A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A Baby szériában réz OPV van szerintem. Jó minőségű, friss kávét kell venni, nincs más varázslat. Esetleg 2db Marzocco szűrőkosarat érdemes még... Az őrölt kávét meg ajándékozzátok tovább vagy keverjétek virágföldbe és trágyázzátok vele a szobanövényeket. ;)
Szerintem a Baby-ben van OPV, maximum nem a klasszikus nagy réz kivitel. Az egyenletes minőségért pedig Te felelsz, ha mindig mindent ugyan úgy csinálsz, elvileg ugyan azt kell kapnod végeredménynek. Itt azért számításba kell venni minimum a kávé öregedését, esetleg a páratartalmat és ennek megfelelően a daráló után állítását. Egyébként szar kávéból sosem fogsz jót inni, pláne nem előredaráltból. Ha jót akarsz magadnak akkor továbbajándékozod és veszel minőségi babkávét. Crema fokozót nem venni szoktunk, hanem kidobni.
Ha még nem olvastad volna ezeket a cikkeket, tedd meg most. http://www.kavekorzo.hu/a-kaverol/amit-az-eszpresszorol-tudni-erdemes.html http://www.kavekorzo.hu/a-kaverol/az-eszpresszo-koronaja-a-crema-krem.html
Mit lehet tudni erről az 5 ezer Ft-os Gaggia szelepről? Nekem Gaggia New Baby Dose-om van Iberital darálóval, újak, és még nem állt össze a rendszer, nagyon érzékeny a kv minőségére, a darálásra, az időjárásra, a frontokra, az égtájra, szóval mindenre. Ebbe is be lehet-e, azaz érdemes-e ezt a szelepet beépíteni, kevésbé lesz érzékeny a "software"-re? Egyáltalán: a jó kávé beszerzésén kívül mit lehet tenni az egyenletesebb minőségért ennél a gépnél? (Sajnos rendszeresen kapunk ajándékba mokka-őrlésű, kp. minőségű kv-kat, amiket nincs szívünk kidobni, a kotyogóst utáljuk, szóval ezeket is el kelle a Gaggia-ban tüzelni. Crema-fokozót már vettünk, de elég körülményes használni - de azért használjuk.)
99%. Először aszittem van köze a dupla előáztatásnak is, de másnap már a másodikat simán lenyomtam, s mivel 2. volt, sötétebb is lett. Annak ellenére kevésbé volt keserű, mint előtte a duplán áztatott, ami szintén egy klasszissal volt jobb. A tömörítés nem változott, sőt, visszaálltam a szokásos megnyomásra. A darálót az első alkalommal állítottam, azóta fixen ott van. A kv "öregedett" bár én inkább érésnek hívnám. 1xüen kiheverte a pörkölési shock-ot, s ma reggel már kimondottan ott volt a szeren. Ha nem lenne ennyire körülményes az Iberen darálása, szerepelhetne állandóra is nálam. Vagy majdnem. Azért a Mambo Espressot nem söpörte le. De igen tiszteletre méltó eredményt mutatott fel.
Voltam ma Luignál, bevitte a kávézóba az öreg darálóját. Brutális. Nem kicsit. És szép. Szintén nem kicsit. De hangos. Viszont nyeli a kávét, mint alkesz csöves a kannás bort. Brutális szépség az örökkévalóságnak.
Mivel a hotelekben reggelinél csak barna folyadék volt, így mindig kellett keresni egy esspresso-nak látszó valamit, mert úgy jobban ment a gyaloglás:-).
Muszály, mert annak hiányában 11-körül elkezdek ásitozni...
1-2 helyen egészen normális valamit hoztak ki, de mindig lutri volt a mennyiség/minőség.
OFF
A sörrel ilyen gond nem volt:-). 5-6 félét próbáltam, mind kitűnő volt, de nálam még mindig a Budvar a numbervan.
Csak azért kérdem, mert sok múlik rajta. Evo-n pl. közelébe sem jutottam azoknak a kifinomult ízeknek, mint amit otthon a Faemával csak úgy hanyagul sikerült. Bármennyire is igyekeztem.
Csehországot járva, a sör mellett, a kávézási szokásaikat is tanulmányoztam.
Sörben határozottan jobbak:-).
Kellett 1-2 nap mire tisztázódtak a fogalmak, mert náluk:
ristreto= esspresso, amit hívank picolonak...is?!
esspresso=cappucino
cappucino= tejes kávé.
A kávézókban az ismert márkák vannak, de többszőr láttam az Illy feliratot.
Árban az átlagos helyeken ~300Ft, bár ittunk 800-ért is (mondjuk az nem egy átlagos hely volt?-).
Amikor már tudtuk, hogy ristretot kell kérni (erre nem mindenhol volt lehetőség) egészen jó kávékat ittunk.
Boltokban (Billa, Globus, Tesco) sajnos szinte nulla választék a szemesből.
Prágában a Coffee Heaven-ben egy 250g-os esspresso keveréket lőttem, majd kiderül mit tud. (Asszem az Arénában van ilyen). Túl sokat azért nem várok tóle.
Inni nem ittunk helyben, mert ez ügye papírpoharas...
Coffena Cologne, Germany 26.06. - 28.06.2009, http://www.coffeena.biz/thefair/ MINDEN ami kávéval kapcsolatos a világban, az ott lesz!!! Másik hir: hamarosan nyilik az Emporio ARMANI kávézója az Andrássy úton a Káldy Gyula u. sarkánál... Szép hétvégét mindenkinek: toyotás
"És összegzem a lassan elfogyó ilMoretto tapasztalatokat. Kellett neki az 1 hét. Sőt, jót tett neki. Keserűség szinte teljesen kitűnt belőle, Kellemes lett, sőt."
Szóval az csak az időmúlástól volt? Én meg már örültem, hogy milyen ügyes vagyok, amikor nálam is visszavonult a keserűség :)
Tény, h. egy csomót szenvedtem vele, hogy csökkentsem a hőmérsékletet -- a DL-val ált. mindig fölfelé kell szörfözni és csak ez biztosítja a megjósolható és reprodukálható hőfokot, lefelé nagyon nem volt egyszerű, végül már elkezdtem szándékosan hideg kart használni, mint vmi abszolút kezdő.
De annak ellenére, hogy lementem az egészen savanyú szintig, majd vissza és találtam végül egy egész használható hőmérsékletet, ahol nincs se kellemetlen keserűség, se pörköltgabonásság, viszont megjelent a tesztelőktől is dicsért markánsan borsos utóíz -- mindezek ellenére nálam sosem lett se karamellás, se tejcsokis, kókuszosról nem is beszélve! (Sőt, ez a legkevésbé csokoládés kávék egyike, ami valaha megfordult nálam.) Leginkább csak brutálisan marcipános, ami dicséret is lehetne, de nem az; azt hiszem, nem véletlen, hogy borsos keserűcsokit lehet kapni a jó csemegeboltokban, de borsos marcipánt soha.
Van itthoni ára? Eddig az volt vele a legnagyobb gond, hogy senki sem forgalmazta itthon. Érdekes, mert a hirdető azt is írja, "magyar használati utasítással".
1.2 literes vertikális HX-es bojler van benne. A HX kialakítása érdekes, leginkább a QM thermoblokkjára hasonlít, ugyanis egy spirálisan felgöngyölt rézcső.
Valahol van képem a belső szerveiről. Megkeresem. Azért azt tudjátok, hogy a készülékház oldala és teteje vékonyka műanyag? :) Élőben nem túl szép, ráadásul egy ilyen műanyagházas gép tutira összetörne, mire idehozná a posta.