Nálunk a konyhában túl nagy a nyüzsgés....és nem gondolom, hogy a különböző hőmérsékletváltozások...gózök, szagok, stb. jót tennének egy teljesen friss sajtnak...(de ez csak az én szerény véleményem)
Hoztam reggel 10 liter tehéntejet, estére én is sajtoskodok kicsit, előbb nem jutok oda egyéb teendőim miatt. De lehet igaza lesz kedves Kecskeb fórumtársunknak, aki előszeretettel pihenteti feldolgozás előtt 12 órát a tejcsit, most megpróbálom én is úgy. Nemtom mennyi marad nekünk és mennyi a kutyának. :)))
Szia anyácskám - én szobahőn hagyom szikkadni - sófürdőnél pedig fél kg-ot én 3,5 órát áztattam sófürdőben, nekünk kellemesen sós lett - de erről a válaszról már lekéstem... képzeld én is parenyicáztam tegnap bociból... vittél kóstolót a tehenes bácsidnak?
Én is most kevertem először kézzel és nagy élmény volt, de nem lett büdi :) csak féltem, nehogy összezúzzam az alvadékot, de szerintem jó lett. Parenyicáztam belőle, a füstölésig nem jutott el, alig maradt...
Még ha tudnám, hogy a kóli...akkor oké....az ellen lehet védekezni...
Ez egyébként egy pár száz fős tehenészet.... ugyanazt a kaját kapják....és télen nyáron be vannak kötve az istállóba...nem mozgatják őket...reggel és este fejéskor eladnak tejet ....szinte még melegen...a többi megy a hűtőtartályba...
Mindegy...egy-két nap múlva megint veszek tőlük tejet....elfelezem és kipróbálom termizálva meg anélkül is....Most kavargattam életemben először kézzel az alvadékot....már azon is gondolkoztam, hogy nem e az okozta...de hát annyiszor mostam kezet az alatt a két-három óra alatt....
ne idegeskedj, meglátod, semmi baja sincs.eleinte engem is idegesített, de aztán rájöttem, hogy ha másik tehéntől van a tej, már annak is más illata van.hidd el, sok múlik a takarmányon.lehet, hogy most más fajtát kapnak, és attól van.nekem mondjuk nem érezni semmiben, a sajtban végképp nem, mert a kultúráim szuper ízt és illatot adnak neki.de persze nem biztos, hogy igazam van:-)
Most megint szaglászgatom....(idegesít...mert azért 20 liter tejet elcseszerinteni....) és az sem kizárt, hogy kólis szaga van....(ha egyáltalán van annak szaga...) .....pedig ha kettévágnám tutti, hogy nem lenne benne kóli-lyuk....
Mindegy....megy a sófürdőbe....aztán majd meglátjuk....
Biztos, hogy nem oltási hiba....vagy technológiai, mert három különböző edénybe volt elosztva a tej...és három külön formában lett csepegtetve...
És kb. 22-szer mostam meg a kezem amíg elkészült....merthogy még kicsit náthás volnék...
Köszi...lehet, hogy így van...de két nappal előtte is onnan vettem a tejet...és szuper jó illatú a sajt....és most sem a tejen éreztem, hanem a sajton...meg a savón....
kedves kecskeb, én nyár óta vásárolom a tejet, ugyanez történt velünk is, ami veled-hirtelen megváltozott a tej illata, olyan, mintha vegyszer, de mégsem az
mivel én ellenőrzött helyről veszem, tuti hogy rendben van
rkérdeztem, mi ez a fura illat:-) és ez attól van, hogy már bent vannak az állatok, nem friss takarmányt kapnak, hanem silót, szilázt:-)
Mi is kísérletezgettünk már vele....egy kevés zselatin....beteszed egy megfelelő méretű tepsibe, ahol kellő magasságú lesz....be a hűtőbe...és aztán csak szépen felvagdosod....rudakra....
Valami baj van....tegnap vettem tehéntejet...reggel hatkor....friss fejés....(szokott helyről). Délutám 5-ig pihent, akkor álltam neki....
Félig lustaságból...félig kíváncsiságból nem termizáltam....de éppen ezért tettem bele CHN-t...biztos ami tutti...savanyodjon, ahogy kell....
Reggel 5-re többé-kevésbé megfelelt a nyújtáspróbának .....tehát 5,2 körüli...
Viszont sem az íze....sem az illata nem tetszik...
Nem feltűnően rossz...vagy kellemetlen....de nincs meg az a finom kellemes tejillata, ami ilyenkor lenni szokott. Nem is tudom mihez hasonlítsam....talán nagyon enyhe vegyszeres illat....és íz....
Éppenhogy, csak....de mégis zavar...
Kólis puffadásnak nyoma sincs....gyönyörűen leadta a savót....12 óra alatt kisavanyodott....de valami mégis zavar benne...