Keresés

Részletes keresés

.attus. Creative Commons License 2003.10.05 0 0 2468
A BKV Rt. értesült az eseményről, és, hogy ez a jövőben semmiképpen se fordulhasson elő, megszüntette a 10-es buszt...
Előzmény: csupaszabo (2467)
csupaszabo Creative Commons License 2003.10.04 0 0 2467
Elkérhetném a szemész nevét és telefonját?
Nagyon gondolkodom rajta, hogy meg kéne próbálkoznom a kontaktlencsével, mert zavar a szemüveg. Régen használtam, de az egy vékony üveglencse volt, amit nemigen bírt a szemem, állandóan kiesett, végül elhagytam az egyiket a 10-es busz megállójában.
Ha a mostani lencsék jobbak, akkor szívesen megpróbálnám ismét.
Előzmény: Beebite (2447)
bestoptika Creative Commons License 2003.10.04 0 0 2466
Ne haragudj, de nem voltam gépközelben. Sajnálom, hogy ilyen tapasztalataid vannak. Remélem egyszer találsz egy lelkiismeretes optometrista-kontaktológust, és azt is közölni fogod! Sok sikert!
Egyébként a betanításhoz a lencse ápolása is hozzá tartozik! Legalábbis nálunk!
Előzmény: maidfish (2444)
Joceee Creative Commons License 2003.10.03 0 0 2465
De ha nem hordom túl a lencsét, akkor ugye ilyen nem alakulhat ki? Gondolom, normális esetben akármelyik lencsetipuson keresztül elegendő oxigénnek kell átjutnia.(?)
Az rontja az oxigénellátást, ha száraz a szemem?
Majd kipróbálom az Aquifyt, később nyilatkozom az eredményről.
Joc
Előzmény: SZem (2459)
Joceee Creative Commons License 2003.10.03 0 0 2464
Kérdezhetek valamit? Te túlhordtad a lencsét?
Joc
Előzmény: maidfish (2460)
Joceee Creative Commons License 2003.10.03 0 0 2463
Kérdezhetek valamit? Te túlhordtad a lencsét?
Joc
Előzmény: maidfish (2460)
SZem Creative Commons License 2003.10.03 0 0 2462
pseudosugar: és képzeld, van aki az ilyen kontaktológust nem szereti, hanem csak az olyant, akinél gyorsan végez. Egyébként igazad van, attól, hogy valaki szemorvos, még nem ért a kontaktlencséhez (lásd lejjebb!).
Az Acuvue egyébként "bennalvós" is, ez esetben egyhetes élettartamú. A fertőzésveszély sokkal nagyobb (valahol a J&J anyagaiban meg is van mennyivel, de sajna most nem tudom), de még így sem katasztrófa. Viszont a FND lencse még folyamatos viseletben is biztonságosabb, mint hagyományos lencsék csak nappal. Az ok az anyagban keresendő. Ezt már régebben lehet, hogy kifejtettem, így most ettől eltekintek.

maidfish: egészen pontosan az az "érkoszorú", amit látni, az tartozéka a kötőhártyának, de a huzamosabb oxigénhiány miatt elkezdenek befelé nőni. Az már baj. Tehát ha csak a piros gyűrű van, még nem késő változtatni.
Szemműtétnél csak az az ér számít, ami a műtéti területhez közel van. Ott viszont gyilkos. Felrobbannak a vörös vértestek.....

pseudosugar Creative Commons License 2003.10.03 0 0 2461
Sziasztok! Én kéthetes lencsét hordok (Acuvue), rendesen tisztítom (nekem annak idején elmondta az orvos!!!), nem hordom túl stb. Viszont néha csúnyán begyulladt a szemem, és olyankor rohantam a szemészetre. Kaptam szemcseppet, krémet, de sz@rt (elnézést!) sem ért. Mivel ez a gyulladás szinte rendszeressé vált, visszamentem a "saját" orvosomhoz, aki érdekes módon tudott adni olyan szemcseppet, amitől meggyógyultam, és persze visszarendelt kontrollra mielőtt betettem volna új lencsét!
Pár napja megint vörös szemmel ébredtem, és itt a közelben lévő szalon doktornőjéhez mentem (az enyém a város másik felén van...).Megvizsgált, és jól megijesztett, hogy vmi baktérium fertőzésem van (szakértőknek: rezisztensek a szememen vagy mi; van ilyen?) min. 2 hétig csöpögtetek, no lencse stb. De ami a legfontosabb: ő is ugyanazt a jó minőségű, hatékony szemcseppet írta fel, mint a magándokim. És ő is visszarendelt, sőt határozottan befenyített, hogy addig nem rakhatom be a lencsét, amíg ő nem látta a szemem. Ebből nekem az a tanulság, hogy tényleg csak olyan orvoshoz szabad menni, aki tisztában van azzal, hogy mit jelent ha az ember fia/lánya kontaktlencsét hord.
Más: Használt már valaki "bennealvós" lencsét? Nem nagyobb a fertőzésveszély?
maidfish Creative Commons License 2003.10.03 0 0 2460
Aztamindenit!
Mi már itt lassan mehetünk vizsgázni bármiféle optikusi témában!
:)))

SZem! Én azt hittem, hogy azok az erek (a szaruhártyánál) vannak, csak ilyenkor megtelnek vérrel. Szóval akkor azok kialakulnak az oxigénhiány miatt? Azért az sem semmi...

Amúgy én sosem használtam műkönnyet, mert nem éreztem szükségét. Illetve az utóbbi időben esténként, de gyorsan csináltattam szemüveget. Így megúsztam a "brutális árú" Aquify-t.

Kicsit off.
A szemműtétnél számít ez a fajta eresedés? Még csak gondolkozom...

Előzmény: SZem (2459)
SZem Creative Commons License 2003.10.03 0 0 2459
Stimmel az ínhártya, de nem azokat az erek etlátod vastagabbnak, hanem a rajta levő átlátszó kötőhártya ereit. Ez a hártya az ínhártya és a szaruhártya határánál (neve: limbus) rögzül a szemgolyóhoz, és telisteli van érrel. Azonban túlnyomóan nyirokfolyadék kering benne, ezért azok az erek nem látszanak. Viszont ha valami gebasz van, vér áramlik benne és máris "kötőhártya vérbőség" (hyperaemia) látszik.
Van "limbális" vérbőség, ez van a kontaktlencsétől, ha az oxigénellátás leromlik. Ezek a limbus környéki erek kezdenek el növekedni a szaruhártya belseje felé, ha az oxigénhiány tartós. Az újonnan képződött erek közötti részen a szaruhártya szöveti rendezettsége megbomolhat, és átlátszatlanná válik. Ugyanis az ínhártya és a szaruhártya ugyanaz az anyag, csak a szaruhártyában a szabályos szövetszerkezet optikai rácsot alkot, az ínhártyában pedig egymás hegyén-hátán vannak a sejtek. Ezért komoly dolog a tartós oxigénhiány. (lencse túlhordás)

Jocee: próbáld ki az Aquify-t, aminek ugyan brutális az ára, de a hatása is lenyűgöző.

Előzmény: Joceee (2458)
Joceee Creative Commons License 2003.10.03 0 0 2458
Utánéztem már egy kicsit könyvben, hogy ne legyek ennyire analfabéta;) Szóval a fehér rész az inhártya, ha jól tudom, és ez megy át a szaruhártyába a barna részen(nálam legalábbis barna;) Szóval ahhoz, hogy a szaruhártya beeresedjen, ahhoz nem kell megvastagodni az inhártyán lévő ereknek?
Ugye az eresedés a túlhordástól szokott kialakulni?
Lehet, hogy néha valami irritálja a szemem, csak nem tudok rájönni, mi:( Csak néha ilyen, máskor minden ok.
Az lehet, hogy másik műkönnyet kéne kipróbálnom?
Most tears naturale 2-t használok.
Joc
Előzmény: SZem (2456)
maidfish Creative Commons License 2003.10.03 0 0 2457
"hát, itt ülök a gép előtt :)"

Ki hitte volna!
Sosem árul el többet. :)

Előzmény: SZem (2456)
SZem Creative Commons License 2003.10.03 0 0 2456
A szem fehér részén egyébként mindenkinek vannak erek. Ha most jobban látszanak, mint eddig, az valami irritáció következménye, vagy gyulladásos folyamat. De az is lehet, hogy eddig nem tűntek fel, csak most, hogy figyeled a szemedet.

cavinton: hát, itt ülök a gép előtt :)

Joceee Creative Commons License 2003.10.02 0 0 2455
Már előre is bocs a hülye megfogalmazásért:
Én azt vettem észre, hogy amióta lencsém van, egy pár ér "megjelent" a szememben(a fehér részen), amik mostanában ugye valami miatt néha megvastagodnak.
Akkor ez most miért van? Gondolom, nem ezt mondják szaruhártyaeresedésnek, mert hát ez látható, az meg nem...
Mindig van valami hülye kérdésem:D

Joc

Előzmény: SZem (2453)
cavinton Creative Commons License 2003.10.02 0 0 2454
Szem

Te merre vagy? Eleg regota olvasom a topicot. Lelkiismeretes embernek latszol az irasaid alapjan.

c.

Előzmény: SZem (2445)
SZem Creative Commons License 2003.10.02 0 0 2453
Semmi javítás: korrekt.
Az erek egyébként nem tűnnek el sosem, viszont ha az oxigénhiány elmúlik, kiürülnek. De akkor már óvatosan kell lencsézni, nagy oxigénáteresztésű lencsével, ritkább, rövidebb viselettel stb.
Előzmény: maidfish (2452)
maidfish Creative Commons License 2003.10.02 0 0 2452
A szaruhártya eresedés tartós oxigénhiánytól van. Ezt én is innen tudom, még SZem írta korábban. AZ egyik doki mondta egyszer, és a lényeg, hogy még nem komoly, de nem kellene állandóan lencsét hordanom.
Azt hiszem, kitágulnak az erek és megtelnek vérrel, és a szem innen "lopja" az oxigént (mivel máshonnan nem kap eleget).

SZem, javíts, nekem csak ilyen amatőr szinten van meg a dolog.

Nemrég csináltattam szemüveget egy optikusnál, aki szimpi volt, és ő kapásból mondta, hogy lát némi eresedést, ha tudom, pihentessem a szemem. Azóta (sportoláson kívül) szemüveges vagyok. :) És ha nem abban vagyok, akkor hiányolják a kollégák. Ezt csak azért írom, mert ha valaki egy éve azt mondja, hogy szemüveget fogok hordani, körbevigyorgom. :)))

Előzmény: Joceee (2450)
Joceee Creative Commons License 2003.10.02 0 0 2451
Szerintem nem kell ujra hozzászokni, én már soxor csináltam ilyet.
Joc
Előzmény: Melinda20 (2449)
Joceee Creative Commons License 2003.10.02 0 0 2450
"Én tudtam, hogy eres a szaruhártyám, de kíváncsi voltam, észreveszi-e"
És azóta is eres a szaruhártyád??? Ez mitől alakult ki? És hogy lehet gyógyítani?

Ahova én járok, mindig rendes volt a doktornő. És már irt fel nekem gyógyszert, ezek szerint ő orvos. De ez engem nem igazán érdekelt soha, hogy szemész-e, vagy mi. Az a lényeg, hogy velem rendes volt eddig. Azt hiszem, elmondott mindent, és szólt, hogy mikor menjek vissza kontrollra.

Akik ide irnak (SZem és bestoptika), nyilván azért irnak, mert érdekli is őket a szakmájuk, nem csak ugy vannak vele, "hogy csak teljen le a műszak, és ne is halljak lencsékről holnap reggelig..."
Joc

Előzmény: maidfish (2444)
Melinda20 Creative Commons License 2003.10.02 0 0 2449
Sziasztok!

Nekem havi lencsém van 3 hónapja. Már három napja nem raktam be,mert sokat utaztam hajnalok- hajnalán keltem stb. A kérdésem,hogy most újra hozzákell szoktatnom a szemem vagy holnap nyugodtan berakhatom egész napra?

SZem Creative Commons License 2003.10.02 0 0 2448
étféle optometrista van és kétféle szemorvos. Az egyi féle kontaktológus - ez a fajta foglalkozhat kontaktlencsével - a másik féle nem kontaktológus, így nem foglalkozhat kontaktlencsével. Az első optometristáknak külön kontaktológus vizsgát kellett tenni, hasonlóan a szemészeknek. Azóta az optometrista főiskolán tananyag a kontaktológia, így a diplomával már optometrista kontaktológus lesz az emberfia.

Az a helyzet, hogy minden szakmában van becsületes, ügyes, hozzáértő, és ostoba, nagyképű, kretén barom is. A favágótól az agysebészen keresztül az atomtudósig. Ha egy normálisat találtok, ne hagyjátok el, ha pedig hülye, keressetek mást! Orvos, vagy optometrista, nekem mindegy, de kontaktológus legyen!

Az orvos előnye: írhat fel gyógyszert
Az optometrista előnye: az optikai részt sokkal jobban tudja. (legalábbis sokkal többet tanulta :)

Előzmény: Beebite (2447)
Beebite Creative Commons License 2003.10.02 0 0 2447
10 éve ugyanhhoz a szemészhez járok. (Már többször felmerült itt a neve.) Ha szalont váltott, mentem utána mindig. Most már függtlen szerencsére:) Kontrolra hivott, mindig alaposan megvizsgált, ám egyszer lustaságból egy optometrista akármi keze közé kerültem. Tudom, hogy nem szép dolog 1 rossz tapasztalatból általánosítani, de én a szemem tekintetében csakis egy valódi szemész orvosban tudok megbizni, és természetesen ott se akárkiben. A vizsgálati módszerekben is ég és föld a különbség. Persze lehet, hogy nem fair egy rossz optometristát egy jó szemésszel söszehasonlitani, de én minden ismerősömnek csak a jó szemészt ajánlom. Egyébkénbt komoly problémám 10 év alatt nem volt. De azért 1-2 alkalommal kellet felirni receptköteles dolgokat, nem tudom, ilyet felirhat vajon egy optometrista?

És mivel itt csak harcos optometristák vannak, nyilván most nekem fogtok esni, és én vállalom is, hogy lehetnek jó optometristák, sőt ti mind biztosan azok vagytok, de szerintem (nekem) ez kevés. Bocsi.

Egyébként pedig én nem mosogatom a lencsémet. Mindennap kap friss ápolószert, gondosan tisztántartom a tartót és a flakont is a mikrobiológia szabályainak megfeleően kezelem. Megemlítették, hogy úgy szabályos, ha pancsolok vele, elmondtam, hogy szerintem miért nem kéne, hallgatólagosan egyet értettünk. Egyébként ez egyéni kérdés, a könny összetételétől és sok egyébtől függ. Ha valakinek olyan a könnye, az hiába dörzsölgeti. Sőt.

maidfish Creative Commons License 2003.10.02 0 0 2446
Köszi! Már majdnem azt hittem, hogy én vagyok ennyire trehány, pedig NEM!
Az első optikusról annyit, hogy kint van a boltban bekeretezve, hogy "Optometrista látszerész mester". De jelent ez valamit? Biztosan ért hozzá, ezt nem fogom megkérdőjelezni, de hogy engem többet nem lát, az tuti. Anyukámnak pedig megmondtam, hogy ő se menjen oda legközelebb.
Csak sajnos sokan ezt nem látják (mert nem tudják, hogy mit kell látni). De nem szeretném rontani (itt sem) a hírnevét, mindenkinek joga eldönteni, hogy hova menjen.
Előzmény: SZem (2445)
SZem Creative Commons License 2003.10.02 0 0 2445
Szörnyülködve olvasom.

Tudtam, hogy vannak kutyaütő "kollégák", de hogy annyi legyen belőlük, hogy csak ilyennel találkoztál, elég ciki. Én a biztonság kedvéért azokat, akik először járnak nálam, de máshol már kaptak kontaktlencsét, korrepetálom. Valóban vannak fehér foltok a kezelés oktatásában. A kontrollok elhagyása pedig - most gazdasági szempontból nézve - hülyeség. A paciens hűséges marad, ha tapasztalja, hogy kontaktológusa vigyáz rá. Persze, ha valaki nem szereti, hogy hozzá járjanak... De az ilyen ne legyen kontaktológus!

Nálam ez a rend: kontaktlencse ellenőrzés fél óra után, egy hét után, egy hónap után, és utána negyed évente, lencs nélküli, teljes vizsgálat évente, vagy panasz esetén. Ha éjjel nappali lencse van, akkor az első éjszaka után is megnézem.
És aki rendetlen, azzal csúnyán veszekszem :)

Előzmény: maidfish (2444)
maidfish Creative Commons License 2003.10.02 0 0 2444
Nem arra gondoltam, hogy rángassanak be.
Csak tudod, amikor először kapsz lencsét, még fogalmad sincs a dolgokról. Azt, hogy tisztítani kell (nem csak belepottyantani a lötyibe), kb. 3 év után tudtam meg, ugyanis nekem senki sem mondta! Úgy gondolom, ez az optikus dolga lett volna. Megmutatták, hogy hogy kell kivenni, betenni, és ennyi.
És mentem vissza egy év múlva (egy éves a lencsém). Akarta adni a köv. lencsét (mert hogy az adatait tudta az előző alapján). Nekem kellett kérni a vizsgálatot (egy év elteltével), ugyanis mindig romlott egy picit a szemem.

Máshol meg amikor megtudták, hogy már volt lencsém, annyit mondtak, hogy már úgyis mindent tudok. Persze ekkor már más típusú lencsém volt, nem feltétlen lett volna rossz egy kontroll.

Ja, és még annyit, hogy az első optikus nagyon közel van a lakhelyemhez. Anyukám 1,5 éve csináltatott ott kontaktlencsét (életében először), és nem hívták vissza! Ráadásul nem tudta, hogy tisztítgatni kell! Én mutattam meg neki!

És még egy példa. Másik optikus kb. egy éve, kontaktlencsét szerettem volna szintén. Én tudtam, hogy eres a szaruhártyám, de kíváncsi voltam, észreveszi-e. A végén rákérdeztem, és hebegett-habogott, hogy hááááát, nem lát eresedést (és jól belenézett szabad szemmel a szemembe). Hát úgy én sem látnám. :)))
Később itt kérdeztem, hogy azt mivel kell látni, és persze mint kiderült, azzal meg sem nézett (az a bizonyos réslámpa, ha jól emlékszem).

Úgyhogy tisztelet a kivételnek (mert tudom, hogy van ilyen), de sajnos nem mindenkit érdekel, hogy mi van más szemével.

És én vigyázok a szememre!
Bestoptika! Bocsi, hogy hosszú voltam, de remélem, most már értesz.
És elnézést azoktól az optikusoktól, akik rendesen odafigyelnek!

Előzmény: bestoptika (2442)
Joceee Creative Commons License 2003.10.01 0 0 2443
Nem úgy értette, hogy nemis mondták neki, hogy jöjjön vissza x idő mulva?
Nekem mondták, hogy jöjjek vissza 1 hónap mulva, utána meg félévenként. Nyilvánvaló, hogy nem fognak utánamtelefonálni, hogy menjek be...
Joc
Előzmény: bestoptika (2442)
bestoptika Creative Commons License 2003.10.01 0 0 2442
Az optikusok nem fognak lasszóval berángatni az üzletükbe! A Te érdeket a kontroll! Nem a mi szemünkről van szó! Vigyázzon mindenki a saját szemére! Lehet, hogy minden kontrollnál más optikát választottál!
Előzmény: maidfish (2441)
maidfish Creative Commons License 2003.10.01 0 0 2441
Olyan jó szembesülni néha a nemtörődömséggel. Itt most arra gondolok, hogy 9 éve van lencsém, de még soha sehol nem hívtak vissza kontrollra. A legelső lencsém esetén sem!
Utólag is pusszantom az összes optikusomat! :( És persze csak így tovább!
bestoptika Creative Commons License 2003.09.30 0 0 2440
Van próbalencse, 3980 Ft. Szoros kontrollok tartoznak hozzá. Első éjszaka után, illetve 1 hét után kell menned. Utána beszélitek meg, hogy jó-e a lencse. Sok sikert!
Előzmény: soxoros (2439)
soxoros Creative Commons License 2003.09.30 0 0 2439
Hálás köszönet a kimerítő válaszért. Valszínüleg bepróbálkozom vele, ha lehet próbalencsézni ezzel is.
Előzmény: bestoptika (2438)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!