Egyelőre rajta hagytam (3 van rajta) hogy nehogy felsértsem, ha kötődik akkor természetesen leszedem majd, hogy ne fogja vissza a növekedést. A következő 2 évben is le fogom szedni őket, 2015-re számolom az első gyümölcsöket.
Valamennyi veszteséget jelent a fának, de nem vészes. Nagyobb veszteség, ha még egy évet rossz helyen nő és jövöre fűrészeled ki, amit most lenyeshetnél.
Lehet,hogy egy megkésett kérést segítséget kérek. Azt hiszem nem eléggé metszettem meg az egy - kétéves őszibarackjaimat. Kérdés, szabad e még most metszést eszközölni azokon az ágakon, amit úgy érzek, hogy konkurensei a vezérágaknak, vagy inkább várjak a jövő tavaszi metszésig és akkor korrigáljak, amit tudok.
A múlt hét kedd éjszaka nálunk is tarolt a fagy. -7 Celsiusig csökkent a hőmérő higanyszála. A környéken most virágoznak a magnóliák, mind megbarnultak. A Harcoton lett volna vagy 50 kg, a fagykár teljes. A Bergeronon 10 virágból 2-ben zöld a bibe. Pár hét múlva látni fogom maradt-e valami. A 28 éves kajszi az udvarban, épületek közt van, elég jól megúszta. Goldrich, Spring Blush, Magyar kajszi másodéves fák tele voltak virággal, ezeket nem sajnálom, úgysem hagytam volna rajtuk gyümölcsöt, hiába voltak tele virággal. Az őszibarack nálam még nem virágzik, csak a Morsiani kezdte meg pár virággal. A bimbókon nem látok fagykárt, majd ez is megmutatja magát májusra. Kedden kaptak kaptán+tubeconazolt, ma este még kapott egy adag kaptánt. Várom az esőt hétvégére, mert nagy a szárazság és a kutak sem bővölködnek vízben.
A fagyok miatt szóba került, Mozo által ajánlott Kioto.
Öntermékeny, középkésőn, 3 nappal a Goldrichután érik. Finom ízét a 13° Brix érték igazolja. Húsa narancssárga, lédús és jó állagú. A gyümölcs héja sima, fényes, nem reped, a vastagsága tárolás szempontjából is kedvező. A gyümölcs alakja tojásdad, narancssárga alapszínen, 65-75 százalékos élénkpiros fedőszínnel.Feltűnő piros színe és a fényes héj miatt a gyümölcsök különösen mutatósak. Két-három menetben lehet szedni.
A termőkorú ültetvény, kiegyensúlyozott terhelés mellett 25 tonnás hektáronkénti termést ad. Ennél a fajtánál szinte kötelező a ritkítás, így érhető el, hogy a termés többsége a 2A-3A mérettartományba essen. A Kioto fája közepesen gyenge növekedésű, termesztésénél kulcsfontosságú a helyes metszés. Igényli a szüret utáni zöldmetszést is, így a lombkorona belső részeit több fény éri, ezzel erősítve a rövid hajtásokat, a termődárdákat, megelőzve kopaszodást. Szükséges a téli metszés is, amikor eltávolítják az erősebb ágakat.
Ma kaptam meg a Malagrov Kft. meggy, cseresznye, barack, szilva lombtrágyás tápanyag utánpótlási javaslatát, hát mikor kiszámoltam a hektár költséget még szerencsém volt, hogy ültem. 308 557 Ft/hektár, ez 850mázsa marhatrágya hektáronkénti ára 60cm mélyen bedolgozva. Szerintetek melyik éri meg jobban, és melyikből vesz fel több tápanyagot a fa, és melyik növeli a talaj humusztartalmát? Kész röhej az egész.
Igen kicsit félreérthetően fogalmaztam. Általánosságban gondoltam, hogy tavaszonként valszeg nehezebb lesz nekem ezt a kikeverős folyamatot végigcsinálni, mint késő ősszel.
Idén már túl vagyok a tavaszi lemosózáson egy hónapja, eszem ágában sincs most kísérletezni :)
Igazából édesapám szokta csinálni, nem merte még rámbízni. Rámegy az egész napja, mire készvan a négyszáz liter. Gyakorlatilag összefőzi a ként, meg a rezet. A kén miatt elég kellemetlen szaga van, meg kevergetni se egy leányálom. Részletesebbet sajnos nem tudok mondani, mivel eddig csak a kevergetős részét csináltam, azt meg nem hiszem, hogy el kell magyarázni :)
Hát...annyira nem,a tafrina mint olyan totális kárt nem okozott,amiatt nem próbáloznék ezzel,fontosabb az íz stb.
A Rubino lehet,hogy érdekes,de én már kitartok a saját szemzésem és Rékari fajtája mellett.
Amennyibe meg ez a 2 kerül...annyira elborult azért nem vagyok...:)...annyiért Olaszból hozathatok 2-2,5 fát,a szlovákoktól is,nálunk meg 4-5 fát is...és nem fél méteres kölyköt.