Keresés

Részletes keresés

cavinton Creative Commons License 2003.10.02 0 0 2454
Szem

Te merre vagy? Eleg regota olvasom a topicot. Lelkiismeretes embernek latszol az irasaid alapjan.

c.

Előzmény: SZem (2445)
SZem Creative Commons License 2003.10.02 0 0 2453
Semmi javítás: korrekt.
Az erek egyébként nem tűnnek el sosem, viszont ha az oxigénhiány elmúlik, kiürülnek. De akkor már óvatosan kell lencsézni, nagy oxigénáteresztésű lencsével, ritkább, rövidebb viselettel stb.
Előzmény: maidfish (2452)
maidfish Creative Commons License 2003.10.02 0 0 2452
A szaruhártya eresedés tartós oxigénhiánytól van. Ezt én is innen tudom, még SZem írta korábban. AZ egyik doki mondta egyszer, és a lényeg, hogy még nem komoly, de nem kellene állandóan lencsét hordanom.
Azt hiszem, kitágulnak az erek és megtelnek vérrel, és a szem innen "lopja" az oxigént (mivel máshonnan nem kap eleget).

SZem, javíts, nekem csak ilyen amatőr szinten van meg a dolog.

Nemrég csináltattam szemüveget egy optikusnál, aki szimpi volt, és ő kapásból mondta, hogy lát némi eresedést, ha tudom, pihentessem a szemem. Azóta (sportoláson kívül) szemüveges vagyok. :) És ha nem abban vagyok, akkor hiányolják a kollégák. Ezt csak azért írom, mert ha valaki egy éve azt mondja, hogy szemüveget fogok hordani, körbevigyorgom. :)))

Előzmény: Joceee (2450)
Joceee Creative Commons License 2003.10.02 0 0 2451
Szerintem nem kell ujra hozzászokni, én már soxor csináltam ilyet.
Joc
Előzmény: Melinda20 (2449)
Joceee Creative Commons License 2003.10.02 0 0 2450
"Én tudtam, hogy eres a szaruhártyám, de kíváncsi voltam, észreveszi-e"
És azóta is eres a szaruhártyád??? Ez mitől alakult ki? És hogy lehet gyógyítani?

Ahova én járok, mindig rendes volt a doktornő. És már irt fel nekem gyógyszert, ezek szerint ő orvos. De ez engem nem igazán érdekelt soha, hogy szemész-e, vagy mi. Az a lényeg, hogy velem rendes volt eddig. Azt hiszem, elmondott mindent, és szólt, hogy mikor menjek vissza kontrollra.

Akik ide irnak (SZem és bestoptika), nyilván azért irnak, mert érdekli is őket a szakmájuk, nem csak ugy vannak vele, "hogy csak teljen le a műszak, és ne is halljak lencsékről holnap reggelig..."
Joc

Előzmény: maidfish (2444)
Melinda20 Creative Commons License 2003.10.02 0 0 2449
Sziasztok!

Nekem havi lencsém van 3 hónapja. Már három napja nem raktam be,mert sokat utaztam hajnalok- hajnalán keltem stb. A kérdésem,hogy most újra hozzákell szoktatnom a szemem vagy holnap nyugodtan berakhatom egész napra?

SZem Creative Commons License 2003.10.02 0 0 2448
étféle optometrista van és kétféle szemorvos. Az egyi féle kontaktológus - ez a fajta foglalkozhat kontaktlencsével - a másik féle nem kontaktológus, így nem foglalkozhat kontaktlencsével. Az első optometristáknak külön kontaktológus vizsgát kellett tenni, hasonlóan a szemészeknek. Azóta az optometrista főiskolán tananyag a kontaktológia, így a diplomával már optometrista kontaktológus lesz az emberfia.

Az a helyzet, hogy minden szakmában van becsületes, ügyes, hozzáértő, és ostoba, nagyképű, kretén barom is. A favágótól az agysebészen keresztül az atomtudósig. Ha egy normálisat találtok, ne hagyjátok el, ha pedig hülye, keressetek mást! Orvos, vagy optometrista, nekem mindegy, de kontaktológus legyen!

Az orvos előnye: írhat fel gyógyszert
Az optometrista előnye: az optikai részt sokkal jobban tudja. (legalábbis sokkal többet tanulta :)

Előzmény: Beebite (2447)
Beebite Creative Commons License 2003.10.02 0 0 2447
10 éve ugyanhhoz a szemészhez járok. (Már többször felmerült itt a neve.) Ha szalont váltott, mentem utána mindig. Most már függtlen szerencsére:) Kontrolra hivott, mindig alaposan megvizsgált, ám egyszer lustaságból egy optometrista akármi keze közé kerültem. Tudom, hogy nem szép dolog 1 rossz tapasztalatból általánosítani, de én a szemem tekintetében csakis egy valódi szemész orvosban tudok megbizni, és természetesen ott se akárkiben. A vizsgálati módszerekben is ég és föld a különbség. Persze lehet, hogy nem fair egy rossz optometristát egy jó szemésszel söszehasonlitani, de én minden ismerősömnek csak a jó szemészt ajánlom. Egyébkénbt komoly problémám 10 év alatt nem volt. De azért 1-2 alkalommal kellet felirni receptköteles dolgokat, nem tudom, ilyet felirhat vajon egy optometrista?

És mivel itt csak harcos optometristák vannak, nyilván most nekem fogtok esni, és én vállalom is, hogy lehetnek jó optometristák, sőt ti mind biztosan azok vagytok, de szerintem (nekem) ez kevés. Bocsi.

Egyébként pedig én nem mosogatom a lencsémet. Mindennap kap friss ápolószert, gondosan tisztántartom a tartót és a flakont is a mikrobiológia szabályainak megfeleően kezelem. Megemlítették, hogy úgy szabályos, ha pancsolok vele, elmondtam, hogy szerintem miért nem kéne, hallgatólagosan egyet értettünk. Egyébként ez egyéni kérdés, a könny összetételétől és sok egyébtől függ. Ha valakinek olyan a könnye, az hiába dörzsölgeti. Sőt.

maidfish Creative Commons License 2003.10.02 0 0 2446
Köszi! Már majdnem azt hittem, hogy én vagyok ennyire trehány, pedig NEM!
Az első optikusról annyit, hogy kint van a boltban bekeretezve, hogy "Optometrista látszerész mester". De jelent ez valamit? Biztosan ért hozzá, ezt nem fogom megkérdőjelezni, de hogy engem többet nem lát, az tuti. Anyukámnak pedig megmondtam, hogy ő se menjen oda legközelebb.
Csak sajnos sokan ezt nem látják (mert nem tudják, hogy mit kell látni). De nem szeretném rontani (itt sem) a hírnevét, mindenkinek joga eldönteni, hogy hova menjen.
Előzmény: SZem (2445)
SZem Creative Commons License 2003.10.02 0 0 2445
Szörnyülködve olvasom.

Tudtam, hogy vannak kutyaütő "kollégák", de hogy annyi legyen belőlük, hogy csak ilyennel találkoztál, elég ciki. Én a biztonság kedvéért azokat, akik először járnak nálam, de máshol már kaptak kontaktlencsét, korrepetálom. Valóban vannak fehér foltok a kezelés oktatásában. A kontrollok elhagyása pedig - most gazdasági szempontból nézve - hülyeség. A paciens hűséges marad, ha tapasztalja, hogy kontaktológusa vigyáz rá. Persze, ha valaki nem szereti, hogy hozzá járjanak... De az ilyen ne legyen kontaktológus!

Nálam ez a rend: kontaktlencse ellenőrzés fél óra után, egy hét után, egy hónap után, és utána negyed évente, lencs nélküli, teljes vizsgálat évente, vagy panasz esetén. Ha éjjel nappali lencse van, akkor az első éjszaka után is megnézem.
És aki rendetlen, azzal csúnyán veszekszem :)

Előzmény: maidfish (2444)
maidfish Creative Commons License 2003.10.02 0 0 2444
Nem arra gondoltam, hogy rángassanak be.
Csak tudod, amikor először kapsz lencsét, még fogalmad sincs a dolgokról. Azt, hogy tisztítani kell (nem csak belepottyantani a lötyibe), kb. 3 év után tudtam meg, ugyanis nekem senki sem mondta! Úgy gondolom, ez az optikus dolga lett volna. Megmutatták, hogy hogy kell kivenni, betenni, és ennyi.
És mentem vissza egy év múlva (egy éves a lencsém). Akarta adni a köv. lencsét (mert hogy az adatait tudta az előző alapján). Nekem kellett kérni a vizsgálatot (egy év elteltével), ugyanis mindig romlott egy picit a szemem.

Máshol meg amikor megtudták, hogy már volt lencsém, annyit mondtak, hogy már úgyis mindent tudok. Persze ekkor már más típusú lencsém volt, nem feltétlen lett volna rossz egy kontroll.

Ja, és még annyit, hogy az első optikus nagyon közel van a lakhelyemhez. Anyukám 1,5 éve csináltatott ott kontaktlencsét (életében először), és nem hívták vissza! Ráadásul nem tudta, hogy tisztítgatni kell! Én mutattam meg neki!

És még egy példa. Másik optikus kb. egy éve, kontaktlencsét szerettem volna szintén. Én tudtam, hogy eres a szaruhártyám, de kíváncsi voltam, észreveszi-e. A végén rákérdeztem, és hebegett-habogott, hogy hááááát, nem lát eresedést (és jól belenézett szabad szemmel a szemembe). Hát úgy én sem látnám. :)))
Később itt kérdeztem, hogy azt mivel kell látni, és persze mint kiderült, azzal meg sem nézett (az a bizonyos réslámpa, ha jól emlékszem).

Úgyhogy tisztelet a kivételnek (mert tudom, hogy van ilyen), de sajnos nem mindenkit érdekel, hogy mi van más szemével.

És én vigyázok a szememre!
Bestoptika! Bocsi, hogy hosszú voltam, de remélem, most már értesz.
És elnézést azoktól az optikusoktól, akik rendesen odafigyelnek!

Előzmény: bestoptika (2442)
Joceee Creative Commons License 2003.10.01 0 0 2443
Nem úgy értette, hogy nemis mondták neki, hogy jöjjön vissza x idő mulva?
Nekem mondták, hogy jöjjek vissza 1 hónap mulva, utána meg félévenként. Nyilvánvaló, hogy nem fognak utánamtelefonálni, hogy menjek be...
Joc
Előzmény: bestoptika (2442)
bestoptika Creative Commons License 2003.10.01 0 0 2442
Az optikusok nem fognak lasszóval berángatni az üzletükbe! A Te érdeket a kontroll! Nem a mi szemünkről van szó! Vigyázzon mindenki a saját szemére! Lehet, hogy minden kontrollnál más optikát választottál!
Előzmény: maidfish (2441)
maidfish Creative Commons License 2003.10.01 0 0 2441
Olyan jó szembesülni néha a nemtörődömséggel. Itt most arra gondolok, hogy 9 éve van lencsém, de még soha sehol nem hívtak vissza kontrollra. A legelső lencsém esetén sem!
Utólag is pusszantom az összes optikusomat! :( És persze csak így tovább!
bestoptika Creative Commons License 2003.09.30 0 0 2440
Van próbalencse, 3980 Ft. Szoros kontrollok tartoznak hozzá. Első éjszaka után, illetve 1 hét után kell menned. Utána beszélitek meg, hogy jó-e a lencse. Sok sikert!
Előzmény: soxoros (2439)
soxoros Creative Commons License 2003.09.30 0 0 2439
Hálás köszönet a kimerítő válaszért. Valszínüleg bepróbálkozom vele, ha lehet próbalencsézni ezzel is.
Előzmény: bestoptika (2438)
bestoptika Creative Commons License 2003.09.29 0 0 2438
Az éjjel-nappali lencsék szerintem nem annyira szakadnak, mivel egy kicsit vastagabb lencsék. Ezeknél nem a magas víztartalom biztosítja a max oxigén áteresztést, hanem a szilikon anyag. Ezt a lencsét elméletileg 30 napig nem kell kivenni, de én a pestiektől mindig kérem a heti 1 tisztítást.
3 havi adagot lehet megvenni, kb 23940. Később törzsvevőnek számítasz, így csak 19900 Ft.
Remélem mindenre válaszoltam.
Előzmény: soxoros (2437)
soxoros Creative Commons License 2003.09.29 0 0 2437
Kedves Best, teljesen jó, hogy Te itt ilyen szaktanácsokat osztogatsz. Én is kihasználnálak!
Én 3 hónapos lencsét használok, ami teljesen bevált, egészséges a szemem, nem véreres, ilyesmi, pedig reggel 7-től legtöbbször késő estig is bent van. Mivel ezt nem tudom kivédeni, ezért arra gondoltam, hogy át kellene térnem olyan lencsére, amiben aludni is lehet, nem kell este kivenni. Hálás lennék,ha adnál tájékoztatást, ezt akkor mennyi időnként kell cserélni, egyben mekkora adagot, mennyiért kell megvenni, stb. Ami még nagyon fontos nekem, hogy mennyire vékony, kényes, szakadékony. Ugyanis tavaly több féle jobb oxigénáteresztő képességű lencsét kipróbáltattak velem, de nem jöttek be, mert pl. az első alkalommal beszakítottam a szélét, stb., ezért maradt ez.
Előzmény: bestoptika (2433)
bestoptika Creative Commons License 2003.09.28 0 0 2436
a Sauflon cégnek van műkönnye is. 1290 Ft.
A kl benyomja egy picit a szaruhártya felszínét, és mivel a rövid látásnak a túl domború szaruh. is lehet az oka, ezért.
Műkönnyet használj bátran. Az igaz, hogy amit használsz nagyon jó, nálunk is majdnem minden havi lencsés ezt használja.
Előzmény: Joceee (2434)
Joceee Creative Commons License 2003.09.28 0 0 2435
Miért romlik kevésbé a kontaktlencsések szeme? Ezt már hallottam mástól is, de nem jöttem rá, miért mondják.
Joc
Előzmény: bestoptika (2433)
Joceee Creative Commons License 2003.09.28 0 0 2434
Műkönnyet használok, de mostanában, amióta a SAuflon comfort ápolószert használom, már sokkal ritkábban. Reggel csepegtetek bele rendesen, és ha a körülmények olyanok, akkor akár estig nem kell bele cseppenteni (Legalábbis én ugy érzem).
Én gyógyszertárban vettem (Tears naturale 2), és az van ráirva, hogy felbontás után egy hónapig használható. Ez már rég lejárt, de csak most figyeltem fel rá. Ez okozhat valami problémát? A napokban veszek ujat, már ugy sincs benne sok. Milyet tudnál ajánlani, ami nem ilyen rövid szavatosságú?
Nem kell monitornál dolgoznom, és nem is szoktam légkondis helyen lenni. Itthon szoktam számitógépezni.
Joc
Előzmény: bestoptika (2431)
bestoptika Creative Commons License 2003.09.28 0 0 2433
Jelzem nekem is van paksi páciensem. Ha már gyakorlott páciens vagy, akkor csak félévente kell jönnöd kontrollra.
Az 1 napos lencsék drágák, az éves lencsék már "elavultak". Én a havi lencséket javasolnám neked, mert magas az oxigénáteresztő képességük, naponta akár 14-16 órát használhatod és havonta új, friss lencsét teszel fel. Fél éves adagok 15580 - 18360-ft-ig. A Bauschnál akció van!
Ha veszel fél éves adagot és készíttetsz szemüveget is egyszerre, akkor a szemüvegkeret értékéből lejön a kl értéke. Egy feltétel! Meg kell csináltatni a szemüveget.
A kl ápoló folyadék kb 3500 Ft.
Jó dolog a kl, ha betartod a hordási szabályokat.
Kevésbé romlik a kl-ek szeme.
Előzmény: lzolcsi (2429)
bestoptika Creative Commons License 2003.09.28 0 0 2432
A fél éves kontroll szükséges. Sajnos nem mindenki megfelelően használja a kl-t.
Mi, optometristák nem mérhetünk szemnyomást, csak tapintással és non-contacttal /ez a gép elég sokba kerül/illetve nem használhatunk sem érzéstelenítő és pupillatágító szemcseppeket, mert utóbbi használata előtt kötelező a pontos szemnyomás mérés. Ezért "csak" 10 perc itthon a vizsgálat.
Előzmény: hostile_17 (2427)
bestoptika Creative Commons License 2003.09.28 0 0 2431
Jól teszed, hogy nem hordott túl a lencséket!
Rendben van az is, hogy pislogsz, de ha dolgozol monitornál és légkondis helyen, akkor használj műkönnyet! Szaküzletben tudsz vásárolni, pl ahol a kl-t veszed!
Előzmény: Joceee (2425)
bestoptika Creative Commons License 2003.09.28 0 0 2430
Szerintem nincs igaza!
Köszönöm a kioktatást és utána nézek!
Előzmény: cavinton (2424)
lzolcsi Creative Commons License 2003.09.27 0 0 2429
Sziasztok!
Úgy néz ki sikerült anyámat megfűzni, és talán vesz nekem KL-t. Úgyhogy szeretném ha ajánlanátok valamit. Minél olcsóbb megoldás érdekelne. Az a baj hogy paksi vagyok, úgyhogy ha felmegyek anyámmal pestre, akkor az plusz 3-4e Ft. Kinéztem az all day kontaktlencsét, az ára nagyon barátságos, meg szépeket írnak róla, és küldenek le postán ha elfogy. Meg az 1 éves lencséken gondolkodtam még, árban az is kedvező. De nem igazán látok bárkit is akinek az lenne. Szóval mit tudnátok javasolni nekem?
köszi
Joceee Creative Commons License 2003.09.26 0 0 2428
Ugy gondolom, hogy nálam nincs probléma a lencse gondozással.
Rendszeresen megmutatom a szemem szakorvosnak. Visszamentem az első egy hónap utáni kontrollra, most a problémám miatt voltam kb 3 hete.
Nálam eddig a száradással volt a gond, talán erre vezethető vissza az is, hogy ha pislogok rendesen, akkor ok. (olyankor nem szárad ki)
Joc
Előzmény: cavinton (2426)
hostile_17 Creative Commons License 2003.09.26 0 0 2427
Nem azért hívunk benneteket vissza fél éves kontrollra, mert unatkozunk /optometrista/, hanem a ti érdeketek is! Meggyőzőtsz te is, hogy minden rendben, nem okozott semmilyen elváltozást a kl.

Otthon en is felevente jartam kontrollra (meg aztan nem is tudtam volna egyszerre lepengetni az egyeves adag arat). Amiota kulfoldre koltoztem, azota meg csak evente jarok, ugyanis itt igy szokas??? Majdnem hanyattestem, mert addig en is a hathavi kontrollhoz szoktam. Mondjuk itt sokkal alaposabban megvizsgalnak minden szogbol (szemnyomast vagy mit mernek, meg kitagitjak a pupillamat), szoval nem csak a szokasos 10 perc, aztan felev mulva ujra latjuk egymast. De akkor is, nem gondoljatok, hogy hiaba alapos az a vizslatas, megiscsak kene felevente nyomatni a dolgot?

Előzmény: bestoptika (2420)
cavinton Creative Commons License 2003.09.25 0 0 2426
Azert ovatosan!!!! Az idofaktor az csak egy tenyezo a lencsenel. Pl. a lencse gondozasa nagyon fontos tenyezo. Az egyeni adottsagok szinten nem elhanyagolhatok. stb....

A "pislogok meg egy kicsit" nem bizos, hogy optimalis megoldas. A legkisseb komforterzet csokkenesre is oda kell figyelni, es termeszetesen rendszeresen meg kell mutatni a szemedet egy SZAKORVOS-nak.
c.

Előzmény: Joceee (2425)
Joceee Creative Commons License 2003.09.25 0 0 2425
Úgy látom, elég sokan hordják tovább a lencséjüket a kelleténél...Akkorse hordom egy hónapnál tovább a havi lencsét, bárki bármit mond.
De tényleg konkrétan milyen következménye/tünete lehet a túlhordásnak?

Egyébként most az van, hogy ha nem pislogok eleget, akkor a szemem belső oldala kicsit bepirosodik, utána ha pislogok rendesen, akkor minden visszaáll normálisra. Nem hiszem, hogy a multkor be lett volna gyulladva a szemem, akkoris ilyesmi volt, csak sokkal jobban bepirosodott, meg nem is mult el olyan hamar. De nem akarok minden hülyeségért visszamenni a doktornőhöz, pislogni kell és kész:D Mostmár hozzászoktam, hogy pl. nem bámulom a monitort olyan mereven, és igy ok.
Joc

Előzmény: bestoptika (2418)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!