Keresés

Részletes keresés

_niko_ Creative Commons License 2009.12.03 0 0 4669
vak vezet világtalant?
Előzmény: Törölt nick (4668)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.03 0 0 4668
"Sokszor látom edzésen is, hogy kezdők magyaráznak kezdőbbeknek rossz dolgokat. "

Valójában maguknak magyaráznak. Azt magyarázzák, hogy ők mit értettek meg. Van, hogy a jó szándéknak rosszak a következményei. Nincsenek az elfodaásnak azon a szintjén, hogy felismerjék a másik útkeresését és jószándékkal ugyan, de valójában korlátozzák a pertnerüket a saját megértésében. Azért baj, mert ez azután öröklődik. Aki ilyen korlátozó módon sajátított el valamit, azt gondolhatja, hogy az a jó, az a helyes formula és csak úgy és csak olyan módon lehetséges azt megvalósítani (nem csak az Aikidoban).
Szükséges lehet egy mozdulat megmutatása, ha a másik teljesen tanácstalan és azt sem tudja, hogyan fogjon hozzá, bár ez is lehet a figyelmetlenségének oka, és arra világ rá, hogy teljes szellemi kapacitásunkkal kell részt venni az edzésen és megfigyelni a mester mozdulatait. Ám a hozzá fűzött magyarázatok inkább feleslegesek.
Előzmény: nandika87 (4667)
nandika87 Creative Commons License 2009.12.03 0 0 4667
Én úgy látom, hogy azzal, hogy megosztjuk a tapasztalatot nem okozunk akora kárt, kivéve, ha ezt "tanításként" tesszük. Sokszor látom edzésen is, hogy kezdők magyaráznak kezdőbbeknek rossz dolgokat. Végülis nem baj, de mindenkinek magának kell megtalálnia a saját Útját. Az, hogy ezt hogy fogja elérni az más kérdés már.
Előzmény: Semmisem (4666)
Semmisem Creative Commons License 2009.12.02 0 0 4666
Igen, sokszor érzem én is, hogy emiatt van ez a megosztó kényszer.

Csak azt tapasztalom, h nem vezet az esetek többségébe sehova, vagy nem lehet átadni azt, amiért belefogtunk.
Előzmény: nandika87 (4665)
nandika87 Creative Commons License 2009.11.30 0 0 4665
Szerintem ez csak azért van, mert olyan jó dolgokat tapasztalunk közben, hogy meg szeretnénk osztani egymással, vagy megmutatni másoknak ezt az Utat :)
Előzmény: Semmisem (4664)
Semmisem Creative Commons License 2009.11.30 0 0 4664
mégis van egy erős késztetésünk h beszéljünk írjunk, csevegjünk róla.szerintem érdekes. :)
Előzmény: nandika87 (4663)
nandika87 Creative Commons License 2009.11.30 0 0 4663
Köszönöm a választ!
Tudom, hogy nem írta le a tanításait, viszont ahogy láttam te is írsz sok idézetet tőle, ilyenekre gondoltam. Nem az írásokból szeretnék tanulni. Tudom, hogy az igazi lényegét az aikidonak csak a gyakorláson keresztül érhetem meg, ezért is gyakorlom elmélyülten.
Előzmény: Törölt nick (4662)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.26 0 0 4662
"Hasonló összefoglaló oldal amúgy nincs még, mint amit linkeltél? Néha csak úgy rá-ránéznék egy rövid tanításra :) Ennek is nagyon örülök!"

Örülök, hogy örülsz :)
O-Sensei nem nagyon írta le a tanításait, nem akart vallást alapítani, inkább a gyakorláson keresztüli megértést hangsúlyozta és a személyes átadást "szívtől szívig".

"A Béke Művészete egy olyan vallás, amely nem is vallás; tökéletesíti és kiegészíti a többi vallást."

/Ueshiba Morihei/


A tanítványai könyveit érdemes elolvasni és összevetni. Szaotome Micugit ajánlom, Aikido és a természet harmóniája c. könyve kapható magyarul is. O-Sensei kedvenc ukéja volt, aikido stílusa számomra a leg szimpatikusabb, és tényleg jó a könyv is.


"A sok önjelölt "bölcs", aki csak mondogatja a "tanításokat" bele sem gondol ebbe... Szerencsére aikidon belül még nem nagyon találkoztam ilyennel"

Nem kizárt, hogy fogsz. Tudod az Aikido olyan mint az élet :)

A bölcselkedő nem biztos, hogy bölcs, azonban ez nem minősíti magát a bölcseletet.
Meg kell kérni a bölcselkedőt, mutassa meg mire gondol. Az Aikido és O-Sensei tanításai nem üres szóbeszéd. Az olyan elvont fogalmak is mint a befogadás, a szeretet, kézzelfoghatóak az Aikido technikáiban, gyakrlatában. Aki érti is amit mond, meg fogja tudni mutatni neked.

Az Aikido egy spirituális tanítás. Nem kétséges, hogy O-Sensei ezzel a céllal alkotta meg a világ számára. Csakhogy tanításai nem szent iratokban találhatók, hanem magában az Aikido gyakorlatában.

Ahogy lerakod és szorosan egymáshoz illeszted a tatamit (ha lekell rakni) az a "dolgok" egymáshoz illeszkedését szimbolizálja, ahogy a részek képezik az egészet. Ahogy feltörlöd a tatamit (ha fel kell törölni) az az elme megtisztítása. A gyakorlásban teljes szellemi és fizikai kapacitásoddal kell részt venned, hogy befogadd a tanítást és magadévá tedd a felismerést.

"A Béke Művészete az imádságnak egy formája, ami fényt és meleget ad. Felejtsd el a kis önmagadat, különülj el a tárgyaktól, és akkor fényt és meleget fogsz árasztani. A fény a bölcsesség; a meleg a könyörület."

/Ueshiba Morihei/
Előzmény: nandika87 (4660)
Semmisem Creative Commons License 2009.11.26 0 0 4661
Az igazi bölcs tudja, hogy nem az, a jelenlegi látásom szerint. Biztos vagyok benne h ez az első lépés.
Egy jó ideje ez foglalkoztat és szinte mindig szemet szúr, amit mondasz. Beszélni valamiről és úgy is viselkedni úgy tűnik, h két külön dolog.
Persze a lényeg valahogy mindig az, h én mennyire követem ezt, a többiektől főleg tanulni lehet. Engem saját ostobaságomra emlékeztet sokszor a másé, és minél többször, annál jobb.
Egy idő után pedig automatikus lesz, és mielőtt kinyitnám a számat rájövök h olyasmiről ne nyilatkozzak, amit nem értek (mély értés=gyakorlás).

Azóta lett kissé világosabb a kép, mióta elolvastam Platón írását Szókratész ügyéről. Hogy miért itélték el.
Előzmény: nandika87 (4660)
nandika87 Creative Commons License 2009.11.26 0 0 4660
Nagyon szépen köszönöm a választ! Utána fogok nézni a könyvnek. Az idézettel meg teljesen egyetértek. A tanításokat a gyakorláson keresztül értjük meg!

Hasonló összefoglaló oldal amúgy nincs még, mint amit linkeltél? Néha csak úgy rá-ránéznék egy rövid tanításra :) Ennek is nagyon örülök!

A bölcsességhez visszatérve eszembe jut egy mondás, amit nem biztos, hogy tudok idézni, de valahogy így szólt: Az igazi bölcsek nem bújnak a bölcsesség látszata mögé, egyszerűen csak bölcsek, nem akarnak annak tűnni.

A sok önjelölt "bölcs", aki csak mondogatja a "tanításokat" bele sem gondol ebbe... Szerencsére aikidon belül még nem nagyon találkoztam ilyennel :)
Előzmény: Törölt nick (4658)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.24 0 0 4659
"Engem különösebben nem zavarna ha erről értekezünk, inkább a többiekre tekintettel."

Nem hiszem, hogy bárkit is zavarna. Eléggé magára hagyták ezt a játszóteret. Különben is minden mindennel összefügg :)

Előzmény: Semmisem (4657)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.24 0 0 4658
"elérhetők-e valahol online formában az O-Sensei tanításai, leginkább angolul"

Nem tudok róla. Szerezd meg John Stevens - Az Aikido esszenciája c. könyvet angolul (megvan magyarul is). Abban benne van az eredeti japán szöveg, John Stevens fordítása és ha jól emlékszem Moriteru fordítása. Össze tudod vetni a különböző fordításokat. Leginkább azonban értelmezni kell tudni. Mint a Bibliát. Nem kell ragaszkodni a szöveghűséghez, a lényeg, hogy Te mit értesz meg belőle a gyakorláson keresztül.


"Az Út roppant széles. ősidőktől kezdve a mai napig még a legnagyobb bölcsek sem voltak képesek felfogni és megérteni a teljes igazságot; a mesterek és a szentek magyarázatai és tanításai csak egy részét teszik ki az egésznek. Senki sem tud ezekről a dolgokról a maguk egészében. Egyszerűen csak fordulj a fény és a meleg felé, tanulj az istenektől, és a Béke Művészetének odaadó gyakorlásán keresztül válj eggyé az Istenséggel."

"Az oktatók csak egy töredékét adhatják át a tanításoknak. A te odaadó gyakorlásodtól függ a Béke Művészete titkainak az életre keltése."

/Ueshiba Morihei/


A Béke Művészete
O-Sensei beszédeiből, költeményeiből, kézirataiból, valamint szájhagyomány útján terjedő történetekből

Előzmény: nandika87 (4656)
Semmisem Creative Commons License 2009.11.24 0 0 4657
Engem különösebben nem zavarna ha erről értekezünk, inkább a többiekre tekintettel.
Atesz bizonyára ebben a kérdésben segítségedre lesz. Én csak látogató vagyk itt :)
Előzmény: nandika87 (4656)
nandika87 Creative Commons License 2009.11.24 0 0 4656
Igen, igaz, hogy nem ebbe a topicba való! Elnézést érte. Inkább arról szeretnék érdeklődni, hogy elérhetők-e valahol online formában az O-Sensei tanításai, leginkább angolul. A magyar könyvekben nem bízom annyira, pláne mióta beszéltem Yoshigasaki sensei-el, és teljesen máshogy mondta el ugyan azokat a dolgokat, mint ami a könyvében volt....
Előzmény: Semmisem (4655)
Semmisem Creative Commons License 2009.11.24 0 0 4655
Nagyon nehéz és fájó kérdés ami sok területet érint, amelyikek egyike sem ebbe a topicba való. Nem tudom hol lehetne róluk eszmét cserélni igazán.
Előzmény: nandika87 (4654)
nandika87 Creative Commons License 2009.11.24 0 0 4654
Egyetértek azzal, hogy a titok nagy tudói bölcsek, nem doktorok! Ahhoz, hogy valaki bölcs legyen teljesen másfajta megközelítés kell, mint ahhoz, hogy valaki doktor legyen...
Sajnos a mai világban máshogy látják ezt sokan (ha egyáltalán látják)...
Előzmény: Semmisem (4650)
m.musashi Creative Commons License 2009.11.22 0 0 4653
jééé! egy szabó balázs:))
Előzmény: Törölt nick (4643)
Dzsaj Bhím Creative Commons License 2009.11.22 0 0 4652

"Hat és félmilliárdnyi, kicsiny része Istennek. Ebben egyformák vagyunk."
Te: Igaz és bölcs gondolat. Tán csak nem a saját véleményed? :)

Egen. De ennél azért bonyoultabb.

Szerintem több szinten is részei vagyunk az Egynek.(de most nem kezdem az Univerzummal és a szupernovákkal)

Alapvetően a föld ökológiai rendszeréhez is tartozunk.

Fizikailag a durvaanyagú világ biomasszájába is tartozunk.

Mint tudattal rendelkező élőlények valami nagy közös tudathoz is tartozunk.

Mint a társadalom, civilizáció tagjai egy emberek kitalálta törvényekkel szabályozott halmazba is tartozunk.

Aztán spiritualitásunk okán tartozunk egy közös spirituális Egyhez.

Szellemünk révén - ami tudományban, művészetekben és a harmadik síkon is megmutatkozik megint csak Egyhez tartozunk.

 

Szóval sok kis purusa(ember, lélek, szellem) Egy. pl Isvara.

(egyébként Jungnál lehet olvasni a kollektív dolgainkról, meg az ind filozófiában)

Ezeket összeadom, ott a buddhizmus.(csak óvatosan)

Teljes mértékben azonos a véleményemmel.

Előzmény: Törölt nick (4649)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.20 0 0 4651


*

Egy virágot kezedbe fogva
megtudod mi az élet
Az Aikido-t alkalmazva
megérted a világmindenséget

-A-

*

"Hallgasd meg a fenyő, a bambusz, a szilvafa tanítását.
A fenyő örökzöld, szilárd gyökerekkel, és tiszteletre méltó.
A bambusz erős, rugalmas, törhetetlen.
A szilvafa virága szívós, illatos és elegáns."


/Ueshiba Morihei/



Ueshiba
Semmisem Creative Commons License 2009.11.20 0 0 4650
"A tudás nő, a bölcsesség nő."..."
- mennyi nő! el kell közéjük egy férfi is, mert az egyensúly így megbomlik. :)

"..."Hat és félmilliárd emberi lény, hat és félmilliárd féle."

És egyre többen leszünk. Namost ez vagy azért van mert a buddhatudatúak jól végzik a dolgukat és egyre több fejletlenebb lény válik emberré, vagy azért mert a buddhatudatúak nem végzik jól a dolgukat és egyre több ember reked meg az emberi lét szintjén, vagy egészen más okok miatt. ..."
- egész érdekesen fűzted tovább, nekem eszembe sem jutott ez a perspektíva.
Az jutott előbb eszembe, h az amit mi fejlődésnek nevezünk , lehet visszafejlődés. Ezt most egy példával tmáasztanám alá, de az már nagyon nem ide való :(
Ha szabad reagáéni akkor talán annyit, h az emberi lét szintje alatt élnak milliárdok.

A végére pedig az kívánkozna ki, h a bölcsesség nem nőhet, abban az értelemben, h nem függ az ismeret anyag mennyiségétől, amit ma tudásnak hívunk. A titkok nagy tudói mind bölcsek, de nem doktorok.
Előzmény: Törölt nick (4649)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4649
"Ueshiba Morihei majdnem olyan bölcs volt mint én.
A lemaradásról nem tehet.
A tudás nő, a bölcsesség nő."


:-))))) Nekem meg már a bölcsességfogam is nő :)

"Abban hasonlíthatunk, ahogy kacagunk. Remélem."

:-))))

"Hat és félmilliárd emberi lény, hat és félmilliárd féle."

És egyre többen leszünk. Namost ez vagy azért van mert a buddhatudatúak jól végzik a dolgukat és egyre több fejletlenebb lény válik emberré, vagy azért mert a buddhatudatúak nem végzik jól a dolgukat és egyre több ember reked meg az emberi lét szintjén, vagy egészen más okok miatt.

"Hat és félmilliárdnyi, kicsiny része Istennek. Ebben egyformák vagyunk."

Igaz és bölcs gondolat. Tán csak nem a saját véleményed? :)

Előzmény: Dzsaj Bhím (4648)
Dzsaj Bhím Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4648

Ueshiba Morihei majdnem olyan bölcs volt mint én.

A lemaradásról nem tehet.

A tudás nő, a bölcsesség nő.

Abban hasonlíthatunk, ahogy kacagunk. Remélem.

Hat és félmilliárd emberi lény, hat és félmilliárd féle.

 

 

 

Hat és félmilliárdnyi, kicsiny része Istennek. Ebben egyformák vagyunk.

Előzmény: Törölt nick (4646)
Semmisem Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4647
ez jó :)
Előzmény: Törölt nick (4645)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4646
"Nem vagyunk semmiféle Isten gyermekei. Ami a testünket illeti ... csillagpor. Ami az Istent illeti ... bennünk van."

Válasz Dzsaj Bhím-nek:


"Az Istenség nem valami fölöttünk lévő dolog.
Benne van a földben és saját magunkban.

Egyesítsd magad a kozmosszal, és felsőbbrendűségi gondolataid eltünnek.
A felsőbbrendűség a szentségtelen világban van. Amikor eltűnik a felsőbbrendűség minden nyoma, megmutatkozik a valódi személy, az Isteni Lény.
Ürítsd ki önmagad és hagyd működni az Istenit.

Az Istenség nem szereti, ha bezárják egy épületbe. Azt szereti, ha a szabadban van. Pontosan itt, ebben a testben van.
Mindnyájan egy élő univerzum vagyunk, egy élő szentély.

Amikor meghajolsz az univerzum előtt, az ugyanúgy meghajol előtted.
Amikor Isten nevét kiáltod, az visszhangzik benned."


/Ueshiba Morihei/


Ueshiba
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4645
Fejezetek a Béke Művészetéből

Az Aikido és Jézus tanításai


"Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, akik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, akik titeket gyűlölnek és imádkozzatok azokért, akik háborgatnak és kergetnek titeket." (Máté 5:44-45)

Középkori Jézus ábrázolás, amint az Ég és a Föld viszonylatának megtestesítője, Isten és ember kapcsolatának helyreállítója kezeivel az eget és a földet köti össze.

Jézus


"Ha elég nagy a szíved ahhoz, hogy ellenségeidet befogadd
akkor képes vagy átlátni szándékaikon és elkerülni támadásaikat.
Amint befogadtad ellenfeleid, képes leszel irányítani őket
azon az úton, amit a menny és a föld mutat meg neked."


/Ueshiba Morihei/


O-Sensei egy ég és föld dobást (tenchi-nage) mutat be.

Ueshiba

Törölt nick Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4644
"Azt gondolom az első két fotot felcserélted.
A második az első."


Igazad van, úgy is értelmezheted :)
Előzmény: Dzsaj Bhím (4642)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4643
Fejezetek a Béke Művészetéből

Aikido és a Zen


maszakacu agacu kacu hajabi

"Ösztöneiden uralkodva
győztesen kerülsz ki,
belépve az időt és teret meghaladó létbe."

"A Béke Művészetében a technikák
se nem gyorsak, se nem lassúak
nincsenek sem belül sem kívül
meghaladják az időt és a teret."

/Ueshiba Morihei/


*(saját felvétel - sf)
lendület
Dzsaj Bhím Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4642

Azt gondolom az első két fotot felcserélted.

A második az első.

Előzmény: Törölt nick (4634)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4641
Válasz Dzsaj Bhím-nek


"A kristálytiszta
Éles és csillogó
Szent kard
Nem ad lehetőséget
A gonosznak a pihenésre."

"Hol vagy ebbe a játszmában Te? Nem pihensz? Akkor gonosz dolgokat mondtál lentebb. Te vagy a gonosz?
Küzdeni kard nélkül kell."


Ezt is helyesen értelmezted. Jó úton jársz a megvilágosodás felé. Ne hagyd abba!
Az idézet folytatása:

"A kardok éles csillogása,
Amiket az út követői forgatnak
Lecsap a gonosz ellenségre,
Amely a saját lelke és teste
Mélyén lapul"

/Ueshiba Morihei/

Ueshiba
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.19 0 0 4640
Fejezetek a Béke Művészetéből

Aikido és a Tao


"Jobb kezedben
legyen Yang.
Bal kezednek Yin-jével
tartsd egyensúlyban.
Partneredet így vezesd!"

/Ueshiba Morihei/


tao

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!