Keresés

Részletes keresés

padisah Creative Commons License 2017.07.16 0 0 300267

Szerintem meg nem ez a végcél, a végcél a fosszilis teljes kiküszöbölése, ezzel párhuzamosan minden tartósan környezetszennyező-klímaromboló technológia leváltása. Nem marginalizálása, nem háttérbe szorítása - hanem teljes, 100%-os leváltása.

 

Üdv a nukis klubban :D

Előzmény: advocatusdiaboli (300256)
padisah Creative Commons License 2017.07.16 0 0 300266

Nem látok semmi olyan korlátot, ami a kacsagörbe hasának lefelé menését korlátozná a mélyvölgy szintjén

Azt nézd meg, télen, dec - január hánykor kel és hánykor megy le a nap

Előzmény: szilvatövis (300252)
padisah Creative Commons License 2017.07.16 0 0 300265

Ebőváry nem egy tahó, elég komoly arc, inkább ne cseszegesd

 

valami olyasmit ír, hogy a hálózatra rákötött fogyasztókat a rendszer prioritás alapján távolról le tudja kapcsolni, ami még mindig azt jelenti, hogy szól az eszköznek (konkrétan a bojlernek, mosógépnek) hogy most inkább kapcsolj le

 

az eszköz meg vagy lekapcsol vagy nem, az esemény is logolható, és visszakövethető, meg a fogyasztás mértéke is

 

az hogy adott eszköz nem fogyaszthat 1KW-nál többet, vagy hogy az az eszköz nem kap 230V-ot hogy a max teljesítményén üzemeljen, hanem csak 150V-ot, az szerintem nem lehetséges, meg nem is lenne célszerű, gyakorlatilag invertert kéne a villanyóráva építeni, ami még címezni is tudja a lakáson belül a fogyasztókat, és minden kimentére más feszültséget esetleg más frekit is adna... azért ez nem is ágyúval de csatahajóval verébre megoldás lenne

 

lehet ilyen fogyasztó-termelő szabályozó rendszereket csinálni, és van is értelme, de nem segít a megújulók rendszerbe illesztésén, arra a meglévő hangfrekvenciás rendszer is alkalmas lenne

Előzmény: Törölt nick (300244)
QuantumSingularitas Creative Commons License 2017.07.16 0 0 300264

Galambsakk nagymester, a hidrogén biztonságos és környezetkímélő tárolása nem megoldott (ráadásul térfogatra eső energiatartalma kevesebb mint harmada a metánnak), a metán meg gazdaságosan ipari mennyiségben szénből termelhető. 

Előzmény: szilvatövis (300260)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2017.07.16 -1 1 300263

A rendszerbe állításhoz azért még kellene ezeken dolgozni.

Előzmény: szilvatövis (300260)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2017.07.16 -1 1 300262

Előzmény: szilvatövis (300257)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2017.07.16 -1 1 300261

Ezerszer megrágott kérdéskör ez már - nyilván nem lehet sehogy sem - tárolás nélkül.

Azt is tudjuk, hogy szerinted/szerintetek a tárolás fizikális lehetetlenség, leszakadna az égbolt, megnyílna a föld, összeomlana a tér-idő kontinuum, tehát ilyen sosem lesz.

 

Szerintem/szerintünk meg mégiscsak lesz, sőt, nem is olyan sokára lesz.

 

Ha pedig rendszerben gondolkodunk, akkor először is vegyük észre, hogy egy megújulókra (főleg olcsó PV-re) alapozott, jól átgondolt-kidolgozott kontinentális energiarendszer, évszakos kapacitású, tehát folyamatos üzemet garantáló tárolókkal mindentől (olajtól, gáztól, de uránérctől, széntől, radioaktív xarok temetőitől - MINDENTŐL) függetlenné, zsarolhatatlanná tenné az erre áttérők gazdaságát.

Miközben a jelenlegi világgazdasági és világpolitikai instabilitások szinte teljes egészében az energiahordozó-exportőr országokhoz köthetők.

 

Innentől fogva eléggé nyilvánvaló, hogy mi a mi érdekünk - és az is, hogy milyen érdekeket képvisel az, aki mindenáron meg akarja ezt akadályozni.

Előzmény: QuantumSingularitas (300259)
szilvatövis Creative Commons License 2017.07.16 0 0 300260

Jól mondod, erre vannak kifejlesztés alatt álló megoldások amivel a fölös termelésből hidrogént, metánt állíthatunk elő és akér több évre való készletet is tárolharunk. Amint sok lesz az eldobott napelemáram rendszerbe állnak ezek is.

Előzmény: advocatusdiaboli (300256)
QuantumSingularitas Creative Commons License 2017.07.16 0 1 300259

Vegyük azt az esetet, amikor napsütésben nullára tudom redukálni a hálózati vételezésem!

 

Az éjszakait nem, tehát biztosra vehető, hogy az éjszakai fogyasztásom + közvilágítás rám eső része nagyobb lesz mint a napsütéses nulla fogyasztásom.

 

Lőttek a zsinóráram igényemnek.

Galambsakk nagymester hogyan akarsz éjszaka áramot vételezni 0-24 ben dolgozó erőművek nélkül? 


Ha a nappali hálózati áramigény az erőművek minimumterhelése alá esik, az pedig probléma lesz.

A VER tulajdonos vagy nem fog beengedni a 0-24 ben dolgozó erőművek teljesítményét veszélyeztető mennyiségű ingadozót vagy az ingadozók termelési szüneteiben a 0-24 ben dolgozó erőműveknek kénytelen lesz sokkal nagyobb pénzt fizetni mint amit az ingadozókkal nyert mivel pl: éjszaka monopol helyzetben lesznek ugyanis piacnak nem csak kínálati keresleti oldala is van.

 

Előzmény: szilvatövis (300257)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.16 -2 0 300258

Elvileg lehet csak kevesebb, amikor mindenki minden fogyasztását napelemekről kapja nappal.

Azért írtam, hogy fikció, aminek nincsen realitása.

 

Lőttek a zsinóráram igényemnek.

Az egyes fogyasztónak nincsen zsinóráram igénye, illetve nem értelmezhető zsinóráramként.

Az állandónak tekinthető, minimum nem zsinóráram-igény, ne keverjük össze.

Zsinóráram-igénye a rendszernek van, a kismillió fogyasztója miatt.

 

Ha a nappali hálózati áramigény az erőművek minimumterhelése alá esik, az pedig probléma lesz.

Majd akkor kikapcsolnak ezt-azt.

Nem kötelező hajtani semmit.

Előzmény: szilvatövis (300257)
szilvatövis Creative Commons License 2017.07.16 0 1 300257

Az én megoldásommal nem tud.

Ok. Akkor szűkítsük le csak erre a kérdésre!

Szerinted bármennyi napelemet is rakunk fel, ha nem táplálunk vissza a hálózatra, nem lehet kevesebb a napsütéses hálózati fogyasztásunk mint éjszaka, ha jól értelmezem.

 

Jelenleg van egy nappali átlagos és egy éjszakai minimum fogyasztásom.

 

Vegyük azt az esetet, amikor napsütésben nullára tudom redukálni a hálózati vételezésem!

 

Az éjszakait nem, tehát biztosra vehető, hogy az éjszakai fogyasztásom + közvilágítás rám eső része nagyobb lesz mint a napsütéses nulla fogyasztásom.

 

Lőttek a zsinóráram igényemnek.

 

Én a kacsacsőrben nem látok semmiféle problémát,...

 

Ha a nappali hálózati áramigény az erőművek minimumterhelése alá esik, az pedig probléma lesz.

Előzmény: Törölt nick (300253)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2017.07.16 -2 4 300256

A folyamatban az az érdekes, hogy a nagyobb (hagyományos) erőművek házon belül kezdik el most azt csinálni - ami nyilván rendszerszinten is zajlik.

 

Magához a topicbeli vitához és polarizált álláspontokhoz meg annyi hozzáfűzni valóm lenne, hogy a pillanatnyi állapoton rágódás helyett inkább azt kellene józan és reális módon végiggondolni, hogy mindent összevetve tulajdonképpen mi is a VÉGCÉL?

 

Mert téged vagy bercit olvasva valahol az jön át (tudom, hogy nem így gondoljátok - de valójában mégis ezt az álláspontot véditek), hogy a végcél a fosszilis felhasználás csökkentése, minél nagyobb hányadának kiváltása megújulóra.

 

Szerintem meg nem ez a végcél, a végcél a fosszilis teljes kiküszöbölése, ezzel párhuzamosan minden tartósan környezetszennyező-klímaromboló technológia leváltása. Nem marginalizálása, nem háttérbe szorítása - hanem teljes, 100%-os leváltása.

Mi több, nem is "majd egyszer, évszázadok múlva" - hanem a lehető leghamarabb, ugyanis a klímaváltozást szerintem nem lehet elég komolyan venni. Persze lehet Trumpot játszva azt mondani, hogy a probléma nem is létezik - de ha mégis, akkor már garantáltan késő lesz lépni, amikorra ez már Trumpnak is elvitathatatlanná válik...

 

Ha pedig így közelítjük meg a dolgot, akkor teljesen nyilvánvaló, hogy a mostani szisztéma - amelyben a megújulók legfeljebb kiegészítői lehetnek a menetrend-tartásra és alap-ellátásra, "zsinóráram-szolgáltatásra" képes erőművek mellett - nem perspektivikus. Az egy dolog, hogy nem értük még el ennek sem az elméleti határait, még növelhető a megújulók aránya - de ha a végcélra koncentrálunk, akkor már most egyértelmű, hogy csak idő (és nem is olyan nagyon sok idő) kérdése, és koppanunk a falon, amikor ezen az úton nem lehet tovább menni, amikor a rendszerbe több megújuló kapacitást nem tudunk már betolni, és bár esetleg valóban csökkentettük igencsak jelentős mértékben (akár a fele alá is) a fosszilis felhasználást (és a vele járó emissziót) - de akkor sincs innen tovább, és még ez is kevés.

Ha rendszerben gondolkodunk, akkor most már muszáj dolgozni a következő lépéseken - mindenekelőtt a tároláson, valamint az intelligens elosztáson, a "smart griden" - mert meglehetősen hamar szükség lesz rájuk. Akár már egy évtized távlatában - már akkorra elérhetjük az ezen az úton elérhetőt. Hiszen pl: Dánia már régen túl is van ezen a ponton - és ha a szélerőművei energiáját nem lenne képes most teríteni az egész kontinensen a "túltermelős" időszakokban, akkor már most nyugodtan leállíthatna bármilyen újabb megújulós kapacitás-telepítést...

A következő évtized pedig szerintem olyan szintű boomot fog hozni a napelem-fronton, amilyet az 1970-es évtized hozott a mikroelektronikában. A napelemmel termelt energia ára előbb-utóbb a nevetségesség szintjére fog leesni, semmi sem lesz nála olcsóbb, ha nem is lesz ingyen - de szinte - viszont a napi és évszakos periodicitása örökre megmarad, mint jellemző. Vagyis puffer, tárolás nélkül ez NEM MEGOLDÁS, hiába lesz olcsó, mindenhol és mindenkinek elérhető. Ergo most erre kell gyúrni - de nagyon...

Előzmény: szilvatövis (300252)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.16 -3 1 300255

Jelenleg mintegy 2 GW napelem engedélykérelem van az országban, ezek jellemzően nem tetőtéri, hanem eleve hálózatra termelők.

Azok is egytől-egyig hálózatra is termelnek.

 

Mármint a tetőtéri HMKE-k

Előzmény: Törölt nick (300253)
QuantumSingularitas Creative Commons License 2017.07.16 0 0 300254

Ha olcsó lesz a nappali áram, akkor a hatalmas hűtőházak, egyéb ütemezhető ipari fogyasztók mind nappalra időzítik, és a napsütéses fogyasztásuk nullázzák.

HAHAHAHAHAHAHAHA, látszik hogy te se láttál még belülről hűtőházat működni galambsakk nagymester. 

Előzmény: szilvatövis (300252)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.16 -3 1 300253

Nem látod bele a folyamatokba azt, hogy a nappali fogyasztás a napelemek eredményeképp az éjszakai alá mehetne.

 

Az én megoldásommal nem tud.

Ennek kapcsán hoztad elő.

 

Akkor lehetséges, akkor viszont igen, ha napelemes erőművek betermelnek a hálózatba.

 

Jelenleg mintegy 2 GW napelem engedélykérelem van az országban, ezek jellemzően nem tetőtéri, hanem eleve hálózatra termelők.

Azok is egytől-egyig hálózatra is termelnek.

 

Az ütemezhető erőművek, hálózati engedélyesek, kereskedők mind abban lesznek érdekeltek, hogy a drága termelésük/beszerzésük csökkentsék az egyre olcsóbb napelemes kiegészítéssel.

Ez tendenciájában összejöhet, de jelenleg az erőművi energia termelői szinten olcsóbb.

 

 

Nem látok semmi olyan korlátot, ami a kacsagörbe hasának lefelé menését korlátozná a mélyvölgy szintjén, sőt, a mélyvölgyit is nyomja lefelé.

 

Én a kacsacsőrben nem látok semmiféle problémát, ami bármit és bárkit veszélyeztetne.

De valószínűleg ebben nincsen igazam.

Előzmény: szilvatövis (300252)
szilvatövis Creative Commons License 2017.07.16 0 0 300252

Próbáld meg lassabban leírni! :)

 

Bocs nem neked szólt, de sokszor próbáltam egészen lassan is, nemigen sikerült megértetnem, hogy ha 2 GW a mélyvölgy fogyasztás, akkor nem fér bele egy 2 GW-os zsinóráramtermelő atomerőmű, mert a nukisok azóta is úgy számolnak.

 

Ez egy hamis érvelés,....

 

Ennek örültem az előbb, hogy meg van az a (szerintem) alapvető hiba, ami félrevisz. Nem látod bele a folyamatokba azt, hogy a nappali fogyasztás a napelemek eredményeképp az éjszakai alá mehetne.

Szerintem nem viszont ez kötelezően be fog következni.

Jelenleg mintegy 2 GW napelem engedélykérelem van az országban, ezek jellemzően nem tetőtéri, hanem eleve hálózatra termelők. Az ütemezhető erőművek, hálózati engedélyesek, kereskedők mind abban lesznek érdekeltek, hogy a drága termelésük/beszerzésük csökkentsék az egyre olcsóbb napelemes kiegészítéssel. Hőerőművek telepítenek hatalmas napelemparkokat.

Tehát egyik oldalon a hálózatra kerülését sem tudod megakadályozni. Nem mondhatod egy hőerőműnek, hogy tilos napelemekkel kiegészíteni a termelését, amivel viszont alá tudnak ígérni a zsinóráram termelőknek a piacon.

A másik, a fogyasztói oldalon hasonló a helyzet. Ma az éjszakai fogyasztás egy jelentős része nappalról van át ütemezve éjszakára. Ha nappal fel tudod fűteni a forróvíztározód ingyen, akkor ugye azzal az éjszakai, mélyvölgyi fogyasztást csökkented. Ha olcsó lesz a nappali áram, akkor a hatalmas hűtőházak, egyéb ütemezhető ipari fogyasztók mind nappalra időzítik, és a napsütéses fogyasztásuk nullázzák.

 

Nem látok semmi olyan korlátot, ami a kacsagörbe hasának lefelé menését korlátozná a mélyvölgy szintjén, sőt, a mélyvölgyit is nyomja lefelé.

Előzmény: Törölt nick (300232)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.16 -4 1 300251

Marhaságokat beszélsz, azután meg tahó módon bazmegozol!

Odaírtam, hogy kivel engedd ezt meg magadnak!

Az arcodból is nyugodtan visszavehetsz, mert rálépsz a végén, már akkora lett.

Pedig sokkal szerényebbnek kellene lenned, az van szinkronban a felkészültségeddel.

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (300247)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2017.07.16 -4 3 300250

Ott az a kis x, remekül működik, nekem bevált.. ;-)))

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (300249)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2017.07.16 0 0 300249

Nyomorult időeltolódás, még kótyagos vagyok.

Előzmény: advocatusdiaboli (300245)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.16 -3 1 300248

Előzmény: advocatusdiaboli (300245)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2017.07.16 -1 2 300247

Legjobb ha nem reagálsz.

Nekem is könnyebb  olyan emberrel szót érteni, aki érti mi történik egy kapcsoló elforgatásakor.

Előzmény: Törölt nick (300244)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2017.07.16 -3 2 300246

Az energia az energia. Persze, ha az adott kor műszaki lehetőségeibe görcsösen beleragadunk, és csak azzal vagyunk hajlandók foglalkozni, ami az adott technikai lehetőségek szintjén rögtön meg is valósítható - akkor könnyen juthatunk arra a következtetésre, hogy ez is lehetetlen, az is lehetetlen - minden lehetetlen.

Csak, ha ezt tennénk, még mindig a lovaskocsi és a vitorlás hajó végletekig optimalizálásával lennénk elfoglalva. Már persze, ha lemásztunk volna a fáról...

 

Meg kell oldani a tárolást, és akkor teljesen mindegy, miből és mikor van az energia.

Előzmény: QuantumSingularitas (300206)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2017.07.16 -4 1 300245

Úgy kell neked... Aki disznók közé keveredik, aztat megeszik a korpákok... ;-)))

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (300242)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.16 -3 1 300244

Baszd meg te, tahókám!

A famíliádat kínálgasd ezzel a stílussal!

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (300242)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.16 -2 1 300243

Ez a paraméter amit lejelent, hogy mennyit fogyaszt.

Tipikusan on/off üzemmódú egységek, boiler pl.

Ez így nem jó.

A fogyasztás és a teljesítmény két különböző paraméter.

A bojler éppen az, amit analóg módon lehet szabályozni, nem szükséges on/off módban hajtani.

 

És itt csak percekről, órákról beszélünk.

Az mindegy.

A fogyasztó igényeit a hálózat érdekei ez esetben megelőzik, szakaszos üzemeléssel csakis a pufferelhető energiatermelés működhet.

A felhasználói oldal korlátozása nem járható út.

Sem műszakilag, sem pedig elvileg.

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (300239)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2017.07.16 -1 3 300242

b+ már most van ilyen rendszer, mit ilyen nehéz felfogni.

Az, hogy a kommunikáció milyen felületen és protokollon megy GSM, ADSL, optika, kábel, vagy zászlólengetés tökmindegy.

Előzmény: Törölt nick (300241)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.16 -3 1 300241

Nem jelentkezik be a hálózathoz.

Az előbb már írtam, hogy a hálózat nem látja inverternek.

Műszakilag nem tudja így azonosítani.

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (300240)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2017.07.16 0 0 300240

Dehogynem, ha lehetőség szerint minden eszköz szabvány szerint bejelentkezik a hálózathoz.

Előzmény: Törölt nick (300238)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2017.07.16 0 0 300239

Ez a paraméter amit lejelent, hogy mennyit fogyaszt.

Tipikusan on/off üzemmódú egységek, boiler pl.

Egyértelmű, hogy nem leszabályozható egy szerszámgép, de már egy inverteres hőszivattyú is korlátozható adott  ideig.

És itt csak percekről, órákról beszélünk.

 

Előzmény: Törölt nick (300237)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.16 -2 1 300238

A szabályozhatóságot, ugye nem kevered össze a korlátozhatósággal?

 

Termelőoldal hasonlóan parametrikus.

0 - nukleáris.

F-  józsi bácsi napeleme

Józsi bácsi hálózatra tápláló inverteres napeleme.

Ha Józsi bácsinak a hálózat nem is látja az inverterét inverternek, akkor azt nem tudja inverterként korlátozni.

 

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (300236)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!