Keresés

Részletes keresés

Cibet Creative Commons License 2000.10.11 0 0 458
En szivesen valaszolok minden kerdesre, hogyha tudok es van mit.
En egy Chen taichi oktatasrol tudok, ami valamilyen kungfu iskola kereten belul mukodik, es Prutkay Csaba hozta a mestert Kinabol. Mar tavaly is terveztem, hogy megnezem, de valahogy nem kerult ra sor. De most mar kivancsi vagyok.

Szivesen megmerem egy stopperral, hogy meddig birom a "haromgomb allast", ha elmagyarazod, hogy mi is az, mert meg soha nem hallottam vagy olvastam rola. Bar a mi taichi iskolank szigoruan ellenzi a versengest, tehat ezt a ki birja tovabb tipusu dolgokat is...

Előzmény: O_connor (451)
zizipok99 Creative Commons License 2000.10.11 0 0 457
Sziasztok,

csak azt szeretnem megtudni, hogy lehet-e Győrben tanulni tai-chit, vagy chi-kung-ot

koszike zizipok99

praclee Creative Commons License 2000.10.11 0 0 456
Én nem thaichizok viszont zenélek bár akadámiánál még nem tartok.
Egyébként nekem is voltak mnár a fülembe oylan darabok amit szeritem más évekig bogarászgatoptt volna.
pl.van a Musser etüd.4 verőre marimbára.Hűűű...az nagyon bonyolult.

(nem tudom ki ért a zenéjez és az ütős hangszerekhez?)

Előzmény: nivella (440)
praclee Creative Commons License 2000.10.11 0 0 455
Igen.De megy az idő tovább is,nem csak másnap délután.
Ez történt Bruce Lee-vel is.Bár ezt nasgyon kevesen tudják!
Előzmény: Yarner (437)
praclee Creative Commons License 2000.10.11 0 0 454
Igen az anyósok:)))
Előzmény: Pirx (436)
praclee Creative Commons License 2000.10.11 0 0 453
:)))))))))))))))

Az üveges szem nagy poén:))))))

Előzmény: Yarner (434)
praclee Creative Commons License 2000.10.11 0 0 452
az az!Már beugrott!
Előzmény: Yarner (432)
O_connor Creative Commons License 2000.10.11 0 0 451
Sziasztok,

Nem csalódtam. Keresgéltem-keresgéltem, míg végül találtam egy olyan helyet, ahol tanítanak tai-chizni, közel is van, nem is túl drága, és egy kínai mester oktat. És bár nem vagyok szakértő (nyilván), de úgy tűnik jól csinálja azt amit csinál.
Folyamatos a tolmácsolás, és mindenkire egyesével figyel.
Nekünk azt mondták, hogy a Chen stílust (ezt tanuljuk) nem nagyon oktatják máshol Magyarországon.
Ebben nem vagyok teljesen biztos... megerősítenétek?
A másik, hogy úgy érzem, nem kapkodjuk el a dolgot. Ez jó. Nem szeretném, ha úgy mennénk tovább, hogy az eleje nem megy még.
Ti meddig birjátok a "háromgömb állást"? Csak kíváncsi vagyok, hogy több éves gyakorlás után tényleg annyi idő-e, mint amennyi, és tényleg az történik-e, ami...
Na jó. Örülnék, ha válaszolnátok a kérdéseimre, és nem kezelnétek le úgy mint egyesek...
Előre is köszönöm.

oc

Cibet Creative Commons License 2000.10.09 0 0 450
Ez itt a reklam helye. Elore is elnezest kerek attol, akit ez irrital, de a sok erdeklodo kedveert, akik e-mail-ben es a forum sorain erdeklodtek, itt kovetkeznek friss informaciok:

Uj kezdo csoportok indulnak a Magyarorszagi Taoista Tai Chi Tarsasag szervezeseben. Az, hogy hetente hanyszor, a jelentkezok szamatol fugg. Ha kevesen jelentkeznek, lehet, hogy csak egy csoport indul, ha sokan akkor tobb is. Bemutato es jelentkezes helyszine es idopontja:
Bp. VI. Eotvos utca 25/a
Valamilyen muvelodesi haz
Oktober 17. Kedd, 17:30
(Az Oktogonhoz van a legkozelebb.)

A tanfolyam hat honapos lesz, es dija 10000 Ft tudomasom szerint. Ennek a felet kell elore, a jelentkezeskor befizetni.

Elorelathatolag November vege fele is indul egy csoport.

En szemely szerint nem fogok edzest tartani, de lesz eleg kezdo oktato.

Cibet

Figyelj Creative Commons License 2000.10.08 0 0 449
Kedves nivella!

Gyönyörű, amit írtál, az idézetet külön köszönöm. Én úgy tapasztaltam, hogy ezt az élményt pont a finomenergiák érzékelésén keresztül lehet megérezni. Ez a "különleges képesség", ha annak akarjuk hívni, bizony elérhető a tai chin keresztül.

Laura

Előzmény: nivella (445)
ABSENT Creative Commons License 2000.10.07 0 0 448
BINGO!!!
abs. aki gyors :))))
Előzmény: Figyelj (446)
Shingitai Creative Commons License 2000.10.07 0 0 447
Nincs szánalmasabb látvány, mint egy szárnyaszegett sas, vagy mintegy teknősbéka, ki ahelyett, hogy lubickolna a vízben, mint madár az égen, elérhetetetlen szányakra vágyakozik
Előzmény: Figyelj (446)
Figyelj Creative Commons License 2000.10.07 0 0 446
"Hogy a teknősbéka biztosan áll a lábán - ok ez arra, hogy szárnyát szegjük a sasnak?" (Poe)
Előzmény: Shingitai (442)
nivella Creative Commons License 2000.10.04 0 0 445
igazad lehet.
én azonban semmi különleges képességet nem szeretnék birtokolni,nem is ezért kezdtem el Taichizni.nekem egyszerűen arra volt szükségem,hogy próbáljak függetlenedni ebben a számomra vacak világban,nem mindíg attól félni,mit gondolnak rólam az emberek,hanem az egységet megtalálni.Ottlik szavait idézve:"A fogható valóság felszínén élünk.elszakadva.Az érzékelésen túli,időn kívüli,nagyobb valóság terében azonban folytonosan összefüggünk egymással valahol.Indáink metszik a világot,aztán továbbnyúlnak,ki,egy ismeretlen dimenzióba,mint elszakíthatatlan köldökzsinór s ott vagyunk egybekapcsolva,egyetlen egészként,abban a teljesebb kontinuumban."
fantasztikusan szép,nem???
üdv,nivella
Előzmény: Shingitai (442)
kabirbedi Creative Commons License 2000.10.04 0 0 444
:-)

A zene belül szól.

Előzmény: nivella (443)
nivella Creative Commons License 2000.10.04 0 0 443
ajánlhatom Perényi Miklós csellójátékát,főleg,ha Bachot játszik.Tényleg,Bach is biztos Taichizott volna!!!A zenéje az örök áramlás,a kncenrált művészet,a teljesség.Jó lenne ,ha az emberek egész nap a Máté passió zárókorálját hallgatnák,akkor van esély az együttélésre!!
Előzmény: kabirbedi (441)
Shingitai Creative Commons License 2000.10.04 0 0 442
Bővebben:

Nagyon sokan azért keresik meg a belső harciművészeteket, mert ők is különleges képességekkel akarnak, szeretnének rendelkezni. Anélkül, hogy, kételkednék vagy elfogadnám az ilyen képességek meglétét, megfontolandónak tartom azt a tényt, hogy milyen sokan Tai csiznak, mégis milyen kevés ember renedelkezett- rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal, képességekkel. Tai csizni jó, de azért maradjunk két lábbal a talajon.

Előzmény: nivella (440)
kabirbedi Creative Commons License 2000.10.04 0 0 441
Jó zenére tajcsizni jó.
Előzmény: nivella (440)
nivella Creative Commons License 2000.10.04 0 0 440
ezt nem értem.ez útközben úgyis kiderül,hogy rétermett vagy-e a dologra.egyébként a zene elég nehéz kérdés:elég nehéz kellő színvonalú,ugyanakkor egyéni hangot találni.ismerek zeneakadémiát végzett zenészeket,voltam diplomakoncerten,s azt tapasztaltam,hogy inkább önmaguknak írják a zenét,s általában olyan darabok születnek,amivel még az akadémisták is nehezen birkóznak meg.

Rátermettség2.:pszichológiából tanultuk,hogy minden ember valamiből biztos nagyon jó,egyszerűen életében nem fut össze az adott dologgal.pl állítólag miden századik ember jó krikettjátékos lenne.lehet,hogy buta a példa,de azért midenképp elgodolkoztató!nagyon nyitottnak kell lennnünk,mindent kipróbálni az életben,hogy megadjuk az esélyt a találkozásra!
bocs a zenéről írottakra,meg minden,de azért én is taichizom,ezért mertem hát ide írogatni...
üdv nivella

Előzmény: Shingitai (439)
Shingitai Creative Commons License 2000.10.04 0 0 439
Bocsi, hogy belekotyogok.

A misztikus képességek elsajátításánal (már ha léteznek ) probléma lehet a személyes rátermettség is. Másképpen: tanulhatok én zenét napestig.akkor se lesz belőlem Mozart.

Pirx Creative Commons License 2000.10.04 0 0 438
Pont ez az én véleményem is a nagy mestereket illetôen, mint azt alább leírtad. A stílusok igazi mestereinek egy része valószínűleg ismeretlen marad, mivel nincs szüksége népszerűségre vagy ismertségre, más utat jár.
Előzmény: Yarner (437)
Yarner Creative Commons License 2000.10.03 0 0 437
Hát az a harcművésznős dolog rettentő kellemetlen lehet...

Szóval, amennyire én tudom (=szvsz), nincs kizárva a dolog, olvass csak bele néhány könyvbe, vagy internetoldalba, ahol pl. a Tai Chi Chuan harci alkalmazásáról van szó. Nagyon sok helyen írnak olyanokat, hogy ütéskor, érintéskor Chi-t bocsájtunk ki, és vezetünk át az ellenfélbe, megzavarva-átrendezve ezzel az ő Chi-keringését. Ez a "testüreg-ütés" (Dim Mak, halálos érintés) alapelve is: Chit juttatunk a megfelelő csomópontba, ártó szándékkal. Az aktuális pont éppeni töltődésétől függ a hatás, az is lehet, hogy az illető csak másnap délben esik össze.
Ugyanezzel a módszerrel lehet állítólag gyógyítani is.

A gond csak az, hogy ez a sokminden mind csak elmélet, és a fene sem tudja, hogy is van ez igazából. Van aki még azt is állítja, hogy érintés nélkül képes megütni embereket. Bemutatókat tart, meg könyveket, videókat árul, rengeteg pénzt keres. Persze a bemutatókon valamiért mindig saját tanítványait dobálgatja.

Szóval a mesterem erre azt mondta, hogy több, mint húsz éve foglalkozik harcművészetekkel (hozzáteszem, Hongkongban, ahol 9 évig élt, volt esély igazi "nagyágyúkkal" találkozni), de mágiát még sohasem látott. Viszont hihetetlenül sok a sarlatán, meg a megtévesztett ember.

Mindez még nem zárja ki azt, hogy léteznek valódi mesterek, akik ismerik és tanítják ezeket a csodálatos képességeket, de nehéz őket megtalálni, és biztosabbra megy az ember, ha inkább a nehezebb utat, a kemény gyakorlást választja, és nem keresi a misztikus kibúvókat a munka alól.

Sommásan ugyanez: a fene tudja.

Béke,

Yarner

Előzmény: Pirx (436)
Pirx Creative Commons License 2000.10.03 0 0 436
Talán Szepes Mária volt az, akinek egy korábbi írásában a távolkeleti harcművészetek és titkos fogások mesternôje úgy intézte el egyik ellenségét, hogy szeretkezés közben észrevétlen kiszívta belôle az energiát. A delikvens aztán teljesen kifáradva álomba merült, majd ébredés után tovább gyengült, végül meghalt...
:)))

De komolyan: ha az energiát érezni, mozgatni és használni is lehet, kizárható-e, hogy egyesek még talán ilyen pofátlanságot is csinálhatnának vele? Pszichológiai szempontból (bár lehet, hogy más formában, de éppen ez zajlana le itt is) már rég elfogadott, hogy egyes emberek a viselkedésükkel mások energiáit erôsen csökkenthetik.

Előzmény: Yarner (434)
Cibet Creative Commons License 2000.10.02 0 0 435
Igen. Meg amikor felkialt a tai-chi gyakorlo: Erzem az energiat! Pedig lehet, hogy csak egy gyenge verellatasu teruleten megindult a verkeringes, es ettol melegseget erzekelt. Ez is egyfajta energia. En is ereztem ilyet. De mar elmult...
Yarner Creative Commons License 2000.10.02 0 0 434

Ezzel a kijelentéssel nagyjából én is egyetértek, nem is ezzel van a gond. Egy általános megállapításhoz tökéletesen illenek az általános fogalmak. (Mellesleg tudjuk: Az energia nem vész el, csak átalakul. Ezt már Newton is tudta :-))

A probléma ott merülhet fel, amikor csak annyit hallunk, hogy pl. Yang Lu-chan kedve szerint elnyelte a madárka energiáját, és az nem tudott elrepülni. Ezután az élénkebb fantáziájúak joggal gondolhatják, hogy a Legyőzhetetlen Yang magába szívta a fülemüle életerejét, és az üveges szemekkel lefordult a karjáról, másnak viszont a tolókezes gyakorlatok derengenek fel, és azok alkalmazása. Aztán meg a kettő jól elbeszélhet egymás mellett. Látod, Praclee sem akarta elhinni, hogy a mozgás volt a varázslat kulcsa (ld. 424).

Szóval erre gondoltam.

Béke, Yarner

Előzmény: Pirx (433)
Pirx Creative Commons License 2000.10.02 0 0 433
Szerintem az energiák, amikrôl eddig beszéltünk mind egy egészhez tartoznak, azaz csakis a megjelenésükben tehetünk különbséget. Vagyis másként érzékeljük a bennünk áramló energiát, mint a mozgás vagy a világítás energiáját, miközben valójában ugyanarról a bizonyos energiáról van szó.
Te hol érzel ebben ködösítést?
Előzmény: Yarner (432)
Yarner Creative Commons License 2000.10.01 0 0 432
Hm.

Az film a Simon magus volt, Enyedi Ildikotol. Es tenyleg nagyon jo film.
Azt javaslom, ha lehetseges, probaljunk meg az "energia" szo csak ugy, magaban torteno hasznalataval egy kicsit szukmarkubban banni, leven ez egy olyan kifejezes, ami szinte mindenre hasznalhato. Ugyetlen esetben kodosithet. Szerintem joban megerthetnenk egymast, ha kevesbe altalanosan fogalmazunk, kevesebb dolgon lehet mast erteni.

Beke,
Yarner

Előzmény: praclee (431)
praclee Creative Commons License 2000.09.28 0 0 431
én is el tudom ám kapni a legyeket!:)
de most komolyan.
Bruce Lee csak annyiban volt joob hogy ő még fel is ugrott a levegőbe értük és kettőt is elkapott 1szerre!

Még réggebben 1 éve volt az m1-en 1 film.Magyar meg francia asszem.Húú most a címe nem ugrik be de a lényege az volt hogy volt egy nyomozó aki értett az energiákhoz és amikor 1 gyilk. történt ő a levél energiájából következtett.Aztán meg egy másik paliva befeküdtek a föld alá nem tom hány napra.És végül a másik felött de eről meg nem lehetett tudni hogy meghalt-e.A legjobb magyar filmek közül való.

praclee

BÉKA:)

Előzmény: Pirx (430)
Pirx Creative Commons License 2000.09.28 0 0 430
Szerintem a mozgási energia csak egy látványos megjelenési formája a minket körbevevô energiának. Ugyanezen energiát viszed át egy támadási felületre bármely harcművészeti ágban, ezzel rugaszkodsz el a talajtól, ezt koncentrálod a köldök alatti csomópontban, ill. ezt áramoltatod a taichi formagyakorlat közben, vagy ezt gyűjtöd a chikung gyakorlatoknál. Ja, és ettôl érzel meleget a napfényben állva. :)))
Nem valamiféle misztikus dolog, hanem az éltetô energia.

Más kérdés, hogy mesterek, vagy különös adottsággal bíró emberek az átlagtól eltérô érzékenységgel rendelkeznek. Van aki örökli (gondolom ez a ritkább), és van aki tanulja, gyakorlással elsajátítja, kifinomítja érzékeit, kifejleszti búvó képességeit.
Egy hétköznapi példa: pl. egy kisfiú megpróbálja elkapni a legyet. Felnôtt korára ez már szinte mindig sikerül, de egy lánynak, aki szinte sosem próbálta, ha meglátja, rejtélyszámba megy, hogy lehet az illetô ilyen gyors.
Csak komolyabb szinten már szinte érthetetlen formákat ölt a képesség megmutatkozása: jógik, akik élve eltemettetik magukat, mondjuk két hétig szinte levegô nélkül - képesek tehát a szervezetük energiafelhasználását minimalizálni. Vagy az említett mester, aki képes az ilyen finom energiarezdülések észlelésére.
?

Előzmény: Cibet (428)
Yarner Creative Commons License 2000.09.28 0 0 429
Praclee, Cibet, többiek, halihó, megint témába vágtunk!

Szóval itt tökéletesen egyetértek Cibettel (nem az első eset): a madár mozgási energiájáról kellett, hogy szó legyen. Nem vagyok madarász, de logikusnak tűnik, hogy mielőtt csapdosni kezd a szárnyával, elrugaszkodik a kis szárnyas (tudja ő jól, hogy mindenhez az egész testet kell használni, nem csak egyes különálló részeit - pedig nem is tai chizik...). Aki tanult toló kezeket, kell, hogy tudja, miről van szó. És szerintem az is elég misztikus csodatett, ha valaki megérzi egy kétdekás madár szándékát és kezdődő mozdulatát, majd olyan aprót, és éppen akkor mozdít a karján, hogy az elnyelje - semlegesítse a madárka mozdulatát. Szeretnék én ilyet tudni...
(Persze lehet, hogy egy ötkilós liba szállt Yang úr karjára, és az utókor fújta fel az egész ügyet :-D)

És Praclee: amennyire tudom, az Aikido is a Ki (=Chi, Qi) megérzéséről szól, ha misztikus szemmel nézed. Arra pedig ne számítson senki, hogy csak úgy ránézésből elszívhatja az ellenfél (élet)energiáit, vagy hasonló csodákat hajtson végre. A szomorú igazság az, hogy a Tai Chi Chuan lényege a rengeteg, fáradságos gyakorlás. Tíz-húsz év után mindenki elkezdheti majd megkeresni a nagy varázslatot, akkor már lesz rá esély, hogy meg is tanulhassa, ha létezik. De addig... addig gyakorolni kell. Sokat.

És persze, ha mozgásról van szó, kénytelenek vagyunk fizikáról beszélni, ti. az az egyik praktikus módja a dolgok leírásának. Erre lett kitalálva.

Cibet:"Persze a mozgasi energiajat is tudja iranyitani az akarataval, csak hat ez tul egyszeru, ezt mindenki tudja. Nincs benne kihivas. Pedig a taichi nagyreszt errol szol. Foleg az elejen. Iranyitsd muveszi szinten a mozgasi energiadat.
Mozgasmuveszet. "

Bizony, és nem mindegy, hogy hogyan csinálod. Ettől lesz nehéz, de ez is teszi csodálatossá. A gyakorlás megadja a kulcsot arra, hogyan használhatod testedet a legtökéletesebben, könnyeden, mentesen a túlzásoktól, de a hiányoktól is. (Ahogy a Tai Chi Klasszikusok mondják)

Ennyi jutott eszembe hirtelen.

Béke,

Yarner

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!