A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
MrB ! Valamikor bontani kellene a Bristot-ot is. Majd egyeztessünk, aztán akkor úgy időzítem, hogy fogadókész legyél ! :) Most ugyan SiD elhalmozott, mert az Arabesca és a Zicaffé is nagyon jó, és végül is a Gimoka sem rossz, úgyhogy végül is nem sürgős azért.
Azt hiszem, annyira nem lettem még mindig robuszta fan, hogy egy robusztaszta túlsúlyos kávéba benevezzek...kis adagot bevállalnék, de egy zacsi igen sok, szóval még pihentetem a dolgot :D
Igen, hallottam, hogy voltál kávéért:-)), én kb. 16 órára értem csak oda.
Persze, kifogytak a kávéból, mert egyszerre a boltba nem rendelnek sokat (a Media Markt és társai más kérdés, oda is a Miramax importál), célszerű ha friss pörkölésű kávé érkezik, tehát úgy időzítik a rendeléseket, hogy kb. havonta legalább egyszer legyen friss import és ez csak a szakboltnak. Csakhogy az olaszokkal való kereskedelem nem egy egyszerű dolog, előfordul, hogy csúszik az import, nem teljesítik időben a rendeléseket. Igaz, nem gyakori, de évente 1-2 ilyen becsúszik. Egyébk. július-augusztusban ott fű se nő, mindenki szabadságon van (olykor még szeptember közepéig is), úgyhogy nyárra be kell biztosítani a kávéadagot:-))
Ha valaki friss Molinari kávét akar vásárolni, érdemes inkább elmenni a Miramax bolthoz a Ráday u-ba, mert egyrészt jóval olcsóbb a kávé, mint a MM-ban, másrészt friss (nem áll ott hónapokig!), harmadrészt vigyáznak arra, hogy a kávészacskó ne sérüljön...
Akkor majdnem összefutottunk, mert ma voltam én is Oro-ért. Az eladó srác nagyon lelkesen újságolta, hogy most érkezett a friss áru. Nem is gondoltam (látva a honlapjukat), hogy ennyi ideje nem volt Molinari náluk.
Ma vásároltam én is, nagyon friss pörkölésű Molnari kávék érkeztek a Miramax-hoz, a Ráday u-i boltjukba (végre, mert már vagy egy hónapja várom). Főleg a Molinari Oro jó ilyen frissen.
Pont ma ittam ott egyet :) Tényleg elég jó volt, pipadohányos-fűszeres, világos, de szép crema -- csak nem tudtam, hogy rövidebben is lehet kérni, így legalább 8 cl-t adtak.
Ha valaki átutazik gyalogosan a Blaha Lujza téren, akkor ajánlom a sarki, egykori "éjjel-nappali" nagy ABC-nek a Fornettizős részlegét. Franck kávéból csapolnak és mostanában kaptak a leharcolt Cimbali helyett egy szépen felújított régi Wega presszógépet. Nagyon jó eszpresszót csapolnak, csak szólni kell, hogy fogják rövidre a csapolást.
"Ez egy viszonylag sötét pörkölésű, jellegzetesen firenzei kávékeverék,"
Bocs' a helyesbítésért, de az *egyáltalán* nem jellegzetesen firenzei (vagy toszkán, vagy bármilyen észak-olasz) keverék, hanem Firenzében a Dél és különösen Nápoly számára gyártott kávé! Kimondottan a nápolyi ízlést célozza meg.
Na most amit helyben csapolnak, az nem jó. (A szokásos magyar átok: szép gépük van, látszatra betartja a hölgy az előírásos folyamatot, oszt' csak néztünk Kahvesi kollégával, milyen randa lett az eredmény.) Meg kell venni a Mokaricót és otthon készíteni el.
Igen, biztos több ilyen is van. Nehéz új formát találni, mármint ami az eszpresszós csészéket illeti. A legnagyobb gyátók (az olasz- és nemzetközi piacra is) az IPA, a Tognana, és a Clubhouse. Alább két gyártó honlapja, itt fellelhetők a leggyakoribb csészeformák, azok paraméterei is, érdemes megnézni...
Csoda tudja... Néztem, annyira nem érdes, sőt. A súlypont biztos hogy lent van. De a tányér kiképzése-formája elég sajátos, talán látszik a fotókon, mintha egy kicsit kitüremkedő kráterbe lenne belehelyezve a csésze, elég vastag perem fogja körbe a csészetalpat, talán a súlypont mellett ez fogja jól meg... Én eddig sok csészén kipróbáltam ezt a "lecsúszás-szöget", valóban vannak olyanok, amelyek nehezebben csúsznak le adott esetben a tányérról, de a Mokarico csésze ezen tulajdonságát egyik sem érte el, ez szinte leboríthatatlan a tányérról.