A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Anyósomáknál is az van, néha a szüleimnél is. Mint ahogy használt német prémium autó is van 1 milla alatt a piacon, megvenni mégsem ajánlott (pedig a szomszédban van 3 is). Valami azt súgja, a kolléga nem a dobozos Illy-re gondolt (bár belátom ez részemről puszta feltételezés, mint ahogy az is, hogy ha egy feldolgozott termék olcsóbb a feldolgozás nélkülinél akkor az minimum gyanús. Saját tapasztalatom a sajtkrémmel van, de nem látom, hogy máshol miért működne másképp).
Én ezzel annyiban szállnék vitába, hogy megvan azért annak a helye, az olaszoknál is ott a tégla a boltokban, simán kotyeszoznak reggelente otthon. Az Illy gyárlátogatáson el is hangzott hogy az előredarált dobozosból a fentiek miatt igencsak szépen fogy.
Más kérdés h ilyen ún. Kávéőrült fórumon ahol szinte mindenki magának őröl sok esetben csúcs gépeken, meg agyon tuningolt főzőkkel készíti a kofit, fura előredarált téglákról pozitív értelemben diskurálni, de ettől még megvan a helye és a felhasználói köre a kávés társadalomban.:)
Valakinek van tapasztalata az IMS nanotech szűrőkkel/kosarakkal? Valahol azt olvastam, hogy Amerikában nem árusítják, mert leázik a bevonat. Ti tudtok erről valamit?
A CM az bejövős, köszönöm. Valahogy még sosem rendeltem a Cracker Jack-től de most van náluk egy kedvencem amit eddig külföldről rendeltem és sokkal drágábban.
Mint már írtam nálam adott egy AVX DB1 9,5 bara OPV-zve. Szívesen részt veszek bármilyen tesztben, ami próbál elfogulatlan lenni, és nem alapból a fikára megy. Szegeden és környékén vagyok elérhető. Ezáltal esetleg sikerülhet pozícionálni ezt a készüléket és sikerülhet eloszlatni pár félreértést. Megelőző hozzá szólásaimból azt gondolom leszűrhető, mennyire vagyok elfogult a készülékkel kapcsolatban.
A filterezés sem rossz, de az megint egy másik világ. Én is szoktam néha filterezni amikor a kávé olyan, vagy változatosságképpen. Meg cold brew-t is csinálok néha. És vannak ismerőseim meg az apósom is akik az espressoimat túl erősnek vélik. Nekik is filterest szoktam készíteni. De ha szereted az espresso-t nem akarsz majd folyton filterezni. Ha pedig már tudod, hogy nem az olaszos vonal a tiéd, akkor már csak az a kérdés, hogy milyen kompromisszumot vagy kész vállalni. Ilyenkor jönne jól egy kóstolós bemutató terem, igazad van. Ismerős szitu. :)
Valóban, a csillagos ég tényleg túlzás összehasonlítva más, sokkal pénzigényesebb hobbikkal. Egyébként a csodák megtapasztalása már megtörtént, és nem az olaszos vonal a megcélzott terület. És már tényleg hobbivá kezdi kinőni magát a dolog. Lehet, hogy egyszerűbb lenne az élet, ha átszoknék a filteres kávékra... :)
Jobb helyeken, pl. https://stackexchange.com/, ez úgy működik, hogy az emberek kérdeznek és mások válaszolnak. Ha a válasz helyes, akkor +-okat adnak rá, ha nem jó, akkor --okat. Így Ha ugyanez a problémád van, akkor nem csak azt látod, hogy van öt különböző válasz, hanem azt is, hogy melyik mennyire jó. Ez itt is működhetne, hiszen ha valaki idetéved és lát egy bejegyzést, a +/- segíthetne neki, hogy mennyire vegye komolyan.
Gaggia Classic-ról amiben van PID, rézcsô pumpateljeszítményszabályzô, nyomásmérô, nem nagyon tud kávéminôség szempontjából nagyon feljebb lépegetni az ember. A következö értelmes lépcsô az a Decent. Hiába ad hozzá 2-300 ezer forintot, amit pluszt kaphat ezért, az a kinézet, italkészítési kényelem illetve ilyesmi tébnyezôk, ami egyébként hobbi szempontjából szintén nem feltétlenül elhanyagolandóak. Sokan igényt tartanak erre is. Esetleg még egy pont ami miatt még lehet lépni a Classicról az a rézbojler, ha valaki nem akar aluminiumot, de italminôségben nulla változást eredményeznek ezek a többletbefektetések.
Ital szempontjából én itt a kávé italokat értem, tejgôzölés nélkül. Amint a tejgôzölés belép a képbe ott az nem valid amit az elôzô mondatokban leírtam.
De mivel én alapban elég tejellenes vagyok ezért ez a terület nekem teljes mértékben kiesik a kávézásból.
Egyetértek, ez csak lustaság, és mínusz 8-at különben is csak nagyon durva beszólásokért szoktak osztogatni:) Én a kezdet kezdete óta nem is értem, mire való ez. A 200-300 ezer reális, egymillió fölötti költésre legfeljebb arra van esély, ha vadonatúj La Marzocco GS3, vagy Linea jellegű dolgot veszel a hozzá való őrlővel. de ilyet errefelé még nem hallottam.
Csillagos ég? Nem feltétlenül. Van egy minimum amivel klasszikus vonalon még mindig sokkal jobb kávékat tudsz magadnak készíteni kis gyakorlással mint amit kapsz egy étteremben pl. Aztán van a speciality vonal ahová alapból kell egy PID, de 300 körül kijösz ma kb. egy jó minőségű őrlővel ha használtan veszed a dolgokat. A klasszikus vonalat kedvelőknek ez a kategória már felesleges. De sokan járnak úgy, hogy valahol belefutnak valami finomságba és onnantól sosem szabadulnak. :) Szerintem azt kéne eldöntened, hogy az olaszos (klasszikus) vonalat szeretnéd minőségben élvezni vagy már van fogalmad milyen csodákat várhatsz a kávés világban. Utóbbi esetben úgyis hobbi lesz belőle és akkor még rengeted kérdésed lesz.
Kár, hogy az a 8 ember nem fejti ki, miért is annyira hülyeség amit írsz. Abbol valoszinuleg mindenki tobbet profitalna mint az utobbi idoben megszokott cicaharcbol. Szerintem igazad van, maximum az osszeget tennem feljebb egy szazassal.
"mint szinte minden hobbiban, itt is a ráfordítható keret határa a csillagos ég"
Azért szerintem jobb a helyzet :) Ha hifi-mániás valaki vagy mondjuk az oldtimer autókat szereti, akkor könnyen repkednek a milliók, ha van miből. Itt azért 150-200.000 Ft alatt össze lehet hozni egy olyan szettet, aminél sokaknak nem is kell jobb. Nem tudom meddig van feljebb, de talán 1-2 millió felett már csak az aranyozott csészék jöhetnek. Azért javítsatok ki, ha tévedek! Ennyiért pedig használat autóból is csak egy jó közepeset kapsz.
Kérlek, ne essetek egymásnak, semmi értelme. Nem gondoltam, hogy a kérdésem ilyen fűtött társalgást eredményez... Valamennyire szubjektív minden beszámoló, és a legfontosabb, hogy mindenki elégedett legyen a saját kávéjával. Azt már látom, hogy mint szinte minden hobbiban, itt is a ráfordítható keret határa a csillagos ég. Meg kell találni azt a pontot, ahol a végeredmény már "elég jó", mert mindig lehet még jobb. Hogy erre ki mennyit szán, illetve hol érzi azt, hogy elégedett, az persze teljesen szubjektív. Köszönöm az ajánlásokat egyébként, ezeket mind mérlegelni fogom a döntésnél.
Megragadom az alkalmat, hogy helyesbítsek, régebben rosszul írtam. A TB1 vízterítője van műanyagból és nem a DB1-é. Abban a rövidkv blogban olvastam amit tomiie6 is belinkelt lejjebb. Mivel formára teljesen ugyanúgy nézett ki mind a két vízterítő, azt hittem, hogy a DB1-é is műanyag. (Mondjuk azóta már kiderült, hogy nem ez volt az oka, hogy a kar nem melegszik át magától a DB1-en.)
Azon jár az agyam, hogy egy ilyen kis Saeco thermocoil "kazán" (ami a TB1-ben is van) és egy kisméretű de szintén fűtött mezei bojler házasításával lehetne csinálni egy veszettül hőstabil, de igen apró kis gépet. Izgalmas projekt lehetne.