Keresés

Részletes keresés

nagymyk Creative Commons License 2011.08.26 0 0 55341

elkészült a terv a főzőm egy részéről, kérlek véleményezzétek, hogy mi baj lehet vele. jövő héten csináltatom meg. igaz, 2 tábla lemez kell hozzá, de duplafalú. próbáltam úgy elmetszeni, hogy látszódjon minden.

csalitos Creative Commons License 2011.08.26 0 0 55340

   Azzal nincs, de közönséges csapvízzel van, mert azzal higitok. Ha nagyon ráérek, vagy unatkozom, felforralom és lehűtve használom.

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: Koppoki (55339)
Koppoki Creative Commons License 2011.08.26 0 0 55339

Köszönöm a választ. A következő kérdésem : van e valakinek tapasztalata az artézi vízzel történő higítással.

Előzmény: csalitos (55235)
Géza666 Creative Commons License 2011.08.26 0 0 55338

Pályinkás szép napot!

 

Van valakinek ötlete, hol vehetnék besztercei vagy hasonló szilvát emberi áron Komárom-Esztergom megye környékén?

 

Esetleg valami finom pálesznek való szőlő is érdekelne!

1-3 mázsa mindkettőből.

Köszi, ha tud valaki használható infót!

kupeci Creative Commons License 2011.08.26 0 0 55337

Mellik?:))

Előzmény: Feriba51 (55333)
csiba00 Creative Commons License 2011.08.26 0 0 55336

Ha jól tudom, akkor a körte egy elég érzékeny gyümölcs pálinkakészítés szempontjából. Oda kell nagyon figyelni a cefrézésére. Hány fokon van, volt a hordó? A legjobb nyílván egy állandó 20 körüli érték lenne, vagy akár még picivel alatta. No meg a másik, de ezt már többször írtam. Én is szenvedtem párszor ecetesedés miatt, de amióta kotyogót használok teljesen megszűnt ez a probléma. Még akkor sem volt semmi gond, ha az erjedés leállta után csak 3-4 héttel tudtam főzetni.

Előzmény: bici75 (55311)
barkócza Creative Commons License 2011.08.26 0 0 55335

Ha ilyen gyorsan megecetesedett, akkor nem volt jól elzárva az oxigéntől. Az ecetbaktérium mindig ott van a cefrében, akárcsak a vírus a számítógépen, éppen csak nem szabad hagyni, hogy aktivizálódjon.

 

A magam részéről max. 20 literes savanyítóvödrökkel dolgozom, mindig lezárom, a tető nincs megfúrva. Keveréshez a "krumplitaposó" kézikészüléket használom, szerintem erre találták ki. Minden vödör után külön forró vízzel leöblítem. Egyszer ecetesedett meg cefrém, de annak műanyag fóliával volt lekötve a teteje.

 

Ecetes cefre lefőzése: a cefre felülről lefelé ecetesedik (ahogy a levegő föntről hozzáfér), ezért sokszor elég a fölső pár litert lemerni, alatta már jó az anyag. Ecetes cefréhez jó a szódabikarbóna, de olcsóbb jóval a mész. Festékboltban pl. szoktak árulni mészhidrát port, na, az tökéletes.

Előzmény: bici75 (55311)
barkócza Creative Commons License 2011.08.26 0 0 55334

Anyagáram csak nyomáskülönbség hatására lép föl, úgyhogy egy csekély túlnyomásnak mindenképpen kell lennie az üstben. Ha gondosan néztétek a tegnapi videót, a víztömítéses sisak vályúja viszonylag mély: olyan mélynek kell lennie, hogy a benne lévő víz magasság ellensúlyozni tudja ezt a csekély túlnyomást. (Na jó, van ott felületi feszültség is. Laborban a csiszolatos üvegdugót be szokás vizezni, ha jó tömítést akarnak elérni.)

Feriba51 Creative Commons License 2011.08.26 0 0 55333

Művész úr!

 

Úgy van ahogy mondod. A kolléga keveri a statikát a dinamikával:-)))

Ahol mozgás van, ott túlnyomás is van. Csak le kell finomítani ezeket a jelenségeket:-) Na, nem üstben.

Jó nedűt!

Előzmény: rézműves1 (55318)
raklapigazgató Creative Commons License 2011.08.26 0 0 55332

Mindegy, majd beveszem a bélésbe, oszt ott zavarosodhat:-)

Előzmény: foxrudi (55331)
foxrudi Creative Commons License 2011.08.26 0 0 55331

Hát én nem vok az,de már nekem is volt ilyen,és az alján volt a "zavar",végül szűrnöm kellett!Nem tudok érdemi magyarázatot,az biztos.Esetleg a meleg hatására emelkedett térfogat"szeszfok"miatt oldódott benne a cucc?Persze lehet hülyeség amit gondoltam.

  Fox.

 

Előzmény: raklapigazgató (55329)
Geri87 Creative Commons License 2011.08.26 0 0 55330

nem melegedett fel a pálinkád az ablakban és azért "tűnt el" az opálosodás átmenetileg.

Egyébként meg elvitte a jussát az opáltündér éjszakaj...

raklapigazgató Creative Commons License 2011.08.26 0 0 55329

Ez nagyon fata, de engem igazából a miértje és a hogyanja éredekelne, hátha van valakinek ötlete. Úgy is van itt egy rakás vegyészmérnök.:-)))

Előzmény: foxrudi (55328)
foxrudi Creative Commons License 2011.08.26 0 0 55328

Üdv!

Várj vele,tedd hűvösre,és 3-4nap múlva nézd meg ismét.Mozgasd meg,és figyeld az alját.Ha akkor is tiszta,és onnan nem keveredik föl semmi,akkor megnyugodhatsz.

  Fox.

Előzmény: raklapigazgató (55326)
foxrudi Creative Commons License 2011.08.26 0 0 55327

Hello!

 Na ez egy szép darab!!A patant zárat hol lehet beszerezni?Én is  ilyet szeretnék rátenni majd.Sima barkácsboltban kapható??

  Fox.

Előzmény: rézműves1 (55319)
raklapigazgató Creative Commons License 2011.08.26 0 0 55326

Pálinkásat!

 

 

Pálinkátszőkítettem!

A T/egnapelőtti kb 1 lityi opálosat kint felejtettem az istállóablakban, és láss csodát másnap délutánra aranytiszta lett!

 

Beszok rajta.

 

Lehet a nap szívta ki? Régebben így szőkítették a fűtőolajat flakonokban.

Előzmény: raklapigazgató (55263)
pam-pi Creative Commons License 2011.08.26 0 0 55325

De, kevertem én is. Kézzel és óvatosan, hogy ne kapjon oxigént.

 

Amúgy van abban valami amit Tintus mond. A szilvacefrém fa döngölővel nyomkodom (amit szőlőpréseléshez használtam), és némelyik hordó tetején látok fehéres "pimpósodást". Igaz a meleg is hozzátehet még valamit, de én is nyomkodás után vízbe tettem a döngölőt.

Előzmény: bici75 (55320)
TINTUS Creative Commons License 2011.08.26 0 0 55324

ecetesedés!

Mindenkinek szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a bunda lenyomása olyan eszközzel történjen amely eszközön nem telepednek meg ecetgombák.Például bundát nyomtál aztán az eszközt beletetted egy kis vízbe és onnan veszed ki és rakod vissza bele miközben azt a vizes edényt ecetgombák lepték el, óhatatlanul beleviszed a cefrébe és kalap-kabát.

Előzmény: bici75 (55311)
kupeci Creative Commons License 2011.08.26 0 0 55323

Úgy gondolom meg lehetne ezt frappánsabban is fogalmazni, de ez lehet a lényeg:))

Előzmény: rézműves1 (55318)
Kezsu Creative Commons License 2011.08.26 0 0 55322

Ezek  a kérdések engem is érdekelnének...

Előzmény: Tarkus21 (55321)
Tarkus21 Creative Commons License 2011.08.26 0 0 55321

Szia Rézműves!

 

Tegnap pont ilyesmi főzőt rajzolgattunk itthon, amit  le kéne gyártatni egy ügyeskezű mesterrel :)

 

Mi szendvicstalpú acél fazék üstben, és a tiedhez hasonló fazonú réz sisakban gondolkodtunk. Kb. mennyiből hozható ki egy ilyen főző?

 

A sisak és az üst között mi tömít a képen látható darabon?

 

Előzmény: rézműves1 (55319)
bici75 Creative Commons License 2011.08.26 0 0 55320
Nálam is le volt zárva végig, csupán keveréskor volt kinyitva. Vagy te nem is keverted?
Előzmény: pam-pi (55313)
rézműves1 Creative Commons License 2011.08.26 0 0 55319

 ... na ezt akartam tegnap a sisak témához......még egy mosófazékon is  jól mutat...

 

...és ha jól illeszkedik a térfogata az üsthöz, akkor jó pálinka születik belőle...

Előzmény: nagymyk (55281)
rézműves1 Creative Commons License 2011.08.26 0 0 55318

...na ez a tökéletes válasz...pályinkás jó reggelt...mert a páracsőnek és a hűtőnek is, a keresztmetszettől függően, van egy kis súrlódási ellenállása...ezt kell legyőznie, annak a kis túlnyomásnak, ami viszont elhanyagolható, de van...

Előzmény: kupeci (55316)
obsitos3 Creative Commons License 2011.08.26 0 0 55317

Nálad a pont.Ezt még tényleg gyakorolni kell."A térfogat nem zárt, tehát a nyomás légköri a rendszerben." ?

Előzmény: golyós (55309)
kupeci Creative Commons License 2011.08.26 0 0 55316

Azt gondolom hiába nyitott a rendszer,csak addig nincs túlnyomás az üstben amíg a keletkezett gőzök mennyisége nem haladja meg a csőrendszer áteresztő képességét.

Előzmény: golyós (55309)
vf1 Creative Commons License 2011.08.26 0 0 55315

Pálinkás jóreggelt!

 

Hogyan készítsünk jó pálinkát?

Cefrézési, főzési ismertetők, tanácsok, videók, tesztek a következő linkeken:

 

http://www.snapszmester.try.hu/

 

 http://czidro.eu/wessling/palinka_keszites/ 

 

Nem reklám!

Jahno Creative Commons License 2011.08.26 0 0 55314

Ha nem veszi észre, akkor nem is igazi feleség.

 

Amúgy tessék visszabüfizni egy rendes medvehagymás történetet, mondjuk pont azt, amit kiadós sültkolbászra hajítottál be, mert úgy kívánja az ember. Nahh, ez így már rendben van. Környezeted meg lazán kipusztul :-)

Előzmény: pam-pi (55312)
pam-pi Creative Commons License 2011.08.26 0 0 55313

Nem olyan rég tárgyalták itt a szódabikarbónát. 100l-hez talán 2-3 csomag kell. Tökéletes már nem lesz de valószínűleg így megéri kifőzni. Amúgy én sem állítottam ph-t. Szerintem, ha nem kap zoxigént a cefre akkor nem tud ecetesedni. Nekem légmentesen le volt zárva talán ezért nem lett semmi baja. A körte meg ha édes akkor szerintem meg van érve:) Amúgy is Snapszmester azt ajánlotta, hogy a gyümölcsöket éretten és nem túléretten kell szedni, mert ekkor már csökken az aromatartalmuk!

Előzmény: bici75 (55311)
pam-pi Creative Commons License 2011.08.26 0 0 55312

Érdekes, nálunk is az egylépcsős főzdében nem engedik 70 fok alá a pálinkát. Amikor ott főztem még nem olvastam a fórumot, mert mostani fejjel biztos elkérném még az ez alatt lejövő pálinkát is. Amúgy nekem is az volt a tapasztalatom, hogy nem büfög vissza az itt főzött pálinka. A főzdés azt mondta, ez azért van mert állandóan keverve van a cefre az üstben, és a kozmaolajoknak ez nagyont tetszik. Tény hogy tényleg nem volt "méteres" (méterről érezni lehet, hogy ittál) a feleséem észre sem vette ha ittam, még ha rá leheltem akkor sem:). Én a saját egylépcsősömön főztem körtét és 30 fokig lementem vele! És a legjobban azt szeretem amikor visszabüfög mert akkor jön a totál körteíz, mintha körtét ettem volna előtte. Ki érti ezt.....?

Előzmény: peterkovacspeter (55268)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!