Keresés

Részletes keresés

zsluzse Creative Commons License 2008.09.29 0 0 1079
Bocsi, lehet, hogy rosszul fogalmaztam valamit!!!! Alulműködő vagyok, de szedek rá Letrox-ot. Az első rossz eredménynél 100 volt a TSH-m, utána elkezdtem szedni a gyógyszert és 2.97 lett. Most a legutolsónál 0,54 volt. De nem ez aggaszt hanem a T4 ami most 28,08! A T3 pedig 5,47 ami teljesen normális.
Előzmény: Zitka (1078)
Zitka Creative Commons License 2008.09.29 0 0 1078

Kicsit értetlenkedve olvasom én is, hogy "nem kell vele törődni".... :-O :-O

 

A TSH az agyalapi mirigy működését mutatja. Tehát ha magasabb, az azt jelenti, hogy alulműködsz. Mivel az agyalapi mirigy érzékeli az alulműködést, és "turbóra" kapcsol, hogy ezzel serkentse a pajzsmirigyet fokozott működésre.

 

A T4 valóban a hormonszintet mutatja. De a számaid szerint még mindig túlműködsz, hiszen a ref. tartománynál több pajzsmirigyhormon van a véredben.

A T3 milyen lett?

Előzmény: zsluzse (1077)
zsluzse Creative Commons License 2008.09.29 0 0 1077

Ok! Megtaláltam, hogy ez mit jelent, de ebből akkor sem tudtam meg azt, hogy ezzel valóban nem kell törődni???

FT4: Szabad (free) T4. A pajzsmirigy által termelt egyik pajzsmirigy-hormonnak a vérben szabadon keringõ, biológiailag aktív frakciója.

Előzmény: zsluzse (1076)
zsluzse Creative Commons License 2008.09.29 0 0 1076
Sziasztok! Túlműködő voltam, aztán januárban volt izotópos kezelésem aminek a következtében alulműködő lettem. A mostani vérvételemnél az FT4: 28,08 lett (12-22). Kérdeztem a dokit, azt mondta ez nem lényeg... KIcsit meglepődtem a válaszán!!! Nem lényeg? Szerintem minden lényeg ami eltér valamiért a normálistól... Mit jelent ez az FT4? Úgy tudom a fehérvérsejteket nézik vele... Volt már valakinek hasonló "problémája"?
babancs Creative Commons License 2008.09.22 0 0 1075

Már válaszoltam korábban, csak nem sikerült elküldenem..akkor most újra próbálkozok.

A műtét biztos a meghatározó, anélkül nem érezném magam ilyen jól. Persze biztos van pszichés gyógyulás is, már csak az a tudat, hogy jók a hormoneredmények és nem kell rendszeresen vérvételre járkálnom. Jó érzés a betegségtudat hiánya, meg az orvosoknak való kiszolgáltatottság nélküli lét. Persze nem akarok másokat ezzel lehangolni, mert tényleg nem mindenki ilyen szerencsés..nekem azt mondták, hogy 50% az esély az alulműködés kialakulására. Nem érzek arra utaló jeleket. November környékén megyek majd a féléves kontrollra, majd kiderül mi a helyzet most.

Homeopátia: már csak ilyen szereket szedek be, bár csak saját kútfőből alkalmazom. Nem tudom, hogy ez mennyiben járult hozzá a gyógyuláshoz, de a 7köznapi kis problémáimon általában segít.

Előzmény: szasszo (1074)
szasszo Creative Commons License 2008.09.15 0 0 1074
Kedves Babancs, nagyon örülök neki, hogy jól vagy! Igazán rád fért, úgy emlékszem, igen mélyről indultál a műtét előtt. Gondolod, hogy minden nyavalyád a pajzsmirigyműködés rendeződésétől szűnt meg, vagy csináltál homeopátiás kúrát is? Egyébként a pajzsmirigyhormonjaid tleljesen rendben is vannak? Műtét után nem jellemző, hogy alulműködés alakul ki, vagy te a szerencsés kevesek közé tartozol? Gondolom, neked mindez lényegében már mindegy, hiszen az a legfontosabb, hogy végre jól érzed magad.
Előzmény: babancs (1073)
babancs Creative Commons License 2008.09.12 0 0 1073

Szasszo, köszönöm kérdésedet, én teljesen rendben vagyok a műtét óta. Nem szedek semmit az általam neked is javasolt vitaminokon, étrendkiegészítőn kívül. Régen kapkodtam az Algopyrint, annyiféle bajom volt, most kiszórtam itthonról minden hagyományos gyógyszer, pár homeopata szerem van.

Nagy szerencsémre sokat utazgatok a családommal és a környezetváltozás rám igen igen jó hatással van. Próbálok változtatni az életszemléletemen, ezt-azt átgondoltam, igyekszem pozitívabban viszonyulni a dolgokhoz, mint azt régebben tettem.

Ahogy olvastam a hozzászólásodat nagyon átjött, hogy mennyi mindent megteszel hogy jobban legyél, vagy legalábbis tisztába kerülj önmagaddal, ez nagyon becsülendő - mármint hogy felismered a problémát, képes vagy segítséget kérni. Gondolom rá is kényszerülsz, mert a hétköznapokat pocsék rossz közérzettel elviselni.

Kívánom neked, hogy gyógyulj meg mihamarabb, vagy legalábbis olyan légy, ahogy jól érzed magad. Ha teheted minél többet menjél szabad levegőre, találkozz emberekkel, sportolj, ezek nagyon fontosak.

Előzmény: szasszo (1072)
szasszo Creative Commons License 2008.09.12 0 0 1072
Sziasztok! Nagyon köszönöm a kedves, gondoskodó hozzászólásokat, kicsit már zavarba is hoztok, annál is inkább, mert a reakcióitokból ítélve az az érzésem, hogy a múltkori hirtelen elkeseredésemben talán sötétebb képet festettem a ténylegesnél. Hál’ isten mélyebb depresszióm csak az elején volt és akkor sem túl hosszú ideig, az utóbbi bő hónapban inkább csak a Zitka említette apatikus kedvetlenség jellemez. Persze ez sem egy kellemes állapot, de ha az ember tudja, hogy átmeneti, akkor el lehet viselni. Abban teljesen igazatok van, hogy van hajlamom a depresszív állapotra, sose voltam az az életvidám, kiegyensúlyozott, energikus nőszemély, és éppen ezért szerettem volna mindenképpen elkerülni az alulműködést: gondoltam, elég nekem megbirkózni a már meglévő melankóliaadaggal. Járok egyébként kezelésre már hosszabb ideje, ugyan nem pszichológushoz, hanem természetgyógyászhoz, aki többféle módszert ötvöz, és így próbáljuk rendbe rakni azt a problémacsomagot, aki vagyok: a betegségeim és lelki nyavalyáim közös gyökerét és összefüggéseit. Konkrét kezelést is kapok, de számomra leginkább egyfajta pszichoterápiaként fontos mindez. Benne megtaláltam azt a partnert (több melléfogás után), akiben megbízom, akivel fenntartás nélkül együtt tudok munkálkodni. A túlműködésem kialakulásakor ugyanezt tartottam szem előtt, és addig mentem, amíg meg nem találtam a nekem leginkább megfelelő orvost. De nem vagyok abban biztos, hogy az alulműködés gyógyszerezéséhez is valóban szükséges ez a bizalmi viszony – valahogy úgy képzelem, hogy innentől már nem a gyógyulás/meggyógyítás dimenziójában mozog ez a folyamat, hanem egyszerűen csak időszakosan oda kell járulni a hiányzó hormont adagoló célszemélyhez, akivel (legalábbis a gyógyszeradag beállítása után) a személyes kapcsolatom irreleváns, amiként a gyógyszertáros szimpatikussága sem befolyásolja a gyógyszer hatékonyságát. Tapasztalt alulműködők, kíváncsi vagyok a véleményetekre, így van-e, vagy óriásit tévedek. És még azt szeretném megtudni tőletek, amit már a múltkor is kérdeztem: mennyire tutira informatív alulműködésben csak a TSH? Ha az jó, biztosan jó az FT4 is? (FT3-ról nem is beszélve, amit végképp nem néznek – miért? T3 nem lehet kevés, vagy csak úgysem lehet pótolni?) Szóval valaki okos és tapasztalt homályosítson fel legyen szíves, mik a tendenciák.
Babancs, te is nagyon régen nem jelentkeztél! Írjál, mi van veled, hogy vagy!
könyvmoly Creative Commons License 2008.09.12 0 0 1071
Ismert és tudott pajzsmirigy problémával jód tartalmú dolgokat kizárólag az orvos engedélyével szedjetek!!!!! Méghozzá nem akármelyik, hanem a pajzsmirigyet kezelő orvos szava számít!

(Egészséges emberben a jód serkenti a pajzsmirigyet, kicsit a túlműködés irányába, persze minimálisan, de a depressziós tüneteken már ennyi is segíthet. Na de ki akar belepiszkálni egy beteg szerv alig-éppen beállított működésébe? Én kérdeztem a terhesvitamikok kapcsán, mert azokban mindben van jód, hogy szedhetem-e, amire azt mondta a doki, hogy én _már_ igen, mert olyan régóta stabil adagot szedek a tiroxinból. De egy még be sem állított esetben tilos, még az első alkalommal megtiltották anno.)
Előzmény: babancs (1070)
babancs Creative Commons License 2008.09.11 0 0 1070

Kedves Szasszo!

 

Sokat gondoltam rád, hogy mi lehet veled, főleg mert nem is nagyon írogattál az utóbbi időben, gondolom ezért..

Sajnálom, hogy nem jöttek be a számításaid és gyak. rosszabbul érzed magad, mint az izotópkezelés előtt. Szerintem nem biztos, hogy megoldás az orvosváltás, bár tény hogy a megnyugtató szavaknak varázserejük van. Gondolom az állapotod miatt vagy depressziós, de az is lehet, hogy ez már egy régebbi dolog, csak most tetéződött. Esetleg érdemes lenne egy pszichológussal átbeszélni a dolgaidat, hogy legalább a depresszióból kirángasson.

Tényleg, szedsz vitaminokat? Ha nem, akkor érdemes lenne megpróbálnod az Omega-3at, a B-komplexet, Ca.magnézium tabit, a Sprilulina(alga) tablettát vagy a Béres cseppet. Utóbbi 2 jó hatással van a pulzus emelésére, mivel jódot tartalmaznak. Még a Rhodiola Rosea-ról olvastam, hogy nagyon jó a stressz, a depi ellen. Néhány hatását bemásolok ide:

"- Különleges stresszoldó, immunvédő mely javítja vagy helyreállíthatja a szervezet betegségekkel szembeni ellenállását. Elősegiti az immuntoleranciát, felismeri az önmaga közti különbséget, mindíg éber immunfelügyeletet hoz létre.
- Segít a homeosztázis létrehozásában, melynek következtében az immunrendszer és a hormonszint egyensúlyba kerül.
- Hozzájárul a stresszhatás alatt álló alanyban a szerotonin és dopamin szint növeléséhez, és segít azok megfelelő szinten tartásában.
- Csökkenti a stressz káros hatását a szívre.
- Növelheti a szexuális energiát. Hatásos lehet a szexuális zavarok megszüntetésében mindkét nemnél.
- Cukorbetegeknél hozzájárul az inzulin termelés növeléséhez, illetve az inzulinérzékenység javulásához, és ezáltal csökkentheti a vércukorszintet.
- A rosavin és a salidroside hatóanyag növeli a szerotoninszintet az agyban és így csökkentheti vagy megszüntetheti a depressziót."

Itt találtam meg:http://www.cali.hu/termek/rhodiola_rosea_mg_2324.php

Én nem mondom, hogy ezek a vitaminok, ásványi anyagok meggyógyítják az embert, de biztos segítenek valamit és ártani nem ártanak.

könyvmoly Creative Commons License 2008.09.11 0 0 1069
Szia!

Innen nehéz megállapítani, hogy mennyire jó avagy rossz az orvosod, milyen a modora, stb, de az tutira látszik, hogy te nem bízol meg benne és nem vagy vele elégedett. És ez szerintem épp elég indok a váltásra. Ha csak azért nem bíznál meg benne, mert kék a szeme, akkor is így lenne, mert a te gyógyulásod neked a legfontosabb, tehát a te akaratod, hozzáállásod nagyon sokat számít, ebben pedig lényeges, hogy mennyire bízol az orvosodban. (Még olyat is olvastam egyszer, szerintem tök jó tanács, hogy először meg kell keresni azt az orvost, akiben megbízik az ember és utána becsukni szemet-fület és tenni, amit mond. Na persze nem szó szerint, de már csak a placebóhatás miatt is jobban működik így a dolog.) Szóval ha van, akiben megbízol, menj vissza hozzá. Ha úgy jobban érzed magad, nem kell ezt a dokit, ezt a kapcsolatot lezárni, indokot mindig lehet találni, mondjuk messze laksz, ilyesmi, vagy egyszerűen párhuzamosan jársz mindkettőhöz egy ideig...

Depresszió: Az alulműködés okozhat ilyet, időbeli egybeesés is van, tehát valószínűleg ez okozza. De nem kéne kizárnod azt a lehetőséget, hogy alapból hajlamos vagy rá, és ebben az amúgy is erre ható helyzetben sokkal könnyebben kijött rajtad. A lényeg, hogy szerintem külön is tenned kéne ellene valamit, függetlenül attól, hogy mi okozza. Ilyen "valami" lehet egy pszichológus akár, de a sport sokat segít. Próbálj meg kicsit kevesebbet aludni a kellemesnél és esetleg az orbáncfüvet (tea vagy cseppek).
(Na persze azért tudok ilyeneket mondani, mert jártam ebben a cipőben... Vagy járok :(. Ideje lenne kipróbálnom valamelyik módszert, de régen ezek hatottak, azért ajánlgatom.)
Előzmény: szasszo (1067)
Zitka Creative Commons License 2008.09.10 0 0 1068

CSak a depire: nekem is voltak ilyen irányú tüneteim, de szerencsére nem vészesek. Inkább csak olyan "semmihezsincskedvem" hangulatok..

 

A sport tényleg nagyon jó hatással lesz rád.

Nekem ugyan kb. két éve viszonylag rendben van az alulműxim, és hál'istennek nem is híztam meg, de nyár óta rendszeresen kocogok esténként. Hetente 3--4x minimum. Azóta nincsenek éjszakai alvásproblémáim. :-)

Előzmény: szasszo (1067)
szasszo Creative Commons License 2008.09.10 0 0 1067
Köszönöm szépen az együttérző válaszokat, igazából erre meg egy kis biztatásra vágytam. Hisz az orvos azt elvette tőlem: az eddig valahogy fenntartott reményt, hogy lesz ez még jobb is. Az igazsághoz azért az is hozzátartozik, hogy mindezt a doktornő egy görcsös igyekezettel magára vett nyájassággal adja elő, kedveskedő-megnyugtató szándékkal, ami elismerem, komoly fejlemény sok más orvos hozzállásához képest, de tulajdonképpen az az igazság, pont ugyannyira nem érdekli és nem veszi komolyan, amit mondok, pont ugyannyira nem tekint partnernek, hogy elmondja, mire számíthatok, mi miért van, stb., mintha még bunkó is lenne. Nekem semmi szükségem nem volt hamis álmegnyugtatásra, hisz nem aggodalmaskodtam (egészen odáig), nem panaszkodtam, csak egyszerűen tényszerű, tömör választ adtam a kérdésére - miért kellett az általam érzékelteket semmisnek kikiáltani, és teljesen felesleges állapotdiagnózist felállítani laborleletek nélkül? Na mindegy, tőle ez telik, és persze még érthető is a millió beteg mellett. De én is gondolkodom az orvosváltáson, mert kezdettől nem jön be nekem ez a nő, meg az egész rendszer (konzultáció leleltek nélkül, utána írásos utasítás az eredménnyel - szerintem kész röhej), csak hát ugye éppen ő az új orvosom. Biztos írtam már, hogy 6 éven át egy olyan fantasztikus orvoshoz jártam, amilyen a valóságban talán nincs is (belgyógyász-immunológus, nem endokrinológus, de nyugodtan kezelhet belgyógyász is pajzsmirigybeteget - csak valaki kérdezte ezt is nem rég), de ő sztk-ban rendel, az izotóp miatt meg a klinikára kellett mennem, és onnantól automatikusan ide vagyok visszarendelve. Bár persze járhatnék a régi orvoshoz is, csak hát most még minden bizonytalan, állítólag egy éven belül még bármerre fordulhat az állapotom, akár újabb izotóp is előfordulhat (bár gondolom, mostantól ennek nem sok az esélye)- szóval ciki lenni fél év múlva visszasomfordálni a klinikai orvosomhoz, ha most "leváltom". Meg aztán ez a munkahelyem szomszédságában van, egyszerűbb ide átugrani, és arra gondoltam, ha majd csak évente-félévente kell járni, beállt a gyógyszer, már tök mindegy lesz, hogyan kommunikál az orvos, viszont egyszerűbb az itteni visszarendelési szisztéma szerint visszajárni, mint azokat a köröket lefutni beutalókkal meg anyámkínjákkal, amiket az sztk-val művelnek. Na szóval épp nem tudom, mi legyen.
Mindenesetre most újra próbálom tartani magamban a lelket, hogy még csak egy folyamat kezdetén vagyok, és ahogy eddig is javultam, biztos még ezután is fogok, meg hozzá kell szoknia a szervezetnek a megváltozott állapothoz stb. És várom a laboreredményt, hátha majd abból is okosabb leszek. Igyekszem sokat mozogni, mert az az egyetlen, ami életre kelt - sose hittem volna magamról (mármint hogy valaha is az életem fontos része lesz a sport)!
Azért az érdekelne, hogy más alulműködésben hogy van ezzel a depivel, mert évekig olvasgatva a hozzászólásaitokat, valahogy az a benyomásom alakult ki, hogy ezt kevesen emeltétek ki mint legfőbb tünetet. Nekem van csak ilyen szerencsés hajlamom?
zsluzse Creative Commons License 2008.09.10 0 0 1066

Szia!

 

Az orvosváltás sokat segíthet, de a szemléleted csak Te tudod megváltoztatni! Nagyon jó érzés az amikor jó lesz a lelet eredménye és ehhez az embernek csak minden nap annyit kell tennie, hogy bekap egy szem gyógyszert ami nem roncsolja az ember szervezetét! Ez az alulműködés csak átmeneti dolog a maga szörnyű álmosító mivoltával! Tudom, mert nekem is izotópos kezelésem volt és a mai napig 100 Letroxot szedek. Ha utána be tudják állítani a hormonszintet az még jobb érzés lehet, amikor már tudod, hogy hosszú távon biztosan annyit kell szedni a gyógyszerből és nem kell mindíg kontrollra járni! Szóval próbálj meg pozitívabban gondolkodni! Biztos van egy csomó jó dolog az életedben amit észre sem veszel, mert "megszoktad". Rengeteg embernek sokkal, de sokkal komolyabb betegsége van, mi meg itt sírunk, pedig a mienk orvosolható!

maestus Creative Commons License 2008.09.10 0 0 1065

Szia!

 

Nagyon sajnálom, hogy ilyen dokit fogtál ki és hogy így érzed magad!!! Én biztos keresnék más orvost! Ne add fel!

A mostani hszod alapján tényleg nagyon magad alatt lehetsz, mintha régen nem lettél vonna ennyire "depis".

Reméljük, hogy sikerül beállítani az adagodat, és akkor minden rendbejön!!!

 

Előzmény: szasszo (1063)
Szasema Creative Commons License 2008.09.09 0 0 1064

Szia!

Sajnálom, hogy ilyen rosszul vagy és jobbulást kívánok!

Én nem tudok a problémádhoz érdemben hozzászólni (ráadásul most időm/kedvem sincs visszaolvasni), de az érdekelne, hogy miért nem váltasz orvost/kórházat?!

Üdv!

Előzmény: szasszo (1063)
szasszo Creative Commons License 2008.09.09 0 0 1063
Sziasztok! Én bő egy hónapja kezdtem Euthyroxot szedni izotópkezelés után frissen kialakult alulműködésemre (75Mg-ot) – mindenkinek köszönöm az akkori segítő tanácsokat a gyógyszerezés fokozatos elkezdéséről: ez bejött, nem lettek túlműködéses tüneteim. Azóta ma voltam először kontrollon, és bevallom, igen elkeseredtem: bár javultak az alulműködéses tüneteim, optimálisnak még egyáltalán nem mondanám a közérzetemet: nagyon tompa, lassú az agyam, én magam rendkívül kedvetlen, érdektelen vagyok, nem tudnám megmondani, mikor nevettem vagy örültem bárminek is utoljára, hullik a hajam, alacsony a pulzusom stb. Eddig igyekeztem optimistán hozzáállni (már amennyire alulműködésesen ez lehetséges…), hogy nyilván csak emelni kell az adagot, vagy idővel majd javul, de amikor az orvosnak elmondtam a panaszaimat, közölte, hogy ő nem lát engem alulműködésesnek, márpedig ő ezt észre szokta venni (jelezném, két hónapja is normál működésűnek titulált, majd az aznapi vérvétel mutatta ki a kilalakult alulműködést), úgyhogy ma már FT4-et nem is kért, csak TSH-t a laborbeutalón. Eredményt majd jó két hét múlva kapok. Szerintetek rendben van ez így, és valóban jól mutatja már most az én állapotomat, gyógyszerszükségletemet csak a TSH? Hozzáállása egyébként pontosan ugyanez volt a szemtüneteket illetően: évek óta rendkívül gyakran begyullad a szemem, azt meg bő fél éve vettem észre, hogy az egyik időnként ki is dülled (bár szerintem egészen minimálisan mindig van különbség), és az általatok leírtak alapján ezt mostanra kezdem komolyan venni – na, most ezt is mondtam, mire megintcsak azt válaszolta, hogy ő nem lát eltérést, és különben is, szemtünete kizárólag a dohányzóknak szokott lenni, amúgy meg használjak műkönnyet. Őszintén szólva ezzel sem nyugtatott meg, de főleg az előbbi elbagatellizálás miatt vagyok ki: éppen ezért nem mentem bele évekig a túlműködés végleges kezelésébe, mert nem akartam alulműködő lenni, ismerve annak rám gyakorolt depresszív hatását (kis Metotirin-túladagolásnál is azonnal), és most, hogy egy zombit csináltak belőlem, még meg is magyarázzák, hogy tulajdonképpen teljesen jól vagyok, csak én nem veszem észre. És persze továbbra is nyugodt lelkiismerettel lehet minden túlműködésest kábítani azzal, hogy ez egy sokkal jobb állapot, nem véve tudomást a beteg közérzetéről! Neki nyilván tök mindegy az én meg a hozzám hasonló tízezrek életminősége! Gyűlölöm az egészet! Lesz még belőlem normális ember, aki érezni is tud, van kedve élni meg ilyenek?? Na persze az egyetlen tünet, aminek örültem volna, néhány kiló plusz, az a láthatáron sincs: alacsonyabb a súlyom, mint az utóbbi évek kezelt túlműködése alatt…
könyvmoly Creative Commons License 2008.09.07 0 0 1062
Szia!

Szerintem egész logikus, hogy a csökkentés is létezik. Amikor beállítják az adagodat, két dolog fontos: Mennyi tiroxinra van szüksége a szervezetednek és mennyit termel ténylegesen. Alulműködésben a kettő közti különbséget meg beszeded. Viszont a két dologról külön-külön halvány fogalma van szvsz az orvosoknak, mert csak a kettő közti kölcsönhatás eredményét, a TSH, FT4 szintedet tudják megmérni, amiből csak annyi derül ki, kevés (sok) tiroxin van a szervezetedben. Aztán tippelnek, pótolnak, ellenőriznek, tippelnek, emelnek/csökkentenek, így tovább, aztán egyszer csak sikerül eltalálni. Gondolom a tippelést ők nem így mondanák :), de akkor is ez van lényegében, meg protokoll követés.

Amikor már beállt az egyensúly, akkor persze ott a tendencia, autoimmun gyulladásban romlik a pajzsmirigy működése, kevesebb tiroxint termel, tehát valószínűleg emelni kell majd az adagot időnként.

Na de van egy másik tényező, elsőnek ezt írtam, hogy mennyi tiroxin kell a szervezetednek (abszolút értékben, tehát most nem lényeg, hogy honnan kapja). Ha itt van valami komolyabb változás, simán csökkenhet az igény - teszem azt lefogytál sokat.

Simán el tudom képzelni, hogy az abszolút értékű igény jobban csökken, mint ahogy a pajzsmirigy romlik (termelés csökken), vagy éppen a pajzsmirigy állapota stagnál, miközben a szervezet igénye csökken - ekkor a kívülről bevitt tiroxint is csökkenteni kell.

(Tipikus eset a terhesség, amikor alatta a szervetet igényei hirtelen nőnek, utána hirtelen csökkennek, amit egy hibás pajzsmirigy nem tud lekövetni, tehát a bevett tiroxin adagját kell változtatni. De szerintem a hirtelen testsúlyváltozás is ilyesmi lehet, meg biztos van más is, csak továbbra sem vagyok orvos, tehát nem tudok más okot, de attól még biztos van ilyen...)

Bocs, kicsit hosszú lett az eszmefuttatásom...
Könyvmoly
Előzmény: plavka (1061)
plavka Creative Commons License 2008.09.04 0 0 1061
Sziasztok! Elég régen jártam itt, szerintem több, mint egy éve. Egy kérdést szeretnék feltenni.

Hashimoto tireoiditiszt állapítottak meg nálam. Eddig 50 mcg (egy egész) Letroxot szedtem, egy éve volt, hogy beállították, azóta minden rendben volt. Lehet olyan, hogy az adagot csökkenteni kell? (volt egy kis "túlműködésem" a legutóbbi kontroll alkalmával. Azt hiszem 2.00 helyett 2.2 lett a T4-em. Most egyszer egész, egyszer fél Letroxot szedek.

Ilyen lehet? Azt hittem a gyógyszert növelni kell majd, ahogy megy az idő.

Köszi előre is a választ: Plavka
Szasema Creative Commons License 2008.09.01 0 0 1060
Lakhelyet - és ezáltal orvost is - váltottam, ez a gond. A párom jár belgyógyászhoz (I. típ. cukros), aki nagyon szimpatikus, ezért jó lenne hozzá menni, ő belgyógyász. Nemsokára megy hozzá, majd megkérdi.
Előzmény: Zitka (1059)
Zitka Creative Commons License 2008.09.01 0 0 1059

Szerintem, ha már egyszer diagnosztizálták, valamennyire be vagy állítva a gyógyszerezésed, akkor simán tudja monitorozni az állapotodat egy belgyógyász is.

Kis túlzással :-) a beállítás alatt már én is tudtam, hogy milyen laboreredmény után mennyivel kell emelni az adagomat (vagy csökkenteni).

A belgyógyász a háziorvosod?

Előzmény: Szasema (1058)
Szasema Creative Commons License 2008.09.01 0 0 1058

Köszi a válaszokat Zitka!

Szerinted egy "mezei" belgyógyász is kezelheti ezt a betegséget?

Előzmény: Zitka (1056)
kkmd Creative Commons License 2008.09.01 0 0 1057
Basedow, most már tuti, a TRAK=22 miatt és a szemtünetek miatt is.
Csak tudod, annyira jól voltam, és tudod még egy hónap után sem volt TSH-m, így azt gondoltam minden OK, azt éreztem, már mindent megengedhetek magamnak:-((( , hát mégse. Most már a tornát se merem elkezdeni. Utoljára ennyire mosott sz@r a fiam születése után voltam. Nem ám a terhelés után, á dehogy, hanem jókora fáziskéséssel, rosszul vagyok bekötve, az tuti, bezzeg fogyni meg nem fogyok.
Előzmény: maestus (1052)
Zitka Creative Commons License 2008.09.01 0 0 1056

Hát ezt talán Horváth Ágnestől kéne megkérdezni... :-(

Nagyon sok korlátozást beépítettek, egy csomó gyógyszert már nem írhat fel a háziorvos, és egy csomó laborvizsgálatra sem küldhet már.

Ez nem csak időben késedelem, hiszen ha valóban sürgősen szüksége lenne az embernek egy vizsgálatra (gyógyszerbeállítás, diagnosztizálás, stb. miatt), akkor ez sok esetben pénzben is mérhető. Neked is (többször kell szabit kivenned), meg a TB-nek is, hiszen egy - esetleg - súlyosbodott állapot helyrehozása többe kerül. :-(

Előzmény: Szasema (1054)
Zitka Creative Commons License 2008.09.01 0 0 1055
Az endokrinológiára kell mennek, oda viszont beutalót kell kérned a háziorvostól. És számíts rá, hogy 6-8 héten túlra lesz csak időpont. :-(((
Előzmény: Szasema (1053)
Szasema Creative Commons License 2008.09.01 0 0 1054

Aaa, most neztem a neten, endokrinológus lesz az, igaz? De miért nem kezelhet a körzeti?!

Szasema Creative Commons License 2008.09.01 0 0 1053

Sziasztok!

Nekem is alulműködésem van sajnos. A körzeti elküldött (más miatt) vérvételre, és a beutalómon kérte egyúttal a pajzsmirigy (T3, T4) vizsgálatát is. Most kaptam meg a leletet, amin a következő szerepel: "Alapellátás keretén belül nem kérhető"... Eddig a labor mindig megcsinálta, tudtok erről valamit, hogy most miért nem? Ha jól értem, szakellátás kell hozzá, milyen szakellátás végzi ezt? Esetleg a belgyógyászathoz tartozik?

maestus Creative Commons License 2008.09.01 0 0 1052

Csak beugrottam. Majd jövök hosszabbra is.

Nem kéne ilyeneket csinálnod...a meleg (mindenféle szaunák, napozás) és a fizikai megerőltetés kifejezetten ellenjavallt aktív túlműködés idején, de én még beállított hormonszinttel is igyekszem elkerülni az ilyesmiket. Persze a még jóleső testmozgás belefér, ha már jól működsz.

Olyan, mintha direkt csinálnád...

Ezek szerint mégsem gyulladásod van, hanem túlműködésed?

Előzmény: kkmd (1050)
kkmd Creative Commons License 2008.08.29 0 0 1051
Na megvan a háziorvosi beutalóval levett TSH eredménye (1 napon belül, reggel volt a vérvétel!!!) 0,0014. Azt hiszem újra megemelhetem a Methothyrint, ez tényleg kevés:-((( . Mellesleg most vagyok rosszabbul, meg fáradtabban, nem mikor 0,0003 (nem elírás) a TSH-m. Hümmm....

Mellesleg még mindig NEM FOGYOK!!!. Fene ezt a hülye változókort, biztos ez tesz be nekem:-(((
Előzmény: kkmd (1050)
kkmd Creative Commons License 2008.08.28 0 0 1050
Sziasztok!
Túlműködők, Nektek volt olyan, hogy beállított gyógyszerszint mellett, nagyobb terhelés hatására extrák sora jelentkezett, akár több napon keresztül?

Napi 1x1 önkényesen beállított Met. mellett remekül voltam, aug. 20. körül elmentünk kirándulni. Volt ott minden földi jó: 2x10-15 km túra-hegymászás, gőzfürdő, masszázs, jacuzzi, infraszauna... oszt csodálkoztam, hogy olyan extra sorozat jelentkezett, hogy totál ritmustalanra váltott a frek. Tegnap meg jól rosszul lettem benn a cégnél, még a főnöknek is feltűnt, haza is jöttem, a háziorvos ki is írt. Ezt se gondoltam volna, hogy erre sor kerül hiszen tök jól voltam... Kikunyiztam egy TSH-t tőle, mert az még aznap kész az SZTK-ban, a kórházi egy hónapja levett TSH-m még mindig nincsen meg...:-)))
Hát kíváncsi leszek, mit mondd majd minderre az endokrinológus...


Ti jól vagytok???
kkmd

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!