Keresés

Részletes keresés

babuci73 Creative Commons License 2012.01.10 0 0 5951

Azé csak úgy halkan megjegyzem : a kecsketejet és sajtot jobban bírom. Csak lenne már!

 

Pedig az emberem már pedzegette a minap, hogy be lehetne kötni egy tehénkét is...elférne.

Ugye milyen kedves?

Előzmény: babuci73 (5950)
babuci73 Creative Commons License 2012.01.10 0 0 5950

Na holnap megint mehetek tejért...a család azt se nagyon bírja megvárni, hogy kivegyem a sóléből.....

 

Amúgy ha megmaradna véletlenül pár napig, akkor a sóssága kiegyenlítődne? Merthogy ha kiveszem a sófördőből, akkor a külső része elég sós(én így szeretem), a belső fele nekem sótlan. Ez változik az érés alatt?

Előzmény: babuci73 (5943)
babuci73 Creative Commons License 2012.01.10 0 0 5949

Aszti de jó, hogy itt van!

 

Na ne tessen má szerénykedni!

 

"Sajtosferi" és a békésivideó lassan már tananyag, és közelít a platinalemez felé:))))

 

 

 

 

Előzmény: sajtosferi (5947)
Kecskeb Creative Commons License 2012.01.10 0 0 5948

De jó, hogy itt vagy!

 

Ismeretlenül is, de állandóan emlegetünk....és a békésibio-s videód egyféle alaptanfolyam lett itt az oldalon!

Aki újonnan jön, már küldjük is neki a linket....hogy: " na ....itt kezdd el, ha sajtozni akarsz"

:-)))))

 

Üdv!

Előzmény: sajtosferi (5947)
sajtosferi Creative Commons License 2012.01.10 0 0 5947

Boldog Újévet minden sajtkedvelőnek és sajtkészítőnek!

 

Örömmel látom, hogy továbra is él, és virágzik az oldal. Elefada unszolására itt vagyok, de szeretnék, csak néma szemlélője lenni az oldalnak. Átnézve a bejegyzéseket, csak azt tudom mondani, hogy nekem már csak ennyit kell tennem, mert ti már talán többet is tudtok mint én. Ezt teljesen komolyan gondolom, és csak gratula!!!!!

Törölt nick Creative Commons License 2012.01.09 0 0 5946

szia sima boltival:-)

és isteni lett a cheescake belőle

Előzmény: Kriszkrosz1 (5940)
Kecskeb Creative Commons License 2012.01.09 0 0 5945

-ban, ben,

 

:-))))

Előzmény: Kecskeb (5944)
Kecskeb Creative Commons License 2012.01.09 0 0 5944

Én a kamrába...spejzbe szoktam tárolni....

Nálunk a konyhában túl nagy a nyüzsgés....és nem gondolom, hogy a különböző hőmérsékletváltozások...gózök, szagok, stb. jót tennének egy teljesen friss sajtnak...(de ez csak az én szerény véleményem)

Előzmény: anya3 (5939)
babuci73 Creative Commons License 2012.01.09 0 0 5943

Hoztam reggel 10 liter tehéntejet, estére én is sajtoskodok kicsit, előbb nem jutok oda egyéb teendőim miatt. De lehet igaza lesz kedves Kecskeb fórumtársunknak, aki előszeretettel pihenteti feldolgozás előtt 12 órát a tejcsit, most megpróbálom én is úgy. Nemtom mennyi marad nekünk és mennyi a kutyának. :)))

Kriszkrosz1 Creative Commons License 2012.01.09 0 0 5942

Szia anyácskám - én szobahőn hagyom szikkadni - sófürdőnél pedig fél kg-ot én 3,5 órát áztattam sófürdőben, nekünk kellemesen sós lett - de erről a válaszról már lekéstem... képzeld én is parenyicáztam tegnap bociból... vittél kóstolót a tehenes bácsidnak?

Előzmény: anya3 (5939)
Kriszkrosz1 Creative Commons License 2012.01.09 0 0 5941

Én is most kevertem először kézzel és nagy élmény volt, de nem lett büdi :) csak féltem, nehogy összezúzzam az alvadékot, de szerintem jó lett. Parenyicáztam belőle, a füstölésig nem jutott el, alig maradt...

Előzmény: Kecskeb (5924)
Kriszkrosz1 Creative Commons License 2012.01.09 0 0 5940

végre idejutottam újra... a tejszín, amivel dúsítod, milyen tejszín? Házi? Bolti? Ha bolti - főző? Jó a homogenizált is?

Köszi

Előzmény: Törölt nick (5910)
anya3 Creative Commons License 2012.01.09 0 0 5939

Egy kicsit szeretném érlelni, de sajnos a  pincébe nem tudom levinni a krumpli mellé ....

Elnézést a sok kérdésért, de miután kivetetm a sófürdőből, a konyhában hagyhatom szikkadni, vagy vigyem a kamrában?

 

 

Előzmény: Kecskeb (5938)
Kecskeb Creative Commons License 2012.01.09 0 0 5938

Persze...aztán majd kitapasztalod...hogy nektek hogyan jó...

Előzmény: anya3 (5937)
anya3 Creative Commons License 2012.01.09 0 0 5937

köszönöm a gyors választ

reggel 7.30- óta a sólében van, akkor ideje kiszednem nem szeretnén ha nagyon sós lenne...

 

Előzmény: Kecskeb (5936)
Kecskeb Creative Commons License 2012.01.09 0 0 5936

Ízlés dolga...

Az én lapos 1,2 kg-os sajtjaimnak 5 óra elég....a hivatalos idő ennél sokkal hosszabb azthiszem...

 

Előzmény: anya3 (5935)
anya3 Creative Commons License 2012.01.09 0 0 5935

Sziasztok !

 

Gratulálok a sajtokhoz !

 

Kérdéssel szeretnék hozzátok fordulni.

Elkészitettem életem második gomolya sajtját. Az elsőből parenyica készült, a mai pedig 20 %-os sólében ázik. /70 dkg/

A kérdésem az lenne, hogy mennyi ideig legyen a sólében ?

 

Válaszokat előre is köszönöm.

 

Üdv.: anya3

Törölt nick Creative Commons License 2012.01.08 0 0 5934
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.08 0 0 5933

elefada!a goudát kifelejtettem-király lett-komolyan-az alpesi és a többi is jó,az eidam is:-)

Törölt nick Creative Commons License 2012.01.08 0 0 5932

szióka

hát mozzarellát egyszer csináltam,az jó lett

cseddart még nem csináltam

de a többi recepttel semmi gondom nem  volt.

de ha részletes kell,inkább írj a facebookon, lefordítom neked a részletest:-)ok?

Előzmény: elefada (5930)
Kecskeb Creative Commons License 2012.01.08 0 0 5931

Dolgoznék szívesen édes tejből...de a Jézuska késik...csak jövő héten jön meg a ph-mérőm...

Mindegy...holnap elmegyek tejért...aztán gyártok egy új adagot....

Köszi!

Előzmény: elefada (5929)
elefada Creative Commons License 2012.01.08 0 0 5930

Ginanori!

Tobb, kevesebb sikerrel lefordítottam a leírásokat, hát nekem nagyon sántít,

pl?80 fok mosóvíz hőfok, cseddározás, oltó nélküli mozarella, gaudánál a kétszeres alvadék mosás.......

Működnek neked ezek?

elefada Creative Commons License 2012.01.08 0 0 5929

Ha termizálod, csökken a savfok, emelkedik a pH, érlelni kell.

Készítenek úgy is félkeményt,  hogy nyersen előérlelik, majd termizálják, majd utóérlelik. Ez utobbiban több a sav,

Persze más és más lesz, ha nyers édes tejböl, akkor gomolya. Kisérletezd ki, neked melyik jön be jobban.

Előzmény: Kecskeb (5927)
Kecskeb Creative Commons License 2012.01.08 0 0 5928

Te....nálam még nem maradt meg két hétig sajt....

:-)))))))))))))

Kivéve az a savanyú....amit egyszer feta kultúrával túlsavanyítottam....de a család még azt is megette 2-3 hét alatt...

 

Így...ha vajsavas...azt sosem tudjuk meg...

:-))))))))))))))))

Előzmény: elefada (5926)
Kecskeb Creative Commons License 2012.01.08 0 0 5927

Meglátjuk...mindenesetre ebből nem adok senkinek...valszeg jól megfüstölöm őket aztán pizzára ide-oda jó lesz...

 

Elefada....kérdésem a következő:

 

Nekem jól bevált az, ha pihentetem 12 órát a tehéntejet...szeretek vele így dolgozni...jobban elkapom az 5,2-t....nem kell annyit ellenőrizgetnem.

Viszont: Ha.....termizálom a tejet, akkor van értelme a pihentetésnek/érlelésnek? Vagy úgyis kiölöm azt ami közben alakulna?

Előzmény: elefada (5926)
elefada Creative Commons License 2012.01.08 0 0 5926

Csak csipegetek innen-onnan, tapasztalatom nincs a témában.

Kólis, annak is van szaga, de az már másnap szuszog,

Ha vajsavas, később, a második hét körül , vagy után puffad, reped. Sajt íze émelygős, édes, csípős.

Lehet legközelebb nem azt a takarmányt kapják s akkor jó a tej.

Előzmény: Kecskeb (5925)
Kecskeb Creative Commons License 2012.01.08 0 0 5925

Hááát....azért dühít...

Még ha tudnám, hogy a kóli...akkor oké....az ellen lehet védekezni...

 

Ez egyébként egy pár száz fős tehenészet.... ugyanazt a kaját kapják....és télen nyáron be vannak kötve az istállóba...nem mozgatják őket...reggel és este fejéskor eladnak tejet ....szinte még melegen...a többi megy a hűtőtartályba...

De még sosem volt velük gondom...

Előzmény: Törölt nick (5922)
Kecskeb Creative Commons License 2012.01.08 0 0 5924

Hm....hááát...nem tudom....

Mindegy...egy-két nap múlva megint veszek tőlük tejet....elfelezem és kipróbálom termizálva meg anélkül is....Most kavargattam életemben először kézzel az alvadékot....már azon is gondolkoztam, hogy nem e az okozta...de hát annyiszor mostam kezet az alatt a két-három óra alatt....

 

Oké....és ha vajsavas erjedés van...akkor mi van?

Ehetetlen a sajt....vagy csak nem lesz jó ízű????

Előzmény: elefada (5923)
elefada Creative Commons License 2012.01.08 0 0 5923

Igen, szerintem is a siló.

S attól lehet esetleg vajsavas erjedés, ugy tudom, akkor, ha gond van a silóval.

A könyv azt írja, nátrium -nitrát 1g 10 l tejhez szeletelhető sajt esetén.Hm....nem tudom,,,

Azt hiszem, a termizálás nem segít, ha az a gond.

Előzmény: Kecskeb (5916)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.08 0 0 5922

ne idegeskedj, meglátod, semmi baja sincs.eleinte engem is idegesített, de aztán rájöttem, hogy ha másik tehéntől van a tej, már annak is más illata van.hidd el, sok múlik a takarmányon.lehet, hogy most más fajtát kapnak, és attól van.nekem mondjuk nem érezni semmiben, a sajtban végképp nem, mert a kultúráim szuper ízt és illatot adnak neki.de persze nem biztos, hogy igazam van:-)

Előzmény: Kecskeb (5921)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!