1 To 3
            Cells(i, 1).Offset(j) = 0
        Next j
    Next i
End Sub

Ugyanannyi sor. :)

 

Előzmény: Sznida (14936)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.23 0 0 14937

Ezt nem értem. Az alapkérdéstől érzésem szerint már elkanyarodtunk afelé, hogy "hogy lehetne..." Kérdező már nincs is, csak idepottyantott valamit :) Ja meg asszem írta azt is hogy nem lehet plusz oszlop.

Amúgy meg ha ez egy zh vagy valamilyen házi, akkor a feladó nem gondolta át a feladatot.

Az egyetlen amit el tok képzelni egy iskolai feladathoz, az a cella+cella+cella+cella módon kézzel összeadogatni.

Előzmény: Delila10 (14932)
Sznida Creative Commons License 2011.05.23 0 0 14936

Köszi a gyors segítséget Delila! :)

Mintha én írtam volna...

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Delila10 (14935)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.23 0 0 14935

Sznida makrója átalakítva:

 

Sub Nullazas()
    For i = 1 To 100 Step 4
        Cells(i, 1).Offset(1) = 0
        Cells(i, 1).Offset(2) = 0
        Cells(i, 1).Offset(3) = 0
    Next i
End Sub
.

A1-től A100-ig nullázza le a cellákat olyan módon, ahogy írtad.

Ha másik oszlopban akarod alkalmazni, a Cells(i,1)-nél az 1-et írd át az oszlop számára.

Előzmény: Xooo (14934)
Xooo Creative Commons License 2011.05.23 0 0 14934

Sziasztok !

 

Sznida csinált nekem a múltkor egy nagyon klassz nullázót, ami gombbal működik.

 

Sub Nullazas()
For i = 6 To 20 Step 2
    Range("Q" & i) = 0
Next i
End Sub

 

Azt hogyan lehet megoldani hogy az oszlop minden 4. celláját békén hagyja ?

 

Szóval A1 marad, A2-A3-A4 nullázódik.... stb. Köszi a segítséget :)

tonci123 Creative Commons License 2011.05.23 0 0 14933

Köszönöm mindenkinek a segítséget. A feladatot leadtam, ha tudom megszerzem a megoldást:-) és közzé teszem. Én még kevés voltam ehez. Hála az égnek ez csak egy része volt a feladatnak..... úgyhogy még remélem ettől még elfogadják.

Delila10 Creative Commons License 2011.05.23 0 0 14932

"Nem "szűr" a "C"-re, az összes számmal számol" ... és így van jól.

 

A kérés ez volt: "egy oszlopban csak cellaformázással létrehozva van Ft és Euro értékek és az oszlop alján Euro-ba kellene összeszámolnom". :)

Előzmény: Törölt nick (14931)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.23 0 0 14931

Természetesen ezt megelőző beírásom előtt próbálkoztam én is, nekem sem sikerült.

Amit írtál:

hibát nem ad vissza, de jó számot se. (Nem "szűr" a "C"-re, az összes számmal számol.)

 

Előzmény: Jimmy the Hand (14929)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.05.23 0 0 14930

Ahogy Delila említette, makróval megoldható a dolog egy képlettel.

Az ehhez szükséges függvény (egy lehetséges megoldásban) így néz ki:

 

Function Pénzösszegzés(Tartomány As Range, E_Árfolyam As Range)
    Dim c As Range, Result As Single
    For Each c In Tartomány.Cells
        If Right(c.NumberFormat, 6) = "[$€-1]" Then
            Result = Result + c.Value
        Else
            Result = Result + c.Value / E_Árfolyam
        End If
    Next
    Pénzösszegzés = Result
End Function

 

Előzmény: tonci123 (14921)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.05.23 0 0 14929

Nekem nem sikerült.

Úgy tűnik, hogy a CELLA függvény nem hajlandó tömböt visszaadni, így aztán se tömbfüggvénnyel, se szorzatösszeggel nem ment, próbáltam xl2003 és xl2007 alatt is. Ha menne, akkor valami ilyesmi lenne:

{=SZUM(HA(BAL(CELLA("forma";A1:A5);1)="C";A1:A5*$C$2;A1:A5))}

 

ahol A1:A5-ben vannak a pénzösszegek, C2-ben az €/Ft árfolyam.

 

Lehetséges, hogy 2010-re Microsofték felturbózták a CELLA függvényt. Te használsz 2010-es Excelt. Megnéznéd nekem, hogy működik-e?

Előzmény: Törölt nick (14927)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.23 0 0 14928

2010-esben perfekt. Köszönöm.

Előzmény: Sznida (14925)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.22 0 0 14927

Persze, de az igazi feladat a +segédoszlop nélküli lenne (függvénnyel)

Előzmény: Delila10 (14926)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.22 0 0 14926

Ez nagyon jó ötlet, megoldható vele az összegzés.

 

Előzmény: Törölt nick (14924)
Sznida Creative Commons License 2011.05.22 0 0 14925

Szia,

 

Nem tudom elképzelni mi lehet a problémád.

A cégnél 2003 van, ezért pénteken nem tudtam kipróbálni, de itthon 2010, és minden gond nélkül jól adta vissza az értékeket.

Én se hiszem, hogy Te csinálnál rosszul valamit.

 

Üdv: Sznido

 

Előzmény: Törölt nick (14919)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.21 0 0 14924

Ha a forintok ezek valamelyikével vannak formázva: (nézd meg a formázásnál)

 

# ##0 Ft;-# ##0 Ft)

# ##0 Ft;[Piros]-# ##0 Ft

# ##0,00 Ft;-# ##0,00 Ft

# ##0,00 Ft;-# ##0,00 Ft

 

Akkor biztos van beépített függvényes megoldás....

(Itt a CELLA (), fgv-re gondoltam)

És erre most kíváncsi vagyok....

 

tonci123 Creative Commons License 2011.05.21 0 0 14923

Nem engedi a feladat az új oszlopokat:-( Megpróbálom mind két lehetőséget kösz a tippet ...

Előzmény: Delila10 (14922)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.21 0 0 14922

Az elsőt képlettel nem, csak makróval lehet megoldani. Miért nem írod a pénznemet egy külön oszlopba?

 

A másodiknál a HA függvénybe ágyazz be egy DARABTELI függvényt, amivel az x-eket számoltatod meg a sorban. Ha nincs a sorban x, a DARABTELI  nulla értéket ad.

Előzmény: tonci123 (14921)
tonci123 Creative Commons License 2011.05.21 0 0 14921

Sziasztok,

 

Két nagy problémán lenne excelben,

Az első kérdésem devizanemből lenne egy oszlopban csak cellaformázással létrehozva van Ft és Euro értékek és az oszlop alján Euro-ba kellene összeszámolnom, hogyan oldható meg?

 

A második kérdés kicsit talán bonyolultabb.

Ezeket a termékeket könyvelni kellene, és két részletben kell fizetni. A probléma, hogy van vagy 6 negyed év és bármikor fizethetem az első negyed évet és utána a másikat. Akár nem közvetlenül egymás után.

Egy képlet kellene, ami figyeli, hogy az első részlet le van könyvelve és jön a második rész. Egy másik munkalapon x-el van jelölve amikorra könyvelni kell HA függvénnyel megoldottam, hogy csak akkor számol ha ott x van. Viszont néznie kellene, hogy abban a sorba számolt e már x-et.

 

 

Köszönöm előre is a segítséget.

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.21 0 0 14920

a kapkodás... írtad is hogy ugyanonnan van a tábla mint amit belinkeltem :)

Előzmény: Törölt nick (14919)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.21 0 0 14919

természetesen én is kipróbáltam a mhelyen 2010-esben és #szám hibát adott vissza (itthon 2007-esben szintén)

Nem hiszem hogy valamit rosszul csinálok.

Honnan ez a tábla?

Előzmény: Sznida (14918)
Sznida Creative Commons License 2011.05.21 0 0 14918

Szia,

 

Szerintem az egyértelműen a 2. rendszer, csatolok egy képet amit arról az oldalról vágtam ki, és csak a 21-hez van írva, hogy 2. rendszer. Ki is emeltem mire gondoltam.

2010-ben kipróbálva május 23-t már a 21. hétre írta ki, 22 még nem, tehát jól működik!

 

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Törölt nick (14917)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.20 0 0 14917

Nem. Az más.

 

Vissza_típus A hét kezdőnapja 1 A hét vasárnappal kezdődik. A napok 1-től 7-ig vannak számozva. 2 A hét hétfővel kezdődik. A napok 1-től 7-ig vannak számozva.

 

Számomra úgy tűnik, hogy e függvény ezen betegsége megmaradt a 2010-esben is.

Előzmény: Jimmy the Hand (14915)
Sznida Creative Commons License 2011.05.20 0 0 14916

Ja, annál van írva, hogy 2. rendszer!

Én se tudom kipróbálni, de a logikusnak tűnik!

Előzmény: Jimmy the Hand (14915)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.05.20 0 0 14915

Kipróbálni nem tudom, de nem a Vissza_típus = 21 kell neked?

Előzmény: Törölt nick (14914)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.20 0 0 14914

Sziasztok,

Év hetének sorszáma. Magyar naptármódszer szerint.

Tudok róla mindent, szépen le van írva:

 

http://office.microsoft.com/hu-hu/web-apps-help/het-szama-fuggveny-HP010343016.aspx

 

(sőt t-sql-ben készítettem erre külön függvényt)

 

Viszont amit nem értek. Fenti linken oda van írva, hogy:

 

"A függvény két formában használható."

 

A magyar lenne a 2. forma

De hogy lehet ezt ebből előcsalogatni ebből a függvényből?

Szerintem sehogy, de akkor meg minek írják oda, hogy:

"A függvény két formában használható."

 

 

 

Sznida Creative Commons License 2011.05.20 0 0 14913

Szia,

 

Így képzelted?

 

http://data.hu/get/3844541/vonalkodteszt.xlsm

 

Ha a T5-ös cellába beírsz egy vonalkódot, mintha érkezne az adat, akkor számol a megfelelő sorban.

Az R1, S1 cellában van minta a szummázásra, ha az r1.be beírsz egy TM... adatot, akkor szummázza, ezt felhasználhatod az össze többire, vagy egy legördülő is csinálhatsz neki!

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Xooo (14912)
Xooo Creative Commons License 2011.05.20 0 0 14912

1. Igen a vonalkód visszaolvasva normális szám, csak amikor enkódolod akkor rak be check számokat stb. Szép ékezetes N betűk, S betűk...

 

2. Gombbal lenne a legszebb / legjobb.

 

3.  Az O oszlop tartalmazza az időket, ezt a szorzós dolgot csak kipróbáltam. Az idő kódokkal nem tudom mit lehetne csinálni, hogy összesítse őket.

 

 

Nagyon szépen köszönöm a segítséget :) De túl sok időt ne áldozz rá, már így is ég a képem :)

Előzmény: Sznida (14911)
Sznida Creative Commons License 2011.05.20 0 0 14911

Akkor mejünk sorjába:

  1. T5-be érkezik a vonalkód, az össze egy cellába, a program megkeresi melyik sor az, és növeli a darabszámot. Kérdés, a vonalkód milyen formátumban érkezik? pl.: 9410471?
  2. Kell-e nullázni, és mikor, és hogyan akarod?
  3. Mit akarsz az időkkel? A darabszámmal meg kell szorozni? az benne van az R oszlopba, igaz nem az O oszlopra hivatkozva, hanem számként beírva. Ez jó így?

Ennyi a kérdés! :)

 

Várom a válaszokat! :)

Előzmény: Xooo (14910)
Xooo Creative Commons License 2011.05.20 0 0 14910

Úristen, ilyet is lehet ? :) Eszembe jutott még egy dolog de ezt már le sem merem írni... Látjátok az alkatrészek mellett vannak olyan kódok, hogy TM xxxx. Ezek a normaidők kódjai, tehát TM06-2821 az 0,11 perc. Igazság szerint ezt is össze kellene adnom valahogy... :( Tehát minden Tmxxx-es értékét ami egyforma. Ezzel végképp nem akarok senkit terhelni, így is nagyon sok segítséget kapok tőletek. :)

 

 

Előzmény: Sznida (14908)
Xooo Creative Commons License 2011.05.20 0 0 14909

A bal oldali lapon akár külön cellákba is érkezhetnek, ez csak egy tervezet. Mondjuk a T6-tól lefele lehetnének a beviteli mezők.

Előzmény: Sznida (14907)
Sznida Creative Commons License 2011.05.20 0 0 14908

Az is úgy van, ahogy Jimmy írta, hogy a beérkező vonalkódot meg kell keresni, és a megfelelő sor darabszámát növelje?

Mikor kellene nullázni, amikor megnyílik a file, vagy kell egy nullázó gomb?

Előzmény: Sznida (14907)
Sznida Creative Commons License 2011.05.20 0 0 14907

Melyik cellába érkeznek a vonalkódok?

Előzmény: Xooo (14906)
Xooo Creative Commons License 2011.05.20 0 0 14906

Jobb oldalt az ÖSSZ IDŐ melleti oszlopban lévő kódok vannak egy Code 12-as makróval vonalkóddá alakítva a bal oldali táblázatban.

Előzmény: Xooo (14905)
Xooo Creative Commons License 2011.05.20 0 0 14905

http://data.hu/get/3843804/vonalkodteszt.xlsm

 

A vonalkódok nálatok nem fognak megjelenni, mivel code 128-as betűtípus kell hozzájuk. A vonalkódnak megfelelő kódolt karakterkészlet fog látszani, mondjuk arial-ban :)

Előzmény: Sznida (14904)
Sznida Creative Commons License 2011.05.20 0 0 14904

Aha, értem.

Akkor lehet jobb volna látni az egész file-t!

Előzmény: Jimmy the Hand (14903)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.05.20 0 0 14903

Valami olyasmiről lehet itt szó, hogy amikor bekerül az A1-be a beolvasott vonalkód, akkor a vonalkód értékét meg kell keresni a másik munkalapon, a vonalkódok listájában, és a neki megfelelő darabszámot növelni eggyel. Ne adj isten, ha nincs meg a vonalkód, akkor felvenni a listába.

Előzmény: Sznida (14901)
Xooo Creative Commons License 2011.05.20 0 0 14902

Szia ! Lehet hogy jó, még nem próbáltam ki. :D Egyébként köszönöm szépen a segítséget :)

Előzmény: Sznida (14901)
Sznida Creative Commons License 2011.05.20 0 0 14901

Akkor nem értem miért nem jó amit küldtem?

Az megszámolja, hogy hányszor változott az A1-es cellád, ha ez a metódus jó Neked, akkor már csak a Te körülményeidre kell szabni. Gondolok itt a cellák hivatkozásait jól beírni a makróba, valamikor ki kell nullázni a számlálókat, stb.

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Xooo (14900)
Xooo Creative Commons License 2011.05.20 0 0 14900

Vagyis a darabszámnál azt kellene hogy számolja hányszor lett a vonalkód beírva. Egyszerűsítve, ha van egy cellám és öt alkalommal beírokoda valamit, pl 3 5 6 7 8 4 számokat, akkor azt adja eredményül. hogy 5, mivel 5x írtam be oda valamit.

Előzmény: Xooo (14899)
Xooo Creative Commons License 2011.05.20 0 0 14899

 

Így néz ki a táblázatom. A lényeg, hogy az első lap ki van nyomtatva, amiről a darabszámolásnál csipogtatják a kódot. A másik lapon pedig a számolás történik számítógépen ténylegesen excel táblába, ami az idő szorzatát is kiadja. A vonalkódok a termék kódja +1 alkatrészenként, tehát pl 940185 az alap kód. Az első alkatrész kódja 9401851 stb...

Előzmény: Sznida (14898)
Sznida Creative Commons License 2011.05.20 0 0 14898

Szia,

 

Én arra gondoltam, hogyha az A1-es cellába teszed be a vonalkódokat, akkor a B1-be számolja hány vonalkód került oda.

Ennek a kódja:

 

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Not Intersect(Target, Range("A1:A1")) Is Nothing Then
    Cells(1, 2) = Cells(1, 2) + 1
End If
End Sub

 

Csatolva, a VBE képe, ezt az aktuális munkalap objektumba kell bemásolni!

 

Remélem erre gondoltál!

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Xooo (14897)
Xooo Creative Commons License 2011.05.20 0 0 14897

Sziasztok !

 

Újabb projekt :D Meg lehet azt valahogy csinálni hogy egy cellába ne az értéket írja, hanem az adatbevitelek számát ?

 

Egyszerűbben. Vonalkódot olvasok be cellába és azt szeretném, hogy ne a vonalkód értékét írja be, hanem azt számolja hányszor olvastam be a kódot. Lehet hogy volt már ilyesmiről szó, de sajnos nem találtam meg. Köszi! :)

bolygohollandi Creative Commons License 2011.05.20 0 0 14896

Amennyit vacakoltam vele tegnap, olyan gyorsan megtaláltam ma - szóval köszönöm, ha valaki küzdött a problémával, megvan és természetesen baromi egyszerű:

 

Sub Gomb1_Kattintás()


MsgBox (Application.RecentFiles(1).Name)

 

End Sub

Előzmény: bolygohollandi (14895)
bolygohollandi Creative Commons License 2011.05.20 0 0 14895

Jó napot mindenkinek!

Először vagyok errefelé és remélem, valaki tud nekem segíteni...szóval:

 

A felhasználó(m) E-mailben kap egy Excel-táblát, aminek nem lehet előre tudni a nevét.

Kinyitja.

 

Az Excel-tábla, amit kap, az egy többé-kevésbé szabványosan felépített táblázat (egy táblázatos megrendelő) - aminek a feldolgozásával már nem lenne gondom, arra megírtam már a szükséges "feldolgozó programot".

 

Azt szeretném elérni, hogy amikor a felhasználó kinyitotta a levelezőjéből az Exce-táblát és látja, hogy az egy megrendelő, akkor indítsa el az általam megírt programot, tehát olyan rutin kellene nekem, ami elindítása után felismeri, hogy nyitva van egy (másik) Excel-tábla és hogy annak mi a pontos neve.

 

??

 

Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni!

Delila10 Creative Commons License 2011.05.19 0 0 14894

Nézd meg Jimmy 14890-es hozzászólását is, azzal a legegyszerűbb.

Előzmény: wawabagus (14893)
wawabagus Creative Commons License 2011.05.19 0 0 14893

robbantomester és Delila10,

Köszi a megoldást!!!

:-)

szép napot nektek!!!

kelan Creative Commons License 2011.05.19 0 0 14892

Úgy oldottam meg a dolgot, hogy SZUMHATÖBB segítségével létrehoztam külön éves és külön havi összegeket tartalmazó táblázatokat és egy újabb tartományba kerülnek ezek az adatok attól függően, hogy a legördülő menüben mit választok ki, itt használtam az INDEX függvényt. Az OFSZET függvényt csak arra használtam, hogy a diagramom scrollozható legyen, szóval csúnya, de működik... :) Köszi!

Előzmény: SQLkerdes (14862)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.19 0 0 14891

Köszönöm, eddig nem ismertem.

Előzmény: Jimmy the Hand (14890)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.05.19 0 0 14890

Ajánlom figyelmedbe az InStrRev függvényt

;-)

Előzmény: Delila10 (14888)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.19 0 0 14889

Robbantómester hozzászólását csak most láttam, miután leírtam a függvényt.

Delila10 Creative Commons License 2011.05.19 0 0 14888

Kihasználva, hogy SQLkerdes még nem szerezte meg a világuralmat (#14850-es hsz.), egy másik megoldást javaslok. Ebben egy függvénnyel megkapod az utolsó szót.

Szóköz nélküli szövegnél a teljes szót írja ki.

 

Function UtoSzo(szoveg As String) As String
    Dim sor%
    For sor% = Len(szoveg) To 1 Step -1
        If Mid(szoveg$, sor%, 1) = " " Then
            UtoSzo = Right(szoveg, Len(szoveg) - sor%)
            Exit Function
        End If
    Next
    UtoSzo = szoveg
End Function



Előzmény: wawabagus (14883)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14887

pl.:

=ExtractElement(B1;WordCount(B1);" ")

 

 

Function ExtractElement(str, n, sepChar)

' Returns the nth element from a string,
' using a specified separator character
Dim x As Variant
x = Split(str, sepChar)
If n > 0 And n - 1 <= UBound(x) Then
ExtractElement = x(n - 1)
Else
ExtractElement = ""
End If
End Function

 

 

Function WordCount(txt) As Long
' Returns the number of words in a string
Dim x As Variant
txt = Application.Trim(txt)
x = Split(txt, " ")
WordCount = UBound(x) + 1
End Function

 

 

 

Ezt a kettőt sokat használom magam is.

forrás:

 

http://spreadsheetpage.com/index.php/tip/the_versatile_split_function/

Előzmény: wawabagus (14883)
wawabagus Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14886

szia!

dzsiiz...jó bonyolúltnak tűnik :-DDD.

Átelemzem lépésről lépésre :-).

Nagyon köszönöm :-)!

Előzmény: SQLkerdes (14885)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14885

=RIGHT(A1,LEN(A1)-MAX((MID(A1,ROW(INDIRECT("a1:a"&LEN(A1))),1)=" ")*ROW(INDIRECT("a1:a"&LEN(A1)))))

 

Ctrl+Shift+Enter-rel lezárva.

A1 tartalmazza a szöveget.

Előzmény: SQLkerdes (14884)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14884

A cella tartalmát felbontod betűkre egy MID tömbfüggvény alkalmazásával.

Minden betűre megvizsgálod, hogy az szóköz-e (IGEN=1, NEM=0), ezt az eredményt megszorzod az adott betű sorszámával és ezeknek a szorzatoknak a maximumát keresed egy MAX függvénnyel.

A kapott eredmény az utolsó szót megelőző szóköz pozíciója.  Innen már csak egy sima RIGHT függvény.

 

Ha vannak a cellatartalom végén szóközök akkor az egész fenti cuccot nem a cella tartalmára, hanem a cella TRIM-melt tartalmára végzed el.

 

Lesz kb 3 sor a függvény, de működni fog.

Előzmény: wawabagus (14883)
wawabagus Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14883

Még szeretnék tőletek kérdezni valamit.

Hogyan lehet egy tetszőleges hosszúságú és db szóból álló cella utolsó szavát kiszedni?

 

Ha pl csak 3, esetleg 4-5 szóból álló celláról van szó, akkor a LEN, FIND, RIGHT segítségével ezt meg tudom oldani, ha tudom mennyi a maximális szó mennyiség.

 

De hogyan oldható ez meg ha nem tudom mennyi lehet a maximális szó a cellában?

 

Köszi a segítséget!!

Y

 

wawabagus Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14882

Sziasztok!

Azt szereteném az exceltől kérni makróban, hogy egy megadott folderban lévő összes munkafüzetet nyisson ki, majd mindenek az első lapját másolja egy master fájlba.

De nem akar működni.

 

Hol rontottam el szerintetek?

Köszi a segítséget!!

 

--------

 

Sub MergeSheets()

Dim wbMaster As Workbook
Dim NumbSht As Integer
Dim BegSht As Integer

Application.ScreenUpdating = False

útvonal = "S:AdHoc AnalysisMACROExperiment"

Workbooks.Add 1
ActiveWorkbook.SaveAs Filename:=útvonal & "Master.xls"

With Application.FileSearch
    .LookIn = útvonal
    .FileType = msoFileTypeExcelWorkbooks
    .Execute
    
For i = 1 To .FoundFiles.Count
     Workbooks.Open .FoundFiles(i)
     
     BkName = ActiveWorkbook.Name
     BegSht = 1
   
             Workbooks(BkName).Sheets(BegSht).Move Before:=Workbooks("Master.xls").Sheets(1)
   Next
End With

Application.ScreenUpdating = True
End Sub

SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14881

Kuldtem e-mailt a profilodban megadott e-mailcímre.

Előzmény: Xooo (14876)
Sznida Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14880

Biztosan a sinus olyan tartományában használtad, ahol nem volt feltűnő a különbség, gondolom...

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Axi-Maxi (14879)
Axi-Maxi Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14879

Az előző szinusznál fok volt és ott működött itt is fok de a tangesnél már nem, most hogy kitöröltem jó.

Előzmény: Sznida (14878)
Sznida Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14878

El kellene döntened, hogy a bemenő adatod az radián, vagy fok, amennyiben radián, akkor a képlet jó, amit kelan összefűzött, amennyiben fok, akkor a képletből töröld ki az összes "fok" szót!

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Axi-Maxi (14877)
Axi-Maxi Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14877

2 fok 46 perc 50,7 mp kéne kijönnie

Előzmény: Sznida (14871)
Xooo Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14876

Az mondjuk pont nem lenne lényeges :D Azt az egy hónapot kiszámoljuk manuálisan :)

Előzmény: SQLkerdes (14875)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14875

Azt kell mondjam excelben ez sem halálos probléma.

Ha a worksheet-ek neve egységesítve van (pld 2011+PONT+SZÓKÖZ+HÓNAPTELJESNEVE), akkor még egy durva kinézetű OFFSET-tel is meg lehet csinálni.

Ha a worksheetek nevét nem lehet valamilyen logikai lánc alapján előállítani akkor meg ott van régi barátunk az UDF.

 

A 2011. január 5-e viszont valszeg szíven döfi a rendszert, mert ahogy látom az egy teljesen más file-ban van (mármint a 2010 decemberi adat).  Bár...  ;-)

Előzmény: Xooo (14873)
Xooo Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14874

A termékek neve alatti oszlopokról van szó, tehát I5, M5 stb

Előzmény: Xooo (14873)
Xooo Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14873

 

Így néz ki a táblázat. Amint látjátok az első fülre egy összesítőt tettem, ami gyakorlatilag ugyanez a táblázat csak leegyszerűsítve, ebbe kellene az utolsó 20 nap eredménye. DE jogos a kérdés, mi van ha február 5-én szeretném megtudni... itt kezdődik a baj. A táblázatom egy évre van bontva ahogy a képen látszik, tehát pl febr 5-én január 15-ig kellene hogy visszaszámoljon, viszont a hónapok különböző hosszúságúak... pfff. :(

Előzmény: Sznida (14870)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14872

Vagy (xl2007 és fölötte esetén) lehet az IFERROR-t használni:

=IFERROR(SUM(INDIRECT("B"&(DAY(TODAY())+1-20&"":B"&DAY(TODAY()+1);SUM(INDIRECT("B2:"&DAY(TODAY()+1)))

 

Ekkor mindíg megpróbál 20 napot visszamenni az időben, de ha még nincs 20-a akkor hibát kap, az IFERROR hiba ágon pedig más B2-től számoltatja.

Szárazon írtam a fenti függvényt, szóval akár rossz is lehet szintaktikailag.

Előzmény: Sznida (14870)
Sznida Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14871

Az nem jó?

2,78075 radián az 159,3252°

 

Üdv: Sznido

 

 

Előzmény: Axi-Maxi (14869)
Sznida Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14870

A mai nappal kibővítve, az új képlet:

 

=HA(NAP(MA())>=20;SZUM(INDIREKT("B"&(NAP(MA())+1)-20&":B"&(NAP(MA())+1)));SZUM(INDIREKT("B2:B"&(NAP(MA())+1))))

 

Üdv: Sznido

Előzmény: SQLkerdes (14867)
Axi-Maxi Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14869

 2,78075 erre az értékre 159fok 19 perc 30,86 szögmásodpercet ír

Előzmény: Sznida (14866)
Sznida Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14868

Igazad van..., lehet ma nem kellene hozzászólnom semmihez, mert szétszórt vagyok...

 

Üdv: Sznido

Előzmény: SQLkerdes (14867)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14867

Szerintem ez nem jó, mert csak a hónap utolsó 20 napját összesíti.

A megoldásba be kell építeni a TODAY() függvényből vett adott napi napot és abból levonni 20-at (ha több mint 20, egyébként 1-től kezdeni az összesítést).

 

Vagy félreértettem a feladatot.

Előzmény: Sznida (14865)
Sznida Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14866

Mi a hiba? Lehet annak a szögnek nem érvényes a tangense?

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Axi-Maxi (14861)
Sznida Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14865

És most talán sikerül úgy elküldenem, hogy minden jó lesz.... :(

 

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Sznida (14864)
Sznida Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14864

Itt a kép is!

Előzmény: Sznida (14863)
Sznida Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14863

Szia,

 

Csatolva a kép, ahol látszik a képlet!

A képletben a "B" át kell írni az aktuális oszlop számára, amikor másolod jobbra a képletet!

 

Üdv: Sznido

 

Előzmény: Xooo (14858)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14862

Ez a videó megválaszolja minden kérdésedet.

A megoldás az OFFSET függvény használata, amit úgy paraméterezel be, hogy egy dinamikusan változó tartományt adjon vissza.  Az OFFSET-tel "létrehozott" tartományt elnevezed (named range) és a Chartod bemeneti adata ez a Név lesz.

Vigyázz, van egy trükk (bug) amikor a chart bemeneti adatának név hivatkozást használsz, szépen megmutatja a videóban (kell a név elé a munkalap neve).

 

Sok sikert.  Ha van kérdésed a videó után, vágd hozzánk nyugodtan.

 

Előzmény: kelan (14852)
Axi-Maxi Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14861

És tangensnél is mennie kellene

 

=KEREK.LE(FOK(S45);0)&"° "&KEREK.LE((FOK(S45)-KEREK.LE(FOK(S45);0))*60;0)&"' "&SZÖVEG((((FOK(S45)-(KEREK.LE(FOK(S45);0)))*60)-(KEREK.LE((FOK(S45)-(KEREK.LE(FOK(S45);0)))*60;0)))*60;"0,00")&"''"

 

??

Sznida Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14860

Szia,

 

Akkor mi van ha február 5-ét írunk, akkor is vissz kell menjen 20 napot?

 

Üdv: Szindo

Előzmény: Xooo (14858)
Sznida Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14859

Nincs mit, szívesen!

 

kelan: Köszi az összefűzést, sajnos már nem volt rá időm... :)

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Axi-Maxi (14857)
Xooo Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14858

Sziasztok, már megint butaságokkal bombázlak benneteket.

 

Van egy táblázatom, amiben van egy aktuális hónap. ABCD oszlopokban van egy-egy termék neve, a sorok pedig a hónap napjait jelentik. A termékek nevei alá függőlegesen beírjuk a darabszámokat, amiket a végén szummáz. Így tudjuk, hogy miből mennyit adtunk ki, ez egyfajta teljesítményelszámolás is. Amit szeretnék megvalósítani, hogy egy másik munkafüzetben ugyanilyen alapon, de csak az elmúlt 20 nap számait adja össze egy cellában az aktuális dátumhoz képest. Tehát ha január 30-at írunk, akkor csak január 10-től szummázzon.

 

 

 A B C D ( termékek )

 

1 ( a hónap napjai illetve darabszámok )

2

3

 

 

Ha valakinek van ötlete nagyon örülök neki. :)

 

Köszönöm a segítséget előre is.

Axi-Maxi Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14857

Szia

nem gond a több lépcső

 

Köszi szépen.

 

Üdv

Előzmény: Sznida (14855)
kelan Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14856

Sznida megoldása, ha egy cellában szeretnéd megkapni az eredményt, és nem akarsz vele tovább számolni:

 

A szám az A1 cellában szerepeljen. Ez meg egy másik cellában:

 

=KEREK.LE(FOK(A1);0)&"° "&KEREK.LE((FOK(A1)-KEREK.LE(FOK(A1);0))*60;0)&"' "&SZÖVEG((((FOK(A1)-(KEREK.LE(FOK(A1);0)))*60)-(KEREK.LE((FOK(A1)-(KEREK.LE(FOK(A1);0)))*60;0)))*60;"0,00000")&"''"

Előzmény: Sznida (14855)
Sznida Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14855

Szia,

 

Sajnos csak több lépcsőben tudod megcsinálni:

A1 cella képlete: =fok(2,892177477)

B1 cella képlete: =KEREK.LE(A1;0) ez lesz a fok

C1 cella képlete: =KEREK.LE((A1-B1)*60;0) ez lesz a perc

D1 cella képlete: =(((A1-B1)*60)-C1)*60 ez a másodperc

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Axi-Maxi (14854)
Axi-Maxi Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14854

de excelbe kellene valami képlettel

Előzmény: kelan (14853)
kelan Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14853

http://www.beg.utexas.edu/GIS/tools/dd_dms.htm

 

A tizetesjelnek pontnak kell lennie. :)

Előzmény: Axi-Maxi (14851)
kelan Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14852

Sziasztok! Szereték készíteni egy olyan grafikont, amely az adatokat egy legördülő menüből kiválaszott Nap/Hónap/Év paraméter szerint összegezve jeleníti meg, vagyis van egy csomó adatom és a grafikonban a kiválaszott intervallumra vonatkozó összegeket szeretném látni. Gondolom, hogy létre kell hoznom ehhez egy segédtáblázatot, ami a paraméter szerint változik és ebből kell grafikont készítenem, de a lényegre nem tudok rájönni, hogy hogy lehetne egy cellát rábírni arra, hogy változó méretű tartományt összegezzen. Az adatok dátumokhoz tartozó számok vagyesen, egyik hónapban több az adat, másik hónapban kevesebb... Van esetleg ilyen sheet-etek, amit tovább fejleszthetek? Előre is köszönöm, ha tudtok segíteni! :)

Axi-Maxi Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14851

SZiasztok

 

tudnátok segíteni egy kicsit? megvan egy érték -sin a : 2,892177477 és ezt szeretném átváltani fok, szögperc és szögmásodpercbe

SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14850

Virágozzék ezer virág.  

Demokráciában élünk, ami magában foglalja a szövegként tárolt számok vagy képletek újrakiértékelési módszerének szabad kiválasztását.

Persze ha sikerül a tervem és megszerzem a világuralmat, akkor eltörlöm ezt a nagy szabadosságot és csak Text 2 Columns-szal lehet majd konvertálni...  Addig úgy csinálok mintha tolerálnám ezt a nagy szabadosságot.

 

:-)

Előzmény: Delila10 (14848)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14849

én is, de kíváncsi voltam erre a módszerre is, persze azóta kipróbáltam.

Előzmény: Delila10 (14848)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.18 0 0 14848

Erre az 1-gyel történő szorzást szoktam alkalmazni, irányított beillesztéssel.

Előzmény: Törölt nick (14846)
mafikám Creative Commons License 2011.05.17 0 0 14847

Sziasztok! Köszönöm szépen a tippeket, holnap megnézem bent, remélem így már működni fog!:) Ja és tényleg SAP-ból van a riport!:))

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.17 0 0 14846

és amit írtál, az müxik szövegként érkezett számokra is? Tehát ha ráeresztem ezt a szövegből oszlopok funkciót, akkor számosítja?

 

Előzmény: SQLkerdes (14844)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.17 0 0 14845

Ha megnézitek az eredeti kérdéshez csatolt képet, ott is ez történt a dokumentnumber adattal.  Mondjuk ott mázli, hogy egybefüggő az érintett tartomány és az Excel auto-correct-ben elsikálja a gondot, ha a zöld kis háromszögre kattan a júzer.

SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.17 0 0 14844

Ahol lehet a másolás-lehúzást csinálni ott az egyszerűbb, egyértelmű.

Én soxor dolgozom adatbázis extract-okból, ahol van, hogy "rendes" számok szövegként jönnek át, ott nincs esélye a lehúzásnak, mert nem képlet van amit másolni lehetne, hanem natúr alapadat.

Előzmény: Törölt nick (14843)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.17 0 0 14843

Ez jó :)

Bár nem tudom mi az egyszerűbb: Ez vagy az első cellában F2 Enter és szépen lehúzni/másolni a képletet, vagy dupla katt a cella sarokba h lemásolja

 

Előzmény: SQLkerdes (14841)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.05.17 0 0 14842

Ravasz! Tanultam valamit.

Előzmény: SQLkerdes (14841)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.17 0 0 14841

Nem kell egyenként belépni és Enter-t nyomni.

 

Lehet azt csinálni, hogy Text to Columns (Data/Adat fül) az adott területre.  Itt olyan delimitert kell kiválasztani ami NINCS az adott cellákban.  A Text to Columns "lefut", nem talál delimitert és úgy hagyja a cella tartalmát ahogy van (vagyis nem szedi szét két vagy több oszlopra) DE újra kiértékeli a kapott új cellák (amik igazából a régi cellák) értékét és ekkor voila, kiszámolja a függvény értékét.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (14839)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.17 0 0 14840

Höhö, ez R/3 SAP

én is párszor beleszaladtam ebbe.

Előzmény: mafikám (14838)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.05.17 0 0 14839

Szövegformátumra van állítva az oszlop, állítsd vissza általánosra.

Ha ettől nem javul meg azonnal (nem fog), akkor nyomd meg az F9-et. Ha ez sem segít, akkor egyenként bele kell lépni a cellákba, és entert nyomni. (_Miután_ a formátumot visszaállítottad.)

Előzmény: mafikám (14837)
mafikám Creative Commons License 2011.05.17 0 0 14838

Ezt látom:

Előzmény: mafikám (14837)
mafikám Creative Commons License 2011.05.17 0 0 14837

Sziasztok!

 

Van egy olyan gondom, hogy az egyik oszlopban nem működik a függvény, csak kiírja a képletet, a másik oszlopban pedig rendesen működik, pedig teljesen egyforma a két oszlop formátuma (ha minden igaz). Van valakinek valami ötlete arra, hogy mi lehet a gond?

 

Előre is köszi a segítséget!

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.16 0 0 14836

ctrl+shift+tab?

Előzmény: imray (14835)
imray Creative Commons License 2011.05.16 0 0 14835

Az alt+tab gombokkal nem tudok váltani a megnyitott lapok között. Van valami megoldás? Mert a ctrl+tab nem az utoljára használt lapra ugrik, hanem folyamatosan előre ugrik...

Xooo Creative Commons License 2011.05.16 0 0 14834

A substitute-al sikerült megcsinálnom a listák neveit, így az indirekt-es megoldással tökéletesen működik. Köszönöm a segítséget ! :)

Előzmény: SQLkerdes (14806)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.15 0 0 14833

igen, néhányszor szükségem volt rá és tudtam hogy van ilyen bár a nevére nem emlékeztem.

Előzmény: Delila10 (14831)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.15 0 0 14832

amúgy ez szerintem tök felesleges.

ha megvan az üres pivot, akkor egérrel bele lehet húzkodni a mezőlistából megfelelő mezőket a szükséges helyekre. (2007-2010-ben ezt külön be kell állítania  kimutatás beállításainál (klasszikus kimutatás nézet, vagymi)

Előzmény: imray (14828)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.15 0 0 14831

A 2007-es verzió varázslójában 1 lépés van. A táblázatban állva a tartományt jelölheted ki, vagy külső adatforrást választhatsz, és a kimutatás helyét határozhatod meg. Ezzel létrehoztál egy üres kimutatást. Ha ezen a területen állsz, egy elrendezési segédlet jelenik meg a lap jobb oldalán, ami az általad beillesztett képnek az újabb változata. A kimutatási terület mellé kattintva eltűnik.

 

 

Robbantomester, igazad van, egyszerűbb az MROUND függvény.

Előzmény: imray (14828)
imray Creative Commons License 2011.05.14 0 0 14830

Közben megtaláltam, de bármelyik táblázatra eresztem rá, a harmadik lépésben az Elrendezés... gomb nem nyomható meg. Ezt nem nagyon értem.

Előzmény: Törölt nick (14829)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.14 0 0 14829

benne, csak be kell raknod az eszközkezelőből. (kimutatás varázslónak hívták)

Előzmény: imray (14828)
imray Creative Commons License 2011.05.14 0 0 14828

Sziasztok! Az Excel 2003-ban a Pivot tábla elrendezését a mellékelt képen látható ablakbanl is be lehetett állítani. Benne van ez az Excel 2007-ben? Köszönöm!

 

Mikolt Creative Commons License 2011.05.14 0 0 14827

koszonom, aranyosak vagytok:)

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.14 0 0 14826

MROUND() közvetlenebb. Nem kell annyit gondolkodni :)

Előzmény: Delila10 (14825)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.14 0 0 14825

A KEREKÍTÉS (ROUND)  könnyen megoldható.

 

=KEREKÍTÉS(A1/5;0)*5, avagy

=ROUND(A1/5,0)*5

Előzmény: Mikolt (14824)
Mikolt Creative Commons License 2011.05.14 0 0 14824

sziasztok!

 

Van egy olyan problemam excelben, hogy matematikai kerekitest szeretnenk vegezni egesz szamokon olyan forman, hogy mindig a legkozelebbi 5-os ertekhez kozelitsen a vegeredmeny.

 

pl. 3456-bol legyen 3455, de 3458-bol 3460 legyen.

 

A kerekites fuggvenyt vegigprobaltuk, de az csak folfele kerekit (3456 -> 3460)

 

Van erre fuggveny megoldas, vagy marad a manualis modszer?

Delila10 Creative Commons License 2011.05.13 0 0 14822

Köszönöm. 

 

Nem akarok erre sok időt vesztegetni, nem jellemző, hogy a két verziót egyidejűleg használom. Csupán mint érdekességet említettem meg, mert valakinek látszólag hasonló problémája akadt.

Abban biztosan igazad van, hogy két külön programként kezeli a rendszer – mivel valóban kettő.

 

Az egész úgy jött elő, hogy 2003-asban kezdtem beadni az adatokat, mikor észrevettem, hogy nem azt kérték, és lustaságból át akartam másolni az addig beírt adatokat és képleteket. :)

Előzmény: E.Istvan (14821)
E.Istvan Creative Commons License 2011.05.13 0 0 14821

A lényeg kimaradt. Próbáld meg a két táblát Excelből megnyitni. (Ha esetlen nem így tettél volna.)

Ha így sem megy akkor passzolok.

Előzmény: E.Istvan (14820)
E.Istvan Creative Commons License 2011.05.13 0 0 14820

Az okosok biztos jobban tudják nálam, és érthetőbben tudják leírni, de rémlik valami, hogy két különálló Excelt külön kezel a rendszer. Akkor is ha ugyan az a verzió van elindítva egymás után. Ebben az esetben nem az Excel saját vágólapján keresztül másol, hanem az op rendszeren keresztül.


Most ki is próbáltam és a saját 2007-es példányomat kétszer indítottam el. Nem tudok másolni a kettő között. Illetve a másolás csak az általad is leírt korlátokkal lehetséges.


Ebbe itt nálunk nagyon sokan belefutnak, hogy valamilyen fájlkezelő programból nyitják meg az egyes táblákat, így azok külön-külön programban indulnak el. Ezért sem használom az Excelnek a "Az összes ablak megjelenítése a tálcán" beállítását. Így minden tábla egy programban van. A tálcán csak egy ikon látszik. Így ha mégis megjelenik több ikon a tálcán, akkor látom, hogy külön programban futnak a tábláim és azonnal megteszem a "szükséges intézkedéseket".

Előzmény: Delila10 (14818)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.05.13 0 0 14819

Esetleg A2-be egy ilyen képlet:

 

{=HA(SZUM((B2:E2=($B$1:$E$1*0,9))*1)>0;"van";"nincs")}

 

Persze E oszlop helyett akármi is lehet, tetszőleges szélességben.

Előzmény: Bign (14816)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.13 0 0 14818

Nem. Egy kis táblázat, 2 oszlop és néhány sor szám, a harmadik oszlopban egy összeadás, semmi szűrés.

Csupán lusta voltam megint beírni a 2007-be a számokat.

 

Azóta kiváncsiságból megpróbáltam azt is, hogy másolom a 3 oszlopot a 2003-as verzióban, átlépek a 2007-be, és oda irányítottan próbálom beilleszteni. Ezt az ablakot kapom:

 

Előzmény: E.Istvan (14817)
E.Istvan Creative Commons License 2011.05.13 0 0 14817

Én 2007-ben általában azt tapasztaltam, hogy ha szűrve van a táblázat és ekkor másolok, akkor a beillesztés csak értékkel történik és képletet csak az irányított beillesztés->képlettel tudok másolni. Lehet nálad is ez volt.

Előzmény: Delila10 (14770)
Bign Creative Commons License 2011.05.12 0 0 14816

Köszönöm.

Előzmény: SQLkerdes (14815)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.12 0 0 14815

Ez a függvény előállítja a függvényt, amit használnod kell.

 

Function BignFuggveny(InputRange As Range) As String
Dim MyRange As Range

Dim sPart, sOutput As String
For Each MyRange In InputRange

    sPart = "(" & MyRange.Offset(1, 0).Address(RowAbsolute:=False, ColumnAbsolute:=False) & "/" & MyRange.Address & "=0.9)"
    sOutput = sOutput & sPart & "+"

Next

sOutput = "=" & Left(sOutput, Len(sOutput) - 1)

BignFuggveny = sOutput
End Function

 

 

Bemenő adat:  az a range ami a 100% adatokat tartalmazza.

Ha a te rendszered magyar, akkor a 0.9-et le kell cserélni 0,9-re.

Előzmény: Bign (14814)
Bign Creative Commons License 2011.05.12 0 0 14814

Azt hiszem rájöttem egy megoldásra:

egy másik táblában kifejezem az eredeti tábla celláiból, hogy hány százalék.

Ezekben a sorokban kerestetem a megfelelő (90%) értéket,

ennek megfelelő jelet rakok az első tábla sorai elő, és válogatható.

Előzmény: SQLkerdes (14812)
Bign Creative Commons License 2011.05.12 0 0 14813

Tehát kevés oszlopra jó a megoldásod, de sok (akár 250) oszlopra is kéne működnie.

Ebben az esetben a "HA(VAGY(B2=B$1*0,9;C2=C$1*0,9;D2=D$1*0,9);"van";"nincs")",

kifejezés kicsit hosszú lenne.

Előzmény: Delila10 (14802)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.12 0 0 14812

Na de Delila pont ezt csinálta.  Nézd meg az A oszlopot, ott van a "van" vs "nincs" (ie, hogy van-e olyan ahol 90%-os adat van bármelyik oszlopban, az adott sorban).

 

A képletet is beírta a beillesztett kép alatt.

Előzmény: Bign (14811)
Bign Creative Commons License 2011.05.12 0 0 14811

Bocs, de nem.

Egy oszlopba kéne valami jel, ha előfordul a feltétel a sorban,

hogy az autószűrő parancsal ki lehessen válogatni az érintett sorokat,

de nem szeretném a feltételnél felsorolni az összes oszlopot, mivel abbol is sok van.

Illetve a hosszúság miatt valószínű nem is lehet.

 

Ha egy lelehetne vizsgálni, hogy az adott sorban előfordul-e sárga hátterű cella, akkor esetleg.

 

Előzmény: Delila10 (14802)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.12 0 0 14810

A második kérdés először:

Igen, lehet, itt van egy angol nyelvű videó:

 

A százalékot nem feltétlenül kell odarakni fizikailag, a cella kijelzését átállíthatod "Százalék stílusra" és akkor ott lesz a százalék.  (Ctrl+1)

Előzmény: wiesel (14809)
wiesel Creative Commons License 2011.05.12 0 0 14809

Köszönöm az eddigi segítségeket, hasznosnak bizonyult ez az "automatizált jó pofa" alkalmazás.

Már csak olyan kiegészítésre lenne szükségem, hogy a számított érték mögé szeretnék besuvasztani fix karaktert is (% jelet). Eddig a tőle jobbra levő cellába helyeztem el. Ezekből kifolyólag két kérdés merül fel:

  • képlet mögött lehetséges-e alkalmazni más karaktert is, vagy
  • "feltételes formázás"-sal kezelt cella szomszédos celláira is ki lehet-e vetíteni ugyanazt a "formázást" (pl.: C2 cellát "formáztam", s a D2-n is ugyanazt a változást szeretném elérni, de a tartalma beírt szöveg, ergo a számítás alapú "formázás" kilőve).

Válaszokat előre is köszönöm! Üdv:

 

Wiesel

Előzmény: Sznida (14733)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.12 0 0 14808

Az első próbánál sikerült a névadásnál "˙" karakterrel kezdeni a nevet, másodjára nem.

Vagyis csak akkor jó ez a karakter, ha a név belsejében van.

Előzmény: Delila10 (14807)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.12 0 0 14807

A 60 db termék neve tartalmaz szóközöket és számokat? Ez csak akkor baj, ha a nevek kezdő karaktere számjegy, mert ilyen névadást nem szenvedhet az Excel. Az elnevezés többi helyén már szerepelhet szám.

 

Mivel a szóközöket is utálja, azok helyett a HELYETTE (SUBSTITUTE) függvénnyel  berakhatsz egy bal Alt+0255 (˙) karaktert, ami egy alig látható kis felső helyzetű pont. Ezt már lehet alkalmazni a névadásnál.

 

Ha számjeggyel kezdődnek a terméknevek, azok elejére is biggyeszthet egy ilyen miniatűr pontot.

B1-> =HELYETTE(A1;" ";"˙"), C1-> ="˙" & B1

 

Egyszer kell vele vesződni, utána már felgyorsítja a munkát.

Előzmény: Xooo (14805)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.12 0 0 14806

Xooo, nem fogok neked hazudni:  nem látom a különbséget.

 

Ha jól értem a problémádat, van az A worksheet-eden kb 60 terméknév, mindegyik terméknévhez tartozik 5 db kód.

 

Amit el szeretnél érni az az, hogy a B worksheeten, az A oszlopban egy legördülő menüben kiválasztasz egyet a fenti 60 terméknév közül, majd a B oszlopban - szintén legördülőmenüben - kiválasztod a megfelelő kódot.  Értelemszerűen azt szeretnéd, hogy ha az ABCDE terméket választottad az A oszlopban (mondjuk A1) akkor a B1 cella legördülőjében már csak az ABCDE termékhez tartozó 5 db kód jelenjen meg és csak azok közül lehessen választani.

 

A lenti technikák pontosan ezt csinálják, a szóközök miatt lehet egy kis csavar a dologban, hogy a szóközöket ki kell gyomlálni a terméknevekből, amikor Named Range-ként használod a terméknevet.  =SUBSTITUTE(A1," ","_")

 

 

Vagy teljesen félreértem a problémát és akkor lécci írd le hol és mit értek félre.

Előzmény: Xooo (14805)
Xooo Creative Commons License 2011.05.12 0 0 14805

Hello. Köszi, de ez nekem nem jó szerintem, mert itt az elv az hogy ha  étel a főmenü akkor -alma -banán - körte almenüket lehet kiválasztani.

 

Nekem viszont van kb 60 db termékem, az első munkalapon, mindegyikhez tartozik 1-8 munkaszám ( 5 jegyű kódok ) amiket frissítünk. Ezért nekem listához kellene listát rendelnem.

 

Tehát ha a 60 db termékből a1 oszlopban kiválasztok egyet a listáról, akkor b1-ben a csak ehhez tartozó lista kellene hogy előjöjjön, ami csak ahhoz az egy termékhez rendelt kódokat tartalmazza, amit külön megcsináltam és elneveztem.  Tehát kb mint a HA függyvény. Ha A1=X, akkor B1=Y, csak nekem listákkal. Ezért nem jó a megoldás amit javasoltál sajnos, de azért nagyon köszönöm. :)

 

A termékem neve tele van szóközzel számmal stb, tehát olyan nevű listát nem tudok készíteni...

 

 

Előzmény: SQLkerdes (14804)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.12 0 0 14804

A második kérdésedre a dynamic data validation a megoldás.

Lásd a 14692-es hozzászólást és a hozzá tartozó válaszokat:  14693, 14694, 14695

Előzmény: Xooo (14803)
Xooo Creative Commons License 2011.05.12 0 0 14803

Sziasztok ! A következő dologban kérném a segítségeteket.

 

Adott A és B munkafüzet. Az egyikben adatok vannak, amikből a másikban legördülő listákat csináltam, hogy a felhasználó ki tudja választani ami neki kell.

 

Az első kérdésem az, hogy hogyan lehet ( ha lehet ) a legördülő lista szövegét " highlightolni " :D Szóval a cella amibe bele kellene hogy férjen a szöveg kisebb mint a forrás, ezért nem látszik a szöveg végig amikor kiválasztom. ( sortöréssel csináltam meg, szóval amikor beillesztio már jó, akkor 2 sorban van, amikor kiválasztja pedig 1 sorban, tehát nem látszik a szöveg vége )

 

A második pedig az, hogy legördülő listát tudok-e előszedni HA fügyvénnyel.

 

Példa: A munkalapon XYCVB szöveghez tartozik 123    456     789   kód.

 

A másik munkalapon ha kiválasztom XYCVB szöveget, akkor csak 123 456 789-es kódokat kellene hogy felkínálja, ami az A munkalapon az XYCVB szöveggel egy sorban van.

 

 

Nektek szerintem nem nagy kaland, nekem kihívás :D

 

Köszi az ötleteket és a segítséget :)

Delila10 Creative Commons License 2011.05.12 0 0 14802

Erre gondoltál?

 

 

A képlet az A2 cellában: =HA(VAGY(B2=B$1*0,9;C2=C$1*0,9;D2=D$1*0,9);"van";"nincs")

 

A feltételes formázásnál: =B2=B$1*0,9

Előzmény: Bign (14801)
Bign Creative Commons License 2011.05.11 0 0 14801

Ha tudja valaki, kérem segítsen:

Egy fejlécben különböző számértékek szerepelnek.

A sorokban ezekkel az értékekkel összefüggő értékek pl. x%-uk.

 

A sorok elején hogyan lehetne megvizsgálni, hogy szerepel-e pl. a fejlécben szereplő érték 90%-a?

Természetesen nem oszlop X db vzsgálatra, hanem soronként 1 vizsgálatra gondoltam.

Delila10 Creative Commons License 2011.05.11 0 0 14800

:))

Előzmény: SQLkerdes (14799)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.11 0 0 14799

Most már nekem is benne van a Personal-omban ;-)

Előzmény: Delila10 (14798)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.11 0 0 14798

Nálam ez van a personal-ban:

 

Sub Szín_lekérdezés()
    If Selection.Font.ColorIndex = -4105 Then
        MsgBox "A karakter színkódja: " & "  fekete (automatikus, -4105)"
    Else
        MsgBox "A karakter színkódja: " & Selection.Font.ColorIndex & "   "
    End If
    If Selection.Interior.ColorIndex = xlNone Then  '-4142
        MsgBox "A cella hátterének színkódja: " & "  átlátszó, -4142"
    Else
        MsgBox "A cella hátterének színkódja: " & Selection.Interior.ColorIndex & "   "
    End If
End Sub

 

A kiszínezett cellán indítva megadja a háttér, és a karakterszín kódját.

Előzmény: SQLkerdes (14796)
kelan Creative Commons License 2011.05.11 0 0 14797

Köszönöm, ez nagyszerű! :)

SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.11 0 0 14796

Nekem ez a Personal makró workbookomban van és ha számokat szeretnék színezni akkor mindíg előveszem.

A számkódok mehetnek egyenesen a Custom számformátum kódjába.

Előzmény: SQLkerdes (14795)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.11 0 0 14795

Ezt futtasd le egy üres munkalapon:

 

Sub ColorList()

Dim i As Integer

For i = 1 To 56

    Cells(i, 1).Interior.ColorIndex = i

    Cells(i, 2).Value = i

Next i

End Sub

Előzmény: kelan (14793)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.05.11 0 0 14794

Fejből nem mondok neked kódokat, de nyisd ki a cellaformázásban a szám fülön az egyedi formátumot, és nézelődj. A negatív számok pirosítására kész megoldás van benne, ha ez elég egyedi szín.

Előzmény: kelan (14793)
kelan Creative Commons License 2011.05.11 0 0 14793

Sziasztok!

 

Anélkül, hogy végigpróbálgatnám a teljes színpalettát, honnan tudhatnám meg, hogy melyik "szín szám" milyen színt takar valójában? Negatív számokat más, de egyedi színnel szeretnék megjeleníttetni, a számformátum ekkor pl: 0,00_ ;[Szín5]-0,00

Somagas Creative Commons License 2011.05.11 0 0 14792

Köszönöm! Megpróbálom őket!! :)

Soma

SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.11 0 0 14791

8 másodperc :-)

Előzmény: Sznida (14789)
Sznida Creative Commons License 2011.05.11 0 0 14790

2003-ban kerekítés a függvény neve...

Hogy ez nekem miért nem jutott eszembe, pedig teljesen logikus... :(

 

Üdv: Sznido

Előzmény: SQLkerdes (14788)
Sznida Creative Commons License 2011.05.11 0 0 14789

Szia,

 

Jobb ötlet most hirtelen nem jutott eszembe:

 

=ÉRTÉK(SZÖVEG(A1;"0,000"))

 

Ha az A1-es cellában van a hosszú tizedesjegyes számod!

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Somagas (14787)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.11 0 0 14788

Használd a ROUND függvényt.  Magyar xl-ben valami olyasmi lehet, hogy KEREKIT vagy hasonló.

Előzmény: Somagas (14787)
Somagas Creative Commons License 2011.05.11 0 0 14787

Sziasztok!

 

Csak egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek.

 

Van egy olyan problémám, hogy van egy 9000 sorból álló excel táblám, aminek a celláiban sok tizedesjeggyel bíró számok vannak. pl.: 0,00800000037997961

 

De nekem ebből csak a tizedes vessző után 3 számjegyre van szükség. Van olyan képlet ami levágja a maradék számjegyekt? A celleformázás csak takarja, de amikor összefűzöm a cellákat valamivel akkor kiadja a teljes számsort.

 

Hogy lehetne lecsonkolni 3 tizedesjegyik a cellák tartalmát? 

 

 

Köszi előre is!

 

Soma

Sznida Creative Commons License 2011.05.10 0 0 14786

Köszönöm szépen, ez a tökéletes megoldás! :)

 

Köszi!

 

Üdv: Sznido

Előzmény: SQLkerdes (14785)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.10 0 0 14785

A Parent a megoldás.

Annyiszor lehet beleírni ahányszor akarod, szóval elő tudod varázsolni a workbook, worksheet nevét.

Pld. ActiveCell.parent.name megadja a sheet nevét.

Az Activecell.parent.parent.name megadja a workbook nevét.

Előzmény: Sznida (14778)
kelan Creative Commons License 2011.05.10 0 0 14784

Oh, tényleg! :) Nagyon köszönöm a segítségedet!

Előzmény: Sznida (14783)
Sznida Creative Commons License 2011.05.10 0 0 14783

Semmi gond, de ha kötekedhetek, akkor ez nem jobb klikk! :) :)

 

Üdv: Sznido

Előzmény: kelan (14782)
kelan Creative Commons License 2011.05.10 0 0 14782

Nekem is összejött végülis, bocsánatot kérek, hogy szemetelek a hozzászólásommal, csak néha el tudok akadni és végső kétségbeesésemben írok ide Nektek. :)

 

Sub Worksheet_BeforeDoubleClick(ByVal Target As Range, Cancel As Boolean)
        Cancel = True
    If Target.Column = 1 And Target.Row = 1 And Target.Value = "TRUE" Then
        Target.Value = "FALSE"
        Exit Sub
        End If
        If Target.Column = 1 And Target.Row = 1 And Target.Value = "FALSE" Then
        Target.Value = "TRUE"
        End If
        

End Sub

Előzmény: Sznida (14780)
Sznida Creative Commons License 2011.05.10 0 0 14781

Hogy a többi cellánál éljen a jobb klikkes menü, akkor ez a tuti:

 

Private Sub Worksheet_BeforeRightClick(ByVal Target As Range, Cancel As Boolean)
If Not Intersect(Target, Range("A1:A2")) Is Nothing Then
    If Target.Value = "False" Then
        Target.Value = "True"
    Else
        Target.Value = "False"
    End If
    Cancel = True
End If
End Sub

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Sznida (14780)
Sznida Creative Commons License 2011.05.10 0 0 14780

Szia,

 

Az aktuális munkalap objektumába (VBE) másold be ezt a kódot:

 

Private Sub Worksheet_BeforeRightClick(ByVal Target As Range, Cancel As Boolean)
If Not Intersect(Target, Range("A1:A1")) Is Nothing Then
    If Target.Value = "False" Then
        Target.Value = "True"
    Else
        Target.Value = "False"
    End If
End If
Cancel = True
End Sub

 

Ez a kód az aktuális munkalap A1-es cellára jobb klikk-kel való kattintáskor fut le, és írja be az Igaz, vagy Hamis értéket!

 

Üdv: Sznido

 

Előzmény: kelan (14779)
kelan Creative Commons License 2011.05.10 0 0 14779

Sziasztok!

 

Tudnátok olyanban segíteni nekem, hogy egy meghatározott cellára jobb egér gombbal kattitva a cella tartalma az előző érték ellentettjére vált? Tehát egy TRUE/FALSE kapcsolót szeretnék létrehozni. :) Köszönöm!

Előzmény: wawabagus (14777)
Sznida Creative Commons License 2011.05.10 0 0 14778

Sziasztok,

 

UDF-et készítek.

Olyan problémába ütköztem, hogy ha bekérek egy tartományt, ami például "Munka1!A1:A5", akkor melyik változó tárolja azt, hogy Munka1, azaz a munkalap nevét amire hivatkozok.

Van egy ilyen sorom: Sheets("Munka1").cells(MyRange.Row, MyRange.Column)

A Munka1 helyére kellene az a változó ami visszaadja a munkalap nevét!

Remélem érthető voltam.

 

Köszönettel: Sznido

wawabagus Creative Commons License 2011.05.10 0 0 14777

Szia,

Nincs, a függvény teljesen jó és be is olvas ahogy kell a sorok 95%-nál.

De olyan, mintha bizonyos sorok egyszerűen "elromlottak" volna fizikailag...függetlenül attól van-e benne függvény.

Abnormálisan viselkednek, a függvény, ami a felette lévő sorban működik az lent már nem...pedig semmi sem indokolja, hogy ne működjön.

Írtó furcsa, egyszerűen mintha megkattant volna a munkalap egy része...

Egyébként excel 2002-ben dolgozom.

...életemben nem láttam ilyet...ezzel most meglepett az excel.

 

Előzmény: Törölt nick (14776)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.09 0 0 14776

nincs kör-körösség valahol?

Előzmény: wawabagus (14774)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.09 0 0 14775

Még az jut eszembe, hogy 2007-ben a függvény neve OFSZET, 2010-ben ELTOLÁS (vagymi). Viszont fogalmam sincs, hogy ez okozhat e ilyet.

Előzmény: wawabagus (14773)
wawabagus Creative Commons License 2011.05.09 0 0 14774

Sziasztok!

Képzeljétek el, hogy kezdtem újrakreálni ezeket az offseteket és egyszerűen megkattant a sheeten egy csomó sor.

Össze-vissza gondolkodik, nem hozza ki az eredményt pedig jó a függvény és más sorokon működik...

Őrület, ilyet még sosem tapasztaltam...

 

wawabagus Creative Commons License 2011.05.09 0 0 14773

Szia!

Hát az ár tuti biztos, hogy közös lónak...tudnék mesélni :-DDD.

Igen felfülírta, de a furcsa az hogy nem az össze függvényt, csak az offestets részeket...

Ezt az amit aztán tuti nem értek, de azt hiszem meg kell barátkozzak a gondolattal, hogy már nem fogok sosem rájönni.

Megyek újracsinálom az egészet :-D...

Éljen a kitartás :-DDD

 

Előzmény: Törölt nick (14772)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.09 0 0 14772

Közös lónak túrós a háta.

Az is lehet hogy valaki értékké alakította (véletlenül) és felülírta.

Előzmény: wawabagus (14769)
wawabagus Creative Commons License 2011.05.09 0 0 14771

Szia!

Hmmm...érdekes...lehet hogy ennek is van nálam jelentősége...furákat képes az excel művelni időnként.

De nem tudom...nem tudok rájönni hogyan történhetett és ez kicsit idegesít.

 

Előzmény: Delila10 (14770)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.09 0 0 14770

A válaszom nem erre a speciális esetre vonatkozik, de én is meglepődtem tegnap.

Egy 2003-as füzetből akartam értékeket és képleteket másolni 2007-be. Mindegy, hogy Ctrl+c, Ctrl+v módszerrel, vagy áthúzással tettem, a képletek helyére értékek kerültek. :(

Előzmény: wawabagus (14769)
wawabagus Creative Commons License 2011.05.09 0 0 14769

Sziasztok!

A véleményetekre lennék kiváncsi.

Volt egy excel templatem, ahol az egyik sheet offset és match segítégével olvasott ki a kellő helyekről.

SOK SOK FÜGGVÉNY :-).

 

Na most az történt, hogy ezek a függvények átalakultak value-vá én meg azon gondolkodom ez hogyan történhetett.

Csak pár embernek van hozzáférése a fájlhoz és annyira specikifusan vannak ezek a függvények a fájban, hoyg egyszerűen nem tudom elképzelni hogyan tudta volna valaki felülírni valuval...

 

Szerintetek létezik, hogy valami oknál fogva egyszerűen törlődik az offset és értékké átíródik?

Elég irreálisnak tűnik...

 

Köszi a véleményeket!

Delila10 Creative Commons License 2011.05.09 0 0 14768

Nincs mit, nagyon szívesen.

Előzmény: funyiro11 (14767)
funyiro11 Creative Commons License 2011.05.09 0 0 14767

és tényleg! köszönöm!

Előzmény: Delila10 (14755)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.08 0 0 14766

A Start menü/Programok/Kellékek/Rendszereszközök/Karaktertábla prodgramban találsz indexben lévő számokat, pl. a Verdana betűtípusnál. Ezeket másold, és az Excelben a cellaformázásnál Ctrl-v-vel beillesztheted az Egyéni kategóriában.

Előzmény: Digger57 (14765)
Digger57 Creative Commons License 2011.05.08 0 0 14765

Sziasztok!

 

Excel 2003-ban szeretnék egyéni számformátumot használni négyzetméterrel és köbméterrel.

Az egyéni formátumkódban nem lehet valahogy felsőindexet használni?

 

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.05.05 0 0 14764

Szép neve van, magamtól nem találnék ki neki ilyent. :-)

Előzmény: Jimmy the Hand (14762)
Sznida Creative Commons License 2011.05.05 0 0 14763

Szívesen!

Előzmény: Ordas (14761)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.05.05 0 0 14762

"Meg kell keresni a Microsoft honlapján a konvertert"

 

amit úgy hívnak, hogy kompatibilitási csomag.

http://www.microsoft.com/downloads/hu-hu/details.aspx?FamilyID=941b3470-3ae9-4aee-8f43-c6bb74cd1466&pf=true

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (14760)
Ordas Creative Commons License 2011.05.05 0 0 14761

Nagyszerű... működik... köszi

Előzmény: Sznida (14747)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.05.05 0 0 14760

Meg kell keresni a Microsoft honlapján a konvertert (Google-val is lehet, de a Microsofttól), és ha telepíted, menni fog.

Előzmény: johannes. (14759)
johannes. Creative Commons License 2011.05.05 0 0 14759

sziasztok

 

Meg tudnátok mondani,hogy 2003-as excellel,hogy tudom megnyitni az újabb verzióval megírt dokumentumot?

 

openoffice sem nyitja meg.

 

köszönöm

beacska__ Creative Commons License 2011.05.05 0 0 14758

Valszeg a több oszlopos megoldást választom, 10-15 oszlopnál még talán kezelhető.

 

Köszi mindenkinek!

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (14757)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.05.05 0 0 14757

SQLkerdes elég korrekt választ adott erre, de ha végképp nem akarsz egy adatbáziskezelőt, akkor meghatározhatod, hogy max. hány színkód lehet egymás mellett, vagy max. hány termékkód, és lehet több hasonló funkciójú oszlopd (amitől persze a képletek akár a visszataszítóságig is elbonyolódhatnak).

Ha viszont nem akarsz adatbázist, és véges sok színed van, akkor minek a színkódok?

Előzmény: beacska__ (14756)
beacska__ Creative Commons License 2011.05.05 0 0 14756

Szia,

 

"Ebben az esetben milyen szint rendeljen az almához, illetve milyen terméket rendeljen a sárga színhez?" -- Almából van piros és sárga is. Sárga színű lehet az alma és a banán is.

Több-több kapcsolatot kéne valahogy megjelenítenem. A probléma a megoldási javaslatoddal, mármit azzal hogy egy sheet legyen és hogy egy sor csak egy színt és egy terméket tartalmazzon azért nem jó nekem, mert a színek és termékek valójában nagyon hosszú szövegek, melyekből egyik másik akár több tízhez is kapcsolódhat a másik sheetről (hogy érthetőbb legyen, high level requirementeket szeretnék use case-ekhez párosítani, és ezt a párosítást látni visszafelé is).

 

Amit ki szeretnék hozni, vhogy így nézne ki az előző egyszerű példánál maradva:

sheet1

1 alma 2,3

2 körte 1,3

3 banán 4

4 dinnye 1,2,3

 

sheet 2

1 piros 2,4

2 zöld 1,4

3 sárga 1,2,4

4 kék 3

 

"Miért van szükséged, az első munkalapra, ha ott csak az szerepel, amit a másodikon már felsoroltál?" -- az első munkalapra azért van szükségem, hogy a hosszú szövegeket ott külön tárolhassam, és a másik munkalapon már csak az id-ra kelljen hivatkoznom.

Előzmény: E.Istvan (14752)
Delila10 Creative Commons License 2011.05.05 0 0 14755

Remélem, régebbi verziót alkalmazol, mint a 2007-es, mert annál nem találom a beállítást.

 

A 2003-nál az Eszközök/Beállítások/Megjelenítés fülön az Objektumoknál a "Helyük látszik" van nálad bejelölve. "Az összes megjelenítése" beállítással mindig látható lesz a diagramod.

Előzmény: funyiro11 (14748)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.05 0 0 14754

Mit értesz diagram alatt?  Chart-ot?

Mit értesz beszúrt alatt?  Az alapjául szolgáló adatok a workbookban vannak, vagy a workbook-on kívül?

Nem lehet, hogy csak képként van beillesztve és ez okozza a bibit?

Előzmény: funyiro11 (14748)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.05.05 0 0 14753

Én úgy látom ez egy klasszikus normalizációs probléma.

 

A több a többhöz kapcsolatok tipikus adatbázis-terület és ez valszeg azt jelenti, hogy a kérdező problémáját nem excelben (táblázatok), hanem pld. Access-ben (relációs adattáblák) kellene kezelni.

 

Az adatbáziskezelésben a több a többhöz kapcsolatokat egyébként egy ún. segédtáblával szokták megoldani, ami a több/több összes releváns verzióját felsorolja.  Ez itt nem tűnik járható útnak.

 

Előzmény: E.Istvan (14752)
E.Istvan Creative Commons License 2011.05.05 0 0 14752

Nem biztos, hogy pontosan értem mit szeretnél, de szerény véleményem szerint nem is fog működni.

Több elem tartozhat több elemhez. Az Excel nem fogja kitalálni, hogy mikor mit szeretnél hozzárendelni az egyes elemekhez.
Például:
alma, sárga
alma, piros
banán, zöld
banán, sárga
Ebben az esetben milyen szint rendeljen az almához, illetve milyen terméket rendeljen a sárga színhez?

 

Inkább azt írd le hogy mit és milyen célra szeretnél használni, akkor lehet tudok (tudunk) valamilyen jobb vagy más megoldást mondani.
Egy tippem így látatlanban is van. A fenti példához hasonlóan felsorolod a listádat sorokban és oszlopokban. Egy sor csak egy terméket és egy színt tartalmaz. Aztán ebből már több féle módszerrel nyerhetsz ki adatot. Az egyszerűbb módszerek például a kimutatás és a helyi illetve irányított szűrések. Bonyolultabbak lehetnek összetettebb képletek, vagy végső soron makró.
Miért van szükséged, az első munkalapra, ha ott csak az szerepel, amit a másodikon már felsoroltál?

Előzmény: beacska__ (14751)
beacska__ Creative Commons License 2011.05.05 0 0 14751

Köszi szépen, működik!

Ha egy színhez több termék is tartozhat, egy termékhez több szín is tartozhat, azt hogyan kezeljem? A vesszővel elválasztás nem tűnik működő képesnek, ahol több terméket írok be egy színhez, ott már nem találja meg.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (14750)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.05.05 0 0 14750

C2-be (fejlécet feltételezve): =INDEX(Munka2!A:A;HOL.VAN(A2;Munka2!C:C;0))

Előzmény: beacska__ (14749)
beacska__ Creative Commons License 2011.05.05 0 0 14749

Sziasztok,

segítséget szeretnék kérni egy excelben megoldandó feladathoz.

Két sheet van, az elsőn ezek az oszlopok: Termék_ID, Terméknév, Szín_ID

Második shett oszlopai: Szín_ID, Szín, Termék_ID

 

A második sheeten manuálisan beírogatom, hogy melyik színhez melyik termék_id tartozik (egy színhez több termék is tartozhat, egy termékhez több szín is tartozhat).

 

Hogyan tudom feltölteni az első sheet harmadik oszlopát a második sheet megfelelő Szín_ID értékeivel? És hogyan célszerű a színeknél a termék_id-t beírni, ha több is tartozik hozzá? Vesszővel elválasztva?

 

Köszi előre is a segítséget!

funyiro11 Creative Commons License 2011.05.05 0 0 14748

Sziasztok!

Excel 2003 gondom, hogy a beszúrt diagram szürke, csak akkor látható a tartalma, ha ráklikkelek. Kérlek, segítsetek!

Előre kösz,

F

 

Sznida Creative Commons License 2011.05.04 0 0 14747

Szia,

 

A C1-es cella képlete: =SZUM(INDIREKT("A1:A"&B1))

 

 

Üdv: Tom!

Előzmény: Ordas (14746)
Ordas Creative Commons License 2011.05.04 0 0 14746

Az alábbi problémával szembesültem.

 

Az A oszlopban pl. A1-től A10-ig minden cellába írok számokat.

 

B1-be beírom, hogy 10

 

C1-be meg egy SZUM képletet, ami alapesetben ez:

 

=SZUM(A1:A10)

 

Tudok oylat csinálni, hogy B1-ben lévő 10-et átírom pl. 5-re, akkor a C1-ben a képlet arra változna, hogy

=SZUM(A1:A5)

 

Szóval a tartomány végéhez oylan fgv-t iielszteni, ami a cella címére hivatkozik.

 

Jól gondolom, hogy ez max. makróval oldható meg?

FB123 Creative Commons License 2011.05.04 0 0 14745
Előzmény: FB123 (14744)
FB123 Creative Commons License 2011.05.04 0 0 14744

Köszönöm mindenkinek, aki segíteni próbált.

A megoldás megszületett, bár korántsem az én érdemem.

A makróban:

 

If FSO.FolderExists(ment2)

Then        

MsgBox ment2 & " elérési út létezik", vbInformation, ""    

Else          

MsgBox ment2 & " elérési út nem létezik", vbInformation, "Nem létező mappa"      

MakeMultiStepDirectory (ment2)     

End If

 

A vastagon szedett rész új, és egy hasonló nevü modul a megoldás kulcsa.

Sajnos még nem értem, de tanulmányozom.  Ha valakit érdekel:

 

http://data.hu/get/3791573/MultiStepDirectory_Modul.txt&filename=MultiStepDirectory_Modul.txt&filesize=5&filesizetxt=KB',2);

 

Mégegyszer köszönöm mindenkinek.

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.04 0 0 14743

duplán írod a backslash akkor megeszi

Előzmény: E.Istvan (14741)
E.Istvan Creative Commons License 2011.05.04 0 0 14742

Kikísérleteztem az egy lépéses DOS-os ferziót is:

Shell "cmd /c md " & """" & folder & """"

Viszont nekem az rémlik, hogy a shell parancsoknál valamilyen módon figyelni kell (illik), hogy már végrehajtódott-e az utasítás mielött a programod tovább fut a következő sorral. De ennek módját most nem tudom.

Előzmény: FB123 (14739)
E.Istvan Creative Commons License 2011.05.04 0 0 14741

Megnéztem a tábládat, de én is befürödtem vele. Te az mkdir-t használtad. Utánaolvasgattam és ez tényleg nem képes többszintű könyvtárstruktúra létrehozására. Ez engem is meglepett, mikor a DOS-ban kiadott md meg képes rá. (Mint korábban írtam ez is meglepett.) Ez a meglepetések napja :o) Gondoltam ha DOS-ban lehet akkor lehet VBA-ban is, de nem próbáltam ki. :o(


Programozásban még nagyon sokat kell tanulnom, de megpróbáltam utánanézni.

Egy megoldás lehet a DOS-os md parancs meghívása, de ezzel nem kísérleteztem

Egy másik megoldást találtam az alábbi linken, számomra kicsit bonyi, de neked megfelelő lehet.
http://www.cpearson.com/excel/MakeDirMulti.aspx

 

Én is barkácsoltam egy megoldást. (A per jeleket +-ra cseréltem, ezt majd cseréld vissza.)

Az eredeti programodat:

folder = Worksheets("Bevisz").Cells(16, 1) 
Set fso = CreateObject("Scripting.FileSystemObject")
If Not fso.FolderExists(folder) Then
    MsgBox folder & " elérési út nem létezik", vbInformation, "Nem létező mappa"
    hely = Worksheets("Bevisz").Cells(16, 1)
    MkDir (hely)
Else
   MsgBox folder & " elérési út létezik", vbInformation, ""
End If

Így módosítottam:

 

    folder = Worksheets("Bevisz").Cells(16, 1) 
    If Len(Dir(folder, vbDirectory)) = 0 Then
        konyvtarak = Split(folder, "+")
        If UBound(konyvtarak) > 1 Then
            utvonal = konyvtarak(0)
            For i = 1 To UBound(konyvtarak)
                utvonal = utvonal & "+" & konyvtarak(i)
                If Len(Dir(utvonal, vbDirectory)) = 0 Then
                    MkDir utvonal
                End If
            Next i
        End If
    End If

Előzmény: FB123 (14739)
Sznida Creative Commons License 2011.05.04 0 0 14740

Szia,

 

Tegnap este próbálkoztam, de sajnos nem sikerült egy mappánál többet létrehozzak egyszerre, egyesével ment. Azt azért nem írom ide, mert E.István azt írta, hogy tud több mappát létrehozni egy lépésben, az Ő ajánlatát kellene használni.

Én ha az MkDir parancshoz beírom a többszintű elérési utat, akkor "Path not found" hibaüzenettel megáll.

 

Sajnálom, hogy nem tudtam segíteni, ha a több lépcső megoldás jó, akkor szól, azt el tudom küldeni!

 

Üdv: Sznido

Előzmény: FB123 (14739)
FB123 Creative Commons License 2011.05.03 0 0 14739

Köszönöm, a komplett fájl: http://www.freeweb.hu/dj-kenedy/download.php?file=21615f24c11e4c9110e68075bc771b03 

linken elérhető. Bár eredetileg kiterjedtebb, de a makró ugyan az így is. 

 

Előzmény: E.Istvan (14736)
Sznida Creative Commons License 2011.05.03 0 0 14738

Igazán nincs, máskor is szívesen! :)

 

Minden jót

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Xooo (14737)
Xooo Creative Commons License 2011.05.03 0 0 14737

Szia Sznido !

 

Köszönöm szépen a segítségedet, úgy működik mint egy álom :) Köszi még egyszer.

Előzmény: Sznida (14729)
E.Istvan Creative Commons License 2011.05.03 0 0 14736

Tévedtem. :o(

Megnéztem és lehet létrehozni egyszerre is. Megint tanultam valamit. Így tényleg látni kellene a makrót, hogy mi a gond.

Előzmény: E.Istvan (14735)
E.Istvan Creative Commons License 2011.05.03 0 0 14735

Könyvtárműveletes makrót az egyszerű beolvasáson kívül még nem készítettem. Így látatlanban csak tippelni tudok.
Szerintem az lehet a gond, hogy egyszerre akarod létrehozni a könyvtárakat.
Valószínűleg a beírt elérési útvonalat a makrónak szét kellene szedni darabjaira és egyesével létrehozni a főkönyvtárat, majd abba belépve az alkönyvtárat és így tovább.
Nem hiszem hogy létezne olyan művelet amellyel egyszerre lehetne létrehozni többszintű könyvtárstruktúrát.

Előzmény: FB123 (14730)
Sznida Creative Commons License 2011.05.03 0 0 14734

Szia, látni kellene a file-t, vagy a makrót/makrókat!

 

Üdv: Sznidó

Előzmény: FB123 (14730)
Sznida Creative Commons License 2011.05.03 0 0 14733

Szia,

 

Persze! Ha a B oszlop celláira gondolsz.

2003 esetén:

Formátum menü, feltételes formázás, ott most ez van: =B2<>SZUM(C2:AC2)

Ha írsz egy másik feltételt ami a szorozza a szum-ot valamilyen értékkel (mondjuk a 75%,nál akarsz színt váltani, akkor 0,75-el), és beállítod a színét.

 

Üdv: Sznidó

Előzmény: wiesel (14732)
wiesel Creative Commons License 2011.05.03 0 0 14732

...és lehet olyat is művelni, hogy egy beállított értéknél változzon a szám vagy cella kitöltési színe?

 

Üdv:

Wiesel

Előzmény: Sznida (14729)
wiesel Creative Commons License 2011.05.03 0 0 14731

Üdv!

 

Köszönöm a segítséget!

Előzmény: Jimmy the Hand (14722)
FB123 Creative Commons License 2011.05.02 0 0 14730

Sziasztok!

A következő problémában kérném a segítségeteket: Adva van egy kész makró, ami menteni tud adatokat a:-Worksheets("Bevisz").Cells(20, 1)- helyre. Ha nincs ez megcsinálva előre akkor viszont semmi sem történik, megpróbáltam vizsgáltatni és létrehozatni a könyvtárat,de max egy mélységig hajlandó, pl:- D:ment- de a - D:mentmentés1- már nem jön létre, sőt ez esetben az első sem. Remélem érthető.

Sznida Creative Commons License 2011.05.02 0 0 14729

Szia,

 

Talán megoldottam:

http://kuld.hu/index.php?bele=kap&fajl=MjYwNDJfZmx0RjQ5bWRv

 

Erről a linkről le tudod tölteni! (Remélem működik a link)

 

Megcsináltam az összes tételre!

Annyi a változtatás, hogy a "B" oszlopból kitöröltem a képletet, oda kell beírnod a szállítandó mennyiséget, ha nincs annyi a raktárakban, akkor piros lesz a háttere!

 

Használd egészséggel!

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Xooo (14723)
Sznida Creative Commons License 2011.05.02 0 0 14728

Aha, csak sajna a file-t nem csatolta... :(

 

Hogy tudom elküldeni Neked?

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Sznida (14727)
Sznida Creative Commons License 2011.05.02 0 0 14727

Szia,

 

Ezt találtam ki. Jó lehet?

 

Ha kell akkor meg tudom csinálni az összes sorra!

 

Üdv: Sznido

Előzmény: Xooo (14723)
kelan Creative Commons License 2011.05.02 0 0 14726

Köszi Jimmy, a képleted első fele volt a megoldás a problémámra. A cellaformázás problémáját meg végül így sikerült megoldanom:

 

=HA(A2>A1;"- ";"") & SZÖVEG(ABS(A2-A1);"[ó]") & " h "&SZÖVEG(ABS(A2-A1);"pp")&" p"      :)

Előzmény: Jimmy the Hand (14725)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.05.02 0 0 14725

Ha nem akarsz az eredménnyel további számításokat végezni, akkor szövegként megjeleníthető:

=HA(A2>A1;"- ";"") & SZÖVEG(ABS(A2-A1);"óó:pp:mm")

 

Előzmény: kelan (14724)
kelan Creative Commons License 2011.05.02 0 0 14724

Sziasztok!

 

A problémám a következő, két időértéket szeretnék kivonni egymásból, a cellaformátumok:  [ó]" h" pp "p"

 

Ha a különbség negatív, akkor ############ jelenik meg eredményként, nyilván az Excel nem tud mit kezdeni a negatív idő fogalmával, de én szeretném, hogy ez jelenjen meg. Nem tudok rájönni a megoldásra... Tudtok segíteni?

Xooo Creative Commons License 2011.05.02 0 0 14723

Sziasztok !

 

A kérdésem a következő lenne....

 

Adott egy excel file: http://www.megaupload.com/?d=L5TTNBZD

 

Így érthetőbb lesz. :) Ez egy szállítmányozási terv, aminek a felső sorának egy blokkja ezt tartalmazza pl: 400 co 11630. Vagyis hány db termék melyik raktárban milyen munkaszámon van. Az oszlop ( csak 3 kiszállítás terve van meg mindig, tehát 3 dátumot tartalmaz egy blokk )

 

Jelenleg manuálisan számolgatom, hogy ha pl 1200 terméket kell kiszállítanom ápr 30-án, akkor ahhoz szedjen össze az első raktárból 400-at ( mert ott annyi van ) a másodikból pedig 800-at pl. Ez egyszerű, van amikor 4-5 helyről kell összeszednem és számolgatnom a maradékot a következőhöz.

 

Van erre szerintetek valami épkézláb megoldás, hogy ha beírom az összesen-be hogy 1320, akkor ez sorban ( a raktárak sorban vannak ) szedje össze a megfelelő mennyiségű terméket?

 

Példa: 300 co 11447            380 a 11447              250 co 77455

Össz: 500

 

Ehhez az első raktárból 300-at vesz el, a másodikból pedig 200-at, de abban maradt 180.

 

 

Köszi az ötleteket előre is :)

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.05.01 0 0 14722

Menü: Ablak -> Ablaktábla rögzítése.

Az aktuális kijelölés fölötti, illetve attól balra eső rész lesz rögzítve.

Előzmény: wiesel (14721)
wiesel Creative Commons License 2011.05.01 0 0 14721

Üdv a Fórumnak!

 

Excel programon belül kínlódok már egy jó ideje. Még valamikor jócskán a múltban sikerült olyasvalamit véletlenül elkövetnem, hogy akármennyire görgettem le a "Munkafüzet"-en, néhány kijelölt sor mindig látszódott a lap tetején. Ezt milyen paranccsal lehet elérni? (2003 Office-om van.) Segítséget előre is köszönöm! Üdv:

 

Wiesel

amo007 Creative Commons License 2011.04.30 0 0 14720

Egy kis cheat-re lenne szükségem.

Adott egy excel file, amiben van VB kód, command button stb.

A file 2006-ban készült: tulajdonságok->Részletek->tartalom létrehozása.

Ezt a tartalom létrehozása időt hogyan tudom átállítani, mondjuk a mai napra???
Póbáltam, hogy kimásoltam mindent és beillesztettem egy új file-ba, de a dátum maradt 2006

A file mentés máskét és eredeti felülírásánál is maradt a dátum

Help pls!

pilota-kex Creative Commons License 2011.04.27 0 0 14719

SQLkerdes: a megoldásod tökéletes, köszönöm szépen! :) ÜDV!

Előzmény: SQLkerdes (14675)
bencesoma Creative Commons License 2011.04.27 0 0 14718

hálás köszönet!

kb. ez volt az amit és ahogy még nem próbáltam :)

Előzmény: Törölt nick (14717)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.27 0 0 14717

így vhogy:

ÉV(MA())

stb...

Előzmény: Törölt nick (14716)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.27 0 0 14716

szia,

a guru te vagy, mert válaszoltál a saját kérdésedre.

ÉV()

HÓNAP()

NAP()

függvényekkel.

Előzmény: bencesoma (14715)
bencesoma Creative Commons License 2011.04.27 0 0 14715

sziasztok Excel-guruk, egy aprócska (és talán láma) kérdésem lenne:

azt hogyan lehet/kell megcsinálni, hogy az Excelben függvény alkalmazásával a cellákba az aktuális értékeket írja be: év, hónap, nap (mármint, hogy 2011, 04, és 27 legyen az addig üres 3 cellában)?

előre is köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.27 0 0 14714

pl. az, hogy ez nem müxik így :)

Előzmény: joe.bacsi (14711)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.04.26 0 0 14713

Hála köszönet, így már műxik! :-))

Előzmény: stromba (14710)
Delila10 Creative Commons License 2011.04.26 0 0 14712

Annak jó, aki nem mer (nem tud) makrót írni, alkalmazni.

Előzmény: joe.bacsi (14711)
joe.bacsi Creative Commons License 2011.04.26 0 0 14711

Alt-F11

Insert->Module

 

Function szamolas(keplet As String)    

szamolas = Evaluate(keplet)

End Function

 

Alt-Q

=szamolas(a2)

 

Vagy van valami külön oka, hogy érdemes ezt ennyire megbonyolítani? :)

Előzmény: Delila10 (14708)
stromba Creative Commons License 2011.04.26 0 0 14710

 

"'szükséges referencia a "Microsoft Scripting Runtime"-hoz. VBA-ban Tools - References alatt"

VBE nem VBA, de nem véletlenül írtam oda megjegyzésnek. :)

 

Szóval a Visual Basic Editorban a menüben kiválasztod a Tools-t majd a References-t és bepipálod a "Microsoft Scripting Runtime"-ot. De úgy is működnie kellene amit Jimmy írt.

 

 

Előzmény: mixtura_pectoralis (14707)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.04.25 0 0 14709

Próbáld meg úgy, hogy ezt:

Dim FSO As Scripting.FileSystemObject

kicseréled erre:

Dim FSO As Object

Előzmény: mixtura_pectoralis (14707)
Delila10 Creative Commons License 2011.04.25 0 0 14708

Hátha valakit érdekel:

 

 

mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.04.25 0 0 14707

Köszönöm, odáig eljutottam, hogy a makrok közé bemásoltam, de futásnál erre "user-defined type not defined" hibát ir ki:

Dim FSO As Scripting.FileSystemObject

 

Előzmény: stromba (14706)
stromba Creative Commons License 2011.04.25 0 0 14706

 

Például. Én szeretek csak annyi sort kimásolni az alapfájlból amennyiben értékes adat van (vizsgáljuk például azt hogy mi az utolsó sor), ez itt lent annyiban egyszerűbb hogy mindenképpen 200 sornyi adatot másol. Az "első munkalap" nem mindig az első munkalap ezért érdemes lenne inkább névre hivatkozni.

 

 

Sub CrDb()

Dim FSO As Scripting.FileSystemObject, folder As Scripting.folder, file As Scripting.file, wb As Workbook

'szükséges referencia a "Microsoft Scripting Runtime"-hoz. VBA-ban Tools - References alatt

Dim directory As String

Dim thisWB, tempWB As String

Dim dbSh As String

Dim i As Long

 

Application.ScreenUpdating = False 'képernyõfrissítés kikapcsolása

 

Workbooks.Add 'adatbázis új munkafüzetben, ezt majd lementheted MIND.xls néven v. akárhogy máshogy

thisWB = ActiveWorkbook.Name

dbSh = ActiveSheet.Name

i = 1

 

    directory = "d:\PersonalData\Test" 'az alkönyvtár ahol a fájlok vannak.

 

    Set FSO = CreateObject("Scripting.FileSystemObject")

    Set folder = FSO.GetFolder(directory)

 

    For Each file In folder.Files

 

        Application.DisplayAlerts = False 'windows üzenetek kikapcsolása

        Workbooks.Open file

        tempWB = ActiveWorkbook.Name

        Worksheets(1).Activate 'az elsõ munkalap ahol az adatok vannak

        Range("A1:J200").Select 'az a tartomány ahol az adatok vannak

        Selection.Copy

 

        Workbooks(thisWB).Worksheets(dbSh).Activate

        Cells(i, 1).Select 'adatok bemásolása az adatbázisba

        ActiveSheet.Paste

        i = i + 200 'következõ adathalmaz 200 sorral késõbb másolódik

        Workbooks(tempWB).Activate

        ActiveWorkbook.Saved = True

        ActiveWorkbook.Close 'becsukjuk az alapfájlt

        Application.StatusBar = tempWB & " kész" 'statusbar frissítése, hol tart a program

 

    Next file

End Sub

 

 

Előzmény: mixtura_pectoralis (14705)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.04.24 0 0 14705

Ha jól értem a szöveget, akkor ez sok munkalapot csinál egy munkafüzetbe.

 

Nálam az a helyzet, hogy eltettem a MUNKA könyvtárba 250 db excel fájlt, p001 - p250 néven.

Mindegyikből az első munkalapon lévő A-J oszlopok tartalmát kell kimásolni a MIND.xls fájl első munkalpjára, egymás alá.

Végignéztem őket, a leghosszabb sincs 200 sor, tehát A1:J200 cellákat kell átmásolni, de a célterület az A1, A201, A401, stb. cellákkal kell kezdődnie.

 

A végeredmény a mind.xls első munkalapján a1 - j5000 táblázat, amit már tudok kezelni.

Ehhez kérek segítséget.

Előzmény: Törölt nick (14704)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.24 0 0 14704
Előzmény: mixtura_pectoralis (14703)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.04.24 0 0 14703

250.

igen.

Csak egymás alá kell másolni őket, az oszlopok azonosak.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (14702)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.04.24 0 0 14702

Mennyi a rengeteg? A szerkezetük teljesen azonos?

Előzmény: mixtura_pectoralis (14701)
mixtura_pectoralis Creative Commons License 2011.04.24 0 0 14701

Üdv, látom, nagyon profik vannak itt vba szkriptek terén is, máris van reményem.;)

Az access listára irtam, azt a választ kaptam, hogy szkripttel oldható meg, de fogalmam sincs, milyen access szkriptet kellene irni, és csak sql-hez értek.;)

Viszont akkor a másik oldalról fognám meg a probléma gyökerét, és talán ebben tudtok segiteni.

 

Adott rengeteg excel fájl, heti pénztár forgalmi adatokkal, 10 oszlop, 110 sor.

Access-be át kell másolni őket, de access-be csak egyesével lehet, abba beleőszülök.

 

Az lenne a legegyszerűbb, ha az excel fájlokat - mindegyik egy munkalapos - egyetlen fájl egyetlen munkalapjára, egymás alá be lehetne másolni, azt már - pici kézimunkával - be tudnám importálni access-be.

 

Valaki tudna egy szkripttel segiteni?

szkripnyik Creative Commons License 2011.04.23 0 0 14700

Kösz!

Egyébként, ahol a problémám adódott volt egy harmadik (szintén LONG típusú) szorzótényező is.

Ha azt írom előre és nem a konstans tényezőt, akkor nincs probléma...

:-))

Kellemes ünnepet!

Előzmény: Törölt nick (14698)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.22 0 0 14699

VBA, Integers are 16-bit signed types, when you perform arithmetic on 2 integers the arithmetic is carried out in 16-bits. Since the result of multiplying these two numbers exceeds the value that can be represented with 16 bits you get an exception. The second example works because the first number is first converted to a 32-bit type and the arithmetic is then carried out using 32-bit numbers.

Előzmény: szkripnyik (14696)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.22 0 0 14698
Előzmény: szkripnyik (14696)
maiann Creative Commons License 2011.04.22 0 0 14697

hohoóó, így fényévekkel egyszerűbb, köszönöm a segítséget, SQLkerdes és Delila10!!

szkripnyik Creative Commons License 2011.04.22 0 0 14696

Vak vagyok és világtalan, de ez a 4 sor:

 

Sub moricka()
Dim szorzat As Long
szorzat = 99 * 999
End Sub

 

Vajon miért jelez overflow hibát?

 

Delila10 Creative Commons License 2011.04.22 0 0 14695

Hogy legyen meg magyarul is.

 

 

A különböző tartományoknak nevet adsz.

Az A1:A4 nálam a Főlista névre hallgat.

Fontos, hogy az allisták azt a nevet kapják, amelyik főlista-beli kategóriába tartoznak. A C1:C11 tartomány neve szín, az F1:F12-é név.

 

Az első érvényesítés az A13 cellában van, a lista forrása: =Főlista

A B13-as érvényesítésnél a forrás: =INDIREKT(A13)

Előzmény: maiann (14692)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.04.22 0 0 14694

Néhány hasznos link:

 

 

http://www.contextures.com/xldataval02.html

Előzmény: SQLkerdes (14693)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.04.22 0 0 14693

Az excel ezt native-an is tudja, nem kell hozzá makró.  A megoldás az INDIRECT (magyar:  INDIREKT) függvény, de hosszú lenne írásban elmagyarázni.  Mindjárt keresek egy linket ahol már készen le van írva.

Előzmény: maiann (14692)
maiann Creative Commons License 2011.04.22 0 0 14692

sziasztok, én az execelen belül szeretnék egy legördülő listát létrehozni, ami eddig nem jelent gondot. Viszont van egy "A" lista(a főfeladatokról) és B lista(ami egyes főfeladatokat bont részfeladatokra). ha egy listába raknám mindezt, nagyon hosszú lenne kiválasztani az illetőnek a  megfelelő feladatot, ezért szeretnék (makróval?) hivatkozni: ha kiválasztom a főlistából az adott feladatot, a következő cellában a legördülő lista az előbbiekben kiválasztott főfeladathoz tartozó részfeladatai jelennének már csak meg, szűkítve az egész részlistát.  első ránézésre makróra gondoltam, de abban meg nem igazán vagyok otthon... Esetleg ötlet a megoldásával kapcsolatban?KÖszi!

syrius Creative Commons License 2011.04.22 0 0 14691

Köszi, (ki is próbálom, de csak ha visszajöttem egy kis husvéti pihiről)

Előzmény: Delila10 (14690)
Delila10 Creative Commons License 2011.04.22 0 0 14690

Akkor ezekből válassz (de lehet más képlet is):

 

=(INDIREKT("A"&INT(VÉL()*(20-1)+1))&","&INDIREKT("B"&INT(VÉL()*(20-1)+1)))*1

=(INDEX(A:B;RANDBETWEEN(1;20);1)&","&INDEX(A:B;RANDBETWEEN(1;20);1))*1

 

Az 1-gyel való szorzás ahhoz kell, hogy az összefűzéssel (&) előállított szövegeket számokká alakítsuk.

Előzmény: syrius (14689)
syrius Creative Commons License 2011.04.22 0 0 14689

Hát én első nekifutásra egyszerűbb dologra használtam volna. (Lehet, hogy egyszerűbben is mehetett volna...? Ki tudja milyen függvényeket rejt a most telepített csomag.) Szóval egyszerűen többjegyű számokat kellene kiiratnom véletlenszerűen betűvel. Az egyes oszlopokba beírtam a megfelelő neveket, majd az összefűz paranccsal és a most telepített INDIREKT-tel generálom a számokat - egészeket és tizedes törteket. De jó lesz ez még sokmindenre.

Előzmény: Delila10 (14687)
syrius Creative Commons License 2011.04.22 0 0 14688

yessss:-) Működik. Megyek, felhasználom.

Delila10 Creative Commons License 2011.04.22 0 0 14687

Szívesen, nekem is jutott ezzel a feladattal egy kis szórakozás.

 

Gyerekkorunkban szólásokat, közmondásokat cetlikre írtunk fel úgy, hogy az első felét egyik-, a másodikat másik színű papírra. Aztán húztunk 1-1 papírt a két halomból, és összeolvastuk.

A vezeték, és keresztnevek helyett most beírtam pár mondást, ilyen eredményeket kaptam:

 

Alamuszi macska partot mos.

Nézd meg az anyját, nagyfejű.

Nagy az Isten mint hal a vízben.

Lassú víz nagyot ugrik.

Ahol a bor az úr, a kutya ugat.

A beteg embernek ne nézd a fogát.

Ki korán kel, orvos a barátja.

Jó kezdet aranyat lel.

Ritka, mint hal a vízben.

Jó bornak orvos a barátja.

Ki korán kel, nagyot ugrik.

Él, mint a fehér holló.

Pénz beszél, ami fénylik.

 

... és így tovább.

Előzmény: syrius (14686)
syrius Creative Commons License 2011.04.22 0 0 14686

Köszi, jó ilyenre ébredni:-) Megvan a napi programom, remélem sikerrel járok.

Előzmény: Delila10 (14685)
Delila10 Creative Commons License 2011.04.22 0 0 14685

Az INDEX függvénnyel is meg lehet oldani.

 

=INDEX($A$1:$B$20;RANDBETWEEN(1;20);1)& " "&INDEX($A$1:$B$20;RANDBETWEEN(1;20);2)

Előzmény: syrius (14682)
Delila10 Creative Commons License 2011.04.22 0 0 14684

=INDIREKT("A" & RANDBETWEEN(1;20)) & " " &INDIREKT("B" & RANDBETWEEN(1;20))

 

vagy ha nem szereted a RANDBETWEEN függvényt, ami a paramétereiben megadott alsó- és felső határok közötti egész véletleneket generál, akkor

 

=INDIREKT("A" & KEREKÍTÉS(VÉL()*(20-1)+1;0)) & " " & INDIREKT("B" & KEREKÍTÉS(VÉL()*(20-1)+1;0))

 

A randbetween függvény akkor áll rendelkezésedre, ha a bővítménykezelőben bekapcsolod az Analysis TooplPak-ot, amivel egy halom új függvényt is kapsz.

Előzmény: syrius (14682)
syrius Creative Commons License 2011.04.21 0 0 14683

Ja és nagyon kezdő számára melyik könyből lehet sok szemléletes példán keresztül megtanulni a makrozást? Nem egyetemi könyvre inkább valami excel for Dummies-ra gondolok.

syrius Creative Commons License 2011.04.21 0 0 14682

Sziasztok, csak felszínesen ismerem az excelt - így is sok örömöm van benne - , de most olyan problémám van, amit nem tudom meg lehet-e oldani vele.

Olyasmi feladatról van szó, mint anno BASIC-ben egy ON x=1,2,3,4... Do a,b,c,d... féle játék, konkrétan mondjuk egy oszlopban van egy csomó szöveg (vagy szám) és onnan kellene egyet kiolvasni akár egy vél() gererálta érték függvényében. PL. az A oszlopban szerepel 20 vezetéknév, a B-ben 20 keresztnév és 1-1 vél()szám által generált érték alapján írjon egy random nevet egy adott cellába. (Remélem érhető voltam) Volna segítség?

'Slice' Creative Commons License 2011.04.21 0 0 14681

Ohh nagyon köszönöm...így már tökéletes

(az a fránya dollárjel)  :)

Előzmény: SQLkerdes (14680)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.04.21 0 0 14680

Mielőtt átmásolod az oszlopot, az eredeti (F) oszlop tartalmát alakítsd át =F$3+$A4 stílisra (minden sorban, kivéve természetesen az első adatot (16:00)).

 

Ezután másold át és működni fog a képlet.

Előzmény: 'Slice' (14677)
'Slice' Creative Commons License 2011.04.21 0 0 14679

átmásolom 3-al jobbra a  16:00-ás oszlopott és átírom 16:15-re a kezdő értéket

csak épp a következő számokat már a megállók nevéből próbálja kinyerni, ami nem megy neki.

Előzmény: SQLkerdes (14678)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.04.21 0 0 14678

A nem másolja oldalra a számokat részt nem értem...

Nem azt csinálod, hogy a 16:00-t átírod 16:15-re, hanem beszúrsz egy új oszlopot?  Hova szúrod be azt az új oszlopot (F mellé balról, jobbról?).

Valszeg az lesz a gondod, hogy a beszúrt új oszlop elviszi a relatív képleteidet rossz irányba.

Előzmény: 'Slice' (14677)
'Slice' Creative Commons License 2011.04.21 0 0 14677

No ismét egy menetrendi kérdés.

Megcsináltam hogy az egyik oszlop a menetidőket számolva kijön az alábbi képlettel:

 

=F$3+A4

 

A oszlop                              F oszlop

 

          Moszkva tér               16:00

0:02   Városmajor                16:02

0:05   Budagyöngye             16:05   stb

 

Viszont ha egy 16:15-ös indulást vennék fel akkor nem másolja oldalra a számokat mindig érték hibát kapok, mert valahogy a megállót akarja hozzárendelni az értékhez amit nem értelmez.   Hogy tudom odébbvarázsolni valahogy hogy mindig az A oszlop értékével számoljon?

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.04.21 0 0 14676

Az email címemet megtalálod az adatlapomon.

Próbáld ki, amit SQLkerdes javasolt, aztán ha még mindig nem megy, küldd el.

Előzmény: pilota-kex (14673)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14675

Nem változtattam semmit, csak az event-et Calculate-ra (-re?).

Közben rájöttem, hogy nem kell volatile függvény, mert a figyelendő terület egyébként is függvény, szóval minden frissítéskor újraszámolódik és izgatja a Calculate event-et.

 

Private Sub Worksheet_Calculate()
    Dim wsLog As Worksheet, rLog As Range
    Dim rQuery As Range, c As Range, Hit As Range
    
    Set wsLog = Worksheets("Munka5")
    Set rQuery = Range("B1", Range("B" & Rows.Count).End(xlUp))
    For Each c In rQuery
        Set rLog = wsLog.Range("B" & Rows.Count).End(xlUp).Offset(1)
        Set Hit = wsLog.Range("B:B").Find(what:=c.Value, after:=rLog, LookIn:=xlValues, lookat:=xlWhole, searchdirection:=xlPrevious)
        If Hit Is Nothing Then
            rLog.Offset(, -1).Resize(, 3).Value = c.Offset(, -1).Resize(, 3).Value
            rLog.Offset(, 2) = Now
        ElseIf Hit.Offset(, 1) <> c.Offset(, 1) Then
            rLog.Offset(, -1).Resize(, 3).Value = c.Offset(, -1).Resize(, 3).Value
            rLog.Offset(, 2) = Now
        End If
    Next
End Sub

Előzmény: pilota-kex (14673)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14674

Esetleg a worksheet3-ra lehetne rakni egy volatile függvényt (=NOW), és a macro-t átalakítani Worksheet_Calculate eventre átalakítani.

 

Ha a weblekérdezés frissül, újraszámolódik a NOW és már ugrik is a Calculate event, hogy csinálja amit csinálni kell.

Előzmény: pilota-kex (14673)
pilota-kex Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14673

Egyszerűbb lenne, kivéve úgy, hogy az az L betű függvény eredménye. Mert akkor megint ott vagyunk, hogy mitől lesz automatikus. Az általad leírt viselkedés a SelectionChange eseményre hajaz. Biztos, hogy a kódot a weblekérdezést tartalmazó munkalap kódlapjára tetted be, és nem módosítottad? Merthogy működnie kellene...

Nincs kedved átküldeni a táblázatot email-ben?

 

válaszok:

-az "L" karakter sajnos logikai fügvény eredménye

-gőzöm sincs mitől lehetne automatikus.. nem tudom van e olyan parancs, ami a kódba írva arra adna utasítást, hogy az újrainduljon, újrafusson weblekérdezés esetén, vagy időzítve kétpercenként, vagy ilyesmi.

-Igen igen, a kódot a munka3 worksheetre tettem, amire az adatok befutnak. Ezért működik, ahogy működik.

-Módosítottam: a kódban egy értéket átneveztem (B1-ről B2-re), hogy a fejlécet ne loggolja, ez tuti irreleváns. :)

-mi az emailcimed?

Előzmény: Jimmy the Hand (14666)
Xooo Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14672

Nem számít. Fél óra, ütök oda szóközöket. Így is köszönöm.

Előzmény: Xooo (14671)
Xooo Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14671

Nem jó :(

 

Ezt a doksit még mindig nem találja meg pl, csak ha egybe írom xxxxxx a kódot:  2009 A3 ülés 940003.doc

Előzmény: Jimmy the Hand (14670)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14670

Ja, és ehhez mindig "xxx xxx" formátumban írd be, mert azt keresi először, aztán ha nincs ilyen fájl, akkor kiveszi belőle a szóközt, és újra keresi szóköz nélkül.

Előzmény: Jimmy the Hand (14669)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14669

Lehet. Valami ilyesmi (nem teszteltem).

 

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
    Dim FN As String, myPath As String, ext As String
    Dim wa As Object
    
    If Target.Address <> "$A$1" Then Exit Sub
    myPath = "C:itt_vannak_a_fájlok_mappa"
    FN = Dir(myPath & "*" & Range("A1").Value & "*.*", vbNormal)
    If FN = "" Then

        FN = Dir(myPath & "*" & Replace(Range("A1").Value, " ", "") & "*.*", vbNormal)

        If FN = "" Then Exit Sub

    End If
    ext = Mid(FN, InStrRev(FN, ".")+1)
    If ext = "doc" Then
        Set wa = CreateObject("word.Application")
        wa.documents.Open myPath & FN
        wa.Visible = True
    ElseIf ext = "xls" Then
        Workbooks.Open myPath & FN
    End If
End Sub

Előzmény: Xooo (14667)
Xooo Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14668

Nem jól írtam....

 

ha a file név elején van xxx xxx akkor megnyitja, így is xxx xxx és xxxxxx is. Ha a file név végén van pl abcdefg xxxxxx.doc és így írom be xxxxxx akkor megnyitja, ha xxx xxx akkor nem.

Előzmény: Xooo (14667)
Xooo Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14667

Jimmy kérlek segíts rajtam még egy apróságban :) Vannak olyan file-ok amelyek így néznek ki 940 084 box abcdefg.doc és vannak olyanok amelyek így: Box abcdefg 940084.doc, tehát a kódban van egy szóköz. Erre van megoldás, vagy az összes file-t nevezgessem át szóköz nélkülire ? Ugyanis amikor beírja a user a táblázatba a kódot, nem tudja hogy szóközzel van anélkül van-e mentve a doksi. Viszont a táblázatban szóközzel szokták írni, amikor kinyomtatják :D

 

Tehát lehet olyat csinálni, hogy ha szóközzel írja be a kódot a táblázatba xxx xxx akkor azokban is keressen amelyeknek ilyen a formátuma ? xxxxxx

 

Ne haragudj a sok zaklatásért :)

Előzmény: Jimmy the Hand (14663)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14666

Egyszerűbb lenne, kivéve úgy, hogy az az L betű függvény eredménye. Mert akkor megint ott vagyunk, hogy mitől lesz automatikus. Az általad leírt viselkedés a SelectionChange eseményre hajaz. Biztos, hogy a kódot a weblekérdezést tartalmazó munkalap kódlapjára tetted be, és nem módosítottad? Merthogy működnie kellene...

Nincs kedved átküldeni a táblázatot email-ben?

Előzmény: pilota-kex (14665)
pilota-kex Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14665

mégsem jó, nem teljesen :(

 

lehet hogy finomhangolás kérdése, de ez:

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
    Dim wsLog As Worksheet, rLog As Range
    Dim rQuery As Range, c As Range, Hit As Range
    
    Set wsLog = Worksheets("Munka5")
    Set rQuery = Range("B1", Range("B" & Rows.Count).End(xlUp))
    For Each c In rQuery
        Set rLog = wsLog.Range("B" & Rows.Count).End(xlUp).Offset(1)
        Set Hit = wsLog.Range("B:B").Find(what:=c.Value, after:=rLog, LookIn:=xlValues, lookat:=xlWhole, searchdirection:=xlPrevious)
        If Hit Is Nothing Then
            rLog.Offset(, -1).Resize(, 3).Value = c.Offset(, -1).Resize(, 3).Value
            rLog.Offset(, 2) = Now
        ElseIf Hit.Offset(, 1) <> c.Offset(, 1) Then
            rLog.Offset(, -1).Resize(, 3).Value = c.Offset(, -1).Resize(, 3).Value
            rLog.Offset(, 2) = Now
        End If
    Next
End Sub

 

MOST csak akkor loggol, ha "rákényszerítem", úgyértem, ha rámegyek a munka3-ra majd a munka5-re váltok, akkor azt az állapotot loggolja, de ha elmegyek a városba dolgomat intézni, és nem váltogatom a lapokat oda-vissza, akkor a munka3 ezen kódja "nem dolgozik" nem loggol automatikusan, csakis a váltásnál.(pedig a munkafüzet mindig aktív és online)

_____________________________________________________________________

Jimmy The Hand: minden eddigitől elvonatkoztatva: nem lenne egyszerübb, ha az egész loggolásnak EGYETLEN feltétel szerint kellene történnie?? semmi összehasonlítgatás meg efféle. CSAK annyi, hogy a weblekérdezéses munka3 nevű lapon, ha a "D" oszlop valamely cellájában a kód találna egy "L" karaktert, akkor csak az adott sor A, B, C oszlopában szereplő értéket (számított értéket!) loggolja csak (idővel együtt).

mert én azt az "L" karaktert logikai fügvényekkel el tudom helyezni a "D" oszlopba.

 

Üdvözlet!

Xooo Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14664

Köszi így tökéletesen működik. :) Nagyon köszönöm a segítséget.

Előzmény: Jimmy the Hand (14663)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14663

Ne egy 3-as modulba tedd, hanem annak a munkalapnak a kódlapjára, amelyiknél azt akarod, hogy az A1 cellába írásra reagáljon.

Előzmény: Xooo (14662)
Xooo Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14662

Szia Jimmy !

 

Köszönöm :) A helyzet, hogy ez egy elég aljas excel tábla. Nyomtatási területet, vonalkód címkét készítő makró is van benne, ennek a végére tettem be egy 3-as modulba, csináltam egy TESZT nevű könyvtárat néhány doksival, de valamit elronthatok, mert nem nagyon akar működni. :(

Előzmény: Jimmy the Hand (14659)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14661

"Tán még annyit fűznék hozzá, hogy az xls leszűkíti a megnyitható file-ok körét, az xls* (xlsm, stb fileok miatt) lehet praktikusabb lenne."

 

Jogos a két pont. De azért megvárom, hogy ténylegesen felmerül-e a kérdés.

Előzmény: SQLkerdes (14655)
aletheia88 Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14660

azért köszönöm...

 

üdv

Előzmény: Jimmy the Hand (14659)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14659

Ötletem éppenséggel volt, de nem tudtam megvalósítani.

Szóval azt próbáltam, hogy makróval indítani az internet explorert, és elküldeni a megadott oldalra, aztán ott lekérdezni az oldalról egy adott objektum értékét. Az objektum nevét ugye az oldalforrásból lehet megállapítani. Hát itt elakadtam. Nem értek a javascripthez, de html-hez se nagyon, és nem tudom, hogy hogyan vannak ezek az értékek megjelenítve.

A nevüket sem találom. Olyat találtam, hogy

<span id="ertek_nyito"> </span>

meg

<span id="hozam_idoszak"> </span>

meg hasonlók, de az

Set object = ie.Document.getElementsByName("hozam_idoszak")

végrehajtása után az object tartalma a nagy semmi.

 

Szóval nem tudom a megoldást.

Előzmény: aletheia88 (14657)
pilota-kex Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14658

JTH

!!Tökéletesen!! működik a kódod, nagyon szépen köszönöm, riszpekt (tőlem is)

SQL

neked is köszönet a fáradozásaidért

 

további kellemest! ÜDV nektek!

aletheia88 Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14657

Jimmy vlmi ötleted a 14644-re?

gondolkodtam h. esetleg lehetne kezdeni valamit az oldalforrással...

talán makróval...?

 

üdv

Előzmény: Jimmy the Hand (14653)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14656

Ha azt mondod, akkor el is hiszem.

Én már nem dolgozom 2003 excelben, de amikor xl2007-ben compatibility mode-ban lementettem file-okat amikben volt COUNTA(H:H) akkor azt mondta, hogy az probléma lehet.

Előzmény: Jimmy the Hand (14653)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14655

Wow!

Nekem nem nagyon jutott volna eszembe, hogy a filenevek között keresgéljek, beirattam volna a júzerrel a fileneveket egy temp worksheet-re.

 

Riszpekt!

 

Tán még annyit fűznék hozzá, hogy az xls leszűkíti a megnyitható file-ok körét, az xls* (xlsm, stb fileok miatt) lehet praktikusabb lenne.

De ezt csak irigységből írom...

Előzmény: Jimmy the Hand (14654)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14654

Ha legalább annyi teljesül, hogy minden fájl nevében benne van a kód, és minden fájl ugyanabban a mappában van, akkor már meg lehet spórolni a manuális felvitelt.

A1-re kihegyezve valami ilyesmi lehet:

 

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
    Dim FN As String, myPath As String, ext As String
    Dim wa As Object
    
    If Target.Address <> "$A$1" Then Exit Sub
    myPath = "C:\itt_vannak_a_fájlok_mappa\"
    FN = Dir(myPath & "*" & Range("A1").Value & "*.*", vbNormal)
    If FN = "" Then Exit Sub
    ext = Mid(FN, InStrRev(FN, ".")+1)
    If ext = "doc" Then
        Set wa = CreateObject("word.Application")
        wa.documents.Open myPath & FN
        wa.Visible = True
    ElseIf ext = "xls" Then
        Workbooks.Open myPath & FN
    End If
End Sub

 

 

Előzmény: Xooo (14650)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14653

Működik 2003-ban, kipróbáltam.

A SOR(H:H) viszont nem működik tömbképleten, azért adtam neki Hvalaminagyonnagyszám-ot

;)

Előzmény: SQLkerdes (14651)
aletheia88 Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14652

kösz

 

kajálja az első képletet...

 

üdv

 

Előzmény: Jimmy the Hand (14649)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14651

Asszem, hogy a DARAB2(H:H) dolog csak xl2007-ben és fölötte műxik.  Szóval ha 2003-as exceled van, akkor H1:Hvalaminagyonnagyszám legyen a DARAB2-ben.

Előzmény: Jimmy the Hand (14647)
Xooo Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14650

Szia Jimmy !

 

Köszi a választ ! Az az igazság, hogy egyöntetű algoritmust nem lehet ráhúzni a file-okra, hogy értsd, ezek szövetek amiknek van egy kódjuk, de a file neve sokszor ilyen: 935 445 szines bőr jobbos.doc vagy 887 445 szürke anyag.doc. Olyan megoldásra gondolotam mint a HA függvénynél, hogy ha 958 444 van a kódban, akkor nyissa meg a xycvb.doc-ot. Ezt nyilván manuálisan egyszer fel kellene vinnem, hogy melyik kód alapján mit nyisson meg.

 

 

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14649

Kétszer válaszol, ki gyorsan válaszol :)

Előzmény: aletheia88 (14648)
aletheia88 Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14648

köszi a gyors választ..

 

már próbálom is...

 

üdv

 

 

Előzmény: Jimmy the Hand (14646)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14647

Ha összefüggő adatoszlopról van szó, ami pl. a H1 cellában kezdődik, akkor:

=OFSZET(H1;DARAB2(H:H)-1;0)

 

Ha nem összefüggő, akkor pl.:

{=OFSZET(H1;MAX(SOR(H1:H65356)*(H1:H65356<>""))-1;0)}

 

 

Előzmény: aletheia88 (14645)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14646

Ha összefüggő adatoszlopról van szó, ami pl. a H1 cellában kezdődik, akkor:

=OFSZET(H1;DARAB2(H:H)-1;0)

 

Ha nem összefüggő, akkor pl.:

{=OFSZET(H1;MAX(SOR(H1:H65356)*(H1:H65356<>""))-1;0)}

 

 

Előzmény: aletheia88 (14645)
aletheia88 Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14645

sziasztok!

 

a másik problémámra biztos van megoldás:

 

egy hivatkozást szeretnék - függvénnyel - mellyel egy másik munkafüzet adott oszlopának mindenkori utolsó cellaértékét tudom beilleszteni úgy, hogy az értékek nincsenek sorba rendezve.

ha jól tudom akkor a "hol.van" és "cím" függvényekre van szükség....

 

köszönöm

 

üdv

 

 

aletheia88 Creative Commons License 2011.04.19 0 0 14644

köszönöm a válaszokat.

 

hogy tényleg konkrétan fogalmazzak:

 

http://www.uniqavk.hu/uniqavk_hu/cms/charts/flash/index.jsp 

 

a kérdéses oldal, a lekért adatok pedig:

 

Nyitó érték: 1.0000   Időszaki hozam: 85.3600 % Záró érték: 1.8536   Éves annualizált hozam: 6.4329 %

 

mindent importálni tudok az excelbe, csak éppen az értékeket (számok) nem illeszti a cellákba.

 

ezért gyanakodtam a flash-re...

 

köszönöm

 

 

üdv

 

 

Előzmény: Törölt nick (14643)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.19 0 0 14643

14499-ben pont ezt írtam le. Nézd meg.

Előzmény: aletheia88 (14638)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.04.19 0 0 14642

Ha meg tudod mondani, hogy milyen algoritmussal képezzük a cellába beírt kódból a fájl teljes elérési útvonalát, akkor lehetséges.

A makródban pedig az lehet a hiba, hogy szöveges értékre keresel ("935 911") és közben valószínűleg számot írsz be a cellába.

Előzmény: Xooo (14627)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.04.19 0 0 14641

Nézd meg a 14626-ot, hátha az segít.

Előzmény: aletheia88 (14638)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.04.19 0 0 14640

Próbáld ki ezt. Feltételeztem, hogy a B oszlopban vannak az alma, cékla, banán, stb., szóval amivel beazonosítható a nemtudommi, továbbá a C oszlopban van nemtudomminek a nemtudommije, amit figyelni kell. Sajnos e tekintetben eléggé ellentmondásos információk jöttek eddig. Az alapötlet pedig az eddigiektől eltérően az, hogy a már naplózott banánok közül keresem ki az utolsó banánt, és ha ahhoz képest van eltérés, akkor naplózom megint. Így nem kell temp munkalap.


Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
    Dim wsLog As Worksheet, rLog As Range
    Dim rQuery As Range, c As Range, Hit As Range
    
    Set wsLog = Worksheets("Munka5")
    Set rQuery = Range("B1", Range("B" & Rows.Count).End(xlUp))
    For Each c In rQuery
        Set rLog = wsLog.Range("B" & Rows.Count).End(xlUp).Offset(1)
        Set Hit = wsLog.Range("B:B").Find(what:=c.Value, after:=rLog, LookIn:=xlValues, lookat:=xlWhole, searchdirection:=xlPrevious)
        If Hit Is Nothing Then
            rLog.Offset(, -1).Resize(, 3).Value = c.Offset(, -1).Resize(, 3).Value
            rLog.Offset(, 2) = Now
        ElseIf Hit.Offset(, 1) <> c.Offset(, 1) Then
            rLog.Offset(, -1).Resize(, 3).Value = c.Offset(, -1).Resize(, 3).Value
            rLog.Offset(, 2) = Now
        End If
    Next
End Sub

Előzmény: pilota-kex (14637)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.04.19 0 0 14639

Igazából nem gondolom, hogy segít.

Holnap ha lesz egy kis időm akkor megpróbálom összedobni a kódot, ha addig valaki meg nem előz.

Előzmény: pilota-kex (14637)
aletheia88 Creative Commons License 2011.04.19 0 0 14638

adatimportálás terén elég komoly problémám van:

weblapról szépen elérem a kérdéses oldalt, viszont vagy nem találom a kis nyilat mellyel kijelölhetem az adatokat, vagy az adatokat kijelölöm majd pedig importálom - viszont hiányosan jelennek meg a munkafüzetben. Körbenéztem a különböző fórumokon, de sajna sehol sem találtam megoldást. Elképzelhető hogy ezt a fajta dolgot nem tudja kezelni az excel...

árfolyamokra lenne szükségem, amit a táblázat megnyitása után azonnal tudok - mármint az értékeket - frissiteni.

A problémát igazából az jelentheti, hogy ugyanazon internetes oldalcimhez több megjeleníthető adathalmaz (flash?) tartozik.

 

biztos érthetetlenül fogalamztam, elnézést érte. Ha valaki találkozott hasonló szituval kérem adjon tanácsot.

 

köszönöm előre is....

 

üdv

pilota-kex Creative Commons License 2011.04.19 0 0 14637
helyesbitek! ha az adott sor "D" oszlopaban lenne az az "L" karakter..
SQLkerdes.. neked fizetnek azert hogy mas helyett gondolkodj? :)) ÜDV
pilota-kex Creative Commons License 2011.04.19 0 0 14636

a B oszlopban csak akkor van alma nevű elem, ha a weblekérdezés ad alma nevű elemet, amúgy nincs.

 

leegyszerűsítené a dolgot, ha mondjuk ÉN DIREKT egy feltételhez kötném, mit LOGGOLJON????

például ilyesmi: a munka3 worksheetben , ha az adott sor "C" oszlopban lenne egy "L" karakter, akkor loggolja a sor 3 értékét? (időkijelzéssel) a munka5-re.

(ezt az L karaktert én kirakom egy függvénnyel)

Ez egyszerüsítené? mert ezt meg tudom oldani.

 :)

Előzmény: SQLkerdes (14635)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.04.19 0 0 14635

Nem.  Kicsit elbeszélünk egymás mellett, ha jól hallom :-)

 

A B oszlop sorai mindíg azonosak (pld. ha a weblekérdezés nem ad eredményt az alma nevű elemre, attól függetlenül a B oszlopban lesz alma nevű elem (és mindíg pld. a második) vagy a B oszlopban csak akkor lesz alma nevű elem, ha a weblekérdezés rész ad alma nevű elemet)?

Előzmény: pilota-kex (14634)
pilota-kex Creative Commons License 2011.04.19 0 0 14634

a logolandó "A" oszlop: kód

a logolandó "B" oszlop: ABC sorrend, ami sorrendet a weblekérdezés automatikusan állít be.

a logolandó "C" oszlop: kód

 

a sorrendet nem az excel határozza meg, hanem az adatok igy jönnek, és így jelennek meg.

erre voltál kiváncsi? :)

Előzmény: SQLkerdes (14633)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.04.19 0 0 14633

A weblekérdezés sorrendjét értem, én a figyelendő (logolandó) tartomány sorrendjét kérdeztem (A oszlop és társai?).  Az ottani tételek sorrendje fix vagy az is változik aszerint, hogy mi jön le a weblekérdezésben?

Előzmény: pilota-kex (14632)
pilota-kex Creative Commons License 2011.04.19 0 0 14632

a weblekérdezés abc sorrendben jön.. ez kicsit gáz, mivel (alma banán cékla) esetében a cékla 3. helyen áll következő frissítéskor akár második helyen is állhat (alma cékla görögdinnye) ---a banán kiesik, a görögdinnye bejön

az új érték mindig az ABC szerint szúródik be a sorok közé, és a weblekérdezés üres tartománya pedig törlődik (a banán sora teljes egészében)... Az összehasonlító megoldásban ennek nem lenne túl nagy jelentősége, vagy mégis??

 

-hogy kell "kinyomni a figyelendő tartományt" egy temp worksheet-be? mármint hogy temp legyen.. valódi elözmény legyen.

-hogy kell összehasonlítani így a tempben lévő értékeket az újonnan beérkezett értékekkel

-és az eltéréseket hogyan kell kiiratnom a munka5-re. :)

hát ezeket nem tudom. :)

 

de ha már megvan..

-azután már tudom szűrni, listázni, formálni, alakítni, "függvényelni", hogy statisztika lehessenek belőle.

-az egész munkafüzetben szereplő cellák nem csak kizárólag a weblekérdezések értékeit illetve annak számított eredményeit tartalmazzák.

-érdemes lenne a munka3 worksheet-re kitalálni vmit, ne pedig workbook-ra, mert a többi munkafüzet is változik, és azoknak a változásíit nem szeretném loggolni.

 

KÖSZÖNÖM a fáradalmaitokat.

Előzmény: SQLkerdes (14630)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.04.19 0 0 14631

Csatlakozom a megállapításhoz is, meg a kérdéshez is.

Előzmény: SQLkerdes (14630)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.04.19 0 0 14630

Hát, akkor itt az a megoldás, hogy a figyelendő tartomány (NEM a weblekérdezéses területet) értékét ki kell nyomni egy átmeneti worksheet-re és minden weblekérdezés után ellenőrizni kell, hogy a figyelendő tartomány új értéke megegyezik-e az ideiglenes worksheet-en lévő adatokkal.  Ha nem, akkor kell logolni.

 

Felteszem a figyelendő tartományban az adatok sorrendje nem változik (csak azért kérdem, mert most van amikor "alma, cékla, répa", máskor meg "banán, cékla, paradicsom".

 

Előzmény: pilota-kex (14629)
pilota-kex Creative Commons License 2011.04.19 0 0 14629

JTH

köszönöm a code-ot, és egyet értek a tapasztalatoddal.

ez így müködik, de nem jól.

 

a weblekérdezés nem publikus. egy olyan táblázat, aminek az oszlopszámai változatlanok, a sorainak száma változik 0-30 között, most perpillanat 5 sor. Sohasem több mint 30 sor. Betettem az "F" cellára.

A KÓD-dal az a baj, maga a WEBLEKÉRDEZÉST gondolja változásnak, így ugyanarról ugyanarra, vagy semmiről semmire történő cellaváltozást is loggol.

 

Eredmény:, hogy a munka5-ön öt sorban van adat, aztán alatta 25 sorban nincs, aztán két perc múlva azalatt megint lesz öt sor, (ami ugyanaz az adat, mint a legelsö ötösnél)

 

A weblekérdezés kétpercenkénti, de ez csak a REALtime (hatás) figyelés miatt van, valódi változás az adatokban ritkán van ( óránként), tehát két percenként ne loggolja ugyanazt lehetöleg. :) itt SQLkerdesnek nek igaza van. az a baj, hogy nem történik valós változás. ha kétpercenként történne, akkor ez a kód lenne a legjobb a világon.

 

HOgy kellene megcsinálnom ezt a TEMP összehasonlítós megoldást?, nem akarom bonyolítani a dolgot, valami alapmegoldás is jó lenne, nem kell nekem tökéletes, viszont IDŐ-kijelzése fontos lenne.  

!!Példa!! 3-4 értékkel csak hogy érthető legyen (sorry az adatok bizalmasak, ezért helyettesítem ezekkel):

 

munka3 tábla ABC oszlop: (kétpercenkénti weblekérdezés, mondjuk )

0.perc:                                                                              6.perc

alma   #kod0001     120                                                        banán           kod00.. 200

cékla  #kod0002      210                                                        cékla            kod00.. 210

répa   #kod0003     123                                                         paradicsom  kod00.. 300

.                                                                                             szilva            kod00.. 124

.                                                                                             .

2.perc:                                                                              8.perc

alma  #kod0001      120                                                        alma             kod00.. 120

kávé  #kod0019      330                                                        banán          kod00.. 200

répa  #kod0003      123                                                         kávé            kod00.. 330

                                                                                          28.perc :   

4.perc:                                                                                   alma           kod..   120

alma  #kod0001      120                                                         banán         kod..   200

cékla #kod0002       210                                                         kávé           kod..   330

kávé  #kod0019      330                                                   

répa  #kod0003      123                                                                                              .____________________________________________________________

munka5 munkalap(naplózás) EZ LENNE A CÉLOM:

 

alma   #kod0001      120      2011.04.10.   14:20

cékla  #kod00..         210      2011.04.10.  14:20

répa   #kod00..         123     2011.04.10.   14:20

kávé   #kod00..         330     2011.04.10.   14:22

répa   #kod00..         123     2011.04.10.   14:24

banán#kod00..         200      2011.04.10.  14:26

paradi..#kod00         300     2011.04.10.   14:26

szilva #kod..             124      2011.04.10.  14:26

alma...#..                  ...         2011.04.10.  14:28

kávé...#..                  ...         2011.0410.   14:28

                                                                         <<<<<<<<--nincs 14:28 óta változás, mivel 28.percben még mindig minden cellában ugyanazok az   értékek vannak.nem változott semmi.

erre van MEGOLDÁSA vkinek???

 

 

SZÉP NapOT ÜDV, temészetesen nem ülök a gép előtt egész nap, azért is van szükség a naplózásra, hogy mikor egyszer leülök, akkor lássam az egészet.

Xooo Creative Commons License 2011.04.19 0 0 14628

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)

If Target.Address = "$D$2" Then

  If Range("D2").Value = "935 911" Then

    Workbooks.Open "c:usersplasztalmunkafüzet.xls"

 

  End If


End Sub

 

Ezt próbálgatom most de nem nagyon működik.

 

 

Xooo Creative Commons License 2011.04.19 0 0 14627

Sziasztok ! Egy relatív egyszerű dologban szeretném a segítségeteket kérni. Van egy excel táblázatom, amit nyomtatok, rengeteg pédányban minden nap. A lényeg, hogy van 15 könyvtáram kb 300 file-al, amik összefüggésben vannak ezzel a táblázattal.

 

Az egyik cellába egy kódot írok, pl 935848, ez alapján megkeresem a könyvtárakban ugyanezt a word-ot, ecelt ( a neve nem teljesen ugyanez ) és azt is kinyomtatom módosított adatokkal. Hiperhivatkozással, if fügvénnyel vagy valahogyan meg lehet oldani, hogy ha pl A1=935848 akkor nyissa meg nekem automatikusan a C:X935848abcd.doc file-t ?

 

Köszi a segítséget ! :)

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.18 0 0 14626

szia,

nem tudom milyen adatok kérdeznél le és honnan így, de egy olyan helyen ahol 2 percenként frissülő adatok vannak, szolgáltatják az oldalon belül azok logolását is. (pl. árfolyamadatok, tőzsdei kereskedelmi adatok stb...)

lehet inkább azt kéne megkeresni

Előzmény: pilota-kex (14607)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.04.18 0 0 14625

Teszteletem egy saját weblekérdezésseel, és azt tapasztaltam, hogy amikor a lekérdezés frissül, a Worksheet_Change eseményben a Target a teljes tartománnyal lesz egyenlő. Ha tehát pl. egy weblekérdezés normál esetben az A1:T110 tartományt foglalja el, frissítéskor Target = A1:T110 lesz. Mindez független attól, hogy ténylegesen van-e változás a webről lehívott értékekben.

Ez azonban szerintem teljesen konzekvens működés, mert a Worksheet_Change ugyanígy működik sima cellamódosításnál is. Ha ugyanis pl. A1-ben eredetileg 1 van, és rálépsz A1-re, lenyomod az 1-est és ENTER-t, akkor tulajdonképpen a cella értéke nem változott meg, hiszen előtte is, utána is 1 az értéke, a Worksheet_Change mégis lefut. Az értékek tényleges megváltozását úgy lehetne esetleg nyomon követni, hogy a teljes lekérdezés tartalmát (az értékeket) lementeni egy temp munkalapra, és frissítés után azzal hasonlítani össze az új értékeket.

 

Előzmény: SQLkerdes (14624)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.04.18 0 0 14624

Egyetértek.

JTH makrója csak abban az egy esetben nem működik (vagyis de pedig nem kéne) ha a weblekérdezés eredményeként a figyelendő cella mégsem változik.  Ez akkor történhet, ha az alkalmazott függvények olyanok, hogy két változás kiolthatja egymás hatását.  Erről pilótakeksz nem nyilatkozott.

 

Viszont azt gondolom, hogy mivel változás nem marad ki, csak olyan false pozitívok kerülnek be, amiknek nem kellene, a makró jó.

Előzmény: O. Kán (14623)
O. Kán Creative Commons License 2011.04.18 0 0 14623

Meglehet, de amit JTH megadott makrót, azzal is működik (kipróbáltam, csak a range-t vettem le egy cellára és az időt annak megfelelően, ahogy azt az importálás frissítési gyakoriságában beállítottam). Nagyon jó a dolog, érdemes kipróbálni.

Előzmény: SQLkerdes (14622)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.04.18 0 0 14622

Viszont akkor még lehet azt csinálni, hogy a releváns munkalap BÁRMILYEN változása esetén logoljuk az egyes cellák értékét.

Feltételezve, hogy más adat nincs azon a lapon, csak olyanok amik a weblekérdezés eredményét használják fel.

Előzmény: O. Kán (14620)
O. Kán Creative Commons License 2011.04.18 0 0 14621

Nem, tényleg müxik magától, szuper.

Előzmény: SQLkerdes (14619)
O. Kán Creative Commons License 2011.04.18 0 0 14620

Bocsánat, időközben megtaláltam (az importálás megadásakor lehet egy segédablakban megadni a frissítés gyakoriságát).

Előzmény: O. Kán (14618)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.04.18 0 0 14619

Ha jól értettem pilóta-kex kollega válaszát, akkor ő nyomkodja a gombokat...

Bár azt is írta, hogy kb kétpercenként frissül a táblázat, akkor viszont roppant mód unalmas lehet a napja :-(

Előzmény: O. Kán (14618)
O. Kán Creative Commons License 2011.04.18 0 0 14618

Ez remek lehetőség, de mitől frissül a weblapról az adatlekérés az excelben?

Előzmény: pilota-kex (14616)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.04.18 0 0 14617

"A valós lekérdezés a F oszloptól kezdődik, de ez lényegtelen."

 

Attól tartok, nem lényegtelen. Ide szerintem a Worksheet_Change vagy Workbook_SheetChange esemény kell, és figyelni kell, hogy hol történik változás a munkalapon. A képlet újraszámolása nem jelent változást, szóval az A2:C31 tartományt hiába figyeli a program. Amennyiben a lekérdezésben benne van az F2 cella, szerintem az alábbi kód jó lesz. A ThisWorkbook kódlapjára másold be.

 

Private Sub Workbook_SheetChange(ByVal Sh As Object, ByVal Target As Range)
    Dim r As Range
    If (Sh.Name = "Munka3") And Not Intersect(Target, Sh.Range("F2")) Is Nothing Then
        Set r = Worksheets("Munka5").Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Offset(1)
        r.Resize(30) = Now
        Sh.Range("A2:C31").Copy

        r.Offset(, 1).PasteSpecial xlPasteValues
    End If
End Sub

 

Előzmény: pilota-kex (14615)
pilota-kex Creative Commons License 2011.04.18 0 0 14616

megjegyzés: a weblekérdezést nem makró csinálja, csak simán az "Adatok" menüből választottam ki a "Weblapról" nevű opciót.

nem értek én a visual basic-hez...

az előző kódban nem láttam kétdimenziós dinamikus tömböt.. azt hittem az kell az információ tárolásához.

ÜDV

pilota-kex Creative Commons License 2011.04.18 0 0 14615

szia SQL kerdes!

valamit elcseszek : ne haragudj! Pontosítok amennyira csak tudok: legelőször pontatlan voltam.

 

-->munka3 a2:c31  - re érkezik a weblekérdezés, illetve a weblekérdezés által lehívott táblázat azon része, ami fügvények segítségével A B C oszlopokba lett szűrve a számomra hasznos tartalmuk. A valós lekérdezés a F oszloptól kezdődik, de ez lényegtelen. A lényeges infó az A B C oszlop. (amiben a sorok összetartoznak) és nem 10 sor hanem a legfelső változatlan címsor alatt 30 változó tartalmú sor áll. Tehát a címsort nem kell loggolni.

 

-->munka5 a2:.....   -re szeretném a loggolást végrehajtani! (több ezer soron keresztül is loggolhat)

 

a munka5-re megyek, view code, és beleírom azt, amit írtál a Worksheet-be:

 

Private Sub Worksheet_SelectionChange(ByVal Target As Range)
Dim LogRow As Integer
If Target.Row < 32 And Target.Column < 4 Then

    ' az A2:C31 tartomány változott

    LogRow = Sheet5.UsedRange.Rows.Count + 1

    Sheet5.Cells(LogRow, 1).Value = Time

    Sheet5.Cells(LogRow, 2).Value = Target.Address

    Sheet5.Cells(LogRow, 3).Value = Target.Value

End If
   
End Sub

 

a Kódban mi mutat a munka3-ra? és rendben van ez így? mert nekem nem működik, azt írja ki, hogy "Can't execute Code in break Code."

Segítségedet előre is és utólag is köszönöm.

És bocs, ha az arcodat kaparod, amiért értetlenkedem. ÜDV!

boraka Creative Commons License 2011.04.18 0 0 14614

Sziasztok!

 

Excel 2007-ben makróval szeretném állítani (kikapcsolni) a Nézet -> Üzenetsáv kapcsolót. Tudna valaki segíteni?

MS-SPS-en excel fálj olvasásra történő megnyitásakor állandóan felajánlja, a szerkeszhetőséget, ezt szeretném kikapcsolni.

 

Előre is köszönöm.

SQLkerdes Creative Commons License 2011.04.18 0 0 14613

 

 

Private Sub Worksheet_SelectionChange(ByVal Target As Range)

Dim Range2Check As Range

Dim LogRow As Integer
Set Range2Check = Range(Sheet1.Cells(1, 1), Sheet1.Cells(11, 2))
If Target.Row < 12 And Target.Column < 3 Then

    ' az A1:K2 tartomány változott

' az A1:B11 tartomány változott

    LogRow = Sheet2.UsedRange.Rows.Count + 1

    Sheet2.Cells(LogRow, 1).Value = Time

    Sheet2.Cells(LogRow, 2).Value = Target.Address

    Sheet2.Cells(LogRow, 3).Value = Target.Value

End If
   
End Sub

 

Előzmény: SQLkerdes (14612)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.04.18 0 0 14612

A kihúzott részek egy korábbi koncepcióból maradtak bent, hagyd ki őket.

A Sheet1, Sheet2 a munkalapok kódnevére vonatkozik, értelemszerűen cserélni kell őket ha az adataid más füleken vannak.

 

Más:  ha a weblekérdezést makro csinálja, akkor ezt abba is bele lehet integrálni.

Más2:  ha a weblekérdezés eredményeképp egy egész range változik egybe (pld. A1:B20) akkor nem feltétlenül fog jól működni a lenti kód, mert a Value property-nek bekever ha a Target nem sima cella.

 

 

 

Private Sub Worksheet_SelectionChange(ByVal Target As Range)

Dim Range2Check As Range

Dim LogRow As Integer
Set Range2Check = Range(Sheet1.Cells(1, 1), Sheet1.Cells(11, 2))
If Target.Row < 12 And Target.Column < 3 Then

    ' az A1:K2 tartomány változott

    LogRow = Sheet2.UsedRange.Rows.Count + 1

    Sheet2.Cells(LogRow, 1).Value = Time

    Sheet2.Cells(LogRow, 2).Value = Target.Address

    Sheet2.Cells(LogRow, 3).Value = Target.Value

End If
   
End Sub

 

Előzmény: pilota-kex (14611)
pilota-kex Creative Commons License 2011.04.18 0 0 14611
uu. ez elso pillantasra jonak tunik. nemsokara kiprobalom.
Előzmény: SQLkerdes (14610)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.04.17 0 0 14610

 

 

Private Sub Worksheet_SelectionChange(ByVal Target As Range)

Dim Range2Check As Range

Dim LogRow As Integer
Set Range2Check = Range(Sheet1.Cells(1, 1), Sheet1.Cells(11, 2))
If Target.Row < 12 And Target.Column < 3 Then

    ' az A1:K2 tartomány változott

    LogRow = Sheet2.UsedRange.Rows.Count + 1

    Sheet2.Cells(LogRow, 1).Value = Time

    Sheet2.Cells(LogRow, 2).Value = Target.Address

    Sheet2.Cells(LogRow, 3).Value = Target.Value

End If
   
End Sub

Előzmény: pilota-kex (14609)
pilota-kex Creative Commons License 2011.04.17 0 0 14609
ez igy nem igazan jo. mert nem masolni szeretnem az adatokat hanem naplozni loggolni. a munka1 lapon 2 oszlop 10 sor öt percenkent valtozik. a munka2 lapon minden valtozast elozmenyt rogziteni szeretnek. lehetoleg a rogzites idopontjat is C oszlopba.. ez keplettel nem megoldhato. vmilyen VBA macro kellene hozza. koszonom a valaszodat. ÜDV
Előzmény: m.zmrzlina (14608)
m.zmrzlina Creative Commons License 2011.04.17 0 0 14608

Ha az eredeti adat Munka1-en van és Munka2-be szeretnéd tenni az adatokat akkor Munka2 A1-es cellájába a következő képletet tedd:

 

=Munka1!A1

 

Ezt a képletet addig másolod amíg szükséges, B oszlopnál ugyanez a helyzet.

Előzmény: pilota-kex (14607)
pilota-kex Creative Commons License 2011.04.16 0 0 14607

sziasztok!

Tud valaki segíteni nekem abban, milyen macrot kell írnom ahhoz, hogy az egy munkalapon weblekérdezéssel A, B oszlopába érkező 2 percenként változó, frissülő adatokat másik munkalap A és B oszlopába naplózza. esetleg a naplózás időtartamát kiírja.

 

Ha valaki segítene esetleg, tegye kérem szájbarágósan, mert új vagyok még a pályán.

Köszönöm! Üdv!

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.15 0 0 14606

A mindenit! Köszönöm!

A slicer-re gondoltam a kérdés feltevésekor, de 0 reményt fűztem hozzá.

A funkciót már megismertem, de ennyire nem mélyedtem bele.

Ez állati hogy ilyet lehet csinálni mint ebben a példa.

 

Előzmény: SQLkerdes (14605)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.04.15 0 0 14605

Ez itt Slicer-ekkel csinálja ugyanezt, úgy tűnik ez a leírás pont a te problémádat oldja meg:  http://www.mrexcel.com/FilteringMultiplePivotTablesExcel2010.pdf

Előzmény: Törölt nick (14602)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.04.15 0 0 14604

Ez itt egy eléggé frappáns megoldás:  http://www.datapigtechnologies.com/flashfiles/pivot10.html

Előzmény: Törölt nick (14602)
O. Kán Creative Commons License 2011.04.15 0 0 14603

Sziasztok!

 

Egy váltógombot tettem egy munkafüzetlapra, aminek hol a mérete nő  meg a rákkantításkor, hol a megnevezése betűmérete csökken le parányira. Mi lehet szerintetek ennek a fura jelenségnek az oka?

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.15 0 0 14602

Sziasztok,

Egyszerre több pivottábla jelentésszűrőjének állítgatásához kinek milyen ötlete van?

Pl.:

van 10 pivottábla (Összegyúrhatnám egybe az egészet sql oldalon, de nem szeretném - és nem is ez az igény)

a jelentésszűrőjükben 1-1 hónap, vagy év mezővel.



Nem akarja az user végiggyalogolni a 10 kimutatást, hogy azonosat állítson be mindegyiknél.



Elég sok pivotos újítással találkoztam a 2010-esben a 7-eshez képest. Nincs erre is valami frappáns szerintetek?



Tömör gyors makróval viszonylag egyszerűen meg tudom oldani (még nem tettem meg csak az elgondolás van meg), azonban arra vagyok kíváncsi, hogy van e erre beépített 2010-esben (még nem találtam, 3 és 7-ben szerintem nincs)

Alex62 Creative Commons License 2011.04.15 0 0 14601

Köszi a válaszokat!

 

 

Előzmény: Törölt nick (14600)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.15 0 0 14600

*24

Előzmény: Alex62 (14598)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.04.15 0 0 14599

Szorozd be 24-gyel, és változtasd a számformátumot általánosra.

Előzmény: Alex62 (14598)
Alex62 Creative Commons License 2011.04.15 0 0 14598

Sziasztok!

 

Egy talán egyszerű, de nekem kissé bonyolult feladat megoldásához szeretnék segítséget kérni.

Szóval az időt szeretném áttenni 10-es számrendszerbe, vagyis ha az az eredmény, hogy 2:30, vagyis 2 óra 30 perc, akkor az eredmény 2.50 legyen, tehát kettő és fél óra.

Ha valaki tudna segíteni......

SQLkerdes Creative Commons License 2011.04.14 0 0 14597

Nincs mit.  Egyébként én is SQL tanulás után kezdtem el ezt a fícsört keresni VBA-ban, mert ott nagyon hasznos volt.

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.04.14 0 0 14596

Nekem viszont ez a "szamár" nagyon tetszik! :)

Köszönöm!

Előzmény: SQLkerdes (14591)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.14 0 0 14595

nem erre gondoltam, de ha nincs ló...

Amúgy tökéletes, de úgy gondoltam karakterszinten is kell lennie (mint pl mssql-ben a /* ... */  viszont most már bioztosan tudom, hogy nincs.

Előzmény: SQLkerdes (14591)
styler91 Creative Commons License 2011.04.13 0 0 14594

Köszönöm a válaszokat! Sikerült! :P

SQLkerdes Creative Commons License 2011.04.13 0 0 14593

Vagy a Custom format-ban a m2 kettese helyett üss ALT+0178-at.  Bizonyos rendszereken műxik (az én Win7-emen, Office 2010-zel, nem)

Előzmény: styler91 (14589)
tt65 Creative Commons License 2011.04.13 0 0 14592

csak a 2-est jelöld ki, és mint betűt formázd felső indexre.

Előzmény: styler91 (14589)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.04.13 0 0 14591
Előzmény: Törölt nick (14588)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.04.13 0 0 14590

Jelöld ki a m2 kettesét, majd Edit/Font és ott válaszd a Superscript-et.

Előzmény: styler91 (14589)
styler91 Creative Commons License 2011.04.13 0 0 14589

A Microsoft Office Excel 2003-ban, hogy lehet számokhoz a négyzetméter mértékegységet beállítani úgy, hogy a 2-es felső indexben legyen?
Így próbálkoztam: kijelöltem a számokat, Formátum-->Cellák-->Egyéni Normál" m^2".

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.13 0 0 14588

Tudtok olyanról, hogy exceles VBA-ban lehet e blokkot kommentezni? Tényleg nem lehet v csak rosszul kerestem?

SQLkerdes Creative Commons License 2011.04.13 0 0 14587

Akkor a másik oldalon egy OFFSET (magyar verziója OFFSZET)-be beraknám ezt:

=ADDRESS(SUM(--(A1:A9=B20)*ROW(A1:A9)),2,,,"sheet1")  (angol excel-em van, szóval ezt még át kell alakítsd magyar függvényekre (SUM=SZUM, ROW=SOR, ADDRESS=?)

 

Lezárni Ctrl+Shift+Enter-rel.

Előzmény: cskreg (14585)
cskreg Creative Commons License 2011.04.13 0 0 14586

A képet sajnos nem tudom beilleszteni, munkahelyen vagyok és valószínüleg a tűzfal nem engedi. Amikor beillesztem még látszik de el már nem küldi.

 

 

Előzmény: cskreg (14585)
cskreg Creative Commons License 2011.04.13 0 0 14585

A megkeresett cella alati cellákból 30 db  szeretném átmásolni egy másik munkalapra.

 

Előzmény: SQLkerdes (14584)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.04.13 0 0 14584

Csatold be.

FKERES-sel nem fog menni, de megoldható a probléma.

 

Mire akarod használni a kapott cellacímet?  Beteszed egy képletbe?   Mert azt is látni kéne.

Előzmény: cskreg (14583)
cskreg Creative Commons License 2011.04.13 0 0 14583

Bocsi a mellékelt kép lemaradt.

 

Előzmény: cskreg (14582)
cskreg Creative Commons License 2011.04.13 0 0 14582

 

pl. Fkeres függvénnyel meg akarom keresni a 2011.04.04.-hez tartozó értéket

 

=FKERES(B12;A1:B9;2;0)  ami 800, nekem nem az érték kellene hanem az értéket tartalmazó cella címe "B4" amivel tovább szeretnék dolgozni.

 

 

Előzmény: SQLkerdes (14581)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.04.13 0 0 14581

INDEX és MATCH kombinációja, vagy az ADDRESS és a SUM kombinációja.

A konkrét megoldáshoz konkrét infók kellenek.

Előzmény: cskreg (14580)
cskreg Creative Commons License 2011.04.13 0 0 14580

Fkeres fügvénynél nem a kereset értékre, hanem a keresett értéket tartalmaző cella címére lenne szükségem.

 

tudja valaki, hogy lehet kinyerni.

 

köszi.

 

 

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.04.13 0 0 14579

Vagy ha emailben kaptad csatolva, akkor a leveleid között esetleg...

Előzmény: _321 (14577)
E.Istvan Creative Commons License 2011.04.13 0 0 14578

Ha nincs biztonsági mentésed, akkor szerintem sehogy.

Ha céges környezetben dolgoztál, akkor lehet van automatikus archiválás, ekkor hálózati rendszergazda, illetve az intézőben megnézheted, hogy vannak-e előző verziók az adott könyvtárhoz.

Előzmény: _321 (14577)
_321 Creative Commons License 2011.04.12 0 0 14577

Sziasztok!

 

Sürgős és fontos!

 

Excelben dolgoztam, nagyon fontos adatokkal napok óta. Egy másik mappában ennek mintájára akartam egy másik excel fájt, de másolás helyett véletlenül parancsikont hoztam létre. Az új excel fájlban is dolgoztam, lementettem, de ezzel ugye felülírtam az eredeti fájt, amiből eltűntek a nagyon fontos adatok. Amatőr hiba, tudom... Hogyan tudom visszahozni az eredeti állaptot?

 

Előre is köszönöm!

Sznida Creative Commons License 2011.04.11 0 0 14576

Ezt most hogy találtad meg??? :)

Köszi, kipróbálom!

 

Üdv: Sznido

Előzmény: SQLkerdes (14575)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.04.11 0