Keresés

Részletes keresés

LöSZöS19 Creative Commons License 2009.12.22 0 0 35801
Remek! Tehát ha tényleg a kijelölt helyett egy másik van bent, akkor ez megint egy érdekesség! Azt még nem is néztem, hogy mi alapján van a középtáv számolva nekünk, csak örültem, hogy elég jól sikerült.... 
Előzmény: robagkobak (35794)
ez-Ben Creative Commons License 2009.12.22 0 0 35800

 

 A legjobb,a legmegfelelőbb,a legmegtisztelőbb,a legünnepibb...megszólitást választottad ! Ezzel "bokopogott" az ÜNNEP... ( Köszönöm :)

Előzmény: monsorow (35796)
monsorow Creative Commons License 2009.12.22 0 0 35799
Sajnos én se találok róla információt.

Hátha valamelyik sporttárs tud róla valamit.
Brevduva Creative Commons License 2009.12.22 0 0 35798
Persze, hogy nem Tamás! Inkább "Gyöngyhalász"! :-)))
Előzmény: monsorow (35796)
Brevduva Creative Commons License 2009.12.22 0 0 35797

Rene Stijnen??? Tudsz róla még valamit?

Én csak azt olvastam róla, hogy a 70-es években csodás kollekciója lehetett a Stichebautok meg a Catryssekbôl!

Gyanítom, hogy vagy egy pénzes hapek (vagy az ellenkezôje lehetett), de nagy szakmai tudással, mert ugyan úgy mint Piet de Weerd mindíg megtalálható a háttérben mikor nagy állományok alakulóban vannak! :-)))

Előzmény: monsorow (35792)
monsorow Creative Commons License 2009.12.22 0 0 35796
Drága ez-ben barátom,ha mond hatom ezt.::))

A Tamás névhez annyi közöm van mint "a macskának az ugatás hoz"

Viszont érdekesnek találtam az irást ézért osztottam meg a forum olvasoival.
Brevduva Creative Commons License 2009.12.22 0 0 35795

Akkor az itteni képen látható "bázis-pár" az új idôk alapja?

A kékpotykás a "Kadett"? - vagyis az öreg bázispár fia amit

visszavásárolt az árverésen?

Előzmény: monsorow (35792)
robagkobak Creative Commons License 2009.12.22 0 0 35794
Az igazság az engem nem nagyon érdekelnek ezek a nemzeti listák,de gondoltam megnézem hogy szerepeltem,szerepeltünk az idén.
Rögtön az elején kikerekedett a szemem mivel a középtávú utaknál nem jó út szerepel.
A középtávú út helyett, egy rövidtávban szereplő út van kiértékelve!Az igaz hogyha a távolságot nézem az is szerepelhetne középtávú utként mivel 300km-nél hosszabb.De ha egyszer nem az lett kijelőlve hogy számolhatták ki azt?Ráadásul mivel itt külön van a rövid és középtáv vannak akik nem is röptettek azon az úton így eleve kissebb lett az esélyük.Nem 4 útból csak három útból hozhatták az eredményt.
Ezek után van értelme ezeknek a Nemzeti listáknak???

Előzmény: LöSZöS19 (35727)
ez-Ben Creative Commons License 2009.12.22 0 0 35793

 

  Ha ezzel a nagyszerű írással arra is akartál volna utalni,hogy valamelyik neved Tamás,akkor fogadd úgyanazokat a jókivánságokat !

 Ha csak úgy a "néprajzi" ismereteinket bővitetted...akkor is ! :))

Előzmény: monsorow (35792)
monsorow Creative Commons License 2009.12.22 0 0 35792
"Meulemans története 1.


• Miért annyira népszerű a Meulemans név? - Miért ilyen drágák a galambjai?
• Azt hittem kereskedő volt és nem versenyző, mi az igazság?
• Honnan származnak galambjai?

Ilyen kérdéseket számtalanszor kaptam a világ minden tájáról. Szerencsére tudom a választ, mert Meulemans Arendonkban élt, mely kis város ugyanannyira híres, mint lakói: a Janssen fivérek. Nem hiszem túlzás, ha azt mondom, hogy a világ legtávolibb sarkában, a legkisebb galambásznak is ismert az a szó: "Arendonk". Ez a kis város csak pár percre van autóval az én lakhelyemtől és ez az oka annak, hogy jól ismerem Meulemanst, a galambjait és az eredményeit.
Röviden azt lehet mondani, hogy egész hírnevét 2 galambnak köszönheti: "The Basic Couple" - "Arany Pár". Ez az a pár, amit minden idők legjobb középtávú-galambokat-adó tenyészpárjának tartanak!
Meulemansról írni, annyi mint a "Stamkoppel"- "Arany Pár"-ról írni.
De ezért vissza kell fordulnunk az időben.

The Basic Couple" hímje
1-ben történt, hogy Karel Meulemans és apja Jan elment galambot venni Jos Van den Bosch-hoz, aki Berlaar-ban élt. Sokan nem tudják, hogy ez volt az a Van den Bosch akitől Huyskens van Riel és barátja Rene Stijnen vásárolt egy rendbeli tojást. Az ebből kikelt galambok alapozták meg a híres Huyskens van Riel törzset. Huyskens van Riel volt a Második Világháború után Belgium egyik legféltebb versenyzőpárosa. Először rövidtávon taroltak és amikor már senki nem mert kiállni ellenük átmentek középtávra, ahol úgyszintén verhetetlenek voltak (Van Riel Antwepentől pár km-re lakot). Amikor újból senki nem mert fogadni ellenükben, nem maradt más választás, mint a hoszú-távú nemzeti versenyek.
És újból megismétlődött ugyanaz:
Eredményeik lélegzetelállítóak voltak egész Barcelonáig (1100 kilométer). Ezeket az eredményeket, ahogy korábban említettem, mind a Jos Van den Bosch-tól kapott galambok leszármazottaival érték el Huyskens és Van Riel. A későbbiekben elmondom, hogy még a Janssen testvérek galambjaiban is megvan Jos Van den Bosch vérvonala!
A Meulemans által vásárolt két eredeti J.V.d.Bosch galamb: a hím a "Vurige van 58" fia, a tojó egy fehér foltos sötét-vörös (csokoládé színű). A tojó édestestvére volt a "Princess of 56"-nak. "Vurige" és "Princess" Van den Bosch legjobb galambjai közzé tartozott.
Most egy fontos ponthoz érkeztünk:
A csokoládé-színű (recesszív vörös) tojó (Princess testvére) lett a B-67-6729926, sötét-kovácsolt hím, anya. Ezt a hímet az egész postagalambász társadalom "De Oude van den Bosch" néven ismert meg és ezt lett az "Arany-pár" egyik tagja. A hím anyának színe (rozsdás barna) mai napig megjelenik sok Meulemans leszármazottban.
És most beszéljünk az "Arany pár" tojójáról.

Basic Couple" tojója
ojó származását köd fedi. Azt lehet tudni, hogy a hatvanas években Karel Meulemans és Adriaan Wouters szövetségesek voltak. Versenyzőként Wouters a Janssen fivérekkel vetekedett. Amikor összebarátkoztak Wouters adott Meulemansnak egy kék tojót (B-66-6122023) amit a "De Oude van den Bosch" hímnek szánta. Ezt a tojót "Janssen-tojónak" nevezték, annak ellenére, hogy Wouters nem volt nagy barátságban a Janssen fivérekkel. Ez a rossz viszony magarázat arra, miért nem juthatott hozzá Wouters közvetlenül Janssen-galambokhoz. Szóval a "Janssen-tojó" eredete ismeretlen. Aki tudná a válasz - Wouters úr - már halott. Erről a tojóról sosem árult el semmit. Azt szokás mondani, hogy a szépség nem jelent semmit és lehet ez igaz is, de ez a galamb volt a kezemben és elmondhatom, hogy ő volt az egyik legszebb galamb amelyet valaha is láttam. Léteznek pletykák a Janssen-tojó eredetéről: azt tartják, hogy Wouters egy Mol-ban lakó tenyésztőtől kapta, akinek a hollandiai Reusel varosából származott az állománya, egy Klak galambokat tartó tenyésztőtől. Klaknak pedig, csak Janssen galambjai voltak.



Érdekesség
Janssen fivérek szerint az ők egyetlen sikeres galamb behozatala a "Halve Fabry" ("Fél Fabry") volt - B-60-1000863. Ez a galamb nagyapja a világhírű "Oude Merckx"-nek, aki viszont apja a "019" és "Jonge Merckx"-nek. A "Halve Fabry" Fabry úrtól származik, egy Janssen-galamb + saját párosításból - B-59-1005026 (így lehetett volna "Fél Janssen"-nek is nevezni). A saját galambot nem mástól kapta mint Jos van den Bosch. Ez volt a "Young Princess" lánya (B-57-6327825), amely a Jos van den Bosch "Princess of 56"-nak volt a lánya. "Princess of 56" lánytestvére volt a Karel Meulemans "Oude van den Bosch" anyának.
Itt a csattanó: a világhírű Janssen galambok, az ugyancsak világhírű Meulemans galambokkal rokonságban állnak!! Az összekötő láncszem, Jos van den Bosch "Princess" nevű galambja. Ugyanettől a Jos van den Bosch-tól kapták Huyskens van Riel a galambjaikat, akik a Második Világháború után alakították ki "Álomcsapatukat".

Összegezve:

• Janssen és Meulemans Arendonkban éltek
• Janssennéknek és Meulemansnak is volt egy-egy "Merckx" nevű csodagalambja
• Mindkét "csodamadár" a Jos van den Bosch "Princess"-étől származott

A "Princess" vérvonala számos Janssen galambban megtalálható: Merckx, 019, stb.
A "Halve Fabry" is több híres galambnak a felmenője: "Oude Witoger" (B-65-6371172) - 15 első díjat nyert és az "Oude Raket" apja volt.

Még több háttér-információ
Ahogy korábban már említettem, Meulemans és Wouters a hatvanas években lettek partnerek. Meulemans volt a tenyésztő, Wouters a versenyző. Wouters 1975-ben halt meg és hiszik vagy nem, ugyanazon a napon döglött meg a páros legjobb versenygalambja (Merckx). Ez a galamb, amely természetesen az "Arany Pár"-tól származott, 1969-ben született és nem kevesebb mint 21 első díjat repült. Akkoriban Wouters veje is elkezdett galambászni, így a Wouters galambok közösek voltak Frank Marien-al. A tenyészgalambok pedig a Meulemans dúcban voltak. Így jött létre az új partnerség Meulemans-Marien. Minden maradt a régiben, de akkorára már nagyon elterjedt az "Arany Pár" gyerekeinek hírneve. Az "Arany Pár" leszármazottaival lettek híresek Hermes és Ritz Németországban, Geerts és Verbruggen Belgiumban.
Ezután következett be egy beláthatatlan esemény: Frans Marien fiatalon, öngyilkos lett. Meulemans újból egyedül találta magát.
Kemény viták voltak arról ki a galambok tulajdonosa és született egy nehéz döntés: elárverezik őket. Ekkor 1980-at írtak.
Az árverésen Meulemans visszavásárolta saját kedvenceit. A "Kadet", "Prins", "Schoon Donkere" és "Bonte" nagy összegér visszakerültek hozzá, de nem bánta meg soha. Főleg "Kadet" bizonyult csodálatos tenyészgalambnak. Amikor 1986 januárjában ellopták, Karel Meulemans nagyon sajnálta, de a leszármazottaival tovább folytatta sikereit.
Az 1980-as árverésen vásárolta meg Verbruggen a "Witneus"-t (ádáz csatát vívva Hermessel, a német milliomossal) és leszármazottai révén lett híres. Hermes már egy ideje megvásárolta "Witneus testvérét "Piet"-et, amely úgyszintén jó versenyzőket adott (mindkét galamb az "Arany Pártól" származott).
Ugyanazon az árverésen Van Beerendonk úr vásárolta meg a "78000"-át és pár évvel később leszármazottaival nyerte meg 70000 galamb közül a belga nemzeti versenyt Bourges-ból. Oldalakon sorolhatnám olyan tenyésztők nevét, akik az "Arany Pár" leszármazottaival érték el sikereiket!

Referencia lista
Cikkem végén egy referencia listát teszek közzé az "Arany Pár" gyerekeivel. Érdekes, hogy számos színük volt. Ezt az "De oude van den Bosch" anyának színével lehet magyarázni (amit korábban tárgyaltam).

• "Merckx" B-69-6653841, kék-potykás hím. 21 1-díj nyertese és Belgium nemzeti Ász galamja 1974-ben.
• "Kadet" B-72-611169, kék-potykás hím. I évesen 6 első díjjat nyert és ellopták 1986-ban. 1980-ban William Geerts kapot 1 kék tojót "Kadet"-ből. Két leszármazott lett Olimpia-galamb!
• "Witneus 73" B-73-6261175, kék-potykás hím. Verbruggen megvásárolta és lett belőle szenzációs tenyész-galamb.
• "Junior" B-70-6070880, kék tarka hím.
• "Piet" B-76-6371884, kék-potykás tarka hím. Raymund Hermes vásárolta meg.
• "Benjamin" B-79-6752570, kovácsolt hím.
• "Blauwe Witpen" B-73-6261170, kék-csapos hím.
• "Prins" B-76-6220346, kék-potykás hím.
• "The 78.000" B-77-6793014, kék-potykás csapos hím, W v Beerendonk vásárolta meg. "78.000" unokája nyerte meg 70000 galamb közül a belga nemzeti versenyt Bourges-ból
• "Donkere" B-80-6754674, sötét hím.
• "Schoon Donker" B-73-6261056, sötét tojó.
• "Liebling" B-78-6250000, kovácsolt tojó.

Több is van de nem olyan fontosak.

Zárszó
Meulemans nevét mindig is emlegetni fogják, amíg galambsport létezni fog, ugyanúgy, mint a Janssen testvéreket vagy Huyskens van Rielt. Napjainkban Meulemans (aki csak egy egyszerű farmer volt) visszavonult és vejével együtt versenyez (Meulemans-Damen név alatt).
Mindig azt mondták, hogy Meulemans volt a tenyésztő és partnerei (Wouters és Marien) voltak a versenyzők. Van benne valami igazság. A múltban Meulemans nem volt egy sikeres versenyző.
Galambjainak más duccokban került leszármazottaik hozták az eredményeket. De nem azért mert buta lett volna mint galambász. Rájött, hogy csak keresztezve az ő vérvonalát lehet igazán jó versenyzőket tenyészteni. Bevitt galambokat az álományába, keresztezte sajátjaival és 1999-ben megnyerte a Belga Nemzeti Hosszútávú Versenyt. Még volt partnerei, akik vérbeli versenyzők voltak, sem értek el ilyen jó eredményt.

Figyelmeztetés
Ne higgyék azt, hogy ez a cikk a Meulemans galambokat kívánja reklámozni. Inkább a "Basic Couple" tiszteletére készült, amely a legjobb tenyészpár volt a postagalambászat történelmében.
De ez már mind történelem. Meulemans egy nagy név és jó galambjai vannak, de a legutóbbi sikereit más, behozott vérvonalaknak köszönheti. Az amerikai és keleti (Tajván, Japán) tenyésztők az egy-családhoz-tartozó galambokat szeretik. A legjobb tenyészpár a történelemben ("De oude van den Bosch" és "Janssenhen") viszont keresztezés volt és a legtöbb szenzációs utód is keresztezésből származott.
Egy korábbi cikkemben azt írtam, hogy egy nagy név nem feltétlenül minőségi galambokat jelent. Meulemans kivétel a szabály alól: egy nagy név, akinek jó galambjai voltak az "Arany Pár" révén. Az utóbbi időben elért sikereit viszont annak a felismerésnek köszönheti, hogy jó versenygalambokat csak a galambjai keresztezéséből kaphat."

monsorow Creative Commons License 2009.12.22 0 0 35791
Szép jó reggelt mindenkinek!

Neon Licht Creative Commons License 2009.12.22 0 0 35790
Köszönet a jókívánságokért, ámbár nem most tartom a névnapom.
Isten éltesse Feribát, és mindenkinek kellemes Karácsonyt kívánok!
Brevduva Creative Commons License 2009.12.21 0 0 35789
Isten éltessen Frans De Smeth!!!
Előzmény: Desmet (35782)
kfp67 Creative Commons License 2009.12.21 0 0 35788
Desmet!
Boldog szülinapot.
kfp67 Creative Commons License 2009.12.21 0 0 35787
Neon!
Isten éltessen névnapod alkalmából.
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.21 0 0 35786
Szerintem is, egy egészséges kipihent galambot, fölösleges vitaminokkal traktálni. Egy teli pohárba, már úgysem lehet többet tölteni.
Ennek a jelentőségét, inkább a verseny okozta stressz, és a minél rövidebb ideig tartó regeneráció elérésében látom.
Előzmény: Sandokán60 (35772)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.21 0 0 35785
Szia Neon !

Nem tamáskodni akarok Feletted, inkább Sok Boldog Névnapot Kívánni !!!!! :)))))))
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.21 0 0 35784
Feri bátyó !

Isten Éltessen Erőben Egészségben Boldogságban !!!!!!!!
Előzmény: Desmet (35775)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.21 0 0 35783
Peti !
Ha összefutunk az országoson, egy kis kóstolót viszek Neked belőle !!! :)))))))
Előzmény: Törölt nick (35769)
Desmet Creative Commons License 2009.12.21 0 0 35782

  Kedves Tamás, Isten éltessen erőben,egészségben, szeretetben, békességben.  Jó kívánságainkal  igy is megköszönjük Neked a  Fórumunkon tett forditásaidat .  Minden fórumozó Sporttársaddal  gondolatban koccints egy pohárkával. Egészségedre !

PLASTRON Creative Commons License 2009.12.21 0 0 35781
Még nagyon sok boldogságban, szeretetben eltöltendő születésnapot kívánok és az itókára is sort (sört) kerítünk valahol, valamikor.
Előzmény: Desmet (35774)
vetekj Creative Commons License 2009.12.21 0 0 35780
Boldog születésnapot Desmet Sporttárs!
Előzmény: Desmet (35774)
ez-Ben Creative Commons License 2009.12.21 0 0 35779

 

  :)) "Ülök egy rózsaszinű kádban,a legszebb ünnepi ruhámban,szédülű fejemen egy csákó"...így fordulhatott elő,hogy megfeledkeztem  ELSŐ EZREDESÜNK nevenapjáról ???

 Kedves Desmet Sporttársam...ha jut még az itókából,akkor köszöntsük most a mi

Fórum-díjas műforditó TAMÁSUNKAT !!!            Isten éltesse sokáig boldogságban,barátságban,fórum-forgásban !! :)) 

Előzmény: Desmet (35774)
frici608287 Creative Commons License 2009.12.21 0 0 35778
Druszám!
Még nagyon sok boldog születésnapot kívánok Neked a mai mellé!!
Isten éltessen Téged jó erőben egészségben!
Előzmény: Desmet (35774)
frici608287 Creative Commons License 2009.12.21 0 0 35777
Neon Licht!!
Névnapod alkalmából az Isten éltessen sokáig erőben egészségben!
Fél x Creative Commons License 2009.12.21 0 0 35776
Mivel keveset tudok rólad, nézd el a késői megemlékezésemet, és jó kívánságaimat!

ISTEN ÉLTESSEN!:)
Előzmény: Desmet (35774)
Desmet Creative Commons License 2009.12.21 0 0 35775
Desmet Creative Commons License 2009.12.21 0 0 35774

 Nagyon szépen köszönöm a Karácsonyi jó kívánságokat és külön  ez-Ben és L Peti

  Születésnapi megemlékezését.  Szivesen megkínálnálak benneteket néhány pohár

  itókával, de ezt csak virtuálisan tudom megtenni.  Kedves egészségetekre, én is

  iszom a saját és a Ti egészségetekre. Mégegyszer köszönöm a   megemlékezéseteket.

Fél x Creative Commons License 2009.12.21 0 0 35773
Köszönöm!
Maradtak kételyeim, de megpróbálom!
Olyat már tapasztaltam, hogy a tenyészeknek nem, de a nevelő versenyzőknek adtam vitamint, és volt fejlődésbeli különbség! - a versenyző fiókák javára!
Előzmény: Sandokán60 (35772)
Sandokán60 Creative Commons License 2009.12.21 0 0 35772
Megpróbálok sorban válaszolni a kérdéseidre . A gyakorlatban soha nem tapasztaltam, azt hogy a vitaminoknak pozitív hatása lenne a teljesítményre ezért nem is, alkalmazom a heti felkészítés során . A galambnak meg van az a képessége, hogy a takarmányból elő állítsa a neki szükséges vitamin mennyiséget. Ha külön adunk a galambnak vitamin készítményeket akkor valószínű egy bonyolult életműködésbe okozhatunk zavart azzal, hogy nem tudja senki miből mennyire, van pont akkor szükség. A galamb izomtömege a születésekor eldől azon már számottevően változtatni, nem lehet, ha jól emlékszem A .A a repülő keresztrejtvény című könyvében említi is. A galamb nem versenyez csak haza, jön. Ha versenyezne, soha nem fordulhatna elő olyan, hogy a távolabb lakók nyernének a közelebb lakók ellen és olyan se, hogy közel azonos körülmények között zajló rövid távú és hosszú távú versenyek közel azonos sebességgel zajlanak. Nem tudja milyen távolságot, kell neki megtenni a verseny során ezt nekünk, kell a felkészítésükkor figyelembe venni, meg azt is milyen lesz az idő .A galambnak teljesen más felépítésű izomzata van, mint az embernek. Ezért fordult már elő számtalanszor az, hogy különösebb tréning nélkül is képes akár 1000 km is megtenni. Ez nálunk embereknél elképzelhetetlen . A stressz és a baktériumok ellen vannak egyéb anyagok, amiket amúgy is használunk így ez a probléma is kipipálva Egyébként sokkal jobb az ha valaki a saját maga tapasztalja ezeket amiket itt leírtam. Tehát próbáld, ki ha van két dúcod közel azonos minőségű galambokkal, adj valamit az egyik dúcba, a másikba meg ne. Meg látod a hétvégi versenysorán lesz e valamilyen érzékelhető különbség a kezelt és a nem kezelt galambok között. Az így szerzett tapasztalatokkal lehet mindig jobb és jobb eredményeket elérni és kiigazodni a különböző készítmények között.
Előzmény: Fél x (35766)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!