Szia Chilii!
Reméltem,hogy valaki már hallott róla.Nem is azért kerestem ,
hogy főzzek belóle,hanem érdekességképpen.Bár olyan szakácskönyvem
még nincs amiből legalább egy receptet el ne készítettem volna.Mit lehet
tudni,egy kis átalakítással ehetőt lehet belőle varázsolni.
Az imént olvastam, hogy érdekelnek az alkoholos, gyümölcsös dolgok ezért
fáradozásod fejében leírom neked az általam gyűjtött és kiprobált egyik
receptemet:
"zölddió likőr"
10-15 db zölddió (3-4cm átmérőjű) kétfele vágva
3/4 liter 40-50 fokos jó min vegyespálesz
ízlés szerint: fahéj,szegfűszeg, vanília
4 ek méz
A hozzávalőkat belerakom egy befőttesüvegbe a páleszt ráöntöm és
lezárom. 4-5 hétig meleg helyen érlelem (pl. radiátor mellett)
Mikor megérett leszűröm és 3/4 liter vízből valamint 40 dkg cukorból
szirupot főzök bele.
Egészségedre!
Nekem megvan a Két duci hölgy szakácskönyve, és nem találom túl bonyolultnak. Sőt, annak ellenére, hogy én vega vagyok, sok figyelemre méltó receptet találtam benne.
Egyébként az Alexandránál vettem - online is biztos lehet még rendelni, az a legegyszerűbb. ribizli
Ami a két duci hölgyet illeti, én nagyon szerettem a műsorukat, de főleg a hangulata miatt. Töprengtem a könyvükön, de végül nem vettem meg, mert nekem kicsit macerásabb típusú kajának tűnt a legtöbb recept, már amennyire belelapoztam, én ilyeneket meg leginkább hétvégén tudok csinálni, hétköznap max. egy órát tudok főzésre szánni esténként. Végül kihagytam, de te tudod, hogy neked mi a fontos vagy használható.
Lenne egy kérdésem. Annak idején én lemaradtam a Két duci hölgy könyvéről. Mifelénk már nem kapható, viszont interneten találtam belőle, csak így nem tudom átnézni, hogy milyen is. Te ismered a könyvet, érdemes lenne begyűjtenem?
Na, ezek :). Még nem volt időm tüzetesebben áttanulmányozni őket, de majd este. Meg még lógok a sárgadinnye lekvárral is, nem felejtettem, csak közbejött az utazás.
Üdvözlet a hölgyeknek, kisebb utazás után visszatértem, új szerzeményeimmel :). Megjött az Ízvarázs, három Dr. Oetker könyvecske, amik nagyon guszták (1) Pestók, mártások, chutney-k, 2) Szendvicskrémek és 3) Alkoholban eltett gyümölcsök, likőrök). Aztán sógoromtól megkaptam a szakközepes szakácstankönyveit, az Ételkészítési alapismeretek három kötetét :).
Hétvégén rendezgettem a könyveimet, és megtaláltam amit keresel! Az egykor volt Magvető Kiadó adta ki:
Szakács mesterségnek könyvecskéje: A csáktornyai Zrínyi udvar XVII. századi kéziratos szakácskönyve és a Tótfalusi Kis Miklós által kiadott kolozsvári szakácskönyv
Szóval 2:1-ben kiadás volt 1981-ben ha jól emlékszem. Régen szerettem olvasgatni a nyelvezete miatt, mindíg jókat nevettem rajta. Most, hogy előkerült megint olvasgatni fogom! (Szerintem főzni nem nagyon lehet belőle, inkább érdekesség)
A köny elején kb 40 oldalon bemutatja a különböző fűszerek használatát, az olajok, ecetek, befőttek, savanyúságok, italok stb. fűszerezését, (számomra új volt pl: a levendula fűszerként való használata). A második részben 4 évszakra bontva vannak a receptek, amelyekből néhányat felsoroltam. Nagyon szép, igényes kiadvány.
Erről a könyvről egy kis ismertetőt, ha kérhetném... :)
Van egy régi "FÜveskönyv" című a polcon nálam, de abban többnyire nagyon bizarrnak tűnő recipék vannak, pl. muskátlileveles piskóta (jó, citromillatú levéllel). ribizli
pie tészta: 1,5 pohár liszt, 6 eka vaj, pici hideg víz, hűtőben pihentetve fél órát
3/4 font krumpli (30-35 dkg körül)
2 eka vaj
3-4 eka tej vagy tejszín
fél kg hagyma, finomra
3 eka olivaolaj
2 gerezd fokhagyma szétnyomva
2 eka petrezselyem, vagy petr + snidling és kakukkfű
1 pohár érett cheddar tip sajt
só, bors
2 paradicsom, vékony szeletekben
6 kis sütőformát kibélelni a tésztával, vakon sütni 10 percet (papírral+babbal, bár én üresen szoktam) ha babbal, akkor üresen kell még + 5 perc
a megfőtt krumplit szétnyomni a tejjel/tejszínnel, vajjal, bele a vajon megfuttatott hagyma (arany színűre és puhára kell) és a zöldfűszereka sajt fele és a többi fűszer. betölteni, a maradék sajt rá, paradicsom szeletek a tetejére, és 20 percre sütőbe, amíg aranybarnán bugyborgó és gratinált (!) nem lesz. :-)
birsalma tart
4 birsalma
1 citrom
6 eka vaj
1/2 pohár cukor
2 eka vastag tejszín
4 eka barna cukor
2 tojás
+ tart tészta: 1 pohár lisztzhez 4 eka vaj, 1 eka porcukor, 2 tojássárgája. az előbbieknek megfelelően kisütni.
a birsalmát megpucolni, magházat kivenni, nagy darabokba vágni és cukorral és kis vízzel puhára főzni, víz leönt, elmixelni vajjal és tejszínnel, a 2 tojás sárgájával, majd a felvert fehérjéket óvatosan beleforgatni. bele a formába, forrón sütni 15 percet, majd levenni kicsit és még 20 percet.
Na, ez jellemző. A férjem arról híres , hogy mikor külföldön mindenfél puccos szállodákban lazacot meg mindenféle jó falatot raktak elé, mindig azt panaszolta, hogy de megenne egy pörköltet...
Meg látni kellett volna tegnap. Sült szalonnát kért, csináltam neki még hozzá sült virslit, tükörtojást, meg kapott újhagymát. Mint a gyerek a játékboltban, olyan csillogó szemmel nézte. Nekem meg ott sorakozik a rakás jobbnál-jobb recept, kipróbálatlanul... :))))))
A Fehérvári úti csarnokban még decemberben is láttam friss fügét, nem mondom, hogy nagyon bizalomgerjesztő volt, de szezonban rendszeresen van, sok árusnál.
A férjem nem az :)). Éppen ma nyikorgott anyósomnak, hogy jó, jó, csinálom ezeket a mindenféle érdekes kajákat, de hogy egy jó parasztos húst krumplival is enne már... :))
na nemá, húsos?? hova gondolsz? ez egy kifinomult és emelkedett könyv! :-)))
ja és bocs, US mértékegységek vannak benne...
koktélparadicsom tarte tatin
7 oz (20 dkg) leveles tészta
4 eka extraszűz olivaolaj
1 1/4 font (kb. 55 dkg) koktélpari, csumája kiszedve
8 eka balzsamecet
portói vagy madeira bor
só és frissen őrült bors
előmelegíteni a sütőt (425 F)
tortaformát az olajjal kikenni és rá a parikat egészben, egy rétegben. felmelegíteni a balzsamecetet, amíg besűrűsödik és caramelizálódik, kis portóival vagy madeirával megolcsolni, majd a megfűszerezett parira önteni. rá a vékonyra kinyújtott tészta, kicsit benyomkodni. 8-10 percig sütni, amíg a tészta aranyszínű és levegős nem lesz. ha kész, kivenni, késsel körbevágni, és egy tálra illesztve hopp! megfordítani. elég sok levet ereszthet.