Keresés

Részletes keresés

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.11.26 0 0 16697

Nem a teljes összeget bontja órákra, hanem az egyes csomagokat. 8-9:30 között 300 darab, ez arányosan 200 az első órára, marad 100. 9:12-11:20 között 250, ezt arányítja a 9:12-10:00 időre, ami 250*48/128=93,75 (elvi hiba, darab nem lehet 3/4, kerekíteni kéne). + az első csomagnak a 9-9:30 közötti 100 darabja, az 193,75.

Előzmény: Delila10 (16696)
Delila10 Creative Commons License 2011.11.26 0 0 16696

Úgy gondolod, hogy a kép szerinti 8:00 - 12:40 tartományban készült összesen 810 darab, ezt lehetne lebontani órákra? Nem hiszem, hogy ez jó lenne, mert akkor a jobb oldali ábrán azonos értékek lennének óránként a Darab oszlopban.

 

Nekem fent van a Chrome, azzal az első oldalon ennyi van: Worksheet 1: Munka1.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16694)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.26 0 0 16695

valami jó kis matematikati algoritmus kéne erre. Ebben Jozsef  emlékezeteim szerint tök jó volt, csak sajnos "eltűnt"

Előzmény: Delila10 (16692)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.11.26 0 0 16694

Hát ebből az első oldalt nem látom, azt ajánlgatja, hogy tegyek fel Chrome-ot, én meg nem csípem az ilyen hozáállást. Inkább valami normális helyre kéne feltenni. :-) Van benne egy 8-9:30 intervallum 300 darabbal, ez elvileg megoldhatatlanná teszi a feladatot az eredeti fogalmazás szerint, de  a mintán 200 darab van a 8-9 órás intervallum mellett, ami arra a gondolatra juttat, hogy talán egyenes arányosság  szerint kell szétosztani az ilyen többórás intervallumok termelését az egyes órákra, ami eddig nem derült ki. Jól értelmezem?

Előzmény: Delila10 (16692)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.11.26 0 0 16693

Tegnap nem jutott eszembe, de ha gyorsan kell feldobni egy képet valahova, akkor www.kepfeltoltes.hu.

Előzmény: Delila10 (16692)
Delila10 Creative Commons License 2011.11.26 0 0 16692

Mindegy, hány gép és hány sor adataival kell számolni.

A baj az, hogy az egyes sorokban a tól-ig határoknál átfedés van.

 

A kérdező feltette a képet ide:

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B5HgXyAVdGMgMjkwMzMzMDQtNzYwZC00NzhhLWFiMjctMjk4MjI1ZDQ5OWM5&hl=en_US

 

A kitett képen a jobb oldali táblázatba kigyűjtötte kézzel az egyes órákra jutó darabszámot, az adatok bal oldalon vannak.

 

Robbantomester

Nekem a 2. és 3. próbálkozásra is csak az indafotót ajánlotta, ott meg e-mail-ben tudnám elküldeni a képet (!). Lehet, hogy csak nem néztem meg alaposan, de most is szaladok, csak délután jutok ismét internethez.

Előzmény: tt65 (16687)
tt65 Creative Commons License 2011.11.26 0 0 16691

nálam E2: =C2/((B2-A2)*24*60)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16689)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.25 0 0 16690

az alaptáblából segédtábla, amely a diagramnak szükséges adatokat tartalmazza?

kéne az a kép, nekem is írt ki ilyet elsőre legutóbb, de másodikra megette. (Lehet, hogy ez valami marketingfogás az indafotó népszerűsítésére, vagy mi?

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.11.25 0 0 16689

Ha jól értem, akkor nem egy folyamatos adatsorról van szó, hanem munkamenetek egymás utánjáról. Ebben az esetben talán SZUMHA vagy RÉSZÖSSZEG vagy esetleg AB.SZUM, és annak az eredményéből grafikon? De ha a kezdés meg a vége nem ugyanabba az órába esik, akkor a feladat megoldhatatlan.

Az eltelt időt szükséges külön feltüntetni valamiért?

Az idő meg ahogy az előbb mondtam, int(24*(b2-a2)).

Előzmény: Delila10 (16684)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.11.25 0 0 16688

Ha az időpont szabványos időformátumban van tárolva, akkor a nap törtrészeként tárolódik, azaz int(24*idő) adja az órát.

Előzmény: Delila10 (16684)
tt65 Creative Commons License 2011.11.25 0 0 16687

Jó lenne a kép!

hogy jönnek be a gépek, két darab gép van?

a két gép folyamatosan dolgozik?

hogy nézne ki, hány sora van az adatoknak?

Előzmény: Delila10 (16684)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.11.25 0 0 16686

Sztornó, látom az adatlapodon a címet. Csak reggel még nem volt ott...

Előzmény: Jimmy the Hand (16685)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.11.25 0 0 16685

OFF

Hogy lehet Veled kapcsolatba lépni?

ON

Előzmény: Delila10 (16684)
Delila10 Creative Commons License 2011.11.25 0 0 16684

Egy másik fórumon tettek fel egy kérdést, amivel szenvedek egy ideje, hiába.

 

Tól-ig időtartamok alatt az egyik gépen x, a másikon y db terméket gyártanak. Az időpontok nem kerek órák, de olyan diagramot szeretne a kérdező kihozni az adatokból, hogy összesen hány darabot készítettek 8:00 és 9:00, 9:00 és 10:00, ... stb. időtartamokban.

 

Tennék be képet, de "A képet nem sikerült feltölteni a fórumra (hiba: HTTP)." szöveget kapom, és hogy tegyem fel az Indafotóra. Ehhez most nincs türelmem.

 

Az oszlopok címei A1-től kezdve: Kezdés, Vége, Darab, Eltelt idő [a képlet a 2. sorban =B2-A2], Darab/perc [=C2/(ÓRA(D2)*60+PERC(D2))].

 

Hogy oldanátok meg?

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.25 0 0 16683

na, ez tök jó. bár kétlem, hogy érezhető a gyorsulás, de pl ezeknél az értékadásos változóknál jó dolog ezt használni, átláthatóbb is (szerintem)

 

pl sokan nem tudják, hogy a  range helyett használható a szögletes zárójelbe a tartománymegadás [a1], [a1:b1]

elvileg lassít - de ezt megint kétlem hogy számít pár sornál, vagy száz sornál sem.

 

 

Előzmény: Delila10 (16680)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.25 0 0 16682

azt írta vhol, hogy nem ez a lényeg, hanem hogy belelóg a szerkesztőléc ha sok mindent tartalmaz

Előzmény: Delila10 (16681)
Delila10 Creative Commons License 2011.11.25 0 0 16681

Egyszerűbb megoldás is van. Mivel ezen a lapon a gombon kívül csak tájékoztatás van, érdemes levédeni a lapot.

 

A 3, szöveget tartalmazó cella formázásánál a Védelem fülön jelöld be a Rejtett négyzetet. A lapvédelem beállítása után ezekre kattintva nem látszik a szerkesztőlécen a tartalmuk.

 

Még jobb, ha a védelemnél a "Minden felhasználónak engedélyezve" ablakban semmit sem jelölsz be, akkor rá sem tud lépni a cellákra, és akkor a rejtettséget sem kell bejelölni.

 

Előzmény: pimre (16671)
Delila10 Creative Commons License 2011.11.25 0 0 16680

Úgy tudom, a program, ami az általunk bepötyögött programokat gépi kódra fordítja, 1 lépésben 1 beírt sort fordít. Ha kettősponttal elválasztott utasításokat egy sorba írunk, gyorsul a fordítás.

 

Hosszú sorokat nem érdemes így összehozni, mert átláthatatlan lesz a program.

 

Ha valaki többet tud erről, ragadjon klaviaturát, és írja meg!

Előzmény: Törölt nick (16677)
sheldon Creative Commons License 2011.11.25 0 0 16679

Köszi, de megjavult magától másnapra. A fene sem érti, de jó.

Előzmény: boraka (16629)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.25 0 0 16678

:) dehogyis, csak nem szégyellek kérdezni

Előzmény: tt65 (16676)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.25 0 0 16677

mármint a futás során új sor?

Előzmény: Delila10 (16674)
tt65 Creative Commons License 2011.11.25 0 0 16676

Delila porig aláz!

Előzmény: Delila10 (16674)
Delila10 Creative Commons License 2011.11.25 0 0 16675

:))

Előzmény: tt65 (16672)
Delila10 Creative Commons License 2011.11.25 0 0 16674

Új sort jelent a kettőspont.

Előzmény: Törölt nick (16673)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.25 0 0 16673

Hogy Te mennyire ráérsz... :)

 

a kettőspontot nem értem a változóknál, az mire való?

Előzmény: Delila10 (16670)
tt65 Creative Commons License 2011.11.25 0 0 16672

Jó az ilyen kérdező, nem zavar bele a megvalósításba, ki tud kristályosodni a műalkotás!

Előzmény: Delila10 (16670)
pimre Creative Commons License 2011.11.25 0 0 16671

Kösz a választ. Működik is a dolog úgy, ahogy szerettem volna. A kiegészítő infót is köszönöm, de megjegyzem a célom itt nem a "felhasználó elleni védelem" volt, csak a képernyő védelme. A program indító képernyőn ugyanis több soros leírást helyeztem el a programot indító gomb felett, és ha a szerkesztőlécen is megjelenik a szöveg, az áttekinthetetlenné tenné a képernyőt. Ennek megakadályozására kapcsoltam ki a szerkesztőlécet. Valahogy így néz ki a dolog:

 

  

 

Lehet, hogy lett volna jobb megoldás is a program indítására, de kezdő Excel programozóként nem találtam jobbat.

 

Még egyszer kösz.

Előzmény: Törölt nick (16658)
Delila10 Creative Commons License 2011.11.25 0 0 16670

Akkor beírom a makrót úgy, hogy egyetlen helyen kelljen módosítani a sorok számát. Most fedeztem fel a "Beszúrás Wordből" ikont, megpróbálom, hátha elfogadja a tagolást. :)

 

Sub darabol_()

Dim db As Integer, oszlop As Integer, usor As Integer, törés As Integer

 

usor = ActiveSheet.UsedRange.Rows.Count

db = 35 '** itt kell átírni a sorok számát

törés = db:  oszlop = 1

 

Do While db <= usor

Range("A1:A" & törés).Offset(db, 0).Copy Cells(1, oszlop + 1)

db = db + törés: oszlop = oszlop + 1

Loop

Range("A" & törés + 1 & ":A" & usor) = ""

End Sub

 

Ez sem fogadja el a tabulátorokat. :(

 

Mi itt jól szórakozunk a feladattal, a kérdező meg elveszett.

 

Előzmény: Törölt nick (16669)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.25 0 0 16669

Ügyes a makród, de egyébként én copy-paste jellegűt írtam volna ciklusba foglalva. Kb ugyanaz lenne mint amit lentebb írtam, csak pár paramétert kell megváltoztatni.

Előzmény: Delila10 (16667)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.25 0 0 16668

Ja, vágom. De nem baj, jól szórakoztam amíg agyaltam az algoritmuson.

Akkor meg még egyszerűbb, mert szerintem simán össze lehet képletezni akár dinamikus módon is.

Előzmény: tt65 (16665)
Delila10 Creative Commons License 2011.11.25 0 0 16667

Jó példa a pénztárszalag, én is így értelmezem a feladatot.

Valószínűleg nyomtatáshoz kell átrendezni az oszlopot több hasábosra.

Előzmény: tt65 (16665)
Jenes1 Creative Commons License 2011.11.25 0 0 16666

Sziasztok!

 

Újabb kérdés a kis táblázatommal kapcsolatban:

Jelölőnégyzetet szeretnék használni, aműködésével semmi baj nincs, csak nem tudom formázni, hiába nagyítom az egérrel, vagy változatom meg a méretét a négyzet mindíg kicsi marad.

Erre esetleg valami megoldás? vagy inkább csináljak egy legördülő igen/nem variációt, mert azt lehet formázni.

 

Üdv

 

tt65 Creative Commons License 2011.11.25 0 0 16665

szerintem ebben transzponálás nincs, hiszen a matrix iránya nem változik, marad függőleges.  mintha egy pénztárszalagot elszabdalnál és egymás mellé helyeznéd a darabokat.

Előzmény: Törölt nick (16664)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.25 0 0 16664

hát remélem jól értettem, ez egy sima transzponálás.

a feladatot az teszi körülményessé, hogy több oszlopba kell tördelni.

irányított beillesztéssel lehet - de ha sok ezer sor van egy oszlopban, akkor nem.

viszont transzponálás nevű beépített függvénnyel már egyszerűen össze lehet képletezni azt, amit a makró is megcsinál

Előzmény: tt65 (16663)
tt65 Creative Commons License 2011.11.25 0 0 16663

Transzponálás függvénnyel vagy irányított beillesztéssel is megoldható ez a feladat? 

Előzmény: Törölt nick (16662)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.24 0 0 16662

ja meg mi a fenét kezd vele más feladathoz - ahol hasonlót kell esetleg csinálni - ha nem tudja, hogy létezik transzponálás függvény illetve uez irányítottan is beilleszthető

Előzmény: Delila10 (16660)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.24 0 0 16661

Tudom, jó játék ;)

Annyira, hogy nekem is megtetszett:

(Szerintem a verébre ágyúval ehhez a makró)

 

 

Sub BontEsTranspo()
Dim szelet As Integer, sor As Integer, oszlop As Integer, i As Integer, Z As Integer
szelet = 50
sor = 0
x = WorksheetFunction.Ceiling([a60000].End(xlUp).Row, szelet)
Z = x / szelet
oszlop = 1
For i = 1 To Z
sor = sor + 1
Range("a" & oszlop & ":a" & szelet).Copy
Range("b" & sor).PasteSpecial Transpose:=True
oszlop = oszlop + szelet
szelet = szelet + szelet
Next
End Sub

 

szinte ugyanez az algoritmusa a tiédnek is

Előzmény: Delila10 (16660)
Delila10 Creative Commons License 2011.11.24 0 0 16660

Valószínű, hogy a kérdező többször kap így adatokat.

Egyébként meg miért ne? :))

Előzmény: Törölt nick (16659)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.24 0 0 16659

Értem. Azt had kérdezzem meg, hogy minek ehhez makró?

Előzmény: tt65 (16654)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.24 0 0 16658

aztán hozzűfűzöm, hogy a felhasználód akkor kapcsolja vissza a szerkesztőlécet amikor akarja, ugyanis ez megvan a felhasználói felületen is - hiába makró

Előzmény: pimre (16655)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.24 0 0 16657

valahogy így:

 

Private Sub Workbook_Activate()
Application.DisplayFormulaBar = False
End Sub

Private Sub Workbook_Deactivate()
Application.DisplayFormulaBar = True
End Sub

Előzmény: pimre (16655)
Delila10 Creative Commons License 2011.11.24 0 0 16656

Pláne, ha a sor változó induló értékét 50-re állítottam volna. Akkor az első 50 tételről nem készítene feleslegesen másolatot a B oszlopba!

Előzmény: tt65 (16654)
pimre Creative Commons License 2011.11.24 0 0 16655

Sziasztok!

 

Írtam egy programot, és úgy gondoltam, jobb ha a felhasználó nem tudja használni a szerkesztőlécet, ezért letiltottam. A következő módon:

 

Private Sub Workbook_Open()

Application.DisplayFormulaBar = False

End Sub

 

A dolog működik is annak rendje és módja szerint.  Viszont az eredmény az, hogy a program elindításakor a már korábban megnyitott és a később megnyitott munkafüzetekre is érvényesül a szerkesztőléc kikapcsolás.

 

Megoldható egyáltalán, hogy a szerkesztőléc csak abban a munkafüzetben legyen kikapcsolva, amelyben ezt alkalmazni szeretném?

tt65 Creative Commons License 2011.11.24 0 0 16654

a szöveből oszlopok, egyannyis sort eredmémnyez, csak egy helyett több oszlopot.

de neki nem egy cellában van több érték, amit szét szeretne választani, hanem egy cellában egy érték, de kevesebb sorban viszont több egymás melletti oszlopban szeretné látni!

szerintem Delila kódjából könnyebben kiolvasod, mint az én soraimból! :-)

Előzmény: Törölt nick (16651)
Delila10 Creative Commons License 2011.11.24 0 0 16653

A sor = sor + 51: oszlop = oszlop + 1 sor helyesen sor = sor + 50: oszlop = oszlop + 1,

a Nedek pedig Neked. :-)

Előzmény: Delila10 (16652)
Delila10 Creative Commons License 2011.11.24 0 0 16652

Sub darabol()
    usor = ActiveSheet.UsedRange.Rows.Count
    oszlop = 1: sor = 0
    Do While sor <= usor
        Range("A1:A50").Offset(sor, 0).Copy Cells(1, oszlop + 1) '**
        sor = sor + 51: oszlop = oszlop + 1 '**
    Loop
    Range("A51:A" & usor) = ""  '**
End Sub

 

Ez a makró 50 soros darabokra szabdalja az A oszlop adatait, és azokat a következő oszlopokba másolja.

 

3 helyre tettem megjegyzésbe **-ot, azokban a sorokban írd át az 50-et, ill. az 51-et a Nedek tetsző értékre.

Előzmény: SzVFE (16650)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.24 0 0 16651

nekifutottam még egyszer de nem értem, azt hiszem csacsi vagyok

Előzmény: tt65 (16649)
SzVFE Creative Commons License 2011.11.24 0 0 16650

Igen, erre gondoltam + még egymás mellé kéne őket pakolni. Viszont a makróhoz egyáltalán nem értek. Ezt le tudnád esetleg írni?

Előzmény: tt65 (16649)
tt65 Creative Commons License 2011.11.24 0 0 16649

szerintem nem erre gondolt a csávó. én úgy értelmeztem, hogy egy hosszú oszlopot adott db. rövidebb oszlopba pakolna át.

ez makróval simán megoldható

Előzmény: Törölt nick (16645)
Jenes1 Creative Commons License 2011.11.24 0 0 16648

Sziasztok!

 

Újabb kérdés a kis táblázatommal kapcsolatban:

Jelölőnégyzetet szeretnék használni, aműködésével semmi baj nincs, csak nem tudom formázni, hiába nagyítom az egérrel, vagy változatom meg a méretét a négyzet mindíg kicsi marad.

Erre esetleg valami megoldás? vagy inkább csináljak egy legördülő igen/nem variációt, mert azt lehet formázni.

 

Üdv

SzVFE Creative Commons License 2011.11.24 0 0 16647

Angol 2003-as Excel-ben ez hogy van? Rákerestem a szókapcsoltra, de csak 2007-eshez volt találat, az enyémben meg nem találtam hasonló funkciót. Le tudnád lépésekben írni? Vgay valami linket adni?

Előzmény: Törölt nick (16645)
Delila10 Creative Commons License 2011.11.24 0 0 16646

Szívesen. 

Előzmény: Jenes1 (16643)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.24 0 0 16645

"Szövegből oszlopok"

lsd súgó is

Előzmény: SzVFE (16644)
SzVFE Creative Commons License 2011.11.24 0 0 16644

Sziasztok, olyan hogyan lehet csinálni, hogy egy adatokkal teli oszlopot ez Excel daraboljon fel x számú szeletre, majd ezeket a szeleteket rendezze egymás mellé külön oszlopokba?

Jenes1 Creative Commons License 2011.11.24 0 0 16643

Tökéletes, köszönöm!

Előzmény: Delila10 (16641)
klarissh Creative Commons License 2011.11.23 0 0 16642

Szia Jimmy the Hand!

Küldtem itt elérhető e-mail címedre PM üzenetet.

 

Mindenki mástól elnézést, hogy belerondítottam a fórumba!

Előzmény: Jimmy the Hand (16579)
Delila10 Creative Commons License 2011.11.23 0 0 16641

Pont jókor írtad be ezt a védelmet, most jutottam géphez. Az új makró a rejtés megszüntetésére, ami már a lapvédelmet is kezeli:

 

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
    ActiveSheet.Protect UserInterfaceOnly:=True
    Dim ter As Range
    Set ter = Intersect(Target, Range("A7:A25"))
    If Not ter Is Nothing Then
        If IsEmpty(Target) Then
            Rows(Target.Row).Hidden = True
        Else
            Rows(Target.Row + 1).Hidden = False
        End If
    End If
    Cells(Target.Row + 1, "A").Select
End Sub

 

 

 

Ez meg elrejti a 8:25 sorokat. Tegyél ki hozzá egy gombot.

 

Sub rejt()
    ActiveSheet.Protect UserInterfaceOnly:=True
    Rows("8:25").Hidden = True
End Sub

Előzmény: Jenes1 (16640)
Jenes1 Creative Commons License 2011.11.23 0 0 16640

Észrevettem, hogy sajnos védett módban nem működik,

hibaüzenet:

 

Run-time error '1004':

Range osztály Hidden tulajdonsága nem állítható be

 

Erre esetleg valami megoldás?

 

Előre is köszönöm

Előzmény: Delila10 (16633)
Jenes1 Creative Commons License 2011.11.23 0 0 16639

Működik, tökéletes, köszönöm, még egy kérdés, visszafelé is lehet alkalmazni?  Azaz, ha kitölrlöm a felső sor A olszopából a számot akkor újra rejtse el az alatta lévő sort

Előzmény: Delila10 (16633)
Jenes1 Creative Commons License 2011.11.23 0 0 16638

Köszi a gyors Választ, igazad van azzal kapcsolatban , hogy a rejtett részek alatt is vannak nyomtatandó sorok, felteszek egy képet:

 

 

Íme a táblázat, a sok felesleges sort szeretném eltűntetni belőle, egyenlőre még nem próbáltam ki amit írtál, remélem működni fog.

 

Üdv

Előzmény: Delila10 (16633)
eightXeight Creative Commons License 2011.11.23 0 0 16637

Igen, hiányoztak a $-jelek, sikerült megoldani, köszi!

Előzmény: SQLkerdes (16636)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.11.23 0 0 16636

Egy tipikus oka az ilyen hibának az lehet, ha nem abszolút címzést használtál annak a területnek a megcímzésénél, amiben a keresést végre kell hajtani.

Előzmény: eightXeight (16635)
eightXeight Creative Commons License 2011.11.23 0 0 16635

Sikerült megoldani, de valamiért amikor a többire is ráakarom húzni lefelé a függvényt, csak az első 5-6 esetében működik, a többinél már nem. Ez mitől lehet, hogy lehetne megoldani? Köszi

Előzmény: tt65 (16612)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.22 0 0 16634

nagyjából ennyi az egész:

A hetedik sorban most ha nyomok egy entert, akkor dinamikusan változik vele a nyomtatási tartomány is és a sor is eggyel több lesz

 

Előzmény: Törölt nick (16632)
Delila10 Creative Commons License 2011.11.22 0 0 16633

Nem biztos, mert a vevő által kitöltött sorok alatt lehet még nyomtatandó terület.

 

 

Jenes1!

 

A laphoz rendeld a lenti kódot:

 

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
    Dim ter As Range
    Set ter = Intersect(Target, Range("A16:A35"))
    If Not ter Is Nothing Then Rows(Target.Row + 1).Hidden = False
    Cells(Target.Row + 1, "A").Select
End Sub

 

Két helyen félkövérrel kiemeltem azokat a részeket, amiket a lapodhoz kell igazítani. Most az A16:A35 területre történő beírás esetén fedi fel az alatta lévő sort, majd a felfedett sor A oszlopában lévő cellára lép.

 

 

 

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16631)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.22 0 0 16632

2010: Beszúrás --> Táblázat

megtalálod 2003 és 2007-ben is.

Többek között és gyakorlatilag erre való...

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.11.22 0 0 16631

A kérdésedet úgy fogalmaznám át, hogy hogy tudod a nyomtatási területet dinamikusan kijelölni.

Előzmény: Jenes1 (16630)
Jenes1 Creative Commons License 2011.11.22 0 0 16630

Sziasztok!

 

Kérdés:

Hogyan tudok olyan parancsot vagy képletet beírni, hogy egy cella kitöltésétől függően az alatta lévő elrejtett sort megjelenítse?

 

egy árajánlat készítő táblázatnál szeretném használni, ahol jelenleg 30 kitölthető sor van, sok esetben ennyi felesleges, azt szeretném elérni, hogy kezdetben 5 kitölthető sor látsszon, amelyet a váráló tölt ki, és amennyiben beír valamit az utolsó mezőbe, akkor megjeleníti a következő elrejtett sort.

Erre azért lenne szükség, mert így a nyomtatásnál nem 25 kitöltetlen sor látszik, hanem csak 1.

A szűrő félig meddig megoldja a problémát, de az sem igazi, mert nem automatikus. Gondoltam arra is, ha lenne folyamatos automatikus szűrő, akkor egy egyszerű függvénnyel meg tudom oldani, hogy megjelenítse az adott sort, de nem tudok automatikus szűrőről.

 

Várom az észervételeket

 

 

boraka Creative Commons License 2011.11.22 0 0 16629

Nézz be ide: http://www.rondebruin.nl/key.htm, hátha találsz valami hasznosat.

Előzmény: sheldon (16628)
sheldon Creative Commons License 2011.11.22 0 0 16628

Tudtommal igen.

Bár nem az én gépem, családban lévő. De az automatikus frissítés be van, jogtiszta, meg minden.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16627)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.11.22 0 0 16627

Fent van az összes frissítés?

Előzmény: sheldon (16626)
sheldon Creative Commons License 2011.11.21 0 0 16626

Sziasztok!

 

Remélem tudtok megoldást a problémámra, excel ugyan, de működésbeli.

Excel2007-ben nem akar működni a CTRL-C, CTRL-V, CTRL-X, CTRL-S. Bármelyiket próbálom, vagy beszúrni akar, vagy törölni.

Más programokban működik, többek között a Word-ben is.

 

Mi lehet a hiba? Köszönöm előre is!

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.20 0 0 16625

felesleges a ciklus, ez egy sor lenne.

Előzmény: afteer (16622)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.20 0 0 16624

Ez volt az, pontosan:

 

 

Másik módszer, hogy a makró első sora ActiveSheet.Protect UserInterfaceOnly:=True, ami csak makróból engedi a védett cellák módosítását.

Ennél nem kell külön felszabadítani és engedélyezni a lapvédelmet.

 

Delila10

Előzmény: Delila10 (15347)
tt65 Creative Commons License 2011.11.20 0 0 16623

lsd. 15381 és környéke

Előzmény: afteer (16622)
afteer Creative Commons License 2011.11.19 0 0 16622

Sziasztok!

 

A segítségeteket szeretném kérni.

 

A következő makróval van problémám (adott oszlopban az utolsó cellára ugrik, amiben érték van):

 

Sub végéreugrik()
For Each cella In Columns("A:A").SpecialCells(xlCellTypeBlanks)

x = 1
sor = cella.Row
oszlop = cella.Column
sox = sor - 1
Cells(sox, oszlop).Select

If x = 1 Then End

Next
End Sub

Alapvetően jól működik, de csak nem védett lapon és hát nekem védett lapon kellene használnom.

 

Valakinek valami ötlet?

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.19 0 0 16621

kapcsold be a makrórögzítőt. Nyiss meg egy file-t "manuálisan" abból a könyvtárból. Nézd eg a generált kódot. Ebből már ki lehet indulni.

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16620)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.11.18 0 0 16620

Sziasztok!

 

Szeretném a segítségeteket kérni!

 

Van egy listboxom, amelybe kilistázom egy adott mappa fájljait. Azt szeretném elérni, hogy a kívánt fájlt el tudjam indítani egy kattintással. Milyen kód kell ehhez?

 

Köszi a segítséget előre is!

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.17 0 0 16619

mail ment vissza

Előzmény: manonos (16600)
tt65 Creative Commons License 2011.11.17 0 0 16618

sorry, nem vettem észre, hogy a hsz-ben 2 kérdés van.

legördülő listát, ahogy kollega úr írta is, adatérvényesítéssel lehet előállítani.

Előzmény: xxlenovoxx (16616)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.17 0 0 16617

MIBŐL?

 

talán az "Adat érvényesítés"  menüpont...?

Előzmény: xxlenovoxx (16616)
xxlenovoxx Creative Commons License 2011.11.17 0 0 16616

ok!köszönöm!ebből legördülő menüt hogy tudok csinálni? Üdv!

tt65 Creative Commons License 2011.11.17 0 0 16615

akkor ez ugyanaz mint a 16607

Előzmény: xxlenovoxx (16614)
xxlenovoxx Creative Commons License 2011.11.17 0 0 16614

sziasztok! lehet h rosszul magyaráztam el,      tehát van 5 féle szavam,, rossz közepes jó kiváló hibátlan   ezt legördülő listába szeretném betenni  az illető akinek készül a munka már csak annyit kell megtennie hogy ebből a listából kiválassza a megfelelőt és 3 cellával lejjebb az adott szöveghez tartozó értéket kíirja semmiféle hivatkozás nem kell csak az értéket kéne hogy kiírja vhogy    pl: jó   110 ,  közepes  85,   rossz    55    és így tovább csak a szöveghez akarok hozzárendelni egy bizonyos számot,ehhez kérném a segítségeteket.. köszi!

tt65 Creative Commons License 2011.11.17 0 0 16613

velem is gond van

Előzmény: Törölt nick (16611)
tt65 Creative Commons License 2011.11.17 0 0 16612

Elvileg van egy kétoszlops táblázatod, az első oszlopban vannak a szerszám nevek, a másikban a hozzá tartozó műhely név.

 

Van egy cellád, amiben adatétvényesítéssel csak lsitából tud választani szerszám nevet.

és a mellette lévő cellában teszel egy =FKERES függvényt, ami a fenti 2 oszlopos táblázatból kikeresi a szerszámhoz tartozó műhely nevet.

 

az FKERES a helpben megnézhető

Előzmény: eightXeight (16609)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.17 0 0 16611

biztos velem van a gond, de én nem értem

Előzmény: xxlenovoxx (16610)
xxlenovoxx Creative Commons License 2011.11.17 0 0 16610

Üdv!kérdésem lenne hozzátok,  egy cellába beírok egy bizonyos szöveget,ehhez hogy tudok értéket hozzárendelni(pl rossz hőszigetelés ennek értéke  vagy az ehhez tartozó szám  150) és azt akarom hogy a másik cellába csak az értékét írja ki. köszi!

eightXeight Creative Commons License 2011.11.17 0 0 16609

És le tudnád írni röviden, hogy használjam, ezekhez nem annyira értek :)

Köszi

Előzmény: tt65 (16608)
tt65 Creative Commons License 2011.11.17 0 0 16608

sima FKERES

Előzmény: eightXeight (16607)
eightXeight Creative Commons License 2011.11.17 0 0 16607

Sziasztok!

Van egy legördülő listám, esetemben szerszám nevekkel, és azt kéne megoldani, hogy ha választok egyet, akkor egy másik listából (amin az egyes üzemi területek vannak, 5db) autómatikusan hozzá rendelje az adott szerszámhoz tartozó területet. De csak azt és ne lehessen más üzemi területet választani hozzá.

Köszi előre is

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.17 0 0 16606

szívesen.

a range() utáni . beírásával a metóduslistából kerestem ki (feltételezve, hogy van ilyen)

Előzmény: tbando (16605)
tbando Creative Commons License 2011.11.17 0 0 16605

Köszi! Primán müxik. 

 

Honnan lehet ilyeneket tudni?

Előzmény: Törölt nick (16593)
tt65 Creative Commons License 2011.11.16 0 0 16604

persze akkor már a ponttal elválasztott számok, szövegként fognak viselkedni...

Előzmény: tt65 (16603)
tt65 Creative Commons License 2011.11.16 0 0 16603

állítsd a cella formátumot szövegre

Előzmény: L.Edit (16598)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.16 0 0 16602

1. minek is ehhez makró?

2. excelben nincs ilyen, hogy körlevél

3. a word-ben lévő körlevél funkció erre való, az adatforrás lehet egy excel táblázat is.

4. ha mégis ilyen exceles módon akarod az általad körlevélnek nevezett valamit elkészíteni, akkor ez elég kevés információ, sőt szerintem így látatlanba ez nem is fog itt menni

 

Előzmény: manonos (16600)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.16 0 0 16601

ezt a területi beállításoknál kell windowsban beállítani - de ettől még átírja dátumnak, vagy egyébnek - attól függően, hogy mi van a cellaformátumnak beállítva.

a megoldás az, hogy a cellaformátumot a megfelelőre állítod be... (számnál szám, dátumnál dátum stb...)

Előzmény: L.Edit (16598)
manonos Creative Commons License 2011.11.16 0 0 16600

Sziasztok!

 

Elakadtam, nagyon régen nem készítettem makrót. Szóval a probléma az, hogy van 2 excel fájlom, amiből szeretnék körlevelet készíteni. Az egyik excel fájl lenne az adatforrás, a másik doksiba kellene az adatoknak megjelennie. Végül is körlevél lenne, kb. 5-6 cella változna, mivel több száz db. kellene, így hívatkozással nagyon nehéz megoldani, ezért gondolotam a körlevélre.

 

Tudnátok segíteni légy szíves, hogyan lehetne létrehozni a makrót hozzá?

Stew01 Creative Commons License 2011.11.16 0 0 16599

Köszönöm szépen, sikerült!

L.Edit Creative Commons License 2011.11.16 0 0 16598

Hello!

Tudna valaki segíteni abban, hogy excel táblában hogyan tudom a számokat vessző helyett ponttal elválasztani anélkül, hogy a számokat átalakítsa bármi másra (pl. dátumra, vagy végtelen számsorra)?

 

Előre is köszi.

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.16 0 0 16597

http://office.microsoft.com/hu-hu/word-help/a-korlevel-hasznalata-levelek-es-mas-dokumentumok-letrehozasara-es-nyomtatasara-HA010081976.aspx

 

használd a keresőt / súgót:

 

 

Rekordok szűrése: Ez a lehetőség akkor hasznos, ha a lista olyan rekordokat tartalmaz, amelyeket el szeretne rejteni, illetve nem kíván felvenni a körlevél címzettjei közé. A szűrt listában a jelölőnégyzetek segítségével vehet fel és zárhat ki rekordokat.

Ha szűrni szeretné a rekordokat, hajtsa végre az alábbi műveleteket:
A Címzettek listájának pontosítása csoportban kattintson a Szűrés elemre.
A Szűrés és rendezés párbeszédpanel Rekordok szűrése lapján válassza ki a szűréshez használandó feltételeket.

Ha például csak azokra a címekre szeretne másolatot létrehozni a törzsdokumentumról, amelyekben országnak/területnek Ausztrália van megadva, akkor az Ország vagy terület elemet kell választani a Mező listában, az Egyenlő lehetőséget kell választani a Reláció listában és az Ausztrália elemet kell választani a Viszonyítási alap listában.
Ha tovább szeretné finomítani a szűrőt, kattintson az És vagy a Vagy elemre, és adjon meg további feltételeket.

Ha például csak a müncheni székhelyű vállalkozásoknak szeretné létrehozni a törzsdokumentum példányait, akkor a szűrés eredményeképpen azokat a rekordokat kell megkapnia, amelyeknek Város mezője a München értéket tartalmazza, és amelyeknek a Cég neve mezője nem üres. Ha a szűrés során a Vagy lehetőséget használja az És helyett, akkor a körlevélbe belekerül minden müncheni cím és minden cégnevet tartalmazó cím (a várostól függetlenül).

Előzmény: Stew01 (16596)
Stew01 Creative Commons License 2011.11.16 0 0 16596

Sziasztok!

 

Egy excel adatbázisból szeretnék körlevelet készíteni. Pl A oszlopban név, B oszlopban dátum, C oszlopban fizetendő összeg.

A lényeg az lenne, hogy havonta szeretnék kiküldeni körlevelet úgy, hogy csak C oszlopban szereplő fizetendő összegek közül egy összeghatárt túllépőknek küldje szét a levelet, vagy B oszlopban szereplő dátum alapján állíthassam be a kiküldendő leveleket.

 

Próbáltam word-be csatolni körlevél varázslóval, de nem akar összejönni. Szerintetek lehetséges ezt valahogy megoldani?

 

Előre is köszönöm az ötleteket!

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.15 0 0 16593

Szia tbando,

Beépített nincs.

a HasForuma metódus ezt megmondja. Ezt fel is használhatjuk egy felhasználó függvényhez:

 

Function IsFormula(cel As Range) As Boolean
IsFormula = cel.HasFormula
End Function

 

 

Esetleg lehet még használni a ctrl+g

"irányított"

 --> képletek

 

 

Előzmény: tbando (16592)
tbando Creative Commons License 2011.11.15 0 0 16592

Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy tudtok-e olyan függvényről, ami megmutatja, hogy egy cella képletet vagy konkrét értéket tartalmaz-e. Kerestem ilyet a Súgóban, de csak azt találtam, hogy a TIPUS függvény erre a célra explicit nem alkalmas. De hogy mi alkalmas, arról semmi. Márpedig én szeretném láthatóvá tenni, hogy a celláim értéket vagy képletet tartalmaznak. Valahogy úgy, ahogy az "F5 ugrás képletre" parancs teszi, csak nem olyan illékonyan, hanem stabilan. Ha lenne egy ilyen célú felismerő függvény, akkor feltételes formázással magam is meg tudnám oldani, többé kevésbé elfogadhatóan. De nem találok ilyet. Márpedig valamilyen képletfelismerő mechanizmus biztos létezik, különben az említett F5 parancs se tudna működni.  Tudtok segíteni?

Or Kán Creative Commons License 2011.11.13 0 0 16591

Köszönöm, ez így jó lesz. :)

Előzmény: Jimmy the Hand (16579)
tt65 Creative Commons License 2011.11.12 0 0 16590

SUMIFS

Előzmény: Gavriel (16589)
Delila10 Creative Commons License 2011.11.12 0 0 16588

Nem. Az újabb verziókban a szumhatöbb (angol neve?) szolgál erre a feladatra.

 

Régebbi verziókban a szorzatösszeg függvénnyel lehet több feltétellel összegezni, lásd pl. a #9950-es hozzászólást. Amennyiben más lapról akarod elvégezni az összegzést, a tartományoknál a lap nevét is meg kell adnod a szokásos módon: Munka1!A1:A1000.

Előzmény: Gavriel (16587)
svarci88 Creative Commons License 2011.11.11 0 0 16586

Tényleg az volt. Köszönöm szépen.

:)

Előzmény: tt65 (16584)
tt65 Creative Commons License 2011.11.11 0 0 16585

egyébként lézetik olyan cellaformázás is, ami az előjel alapján színez, de csak a számot, nem a hátteret.

Előzmény: svarci88 (16583)
tt65 Creative Commons License 2011.11.11 0 0 16584

pedig a feltételes formázás a legjobb rá

Előzmény: svarci88 (16583)
svarci88 Creative Commons License 2011.11.11 0 0 16583

Köszönöm szépen. A könyv hasznos volt, viszont nem a feltételes formázás a jó szerintem, mert

egyetlen cella backgroundját szeretném módosítani a benne lévő érték függvényében

 

 

 

Ha A2 >0;  bgcolour A2 :zold

Ha A2 <0;  bgcolour A2: piros

Előzmény: Törölt nick (16581)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.11 0 0 16581

könyv alapokhoz: kovalcsik géza

angolul tele van a net, saját help, msdn

 a másik meg feltételes formázással (van ilyen menüpont)

Előzmény: svarci88 (16580)
svarci88 Creative Commons License 2011.11.11 0 0 16580

Sziasztok. Én most szeretnék megtanulni excelt programozni, és tanácsra lenne szükségem, hogy hol/mivel érdemes elkezdeni.

Ha tudna valaki ebben segíteni mit töltsek le, stb nagyon hálás lennék.

 

 

 

Valamint elakadtam egy feladatban. Egy cella háttérszínét szeretném módosítani a benne lévő érték függvényében:

 

ha az érték pozitív akkor mondjuk fehér

ha érték negatív, akkor fekete a background.

 

Remélem tudtok nekem segíteni. Előre is köszönöm

 

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.11.11 0 0 16579

Egyelőre csak úgy tudom megoldani, hogy nyitok egy új, láthatatlan Excel alkalmazást, abban megnyitom a forrásfájlt, és a megfelelő adatokat átmásolom a Formon lévő Spreadsheet vezérlőre. Biztos van más lehetőség is, de tegnap egy óra alatt semmi használható leírást nem találtam a Spreadsheetről, és most nincs időm hosszadalmas kísérletezésekre. Talán később, egyszer. Addig is, a favágós megoldásom így néz ki:

 

Private Sub CommandButton1_Click()
    Dim ea As Application, wb As Workbook, ws As Worksheet, R As Range
    
    Set ea = New Application
    On Error GoTo Hiba
    Set wb = ea.Workbooks.Open("D:teszt.xls")
    Set ws = wb.Worksheets("Munka1")
    Set R = ws.Range("A1:B20")
    R.Copy
    Me.Spreadsheet1.ActiveSheet.Paste
    Debug.Print "Finished."
Hiba:
    ea.Quit
End Sub

 

 

Előzmény: Or Kán (16576)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.11 0 0 16578

nincs lapvédelem v ilyesmi?

Előzmény: Gavriel (16577)
Or Kán Creative Commons License 2011.11.10 0 0 16576

Köszi ez jó megoldás lenne úgy, hogy a spreadsheet-et rátenném egy userformra. Ebben az esetben viszont nem találtam meg a módját annak, hogy hogy lehetne a spreadsheetnek egy tartományértéket megadni egy másik munkafüzet adott tartományából. Ha még ebben tudnál segíteni, azt nagyon megköszönném.

Előzmény: Jimmy the Hand (16529)
Delila10 Creative Commons License 2011.11.09 0 0 16572

Azzal az volt a baj, hogy onnan még át kellett volna másolni az értékeket a #16538-ban mutatott táblázat 8. oszlopába.

Előzmény: Törölt nick (16571)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.09 0 0 16571

a kimutatásos a legjobb szerintem - de persze nem azoknak akik "kockáspapírnak" használják a táblázatkezelőket

Előzmény: Delila10 (16570)
Delila10 Creative Commons License 2011.11.09 0 0 16570

Tudod, hogy nem a nyerés, hanem a minél egyszerűbb megoldás volt a lényeg. :)

 

A vicc benne, hogy a kérdező, mióta a nem túl szerencsés, kimutatásos megoldást javasoltam, nem nézett be ide. :)

Előzmény: Törölt nick (16568)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.09 0 0 16569

pont itt írtam nem rég:

2011.11.08 10:35:40 © (16555)

 

Előzmény: zsb68 (16566)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.09 0 0 16568

oké, Te nyertél. Feladom :)

Előzmény: Delila10 (16567)
Delila10 Creative Commons License 2011.11.09 0 0 16567

Azt hiszem, félreérted a kérdést.

"... azt szeretném megszámolni, hogy egy item code-hoz hány description tartozik". 

 

Arra van szükség, hogy egy-egy A oszlopbeli értékhez hány féle B oszlopbeli érték tartozik. Ez kizárja a képletednek a (B:B=B2) részét, mert éppen a B-k különbözőségét kell megszámolni, ami  ráadásul nem tartalmazhatja a B="" értéket.

 

Előzmény: Törölt nick (16560)
zsb68 Creative Commons License 2011.11.08 0 0 16566

Nagyon Köszönöm a segítséget! Sikereresen lefutott csak én voltam mindig türelmetlen. :) Működik is rendesen, örülök h szimpatikus volt a feladat, nekem ezzel nagyon sokat segítettél! Amúgy megszeretném kérdezni hogy milyen könyvet, weboldalt vagy tanfolyamot ajánlanál hogy fejlesszem magam makróból? Köszi!

Előzmény: Törölt nick (16563)
tt65 Creative Commons License 2011.11.08 0 0 16565

egyszer láttam egy jó kis utility makrót, ami létrehoz egy új munkalapot és oda minden létező munkafül lapnal létrehoz egy linket.

de ha a bal alsó sarokban nyomsz egy jobbklikket a lapfül lapozónyilak felett, akkor felnyilik egy ablak, ahol tudsz kiválasztani a lapfülek közül (mondjuk a 210 lapnál ez sem nagy feeling)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16562)
zsb68 Creative Commons License 2011.11.08 0 0 16564

Szia!

 

Köszönöm a segítséget, a makrót amit írtál próbáltam lefuttatni de valahogy nem akar leállni. Amikor rámegyek az igenre elindul de aztán csak ismétli önmagát. Megjegyzem elég kezdő vagyok a makrós témában. :)

Előzmény: Törölt nick (16563)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.08 0 0 16563

255 a max ha jól tudom :)

 

Szimpatikus feladat.

Ez makrós, a felhasználói felületen nem találsz erre funkciót:

 

 

Sub SheetShortB4InBook()
Dim i As Integer
Dim j As Integer
Dim iValasz As VbMsgBoxResult

iValasz = MsgBox("Munkalapok rendezése növekvő sorrendben?" & Chr(10) _
& "Nemleges válasz esetén csökkenő sorrend", _
 vbYesNoCancel + vbQuestion + vbDefaultButton1, "Munkalap sorbarendezése")
For i = 1 To Sheets.Count
For j = 1 To Sheets.Count - 1

If iValasz = vbYes Then

If UCase$(Sheets((Sheets(j).Name)).Range("B4")) > UCase$(Sheets((Sheets(j + 1).Name)).Range("B4")) Then
Sheets(j).Move After:=Sheets(j + 1)
End If

ElseIf iValasz = vbNo Then
If UCase$(Sheets((Sheets(j).Name)).Range("B4")) < UCase$(Sheets((Sheets(j + 1).Name)).Range("B4")) Then
Sheets(j).Move After:=Sheets(j + 1)
End If
End If
Next j
Next i
End Sub

Előzmény: Balzs86 (16561)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.11.08 0 0 16562

Uff, és mekkora géped van, ami ettől nem fagy le? És hogy látod át? :-O Én begolyóznék, amíg azon a szűk helyen lapozgatok a fülek között.

Előzmény: Balzs86 (16561)
Balzs86 Creative Commons License 2011.11.08 0 0 16561

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni!  Adott egy 210 munkalapos excel fájlom. Szeretném a munkalapokat abc sorrendbe rendezni a bennük lévő tartalom alapján. Konkrétan minden munkalapon a  B4 sorban található személynevek alapján . Már mindennel próbálkoztam de nem tudok egyszerűen rájönni hogyan is kellene ezt megvalósítani. Köszönöm ha tudnátok ebben segíteni!

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.08 0 0 16560

talán így - ha ennél a példánál maradunk:

 

={DARAB(HA((A:A=A2)*(B:B=B2);C:C))}

 

a lényeg, hogy a C-ben számok legyenek - ahogy ebben a példában is. Lehet 0 (üres) is.

Előzmény: Rusvai Zsolti (16538)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.08 0 0 16559

Nekem sem sikerült.

Viszont egy kis segítség, mert most nincs időm mazsolázgatni, hogy melyik cellatartományt írhattam el (a saját pédámon jó volt)

 

http://office.microsoft.com/hu-hu/excel-help/ertek-elofordulasainak-megszamolasa-HP010070480.aspx#BMcount_how_often_multiple_number_value

 

 

Előzmény: Delila10 (16558)
Delila10 Creative Commons License 2011.11.08 0 0 16558

Ez sajnos nem a kívánt eredményt adja.

 

A 2007-es verzióban keveset dolgoztam, biztos a tapasztalatlanságom miatt nem tudom összehozni a darabhatöbb fügvényt erre az esetre.

Előzmény: Törölt nick (16557)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.08 0 0 16557

nem próbáltam, de igazából erre gondoltam:

 

={DARAB(HA((A:A=A2)*(B:B=B2);B:B))}

 

De nehogymár nem lehet ilyet a darabhatöbbel...

 

 

Előzmény: Delila10 (16556)
Delila10 Creative Commons License 2011.11.08 0 0 16556

Nekem azzal nem jött össze.  Hogy csinálod?

Előzmény: Törölt nick (16553)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.08 0 0 16555

- Kovalcsik Géza könyve az alapokhoz (magyar)

- Angolul pedig a HELP, illetve MSDN a legjobb

 

Előzmény: Okos Tóni (16554)
Okos Tóni Creative Commons License 2011.11.08 0 0 16554

Tisztelt Fórum,

 

egész sok mindent megoldok Excel képletekkel, makrókkal, azonban egyéb programozási ismeretiemből fakadóan állandóan az az érzésem, hogy amit csinálok, az valójában gányolás.

 

Tudtok ajánlani valami irodalmat (lehet angol is nyugodtan), amiből megéri fejlődni? Arról, hogy hogyan kell ezt normálisan, mondhatnám profi szinten csinálni?

 

Alapelveiről, módszereiről, stb.

 

Köszönöm

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.08 0 0 16553

Ha ez 2007-2010-es office, akkor DARABHATÖBB is jó.

 

Előzmény: Rusvai Zsolti (16538)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.08 0 0 16552

úgy gondolom.

Előzmény: Gavriel (16549)
Delila10 Creative Commons License 2011.11.08 0 0 16551

Csak akkor működik, ha az első oszlop adatai a kép szerinti emelkedő sorrendben vannak.

 

Nekem nagyobb gondot okozott az első kérdés, mert nem nagyon mennek a tömbfüggvények. Van itt a fórumon annak is specialistája. :)

Előzmény: tt65 (16550)
tt65 Creative Commons License 2011.11.07 0 0 16550

szuper!

Előzmény: Delila10 (16548)
Delila10 Creative Commons License 2011.11.07 0 0 16548

Kimutatás mellőzésével, képlettel:

 

=HA(A2=A1;"";DARAB2(INDIREKT("B"&HOL.VAN(A2;A:A;1)&":B"& SOR())))

Előzmény: Rusvai Zsolti (16538)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.07 0 0 16547

save as *.xlsm (makróbarát)

?

Előzmény: Gavriel (16546)
wawabagus Creative Commons License 2011.11.07 0 0 16545

Köszi Jimmy!!

:-)

Előzmény: Jimmy the Hand (16543)
Delila10 Creative Commons License 2011.11.07 0 0 16544

Szívesen.

 

A másik kérdésedre: készíts kimutatást, ahol a sorcímke az Item Code lesz, az oszlopcímke és az érték pedig a Description.

Előzmény: Rusvai Zsolti (16536)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.11.07 0 0 16543

Sematikusan így kell:

 

Sub valami()

    ...

    ...

    While fentétel igaz

        On Error Goto hiba

        ciklusmag

 

    Wend

    ...

    ...

    ...

    Exit Sub

 

hiba:

    Debug.Print Err.Number & " - " & Err.Description

    'további naplózási parancsok

    Resume Next

End Sub

Előzmény: wawabagus (16541)
Delila10 Creative Commons License 2011.11.07 0 0 16542

Szerintem teljesen rendben van.

Előzmény: Jimmy the Hand (16539)
wawabagus Creative Commons License 2011.11.07 0 0 16541

Sziasztok!

Összeollóztam egy makrót, ami egy folder minden fájlját megnyitja és bizonyos információkat bemásol belőlük egy Summary file-ba.

Több, mint 100 fájlom van, ezt a mennyiséget már csak makróval tudom kezelni.

 

Sajnos néha nem nyílnak meg a fájlok, mert hibásak. azt szeretném, hogy ilyenkor ugorjon a következő fájlra, de logoljon is.

 

A " On error resume next"-et használva átugorhatom a problémát, de én szeretném ha mielőtt ugrik a következő fájlra logolná a pl az hiba kódot valahol.

 

Hogyan lehet ezt megoldani?

Van ötletetek?

 

Köszönöm!!

 

 

 

 

wawabagus Creative Commons License 2011.11.07 0 0 16540

Szuper vagy Jimmy!!

Köszi a segítséget!!!

 

:-)

Előzmény: Jimmy the Hand (16537)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.11.07 0 0 16539

Szeretne még valaki hozzászólni a 16479-hez?

Ha nem, akkor a pastebin kiegészítéssel továbbítom a modiknak. (A tudásbázist meg talán később sikerül tető alá hozni.)

Előzmény: Jimmy the Hand (16479)
Rusvai Zsolti Creative Commons License 2011.11.07 0 0 16538

Sziasztok!

Még egy kérdés (remélhetőleg az utolsó mára):

Egy item code-hoz bizonyos esetekben több description is tartozik (azt most ne firtassuk, hogy ez logikailag teljesen helytelen, a brazíliai kollega szerint ez így logikus:)) Szóval azt szeretném megszámolni, hogy egy item code-hoz hány description tartozik. A csatolt képen talán jobban látszik, hogy mire gondolok!

Köszi!

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.11.07 0 0 16537

Önmagában egyik sem jobb vagy rosszabb megoldás, csak akkor, ha tudjuk, mi az elérendő cél. A különbségek nagyjából ezek:

 

Variáció1:

1) a teljes cellatartalmat másolja, képlettel, formázással, megjegyzéssel együtt

2) Ha a kód további részében még bármit akarsz kezdeni a másolás forrás- és céltartományával, akkor azokat nem kell újra definiálni, hiszen a CopyRng és Dest range objektumok továbbra is bevetésre készen állnak.

 

Variáció2:

1) Csak a cellák értékét írja át.

2) A másolás forrás- és céltartományának definíciója nem marad meg. Ráadásul a céltartományt nem is tudod még egyszer definiálni az addig használt módszerrel, mert közben megváltozik a UsedRange.

 

 

Előzmény: wawabagus (16535)
Rusvai Zsolti Creative Commons License 2011.11.07 0 0 16536

Köszönöm szépen, működik:)

Előzmény: Delila10 (16533)
wawabagus Creative Commons License 2011.11.07 0 0 16535

Sziasztok!

El tudjátok nekem magyarázni jobb-e valamelyik megoldás és ha igen miért?

KÖSZI!!!!! 

 

Variáció 1:

 

                    Set CopyRng = Wkb.Sheets(1).Range("B1")
                    Set Dest = shtDest.Range("A" & shtDest.UsedRange.SpecialCells(xlCellTypeLastCell).Row + 1)
                    CopyRng.Copy Dest

 

Variáció 2:

 

                    shtDest.Range("A" & shtDest.UsedRange.SpecialCells(xlCellTypeLastCell).Row + 1) = Wkb.Sheets(1).Range("C1")

Delila10 Creative Commons License 2011.11.07 0 0 16534

Az előzőhöz még annyit, hogy ha a csatolt kép egy kimutatást ábrázol, az értékeit át kell másolnod valahova, és oda kell beírnod a sorok kitöltését és a képleteket, mert a kimutatásba nem tudsz beírni.

Előzmény: Rusvai Zsolti (16531)
Delila10 Creative Commons License 2011.11.07 0 0 16533

Kezdd azzal, hogy az Item Code oszlopot (A oszlop?) feltöltöd. Kijelölöd a tartományt, ugrás menü (Ctrl+g), irányított, üres cellák. Beírsz egy egyenlőség jelet, és nyomsz egy fel nyilat. Ez minden üres cellába beír egy hivatkozást, ami a fölötte lévő cellára mutat. Ctrl+enterrel beviszed a képleteket.

 

Ha bántja a szemedet a sokszor szereplő azonos adat, azonnal, míg ki van jelölve, háttér színűre állíthatod a karakterek színét.

 

Jó, ha az oszlopban a képletek helyére irányítottan rögtön beilleszted az értéküket, mert egy rendezés után másképp galibát okozhat.

 

És most jön a képlet az F2 cellába:

 

{=HA($B2="";"";MIN(HA($A2:$A15=$A2;$C2:$C15;HAMIS)))}

 

Ezt úgy hozod létre, hogy a nem félkövérrel írt képletet beviszed, és Shift+Ctrl+enterrel fogadtatod el, mert ez egy tömbképlet.

 

Átmásolod a G2 cellába, majd a kettőt együtt a többi sorba.

 

A képletben azt használtam ki, hogy a B oszlopban az azonos Item Code-okhoz csak az első sorban adtál leírást.

 

A próbához az adatokat a 2:15 sorba vittem be,  a sorszámokat igazítsd a saját tarományodhoz.

 

Előzmény: Rusvai Zsolti (16531)
Or Kán Creative Commons License 2011.11.07 0 0 16532

Köszönöm, este kipróbálom.

Előzmény: Jimmy the Hand (16529)
Rusvai Zsolti Creative Commons License 2011.11.07 0 0 16531

Sziasztok!

 

A következő kérdésben szeretnék segítséget kérni! Adott egy hatalmas táblázat, mely egy vállalat múltbéli rendelési adatait tartalmazza (portugál nyelvű, de a problémám szempontjából ez lényegtelen). Ebből lekérdezéssel elkészítettem egy olyan kimutatást, mely az egyes termékek rendelési adatait tartalmazza, az egyszerűség kedvéért most csak: egységár, rendelt mennyiség, rendelés értéke (ezt láthatjátok lentebb). Mivel az év során az árak mozogtak, így egy tétethez több egységár is tartozik. A cél az lenne, hogy minden termékre szeretném kimutatni, hogy mennyi volt a legalacsonyabb és a legmagasabb egységár. A probláma az, hogy nem ugyanannyiszor változott a termékek ára, van ami változatlan végig, van ami akár 10x is változott. A legkisebb és legnagyobb egységárat szeretném kiszámoltatni minden egyes item code mellé, ahogy a táblázatban látható. Képlettel akárhogy próbáltam, nem tudtam rájönni a megoldásra. Ha valakinek van ötlete, az nagy segítség lenne!

Köszi!

 

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.11.07 0 0 16530

Az ábra lemaradt...

Előzmény: Jimmy the Hand (16529)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.11.07 0 0 16529

A Vezérlők eszköztár További vezérlők gombjával elérhető egy olyan dolog, hogy "Microsoft Office Spreadsheet". Ha egy ilyet ráteszel a munkalapra, a mellékelt ábrához hasonlóan fog kinézni. Kóddal is hozzá lehet adni, Excel 2003-ban pl. így:

 

Sub add_spreadsheet()
    Dim o As Object
    Set o = ActiveSheet.OLEObjects.Add(ClassType:="OWC11.Spreadsheet.11", Link:=False, _
        DisplayAsIcon:=False)
    o.Name = "inner_sheet"
End Sub

 

Ez azért jobb, mint eszköztárról hozzáadni, mert így egyúttal nevet is adunk neki, amivel később bármikor lehet rá hivatkozni. Ha jól láttam, legalább 2007.es Exceled van. Ott nem tudom, mi a kód, valszleg "OWC12.Spreadsheet.12" vagy "OWC12.Spreadsheet.13", ki kell próbálni. Illetve, ha a Vezérlők eszköztár tervező üzemmódban van, akkor az objektumra kattintva a képletsorból kiderül a típus pontos neve.

 

A láthatóvá tétel/elrejtés műveletek ezek után így néznek ki:

 

    Dim o As Object
    Set o = ActiveSheet.OLEObjects("inner_sheet")
    o.Visible = True/False

 

Az objektumot lehet pozicionálni, méretezni, lehet bele értékeket másolni, és talán arra is rá lehet venni, hogy automatikusan egy külső munkafüzet tartalmát jelenítse meg (bár erre még nem jöttem rá, hogyan kell). Korlátozott Excel funkcionalitással rendelkezik, képleteket lehet bele írni, ki is számolja őket.

Tegyél egy ilyet a munkalap közepére, és próbáld ki, hogy megfelel-e a céljaidnak.

Szerintem elegánsabb, mint egy másik ablak, viszont nem tud annyit, mintha Excel munkafüzet lenne.

Ezért is kérdeztem, hogy mi a célod vele.

 

Előzmény: Or Kán (16528)
Or Kán Creative Commons License 2011.11.07 0 0 16528

 

 

Egy ilyet szeretnék elérni, ha mondjuk a munkafüzet3 első cellájára rákkattintok.

Előzmény: Jimmy the Hand (16526)
Or Kán Creative Commons License 2011.11.07 0 0 16527

A Windows(1).WindowState = xlMaximized, illetve a Windows(2).WindowState = xlnormal parancsokkal próbálkoztam, de ha kiadom a második ablakra (amit az első ablakra akarok ráhívni) az xlnormal parancsot, akkor nekem attól az első ablakot is kisebbre veszi.

 

De lehet, hogy nem is a windows parancsokkal kellene próbálkoznom, de a workbook-kal nem tudok méretezni.

Előzmény: Jimmy the Hand (16526)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.11.07 0 0 16526

Mit értesz az alatt, hogy "egy másik, kisebbre méretezett excel-lapot az előző excel-lap közepére"?

 

Két dolog jutott eszembe:

1) Megnyitni egy másik munkafüzetet egy másik ablakban, és ezt az ablakot az elsőnek a közepére (vagy akárhová) pozicionálni.

2) Az aktív munkalap belsejében valami szövegdoboz-szerű objektumot hozni létre, ami egy másik munkafüzet valamely munkalapjának tartalmát jeleníti meg.

 

Melyik áll közelebb az elképzelésedhez?

A "kisebbre méretezett excel-lap" tartalma mi lesz, milyen forrásból származik?

Előzmény: Or Kán (16525)
Or Kán Creative Commons License 2011.11.06 0 0 16525

Sziasztok!

 

Azt hogy lehetne megcsinálni, hogy egy excel-lapról kattintással meg lehetne hívni egy másik, kisebbre méretezett excel-lapot az előző excel-lap közepére? (Listbox-szal meg tudom csinálni, de jobb lenne egy ilyen excel-lapos megoldás. A kattintás részének beállításával tisztában vagyok, csak az a makró-rész kellene, amivel behívom a kisebb munkalapot, rá a nagyobbra.)

szkripnyik Creative Commons License 2011.11.06 0 0 16524

Anyám, megyek és visszadom a diplomámat, mert már nem tudok különbséget tenni tőszámnév és sorszámnév között!

:-(((((((((((((((((((((

Fél nap alatt nem veszem észre, hogy a hatodik hónap 28-dik napja <> hat hónap + 28 nap...

:-(((((((((((((((((((

Előzmény: Törölt nick (16513)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.11.06 0 0 16523

Hosszú tél volt.

:-)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16520)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.05 0 0 16522

nézd, én így csinálnám. Ez egy kimutatástábla több tartománnyal. Berakhatsz több munkalapot és csak a 2-est kell szűrni

Előzmény: Trodat72 (16510)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.05 0 0 16521

sőt, a 2400-at is át fogja

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16520)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.11.05 0 0 16520

2000-et átaludtad? :-)

Előzmény: _Nyuszi (16518)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.11.05 0 0 16519

Bizony, ezt hívják Gergely-naptárnak. :-)

1900 is szökőév, de csak a Julián-naptárban, amit a pravoszláv egyházak használnak (de polgári célokra a múlt század eleje óta már a pravoszláv országok sem).

Előzmény: Törölt nick (16517)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.11.05 0 0 16518

Én úgy tudtam, hogy a 00 végű évek nem szökőévek, akármennyivel oszthatóak. Megint tanultam valami újat, köszi! :)

Előzmény: Törölt nick (16517)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.05 0 0 16517

a szabály az, hogy minden 4-el osztható év szökőév, kivéve a századfordulók pedig csak akkor, ha 400-al oszthatóak. Utóbbit persze nem tudtam, Wiki-ben olvastam :(

Tehát 1900 nem szökőév és rossz benne a feb.29? - mármint az excel szerint

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16512)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.11.05 0 0 16516

Ezért rossz.

A naptárat nem az Excelhez igazítják. Gergely pápa nem használt MS-termékeket, sem Lilius és Clavius.

Az Excelt sem a naptárhoz, pedig azt kellett volna anno. Most már késő.

Előzmény: Törölt nick (16514)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.11.05 0 0 16515

Jaj, bocsi, én néztem el, ez tényleg csak az az egynapos hiba, amiről beszéltem. Azt már nem is fogják javítani, így kisebb a kár, mint ha mást mutatnának a táblázataid a verziótól függően.

 

1900. jan. 1. előtt úgyis csak trükközéssel lehet dátumszámításra használni az Excelt. Most gyakorlati szempontból nem mindegy, hogy 1900. jan. 1. vagy 1900. márc. 1. előtt nem használható rendesen? Csak két hónap.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16511)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.05 0 0 16514

akkor húzd végig: 1900.01.01 -től

a február 29. benne van.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16512)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.05 0 0 16513

Ezt félreérted. A

hat hónap + 28 nap

az már hét hónap.

Ez 5 hónap + 28 nap a hatodik 

Előzmény: szkripnyik (16508)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.11.05 0 0 16512

Akkor te is rosszul tudod, pedig 1582 óta lett volna időd megtanulni a szabályt. :-)

Előzmény: Törölt nick (16509)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.11.05 0 0 16511

Ezt nem kell ilyen bonyolultan csinálni, elég, ha beírod, hogy 180, és átállítod dátumformátumra, akkor is rossz lesz. :-)

Érdekes hiba. Én eddig csak egy egynapos hibáról tudtam (okos programozók szökőévnek nézték az 1900-at), arra azt mondja  a Microsoft, hogy direkt nem javítják kompatibilitási okokból. Lehet, hogy itt is ilyesmiről van szó.

Előzmény: szkripnyik (16508)
Trodat72 Creative Commons License 2011.11.05 0 0 16510

Elöször is köszönöm válaszod!

 

Nekem úgy kellene leszűrni vagy valami függvény segítségével leválogatni az adatokat hogy a két munkalapban az A oszlopban szereplő nevek egyezzenek, és a B oszlopban mindkét munkalapon a 2-es szám legyen.

 

Az a lényege hogy az egyik munkalap, ami szeptemberben készült A oszlopban nevek B oszlopban számok (1=igen, 2=nem  3=leadta) Következő munkalap Októberben készült ugyan azok a nevek csak a számok változtak a B oszlopban. Na most, nekem kellene csinálni egy harmadik munkalapot amelyben azok a nevek szerepeljenek amelyiknél mindkét munkalap B oszlopában a 2-es szám szerepel! (kb. 2600 névről van szó! L) ezért lenne jó valami automatikus összehasonlítás+másolás vagy szűrés.

 

Válaszotokat előre is köszönöm!

Előzmény: Törölt nick (16507)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.05 0 0 16509

Mi ezzel a baj? Mit számol hibásan?

1900 szökőév volt egyébként.

Lehet, hogy csak én nem értem...

szkripnyik Creative Commons License 2011.11.05 0 0 16508

Dátumok:

A1: =DÁTUM(2011;5;9)

B1: =MA()

C1: =B1-A1

 

Ha c1-t számnak formázom, akkor jó érték: 180 (nap)

Ha dátumnak formázom:  1900.06.28 (vagyis hat hónap + 28 nap!!!!!)

Ez még mindig a Lotus 1-2-3 öröksége, hogy 1900 év elején hibásan számol?

2003-s és 2010-s EXCEL-lel is ezt műveli!

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.05 0 0 16507
ha ritkan kell csinalnod: autoszuro majd kopipaszte masik munalapra.
ha sokszor kell, akkor iranyitott szuru vagy kimutatastabla.
Előzmény: Trodat72 (16505)
dvorcsakl Creative Commons License 2011.11.05 0 0 16506

Egy egyszerű kérdéssel zavanálak Titeket:

 

van egy rakás wordom, ami excelből szed adatokat (körlevél jelleg).

van, amikor a word és az excel egy könyvtárban van.

van, amikor a word maga egy sablon (dot), ekkor nyilván nem egy könyvtárban van az excellel.

 

mit kell tennem, hogy ne kelljen minden alkalommal megmuttani a szükséges excel-t a word részére?

van, amelyik tök jól működik, semit nem kell csinálnom, de van, amelyiknek 2x is meg kell mutatnom az excel-t.

 

köszi a segítséget

 

Trodat72 Creative Commons License 2011.11.05 0 0 16505

Sziasztok

Segítséget szeretnék kérni.

Van két táblázatom, mindkettőnek az A oszlopában nevek vannak a B oszlopban számok 1-töl 3-ig, nekem azok a nevek kellenének egy harmadik táblázatba, amelyeknél minkét táblázat b oszlopában a 2-es szám szerepel.

Elöre is köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.03 0 0 16504

Nem akarlak összezavarni, mert nem a te példádból indultam ki - de hasonlót én így szoktam:

 

 Dim SOR, TALALAT 
 SOR = Application.Match(Cells(ActiveCell.Row, 3), Sheets("munkalapneve").Columns(3), 0)
 If VarType(SOR) = vbError Then
       MsgBox "Nincs találat, kérlek ellenőrizd"
   Exit Sub
 End If
 TALALAT = Sheets("munkalapneve").Cells(SOR, 10)

 

Gyorsabb és könnyebb hibát kezelni, mint a Find esetében.

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16501)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.03 0 0 16503

esetleg még az is lehet, hogy nincs találat, ekkor is kiléphet ezzel a típushibával, mert text nem = Err

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16501)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.03 0 0 16502

csak tipp:

próbáld meg a .value helyett: .text

 

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16501)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.11.03 0 0 16501

Szia!

 

Hát jelenleg ugye ez a használandó kód:

 

 

Private Sub ComboBox63_Change()

 

TextBox472.Text = Worksheets("kereses").Range("A1:A50").Find(What:=ComboBox63.Text, After:=ActiveCell, LookIn:=xlValues, LookAt:=xlPart, SearchOrder:=xlByRows, SearchDirection:=xlNext, MatchCase:=False, SearchFormat:=False).Offset(0, 1).Value

 

TextBox473.Text = Worksheets("kereses").Range("A1:A50").Find(What:=ComboBox63.Text, After:=ActiveCell, LookIn:=xlValues, LookAt:=xlPart, SearchOrder:=xlByRows, SearchDirection:=xlNext, MatchCase:=False, SearchFormat:=False).Offset(0, 2).Value


End Sub

 

 

 

A hibaüzenet:

 

Run-time error '13'

 

Type mismatch

Előzmény: Jimmy the Hand (16500)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.11.03 0 0 16500

Mi a hibaüzenet?

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16498)
Delila10 Creative Commons License 2011.11.03 0 0 16499

Az idézett linkedből (http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp) ezt a diagramot sikerült összehozni.

 

 

Mint az ábra mutatja, a Safari és az Opera a 2002-2011 időszakban stagnált, az IE 2010-re felfutott, de az idén a Firefox-szal együtt erősen csökken az alkalmazása a Chrome javára.

Előzmény: Törölt nick (16496)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.11.03 0 0 16498

Sziasztok!

 

Nemrég volt egy kérdésem azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet az alábbi dolgot megoldani:

 

Van egy excel táblámban mondjuk A, B, C oszlop, és van 50 sor.

 

A oszlop egyfajta sorszámot tartalma. A sorszámokhoz soronként adatok tartoznak, melyek a B, és C oszlopban lévő megfelelő sorszámú mezőkbe vannak rögzítve.

 

A kérdés az lnne, hogy hogyan lehet azt megoldani, hogyha egy VBA combobox segítségével kiválasztom mondjuk a 35. sorszámot, akkor az ahhoz tartozó sorból a B, és C oszlopban szereplő adatokat a program automatikusan betegye mondjuk textbox1 és textbox2 -be?

 

Régebben kaptam egy kis segítséget, de nem működik. A kód ez volt

 

Private Sub ComboBox1_Change()


TextBox1.Text = Range("A1:A50").Find(What:=ComboBox1.Text, After:=ActiveCell, LookIn:=xlValues, LookAt:=xlPart, SearchOrder:=xlByRows, SearchDirection:=xlNext, MatchCase:=False, SearchFormat:=False).Offset(0, 1).Value

TextBox2.Text = Range("A1:A50").Find(What:=ComboBox1.Text, After:=ActiveCell, LookIn:=xlValues, LookAt:=xlPart, SearchOrder:=xlByRows, SearchDirection:=xlNext, MatchCase:=False, SearchFormat:=False).Offset(0, 2).Value


End Sub

 

 

 

Mi lehet a baj?

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.02 0 0 16497

itt meg is kérdeztem a backslash dolgot:

 

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9039091

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.02 0 0 16496

Úgy gondolom, a 16500 hozzászólásunkkal kiérdemeltük, hogy ezen a fórumon is alkalmazkodjanak az üzemeltetők valamelyest az igényeinkhez, hiszen ezzel a nagy látogatottsággal hozzájárulunk a reklám bevételeikhez.

 

Szerintem lesz@rják, de persze meg kell próbálni.  Egy nyereségorientált gazdasági társaság nem így működik, hogy hibátlanul megfeleljen xezer felhasználó igényének (amiből a 16500 hsz talán 0,000x ezrelék lehet) Az index az ilyen (ez a fórum pl) ingyenes szolgáltatásokból közvetlen módon nem profitál.

 

 

A böngészők optimalizálásával kapcsolatban 2006-ban futottam utoljára 1-2 kört. : (alulról felfelé)

Itt lehet reklamálni a backslash miatt is szerintem. (http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9039091)

 

Kilroy válasz | megnéz | könyvjelző 2006.11.21 11:47:21 © (1436)
Vagom. Csak itt a forumban is sokszor leirtak, hogy nem tul bonyolult feladat ugy megcsinalni barmilyen oldalt, hogy gyakorlatilag minden bongeszon jol menjen. En ugyan nem ertek hozza, de azert megse gondolom, hogy ne igy lenne...
Előzmény: Deibler úr (1435)
Deibler úr válasz | megnéz | könyvjelző 2006.11.21 11:37:55 © (1435)

Röviden, mert túl messzire vezetne. Ez gazdasági kérdés szokott lenni. Szerveroldalon statisztikázható, hogy az adott oldalt milyen böngészőkkel látogatják.
Innen kiindulva: http://www.internetworldstats.com/stats.htm egy klikkel eljutunk
ide: http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp
2006 IE7 IE6 IE5 Fx Moz N7/8 O7/8/9 October 3.1% 54.5% 3.2% 28.8% 2.4% 0.3% 1.4%
Azaz nem IE alapon a userek 32,9 százaléka nyomul, négy csoportban. 
Oprendszer szerint:
2006 WinXP W2000 Win98 WinNT W2003 Linux Mac September 75.6% 9.2% 1.4% 0.3% 2.0% 3.5% 3.8%
a userek 7,3 %-a nem tudna IE alapon nyomulni, azaz 92,7 % igen. Ez az erősebb kutya pajzánkodik elv. Ha pedig valami van, szabvány - nem szabvány és használható, akkor használják. Így szokott lenni. Ez itt nem értékítélet, ezek a tények. 
Előzmény: Kilroy (1434)
Kilroy válasz | megnéz | könyvjelző 2006.11.21 10:54:10 © (1434)
Valoban jo kerdes. Szerintem inkabb az index optimalizalodhatna jobban Operara... mintsem az Opera idomuljon x+1 kulonfele oldal igenyehez... szerintem.
Előzmény: robbantomester (1433)
robbantomester válasz | megnéz | könyvjelző 2006.11.20 20:24:32 © (1433)
Egy ugyes fejleszto kepes megoldani, kikerulni ezeket a "csibeszsegeket". Mind a forum motornal, mind az Operanal. Az mar mas kerdes, hogy melyik oldalnak kell erre sulyozottabban figyelni....
Előzmény: Kilroy (1428)
robbantomester válasz | megnéz | könyvjelző 2006.11.20 20:13:23 © (1432)
Koszonom, de Operarol volt szo. Netalantan jo oda is? Nem hiszem...
Előzmény: Deibler úr (1429)
Kilroy válasz | megnéz | könyvjelző 2006.11.20 14:24:03 © (1431)
Jah tenyleg, erre nem gondoltam. Bocs a looser kerdesert :-))
Előzmény: Deibler úr (1430)
Deibler úr válasz | megnéz | könyvjelző 2006.11.20 14:18:24 © (1430)
Fícsör.
Előzmény: Kilroy (1428)
Deibler úr válasz | megnéz | könyvjelző 2006.11.20 14:17:59 © (1429)
Firefoxhoz: BBComposer: https://addons.mozilla.org/firefox/3795/ , ez a menübe költözik bele és kicsit idomítani kell, vagy a BBCodeXtra: https://addons.mozilla.org/firefox/491/, ez a context menübe. Az első talán könnyebben kezelhető kicsit.
Előzmény: robbantomester (1425)
Kilroy válasz | megnéz | könyvjelző 2006.11.20 13:59:56 © (1428)
Egy szabvanyon kivuli dolog rossz implementalasa az hiba vagy csibeszseg?
Előzmény: Operator (1427)
Operator válasz | megnéz | könyvjelző 2006.11.19 20:12:18 © (1427)
Végülis egy szabványon kívüli dolog implementálása valóban nem hiba, inkább csibészség.
Előzmény: attention (1426)
attention válasz | megnéz | könyvjelző 2006.11.19 20:07:10 © (1426)
Ez nem microsoft hiba.
Előzmény: robbantomester (1425)
robbantomester válasz | megnéz | könyvjelző 2006.11.19 16:03:35 © (1425)
Nagy kár!
M$ bekaphassssaaa.
Annyira sokan vannak, akik nem Explorert használnak - biztosan meg lehetne úgy is csinálni, hogy menjen a többi böngészővel.
Előzmény: Operator (1424)
Operator válasz | megnéz | könyvjelző 2006.11.18 21:54:12 © (1424)
A Firefox-ban sem. Ez egy M$ specialitás, csak Explorerben műxik.
Előzmény: robbantomester (1423)
robbantomester válasz | megnéz | könyvjelző 2006.11.18 21:48:52 © (1423)
Opera bongeszoben nem mukodik a hozzaszolas szerkeszto - ugy ahogy kene...

Előzmény: Delila10 (16492)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.11.02 0 0 16495

Na még egyszer a link. (Mindig elfelejtem, hogy ez az idióta fórummotor escape-eli az ampersandet az URL-ben. Bár ez lenne a legsúlyosabb baja!)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16494)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.11.02 0 0 16494

OFF: egyébként az egyik legmeglepőbb dolog, ami történt ittlétem alatt:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9000018&go=24205280&p=1#24205280

9675-81

Beírtam valamit, erre kaviat azt írta, hogy ennyi erővel a pápa válaszát is várhatnám, és erre majdnem megjelent a pápa, és válaszolt. Pontosabban keki, aki nem arról híres, hogy a fórumozókkal kommunikáljon, meg lehet nézni a hozzászólásainak a számát, és megadta a választ. Ez kb. olyan valószínűségú esemény volt, mintha tényleg a pápa írt volna vissza. :-)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16493)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.11.02 0 0 16493

Igazad van. De nem fognak. 11 év fórumozás után sajnos már ismerem a realitásokat. Köpnek mindenkire.

Előzmény: Delila10 (16492)
Delila10 Creative Commons License 2011.11.02 0 0 16492

Nem értek a fórummotorokhoz, de valószínűleg lehet optimalizálni más böngészőkhöz is.

 

3-4 éve használom a nefelejtsdel.hu lapot (ez itt a reklám helye) arra, amire szeretnék e-mail értesítést kapni, pl. figyelmeztetés névnapokra, kedvenc rádióműsorra, gázóra állás bejelentésére, stb.

Egy időben kétszer kellett bejelentkeznem, hogy észrevegyen, és az újabb bejegyzéseket, és törléseket is duplán kellett megadnom. Megírtam az üzemeltetőnek, 10 perc múlva válaszoltak. Közölték, hogy akkoriban optimalizálták 3-4 böngészőre, az enyémhez most hozzáigazították.

 

Úgy gondolom, a 16500 hozzászólásunkkal kiérdemeltük, hogy ezen a fórumon is alkalmazkodjanak az üzemeltetők valamelyest az igényeinkhez, hiszen ezzel a nagy látogatottsággal hozzájárulunk a reklám bevételeikhez.

 

Mit gondoltok erről?

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16486)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.02 0 0 16491

Aki el akar menni, az már nincs itt :)

Szerintem a célra elég egy egyszerű blog. (Mint ahogy sokan így is tesznek egyéb szakmai berkekben)

 

 

 

Előzmény: tt65 (16490)
tt65 Creative Commons License 2011.11.02 0 0 16490

én erre nem vagyok ilyen kényes. akárhova teszel tartalmat, a kereső cégek látják, letapogatják.

lehet, hogy más excel-es fórumokat kellene mintának venni, pl.: http://www.excelitems.com/2009/03/home-page-for-excel-items.html ; vagy http://www.vbaexpress.com/forum/ sok van még ....

 

de, akkor mi most el akarunk menni innen?

Előzmény: Jimmy the Hand (16489)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.11.02 0 0 16489

Lehet, hogy a gugli doksz egyszerű módja lenne a tudásbázis létrehozásának, de a magam részéről nem támogatom a Nagy Testvér további betekintését a dolgaimba. Így is pont elég adatot gyűjt össze rólam a hozzájárulásom nélkül. Valami független dolog kéne, ami nem tartozik semmilyen adathalász multióriás fennhatósága alá.

Előzmény: tt65 (16485)
tt65 Creative Commons License 2011.11.02 0 0 16488

a beállításoknál be lehet állítani, hogy egy lapon hány hsz-t hozzon le neked a fórummmotor! ha ide egy ultrborzasztó nagy számot írsz (pl. 16.500), akkor lejön az összes!

 

igen, az újak így valóban nem kerülnek bele, de az utolsó pár hónapra még emékszik az ember milyen témák mentek!

Előzmény: mimi_bacsi (16487)
mimi_bacsi Creative Commons License 2011.11.02 0 0 16487

"én egyszer nekiálltam és letöltöttem a teljes topikot és lementettem fájlba." Van arra mód, hogy "egy kattintással" lementsük a fórum hozzászólásait..? (gondolom, oldalanként lehet most...)

 

"így egyszerű kereséssel lehet benne bármikor kényelmesen keresni." Igenám, mi van akkor, ha újabb beírások vannak, azt is folyamatosan mentegeni szükséges....?

 

Előzmény: tt65 (16485)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.11.02 0 0 16486

OFF: én Firefoxon próbálom használni, amennyire lehet. Ha tényleg erre van optimalizálva, akkor még belegondolni se merek, milyen lehet a többin, amire még optimalizálva sincs.

Előzmény: Delila10 (16483)
tt65 Creative Commons License 2011.11.02 0 0 16485

én egyszer nekiálltam és letöltöttem a teljes topikot és lementettem fájlba. így egyszerű kereséssel lehet benne bármikor kényelmesen keresni.

 

esetleg a google docs lehet olyan ahova lehetne feltenni tudásbázist amire gondolsz.

 

a későbbi ötletek is jónak tűnnek, de ahhoz nem értek.

Előzmény: Jimmy the Hand (16479)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.11.02 0 0 16484

Az SK által javasolt pastebin megoldás erre.

Előzmény: Delila10 (16483)
Delila10 Creative Commons License 2011.11.02 0 0 16483

Nagyon korrekt.

 

Valahol a szabályzatban olvastam, hogy a fórum a Firefox-ra van optimalizálva. A VBA kódok innen történő bemásolása megadja a kellő tagolást – de ez is megeszi a \ jelet. Kicsit kényelmetlennek tartom, hogy mivel másik böngészőt használok, kód megadásakor külön ki kell ugrasztanom a bokorból a rókát. Vajh' ezen tudna változtatni az üzemeltető? (költői kérdés)

Előzmény: Jimmy the Hand (16479)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.11.01 0 0 16482

Na igen, a végét csak átfutottam elsőre.

 

Szerintem nagyon jó lenne egy tudásbázis, én már régóta szeretném, és többször sóhajtoztam, mennyi hasznos tudás süllyed el az archívumban. Szóval igen. Szerintem erre egy wiki lenne a legalkalmasabb, mert rugalmasan, egyszerűen szerkeszthető, és könnyen kategorizálható. A legelterjedtebb rendszerhez, a MediaWikihez PHP+MySQL kell, és nem árt htaccess-hozzáférés (főleg, ha képekre is szükség van), és ha valaki tud egy ilyent biztosítani, akkor adhatna  adminjogot a törzstagoknak, akik már letették a névjegyüket. Vagy ha nem ez, akkor is valami CMS, ami egy sima weblapnál alkalmasabb a kollektív munkára.

Előzmény: Jimmy the Hand (16479)
mimi_bacsi Creative Commons License 2011.11.01 0 0 16481

Számomra is iránymutató mindaz, igyekszem betartani, ami itt le van írva, támogatom a kezdeményezést...! :-)

Előzmény: Jimmy the Hand (16479)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.11.01 0 0 16480

Első olvasatra jó ez, csak a kötőjeleket cseréljük gondolatjelre. :-) Alt 0150

Én feltétlenül kiegészíteném valami pastebinnel, pl. http://pastebin.com/. VBA-kódoknak, tagoltan.

Előzmény: Jimmy the Hand (16479)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.11.01 0 0 16479

Összeállítottam a topikleírásba szánt rövid ismertetőt (szaggatott vonalak között). Kérem, véleményezzétek.

 

---------------------------------------------------------

Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
- Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
- Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem Excel, akkor micsoda?)
- Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
- A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
- Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
- Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
- Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt.
- Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
- Ajánlott irodalom: http://esr.fsf.hu/smart-questions_hu.html

---------------------------------------------------------

 

Ezen kívül az jutott eszembe, hogy jó lenne egy olyan weblap, ahol a topik fontos tapasztalatait, mérföldkő- vagy összefoglaló-jellegű posztjait össze tudnánk gyűjteni. Csak egy lista lenne, téma rövid leírása és a kapcsolódó hozzászólás száma. Így 16 és félezer hsz felé járva nehéz már visszakeresni a régi dolgokat, pedig régen is tök jókat írtunk. Tudna valaki host-olni egy ilyen oldalt? Olyan lenne, mint valami tudásbázis. Beraknánk a linkjét a fenti összefoglalóba, plusz mi magunk is könnyebben megtalálnánk, hogy a kérdezőt a topik melyik pontjára kell elküldeni olvasgatni egy kicsit. Ezzel kapcsolatban is várom a véleményeket.

Törölt nick Creative Commons License 2011.10.30 0 0 16477

... ami azt jelenti, hogy utánaolvasok a dolgoknak és első lépésben igyekszem magam megkeresni a megoldást pl. az interneten de nem próbálom megoldatni a problémámat másokkal. ...

csak azt akarom mondani, hogy én is így teszek, mert így lehet igazán megtanulni valamit.

Előzmény: Gavriel (16475)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.30 0 0 16476

Sajnálom, ha nem sikerült elég egyértelműen fogalmaznom, és ezért attilaahun nem érthette meg a lényeget.

 

Szerintem már eléggé kiveséztük ezt a témát, visszatérhetnénk a szakmai kérdésekhez.

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.29 0 0 16474

Mi lehet a büszkeség ára? Minden döntésnek vannak következményei. Még csak annyit, hogy az allergia betegség, és nem a parlagfű tehet róla.

 

Előzmény: attillaahun (16471)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.29 0 0 16473

Ha te itt nézeteltérést látsz, akkor nem értetted meg, amit Delila írt.

Előzmény: attillaahun (16471)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.29 0 0 16472

Függetlenül. Oltalom, Közösségi érzés, Nők felé irányuló képmutató tisztelet, nézeteltérés NÉLKÜL:

Bőséges segítséget nyújt a tanácsért idetévedőknek, az elsők között.

(Csak te ezt nem tudod)

....Ez volt ezzel kapcsolatban az utolsó hsz-em...

 

Előzmény: attillaahun (16471)
attillaahun Creative Commons License 2011.10.29 0 0 16471

Először is ismét köszönöm a programot, szépen gurul. :)

 

Az első bekezdésedben asszem megállapodhatunk ahogy van.

 

Az Excel fórum válaszadóinak és főként neked, részemről maximálisan kijár a tisztelet, kivéve Delila-t, mert ő a saját részét nullázta a #valahanyas megjegyzésével, írtam lejjebb hogy az ilyesmire allergiás vagyok.

Az hogy megvan a közösségi érzés, és kiálltok egymásért szép dolog, én mégis tisztábbnak tartom, hogy mindenki maga rendezze a nézeteltéréseit. Ameddig képes rá.

A férfiak részéről nők felé mutatott tiszteletnek gondolt képmutató udvariaskodásból meg már láttam eleget, inkább kimaradnék belőle. Nekem megfelel a szimpla egyenlő bánásmód, úgyhogy ha a 88 éves angol király beszól, őt is válaszra méltatom. :)

 

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.29 0 0 16470

Dehát ez költői kérdés volt!

Na lépjünk tovább, nem tesz jót a poénoknak a ragozás.

Előzmény: tt65 (16464)
tt65 Creative Commons License 2011.10.29 0 0 16469

korrekt.

Előzmény: Jimmy the Hand (16468)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.29 0 0 16468

Hm, kezdenek rossz irányba menni a dolgok.

Deilának részben igaza van. A kérdésem lényege pontosan az volt, hogy ha akarsz valamit, akkor gondold át, szedd össze, és lehetőleg minél több infót adj át egyszerre. Nem jó, ha cseppenként adagolod. Kapsz egy megoldást, de még ezt is kéne, megkapod ezt is, de még azt is kéne, megkapod azt is, de még amazt is kéne, stb... Ez így egy idő után elveszi az ember kedvét a válaszadástól. A kívánságlistádra vonatkozó kérdésem feltevésekor már éreztem, hogy közeleg a türelmem vége, és igyekeztem ezt finoman és körültekintően tudtodra adni. De még nem tartottunk ott, hogy figyelmen kívül hagyjalak, mert egyrészt tetszik a feladatodban rejlő kihívás, és nekem is jó, ugyanis ezen keresztül tanultam meg itt és most(anában), hogy hogyan lehet az internet explorerrel ilyen szinten együttműködni. Másrészt értem az indokod, hogy azt hitted, a többi részt magadtól is meg tudod oldani.

Én sem hiszem, hogy pofátlan lettél volna, viszont az is igaz, hogy ezzel a 16460-as beszólással kissé elvetetted a sulykot. Delilának minden alapja megvan arra, hogy elmondja a személyes véleményét egy ilyen esetben. Ő az itteni Excel fórum egyik fő éltetője, más fórumokon meg szinte kizárólag ő ad válaszokat. Lehet, hogy pont a Te kérdéseidre még nem válaszolt, de ezer más kérdésre már igen. És több más fórumtag is így van ezzel. Nem állítom, hogy összeszokott csapat vagyunk, de alakul a dolog, és én nagyon helyeslem, ha kiállunk egymás mellett. Ezért ebben a szituban nem tehetem meg, hogy szó nélkül elmenjek a beszólásod mellett. Főleg, hogy Te (nicked alapján) férfi vagy, ő meg egy hölgy. Ezért arra kérlek, hogy próbálj meg tiszteletteljesen viselkedni nemcsak velem, hanem az egész fórumtársadalommal szemben. Az élet más területén is hasznos lehet.

 

A kérdésedre pedig ez a válaszom:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Private Declare Function FindWindow Lib "user32" Alias _
    "FindWindowA" (ByVal lpClassName As Any, ByVal lpWindowName As Any) As Long
Private Declare Function SetForegroundWindow Lib "user32" (ByVal hwnd As Long) As Long

Sub DistanceQuery_Multi()
    Dim IE As Object, Doc As Object
    Dim oFr As Object, oTo As Object, oNew As Object, oGo As Object, oSum As Object
    Dim t As Long, s As String, myHwnd As Long, PrevSum As String
    Dim CityCount As Long, i As Long
    
    CityCount = Application.WorksheetFunction.CountA(Range("A31:A37"))
    If CityCount < 2 Then
        MsgBox "Kéne legalább két állomás."
        Exit Sub
    End If
    
    Set IE = CreateObject("InternetExplorer.Application")
    IE.Navigate "http://www.terkep24.hu/"
    IE.Visible = True
    While (IE.Busy) Or (IE.ReadyState <> 4)
        'wait until ready
    Wend
    Set Doc = IE.Document
    Set oGo = Doc.getelementbyid("routebtn_terv").FirstChild
    Set oSum = Doc.getelementbyid("summary")
    For Each oNew In Doc.all
        If oNew.classname = "runjs run_new_point button running" Then Exit For
    Next
    Set oFr = Doc.getelementbyid("rpA").Children(1)
    oFr.Value = Range("A31")
    For i = 2 To CityCount
        If i > 2 Then
            oNew.Click
            While (IE.Busy) Or (IE.ReadyState <> 4)
                'wait until ready
            Wend
        End If
        Set oTo = Doc.getelementbyid("rp" & Chr(64 + i)).Children(1)
        oTo.Value = Range("A" & 30 + i)
        oGo.Click
        While (IE.Busy) Or (IE.ReadyState <> 4)
            'wait until ready
        Wend
        PrevSum = oSum.innertext
        Do Until (oSum.innertext <> PrevSum) And (InStr(oSum.innertext, "km") > 0)
            DoEvents
        Loop
        Debug.Print oSum.innertext & "****"
        s = oSum.innertext
        s = Replace(s, Chr(13), "")
        s = Replace(s, Chr(10), "")
        t = InStr(s, ":")
        s = Mid(s, t + 1, InStr(s, "km") + 1 - t)
        Range("B" & 30 + i) = s
    Next
    myHwnd = FindWindow(vbEmpty, "Microsoft Excel - " & ThisWorkbook.Name)
    SetForegroundWindow myHwnd
End Sub

Előzmény: attillaahun (16460)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.10.29 0 0 16467

Te írtad, hogy az A38(-as cella) így meg úgy.

Erre jött a kérdés, hogy mi van az A38-on, milyen koncert...

:-)))

Lépjünk túl rajta szvsz. :)

Előzmény: attillaahun (16466)
attillaahun Creative Commons License 2011.10.29 0 0 16466

Még mindig nem értem, hogy ki-mit-hogyan tudott félreérteni abból az egy soros hozzászólásból, de akkor tisztázás végett: Jimmy the Hand írt egy végtelen For ciklust (remélem jól értelmeztem a makrót), ami bármennyi állomás közti távolságot ki tudja számolni egy térképes hivatkozással. Az én szempontomból ennek annyi volt a hátránya, hogy egy már meglévő program közepére akartam beilleszteni (ezt valóban nem említettem), ahol nem lett volna jó, ha az A oszlop összes cellájában lévő értéket állomás/megállóhely-ként értelmezi.

Ezért kértem, hogy elég lenne 7 értékkel számolnia a makrónak, mert az A38-ban már megint más van. Elsőre azt mondtam, hogy akkor legyen A1-A7-ig, mert akkor nem tudtam még pontosan hova fogom beilleszteni. Azt feltételeztem hogy mindegy, úgyis elég lesz benne majd 2 számot átírni a hivatkozásokhoz.

Asszem ennyi a történet.

Koncertet meg még mindig nem értem. Azt kérdezted, hogy koncert van-e az A38-ban vagy mi? :D

_Nyuszi Creative Commons License 2011.10.29 0 0 16465

Hja. "Mindenki más - te sem vagy más!"

:-)

Előzmény: tt65 (16464)
tt65 Creative Commons License 2011.10.29 0 0 16464

"attilaahun" valamelyik következő epizódban biztos kifejti mi van A38-ban! egyelőre elégedjünk meg annyival, hogy más! A másságot pedig tisztelni kell manapság!

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16463)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.29 0 0 16463

Ott a pont. Az "A38-ban már megint más dolog van" szövegrészre reagáltam. Mi van az A38-ban?

Előzmény: _Nyuszi (16462)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.10.29 0 0 16462

Én egy egyszerű poénnak vettem, ahogy az A38-as cella hivatkozása "összeakadt" az A38-as állóhajóval. :-)

Előzmény: attillaahun (16460)
tt65 Creative Commons License 2011.10.29 0 0 16461

hmmm....

Előzmény: attillaahun (16460)
attillaahun Creative Commons License 2011.10.29 0 0 16460

Nem gondolnám, hogy annyira pofátlan lettem volna (/vagyok) mint ahogy beállítod. Ha meg mégis, az alább említett szerző majd felvilágosít róla, és akkor elgondolkodok magamon. Az erkölcsi terelgetést senkitől nem veszem szivesen, főleg olyantól aki más nevében teszi, ugyanakkor még egy kérdésemre sem válaszolt.

 

SK meg majd maga elmondja mire gondolt a koncerttel, mert úgy látszik mindketten rosszul gondoltuk. Vagynem.

Mármint vagynem mondja el.

(elmondhatná, mert most már tényleg nagyon kíváncsi lettem)

 

Előzmény: Delila10 (16458)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.29 0 0 16459

Nem, én nem erre gondoltam, nézd meg még egyszer. :-DDD

Előzmény: Delila10 (16458)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.29 0 0 16458

Szerintem már régen elhasználtad a limitet.

 

Bizonyára elkerülte a figyelmedet, amit Jimmy már másfél héttel ezelőtt írt a 16329-es válaszában: "Ezzel elküzdöttem egy darabig".

 

Minden újabb óhajoddal csaknem előlről kell kezdenie a küzködést. Becsülnöd kellene a válaszadó munkáját, idejét és türelmét annyira, hogy a kérdés feltevése előtt átgondolod, mit akarsz, nem kéred az ingyen munkát többszörösen. Neked jut a kényelmesebb rész így is, csak ki kell találnod, mit szeretnél, az érdemi részt a válaszadó végzi.

 

Erre utalt SK is a koncerttel.

Előzmény: attillaahun (16456)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.10.28 0 0 16457

:-)))))))))))))

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16451)
attillaahun Creative Commons License 2011.10.28 0 0 16456

Hát nem is tudom, mennyi a napi kívánságlimit? Mert nem szeretném ma elhasználni az egész heti adagomat. :)

 

Még azt akarom majd megcsinálni, hogy abból a 7 cellából minidig a legutolsó km-eset válassza majd ki egy képlet, és kerekítse fel 50-re a végét. De szerintem ez már nekem is menni fog egy HA és PLAFON függvénnyel.

Végülis csak a makrókhoz nem értek (meg persze még ezer más dologhoz, de az most nem lényeges).

Egyébként sok meló átalakítani a több állomásos programrészt, úgy hogy máshol legyen? Gondolom igen, mert egyébként már beírtad volna melyik 2-3 számot kell átírni benne.

Szóval bocs, nem találok már ki több hülyeséget (a közeljövőben).

 

#16451

Hova viszel?

Előzmény: Jimmy the Hand (16455)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.28 0 0 16455

És van még más kívánságod is? :)

Gondold át. Ha van, akkor ki vele.

Előzmény: attillaahun (16449)
erno68 Creative Commons License 2011.10.28 0 0 16454

Hát ez elég nehéz egyerű  halandónak, nem tudom sikerül-e megbirkoznom vele :)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16453)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.28 0 0 16453

Tényleg nem nagyon sikerült elmagyarázni. :-)

 

Először is nyilván üres oszlopokat kell beszúrni, hogy legyen hely, aztán két egymás melletti cellába ezeket:

=HA(SZÖVEG.E(B1);BAL(B1;HOSSZ(B1)-1);B1)

=HA(SZÖVEG.E(B1);JOBB(B1;1);"")

Az első persze szövegként adja meg a számot, még át kell állítani a formátumát.

Előzmény: erno68 (16452)
erno68 Creative Commons License 2011.10.28 0 0 16452

Sziasztok.

    Megint egy nagy problémával fordulok hozzátok amit nem tudok sehogy megoldani, éspedig be szúrtam erre a cimre  >>>> 

egy *csv dokumentumot, hogy a B és a C oszlopban lévő adatokat pl ( 560= ) szétválasztani vagyis az 560 külön oszlopba jelenjen meg és a  = jel külön oszlopban, nem tudom sikerült-e érthetően elmagyaráznom, elmagyarázni is nehéz nemhogy megoldani :) . 

köszönöm a segitségeteket  a cimem erno@csomortani.ro .Ernő

 

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.28 0 0 16451

Koncert?

Előzmény: attillaahun (16450)
attillaahun Creative Commons License 2011.10.28 0 0 16450

Meg még annyi, hogy A38-ban már megint más dolog van, szóval azt már nem kellene állomásnak vennie.

Előzmény: attillaahun (16449)
attillaahun Creative Commons License 2011.10.28 0 0 16449

Köszi, nagyon kafa. :D

Viszont igazából nem A1-A7-ig kellene, hanem A31-A37-ig, mert előtte még vannak más dolgok, csak előbb nem gondoltam, hogy nem tudom majd olyan egyszerűen megváltoztatni a beviteli mezők helyét, mint a 2 állomásos verziónál. :|

 

Szóval átírtam már ezeket:

 

oFr.Value = Range("A31")

For i = 32 To CityCount

If i > 32 Then

 

de nem tetszik neki, és az én tudásomből csak ennyire futja. ;)

Előzmény: Jimmy the Hand (16448)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.28 0 0 16448

Voilá. Tizenkét várossal teszteletem, működött.

"A" oszlopba "A1"-től kezdődően a városnevek, "B" oszlopba "B2"-től megy a kummulált távolság.

---------------------------------------

Private Declare Function FindWindow Lib "user32" Alias _
    "FindWindowA" (ByVal lpClassName As Any, ByVal lpWindowName As Any) As Long
Private Declare Function SetForegroundWindow Lib "user32" (ByVal hwnd As Long) As Long

Sub DistanceQuery_Multi()
    Dim IE As Object, Doc As Object
    Dim oFr As Object, oTo As Object, oNew As Object, oGo As Object, oSum As Object
    Dim t As Long, s As String, myHwnd As Long, PrevSum As String
    Dim CityCount As Long, i As Long
    
    CityCount = Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row
    If CityCount < 2 Then
        MsgBox "Kéne legalább két állomás."
        Exit Sub
    End If
    
    Set IE = CreateObject("InternetExplorer.Application")
    IE.Navigate "http://www.terkep24.hu/"
    IE.Visible = True
    While (IE.Busy) Or (IE.ReadyState <> 4)
        'wait until ready
    Wend
    Set Doc = IE.Document
    Set oGo = Doc.getelementbyid("routebtn_terv").FirstChild
    Set oSum = Doc.getelementbyid("summary")
    For Each oNew In Doc.all
        If oNew.classname = "runjs run_new_point button running" Then Exit For
    Next
    Set oFr = Doc.getelementbyid("rpA").Children(1)
    oFr.Value = Range("A1")
    For i = 2 To CityCount
        If i > 2 Then
            oNew.Click
            While (IE.Busy) Or (IE.ReadyState <> 4)
                'wait until ready
            Wend
        End If
        Set oTo = Doc.getelementbyid("rp" & Chr(64 + i)).Children(1)
        oTo.Value = Range("A" & i)
        oGo.Click
        While (IE.Busy) Or (IE.ReadyState <> 4)
            'wait until ready
        Wend
        PrevSum = oSum.innertext
        Do Until (oSum.innertext <> PrevSum) And (InStr(oSum.innertext, "km") > 0)
            DoEvents
        Loop
        Debug.Print oSum.innertext & "****"
        s = oSum.innertext
        s = Replace(s, Chr(13), "")
        s = Replace(s, Chr(10), "")
        t = InStr(s, ":")
        s = Mid(s, t + 1, InStr(s, "km") + 1 - t)
        Range("B" & i) = s
    Next
    myHwnd = FindWindow(vbEmpty, "Microsoft Excel - " & ThisWorkbook.Name)
    SetForegroundWindow myHwnd
End Sub

Előzmény: attillaahun (16445)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.28 0 0 16447

Nincs, de a hétvégén összerakom :)

Aztán beküldöm véleményezésre.

Előzmény: Delila10 (16446)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.28 0 0 16446

"... ehhez minimum meg kellene adnod... "

 

Nincs kedved megírni azt a bizonyos rövid ismertetőt a topikleírásba, amit először a #16261-es hozzászólásodban vetettél fel?

Előzmény: Jimmy the Hand (16441)
attillaahun Creative Commons License 2011.10.28 0 0 16445

A háttérbe rakás szépen megy, köszönöm. :)

 

A több pontos útvonaltervet úgy gondoltam, hogy legfeljebb 7 állomást lehetne megadni , mert ennél hosszabb körutazások nem sűrűn vannak. A 7 beviteli mező lenne mondjuk A1-A7, és B1-be meg kiírná a távolságot ahogy eddig.

 

Csak gondolom ezzel az a baj, hogy a terkep24-en alapból csak 2 beviteli mező van, és többre nem lehet hivatkozni anélkül, hogy ne nyitnál újat, ez a fajta vezérlés meg gondolom elég bonyolult.

Bár a komolyabb programozás részéhez amiket eddig írtál nekem, alapból közöm sincs, így megbecsülni sem igazán tudom, hogy mi mennyi munkát/hozzáértést igényel.

 

Természetesen a te neved is feltüntetem a fájl adatlapján, mint szerzőt.

Előzmény: Jimmy the Hand (16441)
tt65 Creative Commons License 2011.10.28 0 0 16444

=SZUMHATÖBB(C2:C15;A2:A15;F1;B2:B15;F2) vagy =SZORZATÖSSZEG(C2:C15;--(A2:A15=F1);--(B2:B15=F2)) ahol F1 F2 a két kiritérium A ill.  B oszlopra

Előzmény: Xooo (16442)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.28 0 0 16443

Pivottábla. (Adatok -> Kimutatás vagy kimutatásdiagram)

Próbálkozzál vele, Amíg jön valaki, és részletesen elmagyarázza.

Előzmény: Xooo (16442)
Xooo Creative Commons License 2011.10.28 0 0 16442

Sziasztok ! 1 napja kínlódok egy problémával amire nem találok megoldást. Van egy munkalapom A oszlopban típus jelöléssel ( P, K, SZ, M ) a B oszlopban nevekkel, F oszlopban árakkal.  A nevek és a típusok többször is szerepelnek, de egymástól függetlenül, tehát egy névhez tartozhat P, K M stb is, de egy sorban csak egy fajta természetesen. Egy külön munkalapon meg szeretném jeleníteni, hogy ABC nevű anyagból pl M típussal mennyi volt az össz ár. Próbáltam szum szumha, szorzatösszeg, stb de semmi sem akar működni. Valamit nyilván én rontok el. Egy kritériummal sikerül megoldani, kettővel nem.

 

Ha valakinek lenne ötlete nagyon örülnék.

 

 

Üdv mindenkinek.

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.28 0 0 16441

A IE háttérbe szorítása így néz ki:

Lap tetejére:

----------------------------------------------------------

Private Declare Function FindWindow Lib "user32" Alias _
    "FindWindowA" (ByVal lpClassName As Any, ByVal lpWindowName As Any) As Long
    
Declare Function SetForegroundWindow Lib "user32" (ByVal hwnd As Long) As Long
----------------------------------------------------------

 

A makró így módosul:

----------------------------------------------------------

Sub DistanceQuery()
    Dim IE As Object, Doc As Object
    Dim oFr As Object, oTo As Object, oBut As Object, oSum As Object
    Dim t As Long, s As String, myHwnd As Long
    Set IE = CreateObject("InternetExplorer.Application")


(az itt kimaradt kódrész nem változott)

 

    s = Mid(s, t + 1)
    Range("B3") = s
    myHwnd = FindWindow(vbEmpty, "Microsoft Excel - " & ThisWorkbook.Name)
    SetForegroundWindow myHwnd
End Sub
----------------------------------------------------------

 

Szerintem a többpontos útvonalterv is lehetséges, de ehhez minimum meg kellene adnod, hogy hogyan képzeled el a táblázat felépítését, működését.

Előzmény: attillaahun (16423)
tt65 Creative Commons License 2011.10.28 0 0 16440

mostanában többször előjött az idő excelben mint olyan. ma véletlen elém bukkant egy jó kis leírás a lényegről (igaz angol), közreadom: 

 

Excel, "time" is simply a fraction of a day.

 

So, 9:00am is really 9/24 of a day, or .375

 

9:06:24 is 0.379444444444444 of a day...

 

when you SEE the cell as a time:  9:06 AM, it is a display format.

You're DISPLAYING the number as a time.

 

you could enter ANY number:

40515.225997274

And the Integer portion is the number of days since 1/1/1900

40515 = December 3, 2010

and the decimal portion (.225997274)

is the time:

5:25:26 AM

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2011.10.27 0 0 16439

Elnézést, hogy akaratlanul hagytalak itt "magadban beszélni",

Hát, rólad sem feltételezem, hogy "itt laksz"

Közléskényszer... kicsit nézne hülyének a kollégám ha neki kezdeném el mondani :) Működik ez tökéletesen, csak az az egy apró mozzanat maradt ki az információból.

Előzmény: Delila10 (16437)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.27 0 0 16438

Bá lenne annyi agykapacitásom, hogy ennek a topicnak a tudását mind befogadja!

Előzmény: Delila10 (16437)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.27 0 0 16437

Elnézést, hogy akaratlanul hagytalak itt "magadban beszélni", de nem voltam gépközelben. Végül megtaláltad a megoldást. Nálam a 2003-ban tökéletesen működik az ofszetes. 

 

Ezen a verzión kívül dolgozom a 2007-ben, és a 2010-ben is, de csak ha muszáj (#16434-es kérdésedre). :)

Előzmény: Törölt nick (16436)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.27 0 0 16436

Sikerült köszönöm. (Nálam az ofszetes nem volt jó, tehát indirekt("tartománytöredék"+hol.van()) módszerrel)

Előzmény: Delila10 (16430)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.27 0 0 16435

Megvan!

Azt nem írtad, hogy a tartománynevet a képletben munkalapnév érintetlenül hagyásával kell beírni!

Itt írják:

http://office.microsoft.com/hu-hu/excel-help/dinamikus-diagramok-keszitese-nevvel-ellatott-tartomanyokkal-az-excel-alkalmazasban-HA001109801.aspx

 

Egyik esetben sem szabad módosítania a munkalap-hivatkozásokat. Ha például az Értékek mező értéke =Munka1!$B$2:$B:1624, a Munka1! részt hagyja érintetlenül, és csak a cellatartomány abszolút címét cserélje az új tartománynévre.

 

Előzmény: Delila10 (16431)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.27 0 0 16434

melyik excelt használod?

Előzmény: Delila10 (16431)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.27 0 0 16433

hát, 1előre nem eszi meg, pedig szépen le van írva itt is:

 

http://www.ozgrid.com/Excel/ChartTips.htm

 

még játszok vele...

 

(Egy kész diagramot kell módosítanom így, talán nulláról indulva tetszene neki...?)

Előzmény: Delila10 (16431)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.27 0 0 16432

A kutyamindenit, jó ötletnek tűnik. Kipróbálom izibe.

Köszönöm szépen.

Előzmény: Delila10 (16431)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.27 0 0 16431

Nálam a G5-ben cím van, ezért vontam le a darab2 értékéből 1-et. Ha a címen és az adatokon kívül más, nem üres cellák is vannak az oszlopban, azokat is vond le.

 

=OFSZET('össz (2)'!$G$6;0;0;DARAB2('össz (2)'!$G:$G)-1;1)

Előzmény: Törölt nick (16429)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.27 0 0 16430

Az adatsornak adj nevet, és a névadásnál az ofszet függvénnyel határozd meg a tól-ig határt.

Előzmény: Törölt nick (16429)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.27 0 0 16429

hogy lehet egy diagram vonalát dinamikussá tenni?

úgy emlékszem volt már szó erről itt, nem találok vissza :(

 

ha az adatvonalra kattintok a diagramon, akkor a szerkesztőlécen látszanak a tartományok:

 

=ADATSOR('össz (2)'!$M$5;'össz (2)'!$A$6:$A$47;'össz (2)'!$G$6:$G$47;1)

 

itt például a 47 sor, ami változik.

 

próbáltam így:

 

=ADATSOR('össz (2)'!$M$5;'össz (2)'!$A$6:$A$47;indirekt("'össz (2)'!$G$6:$G$"&HOL.VAN(MAX($A:$A);$A:$A;1);1);1)

 

sikertelen... :(

 

valamiért nem eszi meg az ADATSOR() a beleépített másik fgv-t...

Törölt nick Creative Commons License 2011.10.27 0 0 16428
tt65 Creative Commons License 2011.10.27 0 0 16427

ugye, ugye mik vannak! :-)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16426)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.27 0 0 16426

Jéééé...

Előzmény: tt65 (16424)
tt65 Creative Commons License 2011.10.27 0 0 16425

Lehet. Az a lényeg, hogy 1/(60/5*24)= 1/288-nak valamilyen egész számú többszörösére kerekítsd a cella tartalmát.

Előzmény: Törölt nick (16422)
tt65 Creative Commons License 2011.10.27 0 0 16424

vagy csak kattints a jobb alsó sarokra 2x! :-)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16419)
attillaahun Creative Commons License 2011.10.26 0 0 16423

Illetve még annyival egészíteném ki a 2-vel ezelőtti kérdésem, hogy a makró-val lehet az IE ablakot a háttérbe (Excel mögé) helyezni amellett, hogy nem záratom be vele?

Előzmény: attillaahun (16420)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.26 0 0 16422

Ilyen időpontot lehetséges kerekíteni 5-re és 0-ra? 

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16419)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.26 0 0 16421

Köszönöm!

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16419)
attillaahun Creative Commons License 2011.10.26 0 0 16420

A második kérdésem körútra értettem több állomással, pl. Budapest-Miskolc-Debrecen-Budapest. Végülis utazási csomagokról van szó, ahol a kiindulás és érkezés mindig azonos, ha kicsit hosszabb az út, akkor több állomás van benne.

Előzmény: Jimmy the Hand (16405)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.26 0 0 16419

Ha az A-ban vannak az értékek, akkor a B1-be írd a képletet, és az enter megnyomása után egérrel megfogva a B1 jobb alsó sarkát húzzad lefelé.

Előzmény: Törölt nick (16418)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.26 0 0 16418

Egész oszlopot is lehet így számolni egy képlettel?

Előzmény: Törölt nick (16417)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.26 0 0 16417

Köszi!, működik.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16416)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.26 0 0 16416

Akkor rossz helyre írtad. Benne van az eredmény a feldolgozandó cellában. A lenti képletet mondjuk a B oszlopba írd.

Előzmény: Törölt nick (16415)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.26 0 0 16415

Igen, ugyanígy csak körkörös hivatkozást dob és nem hajtja végre.

Előzmény: Törölt nick (16413)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.26 0 0 16414

Kicsit általánosabban:

=BAL(A1;HOSSZ(A1)-1)

Előzmény: Törölt nick (16413)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.26 0 0 16413

így csinálod?

=BAL(A1;5)

jó az.

Előzmény: Törölt nick (16412)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.26 0 0 16412

Hello

 

Lenne egy olyan kérdésem, hogy miért nem működik a BAL függvény ha ebből szeretném mellőzni az utolsó karaktert:   13:00X

Törölt nick Creative Commons License 2011.10.26 0 0 16411

az utolsó oszlop helyett lehet egyetlen cellában szorzatösszeg fgv is

Előzmény: Törölt nick (16407)
wawabagus Creative Commons License 2011.10.26 0 0 16410

Sánta Kutya, tt65, Delila10, robbantomester!!!

Nagyon köszönöm a megoldásaitokat!!!!

Y

tt65 Creative Commons License 2011.10.26 0 0 16409

ügyes! :-)

Előzmény: Törölt nick (16407)
Stew01 Creative Commons License 2011.10.26 0 0 16408

Köszönöm!

 

Előzmény: Törölt nick (16407)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.26 0 0 16407

nincs ilyen függvény.

Ez tipikus solver feladat (a bővítmények között van)

 

 

Előzmény: Stew01 (16406)
Stew01 Creative Commons License 2011.10.26 0 0 16406

Sziasztok!

 

Problémám:  "A" oszlopban adva van 100 szám, "B" oszlopban 1 szám. "B" oszlopban lévő számot szeretném létrehozni az "A" oszlopban lévő számok összegeként úgy, hogy nem kell minden számnak szerepelnie az összegsorban. Tulajdon képpen az a kérdés, hogy "A" oszop számai közül melyek összege adja ki "B"-t?

 

Eddig nem találtam olyan függvényt aminek segítségével ezt megtehetem. Ha valakinek lenne ötlete, hogy hogyan csináljam kérem írjon.

 

Előre is köszönöm a segítséget!

 

Csaba

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.26 0 0 16405

Az internet explorert a következő sor zárja be:

 

IE.Quit

 

Tegyél elé aposztrófot, akkor kommentként fogja értelmezni a fordító, és nem hajtja végre.

De ettől még minden egyes lekérdezésre új IE ablakot fog nyitni. Makróból megnyitni és vezérelni egy IE ablakot, az rendben, de egy már futó alkalmazás fölött átvenni az irányítást, az még nem.

 

A második kérdésed azt akarja jelenteni, hogy több helységpárod van, és ezeket akarod páronként lekérdezni, pl.

Budapest  Paks   x km

Nyíregyháza  Badacsonytomaj   y km

stb.

 

vagy pedig két város közötti távolságot akarod álteled kijelölt útvonalon? Pl.

Budapest - Paks közötti távolság érdekel, de Pécs - Nagykanizsa - Keszthely - Szombathely - Győr - Tatabánya útvonalon

Előzmény: attillaahun (16404)
attillaahun Creative Commons License 2011.10.26 0 0 16404

Köszi, így már meg tudtam csinálni. Elég komoly lett. :)

Két kiegészítés érdekelne még. Ahhoz mit kellene módosítani a kódban, hogy az IE ablak ne záródjon be a művelet végén, csak a háttérbe kerüljön az Excel mögé, hogy az útvonalat esetleg meg lehessen nézni rajta?

 

Illetve a másik, az még megoldható, hogy ez a távolság számolás 2-nél több helység megadásával is működjön?

Előzmény: Jimmy the Hand (16392)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.25 0 0 16403

érdemes egyébként tanulmányozni a VBA függvényeket, ez is így találtam:

 

 

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/32s6akha(v=VS.90).aspx

 

Előzmény: Delila10 (16400)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.25 0 0 16402

Szívesen.

Az általad is írt módszer miatt én úgy gondoltam mindegy. a "Példa" kifejezés miatt ráadásul számomra ez nem is volt konkrétum.

(Kíváncsi vagyok, hogy ez mire kell...)

Előzmény: Delila10 (16400)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.25 0 0 16401

a másodikat lehet akár fkeressel is

 

=fkeres(helyes, helytelen oszlopa,1,1)

 

a "helytelen" tartománynak betűrendben kell lennie, így az fkeres az "igaz" argumentumával az első legjobban hasonlítót találja meg - természetesen a betűrendszabály keretei között.

 

 

Előzmény: wawabagus (16393)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.25 0 0 16400

Ezt nem ismertem, köszönöm.

 

Ha a végére teszünk egy 1-es szorzót – ReverseString = StrReverse(Text)*1 –, még számolni is lehet az értékekkel. Wawabagus számjegyekből álló adatok megfordítását kérte.

Előzmény: Törölt nick (16399)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.25 0 0 16399

elsőre:

Function ReverseString(Text As String)
ReverseString = StrReverse(Text)
End Function

Előzmény: wawabagus (16393)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.25 0 0 16398

Az elsőre:

 

Function Ford(ert As Range)

    Dim b As Long

    For b = Len(ert) To 1 Step -1

        Ford = Ford & Mid(ert, b, 1)

    Next

  Ford = Ford * 1

End Function

 

Előzmény: Delila10 (16396)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.25 0 0 16397

Lemaradt a vége, miszerint a B oszlop értékeiből már következtetheszt az eltérésekre. :)

Előzmény: wawabagus (16393)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.25 0 0 16396

A másodikra. A cikkszámok az A oszlopban vannak, rendezett állapotban.

 

A makró a B oszlopba írja, hogy az előző sor A oszlopában található értéktől hány karakterrel tér el az aktuális sor értéke.

 

Sub hasonlit() 

  Dim sor, b, v, sz   

For sor = 1 To 15 

      v = 0 

      sz = Cells(sor, 1)

        For b = 1 To Len(sz) 

          If Mid(sz, b, 1) <> Mid(Cells(sor + 1, 1), b, 1) Then v = v + 1

        Next 

      Cells(sor + 1, 2) = v 

  Next

End Sub

Előzmény: wawabagus (16393)
tt65 Creative Commons License 2011.10.25 0 0 16395

én a második részre tennék egy autószűrőt. ott a kis nyilnál, ha lenyitom látom milyen értékek vannak. kiválasztom azt ami nyilvánvalóan hibás és kézzel lajavítom őket. Ja, a nagyon hasonlókat is egymás alatt fogja hozni a lsita!

Előzmény: wawabagus (16393)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.25 0 0 16394

Az elsőnél egy kis számtan kell. Ha meghatározod, mekkora a legnagyobb szám (pl. 6 jegyű), akkor kezdheted osztani 10 hatványaival, és ezekből 10 hatványaival való szorzás útján újból összerakni. Lehetne még szöveggé alakítani meg vissza, de az Excelben (2000-est nézek) nincs beépített megfordító fv.

Ha nekem kéne, írnék egy felhasználói fv.-t, ami szöveggé alakítja, megfordítja, és visszakonvertálja. Ennek az előnye, hogy nem kell korlátozni a jegyek számát, mint a számtani megoldásnál.

 

A második kérdésed alulhatározott, tedd fel pontosabban. Nem derül ki belőle, mit akarsz.

Előzmény: wawabagus (16393)
wawabagus Creative Commons License 2011.10.25 0 0 16393

Sziasztok!

2 db dologban szeretnék tőletek tanácsot kérni:

 

1. Hogy lehet függvénnyel megfordítani egy cella tartalmát?

           pl. 123456-ből 654321 

2. Adott egy hosszú kód lista sok apró félreütéssel. Hogyan lehet valami függvény segítségével a legyegyszerűbben megtalálni a nagyon hasonlókat?

          pl a 90%-ban hasonlóakat?

 

Előre is köszi a tippeket!!

Y

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.25 0 0 16392

1. Be kell másolni a makrót egy normál kódmodulra a VB szerkesztőben.

2. Be kell írni B1-be az egyik várost, B2-be a másik várost.

3. El kell indítani a makrót.

Az eredmény megjelenik B3-ban.

 

Nézd meg a 6802-es hsz-t, ott leírtam pár idevágó alapdolgot.

Előzmény: attillaahun (16377)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.25 0 0 16391

1. Be kell másolni a makrót egy normál kódmodulra a VB szerkesztőben.

2. Be kell írni B1-be az egyik várost, B2-be a másik várost.

3. El kell indítani a makrót.

Az eredmény megjelenik B3-ban.

 

Nézd meg a 6802-es hsz-t, ott leírtam pár idevágó alapdolgot.

Előzmény: attillaahun (16377)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.24 0 0 16390

így van, ez működik:

 

Előzmény: Törölt nick (16384)
wawabagus Creative Commons License 2011.10.24 0 0 16389

Köszi mindenkinek!!!

Végigveszem a javaslatokat!!!

Köszi!!!

 

SQLkerdes Creative Commons License 2011.10.24 0 0 16388

Fapados megoldás:

- csinálj egy másik pivotot, ami mutatja a kívánt összeseneket.

- a szürke mezőkbe GETPIVOTDATA függvénnyel jelenítsd meg a másik pivotból kivett összeseneket.

 

De Delila megoldása is jó, ha nem fog változni a pivottáblád szerkezete (új termék, stb.).

Előzmény: wawabagus (16383)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.24 0 0 16387

pivotban kell neki

Előzmény: Delila10 (16386)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.24 0 0 16386

A SZUMHA (SUMIF) függvény megadja. A kritérium a Kategória2 oszlopában van, az összegzendő értékek a Szám oszlopában.

Előzmény: wawabagus (16383)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.24 0 0 16385

kategória2-re

Előzmény: Törölt nick (16384)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.24 0 0 16384

próbáld meg azt h a kategóriára ráraksz egy részösszeget és nem automatikus hanem egyéni.

Előzmény: wawabagus (16383)
wawabagus Creative Commons License 2011.10.24 0 0 16383

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem, hátha tudjátok a választ!

Szenvedek egy pivottal.

 

 

Beraktam egy szemléltető ábrát :-D.

Nos, a szűrke mezőkre szeretném belevarászolni a Kategória2-es szint totálját országtól függetlenül.

Mérget veszek rá, hogy láttam már pivotot igy totálozva, de csak nem akar összejönni nekem /2007-es excel/.

Tudtok rá megoldást?

 

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!!

Törölt nick Creative Commons License 2011.10.24 0 0 16382

de lehet így is, hogy csak idő legyen benne:

 

Sub sdfsdf()
'Dim datum As Date
datum = Format(Range("A1"), "hh:mm;@")
End Sub

 

Az adattípus pedig lehet Variant (a Date helyett) - vagy elhagyod

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16379)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.24 0 0 16381

Dim datum As Date
datum = Range("A1")

Előzmény: Törölt nick (16380)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.24 0 0 16380

deklaráld dátumnak

Dim Range("A1")  as date

 

?

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16379)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.10.23 0 0 16379

Sziasztok!

 

Van egy problémám. Van egy táblázatom, melynek egyes mezőiben egy hh:mm:ss formátumban időpont van bejegyezve. A celleformátum Egyéni - ó:PP:MM -re van formázva.

VBA-val egy textboxba ki szeretném íratni az adott exceltábla mezőjének tartalmát úgy, hogy abban is időpontszerűen legyen kiírva az adat. Azonban a beolvasáskor nem az idő formátum adatát, hanem a számértéket jegyzi be a textbox szövegeként a program.

 

Meg lehet ezt valahogy oldani, hogy a textboxba beolvasott adat időformátumban jelenjen meg ott is?

kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.10.23 0 0 16378

Sziasztok!

 

Az Excel VBA -hz nem ismer valamelyikőtök valami kisebb programkódot, amivel egy a legegyszerűbb hangrögzítő megoldást meg lehetne oldani. Egyszerűen annyi lenne, hogy egy gombnyomásra elinduljon a rögzítés, aé a leállítás gombra kattintva elmentésre kerüljön meghatározott névvel, és hellyel, amit textbox-ok tartalmaznak?

Visual Studioban megy a Dolog, de VBA-ban nem tudom hogy kell megoldani Google-ban is  kerestem de megoldást nem találtam.

 

Valami ötlet?

attillaahun Creative Commons License 2011.10.22 0 0 16377

Már alig várom, hogy kipróbáljam. :)

Csak sajnos fogalmam sincs hogy kéne használni, pedig már fél órája tanulmányozom a makró súgóját. :(

Segítség. :U

Előzmény: Jimmy the Hand (16329)
boraka Creative Commons License 2011.10.21 0 0 16376

Találtam egy kódot, ami nem kérdez rá, simán elküldi az az üzenetet.

(Tools -> References -> Microsoft Outlook xx.x Object Library)

 

Sub SendMail()
    Dim objOutlook As Object
    Dim objMailMessage As Outlook.MailItem
    Dim emlBody, sendTo As String
    Dim wkbook As String
    Set objOutlook = CreateObject("Outlook.Application")
    Set objMailMessage = objOutlook.CreateItem(0)
    sendTo = "valaki@valahova.hu"
    emlBody = "Üzenet szövege"
    With objMailMessage
        .To = sendTo
        .Body = emlBody
        .Subject = "Üzenet tárgya"
        .Display
        .Save
        .Send
    End With
End Sub

Előzmény: Jimmy the Hand (16374)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.21 0 0 16375

csak futólag:

ha aktív az üzenetküldés ablaka, akkor esetleg egy sendkey-el lehet küldeni neki egy alt+entert, az működik szinte minden levelező programban - mint üzenet elküldése.

favágós, de ez jut eszembe így kapásból

Előzmény: Jimmy the Hand (16374)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.21 0 0 16374

Igen, de attól még érdemes megpróbálni, mert jóval kényelmesebb így, mintha kézzel kellene megírni az értesítést. És mindenképpen javítja az esélyeket, a nulla javulás feltétele az, hogy zcsorgo "elfelejtse" elküldeni a levelet. Azt pedig nehéz lesz elfelejteni, hiszen közvetlenül a munkafüzet mentése után felugrik neki egy ablak a küldendő levéllel. Neki pedig nem érdeke, hogy elfelejtse, hiszen ő akarta ezt az egészet.

 

Ha Outlook lenne a levelezőprogram, akkor makróból el tudnám küdeni a levelet, de még akkor is az Outlook rákérdezne, hogy "Egy alkalmazás az Ön nevében üzenetet próbál küldeni, engedélyezi-e" vagy valami hasonló. Szóval user beavatkozás nélkül nem nagyon fog ez menni. Lehet, hogy a Lotus másképp működik. Hétvégén talán lesz időm megpróbálkozni vele. De nem ígérek semmit.

Előzmény: tt65 (16373)
tt65 Creative Commons License 2011.10.21 0 0 16373

és ha nem nyomja  meg a küldés gombot, akkor ugyanúgy nem fog tudni semmit a kollega , mint eddig is!

Előzmény: Jimmy the Hand (16372)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.21 0 0 16372

Azt azért vedd figyelembe, hogy ha más menti el a munkafüzetet, a makró akkor is előkészíti a levelet küldésre.

Előzmény: Jimmy the Hand (16371)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.21 0 0 16371

A VB szerkesztő Project Explorer ablakában kattints duplán a ThisWorkbook elemre, és ar üres kódlapra másold be ezt:

 

Private Sub Workbook_BeforeSave(ByVal SaveAsUI As Boolean, Cancel As Boolean)
    Levélküldés
End Sub

 

Ettől még nem fog elmenni magától, szóval a Send gombot így is, úgy is neked kell megnyomni.

Előzmény: zcsorgo (16370)
zcsorgo Creative Commons License 2011.10.21 0 0 16370

Na jó lehet hogy mégsem vagyok olyan hülye :)

Bemásoltam a VB szerkesztőbe és működik. Indítja a levelezőt, nekem már csak el kell küldeni.

A gond csak az hogy külön el kell indítani minden alkalommal.

Nem lehet úgy megcsinálni hogy pl mentéskor magától induljon?

köszönöm

Előzmény: Jimmy the Hand (16368)
zcsorgo Creative Commons License 2011.10.21 0 0 16369

Köszönöm.

Ez jól néz ki de mit csináljak vele?

Mint mondtam nagyon amatőr vagyok :(

Előzmény: Jimmy the Hand (16368)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.21 0 0 16368

Rájöttem, hogy lehet ezt a mail alkalmazás mélyebb ismerete nélkül is, ha nem kell nagyon cizellált üzenet.

 

Sub Levélküldés()
    Dim mTo As String, mCC As String, mBCC As String
    Dim mSubject As String, mText As String, s As String
    
    mTo = "te@hu.hu"
    mCC = "ő@hu.hu"
    mBCC = "meg_ő_is@hu.hu"
    mSubject = "értesítés"
    mText = "Figyelj, Jóska! Nézd már meg azt a gázcsapot, mert reggel óta fütyül. Addig én rágyújtok. Zoli"
    
    s = "mailto:" & mTo _
        & "?CC=" & mCC _
        & "&BCC=" & mBCC _
        & "&Subject=" & mSubject _
        & "&Body=" & mText
    ThisWorkbook.FollowHyperlink s
End Sub

 

Ha nem megy, valaki segítsen neki, mert most egy darabig nem fogok ráérni erre.

Előzmény: zcsorgo (16366)
tt65 Creative Commons License 2011.10.21 0 0 16367

sajnos, az is tipikus, hogy valaki még a leveleit sem olvassa el ...

ezek ellen nehéz küzdeni ...

Előzmény: zcsorgo (16365)
zcsorgo Creative Commons License 2011.10.21 0 0 16366

itt letölthető egy próbaverzió:

http://www.ibm.com/developerworks/downloads/ls/lsndad/

Előzmény: Jimmy the Hand (16363)
zcsorgo Creative Commons License 2011.10.21 0 0 16365

Igen azt tudom, hogy a változásokat lehet követni az excel-ben csak abban nem vagyok

biztos hogy akinek kell az kellő rendszerességgel meg is nézi.

Ha kapna róla egy emilt akkor nagyban javulnának az esélyek :)

Előzmény: Törölt nick (16364)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.21 0 0 16364

amúgy van korrektúra excelben, ott lehet követni a változtatásokat.

Előzmény: zcsorgo (16362)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.21 0 0 16363

A Lotus, mint levelezőprogram, elérhető ingyenesen valahonnan?

Előzmény: zcsorgo (16362)
zcsorgo Creative Commons License 2011.10.21 0 0 16362

Kösz a választ.

Bocs ha nem voltam egyértelmű, nem vagyok jártas a témában.

Szóval egy sina excel munkafüzetről van szó amiben még csak függvények sincsenek.

Az volna a lényeg hogy ha valamelyik mezőt átírom és rámentek akkor arról kapjon infót néhány ember automatikusan mert nekik ez alapján kell további feladatokat végezni.

Hogy ez mit jelent "Lotus object modellje" arról sajnos fogalmam sincs.

 

kösz

Előzmény: SQLkerdes (16354)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16361

80286 km? Az kétszer körbeér az Egyenlítőn...

Előzmény: tt65 (16360)
tt65 Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16360

de igen. igazából 80286 meg 80287 volt a nevük. 

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16355)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16359

Ott a munkafüzet rejtett / védett munkalapjára gyűjtötte a munkafüzetet megnyitókat

Előzmény: Törölt nick (16356)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16358

Ha kell, viszonylag gyorsan össze tudok ütni egy makrót a régi vágyad teljesítésére. Viszont elvi probléma, hogy a makró (Workbook_Open eseményre ízzítva) csak akkor fog lefutni, ha a felhasználó engedélyezi a makrókat. (Vagy a biztonsági szint olyan alacsony, hogy az Excel nem kérdez rá.)

Előzmény: SQLkerdes (16354)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16357

:-)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16355)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16356

Izgalmas utazás a makróvírusok felé... :)

Miért kell e-mail?

Valaki kérdezte és választ is kapott:

Miként lehet a munkafüzetet megnyitó gépének a nevét logolni...

Ha visszakeresed, ott a válasz is (Úgy emlékszem, Jimmy volt az egyik. )

 

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16355

A 287 az nem a matematikai koprocesszor volt a 286-hoz? 

Előzmény: Jimmy the Hand (16345)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16354

Szóval egy adatbázisban (access?  SQL?) változás történik és te Excelből akarod futtatni a kódot, ami a Lotus levelezőt beizzítja és küld egy üzenetet?

 

Nem lehet, hogy nem adatbázisok van, hanem excel munkafüzeted?  Mert akkor az Excelnek van értelme.

 

Megoldani (ha workbook) biztos lehet, csak tudni kell, hogy milyen a Lotus object modellje, amit én nem tudok.  

Egyébként vigyázzni kell mit kér az ember, mert pld a volatile függvények nagyon gyakran (vö:  mindíg) változnak, szóval fontos azt is definiálni, hogy mit tekintesz változásnak.  Hamar betelhet az a Lotus e-mailfiók, ha minden Now() függvény küld egy e-mail, amikor update-elődik...

 

 

Más:

 

Nekem egyébként régi vágyam egy olyan kód írása, ami ha kinyitják az őt tartalmazó workbook-ot, küld egy e-mailt (Outlook) egy fix e-mailcímre, úgy, hogy a workbook kinyitója nem látja az e-mail küldést.   Sose jutottam el odáig, hogy ilyen mélységben lenyomozzam az Outlook object modellt.

Ezzel a módszerrel nyomon tudnám követni, hogy ki-kinek adja át az általam elkészített workbook-okat.

Előzmény: zcsorgo (16352)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16353

Délelőtt kipróbáltam, egész pofás lett az eredmény. :)

Azzal vajon mit kezd, ha a címet nem tudja értelmezni? Mondjuk "Kossuth L.u.4." a string vége... Gondolom a település közepét lövi be... No, majd kitesztelem, ha odajutok. :)

Előzmény: Jimmy the Hand (16351)
zcsorgo Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16352

Sziasztok,

az alábbihoz kérnék segítséget:

azt meg lehet-e oldani az excelben hogy ha egy adatbázisban módosítás történik akkor arról egy csoport kapjon automatikusan egy email értesítést?

Nem tudom ez számít-e de Lotust használunk levelezni.

Előre is köszönöm

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16351

Azért nem kell elcsüggedni. Másik weblapra is biztosan meg lehet oldani. Tegnap óta nagyon bizakodó vagyok :)

Előzmény: _Nyuszi (16347)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16350

"A terkep24 nem mutat térképet..."

 

Nálam mutat. Ha Firefox - NoScript kombót használsz, akkor engedélyezni kell a google.com és a gstatic.com számára a szkripteket.

 

"Eszembe jut a régi vicc..."

 

Nekem meg az jutott eszembe, hogy ha minden útvonaltervező más távolságot ad meg ugyanarra a viszonylatra, akkor biztosan van közöttük költségelszámolás szempontjából optimális verzió :)

Előzmény: Delila10 (16348)
tt65 Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16349

...rövidebb utat az erdőn át!  (az én verziómban ez a vicc vége)

Előzmény: Delila10 (16348)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16348

A terkep24 nem mutat térképet, de legalább részletesen leírja az útvonalat. Az adatok a lap szerint 2011-esek.

 

A terkepcentrum nem írja, mikori adatokkal dolgozik, és azt sem, hogy légvonallal számol, pedig ez utóbbi nagyon lényeges.

 

Eszembe jut a régi vicc:

- Bátyám, mennyire van innen a következő falu?

- Légvonalban 5 km-re, de én tudok egy rövidebb utat.

Előzmény: Jimmy the Hand (16343)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16347

Igen, azt láttam a kódból. :(

Előzmény: Jimmy the Hand (16339)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16346

Ez például egy olyan kereső, ahol egyik mezőnek sincs se neve, se ID-je. De az egész kódban sem találtam egyetlen ID-t sem. Itt csak úgy tudom elképzelni az azonosítást, hogy:

 

For Each mező In Document.ÖsszesMező

    If mező.nodename = ami nekem kell, pl. "Input" Then

        If mező.defaultvalue = ami nekem kell, pl. "Veszprém" Then

             megtaláltam a kiinduló városnak megfelelő mezőt

        End If

    End If

Next

 

Ami elég favágós, de valószínűleg mindig működik.

 

Előzmény: Törölt nick (16341)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16345

Tényleg. Az "általam ajánlott" útvonaltervezővel, ha gyalog akarok menni, 286 km (körülbelül 2 nap 10 óra).

A térképen berajzolt gyalogos útvonal pedig lényegesen eltér az autós-autópályás útvonaltól.

 

Előzmény: tt65 (16344)
tt65 Creative Commons License 2011.10.20 0 0 16344

ismerős projekt, egyik városban születtem, másikban iskolába jártam. legrövidebb út, NAgykőrös, Abony, Heves érintésével valóban 287km, de ma már érdemesebb az M6 és M3 pályákon haladni, de az M0 nagy kerülő, érdemesebb átzúgni Pesten, persze nem csúcsforgalomban.  Utóbbi lehet Jimmy útvonal javaslata is.

Előzmény: Delila10 (16342)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16343

Lényeges, hogy légvonal, vagy közút.

Előzmény: Delila10 (16342)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16342

Ezután már senkinek nem hiszek el semmit. A linkeden megkérdeztem a Baja - Miskolc távolságot, oda, és vissza is 287 km. A Jimmy által idézett térképen ez 368, ill. 369 km. :(

Előzmény: Törölt nick (16341)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16341

Rákerestem egy-két kulcsszóra és találtam egy ilyet mo-i településekre:

 

http://www.terkepcentrum.hu/index.asp?go=tavolsag&i1=11767&i2=25584

 

 

Előzmény: Jimmy the Hand (16339)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16340

Köszönöm. Amúgy nem semmi...

Nos, mielőtt kérdeztem nekem is ez volt az első - bár nem firefox, hanem opera böngészőt használok cca. 15 éve és abban is van hasonló (beépített) funkció. De nem találtam a mezőkre vonatkozó kódrészt.

Előzmény: Jimmy the Hand (16338)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16339

Szívesen. Csak azt tartsd szem előtt, hogy a kód teljesen weblap-specifikus. Vagyis: semelyik másik útvonaltervezővel nem fog működni. (És ezzel is csak addig, amíg valaki újra nem tervezi az oldalt.)

 

Előzmény: _Nyuszi (16332)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16338

Hát igen, ez a trükk benne.

Van Firefox-hoz egy FireBug nevű kiegészítő. Ezt ha bekapcsolom, kiadja az éppen nézegetett weblap teljes forráskódját. Amikor az egérkurzort a kód sorai fölött mozgatom, kiemeli a weblapon azt a részt, amire az aktuális sor vonatkozik. Így némi keresgélés után be lehet azonosítani azt a mezőt, amire kíváncsi vagyok. Jó esetben van neki ID-je és/vagy neve.

 

Gond akkor van, ha a egyik sincs, ugyanis ezek alapján lehetne egyszerűen hivatkozni rájuk. A lenti útvonaltervező esetében pl. a "honnan" és "hová" mezők, illetve az "útvonaltervezés" gomb egyikének sincs sem ID-je, sem neve. De a fölöttük egy szinttel lévő "gyűjtőobjektumnak" (nem tudom, mi a szakkifejezés) van ID-je, így arra lehet hivatkozni, és aztán a .Children(x) property-vel lehet hivatkozni magukra a mezőkre is. Csak meg kell számolni, hogy hányadik Child-ről van szó (nullával kezdődik az indexelés).

 

Ezekre mind ma jöttem rá...

És a végén kb. egy órámba telt, mire ezt a 3 sort kiizzadtam:

    While oSum.innerText = ""
        DoEvents
    Wend

Ugyanis az oSum.Innertext értéke mindig üres sztring volt, amikor a program futása odaért, de mikor törésponttal megállítottam a futást, mindig a távolságértéket láttam. Gondoltam, biztos idő kell neki. Beraktam a kódba egy várakozó ciklust, de az sem segített, az IE objektum ready állapotát is hiába figyeltem... Míg végül eszembe jutott a fenti (egyébként kézenfekvő) megoldás.

 

Ebből az egészből nekem az jött le, hogy a javascript-ek végrehajtását az IE nem jelzi vissza, csak a mezőértékekből lehet rá következtetni, hogy elkészült-e vagy sem.

Előzmény: Törölt nick (16336)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16337

A MÁV-nál ez rendszeres, ha jegyet veszel.

Előzmény: Delila10 (16334)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16336

hogy a fenébe definiálod neki a böngésző mezőit? Illetve azt látom, csak nem értem...

Előzmény: Jimmy the Hand (16329)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16335

És akkor még nem is számoltál a keleti hátszéllel, amitől gyorsabban mész Bajára, és a nagyobb sebesség miatt jobban görbül a tér körülötted. Szerintem ez lehet a különbség oka. Vagy a félpályás terelés az M6-oson a délelőtti dunaújvárosi bicikliverseny miatt.  :)

Előzmény: Delila10 (16334)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16334

Lefuttattam a fenomenális makródat, és képzeld, a Baja - Miskolc távolság 369 km (körülbelül 3 óra 48 perc), a Miskolc - Baja viszont 368 km (körülbelül 3 óra 45 perc). :))

 

Egyszer 100 éve egy térképen kikrestem két helység távolságát. 41 km-t írt. Utána megnéztem egy frissebb térképen, ott 42 km volt, a legfrissebben pedig 43 km. Szépen példázza a táguló világot. :)

Előzmény: Jimmy the Hand (16330)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16333

Takarhatna, de inkább ne..

:)

Előzmény: tt65 (16325)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16332

Megörültem, hogy létezik megoldás, mert nekem is ilyen kéne nemsokára!

Köszönöm én is! :)

Előzmény: Jimmy the Hand (16329)
magyarpityu Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16331

Fantasztikus, mi mindent lehet tanulni tőletek! Ezt elteszem, jó lesz még valamire :))

Előzmény: Jimmy the Hand (16329)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16330

piros sor helyett vastag sor.

Mindegy, szóval erről van szó:

IE.Visible = True

Előzmény: Jimmy the Hand (16329)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16329

Ezzel elküzdöttem egy darabig, de szerintem elég jól sikerült. Igaz, nem google-t használ...

B1-be kell beírni a kiindulópontot, B2-be a célállomást, aztán futtatni a makrót, és B3-ba jön (elvileg) az eredmény.

A makró a lekérdezés során megnyitja az Internet Explorert. Az IE ablak felugrását el lehetne kerülni a piros sor törlésével vagy kikommentezésével. Elegánsabb lenne úgy. De az a gond, hogy ha a webhely hibaüzenettel tér vissza, )pl. nemlétező városnév esetén,) akkor a makró nem tudja bezárni az IE ablakot, és mivel az ablak nem látszik, nem tudod bezárni manuálisan sem, csak feladatkezelőből.

 

Sub DistanceQuery()
    Dim IE As Object, Doc As Object
    Dim oFr As Object, oTo As Object, oBut As Object, oSum As Object 'HTMLTableCell
    Dim t As Long, s As String
    Set IE = CreateObject("InternetExplorer.Application")
    IE.Navigate "http://www.terkep24.hu/"
    IE.Visible = True
    While (IE.Busy) Or (IE.ReadyState <> 4)
        'wait until ready
    Wend
    Set Doc = IE.Document
    Set oFr = Doc.getelementbyid("rpA").Children(1)
    Set oTo = Doc.getelementbyid("rpB").Children(1)
    Set oBut = Doc.getelementbyid("routebtn_terv").FirstChild
    
    oFr.Value = Range("B1")
    oTo.Value = Range("B2")
    oBut.Click
    While (IE.Busy) Or (IE.ReadyState <> 4)
        'wait until ready
    Wend
    Set oSum = Doc.getelementbyid("summary")
    While oSum.innerText = ""
        DoEvents
    Wend
    s = oSum.innerText
    s = Replace(s, Chr(13), "")
    s = Replace(s, Chr(10), "")
    t = InStr(s, ":")
    s = Mid(s, t + 1)
    Range("B3") = s
    IE.Quit
End Sub

Előzmény: attillaahun (16289)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16328

Csak sejtés: itt lehet a megoldás kulcsa. Hasonló legalábbis van benne.

Előzmény: Törölt nick (16326)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16327

Lehet, hogy pusztán udvarias. Van ilyen. Még.

Előzmény: Törölt nick (16326)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16326

>>A legtöbb fórumon az is megfigyelhető, hogy a női nicknévvel beregiszterálóknak hamarabb és türelmesebben válaszolnak. :-)

Ezt nem itt kéne megkérdeznem, de mi ennek az oka?? Mire számít az a válaszadó, aki kezesebb egy nőnemű nickkel??

Tehát legközelebb visszajövök, mint "Gizi" :)

(Bár én már inkább t-sql felé fordulok..., mindegy jó lesz ott is:)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16303)
tt65 Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16325

Mondjuk én kettessel kezdődőnek gondoltalak, de a Nyuszi név takarhat pasit is.  :-)

Előzmény: _Nyuszi (16324)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16324

A végéhez: speciel szoktam élvezni az előnyét ennek. :)))

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16303)
tt65 Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16323

EXCEL 2010 : c: Program Files - Microsoft Office - Office14 - XLSTART

Előzmény: Törölt nick (16321)
tbando Creative Commons License 2011.10.19 0 0 16322

A segítségetekkel sikerült a lapfülszínt módosítanom. Kösz mindenkinek.

Előzmény: Törölt nick (16321)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16321

Excel 2000 - C:Program FilesMicrosoft OfficeOfficeXLStart

Excel XP - C:Program FilesMicrosoft OfficeOffice 10XLStart

Excel 2003 - C:Program FilesMicrosoft OfficeOffice 11XLStart

Excel 2007 - C:Program FilesMicrosoft OfficeOffice 12XLStart

 

Ha jól értem:

Amit itt mentessz le, az lesz a default

Törölt nick Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16320

valahol tárolja a default munkafüzetet (valami xla formátumban talán...) és abban kell megváltoztatni a munkalapfül színét

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16315)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16319

Én nem :)

Előzmény: Delila10 (16301)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16318

Nem állítom - felhasználó szinten pedig egyáltalán nem.

Alap-közép szinten nem nehéz elsajátítani az excel programozását, de mint (programozó) szakma - még ezen a szinten sem a hölgyek erénye.

Előzmény: tt65 (16300)
tt65 Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16317

csak a lapfülek számát lehet beállítani, a színét nem. de el lehet menteni egy normál sablon fájlt, amit új táblázat nyitásakor nyit meg, ha az különböző lapfülszínű, akkor ez az amit keresel! lsd.: http://office.microsoft.com/hu-hu/excel-help/excel-sablon-letrehozasa-es-hasznalata-HA010218874.aspx

 

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16313)
boraka Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16316

Dehogy vitatkozunk, inkább csak egyénileg értelmezzük a kérdést ;-)

Úgy gondoltam, hogy a kérdező a lapfül(ek) színére az excel alapbeállítását szeretné beállítani, erre próbáltam javaslatot tenni.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16315)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16315

Nem "defaultra", hanem "default" -- bár a fogalmazás slendrián, én ezt inkább úgy értem, hogy amikor létrehoz egy új táblázatot, akkor helyből piros legyen a füle. De majd jön a kérdező, és elmagyarázza, mit is akart tulajdonképpen, amíg mi ezen itt elvitatkozunk. És írjuk bele az útmutatóba a redundancia jelentőségét.

Előzmény: boraka (16314)
boraka Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16314

Igen, azt kell választani, hogy "Nincs szín". Szerinted így nem default lesz?

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16313)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16313

Nem, azt írta, default.

Itthon nincs ilyen verzióm, nem tudok segíteni.

Előzmény: boraka (16312)
boraka Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16312

Jobb klikk a munkalapfülön, majd lapfül színe. Erre gondoltál?

Előzmény: tbando (16310)
tbando Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16311

Azt elfeleljettem közölni, hogy főleg az Excel 2007-ben. De a 2003-as változatban is érdekelne.

Előzmény: tbando (16310)
tbando Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16310

Nem tudja valaki véletlenül, hogy a Munkalapfül színét hogy lehet default beállítani? A sugóban nem találom sehol. 

attillaahun Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16309

Nos, megnyomkodtam kicsit ezt a dolgot, de nem egészen jött le, hogy mire való. Pontosabban én mire és hogyan tudnám használni.

Jól gondolom, hogy akkor távolságot mérni nem igazán tud?

Előzmény: tt65 (16294)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16308

Én is így voltam vele, és most ünnepélyesen elnézést kérek – azt hiszem, valami tudatalatti hímsovinizmus lehet a magyarázat (pedig hát van nekem IRL is olyan hölgyismerősöm, aki tízszerannyit tud az Excelről, mint én).

Előzmény: Törölt nick (16299)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16307

Ha már forráskódot kérünk (felteszem, a makrókra gondoltál), akkor arra is hívjuk fel a figyelmet, hogy használjon valami pastebint a user, ahova regisztráció nélkül is betolhatja a kódot, mert itt a fórumban valami nagyon ocsmány dolog lesz belőle.

Előzmény: boraka (16286)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16306

Érdemes volt felvetni a témát, máris megkaptuk a jól feltett kérdést. :-)

Előzmény: attillaahun (16278)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16305

Nekem a második volt az első gondolatom. :-))))
(Bocs a floodért, tegnap nem volt netem, és most lineárisan pótolok.)

Előzmény: Jimmy the Hand (16266)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16304

Támogatom a változtatást, ha valaki megcsinálja. Nemcsak azért hasznos, mert lesz, aki esetleg elolvassa és megfogadja, hanem mert ha mégsem, akkor lehet rá utalni, hogy "Elolvasta d a topikcím alatti részt?" És akkor már tudni fogja, hogy nála van a labda, és illene másképp kérdeznie.

Előzmény: Jimmy the Hand (16267)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16303

Van egy útmutató, amit (mivel negyjából sejtettem, hogy mit keresek) a Google első helyen dobott ki a "hogyan kérdezzünk" keresésre:

http://esr.fsf.hu/smart-questions_hu.html

Kicsit oldstyle a kinézete, lehet, hogy fenn van máshol modernebb és barátságosabb külsővel is. Ezt érdemes belinkelni, ahol lehet. Úgysem fogják elolvasni, de legalább megpróbáltad. :-)

 

A konkrét kérdésedre válaszolva: a higgadtság és a magyarázókedv változik az idővel, a hangulattal, az egyéb feladatokkal.

A legtöbb fórumon az is megfigyelhető, hogy a női nicknévvel beregiszterálóknak hamarabb és türelmesebben válaszolnak. :-)

Előzmény: Jimmy the Hand (16261)
tt65 Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16302
Delila10 Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16301

Nőnemű vagyok. :)

Hát Te?

Előzmény: Törölt nick (16299)
tt65 Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16300

akkor az excel is olyan mint az ulti, férfiak passziója? :-)

Előzmény: Törölt nick (16299)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16299

Tegyünk már pontot az i-re. Most akkor mi is van?

Van még itt olyan, akinél elfog a bizonytalanság...

A nick ellenére egy percig sem gondoltam, hogy nőnemű. Ne kérdezd miért, nem tudom megmagyarázni...

 

Előzmény: tt65 (16298)
tt65 Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16298

ezek szerint a Delila is megtévesztő név?

Előzmény: Törölt nick (16295)
tt65 Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16297

sorry, elnéztem, azt hittem az előzőre kollegara vonatkozik! :-)

Előzmény: Törölt nick (16295)
tt65 Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16296

kérjünk Attilaahunr-ra egy genetikai vizsgálatot! én eddig hím egyednek véltem, de lehet robbantomester többet tud ...

Előzmény: Törölt nick (16295)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.18 0 0 16295

"....gina..." ??

Előzmény: tt65 (16277)
tt65 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16294

de tényleg nem az amit a kollega keres ...

Előzmény: tt65 (16293)
tt65 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16293

ez azzal dolgozik, nézz bele!

Előzmény: boraka (16292)
boraka Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16292

A google útvonal tervezőjére gondoltam ;-)

Előzmény: tt65 (16291)
tt65 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16291

ez az, gugli: excel google maps

és máris jönnek pl. ilyenek: http://batchgeo.com/features/map-excel-data/

érdemes a többi találatot is megnézni ...

Előzmény: boraka (16290)
boraka Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16290

Sokkal egyszerűbb a gugliba beírni, habár, nem rossz kihívás ;-)

Előzmény: attillaahun (16289)
attillaahun Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16289

Igaz, rossz volt a kérdés, nem írtam le mire kell. :)

Szóval azt kellene tudni az excelnek, hogy beírok két helységnevet két cellába, egy harmadikba meg kiírja hány km. Közúton.

Előzmény: tt65 (16287)
boraka Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16288

legalábbis légvonalban mindenképpen ;-)

Előzmény: tt65 (16287)
tt65 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16287

Az árfolyamos dolog érthető, mert az állandóan változik, de a Debrecen-Sopron távolság kvázi állandónak tekinthető! :-)

Előzmény: attillaahun (16285)
boraka Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16286

Természetesen, egyetértek a kérdést segítő útmutatással, akár kiegészítve egy kis ellenőrző lista összeállításával pl.

 

- verzió

- mit szeretnél

- mit csináltál

- forráskód

- hibaüzenet

- kép

- ...

Előzmény: Jimmy the Hand (16267)
attillaahun Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16285

Akkor ez így nagyon elegáns, neked méginkább köszönöm. :)

 

Lenne még itt egy komolyabb kihívás, amit eddig csak poénra vettem, (de miután az MNB honlapjáról sikerült beolvasni az árfolyamokat, úgy hogy automatikusan frissüljenek és számoljanak velük a képletek - amit korábban álmomban sem gondoltam volna, hogy lehetséges), most nagyon halványan remélem, talán a GoogleMaps útvonaltervezőjéből is lehetne valahogy adatokat kinyerni. Egész konkrétan adott helységek közti távolságot.

Mi erről a véleményetek? :O

Előzmény: tt65 (16284)
tt65 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16284

igen, a beállítás tárolódik a fájlban.

Előzmény: attillaahun (16283)
attillaahun Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16283

De ez akkor is így marad, ha másik gépen nyitom majd meg a fájlt, ahol mások az alapbeállítások?

Előzmény: Jimmy the Hand (16281)
attillaahun Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16282

Nahát. Ezt nem gondoltam volna.

Köszönöm. Most már nagyon szép lett. :)

Előzmény: Delila10 (16279)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16281

Eszközök -> Beállítások -> Megjelenítés -> Zéró mint érték

?

Előzmény: attillaahun (16278)
tt65 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16280

2003-ban nem tudom ellenőrizni, de 2007-ben excel beállítások, speciális, "Nulla megjelenítése 0 értékű cellákban" pipa

Előzmény: attillaahun (16278)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16279

Egy sematikus ábrázolás:

 

=ha(a képlet értéke>0;képlet;"")

 

 

Előzmény: attillaahun (16278)
attillaahun Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16278

Üdv tisztelt excel szakértők,

tudnátok nekem valamit javasolni a 2003-mas változatban arra, hogy egy cella 0 érték helyett szimplán üres maradjon abban az esetben, ha matematikai képletek vannak benne, és a képletben lévő cellahivatkozások szintén üresek? Pusztán esztétikai okból.

Cellaformátumokat meg függvényeket már nézegettem, de nem igazán találtam megfelelőt. :(

tt65 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16277

Kedves szekértő kollegina, ne tessék engem megmosolyogni! :-)

Előzmény: Delila10 (16276)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16276

Delila10 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16275

Rád szavazok a szabatos és udvarias megfogalmazással kapcsolatban. 

Tt65-é is jó, kivévet a szekér tövét. :)) 

 

Előzmény: Jimmy the Hand (16267)
boraka Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16274

Amúgy is aranyos :-) 

Előzmény: tt65 (16273)
tt65 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16273

bocsi szakértő és nem "szekértő". erre gondoltál, vagy amugy is viccesnek találtad? :-)

Előzmény: boraka (16272)
boraka Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16272

"Ha kérdésed van akkor, abban mindig fogalmazz úgy, hogy a szekértő is megértse mire szeretnél választ kapni."

 

:-))

Előzmény: tt65 (16271)
tt65 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16271

egy javaslat: 

Az „excel” fórum célja, hogy keretet adjon az excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására és lehetőséget a segítséget kérőknek. Ha kérdésed van akkor, abban mindig fogalmazz úgy, hogy a szekértő is megértse mire szeretnél választ kapni. Írd meg, az excel melyik verzióját használod és célszerű egy képernyő fotót is beszúrni, ami megmutatja a problémádat.

Előzmény: Jimmy the Hand (16267)
tt65 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16270

Valóban így van, aki nem járatos az adott szakterületen (ha az lenne, akkor nem kérdezne) sokszor a helyes szakmai zsargont sem ismeri, nem tud szabatos nyelven kérdezni. DE rá lehet vezetni mindenkit arra, hogy végül a kérdésfelvetés korrekt legyen.

Előzmény: boraka (16269)
boraka Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16269

Szerintem, a rosszul feltett kérdések a tapasztalatlanság miatt vannak. Úgy gondolom, a topic lényege éppen az, hogy minél több tapasztalatot, tudást szerezhessünk itt azoktól, akik hajlandóak segíteni, tanítani akár a kezdőket is. Számomra kicsit furcsa a kérdésed, mert az elmúlt években úgy tapasztaltam, hogy Te is azok közé tartozol, akik mindig türelmesen, készségesen segítettek másoknak.

Előzmény: Jimmy the Hand (16261)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16268


Tőlem mehet a fejléc változtatása, de ne legyenek nagy reményeid.  Nem hiszem, hogy az első-idejövők elolvassák a fejlécet, aki meg már rutinos kérdező, az tudja hogyan kell.

 

Okok:  szerintem az emberek nem rutinos írók.  Az emberek nem sokszor írnak szöveget olyanoknak, akiknek semmi hátterük nincs az adott témával kapcsolatban (itt természetesen nem az excelre, hanem a táblájuk működésére, szerkezetére gondolok).  Dolgok, amit ők adottnak vesznek (ok nélkül) számunkra hiányzó logikai láncszemek.

 

Más kérdés, hogy az első hozzászólás utáni tisztázó kérdések hatására mennyire jön rá az illető erre a tényre.  Van akinek a kérdését tisztázó hozzászólása már teljesen koherens, másoké nem.

Előzmény: Jimmy the Hand (16267)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16267

A modik engedélyezték, hogy a topik fejlécét megváltoztassuk, ha az itteni kollektíva megszavazza, és meg tudunk egyezni a szövegben. Hódolva a demokrácia alapelvének, felteszem a kérdést:

Ki ért egyet azzal, hogy a topik fejlécbe berakjunk egy hatékony kérdezést segítő útmutatást?

Kinek van kedve ötletelni, hogy mi kerüljön bele?

Előzmény: Jimmy the Hand (16265)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16266

Ez most a megoldási javaslatod, vagy egy tréfa, vagy szembesíteni akarsz azzal, hogy az én kérdésem pont akkora hülyeség, mint amiket kifogásolok?

Előzmény: tt65 (16262)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16265

Az jutott eszembe, talán meg lehetne kérni a moderátorokat, hogy a topikleírásba tegyenek be valami rövid ismertetőt. Megyek is, és megkérdezem.

Előzmény: Delila10 (16263)
tt65 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16264

alkalmazni kellene egy kérdés feltevő sablont ... :-)

Előzmény: Delila10 (16263)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16263

1. Valószínűleg a tapasztalanlanság.

2. Nálam a türelem kb. az 4. kérdés után fogy el. :)

 

Még azt kellene valahogy besulykolni a kérdezőkbe, hogy első lépésben közöljék, melyik verziót alkalmazzák.

Előzmény: Jimmy the Hand (16261)
tt65 Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16262

Sejtem mire gondolsz, de leírnád kicsit részletesebben, mert így nem minden teljesen világos. Milyen fórumokról van szó még ezen kívül?

Te hány helyen "rendelsz" még? Ezek is mind exceles fórumok, vagy más területeken is szakértő vagy?

Mi értesz gyakran alatt?

 

Előzmény: Jimmy the Hand (16261)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.17 0 0 16261

Szeretnék közvéleményt kutatni, ha már úgyis ilyen uborkaszezon van. Van egy probléma, ami régóta foglalkoztat, és mindig újra előjön. A következőről van szó.

 

Fórumokon gyakran találkozom nagyon rosszul feltett kérdésekkel, amelyekből nem igazán derül ki, hogy a kérdező mit is szeretne valójában. Mondok egy példát:

 

"Van sok text fájlom, amiket be akarok olvasni Excelbe. Beolvasás után kapok 6 oszlopot, az első az ID. Azt szeretném elérni, hogy azok a sorok, ahol az ID azonos, egy sorba kerüljenek."

 

Engem végtelenül fáraszt, ha azt látom, hogy esetleg több körben vissza kell majd kérdezni, mielőtt a pontos cél kiderülne. Mi késztet embereket arra, hogy így kérdezzenek? Lustaság? Vagy a tapasztalat hiánya? Vagy mi?

 

A másik, hasonló történet, amikor az elérendő cél már nagyjából megvan, de a kommunikáció mégsem zavartalan. Pl. ezt írja a kérdező:

 

"Kipróbáltam a kódot, amit javasoltál, de nem működik."

 

Ez alapján viszonylag nehéz rájönni, hogy miért nem működik. Pontos diagnózishoz minimum egy hibaüzenet kellene, meg hogy hol áll le a kód futása, stb..

 

A kérdésem az, hogy Ti hogyan kezelitek ezeket a helyzeteket? Van olyan, aki annyira türelmes, hogy az ötödik, tizedik ilyen kérdezőnek is higgadtan elmagyarázza, hogy "Bocsi, kevés az infó"?

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.13 0 0 16260

2000-eshez is van ilyen?

Előzmény: SQLkerdes (16256)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.13 0 0 16259

A vicc az, hogy már alkalmaztam ezt a megoldást, és most nem jutott eszembe. Pedig ez a saját készítésű ikonjaimat is visszahozta anno, nem kellett kb. 20 ikont újra rajzolni.

 

Köszönöm, hogy eszembe juttattad. :)

 

 

Előzmény: SQLkerdes (16256)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.13 0 0 16258

Szia,

Megnéztem.

Ez nagyon jó dolog, rengeteg munkát meg lehet vele takarítani.

Köszönöm (én is)

 

Előzmény: SQLkerdes (16257)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.10.13 0 0 16257

Alternatively o2007-es környezethez: http://www.cncllc.com/o2007sbuw.asp  

Előzmény: SQLkerdes (16256)
SQLkerdes Creative Commons License 2011.10.13 0 0 16256

Van más megoldás is.  Az office-hoz van egy olyan segédprogram ami elmenti a beállításokat.  Én céges környezetben használtam, amikor új gépet kaptam akkor lementettem a beállításaimat vele és utána az új gépen visszatöltöttem őket.  Még az is megmaradt, hogy Outlookban előre javasolta az e-mailcímeket a korábban küldött e-mailjeim alapján.  Egy OPS file-t hoz létre és abban tárol mindent.  2003-ashoz leírás:  http://www.howtogeek.com/howto/microsoft-office/save-and-restore-your-microsoft-office-settings/ 

Előzmény: Delila10 (16255)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.13 0 0 16255

Nagy vagy! Köszönöm.

Előzmény: Jimmy the Hand (16254)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.13 0 0 16254

Van egy régi programom, úgy hívják, hogy Ashampoo Uninstaller Suite. (Szerintem ma már nem elérhető, de biztosan van hozzá hasonló ingyenes szoftver a neten.) Ezzel lehet naplózni az applikációk telepítéséet. Csinál egy pillanatképet a rendszerről telepítés előtt és után, és a kettő összehasonlításából kitűnik, hogy a telepítés milyen változtatásokat végzett a rendszeren.

 

Ezt a programot fel lehet használni többek közt arra is, hogy kiderítsem, egy-egy szoftverbeállítás hol tárolódik. Tegnap is ezt tettem. Pillanatkép -> Excel autokorrekciós lista bővítése -> újabb pillnatkép -> a kettő különbsége alapján egyetlen fájl változott meg: amit megírtam a múltkor. Aztán bele is néztem a fájlba Notepad-del, és meggyőződtem róla, hogy tényleg ő az.

Előzmény: Delila10 (16253)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.13 0 0 16253

Köszönöm Jimmy! Ezt hogy bányásztad elő?

Előzmény: Jimmy the Hand (16244)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.13 0 0 16252

Nézd meg az OnTime paraméterezését a súgóban. A futtatandó szubrutin nevét kell megadni, nem azt, hogy mit csináljon.

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16251)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.10.13 0 0 16251

Köszi az előbbi segítséget!

 

Van valami ötletetek arra, hogy a Timer funkció a VBA-ban miért nem csinál nekem semmit?

Ezt a programsort használom:

 

Application.OnTime Now + TimeValue("00:00:05"), Label106.Caption = "111111111", "222222222"

 

Én rontok el valamit? Mert hibaüzenet nincs, de semmi sem történik!

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16250

Jaj, stornó, most látom, hogy az aktuálishoz adtad hozzá.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16248)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16249

Helyesbítek, mert mindig elfelejtem, hogy a \ itt escape karakter:

 

Tehát a "hapci.wav" helyett "..\hapci.wav"-val próbáld ki.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16247)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16248

Az nem lesz jó, ha az elején is van backslash...

Előzmény: Jimmy the Hand (16246)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16247

Én ilyet nem csináltam még, de a szülőkönyvtár általános elérési útja a "..". Tehát a "hapci.wav" helyett "..hapci.wav"-val próbáld ki.

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16245)
Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16246

ThisWorkbook.Path & "\..\akármi.wav"

Előzmény: kovacsmiklos1985 (16245)
kovacsmiklos1985 Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16245

Sziasztok!

 

Excel VBA-ban van egy gombom, amire ha rákattintok lejátszik egy wav fájlt, ami az excel fájllal azonos mappában van. Azt tudom, hogyan lejet lejátszani a fájlt elérési út segítségével, viszont arra lenne szükségem, hogy hogyan lehet megoldani azt, hogyha a wav fájl eggyel az excel táblát is tartalmazó mappa feletti mappában van akkor azt a gombnyomás segítségével le tudjam játszani? Magyarul hogyan tudnám megadni úgy a hangfájl elérési útját, hogy az aktuális könyvtár feletti könyvtárból játssza le a hangot??

 

Segítségeteket előre is köszönöm! 

Jimmy the Hand Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16244

C:\Documents and Settings\Username\Application Data\Microsoft\Office\MSO1038.acl

 

(acl, mint AutoCorrect List File)

Előzmény: Delila10 (16239)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16243

Igazad lehet, de most nem találom az ismerőst. :(

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16242)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16242

Nem kötekedni akarok, csak az a tapasztalatom, hogy az ilyenek szoktak változni; például az is változott, hol vannak a saját eszköztárak, vagy a Firefoxnál is nem olyan régen változott a könyvjelzők és előzmények tárolása, amikor sqlite-ra tértek át.

Előzmény: Delila10 (16241)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16241

Az átállításra gondoltam én is, de nagy az erdő, nem találnám meg a módosult fájlt. :(

 

Nem valószínű, hogy verziófüggő, esetleg az útvonala és a kiterjesztése. A nevét valószínűleg nem változtatják.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16240)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16240

Az ilyesmi verziófüggő lehet, azt azért elárulhatná az ismerősöd, mielőtt nyomozni kezd mindenki. (Ha nincs válasz, akkor át kéne állítani valamit, és megnézni, melyik file változott meg.)

Előzmény: Delila10 (16239)
Delila10 Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16239

Tudja-e valaki, melyik fájl tartalmazza az automatikus javításokat, kivételeket?

 

Egy ismerősöm szeretné ezt lementeni újratelepítés előtt.

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16238

Bruttó 64 K ram, 38911 BASIC bytes free...

Előzmény: tt65 (16237)
tt65 Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16237

tegnap volt itt az indexen, hogy a Macskafogó rajzflmet is Commodore64-el csinálták!

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (16236)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16236

:-)

Egyszer még sajnálni fogom, hogy eladtam...

Előzmény: tt65 (16235)
tt65 Creative Commons License 2011.10.12 0 0 16235

a feladatot még Commodre64-en is meg lehet oldani, menni fog offi xp-n is! :-)

Előzmény: Törölt nick (16233)
wartburg1963 Creative Commons License 2011.10.11 0 0 16234

Kedves Topictársak,

 

hogyan tudok egy egysteű, lenyíló listát tartalmazó xls file-t weblapként elmenteni úgy, hogy ott szintén működjön a lenyíló lista?

 

Előre is köszönettel:

 

w

Törölt nick Creative Commons License 2011.10.11 0 0 16233

Köszönöm a segítséget mindenkinek, megnézem, kicsit nehezíti a helyzetet, hogy a gép amin csinálni kell office xp-vel rendelkezik. :)

SQLkerdes Creative Commons License 2011.10.11 0