Simika - jó, hogy felvetetted, nem főzött szappanról van szó, ez hideg eljárással készül, szobahőn vagy kicsit magasabbon kell összevegyíteni a cuccokat, és magától felmelegszik vagy 50-60 fokra, majd szép lassan lehűl. Ekkor szeleteljük majd...
A kész szappanoknak érniük kell, általában 4 hetet. A keményebb szappanoknak elég ennyi, a lágyabbaknak 6 hét is kell ilyen pl. a teljes oliva szappan, ez tovább érik - szárad. Ez azért fontos, mert addig nem szabad használni, száríthatja a bőrt. Nem tudom a kémiáját, csak amit olvastam, ekkor is zajlanak még benne az átalakulási folyamatok... gondolom...
Ha sütőben 50-60 fokon 3-4 órát szeletelés után még szárítjuk őket, akkor meggyorsítjuk az érést, állítólag ekkor 2 hét elég neki, olivának 4. Én inkább szeretem kivárni, az a biztos.
Az olajokról:
mindegyik más tulajdonsága miatt kerül a szappanba pl. habosítás, keményítés, tisztítás, regenerálás, krémesítés
habosít pl. a kókuszolaj és a méhviasz
keményít pl. a kókusz, a kakaóvaj, a disznózsír, a pálmaolaj
tisztít pl.a kókusz, pálmamag
regenerál pl. a mandula, repce, ricinus, kakaóvaj, kukoricaolaj, szőlőmagolaj, pálmaolaj
ápol, krémesít pl. mandulavaj, ricinusolaj, kakaóvaj, kacsazsír, pálmaolaj...
A recept összeállításához ezen olajok kombinációját kell használni, nem kell bele egyszerre mind, elég 3-4 félét használni, én mindig ahhoz igazítom, ami itthon van, vagy könnyen, olcsóbban beszerezhető. Elrontani nem nayon lehet, van egy szappankalkulátor, ami megad minden fentebb felsorolt jellemzőre egy tól-ig határt, hogy milyen érték a jó ahhoz, hogy a szappanod jó tulajdonságokkal bírjon, ezt kell figyelni, hogy ebbe beleess, így kell a zsírok, olajok mennyiségét beállítani. Nagyon hamar bele lehet jönni. Írok majd néhány receptet is, ami nekem bevált.
Most megfogtál, így még nem osztottam vissza. A folyadékot az olajok százalékában számítjuk, általában 30-38% folyadékkal dolgozunk, hogy mitől függ, arról is írok, tehát 1 kg. olajalaphoz én általában300 gramm kecsketejet használok. 1 kg. olajalapból 12-15 szelet szappan is lehet, így ennyi fele kell osztani.
Szóval a lúgon kívül, ami a zsírokkal elszappanosodik NINCS benne semmilyen vegyszer, rákkeltő kőolajszármazék, bőrirritáló cucc, ami a boltiakban szinte mindben benne van, még a babafürdetőkben és babakencékben is!!! A kecsketej pedig plusz ápolóként adódik hozzá, ez lesz a folyadékunk. De lehet egyébként teafőzet, kávé, sör, zabtej, zöldség- vagy gyümölcslé illetve desztillált víz is a folyadék kecsketej helyett. Sőt tejsavó is! Vagy amit jónak ítéltek. Mi itthon ezért kezdtünk szappanozni, igaz jó későn, de jobb, mint soha. Akinek egészséges a bőre, az nagy változást nem fog tapasztalni, annak egyszerűen csak jól fog esni a saját kis remekművével fürdeni, mosakodni, mert ő készítette és tudja mi van benne. Akinek viszont beteg vagy érzékeny a bőre, az egy bő hónap után nagy változást tapasztalhat, legyen szó ekcémáról, száraz-viszkető bőrről vagy pikkelysömörről. Persze ez csak akkor igaz, ha minden egyéb kencét és tusfürdőt, szappant mellőz.
Már nálunk is beszámolhatok ilyen csodáról, ahogy lentebb is írtam. Nagyjából ez lenne a lényege.
Rendben, ha senki sem kíván melegebb éghajlatra, akkor írok ide: talán több részletben, mert félek elszáll, meg közben gyerek-fektetés projekt stb... szóval kezdem
Először is, ha valakinek van ideje és kedve, az látogassa meg itt a másik fórumot, aminek neve Szappan és kecsketej szappan készítés, én itt tanultam, ugyanúgy, ahogy a sajtolást leginkább itt, tőletek.
Szóval nagyjából próbálom összeszedni a gondolataimat
Kellékek:
- különböző olajok, zsírok (írom majd részletesebben)
- lúg (100%-os tisztaságú, de lehet, hogy papíron 99? ezt Azúr boltban lehet beszerezni(a József krt.-iban Bp-en tutttti van) leginkább, lehet, hogy NaOH-ként van feltűntetve az is az, általában granulátum szerű formájú, a lefolyótisztító nem jó)
- több lehetőleg csőrös és füles kiöntő edény, de tál is jó, csak abból kényelmetlenebb önteni - lehet műanyag vagy rozsdamentes, alumínium nem jó
- keverőlapát vagy kanál én szeretem azt a nem is tudom hogyhívjákot amivel a tésztát, habot simítják el, szilikonból van, de kinek mi válik be)
- botmixer
- VÉDŐSZEMÜVEG ez nélkülözhetetlen, a lúg borzalmas veszélyes, szembe kerülve meg is vakulhatunk!!!
- gumikesztyű sem árt, mert a bőrt is meg tudja marni, de ez esetleg elhagyható
- esetleg fűszerek, gyümölcs-és zöldségpépek, meg minden, ami vitamint tartalmazhat és bőrt ápolhat - ezek színezők általában vagy bőrtáplálók vagy mindkettő
- esetleg illóolajok illatosabb szappan készítéséhez
- esetleg kakaóvaj vagy sheavaj extra zsíradéknak a szappanba ebből kevéske kell és ez is a bőrápolás része
ha leraktam a gyerkőcöket meg kicsit elpakolásztam jövök és folytatom...
Én pelenkába szedem az alvadákot, az a formám. Fél óra pihenő után forgattam bele és visszatettem a pelenkába. Elég sok leázott róla a sófürdőben, de ez lett a végeredmény amit láttál. :)
Hát ezek gyönyörűek! Csalánkiütésre is jó? Nálunk a gyerekek szenvednek a vakaródástól, és amikor kivakarják magukat, pici fehér pöttyöcskék vannak rajtuk, mint akit csalánnal vertek el..
akkor itt az ideje szappanoznod!!! Megnézem van-e mail-ed, este írok, nem akarok ide regényelni. Nem ördöngős - és klassz lesz, szomszédom lányának a combja volt ugyanilyen, mióta az én szappankámmal fürdik, nem száraz a bőre. hamar belejössz!!!
Nekem a nagylány 5 éves és neki van bőrproblémája.Nagyon hamar kiszárad a bőre.Nem is tud akár mivel fürdeni,minden fürdés után krémezni kell. Ha nagyon kiszárad a bőre akkor a hajlatokba megjelenik az ekcémás kiütés.
Nagyon szépek.Olyanok mintha sütik lennének.:) Van valami recept van hozzá esetleg, mert amit nézegettem a neten elég bonyolultnak tűnt elsőre.Vagy tényleg ilyen bonyolult elkészíteni őket?
és mindenkit csak bíztatni tudok, hogy vágjon bele, nagyon élvezetes és nem utolsó sorban bőrbarát - mi már nem használunk boltit. Nem reklámszöveg, de képzeljétek bő egy hós használat után férjemnek elmúlt az örökös fürdés utáni fél órás vakarórohama. Mióta ismerem, ennek már 15 éve - hű de öreg vagyok - azóta viszket minden fürdés után... ennek vége. Ha esetleg van köztetek ekcémás vagy pikkelysömörös - arra is nagyon jó!!!
no akkor Tőled is hamarosan láthatunk szappanos remekművet ugye? :)))
dobok párat - sajtosat úgy sem dobtam, azt nekem is olyan hamar viszik-eszik, hogy elfelejtem fotózni. Utoljára tán nyáron fotóztam párat, de szóra sem érdemesek...
Keresek pár szappanyosat azt szívesebben is mutogatom...
hú, ez jó tanács, köszönöm, mert meg szeretnék próbálni egy ementálit is, de arra még meg kell rendelnem a szkriptumot.kultúrám van hozzá, csak leírásom nincs, nem tudom, meddig kell melegíteni, kevergetni
annyit írnak általánosan, hogy a lukas sajtok első 2 héten 10fokon érnek, aztán 6-8 hétig 20fokon, és ekkor képződnek a lukak, utána megint 10 fokon kell készre érlelni