igen, tehetünk bele bármit pudingosodáskor, ez nem befolyásolja a lúg mennyiségét, csak ne tégy túl sokat, akkor törhet a szappan. Méhviaszosat küldök mail-ben, nem akarok már ide írkálni, félek kikapok.
Szóval ha van kérdésetek, írjatok mailt krisztinaponthorvathkukacgmailpontcom
nagyon szívesen - ott még nem tartok, szeretnék azt is készíteni kicsit később... a habverő egyébként nem jó, attól levegős lesz a szappan, de lesz belőle lebegő szappan, fent marad a vizen és lebeg...
Akkor ha jól értelmezem bármit tehetünk bele csak ki kell számolni a kalkulátorral hogy mennyi lúg kell bele?Ha teszek bele valami száraz fűszert,gyógynőényt az a lúg mennyiségét befolyásolja? A kalkulátorban csak olajok és zsírok vannak ,ha jól gondolom csak ezek lépnek reakcióba a lúggal nem?Megyek a tescoba és ha sikerül az alapanyagokat beszerezni akkor este neki látok.A másik dolog mikor lehet felvágni a szappant?
Bocsi hogy ennyit kérdezősködöm ,de még nagyon új ez a dolog .
kedves elefada, ma elkészítettem a krémsajtodat, isteni alapanyag, de nem hagyott békén, hogy a lányaim a lágyabb, krémesebb sajtokat szeretik/mint az ömlesztett kinyomós sajtok/-amiről beszéltünk. fogtam a botmixert, és a sózott összegyúrt alapanyagot pár kanál habtejszínnel együtt szétturmixoltam.valami isteni finom krémes anyagot kaptammm!!!!!! fel vagyok dobva teljesen:-)))) töltök fel képeket, remélem, szemlélteti jól:
sziasztok, a vörösboros kecskesajtnál kimaradt, hogy alvasztás után 1cm-s kockákra kell vágni, és úgy pihentetni.kriszkrosz, aztán természetesen alvadékostul kell kevergetni, nem csak a savót, és igen, addig öntöd fokozatosan a vizet hozzá, míg el nem éred a 38 fokot:-)
a beoltás után, ha megaludt, akkor az alvadékhoz hozzá sem nyúlunk? Nem vágjuk semekkorára, csak savót merünk és vizet pótolunk? Bocs az értetlenkedésért, de csak a savót keverem meg, vagy az egész alvadékot átkeverem a 80 fokos víz öntésekor? Aztán hagyom, hogy összetapadjon, közben addig ismétlem a töltést, keverést, míg el nem érem a 38 fokot?
a video jó, ott összefoglalva látni, hogy is zajlik.
1. lúg oldása a kecsketejben - fontos, hogy mindig a lúgot kell adni mindenhez, és nem fordítva, a kecsketejet pedig fagyasztva kell használni, már ha fehérebb szappanra vágyunk, mert a lúgtól nagy hő keletkezik és karamellizálja a cukrot benne, megbarnul. Én kicsit kásásra töröm a tejet, úgy teszem hozzá a kimért lúgot - itt nem árt a szemüveg és a kesztyű - ha olvad már, akkor pedig alulról egy tál hideg vízzel hűteni kell a tejet, mert a lúgtól felmehet akár 60 fokra is a hőmérséklete, ezt akadályozzuk meg, így általában 40 fölé nem megy. (én nyers tejet használok)
2. szilárd zsírok felolvasztása folyóssá, majd a folyékony zsírok (olajok) hozzáadása
3. kb. egyforma hőmérsékleten 25-30C-on a lúgos kecsketejet hozzáöntjük az olajokhoz és botmixerrel keverjük sűrűsödésig.
4. Ha sűrűsödik, akkor kell hozzáadni az extra olajakat, színezőket, illatanyagokat, ezt is elkeverjük benne, akár kanállal, akár mixerrel és mehet is a formába.
5. Bebugyoláljuk a masszát, hogy fel tudjon melegedni, gélesedhessen, másnap, ha kihült, szeletelhetjük késsel, dróttal, damillal...
6. Érleljük, szárítjuk - ebben már van tapasztalatotok :)))
Hű de klassz, köszönjük - és ne haragudj, hogy még nem írtam mailt, köszi ott is amit írtál, a szappanos dolgot meg közben talán közkívánatra írom ide...
fűszerekkel, zöldségekkel, spirulinával, agyagporral hirtelen ezek jutnak eszembe.
Viszont sok zöldségnek kiveszi a lúg a színét, és egész más lesz, mint várnánk. Pl a cékla azt hiszem zöldes lesz, epret, cseresznyét és hasonlókat sem érdemes színezőként beletenni. Amik jók:
narancsos, sárgás vagy pirosas: répa, sütőtök, paradicsom
zöld: pl. csalán, borsmenta, citromfű, kakukkfű, uborka
barna: fahéj, kakaó, kávé
kéket nehéz készíteni, ebbe kék agyagpor vagy indigó kell, azt hiszem az utóbbi sem tökéletes kék
szürke-fekete: szén
lilás:szőlőmag
ha nem szeretnénk dörzsi szappant, akkor a fűszereket és többit porítanunk, pépesítenünk kell.
Egy kiló olajalaphoz 2-3 evőkanállal adjunk. A massza attól lesz több színű, hogy kiöntés előtt ketté, három vagy ahányfelé szeretnénk szétöntjük a fehér masszát és külön-külön szinezzük őket, aztán rétegesen kiöntjük vagy kikanalazzuk.
Öntőforma: lehet cipősdoboz, eszkábált fadoboz, szilikonformák, papírhenger... ha nem csak egyszer használatos dobozba öntünk, érdemes sütőpapírral kibélelni, úgy könnyen ki lehet szedni majd a megkeményedett masszát. Ha egyszer használjuk, letépjük róla.
A kalkulátort kitöltve már dobja is a számításokat a program - ennek az az értelme, hogy minden olajnak, zsírnak más a lúgszükséglete ahhoz, hogy elszappanosodjon, ezt számítja ki a kalkulátor. De ha valaki idegenkedne a kalkulátortól, van olyan táblázatom is (kérésre előbogarászom), amiben az olajokhoz adott ez a szám, ezeket csak össze kell adni és megkapod a szumma lúgot.
A víz persze a mi esetünkben kecsketej lesz. (vagy bármi más, lásd lentebb).
A folyadék aránya attól függ, mit pakolsz még a szappanba: ha szárazanyagot is teszel bele pl. gyógyfüveket porítva, akkor lehet magasabb pl. 34-38%, mert ekkor hamar fog sűrűsödni a massza, nehezebb lesz önteni. Ha pl. leves pépeket teszel bele (sütőtök, uborka stb.), akkor elég a 30% is, mert a pép is vizenyős, így nehezebben szárad ki a szappan.
Az illóolajokról:
érdemes bele 100%-os tisztaságút tenni, mert ezek a bőrrel érintkezve jótékonyak lehetnek (nem ajánlott a párologtatóba való) - de még ez is irritálhat, ha valaki érzékeny valamilyen illatra, növényre. Babáknál, kisgyermekeknél nem javasolt illatanyag a szappanba, vagy esetleg a levendula, más nem. Én a natúr szappanokat is nagyon kedvelem. Gyerkőcöknek nem illat gyanánt, de növényként jó még a körömvirág, a kamilla is módjával, de ez utóbbi száríthat.
Ezek az illatok inkább csak pszichésen számítanak, a bőrön nem érezni, csak a szappant szaglászva, az is szolídabb, mint a boltié. De ha ráálltok, egy idő után már az is elég lesz.
Ez egy angol nyelvű kalkulátor, de nagyon egyszerű használni, persze előbb meg kell ismerni :)
A kalkulátort így állítsd be:
1. NaOH 2. átállítod grammra 3. beállítod a vízarányt (30-38 között) 4. super fat (mi 0-ra állítjuk) 5. olajok tulajdonsága (nem állítható, ha az egérrel ráállsz mutatja a helyes értékeket) DUPLÁN KATTINTVA az olajokra beteszi a receptbe 6. recept, átállítod grammra és beírod a mennyiséget 7. kikalkulálja a receptet - 2. View or Print Recipe - külön ablakba kiteszi a receptet 8. el tudod menteni a receptet
Egy kis segítség a kalkulátor használatához. Néhány olaj magyar neve.
60ml mezofil kultúrával beoltjuk (pl:Chn,) és hagyjuk pihenni 10 percig. annyi oltóval beoltjuk, hogy 90 perces alvasztás legyen és 32 fokon.
Fele savot szedd le helyettesítsd , recept szerint 80 fokos vízzel /nem magas, mert a savó lehűti-fokozatosan kell önteni/-óvatosan alaposan keverd megIsmételd meg az eltávolítást, feltöltést, míg az alvadék eléri a 38 fokot, majd egy órát pihentesd.
tehát szűrőt béleld ki sajtvászonnal, és öntsd bele az alvadékot.vágd 0,5cm kockákra, adj hozzá 1 kanál /nem kanálka/ sót és keverd el.
Tegyük formába, s préseljűk 9 kg 20 percig.
Fordítsd meg, és préseld 9 kg-val 12órát
Áztasd borban 24 órát
Vedd ki, szárítsd 5 órán keresztül,majd további 24 órát áztasd borba
Helyezze formába és zalisujte 9 kg 20 percig. Vegye ki a sajt, fordítsa meg préselje 9 kg 12 órán keresztül. Kapcsolja be és folyamatosan nyomja a következő 12 órában. Vegye ki a sajt a sajtó, és tedd a bor 24 órán keresztül. Vegye ki a sajt, hagyja megszáradni, mintegy 5 órát, majd tegye a borba a következő 24 órában.
3 honapig 10 fokon érlelni, első 14nap borral kenni,